Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια"

Transcript

1 Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΕΚΔΟΣΗ 8 Noέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Παγκόσμια 16ήμερα κατά της έμφυλης βίας ραστηριότητες του Συνδέσμου: ιάσκεψη Τύπου Συμβ. Επιτροπής Κίνημα Οικολόγων ΠΟΓΟ Επίσκεψη στην Βουλή των Αντιπροσώπων Πολιτισμικό Κέντρο Εκθέσεις ζωγραφικής Άλλες εκδηλώσεις Στατιστικά στοιχεία Άρθρο: Κακοποιημένες γυναίκες που κακοποιούν τα παιδιά τους Αληθινές Ιστορίες: Μια ζωή σημαδεμένη από τα 8 της χρόνια Ενημερωτικό Υλικό: Σώματα και ψυχές σε προσφορά Επικοινωνήστε μαζί μας Παγκόσμια 16ήμερα κατά της έμφυλης βίας Οι 16 ημέρες ακτιβισμού κατά της βίας λόγω φύλου είναι μια διεθνής εκστρατεία που προέρχεται από το πρώτο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ηγεσίας Γυναικών που χρηματοδοτήθηκε το 1991 από το Κέντρο για τη Παγκόσμια Ηγετική θέση της Γυναίκας. Οι συμμετέχοντες επέλεξαν τις ημερομηνίες, 25 Νοεμβρίου, ιεθνής Ημέρα κατά της Βίας κατά των Γυναικών και 10 εκεμβρίου, ιεθνή Ημέρα των Ανθρωπίνων ικαιωμάτων, προκειμένου να συνδεθεί συμβολικά η βία κατά των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τονίσουν ότι αυτή η βία είναι μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η περίοδος των 16 ημερών τονίζει επίσης και άλλες σημαντικές ημερομηνίες συμπεριλαμβανομένου της 29 Νοεμβρίου ( ιεθνή Ημέρα Γυναικών ως Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων ικαιωμάτων), 1 εκεμβρίου, (Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS) και 6 εκεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο της σφαγής του Μόντρεαλ. Οι 16 μέρες εκστρατείας έχουν χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική οργάνωσης από άτομα και ομάδες σε όλο τον κόσμο για να ζητήσουν την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών με: Ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βία λόγω φύλου, ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο Ενίσχυση της τοπικής εργασίας γύρω από τη βία κατά των γυναικών Για τη θέσπιση ισχυρών δεσμών μεταξύ τοπικών και διεθνών εργασιών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών Παρέχοντας ένα χώρο συζήτησης στο οποίο οι διοργανωτές μπορούν να αναπτύξουν και να μοιραστούν νέες και αποτελεσματικές στρατηγικές Αποδεικνύουν την αλληλεγγύη των γυναικών σε όλο τον κόσμο διοργανώνοντας δραστηριότητες κατά της βίας εναντίον των γυναικών δημιουργώντας εργαλεία πίεσης προς τις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Πάνω από οργανώσεις σε περίπου 156 χώρες έχουν συμμετάσχει στις 16 Ημέρες Εκστρατείας από το Το ετήσιο θέμα 2011 «Από την Ειρήνη στο Σπίτι στην Ειρήνη στον Κόσμο. Ας προκαλέσουμε τον Μιλιταρισμό και να δώσουμε ένα τέλος στη Βία ενάντια στις Γυναίκες». Η διαφημιστική εκστρατεία του ΣΠΑΒΟ για το 2011.

2 ΣΕΛΙΔΑ 2 Προγραμματισμένες ραστηριότητες του Συνδέσμου για τις Παγκόσμιες 16ήμερες ημοσιογραφική ιάσκεψη 23 Νοε 2011 Ο ΣΠΑΒΟ πραγματοποίησε διάσκεψη τύπου στη δημοσιογραφική εστία στις 23 Νοεμβρίου 2011, για να ανακοινώσει τις προγραμματισμένες δράσεις του στα πλαίσια των παγκόσμιων 16ήμερων κατά της έμφυλης βίας. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Συνδέσμου μας Αλίκη Χατζηγεωργίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ε- θνικού Μηχανισμού για τα ικαιώματα της Γυναίκας και συνεργαζόμενοι φορείς. Συνεργασία ΣΠΑΒΟ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 26 Νοε 2011 Ο ΣΠΑΒΟ σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διοργανώνουν εκδήλωση στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στο Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 18:00 με θέμα: «Ο Ρόλος των τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια». Ομιλητής ο κύριος Ανδρέας Ορφανίδης. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός ικαιοσύνης και ημόσιας τάξης, α- ξιότιμος κύριος Λουκάς Λουκά. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Συνεργασία Συνδέσμου και Συμβουλευτικής επιτροπής Ο ΣΠΑΒΟ σε συνεργασία με τον Ε- θνικό Μηχανισμό για τα ικαιώματα της Γυναίκας έχουν διευθετήσει τη προβολή της διαφημιστικής αφίσας για τα 16ήμερα (βλ. σελ1) μέσα από το περιοδικό TV-Μανία και σε 2 εκδόσεις της Εφημερίδας Φιλελεύθερος στις 25 και 28 Νοεμβρίου. Ο Φιλελεύθερος θα χορηγήσει τη διαφήμιση. Συνεργασία Συνδέσμου και ΠΟΓΟ Νοε 2011 Ο ΣΠΑΒΟ σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) διοργανώνουν εκδήλωση στην οδό Λήδρας όπου μέλη της ΠΟΓΟ και εθελοντές του Συνδέσμου θα διανείμουν Μωβ κονκάρδες που συμβολίζουν την υ- ποστήριξη προς τις γυναίκες θύματα βίας.

3 ΣΕΛΙΔΑ 3 Προγραμματισμένες ραστηριότητες του Συνδέσμου για τις Παγκόσμιες 16ήμερες Επίσκεψη στην Βουλή των Αντιπροσώπων 01 Δεκ 2011 Η Υπεπιτροπή του ΕΜ Γ για τη Βία στην Οικογένεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βουλή των Α- ντιπροσώπων και θα παραδώσει Μωβ κονκάρδες που συμβολίζουν την υποστήριξη προς τις γυναίκες θύματα βίας σε Βουλευτές. Συνεργασία Συνδέσμου και ΠΟΓΟ 15 Δεκ 2011 O Όμιλος Νέων Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών διοργανώνει φιλανθρωπικό τσάι για ενίσχυση του Συνδέσμου μας. Στον πολύ όμορφο χώρο του Chateau Status την Πέμπτη, 15 εκεμβρίου 2011 στις 18:00. Πολιτισμικό Κέντρο 5-8 Δεκ 2011 Ο ΣΠΑΒΟ σε συνεργασία με το Πολιτισμικό Κέντρο διοργανώνουν σειρά από δικοινοτικές εκδηλώσεις στην οδό Λήδρας την περίοδο 5-8 εκεμβρίου Η εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς και τραγούδια από Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά συγκροτήματα. Έκθεση ζωγραφικής Noε 2011 Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας εγκαινίασε έκθεση ζωγραφικής με έργα διάφορων καλλιτεχνών στην Γκαλερί Τέχνης ρώμενα. Τα έσοδα από την έκθεση θα δοθούν στον Σύνδεσμο μας. Ευχαριστούμε τον κύριο Άθω Αγαπητό, οργανωτή της έκθεσης αλλά και την εθελόντρια μας κα Έλση Πραξιτέλους για την πρωτοβουλία της να μεσολαβήσει όπως αφιερωθεί η έκθεση για τον Σύνδεσμο. 8 Δεκ 2011 Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας Έκθεση ζωγραφικής 5-7 Δεκ 2011 Η εθελόντρια του Συνδέ σμου Jacki Barr μαζί με την Kattya Glavina διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής στην Αίθουσα Peace Hall στην οδό Λήδρας. Η έκθεση ανοίγει στις 5/12 και θα διαρκέσει 3 μέρες. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την Πρώτη Κυρία του Κράτους κυρία Έλση Χριστόφια. Μέρος των εσόδων θα δοθούν στον Σύνδεσμό μας. Ο κ. Σωτήρης Γιαννακού διοργανώνει έκθεση ψηφιακής τέχνης, στην Αίθουσα Peace Hall στην οδό Λήδρας, στις 8/12 και ώρα 6:30μμ. Το άνοιγμα της έκθεσης θα γίνει από τον Β. Γραμματέα του ΣΠΑΒΟ κ. Σάββα Κόκκινο και θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Λουκία Μιχαήλ. Μέρος των εσόδων θα δοθούν στον ΣΠΑΒΟ.

4 ΕΚΔΟΣΗ 8 ΣΕΛΙΔΑ 4 ΣΕΛΙΔΑ 4 Οδός Λήδρας: Β(δ)ΙΑ ΡΟΜΟΣ αφύπνισης Στα πλαίσια των 16ήμερων εκδηλώσεων του ΣΠΑΒΟ, η ομάδα αντάμωσης και φίλοι του Συνδέσμου διοργανώνουν θέατρο καταπιεσμένων στην οδό Λήδρας στις 4 εκεμβρίου και ώρα 12:30 14:30. Είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Θέατρο των Καταπιεσμένων Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στη Βία, το Κέντρο Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης της Ιεράς Μονής Κύκκου, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο μας και την ομάδα εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, διοργανώνουν φιλανθρωπική δράση με τίτλο: «Θέατρο των Καταπιεσμένων» Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 6:30μ.μ την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στο κτίριο του Κέντρου Στήριξης Ιερας Μονής Κύκκου εναντί- Στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου 2011 Όσο αφορά το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΚΑΒ) για το έτος 2011, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 1065 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εκ των οποίων τα 821 (77.1%) αφορούν βία κατά γυναικών, 88 (8.3%) κατά αντρών. Από τα περιστατικά αυτά, τα 163 (15.6%) αφορούσαν βία κατά παιδιών. Όσο αφορά την κατανομή των περιστατικών ανά επαρχία, η Λευκωσία βρίσκεται πρώτη με σημαντική διαφορά, στα 411 περιστατικά, ακολουθουμένη από τη Λεμεσό στα 245 και τη Λάρνακα στα 137. Οι επαρχίες Πάφος και Αμμόχωστος ακολουθούν με 47 και 25 περιστατικά αντίστοιχα. Παρακαλώ σημειώστε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί η επαρχία 200 (18,8%) Όσο αφορά τη πιο διαδεδομένη μορφή ενδοοικογενειακής βίας, παρατηρείται ότι αυτή είναι η Ψυχολογική με αριθμό 984 περιστατικών, ποσοστό που φτάνει το 92.4% των συνολικών υποθέσεων. Ακολούθως βλέπουμε τη Σωματική βία στα 610 (57,3%) περιστατικά, τη Σεξουαλική βία στα 55 (5.2%) και την Παραμέληση στα 40 (3,8%) Σημειώστε ότι οι μορφές βίας που αναφέρονται τις περισσότερες φορές συντρέχουν. Όσο αφορά το Καταφύγιο, για το έτος 2011 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, σημειώθηκε εισδοχή 43 ατόμων εκ των οποίων οι 19 ήταν γυναίκες και τα 24 ανήλικα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ΣΠΑΒΟ μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα: ή να επικοινωνήστε με το Άντρας 8% Παιδί 15% Θύματα Βίας Γυναίκα 77%

5 ΣΕΛΙΔΑ 5 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Κακοποιημένες γυναίκες που κακοποιούν τα παιδιά τους. Μια κρίσιμη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Το άρθρο πραγματεύεται τη βιβλιογραφία που υπάρχει στο ζήτημα της σχέσης μεταξύ κακοποιημένων γυναικών και κακοποίησης των παιδιών τους. Όπως αναφέρουν, Ιστορικά, οι υ- πηρεσίες κοινωνικής ευημερίας αγνοούσαν την κακοποίηση παιδιών από μητέρες που ήταν οι ίδιες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η προσέγγιση αυτή όμως άλλαξε σταδιακά μέσα από εξελίξεις στο τρόπο κατανόησης της ενδοοικογενειακής βίας, που την αντιμετωπίζει τώρα ως ένα κοινωνικό πρόβλημα. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, η έκθεση των παιδιών σε ενδοοικογενειακή βία είναι κοινώς αποδεχτή ως μια μορφή παιδικής κακοποίησης. Οι μελετητές και συνήγοροι που ασχολούνται με το ζήτημα υποστηρίζουν ότι η παιδική κακοποίηση, μέσα από την έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του (άντρα) θύτη και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες αφού θυματοποιούνται και οι ίδιες. Η προσέγγιση τους αυτή θεωρείται δικαιολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επαφή τους με τις κακοποιημένες γυναίκες λαμβάνει χώρα σε καταφύγια όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και κατ επέκταση οι συμπεριφορά των μητέρων θεωρείται συμπτωματική και προσωρινή. Σε αντίθεση, οι επαγγελματίες κοινωνικής ευημερίας παιδιών φαίνεται να δίνουν έμφαση στην ευθύνη που φέρουν οι μητέρες στην κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών τους αφού αποτυγχάνουν να τα προστατεύσουν. Η προσέγγιση αυτή όμως έτυχε έντονης κριτικής ανά το παγκόσμιο από τους συνηγόρους της ενδοοικογενειακής βίας ως μια προσέγγιση που πηγάζει από πατριαρχικές αξίες, μη κατανόηση και άγνοια σχετικά με τη δυναμική της συντροφικής βίας. Κατ επέκταση, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βιβλιογραφία που να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός διπλού ρόλου της γυναίκας, τόσο ως θύμα κακοποίησης αλλά και ως θύτη προς τα παιδιά της. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αρκετή γνώση ακόμα σχετικά με τους τύπους, το μέγεθος και τις συνθήκες των κακοποιημένων γυναικών και την χρήση βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά τους. Περαιτέρω, υπάρχει λίγη έρευνα για το πολύπλοκο δίκτυο των βίαιων σχέσεων σε οικογένειες όπου υπάρχει ανάγκη να τεκμηριωθεί και να αναλυθεί η βίαιη συμπεριφορά των μελών της οικογένειας προς όλα μέλη και το αντίστροφο, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές, όπως ηλικία, φύλο καθώς και προσωπικούς και κοινωνικούς πόρους. Σε σχέση με το ερώτημα του γιατί να υπάρχει τόσο περιορισμένη βιβλιογραφία στο θέμα, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η απάντηση βρίσκεται σε μια βαθύτερη κατανόηση του κοινωνικόπολιτικού πλαισίου για το θέμα, με επίκεντρο τις αντιλήψεις για τις βίαιες γυναίκες, τη μητρότητα και το πολιτικό αγώνα του φεμινιστικού κινήματος που οδήγησε σε μια γενική τάση αποφυγής μελέτης αυτού του επίμαχου θέματος. Οι συγγραφείς ολοκληρώνουν το άρθρο τους με τις εισηγήσεις ότι η διπλή ταυτότητα θύματοςθύτη των γυναικών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι του φεμινιστικού κινήματος και των θεωρητικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, για να κατανοήσουμε και να ανταποκριθούμε στην συνδυασμένη εμπειρία της μητρότητας κατά της βίας, πρέπει να εστιαστούμε στην κακοποίηση των παιδιών και μητρότητας υπό καθεστώς ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος, μια τέτοια θεωρητική κατανόηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πολλαπλές σχέσεις εξουσίας μεταξύ των συντρόφων, γονιών, παιδιών, μελών της οικογένειας και των διαφόρων επίσημων και ανεπίσημων κοινωνικών συστημάτων. Του Γιώργου Φιλίππου, MSc Πηγή: Einat Peled (2011). Abused women who abuse their children: A critical review of the literature. Journal of Aggression and Violent Behavior, pp

6 ΣΕΛΙΔΑ 6 Αληθινές Ιστορίες Ζωή σημαδεμένη απ τα 8 της χρόνια Πριν προλάβει να νιώσει τι πάει να πει έρωτας, δύο αρσενικά φρόντισαν να το μάθει με τον πιο άσχημο και κτηνώδη τρόπο. Την βίασαν στο ίδιο της το σπίτι, χαρακώνοντας για πάντα το κορμί και τη ψυχή της. Όταν ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 2010 πήρε τηλέφωνο, μας ανακοίνωσε πως ο ένας από τους δύο βιαστές της αργοπέθαινε από καρκίνο. Να είχε άραγε τον θάνατο που του άξιζε; Αυτό αναρωτιότανε και έμπαινε στον πειρασμό να πάει να τον δει στα τελευταία του. εν το έκανε τελικά. Από τον βιασμό μέχρι το τηλεφώνημα πέρασαν 50 ολόκληρα χρόνια. Ο χρόνος είχε σταματήσει, τότε στα οκτώ της χρόνια, όταν και πάλι Φθινόπωρο καιρό βιάστηκαν η ψυχή και το σώμα της. Τίποτα πια δεν της έδινε χαρά. Ούτε ο γάμος που έγινε σε μικρή ηλικία αλλά ούτε και η γέννηση των δύο παιδιών της. Συνέχιζε απλά να ζει για να ολοκληρώσει τον κύκλο της σε τούτον εδώ τον κόσμο που της φέρθηκε σκάρτα από νωρίς. Μοναδική λύτρωση για την ίδια ήταν η ώρα που θα έφευγε η ψυχή της για τον Ουρανό και το κορμί της, που τόσο απεχθανόταν από την μέρα του βιασμού, θα έμενε κάτω στη γη. Όσο πιο κάτω γινόταν μας έλεγε. εν είχε τολμήσει να ζητήσει βοήθεια ή έστω να μιλήσει γι αυτό που της συνέβηκε. Ο φόβος, η ντροπή και η σιγουριά της πως κανένας δεν θα την πίστευε την κράτησαν στη σιωπή για δεκαετίες. Όταν πλέον αποφάσισε πως έπρεπε να μιλήσει, μονάχα παρηγοριά μπορούσε να βρει από τον άνθρωπο στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Έβρισκε χαρά στο ότι μπορούσε να μιλά με κάποιον άνθρωπο που δεν τον ήξερε αλλά αισθανόταν δυνατά μέσα της πως την πίστευε σε αυτά που έλεγε και δεν είχε καμία πρόθεση να την κατακρίνει για ότι έκανε ή δεν έκανε στη ζωή της. Τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν την άγγιζαν και τόσο πια, μιας και για την ίδια ήταν μικρά και ανούσια μπροστά στο βουνό που ορθώθηκε μπροστά της τόσο νωρίς και απροσδόκητα. Η ζωή της κυλούσε χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το μόνο που άλλαζε ήταν η συχνότητα των κλήσεων της προς τους ανθρώπους που τους είχε κάνει φίλους και συντροφιά της χωρίς καν να έχει δει έστω και μια φορά τα πρόσωπα τους. Σε αυτούς που εκμυστηρεύτηκε το τραγικό γεγονός που σημάδεψε την ζωή της και ζήτησε μονάχα να την ακούν για να αισθάνεται καλύτερα και να βρίσκει κουράγιο να συνεχίζει την καθημερινότητα της μέχρι την άγια ώρα, όπως έλεγε, που θα έφευγε για το αιώνιο ταξίδι. ΣΗΜΕΙΩΣΗ Οι αληθινές ιστορίες έχουν στόχο να ενδυναμώσουν και να εμψυχώσουν άλλα άτομα που πιθανόν να βιώνουν ή βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις. Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία σας, με απώτερο σκοπό να βοηθήσετε άλλα άτομα διαμηνύοντας τους την ελπίδα, μπορείτε να το κάνετε εντελώς ανώνυμα επικοινωνώντας μαζί μας στο 1440 ή μέσω ηλ.ταχ. στο domviolence@cablenet.com.cy

7 ΣΕΛΙΔΑ 7 ΑΣΤΕΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ Σώματα και ψυχές σε προσφορά Ενημερωτικό Υλικό ύο καταδίκες, 77 θύματα Μέσα από τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε διαφαίνεται ξεκάθαρα το πόσο νοσεί το σύστημα, κυρίως ως προς τη δυνατότητα της κρατικής μηχανής να κρατήσει στη ημοκρατία τα θύματα για να καταθέσουν εναντίον των προαγωγών τους. Από τις 25 υποθέσεις που πήραν πέρσι το δρόμο της δικαιοσύνης, για μία υ- πήρξε διακοπή δικαστικής διαδικασίας, για 3 ανεστάλη η ποινική δίωξη, σε 2 περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και σε άλλες 2 περιπτώσεις οι υποθέσεις καταχωρήθηκαν ως άλλως διατεθείσα και ανύπαρκτη. Υπό εκδίκαση βρίσκονται 16 υποθέσεις, ενώ 10 βρίσκονται υπό εξέταση, ή αναμένεται η καταχώρησή τους στα δικαστήρια. Το 2011, για 2 υποθέσεις ανεστάλη η δίωξη, υπό εκδίκαση βρίσκονται 4 υποθέσεις, ενώ 7 βρίσκονται υπό εξέταση ή αναμένεται η καταχώρησή τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο αριθμός των θυμάτων, τα οποία και τα δύο έτη ανήλθαν στα 77 (52 το 2010 και 34 το 2011). Ως είναι αναμενόμενο, όλα σχεδόν τα θύματα ήταν γυναίκες που τις εξωθούσαν στην πορνεία, αν όμως κρίνει κανείς από την έκβαση που δικαστικά είχαν οι υποθέσεις, είναι ξεκάθαρο το πόσες από αυτές τελικά μαρτύρησαν. Και εάν κάποιες το έκαναν, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι από τη μία πιθανόν να μην τις έκριναν αξιόπιστες οι δικαστές, από την άλλη πιθανόν να είπαν άλλα στην αστυνομία και άλλα στο δικαστήριο επειδή απειλήθηκαν και υπάρχει και το τρίτο ενδεχόμενο που είναι και το πιο συνηθισμένο, να χρηματίστηκαν, δηλαδή, από τους κατηγορούμενους είτε για να μην μιλήσουν, είτε για να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Το ότι τα θύματα αναχωρούν χωρίς να μαρτυρήσουν, διαφαίνεται και μέσα από τις δύο αθωωτικές αποφάσεις του 2010 που αφορούσαν ακριβώς αυτό το λόγο. Μπάζει από παντού Και είναι εδώ ακριβώς που τίθεται υπό αμφισβήτηση το περιβόητο σύστημα της προστασίας των θυμάτων, το οποίο, όπως φαίνεται, μπάζει από παντού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της εθελοντικής οργάνωσης «Cyprus Stop Trafficking», Ανδρούλα Χριστοφίδου, η οποία επιβεβαιώνεται και από αρμόδιους αστυνομικούς κύκλους που θέλησαν, για ευνόητους λόγους, να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τα θύματα ουσιαστικά αφήνονται στη μοίρα τους χωρίς να έχουν εργασία και χρήματα, με αποτέλεσμα να υποκύπτουν εύκολα σε χρηματισμό ή και σε απειλές για να φύγουν από την Κύπρο. Ο κ. Χριστοφίδου ανέφερε ότι η περίοδος που μπορεί να διαμείνει ένα θύμα στο κρατικό καταφύγιο (το μοναδικό που υπάρχει αφού στα εθελοντικά απαγορεύθηκε η λειτουργία) είναι ένα περίπου μήνα, κατά τον οποίο λαμβάνουν ποσό 17 ευρώ εβδομαδιαίως για τα εντελώς προσωπικά πράγματα που χρειάζεται μία γυναίκα. Την πρώτη βδομάδα παραμονής τους δεν τους επιτρέπεται να βγουν από το καταφύγιο ούτε για ένα λεπτό, ενώ από τη δεύτερη βδομάδα και μετά τους επιτρέπεται η έξοδος για 3 ώρες την ημέρα, αφού δηλώσουν επακριβώς και υπογράψουν για το πού θα βρίσκονται. Γίνεται, λοιπόν, αυτονόητο ότι το καταφύγιο είναι κάτι περισσότερο από φυλακή, ενώ τα θύματα δυνατόν να έχουν παιδιά στις πατρίδες τους που περιμένουν από αυτές χρήματα για να επιβιώσουν και δεν μπορούν βέβαια να βοηθηθούν με τα 17 ευρώ. Σε ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. εάν ένα θύμα είναι άρρωστο, ή φοβάται, ή ψυχολογικά δεν είναι έτοιμο να φύγει από το καταφύγιο, μπορεί να παραταθεί για κάποιο περαιτέρω διάστημα η παραμονή του. Και ύστερα στο έλεος Μετά την παρέλευση των 30 ημερών, τα θύματα είναι υποχρεωμένα να βρουν διαμέρισμα (είτε από μόνα τους, είτε με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών ή των εθελοντικών οργανώσεων), για τα οποία τους παραχωρείται το ποσό των 200 ευρώ για το ενοίκιο και το ποσό των 425 ευρώ για τη διαβίωσή τους. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, μας ανέφερε η κ. Χριστοφίδου αλλά και οι αστυνομικοί κύκλοι, που οι αρμόδιες υπηρεσίες βοηθούν τα θύματα να βρουν εργασία μέχρι να έρθει η στιγμή να καταθέσουν, ενώ προβάλλεται και η θέση ότι σπάνια λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας τα επισκέπτονται για να δουν πώς περνούν και εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που δείχνει την αδυναμία των μηχανισμών, ότι για τον πρώτο ή και τους πρώτους μήνες που τα θύματα θα εγκατασταθούν σε διαμερίσματα, δεν έχουν ουσιαστικό κανέναν οικονομικό πόρο αφού το πρώτο ποσό θα τους καταβληθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Εύκολα, λοιπόν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες αυτές καθίστανται έρμαιο των κατηγορουμένων, αφού ανά πάσα στιγμή μπορούν να τις εντοπίσουν και να τις χρηματίσουν, ή να τις εκβιάσουν, για να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Και μία γυναίκα που έχει παιδιά και γνωρίζει πως πιθανόν να μην έχουν ένα πιάτο φαγητό, δεν είναι απλά το πιο εύκολο πράγμα αλλά είναι το ζητούμενο να πάρουν τα χρήματα που τους προσφέρουν και να εξαφανιστούν. Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης 21/11/2011

8 ιαφημιστικό ΣΠΑΒΟ Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Θα ολοκληρωθούν και 13 Δεκ 2011 φέτος με επιτυχία και σημαντική ανταπόκριση τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για εθελοντές που έδειξαν ενδιαφέρον να στελεχώσουν την Γραμμή Συνολικά 25 άτομα παρακολουθούν τα σεμινάρια και αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους το εκέμβριο για να λάβουν το σχετικό δίπλωμα. Όπως πάντα στόχος των σεμιναρίων είναι η πρόληψη της βίας στην οικογένεια και η εκπαίδευση στη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω της τηλεφωνικής γραμμής Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στα επόμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια παρακαλώ επικοινωνήστε με το Σύνδεσμο στο τηλέφωνο Στα πλαίσια των παγκόσμιων 16 ήμερων δραστηριοτήτων καταδίκης της βίας ενάντια στις γυναίκες, ο ΣΠΑΒΟ συνεργάστηκε με την ηθοποιό Έλια Ιωαννίδου η οποία συμφώνησε σε εθελοντική βάση να πρωταγωνιστήσει στο σύντομο διαφημιστικό φιλμάκι που καταδικάζει την βία ενάντια στις γυναίκες. Σας καλούμε να δείτε το φιλμάκι στο διαδίκτυο και να καλέσετε και φίλους σας να το πράξουν αφού αυτό θα αυξήσει την αναγνωσιμότητα του και θα προβάλει το πρόβλημα της βίας στην Κύπρο. v=yprujfakx_g Επικοινωνήστε μαζί μας Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια λειτουργεί σε ώρες γραφείου καθημερινά από τις 08:00 μέχρι τις 17:00 ενώ η γραμμή βοήθειας (1440) είναι ανοιχτή καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 22:00. Tα γραφεία μας βρίσκονται στη Λευκωσία, στη Λεωφόρο Αγλαντζιάς 53, Τ.Κ. 2108, Λευκωσία. Μπορείτε να μας επισκεφτείτε ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα και ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο για να ενημερωθείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 1440

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΕΚΔΟΣΗ 6 Ιούλιος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τυχεροί αριθμοί Λαχνού Συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig στην Τουρκία Εθελοντική

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Κλήρωση Λαχνού Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου σε συνέδρια στη Κύπρο και στο εξωτερικό ραστηριότητες ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου. ότι η επικοινωνία μας. δελτίου είναι απαραίτητη. Θα προσπαθήσουμε να σας ανακοινώνουμε τουλάχιστο μια φορά το

Χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου. ότι η επικοινωνία μας. δελτίου είναι απαραίτητη. Θα προσπαθήσουμε να σας ανακοινώνουμε τουλάχιστο μια φορά το Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Χαιρετισμός της προέδρου Πρόγραμμα Grundtvig Πορεία καταδίκης της βίας Γονείς και εκπαιδευτικοί ενάντια στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΚΤΑΣΗ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ, ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Παρουσίαση: Δρ Μάρθα Αποστολίδου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν Επερχόμενες δραστηριότητες Άρθρο: Η

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ιανουαριος 2015 Κωνσταντίνα Μοσχοτά Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ανεξάρτητη, µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική οργάνωση. Όραµά µας η καταπολέµηση κάθε µορφής κακοποίησης εις βάρος των γυναικών. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ-ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς πολίτες και φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια

Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια Ενημερωτικό Δελτίο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Νέος Χώρος Φιλοξενίας/ Πώληση Λαχνού Δραστηριότητες του Συνδέσμου Άρθρο: Πώς η κακοποίηση παιδιών επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

: Στην Ενημερωτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, παρέστη

: Στην Ενημερωτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, παρέστη 05-11-2016: Στην Ενημερωτική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣΔΑ, Τζανέτος Φιλιππάκος. Αθήνα 05-11-2016

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Ημερίδα για το Παρατηρητήριο «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης» Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια. Έκθεση Δραστηριοτήτων 2006

Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια. Έκθεση Δραστηριοτήτων 2006 Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Έκθεση Δραστηριοτήτων 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΑ: 1. ΜΕΓΑΡΟΝ ΠΟΒΕΚ, ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 15, 1060 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΝΤΑΔΡΟΜΟΣ ΣΕΝΤΕΡ 211,3025 ΛΕΜΕΣΟΣ 3. ΣΙΜΟΥ ΜΕΝΑΡΔΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΜΚΟ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΑ Μαρίνα Παγιάτσου Ελένη Δημητρίου Μάρω Ριαλά Περιεχόμενα Εισαγωγή Τι σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Παρακαλώ να απαντηθούν οποιεσδήποτε 2 από τις ερωτήσεις του Μέρους Α δηλαδή από τις

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Βάλτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900

Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Η Λειτουργία της Γραμμής SOS 15900 Καμηλέρη Ράνια: Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, MSc, Στέλεχος/Σύμβουλος Γραμμής SOS 15900 Υποέργο 5 με τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (SOS)

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Σ ε λ ί δ α 1 ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Φεβρουάριος 2018 (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) (Να ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 1. Πρόλογος 2. Τι είναι η Κατά Πλάκας Σκλήρυνση/Πολλαπλή Σκλήρυνση 3. Λίγα λόγια για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης Π ρ ό λ ο γ ο ς Ο λόγος της σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Στατιστικά Στοιχεία 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ Ψυχοκοινωνική Ενδυνάμωση Νέων Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου προσφέρει τα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Preventing Honour Related Violence by education and dialogue through Immigrant NGOs ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Μελέτη περίπτωσης Φόνος για λόγους τιμής ΟΝΟΜΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: Τhe Angelou Centre ΧΩΡΑ: Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Νέστορα Κουράκη, Καθηγητή Εγκληματολογίας, Τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: Προλεγόμενα 15 Ελένης Αποσπόρη, Επικ. Καθηγήτριας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εγκληματολογική Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ α) Μια µικρή ιστορική αναδροµή Είναι χρήσιµο να καταγράψουµε τις αξιόλογες δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν. Το «Σπίτι των Γυναικών»,

Διαβάστε περισσότερα

Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς

Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς Β Παγκύπριο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΚΥΚΠΕΕ: Μικροί Ερευνητές για το Περιβάλλον Θέμα Παρουσίασης : Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς Παρουσιάζουν οι μαθητές της ΣΤ 1 τάξης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά 35 ης Συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2010

Πρακτικά 35 ης Συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2010 Πρακτικά 35 ης Συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2010 Παρόντες : 1. Εύη Τσολάκη - Πρόεδρος της Επιτροπής 3. Καυκαλιάς Ανδρέας - Μέλος 4. Καρεκλάς Ανδρέας - Μέλος 5. Στούππας

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς

Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς Το Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2004 με πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του κράτους και έχει

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος: Μπορείτε να δηλώσετε την σχέση σας με το θύμα; Paul: Είμαι ο αδελφός της ο μεγαλύτερος. Πέντε χρόνια διαφορά.

Συνήγορος: Μπορείτε να δηλώσετε την σχέση σας με το θύμα; Paul: Είμαι ο αδελφός της ο μεγαλύτερος. Πέντε χρόνια διαφορά. Εισαγγελέας Συνήγορος: Μπορείτε να δηλώσετε την σχέση σας με το θύμα; Paul: Είμαι ο αδελφός της ο μεγαλύτερος. Πέντε χρόνια διαφορά. Συνήγορος: Πώς ήταν η σχέση σας με την αδελφή σας; Paul: Την αγαπούσα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

: 20cmX15cm ( ), 40cmX15 (ANOIKTO) 01 E. Μια γκρίζα εκδροµή

: 20cmX15cm ( ), 40cmX15 (ANOIKTO) 01 E. Μια γκρίζα εκδροµή 01 E Μια γκρίζα εκδροµή 02 03 Ένα βράδυ, γύρω στις 03:00 π.μ. ο Φίλιππος, 17 ετών, κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Ήταν ένα δύσκολο βράδυ για εκείνον, παραμονές των τελικών

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6 Α. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2018 8 Α.1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 39 η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 Α.2 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2018 Συνεδριάσεις Εγκύκλιοι Επιστολές Επιτροπές Διοικούσας

Διαβάστε περισσότερα

Κλαδική Έρευνα - 2ο ΕΞΆΜΗΝΟ τουρισμός. & διασκέδαση

Κλαδική Έρευνα - 2ο ΕΞΆΜΗΝΟ τουρισμός. & διασκέδαση Κλαδική Έρευνα - 2ο ΕΞΆΜΗΝΟ 2017 τουρισμός & διασκέδαση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ {06} Δείκτες αγοράς {09} Συνοπτική παρουσίαση {12} Χρήση & αναφερόμενη συχνότητα επίσκεψης σε επιλεγμένους χώρους {14} Αναμενόμενα έξοδα

Διαβάστε περισσότερα

Προς. Γ. Μαθητές. Θέµα : 19 η Νοεµβρίου-Ηµέρα Εκκίνησης της εκστρατείας ενηµέρωσης και εξασφάλισης πρακτικών λύσεων για τα παιδιάθύµατα

Προς. Γ. Μαθητές. Θέµα : 19 η Νοεµβρίου-Ηµέρα Εκκίνησης της εκστρατείας ενηµέρωσης και εξασφάλισης πρακτικών λύσεων για τα παιδιάθύµατα Προς Α. Σύλλογο ιδασκόντων Β. Σύλλογο Γονέων και Κηδεµόνων Γ. Μαθητές Αριθµ.πρωτ. 64991 Αθήνα 17 Νοεµβρίου 2004 Πληρ. Τάνια Περιµένη τηλ. 2104256040 Θέµα : 19 η Νοεµβρίου-Ηµέρα Εκκίνησης της εκστρατείας

Διαβάστε περισσότερα

«Η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης - Η οπτική των επαγγελματιών και προτάσεις βελτίωσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών»

«Η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης - Η οπτική των επαγγελματιών και προτάσεις βελτίωσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών» «Η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης - Η οπτική των επαγγελματιών και προτάσεις βελτίωσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών» Σύνοψη Έρευνας Η ActionAid διεξήγαγε ποιοτική έρευνα για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Συνέδριο εκπαιδευτικών Αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Τοποθέτηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος Φεβρουάριος Μάρτιος 2017 Χαρά Ταπανίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων

Εισαγωγή. Κεντρικό Γραφείο Εδονόπουλων 1 Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝοπούλων ξεκινά για ακόμα μια χρονιά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις στα Τοπικά μας Κινήματα σε όλη την Κύπρο. Στα κινήματα ΕΔΟΝοπούλων συμμετέχουν παιδιά, αγόρια και κορίτσια

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Η επιστολή ή το γράμμα είναι ένα είδος επικοινωνιακού λόγου, πολύ χρήσιμο για την κοινωνική μας ζωή. Υπάρχουν διάφορα είδη επιστολών. Μια επιστολή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών»

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» ENOC 14η Ετήσια Συνδιάσκεψη 7-9 Οκτωβρίου 2010, Στρασβούργο / Γαλλία ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» Εισαγωγή Οι Συνήγοροι του Παιδιού και οι Έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα

Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών που διεξάγονται σε σχολεία της χώρας θεωρούνται κοινωνικό πρόβλημα Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ορίζουν μια κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 «Πολιτικές και δράσεις της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» Έλλη Μπούκη Στέλεχος Μονάδας Β'

Διαβάστε περισσότερα

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΤΟΝ ΦOΒΟ ΤΗ ΒIΑ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΣΎΜΒΑΣΗΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή παρουσία του στην καθημερινότητα των παιδιών, έχει αναπτύξει ένα ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές

Πολιτική Προστασίας του παιδιού. Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Πολιτική Προστασίας του παιδιού Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της Ε.Π.Α.Θ. Γενικές αρχές Ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, για την ασφάλεια και

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Μικροί λογοτέχνες: Ολυμπιάδα Σωκράτους, Μαρία Κωστέα, Β5 Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Σχολική χρονιά: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

τουρισμός & διασκέδαση Κλαδική Έρευνα - 1o Τρίμηνο 2019

τουρισμός & διασκέδαση Κλαδική Έρευνα - 1o Τρίμηνο 2019 τουρισμός & διασκέδαση Κλαδική Έρευνα - 1o Τρίμηνο 2019 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 {04} Δείκτες αγοράς {06} Συνοπτική Παρουσίαση {08} Χρήση & αναφερόμενη συχνότητα επίσκεψης σε επιλεγμένους χώρους {12} Καλοκαιρινές

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ & ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Ανδρέα Αβρααμίδη 9, 3ος Όροφος Διαμ. 301, 2024 Στρόβολος Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 1 8 Δεκεμβρίου 2016 ΤΘ. 24649, 1302 Λευκωσία Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ [1] ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου * Στο σεμινάριο επιμόρφωσης «Διακρίσεις σε βάρος των νέων. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του» που πραγματοποίησε η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Αίτηση- Υποτροφίες 1

Αίτηση- Υποτροφίες 1 Αίτηση- Υποτροφίες 1 Μία αίτηση για να μπορεί να εξεταστεί πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να συνάδει με όλες τις πρόνοιες του Οδηγού του Προγράμματος «Υποτροφίες». Επιπρόσθετα, ΟΛΑ τα πεδία που έχουν έναν αστερίσκο

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος :13

Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος :13 Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017-11:13 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη καταπιάνεται με ένα ακόμα κοινωνικό θέμα στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Γραφείου Προγραμματισμού, κ. Γιώργου Γεωργίου στη Διάλεξη με θέμα Διαχείριση Πετρελαϊκού Πλούτου Μαθήματα και Εμπειρίες

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Γραφείου Προγραμματισμού, κ. Γιώργου Γεωργίου στη Διάλεξη με θέμα Διαχείριση Πετρελαϊκού Πλούτου Μαθήματα και Εμπειρίες Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Γραφείου Προγραμματισμού, κ. Γιώργου Γεωργίου στη Διάλεξη με θέμα Διαχείριση Πετρελαϊκού Πλούτου Μαθήματα και Εμπειρίες Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2012, 6:30 μ.μ. Είναι με ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Δέκα χρόνια τώρα, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου τη ζούμε με χαρά. Βήμα βήμα, όλοι μαζί, χαρά-ζουμε δρόμο ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Δέκα χρόνια τώρα, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου τη ζούμε με χαρά. Βήμα βήμα, όλοι μαζί, χαρά-ζουμε δρόμο ενάντια στον καρκίνο του μαστού. O 10 oς Αγώνας δρόμου και συμβολικός Περίπατος Greece Race for the Cure τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου 10 χρόνια Greece Race for the Cure Δέκα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (Κ.Α.Κ.Ε.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (Κ.Α.Κ.Ε.) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (Κ.Α.Κ.Ε.) «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά Το Πανελλήνιο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης είναι το συντονιστικό και επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες - Αναπηρία Υγεία

Γυναίκες - Αναπηρία Υγεία Γυναίκες - Αναπηρία Υγεία Ελένη Νταλάκα Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ΥΓΕΙΑ Επαγγελματίες Θύματα βίας Γυναίκες (ηλικιωμένες, ανήλικες, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστριες, εξαρτημένες,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο για την Ισότητα. Γλωσσάριο

Συνέδριο για την Ισότητα. Γλωσσάριο 3 Συνέδριο για την Ισότητα Γλωσσάριο Φύλο Όρος Ορισμός Το φύλο αναφέρεται σε κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς ρόλους που ανατίθενται σε άτομα διαφορετικού γένους. Δεν ταυτίζεται απόλυτα με τα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται

Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται Ιστορίες παιδιών που μετακινούνται Ενδεικτικές ιστορίες παιδιών προσφύγων, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψη του Συνηγόρου στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακολούθησης των παιδιών που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες για τα Δικαιώματα του Παιδιού και για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (20 και 25/11

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενο της βίας

Το φαινόμενο της βίας Το φαινόμενο της βίας Στη φετινή σχολική χρονιά ασχοληθήκαμε στο μάθημα του project με το φαινόμενο της βίας και ειδικότερα με τη βία στις γυναίκες, τη ψυχολογική βία και τη βία στα video games. Εξετάσαμε

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ PROJECT:ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΑ 4: Πώς κάποιος μπορεί να μας παρενοχλήσει διαδικτυακά και τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα αυτό; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΒΕΙΣΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΟΙΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/ /2016

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/ /2016 ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 01/2015-12/2016 ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ-ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ:Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΝΤΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Δικαιώματα των Θυμάτων Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματα και επηρεάζει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Δ/νση Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) στο πλαίσιο του έργου: «Αναβάθμιση ξενώνων για γυναίκες θύματα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση»

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 Κυρίες και κύριοι καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ. Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ. Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΦΙΛΙΑΣ Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Εκτέλεση: Κέντρο Ερευνών Cyprus College Ταυτότητα της Έρευνας Ανάθεση: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως Θέμα: Αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ IMR / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣIΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 22

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση με θέμα: «Βία κατά των Γυναικών» στον ήμο Ιλίου

Εκδήλωση με θέμα: «Βία κατά των Γυναικών» στον ήμο Ιλίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜΑΡΧΟΥ Ίλιον, 26.11.2015 ελτίο Τύπου Εκδήλωση με θέμα: «Βία κατά των Γυναικών» στον ήμο Ιλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 27 Φεβρουαρίου, 2014 Παναγιώτα Χριστοδούλου Κοινωνική Λειτουργός ΜΑ, Υπ. Διδάκτορας Ορισμός Εμπορίας Προσώπων Σύμφωνα με τον περί Καταπολέμησης της Εμπορίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2001

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2001 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2001 Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με την απόφαση 52/17 ημερ. 15.2.98, όρισε το 2001 ως Διεθνές Έτος Εθελοντών και κάλεσε όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Τι είδους τηλεφωνήματα δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων (1109);

Τι είδους τηλεφωνήματα δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων (1109); 1109 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Τι είδους τηλεφωνήματα δέχεται η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων (1109); Ποιός μπορεί να τηλεφωνήσει; Ποιές είναι οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής 1109; Τα τηλεφωνήματα

Διαβάστε περισσότερα

50 www.afiscyprus.com.cy Εγκατάσταση κάδων για ανακύκλωση μπαταριών Σχεδόν τρία χρόνια έπειτα από την πρώτη τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης μπαταριών στην Κύπρο, η εγκατάστασή τους πραγματοποιείται με σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016]

Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016] Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016] provo.gr/antirape_cult/ Athos Simonetis 15/11/2016 1/43 2/43 3/43 4/43 5/43 6/43 7/43 8/43 9/43 10/43 11/43 12/43

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά 29 ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου η οποία έγινε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010 στο Δημοτικό Μέγαρο.

Πρακτικά 29 ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου η οποία έγινε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010 στο Δημοτικό Μέγαρο. Πρακτικά 29 ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου η οποία έγινε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010 στο Δημοτικό Μέγαρο. Παρόντες 1. Ανδρέας Χρίστου - Δήμαρχος 2. Τσολάκη Ευανθία - Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Cyprus Friendship Programme Προϋποθέσεις συμμετοχής

Παράρτημα Cyprus Friendship Programme Προϋποθέσεις συμμετοχής Παράρτημα Cyprus Friendship Programme Προϋποθέσεις συμμετοχής ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Η ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Έχουμε αντιγράψει και μεταφράσει στα Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι τομείς δραστηριότητας και δραστηριότητες Ιανουάριος 2008

Κύριοι τομείς δραστηριότητας και δραστηριότητες Ιανουάριος 2008 Κύριοι τομείς δραστηριότητας και δραστηριότητες Ιανουάριος 2008 Τ.Θ. 22113, 1517 Λευκωσία, Τηλ. + 357 22878181, Φαξ. +357 22773039 Ιστοσελίδα: www.kisa.org.cy, Ηλ. Ταχ.: kisa@cytanet.com.cy 1 Για την επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

«Για έναν ΑΛΛΙΩ-τικο κόσμο!!!» Ενημερωτικό δελτίο, τεύχος 1ο, Φεβρουάριος 2014 ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

«Για έναν ΑΛΛΙΩ-τικο κόσμο!!!» Ενημερωτικό δελτίο, τεύχος 1ο, Φεβρουάριος 2014 ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ «Για έναν ΑΛΛΙΩ-τικο κόσμο!!!» Ενημερωτικό δελτίο, τεύχος 1ο, Φεβρουάριος 2014 ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ Πρόλογος Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που προλογίζω το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου των παιδιών της

Διαβάστε περισσότερα

Ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου & το δίκτυο για την ισότητα

Ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου & το δίκτυο για την ισότητα Ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου & το δίκτυο για την ισότητα Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, η Ημερίδα, που πραγματοποίησε ο Όμιλος για την Unesco Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής, στις 24 Απριλίου 2013,

Διαβάστε περισσότερα

Κλαδική Έρευνα - 1ο Εξάμηνο τουρισμός. & διασκέδαση

Κλαδική Έρευνα - 1ο Εξάμηνο τουρισμός. & διασκέδαση Κλαδική Έρευνα - 1ο Εξάμηνο 2017 τουρισμός & διασκέδαση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ {06} Δείκτες αγοράς {09} Συνοπτική παρουσίαση {15} Δραστηριότητες που θα μειώσουν αν ο προϋπολογισμός τους μειωθεί τους επόμενους 12

Διαβάστε περισσότερα