ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ"

Transcript

1 ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποτελεί μετεξέλιξη της τότε Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Η τελευταία ιδρύθηκε το 1927, με πρότυπο την τότε παρισινής École libre des Sciences politiques, και είχε ως στόχο την κατάρτιση επιστημόνων της Διοίκησης που θα στελέχωναν τον κρατικό μηχανισμό, καθώς και πολιτικών επιστημόνων. Το σημερινό Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης ανάγει τις ρίζες του σε αυτήν την ίδρυση. Εντασσόμαστε σε μιαν ιστορική παράδοση, που μόρφωσε εκατοντάδες στελέχη του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ λειτουργεί προσφέροντας προπτυχιακή εκπαίδευση τετραετούς φοιτήσεως. Είναι εντεταγμένο στο μοναδικό Ίδρυμα όπου θεραπεύονται οι κοινωνικές και οι πολιτικές επιστήμες, με τετραετή διάρκεια σπουδών, όπως όλα τα Α.Ε.Ι. της Χώρας. Ανήκει στην νεοσύστατη Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, από κοινού με το αδελφό Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επίσης διαθέτει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με πέντε κατευθύνσεις και προσφέρει δυνατότητα διδακτορικής έρευνας. ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ : η καλλιέργεια και η έρευνα στις Επιστήμες της Διοίκησης και η μόρφωση επιστημόνων που θα καλύψουν τις ανάγκες τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται και η παροχή γνώσεων ανθρωπιστικής παιδείας. Πρόσφατα το Τμήμα αξιολογήθηκε θετικά από επιτροπή καθηγητών από το εξωτερικό, στο πλαίσιο των νομίμων διαδικασιών που τελούν υπό την αιγίδα και την εποπτεία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας και Πιστοποίησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.). Η αξιολόγηση είναι προσβάσιμη στην διεύθυνση:

2 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ στηρίζονται σε τέσσερεις γνωσιακούς πυλώνες: 1. Το Δίκαιο όχι αποκλειστικά το Δημόσιο Δίκαιο και τους Θεσμούς 2. Την Οικονομική Επιστήμη, 3. Την Φορολογία και Ελεγκτική και 4. Την αμιγώς Διοικητική Επιστήμη. Αυτοί είναι και οι τέσσερεις Τομείς μας. Οι σπουδές προσανατολίζονται προς δύο κατευθύνσεις: α) των Δημοσίων θεσμών και β) της Οικονομικής Επιστήμης. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Ι. Η διάρκεια είναι τετραετής, όπως σε όλα τα πανεπιστήμια της Χώρας. ΙΙ. Θεσμοθετημένες κατευθύνσεις σπουδών: α) ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΘΕΣΜΩΝ β) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΙΙΙ. Ειδικές διδασκαλίες που εμπλουτίζουν το κυρίως πρόγραμμα σπουδών: α) ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα: μάθημα επιλεγόμενο με μεγάλη ζήτηση. Στόχος: η εμπέδωση των θεωρητικών γνώσεων και στον χώρο της επαγγελματικής πράξης και η γνωριμία φοιτητών μας με την αγορά εργασίας. β) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, μάθημα με μεγάλη ζήτηση επίσης. γ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ.

3 δ) ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ (υποχρεωτικό μάθημα για την λήψη πτυχίου) : Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρώσσικα. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική ορολογία. Μεσοπρόθεσμα, το προπτυχιακό πρόγραμμα θα αναμορφωθεί: Ειδική επιτροπή, υπό την κυρία Ισμήνη Κριάρη, Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών και καθηγήτρια του Τμήματός μας, επεξεργάζεται την νέα μορφή του. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να προστεθούν και διδασκαλίες προπτυχιακών μαθημάτων μας σε ξένες γλώσσες. Κύριος στόχος η προσαρμογή στις νέες συνθήκες διοικητικής θεωρίας και πράξης και ο εμπλουτισμός του με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα έρευνας και εκπαίδευσης. Επίσης προβλέπεται να αξιοποιηθούν δυνατότητες ηλεκτρονικής διδασκαλίας (e-class κ.λπ.). ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ α) Πανελλήνιες εξετάσεις που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι υποψήφιοι εισάγονται τόσο από την θεωρητική, όσο και από την θετική κατεύθυνση των πανελληνίων εξετάσεων. Τον αριθμό ορίζει το Υπουργείο. β) Κατατακτήριες εξετάσεις. Διενεργούνται από το Τμήμα, με βάση με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. γ) Ειδικές Κατηγορίες εισαγομένων: λ.χ. Άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές περιπτώσεις εξ Αλλοδαπής. Πολλοί προπτυχιακοί φοιτητές μας είναι Αλλοδαποί. Μία μεταπτυχιακή φοιτήτριά μας, υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών είναι αλλοδαπή. Δεχόμαστε, επίσης, πολλούς φοιτητές στο πλαίσιο των συμφωνιών ανταλλαγής Erasmus από Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Βαλτικές χώρες κ.α. Αλλά και δικοί μας φοιτητές, επωφελούνται από τα ίδια προγράμματα, μεταβαίνοντας σε Πανεπιστήμια με τα οποία μας συνδέουν συμφωνίες ανταλλαγής. Το ίδιο και καθηγητές όπως και διοικητικά στελέχη του Τμήματος.

4 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Εισαγωγή κατόπιν ειδικών εξετάσεων σε ολιγάριθμα τμήματα φοιτητών. Γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι συναφών Τμημάτων. Η διάρκεια είναι διετής. Το τελευταίο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην σύνταξη διπλωματικής εργασίας. Κατευθύνσεις: α) Εθνική και κοινοτική (ενωσιακή) Διοίκηση, β) Νομικός Πολιτισμός γ) Οικονομική Επιστήμη δ) Φορολογία και Ελεγκτική ε) Σύγχρονες μέθοδοι Δημόσιας Διοίκησης και Διαχείρισης (Δημόσιο Management). ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ Ελάχιστη διάρκεια εκπόνησης: τριετής για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Κατ εξαίρεσιν, για υποψηφίους χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών: τετραετής με υποχρεωτική παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων (κατά τα ισχύοντα στον νόμο). Προαπαιτούμενα: Διδακτορικές διατριβές γίνονται δεκτές στα γνωστικά αντικείμενα που καλλιεργούνται στο Τμήμα. Τα προσόντα των υποψηφίων ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ KAI ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΜΑΣ Ο αρχικός στόχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης ήταν να μορφώνει λειτουργούς που απορροφώνται στον Δημόσιο τομέα. Από της ιδρύσεως του το Τμήμα μας κατάρτισε πολυάριθμα στελέχη διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, αρκετά εκ των οποίων φοίτησαν μετέπειτα και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Η τρέχουσα πολιτική μείωσης του δημόσιου τομέα επιτάσσει την προσαρμογή του διδακτικού έργου και προς στον ιδιωτικό, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε Οργανισμούς και σε άλλα Ν.Π.Ι.Δ. Η απορρόφηση στον τελευταίο χώρο λειτουργεί ικανοποιητικά.

5 Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο λειτουργεί Γραφείο Διασύνδεσης του Παντείου Πανεπιστημίου, κύριο έργο του οποίου είναι η διευκόλυνση προςβασης των φοιτητών και των αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας. Επίσης και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και άλλων φορέων που αναζητούν στελέχη προς πρόσληψη. Γίνονται αρκετές εκδηλώσεις (τουλάχιστο 5 κατ έτος) εντός και εκτός πανεπιστημίου, όπου προσκαλούνται για παρουσίαση στελέχη της αγοράς. Σημειωτέον ότι τα τελευταία δύο έτη, στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης, με τη μεσολάβηση και εποπτεία μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος απασχολήθηκαν φοιτητές μας (κυρίως τεταρτοετείς) σε σημαντικούς φορείς του Δημοσίου (υπηρεσίες Υπουργείου Οικονομικών και Δ.Ο.Υ., γραφείο Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, Δικαστήρια κ.λπ.) σε γνωστoύς Οργανισμούς (Διεθνής Διαφάνεια κ.λπ.) όπως και σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (π.χ. Playmobil, Coca Cola κ.ά). Αγορά του Εξωτερικού Πτυχιούχοι μας προσλαμβάνονται και από διάφορες επιχειρήσεις στην Αλλοδαπή, ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας προστεθεί, επίσης, ότι πολλοί πτυχιούχοι μας γίνονται δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού και μεταπτυχιακοί μας απόφοιτοι σε εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε ξένα Πανεπιστήμια κύρους. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Α) Νομικοί Β) Οικονομολόγοι Γ) Επιστήμονες της Λογιστικής και της Ελεγκτικής Δ) Επιστήμονες της Διοίκησης Ορισμένοι διδάσκοντες σπούδασαν στην τότε Πάντειο Σχολή. Άλλοι προέρχονται από άλλα Ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, το Αριστοτέλειο

6 Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό Mετσόβειο Πολυτεχνείο. Κάποιοι πραγματοποίησαν όλες ή μέρος των σπουδών τους σε γνωστά ιδρύματα του εξωτερικού. Ενδεικτικά στις χώρες: Γερμανία (Βερολίνο, Κολωνία, Χαϊδελβέργη, Giessen, Μόναχο, Αugsburg, Münster), Γαλλία (Σορβόννη, Assas, Nanterre, École des hautes Études en Sciences sociales), Η.Π.Α. (Cornell, Wyoming, Connecticut), Ηνωμένο βασίλειο (Λονδίνο, Lancaster, Leicester), στην Βιέννη, στο Βελιγράδι, στην Ρώμη. Η πολυμορφία αυτή εκπαίδευσης εξασφαλίζει διδακτική προσφορά περισσοτέρων επιστημονικών Σχολών και ευρύτητα στην μεθοδολογία προσέγγισης. Μέλη του Δ.Ε.Π. έχουν προϋπηρετήσει και σε οργανικές θέσεις άλλων Πανεπιστημίων (Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών, Κρήτης Ιόνιο, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Δημοκρίτειο). Διδάσκουν επίσης και Συνεργάτες / Ειδικοί Επιστήμονες, με διδακτορικό δίπλωμα, συνεισφέροντας έτσι στην όλη εκπαιδευτική προσπάθεια, μεταφέροντας κυρίως εμπειρίες από την πρακτική και τον επαγγελματικό χώρο. Προσφέρονται επίσης και διαθεματικές συνεργασίες και συνδιδασκαλίες : Όπου αυτό κρίνεται παιδαγωγικά αναγκαίο, επιδιώκεται η πολλαπλή προσέγγιση, με την συμβολή περισσοτέρων διδασκόντων χωρίς την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι προσεγγίζουν το γνωστικό πεδίο από διαθεματική σκοπιά. Στόχος είναι η μύηση των φοιτητών στις πολλαπλές προσεγγίσεις, η απόκτηση ευρύτητας και ικανότητας προσαρμογής. ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΛΩΝ Δ.Ε.Π. Μέλη του Δ.Ε.Π. συνεργάζονται τακτικά ή περιστασιακά με πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γαλλία, Κύπρος, Πολωνία, Λιθουανία, Σερβία) ορισμένες φορές στο πλαίσιο των ανταλλαγών Erasmus. Επίσης και στο εσωτερικό, κυρίως στο πεδίο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,ως συνεργαζόμενοι με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την Σχολή Δικαστών, την Σχολή της Αστυνομίας και τις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (και εσωτερική εκπαίδευση σε αρκετές τράπεζες), το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής κ.λπ.

7 ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ Το Τμήμα διοργάνωσε ημερίδες και συνέδρια στα γνωστικά πεδία που θεραπεύονται από τα μέλη του. Προσεκλήθησαν και συνέπραξαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ειδικοί της αγοράς κ.λπ. Κατά το προσεκλήθησαν και ομίλησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Λέανδρος Σωκράτης Ρακιντζής (Γενικός Επιθεωρητής Δηνμόσιας Διοίκησης), ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής και Καθηγητής ΕΚΠΑ), ο κ. Γεώργιος Καμίνης (δήμαρχος Αθηναίων και Καθηγητής ΕΚΠΑ.), η κυρία Καλλιόπη Σπανού (Συνήγορος του Πολίτη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ), ο κ. Γ. Μαλινδρέτος (Καθηηγτής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), ο κ. Π. Καρβούνης, o κ. Άγγελος Συρίγος, η κυρία Helen Xanthakis, η κυρία Joan Goldsmith, ο κ. Keneth Clocke, ο κ. Δημήτριος Αργυριάδης (καθηγητής στο New York State University), η κυρία Χαρά Αργυριάδου- Kervégan (Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Cergy-Pontoise των Παρισίων), ο κ. Emiliano Buis (καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Montevideo της Αργεντινής) κ.ά. Από το 2013, όσες εκδηλώσεις μας πραγματοποιούνται στους χώρους του Παντείου Πανεπιστημίου μεταδόθηκαν ηλεκτρονικά σε video και έχουν αναρτηθεί και στον ιστότοπο του Τμήματος. Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο ειδήμον κοινό. Αθρόα και η προσέλευση φοιτητών μας. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Λειτουργούν τα εξής: ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, με ομιλίες, οργάνωση συνεδρίων και εκδόσεις έργων και έγκριτες μεταφράσεις μελετών. ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (σε συνεργασία και με το Τμήμα Κοινωνιολογίας), με ομιλίες ειδικών και εκδόσεις συλλογικών τόμων. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Σε διαρκή βάση: με Ιδρύματα του εξωτερικού όπως το κέντρο C.R.I.S.E.S. του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier III και το Ευρωπαϊκό Πανε-

8 πιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Στην Ελλάδα, με το Κέντρο Νέοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ.ά. Και σε περιστασιακή βάση, στο πλαίσιο οργάνωσης συγκεκριμένων συνεργασιών. Ας προστεθεί ότι από το Τμήμα μας εγκαινιάσθηκε και δραστηριότητα έκδοσης επιστημονικών βιβλίων, πέραν εκείνων που εκδίδονται υπό την αιγίδα μελών Δ.Ε.Π. Ήδη κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος, προσβάσιμος και στο διαδίκτυο: Ετοιμάζεται και το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού «Διοίκηση και Αναμόρφωση», υπό την αιγίδα του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Μεταξύ των εκτός Πανεπιστημίου διακριθέντων Καθηγητών του Τμήματος, ας αναφερθούν ο αείμνηστος πρόεδρος Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αείμνηστος Δημήτριος Κόρσος που ανέλαβε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις (Γεν. Γραμματέας Τουρισμού, Διοικητής του ΟΤΕ, Διευθυντής της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης), πολλοί υπουργοί και βουλευτές. Αλλά και σήμερα, μέλη του Δ.Ε.Π. καλούνται να προσφέρουν την υπεύθυνη συμβολή τους στα πολιτικά και τα κοινωνικά δρώμενα, ως Γενικοί ή ειδικοί Γραμματείς σε Υπουργεία, κυβερνητικοί σύμβουλοι κ.λπ.. Άλλοι είναι δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία. Συμμετέχουν σε επαγγελματικές οργανώσεις όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Προσφέρουν, όπως αναφέρθηκε, επί πλέον διδακτικό έργο σε άλλα πανεπιστήμια και σε δημόσιους φορείς. ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας

9 Ο κ. Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., σημερινός πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Παντείου Πανεπιστημίου Ο κ. Στέφανος Ταμβάκης, Πρόεδρος του Αποδήμου Ελληνισμού Ο κ. Λέανδρος-Σωκράτης Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.τ., Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ Μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος συμμετέχουν σε Συλλογικούς Κοινωνικούς Φορείς, όπως το Λύκειο των Ελληνίδων, η Επιτροπή Βιοηθικής, σε επιστημονικά σωματεία (όπως π.χ. το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής/ΕΒΕΝ) και συμβάλλουν με εξωστρέφεια στην προαγωγή της οικείας επιστημονικής ειδικότητας κ.λπ. όπως και με γενικότερη κοινωνική προσφορά. Επίσης, δραστηριοπούνται με αρθρογραφία σε μη επιστημονικά έντυπα και στον ηλεκτρονικό Τύπο (εκλαϊκευτική αρθρογραφία). Επίσης, πολλά μέλη του Δ.Ε.Π. του Τμήματός μας καλούνται να εκφρασθούν δημόσια και επί ζητημάτων πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, ή και να διαλευκάνουν επίμαχες θέσεις στα τηλεοπτικά μέσα. Τέλος, πραγματοποιούν ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σε επιστημονικές ημερίδες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και άτυπη ή θεσμική συμμετοχή στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών (λ.χ. Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ανατολικής Αττικής, της μεγαλύτερης Κοινότητας του Δήμου, ) Ο Πρόεδρος του Τμήματος Σταύρος Περεντίδης Καθηγητής Ιστορίας των Θεσμών.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 1. Αριθμός σπουδαστών και γλώσσα εκπαίδευσης Με την έναρξη του 2007/08 σχολικού έτους, 1

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΑ, 50100 ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΛ. 2461068207 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης 1 Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΕΙ Πάτρας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 Πάτρα Δεκέμβριος 2011 2 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Ελλάδα) και του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ JOSEPH FOURIER GRENOBLE I (Γαλλία) ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βόλος ΕΛΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Χίος, Μάρτιος 2015. Περιεχόμενα TΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ... 5 ΊΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ... 5 ΔΙΟΙΚΗΣΗ... 7 Το Συμβούλιο... 7

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

N. 3685/08 (ΦΕΚ 148 Α/16-7-2008) : Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

N. 3685/08 (ΦΕΚ 148 Α/16-7-2008) : Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές. 3685/08 1 of 12 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘ.: 3685/08 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΝΟΜΟΙ ΦΕΚ: 148Α Μέγεθος κειμένου: 1649,757 KB N. 3685/08

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 Συντελεστές Την έντυπη έκδοση του οδηγού επιμελείται συστηματικά κάθε χρόνο η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, την οποία ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of PELOPONNESE ΈΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (πρώην ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ) Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87) : Για τη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων of 52 ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘ.: 1268/82 Βλέπετε το πλήρες κείμενο Είδος Εγγράφου: ΝΟΜΟΙ ΦΕΚ: 87Α Μέγεθος κειμένου: 522,126 KB Ν. 1268/82 (ΦΕΚ Α 87)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Β ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Β ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Β ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Η Παιδεία είναι Δημόσιο αγαθό και παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Η Παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2011-2012

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2011-2012 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2011-2012 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ XAΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς

Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ακαδηµαϊκό Έτος Αναφοράς 2010-2011 Παρουσίαση του Τµήµατος Το Τµήµα ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013. www.aueb.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013. www.aueb.gr ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΟΠΑ 2012-2013 www.aueb.gr ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης Αντιπρύτανης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟN Ν. 3848/2010) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΙΝΙΑ Αθήνα, Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ Ι ΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ. Αθήνα, Οκτώβριος 2005

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ Ι ΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ. Αθήνα, Οκτώβριος 2005 ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ Ι ΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα, Οκτώβριος 2005 ΚΛΑ ΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Απαγορεύεται η µε κάθε µηχανικό, ηλεκτρονικό ή άλλο µέσο αντιγραφή, αναπαραγωγή ή ανατύπωση του παρόντος, η µετάφραση, διασκευή ή τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 2003-2010 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος Η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015 ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015 ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 2 Πληροφορίες Επικοινωνίας Τμήμα Διεύθυνση: Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικές Πληροφορίες 5 Σχολές και Τμήματα 7 Περιγραφή Προγραμμάτων Σπουδών 9 Διαδικασίες Εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 Επιμέλεια έκδοσης Σαράντος Καπιδάκης, Καθηγητής Ιωάννης Παπαδάκης, Λέκτορας Πέτρος Κωσταγιόλας, Λέκτορας Σχεδιασμός: Διονύσης Κουρτέσης ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 Περιεχόμενα Contents

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Aφιέρωμα Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Επειδή αρκετοί από εμάς έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κάποιο Μεταπτυχιακό μόλις πάρουμε στα χέρια μας το πολυπόθητο πτυχίο (ειδικά με την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ- ΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ- ΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ- ΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Άρθρο 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ Το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πολιτικών Δοµικών Έργων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων Συντάκτης Δηµήτριος Κακαλέτσης Αναπληρωτής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Καραολή & Δημητρίου 80, 185 34 Πειραιάς, 210-4142000. www.unipi.gr

Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Καραολή & Δημητρίου 80, 185 34 Πειραιάς, 210-4142000. www.unipi.gr Καραολή & Δημητρίου 80, 185 34 Πειραιάς, 210-4142000 www.unipi.gr Οδηγός Σπουδών 2014-2015 - Τμήμα Πληροφορικής 2 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ WWW.CS.UNIPI.GR ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 3 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Distance Education Unit

Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Distance Education Unit Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Distance Education Unit Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Κράτους είναι επίσημα εγγεγραμμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 07 08 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2007 2008 ISBN: 960-86977-9-9 2008 για την ελληνική γλώσσα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Πατησίων 42, 106 82 Αθήνα www.asfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Λάρισα 2010 Επιμέλεια Έκδοσης 2010 Δρ. Γκαράνη Γεωργία, Επίκουρος Καθηγήτρια Δρ. Αδάμ Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Προϊστάμενος Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 1 Αντικείμενο, περιεχόμενο και σκοπός της αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρθρο 1 Αντικείμενο, περιεχόμενο και σκοπός της αξιολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ 3374/2005 ΦΕΚ 189/Α'/2.8.2005 Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων - Παράρτημα διπλώματος Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε

Διαβάστε περισσότερα