OΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. Η χαρτογράφηση σήμερα: «η έκφραση χωρικών πληροφοριών με τη βοήθεια χαρτών».

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "OΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. Η χαρτογράφηση σήμερα: «η έκφραση χωρικών πληροφοριών με τη βοήθεια χαρτών»."

Transcript

1 OΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Η χαρτογράφηση σήμερα: «η έκφραση χωρικών πληροφοριών με τη βοήθεια χαρτών». Επομένως, στο πεδίο της χαρτογράφησης ανήκουν όχι μόνο η κατασκευή, αλλά και η χρήση των χαρτών.

2 OΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ Στοιχεία που θα μπορούσαν να περιληφθούν σε έναν πλήρη ορισμό για τους χάρτες είναι: οι χωρικές πληροφορίες, η γραφική απεικόνιση, η κλίμακα, τα σύμβολα.

3 OΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ Ο χάρτης είναι ένα γραφικό μοντέλο των χωρικών όψεων της πραγματικότητας. Σύμφωνα με τους Γάλλους χαρτογράφους, ο χάρτης είναι: «μια συμβατική εικόνα (σε ένα επίπεδο), συγκεκριμένων ή αφηρημένων φαινομένων τα οποία είναι δυνατό να εντοπιστούν στο χώρο».

4 OΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ BUARO (1990): Ο χάρτης είναι «μια αναπαράσταση της γεωγραφικής πραγματικότητας, η οποία αποτελεί εργαλείο για την παρουσίαση γεωγραφικών πληροφοριών με τρόπο που μπορεί να είναι οπτικός, ψηφιακός ή απτός». TAYLOR (1991): Η χαρτογράφηση είναι «η οργάνωση, παρουσίαση, μετάδοση και χρησιμοποίηση της γεωπληροφορίας σε γραφική, ψηφιακή ή χειροπιαστή (απτή) μορφή, που περιλαμβάνει όλα τα στάδια από την προετοιμασία των δεδομένων, μέχρι τη δημιουργία των χαρτών και των σχετιζόμενων προϊόντων χωρικής πληροφορίας».

5 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΧΑΡΤΕΣ Κύρια διαίρεση των χαρτών: α) τοπογραφικοί & β) θεματικοί χάρτες. Τοπογραφικοί χάρτες: παρέχουν μια γενική εικόνα της επιφάνειας της γης: δρόμοι, ποτάμια, κτίρια, χαρακτήρας της βλάστησης (δάση, θαμνώνες, καλλιέργειες), το ανάγλυφο και τα ονόματα των διαφόρων χαρτογραφημένων αντικειμένων.

6

7

8 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Θεματικοί χάρτες: απεικονίζουν την εξάπλωση (κατανομή) ενός συγκεκριμένου φαινομένου. Για να απεικονίσουμε κατάλληλα αυτή την εξάπλωση, κάθε θεματικός χάρτης χρειάζεται ως βάση τοπογραφικές πληροφορίες, δηλαδή ένα τοπογραφικό υπόβαθρο (τοπογραφικό χάρτη).

9 Τοπογραφικοί και θεματικοί χάρτες: α) η τοπογραφία μιας περιοχής στο Ανατολικό τμήμα της Ολλανδίας, b) εδαφολογικός χάρτης της ίδιας περιοχής (1:50.000).

10

11 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Η οικολογική χαρτογράφηση αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση θεματικής χαρτογράφησης. Με τη θεματική χαρτογράφηση αποτυπώνουμε σε ένα τοπογραφικό υπόβαθρο χωρική πληροφορία η οποία σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Δηλ. συνδυάζουμε τη γραφική απεικόνιση μιας επιφάνειας με ένα συγκεκριμένο τύπο πληροφορίας.

12 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Το θέμα μπορεί να είναι το ανάγλυφο (ορεογραφική διαμόρφωση), η υδρογραφία, το υδρολογικό δίκτυο, τα ποτάμια, η κλιματική κατάσταση της περιοχής, οι αστικές περιοχές, κ.ά. Η θεματική χαρτογράφηση βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της "Επιστήμης της Χαρτογράφησης".

13 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Τα θέματα που ενδιαφέρουν τους βιολόγους και τους οικολόγους-διαχειριστές του περιβάλλοντος ταξινομούνται στις ακόλουθες τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα αβιοτικά φαινόμενα: οι γεωμορφολογικοί χάρτες (των οποίων το θέμα είναι η επιφανειακή δομή του εδάφους), οι γεωλογικοί χάρτες (των οποίων το θέμα είναι η δομή του εδάφους σε μεγάλα βάθη), οι κλιματικοί χάρτες.

14 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ τα φυσικά βιοτικά φαινόμενα: για παράδειγμα οι δασικοί χάρτες, οι χάρτες των μεταναστευτικών δρόμων των πουλιών, κ.ά. τα φαινόμενα που σχετίζονται με τη δράση του ανθρώπου: χάρτες με τους διαφορετικούς τύπους καλλιεργειών, χάρτες δασοκομικών χειρισμών, κ.ά.

15 Γιατί ένας θεματικός χάρτης είναι καλύτερος από ένα κείμενο; Ένας χάρτης, αναπαριστά και εκείνα τα αντικείμενα που δεν μπορούν να αποδοθούν σε ένα κείμενο, τα εκφράζει με μεγαλύτερη σαφήνεια και αντικειμενικότητα και γενικά είναι πιο εύκολο και γρήγορο να διερευνηθεί. Η θεματική χαρτογράφηση στη βιογεωγραφία και την οικολογία αποτελεί ένα τρόπο επεξεργασίας της πληροφορίας συγκρίσιμο σε ένα βαθμό με την επεξεργασία στη στατιστική ή στην πληροφορική.

16 Τα επίπεδα ένταξης στην Οικολογία Θέματα τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της χαρτογράφησης της βλάστησης και της οικολογικής χαρτογράφησης (βασικής & εφαρμοσμένης) είναι: είδη δείκτες και πληθυσμοί, βιογεωγραφικές ακολουθίες, βιοκοινότητες (φυτοκοινότητες), φυσικά οικοσυστήματα, ανθρωπογενή (τεχνητά) οικοσυστήματα, δυναμική των οικοσυστημάτων.

17 Η Γεωβοτανική χαρτογράφηση και τα επίπεδα μελέτης της Γεωβοτανική: μια ευρεία επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των ειδών και των κοινοτήτων βλάστησης σε σχέση με το περιβάλλον που περιλαμβάνει και άλλες, ίσως πιο γνωστές επιστήμες, όπως η φυτογεωγραφία, η οικολογία φυτών, η χωρολογία και η φυτοκοινωνιολογία.

18 Η Γεωβοτανική χαρτογράφηση και τα επίπεδα μελέτης της Γεωβοτανική χαρτογράφηση: ένα πεδίο της θεματικής χαρτογράφησης που ασχολείται με την ερμηνεία και χαρτογραφική αναπαράσταση, εκείνων των χωρικών και χρονικών φαινομένων που αφορούν τη χλωρίδα, τη βλάστηση, τα τοπία που καλύπτονται από βλάστηση, τις ζώνες βλάστησης, και τις φυτογεωγραφικές μονάδες.

19 Η Γεωβοτανική χαρτογράφηση και τα επίπεδα μελέτης της Η παραγωγή ενός γεωβοτανικού χάρτη είναι το τελευταίο στάδιο μιας γνωστικής διαδικασίας η οποία: α) ξεκινάει με παρατηρήσεις στο πεδίο, β) συνεχίζεται με τη δειγματοληπτική συλλογή δεδομένων, γ) συνεχίζεται με ερμηνεία των παρατηρούμενων φαινομένων, δ) τελειώνει με κατάλληλη χαρτογραφική απεικόνιση

20 Τύποι γεωβοτανικών χαρτών

21 Τύποι γεωβοτανικών χαρτών

22 Τύποι γεωβοτανικών χαρτών

23 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1. Είδη και πληθυσμοί Το σύνολο της γεωγραφικής κατανομής (εξάπλωσης) των ζωντανών οργανισμών αποτελεί ένα ξεχωριστό κλάδο της βιολογίας που ονομάζεται χωρολογία. Η χωρολογία των ειδών δίνει πληροφορίες σχετικές με τις οικολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Έτσι, κάθε είδος υπάρχει μόνο σε ορισμένες θέσεις ή σε καθορισμένες περιοχές που ονομάζονται σταθμοί. Η οριοθετημένη επιφάνεια που περιλαμβάνει τις θέσεις όπου απαντά ένα είδος, αποτελεί την περιοχή εξάπλωσης του είδους.

24 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1. Είδη και πληθυσμοί Αν θεωρήσουμε όχι μόνο την απλή παρουσία ή απουσία ενός είδους, αλλά και την αφθονία και την πυκνότητά του στο εσωτερικό της περιοχής εξάπλωσής του, που σημαίνει ότι λαμβάνουμε υπόψη και ποσοτικά στοιχεία για κάθε είδος, τότε αναφερόμαστε στον πληθυσμό του είδους, π.χ. ο πληθυσμός των ατόμων ελάτης ενός δάσους, ο πληθυσμός των ατόμων ενός παρυδάτιου πουλιού σε έναν υγρότοπο, κ.ά. Αυτά τα σύνολα των πληθυσμών υπακούουν σε αριθμητικούς νόμους η μελέτη των οποίων ονομάζεται δυναμική πληθυσμών.

25 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1. Είδη και πληθυσμοί Σχέσεις Χωρολογίας και Οικολογίας Η χαρτογράφηση των περιοχών εξάπλωσης είναι δυνατή σε διαφορετικά επίπεδα της Συστηματικής: οικογένεια, γένος, είδος, υποείδος (χωρολογία) Το φυτικό είδος είναι η πιο συνηθισμένη συστηματική μονάδα, την οποία χρησιμοποιούμε. Ως συνηθέστερα παραδείγματα αναφέρονται οι περιοχές εξάπλωσης στο επίπεδο του είδους. Η απλή χωρολογική χαρτογράφηση μπορεί να καθοδηγήσει τις οικολογικές παρατηρήσεις ενός ερευνητή.

26 Περιοχή εξάπλωσης της δασικής οξιάς (Fagus sylvatica) Περιοχή γεωγραφικής εξάπλωσης της κουμαριάς (Αrbutus unedo).

27 Quercus frainetto Πλατύφυλλη δρυς

28 Quercus pubescens (χνοώδης δρυς)

29 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1. Είδη και πληθυσμοί π.χ. η εξάπλωση της ελιάς (Olea europaea subsp. oleaster) Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, το είδος περιορίζεται από το ψύχος: πρόκειται για τους παρα-μεσογειακούς ορεινούς όγκους, στους οποίους η ελιά ανέρχεται πολύ λίγο υψομετρικά, σε μικρή απόσταση από τις ακτές, που περιορίζουν την εξάπλωσή της σε μια σχετικά θερμή παράκτια ζώνη. Στο νότιο τμήμα εξάπλωσής της στη ΒΔ Αφρική, η εξάπλωση της ελιάς περιορίζεται από το «φράγμα» της οροσειράς του Άτλαντα, ενώ και η ξηρασία φαίνεται ότι παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

30 Περιοχή γεωγραφικής εξάπλωσης της ελιάς (Olea europaea).

31 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1. Είδη και πληθυσμοί Ο παράγοντας ξηρασία είναι ο αποκλειστικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η απουσία της ελιάς από την Αίγυπτο. Στη Λιβύη και στην Νότια Τυνησία, η άρδευση είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της ελιάς. Ο παράγοντας ξηρασία παίζει καθοριστικό ρόλο και όσον αφορά τα ανατολικά όρια της ελιάς.

32 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1. Είδη και πληθυσμοί Από το προηγούμενο παράδειγμα προκύπτει ότι: α) υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στην κατανομή (εξάπλωση) ενός είδους και στους οικολογικούς παράγοντες του περιβάλλοντος: κλιματικοί παράγοντες (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, ξηρασία), τοπογραφικοί παράγοντες (ανάγλυφο), ανθρωπογενείς παράγοντες (άρδευση). β) η περιοχή εξάπλωσης ενός είδους αποτελεί γνώρισμα αυτού του είδους, με τον ίδιο τρόπο όπως είναι οι μορφολογικοί ή οι βιογεωγραφικοί χαρακτήρες του.

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Περιοχή γεωγραφικής εξάπλωσης ενός Στενο- Μεσογειακού είδους: αριά (Quercus ilex). Περιοχή γεωγραφικής εξάπλωσης ενός Ευρυ- Μεσογειακού είδους: Thlaspi perfoliatum

43 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 2. Τα φυτικά είδη ως κλιματικοί δείκτες Η σύμπτωση, τουλάχιστον εν μέρει των ορίων εξάπλωσης ενός είδους με τις ισόθερμες αποτελεί κλασσική περίπτωση. Η ερμηνεία όμως δεν είναι απλή καθώς η θερμοκρασία αποτελεί ένα περιοριστικό παράγοντα που αντιστοιχεί, τόσο στην αντοχή τους παγετούς, όσο και σε ένα ελάχιστο ποσό θερμότητας για την άνθιση ή για την ωρίμανση των καρπών.

44 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 2. Τα φυτικά είδη ως κλιματικοί δείκτες Επιπλέον, το ίδιο όριο ενός είδους που συχνά είναι αποτέλεσμα διαφορετικών ισοκλιματικών γραμμών, στο χάρτη δεν τεκμηριώνει τη φυσιολογική ερμηνεία του φαινομένου. Ενας τέτοιος χάρτης μπορεί προφανώς να θεωρηθεί μόνο βοηθητικός για τη δημιουργία υποθέσεωνερωτημάτων προς έρευνα των οικοφυσιολογικών μηχανισμών που λειτουργούν.

45 Παραδείγματα σχέσεων ανάμεσα σε κλιματικές καμπύλες (ισόθερμες) και όρια ειδών (σύμφωνα με BRAUN-BLANQUET, WALTER).

46 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 3. Τα φυτικά είδη ως εδαφικοί δείκτες Η περίπτωση των φυτικών ειδών-δεικτών της αλατότητας θα πρέπει να εξετάζεται με προσοχή. Τα φυτικά είδη των αλατούχων εδαφών που απαντούν, είτε στις παράκτιες περιοχές, ή σε εσωτερικές αλατούχες ζώνες, δεν είναι, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις, γνήσια «αλόφυτα» που ευνοούνται από την έντονη παρουσία αλάτων στο έδαφος, αλλά «αλοανθεκτικά» είδη τα οποία καταλαμβάνουν τον ελεύθερο χώρο που αφήνουν τα είδη που δεν αντέχουν σε συνθήκες υψηλής αλατότητας.

47 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 3. Τα φυτικά είδη ως εδαφικοί δείκτες Η έρευνα της φυτοκάλυψης θα μας επέτρεπε τη διάκριση - γύρω από έναν πόλο ελάχιστης αλατότητας - ζωνών που είναι περισσότερο ή λιγότερο συγκεντρικές και μειούμενης αλατότητας και χαρακτηρίζονται από την παρουσία ορισμένων ειδών ή ομάδων ειδών. Προσπαθούμε λοιπόν με την έρευνά μας (αναλύσεις εδαφών) να καθορίσουμε μια μέση τιμή αλατότητας, ή ένα εύρος τιμών αλατότητας που αντιστοιχούν σε κάθε ζώνη.

48 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 3. Τα φυτικά είδη ως εδαφικοί δείκτες Εάν τα είδη-δείκτες που επελέγησαν είναι «πιστά», δηλ. εάν οι συγκεντρώσεις αλάτων που σχετίζονται με κάθε είδος ή με κάθε ομάδα ειδών παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιες στους διαφορετικούς σταθμούς, με τη χαρτογράφηση της βλάστησης μπορούμε να προσδιορίσουμε την κατανομή των ζωνών αλατότητας, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πραγματοποιήσει δειγματοληψίες και αναλύσεις.

49 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 3. Τα φυτικά είδη ως εδαφικοί δείκτες Οι χάρτες αλατότητας είναι χρήσιμα εργαλεία για τον καθορισμό της γεωργικής αξίας των διαφόρων ζωνών μιας περιοχής, αλλά και για την ορθολογική τους χρήση.

50 Φυτά δείκτες των αλατούχων εδαφών (Walter & Breckle 1983) Α. Σχετική ανάπτυξη ειδών σε συνάρτηση με την αυξανόμενη περιεκτικότητα του εδάφους σε αλάτι: 1. ενός αλόφοβου είδους, 2. ενός ασθενούς αλο- ανθεκτικού είδους, 3.ενός προαιρετικού αλόφυτου, 4. ενός γνήσιου αλόφυτου.β. Ζώνωση της βλάστησης σε μια λιμνοθάλασσα, ως αποτέλεσμα αρχικά της διαβάθμισης της αλατότητας και στη συνέχεια της μείωσης της αλατότητας, εν μέρει λόγω της ανύψωσης σε σχέση με τον υδροφόρο ορίζοντα. C. Διάγραμμα απεικόνισης των ειδών της ζώνωσης Β, σε συσχέτιση με αυτούς τους δύο παράγοντες

51 Αβιοτικά σετ δεδομένων

52 Αβιοτικά σετ δεδομένων

53 Χάρτες μεμονωμένων φυτών Χαρτογράφηση σε λεπτομερή κλίμακα καταγράφοντας επίσης τη σύνθεση οργανισμών (μονάδων) διαφορετικών τύπων και λειτουργιών.πέρα από την απλή χωρική αναπαράσταση των πολύπλοκων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των γονότυπων που προσδιορίζονται από μοριακές μεθόδους (Σχήμα 2.7), αυτού του τύπου η χαρτογράφηση επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των ατόμων σε μόνιμες επιφάνειες κατά κανόνα μικρής αλλά επαρκούς επιφάνειας που κυμαίνεται από 0.25 m 2 έως μερικές δεκάδες m 2 (Σχήμα 2.8).

54 Χωρική κατανομή πολυετών ποωδών ειδών σε εγκαταλειμμένα λιβάδια στην Πολωνία μετά από 25 χρόνια, όπου εν μέρει έχει εισβάλει το είδος Salix cinerea (Falińska 2003).

55 Χωρική δυναμική του πληθυσμού του είδους Filipendula ulmaria (πάνω) και του είδους Carex caespitosa (κάτω) από το 1987 έως το 1997 (Falińska 2002).

56 Χωρική κατανομή δύο πληθυσμών του είδους Polylepis tarapacana στην Βολιβία, πληθυσμός 1 σε υψόμετρο m, πληθυσμός 2 σε υψόμετρο m. Οι διαστάσεις και η ηλικία καταμετρήθηκαν για κάθε άτομο (Pedrotti 2013).

57 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 4. Άλλες περιπτώσεις Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν τις σχέσεις ανάμεσα στη χωρολογική χαρτογράφηση και την οικολογία όπως: η χαρτογράφηση ειδών-δεικτών ρύπανσης, η χαρτογράφηση των σχέσεων μεταξύ της περιοχής εξάπλωσης παρασίτων και των ξενιστών τους, ή μεταξύ των περιοχών εξάπλωσης των εντόμων και των φυτών τα οποία γονιμοποιούν, η χαρτογράφηση περιοχών που αποτελούν δείκτες των παλαιοκλιμάτων, της εξάπλωσης ορισμένων ομάδων απολιθωμάτων, της γύρης φυτών και των μεταναστεύσεων στη διάρκεια του Ολόκαινου.

58 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 5. Η χαρτογράφηση των πληθυσμών: ποσοτική απεικόνιση Στο εσωτερικό της περιοχής εξάπλωσης ενός είδους, η πυκνότητα των ατόμων επιμέρους πληθυσμών ποικίλει πολύ από θέση σε θέση: το φυτικό είδος μπορεί να είναι πολύ κοινό εδώ και σπάνιο αλλού. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι γραφικής παράστασης των ποσοτικών δεδομένων για ένα είδος στις διάφορες θέσεις εξάπλωσής του:

59 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 5. Η χαρτογράφηση των πληθυσμών: ποσοτική απεικόνιση σύμβολα διαφορετικού πάχους, διάκριση και οριοθέτηση των τμημάτων της περιοχής εξάπλωσης όπου το είδος είναι ευρέως εξαπλωμένο, διάκριση και οριοθέτηση των σταθμών (θέσεων) όπου είναι απομονωμένο.

60 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 6. Οι Βιογεωγραφικές ακολουθίες Αναφερόμαστε στη σύγκριση διαφορετικών ειδών που επιδεικνύουν παρόμοια πρότυπα γεωγραφικής κατανομής. Η πιο κοινή περίπτωση είναι εκείνη, που ονομάζουμε βιογεωγραφική ακολουθία. Πρόκειται για ομάδες ειδών με παρόμοια γεωγραφική εξάπλωση ως αποτέλεσμα της προσαρμογής τους στις ίδιες κλιματικές συνθήκες και συχνά της κοινής τους προέλευσης-σχέσης με ένα παλαιοκλίμα.

61 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 6. Οι Βιογεωγραφικές ακολουθίες Με αυτό τον τρόπο: συγκρίνουμε τις περιοχές εξάπλωσης ειδών, με κατανομή στην Παραμεσογειακή λεκάνη (όπως είναι η ελιά), που επιδεικνύουν μεγάλες ομοιότητες εισάγεται μια βιογεωγραφική ενότητα που υποστηρίζει με αρκετή ακρίβεια τον ορισμό της Μεσογειακής περιοχής.

62 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 6. Οι Βιογεωγραφικές ακολουθίες Η έννοια της βιογεωγραφικής περιοχής προσδιορίζεται: από τη σύγκριση των περιοχών εξάπλωσης των πιο χαρακτηριστικών ειδών μιας ευρείας, αλλά συγκεκριμένης περιοχής που συχνά επιδεικνύουν μια καλή μεταξύ τους συσχέτιση, από την ακριβή στατιστική επεξεργασία των ειδών που «εξαφανίζονται» ή «εμφανίζονται» όταν μετατοπιζόμαστε εντός ενός συγκεκριμένου εύρους, για παράδειγμα κάθε 100 km.

63 Η Μεσογειακή Βιογεωγραφική ακολουθία. Απεικόνιση της γεωγραφικής εξάπλωσης τεσσάρων (4) Μεσογειακών φυτικών ειδών: αριά (Quercus ilex), πουρνάρι (Quercus coccifera), κουμαριά (Arbutus unedo) και κοκορεβυθιά (Pistacia terebinthus).

64

65

66 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 6. Οι Βιογεωγραφικές ακολουθίες Με τον όρο βιογεωγραφική διαβάθμιση αναφερόμαστε στον αριθμό των ειδών (φυτικών ή ζωϊκών) των οποίων τα όρια κατανομής βρίσκονται εντός μιας τέτοιας μετατόπισης. Οι πιο υψηλές τιμές της διαβάθμισης αντιστοιχούν στους γεωγραφικούς οικοτόνους, που βρίσκονται δηλ. στα όρια μεταξύ οικολογικά πολύ διαφορετικών περιοχών.

67

68

69 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ Βιοκλιματικοί χάρτες Οι βιοκλιματικοί χάρτες: αναπαριστούν την κατανομή των κλιματικών παραγόντων (μέση θερμοκρασία και μέση ετήσια βροχόπτωση) που έχουν καθοριστική επίδραση στη δομή της κάλυψης της βλάστησης (φυτοκάλυψης) και στην κατανομή των οικοσυστημάτων Οι βιοκλιματικοί χάρτες: αποτελούν την πρώτη και παλαιότερη τεκμηρίωση σε επίπεδο χαρτών.

70 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ Βιοκλιματικοί χάρτες Στην πιο εξελιγμένη τους μορφή οι βιοκλιματικοί χάρτες δεν αναπαριστούν μεμονωμένους παράγοντες, αλλά συνθέσεις αυτών των κλιματικών παραγόντων. Παράδειγμα: ο χάρτης βιοκλιματικών ορόφων και ο χάρτης των χαρακτήρων του Μεσογειακού Βιοκλίματος, κλίμακας 1: 1,000,000 για την Ελλάδα (Μαυρομμάτης 1978, 1980).

71

72 ΜΗ ΒΙΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ Βιοκλιματικοί χάρτες Οι βιοκλιματικοί χάρτες τέτοιου τύπου (όπως και οι εδαφολογικοί χάρτες) δεν βασίζονται σε δεδομένα από έρευνα της βλάστησης στο πεδίο. Η εφαρμογή της άμεσης παρατήρησης κατά την έρευνα πεδίου στην ανάλυση των κλιματικών στοιχείων, άρχισε με την εμφάνιση των φαινολογικών χαρτών.

73 Χάρτης Βιοκλιματικών ορόφων και χαρακτήρων Μεσογειακού Βιοκλίματος της Νήσου Κρήτης. Βιοκλιματικοί όροφοι : 1: Ημίξηρος με χειμώνα θερμό (m>7 0 C), 2: Ημίξηρος με χειμώνα ήπιο (3 0 C < m < 7 0 C), 3: Ύφυγρος με χειμώνα θερμό (m> 7 0 C), 4: Ύφυγρος με χειμώνα ήπιο (3 0 C < m> 7 0 C), 5: Ύφυγρος με χειμώνα ψυχρό (0 0 C < m> 3 0 C), 6: : Ύφυγρος με χειμώνα δριμύ ( m> 0 0 C) Χαρακτήρες μεσογειακού Βιοκλίματος: 1. Έντονος θερμο-μεσογειακός, 2. Ασθενής θερμομεσογειακός, 3.: Έντονος μεσο-μεσογειακός, 4.: Ασθενής μεσο-μεσογειακός

74 Η χαρτογράφηση ενός μεμονωμένου κλιματικού παράγοντα Εφόσον είναι δυνατή η διάκριση μεταξύ των κλιματικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν με τους λοιπούς παράγοντες του περιβάλλοντος, μπορούμε να αναπαραστήσουμε χαρτογραφικά για παράδειγμα τον παράγοντα νερό ή τον παράγοντα θερμοκρασία (βλέπε Σχήμα). Το πρόβλημα ωστόσο είναι πολύ σύνθετο. Η πιο απλή αναπαράσταση του παράγοντα νερού αφορά τη χαρτογράφηση των βροχοπτώσεων, όπως εκφράζονται από τη μέση ετήσια βροχόπτωση, δηλ. με τις ισοϋέτιες καμπύλες (βλέπε Σχήμα).

75 18 o 16 o 15o 17 o 15,5 o 14,5 o 16,5 o 17,5 o 19 o 18,5 o 19,5 o

76 Χάρτης βροχοπτώσεων (Ρ=η μέση ετήσια βροχόπτωση σε χιλιοστά (mm) βροχής με τις ισοϋέτιες καμπύλες).

77 Η χαρτογράφηση ενός μεμονωμένου κλιματικού παράγοντα Ωστόσο, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται από ίση συνολική βροχόπτωση, μπορεί να χαρακτηρίζονται από διαφορετική κατανομή των βροχοπτώσεων στη διάρκεια του έτους και στις εποχές του, με την υγρή και την ξηρή περίοδο να διαφοροποιούνται. Έτσι, για παράδειγμα το Μεσογειακό κλίμα χαρακτηρίζεται από πολύ ασθενή θερινή βροχόπτωση, η οποία συνδεόμενη με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, καθορίζει την ύπαρξη μιας ξηρής περιόδου που είναι κρίσιμη για την επιβίωση και την ανάπτυξη της βλάστησης.

78 ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΨ Ι Φ Μ Α Μ Ι Ι Α Σ Ο Ν Δ ΒΥΤΙΝΑ ,18 99,29 79,5 79,5 55,2 13,3 36,9 39,7 42,56 49,57 180,8 178,3 952 ΤΡΙΠΟΛΗ ,1 89,5 74,8 58,5 38,6 23,3 19,9 22,1 28,1 69,3 109,8 135,6 781 ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ,6 80,3 63,3 43,4 21,7 8,7 3,7 5,7 30,4 81,8 132,5 123,2 688

79 Παράδειγμα Από τα στοιχεία των σταθμών προκύπτει ότι η Βυτίνα και τα Καλάβρυτα δέχονται τις περισσότερες βροχοπτώσεις τον Νοέμβριο, ενώ για τη Τρίπολη ο πιο βροχερός μήνας είναι ο Δεκέμβριος. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις πέφτουν στη Βυτίνα, ενώ οι λιγότερες στα Καλάβρυτα. Αυτό αποδίδεται και στην υψομετρική διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους. Από την ανάλυση του Πίνακα διαπιστώνουμε ότι το 72,2% των ετήσιων βροχοπτώσεων, λαμβάνει χώρα την υγρή περίοδο και μόνο το 27,8% την ξηρή περίοδο.

80 Παράδειγμα Οι βροχοπτώσεις λοιπόν των μετεωρολογικών σταθμών στην περιοχή μελέτης, κατανέμονται κατά τη διάρκεια του έτους με την ακόλουθη σειρά ύψους: Χειμώνας, Φθινόπωρο, Άνοιξη, Καλοκαίρι, δηλαδή ο τύπος του σταθμού είναι: ΧΦΑΚ.

81 ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΝΟΙΞΗ ΘΕΡΟΣ mm % mm % mm % mm % ΒΥΤΙΝΑ 273,1 28,70 374,7 39,40 214,2 22,50 89,97 9,50 ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 244,7 35,60 297,1 43,20 128,4 18,70 18,10 2,60 ΤΡΙΠΟΛΗ 207,2 26,50 336,2 43,10 171,9 22,00 65,30 8,40 30,27 41,90 21,07 6,83 72,17 27,90

82 Η χαρτογράφηση ενός μεμονωμένου κλιματικού παράγοντα Συμπερασματικά: Η χαρτογράφηση των θερινών βροχοπτώσεων στη Μεσογειακή περιοχή δίνει μια ρεαλιστική βιολογική βάση, όσον αφορά την εμφάνιση και την κατανομή της βλάστησης. Με αυτό τον τρόπο, περνάμε από την κλιματολογία στη βιοκλιματολογία, δηλ. από ένα ακατέργαστο οικολογικό παράγοντα σε ένα περιοριστικό παράγοντα που μαζί με τη θερμοκρασία επιδρά καθοριστικά στη φυσική βλάστηση.

83

84 Παράδειγμα σύνθεσης οικολογικών παραγόντων: σχέση ανάμεσα σε κλίματα και μεγάλες διαπλάσεις βλάστησης στην Αυστραλία. T= Θερμοκρασία, R= βροχοπτώσεις, Τ4= πολύ θερμό, R4= πολύ υγρό (OZENDA 1982).

85 Βιοκοινοτικές χαρτογραφήσεις Έννοια χλωρίδας και βλάστησης Η χλωρίδα είναι το σύνολο των φυτών (φυτικών taxa) που απαντούν σε μια περιοχή. Πρόκειται δηλ. για ένα κατάλογο φυτών όπου αυτά αναφέρονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αφθονία τους ή η κυριαρχία τους παρά μόνο η παρουσία τους.

86

87 Βιοκοινοτικές χαρτογραφήσεις Τα φυτικά είδη κάτω από φυσικές προϋποθέσεις δεν εμφανίζονται μόνα τους και επίσης δεν σχηματίζουν αμιγείς και τυχαίους φυτοσυνδυασμούς, αλλά συγκροτούν καθορισμένες φυτοκοινότητες που στο σύνολο τους αποτελούν τη βλάστηση μιας περιοχής.

88 Βιοκοινοτικές χαρτογραφήσεις Έννοια βλάστησης Βλάστηση είναι: η μορφή που έχουν τα φυτικά είδη μιας περιοχής που συγκροτούν τη χλωρίδα της και ο τρόπος με τον οποίο αυτά συνδέονται, συνενώνονται ποιοτικά και ποσοτικά και είναι διευθετημένα στο χώρο (χωρικό πρότυπο κατανομής) ώστε να δώσουν διάφορες φυτοκοινότητες και φυτικές διαπλάσεις όπως: δάσος θαμνώνας λιβάδι που διακρίνονται ανάλογα με τα υψηλότερα φυτά (τρεις μεγάλες γενικές κατηγορίες βλάστησης) και διαφοροποιούνται σε επιμέρους ομάδες ανάλογα με τις κατηγορίες των φυτών που επικρατούν και καθορίζουν τη φυσιογνωμία τους.

89 Βιοκοινοτικές χαρτογραφήσεις Έννοια βλάστησης Η βλάστηση αποτελεί το πιο σαφές εξωτερικό χαρακτηριστικό πολλών χερσαίων οικοσυστημάτων. Παρέχει την τροφή για όλους τους άλλους οργανισμούς και επίσης αποτελεί το βιότοπο στο εσωτερικό του οποίου πολλά ζώα αναπτύσσονται, ζουν και αναπαράγονται. Ως αποτέλεσμα αυτού, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τις μονάδες βλάστησης για τον προσδιορισμό της επικράτειας ενός οικοσυστήματος.

90 Βιοκοινοτικές χαρτογραφήσεις Έννοια βλάστησης Αν σταθούμε στην κορυφή ενός λόφου και παρατηρήσουμε ένα τοπίο όπου επικρατεί φυσική βλάστηση, τότε οι κύριες μονάδες του τοπίου που θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε θα είναι εκείνες που σχηματίζονται από τις φυτοκοινότητες που είναι παρούσες.

91 Τοπογραφική κατανομή των τύπων βλάστησης στις δυτικής έκθεσης πλαγιές ενός βουνού και μιας χαράδρας στις Η.Π.Α. (ιδεατό πρότυπο κατανομής με σαφώς οριοθετημένες μονάδες βλάστησης).

92

93 Βιοκοινότητα Βιοκοινότητα: μια κοινότητα που αποτελείται από το σύνολο των δένδρων ενός δάσους, από τα ξυλώδη και τα ποώδη φυτά του υπωρόφου του, από τους οργανισμούς που ζουν μέσα στο έδαφος και από τα ζώα που αναπτύσσονται στο δάσος. Φυτοκοινότητα + Ζωοκοινότητα μιας περιοχής = Η βιοκοινότητα της περιοχής. Φυτοκοινότητα: ο συνδυασμός των φυτικών ειδών που εξαρτάται από το περιβάλλον, που βρίσκονται σε στενό ανταγωνισμό μεταξύ τους και που μεταβάλλουν τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπου αναπτύσσονται.

94 Βιοκοινότητα Οι φυτοκοινότητες, εφόσον είναι σταθερές, χαρακτηρίζονται από σταθερή χλωριδική σύνθεση, που βρίσκεται μεταξύ τους και με το περιβάλλον σε οικολογική ισορροπία. Μια οικολογικά ισορροπημένη κοινότητα δεν σημαίνει ότι αποτελεί κάτι το στατικό αλλά κάτι το δυναμικό, γιατί διαρκώς τα μεγάλης ηλικίας φυτά πεθαίνουν και ταυτόχρονα αντικαθίστανται από νέα.

95 Σχέσεις μεταξύ των διαφόρων επιπέδων οικολογικής ολοκλήρωσης στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος

96 Βιοκοινότητα Όταν μια βιοκοινότητα έχει φτάσει σε σταθερή σύνθεση τότε βρίσκεται σε ισορροπία με το περιβάλλον της που συχνά ονομάζεται βιότοπος. Ο συνδυασμός λοιπόν της βιοκοινότητας με το βιότοπό της συγκροτεί το οικοσύστημα. Κάθε οικοσύστημα έχει την κατάλληλη βιοκοινότητα, τον κατάλληλο βιότοπο και συνδέονται μεταξύ τους με εξειδικευμένη τρόπο και λειτουργία.

97 Βιοκοινότητα Το τμήμα του οικοσυστήματος που σχηματίζεται από τα ανώτερα φυτά αποτελεί σχεδόν πάντα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βιοκοινότητας και της λειτουργίας της, γιατί αυτή παριστάνει ποσοτικά το ουσιαστικό μέρος - καμιά φορά σχεδόν το σύνολο - της βιομάζας και των ανταλλαγών.

98 Βιοκοινότητα Ως αποτέλεσμα έχουμε ότι αυτό το τμήμα του οικοσυστήματος δηλ. η φυτοκοινότητα περιέχει από μόνη της μια σημαντική ποσότητα πληροφοριών ως προς την υπόλοιπη σύνθεση του οικοσυστήματος, καθώς επίσης και ως προς τη λειτουργία και το βιότοπό του. Γι αυτό το λόγο, η χαρτογράφηση της βλάστησης ήταν η αρχή και παραμένει το κέντρο της οικολογικής χαρτογράφησης

99 Οργάνωση μιας βιοκοινότητας 1. Παράδειγμα ενός δάσους δρυός (βελανιδιάς). Η κατακόρυφη δομή δείχνει με σαφήνεια την ύπαρξη στρώσεων (δενδρώδης, θαμνώδης, ποώδης, παρεδαφιαία με βρύα) 2. Λεπτομέρεια της αναπαράστασης του δάσους (1) 3. Κάθετη τομή του εδάφους 4. Τομή (προφίλ) ενός φυσικού δάσους με οξυά (F), ελάτη (Α), ερυθρελάτη (Ρ)

100 European Habitat Map - Annex I - Level 1

101 Δυναμική των οικοσυστημάτων Πρόκειται για την εύρεση της διάστασης του χρόνου. Τα οικοσυστήματα πράγματι δεν είναι στατικά: τροποποιούνται αναμφίβολα όταν το περιβάλλον αλλάξει και έχουμε εξωγενή εξέλιξη που μπορεί να είναι γρήγορη (π.χ. όταν ξηραίνεται ένα έλος), ή μετασχηματίζονται αυτόματα, οπότε έχουμε ενδογενή εξέλιξη, που είναι πάντα μακροχρόνια και οδηγεί σε αύξηση της βιομάζας τους, της δομικής τους ποικιλότητας και της πολυπλοκότητας της λειτουργίας τους.

102 Δυναμική των οικοσυστημάτων Έτσι λοιπόν, με το πέρασμα του χρόνου οι διάφορες ομάδες διαδέχονται η μια την άλλη, μέχρι ένα τελικό στάδιο που γενικά είναι δασικό και ονομάζεται στάδιο κλίμαξ ή δυνητική βλάστηση. Φυσική δυναμική σειρά = το σύνολο των μονάδων που συγκροτούν μια «φυτοκοινότητα κλίμαξ» και η οποία γενικά είναι ένας δασικός τύπος βλάστησης (ένα δάσος).

103 Διάγραμμα απεικόνισης της αρχής των δυναμικών σειρών της βλάστησης.

104 Δυναμική των οικοσυστημάτων Όλες οι φυτοκοινωνίες που εξελίσσονται προς τη φυσική δυναμική σειρά ή προς τη δυνητική βλάστηση ή που προέρχονται από αυτή μετά από υποβάθμιση, καθιστά δυνατό να προχωρήσουμε προς τη χαρτογράφηση της δυνητικής βλάστησης. Διαιρούμε τις προς χαρτογράφηση περιοχές, σε σαφώς προσδιορισμένες μονάδες, κάθε μια από τις οποίες αντιστοιχεί σε μια σειρά, και οι οποίες μπορεί να βρίσκονται στο ίδιο κλίμαξ στάδιο.

105

106 European land cover database

107 Αρχές της χαρτογραφικής αναπαράστασης των φυτοκοινοτήτων Οι φυτοκοινωνίες θα πρέπει να εντοπιστούν, να αναγνωριστούν και να ταξινομηθούν πάνω σε αυστηρές βάσεις, ώστε να μπορούν να θεωρηθούν ως ο αντιπροσωπευτικός πυρήνας των οικοσυστημάτων. Ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις πριν προχωρήσουμε στην απεικόνιση της βλάστησης είναι:

108 Αρχές της χαρτογραφικής αναπαράστασης των φυτοκοινοτήτων Ποιους από τους χαρακτήρες που συμβάλλουν στον καθορισμό ενός τύπου βλάστησης (σύνθεση, δομή, δυναμική εξέλιξη-διαδοχή), πρέπει να κρατήσουμε ως θέματα για χαρτογράφηση; Πως, και στη συνέχεια με ποιους κανόνες (αρχές) μπορούμε να εκτιμήσουμε, να ερμηνεύσουμε και να αναπαραστήσουμε τους τύπους βλάστησης;

Πρόλογος...11. 1. Οργανισμοί...15

Πρόλογος...11. 1. Οργανισμοί...15 Περιεχόμενα Πρόλογος...11 1. Οργανισμοί...15 1.1 Οργανισμοί και είδη...15 1.1.1 Ιδιότητες των οργανισμών...15 1.1.2 Φαινότυπος, γονότυπος, οικότυπος...17 1.1.3 Η έννοια του είδους και ο αριθμός των ειδών...19

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Οικολογία Οικολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών (συνεπώς και του ανθρώπου)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΙΚΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ Δεν υπάρχουν Μόνιμες αλλαγές ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ Υπάρχουν Μόνιμες αλλαγές Διαδοχή Μετανάστευση ειδών Ιστορικές αλλαγές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 9 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Η έννοια του οικοσυστήματος 11 Κεφάλαιο Πρώτο: Το μοντέλο του οικοσυστήματος 1.1. Βασικές αρχές και ορισμοί της Οικολογίας των Οικοσυστημάτων 1.2. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Οικολογίας & Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Διδάσκων: Καθηγητής Παναγιώτης Δ. Δημόπουλος Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Ποιο Χάρτη θα χρησιμοποιήσω αν θέλω να μάθω τη θέση της Αφρικής στον κόσμο; Θα χρησιμοποιήσω τον Παγκόσμιο Χάρτη Ποια είναι η θέση της Αφρικής στον κόσμο; Η απάντηση μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 1 η Άσκηση Έρευνα στο πεδίο - Οργάνωση πειράματος Μέθοδοι Δειγματοληψίας Εύρεση πληθυσμιακής

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά χαρακτηριστικά των χαρτών

Βασικά χαρακτηριστικά των χαρτών Ορισμοί του χάρτη Μια αναπαράσταση, συνήθως υπό κλίμακα και σε ένα επίπεδο μέσο, μιας συλλογής υλικών ή αφηρημένων στοιχείων πάνω ή σε σχέση με την επιφάνεια της γης ή άλλου ουράνιου σώματος (ICA, 1973)...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1)το γεωγραφικό πλάτος 2)την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3)το

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 8 η Διάλεξη : Υδραυλική Τραχύτητα Φώτιος Π. Μάρης, Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. Πηγή: Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ύο Μέρη Γενική Κλιµατολογία-Κλίµα Μεσογείου Κλίµα Ελλάδος ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ & ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ιδάσκων Χρήστος Μπαλαφούτης Καθηγητής Τοµέα Μετεωρολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Ο ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Δρ. ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ 2008-2009

ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Ο ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Δρ. ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ 2008-2009 ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Ο ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Δρ. ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ 2008-2009 Τοπογραφικοί Χάρτες Περίγραμμα - Ορισμοί - Χαρακτηριστικά Στοιχεία - Ισοϋψείς Καμπύλες - Κατασκευή τοπογραφικής τομής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Δρ. Κώστας Ποϊραζίδης, Δασολόγος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2009-2010 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Εισαγωγή στην επιστήμη της Οικολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 10: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Άλλοι χάρτες λαμβάνουν υπόψη και το υψόμετρο του αντικειμένου σε σχέση με ένα επίπεδο αναφοράς

Άλλοι χάρτες λαμβάνουν υπόψη και το υψόμετρο του αντικειμένου σε σχέση με ένα επίπεδο αναφοράς ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Ένας χάρτης είναι ένας τρόπος αναπαράστασης της πραγματικής θέσης ενός αντικειμένου ή αντικειμένων σε μια τεχνητά δημιουργουμένη επιφάνεια δύο διαστάσεων Πολλοί χάρτες (π.χ. χάρτες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΛΙΜΑΤΩΝ σκοπό έχει

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΛΙΜΑΤΩΝ σκοπό έχει ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΛΙΜΑΤΩΝ Το κλίμα είναι συνδυασμός των μέσων όρων και των άκρων τιμών των μετεωρολογικών φαινομένων που συμβαίνουν σ έναν τόπο. Υπάρχουν άπειρα κλίματα. Η ταξινόμηση των κλιμάτων σκοπό έχει: 1.Να

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση & διατήρηση Θρεπτικών

Ανακύκλωση & διατήρηση Θρεπτικών Ανακύκλωση & διατήρηση Θρεπτικών 30-12-2014 EVA PAPASTERGIADOU Ανακύκλωση των Θρεπτικών είναι η χρησιμοποίηση, ο μετασχηματισμός, η διακίνηση & η επαναχρησιμοποίηση των θρεπτικών στοιχείων στα οικοσυστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χλωρίδα και Πανίδα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου Παρουσίαση Γιώργος Σέκκες Καθηγητής Γεωγραφίας Λευκωσία 2017 Ερώτηση! Ποια η διάφορα µεταξύ του κλίµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΤΥΠΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ. Δρ. Frederic Bendali Phytoecologue ECO-CONSULTANTS S.A.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΤΥΠΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ. Δρ. Frederic Bendali Phytoecologue ECO-CONSULTANTS S.A. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΤΥΠΩΝ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ Δρ. Frederic Bendali Phytoecologue ECO-CONSULTANTS S.A. ΕΙΣΑΓΩΓH (1) Ο προσδιορισμός των τύπων οικοτόπων σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΒΑΔΙΩΝ Στη χώρα μας, οι κύριες χρήσεις γης είναι Λιβάδια Γεωργικές εκτάσεις Δάση Ιδιαίτερα στον ορεινό και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ Χειμερινό εξάμηνο 2009 2010 Κ. Ποϊραζίδης Διαμόρφωση προτύπων ΕΙΣΗΓΗΣΗ 3 Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου; Το χωρικό πρότυπο επηρεάζει τις οικολογικές διεργασίες (δυναμική των πληθυσμών,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Στοιχεία τοπογραφικών χαρτών

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Στοιχεία τοπογραφικών χαρτών ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Στοιχεία τοπογραφικών χαρτών ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Τοπογραφικοί χάρτες Βασικό στοιχείο του χάρτη αποτελεί : το τοπογραφικό υπόβαθρο, που αναπαριστά µε τη βοήθεια γραµµών (ισοϋψών)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (2 Ο κεφάλαιο) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα.

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1. Διευκρινίστε τις έννοιες «καιρός» και «κλίμα» 2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. 3. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 9: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα (I) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση προτύπων. 21 March Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου;

Διαμόρφωση προτύπων. 21 March Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου; Διαμόρφωση προτύπων Γιατί μελετάμε το πρότυπο τοπίου; Το χωρικό πρότυπο επηρεάζει τις οικολογικές διεργασίες (δυναμική των πληθυσμών, τη βιοποικιλότητα, οικοφυσιολογικές διεργασίες των οικοσυστημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Οπτικοποίηση και Χαρτογραφικός Σχεδιασµός

Οπτικοποίηση και Χαρτογραφικός Σχεδιασµός ΠΜΣ «Πληροφορική» Τµήµα Πληροφορικής Πανεπιστήµιο Πειραιώς ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Introduction to GeoInformatics) Οπτικοποίηση και Χαρτογραφικός Σχεδιασµός Μαργαρίτα Κόκλα Ορισµοί του χάρτη Μια αναπαράσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα της Ελλάδος. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Σ ε λ ί δ α 1

Το κλίμα της Ελλάδος. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Σ ε λ ί δ α 1 Το κλίμα της Ελλάδος Λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης στη Μεσόγειο και του πλούσιου ανάγλυφου της, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από διάφορες κλιματικές ζώνες. Η Ελλάδα, συνολικής επιφάνειας 131.957

Διαβάστε περισσότερα

Η παλυνολογία εξετάζει την παλαιοβλάστηση τα παλαιο-περιβάλλοντα το παλαιο-κλίμα Την επίδραση του ανθρώπου (π.χ. γεωργία)

Η παλυνολογία εξετάζει την παλαιοβλάστηση τα παλαιο-περιβάλλοντα το παλαιο-κλίμα Την επίδραση του ανθρώπου (π.χ. γεωργία) ΠΑΛΥΝΟΛΟΓΙΑ Παλυνολογία είναι η μελέτη των κόκκων γύρεως (pollen) και των σπορίων (spores) Περιλαμβάνει και: βρυόφυτα (bryophytes), φύκη (phycophyta, algae) και μύκητες (mycophyta, fungi) Η παλυνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Κλίμα Γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 30 ο και 45 ο, τροπικές περιοχές (ισημερινός) αναπτύσσεται αλλά δεν καρποφορεί λόγω έλλειψης ψύχους για διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών ή

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΓΗΪΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. 22/5/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΓΗΪΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. 22/5/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΓΗΪΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 22/5/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 Τοποθέτηση του προβλήµατος Η γήϊνη επιφάνεια [ανάγλυφο] αποτελεί ένα ορατό, φυσικό, συνεχές φαινόµενο, το οποίο εµπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ Χειμερινό εξάμηνο 2009 2010 Κ. Ποϊραζίδης ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Τοπίο συνήθως αποκαλείται ένας συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος που έχει ιδιαίτερη ομορφιά και προκαλεί ευχαρίστηση στον κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: 7 o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας Οικολογία: συνδέοντας συστήματα, κλίμακες και ερευνητικά πεδία

Τίτλος: 7 o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας Οικολογία: συνδέοντας συστήματα, κλίμακες και ερευνητικά πεδία Τίτλος: 7 o Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας Οικολογία: συνδέοντας συστήματα, κλίμακες και ερευνητικά πεδία Έκδοση: Ελληνική Οικολογική Εταιρεία Επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Γ. Δημητρακόπουλος, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ KOPPEN Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1) το

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ KOPPEN Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1) το ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ KOPPEN Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1) το γεωγραφικό πλάτος 2) την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3) το

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Λειτουργίες και αξίες των υγροτόπω. Εαρινό

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Λειτουργίες και αξίες των υγροτόπω. Εαρινό ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η και αξίες των υγροτόπω 03/12/10 Εαρινό 2010 2011 Εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων Ρόλο παίζουν οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους και του γεωλογικού

Διαβάστε περισσότερα

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων)

Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Νεοφυτικός αιώνας (περίοδος των Αγγειοσπέρμων) Η κυριαρχία των Αγγειοσπέρμων αρχίζει από το Mέσο Kρητιδικό (πριν 100 εκ. χρόνια) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υπάρχουν περίπου 250.000 είδη Αγγειοσπέρμων.

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση φυτικού και ζωικού βασιλείου. Σύνολα ομοειδών αντικειμένων παρουσιάζουν κοινές ιδιότητες

Συντήρηση φυτικού και ζωικού βασιλείου. Σύνολα ομοειδών αντικειμένων παρουσιάζουν κοινές ιδιότητες Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Μεγάλη ποικιλία εδαφών Συντήρηση φυτικού και ζωικού βασιλείου Οδήγησε ταξινόμηση εδαφών Σύνολα ομοειδών αντικειμένων παρουσιάζουν κοινές ιδιότητες Ταξινόμηση πληροφορίες Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΔΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Όλα τα έμβια όντα συνυπάρχουν με αβιοτικούς παράγοντες με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν οργανισμοί: 1. Αυτότροφοι (Δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια και μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση θεματικών δεδομένων

Απόδοση θεματικών δεδομένων Απόδοση θεματικών δεδομένων Ποιοτικές διαφοροποιήσεις Σημειακά Γραμμικά Επιφανειακά Ποσοτικές διαφοροποιήσεις Ειδικές θεματικές απεικονίσεις Δασυμετρική Ισαριθμική Πλάγιες όψεις Χαρτόγραμμα Χάρτης κουκίδων

Διαβάστε περισσότερα

Χλωριδικές μονάδες βλάστησης και συστήματα

Χλωριδικές μονάδες βλάστησης και συστήματα Χλωριδικές μονάδες βλάστησης και συστήματα Α. Ποια τα βήματα της χλωριδικής έρευνας; Β. Δειγματοληψία με quadrat 1. Επιλογή quadrat 2. Σχήμα και μέγεθος quadrat 3. Αριθμός και διάταξη quadrats 4. Πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΩΝ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 10. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΩΝ - Η μέση καιρική κατάσταση, δηλαδή η σύνθεση του καιρού για μια μεγάλη χρονική περίοδο η οποία είναι απαραίτητη για την απαλοιφή των

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΡΟ. Η Σημασία του Υδάτινοι Πόροι Ο πόλεμος του Νερού. Αυγέρη Βασιλική Ανδριώτη Μαρινα Βλάχου Ελίνα

ΝΕΡΟ. Η Σημασία του Υδάτινοι Πόροι Ο πόλεμος του Νερού. Αυγέρη Βασιλική Ανδριώτη Μαρινα Βλάχου Ελίνα ΝΕΡΟ Η Σημασία του Υδάτινοι Πόροι Ο πόλεμος του Νερού Αυγέρη Βασιλική Ανδριώτη Μαρινα Βλάχου Ελίνα Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας είναι απαραιτητο για την διατήρηση της ζώης στη γη και

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης

Kεφάλαιο 11 (σελ ) Ζώνες βλάστησης Β Ενότητα «Το φυσικό περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 11 (σελ. 43 45) Ζώνες βλάστησης Στόχοι: -να γνωρίσουµε την έννοια της βλάστησης -να παρατηρήσουµε την κατανοµή της βλάστησης στην επιφάνεια της Γης -να συνδέουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γεωδαιτικό σύστημα Χάρτης Πυξίδα Χάραξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ. Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες

ΑΣΚΗΣΗ. Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες ΑΣΚΗΣΗ Πυκνότητα και πορώδες χιονιού. Ποια είναι η σχέση των δυο; Αρνητική ή Θετική; Δείξτε τη σχέση γραφικά, χ άξονας πυκνότητα, ψ άξονας πορώδες Για πιο λόγο είναι η σχέση είναι Θετική ή Αρνητική (δικαιολογήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ε. Ντόνου 1, Γ. Ζαλίδης 1, A. Μαντούζα 2 1 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή, Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 Υπολογισμός της κλίμακας και μέτρηση οριζόντιων αποστάσεων

Άσκηση 1 Υπολογισμός της κλίμακας και μέτρηση οριζόντιων αποστάσεων Άσκηση 1 Υπολογισμός της κλίμακας και μέτρηση οριζόντιων αποστάσεων ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1.1 Τρόποι έκφρασης της κλίμακας αεροφωτογραφιών Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της αεροφωτογραφίας η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Βιολόγος- Μεταδιδάκτορας, Τομέας Οικολογίας & Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ. 2

Βιολόγος- Μεταδιδάκτορας, Τομέας Οικολογίας & Ταξινομικής, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ. 2 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ & ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Χριστοπούλου Α 1, Φύλλας ΝΜ 2, Αριανούτσου Μ 3 1 Βιολόγος- Μεταδιδάκτορας, Τομέας Οικολογίας & Ταξινομικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΡΗΤΗΣ LIFE ENVIRONMENT «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΝΟ ΕΞΑΜΕΝΕΣ: ΕΠΙ ΕΙΞΗ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» LIFE00ENV/GR/000685 ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι µια γης

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα ενός ΓΣΠ: Οντότητες, αντικείμενα και περιγραφικά χαρακτηριστικά

Δεδομένα ενός ΓΣΠ: Οντότητες, αντικείμενα και περιγραφικά χαρακτηριστικά Δεδομένα ενός ΓΣΠ: Οντότητες, αντικείμενα και περιγραφικά χαρακτηριστικά Aπεικόνιση του πραγματικού κόσμου σε ένα ΓΣΠ: Απλοποίηση απόψεων της πραγματικότητας Οι οντότητες (entities) του πραγματικού κόσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ Ισχυρό Μεταφορικό Μέσο ΚΙΝΗΣΗ: Ομαλή και Αζήμια Ή Ανώμαλη και Επιζήμια ΛΟΓΟΙ: Κλίμα, Άνιση κατανομή βροχής, Πετρώματα,

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας

Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας ΘΕΜΑ 1 ο Η έννοια του οικοσυστήματος Ροή ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ρ. Κ. ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο πολυλειτουργικός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 16_10_2012 ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2.1 Απεικόνιση του ανάγλυφου Μια εδαφική περιοχή αποτελείται από εξέχουσες και εισέχουσες εδαφικές μορφές. Τα εξέχοντα εδαφικά τμήματα βρίσκονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ 8.ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου.

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου. Ενότητα Χάρτες Φύλλο Εργασίας Μελέτη χαρτών Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο.Τμήμα..Ημερομηνία. Σκοποί του φύλλου εργασίας Η εξοικείωση 1. Με την χρήση των χαρτών 2. Με την χρήση της πυξίδας 3. Με την εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυμο: Όνομα: Εξάμηνο:

Επώνυμο: Όνομα: Εξάμηνο: ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006-2007 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ) ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικά χαρακτηρισµένα σύµβολα

Εννοιολογικά χαρακτηρισµένα σύµβολα γραφικά χαρακτηριστικά σηµείων σύνδεση χαρακτηριστικά δεδοµένων Εννοιολογικά χαρακτηρισµένα σύµβολα Στόχοι χαρτογραφικής σχεδίασης Χάρτης γενικής αναφοράς απόδοση ποικιλίας γεωγραφικών πληροφοριών Θεµατικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Ι. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα Ζαΐμης Γεώργιος Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία Κατακρημνίσματα ΝΕΡΟ - Τρεις μορφές Υγρασία στην Ατμόσφαιρα Εξάτμιση και Διαπνοή Ελλάδα που περισσότερες βροχοπτώσεις και γιατί; Υγρασία

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

Η Γενίκευση στη Χαρτογραφία

Η Γενίκευση στη Χαρτογραφία Η Γενίκευση στη Χαρτογραφία Χαρτογραφία Ι 1 Τοποθέτηση του προβλήματος [I] Οι χάρτες αποτελούν το μέσο γραφικής απόδοσης - σε σμίκρυνση - κάποιου τμήματος της γήινης επιφάνειας. Θα ήταν δύσκολο - αν όχι

Διαβάστε περισσότερα

Βιοποικιλότητα & Αγροτικά Οικοσυστήματα

Βιοποικιλότητα & Αγροτικά Οικοσυστήματα ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη, 24.03.2017 Αρ.Πρωτ.: 397 Θέμα: Συγκρότηση Εκλεκτορικού Σώματος για την εκλογή καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος στο γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Άρδευση

ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Άρδευση Άρδευση Δένδρο ανθεκτικό σε ξηρασία και άλατα Ανταποκρίνεται στην άρδευση με αυξημένη παραγωγή και ποιότητα προϊόντων Μέθοδος άρδευσης κυρίως με σταγόνες και εκτοξευτήρες Σε περιοχές με ετήσιο ύψος βροχόπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΜΑΖΟΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΕΠΙΟ ΠΕΥΚΗ (PINUS HALEPENSIS) ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑΤΟΪΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΜΑΖΟΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΕΠΙΟ ΠΕΥΚΗ (PINUS HALEPENSIS) ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑΤΟΪΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΜΑΖΟΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΕΠΙΟ ΠΕΥΚΗ (PINUS HALEPENSIS) ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑΤΟΪΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια: Αγγελάκη Ειρήνη Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κιτικίδου Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σπυρίδων Κωτσόπουλος Καθηγητής, Διαχείριση Υδατικών Πόρων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας AGROCLIMA

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα; ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Μονάδες 3,3) 1. Ποια είναι η διοικητική ιεραρχία των πόλεων στην Ελλάδα; Πως λέγεται ο διοικητής του κάθε διοικητικού τομέα; 2. Ποιους γεωλογικούς αιώνες περιλαμβάνει η γεωλογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΤΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΤΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΤΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΦΥΤΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Χωρολογία των φυτών Εξελικτική ή ιστορική φυτογεωγραφία Φυτοκοινωνιολογία Οικολογική φυτογεωγραφία Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ 1) Η ερμηνεία της περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε. - ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΦΠ - 4006 ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

Εξελικτική πορεία της ελληνικής χλωρίδας παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου

Εξελικτική πορεία της ελληνικής χλωρίδας παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου Εξελικτική πορεία της ελληνικής χλωρίδας παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου Καθηγητής Δημήτριος Χριστοδουλάκης Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Φυτών E-mail: dkchrist@upatras.gr Τηλ.: 2610 997277 20 Αιγηίδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α. Λεγάκις* & Π.Β. Πετράκης** * Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών ** ΕΘΙΑΓΕ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Οικοσυστημάτων 11 ο Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

Αθανασίου Έκτωρ, Ζαμπέτογλου Αθανάσιος, Μπογκντάνι Φίντο, Πάνος Δημήτριος, Παπαλεξίου Ευαγγελία Μαθητές Α Λυκείου, Αριστοτέλειο Κολλέγιο

Αθανασίου Έκτωρ, Ζαμπέτογλου Αθανάσιος, Μπογκντάνι Φίντο, Πάνος Δημήτριος, Παπαλεξίου Ευαγγελία Μαθητές Α Λυκείου, Αριστοτέλειο Κολλέγιο Αθανασίου Έκτωρ, Ζαμπέτογλου Αθανάσιος, Μπογκντάνι Φίντο, Πάνος Δημήτριος, Παπαλεξίου Ευαγγελία Μαθητές Α Λυκείου, Αριστοτέλειο Κολλέγιο Επιβλέπουσες Καθηγήτριες: Δρ. Κοκκίνου Ελένη Φυσικός Παπαχρήστου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ Χαρτογραφία Ι 1 ΟΡΙΣΜΟΙ Φαινόμενο: Ο,τιδήποτε υποπίπτει στην ανθρώπινη αντίληψη Γεωγραφικό (Γεωχωρικό ή χωρικό) φαινόμενο: Ο,τιδήποτε υποπίπτει στην ανθρώπινη αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ Δρ. Μ. Στεφούλη, stefouli@igme.gr Π. Κρασάκης, MSc Γεωλόγος / Ειδικός ΓΠΣ Εισαγωγή Σκοπός της παρουσίασης είναι η αξιολόγηση: Εξειδικευμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Κεφάλαιο 5 ο : Οικοσυστήµατα ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η µελέτη των αλληλεπιδράσεων µεταξύ των µορφών ζωής και του περιβάλλοντός τους είναι η επιστήµη της οικολογίας. Το οικολογικό σύστηµα των οργανισµών και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Τύποι νησιών Αν θεωρηθεί (κάπως αυθαίρετα) ότι η Νέα Γουινέα είναι το μεγαλύτερο νησί, τότε τα θαλάσσια νησιά αποτελούν το 3% της

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2 Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας Κεφάλαιο 2.2 Ο ρόλος της ενέργειας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.2 Τροφικές σχέσεις και ροή ενέργειας Τροφικές Σχέσεις και Ροή Ενέργειας Κάθε οργανωμένο σύστημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΑΞΗ ΣΤ ΟΜΑΔΑ PC1 ΜΑΡΙΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΝΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΑΞΗ ΣΤ ΟΜΑΔΑ PC1 ΜΑΡΙΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΝΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ User 1 2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΑΞΗ ΣΤ ΟΜΑΔΑ PC1 ΜΑΡΙΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΝΑ Ελληνικά δάση Ζώνες βλάστησης της Ελλάδας Η Ελλάδα γενικά είναι χώρα ορεινή και θα έπρεπε να έχει μεγάλες δασικές εκτάσεις όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΗΓενίκευση στη Χαρτογραφία. Λύσανδρος Τσούλος 1

ΗΓενίκευση στη Χαρτογραφία. Λύσανδρος Τσούλος 1 ΗΓενίκευση στη Χαρτογραφία Λύσανδρος Τσούλος 1 Τοποθέτηση του προβλήματος [I] Οι χάρτες αποτελούν το μέσο γραφικής απόδοσης - σε σμίκρυνση - κάποιου τμήματος της γήϊνης επιφάνειας. Θα ήταν δύσκολο - αν

Διαβάστε περισσότερα

Γραφική απόδοση στοιχείων γεωγραφικού χώρου (φυσικού και ανθρωπογενούς) ή αλληλοσυσχετίσων

Γραφική απόδοση στοιχείων γεωγραφικού χώρου (φυσικού και ανθρωπογενούς) ή αλληλοσυσχετίσων Μαθήµατα Χαρτογραφίας στη ΣΑΤΜ - ΕΜΠ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ I (2 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ II (5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ (7 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ (5 ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Θεµατική Χαρτογραφία Γραφική απόδοση στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ Η βροχή αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μετεωρολογικές παραμέτρους. Είναι η πιο κοινή μορφή υετού και αποτελείται από σταγόνες που βρίσκονται σε υγρή κατάσταση. 1. Βροχομετρικές παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής

Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής Γιώργος Πουλής, Δασολόγος M.Sc. Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων Διάρθρωση της παρουσίασης Σχεδιασμός ενός προγράμματος παρακολούθησης Η

Διαβάστε περισσότερα

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΩΝ ΦΡΥΓΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΩΝ ΦΡΥΓΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΩΝ ΦΡΥΓΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ" Δρ. Νικόλαος Α. Θεοδωρίδης ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118Α ). Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα