Οδηγός Υιοθεσίας. Ένας οδηγός για υγιή και ευτυχισµένα κατοικίδια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγός Υιοθεσίας. Ένας οδηγός για υγιή και ευτυχισµένα κατοικίδια"

Transcript

1 Οδηγός Υιοθεσίας Ένας οδηγός για υγιή και ευτυχισµένα κατοικίδια Θέλετε κατοικίδιο...; Υπάρχουν εκατοµµύρια σκύλοι και γάτες που περιµένουν να υιοθετηθούν σε όλα τα σηµεία της Ελλάδας. Ένα ποσοστό αυτών είναι καθαρόαιµοι, όµως ολοι αξίζουν µια υπέροχη οικογένεια. Γιαυτό ανοίξτε την καρδιά σας και την πόρτα σας στον ένα που θα αγαπήσετε! Η απόφαση της υιοθεσίας είναι µεγάλη ευθύνη και θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο. Από που να αρχίσετε Σε αυτό τον οδηγό, θα µάθετε τα πάντα σχετικά µε την διαδικασία υιοθεσίας, τι να περιµένετε, πως να οργανωθείτε και πολλά ακόµα! Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τα πάντα και να πάρετε τη σωστή απόφαση από όλες τις απόψεις.

2 Τι να σκεφτείτε Πραγµατικά είστε έτοιµοι για την επιλογή σας; Πραγµατικά θέλετε να ξυπνάτε τα πρωινά της Κυριακής και να βγάζετε βόλτα το σκύλο µέσα στη βροχή χάνοντας τον ύπνο σας; Πάνω από όλα, χρειάζεται άσκηση. Είστε έτοιµοι να περνάτε αρκετό χρόνο µαζί του, όσο µπορείτε περισσότερο; Είστε έτοιµοι για τον τρόπο ζωής σας που θα αλλάξει, για την οικονοµική επιβάρυνση σε σχέση µε την ιατρική του παρακολούθηση, την περιποίηση του (grooming), την καλύτερη τροφή του; Είστε έτοιµοι για αρκετό καθάρισµα ή για να σηκώνεστε τη νύχτα αν ο σκύλος ή η γάτα είναι άρρωστο; Κουτάβι, ενήλικο ή µεγαλύτερης ηλικίας ζώο, ότι και να επιλέξετε ο ενθουσιασµός της πρώτης στιγµής θα φύγει όπως και οι δυσκολίες του πρώτου καιρού και θα µείνετε µε έναν πιστό φίλο, για πολλά χρόνια. Γιατί θέλετε σκύλο; Στην απόφαση που θα πάρετε για το είδος του σκύλου που θέλετε, σκεφτείτε πως θέλετε το κατοικίδιο σας. Θέλετε να είναι ένας αστείος συγκάτοικος των παιδιών σας, να είναι ήσυχος για να συντροφεύει µεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και να πηγαίνει ήρεµες βόλτες, θέλετε να πηγαίνετε µαζί του για τρέξιµο, για παιχνίδια, ή να φυλάει κυρίως το σπίτι; Όποια και να είναι τα κριτήρια σας, σκεφτείτε καλά πως το βασικότερο συστατικό της συνταγής, είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον σας προς το ζώο που θα υιοθετήσετε. Τι είδος σκύλου θέλετε; Έχετε αποφασίσει για το είδος του ζώου που θέλετε; Μπορείτε να επιλέξετε ανάµεσα από αρκετές φυλές ακόµα και αν επιθυµείτε να πάρετε σκύλο από κυνοκοµείο. Πολλοί βέβαια δεν είναι καθαρόαιµοι, αλλά αυτό δεν είναι σηµαντικό, αρκεί να πάρετε µερικές πληροφορίες σχετικά µε το χαρακτήρα του κάθε ζώου.

3 Αν για παράδειγµα πάντα θέλατε ένα λαµπραντόρ, σίγουρα θα βρείτε αντίστοιχο χαρακτήρα σε ένα ηµίαιµο λαµπραντόρ-ροτβάιλερ, το οποίο θα έχει τα χαρακτηριστικά και το ταµπεραµέντο και από τις δύο φυλές. Το βασικό είναι να µην επιλέξετε µε την πρώτη µατιά, αλλά να το σκεφτείτε λίγο και να το ζήσετε, γιατί µπορεί η πρώτη επιθυµία σας, να µην είναι ο σωστός σκύλος για εσάς. Ιδανική στιγµή Για ένα σκύλο που περιµένει να βρεί ένα σπίτι να τον αγαπήσει για πάντα, είναι πάντα η κατάλληλη ώρα να υιοθετηθεί. Γιαυτό µην τον απογοητεύσετε φέρνοντας τον σπίτι και µετά επιστρέφοντας τον πίσω γιατί απλά δεν είχατε σκεφτεί καλά και δεν ήταν η ιδανική στιγµή να υιοθετήσετε ζώο. Τα κατοικίδια θέλουν πολλή προσοχή και αυτό σηµαίνει αρκετό χρόνο, ειδικότερα τις πρώτες µέρες που θα έρθουν στο σπίτι. Γιαυτό σκεφτείτε: Είναι αυτή η ιδανική στιγµή για να πάρετε σκύλο ή γάτα; Συµφωνούν όλοι στο σπίτι σας γιαυτή την επιλογή; Είστε έτοιµοι να δεσµευτείτε για µια ζωή; Χωράει ο τρόπος ζωής σας µία ευελιξία τον πρώτο καιρό για την προσαρµογή; Έχετε αρκετή υποµονή; Είναι όλες οι απαντήσεις πραγµατικές ή ενθουσιώδεις; Οικονοµική δέσµευση Είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε οικονοµικά στην φροντίδα του ζώου σας; Αυτό είναι πολύ σηµαντικό, γιατί θα πρέπει να σκεφτείτε πως το κάθε κατοικίδιο έχει διατροφικές ανάγκες και χρειάζεται τροφή ποιότητας, λιχουδιές για επιβράβευση, παιχνίδια, κρεββατάκια και κουβέρτες. Επίσης, γιατρός, εκπαίδευση, καλλωπισµός, επείγοντα περιστατικά και αρκετά ακόµα! Που ζείτε; Μένετε σε σπίτι ή σε διαµέρισµα; Στην πόλη, σε προάστιο ή σε εξοχή; Ας είµαστε οι πρώτοι που θα διαψεύσουµε τη φήµη πως δε µπορείς να έχεις µεγάλο σκύλο σε διαµέρισµα. Αυτά είναι ανοησίες, γιατί πραγµατικά δεν παίζει κανένα ρόλο πόσο µεγάλο είναι το διαµέρισµα σας ή το σπίτι σας. Το βασικό είναι να δίνετε στο ζώο σας καθηµερινή άσκηση, την οποία χρειάζεται για να είναι υγιής και ευτυχισµένος. Σχεδόν όλα τα βιβλία σχετικά µε σκύλους θα σας δώσουν µια ιδέα για τα είδη ασκήσεων και παιχνιδιών. Όσο έχετε όρεξη για βόλτες και παιχνίδι, ο µεγάλος σκύλος σας θα είναι ο πιο ευτυχισµένος αν µπορεί να χαλαρώνει στο σπίτι σας µετά από µια βόλτα γεµάτη ενέργεια!

4 Τα πάντα για την άσκηση Όσο φροντίζετε για την άσκηση του ζώου σας, το σπίτι σας στην πραγµατικότητα δεν απασχολεί κανέναν. Ιδανικά µία βόλτα χωρίς λουρί σε κάποιο µεγάλο πάρκο ή σε βουνό όπου βρίσκονται και άλλοι σκύλοι για να παίζει, θα είναι το καλύτερο, αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό. Το παιχνίδι µε άλλους σκύλους, µε παιχνίδια και µπαλάκια, είναι η καλύτερη άσκηση για ένα νεαρό ζώο. Αυτού του είδους η άσκηση όµως, είναι µόνο για κοινωνικοποιηµένα και φιλικά ζώα, που δε δηµιουργούν προβλήµατα. Οι σκύλοι δε χρειάζονται αυλή για να τρέχουν. Αν υπάρχει αυλή και όχι βόλτα, σύντοµα θα τη βαρεθεί ο αγαπηµένος σας σκύλος και θα κρέµεται από τα κάγκελα περιµένοντας κάτι να αλλάξει. Η αυλή µυρίζει το ίδιο κάθε µέρα και δεν υπάρχουν νέες µυρωδιές, ενδιαφέροντα ή εµπειρίες. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να συναντιούνται µε άλλους σκύλους και να εξερευνούν νέους χώρους. Θηλυκό ή Αρσενικό; Σκεφτείτε καλά αν θέλετε αρσενικό ή θηλυκό ζώο. Τα αρσενικά είναι συνήθως πιο κυριαρχικά και έχουν αυτοπεποίθηση, ενώ τα θηλυκά είναι πιο συναισθηµατικά και αγαπούν το σπίτι περισσότερο. Φυσικά όµως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, γιαυτό δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτή τη θεωρία. Η διαδικασία της υιοθεσίας για σκύλο και γάτα Τα έχετε σκεφτεί όλα και ήρθε η ώρα να µάθετε λίγα για τη σωστή διαδικασία υιοθεσίας. Κάθε σωστό κυνοκοµείο, ή σωµατείο περίθαλψης ζώων, θα πρέπει να έχει συγκεκριµένη διαδιακασία υιοθεσίας. Μερικοί δυστυχώς δεν ασχολούνται στην Ελλάδα µε την υιοθεσία και αυτό είναι τραγικό λάθος, που οδηγεί σε αποτελέσµατα που λειτουργούν αρκετές φορές ενάντια στο σκοπό της υπεύθυνης ζωοφιλίας που προωθούν. Πριν επισκεφθείτε το χώρο από όπου θα επιλέξετε το ζώο σας, αγοράστε τα απαραίτητα. Τροφή, µπωλ νερού-φαγητού, ένα κρεββατάκι ή στρώµα για να νιώθει σιγουριά και ζεστασιά και ιδανικά µία κουβέρτα που θα το βοηθάει να χαλαρώνει και να νιώθει πιο δικό του το χώρο του. Αγοράζοντας όλα τα απαραίτητα από την αρχή, βοηθάτε το ζώο να προσαρµοστεί ευκολότερα στο νέο του περιβάλλον, να βρει αµέσως «τη γωνιά του», να νιώσει ασφάλεια και ηρεµία. Μετά από αυτά, επισκεφθείτε πολλά µέρη αρκετές φορές για να βρείτε τον ιδανικό συγκάτοικο. Μην περιµένετε να τον βρείτε την πρώτη φορά, γιατί µπορεί να µην τα καταφέρετε. Φροντίστε να µην είστε γρήγοροι στις αποφάσεις σας γιατί το καλύτερο είναι να είστε ο ιδανικός άνθρωπος γιαυτόν και αυτός ο ιδανικός σκύλος για εσάς ώστε να µη χρειαστεί να αλλάξει περιβάλλον και άλλη φορά. Προµηθευτείτε µε όλα τα απαραίτητα, π.χ. φωτογραφική µηχανή και ίσως ένα µπλοκ για να γράψετε λεπτοµέρειες και να λύσετε απορίες που θα σας δηµιουργηθούν. Επειδή σίγουρα αγαπάτε όλα τα ζώα, πάρτε και δώρο λίγη τροφή για τα ζώα του κυνοκοµείου, σίγουρα θα σας ευχαριστούν γιαυτό!

5 Υποστηρίζουµε την υιοθεσία από κυνοκοµεία Η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται σε κυνοκοµεία δεν είναι κουτάβια. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα είναι 2-3 ετών και πάνω, όµως εδώ θα εξετάσουµε όλες τις περιπτώσεις υιοθεσίας. Όποιο µέρος και να επισκεφθείτε θα βρείτε πολλά ζώα που ζουν σε εγκλεισµό και αναζητούν οικογένεια. Υπάρχουν πολλά θετικά στις υιοθεσίες ζώων που ζουν σε κυνοκοµεία. Σε µία τέτοια υιοθεσία, βοηθάτε να σωθεί µια ζωή συν µία ακόµα, γιατί θα ανοίξει θέση για ένα ακόµα ζώο από τους δρόµους δίνοντας του την ευκαιρία να έχει µια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και µια ευκαιρία να υιοθετηθεί και αυτό στο µέλλον. Μία άλλη επιβράβευση της υιοθεσίας από κυνοκοµείο είναι το δέσιµο που θα δηµιουργηθεί µεταξύ της οικογένειας και του ζώου. Ανοίγοντας την καρδιά σας και το σπίτι σας σε ένα ορφανό ζωάκι, τα αποτελέσµατα συνήθως είναι πολύ θετικά, δηµιουργώντας πολύ δυνατή σχέση. Θα είναι πιστός φίλος, ευαίσθητος και υπάκουος για µια ζωή. Το µόνο που µένει, είναι να µπορέσετε να επικοινωνήσετε µαζί του! Συµβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση υιοθεσίας Συνήθως, στις δηλώσεις υιοθεσίας, µπορείτε να βρείτε ερωτήσεις όπως: Ποιοι οι λόγοι που θέλετε να υιοθετήσετε ζώο; Πόσα µέλη έχει η οικογένεια σας; Πόσο χρόνο έχετε διαθέσιµο για να ασχολείστε µε το σκύλο σας; Που θα µένει ο σκύλος τη νύχτα; Ζείτε µε ενοίκιο ή έχετε δικό σας σπίτι; Είχατε στο παρελθόν κατοικίδια; Αν ναι, που βρίσκονται τώρα; Σκοπεύετε να στειρώσετε το ζώο σας; Έχετε απορριφθεί ποτέ από άλλο σωµατείο ή κυνοκοµείο; Αν ναι, για ποιους λόγους; Σκοπεύετε να επισκέπτεστε εκπαιδευτή για υπακοή του ζώου σας; Μερικές ερωτήσεις µπορεί να σας φανούν προσβλητικές, προσωπικά δεδοµένα ή άσχετες από την περίπτωση της υιοθεσίας σκύλου. Όµως σκεφτείτε πως ο σκοπός αυτών των ερωτήσεων είναι να βρει ο κάθε σκύλος το ιδανικό σπίτι, που δε θα το παρατήσουν στην πρώτη δυσκολία, δεν θα τον κακοποιούν και θα συµπεριφέρονται µε σεβασµό και αγάπη. Συνέντευξη Μην ενοχληθείτε αν µετά τα έντυπα σας κάνουν και διάφορες ερωτήσεις, γιατί µπορεί να χρειαστεί να πάρουν και τα άλλα µέλη της οικογενειας σε µερικές περιπτώσεις για να επιβεβαιώσουν µερικά στοιχεία ή να σιγουρευτούν πως όλη η οικογένεια ενδιαφέρεται να αποκτήσει το ζώο. Στην περίπτωση που εγκριθείτε, σωστό είναι να κάνετε µια δωρεά στο κυνοκοµείο ή το σωµατείο, για να βοηθήσετε τις ενέργειες τους σε σχέση µε τα άλλα αδέσποτα ζώα. Μία τέτοια κίνηση καλύπτει µέρος των εξόδων του ζώου που υιοθετείτε και δίνει πολύ καλή εικόνα για το πόσο συνειδητοποιηµένος είστε όχι µόνο σε σχέση µε το ζώο που θέλετε να πάρετε, αλλά έχοντας κατανοήσει ακόµα και το γενικότερο πρόβληµα µε τα αδέσποτα στην Ελλάδα.

6 Ερωτήσεις Όπως σας έκαναν ερωτήσεις, έχετε και εσείς το δικαίωµα να κάνετε ερωτήσεις για όσα ζώα σας ενδιαφέρουν. Γιαυτό έχετε έτοιµες µερικές ερωτήσεις για να καταλάβετε τους υποψήφιους καλύτερα: Γιατί προορίζεται για υιοθεσία; Είναι αδέσποτο ή κατοικίδιο που το άφησαν εδώ; Είναι εκπαιδευµένος; Μήπως έχει υιοθετηθεί και γύρισε πίσω; Αν ναι, για ποιους λόγους; Τι χαρακτήρα έχει; Έχει προβλήµατα συµπεριφοράς; Είναι επιθετικός; Είναι φιλικός µε παιδιά, γάτες, άλλους σκύλους; Έχει προβλήµατα υγείας; Είναι στειρωµένος, εµβολιασµένος; Ηλικία; Απαιτήσεις για άσκηση; Ξέρει να περπατάει µε το λουρί; Φυσικά µερικές από αυτές τις ερωτήσεις µπορεί να µην σας ενδιαφέρουν, όµως ίσως έχετε και άλλα ζώα στο σπίτι και σας ενδιαφέρει ο καλός και υπάκουος χαρακτήρας που θα µπορεί να συµβιώσει µε γάτες και δε θα θέλετε ένα ζώο που δεν αγαπάει τα παιδιά. Βασικό: Αν δεν είστε σίγουροι, απλά ξανασκεφτείτε το!!! Μετά την υιοθεσία Ετοιµάστε το σπίτι σας, έχοντας αγοράσει τα απαραίτητα για τη ζωή του και τη βόλτα του, αλλά µην ξεχάσετε να του βάλετε µικροτσίπ (αν δεν έχει ήδη από το κυνοκοµείο) και να φτιάξετε ταµπελάκι µε τα στοιχεία αναγνώρισης για την περίπτωση που χαθεί. Φροντίστε να βρείτε άµεσα ταµπελάκι µε τα στοιχεία σας,

7 τηλέφωνο και ονοµα, ώστε να σας δοθεί πίσω ο σκύλος σε περίπτωση που τις πρώτες µέρες έχει πανικοβληθεί και φύγει. Γνωρίστε τον σκύλο/γάτα µε τα µέλη της οικογένειας και ενηµερώστε τα παιδιά σχετικά µε το πως πρέπει να φέρονται στο νέο µέλος της οικογένειας. Βασική προϋπόθεση είναι να αφήνουν όλοι το ζώο όταν πηγαίνει στο χώρο του, τον οποίο δε πρέπει να παραβιάζετε ποτέ. Εκεί είναι βασικό να νιώθει απόλυτη ασφάλεια και να µην ενοχλείται από άλλα µέλη όταν έχει κουραστεί ή νιώσει άσχηµα. Αποφασίστε αν του επιτρέπετε να ανεβαίνει ή όχι σε καναπέδες, πολυθρόνες ή κρεβάτια και αποφασίστε να ξεκαθαρίσετε από την αρχή µε καλό αλλά επιβλητικό τρόπο το που επιτρέπεται η πρόσβαση. Κάθε σκύλος επιθυµεί να βρίσκεται στο ίδιο ύψος µε την οικογένεια του, όµως όταν καταλάβει πως και εσείς θέλετε να έχετε το χώρο σας, όπως θέλει και αυτός, τότε θα σεβαστεί το χώρο σας και θα επιστρέψει στο δικό του. Αυτό µπορεί να σας πάρει από 2-3 ηµέρες µέχρι και ένα µήνα ώσπου να συνηθίσει αυτά που θέλετε και αυτά που δε θέλετε να κάνει µέσα στο σπίτι. Ο χώρος του ζώου σας, µπορεί να είναι ένα πλαστικό κρεβάτι µε στρωµατάκι, ένα στρώµα γούνινο ή αν είναι µεγαλύτερης ηλικίας, ένα καλάθι από ψάθα. Τα καλάθια συνήθως χρησιµοποιούνται για ζώα ενήλικα που δεν έχουν όρεξη να καταστρέψουν, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα χρειάζεστε πολύ συχνή ανανέωση. Πολλοί εκπαιδευτές προτείνουν να διαθέσετε στο ζώο σας µια κλούβα την πόρτα της οποίας θα έχετε πάντα ανοιχτή ώστε να µπορεί να µπαινοβγαίνει όποτε θέλει και να µην φοβάται να µείνει εκεί στην περίπτωση που χρειαστεί. Όταν µπει µέσα στο σπίτι, το πιο πιθανό είναι πως θα τρέχει γύρω γύρω και θα µυρίζει παντού. Μπορεί να κλαψουρίζει κιόλας ή να αποφασίσει γρήγορα να κοιµηθεί. Οτιδήποτε και να κάνει, να είστε προετοιµασµένοι να βοηθήσετε το ζώο να νιώσει άνετα µέσα στο σπίτι και να καταλάβει πως αυτό είναι το νέο του σπίτι. Σε καµία περίπτωση µην το µαλώνετε! είξτε του το φαγητό και το νερό του, τα παιχνίδια του, το κρεβάτι του και οτιδήποτε έχετε ετοιµάσει. Ρωτήστε τι έτρωγε πριν, για να δώσετε το ίδιο για µερικές

8 ηµέρες, ώστε να µην περάσει διατροφικές αλλαγές, οι οποίες µπορεί να σηµαίνουν και στοµαχικές διαταραχές. Αυτό σε καµία περίπτωση δε θα βοηθούσε στην προσαρµογή του ζώου στο νέο του χώρο. Μετά από λίγες µέρες και σταδιακά, µπορείτε να δώσετε την τροφή που έχετε επιλέξει ως ιδανική. Σπίτι στην εξοχή; Αν µένετε εκτός πόλης ή σκοπεύετε να έχετε το σκύλο έξω, επιλέξτε άµεσα ένα σκυλόσπιτο. Το σπιτάκι θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε άνετο, να µπορεί να στέκεται όρθιος και να γυρίζει, αλλά το τεράστιο δεν είναι και καλύτερο, γιατί θα πρέπει να εγκλωβίζει τη θερµοκρασία του ζώου, ώστε να µην κρυώνει. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να βάλετε µέσα στρώµα και κουβέρτα για να νιώσει άνεση, όµως αν ο σκύλος µένει µόνιµα έξω, φροντίστε να αλλάζετε συχνά τις κουβέρτες επειδή βρωµίζουν εύκολα. Σηµαντικό επίσης είναι να βρίσκεται αρκετά πάνω από το έδαφος, σε στεγνό σηµείο. Υπεύθυνη ζωοφιλία, υπεύθυνος ιδιοκτήτης Τα ζώα είναι υπέροχοι σύντροφοι, όµως χρειάζονται επικοινωνία µε τους ανθρώπους, για να µπορέσουν να καταλάβουν και να συµµετέχουν στη ζωή τους. Παρόλο που κάθε άνθρωπος και ζώο είναι διαφορετικά, υπάρχουν µερικά σηµεία που µπορείτε να έχετε υπόψιν για να έρθετε πιο γρήγορα κοντά του. Εκπαίδευση Επισκεφθείτε άµεσα έναν εκπαιδευτή, ιδανικά µετά την πρώτη δεύτερη εβδοµάδα στο νέο του σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά, γιατί αν κατανοήσει τη σηµασία µερικών «εντολών», η ζωή όλων θα είναι ευκολότερη. Φροντίστε όµως ο εκπαιδευτής να µην τροµάξει το ζώο και να συµπεριφερθεί όπως θα κάνατε εσείς, δηλαδή µε αγάπη, στοργή και ιδιαίτερη προσοχή για ένα ζώο που προέρχεται από κυνοκοµείο. Μην το παρακάνετε όµως! Το κλειδί της καλής εκπαίδευσης είναι να καταλάβετε πως ο σκύλος θα κάνει οτιδήποτε για να σας ευχαριστήσει. Γιαυτό να επιβραβεύετε την καλή συµπεριφορά και να χρησιµοποιείτε µια λέξη άρνησης (όχι, µη κ.α.) για ανεπιθύµητες συµπεριφορές. Μην ξεχάσετε να κοινωνικοποιήσετε αρκετά το ζώο σας, ώστε να µπορείτε να βγαίνετε βόλτα και να παίζετε σε χώρους µε άλλους σκύλους χωρίς προβλήµατα.

9 Καλλωπισµός Το συχνό βούρτσισµα όταν ο σκύλος έχει κοντό ή µεσαίου µάκρους τρίχωµα, είναι απαραίτητο. Αν είναι µακρύτριχος, να φροντίσετε να επισκέπτεστε συχνά ένα κέντρο καλλωπισµού και να διατηρείτε τη δουλειά του βουρτσίζοντας συχνά το τρίχωµα του ζώου. Το βούρτσισµα και το µπάνιο (όχι συχνό) είναι θετικό για το σκύλο και τον κάνει να νιώσει όµορφα. Στα κέντρα καλλωπισµού, φροντίζουν να κόβουν συχνά και τα νύχια του ζώου. Ώρα για βόλτα Ο γενικός κανόνας είναι πως πρέπει να προγραµµατιστείτε για συχνές βόλτες. Όταν περπατάτε να έχετε οπωσδήποτε το σκύλο µε λουρί, ενώ σε πάρκο που επιτρέπεται, µπορείτε να τον αφήνετε ελεύθερο, αφού διαπιστώσετε πως συµπεριφέρεται καλά µε τα υπόλοιπα ζώα του πάρκου. Σε κάθε περίπτωση άσκησης / παιχνιδιού χωρίς λουρί, φροντίστε να έχετε στο λουρί του το ταµπελάκι µε τα στοιχεία σας για την περίπτωση που χαθεί. Πριν φύγετε από το χώρο που παίζετε, να επαναφέρετε το σκύλο στο λουρί! Μην ξεχνάτε σε καµία περίπτωση τα σακουλάκια για τις ακαθαρσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για να κρατάµε τους ανεπιθύµητους µακρυά, εφόσον είµαστε καθαροί. Τις ηµέρες που ο καιρός δεν είναι καλός, µην αφήνετε το σκύλο σας ελεύθερο, γιατί ήχοι µπορεί να τον τροµάξουν και να εξαφανιστεί. Πολλοί είναι οι σκύλοι που φοβούνται τους ήχους, γιαυτό να είστε προσεκτικοί. ιακοπές Μερικοί άνθρωποι προτιµούν να κάνουν διακοπές χωρίς το κατοικίδιο τους και ενώ άλλοι θέλουν, αυτό δεν είναι εύκολο. Γιαυτό θα πρέπει να βρείτε άµεσα το που θα µείνει ο σκύλος όταν θα λείπετε, ώστε να έχει την απαραίτητη φροντίδα. Επισκεφθείτε νωρίς αρκετά κένελς, ζητείστε να δείτε τους χώρους φύλαξης και τι

10 φαγητό τρώνε. Σιγουρευτείτε πως καθαρίζονται καθηµερινά και πως δεν υπάρχει κάτω χώµα ή χαλίκι, ώστε να αποφύγετε ασθένειες από τσιµπούρια. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προφυλάξετε το ζώο σας από τα τσιµπούρια µε όλους τους πιθανούς τρόπους, δηλαδή αµπούλα αλλά και κολλάρο. Οι αµπούλες διώχνουν τα παράσιτα µόλις ανέβουν και τσιµπίσουν, ενώ το ειδικό κολλάρο αποτρέπει τα παράσιτα από το να ανέβουν στο ζώο, όµως δεν είναι δυνατό να προφυλάξουν όλο το σώµα. Ο συνδυασµός των δύο κατά την περίοδο των διακοπών είναι ιδανικός. Άλλη απαραίτητη προυπόθεση φιλοξενίας του ζώου σας σε πανσιόν, είναι να τον έχετε εµβολιάσει στην ώρα του, ώστε να αποφύγετε πιθανές ανεπιθύµητες ασθένειες. Προφύλαξη από τη λεϊσµανίωση είναι επίσης απαραίτητη, γιαυτό θα βρείτε ειδικό σπρέυ σιτρονέλας. Ζώα και παιδιά Τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι µε τα παιδιά, γιατί µπορούν να παίζουν µαζί για ώρες. Όµως θα πρέπει πάντα να προσέχετε τη συµπεριφορά των παιδιών απέναντι στα ζώα γιατί µπορεί άθελα τους να τα βλάψουν, έχοντας άσχηµα αποτελέσµατα από πιθανή αντίδραση του ζώου. Οι περισσότεροι σκύλοι και γάτες, καταλαβαίνουν όταν παίζουν µε παιδιά, όµως σε περιπτώσεις εξαιρετικά εχθρικής αντιµετώπισης, καλό θα ήταν να δείξετε στα παιδιά σας πως πρέπει να σέβονται τα ζώα.

11 Το ιδανικό ξεκίνηµα Μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε ένα υγιές κατοικίδιο ιατροφή Τα κουτάβια και τα µικρά γατάκια, χρειάζονται τροφή πλούσια σε βιταµίνες και πρωτεϊνες, γιαυτό πρέπει να τρώνε ειδική τροφή για κουτάβια ή γατάκια, µέχρι τον πρώτο χρόνο της ηλικίας τους. Θα πρέπει να επιλέξετε µια ποιοτική τροφή για ζώα µικρής ηλικίας, οι οποίες έχουν συνήθως περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις υπόλοιπες τροφές. Εµβόλια Αν θέλετε να έχετε ένα ήρεµο ξεκίνηµα, χωρίς άγχος για ασθένειες, θα πρέπει να φροντίσετε άµεσα για τον σωστό εµβολιασµό του ζώου σας. Οι κτηνίατροι συνήθως εµβολιάζουν για πρώτη φορά όταν το ζώο είναι µεταξύ 8-12 εβδοµάδων. Τα γατάκια το εµβόλιο τα προστατεύει από τον ιό της πανλευκοπενίας, της γρίπης της γάτας, τα χλαµύδια και τη λευχαιµία. Τα κουτάβια προστατεύονται από τη µόρβα, τον τύφο, τη λεπτοσπείρωση και την ηπατίτιδα. Μέσα σε 3 περίπου εβδοµάδες θα χρειαστούν δύο εµβολιασµοί και θα µπορείτε να φέρετε το ζώο σας σε επαφή µε άλλα µόνο 20 ηµέρες µετά τον δεύτερο εµβολιασµό. Ψύλλοι, τσιµπούρια και άλλα... κατοικίδια Τα παράσιτα του δέρµατος µπορούν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ζώων, αφού µεταφέρουν ασθένειες από το ένα στο άλλο. Έτσι για τη σωστή προστασία του ζώου σας από τους ψύλλους τα τσιµπούρια και άλλα παράσιτα, θα πρέπει να χρησιµοποιείτε κάποιο καλό προϊόν κάθε 4-6 εβδοµάδες (αναλόγως µε το προϊόν και το που ζει το ζώο) ώστε να διατηρείται η δράση. Παράσιτα του εντέρου υστυχώς τα µικρά ζώα έχουν αρκετούς «συγκάτοικους» στο εντερο τους. Τα παράσιτα αυτά, δε το αφήνουν να µεγαλώσει σωστά και να αφοµοιώσει την τροφή, µε αποτέλεσµα να παρατηρείται φουσκωµένη κοιλιά αλλά αδύνατο σώµα, διάρροια και κακή διάθεση του ζώου. Έτσι θα πρέπει να φροντίζουµε για τη σωστή (και συνήθως τρίµηνη) αποπαρασίτωση του ζώου µας, όχι µε ένα φθηνό χάπι, αλλά µε ένα καλό, που να µπορεί να καταπολεµήσει όλα τα παράσιτα και τις προνύµφες, ώστε το ζωάκι σας να µεγαλώνει σωστά και µε υγεία! Μικροτσίπ: βοήθεια και όχι...φακέλωµα Η ταυτότητα στο κολλάρο του ζώου µας, είναι απαραίτητη για την περίπτωση που χαθεί το ζώο σας. Η ταυτότητα θα πρέπει να είναι µεταλλική και να είναι χαραγµένα τα στοιχεία σας πάνω.

12 Εκτός από την ταυτότητα, πολύ χρήσιµο είναι το µικροτσίπ, για την περίπτωση που χάσετε το ζώο σας. Τη στιγµή της τοποθέτησης του µικροτσίπ, θα δείτε έναν αριθµό 15 ψηφίων που θα αντιστοιχούν σε αυτό. Σε αυτό τον αριθµό, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία σας εγγράφως και ο κτηνίατρος θα τα στείλει στην κεντρική βάση δεδοµένων, ώστε να είναι γνωστό πως ο αριθµός αυτός αντιστοιχεί στα στοιχεία σας. Έτσι αν το ζώο σας χαθεί, θα µπορέσει να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του, µετά την πρώτη του επίσκεψη σε κτηνίατρο από αυτόν που θα το βρει. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τα κατοικίδια, επισκεφθείτε το Αν θέλετε να υιοθετήσετε ζώο, επισκεφθείτε το Αν έχετε ερωτήσεις, επικοινωνείστε µε το

Η θεματολογία του Pets.gr περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες

Η θεματολογία του Pets.gr περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες Παρουσίαση Το Pets.gr παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό Internet, στις αρχές Οκτωβρίου 2001. Είναι μία δραστήρια κοινότητα ανάμεσα σε αναγνώστες και μέλη που έχουν όλοι σαν κύριο χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

13/11/2014 Από την κυρία Mαρία

13/11/2014 Από την κυρία Mαρία 13/11/2014 Από την κυρία Mαρία Η μικρή Μπιζού είναι νεαρής ηλικίας, γύρω στα 3 και ψάχνει ένα μόνιμο και καλό σπιτάκι που να την αγαπάνε και να την φροντίζουν όπως της αξ'ιζει! Ευχαριστώ πολύ! 1 / 6 13/11/2014

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνήστε την ώρα παράδοσης και παραλαβής του ζώου και τηρήστε τη. Αν προκύψει κάτι έκτακτο ενηµερώστε εγκαίρως.

Συµφωνήστε την ώρα παράδοσης και παραλαβής του ζώου και τηρήστε τη. Αν προκύψει κάτι έκτακτο ενηµερώστε εγκαίρως. Οδηγός Φιλοξενίας Βασικές Αρχές Χαιρόµαστε πολύ που µέσω του Keeppet θα κάνετε τον κόσµο των αγαπηµένων µας κατοικίδιων καλύτερο! Αν µέχρι σήµερα οι διακοπές του ιδιοκτήτη ήταν µια αναστάτωση για το ζωάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ:

ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΓΙΝΕ ΗΡΩΑΣ ΒΙΒΛΊΟ ΜΕ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΆΘΕ ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙΣ ΉΡΩΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΆ * * Γίνε ο ήρωάς του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ OIE ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ...... ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΟ. Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, πρέπει να τον φροντίζετε και να τον προσέχετε για όλη του τη ζωή. ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα της γάτας σας

Η φροντίδα της γάτας σας Η φροντίδα της γάτας σας Παρόλο που οι γάτες εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο περίπου 6.000 χρόνια μετά από το σκύλο, σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως σχεδόν τόσες κατοικίδιες γάτες όσο και σκύλοι. Σε πολλές χώρες

Διαβάστε περισσότερα

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» Τα παιδιά της Γ Τάξης στα πλαίσια της ενότητας «ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» πραγματοποίησαν συνέντευξη στον κτηνίατρο Δρ. Αντρέα Πιτζιόλη Αρχικά, τη μαγνητοφώνησαν. Στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά και μετέτρεψαν

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Η φροντίδα του σκύλου σας

Η φροντίδα του σκύλου σας Η φροντίδα του σκύλου σας Άνθρωποι και σκύλοι ζουν μαζί εδώ και περισσότερο από 10.000 χρόνια. Ο σκύλος υπηρετεί τον άνθρωπο ως σύντροφος, φύλακας, τσοπανόσκυλο ή οδηγός για τυφλούς και ανθρώπους με ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων? Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com

Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com Υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιου Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011 Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com Θέµατα Προβλήµατα µε τα ιδιόκτητα κατοικίδια Η νοµική διάσταση

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να χρησιμοποιεί το «κουτί άμμου»?

Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να χρησιμοποιεί το «κουτί άμμου»? Γιατί η γάτα μου σταμάτησε να χρησιμοποιεί το «κουτί άμμου»? Το να μην χρησιμοποιούν οι γάτες το κουτί άμμου είναι ίσως το πιο κοινό πρόβλημα όλων των ιδιοκτητών γατιών. Μια γάτα μπορεί να αποφεύγει το

Διαβάστε περισσότερα

Πόσοι από μας δεν έχουμε κάνει αυτή την ερώτηση λίγο. πριν ξεκινήσουμε για τις θερινές μας διακοπές; Ευτυχώς πλέον

Πόσοι από μας δεν έχουμε κάνει αυτή την ερώτηση λίγο. πριν ξεκινήσουμε για τις θερινές μας διακοπές; Ευτυχώς πλέον Πόσοι από μας δεν έχουμε κάνει αυτή την ερώτηση λίγο πριν ξεκινήσουμε για τις θερινές μας διακοπές; Ευτυχώς πλέον έχουμε πολλές επιλογές αλλά πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοι με τις επιλογές μας γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη των ζώων τους. Δυστυχώς πολλοί λίγοι δίνουμε την πρέπουσα σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Το κτηνιατρικό επάγγελμα περιέχει όλες τις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος

Το κτηνιατρικό επάγγελμα περιέχει όλες τις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος Το κτηνιατρικό επάγγελμα περιέχει όλες τις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος (είναι δεύτερη σε βαθμό δυσκολίας πανεπιστημιακή σχολή) και διασφαλίζει την καλή σχέση που θα πρέπει να έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο

Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο Τα αδέσποτα και εµείς Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011 Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com Τα αδέσποτα κι εµείς Ένα πρόβληµα που µας αφορά Η νοµική διάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Το Γερµανικό Πίντσερ είναι ένας µεσαίου µεγέθους σκύλος. Το γερµανικό Pinscher είναι µεγαλύτερο από το Min Pin, αλλά µικρότερο από οτι το Doberman. Τα χρώµατα που µπορούµε

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων Έκτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση διαβάσµατος από το σπίτι. 3. Προσκεκληµένος οµιλητής: φάρµακα και πτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

Το αγαπημένο μου ζώο

Το αγαπημένο μου ζώο Το αγαπημένο μου ζώο ο σκύλος μου. Το σκύλο μου τον λένε Μάρκο και είναι κυνηγόσκυλος. Ο σκύλος μου έχει μαύρο, καφέ και άσπρο τρίχωμα. Έχει μεγάλα αυτιά που τα χρησιμοποιεί για ακοή. Έχει μικρή μύτη,

Διαβάστε περισσότερα

POO Game. Οδηγός για Γονείς

POO Game. Οδηγός για Γονείς POO Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης τou εντέρου του παιδιού σας θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την manikhs Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Δεκέμβριος :53

Συντάχθηκε απο τον/την manikhs Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Δεκέμβριος :53 Ίσως έχετε ακούσει για το «Σύνδρομο του μικρού Σκύλου» (Small Dog Syndrome), ειδικά αν έχετε οι ίδιοι μικρόσωμο σκυλάκι. Οι περισσότεροι εκπαιδευτές συμφωνούν πως το όνομα προέκυψε εξαιτίας συγκεκριμένων

Διαβάστε περισσότερα

Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον

Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον Το παιδί μας πάει σχολείο Η αρχή της προσχολικής εκπαίδευσης σηματοδοτεί και την αρχή μιας νέας φάσης ζωής για το παιδί και την οικογένειά του. Το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φίλιππος είναι έξι ετών και ο σταρ της παρέας. Όταν βλέπει φωτογραφική μηχανή παίρνειτην καλύτερη πόζα του και κοιτάει κατευθείαν στον φακό.

Ο Φίλιππος είναι έξι ετών και ο σταρ της παρέας. Όταν βλέπει φωτογραφική μηχανή παίρνειτην καλύτερη πόζα του και κοιτάει κατευθείαν στον φακό. Η Νάνσυ Κουρέλλου δεν χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από μια ανάσα για να αποφασίσει να αφήσει τη ζωή της στην Αθήνα και να μετακομίσει σε μια σκηνή στο δάσος προκειμένου να φροντίσει έξι εγκαταλελειμμένα

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ 13.12.13 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

e-book Εκπαίδευση Σκύλων Περιεχόμενα : 1 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. 2 Τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση. 3 Διαφορετικές μέθοδοι.

e-book Εκπαίδευση Σκύλων Περιεχόμενα : 1 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. 2 Τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση. 3 Διαφορετικές μέθοδοι. www.k9doorways.gr Εκπαίδευση Σκύλων e-book Περιεχόμενα : 1 Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. 2 Τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση. 3 Διαφορετικές μέθοδοι. 4 Εκπαίδευση σκύλων: καταπίεση ή ελευθερία? 5 Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 23 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Κριός Η εβδομάδα σου θα είναι αρκετά καλή αγαπητέ Κριέ σε σχέση με τις δραστηριότητες που έχεις. Κάποια οικογενειακά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;...

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;... Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17 Ευχαριστίες... 21 Το ξεκίνημα μιας σχέσης... 23 «Τι πρέπει να προσέχω στην αρχή μιας σχέσης, ώστε να ξέρω ότι θα ταιριάξουμε;»... 24 «Πόσο να περιμένω για να μου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (LAWS)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (LAWS) ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (LAWS) ) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2017-2018 1 Περιεχόμενα ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ 2017-2018... 3 Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου στο Μεγανήσι, υπό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΖΩΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Παιδίατρος Υπεύθυνος Ιατρικής Υπηρεσίας κατοικίδια αδέσποτα άγρια Σέβοµαι τα ζώα Προσπαθώ να τα καταλάβω

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη

Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη Μελίτα Λαζαράτου MSc Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς και ευημερίας ζώων melitalazaratou@gmail.com sumvionometazoa.wordpress.com Γιατί να ασχοληθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 6 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Κριός Αυτή την εβδομάδα η δυναμικότητα που θα έχεις θα είναι πολύ μεγάλη και να ξέρεις ότι θα σου συμβαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος!

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος! Διαταραχές ύπνου και Αυτισµός Ελένη Λούκουτου Λογοθεραπεύτρια ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγείας. Παρόλο που δε μπορούμε να κατανοήσουμε όλες τις λειτουργίες του, ο ύπνος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, άλογα. και η ιστορία τους. μέσα από το ημερολόγιο

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, άλογα. και η ιστορία τους. μέσα από το ημερολόγιο ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, 7 άλογα και η ιστορία τους μέσα από το ημερολόγιο 2014 Νεφέλη, 13 ετών 01 Είμαι η Νάνσυ Κουρέλλου και τα τελευταία τρία χρόνια ζω σε ένα τροχόσπιτο, στη Βόρεια Εύβοια μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Press kit Κατάλογος IKEA 2016. Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές

Press kit Κατάλογος IKEA 2016. Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές Press kit Κατάλογος IKEA 2016 Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές ζί ς! πορσελάνη. w.ikea.gr Ζούμε μαζί Στην καθημερινή μας ζωή υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη αξία. Είναι κάποια μικρά, καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

Για να κάνετε το τέλος του χρόνου όσο πιο δυνατό γίνεται και να κερδίσετε το Χριστουγεννιάτικό σας bonus, πρέπει να προλάβετε τις εξελίξεις!

Για να κάνετε το τέλος του χρόνου όσο πιο δυνατό γίνεται και να κερδίσετε το Χριστουγεννιάτικό σας bonus, πρέπει να προλάβετε τις εξελίξεις! Τι όμορφη εποχή του χρόνου! Πολύ νωρίς για να μιλάμε για γιορτές; Ξανασκεφτείτε το! Επιθυμείτε να ολοκληρώσετε αυτήν τη χρονιά έχοντας δημιουργήσει ισχυρές και σταθερές βάσεις για το ξεκίνημά σας το 2014;

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Παιδί Σκύλος: Πάνω από όλα, μια ασφαλής σχέση! Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος :24

Παιδί Σκύλος: Πάνω από όλα, μια ασφαλής σχέση! Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος :24 Στα προηγούμενα άρθρα μας, «Προετοιμάστε το σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού!» και «Μωρό Σκύλος: Η αρχή μιας υπέροχης σχέσης», αναλύσαμε το πώς πρέπει να χειριστούμε το σκύλο μας, κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα των μαθητών της ΣΤ τάξης με θέμα : «Το διάλειμμα στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης»

Έρευνα των μαθητών της ΣΤ τάξης με θέμα : «Το διάλειμμα στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 8/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ Ταχ. Δ/νση : Μελίτη -53100

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοποίηση κουταβιού: Το must του σήµερα.

Κοινωνικοποίηση κουταβιού: Το must του σήµερα. Κοινωνικοποίηση κουταβιού: Το must του σήµερα. Η «λέξη καραµέλα» στα χείλη όλων πλέον σήµερα, επαγγελµατιών και ιδιοκτητών σκύλων. Αδίκως; γράφει ο Γιώργος Κωστόπουλος, διπλωµατούχος εκπαιδευτής σύµβουλος

Διαβάστε περισσότερα

15 τρόποι διαχείρισης αρνητικών σχολίων και κριτικής. Wake up to Booking.yeah

15 τρόποι διαχείρισης αρνητικών σχολίων και κριτικής. Wake up to Booking.yeah 15 τρόποι διαχείρισης αρνητικών σχολίων και κριτικής Wake up to Booking.yeah Ως γνωστόν δεν γίνεται να τους ικανοποιήσετε όλους κι αυτό ισχύει φυσικά και στον τομέα της φιλοξενίας. Όταν στο σπίτι σας μένουν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Ονοματεπώνυμο : Ημερομηνία :

Ερωτηματολόγιο. Ονοματεπώνυμο : Ημερομηνία : Ερωτηματολόγιο Ονοματεπώνυμο : Ημερομηνία : Με αυτό το ερωτηματολόγιo θα ήθελα να διαμορφώσω εικόνα για το προσωπικό ιστορικό και τη γλωσσική χρήση των Ελλήνων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ Για μαθητές/τριες γυμνασίου ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ 2018 Τι είναι η Τρίτη Ηλικία Οι ηλικίες

Διαβάστε περισσότερα

Κέρδισε μάχες στην Αρένα Μόδας!

Κέρδισε μάχες στην Αρένα Μόδας! Αν θες να ζήσεις τη συγκίνηση του να είσαι η πιο δημοφιλής κοπέλα αν θες να δείξεις στον κόσμο τις ικανότητές και τις ιδέες σου στη μόδα αν θες να νοιώσεις τη μοναδική ατμόσφαιρα ενώ ανταγωνίζεσαι άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει;

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; Η ΕΣΤΙΑΣΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; 1. Μηδενική εστίαση Αφηγητής > Ήρωα ήρωες 2. Εσωτερική εστίαση Αφηγητής = Ήρωα ήρωες 2.α.

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς;

Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς; Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς; Τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά και γίνουν ισσοροπημένοι ενήλικες, χρειάζονται - εκτός των άλλων - την αγάπη και την προστασία μας. Τι γίνεται όμως όταν στην προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ Δήμος ΠΥΛΗΣ & Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων «ARTEMIS»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ Δήμος ΠΥΛΗΣ & Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων «ARTEMIS» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ 2015 Δήμος ΠΥΛΗΣ & Πολιτιστικό & Φιλοζωικό Εθελοντικό Σωματείο Ν. Τρικάλων «ARTEMIS» Α.Π. 1524/2015 Στις παρακάτω σελίδες θα βρείτε: Συνολικά 22 καρτέλες 22 εμβολιασμούς 20 στειρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Απολογισμός 2012 Πρόγραμμα υμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου Υιλοζωικός ύλλογος Φανίων

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Σε περίπτωση όπου έχετε τυχόν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν φυλλάδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;»

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» «Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΛΙΑΝ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω;

Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Ποιον συγγραφέα / εικονογράφο να καλέσω; Η επίσκεψη ενός δημιουργού στο σχολείο πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά. Επομένως, είναι καλύτερα να προσκαλούμε αυτόν που έχουν αγαπήσει

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μελέτη με θέμα: Διερεύνηση του βαθμού ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου Ερωτηματολόγιο 1. Πόσο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, κ. Κουτσογιάννη N. Α Π Ο Σ Τ Ο Λ Ε Α Σ : Γ Τ Α Ξ Η, 6 Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Ν Α Ο Υ Σ Α Σ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, κ. Κουτσογιάννη N. Α Π Ο Σ Τ Ο Λ Ε Α Σ : Γ Τ Α Ξ Η, 6 Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Ν Α Ο Υ Σ Α Σ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, κ. Κουτσογιάννη N. Α Π Ο Σ Τ Ο Λ Ε Α Σ : Γ Τ Α Ξ Η, 6 Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Ν Α Ο Υ Σ Α Σ ΑΡΕΤΗ ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Αγαπητέ, κύριε Δήμαρχε,

Διαβάστε περισσότερα