Επιμέλεια : Αμαλία Δάκα Κατερίνα Καλλιβρούση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιμέλεια : Αμαλία Δάκα Κατερίνα Καλλιβρούση."

Transcript

1 Επιμέλεια : Αμαλία Δάκα Κατερίνα Καλλιβρούση.

2 Διατροφή Διαζυγίου Το ανήλικο τέκνο ακόμα και αν έχει περιουσία έχει δικαίωμα διατροφής (1486 σ.εδ.β του Α.Κ.) εφόσον το εισόδημα της περιουσίας και το προϊόν της εργασίας δεν αρκούν για την διατροφή. Ο υπόχρεος προς διατροφή γονέας προβάλει ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να δώσει διατροφή, τότε θα πρέπει το παιδί να μπορεί να στραφεί σε άλλον υπόχρεο ή να μπορεί να διατηρεί τον εαυτό του από το εισόδημα και την περιουσία του. Το μετρό της διατροφής εξαρτάται από τις ανάγκες του παιδιού που προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής και από όσα είναι αναγκαία για την συντήρηση και την ανατροφή, την επαγγελματική και εν γένει εκπαίδευση του

3 Κατά το άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα όποιος κακόβουλα παραβιάσει την υποχρέωση διατροφής, που του την έχει επιβάλλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει έστω και προσωρινά το δικαστήριο με τρόπο τέτοιον ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους. Κατά το άρθρο 1391 του Αστικού Κώδικα αν ο σύζυγος διέκοψε για εύλογη αιτία τη έγγαμη συμβίωση, και η διατροφή που του οφείλεται από τον άλλον, πληρώνεται σε χρήμα και προκαταβάλλεται κάθε μήνα. Η υποχρέωση της διατροφής παύει ή το ποσό της αυξάνεται ή μειώνεται, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις.

4 Σύτιση φοιτητών σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι Δικαιούχοι σίτισης στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. είναι μόνο όσοι σπουδάζουν σε προπτυχιακό επίπεδο και όχι οι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Δωρεάν σίτιση δικαιούνται και οι φιλοξενούμενοι φοιτητές στα ελληνικά και ξένα ιδρύματα, οι οποίοι βρίσκονται σε πτυχιακό επίπεδο σπουδών επίσης. Οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι φοιτητές για να σιτίζονται δωρεάν στηρίζονται με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ενώ δίνεται προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες : Γονείς. άτομα, που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες. άτομα, που έχουν αδέρφια που σπουδάζουν. άτομα, που προέρχονται από μονογονεϊκή οικογένεια. άτομα, που πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια ή κάποιο μέλος της οικογένειας πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια.

5

6 Πώς επιδρά το αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό; Γνωρίζουμε, ότι τα ποσοστά οινοπνεύματος στο σώμα μας με κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κυρίως κατά τη διάρκεια των γευμάτων, εάν φυσικά δεν είναι υπερβολικά δεν μας θέτουν σε κανένα κίνδυνο, εκτός βέβαια αν υπάρχουν λόγοι υγείας, που απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά την διάρκεια της εργασίας κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για το χρήση αλλά και για τους συνανθρώπους του. Οι επιδράσεις διαφέρουν ανάλογα με το ποσοστό οινοπνεύματος, που υπάρχει στο σώμα ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα. Αρχίζει με την απορρόφηση αιθυλικής αλκοόλης από το στομάχι και το έντερο καταλήγουν στην κύρια αρτηρία, που μεταφέρει στο συκώτι εμπλουτισμένο σε αλκοόλ αίμα. Το αίμα από το συκώτι εισέρχεται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και οδεύει προς τους πνεύμονες, όπου απορροφά οξυγόνο. Μετά κατευθύνεται και στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, από όπου κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Η ύπαρξη αλκοόλ στον αίμα εμφανίζεται και στο εμπνεόμενο αέρα, την οποία οι αρχές μπορούν να μετρήσουν με τα γνωστά μας αλκοολόμετρα. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Α.Κ., απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή σε ανηλίκους, καθώς και η οποιαδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων.

7 Στάδια μέθης: 0-0,20mg : είναι νηφάλιος, νιώθει ευδιαθεσία και γίνεται πιο ομιλητικός. 0,15-0,50mg: γίνεται απρόσεκτος, χάνει τον έλεγχο συγκέντρωσης της σκέψης του και το συντονισμό των ενεργειών του. 0,40-1mg: παρατηρείται αστάθεια μνήμης, απώλεια λογικής, ελάττωση αντίληψης και αστάθεια στο περπάτημα. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί τάση προς έμετο και υπνηλία. 0,70-1,20mg: Παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα, υπερδιόγκωση συναισθημάτων φόβου, λύπης, θυμού και βίας. Χάνεται η αίσθηση του πόνου, η ικανότητα στη άρθρωση λέξεων και στο βάδισμα, ενώ χάνεται η ικανότητά του να διαχωρίζει χρώματα και σχήματα. 1,10-1,60mg: το άτομο παρουσιάζει μηδενική αντίδραση σε ερεθίσματα, ενώ πλησιάζει σε κατάσταση παράλυσης. 1,50-1,6mg: η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή ο ρυθμός της αναπνοής και της κυκλοφορίας αίματος ελαττώνεται, ενώ μπορεί να μείνει αναίσθητος, σε κώμα και πολύ πιθανόν να επέλθει και θάνατος. 1,90+mg: επέρχεται θάνατος από αδράνεια του αναπνευστικού συστήματος.

8

9 1.5.1-Άρθρο 29: Προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών Δεν τιμωρείται, όποιος για δική του αποκλειστική χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε αριθμό ή έκταση, που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση. Άρθρο 20- Διακίνηση ναρκωτικών Όποιος διακινεί παράνομα ναρκωτικά τιμωρείται με κάθειρξη και με χρηματική ποινή μέχρι τριακοσίων χιλιάδων ευρώ ( ) Άρθρο 41- Κατάσχεση και Δήμευση ναρκωτικών Τα ναρκωτικά κατάσχονται και δημεύονται σε κάθε περίπτωση. Κατά την διάρκεια της προδικασίας, καθώς και στην περίπτωση μη άσκησης ποινικής δίωξης ή αποχής για οποιονδήποτε λόγο από αυτήν την δήμευση διατάσσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών Άρθρο 21- Προνομιούχες περιπτώσεις Με ποινής φυλάκισης τιμωρείται όποιος: -διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικών, με σκοπό να εξασφαλίσει την κάλυψη των καθημερινών ατομικών των αναγκών χρήσης -διαθέτει ναρκωτικά σε οικείους του, με σκοπό να καλύψει τις άμεσες ανάγκες χρήσης τους -από την ποσότητα ναρκωτικών, που έχει προμηθευτεί για τις προσωπικές του ανάγκες, διαθέτει μέρος της σε άλλον για δική του χρήση.

10 Διατροφή κρατουμένων 1.Η κατάλληλη διατροφή των κρατουμένων είναι υποχρέωση του Κράτους. Η διαμόρφωση εναλλασσόμενων εβδομαδιαίων προγραμμάτων συσσιτίου των κρατουμένων γίνεται από τον ιατρό του καταστήματος κράτησης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συντάσσει πρότυπα διαιτολογίου σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές ή υγειονομικές σχολές ή Τμήματα Διαιτολογίας Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. 2. Η ποιότητα, η επάρκεια και η γενική κατάσταση του παρασκευαζομένου (κατά την προηγούμενη παράγραφο) συσσιτίου στα καταστήματα κράτησης ελέγχεται και παρακολουθείται καθημερινά από τον διευθυντή. Κατά τον έλεγχο μπορεί να παρίσταται ιατρός οριζόμενος κατά περίπτωση από τον τοπικό ιατρικό σύλλογο. Η διανομή του συσσιτίου γίνεται σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα του καταστήματος. 3. Ο ιατρός του καταστήματος κράτησης καθορίζει γραπτή γνωμάτευση, ειδική δίαιτα ή συμπληρωματική τροφή σε άτομα ή κατηγορίες κρατουμένων, που έχουν ανάγκη, όπως ασθενείς, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή κατάσταση λοχείας και οι υπερήλικες. 4. Πρόνοια λαμβάνεται, κατά το δυνατόν, για ειδικά διαιτολόγια, που επιβάλλουν ορισμένες θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις 5.Επιτρέπεται στον κρατούμενο να προμηθεύεται με δική του δαπάνη πρόσθετα τρόφιμα ή αγαθά για την ικανοποίηση των ατομικών του αναγκών με μεσολάβηση των υπηρεσιών του καταστήματος κράτησης. Η παρασκευή φαγητού στο χώρου του καταστήματος από τον ίδιο τον κρατούμενο επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας, με απόφαση του διευθυντή ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ιατρού του καταστήματος. Λαμβανομένων υπόψη κατά περίπτωση των πραγματικών συνθηκών, που επικρατούν σε αυτό. 6. Η παράδοση ειδών διατροφής σε κρατούμενους κατά το επισκεπτήριο επιτρέπεται κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου καταστήματος κράτησης και μέχρι δύο φορές το μήνα

11 Ανθρώπινα δικαιώματα Δικαίωμα 25: Φαγητό και Στέγη για όλους Ο καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της τροφής, του ρουχισμού, της κατοικίας, της ιατρικής περίθαλψης και των απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών. Έχει ακόμα δικαίωμα για ασφάλιση σε περίπτωση ανεργίας. Αρρώστιας, αναπηρίας, χηρείας όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις, που στερείται την δυνατότητα αυτοσυντήρησης, εξαιτίας περιστάσεων, που δεν υπόκειται στη θέλησή του. Οι μητέρες και τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και περίθαλψη. Όλα τα παιδιά ανεξάρτητα αν είναι εξώγαμα ή μη, έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν την ίδια κοινωνική περίθαλψη.

12 ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ Η χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος συμπεριλαμβανομένου : του βοδινού, των πουλερικών, του ψαριού και υποπροϊόντων αυτών, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων, που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί (ζωικό λίπος), ζελατίνη και κωχελλίνη. Η διατροφή των χορτοφάγων αποτελείται αποκλειστικά από δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ άλλοι χορτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αυστηρή χορτοφαγία αποκλείει τα αυγά, το μέλι και άλλα τρόφιμα, που περιέχουν αυτά τα ζωικά προϊόντα. «Εφόσον συνεχίζει να είναι το άτομο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Για όσο κατασφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Πράγματι, αυτός που σπέρνει τον σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη.»- Πυθαγόρας.

13 Ηθική χορτοφαγίας: Πολλοί χορτοφάγοι θεωρούν την εκμετάλλευση των ζώων και την θανάτωσή τους και την κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων ως ανήθικη διαδικασία. Αίτια αυτού είναι, οι πεποιθήσεις για τα δικαιώματα των ζώων, η αποστροφή στην επιβολή του πόνου ή της ζημιάς σε άλλα ζωντανά πλάσματα και η πεποίθηση ότι άλλες ζωές δεν πρέπει να σταματάνε για την συνέχιση των δικών τους. Σε αναπτυγμένες χώρες η χορτοφαγία έχει γίνει δημοφιλής, ιδιαίτερα μετά την διάδωση της εργοστασιακής κτηνοτροφίας.

14 Θρησκείες Οι διατροφικοί κανόνες των διαφόρων ανατολικών θρησκειών διαφέρουν μεταξύ τους. Το ρύζι, ωστόσο, είναι βασικό χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας και συνήθως καταναλώνεται σε κάθε γεύμα. Η αποχή από το κρέας σε αυτές τις θρησκείες συνήθως συνδυάζεται με αποχή από το αλκοόλ ή και το κάπνισμα, γεγονός που έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

15 Ινδουισμός- Βουδισμός Ο ινδουισμός, όπως ο Βουδισμός, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την παράδοση της φυτοφαγίας, χωρίς ωστόσο να την επιβάλλουν. Η διάδοση μιας διατροφής,που δεν περιέχει κρέας σε αυτές τις θρησκείες προκύπτει από δύο βασικές θρησκευτικές αρχές. Α) Την αρχή της μετενσάρκωσης, σύμφωνα με την οποία οι ψυχές δεν καταστρέφονται, απλώς αλλάζουν μορφή (σαμσάρα). Πρόκειται για μια θρησκευτική αρχή, που πρεσβεύει την διατήρηση της ζωής. Β) Την αχίμσα (μη βία) που ισχύει για όλα τα έμβια όντα. Με αυτήν την άποψη πολλοί πιστοί αντιτίθενται στην θανάτωση των ζώων. Επιβάλλεται η απαγόρευση της κατανάλωσης αρπακτικών πουλιών και θαλασσινών, επειδή θεωρούνται ακάθαρτα, καθώς και φυτών που μεγαλώνουν σε σκιερά μέρη, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο. Οι κυριότεροι κανόνες του ινδουισμού είναι η σύσταση στους πιστούς να αποφεύγουν το κρέας και το αλκοόλ,η απαγόρευση κατανάλωσης χοιρινού καθώς και η υποχρέωση να προστατεύουν τις ιερές αγελάδες. Οι ιερές αγελάδες κυκλοφορούν ελεύθερες και θεωρητικά ο καθένας μπορεί να τις αρμέξει και να πάρει το γάλα.

16 Ιουδαϊσμός Διαιτητικοί Νόμοι : Α) Η διάκριση μεταξύ το επιτρεπόμενων και απαγορευμένων ζώων, πτηνών και ψαριών. Η Βίβλος αναφέρει ως καθαρά όλα τα ζώα, που είναι μηρυκαστικά.από τα ψάρια επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο όσων έχουν λέπια και πτερύγια. Όσον αφορά τα πτηνά η Βίβλος παραθέτει κατάλογο πουλιών που είναι ακάθαρτα και απαγορεύεται η κατανάλωσή τους, όπως τα σαρκοφάγα όρνια. Β) Η απαγόρευση κατανάλωσης αίματος. Το αίμα αντιπροσωπεύει τη ζωή του ζώου και θεωρείται αποκρουστική και αντιθρησκευτική πράξη η κατάποσή του. Λόγω αυτής της αντίληψης υπάρχει η Σσεχιτά, η εβραϊκή μέθοδος σφαγής ζώων. Γ) Η απαγόρευση ανάμειξης του κρέατος με το γάλα. Για να τηρηθεί αυτός ο κανόνας κάθε Εβραίος αναγκάζεται να κρατάει σε χωριστό μέρος τις γαλακτερές τροφές και το κρέας και να έχει ειδικά μαγειρικά σκεύη για κρέας και γαλακτερά. Γι αυτό δεν χρησιμοποιείται το βούτυρο σε αντικατάσταση του λαδιού στη μαγειρική, παρά μόνο όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε παρασκευάσματα, που δεν περιέχουν κρέας. Όταν καταναλωθεί κρέας απαγορεύεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, προτού περάσουν αρκετές ώρες. Ωστόσο, όταν καταναλωθούν γαλακτερές τροφές επιτρέπεται μετά από λίγες ώρες η κατανάλωση κρέατος, διότι το γάλα χωνεύεται εύκολα.

17 Λόγοι τήρησης αυτών των νόμων Α. Θρησκευτικοί λόγοι Β. Εγκράτεια και αυτοκυριαρχία Γ. Υγεία

18 Ισλάμ Οι τροφές που απαγορεύει το Kοράνι: Το Kοράνι (το ιερό κείμενο του Η Iσλάμ) ορίζει ποιες τροφές είναι «χαράμ», απαγορευμένες, και ποιες είναι «χαλάλ», δηλαδή επιτρέπονται. H κύρια υποχρέωση των πιστών είναι η νηστεία του Pάμανταν (ή Pάμαζαν στην τουρκική). Tο Pάμανταν είναι ένας από τους πέντε «στύλους» της ισλαμικής πίστης που κάθε πιστός μουσουλμάνος πρέπει να τηρεί, για να εξασφαλίσει μία θέση στον Παράδεισο.

19 H θρησκεία μας δεν έχει την πληθώρα των διατροφικών περιορισμών που χαρακτηρίζουν τις άλλες θρησκείες (ιουδαϊσμός, ισλάμ, ινδουισμός). Aπό την άλλη πλευρά, η τήρηση των νηστειών έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία για τους χριστιανούς ορθόδοξους. Στις περιόδους νηστείας οι πιστοί απέχουν από όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά).

20 H Mεγάλη Σαρακοστή, νηστεία σαράντα ημερών πριν το Πάσχα. Τριάντα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Δεκαπέντε ημέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο. Σε εβδομαδιαία βάση η Τετάρτη και η Παρασκευή

21 Νερό Το νερό αποτέλεσε σημείο αναφοράς για σχεδόν όλες τις θρησκείες και δοξασίες. Στο Βουδισμό το νερό χρησιμοποιείται στις κηδείες, όπου γεμίζεται ένα δοχείο, ώσπου να ξεχειλίσει. Οι Ιάπωνες θεωρούν, ότι η γη δημιουργήθηκε από μία σταγόνα Υγρής Ύλης, δηλαδή του νερού, που έπεσε στο Χάος. Οι Ασσύριοι δοξάζουν το νερό ως πηγή δημιουργίας του σύμπαντος. Η βροχή είναι για πολλούς λαούς το ουράνιο σπέρμα, που γονιμοποιεί τη γη και την κάνει να βλασταίνει. Οι ινδουιστές συνήθιζαν να χτίζουν τους ναούς τους κοντά στο νερό και επιβάλλεται οι πιστοί να πλένονται προτού εισέλθουν στους χώρους λατρείας. Σύμφωνα με την θρησκεία τους είναι υποχρεωμένοι να πλένονται κάθε πρωί.

22 Συμπεράσματα Η εργασία της φετινής χρονιάς στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας αφορούσε τον τομέα της Νομικής, της Ηθικής και της Θρησκείας σε συνάρτηση με την διατροφή. Κατά την πορεία αυτής, ήταν κατανοητό πως οι νομοί βάσει του Ελληνικού Συντάγματος μεριμνούν για τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως η τροφή. Ακόμα και αν οι νομοί είναι ισχυροί, ταυτοχρόνως παρουσιάζονται και ιδιαίτερα ελαστικοί, κατορθώνοντας έτσι την αποκατάσταση της ευημερίας και τον ερχομό δικαιοσύνη. Παράλληλα, στον τομέα της Ηθικής, δεν θα μπορούσαμε να λαθέψουμε ότι υπάρχουν αρκετά άτομα, τα όποια προσδίδουν στην διατροφή ηθική υπόσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι χορτοφάγοι, που πλέον χαράζουν την δική τους παράδοση από την εποχή του Πυθαγόρα έως σήμερα. Εν τέλει, η ενασχόληση με το ποιον διαφορετικών θρησκειών, οι οποίες σχετίζονται και με τον τομέα της διατροφής ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ήταν αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διαβίωσης μέσω της διατροφής και η νηστεία, αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς για όλες τις θρησκείες του κόσμου. Αποτελούν, βεβαία, μέσα που έχουν ως απώτερο σκοπό την ένωση με τον θεό. Συλλήβδην, η διατροφή επιδρά στους βασικότερους τομείς της ζωής μας, συχνά αθορύβως αλλά διαρκώς.

23 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Κατηγοριοποίηση της θεματικής των Άρθρων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1) : 1. Ταυτότητα, Παιδική Ηλικία, Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Γ Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

[Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΩΣ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ]

[Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΩΣ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ] 2013-2014 4ο Λύκειο Αλίμου Τμήμα Αε3 [Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΩΣ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ] Συντονιστής : Τσομπανέλλης Σάββας (ΠΕ01) Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 1.Εισαγωγή 1.1. Έννοια νηστείας. Γιατί νηστεύουμε;

Διαβάστε περισσότερα

Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη

Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση

Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών Στο πλαίσιο της Πράξης «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης & Παραμέλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εν μέσω της οικονομικής κρίσης» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ (ΠΕ11)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ (ΠΕ11) ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α 2 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ (ΠΕ11) 2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ Σχολικό έτος 2012-2013 Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εν μέσω της οικονομικής κρίσης» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υγιεινός τρόπος ζωής. Στάσεις και απόψεις των προπτυχιακών νοσηλευτών». Σπουδάστριες : Κασωτάκη Καλλιόπη Χαρκουτσάκη Ευαγγελία Εισηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ» ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ Α' ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ Α' ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ Α' ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Άρθρο 1 Κανόνες εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και έκτισης ποινών και μέτρων ασφαλείας κατά της ελευθερίας 1. Οι κανόνες που ακολουθούν, ρυθμίζουν τους όρους και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΑΥΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) Θέμα πτυχιακής εργασίας «Παιδική παχυσαρκία: Συνέπειες και αποτελέσματα» Childhood Obesity: Impact and results Υποβληθείσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία «Η διερεύνηση της πρόσβασης στην Υγεία των Τσιγγάνων γυναικών του καταυλισμού της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι: ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Α.Τ.Ε.Ι: ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Α.Τ.Ε.Ι: ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΥΠΑΝΤΡΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ: Α ΚΑΙ Β ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΠΕ 06 ) ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός 5(ΙΙΙ) του 2000

Αριθµός 5(ΙΙΙ) του 2000 Ο περί της Σύµβασης περί των ικαιωµάτων του Παιδιού (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόµος του 2000, εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής ηµοκρατίας σύµφωνα µε το Άρθρο 52 του Συντάγµατος.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΣΩΜΑΤΟΣ

ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών καλό θα είναι να συνδεθεί με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και να καθιερωθεί ως πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού από όλους μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ 25-61Σ

ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ 25-61Σ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΡΘΡΑ 25-61Σ ΓΙΟΥΛΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΕΒΑ Α.Μ.1340200200698 Μετά τις ριζικές αλλαγές που έγιναν στο κράτος και στην κοινωνία της Βουλγαρίας (1989 όταν έπεσε το κομμουνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ»

«ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ» ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ» ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ»

«Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΕΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα