ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου)"

Transcript

1 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Γ Λυκείου) Συνοπτικό Διάγραμμα της Σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου Από την ανεξαρτησία ως το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή ( )

2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΩΣ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ( ) Τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας Τα γεγονότα της περιόδου Μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, ο κυπριακός λαός ευελπιστεί να απολαύσει μια ειρηνική ζωή σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας. Σύντομα, όμως, τα διαιρετικά στοιχεία που εμπεριέχονταν στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, διασαλεύουν τη λειτουργία του κράτους. Αποκορύφωμα, η τουρκοκυπριακή ανταρσία του Δεκέμβρη του 1963 (ένοπλη εξέγερση) μετά την υποβολή των 13 σημείων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ για τροποποίηση του Συντάγματος. Η περίοδος αυτή σημαδεύεται από ιδιαίτερη ένταση, με αποκορύφωμα το βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από τουρκικά αεροπλάνα, τον Αύγουστο του 1964 και τις διακοινοτικές συγκρούσεις στην Κοφίνου, το Νοέμβριο του Παράλληλα, καταβάλλονται διάφορες προσπάθειες, κυρίως από τον αγγλοαμερικανικό παράγοντα, για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης. Η περίοδος Η υιοθέτηση της «γραμμής του εφικτού» και η οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής της Ένωσης (που αναβίωσε το 1965 από την Κυπριακή και Ελλαδική κυβέρνηση) θα οδηγήσει στην έναρξη ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η εμφάνιση, όμως, της μυστικής παράνομης οργάνωσης «Εθνικό Μέτωπο» και η όλη δράση της, οδηγεί τον τόπο σε πολιτικές περιπέτειες. Η ίδρυση της μυστικής και παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β από το στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, επιδεινώνει την κατάσταση και προετοιμάζει το έδαφος για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος της 15 ης Ιουλίου Τραγική απόληξη του πραξικοπήματος η τουρκική εισβολή της 20 ης Ιουλίου 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του 36,4 % του κυπριακού εδάφους με εκατοντάδες νεκρούς, αγνοούμενους και χιλιάδες πρόσφυγες.

3 ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Πολιτική του εφικτού Από τον Ιανουάριο του 1968 υιοθετείται από το Μακάριο η «γραμμή του εφικτού» (προσήλωση στην ανεξαρτησία όπως προέβλεπαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου) και εγκαταλείπεται οριστικά η «πολιτική του ευκταίου» (Ένωση με την Ελλάδα, που είχε αναβιώσει το 1965 από την Ελλαδική και Κυπριακή κυβέρνηση). Οι προεδρικές εκλογές του 1968 και η συντριπτική νίκη του Μακαρίου (έλαβε το 95,45% των ψήφων) ερμηνεύτηκε ως έγκριση της πολιτικής του εφικτού. Έναρξη ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων Τον Ιούνιο του 1968 ξεκινούν ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στόχος ήταν η λύση του συνταγματικού προβλήματος στη βάση ενός ανεξάρτητου, ακέραιου και κυριάρχου κράτους. Βάση των συνομιλιών αποτέλεσαν οι προτάσεις Μακαρίου που υποβλήθηκαν στο Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Ου Θαντ και εδράζονταν στις εξής βασικές αρχές: Αρχή ενιαίου κράτους Αρχή της προστασίας της μειονότητας Αρχή παροχής εγγυήσεων για την τήρηση των προνοιών του νέου συντάγματος Οι ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1974 και είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Πολιτική ζωή και οικονομική ανάπτυξη Πολιτικός τομέας Οικονομικός τομέας Το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο Παρατηρείται ανάπτυξη της αρχίζει να διαφοροποιείται με την οικονομίας σε όλους τους τομείς ίδρυση και λειτουργία νέων πολιτικών εξαιτίας της εργατικότητας του κομμάτων. Ιδρύονται: κυπριακού λαού και της καλής Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα διοικητικής οργάνωσης. (Τάκης Ευδόκας) Υλοποιούνται σημαντικά έργα Ενιαίο Κόμμα ανάπτυξης και υποδομής. (Γλαύκος Κληρίδης) Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (ΕΔΕΚ) (Βάσος Λυσσαρίδης) Προοδευτική Παράταξη (Οδ. Ιωαννίδης) Προοδευτικό Κόμμα (Νικόλαος Σαμψών)

4 Συνωμοτικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου - Εθνικό Μέτωπο Το Εθνικό μέτωπο ήταν παράνομη, μυστική Οργάνωση που εμφανίστηκε το Μάρτιο του 1969 προκαλώντας ρήγματα, με τη δράση του, στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς. Προβάλλοντας ως πρόσχημα την ενωτική συνθηματολογία προέβαινε σε εγκληματικές πράξεις (δολοφονικές απόπειρες κατά κυβερνητικών στελεχών, απαγωγές, δολιοφθορές κ.ά.). Αυτοδιαλύθηκε το Μάιο του Τα ηγετικά του στελέχη συνελήφθηκαν και καταδικάστηκαν. Τα συνωμοτικά σχέδια εναντίον της Κύπρου συνεχίστηκαν με τις αλλεπάλληλες δολοφονικές απόπειρες εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και την αποκάλυψη του πραξικοπηματικού σχεδίου επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος στην Κύπρο. Ε.Ο.Κ.Α. Β Ίδρυση: Αύγουστος 1971 Ιδρυτής: Γεώργιος Γρίβας Στόχος: Η συνέχιση του αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα Δράση: Διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων όπως ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών, κλοπές όπλων από την Εθνική Φρουρά, δολοφονίες πολιτών κ.ά. με απώτερο στόχο την παράλυση του κράτους και τον εξαναγκασμό του Μακαρίου σε παραίτηση. Η Κυπριακή Βουλή τον Ιανουάριο του 1974 με ψήφισμά της καταδικάζει τη βία και καλεί το Γ. Γρίβα να διαλύσει την παράνομη Οργάνωσή του και να παραδώσει τον οπλισμό. Παράλληλα ιδρύεται ειδικό αστυνομικό σώμα, το εφεδρικό, το οποίο επιτυγχάνει να εξαρθρώσει την παράνομη αυτή Οργάνωση και να συλλάβει τα περισσότερα στελέχη της. Παρόλα αυτά η δράση της συνεχίστηκε ακόμα και μετά το θάνατο του αρχηγού της Γ. Γρίβα (Ιανουάριος 1974). Πολλά μάλιστα στελέχη και μέλη της είχαν ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου του 1974, παρόλο που δε φαίνεται να συμμετείχαν στο σχεδιασμό του. «Εκκλησιαστικό πραξικόπημα» Οι Μητροπολίτες Πάφου Γενάδιος, Κιτίου Άνθιμος και Κυρηνείας Κυπριανός, απαίτησαν την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, θεωρώντας ασυμβίβαστο το προεδρικό αξίωμα με το ιεραρχικό του σχήμα. Η προσπάθειά τους αυτή εντασσόταν στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Χούντας των Αθηνών για παραμερισμό του Μακαρίου. Οι τρεις προχώρησαν μάλιστα στην καθαίρεση του Μακαρίου από το αρχιεπισκοπικό αξίωμα. Τον Ιούλιο του 1973 συνεκλήθη από το Μακάριο «Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος», η οποία αποφάσισε την καθαίρεση των τριών Μητροπολιτών.

5 Το πραξικόπημα και η εισβολή Πρωταρχικός στόχος του πραξικοπήματος, που εκδηλώθηκε τη 15 η Ιουλίου του 1974, ήταν η εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ που αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια της Χούντας των Αθηνών. Οι πραξικοπηματίες στόχευαν επίσης στη διχοτόμηση της Κύπρου και τη διπλή Ένωση. Η εκδήλωση του πραξικοπήματος ανατρέπει την έννομη τάξη στο νησί και αναγκάζει το Μακάριο Γ να διαφύγει αρχικά στο Λονδίνο και ακολούθως στη Νέα Υόρκη, όπου και προσφωνεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως ο νόμιμος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πραξικοπηματίες επιβάλλονται στην Κύπρο δια της βίας και της τρομοκρατίας. Η Χούντα των Αθηνών αναθέτει την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Νικόλαο Σαμψών. Το πραξικόπημα προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως ο νόμιμος πρόεδρος της Κύπρου. Με το πραξικόπημα δίνεται το πρόσχημα στην Τουρκία, που επί χρόνια ανέμενε, να εισβάλει στο νησί στις 20 Ιουλίου του ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ Α ΦΑΣΗ Β ΦΑΣΗ Ιουλίου Αυγούστου 1974 * Κατάληψη Κερύνειας και δημιουργία * Κατάληψη Αμμοχώστου, Καρπασίας, προγεφυρώματος προς τη Λευκωσία Μόρφου και πολλών χωριών που μέσω Κιόνελι. βρίσκονται στη βόρεια περιοχή του νησιού, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών από τις 22 Ιουλίου Διπλωματικές εξελίξεις στο μεσοδιάστημα Α και Β Φάσης Έκδοση του ψηφίσματος 353 (20 Ιουλίου 1974) από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Κήρυξη εκεχειρίας στις 22 Ιουλίου Κατάρρευση της Χούντας στις 22 Ιουλίου 1974 υπό το βάρος του εγκλήματος και της προδοσίας της Κύπρου. Κατάρρευση κυβέρνησης Σαμψών και ανάληψη της προεδρίας από το Γλαύκο Κληρίδη. Σύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης (25-30 Ιουλίου) με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. Στόχος η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του Συντάγματος του 1960 και του ψηφίσματος 353, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 20 Ιουλίου Επανασύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης (8 Αυγούστου 1974) με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων, η οποία οδηγήθηκε τελικά σε ναυάγιο.

6 Αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής 1. Κατάληψη του 36,4% του κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα. 2. Χιλιάδες νεκροί, αιχμάλωτοι, εγκλωβισμένοι και εκατοντάδες αγνοούμενοι. 3. Σε διακόσιες περίπου χιλιάδες υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 4. Σοβαρότατα πλήγματα στην οικονομία του τόπου. 5. Εποικισμός των κατεχομένων με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. 6. Η Τουρκία ελέγχει στρατιωτικά, οικονομικά και διοικητικά τα κατεχόμενα. Προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος (Συμφωνίες Κορυφής) Υπογραφή Συμφωνίας Υπογραφή συμφωνίας Μακαρίου Ντενκτάς (1977) Κυπριανού Ντενκτάς (1979) η οποία περιλάμβανε βασικές ύστερα από διαπραγματεύσεις κατευθυντήριες γραμμές για υπό την αιγίδα του Γενικού επίλυσης του κυπριακού μέσω Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία διαπραγματεύσεων υπό την επαναβεβαίωσε και συμπλήρωσε αιγίδα του Γεν. Γραμματέα τις βασικές κατευθυντήριες του ΟΗΕ. Γραμμές που συμφωνήθηκαν από τον Μακάριο και τον Ντενκτάς. Σημαντικό γεγονός με καθοριστική σημασία στην εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος αποτέλεσε η ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους (1983). Η μονομερής αυτή ενέργεια καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ ως αποσχιστική και παράνομη. Οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του προβλήματος συνεχίζονται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ. Σημειώσεις για την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878 1960)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ. Σημειώσεις για την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878 1960) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ Σημειώσεις για την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1878 1960) 1 Α Γ Γ Λ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α (1878 1960) Χρονικά ορόσημα περιόδου Αγγλοκρατίας: 1878 Η Κύπρος υπό «Ειδικό καθεστώς»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για σκοπούς ιστορικής αναφοράς η πρώτη απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Η εξάρτηση της πατρίδας μας πουθενά αλλού δεν έχει αφήσει τόσο βαθιά χαραγμένα τα σημάδια της όσο στην Κύπρο. Η Κύπρος τουρκοποιείται.

Εισαγωγή Η εξάρτηση της πατρίδας μας πουθενά αλλού δεν έχει αφήσει τόσο βαθιά χαραγμένα τα σημάδια της όσο στην Κύπρο. Η Κύπρος τουρκοποιείται. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑ ΑΣ Κ Υ Π Ρ Ο Σ Α.Σ.Κ.Ε. 3 Α Θ Η Ν Α 2 0 0 3 1 Εισαγωγή Η Κύπρος είναι ένας ελληνικός τόπος, που κράτησε την ελληνικότητά του για 3 χιλιετίες, αν και στο μεγαλύτερο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

«ἡ δημοκρατία δικαίῳ οὐδέποτε κατελύθη» Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας 40 χρόνια

«ἡ δημοκρατία δικαίῳ οὐδέποτε κατελύθη» Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας 40 χρόνια «ἡ δημοκρατία δικαίῳ οὐδέποτε κατελύθη» Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας 40 χρόνια «ἡ δημοκρατία δικαίῳ οὐδέποτε κατελύθη» Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας 40 χρόνια Ο κατάλογος αυτός συνοδεύει την έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ Α ΙΕΞΟ Ο ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ. Ευρώπη / Μελέτη N 171 8 Μαρτίου 2006

ΤΟ Α ΙΕΞΟ Ο ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ. Ευρώπη / Μελέτη N 171 8 Μαρτίου 2006 ΤΟ Α ΙΕΞΟ Ο ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ Ευρώπη / Μελέτη N 171 8 Μαρτίου 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ... i I. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΙ ΩΝ... 1 II. ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2004... 4 Α. ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ιαχρονική Εξέλιξη της Στάσης του ΑΚΕΛ απέναντι στο Κυπριακό.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ιαχρονική Εξέλιξη της Στάσης του ΑΚΕΛ απέναντι στο Κυπριακό. ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΘ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιαχρονική Εξέλιξη της Στάσης του ΑΚΕΛ απέναντι στο Κυπριακό. ΟΝΟΜΑ: Αθανασία Παπαγγελοπούλου ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ (ΙΩ) ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ (ΙΩ) ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ (ΙΩ) ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1955-1959 και η διαμόρφωση του αποτελέσματος ως συνέπεια των ελληνοκυπριακών χειρισμών και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, της Αγγλίας και της

Διαβάστε περισσότερα

Τιμούμε τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τον προσφυγικό μας κόσμο, που για τριάντα εννέα ολόκληρα χρόνια

Τιμούμε τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τον προσφυγικό μας κόσμο, που για τριάντα εννέα ολόκληρα χρόνια Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων I ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Β Ειδική συνεδρίαση 15 ης Ιουλίου 2013 Ώρα έναρξης: 11.00 π.μ. Αρ. 41 (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής ειδικής συνεδρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ. Ευρώπη Μελέτη N 210 9 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ. Ευρώπη Μελέτη N 210 9 Δεκεμβρίου 2010 ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ Ευρώπη Μελέτη N 210 9 Δεκεμβρίου 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ... i I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 II. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ... 2 A. Η

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» Κλεοπάτρα Ματσουκά 1

«Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» Κλεοπάτρα Ματσουκά 1 «Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» Κλεοπάτρα Ματσουκά 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... σελ 1 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... σελ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... σελ 3 ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ - Δημοκρατική ζωή στην Κύπρο με τα κόμματα να λειτουργούν και να διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου δεν υπήρχε πριν τουλάχιστον το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΝΑΖΙ. Κυπριακή ΑΟΖ: αέρας κοπανιστός. Η Ευρώπη των από κάτω. Προϋπολογισμός μιας αποικίας χρέους σελίδα 7. Τι θα διαβάσετε. ξεσηκώνεται Εμείς;

ΓΡΑΝΑΖΙ. Κυπριακή ΑΟΖ: αέρας κοπανιστός. Η Ευρώπη των από κάτω. Προϋπολογισμός μιας αποικίας χρέους σελίδα 7. Τι θα διαβάσετε. ξεσηκώνεται Εμείς; Επικοινωνία με Συντακτική Ομάδα Email: granazi.org@gmail.com Web: http://granazi.org Τηλ.: 94007480 Φεβρουάριος 2015 Αρ. Τεύχους 1 Τι θα διαβάσετε εργατικά Η επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο των Κ.Α. σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Κυριάκου. Σε Τρία Μέρη: Μέρος Πρώτο: Περίοδος 1940 1960. (Ο αγώνας για την Ένωση) Μέρος Δεύτερο: Περίοδος 1960 1974.

Ανδρέας Κυριάκου. Σε Τρία Μέρη: Μέρος Πρώτο: Περίοδος 1940 1960. (Ο αγώνας για την Ένωση) Μέρος Δεύτερο: Περίοδος 1960 1974. Ανδρέας Κυριάκου Σε Τρία Μέρη: Μέρος Πρώτο: Περίοδος 1940 1960. (Ο αγώνας για την Ένωση) Μέρος Δεύτερο: Περίοδος 1960 1974. (Χρόνοι ανεξαρτησίας, αλλά και ενωσολογίας) Μέρος Τρίτο: Περίοδος 1974 1987.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΦΩΤΟ: Κάτια Χριστοδούλου 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για ορθή κατάληξη στο Θέμα της Κύπρου ISBN 978-9963-2215-0-9

Πρόταση για ορθή κατάληξη στο Θέμα της Κύπρου ISBN 978-9963-2215-0-9 Πρόταση για ορθή κατάληξη στο Θέμα της Κύπρου ISBN 978-9963-2215-0-9 Εκδότης: Πάνος Ιωαννίδης Email: panos.ioannides@cytanet.com.cy www.facebook.com/panos Ioannides www.facebook.com/κίνηση για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

τους πλειοψηφία τα καταστήματα,

τους πλειοψηφία τα καταστήματα, ΤΟΥΤΗ ΔΙΨΑ ΔΕ ΣΒΗΝΕΙ, ΤΟΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ, ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΕΤΟΣ 58ο ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 19810 ΤΙΜΗ 1.00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ. πολιτική. περιεχόμενα. Παραπολιτικά 4 ΕΔΟΝόπουλα 14 Παιδικές κατασκηνώσεις ΕΔΟΝ

ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ. πολιτική. περιεχόμενα. Παραπολιτικά 4 ΕΔΟΝόπουλα 14 Παιδικές κατασκηνώσεις ΕΔΟΝ 2 περιεχόμενα πολιτική 3 Συνέντευξη Στέφανος Στεφάνου, Μέλος της ΚΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ 5 Πέτρο Σιμονένκο, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας 8 Χρήστος Θηβαίος 10 ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ: ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ-ΕΙΣΒΟΛΗ 6 Κυκλοφορεί

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015 ΕΙΡΗΝΗ, ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ Η

Θέματα ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015 ΕΙΡΗΝΗ, ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ Η ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ PORTE PAYE Αθήνας 15 Αρ. Αδ. 1 ΕΛΛΑΣ-HELLAS ΚΩΔ:01-1899 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Τ.Θ.16775, Τ.Κ. 11510 ΑΘΗΝΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Θέματα ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινωνία των Πολιτών στο Κυπριακό Πρόβληµα

Η Κοινωνία των Πολιτών στο Κυπριακό Πρόβληµα SHUR Working Paper Series Η Κοινωνία των Πολιτών στο Κυπριακό Πρόβληµα Όλγα ηµητρίου και ve Ayla Gürel PRIO-Cyprus SHUR wp 09/09bis Nov 2009 SHUR: Human Rights in Conflicts: The Role of Civil Society is

Διαβάστε περισσότερα

αρθρογραφουν ςημερα ςτη «ςημερινη» Τι παιγνίδι παίζει ο Ν. Αναστασιάδης; Σάββας Ιακωβίδης ΣΕΛΙΔΑ 17

αρθρογραφουν ςημερα ςτη «ςημερινη» Τι παιγνίδι παίζει ο Ν. Αναστασιάδης; Σάββας Ιακωβίδης ΣΕΛΙΔΑ 17 02-SPOT-NEA 16/11/2013 6:12? Μ Page 2 2 ΣΗΜΕΡΙΝΑ Διαμαρτυρίες στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή Δεκάδες ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Βαρσοβία. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου 1974

Ομιλία Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου 1974 Ομιλία Μακαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου 1974 Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το έντονο ενδιαφέρον τους ως προς την κρίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραμμένο έγκλημα

Προδιαγραμμένο έγκλημα ΤΟΥΤΗ ΔΙΨΑ ΔΕ ΣΒΗΝΕΙ, ΤΟΥΤΗ Η ΜΑΧΗ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ, ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ «Χ» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «Στο ΑΚΕΛ η ανανέωση δεν είναι σύνθημα αλλά πρακτική» ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 ΕΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα: Ιστορία - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 30 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΉΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΉΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΉΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Η πρόταση ηµοψηφίσµατος στο Σχέδιο Αννάν σε συνάρτηση µε το Κυπριακό Σύνταγµα ηµητρίου Στέλλα

Διαβάστε περισσότερα

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 36 ΧΡΟΝΙΑ. να διανοίξουν κάποιο δρόμο για να συναντήσει τον Ντενκτάς.

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 36 ΧΡΟΝΙΑ. να διανοίξουν κάποιο δρόμο για να συναντήσει τον Ντενκτάς. 02-SPOT 19/07/2013 2:27? Μ Page 2 2 ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΨΗ Το χρέος μας, 39 χρόνια μετά ΤΟΥ ΞΕΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ* Τ ριάντα-εννιά χρόνια από τον μαύρο Ιούλη του 1974, η Κύπρος εξακολουθεί να στενάζει κάτω από την μπότα

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος και Ομοσπονδία

Κύπρος και Ομοσπονδία Κύπρος και Ομοσπονδία 2 ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Όραμά μας, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλαβε λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί για λύση διζωνικής, δικοινοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΤ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΙΝΤΡΟ Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε σχέση με την Κύπρο, έχει παρελθόν και θα έχει, με τη μια ή την άλλη μορφή και μέλλον. Η μεγάλη αλήθεια είναι ως θέμα αναδείχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Καθηγητής: Ανδρέας Δημητρόπουλος

Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Καθηγητής: Ανδρέας Δημητρόπουλος Αριθμός Μητρώου : 1340200400375 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Νομικών Οικονομικών και πολιτικών σπουδών Τμήμα Νομικής Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Καθηγητής: Ανδρέας Δημητρόπουλος Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Λαµπούδη Ελίζα Επιβλέπων Καθηγητής: Σουµπενιώτης ηµήτριος, Καθηγητής του Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα