Ιστορικό. Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορικό. Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας"

Transcript

1 Ιστορικό Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, από την ίδρυσή της το 1931, αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς και πολυπληθείς σε µέλη συλλόγους της πόλης της Καβάλας, που υπηρετεί πιστά την ιστορική έρευνα, την παράδοση και τον πολιτισµό της Θάσου. Η λειτουργία της Θασιακής Ένωσης είναι άµεσα συνυφασµένη µε το νησί της Θάσου. Έτσι στους στόχους της περιλαµβάνονται: 1. Η ανάπτυξη κοινωνικών δεσµών µεταξύ των Θασίων που ζουν στην πόλη της Καβάλας και αλλού. 2. Η διάσωση και διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονοµιάς της Θάσου. 3. Η προώθηση και επίλυση των κοινωνικών προβληµάτων των κατοίκων του νησιού. 4. Η τουριστική προβολή της Θάσου στο εσωτερικό και εξωτερικό. 5. Η περιβαλλοντική προστασία του νησιού. Για την πραγµάτωση των παραπάνω στόχων η Θασιακή Ένωση διοργανώνει Συµπόσια Θασιακών Μελετών και εκδίδει τα «Θασιακά». Πραγµατοποιεί, επίσης, κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος µε κορυφαίες την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη βράβευση των αριστούχων Θασίων ή θασιακής καταγωγής µαθητών, τον αποκριάτικο χορό και την ετήσια πολιτιστική εκδήλωση. Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

2 Συµπόσια Θασιακών Μελετών Η Θασιακή Ένωση Καβάλας από το 1991 πραγµατοποιεί κάθε τέσσερα χρόνια Συµπόσια Θασιακών Μελετών µε σκοπό τη διαφώτιση του παρελθόντος της Θάσου πάνω σε θέµατα ιστορικού, αρχαιολογικού, λαογραφικού, αρχιτεκτονικού, νοµικού, γλωσσικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. To 6o Συµπόσιo Θασιακών Μελετών πραγµατοποιήθηκε στη Θάσο το Σεπτέµβριο του 2011 από την Εταιρεία Θασιακών Μελετών και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία µε το ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, το Τ.Ε.Ι. Καβάλας, το ήµο Θάσου και τη Θασιακή Ένωση Καβάλας µε θεµατική όµοια µε εκείνη των Συµποσίων που προηγήθηκαν, ήτοι: «Η ΘΑΣΟΣ ΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΑ - ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Τα Πρακτικά του 6 ου Συµποσίου θα αποτελέσουν το 16 ο τόµο των «Θασιακών». Τόµοι «Θασιακών» Το 1984 η Θ.Ε.Κ. εκδίδει τον πρώτο τόµο των «Θασιακών». Μέχρι σήµερα έχουν εκδοθεί 15 τόµοι στους οποίους εµπεριέχονται εργασίες επιστηµόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, που αφορούν την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία και τον πολιτισµό της Θάσου από την αρχαιότητα µέχρι και τον προηγούµενο αιώνα.

3 Βράβευση αριστούχων µαθητών Η Θασιακή Ένωση Καβάλας από το 1974 βραβεύει κάθε χρόνο στη Θάσο, σε µια λαµπρή πανεκπαιδευτική εκδήλωση, τους αριστούχους απόφοιτους Θασίους ή θασιακής καταγωγής µαθητές των ηµοτικών, Γυµνασίων και Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Στην ίδια εκδήλωση από το 2013 θα απονέµονται και τα βραβεία του Μαθητικού ιαγωνισµού Φωτογραφίας που θέσπισε η Θ.Ε.Κ. στη µνήµη του πρώην προέδρου της Λάζαρου Αλβανού. Φωτογραφικό Αρχείο Η Θ.Ε.Κ. διαθέτει ένα σηµαντικό ψηφιοποιηµένο φωτογραφικό αρχείο από παλιές φωτογραφίες των περασµένων αιώνων της Θάσου και µια πλούσια ταινιοθήκη (ζωντανό αρχείο) µε καταγραφές από συνεντεύξεις κυρίως ηλικιωµένων ανθρώπων γύρω από τα σηµαντικά ιστορικά γεγονότα, την καθηµερινή ζωή των κατοίκων, τα ήθη και έθιµα του νησιού µας. Αξιοποιώντας ένα µεγάλο µέρος του φωτογραφικού αρχείου ο σύλλογός µας κυκλοφόρησε το 2010 το φωτογραφικό Λεύκωµα «Η Θάσος του χθες σε άσπρο µαύρο. Αναµνήσεις από το παρελθόν ( )», την επιµέλεια του οποίου είχαν ο αείµνηστος Λάζαρος Αλβανός που έκανε την επεξεργασία των φωτογραφιών και ο ηµήτριος Θεοδωρίδης που έγραψε τα κείµενα. Μέσα από τις σελίδες του Λευκώµατος προβάλλονται η κοινωνική ζωή των απλών ανθρώπων, οι εργασίες τους, οι γιορτές, τα πανηγύρια, οι γάµοι τους, καθώς και κορυφαία ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη νεότερη ιστορία του νησιού µας. Ένα σπάνιο Λεύκωµα µε µεγάλο ιστορικό, λαογραφικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. «Η Θάσος του χθες σε άσπρο µαύρο. Αναµνήσεις από το παρελθόν» κυκλοφορεί και σε ντοκιµαντέρ που δηµιούργησε ο Λάζαρος Αλβανός. Από τον ίδιο δηµιουργό κυκλοφορεί, το ντοκιµαντέρ «Ταξίδι στη Θάσο» 1 ο µέρος (Πρίνος Σωτήρος Καλλιράχη Μαριές) και το Επετειακό Ντοκιµαντέρ «Θασιακή Ένωση Καβάλας ( ) 80 χρόνια πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς»

4

5 Xορευτικά τµήµατα Θεατρική οµάδα Η Θασιακή Ένωση Καβάλας για την εκµάθηση των παραδοσιακών χορών της Θάσου και άλλων περιοχών της πατρίδας µας διαθέτει τρία χορευτικά τµήµατα (παιδικό εφηβικό ενηλίκων) τα οποία κατά καιρούς µας εκπροσωπούν επάξια σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ του εσωτερικού και του εξωτερικού. Για τις ανάγκες των χορευτικών τµηµάτων διατηρεί πλούσιο βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών. Υπεύθυνη εκµάθησης παραδοσιακών χορών είναι η κα. Καλαµούκη έσποινα. Πρόσφατα δηµιουργήθηκε και θεατρική οµάδα η οποία φιλοδοξεί να συµβάλει στη θεατρική αναβάθµιση της πόλης µας. Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, εκπροσωπώντας το ήµο Καβάλας, συµµετείχε µε 29µελή αντιπροσωπεία στο 31 ο ιεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σαµψούντα της Τουρκίας. Στο Φεστιβάλ, που πραγµατοποιήθηκε από Ιουλίου 2011, συµµετείχαν 11 χώρες. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτούργησε ελληνικό περίπτερο µε παραδοσιακά προϊόντα της Θάσου και της Καβάλας.

6 Αποκριάτικος χορός Το µεγάλο γεγονός της Αποκριάς στην πόλη µας είναι, χωρίς αµφιβολία, ο Αποκριάτικος Χορός της Θ.Ε.Κ. «Πώς του τρίβουν του πιπέρι». Εκδροµές Αποστολές Η Θ.Ε.Κ. πραγµατοποιεί ηµερήσιες και πολυήµερες εκδροµές - αποστολές σε περιοχές του εσωτερικού και του εξωτερικού µε ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

7 2008, εκδροµή στην Ιταλία Ετήσια πολιτιστική εκδήλωση Η Θ.Ε.Κ. διοργανώνει κάθε χρόνο πολιτιστική παράσταση στο Αµφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας µε την οποία παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και Λαογραφικά δρώµενα της Θάσου και άλλων περιοχών της πατρίδας µας.

8 Κοινωνική δράση Η Θ.Ε.Κ. µε παρεµβάσεις της προς τις Αρχές του τόπου, ανακοινώσεις προς τα Μ.Μ.Ε. και κινητοποιήσεις των µελών της επιδιώκει και συντελεί στην προβολή και επίλυση κοινωνικών και οικολογικών ζητηµάτων της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής. Παρούσα και σε θέµατα κοινωνικής αλληλεγγύης συµµετέχει στο πρόγραµµα του δήµου Θάσου και του δήµου Καβάλας «Κοινωνικό Παντοπωλείο» µε τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τη διανοµή τους σε συνανθρώπους µας που τα έχουν ανάγκη. Επετειακή Εκδήλωση To 2011 η Θ.Ε.Κ. συµπλήρωσε 80 χρόνια ζωής. Στην Επετειακή Πανηγυρική Εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2011 στο Αµφιθέτρο της Π. Ε. Καβάλας ανακηρύχθηκε επίτιµο µέλος του ιστορικού συλλόγου ο Σεβασµιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος, για το πολύπλευρο και πολυσήµαντο έργο του ως Ποιµενάρχη και για την πολύτιµη συµβολή του στην προαγωγή της ιστορικής έρευνας της περιοχής µας. Ο Πρόεδρος της Θ.Ε.Κ. κ. Ν. Τσιλογεώργης ανακηρύσσει το Μητροπολίτη κ.κ. Προκόπιο Επίτιµο Μέλος και ο ήµαρχος Θάσου κ. Κ. Χατζηεµµανουήλ του επιδίδει την πλακέτα. Στην εκδήλωση προβλήθηκε το Επετειακό Ντοκιµαντέρ που δηµιούργησε ο αείµνηστος Λάζαρος Αλβανός «Θασιακή Ένωση Καβάλας ( ) 80 χρόνια πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς»

9 Επετειακό Λεύκωµα Με τη συµπλήρωση εκατονταετηρίδας ( ) από την απελευθέρωση της Θάσου από τους Τούρκους ο ήµος Θάσου και η Θασιακή Ένωση Καβάλας κυκλοφόρησαν το Επετειακό Λεύκωµα του Κωνσταντίνου Ι. Χιόνη «Το Χρονικό της Απελευθέρωσης της Θάσου». Άλλες δραστηριότητες 1. Ηµερίδες, διαλέξεις µε ιατρικό, νοµικό, οικολογικό περιεχόµενο. 2. Παρουσιάσεις βιβλίων Θασίων και Καβαλιωτών συγγραφέων. 3. Συµµετοχή στο φεστιβάλ Θάσου µε προβολές ντοκιµαντέρ και παρουσίαση παραδοσιακών χορών. 4. Συµµετοχή στις γιορταστικές εκδηλώσεις Ελευθερίων Καβάλας. 5. Εκδηλώσεις σε συνεργασία µε πολιτιστικούς συλλόγους Θάσου και Καβάλας. Τακτικά και Επίτιµα µέλη Τα τακτικά µέλη της Θ.Ε.Κ. ανέρχονται σε 713. Επίτιµα µέλη έχουν ανακηρυχθεί οι: 1. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος 2. Αµπατζίδου Άννα 3. Βαβούσκος Κων/νος 4. Βασιλειάδης Παύλος 5. Γαλάτη Τούλα 6. Γράσου Λέλα 7. Κακουλίδης Χαρίλαος 8. Μαυρόγιαννης ιονύσης 9. Παπαδόπουλος Ιωάννης 10. Σαµοθράκη Γιούλη γιατί µε τη δράση τους προσέφεραν πολύτιµες υπηρεσίες στην Ι ΕΑ της Θασιακής Ένωσης και εξυπηρέτησαν τους σκοπούς του Συλλόγου.

10 ιοικητικό Συµβούλιο Σύµφωνα µε το καταστατικό της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, την εκπροσώπησή της έχει αναλάβει το 9µελές ιοικητικό Συµβούλιο µε τριετή θητεία. Το σηµερινό.σ. όπως αυτό εκλέχθηκε στις 12/5/2010, συγκροτήθηκε σε σώµα στις 19/5/2010 και αναµορφώθηκε στις 17/7/2012 αποτελείται: 1. Πρόεδρος Τσιλογεώργης Νικόλαος 2. Αντιπρόεδρος (Αλβανός Λάζαρος) Κουβέλης Παναγιώτης 3. Γενικός Γραµµατέας Θεοδωρίδης ηµήτριος 4. Ταµίας Ελευθερίου ηµήτριος 5. Ειδικός Γραµµατέας Παπαγεωργίου Κυραναστάση Eυφροσύνη 6. Έφορος Στολών Αγγελίδου Μαρία 7. Υπεύθυνος «Θασιακών» Χιόνης Κωνσταντίνος 8. Μέλος Καλαµούκη έσποινα 9. Μέλος (Κουβέλης Παναγιώτης) Μπαρούτης Κωνσταντίνος Επικοινωνία ΘΑΣΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Στοά Μ. Αλεξάνδρου 28, 2 ος όροφος Τ.Κ , Καβάλα Τηλ. & φαξ: κιν yahoo. gr Site: