Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που µου δίνετε να απευθυνθώ στον επιχειρηµατικό κόσµο, σ αυτό το κρίσιµο µεταίχµιο για τη χώρα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που µου δίνετε να απευθυνθώ στον επιχειρηµατικό κόσµο, σ αυτό το κρίσιµο µεταίχµιο για τη χώρα."

Transcript

1 H οµιλία του Αλέξη Τσίπρα Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που µου δίνετε να απευθυνθώ στον επιχειρηµατικό κόσµο, σ αυτό το κρίσιµο µεταίχµιο για τη χώρα. Η τετραετία των Μνηµονίων έφτασε την οικονοµία σε κατάσταση οριακή. εν υπάρχει πια καµιά αµφιβολία ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίµησης έχει αποτύχει. Προκάλεσε καταστροφή στην κοινωνία, καταστολή στην πραγµατική οικονοµία και διάλυση της εσωτερικής αγοράς. Σήµερα δεν έχει νόηµα να επιχειρηµατολογήσει κανείς για την ανάγκη να σταµατήσουµε άµεσα το λάθος. Είναι νοµίζω αυτονόητο. Αυτό που έχει νόηµα είναι να αναζητούµε την έξοδο από την καταστροφή µε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Γι αυτό και εµείς απευθύνουµε σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προσκλητήριο το οποίο επαναλαµβάνουµε και σήµερα για µια νέα κοινωνική συµφωνία για την ανόρθωση της οικονοµίας, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η συγκυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου κατέθεσε χθες στη Βουλή ένα σχέδιο προϋπολογισµού που συνεχίζει να υλοποιεί το Μνηµόνιο και υµνεί τη λογική της εσωτερικής υποτίµησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς. Μονιµοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα µε τη µορφή του ΕΝΦΙΑ, και τη τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης. Που ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από το Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον µειώνει µόλις κατά 30% και πανηγυρίζει. Πρόκειται για προκλητικό προεκλογικό εµπαιγµό. Αυτός ο προϋπολογισµός, όµως, θα είναι η τελευταία άσκηση επί µνηµονιακού χάρτου.

2 Όχι γιατί θα φύγει το Μνηµόνιο µε τη κυβέρνηση Σαµαρά. Αλλά γιατί σύντοµα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαµαρά. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο δεν παίζουν, απλώς, µε τις λέξεις. Παίζουν µε τον ελληνικό λαό. Άλλωστε το Μνηµόνιο δεν είναι ένας τίτλος. Είναι πολιτικές. Είναι η εσωτερική νοµοθεσία των αλλεπάλληλων περικοπών στους µισθούς και στις συντάξεις. Είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Είναι η καταστροφή της µεσαίας τάξης και η µεθοδευµένη ύφεση. Και ο προϋπολογισµός για το 2015 είναι ακριβώς η εγγύηση του µνηµονιακού καθεστώτος. Είναι, όµως, και ένας προϋπολογισµός των θαυµάτων. Γιατί µε µειωµένο, για µία ακόµα χρονιά, το πρόγραµµα δηµόσιων επενδύσεων κατά 400 εκατ, στο ιδιαίτερα χαµηλό επίπεδο των 6,4 δις, υποτίθεται ότι θα επέλθει ανάπτυξη της τάξεως του 2,9% το 2015! Όταν ο ΟΟΣΑ, µόλις τον περασµένο µήνα, αναθεώρησε προς τα κάτω, µόλις στο 1,1% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, λόγω επιδείνωσης των οικονοµικών προοπτικών της. Εµείς, όµως, δεν είµαστε εδώ για να αντιπολιτευόµαστε το παρελθόν. Αλλά για να οργανώσουµε το µέλλον. Και ανταποκρίθηκα στην ευγενική πρόσκλησή σας, κυρίως για να σας µιλήσω για το µέλλον του λαού και του τόπου µας. Πριν από λίγες µέρες, στη Θεσσαλονίκη, αναλύσαµε τα συγκεκριµένα και κοστολογηµένα µέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονοµίας. Η άµεση αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων ως 13η σύνταξη στους συνταξιούχους που λαµβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου µισθού στα 751. Η επαναλειτουργία των συλλογικών συµβάσεων εργασίας.

3 Η απασχόληση ανέργων µέσω του εθνικού σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας. Όλες αυτές οι παράλληλες παρεµβάσεις θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσµα στη γενικότερη κατάσταση της οικονοµίας και θα διευκολύνουν την ανάκαµψή της. Συνεπώς, δεν είναι ούτε παροχές ούτε επιστροφή στο πελατειακό κράτος του δικοµµατισµού. Είναι πραγµατικά οικονοµικά κίνητρα για την ταχύτερη αποκατάσταση της οικονοµικής και κοινωνικής συνοχής και δυναµικής, µε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της παρούσας συγκυρίας. Στη Θεσσαλονίκη δεν παρουσιάσαµε προτάσεις. Αναλάβαµε δεσµεύσεις. Και το ότι πρόκειται γαι δεσµεύσεις το αποδεικνύουµε στην πράξη. Έχουµε καταθέσει ήδη δύο προτάσεις νόµου στη Βουλή, που θα είναι τα πρώτα νοµοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αµέσως µετά τις εκλογές. Τα µέτρα αυτά εγγράφονται στη συνολική αντίληψή µας για τη λειτουργία της οικονοµίας. Επιδιώκουµε µια νέα ισορροπία στις σχέσεις κράτους-αγοράς, στο πλαίσιο των τριων πυλώνων της οικονοµίας: του ιδιωτικού τοµέα, του δηµόσιου τοµέα και του τοµέα της κοινωνικής οικονοµίας. Το κράτος να προστατεύει τα δηµόσια αγαθά και να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασµού και ως µοχλός ανάπτυξης. Για αυτό και στη θέση του γραφειοκρατικού και πελατειακού δηµοσίου, εµείς θέλουµε ένα δηµόσιο ισχυρό και αποτελεσµατικό στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Στην εκπαίδευση, την έρευνα, το φάρµακο και την υγεία, τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια του πολίτη. Θέλουµε, όµως και ένα κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός µηχανισµός και αποτελεσµατικός αρωγός του πραγµατικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηµατία Που θα διασφαλίζει ότι ο ιδιωτικός τοµέας παράγει πλούτο για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, εντός του ισχύοντος δηµοσιονοµικού, εργασιακού και περιβαλλοντικού νοµοθετικού πλαισίου. Για εµάς, ο καινοτόµος επιχειρηµατίας που αναλαµβάνει κινδύνους και εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύµµαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την ανασύνταξη της χώρας. Θα στηρίξουµε την υγιή επιχειρηµατικότητα και γι αυτό θα συγκρουστούµε µε τη διαπλοκή.

4 Με την ίδια αποφασιστικότητα θα σταθούµε απέναντι σε φαινόµενα διαφθοράς, ανοµίας, λαθρεµπορίου και εκβιασµών. θα βάλουµε τη κόκκινη γραµµή της νοµιµότητας ανάµεσα στην υγιή επιχειρηµατικότητα και στη κρατικοδίαιτη διαπλοκή. Και εκεί θα µετρήσουµε φίλους και εχθρούς. Βέβαια η διαφθορά και η διαπλοκή είναι σα το ταγκό, θέλουν δύο. Και το γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό δηµόσιο, έχει τη δική του ευθύνη για αυτά τα φαινόµενα Εµείς πιστεύουµε ότι το σηµερινό δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κράτος δεν είναι ατύχηµα. Είναι πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής. Είναι, παράλληλα, διοικητική προϋπόθεση για τη νόµιµη φοροαποφυγή. Ο διοικητικός µηχανισµός έχει δοµηθεί στην αδυναµία εκτέλεσης αποφάσεων. Για παράδειγµα, το Σ ΟΕ έχει επιβάλει πρόστιµα της τάξης των 60 δις και έχει εισπράξει µόλις 2,9 δις, ενώ ο µέσος χρόνος εκδίκασης µιας υπόθεσης είναι επτάµιση χρόνια. Εµείς επιδιώκουµε ένα δηµοκρατικό και αποκεντρωµένο κράτος των πολιτών, το οποίο, µε τη διαρκή κοινωνική συµµετοχή, θα δηµιουργεί χώρο για νέες µορφές παραγωγής, όπως ο τοµέας της κοινωνικής οικονοµίας. Ένα κράτος που θα προσδιορίζει τις στρατηγικές κατευθύνσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης και µεταστροφής της οικονοµίας. Έτσι, λοιπόν, θα ενθαρρύνουµε τη στροφή στη νεανική και κοινωνική επιχειρηµατικότητα, που δεν θα είναι εξαρτηµένες από τις κρατικές επιδοτήσεις αλλά θα βασίζονται στην καινοτοµία, την πρωτοπορία, την καλή εξυπηρέτηση και τη σκληρή δουλειά. Επειδή η νεανική και καινοτόµα επιχειρηµατικότητα είναι προϊόν της έρευνας και της τεχνολογίας, το «οικοσύστηµά» της δε µπορεί παρά να είναι τα ελληνικά δηµόσια πανεπιστήµια. Είναι ένας χώρος όπου έχει ήδη συντελεστεί µεγάλης έκτασης κοινωνική επένδυση. ιαθέτουν υποδοµές και συσσωρευµένη εµπειρία για την ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας. Πρέπει, όµως, να διαµορφώσουµε ένα νέο νοµικό πλαίσιο που να τα θωρακίζει θεσµικά ως προς το προϊόν έρευνας και τεχνολογίας που παράγουν.

5 Παράλληλα, θα θεσµοθετήσουµε ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων («start-up companies»). Είναι καίριας σηµασίας η άρση των χιλιάδων µικρών και µεγάλων εµποδίων στην άσκηση της υγιούς παραγωγικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας. Σε τοµείς και κλάδους όπου ως χώρα έχουµε συγκριτικό πλεονέκτηµα, υψηλής προστιθέµενης αξίας και εξωστρέφειας. Σήµερα θα σας παρουσιάσω επιγραµµατικά, ένα συµπαγές πλαίσιο που εµείς προτείνουµε για την τόνωση της επιχειρηµατικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης. Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες δεν έχουν δηµοσιονοµικό κόστος, αλλά παράγουν τεράστια πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την οικονοµία. Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. α). Με ριζική, ουσιαστική απλοποίηση όλου του θεσµικού πλαισίου και των βηµάτων για την αδειοδότηση επενδύσεων, καθώς και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, µε τη λειτουργία στην πράξη και όχι στα χαρτιά «υπηρεσίας µιας στάσης» για όλες τις επιχειρήσεις, περιλαµβανοµένων των µικροµεσαίων («one-stop shop»). β). Με έµφαση όχι µόνο στην απλοποίηση της ίδρυσης, αλλά και στη λειτουργία της επιχείρησης, που δυστυχώς σήµερα, όποτε συναλλάσσεται µε το ηµόσιο, εµπλέκεται σε χρονοβόρες και πολλές φορές µη ουσιώδεις διαδικασίες. Με τη δηµιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ), στις 13 περιφέρειες, όχι µόνο ως φορείς ενηµέρωσης, αλλά και ως φορείς ουσιαστικής διεκπεραίωσης, µε κατάλληλο νοµικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν γρήγορα τις διαδικασίες, µε λογοδοσία. Με δηµιουργία συµβουλευτικών υπηρεσιών στις δηµόσιες υπηρεσίες µε αδειοδοτικό χαρακτήρα, για την διεκπεραίωση επενδύσεων, θεµάτων αδειοδότησης, κτλ. Θεσµοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήµατος. Η τοµή που πρέπει να γίνει στο φορολογικό σύστηµα είναι ριζική. Το πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι µικροµεσαίες αλλά και οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις, δεν είναι τόσο η υψηλή φορολογία, όσο η αστάθεια και η αβεβαιότητα για το φορολογικό σύστηµα που ισχύει και η οποία καθιστά αδύνατο οποιοδήποτε µακροπρόθεσµο σχεδιασµό. α). εσµευόµαστε για ένα δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστηµα για τουλάχιστον πέντε (5) έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το µακροπρόθεσµο επιχειρησιακό σχεδιασµό.

6 Φορολογούµε τα κέρδη και όχι την παραγωγή. Με υψηλότερη φορολόγηση στα διανεµόµενα κέρδη και χαµηλότερη σε αυτά τα οποία αποθεµατοποιούνται για να επενδυθούν στην πραγµατική οικονοµία. Θέλω, όµως, να είµαι σήµερα ξεκάθαρος: όταν εµείς µιλάµε για δίκαιη φορολόγηση, το εννοούµε. β). Προχωράµε, ταυτόχρονα, σε ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των µεγάλων επιχειρήσεων µε αποτελεσµατικό έλεγχο των ενδοοµιλικών συναλλαγών. Η υπερτιµολόγηση από τις ενδοοµιλικές συναλλαγές κυµαίνεται µεταξύ 15%-20% και η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιµάται σε 1-1,2 δις ετησίως. Το υφιστάµενο πλαίσιο για την τεκµηρίωση των ενδοοµιλικών συναλλαγών πρέπει να ενισχυθεί µε τη δηµιουργία κατάλληλων µονάδων ελέγχου στο Υπουργείο Οικονοµικών που θα διαθέτουν τεχνογνωσία και από την Γενική Γραµµατεία Εµπορίου και από την Εισαγγελία Οικονοµικού Εγκλήµατος και την Επιτροπή Ανταγωνισµού. ιοχέτευση πόρων στην πραγµατική οικονοµία. α). Ίδρυση ηµόσιας αναπτυξιακής τράπεζας. Ενός βασικού κρίκου που λείπει από την ελληνική οικονοµία και το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα. Η δηµόσια αναπτυξιακή τράπεζα θα ενοποιήσει υφιστάµενους µηχανισµούς, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταµείο Παρακαταθηκών ανείων και να διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων προς τη πραγµατική οικονοµία. β). Παράκαµψη του τραπεζικού συστήµατος στο οποίο «κολλάνε» σήµερα όλα τα εγγυοδοτικά προγράµµατα, επειδή οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια. Η παράκαµψη αυτή θα γίνει µε τη δηµιουργία ενός συστήµατος διοχέτευσης εγγυήσεων ή εγγυητικών επιστολών µέσω οχηµάτων ειδικού σκοπού και µε την εγγύηση αξιόπιστου διεθνούς χρηµατοπιστωτικού οργανισµού. Τέτοιου είδους σχήµατα θα παρέχουν απευθείας εγγυήσεις προς µικροµεσαίες επιχειρήσεις - εξαγωγικές, του πρωτογενούς τοµέα, υψηλής τεχνολογίας και καινοτοµίας - οι οποίες, ενώ είναι δυναµικές και µπορούν να ανοιχθούν σε νέες αγορές, δεν έχουν πρόσβαση για στοιχειώδη τραπεζική χρηµατοδότηση σε κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά κεφάλαια. γ). ηµιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αλλά και για τη χορήγηση µικροπιστώσεων προς άτοµα και οµάδες που αποκλείονται ολοσχερώς από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστηµα, όπως άνεργοι, µετανάστες, ΑµΕΑ, κλπ. δ). ηµιουργία δηµόσιου ενδιάµεσου οργανισµού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

7 Εντός του οργανισµού, συγκροτείται ξεχωριστός υποτοµέας για τα κόκκινα επιχειρηµατικά δάνεια, η ρύθµιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τα κόκκινα δάνεια των µικροµεσαίων επιχειρήσεων εµπίπτουν στη «νέα σεισάχθεια». ιασπάται, δηλαδή, ένα δάνειο σε δύο µέρη: σ εκείνο που ο δανειολήπτης µπορεί να αποπληρώσει και στο µέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα µε την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονοµική κατάσταση του δανειολήπτη. Και διαγράφονται οι τραπεζικές οφειλές που εµφανίζουν αντικειµενική αδυναµία αποπληρωµής. Ρυθµίσεις για ενίσχυση ανταγωνισµού, καταπολέµηση καρτέλ και µείωση των τιµών. α). Θεσµική και λειτουργική αναβάθµιση της Επιτροπής Ανταγωνισµού. β). Υιοθέτηση νοµοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιµών στα τιµολόγια πώλησης και περιορισµός της έκδοσης πιστωτικών σηµειωµάτων και τιµολογίων παροχής υπηρεσιών. Με αυτήν τη νοµοθετική παρέµβαση, η τιµή µονάδος που συµφωνείται ανάµεσα στον προµηθευτή (πωλητή) και τον πελάτη του (έµπορο χονδρικής ή λιανικής), στο πλαίσιο µιας εµπορικής συµφωνίας-συναλλαγής, θα εµφανίζεται πλέον υποχρεωτικά στο τιµολόγιο πώλησης που εκδίδει ο προµηθευτής και θα ταυτίζεται µε την αναγραφόµενη στο ίδιο τιµολόγιο, τελική καθαρή τιµή µονάδος (χωρίς ΦΠΑ). Επιπρόσθετα, η αξία οποιωνδήποτε πρόσθετων ανταποδοτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τον πελάτη στον προµηθευτή, θα ενσωµατώνονται υποχρεωτικά στην αναγραφόµενη στο τιµολόγιο τιµή µονάδος. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιµετωπίσουµε το βασικότερο πρόβληµα της αδυναµίας προσδιορισµού «καθαρών» τιµών χονδρικής, ενώ ταυτόχρονα θα απαγορεύσουµε οποιαδήποτε µετέπειτα µείωση της τιµής µονάδος, µε την έκδοση πιστωτικών σηµειωµάτων. γ). ηµιουργία Παρατηρητηρίου Τιµών πρώτων υλών και µηχανολογικού εξοπλισµού, όπως είχε προτείνει και η ΓΣΕΒΒΕ, µε ταυτόχρονη εξουσιοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισµού και της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς να παρεµβαίνουν αµελλητί στις περιπτώσεις όπου διαφαίνονται ύποπτες αποκλίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα µας αποτελεί την δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη για µηχανολογικό εξοπλισµό, γεγονός που εµποδίζει τον εκσυγχρονισµό των παραγωγικών επιχειρήσεων και µειώνει την ανταγωνιστικότητά τους. δ). Εντατικότεροι έλεγχοι στους τρόπους διαµόρφωσης των τιµών, µε έµφαση στις ενδοοµιλικές και τις τριγωνικές συναλλαγές, σε όλο το φάσµα της οικονοµίας (µεταποίηση, εµπόριο, υπηρεσίες, τουρισµός). Αυτό είναι πολύ σηµαντικότερο και ουσιαστικότερο από την απελευθέρωση των

8 λεγόµενων «κλειστών» επαγγελµάτων. Αναµόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων. Ουσιαστική και ριζική αναµόρφωση του πλαισίου που διέπει την διαδικασία πτώχευσης επιχειρήσεων. Ζητούµενο είναι να φύγει η θηλιά που έχουν σήµερα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελµατίες, οι οποίες, λόγω της κρίσης, αντικειµενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευµένες υποχρεώσεις τους. Το ζητούµενο δεν είναι η διαιώνιση του προβλήµατος και η συσσώρευση χρεών, αλλά να δοθεί µια δεύτερη ευκαιρία εκεί που πραγµατικά υπάρχουν προοπτικές βιωσιµότητας, µε την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων παραγωγικής αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων. Η αντιµετώπιση δεν θα πρέπει να περιοριστεί µόνο στις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και προς το δηµόσιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουµε τη δυνατότητα δηµιουργίας µηχανισµού εξυγίανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης τέτοιων σηµαντικών επιχειρηµατικών µονάδων, που θα είναι προς όφελος όλων. Επιτάχυνση της απονοµής δικαιοσύνης. Η χώρα µας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την ταχύτητα απονοµής δικαιοσύνης στα διοικητικά δικαστήρια. Χιλιάδες µικροµεσαίες επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να επιλύσουν τις διαφορές τους δικαστικά, είναι σήµερα εγκλωβισµένες σε ένα σύστηµα αργό, που παράγει κόστος. Προωθούµε θεσµικές και λειτουργικές µεταρρυθµίσεις για την επιτάχυνση της απονοµής δικαιοσύνης µε: Τη δικαστική αποφόρτιση από ασήµαντες και µικρής κοινωνικής απαξίας υποθέσεις Τη στελέχωση των δικαστηρίων µε επαρκή αριθµό δικαστών και τη στήριξη του έργου τους µε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδοµή. Τη διαµόρφωση αξιόπιστου θεσµικού πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των αναγκαίων λύσεων και την αποσυµφόρηση των δικαστηρίων. Αναφέρθηκα στο πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων. Στα οικονοµικά κίνητρα στο σκέλος της προσφοράς. Εκτός, όµως, από τα κίνητρα, χρειάζονται και οι µηχανισµοί κινητοποίησης των επενδύσεων, ώστε τελικά να πραγµατοποιηθούν.

9 Συνοπτικά σας αναφέρω τους τέσσερις βασικούς µηχανισµούς κινητοποίησης επενδύσεων, στο πρόγραµµά µας: ηµόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για την προώθηση αναπτυξιακών έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόµου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευµένα παραγωγικές επενδύσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου µας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση. Παροχή ρευστότητας, από το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα αλλά και από µη συµβατικά χρηµατοδοτικά εργαλεία και ηµόσιες επενδύσεις, ως ατµοµηχανή για τον ιδιωτικό τοµέα. Θέλησα σήµερα να έχω µια ουσιαστική παρέµβαση στην ετήσια διάσκεψη της ένωσής σας. Σας παρουσίασα τους βασικούς άξονες του σχεδιασµού µας για την αναγκαία τόνωση της επιχειρηµατικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης. Για να διαλύσουµε εκατέρωθεν τους µύθους και να µιλάµε συγκεκριµένα. Η χώρα και η οικονοµία έχει ανάγκη από συγκεκριµένες δεσµεύσεις. Όχι από ευχές. Σε ότι µας αφορά, ετοιµαζόµαστε να κυβερνήσουµε µε σχέδιο, όχι για να επαναφέρουµε το χρεοκοπηµένο παρελθόν, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, η Αριστερά δεν έχει συνεργήσει. Ούτε για να διαχειριστούµε το απωθητικό παρόν, αλλά για να δηµιουργήσουµε ένα ελπιδοφόρο µέλλον. Για αυτό το µέλλον. Για την την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επιδιώκουµε τη θεσµική συνεργασία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και επαγγελµατικών οργανώσεων. Οι πόρτες µας θα είναι ανοιχτές σε όλους. Γιατί η Ελλάδα µας έχει ανάγκη όλους.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙ ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 13/9/2014

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙ ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 13/9/2014 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙ ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 13/9/2014 Με µεγάλη χαρά βρίσκοµαι και πάλι στη ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος

Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος συνοπτική παρουσίαση oκτωbριοσ 2009 πρώτα ο πολίτης Περιεχόμενα 4 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 53 4. ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 9 10 13 16

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙ ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 6/9/2015 Κυρίες Και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι, Χαίροµαι που για άλλη µια φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΡΙΖΑ Τμήμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας Ο ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας Μάιος 2014 Τα μεγάλα διμερή Επιμελητήρια (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό, Ελληνοϊταλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ουσιαστικός διάλογος της πολιτείας µε την επιχειρηµατική κοινότητα καταλύτης της εξόδου από την κρίση

Ο ουσιαστικός διάλογος της πολιτείας µε την επιχειρηµατική κοινότητα καταλύτης της εξόδου από την κρίση ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ Σεπτέµβριος 2012 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Ο ουσιαστικός διάλογος της πολιτείας µε την επιχειρηµατική κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης (8-2-2015)

Η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης (8-2-2015) Η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης (8-2-2015) Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ Κυρίες και κύριοι, Απευθύνομαι σήμερα σ? εσάς, τους εκπροσώπους

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Κυρία Πρόεδρε Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Η ανάκτηση της λαϊκής μας κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας μας στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Α. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: ΕΝΑ ΟΧΥΡΟ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ 1. Εισαγωγή Η 25η Ιανουαρίου σηματοδότησε μια πολιτική τομή άνευ προηγουμένου

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015» Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Κεφάλαιο 1 Η Ελλάδα αλλάζει. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα της δημιουργίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Νίκος Βρεττός Γιάννης Στουρνάρας Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Σεπτέμβριος 2009 www.amcham.gr www.bhcc.gr www.ccifhel.org.gr www.german-chamber.gr

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015» Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Κεφάλαιο 1 Η Ελλάδα αλλάζει. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα της δημιουργίας.

Διαβάστε περισσότερα

TFGR ΟΜΑ Α ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Οµάδα ράσης για την Ελλάδα. 1η τριµηνιαία έκθεση ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ...2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7

TFGR ΟΜΑ Α ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Οµάδα ράσης για την Ελλάδα. 1η τριµηνιαία έκθεση ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ...2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ TFGR ΟΜΑ Α ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Οµάδα ράσης για την Ελλάδα 1η τριµηνιαία έκθεση ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ...2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7 2. ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΧΗΣ...8 3. ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020. Συμπεράσματα και Προτάσεις Βιομηχανικής Πολιτικής

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020. Συμπεράσματα και Προτάσεις Βιομηχανικής Πολιτικής ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020 Πρακτικά τελικής εκδήλωσης συνεδρίου Συμπεράσματα και Προτάσεις Βιομηχανικής Πολιτικής έτσι όπως αυτά προέκυψαν από τις επτά (7) συναντήσεις εργασίας κλαδικού και οριζόντιου χαρακτήρα στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφάλαιο 2 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κεφάλαιο 2 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1. Άξονες οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Τεύχος 37, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2011 ΣΕΠΕnews Τριμηνιαία έκδοση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληφοροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας ΕΚΔΟΤΗΣ Έφη Κουτσουρέλη, Ειδική Γραμματέας ΔΣ του ΣΕΠΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι εξυγίανσης του οικονομικού συστήματος της χώρας, η εθνική οικονομική στρατηγική έναντι

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι εξυγίανσης του οικονομικού συστήματος της χώρας, η εθνική οικονομική στρατηγική έναντι V I E W P O I N T Oι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Α φ ι έ ρ ω μ α Α φ ι έ ρ ω μ α Α φ ι έ ρ ω μ α Α φ ι έ ρ ω μ α Παντελής Τζωρτζάκης Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2005-2008 ΣΥΝΟΨΗ Η αυξανόμενη ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Εποχή του Μνημονίου Γκουντρουμπής Ηλίας

Οι Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Εποχή του Μνημονίου Γκουντρουμπής Ηλίας 20 Οι Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Εποχή του Μνημονίου Γκουντρουμπής Ηλίας Επιβλέπων Καθηγητής: Μαγούλιος Γεώργιος Πτυχιακή Εργασία Σέρρες 2013 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 5 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 6

Διαβάστε περισσότερα

10 ΕΣΜΕΣ ΡΑΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Toν Οκτώβριο του 2009 πέντε διµερή εµπορικά επιµελητήρια της Ελλάδας (Ελληνοαµερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερµανικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Τύπου υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη

Συνέντευξη Τύπου υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη Αθήνα, 28-8-2012 Συνέντευξη Τύπου υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη «Δέκα Προτεραιότητες για την Ανάπτυξη και τον Πολίτη» Στις αρχές Αυγούστου σας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013 Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 Ελλάδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 Ελλάδα Απρίλιος 2011 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Μακροοικονομικές προοπτικές 2.1 Τρέχουσες εξελίξεις 2.2 Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Κυρίες και Κύριοι,

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Κυρίες και Κύριοι, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18/05/2015 Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Θέλω ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας να χαιρετήσω στην ετήσια συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ Τώρα Μαζί Μπορούμε Αλλαγή Σελίδας με Σταθερότητα και Ασφάλεια Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη Ισχυρές Κυβερνήσεις με Εθνική Συνεννόηση

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός 2010

Ετήσιος Απολογισμός 2010 Ετήσιος Απολογισμός 2010 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2010 δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά και ότι ο κλάδος υπέφερε από την κρίση, παρόλο, που τα

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνισμός, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια

Ανταγωνισμός, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια Ανταγωνισμός, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια Η φύση και ο ρόλος των εμποδίων εισόδου* Νικόλαος Βέττας Γενικός Διευθυντής Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αθήνα, Ιούλιος 2014 12 ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1. Ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα