Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος"

Transcript

1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

2 >_ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ C (1/3) +- Στη C χρησιμοποιούμε συχνα τις συναρτήσεις (functions), οι οποίες είναι ρουτίνες που επαναλαμβάνονται και μας διευκολύνουν στην εκτέλεση ενός προγράμματος ό ταν θέλουμε: +- Είτε να εκτελέσουμε την ίδια διαδικασία παραπάνω απο μία φορές. +- Είτε να κατακερματίσουμε τη δομη του προγράμματος σύμφωνα με τις αρχές της ανάπτυξης λογισμικου.

3 >_ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ C (2/3) τύπος όνοµα_συνάρτησης ( τυπική_παράµετρος_1,.., τυπική_παράµετρος_n) { } εντολή_1; : εντολή_n;

4 >_ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ C (3/3) +- Οι τυπικές παράμετροι μίας συνάρτησης είναι μεταβλητές, στις οποίες δίνονται συγκεκριμένες τιμές κατα την κλήση της συνάρτησης και οι οποίες χρησιμοποιούνται μέσα στο σώμα της συνάρτησης ( δηλώσεις και εντολές ) για να επιτευχθει ο στόχος της συνά ρτησης. +- Το σώμα μίας συνάρτησης περικλείεται μέσα σε { και }. +- Μία συνάρτηση μπορει να επιστρέψει κάποια τιμη στο όνομα της, η οποία να χρησιμοποιηθει απο την συνάρτηση που την κάλεσε. Ο τύπος της τιμής που επιστρέφει μία συνάρτηση δίνεται μπροστα απο το όνομα της, στον ορισμο της. +- Αν δεν ορίζεται τύπος επιστροφής για μία συνάρτηση, θεωρείται ότι επιστρέφει int. +- Αν δεν ενδιαφερόμαστε να επιστρέψει μία συνάρτηση κάποια τιμη, πρέπει να ορίζουμε ότι επιστρέφει void, τον κενο τύπο. Ακόμα και αν έχουμε ορίσει μία συνάρτηση να επιστρέφει κάποιο τύπο, όχι void, δεν είναι τελικα υποχρεωτικο να το κάνει, και αν το κά νει, δεν είναι υποχρεωτικο για την καλούσα συνάρτηση να χρησιμοποιήσει την επιστρεφό μενη τιμη. +- Η επιστροφη τιμής απο συνάρτηση γίνεται με την εντολη return παράσταση. Υπολογί ζεται η τιμη που έχει η παράσταση, επιστρέφεται και η συνάρτηση τερματίζει. Mε μία απλη εντολη return τερματίζει χωρίς να επιστραφει κάποια τιμη.

5 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

6 >_ atoi +- Όταν κάποιο όρισμα στη γραμμη εντολών είναι ακέραιος αριθμός, μέσα στο πρό γραμμα μας, κατα πάσα πιθανότητα, θα μας ενδιαφέρει να έχουμε διαθέσιμη την αριθμητικη τιμη του αριθμου, όχι απλώς τα ψηφία του σαν μία συμβολοσειρα. +- Η μετατροπη μίας συμβολοσειράς που τα στοιχεία της είναι δεκαδικα ψηφία στην αντίστοιχη αριθμητικη τιμη γίνεται με τη συνάρτηση int atoi(const char *s) +- Η atoi υπολογίζει την τιμη της (αριθμητικής) συμβολοσειράς s και την επιστρέφει στο όνομα της. +- Οταν χρησιμοποιούμε την atoi, πρέπει να κάνουμε και: #include <stdlib.h>

7 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

8 >_ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ C (1/2) +- Όπως είπαμε και πριν στη C υπάρχουν καποιες έτοιμες συναρτήσεις (functions), οι οποίες μας διευκολύνουν στην εκτέλεση ενός προγράμματος. +- Μία απο αυτές τις συναρτήσεις είναι η time, η οποία επιστρέφει το χρόνο σε δευτερόλεπτα που έχει περάσει απο το σημείο 0 (Epoch), το οποίο είναι 00:00:00 1/1/1970.

9 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

10 >_ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ C (2/2) +- Μία άλλη πολυ χρήσιμη συνάρτηση που χρησιμοποιούμε είναι η rand. Όπως μαρτυράει το όνομα της η rand προέρχεται απο τη λέξη random και την χρησιμοποιού με σαν γεννήτρια ψευδοτυχαίων αριθμών.

11 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

12 >_ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΤΗ C (1/2) +- Οι μεταβλητές που ορίζονται μέσα σε μία συνάρτηση λέγονται αυτόματες ή τοπικές. Ο λόγος είναι ότι οι μεταβλητές αυτές έχουν περιορισμένη εμβέλεια και χρόνο ζωής. Ισχ ύουν μόνο μέσα στη συνάρτηση που έχουν ορισθει και για όσο χρόνο εκτελείται η συνά ρτηση. +- Εκτός απο τις αυτόματες μεταβλητές, μπορούμε να ορίσουμε σ ένα πρόγραμμα C και εξωτερικές ή καθολικές μεταβλητές. Οι μεταβλητές αυτές ορίζονται όπως και οι αυτό ματες (με τον τύπο τους, το όνομα τους και με πιθανη αρχικοποίηση τους), μόνο που ορ ίζονται έξω απο τις συναρτήσεις, στο ίδιο επίπεδο με αυτές. +- Οι εξωτερικές μεταβλητές έχουν το προτέρημα ότι είναι ορατές απο κάθε συνάρτηση, μπορούν δηλαδη να χρησιμοποιηθούν στα σώματα των συναρτήσεων, και διατηρού νται καθ όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος. +- Μέσω των εξωτερικών μεταβλητών, μπορει να επιτευχθει επικοινωνία μεταξυ συναρτ ήσεων χωρίς να χρειάζεται δεδομένα που κάποια συνάρτηση πρέπει να περάσει σε κά ποια άλλη. Αυτο γίνετε μέσω παραμέτρων.

13 >_ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΤΗ C (2/2) +- Το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι εξωτερικές μεταβλητές μπορει να μετατραπει σε μειονέκτημα, αν δεν χρησιμοποιούνται με φειδω. Προγράμματα που χρησιμοποιούν ευρέως εξωτερικές μεταβλητές μπορει να είναι πολυ δυσανάγνωστα και δύσκολα συντηρήσιμα. Επίσης, συναρτήσεις που βασίζονται σε εξωτερικές μεταβλητές δεν είναι γενικής χρήσης. +- Αν ένα πρόγραμμα είναι διασπασμένο σε πολλα αρχεία και θέλουμε να έχουμε μία εξωτερικη μεταβλητη που να είναι ορατη απο τις συναρτήσεις σε όλα τα αρχεία, τότε πρ έπει σε ακριβώς ένα αρχείο να δώσουμε τον ορισμο της μεταβλητής. Για παράδειγμα: extern int sp;

14 >_ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΤΗ C (1/2) +- Ένας δείκτης στην C είναι μία μεταβλητη στην οποία μπορούμε να καταχωρήσουμε κά ποια διεύθυνση μνήμης. Στη διεύθυνση αυτη μπορούμε να φυλάξουμε κάποια τιμη συγκεκριμένου τύπου. +- Η απλη εκδοχη μίας δήλωσης μεταβλητής τύπου δείκτη είναι της μορφής: τύπος * µεταβλητη Με τη δήλωση αυτη ορίζουμε τη μεταβλητη να είναι δείκτης σε δεδομένα που ο τύπος τους είναι τύπος. +- Μπορούμε όμως να ορίσουμε μία μεταβλητη να είναι δείκτης σε δεδομένα τύπου δεί κτη που δείχνουν σε δεδομένα που ο τύπος τους είναι τύπος. Αυτο μπορει να γίνει με μί α δήλωση της μορφής: τύπος **µεταβλητη +- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτικη αυτη γενικεύεται και σε πιο πολύπλοκες δηλώ σεις (δείκτης σε δείκτη σε δείκτη κλπ.), αλλα οι πραγματικα χρήσιμοι δείκτες, στη μεγάλη πλειοψηφία των προγραμμάτων που γράφουμε, είναι αυτοι που ορίζουμε με τις παραπά νω δηλώσεις.

15 >_ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΤΗ C (2/2) +- Μεταβλητές: +- Δείκτες : +- Έστω η μεταβλητη char ch ='A'; +- Η παραπάνω δήλωση δεσμεύει χώρο στη μνήμη για τη μεταβλητη ch +- Η τιμη της ch αντιστοιχει στο περιεχόμενο μιας θέσης μνήμης, π.χ. της 0x Στη C επιτρέπονται μεταβλητές που περιέχουν τη διεύθυνση μιας άλλης μεταβλητής. int i = 12; +- Η δήλωση ενός δείκτη γίνεται ως εξής στη θέση μνήμης της μεταβλητής i : int *p; p = &i; ή int *p = &i;

16 +- & διεύθυνση +- * τιμή στην οποία δείχνει >_ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΣΤΗ C int i = 12; int *p; p = &i; /*Η p έχει την τιµή 0x1000 και Η *p έχει την τιµή 12 */

17 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

18 >_ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ C (2/3) Κλήση κατά τιμή +- Η κλήση μιας συνάρτησης στη C δεν αλλάζει τις τιμές των παραμέτρων της συνάρτησης (κλήση κατά τιμή )

19 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

20 >_ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ C (3/3) Κλήση κατά αναφορά +- Αφορά την περίπτωση που περνάμε ως παράμετρο όχι τη μεταβλητή αλλά τη διεύθυνσή της. +- Στη περίπτωση μεταβολής των παραμέτρων σαν άμεση συνέπεια θα έχει η οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα της συνάρτησης να επηρεάσει και την τιμή της πραγματικής παραμέτρου. +- Χρησιμοποιείται για συναρτήσεις που επιθυμούμε να μεταβάλουν παραπάνω από μια τιμή (σε σχέση με την μεμονωμένη περίπτωση return τιµή).

21 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

22 Ποιο είναι σωστό? >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

23 >_ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗ C (1/3) +- Οταν θέλουμε στην C να χειριστούμε ένα σύνολο απο δεδομένα ίδιου τύπου με ενιαίο και γενικο τρόπο, ορίζουμε ένα πίνακα συγκεκριμένου μεγέθους για τη φύλαξη των δεδομένων αυτών. +- Με τη δήλωση int myarray[20]; ορίζουμε ένα μονοδιάστατο πίνακα ακεραίων με ό νομα myarray στον οποίο μπορούν να φυλαχθούν το πολυ 20 ακέραιες τιμές. Το 20 εί ναι η διάσταση του πίνακα. +- Ένας πίνακας αποθηκεύεται στη μνήμη σε συνεχόμενες πάντα θέσεις. +- Μέσα στο πρόγραμμα μας, μπορούμε να αναφερόμαστε στα στοιχεία του πίνακα myarray, που έχει οριστει με διάσταση 20, σαν myarray[0], myarray[1],..., myarray[19]. Γενικα, με το myarray[i] αναφερόμαστε στο στοιχείο του πίνακα myarray με δείκτη a[i], όπου το i μπορει να είναι κάποια παράσταση, όχι μόνο σταθερα ή μεταβλητη, η οποία πρώτα θα αποτιμηθει και μετα θα γίνει η προσπέλαση του στοιχείου myarray[i].

24 >_ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗ C (2/3) +- Αν η διάσταση ενός πίνακα είναι N, οι δείκτες των στοιχείων του κυμαίνονται απο 0 έως N Προσοχη στο κλασικο λάθος που γίνεται στον προγραμματισμο με τη διαχείριση πινάκων! Απόπειρα πρόσβασης εκτός των ορίων ενός πίνακα δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθει απο τον μεταγλωττιστη, με συνέπεια να προκύψει σοβαρο πρόβλημα κατα την εκτέλεση του προγράμματος. +- Είναι ευθύνη του προγραμματιστη να εξασφαλίσει ότι όταν στο πρόγραμμα του κά νει πρόσβαση στο στοιχείο x[i], όπου ο πίνακας x έχει ορισθει με διάσταση, έστω, 100, τότε το i δεν θα έχει τιμη μικρότερη απο το 0 ή μεγαλύτερη απο το 99, όταν γί νεται η αναφορα στο x[i]. Αλλιώς... Στο Unix, για παράδειγμα, θα προκληθεί Segmentation fault ή Bus error κατα την εκτέλεση του προγράμματος. Γενικώς, αυτα τα μηνύματα μας υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει στο πρόγραμμα μας κάποιο λά θος διαχείρισης μνήμης.

25 >_ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗ C (3/3) +- Υπάρχει πολυ στενη σχέση μεταξυ των πινάκων και των δεικτών διευθύνσεων στην C. Ουσιαστικα, το όνομα ενός πίνακα είναι ένας σταθερός δείκτης στο πρώτο στοιχείο του πίνακα. +- Για παράδειγμα, αν έχουμε ορίσει έναν πίνακα a, τότε η έκφραση *(a+i) είναι ισοδ ύναμη με την a[i]. Ομοίως, και οι εκφράσεις a+i και &a[i] είναι ισοδύναμες. +- Αν σ ένα δείκτη pa, που δείχνει σε στοιχεία ίδιου τύπου με τον τύπο των στοιχείων ενός πίνακα a, αναθέσουμε σαν τιμη τη διεύθυνση του πρώτου, ή κάποιου άλλου, στοιχείου του πίνακα, οι εκφράσεις pa+ Ν, όπου Ν είναι ακέραια παράσταση, εί ναι νόμιμες ως διευθύνσεις για προσπέλαση των στοιχείων του πίνακα, αρκει να έ χουμε εξασφαλίσει ότι δείχνουν μέσα στα όρια του πίνακα. +- Επίσης, μπορούμε τον δείκτη pa να τον αυξάνουμε ή να τον μειώνουμε, και, γενικα, να τον τροποποιούμε, κατα βούληση (π.χ. pa++, --pa, κλπ.), πάντα υπο την προϋπόθεση ότι μέσω του τροποποιημένου δείκτη θα προσπελαύνουμε στοιχεία του πίνακα εντός των ορίων του.

26 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

27 >_ ΔΟΜΕΣ +- Οι πίνακες αποτελούν δομές οι οποίες αποτελούν σύνολα ενός συγκεκριμένου τύπου δεδομένων.η C επιτρέπει τη δημιουργία Δομών (Structures) που συνδυάζουν διάφορους τύπους δεδομένων.

28 >_ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

29 >_ ΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ (1/2) +-Όταν εκτελούμε ένα πρόγραμμα, θέλουμε να έχουμε, κατα την κλήση του προγρά μματος, τη δυνατότητα να δίνουμε στη γραμμη εντολών κάποια ορίσματα, τα οποία να μπορούν να περάσουν στο πρόγραμμα, για να τα επεξεργαστει κατάλληλα. Στην C, η δυνατότητα ορισμάτων στη γραμμη εντολών παρέχεται μέσω των τυπικών παραμέτρων της συνάρτησης main. +- Ορίζοντας την main με δύο τυπικές παραμέτρους, μία ακέραια, συνήθως με όνομα argc, και μία πίνακα δεικτών σε χαρακτήρες (ή δείκτη σε δείκτη σε χαρακτήρες), συνήθως με όνομα argv, μέσα στη συνάρτηση, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα ορίσματα με τα οποία κλήθηκε το πρόγραμμα στη γραμμη εντολής. +- Αν ένα εκτελέσιμο πρόγραμμα myprog κληθει σαν %./myprog first 241 third και η συν άρτηση main του προγράμματος έχει ορισθει σαν int main(int argc, char *argv[]) τότε, μέ σα στην main, η μεταβλητη argc έχει την τιμη 4 (όσα τα ορίσματα συν το όνομα του προγράμματος) και οι δείκτες argv[0], argv[1], argv[2] και argv[3] δείχνουν στην αρχη των συμβολοσειρών "./myprog", "first", "241" και "third", αντίστοιχα.

30 >_ ΟΡΙΣΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ (2/2) +- Ο δείκτης argv[argc] (στο προηγούμενο παράδειγμα ο argv[4] ) είναι ο κενός δείκτης, NULL. +- Η δεύτερη τυπικη παράμετρος της main μπορει να ορισθει είτε σαν char *argv[] είτε σαν char **argv, ισοδύναμα. +- Όταν κάποιο όρισμα στη γραμμη εντολών είναι ακέραιος αριθμός, μέσα στο πρό γραμμα μας, κατα πάσα πιθανότητα, θα μας ενδιαφέρει να έχουμε διαθέσιμη την αριθμητικη τιμη του αριθμου, όχι απλώς τα ψηφία του σαν μία συμβολοσειρα.

31 People disagree with me. I just ignore them. Linus Torvalds* * regarding the use of C++ for the Linux kernel.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr Συναρτήσεις (1/2) Στη C χρησιμοποιούμε συχνά τις συναρτήσεις (functions), οι οποίες είναι ρουτίνες που επαναλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 9: Συναρτήσεις Ορισμός συναρτήσεων () { /* δήλωση μεταβλητών */ /* εντολές ελέγχου/επεξεργασίας */ o Μια συνάρτηση ορίζεται δίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή πρακτική να γράϕουμε προγράμματα C που αποτελούνται από πολλές και μικρές συναρτήσεις, παρά από λίγες και μεγάλες.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή πρακτική να γράϕουμε προγράμματα C που αποτελούνται από πολλές και μικρές συναρτήσεις, παρά από λίγες και μεγάλες. 58 Δομή ενός προγράμματος C Συναρτήσεις Μία συνάρτηση C είναι ένα αυτόνομο, πακεταρισμένο τμήμα προγράμματος που ϕέρει σε πέρας μία διαδικασία η οποία έχει σαϕείς προδιαγραϕές εισόδου και εξόδου και συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Κλήση Συναρτήσεων ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( )

Κλήση Συναρτήσεων ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( ) ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Γεώργιος Παπαϊωάννου (2013-16) gepap@aueb.gr Περιγραφή: Μορφές μεταβίβασης ορισμάτων σε συναρτήσεις (και μεθόδους) και οι επιπτώσεις τους Επιστροφή τιμών από κλήση συναρτήσεων Υπερφόρτωση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++

Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++ ( 2012-13 ) 5η διάλεξη Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Τι θα ακούσετε σήμερα Πίνακες ως ορίσματα συναρτήσεων. Τα ορίσματα argc και argv της main.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 7: Συναρτήσεις Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 4: Δείκτες και Πίνακες Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής θέματα: Πίνακες Δεικτών, Παραδείγματα, Πολυδιάστατοι πίνακες Πέρασμα παραμέτρων σε προγράμματα C Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Συναρτήσεις (Functions) Οι βασικές λειτουργικές ενότητες ενός προγράμματος C Καλούνται με ορίσματα που αντιστοιχούνται σε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμό για ΗΜΥ

Προγραμματισμό για ΗΜΥ ΕΠΛ 34: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό για ΗΜΥ Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 12 Πίνακες εικτών (Pointers Arrays) Θέματα ιάλεξης Στην ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες: μια σύντομη εισαγωγή. Πίνακες χαρακτήρων: τα "Αλφαριθμητικά"

Πίνακες: μια σύντομη εισαγωγή. Πίνακες χαρακτήρων: τα Αλφαριθμητικά Πίνακες: μια σύντομη εισαγωγή Πίνακες χαρακτήρων: τα "Αλφαριθμητικά" Πίνακες(Arrays): έννοιες και ορισμοί Ορισμός: Πίνακας (array) = σύνολο μεταβλητών του ιδίου τύπου (int, float, char,...) με ένα κοινό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο , 3.2: Συναρτήσεις II. (Διάλεξη 12)

Κεφάλαιο , 3.2: Συναρτήσεις II. (Διάλεξη 12) Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II (Διάλεξη 12) 12-1 Ανασκόπηση Δομής Προγράμματος με Συναρτήσεις 1 void PrintMessage (); Πρότυπο (Δήλωση) Συνάρτησης (Δηλώνουν τι επιπλέον συναρτήσεις θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128]

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2017 (27/1/2017) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστικές Τεχνικές

Προγραµµατιστικές Τεχνικές Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Προγραµµατιστικές Τεχνικές Βασίλειος Βεσκούκης ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ v.vescoukis@cs.ntua.gr Ρωµύλος Κορακίτης

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 9 Συναρτήσεις Μέρος II Θέματα ιάλεξης Μη- ομημένος

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Έκτη (6 η ) τρίωρη διάλεξη. Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Συναρτήσεις της C Τα Λοιπά Στοίβα και μηχανισμός κλήσης Αναδρομικές συναρτήσεις Στατικές μεταβλητές Άλλα θέματα Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ψευδοτυχαίοι Αριθμοί Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Ψευδοτυχαίοι Αριθμοί Μια γεννήτρια ψευδοτυχαίων αριθμών είναι

Διαβάστε περισσότερα

είκτες και Πίνακες (2)

είκτες και Πίνακες (2) είκτες και Πίνακες (2) Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής θέµατα: Πολυδιάστατοι πίνακες Πέρασµα παραµέτρων σε προγράµµατα C ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού ΙΙ 1-1 Πίνακες εικτών Πίνακας δεικτών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Συναρτήσεις 19.11.16 Β. Ντουφεξή 2 Προβλήματα: Οσο μεγαλώνουν τα προγράμματα, γίνονται πιο πολύπλοκα.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Συναρτήσεις θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκες Αφηρημένοι τύποι δεδομένων. Προγραμματισμός II 1

Βιβλιοθήκες Αφηρημένοι τύποι δεδομένων. Προγραμματισμός II 1 Βιβλιοθήκες Αφηρημένοι τύποι δεδομένων Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Βιβλιοθήκες Τμήματα λογισμικού ευρύτερης χρησιμότητας που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να διευκολύνουν την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf("%u\n", x); Β. unsigned char

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf(%u\n, x); Β. unsigned char ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Β Περιόδου 2015 (8/9/2015) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 ο Υποπρογράµµατα

Κεφάλαιο 10 ο Υποπρογράµµατα Κεφάλαιο 10 ο Υποπρογράµµατα Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Η αντιµετώπιση των σύνθετων προβληµάτων και η ανάπτυξη των αντίστοιχων προγραµµάτων µπορεί να γίνει µε την ιεραρχική σχεδίαση,

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C Οι συναρτήσεις τι είναι Πρόκειται για ανεξάρτητα τμήματα ενός προγράμματος (υποπρογράμματα) που επιτελούν συγκεκριμένες εργασίες. Καλούνται από το κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ static; printf("%c\n", putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf("*");

Α Β Γ static; printf(%c\n, putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf(*); ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2016 (1/2/2016) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II. ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II. ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ 12-1 Ανασκόπηση οµής Προγράµµατος µε Συναρτήσεις #include 1 void PrintMessage (); Πρότυπο ( ήλωση) Συνάρτησης (

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 2: Δομή ενός προγράμματος C Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C Οι συναρτήσεις τι είναι Πρόκειται για ανεξάρτητα τμήματα ενός προγράμματος (υποπρογράμματα) που επιτελούν συγκεκριμένες εργασίες. Καλούνται από το κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 5 Απριλίου 01 1 Πίνακες Είδαμε ότι δηλώνοντας μία μεταβλητή κάποιου συγκεκριμένου τύπου δεσμεύουμε μνήμη κατάλληλη για να αποθηκευτεί μία οντότητα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙI (Θ)

Προγραμματισμός ΙI (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός ΙI (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Μάρτιος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 4: Δείκτες (pointers) και Πίνακες Δεικτών Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Εισαγωγή στις έννοιες: - Πίνακες Δεικτών - Πολυδιάστατοι πίνακες - Πέρασμα παραμέτρων σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 10: Συναρτήσεις Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Δείκτες. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Δείκτες. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Δείκτες Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τι είναι ο δείκτης Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή που περιέχει μια διεύθυνση μνήμης. Θυμηθείτε πως

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 9: Συναρτήσεις Εμβέλεια Κουκουλέτσος Κώστας Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές Μαθήματα από το lab Υπενθύμιση: Η άσκηση ζητούσε να υλοποιήσετε μία κλάση vector που να διαχειρίζεται διανύσματα οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμό για ΗΜΥ

Προγραμματισμό για ΗΜΥ ΕΠΛ 034: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό για ΗΜΥ Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 5 Συναρτήσεις Θέματα ιάλεξης Χρησιμότητα Συναρτήσεων Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Συναρτήσεις. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Προγραμματισμός Ι. Συναρτήσεις. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Συναρτήσεις Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Προγραμματισμός Δ. Τσελίκας Ι Συναρτήσεις - Εισαγωγή Μία συνάρτηση είναι ένα ανεξάρτητο τμήμα κώδικα, που εκτελεί μία

Διαβάστε περισσότερα

12. Συναρτήσεις (Μέρος ΙI)

12. Συναρτήσεις (Μέρος ΙI) Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων 12. Συναρτήσεις (Μέρος ΙI) Ιωάννης Κατάκης Σήμερα o Συναρτήσεις χωρίς παραμέτρους o Συναρτήσεις με παραμέτρους Χωρίς επιστροφή τιμής Με επιστροφή τιμής o Εμβέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαστικός Προγραμματισμός

Διαδικαστικός Προγραμματισμός ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διαδικαστικός Προγραμματισμός Α Εξάμηνο Μάθημα 7 ο : Δείκτες Στόχοι μαθήματος Να κατανοήσετε τη δυνατότητα χρήσης διευθύνσεων ως τιμών δεδομένων. Να μπορείτε να χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

10 η Διάλεξη C++ - Πίνακες. Δρ. Χρήστος Δρόσος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

10 η Διάλεξη C++ - Πίνακες. Δρ. Χρήστος Δρόσος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ 10 η Διάλεξη C++ - Πίνακες Δρ. Χρήστος Δρόσος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Ανακεφαλαίωση Κατά την κλήση μιας συνάρτησης κατ αξία οι τιμές των ορισμάτων αντιγράφονται στις αντίστοιχες τυπικές παραμέτρους

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

lab13grades 449 PASS 451 PASS PASS FAIL 1900 FAIL Page 1

lab13grades 449 PASS 451 PASS PASS FAIL 1900 FAIL Page 1 ΑΕΜ ΒΑΘΜΟΣ 449 PASS 451 PASS 476-1733 PASS 1779-1899 FAIL 1900 FAIL Page 1 1901 PASS 1904 PASS 1908 PASS 1909 PASS 1910 - Page 2 1911 PASS 1914 Οριακό PASS 1915 PASS 1926 PASS Page 3 1927 PASS 1928 Οριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ηβασικήσυνάρτηση προγράμματος main()

Ηβασικήσυνάρτηση προγράμματος main() Ηβασικήσυνάρτηση προγράμματος main() HEADER FILES main(){ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΣ (σειριακές, επιλογής ή επανάληψης) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ (return 0;) Συναρτήσεις Ησυνάρτησηείναι ένα υποπρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή Στο εργαστήριο αυτό θα μάθουμε για τη χρήση συναρτήσεων με σκοπό την κατασκευή αυτόνομων τμημάτων προγραμμάτων που υλοποιούν μία συγκεκριμένη διαδικασία, τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η βασική συνάρτηση προγράμματος main()

Η βασική συνάρτηση προγράμματος main() Η βασική συνάρτηση προγράμματος main() HEADER FILES main(){ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΣ (σειριακές, επιλογής ή επανάληψης) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ (return 0;) Συναρτήσεις Η συνάρτηση είναι ένα υποπρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγλώττιση και σύνδεση πολλαπλών αρχείων κώδικα. Προγραμματισμός II 1

Μεταγλώττιση και σύνδεση πολλαπλών αρχείων κώδικα. Προγραμματισμός II 1 Μεταγλώττιση και σύνδεση πολλαπλών αρχείων κώδικα Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Χρήση λογισμικού που ήδη υπάρχει Τα πολύπλοκα συστήματα αναπτύσσονται σταδιακά, «χτίζοντας» πάνω σε υπάρχουσα λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 3: Δείκτες και Πίνακες Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Αριθμητική Δεικτών Δείκτες και Πίνακες Παραδείγματα Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (HY120)

Προγραμματισμός Ι (HY120) Προγραμματισμός Ι (HY120) #6 εκτέλεση σε επανάληψη 1 Σπύρος Λάλης Εκτέλεση σε επανάληψη: while while () lexpr body true false Όσο η λογική συνθήκη επανάληψης lexpr αποτιμάται σε μια τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3η: Τύποι Μεταβλητών, Τελεστές, Είσοδος/Έξοδος

Διάλεξη 3η: Τύποι Μεταβλητών, Τελεστές, Είσοδος/Έξοδος Διάλεξη 3η: Τύποι Μεταβλητών, Τελεστές, Είσοδος/Έξοδος Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Βασίζεται σε διαφάνειες του Κ Παναγιωτάκη Πρατικάκης (CSD) Μεταβλητές,

Διαβάστε περισσότερα

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά.

Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. AeppAcademy.com facebook.com/aeppacademy Γεια. Σου προτείνω να τυπώσεις τις επόμενες τέσσερις σελίδες σε ένα φύλο διπλής όψης και να τις έχεις μαζί σου για εύκολη αναφορά. Καλή Ανάγνωση & Καλή Επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 11 η Συναρτήσεις Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Αρχεία Κειµένου Γενικά Συναρτήσεις Επεξεργασίας Αρχείων Κειµένου ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού ΙΙ 1 Αρχεία Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα.

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης και ανάπτυξης των προγραμμάτων ως ένα σύνολο από απλούστερα τμήματα προγραμμάτων. Όταν ένα τμήμα προγράμματος επιτελεί ένα αυτόνομο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 5: Συναρτήσεις. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 5: Συναρτήσεις. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 5: Συναρτήσεις Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Pascal. 15 Νοεμβρίου 2011

Pascal. 15 Νοεμβρίου 2011 Pascal 15 Νοεμβρίου 011 1 Procedures σε Pascal Στην Pascal μπορούμε να ορίσουμε διαδικασίες (procedures). Αυτές είναι ομάδες εντολών οι οποίες έχουν ένα όνομα. Γράφοντας το όνομα μιας διαδικασίας μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις. Γεώργιος Λαμπρινίδης

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις. Γεώργιος Λαμπρινίδης Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις Γεώργιος Λαμπρινίδης lamprinidis@pharm.uoa.gr Ασκήσεις Προηγούμενου Εργαστηρίου #include main() { int i, flag, temp, a[5]; for (i=0;i

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 11: Δείκτες & Πίνακες Δείκτες και πίνακες Μια μεταβλητή «μονοδιάστατος πίνακας από αντικείμενα τύπου Τ» μπορεί να θεωρηθεί ως (είναι συντακτικά συμβατή με) μια μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 10 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Πως ορίζεται ο τμηματικός προγραμματισμός; Τμηματικός προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8: Πολυδιάστατοι Πίνακες και Δυναμική Δέσμευση Μνήμης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8: Πολυδιάστατοι Πίνακες και Δυναμική Δέσμευση Μνήμης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8: Πολυδιάστατοι Πίνακες και Δυναμική Δέσμευση Μνήμης Στο εργαστήριο αυτό θα μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε στην C πολυδιάστατους πίνακες και θα δούμε πώς μπορούμε να δεσμεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες (Pointers) Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή με τιμή μια διεύθυνση μνήμης. 9.8

Δείκτες (Pointers) Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή με τιμή μια διεύθυνση μνήμης. 9.8 Δείκτες (Pointers) Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή με τιμή μια διεύθυνση μνήμης. 1000 1001 1002 1003 1004 1005 12 9.8 9976 3 1010 26 1006 1007 1008 1009 1010 1011 16 125 1299 a 13 1298 Δήλωση Δήλωση Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου. Εργαστήριο 3 Επανάληψη Γ μέρος

Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου. Εργαστήριο 3 Επανάληψη Γ μέρος ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος 2017-18 Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου Εργαστήριο 3 Επανάληψη Γ μέρος 1. Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του τρίτου εργαστηρίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ FILE SYSTEM >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ? >_ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ +- chmod

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβλητές. Έστω η μεταβλητή

Μεταβλητές. Έστω η μεταβλητή Δείκτες Μεταβλητές Έστω η μεταβλητή char ch ='A'; Η παραπάνω δήλωση δεσμεύει χώρο στη μνήμη για τη μεταβλητή ch. Η τιμή της ch αντιστοιχεί στο περιεχόμενο μιας θέσης μνήμης, π.χ. της 1001. 0 1 2 3... 1000

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Δυναμική Διαχείριση Μνήμης Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2011-2012 Ανάγκη για Δυναμική Μνήμη Στατική Μνήμη Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαστικός Προγραμματισμός

Διαδικαστικός Προγραμματισμός Διαδικαστικός Προγραμματισμός Ενότητα 7: Δείκτες Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο. Αριθμητικές πράξεις Τυχαίοι αριθμοί Εφαρμογές σε προβλήματα ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2010-11 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο. Αριθμητικές πράξεις Τυχαίοι αριθμοί Εφαρμογές σε προβλήματα ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2010-11 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Αριθμητικές πράξεις Τυχαίοι αριθμοί Εφαρμογές σε προβλήματα ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2010-11 1 Εισαγωγή Οι αριθμητικές πράξεις που εκτελούνται στον υπολογιστή αποτελούν το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο ΙV: Δείκτες και πίνακες. 4.1 Δείκτες.

Κεφάλαιο ΙV: Δείκτες και πίνακες. 4.1 Δείκτες. Κεφάλαιο ΙV: Δείκτες και πίνακες. 4.1 Δείκτες. Η C, όπως έχουμε αναφέρει, είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1972 από τον Dennis Ritchie στα AT&T Bell

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 2 η Τύποι Δεδομένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1

Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1 Αλγόριθμοι Ταξινόμησης Μέρος 1 Μανόλης Κουμπαράκης 1 Το Πρόβλημα της Ταξινόμησης Το πρόβλημα της ταξινόμησης (sorting) μιας ακολουθίας στοιχείων με κλειδιά ενός γνωστού τύπου (π.χ., τους ακέραιους ή τις

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Όπως είδαμε και σε προηγούμενο κεφάλαιο μια από τις βασικότερες τεχνικές στον Δομημένο Προγραμματισμό είναι ο Τμηματικός Προγραμματισμός. Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και αντικείμενα #include <iostream.h<

Κλάσεις και αντικείμενα #include <iostream.h< Κλάσεις και αντικείμενα #include class Person private: char name[30]; int age; public: void readdata() cout > name; cout > age; void

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Μνήμης Αντικείμενα ως ορίσματα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Μνήμης Αντικείμενα ως ορίσματα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αναφορές Στοίβα και Σωρός Μνήμης Αντικείμενα ως ορίσματα ΑΝΑΦΟΡΕΣ new Όπως είδαμε για να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο χρειάζεται να καλέσουμε τη new. Για

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 14 η Διαχείριση Μνήμης και Δομές Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη

Διαβάστε περισσότερα

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011

Ψευδοκώδικας. November 7, 2011 Ψευδοκώδικας November 7, 2011 Οι γλώσσες τύπου ψευδοκώδικα είναι ένας τρόπος περιγραφής αλγορίθμων. Δεν υπάρχει κανένας τυπικός ορισμός της έννοιας του ψευδοκώδικα όμως είναι κοινός τόπος ότι οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις. Υποπρόγραμμα

Συναρτήσεις. Υποπρόγραμμα Συναρτήσεις Υποπρόγραμμα Ένα σύνολο από εντολές που κάνουν κάτι συγκεκριμένο, έχουν στενή σχέση/εξάρτηση μεταξύ τους, έχουν «χαλαρή» σύνδεση με τον υπόλοιπο κώδικα, μπορεί να εξαχθεί από το πρόγραμμά μας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις και στατιστικά

Ενδεικτικές λύσεις και στατιστικά Προγραμματισμός 1 Σύντομο Quiz 25/9/9 Ενδεικτικές λύσεις και στατιστικά Ερώτηση 1: Γράψτε παρακάτω συνάρτηση η οποία δέχεται ως παραμέτρους ένα string και ένα χαρακτήρα και επιστρέφει τον αριθμό των εμφανίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα ως ορίσματα Εισαγωγή στις αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα ως ορίσματα Εισαγωγή στις αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αντικείμενα ως ορίσματα Εισαγωγή στις αναφορές Αντικείμενα ως ορίσματα Μπορούμε να περνάμε αντικείμενα ως ορίσματα σε μία μέθοδο όπως οποιαδήποτε άλλη μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Προχωρημένα Θέματα Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ανακατεύθυνση Εισόδου/Εξόδου Συνήθως η τυπική είσοδος ενός προγράμματος (stdin) προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008 Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια 2 Ορισμός Κλάσεων Σύνταξη κλάσης: πεδία, κατασκευαστές, μέθοδοι Ένας αυτόματος εκδότης εισιτηρίων είναι μια μηχανή που δέχεται χρήματα και εκδίδει ένα εισιτήριο. Εκδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και Αντικείµενα

Κλάσεις και Αντικείµενα Κλάσεις και Αντικείµενα Γρηγόρης Τσουµάκας Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Κλάσεις και Αντικείµενα 2 Τα αντικείµενα σε µια αντικειµενοστρεφή γλώσσα προγραµµατισµού, µοντελοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ +- Με τον όρο διεργασία στο UNIX εννοούμε τη δυναμικη πράξη της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Υποπρογράμματα. Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 10 Υποπρογράμματα. Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 10 Υποπρογράμματα 1 10.1 Τμηματικός προγραμματισμός Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης και ανάπτυξης των προγραμμάτων ως ένα σύνολο από απλούστερα τμήματα προγραμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting)

3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Εργαστήριο 3: 3.1 Αριθμητικοί και Λογικοί Τελεστές, Μετατροπές Τύπου (Casting) Η C++, όπως όλες οι γλώσσες προγραμματισμού, χρησιμοποιεί τελεστές για να εκτελέσει τις αριθμητικές και λογικές λειτουργίες.

Διαβάστε περισσότερα

1. Λογικά λάθη ονομάζονται αυτά που οφείλονται σε σφάλματα κατά την υλοποίηση του αλγόριθμου.

1. Λογικά λάθη ονομάζονται αυτά που οφείλονται σε σφάλματα κατά την υλοποίηση του αλγόριθμου. ΑΕσΠΠ-Κεφ 10.Υποπρογράμματα 1 1. Λογικά λάθη ονομάζονται αυτά που οφείλονται σε σφάλματα κατά την υλοποίηση του αλγόριθμου. ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 2. Συντακτικά λάθη ονομάζονται αυτά που οφείλονται σε αναγραμματισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Αναφορές-Παράμετροι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Αναφορές-Παράμετροι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αναφορές Στοίβα και Σωρός Αναφορές-Παράμετροι new Όπως είδαμε για να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο χρειάζεται να καλέσουμε τη new. Για τον πίνακα είπαμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 4: Τύποι Δεδομένων και τελεστές Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 6: Δομές Ελέγχου Δομές ελέγχου 2 Με τις εντολές εισόδου, εξόδου και επεξεργασίας των τιμών των μεταβλητών μπορεί να γραφτούν απλά προγράμματα. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 13 η Δομές & Ενώσεις Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6: ΔΕΙΚΤΕΣ. Σκοπός της Άσκησης. 1. Εισαγωγικά στοιχεία για τους Δείκτες

ΑΣΚΗΣΗ 6: ΔΕΙΚΤΕΣ. Σκοπός της Άσκησης. 1. Εισαγωγικά στοιχεία για τους Δείκτες Σκοπός της Άσκησης ΑΣΚΗΣΗ 6: ΔΕΙΚΤΕΣ Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση με τη χρήση των δεικτών (pointers). Οι δείκτες δίνουν την δυνατότητα σε προγράμματα να προσομοιώνουν τη

Διαβάστε περισσότερα