University of Macedonia Master Information Systems Networking Technologies Professors: A.A. Economides & A. Pomportsis.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "University of Macedonia Master Information Systems Networking Technologies Professors: A.A. Economides & A. Pomportsis."

Transcript

1 University of Macedonia Master Information Systems Networking Technologies Professors: A.A. Economides & A. Pomportsis Wi Max Networks Student: Kontaroudis Eleni M 29 /06 Thessaloniki 2007

2 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Καθηγητές: Α.Α. Οικονομίδης & Α.Πομπόρτσης Wi Max Networks Της φοιτήτριας: Κονταρούδη Ελένη Θεσσαλονίκη 2007

3 ABSTRACT Wimax operates on the same general principles as WiFi it sends data from one computer to another via radio signals. A computer (either a desktop or a laptop ) equipped with WiMax would receive data from the WiMax transmitting station,probably using encrypted data keys to prevent unauthorized users from stealing access. The fastest WiFi connection can transmit up to 54 megabits per second under optimal conditions. WiMax should be able to handle up to 70 megabits per second. Even once that 70 megabits is split up between several dozen businesses,or a few hundred home users it will provide a least the equivalent of cable- modem transfer rates to each other. The biggest difference isn t speed, it is distance. Wimax outdistances WiFi by miles.wifi s range is about 30 m. and WiMax will blanket a radius of 50 km with wireless access. The increased range is due to the frequencies used and the power of the transmitter.of course, at that distance weather and large buildings will act to reduce the maximum range in some circumstances,but the potential is to cover huge tracts of land.

4 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το WiMax λειτουργεί κάτω από τις ίδιες περίπου αρχές που λειτουργεί και το WiFi- στέλνει δεδομένα από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο μέσω radio σημάτων.ένας υπολογιστής, (είτε επιτραπέζιος είτε laptop) που έχει εξοπλισμό WiMax θα παραλαμβάνει δεδομένα από τον WiMax σταθμό αναμετάδοσης, πιθανόν χρησιμοποιώντας encrypted keys δεδομένων για να προλαμβάνει την πρόσβαση των μη εξουσιοδοτημένων χρηστών. Η γρηγορότερη σύνδεση WiFi μπορεί να αναμεταδώσει έως και 54 megabits ανά δευτερόλεπτο κάτω από ιδανικές συνθήκες. Το WiMax θα έχει τη δυνατότητα να αναμεταδίδει έως και 70 megabits το δευτερόλεπτο. Τα 70 megabits θα διασκορπιστούν σε πολλές επιχειρήσεις και μερικές εκατοντάδες νοικοκυριά και θα παρέχει τουλάχιστον ίσα επίπεδα μετάδοσης με το cable modem στο καθένα. Η μεγαλύτερη όμως διαφορά δεν είναι η ταχύτητα είναι η απόσταση. Το WiMax ξεπερνάει το WiFi σε χιλιόμετρα.το εύρος του WiFi είναι 30 μ ενώτοwimax καλύπτει 50 χμ με ασύρματη πρόσβαση.το αυξημένο ε εύρος εξαρτάται από τις συχνότητες και τη δύναμη του αναμεταδότη. Φυσικά, ο καιρός και τα μεγάλα κτίρια θα μειώνουν το μέγιστο εύρος, αλλά η προοπτική είναι να καλυφθούν μεγάλες περιοχές.

5 CONTENTS ABSTRACT 3 CONTENTS 5 1 What is WiMax? Fixed WiMax Mobile WiMax Broadband access Limitations 19 3 Technical info MAC layer Physical layer 24 4 Comparison between WiMax and WiFi 28 5 Benefits of WiMax networks 30 6 Questions 38 7 Bibliography 50

6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 5 1 Τι είναι το WiMax Fixed WiMax Mobile WiMax Broadband access Περιορισμοί 19 3 Τεχνικές πληροφορίες MAC Layer Physical layer 24 4 Σύγκριση μεταξύ WiMax και WiFi 28 5 Πλεονεκτήματα WiMax δικτύων 30 6 Ερωτήσεις κατανόησης 38 7 Βιβλιογραφία 50

7 Τι είναι το Wi-Max ;

8 Τι είναι το Wi Max (1/3) Το Wi-Max έχει την προοπτική να αντικαταστήσει έναν μεγάλο αριθμό των υπαρχόντων τηλεπικοινωνιακών δομών.σε μία ήδη δημιουργημένη ασύρματη διαμόρφωση μπορεί να αντικαταστήσει τα τηλεφωνικά χάλκινα ενσύρματα δίκτυα,τη διαμόρφωση καλωδίων της καλωδιακής τηλεόρασης προσφέροντας υπηρεσίες ISP (Internet Service Provider). Στις ποικιλίες των κινητών το Wi-Max,έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

9 Τι είναι το Wi-Max (2/3) Το Wi- Max είναι μία τεχνολογία βασισμένη σε πρότυπα που εμπεριέχει τη μεταφορά της ασύρματης πρόσβασης σε δίκτυα ευρείας ζώνης ως μια εναλλακτική λύση στα ενσύρματα δίκτυα ευρείας ζώνης, όπως το cable και το DSL. Το Wi Max παρέχει έτοιμη φορητή και σύντομα κινητή ασύρματη ευρείας ζώνης συνδεσιμότητα χωρίς την αναγκαιότητα για κατευθείαν σύνδεση με έναν σταθμό βάσης. Σε ένα τυπικό κυψελωτό δίκτυο των τριών έως δέκα χιλιομέτρων, το Wi- Max Forum πιστοποιημένο σύστημα μπορεί να μεταφέρει χωρητικότητα έως 40 Mbps ανά κανάλι,για έτοιμες και φορητής πρόσβασης αιτήσεις.

10 Τι είναι το Wi- Max (3/3) Αυτό είναι αρκετό εύρος ζώνης για να υποστηρίξει αρκετά καλά εκατοντάδες επιχειρήσεις με Τ1 ταχύτητας συνδεσιμότητα και χιλιάδες νοικοκυριά με ταχύτητα DSL συνδεσιμότητα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να παρέχουν έως και 15 Mbps χωρητικότητα σε ένα τυπικό κυψελωτό δίκτυο τριών χιλιομέτρων. Είναι αναμενόμενο ότι η τεχνολογία Wi Max θα ενσωματωθεί στους προσωπικούς υπολογιστές έως το 2007 επιτρέποντας σε κοντινές περιοχές και πόλεις να μετατραπούν σε metro zones για πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα ευρείας ζώνης.

11

12 Fixed Wi-Max(1/2) Εκείνο που κάνει το Wi-Max τόσο ενδιαφέρον είναι το μεγάλο εύρος των αιτήσεων που κάνει δυνατές αλλά όχι περιορισμένες σε πρόσβαση σε internet ευρείας ζώνης, είναι υποκατάστατο των Τ1 και Ε1 για τις επιχειρήσεις,υποκατάστατο για τα δίκτυα τηλεφώνου των επιχειρήσεων με το voice over internet protocol,ως υποκατάστατο της καλωδιακής τηλεόρασης με το internet protocol television. Επίσης,λειτουργεί ως backhaul για τα Wi-Fi hotspots και τους πύργους δικτύων κινητής καθώς και ως backhaul ασύρματο ως υποκατάστατο των οπτικών ινών τηλεφωνίας. Στις χρήσεις του Fixed Wi-Max συγκαταλέγεται και το ότι διευκολύνει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας,καθώς και την εξυπηρέτηση της των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση ανάγκης.

13 Fixed Wi- Max (2/2) Το Wi-Max παρέχει FIXED, φορητή ή κινητή χωρίς καλωδίωση η οποία να είναι ορατή υπηρεσία από ένα σταθμό βάση σε έναν σταθμό συνδρομητή,αλλιώς γνωστό και ως customer premise equipment (CPE). Μερικοί στόχοι του Wi-Max περιλαμβάνουν και την κάλυψη υπηρεσίας έξι μιλίων από το σταθμό βάσης για point to multipoint,μη ορατή υπηρεσία. Αυτή η υπηρεσία επιθυμητάθαπρέπειναμεταφέρει40 megabits ανά δευτερόλεπτο για fixed και φορητής πρόσβασης αιτήσεις. Έτσι, το Wi-Max θα παρέχει εύρος ζώνης αρκετό για να υποστηρίζει εκατοντάδες επιχειρήσεις με ταχύτητες Τ1 και χιλιάδες νοικοκυριά με ισάξιες του DSL υπηρεσίες από μία βάση σταθμό.

14

15 Mobile Wi-Max Το mobile Wi-Max παίρνει την έτοιμη ασύρματη αίτηση ένα βήμα παραπέρα και ενσωματώνει παρόμοιες με των κινητών τηλεφώνων αιτήσεις. Για παράδειγμα, το mobile Wi-Max δίνει τη δυνατότητα να εκπεμφθεί ένα βίντεο το οποίο τραβιέται εκείνη τη στιγμή σε ένα περιπολικό ή ένα αυτοκίνητο έκτακτης ανάγκης με παραπάνω από 70 MPH. Έτσι αντικαθιστά τα κινητά τηλέφωνα και τις προσφορές δεδομένων των κινητών τηλεφώνων από operators κινητών τηλεφώνων όπως το EvDo, EvDv και HSDPA. Άλλο στοιχείο το οποίο το κάνει καλύτερο από το fixed Wi-Max είναι ότι έχει καλύτερα μέτρα ασφαλείας.

16 Broadband Access Πολλές επιχειρήσεις ερευνούν WiMAX για "last mile" συνδεσιμότητα σε μεγάλους βαθμούς δεδομένων.αυτό θα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλότερη τιμολόγηση σε οικιακούς καθώς και σε επιχειρησιακούς χρήστες. Σε περιοχές με ήδη υπάρχουσα καλωδίωση ή τηλεφωνικά δίκτυα, το WiMAX μπορεί να είναι μία πολλή χρήσιμη εναλλακτική λύση στην πρόσβαση ευρείας ζώνης η οποία από οικονομικής άποψης είναι ανέφικτη.ένα θετικό στοιχείο για το WiMAX, είναι ότι πολλοί operators χρησιμοποιούν proprietary fixed wireless τεχνολογίες για υπηρεσίες ευρείας ζώνης.

17 Broadband Access Τα WiMAX subscriber units είναι διαθέσιμα σε indoor και outdoor εκδόσεις από πολλούς κατασκευαστές. Αυτό εγκαθιστούμενες εκδόσεις indoor units είναι ικανοποιητικές αλλά ο subscriber θα πρέπει να είναι κοντά στο σταθμό βάσης WiMAX από ότι με τα επαγγελματικώς εγκαθιστούμενα μοντέλα. Για το λόγο αυτό τα indoor installed units απαιτούν μία πολλή υψηλότερη επένδυσης σύνδεση από άποψη λειτουργικού κόστους (site lease, backhaul, συντήρηση) εξαιτίαςτωνπολλώναριθμώντων σταθμών βάσης οι οποίοι απατούνται για να καλύψουν την περιοχή.

18 Broadband Access Τα Indoor units είναι συγκρίσιμα σε μέγεθος με ένα cable modem ή έναdsl modem. Τα Outdoor units επιτρέπουν στον συνδρομητή να είναι περισσότερο μακριά από το σταθμό βάσης WiMAX, αλλά συνήθως απαιτούν κάποιον επαγγελματία να τα εγκαταστήσει. Τα Outdoor units είναι σχεδόν σε μέγεθος όσο ένα βιβλίο και η εγκατάστασή τους είναι συγκρίσιμη με την εγκατάσταση ενός οικιακού δορυφορικού δέκτη.

19 Broadband Access/Limitations Μια υπόθεση υπάρχει ότι το Wi-Max θα μεταφέρει 70 [[bit rate Mbit/s]], σε 70 μίλια (112.6 χιλιόμετρα). Αυτό είναι αλήθεια κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις σε επιθυμητές περιπτώσεις αλλά αυτό δεν είναι και τόσο αληθές. Στηνπράξηαυτόσημαίνει ότι σε περιβάλλοντα που φαίνονται οι γραμμές μπορούν να μεταφερθούν συμμετρικές ταχύτητες 10Mbps σε 10km αλλά σε οικιακά περιβάλλοντα είναι πιθανότερο ότι το 30% των εγκαταστάσεων μπορεί να είναι non-line-of-sight και για αυτό το λόγο οι χρήστες θα μπορούν να λαμβάνουν 10Mbps σε 2km.

20 Broadband Access/Limitations Το WiMAX έχει κάποιες ομοιότητες με το Digital Subscriber Line DSL από αυτήν την άποψη όπου το έναμπορείναέχειείτεμεγάλοεύροςζώνηςήμεγάλη απόσταση στην οποία φθάνει αλλά όχι και τα δύο ταυτόχρονα. Το άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να λάβει κανένας υπ όψη του είναι ότι με το WiMAX το δυνατό εύρος ζώνης το οποίο δίνεται μοιράζεται από χρήστες σε έναν δοθέντα τομέα έτσι ώστε αν υπάρχει κάποιος ενεργός χρήστης στον τομέα όλοι θα έχουν αυξημένο εύρος ζώνης.

21 Broadband Access/Limitations Παρ όλααυτάδιαφοροποιημένοαπότοsdsl όπου το contention είναι πολύ ορατό σε βαθμό 5:1 (αν μοιράζεσαι τη σύνδεση σου με μία μεγάλη επιχείρηση media για παράδειγμα), το WiMAX δεν έχει πρόβλημα.τυπικά η κάθε κυψέλη έχει 100Mbps backhaul δεν υπάρχει contention εδώ. Στην πράξη, πολλοί χρήστες θα έχουν ένα εύρος των 2-, 4-, 6-, 8- ή 10Mbps υπηρεσιών και το εύρος ζώνης θα μπορεί να μοιράζεται.αν το δίκτυο γίνει κατειλημμένο τότε το επιχειρηματικό μοντέλο γίνεται περισσότερο σαν GSM ή UMTS παρά σαν DSL.Είναι εύκολο να προβλεφθούν οι απαιτήσεις σε χωρητικότητα καθώς προστίθενται οι πελάτες και οι radio cards μπορούν να προστεθούν στον ίδιο τομέα αυξάνοντας τη χωρητικότητα.

22 Technical info To WiMAX είναι ένα standard, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας και με εκδόσεις του [[ IEEE ]] ασύρματων δικτύων σε έναν τρόπο περισσότερο από το [[Wi-Fi]] όσο αφορά την δυνατότητα επικοινωνίας του [[IEEE ]] Wireless LAN standard. Παρ όλααυτάείναιπολύ διαφορετικό στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει Wi- Max από το Wi-Fi.

23 Technical info MAC layer Στο Wi-Fi το [[Media Access Control media access controller]] (MAC) χρησιμοποιεί [[contention]] πρόσβαση όλοι οι σταθμοί συνδρομητών που επιθυμούν να περάσουν δεδομένα διαμέσου του ''[[wireless access point]]'' (AP) ασύρματου σημείου πρόσβασης είναι ανταγωνιζόμενα της προσοχής του AP σε μία συνεχώς διακοπτόμενη φάση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την συνεχόμενη διακοπή των σταθμών που βρίσκονται μακριά από τον AP από σταθμούς που βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση.αυτό το πράγμα κάνει υπηρεσίες όπως [Voice over IP]] (VoIP) ή [[IPTV]], που εξαρτώνται από την μεταβλητή Ποιότητα της υπηρεσίας ''[[Quality of Service]]'' (QoS) και εξαρτώνται από το ρυθμό μετάδοσης των δεδομένων και την διακοψιμότητα δύσκολο να διατηρηθούν για περισσότερο από λίγους χρήστες.

24 Physical layer Σε αντίθεση με το το MAC χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο προγραμματισμού για κάθε συνδρομητικό σταθμό που χχρειάζεται να ανταγωνιστεί μία φορά για την αρχική του είσοδο στο δικτυο δηλαδή.μετάαπόαυτόδίνεταιένακομμάτι πρόσβασης από το σταθμό.το κομμάτι χρόνου μπορεί να μεγενθυθεί και να κάνει contract, παραμένει ανατεθειμένο όμως στον συνδρομητικό σταθμό πράγμα το οποίο σημαίνει ότι άλλοι συνδρομητέςδενμπορούννατοχρησιμοποιήσουν.ο αλγόριθμος προγραμματισμού είναι σταθερός κάτω από υπερχειλίσει και υπερχειλίσει συνδρομητών αντίθετα με το Μπορεί επίσης να είναι περισσότερο αποδοτικό στο εύρος ζώνης. Ο αλγόριθμος προγραμματισμού επίσης επιτρέπει στο σταθμό να ελέγχει τους παράγοντες ποιότητας της πληροφορίας εξισορροπώντας τις time-slot αναθέσεις με τις απαιτήσεις σε αιτήσεις από τους συνδρομητικούς σταθμούς.

25 Physical layer Το αυθεντικό WiMAX standard (IEEE ) εξειδίκευσε τοd WiMAX για το 10 to 66 GHz εύρος. Το a, αναβαθμισμένο το 2004 σε (επίσης γνωστό και ως d), πρόσθεσε εξειδίκευση για το 2 σε 11 GHz εύρος.το d (επίσης γνωστό και ως "fixed" ή "nomadic" WiMAX) αναβαθμίστηκε σε e το 2005 (γνωστό και ως"mobile" WiMAX) και χρησιμοποιεί κλιμακωτή [[orthogonal frequency-division multiplexing]] (OFDM).

26 Physical layer Περισσότερο εξελιγμένες εκδόσεις συμπεριλαμβανόμενες και το e επίσης έχουν Multiple Antenna Support διαμέσου [[MultiΤο ple-input multiple-output επικοινωνιών]]. Αυτό δημιουργεί οφέλη σε θέματα όπως κάλυψη,αυτοεγκατάσταση,κατανάλωση ρεύματος επαναχρησιμοποίηση της συχνότητας και αποδοτικότητα του εύρους ζώνης.το e επίσης προσθέτει τη δυνατότητα της πλήρους κινητής υποστήριξης. Το WiMAX certification επιτρέπει σε πωλητές με προϊόντα d products να πωλούν τα προϊόντα τους ως πιστοποιημένα και έτσι κρατείται ένα επίπεδο διασύνδεσης με άλλα πιστοποιημένα προϊόντα εφ όσον ταιριάζουν σε αυτό το πρότυπο.

27 Physical layer Περισσότερο ενδιαφέρον μάλλον θα είναι τα d and.16e standards, μιας και οι χαμηλότερες συχνότητες υποφέρουν λιγότερο από το inherent σήμα [[attenuation]] και για το λόγο αυτό δίνουν καλύτερο εύρος και ανεκτικότητα σε κατασκευή στο εσωτερικό τους.ήδη σήμερα ένας μεγάλος αριθμός δικτύων σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σε εμπορικές χρήσεις πιστοποιημένους WiMAX εξοπλισμούς σε συνδυασμό με το d standard.

28 Σύγκριση Wi-Max με Wi-Fi(1/2) Το WiMAX παρέχει συμμετρικό εύρος ζώνης για πολλά χιλιόμετρα και εύρος με ισχυρότερο encryption ([[3DES]] ή [[AES]]) και τυπικά λιγότερη παρεμβολή. Το Wi-Fi έχει μικρότερο εύρος (περίπου δέκατα μέτρων) έχει WEP ή WPA encryption και υποφέρει από παρεμβολές στις μητροπολιτικές του περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί χρήστες. Τα Wi-Fi Hotspots είναι τυπικά backhauled στο ADSL στις περισσότερες καφετέριες και για το λόγο αυτό η πρόσβαση στο Wi-Fi είναι τυπικά υψηλώς περιεχόμενη και έχει φτωχές upload ταχύτητες μεταξύ του δρομολογητή και τουhe internet.

29 Σύγκριση Wi-Max με Wi-Fi (2/2) Το Wi-Max παρέχει συνδεσιμότητα μεταξύ σημείων χωρίς την ανάγκη της απευθείας [[Line-of-sight propagation line of sight]] σε επιθυμητές καταστάσεις. Το [[non-line-of-sight propagation]] (NLOS) απαιτεί τις.16d or.16e εκδόσεις,μίας και οι χαμηλότερες συχνότητες είναι αναγκαίες.βασίζεται σε multi-path σήματα, κάπως όπως το [[802.11n]].

30 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Για τους πωλητές εξοπλισμού 1. Τα βασιζόμενα σε στάνταρ,κοινά platform fosters έχουν innovation και έχουμε καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών 2. Συγκέντρωση στην εξειδίκευση δεν χρειάζεται τώρα η end to end λύση όπως στα αρχικά μοντέλα

31 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Για τους καταναλωτές 1. Παραλαμβάνουν υπηρεσίες σε περιοχές οι οποίες στο παρελθόν ήταν εκτός του εύρους ζώνης σε χώρες οι οποίες είχαν μικρή εσωτερική δομή (infrastructure) σε περιοχές αναπτυγμένες οι οποίες ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν Περισσότεροι παίχτες στη αγορά μεταφράζουν σε περισσότερες επιλογές για να παραλαμβάνουν υπηρεσίες πρόσβασης σε δίκτυα ευρείας ζώνης. Γρήγορο trickle down έχει αποτελέσματα στα έξοδα των καταναλωτών δηλαδή τώρα ξοδεύουν λιγότερα.

32 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Για τους παροχής υπηρεσιών 1. Οι κοινές πλατφόρμες οδηγούν στη μείωση του κόστους,στον καλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των fosters και ενδυνάμωση τους 2. Εμπεριέχει ένα σχετικά μικρότερο αρχικό κόστος σε capex επένδυση και μειώνει σταδιακά την αύξηση των εξόδων 3. Δεν υπάρχουν πλέον δεσμεύσεις σε έναν ξεχωριστό πωλητή κάτι το οποίο ήταν τυπικό σύμφωνα με το αρχικό μοντέλο 4. Τα ασύρματα συστήματα πολύ απλά μειώνουν τον κίνδυνο της επένδυσης σε operator πάρα πολύ αισθητά

33 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Ένα από τα βασικά προτερήματα της Wi-Max τεχνολογίας είναι η δυνατότητα διεργασιών μεταξύ του εξοπλισμού του Wi-Max και του Wi-Max Forum έχοντας σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέγεθος στην εμπιστοσύνη στον παροχές της υπηρεσίας από τον καταναλωτή ο οποίος μπορεί να αγοράσει εξοπλισμό από όποια επιχείρηση θέλει και ότι και να αγοράσει από όπου το πάρει αυτό θα λειτουργεί σωστά σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του.

34 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Χαμηλότερο κόστος Οι κοινές πλατφόρμες μειώνουν το κόστος με το volume opportunity. Τα fixed ασύρματα Premice συστήματα εξοπλισμός (CPE) θα είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μόντεμ chipset χρησιμοποιούμενα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και PDA s,για μικρότερη απόσταση τα εσωτερικά CPE τα οποία είναι αυτοεγκαθιστούμενα έχουν παρόμοιο μόντεμ με ένα cable ήέναdsl και οι βάσεις σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ίδιο chipset. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των χαμηλού κόστους Wi- Max σημείων πρόσβασης και τελικά θα αυξηθεί το μέγεθος και θα υπάρχει μία υψηλότερου βαθμού integration της radio συχνότητας chipsets.έτσι θα μειωθεί το κόστος.

35 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Μεγαλύτερο εύρος κάλυψης Η τεχνολογία η οποία βρίσκεται πίσω από το Wi-Max έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να να παρέχει εξαιρετικό εύρος κάλυψης.τα non line of sight προτερήματα είναι η κάλυψη μεγαλύτερου εύρους περιοχής καλύτερη ποιότητα κάλυψης και χαμηλότερο κόστος. Αυτό το πράγμα σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότεροι σταθμοί βάσης και backhaul δηλαδή πιο κοντοί σε ύψος πύργοι και γρηγορότεροι χρόνοι εγκατάστασης CPE. Εξαιτίας των τεχνικών οι οποίες βελτιώνουν θέματα όπως το diversity,το space time coding,και το automatic retransmission request (ARR) της κάλυψης έχουν αυξηθεί.

36 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Υψηλότερη capacity Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Wi-max είναι η χρήση του ofdm επάνω από απλό carrier modulation scheduability να μεταφέρει μεγαλύτερο εύρος με αποδοτικότερο τρόπο και για αυτό το λόγο να έχει μεγαλύτερο throughput στα δεδομένα 1 Mbps downstream και ακόμα περισσότερο βαθμό (rates) στα δεδομένα

37 Πλεονεκτήματα του Wi-Max Στάνταρ για fixed και mobile πρόσβαση ασύρματη Με το να σταθμιστούν τα ίδια δίκτυα τεχνολογίας Wi-Max θα γίνει φθηνότερο για να δημιουργήσουν fixed ασύρματα και mobile αιτήσεις για τα PDA s.το Wi-max forum θα πιστοποιήσει για διασύνδεση και ευκολία τα προϊόντα με τα στάνταρ IEEE και ETSI HiperMAN στάνταρ.

38 Ερωτήσεις κατανόησης ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια είναι η διαφορά μεταξύ IEEE και της τεχνολoγίας Wi-max ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ένα από τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία ασχολείται το Wi-Max Forum είναι να δημιουργήσει ένα απλό στάνταρ το οποίο θα μπορεί να επεξεργάζεται από τα στάνταρ IEEE και ETSI HiperMAN στάνταρ. Αυτό έχει επιτευχθεί με τη δημιουργία του συστήματος με το οποίο το Wimax forum προσπαθεί υπό όρους του παροχέα υπηρεσιών και πωλητών εξοπλισμού να εστιαστεί στα προφίλ για το OFDM PHY mode του 802,16. Tο physical layer θα συνδυαστεί με το media access controller και έτσι θα δημιουργηθεί μία βάση uniform για όλα τα implementations του Wimax.

39 H ένωση με το στάνταρ δεν σημαίνει ότι ο εξοπλισμός τον οποίο πιστοποιεί το wimax forum θα μπορεί να είναι (interoperable) δηλαδή θα μπορεί να επεξεργαστεί από τον εξοπλισμό άλλων πωλητών.παρ όλααυτάένατμήματου εξοπλισμού έχει κερδίσει την αναγνώριση.

40 Ερωτήσεις κατανόησης ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς λειτουργεί το Wi-max; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.σκεφτείτε πώς μπαίνετε στο ιντερνετ σήμερα.υπάρχουν τυπικά τρεις διαφορετικοί τρόποι για την πρόσβαση στο διαδίκτυο : 1.Broadband πρόσβαση Στο σπίτι σας έχετε είτε DSL,είτε ένα μόντεμ. Στο γραφείο η πρόσβαση σας γίνεται χρησιμοποιώντας γραμμη Ε1. 2.Wi-Fi πρόσβαση Στο σπίτι σας μπορεί να έχετε εγκαταστήσει έναν Wifi δρομολογητή ο οποίος σας επιτρέπει να σερφάρετε στο διαδίκτυο ενώ ασχολείστε με το laptop σας. Στο δρόμο μπορείτε να βρείτε wifi hotspots είτε σε ξενοδοχεία,είτε σε αεροδρόμια,σε καφετέριες,σε βιβλιοθήκες,κτλ.

41 Dial up πρόσβαση Αν χρησιμοποιείτε ακόμα dial up πρόσβαση υπάρχει η περίπτωση να μην έχετε τη δυνατότητα για να έχετε broadband πρόσβαση ή αυτού του είδους η πρόσβαση μπορεί να σας φαίνεται αρκετά ακριβή. Τα κύρια προβλήματα με αυτού του είδους την πρόσβαση δηλαδή την broadband πρόσβαση είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις ίσως και να είναι λιγάκι ακριβή και ότι δεν μπορεί να φτάσει σε όλες τις περιοχές.το κύριο πρόβλημα με την πρόσβαση μέσω Wifi είναι ότι τα hotspot είναι αρκετά μικρά και έτσι η κάλυψη δεν είναι επαρκής. Τι θα γίνονταν όμως αν υπήρχε μία τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να λύσει αυτά τα προβλήματα ;

42 Αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει 1. Την υψηλή ταχύτητα της υπηρεσίας broadband 2. Ασύρματη αντί για ενσύρματη πρόσβαση πράγμα το οποίο είναι πολύ καλύτερο καθώς είναι περισσότερο οικονομικό απ ότι το καλώδιο ή το DSL και πολύ ευκολότερο να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές καθώς δεν θα έχει καλώδιο. 3. Μεγάλη κάλυψη παρόμοια με εκείνη του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας αντί των περιορισμένων wifi hotspots. Το σύστημα το οποίο θα μπορεί να δώσει λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα και ονομάζεται wimax και είναι τα αρχικά από worldwide interoperability for microwave access και επίσης ονομάζεται IEEE

43 Το wimax έχει την προοπτική να κάνει στην broadband πρόσβαση στο ιντερνετ όπως η κινητή τηλεφωνία έχει κάνει στην πρόσβαση τηλεφώνου.με τον ίδιο τρόπο που πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις τοπικές τους γραμμές σταθερής τηλεφωνίας για τα κινητά τους τηλέφωνα έτσι και με το wimax θα μπορεί να αντικατασταθεί το cable καθώς και η DSL πρόσβαση στο ιντερνετ.με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται παγκόσμια πρόσβαση στο ιντερνετ σε οποιοδήποτε σημείο και να βρίσκεσαι. Το wimax επίσης δεν θα είναι τόσο οδυνηρό όσο το wifi με το που ενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αυτόματα θα γίνεται η σύνδεση με το διαδίκτυο μέσω της πλησιέστερης wimax κεραίας.

44 ΕΡΩΤΗΣΗ : Πιο πρακτικά πώς λειτουργεί το wimax ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μεπιοπρακτικότρόποθαμπορούσαμεναπούμε ότι το wimax θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το wifi αλλά σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες, σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις καθώς και θα εξυπηρετεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό χρηστών. Το wimax θα μπορούσε υποθετικά να διαγράψει τις περιοχές εκείνες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνετ μέσω broadband γιατί οι τηλεφωνικές εταιρίες δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα την απαραίτητη καλωδίωση εκείνες οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις περιοχές να έχουν πρόσβαση.

45 ΕΡΩΤΗΣΗ : Απότιμέρηαποτελείταιέναwimax σύστημα ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ένα wimax σύστημα αποτελείται από δύο μέρη 1. Έναν πύργο wimax παρόμοιος στο concept με έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας ένας πύργος wimax από μόνος του μπορεί να παρέχει κάλυψη σε πολλή μεγάλη περιοχή- μεγάλη όσο 3000 τετραγωνικά μέτρα 2. Ένας πύργος wimax receiver ο receiver και η κεραία μπορεί να είναι ένα μικρό κουτί ή ένα PCMCIA card ήμπορείνα δημιουργηθούν μέσα σε ένα laptop έτσι όπως είναι η πρόσβαση μέσω wifi σήμερα.

46 1. Οπύργοςwimax μπορεί να συνδέει κατευθείαν στο ιντερνετ χρησιμοποιώντας μία υψηλού εύρους,με καλώδιο σύνδεση,για παράδειγμα μία γραμμή Τ3.Μπορεί επίσης να συνδέεται κατευθείαν με έναν άλλο πύργο wimax χρησιμοποιώντας ένα line of sight, microwave link. Η σύνδεση με τον δεύτερο πύργο ο οποίος ονομάζεται και backhaul,μαζί με την δυνατότητα του πύργου να μπορεί να έχει κάλυψη 3000 τετραγωνικών μέτρων παρέχει τη δυνατότητα στο wimax να έχει την κάλυψη σε περιοχές χωρίς πρόσβαση στο ιντερνετ.

47

48 Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το wimax να μπορεί να μας παρέχει 2 ειδών ασύρματων υπηρεσιών. 1 Είναι η non line of sight η οποία είναι παρόμοια με τη wifi υπηρεσία όπου μία μικρή κεραία στον προσωπικό υπολογιστή σε συνδέει με τον πύργο. Σε αυτήν την περίπτωση το wimax χρησιμοποιεί μικρότερης εμβέλειας συχνότητα 2 έως 11 GHz παρόμοιο δηλαδή με το wifi. Χαμηλότερου μήκους κύματος αναμεταδόσεις δεν διακόπτονται πολύ εύκολα από φυσικά μέσα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διακοπή. 2. Είναι η line of sight υπηρεσία όπου μία fixed κεραία σημαδεύει κατευθείαν στον πύργο του wimax από μία οροφή ή έναν στύλο. Αυτού του είδους η σύνδεση είναι περισσότερο δυνατή και πιο σταθερή και για αυτόν τον λόγο μπορεί να στείλει μεγαλύτερο αριθμό δεδομένων με μικρότερο αριθμό λαθών.

49 Αυτού του είδους οι αναμεταδόσεις χρησιμοποιούν υψηλότερες συχνότητες με ευρύ ζώνης τα οποία μπορεί και να αγγίξουν τα 66 GHz.Σε υψηλότερες συχνότητες όμως έχουμε λιγότερα παρεμβολές και μεγαλύτερη περιοχή η οποία καλύπτεται.

50 ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι είναι το fixed wimax ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το Fixed Wi-Max διευκολύνει την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας,καθώς και την εξυπηρέτηση της των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε περίπτωση ανάγκης. ΕΡΩΤΗΣΗ : Ti είναι το mobile wimax ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αντικαθιστά τα κινητά τηλέφωνα και τις προσφορές δεδομένων των κινητών τηλεφώνων από operators κινητών τηλεφώνων όπως το EvDo, EvDv και HSDPA. Ένα στοιχείο το οποίο το κάνει καλύτερο από το fixed Wi-Max είναι ότι έχει καλύτερα μέτρα ασφαλείας.

51 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ιστοσελίδα της ΙΕΕΕ Computer Society Σε αυτήν την ιστοσελίδα παρέχεται η δυνατότητα να γίνει κανείς μέλος της ieee κοινωνίας και έτσι θα έχει πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και θα ενημερώνεται για συνέδρια, παρουσιάσεις σχετικά με τον ieee. Παρέχεται η δυνατότητα να πάρουμε πληροφορίες για το ΙΕΕΕ και τις προδιαγραφές του

52 Σε αυτήν τη σελίδα γίνεται εκτενής αναφορά στο WiMax για τον ορισμό του, τη χρήση του,τα τεχνικά πλεονεκτήματα του έναντι του WiFi και τα πρότυπά του Αναφέρεται στην ομάδα εργασίας του IEEE ή WiMax ότι δηλαδή αναπτύσσει στάνταρς και προτείνει πρακτικές για την ανάπτυξη του Wireless Metropolitan Area Networks. Αναφέρει τα νέοεγκριθέντα στάνταρ.δίνει αρκετές πληροφορίες για το WiMax.Τέλος αναφέρονται και αρκετά στοιχεία για συνέδρια, συμμετοχές και συμμετέχοντες.

53 Εδώ γίνεται μία αναφορά για το WiMax ότι δηλαδή αποτελεί μονάδα της ΙΕΕΕ 802LAN/MAN επιτροπής των στάνταρ,το πρώτο διεθνές forum για προτυποποίηση ασύρματων δικτύων Είναι το forum του wimax είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, βιομηχανικά κατευθυνόμενος.προωθεί και πιστοποιεί τη συμβατότητα και το εύρος των ασύρματων προϊόντων.

54 Γίνεται αναφορά για το πώς δουλεύει το WiMax, γίνεται σύγκριση με το WiFi.Γίνεται αναφορά για τα μέρη από τα οποία αποτελείται το Wimax. Γίνεται αναφορά στο WiMax τα προϊόντα του καθώς και τις επιχειρήσεις οι οποίες τα προωθούν.

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

Η Τηλεπικοινωνιακή Επανάσταση τουwimax & Ευρυζωνικές Triple Play Υπηρεσίες. Σκρίμπας Δημήτριος, M.Sc skribas@marac.gr

Η Τηλεπικοινωνιακή Επανάσταση τουwimax & Ευρυζωνικές Triple Play Υπηρεσίες. Σκρίμπας Δημήτριος, M.Sc skribas@marac.gr Η Τηλεπικοινωνιακή Επανάσταση τουwimax & Ευρυζωνικές Triple Play Υπηρεσίες Σκρίμπας Δημήτριος, M.Sc skribas@marac.gr Γενική Περιγραφή WiMAX Τι είναι τοwimax Νέα Τεχνολογία Ασύρματων Δικτύων Πρόσβασης Βασισμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα

ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα ΑσύρµαταΜητροπολιτικά ίκτυα Απαιτήσεις ικτύωση υπολογιστικών συστηµάτων που βρίσκονται διασκορπισµένα σε µια γεωγραφική περιοχή της τάξης µιας «πόλης». Μεγαλύτερό εύρος ζώνης από τα αντίστοιχα τοπικά δίκτυα.

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Γεώργιος Αγαπίου, PhD. Μέλος Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Θεµάτων Τηλεπικοινωνιακών Συστηµάτων ΤΕΕ Εισαγωγή Πολλοί ήταν αυτοί που περίµεναν την έλευση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl)

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 1 / 36 Το DSL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Subscriber Line (Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή) και στην ουσία αποτελεί μια τεχνολογία που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 7: Digital Subscriber Line/DSL(Θ) Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητή (Digital Subscriber Line, DSL) Χρήση απλού τηλεφωνικού καλωδίου (χαλκός, CAT3) Έως 2,3

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 5 1. Τι γνωρίζετε για τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής; Τα τοπικά δίκτυα αποτελούν πολύ καλή λύση για επικοινωνία με περιορισμένη, όμως, απόσταση κάλυψης. Για να ικανοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES METROMOLITAN NETWORK) ΠΗΓΕΣ ΤΕΛΟΣ 1 ΙΕΕΕ 802.11 Τι είναι η ISM (Industrial Scientific and Medical ) ζώνη; Ζώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΥΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS)

ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS) ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Δίκτυα Πληροφοριών 2. Πελάτης/Διακομιστής 3. Διαδίκτυο 4. Ενδοδίκτυο Και Ενδοδίκτυο Εξωτερικής Πρόσβασης 5. Μεταφορά Δεδομένων 6. Υπηρεσίες Σύνδεσης Με Το Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Οι Η/Υ στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο σας συνδέονται έτσι ώστε το προσωπικό να μοιράζεται τα αρχεία και τους εκτυπωτές. Πως ονομάζεται αυτή η διάταξη των

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Η ονοµασία Bluetooth

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. Κεφάλαιο 7. Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών. Στόχος. Πώς λειτουργούν τα δίκτυα. Στόχος. Στόχοι. Εισαγωγή στην πληροφορική

12/5/18. Κεφάλαιο 7. Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών. Στόχος. Πώς λειτουργούν τα δίκτυα. Στόχος. Στόχοι. Εισαγωγή στην πληροφορική A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 7 Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών Πώς λειτουργούν τα δίκτυα Στόχος 7.1 Δίκτυα υπολογιστή και τα υπέρ

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Β) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα Δίκτυα Υπολογιστών, ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz

Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Απαντήσεις και σχόλια στις ερωτήσεις Ε1. Εκτιμάτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές

Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές Σαγρή Μαρία Α.Μ. : 53114 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 02 Δομή παρουσίασης Ιστορική αναδρομή Ευρυζωνικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών

Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών Διάλεξη 7η - 8η Computers: Information Technology in Perspective By Long and Long Copyright 2002 Prentice Hall, Inc. Σκοπιμότητα Δικτύωσης 6.2 Κόστος Επετρέπει στους χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Μέσα Μετάδοσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης αποτελεί τη φυσική σύνδεση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη της πληροφορίας σε οποιοδήποτε σύστημα επικοινωνίας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους Δημιουργία οικιακού δικτύου για ψυχαγωγικούς σκοπούς Σχεδιάζοντας το δίκτυο Εγκαθιστώντας το δίκτυο Διαχειρίζωντας ένα δίκτυο ψυχαγωγικούς σκοπούς Μελλοντικές τάσεις στα οικιακά δίκτυα για Τι είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη λειτουργία (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Οδηγός χρήσης

Ασύρματη λειτουργία (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Οδηγός χρήσης Ασύρματη λειτουργία (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα της Microsoft Corporation στις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 5ο Βελώνης - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xdsl, Leased Line 5-2 Τρόποι Σύνδεσης 1. Σύνδεση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη λειτουργία (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Οδηγός χρήσης

Ασύρματη λειτουργία (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Οδηγός χρήσης Ασύρματη λειτουργία (μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Ενότητα 3: ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΩΝ Ορισμός δικτύου Δίκτυο είναι ένα σύνολο συνδεδεμένων κόμβων με σκοπό τη διακίνηση ενός «αγαθού». Δίκτυα Υπολογιστών (Computer Networks)

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα. Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61

Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα. Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61 Ασύρματα δίκτυα και πολυμέσα Αντωνοπούλου Ευθυμία ΓΤΠ 61 Στόχοι Κατανόηση των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τις ασύρματες επικοινωνίες και τα δίκτυα Γνωριμία με τα συστήματα των ασύρματων επικοινωνιών Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία ADSL. Τα δύο σημαντικότερα πλεονεκτήματα μιας ADSL γραμμής σε σύγκριση με τη χρήση ενός αναλογικού modem είναι τα εξής :

Η Τεχνολογία ADSL. Τα δύο σημαντικότερα πλεονεκτήματα μιας ADSL γραμμής σε σύγκριση με τη χρήση ενός αναλογικού modem είναι τα εξής : Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Η Τεχνολογία ADSL Τι Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Θέματα κεφαλαίου Πληροφορική Ι Ιωάννης Γιώτης : Σύνδεση συσκευών πληροφορικής 24/11/16 Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Αρχιτεκτονική και στοιχεία δικτύου Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων οικιακών δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ενότητα # 10: WiMAX Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Digital Subscriber Line (DSL) 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ

Digital Subscriber Line (DSL) 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ Ενότητα 7 η Digital Subscriber Line (DSL) Πηγέές - Βιβλιογραφίία 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ 2. Επικοινωνίες Δεδοµένων και Τεχνολογίες Internet I, Διαφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ητεχνολογία xdsl (χ Digital Subscriber Line) κάνει δυνατή την επίτευξη πολύ υψηλών ταχυτήτωνµεταφοράς δεδοµένων µέσα από την υπάρχουσα τηλεφωνική καλωδιακή υποδοµή και συγκεκριµένα µέσα από τα χάλκινα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Εισαγωγή Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σταθερές επικοινωνίες Το σημείο πρόσβασης υπηρεσίας είναι σταθερό +302107722532 +302107722530

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση πιλοτικού συστήματος ασύρματης διάδοσης δεδομένων μέσω διαδικτύου σε κτίρια του ΥΕΝ, ΑΕΝ και Λιμενικές Αρχές»

«Τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση πιλοτικού συστήματος ασύρματης διάδοσης δεδομένων μέσω διαδικτύου σε κτίρια του ΥΕΝ, ΑΕΝ και Λιμενικές Αρχές» Πειραιάς 24-05-2005 «Τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση πιλοτικού συστήματος ασύρματης διάδοσης δεδομένων μέσω διαδικτύου σε κτίρια του ΥΕΝ, ΑΕΝ και Λιμενικές Αρχές» 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΣΚΟΠΟΣ Η ραγδαία

Διαβάστε περισσότερα

LoRaWAN Solutions in The 5G era. Στεφανίδης Γεώργιος

LoRaWAN Solutions in The 5G era. Στεφανίδης Γεώργιος LoRaWAN Solutions in The 5G era Στεφανίδης Γεώργιος gstefanidis@iotech.gr Χαμηλή Κατανάλωση ενέργειας Υψηλή Εισαγωγή στα LPWA Προσφέρουν λύσεις συνδεσιμότητας σε συσκευές που λόγο των αναγκών τους δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:.

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εμφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Ευρυζωνικής Πρόσβασης. Αρ. Τσίπουρας Email: aris@di.uoa.gr

Τεχνολογίες Ευρυζωνικής Πρόσβασης. Αρ. Τσίπουρας Email: aris@di.uoa.gr Τεχνολογίες Ευρυζωνικής Πρόσβασης 1 Αρ. Τσίπουρας Email: aris@di.uoa.gr Περιεχόμενa Ευρυζωνικότητα Δίκτυα Πρόσβασης Τεχνολογίες ευρυζωνικής Πρόσβασης Ενσύρματες Ασύρματες Η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα 2

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Επιβλέπων καθηγητής:τσιαντης Λεωνίδας Τμήμα τηλεπληροφορικής και διοίκησης Τ.ε.ι Ηπειρου Άρτα 2005 Σπουδαστές: Κοτρώτσιος Λουκάς Παλιάτσας θεόδωρος Θέματα Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Κεφάλαιο 6 Δίκτυα Ευρείας Περιοχής 6.6 Frame Relay 6.7 ATM 6.8 xdsl 6.9 Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα 6.10 Κριτήρια Επιλογής τεχνολογιών WAN Σελ. 205-216 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Δημιουργία - Συγγραφή Costas Chatzinikolas www.costachatzinikolas.gr info@costaschatzinikolas.gr Τελευταία Ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου 2013 Οδηγίες Τα θέματα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Bluetooth is

Διαβάστε περισσότερα

Broadband Access. gg ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Γεώργιος Μαληκίδης Διευθυντής Ενσυρμάτου Δικτύου Πρόσβασης ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Broadband Access. gg ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Γεώργιος Μαληκίδης Διευθυντής Ενσυρμάτου Δικτύου Πρόσβασης ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Broadband Access gg ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Γεώργιος Μαληκίδης Διευθυντής Ενσυρμάτου Δικτύου Πρόσβασης 1 ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία( Μόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία( Μόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία( Μόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα της εταιρίας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Απόδοσης Ασύρματων Δικτύων Multimedia

Μελέτη Απόδοσης Ασύρματων Δικτύων Multimedia Πτυχιακή Εργασία Με Θέμα : Μελέτη Απόδοσης Ασύρματων Δικτύων Multimedia Ονοματεπώνυμο : Ιωάννης Μίνως ΑΕΜ : 3120 Τπεύθυνος Καθηγητής : Ιωάννης Βραδελης Ευχαριστίες Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο στη ζωή μου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Ζούρα Μαρία Λουίζα Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών mzoura@cosmote.gr ΞΔΨΦΑΣΔ 1 Σύντομη Αναφορά στις Τεχνολογίες Ευρυζωνικής Πρόσβασης Ειδική Αναφορά στις Ασύρματες

Διαβάστε περισσότερα

ADSL ΚΟΥΝΝΑΠΗ ΣΤΕΛΛΑ

ADSL ΚΟΥΝΝΑΠΗ ΣΤΕΛΛΑ ADSL ΚΟΥΝΝΑΠΗ ΣΤΕΛΛΑ ADSL Η υπερταχεία του internet! O Joseph Lechleider είναι ο δημιουργός της τεχνολογίας DSL όπου και πρότεινε την ασυμμετρία στο ADSL (A) Στοιχεία του ADSL Asymmetric Digital subscriber

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 2011-12

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 2011-12 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Δρ. Ιάσων Κουφοδόντης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Σύνδεση με Προηγούμενα Ενότητες Μαθήματος E1 I. ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας http://www.etl.uom.gr/mr/ 18/10/2004 1 Μέσα Μετάδοσης Διαφόρων τύπων χάλκινα καλώδια Οπτικές ίνες Ασύρματη μετάδοση 18/10/2004

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονομαστικά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac dlan 1200+ WiFi ac 2 dlan 1200+ WiFi ac Υφιστάμενη κατάσταση Οι φορητές συσκευές όλο πληθαίνουν καθημερινά. Όλο και περισσότεροι χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα ασύρματων

Διαβάστε περισσότερα

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html )

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) Γενικά Για πολλά χρόνια, τα χάλκινα καλώδια (συνεστραµµένα ζεύγη - twisted pairs)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Πτυχιακή Εργασία Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Σκοπός της σημερινής παρουσίασης είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η δομή και ο τρόπος λειτουργίας ενός δικτύου Hot Spot. Υπεύθυνος Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού για την επέκταση της υποδομής του ενοποιημένου δικτύου ασύρματης πρόσβασης

Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού για την επέκταση της υποδομής του ενοποιημένου δικτύου ασύρματης πρόσβασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού για την επέκταση της υποδομής του ενοποιημένου δικτύου ασύρματης πρόσβασης Προϋπολογισμός: 5.000,00

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση μαθήματος Γενικές Πληροφορίες

Διάρθρωση μαθήματος Γενικές Πληροφορίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ.Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Γενικές Πληροφορίες MYE006-ΠΛΕ065: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου MYE006-ΠΛΕ-065 Ασύρματα Δίκτυα 2 Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή ιαδικτύωση

Επιχειρησιακή ιαδικτύωση Επιχειρησιακή ιαδικτύωση Κεφάλαιο 9 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Γ. ιακονικολάου Γ.Διακονικολάου, Η.Μπούρας, Α.Αγιακάτσικα 1 Σκοπός Κεφαλαίου Παρουσίαση των τεχνολογιών πρόσβασης των χρηστών στο ιαδίκτυο. Συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην Επιχειρηματική δραστηριότητα

Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην Επιχειρηματική δραστηριότητα ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤ-2 Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην Επιχειρηματική δραστηριότητα Κείμενο εργασίας Εισαγωγή Η δομή της οικονομίας βασίζεται ολοένα κα περισσότερο σε ευέλικτες δικτυακές υποδομές,

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΑΝΙΗΛ Α.Μ 3014 Επιβλέπων Καθηγητής κ. ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ Νext Generation Network (NGN) εννοούμε

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit

Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό Διαδίκτυο στην Ελλάδα: Μύθος ή Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit Ένας Πάροχος έφερε το Internet στην Ελλάδα o ΗιστορίατηςForthnet ξεκινά, το 1984, στο

Διαβάστε περισσότερα

Εισόδου Πολλαπλής Εξόδου (Multiple Input Multiple Output- MIMO) 1/12

Εισόδου Πολλαπλής Εξόδου (Multiple Input Multiple Output- MIMO) 1/12 Εισόδου Πολλαπλής Εξόδου (Multiple Input Multiple Output- MIMO) 1/12 Διαφορική Λήψη / Διαφορική Εκπομπή: Επίτευξη Χωρικού Διαφορισμού (Diversity) Πολλαπλά ασυσχέτιστα αντίγραφα σήματος Βελτίωση επιδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN.

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και διαχειρίζεται από µόνη της τις γραµµές WAN. 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Access Points (AP) 3 3.1.1. Σύνδεση 4 3.1.2. Σηµάνσεις 5 3.1.3. Τεχνικά χαρακτηριστικά 5 3.2. PoE Injectors 5 3.2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού Wifi O όρος WIFI (Wireless Fidelity) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις συσκευές που βασίζονται στην προδιαγραφή και εκπέμπουν σε συχνότητες 2.4GHz.

Διαβάστε περισσότερα

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή. Κινητό τηλέφωνο Πως λειτουργεί η κινητή

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 6 Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές Είναι η διαδικασία της μετάβασης από την (υπάρχουσα) επίγεια αναλογική στην επίγεια ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική Ιδιοκτησία

Πνευματική Ιδιοκτησία Cyta Ελλάς Τηλεπικοινωνιακήή A.E. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΕΠΑΦΩΝ Αθήνα, 19/04/ /2013 Πνευματική Ιδιοκτησία Cyta CYTA ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ.Τ.: CYTA (ΕΛΛΑΣ) Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 18 & ΓΚΥΖΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΣΥΡΜΑΤA ΤΟΠΙΚA ΔΙΚΤΥA

ΔΙΚΤΥΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΣΥΡΜΑΤA ΤΟΠΙΚA ΔΙΚΤΥA ΔΙΚΤΥΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΣΥΡΜΑΤA ΤΟΠΙΚA ΔΙΚΤΥA Δρ. Αθανάσιος Ιωάννου Φυσικός - Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός ΟΤΕ ΑΕ ΤΗΛΕΠ ΔΙΑΜ/ΣΜΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΤEXNIKO ΤMHMA ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΔΙΚΤΥΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ Ασύρματο Τοπικό Δίκτυο Peer

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

Kablosuz yaşam. 150 Mbps Ασύρματο USB Adapter. Εγχειρίδιο Χρήστη. 7/24 γραμμή υποστήριξης 801 100 0911. CD Εύκολης Εγκατάστασης.

Kablosuz yaşam. 150 Mbps Ασύρματο USB Adapter. Εγχειρίδιο Χρήστη. 7/24 γραμμή υποστήριξης 801 100 0911. CD Εύκολης Εγκατάστασης. Kablosuz yaşam 150 Mbps Ασύρματο USB Adapter Εγχειρίδιο Χρήστη Air 2310 CD Εύκολης Εγκατάστασης 7/24 γραμμή υποστήριξης 801 100 0911 Τρία χρ Περιεχόμενα Σύνοψη Εγχειριδίου 3 Ασφάλεια και Συντήρηση 3 1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 10 ίκτυα Γιώργος Γιαγλής Περίληψη Κεφαλαίου 10 Τεχνολογίες Μετάδοσης εδοµένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ «Μελέτη και εργαστηριακές μετρήσεις ενός πομποδέκτη LTE μονού φέροντος» Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Oμάδα ΣΤ2 «Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην επιχειρηματική δραστηριότητα»

Oμάδα ΣΤ2 «Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην επιχειρηματική δραστηριότητα» Oμάδα ΣΤ2 «Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην επιχειρηματική δραστηριότητα» Ομάδα Εργασίας ΣΤ2 Σκοπός: ομάδα ανοιχτής διαβούλευσης Πεπραγμένα Συναντήσεις Κείμενα Εργασίας Ανοιχτές συναντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος Μελέτη της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας των δικτύων κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Το αντικείμενο είναι τεράστιο

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D.

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. Καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ Professor (1989 2003) Department of Electrical and Computer Engineering The

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE a

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE a ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ HIPERLAN/2 & Η ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ IEEE 802.11a ΟΥΡΑΝΙΑ Φ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ Π.ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ Επιβλέπων: κ.στεργιου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΤΑ 2005 ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα ΣΤ2 «Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην επιχειρηματική δραστηριότητα» 1η Ανοικτή Συνάντηση

Ομάδα ΣΤ2 «Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην επιχειρηματική δραστηριότητα» 1η Ανοικτή Συνάντηση Ομάδα ΣΤ2 «Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην επιχειρηματική δραστηριότητα» 1η Ανοικτή Συνάντηση Παρουσίαση της Ομάδας Σκοπός - Εμπλεκόμενοι Σ.Σαρτζετάκης Ομάδα Εργασίας Σκοπός: ομάδα ανοιχτής

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B)

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) Anatomy of a Node B (HSDPA)

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα