Εισηγητές: Αλέξανδρος Μπαζούκης, Κάκια Παπακυριακού, Λαμπριανή Ματθαίου, Μαρία Παπαλεοντίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισηγητές: Αλέξανδρος Μπαζούκης, Κάκια Παπακυριακού, Λαμπριανή Ματθαίου, Μαρία Παπαλεοντίου"

Transcript

1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Εισηγητές: Αλέξανδρος Μπαζούκης, Κάκια Παπακυριακού, Λαμπριανή Ματθαίου, Μαρία Παπαλεοντίου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού και Προσαρμοστικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή) για την Προγραμματική Περίοδο

2 Κείμενα Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου {Επιμέλεια παρουσίασης: Λαμπριανή Ματθαίου, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων}

3 Συνεξέταση κειμένων από τη σύγχρονη και παλαιότερη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, ώστε να αναδειχθούν ο κόσμος του εφήβου και τα σημερινά προβλήματα της νέας γενιάς το αξιακό σύστημα μεγαλύτερων νεότερων με έμφαση στις διαφορετικές ιεραρχήσεις και προτεραιότητες (χάσμα γενεών) ο μεταιχμιακός ου-τόπος ανάμεσα στην παιδικότητα και την ενηλικίωση: κρίση της εφηβείας και αναζήτηση ταυτότητας το μυθιστόρημα «της εφηβείας» ή «μαθητείας»: πορτρέτα εφήβων καθ οδόν προς την ενηλικίωση, με έμφαση στην ποιητική του εφηβικού έρωτα και στη χειραφέτηση του εφήβου (συγκρότηση ταυτότητας/αυτοσυνειδησίας) Δυνάμει διαθεματική σύνδεση με την Ψυχολογία (ειδικά «του εφήβου»)

4 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η κατάταξη είναι ενδεικτική και αποσκοπεί να υποδείξει στους εκπαιδευτικούς τη σειρά με την οποία θα πρέπει να διδάξουν τα στοιχεία αυτά σταδιακά, από τα πιο απλά στα πιο σύνθετα, μέσα από τα κείμενα πάντα Στο επίπεδο της Γ Γυμνασίου-Α Λυκείου οι μαθητές /τριες εμβαθύνουν στα εξής: «Γραμματική» της λογοτεχνικής γλώσσας ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Ποιητική λέξη, ποιητικό λεξιλόγιο, ποιητική σημασία: το ποιητικό σύμβολο ως εμπλουτισμένο «γλωσσικό σημείο» η λογοτεχνική μεταφορά και άλλα σχήματα λόγου (παρομοίωση, προσωποποίηση, αλληγορία κλπ.) το ποιητικό «νόημα»: συγκινησιακή αλληλουχία

5 ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ το «αντικείμενο» του αφηγείσθαι: το πρόσωπο (αφήγηση «πρώτου» ή «τρίτου» προσώπου) & το πράγμα (αφήγηση «γεγονότων»-«λέξεων» αφήγηση «σκέψεων/αισθημάτων») εστίαση και φωνή: ποιος «βλέπει» και ποιος «μιλάει» σε ένα αφήγημα η τεχνική της περιγραφής, τρόποι εστίασης μορφές αναπαράστασης του λόγου (ευθύς λόγος, διάλογος, πλάγιος λόγος, εσωτερικός μονόλογος: πρωτοβάθμια αναφορά & διακρίσεις, εμβαθύνονται στη Β -Γ Λυκείου) ο χρόνος: χρόνος της «αφήγησης» & χρόνος της «δράσης» αφηγηματικές τεχνικές που σχετίζονται με τον χρόνο: αναχρονισμοί, προοικονομία, επιτάχυνση, επιβράδυνση, επαναληπτικότητα κτλ.

6 παραδοσιακή νεωτερική ποίηση: βασικές διαφορές σε επίπεδο μορφής και περιεχομένου γραμματολογικά είδη αφηγηματικής πεζογραφίας: μυθιστόρημα/διήγημα «επιστολικό», «ιστορικό», «ηθογραφικό», «αυτοβιογραφικό», «της εφηβείας ή μαθητείας» κ.ά. είδη & τρόποι της λογοτεχνίας του κωμικού (= κώδικες αμφισημίας/ ανατροπής): χιούμορ, παρωδία, σάτιρα, ειρωνεία

7 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΚΡΙΣΗ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ Ενδοοικογενειακές σχέσεις Εφηβική παραβατικότητα Αποκλίνουσα συμπεριφορά ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ Η ερωτική αφύπνιση και η συγκρότηση ταυτότητας Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο

8 Α. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

9 Από τις πιο αμφισβητούμενες και αντιφατικές μορφές δημιουργών, ο Ρεμπώ, εκπρόσωπος του ποιητικού ρεύματος του Συμβολισμού, θεωρείται ο κατεξοχήν ποιητήςέφηβος. Οι στίχοι του μοιάζουν με παραλήρημα μιας διαρκώς επαναστατημένης εφηβικής ψυχής, η οποία αρνείται τα πρότυπα και τις κοινωνικές συμβάσεις.

10 Ο ποιητής, αξιοποιώντας έντεχνα τη μεταφορά της γης (του περιβολιού), αφήνει παρακαταθήκη στους νέους το μήνυμα της συνεχούς εγρήγορσης και του μαχητικού αγώνα για πρόοδο και πνευματική ανάπτυξη.

11 Στο επίκεντρο του Στο ποιήματος επίκεντρο βρίσκεται του το ποιήματος σύμβολο του Ίκαρου, βρίσκεται του το σύμβολο αιώνιου έφηβου, του Ίκαρου, ο του αιώνιου οποίος υπερβαίνει έφηβου, τα ο οποίος όρια με «τις υπερβαίνει φοβερές της τα όρια λευτεριάς με «τις φτερούγες». φοβερές της λευτεριάς φτερούγες».

12 Ο ποιητής, προσβλέποντας με αισιοδοξία προς τη νέα γενιά, βλέπει σε αυτήν τη δυνατότητα πραγμάτωσης των πιο ευγενών ιδανικών του ανθρώπου, που θα οδηγήσουν στην εξύψωση της ζωής όλων, σε εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.

13 Στο απόσπασμα αυτό από τη συλλογή Ήλιος ο Πρώτος, ο Οδ. Ελύτης αποδίδει το ξύπνημα της εφηβείας μέσα στο καλοκαιρινό πανηγύρι της φύσης, που προ(σ)καλεί όλες τις αισθήσεις να το νιώσουν με ξεχωριστή ένταση.

14 Στο απόσπασμα που παρατίθεται, ο Προφήτης μιλάει παραβολικά, χρησιμοποιώντας την εικόνα του τόξου, για να υποβάλει το μήνυμα ότι τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία των γονέων και ότι ο ρόλος κάθε γονιού είναι να τα ωθεί προς την ανεξαρτησία.

15 Το απόσπασμα προέρχεται από το σπονδυλωτό μυθιστόρημα Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω, το οποίο συνθέτουν επιμέρους ιστορίες, υπό μορφή νουβέλας/διηγήματος, που ακούγονται ή εκτυλίσσονται σ ένα συνοικιακό κουρείο της Αθήνας. Εδώ αφηγείται ο ίδιος ο κουρέας, ο Ευριπίδης, ένα τραγικό περιστατικό απώλειας της ζωής ενός νεαρού μοτοσικλετιστή και του αντίκτυπου που αυτός είχε στην οικογένειά του.

16 Το διήγημα μπορεί να θεωρηθεί ένα πεζογράφημα «μαγικού ρεαλισμού», καθώς συνδυάζει ρεαλιστικά με φανταστικά/ονειρικά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό, η καθημερινότητα συναντά το θαύμα, αποκαλύπτοντας τη συναρπαστική συνύπαρξη αθωότητας και πονηριάς στην εφηβική ψυχή.

17 Κεντρικός άξονας είναι η ποδοσφαιρική αντιπαράθεση δύο νέων που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Η αντιπαράθεση αποκτά προσωπικό χαρακτήρα και έχει αντίστροφο αποτέλεσμα: ενώ ξεκινά από την ανάγκη του ενός να αποδείξει τον εαυτό του, καταλήγει τελικά να επιβεβαιώσει την αξία του άλλου.

18 Στο απόσπασμα από το βιβλίο Ο Κοάζινος, το οποίο διαδραματίζεται στην Κύπρο την περίοδο της Αγγλοκρατίας, οι δεκαεξάχρονοι έφηβοι δραστηριοποιούνται μέσω του σχολικού θεάτρου. Ο πρωταγωνιστής επιδεικνύει ιδιαίτερη επινοητικότητα και κέφι στο στήσιμο της παράστασης, ενώ με το ίδιο κέφι αντιμετωπίζει τις αναποδιές και τις στιγμές αμηχανίας που θα προκύψουν στη συνέχεια, όταν η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κοινό.

19 Στο κείμενο αυτό, οι νέοι, στο τέλος πια της εφηβικής τους ηλικίας, προσπαθούν να προσανατολιστούν επαγγελματικά, οριστικοποιώντας έτσι, λίγο-πολύ, την ενήλικη ταυτότητά τους.

20 Η ηρωίδα είναι μια έφηβη, έτοιμη να αλλάξει την εξωτερική της εμφάνιση, για να εναρμονιστεί με τη μόδα και τα γούστα της παρέας της. Στο τέλος όμως, ακολουθώντας τις παρορμήσεις της, αποφασίζει να παραμείνει όπως είναι, επιλέγοντας την αρμονία με τον εαυτό της.

21 Οι σχέσεις των νέων με τους μεγαλύτερους δοκιμάζονται στην εφηβεία. Η «κρίση της εφηβείας», δηλαδή η αναζήτηση ταυτότητας, κάνει κάποτε επώδυνα αισθητό το «χάσμα των γενεών», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Ο ανταγωνισμός με τους γονείς, η διαφορά νοοτροπίας, αλλά και απωθημένα αισθήματα ζήλιας ή απόρριψης βγαίνουν στην επιφάνεια.

22 Ενδοοικογενειακές σχέσεις

23 Από τα κορυφαία έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα και από τα πιο αντιπροσωπευτικά μυθιστορήματα «μαθητείας». Πρωταγωνιστής ο νεαρός Ζιλιέν Σορέλ, γιος ξυλουργού, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό περίγυρο της επαρχίας. Ο κ. ντε Ρενάλ κάνει πρόταση στον πατέρα του να προσλάβει τον νεαρό ως δάσκαλο των μικρών αγοριών του. Στο απόσπασμα παρακολουθούμε τη συνάντηση πατέρα γιου, κατά την οποία ανακοινώνεται στον Ζιλιέν η συμφωνία των «μεγάλων».

24 Από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα ενηλικίωσης. Ο Χωκ Φιν είναι ένα παιδί, που προσπαθεί να αποφύγει τον μέθυσο πατέρα του (ο οποίος και τον κακοποιεί συνεχώς), για να βρει τον δρόμο του στη ζωή. Στο απόσπασμα παρατηρούμε τη βάναυση συμπεριφορά του πατέρα, ο οποίος δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί ακόμη και οικονομικά τον γιο του.

25 Στο πασίγνωστο ημερολόγιό της η νεαρή γερμανοεβραία Άννα Φρανκ δεν καταγράφει μόνο το αίσθημα της καταδίωξης και του εγκλεισμού που υφίσταται η ίδια και η οικογένειά της την εποχή των ναζιστικών διωγμών, αλλά και τις αγωνίες, τα σκιρτήματα, τα βαθύτερα συναισθήματά της ως έφηβης. Στο απόσπασμα εκμυστηρεύεται τα παράπονά της για την άνιση, όπως πιστεύει, αντιμετώπισή της από τους γονείς της σε σχέση με τη μεγαλύτερη αδελφή της, με την οποία έχει ανταγωνιστική σχέση.

26 Η εντεκάχρονη Φράνση μεγαλώνει στις απόκληρες γειτονιές του Mπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο απόσπασμα περιγράφεται μια άλλη όψη των εφηβικών συμπλεγμάτων, όπου η ζήλια απωθείται για χάρη της οικογενειακής συνοχής και της αλληλεγγύης.

27 Εφηβική παραβατικότητα Αποκλίνουσα συμπεριφορά

28 Ένα από τα πιο γοητευτικά μυθιστορήματα ενηλικίωσης του 20ού αιώνα. Ο έφηβος Έμιλ Σίνκλερ αναζητά τον πραγματικό του εαυτό και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του μέσα από μια δύσκολη πορεία αυτογνωσίας, σύγκρουσης και, τελικά, συμφιλίωσης με τον σύνθετο και απαιτητικό κόσμο των ενηλίκων. Συμπαραστάτη στην προσπάθειά του αυτή θα έχει τον Μαξ Ντέμιαν, έναν μεγαλύτερο φίλο του, ο οποίος θα αποδειχθεί το alter ego του. Στο απόσπασμα αποδίδονται με έξοχο τρόπο πτυχές της ευμετάβλητης και αντιφατικής εφηβικής ψυχολογίας.

29 Το μυθιστόρημα Junk, από το οποίο προέρχεται το απόσπασμα, αποτυπώνει τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που εγκαταλείπουν πρώιμα και για διαφορετικούς λόγους τις οικογενειακές τους εστίες, θέλοντας να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες και να νιώσουν στα όρια την απόλαυση μιας πραγματικά ελεύθερης ζωής, χωρίς δεσμεύσεις ή ελέγχους. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα η μητέρα της Τζέμμα, Έμιλυ Μπρόγκαν, αφηγείται τι σήμαινε γι αυτήν (και τον σύζυγό της Γκρελ) η φυγή της 14χρονης κόρης τους και το σμίξιμό τους ύστερα από τρία και πλέον χρόνια.

30 Η ηρωίδα είναι μια εξεγερμένη έφηβη που δεν καταφέρνει να επικοινωνήσει με τους γονείς της. Εκείνοι, πιστεύοντας ότι χρειάζεται ψυχιατρική παρακολούθηση, για να ελέγξει την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά της, την πηγαίνουν κάθε βδομάδα σ έναν γιατρό στην Αθήνα. Ακόμα κι αυτός, όμως, αδυνατεί να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με ένα κορίτσι που φαίνεται διαφορετικό, αλλά στην πραγματικότητα επιθυμεί ό,τι όλα τα παιδιά της ηλικίας της: την ελευθερία να ακολουθήσει τον δρόμο της, προσδιορίζοντας η ίδια την ταυτότητά της.

31 Ο ήρωας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να ανήκει σ ένα κοινωνικό σύνολο και στην ανάγκη να διαμορφώσει τη δική του ιδιοπροσωπία. Σημεία αναφοράς του είναι το ποδόσφαιρο και η μουσική. Η αφήγησή του έχει αποδέκτη την Ανθή, με την οποία συζητά, αναδρομικά, περιστατικά που τον καθόρισαν στην εφηβεία.

32 Ο όρος «μυθιστόρημα της εφηβείας» (αλλιώς: «διαμόρφωσης», ή «μαθητείας», ή «ενηλικίωσης») δηλώνει το είδος του μυθιστορήματος που περιγράφει τη μετάβαση του νέου ανθρώπου από την παιδικότητα στην ενηλικίωση. Το είδος αναδεικνύει, κυρίως, πώς ο έφηβος ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο και προσπαθεί να συγκροτήσει την ταυτότητά του μέσα από τις σχέσεις του με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό του περιβάλλον (κατεξοχήν, βέβαια, με το άλλο φύλο). Το μυθιστόρημα της εφηβείας απευθύνεται και προσφέρει, κυρίως στους νέους αναγνώστες, την ευκαιρία να προβληματιστούν για τη δική τους κοινωνική ένταξη και τη δική τους πνευματική και ψυχολογική ωρίμανση σε διαρκή αλληλεπίδραση με τους άλλους.

33 Η ερωτική αφύπνιση και η συγκρότηση ταυτότητας

34 Ο Ντίκενς αποδίδει με εξαιρετική ευστοχία την ψυχολογία ενός φτωχού και ορφανού εφήβου, του Πιπ, ο οποίος ζει μια μίζερη ζωή σε ένα χωριουδάκι δίπλα από τους βάλτους του Κεντ, ώσπου η τύχη τού χαμογελά και κληρονομεί μια περιουσία ικανή να του εξασφαλίσει μια άνετη και πλούσια σε εμπειρίες ζωή στη μεγαλούπολη των ονείρων του, το Λονδίνο. Στο απόσπασμα που παρατίθεται, ο Πιπ αποχαιρετά με ανάμεικτα συναισθήματα τους φίλους του στο χωριό και ξεκινά το γεμάτο υποσχέσεις ταξίδι του για τη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και προς την ενηλικίωση.

35 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Όνειρο στο κύμα (αποσπάσματα) Στο διήγημα προβάλλονται αντιθέσεις, όπως η ορμητικότητα της εφηβείας και η πίκρα της ωριμότητας, η φυσική ζωή στην ύπαιθρο και η αστική ζωή, η αθωότητα και η πονηριά, η αγάπη και η απώλεια, κυρίως όμως εξυμνείται ο αγνός και άδολος εφηβικός έρωτας.

36 Το αφήγημα περιγράφει με κέφι το ερωτικό ξύπνημα δύο εφήβων, του Στέφανου και της Μοσκούλας, στον αγροτικό χώρο. Χαρακτηριστική είναι η ψυχαναλυτική προβολή του «αντίζηλου» στον πετεινό που αγαπάει η Μοσκούλα, αλλά και η οπτική της διήγησης από τη σκοπιά του αρσενικού ήρωα.

37 Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία αποτελεί για τον κεντρικό ήρωα μια επίπονη δοκιμασία: η πλούσια και έντονη εσωτερικότητά του, τα αντιφατικά συναισθήματα και η τάση του προς την αυτοανάλυση θα πρέπει να συμβιβαστούν με τις επιταγές της μάλλον αδιάφορης, ουδέτερης και συμβατικής πραγματικότητας που τον περιβάλλει.

38 Στο έργο αποδίδονται μυθιστορηματικά χαρακτήρες, καταστάσεις, πολιτικο-ιδεολογικές διαμάχες και αναζητήσεις της νεοελληνικής κοινωνίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την κατάρρευση της «Μεγάλης Ιδέας», κυρίως μέσα από το πρίσμα νέων ανθρώπων, οι οποίοι κινούνται γύρω από τον φοιτητικό σύλλογο «Αργώ». Κεντρική θέση στη νεανική αυτή συντροφιά κατέχουν οι γιοι του καθηγητή της Νομικής Θεόφιλου Νοταρά, ο Νικηφόρος, ο Αλέξης και ο Λίνος. Στο απόσπασμα παρακολουθούμε την αντίθεση ανάμεσα σε δυο διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, του ευαίσθητου και μελαγχολικού Αλέξη και του νεότερου και πιο παρορμητικού Λίνου.

39 Το έργο αποτυπώνει με λυρισμό, νοσταλγία και παραμυθητική διάθεση τα βιώματα της παιδικής ηλικίας και το πρώτο ξύπνημα της εφηβείας μέσα σε έναν παραδοσιακό κόσμο, όπου κυριαρχούν οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις και η άμεση επαφή με τη φύση. Στο απόσπασμα ο μικρός Πέτρος θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι ισάξιος σε δύναμη και γενναιότητα με το αρρενωπό ίνδαλμα της αδελφής του Άρτεμης, τον κυνηγό με τα κίτρινα άστρα.

40 Το μυθιστόρημα Ταξίδι με τον Έσπερο ανήκει στα κλασικά αναγνώσματα της εφηβικής ηλικίας. Κεντρικός του ήρωας ο Γλαύκος, ορφανός από γονείς, ο οποίος καταφεύγει μαζί με τη θεία του στην εξοχή, για να αναρρώσει κοντά στην ήσυχη και ειδυλλιακή ζωή της φύσης. Στο απόσπασμα, ο Γλαύκος, μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, συναντάει σε μια ακροποταμιά μια κοπέλα, την οποία αρχικά εκλαμβάνει ως «ξωθιά» (νεράιδα), ενώ, όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια, πρόκειται για τη Δανάη, το κορίτσι που θα ερωτευτεί.

41 Το μυθιστόρημα Εroïca θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό μυθιστόρημα εφηβείας της νεοελληνικής λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου. Περιστρέφεται γύρω από μια παρέα παιδιών, τα οποία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν απότομα την παιδική ηλικία της ανεμελιάς, των ηρωικών ιδανικών και των παιχνιδιών, καθώς έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον θάνατο, αλλά και με τον έρωτα.

42 Αντώνης Βουσβούνης, Προμήνυμα (απόσπασμα) Ο κεντρικός ήρωας, ο Αλέξης, βρίσκεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί. Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ψυχοσύνθεση και τις αντιδράσεις του εφήβου, ο οποίος και θα αισθανθεί με πρωτόγνωρη ένταση τη δύναμη (και τον διχασμό) της ερωτικής έλξης.

43 Στο κλασικό εφηβικό μυθιστόρημα Τα ψάθινα καπέλα παρακολουθούμε το ξύπνημα της εφηβείας, αυτή τη φορά από γυναικεία σκοπιά. Οι κεντρικές ηρωΐδες (η Μαρία, η Ινφάντα και η Κατερίνα) είναι αδελφές και ανήκουν σε μια αστική οικογένεια του Μεσοπολέμου, η οποία περνά τα καλοκαίρια της σε ένα αγρόκτημα λίγο έξω από την Αθήνα. Στο απόσπασμα παρακολουθούμε τη χειραφέτηση της Ινφάντας μέσα από την απελευθερωτική εμπειρία της (αν όχι την ταύτισή της) με ένα ατίθασο άλογο.

44 Ο περιπετειώδης 11χρονος ήρωας του μυθιστορήματος προκαλεί προβλήματα στους μεγάλους με τις σκανταλιές του, ερωτεύεται, το σκάει από το σπίτι και ξαναγυρίζει στην ασφάλεια της οικογενειακής εστίας. Το απόσπασμα ανακαλεί με πιστότητα το (συχνά καμουφλαρισμένο) εφηβικό φλερτ στα σχολικά θρανία.

45 Στα ποιήματα της συγκεκριμένης υποενότητας εκφράζεται κυρίως η νοσταλγία για τη (χαμένη) Εδέμ της παιδικότητας και της εφηβικής ηλικίας: έναν κόσμο πλήρη, αρμονικό και χωρίς ρωγμές. Ο κόσμος αυτός αντιπαρατίθεται, λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά στα κείμενα, αλλά καθαρά στη συνείδηση των ποιητών, με την «απομάγευση», όταν η αθωότητα, η ενότητα και η μαγεία του μύθου δίνουν τη θέση τους στη γνώση και στον σκεπτικισμό της ενηλικίωσης.

46 Θέμα του λυρικού αυτού ποιήματος είναι η συνάντηση ενός αλαφροΐσκιωτου νέου με τη γυναίκα-ίνδαλμα, μια «ανεράδα», η οποία, αφού του αποκαλύψει την τελειότητα της ομορφιάς και του ιδανικού έρωτα, θα τον εγκαταλείψει εκστατικό, να αποζητά για μια ολόκληρη ζωή την υπερκόσμια, σχεδόν μεταφυσική εμπειρία της γνωριμίας του μαζί της. Η σύμπτωση με τη «Φεγγαροντυμένη» στον Κρητικό του Σολωμού είναι φανερή.

47 Το ποίημα διαποτίζει η αίσθηση μιας γλυκιάς νοσταλγίας, η οποία δεν φτάνει όμως στη μελαγχολία για τα περασμένα χρόνια της αθωότητας, αλλά αντλεί από αυτά και αποπνέει μια αισιοδοξία.

48 Η νεότητα, συνώνυμη της πλήρωσης, της ευτυχίας και των σκιρτημάτων της ποιητικής έμπνευσης, εξυμνείται επίσης στο συγκεκριμένο ποίημα.

49 Το καλοκαίρι ως κορυφαία εποχή του κύκλου της φύσης ανακαλεί και συνταιριάζεται με τοπία, πρόσωπα, μνήμες και στιγμιότυπα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας: της παραδείσιας εποχής του κύκλου της ζωής.

50 Ο Αναγνωστάκης και ο Μηχανικός υποδεικνύουν στα συγκεκριμένα ποιήματά τους ότι τα όνειρα, τα βιώματα και οι υποσχέσεις της εφηβείας, παρά τη διάψευση ή την απομυθοποίηση που συχνά συνεπάγεται η ενηλικίωση, μένουν χαραγμένα στην ψυχή μας και συντηρούν την πίστη μας στο θαύμα.

51 Στα ποιήματα της Σιδέρη και της Αγγελάκη-Ρουκ είναι, αντιθέτως, ευδιάκριτη η μελαγχολία, η οποία αγγίζει κάποτε τη θλίψη, για τα χρόνια της εφηβείας και της νεότητας που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

52 Στο ποίημα, σε ένα πρώτο επίπεδο αντιπαραβάλλονται οι νέοι της γενιάς του 1970, στους οποίους ανήκει και η ίδια η ποιήτρια, με τους νέους της προηγούμενης γενιάς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν από τα σκληρά βιώματα της Κατοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει στο ποίημα το κυκλικό σχήμα, που είναι σαν να γεφυρώνει το «χάσμα των γενεών», αποκαλύπτοντας την αλυσίδα της αλληλεπίδρασης, η οποία συνδέει άρρηκτα τις γενιές: οι νέοι γίνονται μεγάλοι και οι μεγάλοι κάποτε υπήρξαν παιδιά.

53 «Το βαλς των χαμένων ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι (http://youtu.be/5q9h2cd36ru) «Απρίλης», Μουσική/ Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης (http://youtu.be/xhw0yohuohg) «Άσπρα καράβια», Μουσική: Γιάννης Σπανός, Στίχοι: Σωτήρης Σκίπης, Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης, Καίτη Χωματά (http://youtu.be/sq_m-jwtfx0) «Τα μπλουζ της άγριας νιότης», Μουσική/ Στίχοι/ Ερμηνεία: Μιλτιάδης Πασχαλίδης (http://youtu.be/xbv2hqmff4q) «Υπάρχει λόγος σοβαρός», Μουσική/ Στίχοι/ Ερμηνεία: Νίκος Πορτοκάλογλου & Φατμέ (http://youtu.be/ezxw_f8hwdk ) «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε», Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς, Ερμηνεία: Γεράσιμος Ανδρεάτος (http://youtu.be/-oe1pweiq8u) «Η σωτηρία της ψυχής», Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, Ερμηνεία: Άλκηστις Πρωτοψάλτη (http://youtu.be/8boyoasv6zc ) «Εκείνη», Μουσική/ Στίχοι / Ερμηνεία: Φοίβος Δεληβοριάς (http://youtu.be/qn7yuz5fcgy ) «Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», Μουσική/ Στίχοι/ Ερμηνεία: Νίκος Πορτοκάλογλου (http://youtu.be/o4wtex9sr-k)

54 «Les Quatre Cents Coups» [Τα τετρακόσια χτυπήματα] του François Truffaut (1959) «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1960) «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη (1986) «Cinema Paradiso» [Σινεμά ο Παράδεισος] του Giuseppe Tornatore (1988) «Η φανέλα με το εννιά» του Παντελή Βούλγαρη (1988) «Dead Poets Society» [Ο κύκλος των χαμένων ποιητών] του Peter Weir (1989) «A River runs through it» [Το ποτάμι κυλά ανάμεσά μας] του Robert Redford (1991) «Little Women» [Μικρές κυρίες] της Gillian Armstrong (1994) «Τέλος εποχής» του Αντώνη Κόκκινου (1994) «Great Expectations» [Μεγάλες προσδοκίες] του Alfonso Cuaron (1998) «Peppermint» του Κώστα Καπάκα (1999) «Sweet Sixteen» [Γλυκά δεκάξι] του Ken Loach (2002) «The Motorcycle Diaries» [Ημερολόγια Μοτοσικλέτας] του Walter Salles (2004) «Les Choristes» [Τα παιδιά της ορχήστρας] του Christophe Barratier (2004) «Αγάπη στα 16» του Κώστα Χαραλάμπους (2004) «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη (2010) Τη σειρά «Αστροφεγγιά» της ΕΡΤ από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου (1980)

55 Ηλίας Βενέζης, Αιολική γη, Εστία, 2006 Γιώργος Θεοτοκάς, Αργώ, Εστία, Αθήνα 1998 Μένης Κουμανταρέας, Η φανέλα με το εννιά, Κέδρος, Αθήνα 2012 Λιλίκα Νάκου, Παραστρατημένοι, Εστία, Αθήνα 1999 Κάρολος Ντίκενς, Μεγάλες προδοκίες, μτφρ. Άρτεμις Σταμπουλοπούλου, Πόλις, Αθήνα 1997 Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Αστροφεγγιά. Η ιστορία μιας εφηβείας, Σχολή Ι.Μ.Π., Αθήνα 2011 Κοσμάς Πολίτης, Eroica, Εστία, Αθήνα, 1995 Ντ. Τζ. Σάλιντζερ, Ο φύλακας στη σίκαλη, μτφρ. Τζένη Μαστοράκη, Επίκουρος, Αθήνα 1978 Μπέττυ Σμιθ, Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλυν, μτφρ. Δέσποινα Δετζώρτζη, Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 1993 Αντώνης Σουρούνης, Το μονοπάτι στη θάλασσα, Καστανιώτης, Αθήνα 2006 Σταντάλ, Το κόκκινο και το μαύρο, μτφρ. Νίκος Αθανασιάδης, Αποσπερίτης, Αθήνα 1987 Μαρκ Τουαίην, Οι περιπέτειες του Τομ Σώγερ, μτφρ. Θ. Δ. Φραγκόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Αθήνα, 2010

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Ηθογραφία: Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής των απλών και ταπεινών ανθρώπων της Σκιάθου. Τρόπος ζωής και συνήθειες των απλών ανθρώπων της νησιώτικης

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1 1. Εισαγωγή 2 Η Λογοτεχνία, σημαίνον αισθητικό και μορφωτικό αγαθό, εντάσσεται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής παιδείας ως φορέας οικουμενικών αξιών, ενώ συγχρόνως καταδεικνύει την ιδιαίτερη γλωσσική και

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος, ΕΜΕ Λευκωσία 2009 1 «..Βάλαμε τα γέλια και λέγαμε ό,τι κατέβαινε του καθενός.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β Λυκείου

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β Λυκείου Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β Λυκείου Ομάδα εργασίας: Βενετία Αποστολίδου (συντονίστρια) Βασίλης Βασιλειάδης Ειρήνη Γαμβρού Αγάθη Γεωργιάδου Νικολίνα Κουντουρά Γρηγόρης Πασχαλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία : «Το παραμύθι και η παιδαγωγική του αξιοποίηση»

Εργασία : «Το παραμύθι και η παιδαγωγική του αξιοποίηση» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : κ. ΤΖΑΝΗ Εργασία : «Το παραμύθι και

Διαβάστε περισσότερα

4.2. ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» 104

4.2. ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» 104 413 4.2. ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ» 104 4.2.1. ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ (1892-1969) Στράτης Μυριβήλης: Αντιµιλιταριστής πατριώτης και λυρικός πεζογράφος 105 Ο Στράτης Μυριβήλης, ένας από τους κυριότερους

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής.

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. ΑΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Τίτλος εργασίας: Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Φοιτήτρια: Αδαμαντία Γιοβάνη

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία 2012-2013

Ερευνητική εργασία 2012-2013 ''Τα παραµύθια λένε, είναι για λίγους, µόνο για όσους έχουν πίστη στην καρδιά. Για όσους δε φοβούνται να αντικρύσουν την αλήθεια, για όσους µπορούν και αγαπούν πραγµατικά. Ξέρουν πως µάγισσες πετούν εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Σολωμού, ο Κρητικός ερμηνευτικά σχόλια 1 Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία κατεύθυνσης 2 Σολωμού, ο Κρητικός ερμηνευτικά σχόλια 3 Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία κατεύθυνσης 4 Σολωμού,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1 ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Ε π ι λ ο γ ή ς) 1. Ορισμός και χαρακτηριστικά της Παιδικής Λογοτεχνίας 2. Στοιχεία από την πορεία της παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α " Κ Ω Σ Τ Α Σ Ο Υ Ρ Α Ν Η Σ : Η Ζ Ω Η Κ Α Ι Τ Ο Ε Ρ Γ Ο Τ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του:

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ Ο Φασμπίντερ ήταν ο πιο Γερμανός και ο πιο λαϊκός και ο πιο κινηματογραφιστής από τους Γερμανούς κινηματογραφιστές του καιρού του: έκανε τη μια ταινία πίσω απ την άλλη, μεταποιώντας σε

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας)

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος της μικρής μας πόλης

Το τέλος της μικρής μας πόλης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Το τέλος της μικρής μας πόλης Δημήτρη Χατζή Βιβλίο Εκπαιδευτικού Έρευνα - Συγγραφή Βασιλική Σελιώτη, Φιλόλογος ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα Το εκπαιδευτικό δράμα στη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων του Ανθολογίου Γ & Δ Δημοτικού Αικατερίνη Κωστοπούλου (Δασκάλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων

Διαβάστε περισσότερα

Αλ. Παπαδιαμάντης, Όνειρο στο κύμα

Αλ. Παπαδιαμάντης, Όνειρο στο κύμα Αλ. Παπαδιαμάντης, Όνειρο στο κύμα Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μαζί με το Γεώργιο Βιζυηνό θεωρούνται οι κατεξοχήν πατέρες του διηγήματος, κυρίως του ηθογραφικού. Βάση λοιπόν των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο. Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο. Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Δημήτρη Χατζή Το Διπλό Βιβλίο Υποστηρικτικό υλικό για τον καθηγητή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004 Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Επιμέλεια: Βενετία Αποστολίδου & Ελένη Χοντολίδου Β Γυμνασίου ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ 2002-2004 ΕΠΕΑΕΚ II

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για εφήβους: οδεύοντας σε µια αβέβαιη ενηλικίωση(;) Μένη Κανατσούλη*

Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για εφήβους: οδεύοντας σε µια αβέβαιη ενηλικίωση(;) Μένη Κανατσούλη* Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για εφήβους: οδεύοντας σε µια αβέβαιη ενηλικίωση(;) Μένη Κανατσούλη* Σε µια προσπάθεια διευκρινήσεων για το τι σηµαίνει εφηβική λογοτεχνία, λογοτεχνία για νέους, µυθιστόρηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ ΑΝΝΟΥ, Σελίδες: Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Οι επιδράσεις στο έργο του: Ο Ιωάννου επηρεάζεται στο έργο του από τον Ν. Πεντζίκη, τον Φ. Κόντογλου, τον Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ ΑΝΝΟΥ Οι επιδράσεις στο έργο του: Ο Ιωάννου επηρεάζεται στο έργο του από τον Ν. Πεντζίκη, τον Φ. Κόντογλου, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Α. Παπαδιαμάντη

Διαβάστε περισσότερα

«Πίνοντας ήλιο κορινθιακό»

«Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» Οδυσσεασ Ελυτης (1911-1996) «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» 1 Ο ποιητής 1.1. Η ζωή και η τέχνη του Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2014. 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2014. 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2014 «Η παρουσία της Θεσσαλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία από την απελευθέρωση μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο» Λάρισα, 4 & 5 Απριλίου 2014 Ραψάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου Σηνθετική εργασία Β τριμήνου Α Λυκειου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ανθή Μαυραντωνάκη, Βαγγέλης Σκουλάς, Γιώργος Γαϊτάνης, Χρήστος Κατρινάκης, Χριστίνα Παπιδάκη Περιεχόμενα: Ιδιαίτερη ψυχολογία... Μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της Κείμενα Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ της Κείμενα Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ... 2 2. ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ... 13

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ... 2 2. ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ... 13 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 1. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ... 2 2. ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ... 13 3. ΚΡΙΤΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ... 16 4. ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (1976 2011)

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (1976 2011) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Όνομα φοιτήτριας: Αστέρω Τουμάζου Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Β ι ζ υ η ν ό ς, Τ ο α μ ά ρ τ η μ α τ η ς μ η τ ρ ό ς μ ο υ : Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ

Γ. Β ι ζ υ η ν ό ς, Τ ο α μ ά ρ τ η μ α τ η ς μ η τ ρ ό ς μ ο υ : Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ Γ. Β ι ζ υ η ν ό ς, Τ ο α μ ά ρ τ η μ α τ η ς μ η τ ρ ό ς μ ο υ : Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ ΗΘΟΓΡΑΦΙ Α: η ελληνική εκδοχή του ρεαλισμού Στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα, λόγω της κυριαρχίας του επιστημονισμού

Διαβάστε περισσότερα