Α Ν Α Π Λ Α Σ Η Κ Α Ι Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Χ Ω Ρ Ω Ν Σ Τ Η Ν Σ Υ Ν Ο Ι Κ Ι Α Μ Ο Υ Τ Τ Α Λ Ο Υ. Περιγραφική Έκθεση ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Α Ν Α Π Λ Α Σ Η Κ Α Ι Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Χ Ω Ρ Ω Ν Σ Τ Η Ν Σ Υ Ν Ο Ι Κ Ι Α Μ Ο Υ Τ Τ Α Λ Ο Υ. Περιγραφική Έκθεση ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014"

Transcript

1 Α Ν Α Π Λ Α Σ Η Κ Α Ι Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Χ Ω Ρ Ω Ν Σ Τ Η Ν Σ Υ Ν Ο Ι Κ Ι Α Μ Ο Υ Τ Τ Α Λ Ο Υ Περιγραφική Έκθεση ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

2 1 Εικ 1.Προτεινόμενη δαμόρφωση πλατείας Ισμέτ Ινονού Περιγραφή αρχιτεκτονικής πρότασης: Ένας περίπατος στο Μούτταλο ξαφνιάζει τον επισκέπτη που δεν γνωρίζει την ιστορία της περιοχής. Παλαιά κτήρια ανεπαρκώς συντηρημένα, απουσία σύγχρονων κατασκευών, ονόματα οδών που φέρουν τουρκικές ή τουρκοκυπριακές προσωπικότητες και μια μεγάλη επιγραφή στην πλατεία Δεν Ξεχνώ, Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια. Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνθέτουν σήμερα το τοπίο του Μουττάλου. Ένα τοπίο που έχει διαμορφωθεί ως απόρροια μιας αλληλουχίας γεγονότων που έφεραν την περιοχή από τουρκοκυπριακή γειτονιά, να μετατρέπεται σε εθνοτικό θύλακα και στη συνέχεια σε προσφυγική συνοικία. Τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος φορτίζουν το τοπίο με θλιβερές μνήμες.

3 2 Η πρόταση θεωρεί ότι η ανάπλαση που προβλέπεται οφείλει να μην εντείνει την παραπάνω φόρτιση, αλλά αντίθετα να απαντάει στις μνήμες της σύγκρουσης και του διαχωρισμού, προβάλλοντας ένα κοινό τόπο για όλους όσους κατοικούν, κατοίκησαν ή και θα κατοικήσουν στον Μούτταλο. Και ο αδιαμφισβήτητος κοινός τόπος όλων είναι η ίδια η κυπριακή γη, το χώμα και η βλάστηση που τη χαρακτηρίζει. Υπό αυτό το σκεπτικό η πρόταση προβάλει την κυπριακή γη μέσω της υλικότητας των μεγάλων σκληρών επιφανειών που διατρέχουν το χώρο και μέσω της εκτεταμένης φύτευσης με δέντρα, αρωματικά φυτά, βότανα και χλόη που χαρακτηρίζουν το τοπίο του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σκληρά δάπεδα που απαιτούνται τόσο για τη διαδρομή που διατρέχει τον πυρήνα του ιστού της περιοχής, όσο και για τις επιμέρους παρεμβάσεις προτείνεται να διαμορφωθούν με συμπαγείς οπτόπλινθους (τούβλα), δηλαδή κιβωτιόσχημα τεμάχια ψημένης κυπριακής αργίλου. Έτσι η γη, το ίδιο το χώμα της Κύπρου διατρέχει την σύνθεση στο σύνολο της πρότασης. Η επιλογή του υλικού συνειδητά δεν ακολουθεί την συνήθη πρακτική χρήσης λιθοσωμάτων ως υλικού διαμόρφωσης οδών και δημόσιων χώρων, που συχνά συνδέεται με μια στερεότυπη ερμηνεία των κατασκευαστικών τρόπων της παράδοσης, διότι δεν επιθυμείται η αναπαραγωγή ιστορικών κατασκευαστικών πρακτικών, έστω και σε μια σύγχρονη εκδοχή τους. Αντίθετα επιδιώκεται η προβολή μιας ξεκάθαρα σύγχρονης διαμόρφωσης, απαλλαγμένης από στερεότυπα που να φέρει την δική της ιδιαίτερη ταυτότητα, αποτελώντας και το χαρακτηριστικό σημάδι της περιοχής. Επιπλέον, στο πλαίσιο προβολής της κυπριακής γης δεσπόζει στην πρόταση η κυπριακή χλωρίδα. Ελιές, χαρουπιές, τρεμιθιές, συκαμινιές, δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι, μελισόχορτο κ.α. συνθέτουν το ένα και αδιαίρετο κυπριακό τοπίο. Η πρόταση δεν παρακολουθεί παθητικά τα μέτωπα των κτηρίων του υφιστάμενου συνεχούς συστήματος δόμησης. Αντίθετα δημιουργεί ελεύθερες τριγωνικές χαράξεις, οι οποίες ορίζουν τις προτεινόμενες σκληρές και μαλακές επιφάνειες, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο χαλί που εντάσσεται ομαλά στο τοπίο. Εικ.2: Η διαμόρφωση της πλατείας Ισμέτ Ινονού: η πρόταση προβάλει την κυπριακή γη μέσω της υλικότητας των μεγάλων σκληρών επιφανειών που διατρέχουν το χώρο Στις μαλακές επιφάνειες όπου φύεται η κυπριακή χλωρίδα προτείνεται ένα δεύτερο σύστημα διαμορφώσεων ελεύθερης γεωμετρίας από ελαφριές μεταλλικές κατασκευές με ξύλινα δάπεδα, που ίπτανται ή ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους, προβάλλοντας μια σχέση σεβασμού ως προς το φυσικό τοπίο. Η αντιστικτική σχέση των δυο συστημάτων αναπαριστά το διάλογο μεταξύ σκληρού και μαλακού και προβάλει το δυναμικό χαρακτήρα της ευαίσθητης επέμβασης. Οι παραπάνω επιλογές (υλικότητα, χαράξεις, φύτευση) διαμορφώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της πρότασης, ακολουθώντας ένα ευέλικτο κοινό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, το οποίο απαντά στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τοπίου.

4 3 Οι συνθετικές επιλογές για τις επιμέρους τρεις περιοχές μελέτης έχουν ως εξής: Περιοχή του τζαμιού (πρώην εκκλησία της Αγίας Σοφίας): Στην περιοχή του Τζαμιού η πρόταση ακολουθεί τις απαιτήσεις του διαγωνισμού για τη διαμόρφωση εκτεταμένου χώρου στάθμευσης, προσφέροντας τον ικανοποιητικό αριθμό των 111 θέσεων στάθμευσης. Η άμεση γειτνίαση του χώρου στάθμευσης με το μνημείο κρίνεται προβληματική και σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η μεσολάβηση μιας ενδιάμεσης ζώνης πρασίνου παράλληλης με τα όρια του τζαμιού, η οποία εξασφαλίζει την απαραίτητη απόσταση μεταξύ χώρου στάθμευσης και μνημείου. Έτσι, η δημιουργία αυτού του γραμμικού πάρκου συμβάλλει στην ανάδειξη του μνημείου, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει μια νέα πορεία περίπατο, μέσω του οποίου ενώνεται η Ναμίλ Κεμάλ με την περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του μνημείου. Το γραμμικό πάρκο στις θέσεις όπου συναντά τον ιστό της περιοχής μετεξελίσεται σε δυο πλατώματα, προσφέροντας στα δυτικά το χώρο στάσης που απαιτούσε ο διαγωνισμός για την κύρια διαδρομή, ενώ στα ανατολικά ένα χώρο που λειτουργεί ως είσοδος για το μνημείο και το πάρκο. Αναπλάσεις Όψεων (υπόδειγμα στην περιοχή του τζαμιού) Για τις αναπλάσεις των όψεων των μετώπων των κτηρίων προτείνονται καθαιρέσεις ευτελών νεώτερων κατασκευών, συντήρηση και αποκατάσταση λιθοδομών, συντήρηση επιχρισμάτων και αναχρωματισμοί, συντήρηση αυθεντικών κουφωμάτων, καθαίρεση νεότερων κουφωμάτων αλουμίνιου, απομάκρυνση καλωδιώσεων και άλλες επιμέρους επεμβάσεις που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική των κτηρίων.

5 4 Πλατεία Ισμέτ Ινονού Η επέμβαση που προτείνεται για την πλατεία στοχεύει στην ομαλή της ένταξη στον ευρύτερο αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο που προτείνεται, στην καλύτερη προσαρμογή της στην κατωφέρεια του εδάφους, στη δημιουργία ενός καλύτερου διαλόγου με τα κτήρια που την περιβάλουν και ειδικά με τα καφενεία και στην παροχή συνθηκών άνεσης για τους μελλοντικούς της χρήστες. Σε αυτό το πλαίσιο ακολουθείται η προτροπή του διαγωνισμού για κατάργηση της οδού Ισμέτ Ινονού, προτείνεται η ενοποίηση του κυρίως σώματος της πλατείας με τις άλλες παρακείμενες οδούς μέσω της εφαρμογής του δαπέδου που προτείνεται για τις σκληρές επιφάνειες στο σύνολο της πρότασης και αναιρείται η προβληματική υψομετρική διαφορά της με τα κτήρια που την περιβάλλουν. Έτσι, η πλατεία μέσω ενός συστήματος σχισιμάτων της γης, τριγωνικών πρανών και ραμπών εντάσσεται ομαλά στο ανάγλυφο του τόπου και στρέφει την μεγαλύτερη της περιοχή προς τα καφενεία που αποτελούν και την καρδιά κάθε κυπριακής πλατείας, αναιρώντας την σημερινή προβληματική της σχέση με αυτά. Εικ.3: Βορειοανατολική άποψη της πλατείας Στην περιοχή των καφενείων προτείνεται επιπλέον ένα ενιαίο σύστημα ελαφριών ως αίσθηση στεγάστρων, προς αντικατάσταση των σημερινών πρόχειρων κατασκευών για την προστασία (κυρίως από τη βροχή) του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων. Στις υπόλοιπες υποπεριοχές της όμως προβλέπεται έντονη φύτευση η οποία παρέχει σκιά και προβάλει την κυπριακή χλωρίδα. Στα νότια προτείνεται ο ανασχεδιασμός του χώρου στάθμευσης ώστε να μετατοπιστεί από το όριο του γκρεμού και να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου, ο οποίος να ενοποιείται με την πλατεία. Επιπλέον καταργείται η νοτιανατολική είσοδος των αυτοκινήτων προκειμένου η νότια περιοχή της πλατείας να ενωθεί με την υπόλοιπη της διαμόρφωση.

6 5 Σπηλιές των κρημνών: Ο γεωφυσικός σχηματισμός του γκρεμού και η άπλετη θέα που προσφέρεται προς την πόλη και τη θάλασσα είναι τα δυο κύρια χαρακτηριστικά του υπό διαμόρφωση χώρου. Η πρόταση αποβλέπει στη δημιουργία ενός πάρκου στο οποίο να αναδεικνύεται τόσο το φυσικό κάλλος, όσο και η θέα. Ο χώρος στο κατώτερο επίπεδο του γκρεμού διευρύνεται με την ελαφρά μετατόπιση του δρόμου, ώστε να προσφερθεί μια στοιχειώδης ανάσα στο τοπίο. Στο εν λόγω επίπεδο, τριγωνικής κάτοψης πρισματικά αναχώματα ορίζουν τρεις χώρους στάσης στους οποίους η θέα εναλλάσσεται: προς τις σπηλιές και το γύρω τοπίο. Ανάμεσα στα φυτεμένα πρισματικά αναχώματα και το φυσικό όριο των σπηλιών σχηματίζεται ένα τεχνητό φαράγγι πυκνής φύτευσης, που υποχρεώνει τον επισκέπτη να πλησιάσει και να κινηθεί κατά μήκος του γκρεμού, πάνω στις ελαφριές κατασκευές που προτείνονται. Αυτή η πορεία εντείνει τη δραματικότητα του τοπίου και αναδεικνύει τις σπηλιές ως ένα ζωντανό μνημειακό χώρο. Εικ.4: Γενική άποψη της διαμόρφωσης των σπηλιών του κρημνού

7 6 - Λεπτομέρεια της μεταλλικής κατασκευής Στην εν λόγω πορεία, χώροι που εξυπηρετούν την περιοδική έκθεση έργων τέχνης, προβάλουν το σύγχρονο κυπριακό πολιτισμό εντός του κυπριακού τοπίου, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του επισκέπτη. Ο χώρος συγκέντρωσης που απαιτείται διαμορφώνεται ως μια πλατφόρμα στο κεντρικό πλάτωμα που δημιουργείται εντός του πρασίνου στα όρια του γκρεμού. Στο χώρο στρέφεται και καδράρει το κεντρικό πρισματικό ανάχωμα καθώς και το αμφιθέατρο 250 θέσεων που προτείνεται, ώστε το σύνολο του χώρου να λειτουργεί με φόντο το βράχο. Στο χώρο που διαμορφώνεται στην ανώτερη στάθμη του γκρεμού διαμορφώνονται διαδρομές και πλατώματα που σταδιακά χάνουν την υλικότητα τους συναντώντας το χώμα και προσφέρονται όλες οι απαραίτητες ανέσεις για περίπατο και στάση.

8 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ 7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ α/α ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΣΟ [ ] Προκαταρκτικά Καθαιρέσεις ευτελών κατασκευών Εργασίες υποδομών έργων Δαπεδοστρώσεις Στέγαστρα Αστικός εξοπλισμός, σημάνσεις, κυγκλιδώματα, άλλες κατασκευές Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις Φωτισμός 8. Χώροι Υγιεινής Διάφορα (καθορίστε) Μεταλλικές κατασκευές πορειών Μετατόπιση Δρόμου Φυτεύσεις 10. Απρόβλεπτα (5%) 11. Ολικό Προκαταρκτικό Κόστος Σημείωση: Εργασίες για υπογειοποίηση ηλεκτρικής, υδατοπρομήθειας, CYTA, όμβριων και ΣΑΠΑ είναι εκτός προϋπολογισμού.

9 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ 01/04 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΛ.1/1000, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΟΨΕΩΝ ΚΛ. 1/200 ΠΙΝΑΚΙΔΑ 02/04 ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ):ΚΑΤΟΨΗ ΚΛ.1/200, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΛ.1/25. ΠΙΝΑΚΙΔΑ 03/04 ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΣΜΕΤ ΙΝΟΝΟΥ:ΚΑΤΟΨΗ ΚΛ.1/200, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΑ 04/04 ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΗΜΝΩΝ: ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΚΑΤΟΨΗ ΚΛ.1/200, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ Πινακίδα 01: Xωροταξικό σχέδιο και διαγράμματα πρότασης κλ. 1:1000 Πινακίδα 02: Κάτοψη περιοχής τζαμιού κλ. 1:200 και σχέδια αστικού εξοπλισμού κλ. 1:100

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΜΥΡΙΝΑ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η συλλογή των παιδικών παιχνιδιών και βιβλίων του Χρήστου Μπουλώτη παραχωρήθηκε στον

Διαβάστε περισσότερα

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί-Ιλισός

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί-Ιλισός Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί-Ιλισός Β Φάση: Πρόταση Διαμόρφωσης και Θεσμοθέτησης του Μητροπολιτικού Πάρκου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ-Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ι.ΠΟΛΥΖΟΣ Καθηγητής Ε.Μ.Π., Τμήμα Αρχιτεκτόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ MASTER PLAN ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Υπεύθυνος Ανάπτυξης Έργου Γιώργος Αραχωβίτης, Αρχιτέκτων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΓΚΟΡΝΤΙΕΝΚΟ ΜΑΡΙΑ (Α.Μ.34039) ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 5 ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές και Εικαστικές Προτάσεις για το δημόσιο χώρο του Ρεθύμνου 05-11 Νοεμβρίου 2012 Αγιος Φραγκίσκος

Αρχιτεκτονικές και Εικαστικές Προτάσεις για το δημόσιο χώρο του Ρεθύμνου 05-11 Νοεμβρίου 2012 Αγιος Φραγκίσκος Αρχιτεκτονικές και Εικαστικές Προτάσεις για το δημόσιο χώρο του Ρεθύμνου 05-11 Νοεμβρίου 2012 Αγιος Φραγκίσκος Αρχιτεκτονικές και εικαστικές προτάσεις ανάπλασης, Διαλέξεις και Παράλληλες Δράσεις στο Δήμο

Διαβάστε περισσότερα

Ενωµένοι Σχεδιάζουµε. Γιώργος Πατούλης Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου

Ενωµένοι Σχεδιάζουµε. Γιώργος Πατούλης Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Ενωµένοι Σχεδιάζουµε Το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη» είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΣΧΕ ΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΣΧΕ ΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Λευκωσία 2006 Τυπογραφείο. για την Κυπριακή ηµοκρατία Λευκωσία, Σεπτέµβριος 2006 ISBN: 9963-33-014-2 Τιµή: 15.00

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ έργο : ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βύρων Ιωάννου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Frederick (Συντονιστής) Γιώργος Αρτόπουλος, Λέκτορας Πανεπιστήμιο Νεάπολις και Ινστιτούτο Κύπρου Γρηγόρης Καλνής, Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βύρων Ιωάννου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Frederick (Συντονιστής) Γιώργος Αρτόπουλος, Λέκτορας Πανεπιστήμιο Νεάπολις και Ινστιτούτο Κύπρου Γρηγόρης Καλνής, Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ / ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ NOMΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Το έργο "ΑΝΑΠΛΑΣH - ΙΑΜΟΡΦΩΣH, ΠΑΡΟ ΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ NOMΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Το έργο ΑΝΑΠΛΑΣH - ΙΑΜΟΡΦΩΣH, ΠΑΡΟ ΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ NOMΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ: ΑΝΑΠΛΑΣH - ΙΑΜΟΡΦΩΣH, ΠΑΡΟ- ΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΛAΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 2 ο τμήμα»

«ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 2 ο τμήμα» ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ τηλ.2510-227430, 2510-225770 FAX 224624 e-mail : teeam@tee.gr «ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 2 ο τμήμα» Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΚ_v5 Διαμόρφωση : Θεόδωρος Κάντζος (kan62) Πολιτικός Μηχανικός για το Michanikos.gr ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 79 9 Απριλίου 2012 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4067 Νέος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης Περιεχόμενα Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (Πολεοδομική Ανάπτυξη Οργάνωση). Εκδοχές θρύλοι και παραδόσεις για την

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Παραθαλάσσια Μητρόπολη: Παρεμβάσεις ανάδειξης του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού

Αθήνα, Παραθαλάσσια Μητρόπολη: Παρεμβάσεις ανάδειξης του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ Αθήνα, Παραθαλάσσια Μητρόπολη: Παρεμβάσεις ανάδειξης του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού Ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις ακτές κολύμβησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1. Σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του παρόντος.

1. Σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του παρόντος. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4067 (ΦΕΚ Α 79/09.04.2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή: Αρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής 1. Σε περιοχές εντός

Διαβάστε περισσότερα

diplomeeting πρακτικά επιστηµονικής 2012 κατάλογος διπλωµατικών εργασιών ηµερίδας

diplomeeting πρακτικά επιστηµονικής 2012 κατάλογος διπλωµατικών εργασιών ηµερίδας diplomeeting πρακτικά επιστηµονικής 2012 κατάλογος διπλωµατικών εργασιών ηµερίδας επιµέλεια: βύρων λευκωσία, ιωάννου 2013 Diplomeeting ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. iii 2012 * Πανεπιστήµιο Frederick * Τµήµα Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΜΝΗΜΕΙΑ και ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΜΝΗΜΕΙΑ και ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ Ι. ΠΟΛΥΖΟΣ Δ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΜΝΗΜΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Φυσικό περιβάλλον Περιαστικό πράσινο 1 Προστασία περιβάλλοντος 3

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Φυσικό περιβάλλον Περιαστικό πράσινο 1 Προστασία περιβάλλοντος 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Φυσικό περιβάλλον Περιαστικό πράσινο 1 Προστασία περιβάλλοντος 3 Δομημένο περιβάλλον Χωροταξική και οικιστική οργάνωση 5 Χωροταξική οργάνωση 6 Βασικές χρήσεις γης 6 Χώροι πρασίνου 6 Ασυμβατότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ Η Αθήνα ανακτά το θαλάσσιο µέτωπο της Η Αθήνα στην πρόσφατη ιστορία της επέλεξε, χωρίς σχεδιασµό, να αναπτυχθεί προς τα βόρεια και τα Μεσόγεια απαξιώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

diplomeeting 2012 πρακτικά επιστηµονικής ηµερίδας ψηφιακή έκδοση

diplomeeting 2012 πρακτικά επιστηµονικής ηµερίδας ψηφιακή έκδοση diplomeeting 2012 πρακτικά επιστηµονικής ψηφιακή ηµερίδας έκδοση Diplomeeting ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. iii 2012 * Πανεπιστήµιο Frederick * Τµήµα Αρχιτεκτονικής ΑναγνωστόπουλοςΓιάννης, Ολοκληρωµένη «Κρητικών» παρέµβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟ ΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Κ.Χ. Ο ΩΝ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΑΡΗ (ΤΜΗΜΑ Ο ΟΥ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ)» ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΕΡΓΟ: «ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟ ΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Κ.Χ. Ο ΩΝ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΑΡΗ (ΤΜΗΜΑ Ο ΟΥ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ)» ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: «ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟ ΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Κ.Χ. Ο ΩΝ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΡΙΑΡΗ (ΤΜΗΜΑ Ο ΟΥ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ)» ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα