ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΥΝΩΜΟΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΥΝΩΜΟΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ"

Transcript

1

2 ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΥΝΩΜΟΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΟΥ ΙΝΕΙ ΜΟΝΟ 9 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ! Ι ΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΥ :

3 Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη που θέλουµε ; 1 πόλη µε σκουπίδια έξω από τους κάδους ; 1 πόλη παραµεληµένη ; 1 πόλη βρώµικη ; 1 πόλη που εµείς καταστρέφουµε ; Ή µήπως όχι ; Συνέχεια Βλ. Σελ 30

4 Το 9Days Project, ένας χώρος ελεύθερης σκέψης και έκφρασης ανοίγει πανιά, βάζοντας πλώρη για την δηµιουργία ενός περιοδικού... Αυτός είναι και ο προορισµός! Πυξίδα µας η κοινωνία, ο άνθρωπος, η πόλη. Όλοι οι άνεµοι µαζί µας. Προετοιµασία 9 µέρες µόνο... Ακούγεται τροµακτικό. Επαναλαµβάνω µόνο σε 9 µέρες. Αναζήτηση τίτλου και θεµάτων, συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις, άρθρα. Και όλα αυτά σε µόνο 9 µέρες... Η ονοµασία προφανέστατη. 9 Days λοιπόν... Αριθµός σηµαδιακός. - 9 όχι 7 - Μέσα σε 9 µέρες γνώσεις που γίναν έρευνα, εµπνεύσεις που γίναν ρεπορτάζ, σκέψεις που γίναν άρθρα... Οµολογώ πως χάρτες δεν υπάρχουν... Προχωράµε, πάµε και όπου µας βγάλει. Χρειάζεται τόλµη...αγκυροβολούµε στην Θεσσαλονίκη. Εγώ και το υπολοιπο πλήρωµα σας προσκαλούµε. Ελάτε... Το ταξίδι θα διαρκέσει 26 ακόµη σελίδες και αρχίζει µε µόλις ένα βήµα... Γυρνώντας τες ;) ΦΥΓΑΜΕ ;;;

5 Στο πρώτο αυτό τεύχος µάθετε 9 τρόπους για να µειώσετε τον επόµενο λογαριασµό της ΕΗ κατά 30% - 1- Αλλάξτε τους λαµπτήρες πυρακτώσεως µε ηλεκτρονικούς χαµηλής κατανάλωσης (Εξοικονόµηση ενέργειας 500%) -3- Κλείνετε το µάτι και το φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας 5 µε 10 λεπτά πριν τελειώσει το µαγείρεµα. Η θερµότητα που έχει αποθηκευτεί είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το µαγείρεµα (Εξοικονόµηση ενέργειας 10-30%) -5- Χρησιµοποιείτε τα οικονοµικά προγράµµατα στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων (Εξοικονόµηση 10%) -8- Τοποθετήστε θερµοστάτη στη λειτουργία της θερµοσυσσώρευσης. -9- Αποκτήστε τιµολόγιο νυχτερινού ρεύµατος. Ισχύει για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και η τιµή του αντιστοιχεί στο % της τιµής του κανονικού. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τοπικό γραφείο της ΕΗ -2- Αγοράστε µαγειρικά σκεύη ίδιας διαµέτρου µε αυτήν τον µατιών (Εξοικονόµηση ενέργειας %) -4- Χρησιµοποιείται ηλεκτρική θέρµανση µόνο όταν η θερµοκρασία του χώρου είναι κάτω από 20 0 C και κλιµατισµό µόνο όταν είναι άνω των 28 0 C -6- Κλείνετε την τηλεόραση από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ (Εξοικονόµηση 10-30%) -7- Τοποθετήστε το ψυγείο µακριά από την ηλεκτρική κουζίνα και το καλοριφέρ. Αποµακρύνετε τακτικά την σκόνη από το πλέγµα ψύξης και κάντε συχνά αποψύξεις (Εξοικονόµηση ενέργειας 10-30%) Αυτά ήταν τα 9 των 9Days οκιµάστε και ποιος ξέρει ίσως βγείτε κερδισµένοι. Στο επόµενο τεύχος : 9 πράγµατα που στοιχηµατίζω πως δεν ξέρεις! Μέχρι τότε να περνάτε καλά, να ζείτε όµορφα και να προστατεύεται το περιβάλλον.

6 - Τι έχει το 9Days του Μαρτίου ; - Τι έχει ;;; Τον Πατέρα µου και την µάνα µου έχει! Ένα τεύχος αφιερωµένο στις βόλτες και τα ταξίδια - ηλαδή ; Παίζει τίποτα από συνεντεύξεις ; - Εννοείται. Συνέντευξη από τον διευθυντή του 3 ου ΓΕΛ ( σελ ) και από µαθητές του ίδιου σχολείου µε ξεχωριστά χόµπι ( σελ ) - εν ξέρω δεν πολυέχω όρεξη να διαβάζω περιοδικά Με έπιασαν τα ψυχολογικά µου - Ε τότε διάβασε τις σελίδες 8-9 : Θα δεις ότι πολλοί έφηβοι έχουν προβλήµατα όπως τα δικά σου!!! - Ναι οκ εν θα παραλείψω! Τι λέει όµως θα βγούµε καµιά βόλτα : να δούµε κάνα θέατρο καµιά ταινία ; - Κάτσε να δω τι παίζει από Πολιτιστικά στην Θεσσαλονίκη (σελ ) - Και καµιά βόλτα να κάνουµε! - Εγώ πάντως ταξιδεύω µέσα από τις σελίδες του περιοδικού. Κάνω περίπατο στους δρόµους της πόλης µας (σελ ) και ταξιδεύω στην όµορφη Κύπρο (σελ ) - Πάντως αν κανονίσουµε, να µην είναι για αύριο γιατί έχω ραντεβού στον γιατρό. - Τι έχεις κάποιο πρόβληµα υγείας ; Να διαβάσεις τις σελίδες Θα πεις πολλά άσχετα ακόµη ; - Μα γιατί η ελευθερία κυριαρχεί στον λόγο και στον τύπο (σελ. 5) - Τώρα µε έβαλες σε ενδοιασµούς τι άλλο έχει αυτό το περιοδικό ; - 2 αντιφατικές όψεις τις Θεσσαλονίκης (Σελ 1,30), Editorial (σελ. 2), 9 τρόποι για οικονοµία και οικολογία (σελ. 3), Ρεπορτάζ για τα Μετέωρα (σελ.12-13), έρευνα για τον ρατσισµό στα σχολεία (σελ ), παράξενα νύχια (σελ ) και η µόδα των δρόµων (σελ ) - Καλά έχει όλα αυτά ;;; ΟΚ µε έπεισες ;) Σηµείωση : Οι σελίδες 1-9 και αποτελούνται από σταθερές στήλες. Μάθαµε τι έχει αλλά όχι ποιους έχει! - Στο τιµόνι : (Αρχισυντάκτες) 1) Απότα Θεοδώρα 2) Μαλακόζης Αχιλλέας - Ναυτικοί : (Συντάκτες) 1) Αναγνωστοπούλου Μαρία 2) Γκιοργίνη Φωτεινή 3) ηµασή Ευτυχία 4) Ηλιάδου Αθηνά 5) Κοπαράνη Κυριακή 6) Κούρτα ήµητρα 7) Μακανίκα Κωνσταντίνα 8) Μαριάδης Χριστόφορος - Ναυπηγός : ( Επιµέλεια εικόνας, Φωτο ) 1) Μαλακόζης Αχιλλέας - Συνεπιβάτες στο ταξίδι : (Βοηθοί) 1) Αυγέρη Μαρία Θεολόγος, Καθηγήτρια 2) Κρανιώτης Χρήστος ηµοσιογράφος, Αρθογράφος 3) Τσιαµούρης Ιωάννης ιευθυντής του 3 ου ΓΕΛ Πολίχνης Όλους τους παραπάνω ευχαριστούµε για τον κόπο, την δουλειά αλλά και την πολύτιµη βοήθεια και υποστήριξη µε την οποία πραγµατικά µας ώθησαν να κάνουµε ότι καλύτερο!

7 Σελίδα για τους συντάκτες : ΕΛΕΥΘΕΡΗ! Τηρώντας την ελευθερία στον τύπο, εδώ γράφουµε πραγµατικά ότι µας κατέβει στο κεφάλι Ο καθένας από εµάς, τους συντάκτες, έχει το δικαίωµα να γράψει σε αυτήν την σελίδα απόψεις, εµπειρίες, γνώµες, γνώσεις, σκέψεις! ΙΑΒΑΣΑ ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρµακο για την ψυχή και το σώµα! Οξύνει το πνεύµα, µειώνει τις εντάσεις της καθηµερινότητας και διώχνει µακριά το κακό κάρµα. εν υπάρχει τίποτα θετικότερο από το δυνατό γέλιο, αυτό που βγαίνει µέσα από την καρδιά µας! Γι αυτό λοιπόν... ξέρετε τι να κάνετε :) Θεοδώρα Α. ΤΟΛΜΗΣΑ να ανέβω στο 4g του Magic Park. Αν και στην αρχή έτρεµα και µόνο στην ιδέα ότι θα βρεθώ στον αέρα µε τα πόδια πάνω, το κεφάλι κάτω και όλη την Θεσσαλονίκη από κάτω µου το τόλµησα και οµολογώ ότι το καταευχαριστήθηκα. Μοναδική εµπειρία. Ανυποµονώ να έρθει η επόµενη φορά... Χριστόφορος Μ. Προσπάθησα να ΦΤΙΑΞΩ την διάθεση των ανθρώπων που είναι γύρω µου θλιµµένοι. Αυτούς που ξέχασαν για λίγο τι σηµαίνει γέλιο, χαρά, διάθεση, παρέα. Πολλές φορές τα κατάφερα, άλλες όχι, µα σηµασία έχει ότι προσπάθησα. Πολλές φορές αρκεί να ξέρεις ότι τουλάχιστον προσπάθησες και ας µην πέτυχες. Αχιλλέας Μ. Σήµερα το πρωί ΕΙ Α την ηµέρα ηλιόλουστη και κατάλαβα ότι υπάρχει η φωτεινή πλευρά της ζωής για την οποία όλοι µιλούν. Ευτυχία. Υποσχέθηκα στον εαυτό µου ότι θα ζήσω πολλές διαφορετικές εµπειρίες. Έτσι ΕΦΑΓΑ κινέζικο Τι και αν έχω ακόµη αναγούλα εγώ το διασκέδασα! Κυριακή Κ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΑ το περιβάλλον κάνοντας κάτι απλούστατο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Μαρία Α. ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ πραγµατική θλίψη όταν συνειδητοποίησα το τι συµβαίνει στην χώρα µας. Η κάποτε δύναµη σε σηµείο εξαθλίωσης. Αλλά όχι δεν πτοούµαι. Ξέρω ότι θα τα καταφέρουµε! Αθηνά Η. Όλο το πρωί ΑΚΟΥΩ τραγούδια... Πραγµατικά µου φτιάχνει την διάθεση και περνάω καλά. Κωνσταντίνα Μ. ιαβάζοντας ένα άρθρο για τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού ΕΜΑΘΑ ότι το τσάι βοηθάει στην βελτίωση των ούλων και την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού µας συστήµατος. ήµητρα Κ. ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ τον γιατρό και µου είπε πως το καλύτερο φάρµακο για να επουλωθεί η πληγή στο χέρι µου είναι ένα γλυκό φιλί! Φωτεινή Γ.

8 Αµέτρητες δράσεις και συνεχίζουµε ακάθεκτοι : Πιστό σε προγράµµατα περιβαλλοντικής κλπ. το 3ο λύκειο Πολίχνης οργανώνει συνεχής δράσεις, εκδροµές και εκδηλώσεις από τις οποίες οι µαθητές αποκτούν γνώσεις και εµπειρίες, και έχουν την δυνατότητα να δουν κάτι παραπάνω Πολλές φορές µακριά από την πόλη αλλά πάντα πέρα από τους 4 τοίχους της σχολικής αίθουσας ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 : ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 : Στα πλαίσια του Eno Greece Eno Cyprus Cooperation 7 µαθητές του σχολείου µας µε την συνοδεία καθηγητών και γονέων επισκέφτηκαν την Μεγαλόνησο, όπου φιλοξενήθηκαν από κύπριους συµµαθητές (βλ. σελ 28) ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 : 3ηµερη Εκδροµή στα Ιωάννινα Στα πλαίσια του Eno παγκόσµιο πρόγραµµα περιβαλλοντικής οι συντονιστές της Ασίας : Kalaimani & Ramesh, επισκέφτηκαν την χώρα µας στην οποία ξεναγήθηκαν και από µαθητές του σχολείου. Προφανώς µία από τις οµορφότερες εµπειρίες για το σχολείο µας.

9 ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 : Συµµετοχή σε δενδροφύτευση που οργάνωσε ο δήµος Παύλου Μελά. ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 : Συµµετοχή σε πορεία για το «νερό» ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 : Συµβολική δενδροφύτευση στην µνήµη των 22 αδικοχαµένων µαθητών στο Βέλγιο σε συνεγρασία µε το 4ο γυµνάσιο πολίχνης ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 : Επίσκεψη στον Ανατολικό Όλυµπο (Παλαιός Άγιος Παντελεήµονας Έπεται συνέχεια : (τους επόµενους µήνες) - Ηµερήσια εκδροµή στην Καβάλα - Παράσταση «η όπερα της 5άρας» - Συµµετοχή σε έκθεση φωτογραφίας - Φιλοξενία των Κύπριων µαθητών Μεταξύ άλλων οι µαθητές του σχολείου µας συµµετείχαν σε γιορτές, παρακολούθησαν παραστάσεις, έψησαν, γιόρτασαν, ξεναγήθηκαν, διασκέδασαν. Μα πάνω απ όλα απέκτησαν αξέχαστες εµπειρίες!

10 Φταίνε οι ορµόνες, φταίνε οι γύρω σου που απαιτούν να είσαι τέλειος σε όλα ή µήπως φταις εσύ που τώρα που το καλοσκέφτεσαι έχεις γίνει υπερευαίσθητος τελευταία; εν ξέρω ποιος είσαι αλλά µπορώ να πω µε βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλές φορές στη ζωή σου που χτυπάς δυνατά την πόρτα του δωµατίου σου και ξεσπάς σε λυγµούς θέλοντας να φωνάξεις µε όλη τη φωνή που σου αποµένει «γιατί ποτέ κανείς δεν µε καταλαβαίνει;» Μάντεψε. εν είσαι ο µόνος! Παρακάτω αριθµούνται τα συχνότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι νέοι στις µέρες µας Έτοιµος; Πάµε! Προβλήµατα συµπεριφοράς ιακρίνονται σε εξωτερικευµένα και εσωτερικευµένα. Τα εξωτερικευµένα προβλήµατα είναι εκείνα που η συµπεριφορά είναι περισσότερο έκδηλη και σε αυτά ανήκουν η χρήση ουσιών, οι διαταραχές διαγωγής και η παραβατικότητα. Τα εσωτερικευµένα προβλήµατα είναι αυτά που η συµπεριφορά γίνεται λιγότερο αντιληπτή όπως είναι οι συναισθηµατικές διαταραχές.

11 ιαταραχή Ψυχικής υγείας. Η πίεση που ασκείται στον έφηβο και η ανικανότητα να αντεπεξέλθει σε όλες του τις υποχρεώσεις του προκαλούν άγχος, συναισθήµατα απελπισίας, µαταιότητας και ανασφάλειας µε αποτέλεσµα την διαταραχή της ψυχικής του υγείας. Σκληρή Αυτοκριτική Οι έφηβοι συνήθως κρίνουν τον εαυτό τους πολύ αυστηρά καθώς έχουν την τάση να µιµούνται τα λανθασµένα πρότυπα που προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. και προσπαθούν να γίνουν αποδεκτοί από τους υπόλοιπους αλλάζοντας την εµφάνιση και τον χαρακτήρα τους. Σωµατική Και Λεκτική Βία Οι νέοι αποτελούν συχνά θύµατα βίας λόγω της αδυναµίας αντίδρασης. Στο σχολείο, συχνότεροι λόγοι για τους οποίους ασκείται βία είναι οι διαφορετικές απόψεις, προτιµήσεις και τα διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά. Στην οικογένεια, συνήθως ασκείται βία προς τους νέους ως τιµωρία ή ως επίδειξη εξουσίας. Η σωµατική κακοποίηση που τους ασκείται περιλαµβάνει επιθετικές πράξεις όπως: σπρωξίµατα, τραβήγµατα, χαστούκια, χτυπήµατα µε µέλη του σώµατος ή µε διάφορα αντικείµενα, δαγκώµατα, τραβήγµατα µαλλιών, κλωτσιές, µπουνιές. Η λεκτική βία χαρακτηρίζεται από φωνές, βρισιές, εξευτελισµούς, απειλές και τροµοκράτηση έχοντας ως στόχο το ίδιο το θύµα ή και οικείους του. Η εφηβεία τελικά δεν είναι και τόσο εύκολη εν είσαι όµως µόνος! Προσπάθησε να δεις την θετική πλευρά των πραγµάτων κι αν έχεις κάποιο πρόβληµα µην το εσωτερικεύεις ΜΙΛΑ!!! Γραµµή στήριξης Παιδιών και Εφήβων Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου Στήριξη, συµβουλές και βοήθεια σε παιδιά και έφηβους έως 18 χρονών. ευτέρα - Παρασκευή, 2 µ.µ. έως 8.30 µ.µ. Τηλ.:

12 Τί είναι ο ρατσισµός; Ο ρατσισµός ή αλλιώς ξενοφοβία είναι µία κοινωνική αντίληψη, η οποία δηµιουργείται µε βάση διάφορα κριτήρια, κυρίως φυλετικά, διαχωρίζοντας έτσι τους ανθρώπους σε οµάδες, άλλες µε περισσότερη αξία και άλλες µε λιγότερη. Όµως το φαινόµενο αυτό παρατηρείται σε πολλές µορφές Που τον συναντάµε; Η διάκριση αυτή συναντάται καθηµερινά και µε το πέρασµα των χρόνων, όπως φαίνεται, µεγαλώνει.όλοι έχουµε έρθει στη θέση του θήτη, του θύµατος ή του παρατηρητή,έστω για µία τουλάχιστον φορά,κυρίως κατά την περίοδο των σχολικών χρόνων. Ποιες είναι οι µορφές του; Οι µορφές του σχολικού ρατσισµού είναι τρεις,ο λεκτικός, ο κοινωνικός και ο σωµατικός.ο λεκτικός εκφοβισµός είναι οι απειλές,τα διάφορα παρατσούκλια και οι ταπεινώσεις,ενώ ο σωµατικός είναι κυρίως ο ξυλοδαρµός και η σεξουαλική επίθεση.κοινωνικός ρατσισµός είναι ο αποκλεισµός των µαθητών από τις παρέες και ο εκφοβισµός. Ποια είναι τα αίτια του; Όλα ξεκινούν από την έµφυτη τάση του ανθρώπου να µην αποδέχεται εύκολα το διαφορετικό.έτσι και στο σχολείο, το διαφορετικό κατακρίνεται και επιδοκιµάζεται.ένας άλλος λόγος αυτής της συµπεριφοράς είανι η προσπάθεια των θητών να αισθανθούν ανώτεροι,κάτι που καταφέρνουν µε την λεκτική βία, η οποία ειναι και τις περισσότερες φορές χειρότερη από την σωµατική.γιατί η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει!

13 Ποιες είναι οι συνέπειες του; Οι συνέπειες λοιπόν,µαθητών που έχουν υποστεί τέτοια συµπεριφορά είναι ο φόβος και η ντροπή τους να εκφραστούν,καθώς επίσης και η πεποίθηση πως είναι ανίκανοι, µε αποτέλεσµα την ακινητοποίηση τους,την εσωστρέφια,τις κακές σκέψεις για το µέλλον,ακόµα και σοβαρά ψυχολογικά προβλήµατα. Τρόποι αντιµετώπισής του. Αν είσαι και εσύ θύµα οποιασδήποτε µορφής του σχολικού εκφοβισµού,µίλα σε κάποιο έµπιστο φίλο σου ή σε κάποιο καθηγητή σου.αν χρειαστεί επικοινώνησε µε κάποια µη κερδοσκοπική οργάνωση, µέσο τηλεφώνου.όταν βλέπεις ότι κάποιοι συµµαθητές σου σε αντιπαθούν και ασκούν κάποιο µέσο εκφοβισµού,πολύ απλά αποµακρύνσου από αυτούς.αν πάλι είσαι θεατής,µπορείς και εσύ να βοηθήσεις!σκέψου να ήσουν εσύ στη θέση του θύµατος.φώναξε κάποιο µεγαλύτερο την επόµενη φορά που θα βρεθείς σε τέτοιο περιστατικό και υποστήριξε το µαθητή που δέχεται αυτή την συµπεριφορά. Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κατά του ρατσισµού. Πολλές µη κερδοσκοπικές οργανώσεις έχουν ως στόχο την καταπολέµηση του ρατσισµού και την βοήθεια των εφήβων που είναι θύµατα αυτού.τέτοιες οργανώσεις είναι η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.,η UNESCO,η Αντιγόνη,Το χαµόγελο του παιδιού και πολλές άλλες.για άµεση επικοινωνία καλέστε στην γραµµή για εφήβους ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ : 1) ιάλεξε τους φίλους σου ανάλογα µε τον χαρακτήρα τους και τις κάλτσες ανάλογα µε το χρώµατα τους,ποτε το αντίθετο. Είναι παράλογο να διαλέγεις τις κάλτσες για τον χαρακτήρα τους όπως είναι αδιανόητο να διαλέγεις τους φίλους από το χρώµα τους. 2) Τέλος να θυµάστε : Όλοι είµαστε ίσοι µα όλοι είµαστε διαφορετικοί

14

15 Αν προσπαθήσουµε να παροµοιάσουµε την πόλη της Θεσσαλονίκης µε ένα ανθρώπινο σώµα, του οπίου τα όργανα είναι τα προάστια, η κατανοµή των ρόλων του καθενός από αυτά µπορεί να θεωρηθεί εύκολη. Με σιγουριά αλλά και δικαίως η καρδιά θα χτυπούσε στο κέντρο, ενώ τα Βόρεια προάστια θα ήταν όργανα ζωτικής σηµασίας. Από την άλλη οι υτικές Συνοικίες θα περιορίζονταν σε ρόλους και όργανα ασήµαντα, υποδεέστερα των άλλων, δευτερεύοντα και σαφώς, όργανα χωρίς τα οποία µπορείς και να ζήσεις. υτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, αναπτυσσόµενες δηλαδή περιοχές του τοπικού µας χάρτη είναι µεταξύ άλλων η Σταυρούπολη, ο Εύοσµος, η Πολίχνη Στην τελευταία αυτών ζούµε και εµείς και πιο συγκεκριµένα στην περιοχή των Μετεώρων. Η παραπάνω είναι µία όµορφη, ελκυστική περιοχή για τους νέους, η οποία συχνά τα καλοκαίρια γεµίζει µε κατοίκους των υπολοίπων συνοικιών και συνδυάζει το φυσικό στοιχείο, σε δασύλλιο µε πεύκα, µε την πιο εκσυγχρονισµένη µορφή της πόλης. Στην πραγµατικότητα ακούγεται σαν ιδανικός συνδυασµός ωραίος για µία διαφήµιση του τόπου, όµως παραπλανητική αφού ένας από µας θα έλεγε : Ζω σε µια συµπαθητική, ελκυστική για τους ηλικιωµένους περιοχή, η οποία δεν γεµίζει κατά την διάρκεια καµίας εποχής, και συνδυάζει το φυσικό στοιχείο, σε ένα παραµεληµένο µε πεύκα δασύλλιο, µε την τσιµεντένια µορφή της πόλης. Ίσως να ακούγεται σκληρό, µα τα Μετέωρα αποτελούν δορυφόρο του κέντρου. Είναι ένα όργανο όχι ζωτικής σηµασίας, µία αναξιοποίητη γωνιά του ενός σπιτιού, ένα καλά κλειδωµένο σεντούκι. Κάνοντας συζητήσεις µε κατοίκους των Μετεώρων, διαφορετικών ηλικιών και αναγκών διαπιστώσαµε πως όλοι συγκλίνουν στο ίδιο πράγµα. Τα Μετέωρα ανεξάρτητα από την οµορφιά και τον κόσµο που διαθέτουν εξαρτώνται σηµαντικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Απόδειξη αποτελούν πολλοί κάτοικοι των Μετεώρων οι οποίοι αντί να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή που µένουν, επιλέγουν να το κάνουν στο κέντρο. Ο λόγος ; Μα για να έχουν πελατεία! Έτσι λοιπόν, ανοίγοντας τα µαγαζιά τους στο κέντρο, άθελα τους συµβάλλουν στο να µην αναπτύσσεται καθόλου η περιοχή τους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στα Μετέωρα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις προκειµένου να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν οι νέοι. Έτσι, καταφεύγουν σε πολυσύχναστες περιοχές του κέντρου! Όπως και να χει όµως, τα Μετέωρα αποτελούν µια πανέµορφη περιοχή, µακριά από τον πανικό που επικρατεί στο κέντρο της πόλης, όπου ο καθένας θα ήθελε να µένει προκειµένου να απολαµβάνει µια ήσυχη ζωή. Και ας µην ξεχνάµε πως οι λίγες επιλογές που διαθέτει µια περιοχή δίνουν την ικανότητα στους κατοίκους της να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να εξερευνήσουν καλύτερα την πόλη τους αναζητώντας συνεχώς νέα µέρη µε περισσότερες επιλογές και κόσµο. Όπως και να χει Όσες ελλείψεις και αν έχουν τα Μετέωρα, εµείς στηρίζουµε και αγαπάµε τον τόπο µας. Ελπίζουµε βέβαια σε µια µελλοντική ανάπτυξη πάντα όµως χωρίς τον κίνδυνο εξαφάνισης την ανθρώπινης πλευράς της κλειστής αυτής κοινωνίας!

16 Στην προσπάθεια µας να βγάλουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα κοντεύουµε να πάθουµε υπερκόπωση. Σε µία από τις συναντήσεις µας θέλοντας να πάρουµε λίγο αέρα, για πρώτη φόρα όλη η οµάδα µαζί αποφασίσαµε να κάνουµε έναν περίπατο. Τι καλύτερο ;; Πραγµατικά! Τι πιο χαλαρωτικό από µία βόλτα σε γνωστά και άγνωστα µονοπάτια της Θεσσαλονίκης. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης θυµίζει χρονοµηχανή. Από τα ρωµαϊκά επιβλητικά κτήρια στις βυζαντινές εκκλησίες και από εκεί στα οθωµανικά µνηµεία καταλήγοντας στα νεοκλασσικά κτήρια και οικοδοµήµατα. Ένα σύντοµο ταξίδι στις χρονικές περιόδους τις πόλης µας µέσα από έναν ευχάριστο περίπατο στο κέντρο. Τα µνηµεία που αντικρίσαµε τα διακρίναµε σε τέσσερεις κατηγόριες: Ρωµαϊκά µνηµεία: Σε αυτά τα µνηµεία συγκαταλέγονται η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλέριου γνωστή και ως Καµάρα, η Ρωµαϊκή Αγορά, και το ανακτορικό συγκρότηµα του Γαλέριου. Βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση µεταξύ τους αφού αρχικά αποτελούσαν ένα ενιαίο κτηριακό συγκρότηµα που εκτείνονταν από την σηµερινή πλατεία Ναυαρίνου και κατέληγαν στην Ροτόντα.

17 Βυζαντινά µνηµεία: Από την βυζαντινή περίοδο σώζονται στην πόλη µας αρκετές χριστιανικές εκκλησίες οι οποίες υπέστησαν τεράστιες υλικές ζηµιές κατά την Τουρκοκρατία, στην διάρκεια της οποίας πολλές από τις εκκλησίες µετατράπηκαν σε τζαµιά. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η Αγία Σοφία, η Παναγία Αχειροποίητος και η µονή Βλατάδων. Από την περίοδο αυτή διασώζονται επίσης και τα τείχη της Θεσσαλονίκης. Νεοκλασικά κτήρια: Η Θεσσαλονίκη έχει µεγάλη γκάµα νεοκλασικών κτηρίων. Τα κτήρια αυτά αποτελούν τα στολίδια της πόλης µας που την κάνουν ακόµα πιο όµορφη. Όσα νεοκλασικά έχουν ανακαινιστεί αποτελούν οάσεις καλαισθησίας της πόλης. Σήµερα τα κτήρια αυτά χρησιµοποιούνται ως δηµόσια κτήρια όπως η Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή, το ιοικητήριο και η Εθνική Τράπεζα. Οθωµανικά µνηµεία: Το πιο γνωστό µνηµείο της οθωµανικής περιόδου είναι ο Λευκός Πύργος, το σήµα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος ήταν οχυρωµατικό έργο όπως και το Επταπύργιο της ίδιας περιόδου. Άλλα κτήρια που σώζονται από την περίοδο αυτή είναι το Αλατζά Ιµαρέτ (τζαµί) και το Μπεζεστένι. Έτσι λοιπόν, έχουµε την υποχρέωση να τα διατηρούµε και να τα αξιοποιούµε όσο το δυνατόν περισσότερο όχι µόνο για να προσελκύουµε τουρίστες αλλά και για να διατηρήσουµε την πολιτιστική µας κληρονοµιά η οποία έχει ιδιαίτερη σηµασία στην εποχή που ζούµε. Πνιγµένοι στο άγχος της καθηµερινότητας χάνουµε το ενδιαφέρον και τον θαυµασµό για κάποια από τα σηµαντικότερα δηµιουργήµατα του ανθρώπου που όλως παραδόξως βρίσκονται διπλά µας.

18 Τα προγράµµατα είναι βαριά. Τα µαθήµατα πολλά και οι εργασίες σαφώς πιέζουν Τι και αν µένουν λίγα απογεύµατα της εβδοµάδας ελεύθερα οι παρακάτω µαθητές δεν διστάζουν να τα διαθέσουν για τις αγαπηµένες ασχολίες τους και να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους πιο δηµιουργικά! Θέατρο Χριστόφορος (15 ετών) Ο Χριστόφορος ασχολείται µε το θέατρο από όταν ήταν 8 χρονών.. η µητέρα του και ο πατέρας του ασχολούνταν µε αυτό όποτε µπήκαν έτσι τα θεµέλια... επίσης δηλώνει ότι θα ήθελε να το ακολουθήσει σαν επάγγελµα ως 2η επιλογή... έχει παίξει σε 4 παραστάσεις δουλεύοντας 8 ώρες την εβδοµάδα... τέλος δεν έχει κάποιο είδωλο διότι δεν πιστεύει σε αυτά... Ποδόσφαιρο-Κώστας ( 15 ετών) ο Κώστας ασχολείται µε το ποδόσφαιρο εδώ και 7 χρόνια... πάει στην "αρσεναλ Μετεώρων" και προπονείτε ως επιθετικός... Γενικά στο ποδόσφαιρο ξοδεύει 6 ώρες την ηµέρα έχοντας τραυµατικές εµπειρίες... Επίσης δηλώνει πως "αν και έχει πολύ χρήµα είναι δύσκολο να γίνεις επαγγελµατίας πτυχώνοντας καλούς προπονητές και υποδοµές"... το είδωλο του είναι ο Zlatan Ibrahimovic Νύχια-Ευτυχία (15 ετών) Η Ευτυχία ασχολείται µε τα νύχια από τα 14.. θα ήθελε να ασχοληθεί επαγγελµατικά µε το αντικείµενο αυτό.αναφέρει επίσης ότι "τα νύχια είναι µια εικόνα η όποια µπορεί και να εκφράζει τα συναισθήµατα"... επίσης δήλωσε πως "πρέπει να συνεχίζουµε το χόµπι µας και να εξασκούµαστε σε αυτό"..

19 Ραφαέλα - Τραγούδι (16 ετών) Η Ραφαέλα είναι ένα 16χρονο κορίτσι που λατρεύει το τραγούδι. Ασχολείται µε αυτό από 2 χρονών έχοντας το δικό της «στυλ» και τραγουδάει όλα τα είδη τραγουδιού. Μαγεύει όλο τον κόσµο µε την υπέροχη φωνή της καθώς τραγουδάει σε οποιοδήποτε µέρος χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική περίσταση αλλά όποτε η ίδια θέλει. Επίσης της αρέσει να χορεύει, να παίζει κλασσική κιθάρα και να γράφει τραγούδια(ένα από τα τραγούδια που έχει γράψει ονοµάζεται «Να σε δω»). Η γνώµη της για τα λεγόµενα Talent Show είναι θετική αλλά η ίδια πιστεύει ότι κάποιος δεν µπορεί να αναδείξει το ταλέντο του µόνο µέσα από αυτά καθώς παρουσιάζονται εκείνα τα ταλέντα που «συµφέρουν» κάποιους ανθρώπους. Αγαπηµένος της τραγουδιστής είναι ο Σ. Ρουβάς και αγαπηµένα τραγούδια Χίλιες Σιωπές και Αύγουστος. εν έχει κάποιο είδωλο ούτε θέλει να µοιάσει σε κάποιον απλά έχει όπως λέει και ι ίδια το δικό της στυλ. Μένια Ζωγραφική (15 ετών) Η Μένια ασχολείται µε την ζωγραφική από 2 χρονών. Ζωγραφίζει τα πάντα αλλά ιδιαίτερα προσωπογραφίες και στο δηµοτικό είχε πάρει µέρος σε έναν διαγωνισµό ο οποίος της χάρισε το πρώτο βραβείο. ηµιουργεί ανάλογα µε την διάθεση της και αντίστοιχα ζωγραφίζει χαρούµενα και λυπηµένα. Ζωγραφίζει περίπου µισή ώρα και δηλώνει ότι ο κόσµος θα έπρεπε να ζωγραφίζει γιατί έτσι καλλιεργεί το πνεύµα και την ψυχή του. Τελειώνει µε µία αρκετά ροµαντική φράση: "Με τα χρώµατα του έρωτα ζωγραφίζεις την ζωή" Κατερίνα Ζωγραφική (15 ετών) Είναι κάτι πολύ συνηθισµένο αλλά η ίδια το κάνει τόσο ξεχωριστό καθώς ζωγραφίζει πρόσωπα χρησιµοποιώντας µόνο το µαγικό της µολύβι και καθόλου χρώµατα. Ασχολείται µε αυτό από 3 χρονών και στο δηµοτικό έχε πάρει µέρος στον διαγωνισµό ζωγραφικής και βραβεύτηκε µε έπαινο. Παρακολουθεί µαθήµατα ζωγραφικής και ξοδεύει λιγότερο χρόνο στα έργα της απ όσο θα θελε. Όταν ζωγραφίζει ακούει µουσική και δηµιουργεί ανάλογα µε τα συναισθήµατά της αφιερώνοντας στο ταλέντο της 2-3 ώρες την εβδοµάδα. Για την Κατερίνα η ζωγραφική είναι τρόπος έκφρασης και δεν θα το άφηνε ποτέ. Τέλος τις στιγµές που ζωγραφίζει όλος ο κόσµος διαγράφεται γι αυτήν αφού ο µόνος ο σκοπός της είναι να πετύχει αυτό που κάνει.

20 Ένα πρωί, διαφορετικό από τα υπόλοιπα, βρεθήκαµε στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου µας και θίξαµε θέµατα που αφορούν την παιδεία, το εκπαιδευτικό σύστηµα, την κοινωνία, τους στόχους που είχε και το που τελικά βρέθηκε. Θίξαµε θέµατα που αφορούν όλους! Κύριε Τσιαµούρη, το να γίνετε καθηγητής ήταν κάτι που θέλατε από µικρός ή προέκυψε µε το πέρασµα των χρόνων; Το να γίνω καθηγητής ήταν µια απόφαση στιγµής, προέκυψε αυθόρµητα. Ήθελα να γίνω οικονοµολόγος, να ασχοληθώ µε τα οικονοµικά αλλά επειδή οι συγκυρίες ήταν τέτοιες δεν το έκανα. Μου δόθηκε η ευκαιρία αλλά δεν την άρπαξα από τα µαλλιά. Η αγάπη σας για τα παιδιά ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίσατε τελικά να επιλέξετε αυτό το επάγγελµα; εν είχε καµία απολύτως σχέση. Αφού έγινα καθηγητής συνειδητοποίησα πόση αδυναµία έχω στα παιδιά και αυτός είναι ο λόγος που βάζω κάποιους όρους. Το να είσαι καλός µε τα παιδιά είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να είσαι αυστηρός διότι πολλές φορές το να βάλεις τιµωρία σε πληγώνει αλλά πρέπει να το κάνεις. Κατά την γνώµη µου, η τιµωρία δεν είναι θέµα εξόντωσης ενός παιδιού αλλά χρησιµοποιείται προς γνώση, συµµόρφωση και παραδειγµατισµό. Πως αισθάνεστε που εργάζεστε σε ένα από τα λίγα σχολεία που είναι διπλοβάρδια στην χώρα µας; Θα ήταν προτιµότερο να έχουµε µόνο πρωινή βάρδια αλλά πιστεύω πως η διπλοβάρδια βοηθάει σε κάποιες εξωτερικές καταστάσεις.

21 Πιστεύετε ότι κάτι λείπει από την εκπαίδευση σήµερα; Κατά την άποψη µου, θα έπρεπε να υπάρχει ένας ψυχολόγος σε κάθε σχολείο προκειµένου να συµβουλεύει τα παιδιά καθώς στην διάρκεια της πορείας µου ως καθηγητής ανακάλυψα πως πολλά παιδιά έχουν προβλήµατα στην οικογένεια τους και δεν έχουν την ευκαιρία να µιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. Συγκρίνοντας το εκπαιδευτικό σύστηµα σήµερα, µε εκείνο που επικρατούσε όταν πηγαίνατε εσείς σχολείο, ποιο θεωρείτε καλύτερο για τους µαθητές; Παλαιότερα, η οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη δεν ήταν στο επίπεδο της σηµερινής αλλά η εκπαίδευση πιστεύω λειτουργούσε καλύτερα. Όταν δίναµε εµείς εξετάσεις, απαντούσαµε σε ερωτήσεις στις οποίες έπρεπε να έχουµε διαβάσει όλο το βιβλίο, έτσι ώστε να συνθέσουµε τα σωστά κοµµάτια -τα οποία ήταν τοποθετηµένα σκόρπια- που αφορούσαν το θέµα της ερώτησης και να τα αναλύσουµε. Στην σηµερινή εποχή, το εκπαιδευτικό σύστηµα, έχει σταµατήσει να σας κάνει να σκέφτεστε, σας τα δίνει όλα έτοιµα και εσείς απλώς τα αναπαράγετε. Όσο αναφορά την οικονοµία της χώρας µας είστε απαισιόδοξος για το µέλλον; Θα ήταν καλό τα παιδιά να φύγουν στο εξωτερικό για µια καλύτερη ζωή; εν θα ήθελα να κάνω αρνητικές σκέψεις αλλά βλέποντας τι συµβαίνει γύρω µου είµαι απαισιόδοξος καθώς η κατάσταση είναι τραγική και το πρόβληµα δεν θα λυθεί σύντοµα. Θα αργήσουµε πολύ να συνέλθουµε, δυστυχώς για την δική σας γενιά αλλά εύχοµαι να κάνω λάθος. Θεωρώ πως το να σπουδάσετε και να εργαστείτε στο εξωτερικό είναι η µοναδική λύση διότι στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας.

22 Έχετε πλήξει από την καθηµερινή ρουτίνα; Θέλετε επειγόντως ένα διάλλειµα για να ξεσκάσετε; Εδώ θα βρείτε τις καλύτερες λύσεις στο πρόβληµά σας. Εµείς σας δίνουµε τις προτάσεις µας για κάθε καλλιτεχνικό χώρο και εσείς κάνετε επιλογές της αρεσκείας σας. Ανδρική νοηµοσύνη, οξύµωρο; Την σκηνοθεσία της παράστασης αυτής υπογράφει η Αναστασία Παπαστάθη ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Γεράσιµος Σκιαδαρέσης. Ένα έργο του Robert Dubac που µπορεί να κάνει ακόµα και τον πιο αυστηρό θεατή να γελάει καθ όλη την διάρκεια της παράστασης. Για έξι µόνο παραστάσεις στο θέατρο Coronet. Από τις 30 Μαρτίου µέχρι και τις 8 Απριλίου. Χάρις Αλεξίου ήµητρα Γαλάνη. Οι δύο καταξιωµένες τραγουδίστριες του ελληνικού ρεπερτορίου σας παρουσιάζουν την µουσική τους παράσταση «Σε µπλε βελούδο» από τις 29 Μαρτίου µέχρι και την 1 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Nick Waren. Ο γνωστός dj Nick Waren θα σας περιµένει στις 22 Απριλίου στο Casual Living για να σας ξεσηκώσει στους ρυθµούς της club µουσικής του. Σµυρνέϊκο Μινόρε. Η Γλυκερία, η Αρετή Κετιµέ και η Dilec Koc θα σας παρουσιάσουν ένα µουσικό οδοιπορικό µε Ethnic χαρακτήρα, από την Μικρά Ασία στις 31 Μαρτίου στο Casual Living. Αέραα. Από τις 8 Μαρτίου έως και την 1 η Απριλίου η θεατρική οµάδα Theatrins δίνει την παράσταση «Αέραα» στο θέατρο «Αθήναιον». Το κείµενο είναι του Θοδωρή Τέρπου ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Χατζηλάµπου. Οικογένεια Νώε. Στο θέατρο Αριστοτέλειον ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Οικογένεια Νώε» της Ξένιας Καλογεροπούλου- Θωµά Μοσχόπουλου σε σκηνοθεσία Κώστα Γεράρδου. Μια παράσταση για «παιδιά» κάθε ηλικίας. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 και θα συνεχίζεται µέχρι και τις 29 Απριλίου. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα παραχωρηθεί στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ). Σκυλιά στο πάρκο. Το Κ.Θ.Β.Ε στα πλαίσια του «Κοινωνικού θεατροπωλείου» παρουσιάζει το έργο «Σκυλιά στο πάρκο» βασισµένο στο έργο του Άλµπη Έντουαρντ «Ιστορία του ζωολογικού κήπου» σε σκηνοθεσία Βασίλη Σπυρόπουλου. Για την παράσταση αυτή αξίζει τα αναφερθεί ότι οι θεατές µε πρωτοβουλία του Κ.Θ.Β.Ε καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιµα µακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύµατα. Οι παραστάσεις θα δίνονται στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών από την 1 η µέχρι και την 4 η Απριλίου. NightBirds. Εάν σας αρέσει η jazz funk groove και οι µελωδίες της soul µπορείτε να ακούσετε την µουσική που σας αρέσει στο Spitimou.Groundfloor όπου θα σας περιµένουν οι NightBirdsστις 5 Απριλίου.

23 Ανακύκλωση µε τέχνη. Μην το πετάς. Μια «οικολογική» έκθεση µε έργα γλυπτικής από ανακυκλωµένα υλικά του Γιώργου Τσάρα σας περιµένει στο Τελλόγλειο ίδρυµα τεχνών ΑΠΘ µέχρι τις 6 Απριλίου W.E. ύο ερωτικές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα. Η πρώτη µεταξύ του πρίγκιπα Έντουαρτ και µιας αµερικανίδας ζωντοχήρας ενώ η δεύτερη µεταξύ µιας παντρεµένης γυναίκας και ενός Ρώσου σωµατούλακα. Την ταινία σκηνοθετεί η Madonna. Από τις 28 Μαρτίου στους κινηµατογράφους της πόλης µας. Eric Emo Το παιχνίδι της αθέατης όψης. Ο φωτογράφος Eric Emo παρουσιάζει στο αρχαιολογικό µουσείο την έκθεσή του µε πενήντα φωτογραφίες από γλυπτά του Auguste Rodin και του Antoine Bourdelle. Η έκθεση θα διαρκέσει µέχρι τις 15 Απριλίου. Κάρολος Τσίζεκ Σχήµα καρδιάς. Το µακεδονικό µουσείο σύγχρονης τέχνης οργανώνει ένα αφιέρωµα στον δηµιουργό Κάρολο Τζίζεκ µε αφορµή την δωρεά έργων του στην στυλλογή του µουσείου. Τα έργα του θα εκθέτονται στο µουσείο µέχρι και τις 8 Απριλίου. Μυστηριώδης εξαφάνιση. Η εξαφάνιση της αδελφής της κάνει την Τζιλ να πιστέψει πως ο serial killer που κάποτε απήγαγε την ίδια τώρα έχει απαγάγει την αδερφή της. Η Τζιλ καταφεύγει στην αστυνοµία όµως κανείς δεν την πιστεύει. Έτσι αναλαµβάνει µόνη της την σωτηρία της αδερφής της. Την σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Heitor Dhalia. Η ταινία προβάλλεται στους κινηµατογράφους από τις 8 Μαρτίου Κολλητοί µε παιδί. Ο Τζέισον και η Τζούλι είναι ένα ζευγάρι που θέλει να πάει κόντρα στο κατεστηµένο. Έτσι αποφασίζουν να κάνουν ένα παιδί χωρίς να παντρευτούν. Πόσο όµως µπορεί να διαρκέσει η πρωτοποριακή τους ιδέα; Σε σκηνοθεσία της Jennifer Westfeldt. Η πρώτη προβολή της ταινίας στους κινηµατογράφους µας έγινε στις 15 Μαρτίου. Καφέ της επιστήµης. Για έβδοµη συνεχή χρονιά πραγµατοποιείται το «καφέ της επιστήµης». Ειδικοί επιστήµονες σας προσκαλούν να πάρετε µαζί τους τον «καφέ» σας και να συζητήσετε για θέµατα που προκαλούν το ενδιαφέρον σας. Για τον Απρίλιο το θέµα είναι «Η ιστορία του ανθρώπινου εγκεφάλου». Την ευτέρα 2 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα πραγµατοποιηθεί η πρώτη συνάντηση. ΝΤΙΚΕΝΣ Το βρετανικό συµβούλιο γιορτάζωντας τα 200 α γενέθλια του Καρόλου Ντίκενς σε συνεργασία µε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης και την Κεντρική ηµοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, οργανώνει µια σειρά εκδηλώσεων καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου που µεταξύ των άλλων περιλαµβάνουν τη συζήτηση «Ο Ντίκενς δύο αιώνες µετά» τη ευτέρα 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και το κινηµατογραφικό αφιέρωµα «Ο Ντίκενς στον κινηµατογράφο» που πραγµατοποιείται στην Θεσσαλονίκη 5-8 Απριλίου. Όπου και να πάτε, ότι και να κάνετε, να περνάτε καλά και να έχετε όµορφες στιγµές και να θυµάστε: «Ζήστε έντονα και δηµιουργικά»

24 Ζούµε σε µια εποχή όπου η εικόνα µας και το αντίκτυπο της στην κοινωνία φαίνεται να παίζουν πρωταγωνιστικό ρολό στην καθηµερινή µας ζωή. Παράλληλα µε αυτό υπάρχει και η εφηβεία που επηρεάζει και αναστατώνει όλο µας το <<είναι>>, καθώς µας θέτει σε µία αναζήτηση της πραγµατικής µας ταυτότητας. Έτσι, στην διάρκεια αυτής της περιόδου οι νέοι, και κυρίως οι έφηβοι, επηρεάζονται αρνητικά, και σπανιότερα θετικά, στις διατροφικές τους συνήθειες. Οι διατροφικές διαταραχές είναι ασθένειες που κρύβουν πολλή ντροπή και καλύπτονται συνήθως από κρυψίνοια και µυστικοπάθεια. Τι είναι ακριβώς όµως οι διατροφικές διαταραχές και πως µας επηρεάζουν. Ας ανακαλύψουµε λοιπόν τα µυστικά τους. Νευρική Ανορεξία Η νευρική ανορεξία είναι µία ψυχογενής διατροφική διαταραχή που συνίσταται στον παράλογο φόβο του πάχους. Όσοι πάσχουν από νευρική ανορεξία, δεν παύουν να έχουν όρεξη για φαγητό, αλλά υποβάλλουν τον εαυτό τους σε αυστηρή δίαιτα. Εκφράζουν συχνά εσωστρέφεια και αρνούνται τις φυσικές ανάγκες του σώµατος τους, κατακλυσµένοι από συναισθήµατα θυµού, µαταίωσης και άγχους. Νευρική βουλιµία. Άτοµα µε αυτή τη διαταραχή συνήθως βιώνουν το αίσθηµα κατάθλιψης, χαµηλής αυτοεκτίµησης και κακής εικόνας σώµατος. Αν και είναι πάθηση αντίθετη της νευρικής ανορεξίας, η βουλιµία οδηγεί στα ίδια αποτελέσµατα καθώς τα υπερφαγικά επεισόδια χαρακτηρίζονται από κατανάλωση µεγάλων ποσοτήτων φαγητού πολύ γρήγορα και σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, τα οποία όµως το άτοµο αποβάλλει στην συνέχεια κάνοντας συνήθως εµετό, µε την θέλησή του. ράσεις κατά των διατροφικών διαταραχών. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ (Nolita ''No Anorexia'' campaign) Κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας µόδας στο Μιλάνο(2007), έκανε την εµφάνισή της σε πρωτοσέλιδα εφηµερίδων και σε µεγάλες διαφηµιστικές πινακίδες η φωτογραφία µιας γυµνής ανορεξικής γυναίκας. Στόχος του φωτογράφου Oliviero Toscani ήταν να προβάλει το γυµνό αυτό σώµα για να δείξει σε όλους τι µπορεί να προκαλέσει αυτή η µορφή αρρώστιας,η οποία προκαλείται τις περισσότερες φορές από λανθασµένα πρότυπα που προβάλλονται στον χώρο της µόδας. Αγαπώ τον εαυτό µου και το σώµα µου όπως είµαι ΤΩΡΑ! ΕΝ κρίνω τον εαυτό µου µε βάση τα κιλά µου. ΕΝ αισθάνοµαι άσχηµα µε αυτό που είµαι. ΤΡΕΦΟΜΑΙ υγιεινά και µε κανονικές µερίδες. ΕΝ αντιδρώ στα σχόλια κακόβουλων ανθρώπων που υπάρχουν γύρω µου. ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ αµέσως ψυχολόγο όταν αναγνωρίσω κάποια από τα παραπάνω συµπτώµατα. Και προπάντων ΖΩ και τρέφοµαι για µένα.

25 Το σώµα µας είναι φτιαγµένο για να κινείται. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η απραξία οδηγούν στο 'σκούριασµα' των µυών, των αρθρώσεων αλλά και του µεταβολισµού. Το πρώτο πράγµα που περνά από το µυαλό κάποιου που δεν γυµνάζεται όταν ακούει τη λέξη 'άσκηση' είναι κούραση. Κι όµως τα πράγµατα είναι αλλιώς! Άλλωστε η άθληση δεν µας προσφέρει µόνο σωµατική υγεία, αλλά και ψυχική, καθώς µέσα από αυτήν όχι µόνο χαλαρώνουµε, αλλά και διασκεδάζουµε. Ας δούµε λοιπόν τι µπορεί να προσφέρει ο αθλητισµός στην υγεία µας, µέσα από 8 αθλήµατα- δραστηριότητες. 1. Κολύµβηση, Είναι το µοναδικό άθληµα που γυµνάζει ολόκληρο το σώµα µε οµοιόµορφο τρόπο. Οι κολυµβητές έχουν αναπτυγµένη τη νευροµυική τους συναρµογή και µπορούν να ανταπεξέλθουν και να εκτελέσουν οποιοδήποτε ερέθισµα εντός και εκτός πισίνας. 3. Πολεµικές τέχνες, Η συχνή παρακολούθηση πολεµικών τεχνών βελτιώνει την δύναµη, την αντοχή, την ευλυγισία, και τον συντονισµό των κινήσεων. Παράλληλα, παίζει σηµαντικό ρόλο στην διάπλαση και ανάπλαση των οστών, ενώ ενισχύει και την ικανότητα του οργανισµού να διατηρείται υγιής και ανθεκτικός απέναντι στο στρες και πάσης φύσεως ασθένειες. 6. Ενόργανη γυµναστική,η άσκηση µε ρυθµική γυµναστική βελτιώνει σηµαντικά την υγεία των οστών σε έφηβες. Αν τα κορίτσια συνεχίσουν να ασκούνται και πέρα από την εφηβεία, µπορεί ενδεχοµένως να εµφανίσουν µελλοντικά µειωµένο κίνδυνο κατάγµατος οστών. 8. Παρκούρ,Το παρκούρ είναι ένας εναλλακτικός τρόπος άθλησης, ο οποίος σου προσφέρει καλή σωµατική υγεία, καθώς γυµνάζεις όλους τους µύες σου και ταυτόχρονα αποκτάς καλή ισορροπία. 2. Ποδόσφαιρο, Η συστηµατική ενασχόληση µε το ποδόσφαιρο βελτιώνει την οστική πυκνότητα, τη µυϊκή δύναµη και την ισορροπία, αναφέρει διεθνής οµάδα επιστηµόνων. 4. Τρέξιµο, Το τρέξιµο µπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία τόσο του µεταβολισµού µας, όσο και στην ψυχολογία µας. 5. Ποδηλασία,Όπως εξηγούν προπονητές και αθλητές η σωστή ποδηλασία µπορεί να βοηθήσει στο να αναπτύξετε και να διατηρήσετε ένα υγιές και καλογυµνασµένο σώµα. Με την ποδηλασία όχι µόνο θα χάσετε τα περιττά κιλά γρήγορα και ανώδυνα αλλά θα αποκτήσετε και ένα καλογυµνασµένο σώµα µε γραµµωµένους µυς. 7. Πιλάτες, Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η σωστή ευθυγράµµιση του σώµατος, η ισορροπία στην κίνηση, η ενδυνάµωση της κοιλιακής χώρας, η ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης και η απαλλαγή από πόνους και ενοχλήσεις. Κάντε αποδοτικότερο και πιο ποιοτικό τον ελεύθερο χρόνο σας. Ασχοληθείτε µε το σώµα σας, ενώ τα αποτελέσµατα δεν θα αργήσουν να φανούν! Γιατί ας µην ξεχνούµε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι µας πρόγονοι "νους υγιής εν σώµατι υγιεί".

26 Γνωρίζοντας ότι πολλές γυναίκες θεωρούνε ότι τα νύχια τους αποτελεί καθρέφτη της ψυχής τους, ψάχνουνε όµορφα σχέδια πρωτότυπα ή ακόµη και µη για να ανανεωθούν µέσα τους. Σίγουρα οι πιο πολλές από εσάς θα θέλουν να ξεφύγουν από τα «συνηθισµένα» και να φτιάξουνε νύχια που θα µοιάζουν extreme ή παραµυθένια. Γι αυτό άλλωστε το περιοδικό 9 Days είναι εδώ για να σας δείξει κάποιες νέες τάσεις σε σχέδια, χρώµατα και σχήµατα στα νύχια, που τροµάζουν, πρωτοτυπούν και τραβάνε όλα τα βλέµµατα. Μανικούρ και πεντικοιυρ µε αληθινο δέρµα φιδιού Πόσο µακριά µπορεί να φτάσει άραγε, η φαντασία κάποιων; Το µανικιούρ και πεντικιούρ από αληθινό δέρµα φιδιού δεν είναι σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, αλλά µια πραγµατικότητα! Το Real Snakeskin µανικιούρ, όπως ονοµάζεται, εφαρµόζεται στην Καλιφόρνια από την nail artist Terri Silacci. Πάναγια µου τι άλλο θα δούµε ;;;

27 Νύχια που ξαφνιάζουν και τροµάζουν Αυτά τα νύχια αποτελούν την τελευταία τάση της µόδας. Είναι µυτερά και όλες οι διάσηµες σελέµπριτι τρέχουν να πρωτοτυπήσουνε φτιάχνοντας τα. Αυτή η µόδα φαίνετε ότι επηρέασε και την δική µας Ελευθερία Ελευθερίου η οποία θα µας εκπροσωπήσει στην Eurovision Το µόνο σίγουρο είναι ότι αυτά τα νύχια θα ζήλευαν πολύ όπως ο δρακουµέλ, οι πρωταγωνιστές ταινιών τρόµου και άλλες µυθικές µάγισσες αντελωτά νύχια! Η τοποθέτηση αληθινής αντέλας στα νύχια είναι ένας τρόπος για να φτιάξετε ένα εντυπωσιακό µανικιούρ. εν χρειάζεται να γίνει σε όλα τα νύχια, αφού µπορεί να τοποθετηθεί µόνο σε ένα ή δύο νύχια κάθε χέριου. Η µαύρη δαντέλα στα νύχια, δίνει ένα πολύ ροκ αποτέλεσµα. Αυτό το σχέδιο συνηθίζεται πολύ στο εξωτερικό. Αυτά είναι κάποια από τα πλέον πιο παράξενα σχέδια Το Nail Art εξελίσσεται απρόσκοπτα. Τα παραδείγµατα ζωντανά στις εικόνες Προσοχή ζουν ανάµεσα µας ;)

28 Με την σειρά µας σας καλωσορίζουµε και εµείς στο νέο αυτό περιοδικό. Σε κάθε τεύχος θα βλέπουµε την πόλη µέσα από φωτογραφίες. Πολλές φορές περπατώντας στους δρόµους της Θεσσαλονίκης, όλοι µας έχουµε βρεθεί στην θέση να σχολιάσουµε κάποιο στυλ που θα µας φανεί είτε παράξενο είτε τολµηρό ή ακόµα και εντυπωσιακό. Ας δούµε λοιπόν την κατάταξη κάποιων στυλ που παρατηρήσαµε. Την έβδοµη θέση κατακτάει ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό στυλ, που λίγοι το υποστηρίζουν. Το µάτι µας πέφτει κατευθείαν στην "βράκα" µε την οποία το άτοµο αυτό κατάφερε να πάρει την έβδοµη θέση Στην πέµπτη θέση βρίσκεται το πιο επίσηµο στυλ της πυραµίδας. Ένα πολύ κοµψό ντύσιµο το οποίο δεν µπαίνει σε ψηλότερη θέση γιατί πολύ απλά ταιριάζει σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις Στην έκτη θέση βρίσκονται πρόσωπα ιδιαίτερα και ξεχωριστά µε ένα αλλιώτικο και ασυνήθιστο στυλ. Ίσως να κατάφερναν να ανέβουν πιο ψιλά στην πυραµίδα µας, αν παραλείπονταν κάποιες υπερβολές.

29 Στην τέταρτη θέση βλέπουµε δυο "τύπους" που έχουν το ίδιο στυλ και καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή των εφήβων, και ιδιαίτερα των κοριτσιών. Με απλά ρούχα, σωστά ταιριασµένα κατάφεραν να βρεθούν σε υψηλή θέση της πυραµίδας µας ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ!!! Την τρίτη θέση καταλαµβάνει µια νέα κοπέλα που έχει το δικό της στυλ. Με µοντέρνα ρούχα και χωρίς υπερβολές εντυπωσιάζει µικρούς και µεγάλους... Στην δεύτερη θέση, ένα αγόρι που έχει την µόδα σύµµαχο στην ζωή του. Ένα T-shirt και ένα απλό καφέ παντελόνι αρκούν για να συντελέσουν το τέλειο ντύσιµο Και τώρα Ήρθε η ώρα για την απονοµή της πρώτης θέσης.. Το βραβείο του τεύχους αυτού απονέµεται σε µια κοπέλα µε µπεζ καµπαρντίνα και µια εντυπωσιακή τσάντα που θαµπώνει τους άλλους µε το ντύσιµό της και δικαίως κατακτά την πρώτη θέση της πυραµίδας του καλύτερου ντυσίµατος... ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ! Εµείς αφήνουµε την µόδα και κάθε τι άλλο να περπατάει στην πόλη Ελπίζουµε να συµφωνείται µε τις απόψεις µας αν πάλι όχι απλά να θυµάστε «ο καθένας από µας έχει το δικό του προσωπικό, ξεχωριστό στυλ, αφού και ο καθένας µας είναι ξεχωριστός»

30 Εµπειρίες Ζωής Εµπειρίες που θα µείνουν. Αξέχαστες στιγµές Τίποτα λιγότερο τίποτα παραπάνω. Μονάχα 5 µέρες. 5 τέλειες, 5 υπέροχες Μέρες Στην Μεγαλόνησο, Στην Κύπρο! Στο πρώτο αυτό τεύχος του 9Days θα σας αφηγηθώ τις εµπειρίες των δύο εκ των πέντε ηµερών του ταξιδιού µου στην Κύπρο Μην ανησυχείτε θα µάθατε και για τις υπόλοιπες. To be continued! 1 η Ηµέρα : Το ταξίδι αρχίζει Λίγες ώρες προσαρµογής Αεροσυνοδός : Η Απογείωση για το ταξίδι µε προορισµό την Κύπρο ξεκινά παρακαλούµε δέστε τις ζώνες σας και απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Να έχετε ένα όµορφο ταξίδι. Το ταξίδι ξεκινά οµολογώ ότι φοβάµαι τα αεροπλάνα και το ότι βρίσκοµαι στον αέρα µε τροµάζει αρκετά. Οι αεροσυνοδοί µαζί µε τον χυµό και το σάντουιτς που περιέχει κυπριακό χαλούµι µας προσφέρουν κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Μετά από περίπου µιάµιση ώρα οµαλής πτήσης η Μεγαλόνησος φαίνεται πλέον ξεκάθαρα. Η αναµονή των αποσκευών, το πιο εκνευριστικό σηµείο όλου του ταξιδιού µε αφήνει να σκεφτώ και έπειτα να προσαρµοστώ στο περιβάλλον. Παίρνω λοιπόν τις βαλίτσες µου και κατευθύνοµαι προς το λεωφορείο. Κατά την διάρκεια της διαδροµής Λάρνακα- Λεµεσός για πρώτη φόρα στα 15 µου χρόνια παρατηρώ µε τόση προσοχή και ενδιαφέρον τα άξια θαυµασµού τοπία και τα άψογης αρχιτεκτονικής θεόρατα κτίρια Αρχίζω να διαπιστώνω το πόσο ΕΝ µοιάζει µε την Ελλάδα.

31 Σε ένα Τεράστιο σπίτι,και όµως δεν νιώθω µικρός! Όταν πρωτοαντίκρισα το σπίτι της οικογένειας που θα µε φιλοξενούσε σκέφτηκα πως εκεί λεφτά ή όπως θα έλεγε ένας γέννηµα θρέµµα Κύπριος Ριάλλια υπάρχουν. Αρχικά τακτοποιήθηκα στον ξενώνα, ένα δωµάτιο ευρύχωρο, ευήλιο, µε όλες του τις ανέσεις. Με κρεβάτι διπλό, προσωπικό µπάνιο, ντουλάπες και ότι άλλο πρέπει να περιέχει ένα υπερπολυτελές δωµάτιο. Στην συνέχεια ξεναγήθηκα και στο υπόλοιπο σπίτι, το οποίο πιστέψτε µε δεν θέλετε να σας περιγράψω Βρισκόµουν σε ένα τεράστιο σπίτι όµως χάρη στην ζεστή προσέγγιση και φιλοξενία δεν αισθανόµουν µικρός. My Mall By Night To Βραδινό Μενού έλεγε KFC, στο αντάξιο του Cosmos, My Mall Εµπορικό κέντρο της Κύπρου. Η Αλήθεια είναι πώς δεν περίµενα να ταξιδέψω σε µία χώρα σαν την Κύπρο, ούτε για να φάω πικάντικο κοτόπουλο ούτε για να παρακολουθήσω Ice-Hockey Παραδόξως στην Κύπρο τα έκανα και τα 2 Μια αγγλική καθηµερινότητα σε µία Κυπριακή ζωή! Λίγο πριν ο ήλιος δύσει γεύτηκα ένα ζεστό όπως επέβαλλε η αρκετά κρύα µέρα τσάι, µαζί µε µία χορταστική φέτα κέικ λεµονιού. Μέσα από το χαρακτηριστικό Tea, τις πρίζες που έχουν 3 αντί για 2 πόλους και το τιµόνι που βρίσκεται στην πλευρά του έλληνα συνοδηγού γίνεται εµφανής η επιρροή της αγγλικής κουλτούρας στην κυπριακή καθηµερινότητα. Να σηµειωθεί επίσης η άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας που έχουν οι Κύπριοι, οι οποίοι την µιλούν µε εξαιρετική προφορά και αδιαµφισβήτητη ευχέρεια. εν αναφέρω όλα αυτά τυχαία, µα για να τονίσω την Επιρροή. Για την Ιστορία εκτός από την Τουρκοκρατούµενη Κύπρο υπήρχε και η Αγγλοκρατούµενη. Το θέµα των κατεχόµενων έληξε το 1959 µε τις συνθήκες Ζυρίχης-Λοζάνης. Η Πρώτη µέρα Τελειώνει ξαπλωµένος πλέον στο κρεβάτι αναλογίζοµαι τα όσα έγιναν. Αν και η γεύση που µένει είναι αναµφισβήτητα γλυκιά το ταξίδι µόλις ξεκίνησε και τα ακόµη καλύτερα έρχονται!!!

32 Ηµέρα 2η : Άσχηµο Πρωινό ξύπνηµα Θα ήθελα να γράψω ότι µια ηλιαχτίδα που µόλις χωρούσε να µπει στο δωµάτιο έπεσε τυχαία στα µάτια µου και µε ξύπνησε, όµως θα ήταν ψέµα Ο οµολογουµένως σπαστικός ήχος του ξυπνητηριού ήχησε λίγο πριν τις 7:00 στα αυτιά µου και µε πρόσταξε να ξυπνήσω, να πλυθώ, να ντυθώ και να κατευθυνθώ στο αµάξι που θα µε µεταφέρει στο σχολείο. Το Κυπριακό Σχολείο : Αν πω ότι το κυπριακό σχολείο διαφέρει σε όλα τα σηµεία θα είµαι υπερβολικός αλλά δεν θα είµαι άµα πω ότι απλά διαφέρει σε πολλά. Κυριότερη διαφορά η στολή. Την συναντώ κυρίως στις κυπριοπούλες, οι οποίες δέχονται να φωτογραφηθούν για χάρη µου. Αν και προαιρετική πολυφορεµένη, ίσως λόγω της άνεσης που προσφέρει. Εκδηλώσεις Οι συνοµήλικοι µας κύπριοι µαθητές µας υποδέχονται µε ιδιαίτερη χαρά ενώ µέσα από εκδηλώσεις παίρνουµε µία ιδέα για την παράδοση της Κύπρου. Ακούµε «τα ριάλλια» και το «εσεβερεβέν» ενώ χορεύουµε καλαµατιανό και σούστα. Κατά την διάρκεια της υπόλοιπης µέρας : Κατά το απόγευµα επισκεφτήκαµε την Ανεξαρτησίας κάτι αντίστοιχο µε το δικό µας κέντρο. Τα µαγαζιά αρκετά, και εξαιτίας των εκπτώσεων οι τιµές χαµηλότερες από ότι στην Ελλάδα. Όταν τα φώτα της ηµέρας αντικαταστήθηκαν από το φως του φεγγαριού επισκεφτήκαµε ένα «Ταβερνάκι» µε φαγητά πολύ παραδοσιακά Εκεί διασκεδάσαµε και γνωρίσαµε αρκετά από την «Κυπριακή Κουζίνα»

33 Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη που θέλουµε! 1 πόλη όµορφη! 1 πόλη ελκυστική! 1 πόλη ξεχωριστή! 1 πόλη στην οποία θέλεις να ζεις! 1 πόλη που αξίζει την προστασία µας!

34

- Ο καθηγητής να επιλέξει από τη λίστα ή να χρησιµοποιήσει ένα από τα δικά του:

- Ο καθηγητής να επιλέξει από τη λίστα ή να χρησιµοποιήσει ένα από τα δικά του: 1 η Mέρα Αντίγραφο εκπαιδευτή Συστάσεις & Ασκήσεις Γνωριµίας - Ο καθηγητής να επιλέξει από τη λίστα ή να χρησιµοποιήσει ένα από τα δικά του: Παιχνίδι Τριών Ερωτήσεων Το κάθε µέλος της οµάδας θα γράψει

Διαβάστε περισσότερα

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 Τ Ι Μ Η 0, 0 1 δείτε τα ΔΩΡΑ ΜΑΣ σελ. 25 στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αν θες μπορείς κι εσύ να της πεις αντίο. GAMING Xbox One VS Nintendo Wii U VS PlayStation

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα TELIKES SELIDES 21-04-15 14:59 ÂÏ 1 ΠΑΣΧΑ 2015 σ12-13 Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα σ22-23 Ο Σταµάτης Μαλέλης µιλάει για το στίγµα της σ58-59 κατάθλιψης

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα www.gynaikesapopseis.gr

περιεχόμενα www.gynaikesapopseis.gr Φθινόπωρο 2009 «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» Περιοδική έκδοση Διανέμεται σε 7.000 αποδέκτες δωρεάν περιεχόμενα Επικοινωνία: τηλ: 6972277126 e-mail: katerinayfantidou@hotmail.com Ωραιόκαστρο Αναγεννήσεως 16, Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο - Λύκειο. Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: Θρίαμβος για το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» στο Μαθητικό Συνέδριο του HARVARD στη Μαδρίτη

Γυμνάσιο - Λύκειο. Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: Θρίαμβος για το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» στο Μαθητικό Συνέδριο του HARVARD στη Μαδρίτη ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 29 ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Γυμνάσιο - Λύκειο σελ. 4 LE VOYAGE, η λασαλιανή γιορτή από όλους μαζί με όλους! Macbeth Unconventional

Διαβάστε περισσότερα

Ï ÚË ÁÓÔÈ. έκφραση. αυτογνωσία - 2. f(x) = 2. y = 2ηµ( x+ )

Ï ÚË ÁÓÔÈ. έκφραση. αυτογνωσία - 2. f(x) = 2. y = 2ηµ( x+ ) 1 T E Y X O Σ Ï ÚË ÁÓÔÈ Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Μ Α Θ Η Τ Ω Ν Α Π Ο Τ Ι Σ Κ Υ Κ Λ Α Δ Ε Σ Σ Ε Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Ε Τ Ο Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Π Ρ Ο Λ Η Ψ Η Σ Θ Η Σ Ε Α Σ Κ Υ Κ Λ Α Δ Ω Ν διανέµεται δωρεάν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων 4ο Γυμνάσιο Xανίων H ζωή μετά... το σχολείο Το 6ο τεύχος του περιοδικού του Γυμνασίου μας διακρίνεται για την ποικιλία των ενδιαφερόντων των μαθητών που αποτέλεσαν τη συντακτική του ομάδα. Στην ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ 1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.5 1.1. Στόχοι...5 1.2. Τι είναι εφηβεία..5

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Κυριακή Ματσούκα, Γ1

Γράφει: Κυριακή Ματσούκα, Γ1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 7 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ το ανάγνωσμα ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» Οικονομική κρίση ή κρίση αξιών; Το «εγώ» έχει αντικαταστήσει το «εμείς» και το «έχω»

Διαβάστε περισσότερα

A. K. www.ideas4u.net

A. K. www.ideas4u.net A. K. www.ideas4u.net August 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. 2. 3. 4. 5. Όλες οι αλλαγές ξεκινούν από ιδέες Ποια είναι η πραγματική δύναμη που έχουν οι ιδέες στη ζωή μας; Μια σταγόνα στον ωκεανό Ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

...κάθε μέρα, κάθε νύχτα μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή κι όλο που πάει να μας πετύχει εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί!

...κάθε μέρα, κάθε νύχτα μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή κι όλο που πάει να μας πετύχει εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί! 03...κάθε μέρα, κάθε νύχτα μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή κι όλο που πάει να μας πετύχει εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί! Inspired Design and Creation Η Upgrade Advertising είναι μία νεοσύστατη διαφημιστική

Διαβάστε περισσότερα

Πέµπτο κεφάλαιο Η φυλακή Α. Θεωρήσεις για τη φυλακή

Πέµπτο κεφάλαιο Η φυλακή Α. Θεωρήσεις για τη φυλακή Πέµπτο κεφάλαιο Η φυλακή Α. Θεωρήσεις για τη φυλακή Η φυλακή στην αρχή θεωρήθηκε ως προοδευτικό µέτρο εφ όσον αντικατέστησε τις σωµατικές τιµωρίες. Θεωρητικά ο εγκλεισµός πρέπει να περιορίζει απλά την

Διαβάστε περισσότερα

δημιουργία Αφιέρωµα: Οι νέοι σήµερα Αρνητικά του Facebook ραστηριότητες του σχολείου

δημιουργία Αφιέρωµα: Οι νέοι σήµερα Αρνητικά του Facebook ραστηριότητες του σχολείου δημιουργία ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 4 ΣΕΠΤ.- ΕΚ. 2010 Αφιέρωµα: Οι νέοι σήµερα Αρνητικά του Facebook ραστηριότητες του σχολείου πο ηση Σκιά πάνω στο φως Εμπόδιο στον ήλιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η Βία δεν εχει φύλο Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η σφαιρική άποψη για τα πράγματα ανέκαθεν ήταν δύσκολη, δεν ήταν «δημοφιλής», προβλημάτιζε, έφερνε τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ Μη φοβάσαι. Όλα θα πάνε καλά

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ Μη φοβάσαι. Όλα θα πάνε καλά ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 0,50 ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΗΜΙΤΗ Μη φοβάσαι. Όλα θα πάνε καλά ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΚΟ - ΠΟΙΕΣ; ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΜΟΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ BOOKS

Διαβάστε περισσότερα

ορογραφί Α Ρ Θ Ρ Α ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗ ΚΟΝΙΤΣΑ

ορογραφί Α Ρ Θ Ρ Α ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗ ΚΟΝΙΤΣΑ ορογραφί Φύλλο 12 Ο Νοέµβριος 2007 Εφηµερίδα των µελών του Χορευτικού Τοµέα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Α Ρ Θ Ρ Α Αντί επιλόγου >>σελ. 3 Aντί Ατζέντας Εκδροµή στη Κόνιτσα & τα Μαστοροχώρια Συήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06

ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 27ο/σχ.χρ.2005-06 Μάρτιος 2006 Ο Σύλλογός μας καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να προσεγγίσει τις ανάγκες των μελών του, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων,

Διαβάστε περισσότερα

#21 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e. Exit απ ό,τι μας φυλακίζει. Μονικα. σε ό,τι ονειρευόμαστε...

#21 ΤΕΥΧΟΣ. exit. m a g a z i n e. Exit απ ό,τι μας φυλακίζει. Μονικα. σε ό,τι ονειρευόμαστε... #21 ΤΕΥΧΟΣ exit m a g a z i n e περιοδική έκδοση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ \\ Άνοιξη 2011 Exit απ ό,τι μας φυλακίζει Μονικα σε ό,τι ονειρευόμαστε... Στο δρόμο με το αυτοκίνητο, από το ανοιχτό ραδιόφωνο ακούγεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7 ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΥΧΟΣ1ο1ο- -Φεβρουάριος Φεβρουάριος2013 2013 Μαθητική Εφημερίδα 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Ο Κουτσομπόλης του Σχολείου μας Viva Voce Η χορωδία μας Διάβασε τα πρώτος στη σελ. 3 Μάθε οσα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις;

Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Παγκόσµια Μεσσιανική Εκκλησία της Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος Μοκίτι Οκάντα Κέντρο Τζορέι Ελλάδας Να µοιραστούµε κάποιες σκέψεις; Υλικό για µελέτη για τα µέλη µας 2011 Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε για

Διαβάστε περισσότερα

π π EDITORIAL ...Και Καλό καλοκαίρι σε όλους! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος

π π EDITORIAL ...Και Καλό καλοκαίρι σε όλους! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος π π ΠEPIOΔIKH EKΔOΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KHΔEMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 8ο Τεύχoς 32ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 EDITORIAL Ο Ιούνιος σηματοδοτεί για όλους μας το τέλος μιας χρονιάς. Πάντοτε τέτοια εποχή νιώθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ «Εχω υπάρξει και ρεμάλι χαμένο»

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ «Εχω υπάρξει και ρεμάλι χαμένο» ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ «Εχω υπάρξει και ρεμάλι χαμένο» 6 Εικόνες με το φακό των Γιάννη Κυλπάση και Βασίλη Παπαϊωάννου 10 Editorial / Κάθε τεύχος και μια χειρονομία Ένθετη περιοδική έκδοση της Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια ύλης: Κωνστανταροπούλου Ζωή. Λυμπεροπούλου Μαριλένα Μπάρμπα-Μώρου Μίκα

Επιμέλεια ύλης: Κωνστανταροπούλου Ζωή. Λυμπεροπούλου Μαριλένα Μπάρμπα-Μώρου Μίκα XEIMΩΝΑΣ 2009 24 Τα παιδιά της Πράσινης Τάξης, ύστερα από ένα παιχνίδι με χρωματιστές κορδέλες στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου, σκέφτηκαν να τις κρεμάσουν μέσα στην τάξη πάνω σε ένα σκελετό μιας παλιάς,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ Μαθητικό περιοδικό του 5ου Γυμνασίου Χανίων Τεύχος 12ο, Άνοιξη 2015,Τιμή 3 ευρώ Γερασίμου Παρδάλη1, Τ.Κ.73131 Χανιά Τηλ.28210 91763, http//5gym-chanion.chan.sch.gr ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα