Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι:"

Transcript

1 Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας Είναι γνωστό ότι: Μόνο οι εφαρμογές φωτισμού, απορροφούν το 19% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας Ο φωτισμός θεωρείται πως αναλογεί στο 10% - 33% (USA) της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της κάθε χώρας Ο φωτισμός αποτελεί το 25 ως 50% (κατά μ.ο.40%) του λογαριασμού της ΔΕΗ σε γραφεία, ξενοδοχεία, μαγαζιά & πολυκαταστήματα, σχολεία, γυμναστήρια, νοσοκομεία Ο φωτισμός αποτελεί σε 10 ως 15% του λογαριασμού της ΔΕΗ σε εργοστάσια, βιομηχανίες, εργαστήρια, αποθήκες,διαμερίσματα, βίλες, εξοχικές κατοικίες Η ισχύς ενός λαμπτήρα Το πόσο δυνατό είναι το φως ενός λαμπτήρα συχνά εκφράζεται με την αντιστοιχία του σε watt με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, π.χ. αυτός ο λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας 15W ισοδυναμεί με λαμπτήρα 60W. Ωστόσο, δεδομένου ότι μετά το οι λαμπτήρες πυράκτωσης δεν θα διατίθενται πλέον στην αγορά, χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο για να καταλαβαίνουμε πόσο δυνατό είναι το φως των λαμπτήρων. H καλύτερη μονάδα μέτρησης είναι το lumen, που εκφράζει την ποσότητα του φωτός που παράγει ένας λαμπτήρας (αντί της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, όπως στην περίπτωση της ισχύος του σε watt). Π.χ. η ποσότητα φωτός που παράγει ένας λαμπτήρας πυράκτωσης 60W είναι περίπου 750 lumen. Επομένως, για να πάρετε έναν λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας που να παράγει εξίσου δυνατό φως, ξεχάστε την ισχύ σε watt και αναζητήστε λαμπτήρες που παρέχουν 750 lumen. Τα lumen αναγράφονται στις συσκευασίες λαμπτήρων, οι οποίες φέρουν την ένδειξη ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ από το Από τον Σεπτέμβριο 2010, τα lumen θα πρέπει να τονίζονται περισσότερο στις συσκευασίες από ό,τι τα watt. Ο παρακάτω πίνακας δίνει μια ιδέα για τις μετατροπές ισχύος και φωτεινότητας.

2 Διάρκεια ζωής λαμπτήρα Η διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα εκφράζεται σε ώρες λειτουργίας μέχρι την, κατά μέσο όρο, αχρήστευση του. Η μέση διάρκεια χρήσης ενός συμβατικού λαμπτήρα πυράκτωσης είναι 1000 ώρες που προκύπτει από 3 ώρες λειτουργίας ημερησίως. Watt πυρακτώσεως Watt Οικονομίας Watt LED Lumens (Φωτεινότητα) Πόσο φως χρειάζομαι; Η μέτρηση της απόδοσης του φωτός σε watt (W) μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς οι διάφοροι τύποι λαμπτήρων απαιτούν πλέον διαφορετικά επίπεδα ηλεκτρικής ισχύος για να παράγουν την ίδια φωτεινή ισχύ. Για αυτόν το λόγο, είναι ευκολότερη η μέτρηση της απόδοσης του λαμπτήρα βάσει της ποσότητας του φωτός που παράγει, δηλαδή σε lumen (lm). Για παράδειγμα, τα lm ισοδυναμούν με έναν λαμπτήρα πυράκτωσης παλαιού τύπου 100 W. Η συσκευασία του λαμπτήρα θα φέρει ένδειξη της φωτεινής ισχύος (1) μέσω ενός εικονιδίου, το οποίο θα δηλώνει τον αριθμό των lumen που παράγει ο λαμπτήρας. Αν η ποσότητα του φωτός σάς είναι ιδιαίτερα σημαντική και πρέπει να την αυξομειώνετε συχνά μέσω ρεοστατικού διακόπτη που αυξομειώνει την ένταση του φωτός, πρέπει να ελέγξετε αν ο λαμπτήρας που πρόκειται να αγοράσετε προσφέρει δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης του φωτός. Σε κάθε συσκευασία λαμπτήρα θα είναι τυπωμένο ένα εικονίδιο σχετικά με την αυξομείωση της έντασης του φωτός (2), το οποίο θα δηλώνει αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πρέπει πάντοτε να ελέγχετε αυτό το εικονίδιο για τους συμπαγείς λαμπτήρες φωτισμού και τις διόδους εκπομπής φωτός (LED), καθώς πολλοί από αυτούς τους λαμπτήρες δεν λειτουργούν με τους τυπικούς ρεοστατικούς διακόπτες. Επιλογή φωτισμού ανάλογα με το χώρο χρήσης Η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού για τους χώρους στους οποίους περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μια εσφαλμένη επιλογή μπορεί να σας φέρει ένταση όταν βρίσκεστε στο σπίτι σας ή υπνηλία όταν βρίσκεστε στο χώρο της εργασίας σας. Για αυτόν το λόγο, πριν αγοράσετε έναν λαμπτήρα, πρέπει να κοιτάξετε το εικονίδιο σχετικά με το χρώμα του φωτός που είναι τυπωμένο στη συσκευασία. Το χρώμα του φωτός (ή αλλιώς η «θερμοκρασία» του χρώματος), το οποίο μετράται σε Κέλβιν (Kelvin, K), μπορεί να είναι ψυχρό ή θερμό.

3 Οι χαμηλές τιμές Κέλβιν (Kelvin) (π.χ K) παράγουν θερμότερο φως, το οποίο είναι ηπιότερο και συνεπώς πιο κατάλληλο για οικιακή χρήση (π.χ. στο καθιστικό). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή Κέλβιν (Kelvin) του λαμπτήρα (π.χ. άνω των 4000 K ή ψυχρό λευκό), τόσο πιο ψυχρό φως παράγεται. Ο ψυχρός φωτισμός συνήθως προτιμάται στους εργασιακούς χώρους. Τι αλλάζει στους λαμπτήρες; Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργεί σταδιακά τους λαμπτήρες πυράκτωσης παλαιού τύπου και τους αντικαθιστά με φωτισμό φιλικότερο προς το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή διατίθενται διάφοροι τύποι λαμπτήρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά: α) δίοδοι εκπομπής φωτός (LED), β) συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού και γ) βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης. Ένα χαρακτηριστικό των λαμπτήρων νέου τύπου είναι η υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν 65%-80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Οι βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης λειτουργούν με τεχνολογία αλογόνου και χρησιμοποιούν 20%- 45% λιγότερη ενέργεια για την ίδια φωτεινή ισχύ συγκριτικά με τους καλύτερους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Στη συσκευασία των λαμπτήρων πρέπει σύμφωνα με οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης αναγράφονται πλέον αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την καλύτερη λύση για τις δικές σας ανάγκες. Επιλογή λαμπτήρων ανάλογα με το χώρο Α) Στους χώρους στους οποίους περνάτε πολλές ώρες κάθε μέρα σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες με μέγιστη απόδοση και διάρκεια, ώστε να μειώσετε τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και την ανάγκη για συντήρηση. Το εικονίδιο σχετικά με τη διάρκεια ζωής (4) που είναι τυπωμένο στη συσκευασία του λαμπτήρα δηλώνει τον αριθμό των ωρών λειτουργίας του λαμπτήρα μέχρι την α- χρήστευσή του. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σημαίνει λιγότερες αγορές και αλλαγές λαμπτήρων. Επιπλέον, όλες οι συσκευασίες λαμπτήρων φέρουν τη σήμανση ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ (5), η οποία δηλώνει τις διαφορετικές κατηγορίες (A έως G) που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους λαμπτήρες με τη μεγαλύτερη απόδοση. Για την ίδια φωτεινή ισχύ, ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού (κατηγορία A) χρειάζεται μόνο το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ένας βελτιωμένος λαμπτήρας πυράκτωσης (κατηγορία C). Επιλέγοντας τους λαμπτήρες με τη μεγαλύτερη απόδοση μπορείτε να εξοικονομήσετε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων. Β) Όταν αγοράζετε λαμπτήρες, ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος του χώρου στον οποίον θα

4 χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, οι βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι πιο ανθεκτικοί στις ακραίες θερμοκρασίες συγκριτικά με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ή τις διόδους εκπομπής φωτός (LED). Συνεπώς, κατά την αγορά λαμπτήρων που θα χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και θα είναι εκτεθειμένοι σε μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, πρέπει πάντοτε να ελέγχετε αν είναι τυπωμένο το εικονίδιο σχετικά με τη θερμοκρασία λειτουργίας. Οι λαμπτήρες θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν στις θερμοκρασίες που είναι πιθανόν να σημειωθούν στον ε- ξωτερικό χώρο στον οποίο θα τοποθετηθούν. Γ) Οι περισσότεροι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού έχουν εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή απόδοση, ωστόσο επιτρέπουν χαμηλότερο ελάχιστο αριθμό ενεργοποιήσεων και απενεργοποιήσεων (ανάμματα και σβησίματα μέχρι την αχρήστευση. Συνεπώς, οι τυπικοί συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (με ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις) δεν πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους στους οποίους θα ενεργοποιούνται και θα απενεργοποιούνται συχνά -δηλαδή κατά μέσο όρο περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα- π.χ. σε τουαλέτες ή σε διαδρόμους με αισθητήρες κίνησης. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, οι ο- ποίοι προορίζονται για συχνές ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις. Για αυτόν το λόγο, πριν αγοράσετε οποιονδήποτε λαμπτήρα, πρέπει να εντοπίσετε το εικονίδιο που δηλώνει τον αριθμό ενεργοποιήσεων και απενεργοποιήσεων μέχρι την αχρήστευση. Επιπλέον, καθώς ορισμένοι από τους νέους τύπους λαμπτήρων απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο προθέρμανσης και επίτευξης πλήρους φωτεινής ισχύος (π.χ. οι τυπικοί συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού), είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπίσετε το εικονίδιο σχετικά με το χρόνο προθέρμανσης, το οποίο δηλώνει πόσο σύντομα επιτυγχάνει ο λαμπτήρας τη μέγιστη φωτεινή ισχύ. Επιλογή λαμπτήρων ανάλογα με το είδος: ΑΠΛΟΙ (ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ) ΛΑΜΠΤΗΡΕΡΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ Είναι οι κοινοί λαμπτήρες που ελάχιστες βελτιώσεις έχουν σχετικά με τον πρώτο λαμπτήρα που παρουσίασε το 1879 ο Thomas Edison) Η ΕΕ έχει αποφασίσει να α- ποσύρειτους λαμπτήρες αυτού του τύπου από την ευρωπαϊκή αγορά μέχρι το 2012 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Χαμηλή τιμή αγοράς Προσφέρουν πάντοτε τη δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης

5 ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ Πλεονεκτήματα Έχουν ίδια μορφή και σχήμα με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης Παράγουν το ίδιο δυνατό και καθαρό φως Δίνουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους αμέσως όταν τους ανάψετε Προσφέρουν πάντοτε τη δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης Δεν επηρεάζονται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος Έχουν φθηνότερη τιμή αγοράς Μειονεκτήματα Δεν εξοικονομούν τόση ενέργεια όσο άλλοι λαμπτήρες αυτού του είδους Διαρκούν πολύ λιγότερο (2 χρόνια) από άλλους λαμπτήρες (6-10 χρόνια οι λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους και οι λαμπτήρες LED) Είναι ακριβότεροι συνολικά (υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, συχνότερη αντικατάσταση) Διατίθενται μόνο σε ζεστό λευκό χρώμα φωτός, γεγονός που περιορίζει το εύρος των χρήσεων. Υπερθερμαίνονται κατά τη χρήση (όπως οι παλιοί λαμπτήρες) Χρήση Οι βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης μπορούν να χρησιμοποιούνται: Όταν ο χώρος χρειάζεται δυνατό, καθαρό φως για τη δημιουργία αντανακλάσεων για διακοσμητικούς λόγους Για φώτα που δεν χρησιμοποιούνται πολύ σε περιπτώσεις δηλαδή όπου θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να αντισταθμιστεί η υψηλότερη τιμή αγοράς από τη χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας.

6 ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ή CFLs) Πλεονεκτήματα Καταναλώνουν έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης Αποφέρουν εξοικονόμηση έως 60 ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα Διαρκούν τουλάχιστον 6-10 χρόνια (σε αντίθεση με τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης που διαρκούν 1-2 χρόνια) Λόγω χαμηλής θερμοκρασίας λειτουργίας δεν ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς Προσφέρουν περισσότερες επιλογές χρωμάτων φωτός Οι λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους να χρησιμοποιούνται Για όλα τα φώτα που χρησιμοποιούνται συχνά ή για παρατεταμένα διαστήματα και όταν χρειάζεστε μαλακό φως και όχι δυνατό, καθαρό φως (ελέγχετε ωστόσο τη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι το χρώμα του φωτός είναι αυτό που θέλετε, ζεστό λευκό ή ψυχρό λευκό). Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές Η λειτουργία των απλών λαμπτήρων φθορισμού μικρού μεγέθους επηρεάζεται από ορισμένους παράγοντες, όπως η συχνότητα χρήσης και οι ακραίες θερμοκρασίες. Δεν μπορείτε να αυξομειώσετε την ένταση και από τη στιγμή που θα τους ανάψετε μέχρι τη στιγμή που θα δώσουν το μέγιστο της φωτεινότητας τους μεσολαβεί κάποιος χρόνος. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις απαιτήσεις. Πρέπει να διαβάζετε τις πληροφορίες στη συσκευασία του λαμπτήρα για να μάθετε εάν μπορείτε να τον αναβοσβήνετε συχνά ή να αυξομειώνετε την ένταση του φωτός καθώς και αν αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες ή αν ανάβει γρήγορα. Οι λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους είναι πάντοτε ημιδιαφανείς (ματ), και ως εκ τούτου μπορούν να παράγουν μόνο μαλακό φως, αντίστοιχο με εκείνο των ημιδιαφανών λαμπτήρων πυράκτωσης.

7 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τι πρέπει να κάνω, όταν ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού (οικονομικός) σπάσει ή καεί; Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού περιέχουν μικρή ποσότητα υδραργύρου λιγότερο από 5 mg, δηλαδή ποσότητα κατά πολύ μικρότερη από την ποσότητα του υδραργύρου που περιέχουν άλλα προϊόντα οικιακής χρήσης, ό- πως θερμόμετρα παλαιού τύπου και μπαταρίες. Στην απίθανη περίπτωση που θα σπάσει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού, πρέπει πρώτα να αερίσετε το χώρο και στη συνέχεια να απομακρύνετε τα θραύσματα με ένα υγρό πανί προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα. Πρέπει να αποφύγετε να έρθουν τα θραύσματα σε επαφή με το δέρμα σας και δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα απομακρύνοντας εγκύους και παιδιά. Κάποιοι συστήνουν ακόμα και την απομάκρυνση του τμήματος του χαλιού πάνω στο οποίο έσπασε η λάμπα φθορισμού. Έ- νας τρόπος να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο τυχαίας θραύσης του λαμπτήρα και διαρροής υδραργύρου είναι η αγορά συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού με εξωτερικό άθραυστο περίβλημα. Στη συσκευασία του λαμπτήρα πρέπει αναφέρεται ο δικτυακός τόπος, στον οποίο μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες από τον κατασκευαστή σχετικά με το χειρισμό των σπασμένων συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού. Όπως ισχύει και με πολλά άλλα ηλεκτρικά προϊόντα, οι νέοι λαμπτήρες δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα, αλλά να επιστρέφονται στα ειδικά σημεία συλλογής. Για αναλυτικές πληροφορίες, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο στον οποίο θα βρείτε έναν διαδραστικό οδηγό που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον λαμπτήρα που θέλετε. Λαμπτήρες φωτοδιόδων LED (Light Emitting Diode) Πλεονεκτήματα Καταναλώνουν σήμερα έως 80% λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Πρόσφατα (15/4/2013) η εταιρία PHILIPS, η παρουσίασε λαμπτήρα που προσφέρει ακόμα καλύτερη απόδοση 200 lumen φωτισμού για κάθε Watt ηλεκτρικής ενέργειας. Τον οποίο περιγράφει ως τον «πιο αποδοτικό του κόσμου». Προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει το 2015 για να αντικαταστήσει αρχικά τους μακρόστενους λαμπτήρες φωτισμού στα γραφεία και αργότερα στο σπίτι. Συγκριτικά, πολλοί σημερινοί λαμπτήρες LED περιορίζονται στα 70 lm/w, οι λαμπτήρες φθορισμού δεν ξεπερνούν τα 100 lm/w, ενώ τη χειρότερη απόδοση παρουσιάζουν οι συμβατικοί λαμπτήρες φωτισμού, οι οποίοι εκπέμπουν πολύ θερμότητα και δίνουν μόλις 15 lm/w. Εξασφαλίζουν εξοικονόμηση κόστους κατά τη διάρκεια ζωής τους (αν και αυτή είναι περιορισμένη σήμερα λόγω της υψηλής τιμής αγοράς τους που όμως πιθανότητα θα μειωθεί στο προσεχές μέλλον) Χρόνος ON/OFF: Τα LED έχουν γρήγορη απόκριση. Μια τυπική κόκκινη LED μπορεί να έρθει σε κατάσταση πλήρους φωτεινότητας σε χρόνο microsecond (εκατομμυριοστά του δεπτερολέπτου). Τα LED που χρησιμοποιούνται ως συσκευές επικοινωνίας έχουν ακόμα μικρότερους χρόνους απόκρισης.

8 Ψυχρό φως: Σε αντίθεση με τις κοινές πήγες φωτός, τα LED εκπέμπουν πολύ λίγη θερμότητα σε μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ευαίσθητα αντικείμενα ή κατασκευές. Η ενέργεια που χάνεται διαχέεται ως θερμότητα μέσω της βάσης του LED. Χρόνος ζωής: Τα LED έχουν μεγάλους χρόνους ζωής. Οι ώρες λειτουργίας τους κυμαίνονται από έως ώρες, αριθμός τεράστιος συγκριτικά με αυτόν των λαμπτήρων πυράκτωσης που κυμαίνεται από έως ώρες και των λαμπτήρων φθορισμού που κυμαίνεται από έως ώρες. Αντίσταση σε κραδασμούς: Τα LED, όντας στοιχεία στερεάς κατάστασης, είναι δύσκολο να υποστούν ζημιά από κραδασμούς όπως συμβαίνει με τις λάμπες πυράκτωσης και φθορισμού. Εστίαση: Τα LED μπορούν να σχεδιαστούν ώστε να εστιάζουν το φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή περιοχή. Οι λάμπες πυράκτωσης και φθορισμού α- παιτούν ένα εξωτερικό ανακλαστήρα για να συλλέγει το φως και να το κατευθύνει με ένα χρήσιμο τρόπο. Τοξικότητα: Τα LED δεν περιέχουν υδράργυρο όπως οι λάμπες φθορισμού. Διαρκούν τουλάχιστον 10 χρόνια (συγκριτικά, οι συμβατικοί λαμπτήρες πυράκτωσης διαρκούν 1-2 χρόνια) Λόγω χαμηλής θερμοκρασίας λειτουργίας δεν ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς Μπορείτε να τους αναβοσβήνετε συχνά χωρίς πρόβλημα Δίνουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους αμέσως μόλις τους ανάψετε Προσφέρουν περισσότερες επιλογές χρωμάτων φωτός (θερμοκρασίες χρώματος) Εξασφαλίζουν δυνατό, καθαρό ή μαλακό φως, ανάλογα με τις ανάγκες. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές Οι λαμπτήρες LED που διατίθενται επί του παρόντος στο εμπόριο έχουν χαμηλή έως μεσαία φωτεινότητα (μικρότερη από εκείνη ενός λαμπτήρα πυράκτωσης 75W). Κάποιοι λαμπτήρες LED είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία και δεν έχουν δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης αν και υπάρχουν ειδικοί λαμπτήρες για αυτές τις περιπτώσεις. Όταν καίγονται, δεν πρέπει να τους πετάμε στα οικιακά απορρίμματα, αλλά να τους παραδίδουμε για ανακύκλωση. Να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες LED για όλα τα φώτα που λειτουργούμε συχνά ή για παρατεταμένα διαστήματα. Να ελέγχουμε τη συσκευασία για να βεβαιωθούμε ότι το χρώμα του φωτός είναι αυτό που θέλουμε ( ζεστό λευκό ή ψυχρό λευκό ) και ότι είναι κατάλληλοι για αυξομείωση της έντασης ή για ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Για να είστε σίγουροι ότι θα σας δίνουν το φως που επιθυμείτε α- κόμα και προς το τέλος της μακράς σε διάρκεια ζωής τους με δεδομένο την μείωση της φωτεινότητας με την χρήση αγοράστε λαμπτήρες με παραπάνω ισχύ καθώς οι λαμπτήρες LED χάνουν προς το τέλος της ζωής τους το 15% της φωτεινότητας τους ενώ οι λαμπτήρες φθορισμού (οικονομικοί) το 5%.

9 ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ LED: Υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται για παραπληροφόρηση καθοδηγούμενη από εταιρίες λαμπτήρων που έχουν ζημίες από την έλευση των LED. Όμως οι Γαλλικές υγειονομικές αρχές συστήνουν την αποφυγή χρήσης τέτοιων λαμπτήρων ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχουν μικρά παιδιά όπως είναι οι παιδότοποι καθώς - α) Η ένταση του φωτός είναι ισχυρή (μέχρι και φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός συμβατικού λαμπτήρα) και - β) Η αναλογία του μπλε ως προς το άσπρο φως που δημιουργούν το σύνθετο φως του λαμπτήρα είναι ψηλή σχετικά με άλλους τύπους λαμπτήρων. Το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει τοξικό στρες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Ο κίνδυνος να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα είναι πολύ μεγαλύτερος για τα παιδιά, γιατί ο κρυσταλλικός φακός του ματιού τους είναι σε ανάπτυξη και ανίκανος να φιλτράρει αποτελεσματικά το φως. Ενώ εκκρεμεί η εκτίμηση του κινδύνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γραφείο Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES),της Γαλλίας προειδοποιεί και αποθαρρύνει τη χρήση των συστημάτων φωτός LED στα δωμάτια των παιδιών και γενικά σε χώρους όπου συχνάζουν μικρά παιδιά. Γενικά για περιορισμό της έκθεσης στην ακτινοβολία, τόσο των CFLs όσο και των LED, συστήνεται η χρήση λαμπτήρων με κάλυμμα και η αυστηρή τήρηση της απόστασης ασφαλείας μεταξύ λαμπτήρα και προσώπου κατά προτίμηση στα 30 εκατοστά ή τουλάχιστον 20 εκατοστά.

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του L.E.D Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Εργασία των μαθητών: Γαϊτατζή Αλκμήνης Γεωργιάδη Κωνσταντίνου Γληγόρη Γιώργου Δανιηλίδη Αποστόλη Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Βασικά στοιχεία για τους λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Τα κεριά LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 5,5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED

ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED ΠΕΝΤΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED Καθώς οι λαμπτήρες πυρακτώσεως αποσύρονται είναι μια καλή περίοδος να σκεφτούμε να τους αλλάξουμε σε λαμπτήρες LED. Οι λαμπτήρες LED έχουν εντυπωσιακό χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Λαμπτήρας E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Οι λαμπτήρες LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, ψυχρό λευκό φως, εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής και

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W-25 W E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 3 W (35 W) Κάλυκας S14s Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Αυτός ο σωληνοειδής λαμπτήρας Philips LED S14S έχει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ.

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. ίοδος LED Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Εργαστήριο Σχεδιομελέτης & Κατεργασιών Μάθημα 4 ίοδος LED 1 ίοδος LED ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Εργαστήριο Σχεδιομελέτης

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Κερί 5,5 W (40 W) E14 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Οι λαμπτήρες κεριά LED της Philips παρέχουν ψυχρό λευκό φως, εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Σφαιρικοί 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster 2,2 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Σφαιρικοί 13,5W (100W) E27 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Οι σφαιρικοί λαμπτήρες LED της Philips παρέχουν ψυχρό λευκό φως, εξαιρετικά μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Οι λαμπτήρες luster LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 7,5 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (35 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη Τα LED σποτ της Philips προσφέρουν εστιασμένη δέσμη έντονου φωτός,

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3,1 W (25 W) GU10 Λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Ανακλαστήρες 1,8 W (30 W) E14 Ζεστό λευκό Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε σωστά

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 5,5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 11,5 W (100 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 5,5 W (40 W) E14 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 11 W (75 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 4 W (35 W) GU10 Από το ζεστό στο πάρα πολύ ζεστό λευκό Απαλή λάμψη ρυθμιζόμενης έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Το γυάλινο LED σποτ της Philips

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 5,5 W (40 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 8,5 W (75 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Λαμπτήρες LED Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Α) Πυρακτώσεως (κοινές λάμπες) Β)Φθορισμού (σωλήνα) Γ) Φθορισμού μικρού μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σφαιρικοί 10,5 W (75 W) E27 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 6,5 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Τα LED σποτ της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν μια

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3 W (20 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας Εθνική Επιτροπή Κύπρου Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού Γενικό Χημείο του Κράτους Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας Μάθετε να κάνετε τις σωστές επιλογές και να αποφεύγετε τους κινδύνους Οκτώβριος, 2012

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες χάρη

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 4 W (25 W) E14 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες σε σχήμα κεριού της Philips με την απαλή λάμψη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) GU10 Λευκό Ρύθμιση έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Με το όμορφο σχήμα και τις οικείες διαστάσεις του, αυτό το LED σποτ είναι η ιδανική βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 5 W (35 W) GU5,3 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού PHILIPS LED Λαμπτήρας 14-7-3,5 W (100 W) B22 Ζεστό/πολύ ζεστό/έξτρα ζεστό Χωρίς ρύθμιση έντασης Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας,

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Λευκό Με ρύθμιση έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Το γυάλινο LED σποτ της Philips είναι η ιδανική εναλλακτική για τα σποτ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Λαµπτήρας πυρακτώσεως µε πάνω από Ναι (της τάξης των 5 mg ανά. Όχι. Όχι. Μικρή επίδραση. Ναι

Λαµπτήρας πυρακτώσεως µε πάνω από Ναι (της τάξης των 5 mg ανά. Όχι. Όχι. Μικρή επίδραση. Ναι Αντιστοιχίες χαρακτηριστικά διαφόρων τύπων πηγών φωτισµού Πολύ ενδεικτικά δίνεται ο παρακάτω πίνακας. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε άλλα νούµερα ηλεκτρικών καταναλώσεων. Γι αυτό το λόγο δίνονται µέσα σε

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων

Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων PHILIPS LED Σποτ 1,5-3,5-5 W (5-20-50 W) GU10 Χωρίς ρύθμιση έντασης Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας, ώστε να ταιριάζει με

Διαβάστε περισσότερα

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως PHILIPS mybathroom Φωτιστικό τοίχου Hydrate χρώμιο Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως Παρά την εγγύτητα με το νερό, η απλίκα Philips mybathroom Hydrate είναι στεγανοποιημένη έναντι της υγρασίας. Διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Αποδοτικός φωτισμός φθορισμού με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων

Αποδοτικός φωτισμός φθορισμού με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων Lighting Αποδοτικός φωτισμός φθορισμού με βελτιωμένη απόδοση Ο λαμπτήρας προσφέρει περισσότερα lumen ανά watt και καλύτερη απόδοση από τα κοινά χρώματα του TL-D. Επιπλέον, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως PHILIPS mybathroom Φωτιστικό τοίχου Vitalise χρώμιο Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως Το επιτοίχιο φωτιστικό Philips mybathroom Vitalise μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα ή οριζόντια για να ταιριάζει στις

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες LED ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Λαμπτήρες LED ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Λαμπτήρες LED Η επανάσταση στο φωτισμό Με την τεχνολογία LED, είναι εύκολο και προσιτό να ζείτε με βιώσιμο τρόπο στο σπίτι. Οι λαμπτήρες LED χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερη ενέργεια, έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Φωτισμού LED

Συστήματα Φωτισμού LED Συστήματα Φωτισμού LE Συστήματα Φωτισμού LE! MASTER LE MASTER LEbulb GLOW 80% 25.000 40W MASTER LEbulb 80% 45.000 25W MASTER LEspot GU0 85% 40.000 50W MASTER LEspot Perfect Fit GU0 85% 5.000 5W NR MR MASTER

Διαβάστε περισσότερα

Άτοκες Δόσεις Νέο Πρόγραμμα

Άτοκες Δόσεις Νέο Πρόγραμμα ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Λαμπτήρες LED Άτοκες Δόσεις Νέο Πρόγραμμα Ισχύει με όλες τις πιστωτικές κάρτες. Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τις κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. 36 Μέχρι άτοκες δόσεις για αγορές

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Απαλή λάμψη Απαλή λάμψη ρυθμιζόμενης έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Τα LED σποτ της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόν με πράσινο σήμα ως βέλτιστη επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος στη σειρά λαμπτηρες εξοικονόμησης ενέργειας

Προϊόν με πράσινο σήμα ως βέλτιστη επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος στη σειρά λαμπτηρες εξοικονόμησης ενέργειας Lighting Προϊόν με πράσινο σήμα ως βέλτιστη επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος στη σειρά λαμπτηρες εξοικονόμησης ενέργειας MASTER PL-Electronic Μη καλυμμένοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού PHILIPS LED Λαμπτήρας 14-7-3,5 W (100 W) E27 Ζεστό/πολύ ζεστό/έξτρα ζεστό Χωρίς ρύθμιση έντασης Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας,

Διαβάστε περισσότερα

Φως με υψηλή φωτεινότητα

Φως με υψηλή φωτεινότητα Lighting Φως με υψηλή φωτεινότητα Tornado T2 Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας υψηλής απόδοσης. Αυτός ο λαμπτήρας αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και εξαιρετικά μικρού μεγέθους.

Διαβάστε περισσότερα

Φως με υψηλή φωτεινότητα

Φως με υψηλή φωτεινότητα Lighting Φως με υψηλή φωτεινότητα Tornado T2 Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας υψηλής απόδοσης. Αυτός ο λαμπτήρας αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και εξαιρετικά μικρού μεγέθους.

Διαβάστε περισσότερα

Αποδοτικός φωτισμός φθορισμού με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων

Αποδοτικός φωτισμός φθορισμού με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων Lighting Αποδοτικός φωτισμός φθορισμού με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων MASTER Ο λαμπτήρας MASTER προσφέρει περισσότερα lumen ανά watt και καλύτερη απόδοση χρωμάτων από τα κοινά χρώματα του. Επιπλέον, έχει

Διαβάστε περισσότερα

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED PHILIPS mygarden Φωτιστικό τοίχου Dusk ανθρακί LED Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED Αιχμαλωτίστε την ενέργεια του ήλιου με το επιτοίχιο φωτιστικό Philips mygarden Dusk. Ο ηλιακός συλλέκτης υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED PHILIPS mygarden Φανοστάτης/στύλος Dusk ανθρακί LED Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED Αιχμαλωτίστε την ενέργεια του ήλιου με το στύλο φωτισμού Philips mygarden Dusk. Ο ηλιακός συλλέκτης υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λαμπτήρες εσωτερικών χώρων Κριτήρια Οδικός φωτισμός και σηματοδότες- Κριτήρια. Ορισμοί Εισαγωγή Λαμπτήρες

Περιεχόμενα. Λαμπτήρες εσωτερικών χώρων Κριτήρια Οδικός φωτισμός και σηματοδότες- Κριτήρια. Ορισμοί Εισαγωγή Λαμπτήρες GreenS Green public procurement supporters for innovative and sustainable institutional change Υποστηρικτικές Δομές για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για μία καινοτόμα θεσμική αλλαγή ΦΩΤΙΣΜΟΣ 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαμπτήρες LED (με ή χωρίς δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού) είναι ιδανικοί για εφαρμογές γενικού φωτισμού.

Οι λαμπτήρες LED (με ή χωρίς δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού) είναι ιδανικοί για εφαρμογές γενικού φωτισμού. Lighting Οι λαμπτήρες LED (με ή χωρίς δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού) είναι ιδανικοί για εφαρμογές γενικού φωτισμού. orepro LEDbulb Οι λαμπτήρες σποτ LED αποδίδουν δέσμη θερμού λευκού φωτός,

Διαβάστε περισσότερα

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου «ΠΡΑΣΙΝO» ΦΩΣ Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σ Σκοπός αυτού του Προγράμματος είναι: ό ύ Π ά ί να να μάθουν οι μαθητές περισσότερα για τους συμπαγείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ «Λέµε ότι ο φωτισµός είναι καλός όταν τα µάτια µας µπορούν να διακρίνουν καθαρά και ευχάριστα τα αντικείµενα γύρω µας» Καθ. Teichmüller 1925 Κων/νος νος Στ. Ψωµόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΎΛΛΟ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ OSRAM DULUX INTELLIGENT FACILITY

ΦΎΛΛΟ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ OSRAM DULUX INTELLIGENT FACILITY ΦΎΛΛΟ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ OSRAM DULUX INTELLIGENT FACILITY Συμπαγείς φθορισμού ενσωματωμένοι με μεγάλη συχνότητα αναμμάτων, σχήματος stick ΠΕΡΙΟΧΈΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ Χώροι στους οποίους απαιτούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό κέντρο ISC. Ιούνιος 2010

Εκπαιδευτικό κέντρο ISC. Ιούνιος 2010 Βασικές Αρχές Ελέγχου Φωτισμού Εκπαιδευτικό κέντρο ISC Ιούνιος 2010 Βασικές αρχές φωτισμού - Περιεχόμενα Εισαγωγή Επισκόπηση τύπου λαμπτήρων Επισκόπηση κτιριακού φωτισμού Επισκόπηση οικιακού φωτισμού Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές 2010/1060 Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές Προτιμήστε οικιακές ψυκτικές συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ I II XYZ XYZ L YZ L YZ db Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής

Διαβάστε περισσότερα

Ο πλέον αξιόπιστος! MASTER PL-L 4 ακίδων. Οφέλη. Χαρακτηριστικά. Εφαρμογή

Ο πλέον αξιόπιστος! MASTER PL-L 4 ακίδων. Οφέλη. Χαρακτηριστικά. Εφαρμογή Lighting Ο πλέον αξιόπιστος! MASTER PL-L 4 ακίδων Ο MASTER PL-L είναι ένας γραμμικός συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού μεσαίας έως υψηλής ισχύος, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται σε φωτιστικά οροφής γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED).

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED). Φωτισμός Led Το LED (Light Emitting Diode) είναι μια Δίοδος Εκπομπής Φωτός και πρόκειται για ημιαγωγό ο οποίος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση, εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία. Η χρήσης των LED έχει ξεκινήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

MASTER LEDcandle Εντυπωσιακό ντιζάιν για πολυέλαιους και άλλα διακοσμητικά φωτιστικά

MASTER LEDcandle Εντυπωσιακό ντιζάιν για πολυέλαιους και άλλα διακοσμητικά φωτιστικά MASTER LEDcandle Εντυπωσιακό ντιζάιν για πολυέλαιους και άλλα διακοσμητικά φωτιστικά MASTER LEDcandle Αποδίδοντας σπινθηροβόλο φωτισμό, όπως οι λαμπτήρες πυράκτωσης, οι λαμπτήρες MASTER LEDcandle και luster

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός φθορισμού κυκλικού σχήματος με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων

Φωτισμός φθορισμού κυκλικού σχήματος με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων Lighting Φωτισμός φθορισμού κυκλικού σχήματος με βελτιωμένη απόδοση χρωμάτων MASTER TL-E Κυκλικοί Super 80 Αυτός ο κυκλικός λαμπτήρας TL (διάμετρος σωλήνα 29 mm) επιτρέπει την προς όλες τις κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η πλέον αξιόπιστη λύση στον οδικό φωτισμό

Η πλέον αξιόπιστη λύση στον οδικό φωτισμό Lighting Η πλέον αξιόπιστη λύση στον οδικό φωτισμό MASTER Λαμπτήρας νατρίου υψηλής πίεσης με ημιδιαφανές ωοειδές εξωτερικό περίβλημα, υψηλή φωτεινή ροή και μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία Οφέλη Ανώτερη

Διαβάστε περισσότερα

Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως

Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως PHILIPS mygarden Φωτιστικό τοίχου Stratosphere ανθρακί LED Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως Η απλίκα Philips Stratosphere LED για εξωτερικούς χώρους, σε γκρι-ανθρακί χρώμα, είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διακοσμήστε το σπίτι σας με φως

Διακοσμήστε το σπίτι σας με φως PHILIPS InStyle Κρεμαστό φωτιστικό Attilio ματ χρώμιο LED Διακοσμήστε το σπίτι σας με φως Αυτά τα λεπτά, φουτουριστικά, επίπεδα κρεμαστά φωτιστικά αιωρούνται κομψά από ένα λεπτό καλώδιο και είναι απόλυτα

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ερευνητική εργασία B Τετρ. 2011-2012 Τμήμα PR4 - Α Λυκείου Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ΟΜΑΔΑ 2 : Πρασινούληδες Τόρε Χρήστος Ταραμάς Δημήτριος Τσομπάνη Θωμαή Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιομετρία. Φωτομετρία

Ραδιομετρία. Φωτομετρία Ραδιομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης ΗΜ ακτινοβολίας σε διάφορα σώματα Φωτομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λαμπτήρες εσωτερικών χώρων Κριτήρια Οδικός φωτισμός και σηματοδότες- Κριτήρια. Ορισμοί Εισαγωγή Λαμπτήρες

Περιεχόμενα. Λαμπτήρες εσωτερικών χώρων Κριτήρια Οδικός φωτισμός και σηματοδότες- Κριτήρια. Ορισμοί Εισαγωγή Λαμπτήρες GreenS Green public procurement supporters for innovative and sustainable institutional change Υποστηρικτικές Δομές για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για μία καινοτόμα θεσμική αλλαγή ΦΩΤΙΣΜΟΣ 1 Ορέστης

Διαβάστε περισσότερα

MASTER LEDluster Εντυπωσιακό ντιζάιν για πολυέλαιους και άλλα διακοσμητικά φωτιστικά

MASTER LEDluster Εντυπωσιακό ντιζάιν για πολυέλαιους και άλλα διακοσμητικά φωτιστικά Lighting MASTER LEluster Εντυπωσιακό ντιζάιν για πολυέλαιους και άλλα διακοσμητικά φωτιστικά MASTER LEluster Αποδίδοντας σπινθηροβόλο φωτισμό όπως οι λαμπτήρες πυράκτωσης, οι λαμπτήρες MASTER LEluster

Διαβάστε περισσότερα

10-15% πιο αποδοτικός!

10-15% πιο αποδοτικός! Lighting 10-15% πιο αποδοτικός! Ο MASTER PL-C είναι ένας αποδοτικός συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού μεσαίας ισχύος, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται σε γενικά χωνευτά φωτιστικά για εφαρμογές καταστημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο κατασκευαστής συνιστά τη σωστή χρήση των συσκευών φωτισμού! Για τον λόγο αυτό να ακολουθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή προϊόντος. MASTER SON-T APIA Plus (χωρίς Υδράργυρο) Οφέλη. Χαρακτηριστικά. Εφαρμογή

Περιγραφή προϊόντος. MASTER SON-T APIA Plus (χωρίς Υδράργυρο) Οφέλη. Χαρακτηριστικά. Εφαρμογή Lighting Περιγραφή προϊόντος MASTER (χωρίς Υδράργυρο) Λαμπτήρας νατρίου υψηλής πίεσης με διαφανές σωληνοειδή εξωτερικό λαμπτήρα, μεγάλη αξιόπιστη διάρκεια ζωής και μηδενική περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Διαβάστε περισσότερα

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Μέρος 1ο Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Πολύ ενέργεια καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε συσκευές ή συστήματα που παράγουν θερμότητα. Δηλαδή φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο, ηλεκτρικό ή ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Η πλέον αξιόπιστη λύση στον οδικό φωτισμό

Η πλέον αξιόπιστη λύση στον οδικό φωτισμό Lighting Η πλέον αξιόπιστη λύση στον οδικό φωτισμό MASTER SON Λαμπτήρας νατρίου υψηλής πίεσης με ημιδιαφανές ωοειδές εξωτερικό περίβλημα, υψηλή φωτεινή ροή και μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία Οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Φωτίστε τη ζωή στους εξωτερικούς σας χώρους

Φωτίστε τη ζωή στους εξωτερικούς σας χώρους PHILIPS mygarden Φωτιστικό τοίχου Flagstone μαύρο LED Φωτίστε τη ζωή στους εξωτερικούς σας χώρους Μινιμαλιστική σχεδίαση αλλά με ανθεκτική λειτουργία. Αυτό το μαύρο επιτοίχιο φωτιστικό της Philips ρίχνει

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση για οδικό φωτισμό

Εξαιρετικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση για οδικό φωτισμό Lighting Εξαιρετικά αποδοτική και αξιόπιστη λύση για οδικό φωτισμό Λαμπτήρας νατρίου υψηλής πίεσης με ημιδιαφανή εξωτερικό λαμπτήρα, υψηλή φωτεινή ροή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία Οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση χρωμάτων με φυσικό τρόπο

Απόδοση χρωμάτων με φυσικό τρόπο Lighting χρωμάτων με φυσικό τρόπο Αυτός ο λαμπτήρας TL-D εμφανίζει πλούσια, βαθιά και τονισμένα χρώματα με φυσικό τρόπο. Είναι επομένως απόλυτα κατάλληλος για εφαρμογές όπου απαιτείται υψηλός βαθμός αναγνώρισης

Διαβάστε περισσότερα

10-15% πιο αποδοτικός!

10-15% πιο αποδοτικός! Lighting 10-15% πιο αποδοτικός! MASTER PL-C 2 ακίδων Ο MASTER PL-C είναι ένας αποδοτικός συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού μεσαίας ισχύος, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται σε γενικά χωνευτά φωτιστικά για εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα