Μελέτη Πεδίου: «Το λιμάνι της Ζακύνθου»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μελέτη Πεδίου: «Το λιμάνι της Ζακύνθου»"

Transcript

1 Μελέτη Πεδίου: «Το λιμάνι της Ζακύνθου»

2 Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου Βρίσκεται στην πλατεία Σολωμού. Είναι το μόνο κτίριο ενετικού ρυθμού που σώθηκε από το σεισμό του 1953 και ανοικοδομήθηκε διατηρώντας τα αρχικά του χαρακτηριστικά. Η ανέγερσή του χρονολογείται τον 17 ο αιώνα. Χτίστηκε το 1560 από το Συνεταιρισμό των Ναυτικών. Η εκκλησία είχε ανεγερθεί πάνω σ ένα νησί που ενωνόταν με τη στεριά με ένα γεφύρι.στη συνέχεια αυτό το νησί έγινε αναπόσπαστο τμήμα της πόλης.

3 Ζάκυνθος: Εφιαλτικές εικόνες στον ποταμό του Αγ. Χαραλάμπους Ένα τεράστιο και εφιαλτικό κίνδυνο για τους κατοίκους της Ζακύνθου φέρνει στο φως της δημοσιότητας η κάμερα του ΙΟΝΙΑΝ. Χιλιάδες ψάρια είναι εγκλωβισμένα στη λάσπη των έργων που πραγματοποιούνται για την αποξήρανση του ποταμού του Αγ Χαραλάμπους. Δεκάδες πολίτες έσπευσαν να τα μαζέψουν με κάθε τρόπο και είναι πιθανό να διατεθούν στην αγορά με τη μορφή ελκυστικών προσφορών. Τα έργα για την αποξήρανση του ποταμού του Αγ. Χαραλάμπους στη Ζάκυνθο ξεκίνησαν λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές με στόχο να μπορέσουν οι υπεύθυνοι του έργου να διευκολύνουν την ολοκλήρωση των εργασιών της ανακατασκευής της γέφυρας. Όσο περνούσαν οι μέρες το μέγεθος του προβλήματος όλο και μεγάλωνε με την κατάσταση να γίνεται αφόρητη από τη μόλυνση των νερών που βάλτωναν και την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, επέσπευσαν την αποξήρανση του ποταμού, όμως οι σημερινές εικόνες είναι πλέον εφιαλτικές. Πέρα από τα σκουπίδια, όλος ο ποταμός κατά μήκος γέμισε με ψόφια ή και σε πολλές περιπτώσεις ζωντανά ψάρια. Κάποιοι χωρίς να υπολογίσουν το πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι αυτά τα ψάρια ως τροφή, άρχισαν να τα μαζεύουν κατά εκατοντάδες. Με σακούλες, απόχες, καφάσια και ότι άλλο είχαν πρόχειρο, κατέβηκαν μέσα στις λάσπες για να μαζέψουν ψάρια. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του ΙΟΝΙΑΝ, αποφεύγοντας να μιλήσουν μπροστά στην κάμερα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωσαν πως τα μαζεύουν για να τα εμπορευτούν. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κίνδυνος υπάρχει για τη δημόσια υγεία αν αυτά τα ψάρια πουληθούν με τον οποιονδήποτε τρόπο. Αν η αστυνομία, η διεύθυνση υγείας και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, καλό θα είναι ζητήσουν ένα αντίγραφο του ρεπορτάζ και να το μελετήσουν λεπτομερώς. Πηγές:

4 ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΔΙΟΝ. ΡΩΜΑ Εδώ και τρεισήμισι αιώνες το οίκημα αυτό εδράζει στην παράκτια πόλη της Ζακύνθου, τα πρώην «ρεπάρα». Αποτελεί το μόνο δείγμα μεγάλης κοσμικής αστικής αρχιτεκτονικής και όχι μόνο σε σχέση με την εξωτερική του μορφή αλλά και σε σχέση με τους εσωτερικούς του χώρους. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1660 από τον Jefferys, Άγγλο μεγαλέμπορο και πρόξενο της Αγγλίας στη Ζάκυνθο. Την εποχή της Αγγλικής Προστασίας ( ) το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Άγγλου διοικητή του νησιού (resident) με αποτέλεσμα οι Ζακυνθινοί να το αποκαλούν «ρεζιντέντσα» (residenza). Αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ρώμα γύρω στα 1880 και από τότε αποτέλεσε την έδρα της οικογένειας. Το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές με τους σεισμούς του 1953, χωρίς όμως να καεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που ακολούθησε τις σεισμικές δονήσεις. Χάρη στις προσπάθειες του λογοτέχνη Διον. Ρώμα το κτίριο αποκαταστάθηκε στην προσεισμική του μορφή. Τόσο η εξωτερική του μορφή όσο και οι εσωτερικοί χώροι αντανακλούν τις ανάγκες, τη νοοτροπία και τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκε η συγκεκριμένη οικογένεια. Έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο η κατασκευή και η ποιότητα των οικημάτων, καθώς πίστευαν πως με αυτό τον τρόπο «προβάλλονταν» και επιτύγχαναν την κοινωνική καθιέρωση και την αναπαραγωγή της ισχύος τους. Την άνοιξη του 2007 το οίκημα (ονομαζόμενο και «Ρωμιάνικο της Χώρας») άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Είναι πλέον μεγάλη ανάγκη να παρέμβουν διάφοροι φορείς (δημόσιοι ή ιδιωτικοί) έτσι ώστε να γίνει εγκαίρως η συντήρησή του, καθώς διατρέχει σοβαρούς κινδύνους φθοράς, λόγω της υγρασίας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της φυσικής φθοράς του χρόνου. Μόνο στη βιβλιοθήκη σώζονται περισσότεροι από τόμοι, σπάνιες εκδόσεις από το 16 ο ως τον 20 ο αιώνα, χειρόγραφα και χαρακτικά. Επίσης, υπάρχουν έπιπλα βενετσιάνικης τέχνης, σπάνιες εικόνες, προσωπογραφίες κ.λ.π.

5 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Θεωρείται η πιο σημαντική στη Ζάκυνθο, καθώς είναι αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί ως ο προστάτης του νησιού.χτίστηκε το 1708, προστέθηκαν κάποια τμήματα 50 χρόνια μετά και ανακαινίστηκε το Έχει ενετική εμφάνιση και το καμπαναριό είναι ακριβές αντίγραφο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Στις 24 Αυγούστου, ημέρα της ονομαστικής γιορτής του Αγίου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην πόλη της Ζακύνθου, διαρκεί 3 ημέρες και είναι πόλος έλξης για ντόπιους και τουρίστες. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου και ένα Μουσείο.

6 ΤΑ «ΡΕΠΑΡΑ» Τα «ρεπάρα» (riparo, δηλαδή, καταφύγιο) όφειλαν την ιδιομορφία τους στα λιμανάκια που σχηματίζονταν μπροστά από τα οικήματα της παραλιακής ζώνης της Ζακύνθου, με μεγάλους μαρόκους (πέτρες), τοποθετημένους σε κάθετο άξονα, σχηματίζοντας μια θαλάσσια «μεσοτοιχία». Ο βόρειος αιγιαλός της Χώρας ήταν μια από τις πιο πρωτότυπες και γοητευτικές περιοχές της παλιάς Ζακύνθου. Τα πρώτα κτίρια προς την πόλη της Ζακύνθου είναι τα αρχοντικά που πήραν το όνομα ρεπάρα. Αυτά υπήρχαν μέχρι τους σεισμούς του Στη θέση τους κατασκευάστηκε, κατά την ανοικοδόμηση της πόλης, το 1955, η παραλιακή οδός από την πλατεία Σολωμού έως το Κρυονέρι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα αρχοντικά αυτά: Μπάνκος (πρώην αρχοντικό Φωρέστη) Αρχοντικό Πλανήτερου Αρχοντικό Γαήτα-Φωσκάρδη Αρχοντικό Λουκά Δ, Καρρέρ : Η οικογένεια Καρρέρ είχε γραφτεί στη χρυσή βίβλο των ευγενών (libro d oro) και πολλά μέλη της διακρίθηκαν στην πολιτική, στα γράμματα, στη μουσική. Αρχοντικό Ρώμα: Είναι το μοναδικό από τα παλιά αρχοντικά που σώθηκε από τους σεισμούς του Αρχοντικό Σάρτζιντ Αρχοντικό Σπύρου Καρρέρ: Διέθετε σημαντικά έργα τέχνης. Δεν καταστράφηκε ολοσχερώς το 1953, αλλά από τις μπουλντόζες για χάρη του νέου σχεδίου της ανοικοδόμησης της πόλης. Αρχοντικό Καμπανέλλη: Στο σπίτι αυτό γεννήθηκε ο Άγιος Διονύσιος. Αρχοντικό Βούλτζου: Ήταν το παλαιότερο και το μεγαλύτερο των ρεπάρων. Έδινε την εντύπωση μικρού φρουρίου.

7 ΤΟ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Εδώ φυλάσσεται μια πλούσια συλλογή φορητών εικόνων, αγιογραφιών και ξυλόγλυπτων από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι τον 19 ο αιώνα. Υπάρχουν έργα του Δαμασκηνού, Δοξαρά, Κουτούζη και άλλων. Μέσα από τη συλλογή αναδύεται η γέννηση και η ανάπτυξη της Επτανησιακής Σχολής, ένα κράμα της Βυζαντινής και της Αναγεννησιακής τέχνης. Επίσης, στο ισόγειο υπάρχει η μακέτα της παλιάς πόλης, έργο του Ζακυνθινού Γιάννη Μάνεση.

8 ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚENTΡΟ Εδώ στεγάζονται: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που θεωρείται πολύ αξιόλογη. Σ αυτήν μπορούμε να δούμε μια μικρή πινακοθήκη, μινιατούρες τοπικών φορεσιών και φωτογραφικό υλικό. Το ιστορικό αρχείο Ζακύνθου με κώδικες και έγγραφα που διασώθηκαν το 1953 και του οποίου το υλικό είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ανέκδοτο. Το κινηματο-θέατρο «Φώσκολος» του Δήμου Ζακυνθινών. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, όπου γίνονται σχεδόν όλες οι πνευματικές εκδηλώσεις Έχει αντικαταστήσει το περίφημο δημοτικό θέατρο «Ο Φώσκολος» και αργότερα Λομπαρδιανό καζίνο, έργο του αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller). Σε αυτό γίνονταν περίφημοι χοροί, ιδιαίτερα στα καρναβάλια και δίνονταν θεατρικές παραστάσεις από ελληνικούς και ιταλικούς θιάσους.

9 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΜΜΟΥ Ονομάστηκε σχολείο του «Άμμου» λόγω της θέσης του στην παραλία του Άμμου (ονομαστική: ο Άμμος, δηλαδή, η μεγάλη αμμουδιά). Έτσι ονομαζόταν η περιοχή από τα πρώτα χρόνια της Bενετοκρατίας. Η κατασκευή του σχολείου ξεκίνησε το 1932 με τα πιο σύγχρονα μέσα και υλικά της εποχής εκείνης. Η θεμελίωση έγινε επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου. Από τους σεισμούς του 1953 το διδακτήριο έμεινε άθικτο λόγω της άριστης κατασκευής του. Εκεί μέσα φυλάχτηκαν οι περισσότεροι καλλιτεχνικοί θησαυροί οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργότερα στα μουσεία της πόλης. Το 1980 έγινε επέκταση του κτιρίου στη βόρεια πλευρά και αυξήθηκαν οι αίθουσες από 8 σε 12. Σήμερα στο κτίριο αυτό στεγάζονται το 3 ο Δημοτικό. Σχολείο. και το 3 ο Νηπιαγωγείο. Ζακύνθου.

10

11 Μελέτη πεδίου Η μελέτη πεδίου είναι μια διδακτική τεχνική που έχει τις ρίζες της σε εκπαιδευτικές κινήσεις όπως η Μελέτη της Φύσης (Nature study) και η Εκπαίδευση Έξω από το Σχολείο (Outdoor Education). H φιλοσοφία της μεθόδου στηρίζεται στη σημασία αξιοποίησης των ποικίλων εκπαιδευτικών τεχνικών που παρέχει το περιβάλλον (με την ευρύτερη δυνατή έννοια) στο πλαίσιο της μαθητοκεντρικής και ενεργητικής μαθησιακής διαδικασίας. Οι εκπαιδευομένοι/-ες αξιοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους, καλλιεργούν δεξιότητες διερεύνησης, αντίληψης, παρατήρησης, συλλογής και καταγραφής στοιχείων, ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων, διασάφησης αξιών, συνεργασίας και επικοινωνίας τόσο μεταξύ των εκπαιδευόμενων όσο και μεταξύ της ομάδας και άλλων προσώπων ή φορέων. Οι ευκαιρίες αυτές δεν είναι δυνατό να δοθούν στα στενά όρια της τάξης. Η μελέτη πεδίου μπορεί να υλοποιηθεί στην αυλή του σχολείου, σε ένα πάρκο, στο δάσος, στη γειτονιά, σε ένα μουσείο, σε μια βιομηχανία και γενικότερα σε οποιοδήποτε χώρο εκτός τάξης, ο οποίος παρουσιάζει μαθησιακό ενδιαφέρον και εξυπηρετεί τους διδακτικούς στόχους που έχει θέσει ο εκπαιδευτικός. Η διδακτική τεχνική εκτυλίσσεται σε τρεις φάσεις: Α. Προετοιμασία / σχεδιασμός Επιλογή του πεδίου μελέτης και συλλογή στοιχείων. Επεξεργασία των στοιχείων από την ομάδα και συνδιαμόρφωση δραστηριοτήτων με τη μορφή Φύλλων Εργασίας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ερωτήσεις ανακάλυψης, φωτογραφίες, πίνακες καταγραφής στοιχείων, χάρτες κ.λ.π. Ειδικά για τα αστικά πεδία οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτό αποτελούν μια επιπλέον πηγή πληροφόρησης. Τα φύλλα εργασίας είναι απαραίτητο στοιχείο του πεδίου μελέτης γιατί μέσα στον πολυσήμαντο εξωτερικό χώρο κρατούν το ενδιαφέρον των μαθητών εστιασμένο. Β. Υλοποίηση Χρειάζεται να υπολογιστεί ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεση τους οι μαθητές στο πεδίο σε σχέση με τις δραστηριότητες που έχουν να υλοποιήσουν. Τα πιθανά απρόοπτα πρέπει να είναι καλοδεχούμενα και μπορεί να αξιοποιηθούν κατάλληλα για διεύρυνση των μαθησιακών αποτελεσμάτων της διαδικασίας. Γ. Αναστοχασμός Σύνθεση Παρουσίαση Με την επιστροφή στη βάση της τάξης αρχίζει η τελευταία φάση. Η συλλογή των στοιχείων και η βιωματική εμπειρία αξιοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Το υλικό και τα συμπεράσματα που συλλέχθηκαν θα επεξεργαστούν και μπορούν να δημοσιοποιηθούν με διάφορους τρόπους. (Κ. Μπαζίγου και Κ. Γαβριλάκης (2007), Σημειώσεις Θερινού Σχολείου Λευκάδας, ΕΚΠΑ) Μελέτη πεδίου στο λιμάνι της Ζακύνθου Τα παρακάτω φύλλα εργασίας σχεδιάστηκαν με στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές τις λειτουργίες και τη σημασία του λιμανιού για ένα νησί, αλλά και για να παρατηρήσουν τις αλλαγές που το συγκεκριμένο λιμάνι έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου.

12 Όνομα ομάδας:... Αριθμός μελών:... Ημερομηνία:... ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Oργάνωση Συντονισμός εργαστηρίου: Κατερίνα Μπαζίγου, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας-Τροιζήνας-Μεθάνων Σμαράγδα Βασιλοπούλου, Αναπλ. Υπεύθυνη του ΚΠΕ Δραπετσώνας-Τροιζήνας- Μεθάνων

13 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ο Τοπογραφία του λιμανιού Α. Προσανατολισμός Εντοπίστε στο χάρτη της Ζακύνθου το σημείο που βρίσκεται το λιμάνι. (εικ. 1 και 2, από το φωτογραφικό υλικό) Με τη βοήθεια της πυξίδας βρείτε τον προσανατολισμό του.... Γιατί πιστεύετε ότι έχει αυτό τον προσανατολισμό;... Β. Η θέση και το βάθος του λιμανιού Β. α. Σταθείτε στην άκρη του λιμανιού και παρατηρήστε την απόστασή του από το Κάστρο. Συγκρίνετε την τοπογραφία του λιμανιού με τις εικόνες 3 και 4. Τι παρατηρείτε σε σχέση: Με την απόσταση του κάστρου από το λιμάνι παλιά και σήμερα.... Β.β. Αναζητήστε ένα ποτάμι το οποίο εκβάλει στο λιμάνι της Ζακύνθου Πώς ονομάζεται;... Παρατηρήστε τα γεφύρια του. Ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο χώρο αυτό και ποια η σύνδεσή τους με το λιμάνι; (βλ. Πληροφοριακό υλικό) Β.γ. Παρατηρήστε τις εικόνες 5 και 6 και κάνετε υποθέσεις για το πώς μπορεί να συνδέονται με το λιμάνι της Ζακύνθου. Οι μεταβολές του λιμανιού της Ζακύνθου οφείλονται: Φυσικά φαινόμενα : Ανθρώπινη διαχείριση :

14 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ο Οι λειτουργίες του λιμανιού 1. Παρατηρώντας τις δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Ζακύνθου καταγράψτε με λέξεις κλειδιά ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι βασικές χρήσεις του λιμανιού. 2. Παρατηρήστε και καταγράψτε τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες οι οποίες προορίζονται για την εξυπηρέτηση των επιβατών Εγκαταστάσεις/Υπηρεσίες Είδος παρεχόμενης υπηρεσίας Σχόλια Με βάση τις παρατηρήσεις και τις καταγραφές σας: Έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με: το φωτισμό την καθαριότητα.. την πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.. 3. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών; 4. Αποτυπώστε με το δικό σας φωτογραφικό φακό σημεία και σκηνές του λιμανιού που σας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

15 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 ο Η τουριστική κίνηση γύρω από το λιμάνι Δραστηριότητα 1 η : Αναζητήστε κατά μήκος του λιμανιού τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά περίπτερα κ.ά). Παρατηρήστε τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο των παραπάνω εγκαταστάσεων. Καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας στον παρακάτω πίνακα. Υποδομή Παρέμβαση στο δημόσιο χώρο Δραστηριότητα 2η : Υπάρχουν καταστήματα προώθησης κάποιων τοπικών προϊόντων; Αν ναι, ποια είναι αυτά τα προϊόντα; ( Εικόνες clipart: )

16 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ο Τα σημαντικά κτίρια στο λιμάνι της Ζακύνθου Παρατηρήστε τις εικόνες από το φωτογραφικό μας υλικό και αναζητήστε τα εικονιζόμενα κτίρια, χώρους και μνημεία γύρω από το λιμάνι. Για κάθε ένα μάθετε ιστορικές λεπτομέρειες ανατρέχοντας στο πληροφοριακό υλικό. Αριθμός εικόνας Ονομασία κτιρίου Χρήση Υπάρχει κάποιο κτίριο που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και δεν περιλαμβάνεται στο φωτογραφικό υλικό; Μπορείτε να το καταγράψετε στον πίνακα που ακολουθεί: Ονομασία κτιρίου Χρήση Ιστορικές μνήμες: Ανατρέξτε στο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό του φακέλου σας για να μάθετε περισσότερα για τα περίφημα «ρεπάρα» της πόλης της Ζακύνθου.

17 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 ο Συνεντεύξεις στο λιμάνι Περιδιαβαίνοντας στο λιμάνι έχετε την ευκαιρία να επικοινωνήσετε με διάφορους ανθρώπους και να μάθετε περισσότερα στοιχεία για το λιμάνι του νησιού. Μπορείτε να χωριστείτε σε ομάδες και να κάνετε τη δική σας μικρή συνέντευξη, επιλέγοντας η κάθε ομάδα διαφορετική κατηγορία πληροφορητών. Α. Τι λένε οι κάτοικοι για το λιμάνι της πόλης τους; Ρωτήστε περαστικούς για το λιμάνι της Ζακύνθου. Ενδεικτικές ερωτήσεις: - Πόσο συχνά κατεβαίνετε στο λιμάνι; Για ποιο λόγο; - Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στο λιμάνι; Μιλήστε μας γι αυτό. - Χρησιμοποιείτε το λιμάνι ως τουρίστας; Πού έχετε πάει, αναχωρώντας από το λιμάνι της Ζακύνθου; - Τι θα θέλατε να αλλάξει στο λιμάνι; - Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό το λιμάνι για το νησί σας; Γιατί; - Υπάρχουν γιορτές ή έθιμα συνδεδεμένα με το χώρο του λιμανιού; Β. Τι λένε οι τουρίστες του νησιού για το λιμάνι; - Από πού ήρθατε; - Ήταν εύκολη η πρόσβασή σας στο νησί; - Υπάρχει τουριστική πληροφόρηση στο λιμάνι; - Χρησιμοποιήσατε ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το λιμάνι της Ζακύνθου ως αναχώρηση για άλλους προορισμούς; - Πόσο χρόνο θα μείνετε στο νησί; Γ. Η άποψη του ναυτιλιακού πράκτορα - Ποιες είναι οι θαλάσσιες διασυνδέσεις του λιμανιού της Ζακύνθου; Πόσο συχνά είναι τα δρομολόγια σε κάθε προορισμό; - Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σε σχέση με τις θαλάσσιες διασυνδέσεις; - Υπάρχει μείωση της κίνησης τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης; Δ. Οι ναυτικοί Ένα λιμάνι είναι συνυφασμένο με το επάγγελμα του ναυτικού. Αναζητήστε στο λιμάνι κάποιο αραγμένο πλοίο και συγκεντρώστε στοιχεία για τη ζωή του ναυτικού. - Πόσα χρόνια κάνετε αυτό το επάγγελμα; - Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας σας; Έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ως προς τι; (ωράριο, αμοιβές κ.λ.π.) - Πόσο συχνή είναι η συντήρηση στα πλοία της γραμμής;

Η Ανάπτυξη της Κορώνης Project Plan

Η Ανάπτυξη της Κορώνης Project Plan 20 Απριλίου 2010 Η Ανάπτυξη της Κορώνης Project Plan Πρόταση για το Μανιατάκειον Ίδρυμα Πρόγραμμα Μελλοντικοί Ηγέτες : Η ομάδα της Κορώνης Copyright 15/6/2010 Σελίδα 1 από 75 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΑΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΑΑ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 8 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΑΑ 127 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 128 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τοπική ιστορία και διδακτική της ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τοπική ιστορία και διδακτική της ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΛΕΟΝΤΣΙΝΗΣ Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου. Οδηγός Εκπαιδευτικού

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου. Οδηγός Εκπαιδευτικού Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία Γεωγραφία Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΑΘΗΝΑ 2011 Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα Γεωλογία - Γεωγραφία Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Πτυχιακή Εργασία με θέμα: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Πατέλη Μάρθα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Τσούκας Βασίλειος Σέρρες, Ιούνιος 2012 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Προοπτικές Ανάπτυξης του Κρητικού τουρισμού

Θέμα : Προοπτικές Ανάπτυξης του Κρητικού τουρισμού A.T.E.I ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία Θέμα : Προοπτικές Ανάπτυξης του Κρητικού τουρισμού Σπουδαστές : Κουκάκης Μάνος Καπετάνιος Γιάννης Επόπτης καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΗΤΗ ΣΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ.

Η ΚΡΗΤΗ ΣΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ. Α.Τ.Ε.Ι. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΚΡΗΤΗ ΣΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ. ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ ΑΡΓΥΡΩ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία ΤΙΤΛΟΣ: Το λιμάνι της Πάτρας από τον 19 ο αιώνα έως και σήμερα: Δυσκολίες και προβλήματα στην υλοποίηση μίας δράσης

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. PROJECT 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 4 Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ. Ράϊκου Κων/να, Τζαφάλια Έλλη, Μαργιολά Μαργέλα,Πούλιου Μαρία- Ελένη

2ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. PROJECT 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 4 Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ. Ράϊκου Κων/να, Τζαφάλια Έλλη, Μαργιολά Μαργέλα,Πούλιου Μαρία- Ελένη 2ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 4 Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ 2 Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Ράϊκου Κων/να, Τζαφάλια Έλλη, Μαργιολά Μαργέλα,Πούλιου Μαρία- Ελένη Μπρακατσούλα Μαράϊα, Κοράκη Μαίρη, Λάππα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε& ΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέμα πτυχιακής εργασίας: Τουριστική ανάπτυξη της Δωδεκανήσου από το 1970 εώς και σήμερα Υποβληθείσα στον Καθηγητή

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήµερα

Ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήµερα 2ο ΓΕΛ. Αλίµου Σχολικό έτος 2012-2013 Τάξη Α Λυκείου Ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήµερα Αντωνέλος Γαβριήλ Αποστολόπουλος Θεόδωρος Αποστόλου Παναγιώτης Γιάνγκ Φέι Γιαννιός Στέργιος εκουλάκος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ :ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΒΡΑΝΤΖΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ :ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΒΡΑΝΤΖΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.. 3... 3... Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών και Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Ο Εναλλακτικός Τουρισμός και τα διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά του, περίπτωση Ναυπλίου Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Τιστορική αναδρομή

Σύντομη Τιστορική αναδρομή Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» έδωσαν το βήμα στα Μουσεία του νομού με σκοπό να σκιαγραφήσουν την ταυτότητά τους, το όραμα τους, την αποστολή τους αλλά και τα μέσα τα οποία αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο Μέρος. Παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών

Δεύτερο Μέρος. Παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών Δεύτερο Μέρος Παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών Συγγραφή και Επιμέλεια Δημήτρης Ευθυμίου, Παύλος Κοσμίδης, Γεώργιος Κούσουλας, Κατερίνα Μπαζίγου, Άννα Μπαράτση, Θεόδωρος Πετρέσκου, Κωνσταντίνα Σχίζα, Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Σερρών ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Σερρών ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Σερρών ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» Υπό της φοιτήτριας: Βαμβακούση Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.Ε.Φ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: Α ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT «ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή Το πρόγραμμα «Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή» απευθύνεται σε μαθητές των δύο τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Σέρρες μέχρι Σπάρτη. Πανεπιστήμιο από. χωρίς Εθνική Οδό. ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΔΥΤΕΣ Όταν κατάκτηση της γνώσης και hobby γίνονται ένα

Σέρρες μέχρι Σπάρτη. Πανεπιστήμιο από. χωρίς Εθνική Οδό. ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΔΥΤΕΣ Όταν κατάκτηση της γνώσης και hobby γίνονται ένα Κ.Κ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 57 Aρ. φύλλου 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Τα Πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης (σελ. 3) ΛΙΜΑΝΙΑ και ΕΡΕΥΝΑ Το ΤΝΕΥ Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α', Β', Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α', Β', Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α', Β', Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Book 1.indb 1 2/4/2013 6:27:52 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Αριστείδης Αράπογλου, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ19) Β/θμιας Εκπαίδευσης Χρίστος Μαβόγλου, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ19)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Πρόταση επανάχρησης διατηρητέου κτηρίου στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Λευκωσία σάς Καλεί. Βιβλίο για το Δάσκαλο

Η Λευκωσία σάς Καλεί. Βιβλίο για το Δάσκαλο Η Λευκωσία σάς Καλεί Βιβλίο για το Δάσκαλο Η Λευκωσία σάς Καλεί Αγαπητές/οί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Ελπίζουμε ότι οι δραστηριότητες και οι εισηγήσεις που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο θα βοηθήσουν,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, υποστήριξη, υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - 1 -

Σχεδιασμός, υποστήριξη, υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - 1 - - 1 - σ χ ε δ ι α σ μ ό ς υ π ο σ τ ή ρ ι ξ η υ λ ο π ο ί η σ η Π ρ ο γ ρ α μ μ ά τ ω ν Π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή ς Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς - 3 - Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας (Γραφείο Π.Ε.), ΚΠΕ Ανατολικού

Διαβάστε περισσότερα