Omogeneia.ana-mpa.gr Πιερία: Οδοιπορικό στη "Γη των Μουσών και των Θεών"

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Omogeneia.ana-mpa.gr Πιερία: Οδοιπορικό στη "Γη των Μουσών και των Θεών""

Transcript

1 Omogeneia.ana-mpa.gr Πιερία: Οδοιπορικό στη "Γη των Μουσών και των Θεών" 23 Ιανουαρίου 2012 (11:58 UTC+2) «Η Πιερία, η Γη των Μουσών και των Θεών διεκδικεί και µπορεί να υπερηφανευτεί ότι δικαιούται δωδεκάµηνη τουριστική περίοδο» είναι η αγαπηµένη φράση του πρόεδρου του τοπικού Επιµελητηρίου, Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Την επαναλαµβάνει δύο και τρεις φορές στο λόγο του, στο Επιµελητήριο, όπου µας υποδέχεται και µας καλωσορίζει. Για δυόµισι ηµέρες θα µοιραστούµε µαζί του και µε άλλους προσκεκληµένους την εµπειρία των επαγγελµατιών του τουριστικού κλάδου, των ξενοδόχων και των εστιατόρων και θα απολαύσουµε τις οµορφιές του νοµού. "Η Πιερία συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αρχαία µνηµεία, εξαιρετική προσβασιµότητα από ξηρά και θάλασσα, καταλύµατα για όλα τα βαλάντια. Είναι ένας τόπος ευλογηµένος. Έχει τόσα πολλά, σε τόσο µικρή απόσταση, για να δει ο τουρίστας, ο περιηγητής, ο αθλητής, ο επισκέπτης" µας λέει ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Απέµενε µόνο να µας δείξει το τοπικό Επιµελητήριο την Πιερία, όπως τη ζουν οι τοπικοί επιχειρηµατίες, οι κάτοικοι, οι χιλιάδες επισκέπτες της κάθε χρόνο, για να δούµε µε τα µάτια µας «και όχι από κάποιο έντυπο που επιδέχεται τεχνική επεξεργασία» τις οµορφιές του νοµού. Με ένα σύγχρονο τουριστικό λεωφορείο ξεκίνησε το οδοιπορικό µας για τη «Γη των Μουσών και των Θεών». Σε έκταση µικρότερη από εκατό χιλιόµετρα φιλοξενούνται ανεκτίµητοι θησαυροί της ιστορίας, του πολιτισµού και της φύσης. Τόσοι πολλοί, που θα ήθελε κάποιος πάνω από µία εβδοµάδα για να τους επισκεφθεί µε άνεση χρόνου. Ακόµη και µια σύντοµη αναφορά στους κυριότερους "σταθµούς" απαιτεί χρόνο και πολύ δηµοσιογραφικό µελάνι... Ο Όλυµπος των Θεών

2 Ο Όλυµπος, το "ολόλαµπρο βουνό" είναι γνωστός σε όλο τον κόσµο, ως η "κατοικία" των αρχαίων ώδεκα θεών και µάλλον το τοπίο δικαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισµό του. Με 2917 µέτρα υψόµετρο, δεσπόζει πάνω από τις αµµουδερές ακτές της Πιερίας και φιλοξενεί στις κορυφές του µόνιµα χιόνι και στις πλαγιές του πάνω από χίλια είδη τοπικής χλωρίδας και σπάνια πανίδα. Έχει ανακηρυχθεί "εθνικός δρυµός" και "µνηµείο της παγκόσµιας κληρονοµιάς". Το Λιτόχωρο, η τελευταία κωµόπολη στο δρόµο προς το βουνό απλώνεται στους πρόποδες του. Είναι η «Γη των Μουσών» και το ορµητήριο των έµπειρων ορειβατικών οµάδων της περιοχής και όσων τολµούν να επαναλάβουν το εγχείρηµα του Χρήστου Κάκκαλου, του πρώτου Έλληνα ορειβάτη που πάτησε, το 1913, µαζί µε δύο Ελβετούς ορειβάτες στο "σπίτι" του ία, στην ψηλότερη κορυφή του Ολύµπου, τον Μύτικα. Από εκεί περνά το ευρωπαϊκό µονοπάτι Ε4, ιδιαίτερα γνωστό στους πεζοπόρους. Επίσης, από εκεί ξεκινά η ανάβαση για τα καταφύγια του Ολύµπου, τα «Κρεβάτια», το «Σταυρό», το «Σπήλιος Αγαπητός» (Ζολώτας) το «Χρήστος Κάκκαλος» το «Γιόσος Αποστολίδης». Το βαθύ Φαράγγι του Ενιπέα απέχει µε τα πόδια από το Λιτόχωρο µόλις δέκα λεπτά. Η «καρδιά» του Ολύµπου ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους πεζοπόρους, προσφέροντάς τους µια µαγευτική πεζοπορία, µιάµισης ώρας, µέσα στους εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους του. Κρυστάλλινες πηγές διατρέχουν όλη τη διαδροµή προς το φαράγγι, µέσα σε µια µοναδική βλάστηση από αρωµατικούς θάµνους πεύκα και έλατα. Αναµφίβολα, οι Εννέα Μούσες λούζονταν στα νερά των πηγών αυτών, κρυµµένες από τα βλέµµατα των θνητών, µέσα στο καταπράσινο µυστηριακό τους καταφύγιο Η κουζίνα των τοπικών επιχειρήσεων εστίασης του Λιτοχώρου εκπλήσσει µε την ποικιλία της, από παραδοσιακές τοπικές γεύσεις µέχρι και µαγειρεµένες "γκουρµέ" συνταγές, και συνοδεύεται από εξαιρετικά κρασιά της περιοχής, βραβευµένα διεθνώς για την ποιότητα τους. Ίσως ακουστεί παράξενο, αλλά το ορεινό Λιτόχωρο φηµίζεται για τη σπουδαία ναυτική του παράδοση, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Άλλωστε, το αρχαίο ίον, στην κοιλάδα του Λιτοχώρου- σήµερα σε απόσταση πέντε χιλιοµέτρων από την ακτή- στους αρχαίους χρόνους ήταν σπουδαίο λιµάνι και διέθετε και τελωνείο. Πάνω από διακόσια καΐκια ελλιµενίζονταν στο Θερµαϊκό Κόλπο και ανήκαν σε καπεταναίους του Λιτοχώρου. Τρεις «εφοπλιστικές» ενώσεις από οικογένειες του Λιτοχώρου ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20 αιώνα, ενώ οι καπεταναίοι και οι ναυτικοί του πήραν µέρος στην Επανάσταση του Μάλιστα, το Λιτόχωρο διαθέτει Ναυτικό Μουσείο, το οποίο διευθύνει ο Νίκος Βλαχόπουλος, απόγονος ενός από τους φηµισµένους καπεταναίους. Στους χώρους του φιλοξενούνται σηµαντικά εκθέµατα από τη ναυτική ιστορία του χωριού.

3 Οροσειρά Πιερίων - Ελατοχώρι Η «καρδιά» της χιονοσκέπαστης οροσειράς των Πιερίων, που εκτείνεται απέναντι από τον Όλυµπο, είναι το Ελατοχώρι. «Σκαρφαλωµένο» σε υψόµετρο 800 µέτρων, το παλιό χωριό είναι δηµοφιλέστατος προορισµός για τους χιονοδρόµους. Το υπερσύγχρονο χιονοδροµικό του κέντρο διαθέτει οκτώ πίστες, για τους πιο απαιτητικούς σκιέρ, αλλά και για τους νεότερους στο άθληµα, ακόµη και για τα παιδιά. Είναι πλήρως εξοπλισµένο, ενώ παρέχεται- σε φθηνές τιµές- εξοπλισµός για σκι, σνόουµπορντ, έλκηθρο και όλα τα αθλήµατα του χιονιού. Για τους αρχάριους παραδίδονται δωρεάν µαθήµατα, ενώ όσοι δεν αντέχουν τις συγκινήσεις µπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους στη ζεστασιά του σαλέ. Το υπερσύγχρονο λιφτ του χρειάζεται περί το τέταρτο της ώρας για να ανεβάσει τους αθλητές στην κορυφή, προσφέροντας ανοιχτό ορίζοντα µε θέα µια εκπληκτική χλωρίδα χιονισµένων ελάτων και δασικών δέντρων. Στο παλιό και νέο χωριό και τη γύρω περιοχή, περισσότερα από χίλια κρεβάτια παρέχονται από τους τοπικούς επιχειρηµατίες του κλάδου για τη φιλοξενία των επισκεπτών, τους οποίους φροντίζουν να γλυκάνουν µε το «Ναπολέοντα», ένα γλυκό από κρέµα και παντεσπάνι, που σερβίρεται ύστερα από κάθε γεύµα. Στο περίφηµο λαογραφικό του µουσείο, µικρό σε έκταση, αλλά πολύ πλούσιο σε εκθέµατα συναντά κανείς αργαλειούς, παλιές ραπτοµηχανές, οικιακά σκεύη των αρχών του 20 αι., όµορφα χειροποίητα πλεκτά και χαλιά, παραδοσιακές στολές, την "πυροστιά" και τον "σοφά" γύρω από τον οποίο ζούσε όλη η οικογένεια. Ο Παλαιός Παντελεήµονας Από το περίφηµο Κάστρο του Πλαταµώνα, σε απόσταση µόλις επτά χιλιόµετρα από την εθνική οδό και σε υψόµετρο εξακόσια µέτρα, βρίσκεται ο Παλιός Παντελεήµονας, ένα χωριό πλήρως αναπαλαιωµένο και ανακατασκευασµένο, µε παραδοσιακούς ξενώνες και δωµάτια. "Εδώ, δεν έγιναν λάθη" λέει ο Γιάννης Χαρίσης, µέλος της Οµοσπονδίας Ενοικιαζοµένων ωµατίων και ιαµερισµάτων Πιερίας, Ηµαθίας και Πέλλας. Ένα παρεπόµενο του "Καλλικράτη" ήταν ότι οι ιδιοκτήτες δωµατίων αναγκάζονται πλέον και οι ίδιοι να εντάξουν τους τοπικούς συλλόγους τους σε ευρύτερες ενώσεις για να αντιµετωπίσουν ενιαία το τουριστικό πακέτο. "Το χωριό του Παλιού Παντελεήµονα ανακατασκευάστηκε πέτρα- πέτρα, µε πολλή φροντίδα και µε την επιστηµονική συνδροµή ειδικών. Προσέχθηκε µέχρι το τελευταίο πλακόστρωτο και για το λόγο αυτό αποδίδει στο σύνολο του τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του προηγούµενου αιώνα, την εµπειρία µιας άλλης εποχής" συνεχίζει ο κ. Χαρίσης.

4 Ο Π. Παντελεήµονας έγινε ευρύτερα γνωστός µε την ταινία "Ματωµένα Χώµατα". Αργότερα γυρίστηκαν σκηνές και από το "Αλαλούµ". Το έρηµο χωριό µέσα σε λίγο διάστηµα µεταµορφώθηκε σε προορισµό υψηλής τουριστικής αξίας. Η θέα από ψηλά, στον κάµπο και στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, κόβει την ανάσα. Στην πλατεία του χωριού, κάτω από βαθύσκιωτα πλατάνια, µπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης όλες τις εκδοχές της παραδοσιακής κουζίνας, ψητά, σαλάτες εποχής, πίτες, φρούτα και τοπικά γλυκά, φροντισµένα από το πρώτο πιάτο µέχρι και το επιδόρπιο. Οι ακτές του Ολύµπου Όσο για τις παραλίες της Πιερίας, µια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήµατα τους εξασφαλίζουν ήδη µεγάλη επισκεψιµότητα. Τα καταγάλανα νερά είναι δεδοµένα για όλο το Αιγαίο, αλλά όχι και η "βελούδινη" ακτογραµµή µήκους ογδόντα χιλιοµέτρων, που επενδύεται στο µεγαλύτερο τµήµα της από ψιλή αµµουδιά. Τα πλατάνια και οι λεύκες "ακουµπούν" την άµµο, ενώ ακόµη και στα λιγοστά µέρη, κυρίως της βόρειας Πιερίας, όπου υπάρχουν βότσαλα, οι ακτές είναι αξιοποιηµένες µε ποιότητα και σεβασµό στο περιβάλλον. Μια σειρά από κάµπινγκ, πάνω από τετρακόσιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τριπλάσιες επιχειρήσεις ξενώνων και δωµατίων σε όλη την ακτογραµµή, αλλά και στα ορεινά του Ολύµπου και των Πιερίων- τα ορεινά σηµεία δεν απέχουν από τη θάλασσα πάνω από είκοσι λεπτά µε το αυτοκίνητο- παρέχουν κλίνες και όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη, Έλληνα ή ξένο. Για το λόγο αυτό και η Πιερία είναι µέσα στους διεθνείς προορισµούς, που είναι επισκέψιµοι όλο τον χρόνο. Ο δήµαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης προέρχεται από τον κλάδο του τουρισµού και θεωρεί ότι η µοναδικότητα της περιοχής έγκειται στην προσβασιµότητα του πλήθους όλων των τουριστικών της σηµείων και των αξιοθέατων της. " ιασχίζεται από την Εθνική Οδό, που περνά από όλες τις παραλίες της Πιερίας, διαθέτει σιδηροδροµικό δίκτυο και προαστιακό, σπουδαία µνηµεία ( ίον, Πύδνα, Λείβηθρα) και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόµιο της. Ταυτόχρονα, ελάχιστες περιοχές συνδυάζουν βουνό και θάλασσα σε τόσο µήκος και σε τόσο µικρή απόσταση µεταξύ τους" τονίζει ο κ. Χιονίδης. Η "άλλη" Πιερία Λιγότερο γνωστό είναι ένα άλλο τµήµα του νοµού, που θα ήταν µάλλον άδικο να παραλείψουµε. Η Βόρεια Πιερία η Μεθώνη και ο Μακρύγιαλος έχουν λιγότερο έντονη τουριστική ζωή, αλλά αποτελούν µια εναλλακτική πρόταση, κυρίως για την ιδιαίτερη φύση τους. Σε µικρή απόσταση από το έλτα του Αξιού και του Λουδία φιλοξενεί κάποιες εποχές του χρόνου, µεταναστευτικά πουλιά, αγριόπαπιες και φλαµίγκος.

5 Σε ένα γραφικό λιµανάκι, µε βαθιά νερά, δένουν τα ψαροκάικα της περιοχής, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήµατα της αρχαίας Πύδνας απλώνονται οι αλυκές που προσφέρουν, εκτός από το αλάτι τους, ένα µαγευτικό θέαµα στον περιηγητή. Σπουδαία είναι τα µύδια του Θερµαϊκού, που προέρχονται από τις µυδοκαλλιέργειες και εξάγονται στο σύνολό τους στη Β. Ευρώπη. Οι άνθρωποι της Πιερίας Ο πρόεδρος του συλλόγου Ενοικιαζόµενων ωµατίων Λεπτοκαρυάς Νίκος Ζντάνης έζησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια σε µια από τις οµορφότερες πόλεις του κόσµου, το Σίδνεϊ. "Θα το σκεφτόµουν να ξαναγυρίσω στην Ελλάδα, εάν δεν ήµουν από εδώ. Αυτό που έχει η Πιερία δεν το βρίσκει εύκολα κανείς, πουθενά αλλού" µας λέει. "Αυτό που έχει...". ύσκολο να πεις, τι της λείπει. Αλλά, πέρα και πάνω απ' όλα, είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηµατίες της, που δίνουν υπεραξία στον τόπο τους. Τον αγαπούν, χωρίς ίχνος τοπικισµού, αφού οι ίδιοι είναι οι περισσότεροι πολυταξιδεµένοι, κοσµοπολίτες. Για αυτό αγαπούν και τους επισκέπτες του. Είναι σε όλες τις συναναστροφές τους, ζεστοί, φιλόξενοι, πολύ ανοιχτοί, οµιλητικοί, εξυπηρετικοί. Προκαλεί εντύπωση, πως ιδιοκτήτες υπερπολυτελών ξενοδοχείων, βραβευµένων στην Ευρώπη, καθώς και παρασκευαστές προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, µε διακρίσεις στο εξωτερικό, κυκλοφορούν µέσα στις µονάδες τους και ανταλλάσσουν επισκέψεις µεταξύ τους, φέρονται απλά, συνοµιλούν µε όλους τους επισκέπτες και εξυπηρετούν προσωπικά τους πελάτες τους. "Ξέρετε, όλα τα ξενοδοχεία της Πιερίας, ακόµη και εκείνα των πέντε αστέρων ανήκουν σε οικογενειακές επιχειρήσεις. εν υπάρχουν πολυεθνικές, οι µονάδες µας δεν είναι απρόσωπες" λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Αφροδίτη Λέινα. "Οι ιδιοκτήτες είναι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για να τα δηµιουργήσουν, µε πολύ κόπο και αγώνα, υπήρξαν πελάτες άλλων και γνωρίζουν τι χρειάζεται ο επισκέπτης για να νιώσει άνετα και ζεστά. Ακόµη και το προσωπικό είναι γνωστοί, φίλοι, συνεργάτες από την τοπική κοινωνία. Είναι όλοι δεµένοι µεταξύ τους" συµπληρώνει. Η κ. Αφροδίτη Λέινα είναι υπόδειγµα του κατοίκου της Πιερίας, που επιστρέφει στη γη του έπειτα από πολύχρονη απουσία στο εξωτερικό. Αν για πολλούς κατοίκους µεγάλων πόλεων η επιστροφή στην περιφέρεια σηµαίνει µια επιλογή ανάγκης µέσα στην κρίση, για τους Πιεριώτες δεν ισχύει το ίδιο. Επιστρέφουν γιατί ακόµη και όταν είχαν αναγκαστεί να φύγουν το έκαναν µε βαριά καρδιά. Η κ. Λέινα µε διπλωµατικές σπουδές στην Ουάσιγκτον προτίµησε να εγκαταλείψει µια διεθνή καριέρα για να διαχειριστεί µε τα αδέλφια της τα δυο οικογενειακά ξενοδοχεία τη αλυσίδας "LITO" στο Λιτώχορο και

6 στην Πλάκα Λιτοχώρου. Όπως λέει, παρά τις δυσκολίες, δεν το έχει µετανιώσει ούτε στιγµή Οι τοπικοί επιχειρηµατίες, όχι µόνο παραµένουν στον τόπο τους, αλλά δεν διστάζουν, παρά την οικονοµική κρίση, να επεκταθούν και το καταφέρνουν µε επιτυχία. Το "Mediterranean Village" χτίστηκε µόλις πριν από δύο χρόνια και είναι το τέταρτο ξενοδοχείο του οµίλου του αρχιτέκτονα Βασίλη Λάµπρου, από την Πιερία. Όχι, µόνο δεν κάµφθηκε από τη συγκυρία, αλλά το νεόδµητο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του "δουλεύει κυρίως µε Γερµανούς τουρίστες έξι µήνες το χρόνο, µε πληρότητα περίπου 90% και άλλους έξι µήνες µε εκδηλώσεις και γκρουπ". Όπως µας πληροφορεί ο διευθυντής του ηµήτρης Τρυγώνης, το ξενοδοχείο έχει καταχωρηθεί από το διεθνούς κύρους και φήµης tour operator "Rewe", ως 1 από τα 100 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσµο και τιµήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Βερολίνο. Βαθµολογία 99,2 % από αξιολογήσεις πελατών, την καλύτερη σε όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνει µέχρι τώρα και το άλλο ξενοδοχείο του οµίλου, το "Mediterranean Princess". εν είναι λοιπόν περίεργο, που µέσα στην οικονοµική κρίση, τοπικοί επιχειρηµατίες συνεχίζουν επενδύουν τα τελευταία χρόνια σε ξενοδοχειακές µονάδες εκατοµµυρίων ευρώ, οι οποίες λειτουργούν µε πληρότητα περισσότερους µήνες του χρόνου. Οικογενειακή επιχείρηση είναι και το πρόσφατα βραβευµένο από τη φηµισµένη γερµανική ταξιδιωτική ιστοσελίδα ως ένα από τα 99 καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης, το "Ποσειδών Παλλάς" στη Λεπτοκαρυά. Το ξενοδοχείο συµµετείχε στον διεθνή διαγωνισµό "Top Hotel 2012" και θα παραλάβει τη διάκριση στις , στην Έκθεση του Βερολίνου. Ο ιδιοκτήτης του Γεώργιος Τζόβας θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο ο Όλυµπος για να γίνει ακόµη πιο προσβάσιµος, επισκέψιµος. "Από αυτό ζούµε, ας µη λένε λοιπόν κάποιοι ότι επειδή θέλουµε ένα τελεφερίκ ή ένα θεµατικό πάρκο, θα καταστραφεί" µας λέει. Οι αρχαιότητες των Μακεδόνων Από τους πιο ενδιαφέροντες πολιτιστικούς προορισµούς, που αφήνουµε σκόπιµα για το τέλος, για να ολοκληρωθεί η εικόνα του νοµού, είναι οι αρχαιότητες του. Ιερό κέντρο λατρείας των Μακεδόνων στην αρχαιότητα, όπου διοργανώνονταν από την εποχή του βασιλιά Αρχέλαου, αθλητικοί γυµνικοί και σκηνικοί αγώνες προς τιµήν του Ολύµπιου ιός, γνώρισε µια σηµαντική περίοδο ακµής στους ρωµαϊκούς και πρωτοχριστιανικούς χρόνους, προτού καταστραφεί από σεισµούς. Υπήρξε ο χώρος, όπου έκαναν θυσίες και σπονδές ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ο Μέγας, πριν από τη µεγάλη εκστρατεία στην Ανατολή. Ο χώρος, όπου ο Αλέξανδρος

7 αφιέρωσε µετά τη νίκη του στον Γρανικό (334 π.χ.) στο ιερό του ία, σύµπλεγµα 25 χάλκινων ιππέων, έργο του γλύπτη Λύσσιπου. Η πόλη του ία, ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη το 1928 και ανασκάφηκε εκτεταµένα από τα µέσα της δεκαετίας '70 από τον αρχαιολόγο του ΑΠΘ ηµήτρη Παντερµαλή και τους συνεργάτες του. Στο Θέατρο του ίου- που βρίσκεται στην ίδια θέση µε το αρχαίο Θέατρο, στο οποίο ο Ευριπίδης παρουσίασε τις δύο τραγωδίες του "Αρχέλαος" και "Βάκχες"- φιλοξενείται κάθε χρόνο το ιεθνές Φεστιβάλ Ολύµπου, µε µουσικές και θεατρικές παραστάσεις, που ελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Στο Μουσείο του ίου µπορεί κανείς να δει σχεδόν άθικτα τα αγάλµατα του Υψίστου ιός, της Αιγύπτιας Θεάς Ίσιδος που λατρεύονταν στους ελληνιστικούς και ρωµαϊκούς χρόνους και εξαιρετικά συµπλέγµατα γλυπτικής των δύο εποχών. Μια σηµαντική αρχαία µαρτυρία, ανάµεσα στις εκατοντάδες µαρµάρινες επιτύµβιες στήλες και επιγραφές, είναι σκαλισµένη σε µάρµαρο. Πρόκειται για την επιστολή του Φιλίππου του Ε', προτελευταίου βασιλιά της αρχαίας Μακεδονικής υναστείας προς "τις αρχές και τους πολίτες" του αρχαίου ίου, µε την οποία τους υποδεικνύει το σεβασµό των νόµων και τους µεταβιβάζει τη θέληση του. "Είναι γραµµένη, όπως και όλες οι επιγραφές, τα αναθήµατα και οι επιτύµβιες στήλες προς τους νεκρούς, στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Ο βασιλιάς των αρχαίων Μακεδόνων απευθύνεται προς το λαό του στη µόνη κοινή γλώσσα που γνωρίζουν και µιλούν, ο ίδιος και οι υπήκοοι του, οι αρχαίοι Μακεδόνες. είτε αυτήν την επιγραφή: "ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΑΣΣΑΝ ΡΟΣ / ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΥ ". είτε τα ονόµατα µε τα πατρώνυµα στις επιτύµβιες στήλες. «Τους νεκρούς ξέρετε, τους τιµά κανείς στη γλώσσα του» αναφέρει, µε νόηµα, ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος. Άλλοι τόποι της ανασκαφής είναι το Ωδείο, οι Μεγάλες Θέρµες (αρχαία λουτρά), ο ναός του Υψίστου ιός, η Έπαυλη του ιονύσου. Στο κέντρο της ανακαλύφθηκαν ανάµεσα σε αρχαίους κίονες και ιερά, τα θεµέλια µιας ιδιαίτερα επιβλητικής σε έκταση παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας, του 4ου µ.χ. αι. Ο άλλος σηµαντικός αρχαιολογικός χώρος, η Πύδνα, βρίσκεται στη βόρεια Πιερία. Ήταν το κέντρο δύο διάσηµων µαχών της αρχαιότητας. Η πρώτη, το 316 π.χ., ήταν αποτέλεσµα µιας ενδοδυναστικής διαµάχης των Μακεδόνων διεκδικητών του θρόνου και ανέδειξε νικητή τον Κάσσανδρο, που ίδρυσε τη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη και η πιο αιµατηρή ήταν η σύγκρουση των Ρωµαίων του Αιµίλιου Παύλου µε τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονικής υναστείας Περσέα, το 168 π.χ. που οδήγησε στην κατάληψη και στον εκρωµαϊσµό της Μακεδονίας. Σηµαντικά ευρήµατα αυτής της περιόδου φιλοξενούνται στο Μουσείο του ίου. Το Κάστρο του Πλαταµώνα είναι ακόµη ένα επιβλητικό µνηµείο της αρχαίας κληρονοµιάς. Η ιστορία του διαπερνά πάνω από µιάµιση χιλιετία και χτίστηκε διαδοχικά

8 στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου, σε βυζαντινά προτειχίσµατα του 6ου αι. από διάφορους κατακτητές (Φράγκους, Ενετούς, Οθωµανούς). Σηµαντικές ανασκαφές ανέδειξαν διάφορα στρώµατα κοινωνικής ζωής σε πολλές ιστορικές περιόδους, ενώ µέχρι και τους Οθωµανικούς χρόνους κατοικούνταν από οικογένειες, πέριξ του επιβλητικού πεντάγωνου πύργου του. Είναι πλήρως αναστηλωµένο και επισκέψιµο. Τέλος, τα αρχαία Λείβηθρα, µια ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, βρίσκεται σε µικρή απόσταση από το Κάστρο του Πλαταµώνα και θεωρείται η ιδιαίτερη πατρίδα του Ορφέα, που µε τη θεϊκή λύρα του µάγευε ανθρώπους και ζώα. Ο µύθος αναφέρει ότι, όταν οι Μαινάδες του Ελικώνα δολοφόνησαν τον Ορφέα, ξέπλυναν τα µατωµένα χέρια τους στον ποταµό Βαφύρα, που χάνεται κάτω από το έδαφος για να ξανααναδυθεί και πάλι στην επιφάνεια στο χώρο του αρχαίου ίου... Ολόκληρη η περιοχή της Πιερίας είναι ένας µοναδικός συνδυασµός βουνού και θάλασσας, αρχαιοτήτων, συγκέντρωσης ορεινού και θαλάσσιου αθλητισµού, περιηγήσεων και γευσιγνωσίας. Επίπεδες ακρογιαλιές, πυκνά δάση από καστανιές και δάφνες που πλαγιάζουν δίπλα στο κύµα, όπου η µυρωδιά των αρωµατικών φυτών σµίγει µε την δροσερή αναπνοή του Αιγαίου. Πολλοί επισκέπτες της προέρχονται από τη βόρεια Ευρώπη και από τα Βαλκάνια και κάθε χρόνο την προτιµούν για προορισµό, συγκρίνοντας τα πλεονεκτήµατα φύσης, τοπίου, αξιοθέατων, αλλά και τις "money for value" τιµές των τουριστικών της επιχειρήσεων. "Αξίζει", λοιπόν, η Πιερία, όπως λένε οι επιχειρηµατίες και οι κάτοικοι της, την προσοχή και το βλέµµα του παγκόσµιου τουριστικού κοινού και τους δώδεκα µήνες του χρόνου. Φάνης Γρηγοριάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευµατικά δικαιώµατα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδροµητές µόνον για συγκεκριµένη χρήση.

Αριθµός Είδησης: 10801672

Αριθµός Είδησης: 10801672 ΕΙ ΙΚΟ ΘΕΜΑ: Πιερία: Οδοιπορικό στη "Γη των Μουσών και των Θεών" 20/01/2012 11:10 ΑΠΕ-ΜΠΕ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 2820 Greek Αριθµός Είδησης: 10801672 «Η Πιερία, η Γη των Μουσών και των Θεών διεκδικεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά blue green greece Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνό. Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY ΠΕΡΙΓΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY Αξιότιμοι συνεργάτες. Το Ραδιοταξί Taxiway με στόλο 1200 συμβατικά ταξί, 2 ειδικά διαμορφωμένα ταξί α.μ.ε.α και ένα 9θέσιο ιδιόκτητο πολυτελές ταξί, αποτελεί τη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Προορισμός: 3-5 Πηγάδια Το χιονοδρομικό κέντρο των τεσσάρων εποχών Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005

Διαβάστε περισσότερα

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!...

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Λίγα λόγια για τον Νέο Μαρμαρά Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας. Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines Λάρνακα Θεσσαλονίκη OA 553 18:10 20:10 Θεσσαλονίκη Λάρνακα OA 552 20:50 22:40 1η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής

Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής Τουρκία: Ο παράδεισος της Ανατολής Βρίσκεται στην ΝΔ Ασία και συνορεύει με την Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιράν, Ιράκ, κ.α. Είναι ένας εύκολος προορισμός, αφού κανείς μπορεί να πάει εκεί είτε με αεροπλάνο είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο επικοινωνίας προσκυνηματικών προορισμών και σύνδεσή τους με το ξενοδοχειακό δυναμικό της Πιερίας

Δίκτυο επικοινωνίας προσκυνηματικών προορισμών και σύνδεσή τους με το ξενοδοχειακό δυναμικό της Πιερίας Δίκτυο επικοινωνίας προσκυνηματικών προορισμών και σύνδεσή τους με το ξενοδοχειακό δυναμικό της Πιερίας Προσφωνήσεις ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ το φως Και η ώρα η πρώτη που τα χείλη ακόμη στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ωστόσο, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο πολιτισµός χρειάζεται τον τουρισµό και το αντίστροφο. Γιατί ο πρώτος χρειάζεται χρηµατοδότηση των συχνά

Ωστόσο, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο πολιτισµός χρειάζεται τον τουρισµό και το αντίστροφο. Γιατί ο πρώτος χρειάζεται χρηµατοδότηση των συχνά ΗΚεντρική Μακεδονία είναι η χώρα των θεών του Ολύµπου, του πολιτισµού των αρχαίων Μακεδόνων, της δόξας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και της βυζαντινής Ορθόδοξης µεγαλοπρέπειας. Είναι η γη των µύθων, των

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Ημέρες Ταξιδιού 3 Εξερεύνηση στα μαγευτικά τοπία και στις πανέμορφες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας! Από: Christina Koraki ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 Για την περιοχή/πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα κάστρα και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Ραιδεστός 11/01/2017. Προς: «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΔΡΟΜ.: «ΔΡΟΜ»

Ν. Ραιδεστός 11/01/2017. Προς: «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΔΡΟΜ.: «ΔΡΟΜ» Ν. Ραιδεστός 11/01/2017 Προς: «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΔΡΟΜ.: «ΔΡΟΜ» Αγαπητοί συνάδελφοι, Σε συνέχεια των ορειβατικών δραστηριοτήτων μας και μετά από τις προηγούμενες απόλυτα επιτυχημένες εξορμήσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2012 Η Προσφορά ισχύει για ελάχιστη συμμετοχή 95 μαθητών και 5 συνοδών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

Greek Dreams. Μένεις στην Αθήνα Ζεις στο Μαρμάρι!

Greek Dreams. Μένεις στην Αθήνα Ζεις στο Μαρμάρι! Greek Dreams Μένεις στην Αθήνα Ζεις στο Μαρμάρι! Sustainable Properties Η νότια Εύβοια είναι ένα ξεχωριστό μέρος πού συναρπάζει! Η νότια Εύβοια μοιάζει να μην είναι νησί. Όμως είναι ένας μαγευτικός τόπος,

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Πρεσβυτέρου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Αρχιερατικού Επιτρόπου Καναλίων ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού ΒΕΝΕΤΟ 2013

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη εκδρομή στο Καταπράσινο Θέρετρο των Θεών. Κεντρική Ελλάδα. Σο Πήλιο, τα Μετέωρα και όλες οι ομορφιές της Θεσσαλικής Γης

4ήμερη εκδρομή στο Καταπράσινο Θέρετρο των Θεών. Κεντρική Ελλάδα. Σο Πήλιο, τα Μετέωρα και όλες οι ομορφιές της Θεσσαλικής Γης 4ήμερη εκδρομή στο Καταπράσινο Θέρετρο των Θεών Κεντρική Ελλάδα Σο Πήλιο, τα Μετέωρα και όλες οι ομορφιές της Θεσσαλικής Γης Αναχωρήσεις: 17/11 05/01 23/03 4 Ημέρες Μετέωρα: Σο πέτρινο δάσος Σα Μετέωρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ (Τρεις διανυκτερεύσεις)

ΤΡΙΗΜΕΡΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Tour code: 02111F ΤΡΙΗΜΕΡΟ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Ψηλά, πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο, στο ιερό βουνό του Παρνασσού και περικυκλωμένοι από έλατα βρίσκονται οι αφιερωμένοι στον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους συνοδούς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι καιρικές συνθήκες λαμβάνονται πάντα υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού 2018»

ΘΕΜΑ: «Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού 2018» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ --------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ --------- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή Διοικητικό Συμβούλιο Επίτιμος Πρόεδρος: Χ. Τούντας Πρόεδρος: Ε.Α. Σκληρός Γεν. Γραμματέας: Σ. Στεργιόπουλος Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Π. Μερκούρης Ε. Χανιωτάκης Γ. Αθανασόπουλος Βάρδα Α. Βασιμπόσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. www.urbanexperts.gr id:1118791 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. Άνω Ιλίσια Αθήνα- Κέντρο 600 Περιγραφή Α) ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ (2ΟΣ ), 55 ΤΜ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΩΣ, ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογράφος - Θέατρο

Κινηματογράφος - Θέατρο Η Πάτρα ως πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας διαθέτει μεγάλο αριθμό θεατρικών σκηνών και κινηματογραφικών αιθουσών, εκ των οποίων κάποιες αριθμούν πολλά χρόνια ιστορίας και πολιτιστικής προσφοράς στους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ 1 η μέρα: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντάκης. Επιβίβαση στο αεροσκάφος και με απευθείας πτήση αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη και αναχώρηση για μια πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα 10005334, Λέξεις:958 Συντάκτης:Γιούλτση Π. Επείγον:5 Κατηγορία:Εσωτερικό Είδος:Ειδικό θέμα-ανάλυση Θέματα:Περιβάλλον, Ταξίδια και διαδρομές Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 31/05/2011 10:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού στην περιοχή του ήµου Αµυνταίου αποτελεί βασική προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

2ήμερη εκδρομή στην Βόρεια Πελοπόννησο

2ήμερη εκδρομή στην Βόρεια Πελοπόννησο Μέγα πήλαιο πήλαιο Λιμνών Αγία Λαύρα Μουσείο Ολοκαυτώματος Σόπος Θυσίας - Λίμνη Σσιμπλού Ζαρούχλα 2ήμερη εκδρομή στην Βόρεια Πελοπόννησο Αναχωρήσεις: 28/10, 19/11, 17/12, 06/01, 25/03 2 Ημέρες Σα ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε.A. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ.

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε.A. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε.A. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στα 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ON SALONICA SOCCER CUP ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΣΤΡΑ & ΤΕΙΧΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑ Μπείτε στην Pentagon... ταξιδέψτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια

ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ από ΧΑΝΙΑ 7ήμερο πλούσιο πρόγραμμα 11 17 Απριλίου 2017 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΤΡΑΝΣΥΛΒΑΝΙΑ 399!!! 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 1 η ημέρα, 11/04

Διαβάστε περισσότερα

Μετέωρα: Ο απόλυτος προορισμός θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού. Το 3ο Ιστορικό Ράλι Ολύμπου 2014 επισκέπτεται τα Μετέωρα

Μετέωρα: Ο απόλυτος προορισμός θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού. Το 3ο Ιστορικό Ράλι Ολύμπου 2014 επισκέπτεται τα Μετέωρα ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ «ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ The Network of Associations of the Prefecture of Elassona and Overseas emigrants

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Διακοπές - Fly & Drive

Διακοπές - Fly & Drive Διακοπές - Fly & Drive Γενικές πληροφορίες Η Ικαρία είναι γνωστή ως το Νησί της Μακροζωίας και της χαλάρωσης, κάτι το οποίο θα το επιβεβαιώσετε με την πρώτη σας γνωριμία με τους ντόπιους κατοίκους του

Διαβάστε περισσότερα

Περιήγηση στη Ελατοχώρι Πιερίας Άλλη µια συναρπαστική εµπειρία στα Πιέρια Όρη, που χάρισε η Π.Ε.Πιερίας σε οµάδα δηµοσιογράφων που φιλοξένησε

Περιήγηση στη Ελατοχώρι Πιερίας Άλλη µια συναρπαστική εµπειρία στα Πιέρια Όρη, που χάρισε η Π.Ε.Πιερίας σε οµάδα δηµοσιογράφων που φιλοξένησε Περιήγηση στη Ελατοχώρι Πιερίας Άλλη µια συναρπαστική εµπειρία στα Πιέρια Όρη, που χάρισε η Π.Ε.Πιερίας σε οµάδα δηµοσιογράφων που φιλοξένησε Ένας ακόµη µαγευτικός προορισµός προστέθηκε στα οδοιπορικά

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 Άφιξη των εταίρων κλιμακωτά στη διάρκεια της ημέρας. Παραλαβή και εγκατάσταση στο

Διαβάστε περισσότερα

δώδεκα * * dódeka: twelve δώδεκα μήνες τουρισμός twelve months tourism

δώδεκα * * dódeka: twelve δώδεκα μήνες τουρισμός twelve months tourism δώδεκα * * dódeka: twelve δώδεκα μήνες τουρισμός twelve months tourism αθήνα θεσσαλονίκη ξεκινάμε με... Όραμα ετών η υλοποίηση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος μας, ο δωδεκάμηνος τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr 2108832450 Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr Eκ του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Σε αυτό τον οδηγό μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για το Λουτράκι Αριδαίας-Πόζαρ,τα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Στο πλαίσιο του έργου CRESCENT που υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Καλειδοσκόπιο» στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ (Τρεις διανυκτερεύσεις)

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Tour code: 02118F ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ (Τρεις διανυκτερεύσεις) Μόνο δυο ώρες απέχει από τη Αθήνα κι όμως, το στολίδι του Παρνασσού, η γνωστή από τα χιονοδρομικά κέντρα και την κοσμοπολίτικη

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΔΑΣΟΣ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ Αριθμός μαθητών: 27 Σχολικό έτος: 2007-2008 Διάρκεια προγράμματος: 6μηνη Δάσκαλοι: Στογιάννος Ιωάννης- Ζαφειρίου Ευαγγελία 2o Δημοτικό Σχολείο:

Διαβάστε περισσότερα

1 > ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ Ανακαλύπτοντας τους Ολυµπιακούς Αγώνες

1 > ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ Ανακαλύπτοντας τους Ολυµπιακούς Αγώνες Χώρα/Ελλάδα > Περιοχή/ Περιφερειακή Διαδροµή/1.Κατάκολο / 2.Ολυµπία ενότητα Ηλείας> 1 > ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ Ανακαλύπτοντας τους Ολυµπιακούς Αγώνες Προτεινόµενες τοποθεσίες >1.1 Κατάκολο 1.2 Ολυµπία 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΑΝΑΧΩΡΉΣΕΙΣ ΚΆΘΕ ΔΕΥΤΈΡΑ ΠΡΩΊ & ΒΡΆΔΥ, ΤΕΤΆΡΤΗ ΠΡΩΊ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΒΡΆΔΥ, ΣΆΒΒΑΤΟ ΠΡΩΊ ΚΑΙ ΑΚΌΜΗ, ΕΚΔΡΟΜΈΣ ΑΠΌ ΤΉΝΟ ΣΕ... ΆΝΔΡΟ, ΣΎΡΟ & ΜΎΚΟΝΟ! 1 Αποκλειστικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ NAΞΟ 4 ΜΕΡΕΣ / 3 ΝΥΧΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:26-29/04/19

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ NAΞΟ 4 ΜΕΡΕΣ / 3 ΝΥΧΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:26-29/04/19 ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ NAΞΟ 4 ΜΕΡΕΣ / 3 ΝΥΧΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:26-29/04/19 1η ΗΜΕΡΑ 26/04/19: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΝΑΞΟΣ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 07:30. Επιβίβαση στο πλοίο της Sea Jet και αναχώρηση στις 08:40 για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΒΕΡΓΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ www.pentagon.gr ΟΛΥΜΠΟΣ Ο Ολυμπος

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ

Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ NOEΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, 2016 Η πόλη γεννήθηκε πριν 2300 χρόνια στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, σαν από μια άλλη μήτρα. Στην πορεία 24 αιώνων αδιάλειπτης ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments

Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments Ημέρες Ταξιδιού 4 στην καρδιά της Τηνιακής γης! Πολιτισμός, φύση και γαστρονομία που ξαφνιάζει! Από: Wondergreece Traveler ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ

1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ 1 of 10 12/11/2014 4:45 µµ ρεις φίλοι, τρεις ηµέρες, 2917 µέτρα. Αυτό που δεν είχαν προβλέψει στο σχεδιασµό τους ο Αχιλλέας, ο Πάνος και ο Γιώργος, ήταν ότι στην ανάβασή τους στο «βουνό των Θεών», τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο Φρανκφούρτη-Κρουαζιέρα Ρήνου- Άμστερνταμ-Βόλενταμ-Χάγη-Ντέλφ- Ρότερνταμ-Βρυξέλλες-Μπρούζ- Λουξεμβούργο-Στρασβούργο-Χαιδελβέργη Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΎΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΏΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΉΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΎΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΘΑΛΆΣΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΤΈΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

There are no translations available.

There are no translations available. There are no translations available. Ο νέος Δήμος Σουλίου με έδρα την Παραμυθιά συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα μέρη της ορεινής Θεσπρωτίας με τουριστικό, πολιτιστικό, αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.τα

Διαβάστε περισσότερα

Το Φεστιβάλ Ολύμπου συμπλέει με το Μαρόκο

Το Φεστιβάλ Ολύμπου συμπλέει με το Μαρόκο Κατερίνη, 21Δεκεμβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Μεσόγειος ενώνει Το Φεστιβάλ Ολύμπου συμπλέει με το Μαρόκο Εθιμοτυπική επίσκεψη με σκοπό την προώθηση της επιλογής του Μαρόκου ως τιμώμενης χώρας του 44 ου Φεστιβάλ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα. Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου

Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα. Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου Γεωπάρκο Ένα «Γεωπάρκο» είναι: μια περιοχή με καθορισμένα όρια, η οποία συνδυάζει μνημεία σημαντικής γεωλογικής αξίας καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Στη Λίμνη Κεριού μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε τις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές.

Στη Λίμνη Κεριού μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε τις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές. Ζάκυνθος Η Ζάκυνθος, το Φιόρε του Λεβάντε είναι ένα ακόμη νησί του Ιονίου προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος και το τρίτο σε έκταση και πληθυσμό των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ. Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8

ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ. Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8 ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8 Με απευθείας πτήσεις των Σέρβικων Αερογραμμών Λάρνακα Βελιγράδι JU

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη Σαββατοκύριακο στη Ημέρες Ταξιδιού 2 2 μέρες πλούσιας δόσης ς! Από: Christina Koraki ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 2. Λευκός Πύργος 3. Αρχαιολογικό Μουσείο ς Πολιτισμός/Μουσεία 4. Αγία Σοφία Πολιτισμός/Εκκλησίες

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή Διοικητικό Συμβούλιο Επίτιμος Πρόεδρος: Χ. Τούντας Πρόεδρος: Ε.Α. Σκληρός Γεν. Γραμματέας: Σ. Στεργιόπουλος Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Π. Μερκούρης Ε. Χανιωτάκης Γ. Αθανασόπουλος Βάρδα Α. Βασιμπόσης

Διαβάστε περισσότερα