(Η συνέχεια στην 3 η σελίδα)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "(Η συνέχεια στην 3 η σελίδα)"

Transcript

1 Μηνιαία µαθητική εφηµερίδα Έτος 19 ο των µαθητών του ηµοτικού Σχολείου Οκτώβριος 2014 και Νηπιαγωγείου Ριζού Αριθµός Φύλλου 149 Τηλέφωνο Σχολείου Ευρώ 1 dim-rizou.pel.sch.gr mail@dim-rizou.pel.sch.gr ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγµατοποιήθηκε από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ» σε συνεργασία µε την Σχολική Σύµβουλο 1 ης Περιφέρειας ηµοτικής Εκπαίδευσης Πέλλας κα Τάρη Ελισάβετ και τις ιευθύντριες των ηµοτικών Σχολείων Ριζού, Πετριάς, Αρσενίου και Λουτροχωρίου σεµινάριο µε θέµα «Πρόληψη και Αντιµετώπιση της Επιθετικότητας». Το σεµινάριο διάρκειας 16 ωρών παρακολούθησαν 26 δάσκαλοι από τις 3 έως τις 10 Σεπτεµβρίου. (Η συνέχεια στην 3 η σελίδα) ΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕΛ. 2: ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ: ραστηριότητες του Νηπιαγωγείου ΣΕΛ. 3: Ολοκληρωµένη παρέµβαση πρόληψη και αντιµετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο ΣΕΛ. 4 Πρώτη µέρα στο σχολείο Πανελλήνια Ηµέρα Σχολικού Αθλητισµού ΣΕΛ. 5 6: Τόσο διαφορετικοί, τόσο ίδιοι ΣΕΛ. 7: Άσκηση σεισµού Εκδροµή στην Αριδαία ΣΕΛ. 8: Γράµµα από την Titala ΣΕΛ. 9: 24 η Οκτωβρίου. Παγκόσµια ηµέρα κατά της παχυσαρκίας ΣΕΛ. 10: ΣΤ ΤΑΞΗ: Σπίτι στο δάσος Η αστεία µέρα του ψαρέµατος ΣΕΛ. 11: ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Μπλε Τζαµί ΣΕΛ. 12: Μύθοι στα ποντιακά Γιατί το λέµε; ΣΕΛ. 13: Επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2014 µαθητές από το Ριζό ΣΕΛ. 14: Οι µαθητές από το Ριζό που αρίστευσαν στο Γυµνάσιο της Πετριάς και στο Λύκειο Σκύδρας το σχολικό έτος ΣΕΛ : ιασκεδάστε µαθαίνοντας

2 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Στα πλαίσια της Θεµατικής ενότητας «Φθινόπωρο» συζητήσαµε αρχικά για τις αλλαγές του καιρού, τα καιρικά φαινόµενα και όλα όσα παρατηρούµε γύρω µας αυτή την εποχή. Περιγράψαµε φθινοπωρινές εικόνες που φέραµε στην τάξη και µαζέψαµε από την αυλή φύλλα που είχαν Σε συνέχεια του προηγούµενου θέµατος, µιλήσαµε για τα φθινοπωρινά φρούτα και τα οφέλη τους στη διατροφή µας. τα παιδιά αποφάσισαν να φέρουν στην τάξη φρούτα της εποχής από το σπίτι τους, µε τα οποία φτιάξαµε µια υγιεινή φρουτοσαλάτα και τη φάγαµε. ουλεύοντας οµαδικά έφτιαξαν κολάζ µε θέµα «Τα φρούτα του πέσει από τα δέντρα για να τα παρατηρήσουµε. Τα παιδιά έφτιαξαν οµαδικές εργασίες µε θέµα τα χρώµατα του φθινοπώρου, για να στολίσουµε την τάξης µας. (Οµάδες εργασίας: «Φθινοπωρινό τοπίο» και «Ουράνιο τόξο») φθινοπώρου» και ψήφισαν το αγαπηµένο τους. Επίσης, µιλήσαµε για το σταφύλι και τον τρύγο και φτιάξαµε ατοµικές εργασίες. (Οµάδες εργασίας: «Φθινοπωρινά φρούτα» και «ψηφίζουµε το αγαπηµένο µας φθινοπωρινό φρούτο») Στις 13 Οκτωβρίου, ιεθνή ηµέρα µείωσης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ενηµερωθήκαµε µέσα από βίντεο του διαδικτύου για το σεισµό. Συζητήσαµε για τα µέτρα προστασίας και καταλήξαµε στη δηµιουργία µιας αφίσας που ενηµερώνει, προκειµένου να είµαστε ασφαλείς σε περίπτωση σεισµού τόσο στο σπίτι όσο και στο Νηπιαγωγείο. (Οµαδική εργασία: «Προστατεύοµαι από το σεισµό»)

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Το επόµενο θέµα µας ήταν η «28η Οκτωβρίου 1940». Αφού συζητήσαµε για τα ιστορικά γεγονότα, παρατηρήσαµε πίνακες ζωγραφικής που αναπαριστούν εικόνες του πολέµου και της ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν ΜΑΘ.ΛΟΓ. 3 οµαδικές εργασίες µε θέµα την ελληνική σηµαία και τα σύµβολα της ειρήνης και του πολέµου. (Οµάδες εργασίας: «Πώς ζούσαν τα παιδιά στον πόλεµο», «Ελληνική Σηµαία», «Όταν έχουµε πόλεµο, Όταν έχουµε ειρήνη», «ΟΧΙ») ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Η συνέχεια από την 1η σελίδα) Στο σεµινάριο οι εκπαιδευτικοί διερεύνησαν την έννοια και τα αίτια της επιθετικότητας, σχεδίασαν τακτικές αντιµετώπισης περιστατικών επιθετικότητας στο σχολείο και εξοικειώθηκαν µε το περιεχόµενο του εκπαιδευτικού υλικού «Το σπίτι των Παιδιών». Ήδη ξεκίνησε η εφαρµογή του προγράµµατος σε όλες τις τάξεις των ηµοτικών Σχολείων µε την υποστήριξη από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ». Ταυτόχρονα µε τους µαθητές ξεκίνησε σεµινάριο για τους γονείς των µαθητών ώστε το πρόγραµµα να αποτελέσει Πρότυπη Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Πρόληψη και Αντιµετώπιση της Επιθετικότητας στο Σχολείο. Τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης ήρθαν στο σχολείο µας την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και ενηµέρωσαν τους γονείς για την προσπάθεια του σχολείου µας. 15 γονείς δήλωσαν συµµετοχή στο σεµινάριο που θα γίνεται σε αίθουσα του σχολείου µας κάθε Πέµπτη στις 17.30, ενώ άλλοι 4 θα το παρακολουθήσουν στην Πετριά που γίνεται πρωινές ώρες.

4 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μόλις ο παπάς τελείωσε τις ευχές, τάξη τάξη Λίγες µέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ανεβήκαµε τα σκαλιά, φιλήσαµε τον σταυρό, σκεφτόµουν πώς θα ήταν αν τώρα ήµουν στο πιτσιληθήκαµε µε το βασιλικό, όλοι οι δάσκαλοι µας σχολείο. Μια βαρεµάρα µε έπιασε και πήγα ευχήθηκαν να έχουµε µια χαρούµενη σχολική χρονιά ξάπλωσα και µετά πήγαµε στην τάξη µας. Συζητήσαµε µε τον Την άλλη µέρα σκέφτηκα τι ωραία θα ήταν δάσκαλό µας τον κ. Κυριάκο. Μας είπε και του αν ήµουν τώρα στο σχολείο είπαµε για το πώς περάσαµε στις διακοπές µας, Την πρώτη µέρα στο σχολείο όλα τα παιδιά κάτσαµε αργότερα στους υπολογιστές, πήραµε τα γυρνούσαν στις αυλές. Χτύπησε το κουδούνι και σχολικά µας βιβλία και σχολάσαµε. όλοι πιάσαµε σειρά, ο ένας πίσω απ τον άλλο. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες παρακολουθούσαν τον αγιασµό. Ορφανίδου Άννα Μαρία (ΣΤ Τάξη) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων θεσµοθέτησε (ενταγµένη στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου») την Πανελλήνια Ηµέρα Σχολικού Αθλητισµού, την πρώτη ευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους. Ο θεµατικός άξονας του Σχολικού Έτους είναι «Ρατσισµός και ιαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι». Σε κάθε σχολείο της χώρας ( ηµοτικά, Γυµνάσια και Λύκεια) διεξήχθησαν ενδοσχολικοί Αγώνες, σε άθληµα ή αθλήµατα που επέλεξε ο Σύλλογος ιδασκόντων µετά από εισήγηση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του σχολείου, µε τη σχετική µέριµνα για τις διαφορετικές βαθµίδες εκπαίδευσης.

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων είναι οι µαθητές και οι µαθήτριες που θα συµµετέχουν να αποκοµίσουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ο Αθλητισµός µπορεί να προσφέρει µέσω της συµµετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισµού και της προσωπικής υπέρβασης. Λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε τη ευτέρα 6 και Τρίτη 7 Οκτωβρίου, το σχολείο µας πραγµατοποίησε τις εκδηλώσεις την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου µε τη συµµετοχή όλων των µαθητών. Σε πρώτη φάση τα παιδιά παρακολούθησαν ανά δύο τάξεις διάφορα βίντεο σχετικά µε τη ΜΑΘ.ΛΟΓ. 5 διαφορετικότητα και ακολούθησε σχολιασµός και συζήτηση. Στη συνέχεια βγήκαν στην αυλή και, µε την επίβλεψη του γυµναστή και των δασκάλων, χωρίστηκαν σε οµάδες για να παίξουν διάφορα παιχνίδια. Οι µαθητές των µεγάλων τάξεων έπαιξαν ποδόσφαιρο, µπάσκετ, βόλεϊ, χάντµπολ, ενώ τα µικρά παιδιά έπαιξαν µήλα, σκυταλοδροµίες, πινγκ πονγκ και ποδόσφαορο. Τέλος οι µαθητές των µεγάλων τάξεων έφτιαξαν πανό µε το σύνθηµα «Είµαστε τόσο διαφορετικοί Είµαστε τόσο ίδιοι», ενώ τα µικρά παιδιά ζωγράφισαν και έφτιαξαν κολάζ. ΤΟΣΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΤΟΣΟ Ι ΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΑΝΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΕΜΕΝΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΕΧΩ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ. ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ! ΚΙ ΕΓΩ ΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΙ Ο ΦΑΣΟΥΛΑΣ! ΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΟΣ! ΕΙΜΑΙ ΜΙΚΡΟΚΑΜΩΜΕΝΟΣ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ. Ε ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΟΥΝ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΜΑΤΟΥΛΗ ΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΕΠΤΟΙ ΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ! ΕΙΜΑΙ ΕΥΣΩΜΟΣ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΨΗΛΟΙ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΛΙΓΑ ΚΙΛΑ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΩΝΑΚΛΑ ΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΕΜΟΙ ΕΓΩ ΦΩΝΑΚΛΑΣ, ΡΕ! ΟΧΙ, ΠΑΙ Ι ΜΟΥ! ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ!

6 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΟΖΑΡ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ! ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ε Ω! ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ Ι ΙΟΙ! ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ Ε Ω! ΚΙ ΕΜΕΙΣ Ε Ω ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ! ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΜΑΣ, ΑΝ ΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΙΑΦΟΡΕΣ; ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΙΖΟΥ! ΜΟΝΟΤΟΝΗ!

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 7 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ Τη ευτέρα 13 Οκτωβρίου πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία άσκηση σεισµού µε τη συµµετοχή όλων των µαθητών και των δασκάλων του σχολείου µας. Στις 9.30 π.µ. χτύπησε το πρώτο κουδούνι, το οποίο αποτέλεσε τον συνθηµατικό ήχο έναρξης του σεισµού, οι µαθητές καλύφθηκαν κάτω από το θρανίο κρατώντας µε το χέρι τους το πόδι του και έµειναν σε αυτή τη θέση µέχρι να τελειώσει ο σεισµός. Με το δεύτερο κουδούνι βγήκαν κάτω από τα θρανία και µπήκαν στη σειρά µε επικεφαλής τον ορισµένο «αρχηγό». Με το τρίτο κουδούνι άρχισε η εκκένωση του κτιρίου µε τάξη και ψυχραιµία, σύµφωνα µε όσα προδιαγράφονται στο Σχέδιο του σχολείου. Οι µαθητές συγκεντρώθηκαν στον προαποφασισµένο χώρο (στην πάνω αυλή), όπου ακολούθησε καταµέτρησή τους. Μετά από την άσκηση ακολούθησε αξιολόγησή της, αλλά δεν επισηµάνθηκαν προβλήµατα ή αδυναµίες στο επί χάρτου Σχολικό Σχέδιο. ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙ ΑΙΑ Τη Παρασκευή 17/10/2014 το ηµοτικό απολιθώµατα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Σχολείο Ριζού επισκέφτηκε το µουσείο Φυσικής Αλµωπία και άλλες περιοχές. Σηµαντικά είναι τα Ιστορίας της Αριδαίας το οποίο λειτουργεί στον εκθέµατα απολιθωµένων οστών της Ursus παλιό σιδηροδροµικό σταθµό, στην είσοδο της Spelalus (Αρκούδας των Σπηλαίων) που πόλης και δίπλα στο κτίριο του ηµαρχείου. βρέθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών. Στην αίθουσα φυτολογίας εκτίθενται φωτογραφίες και φυτά που ευδοκιµούν στη περιοχή της Αλµωπίας. Επίσης ο χώρος εµπλουτίζεται µε ορυκτά και πετρώµατα που προέρχονται από την Αλµωπία και άλλες περιοχές. Παραδοσιακές στολές της Αλµωπίας φυλάσσονται σε ειδική αίθουσα του µουσείου. Μετά το µουσείο πήγαµε στα Λουτρά του Πόζαρ. Εκεί οι µαθητές της ΣΤ τάξης κάναµε περίπατο δίπλα από το ποτάµι, µέσα στο δάσος και φτάσαµε µέχρι έναν µικρό καταρράκτη και γυρίσαµε πίσω. Τα παιδιά των υπόλοιπων τάξεων καθόντουσαν στη καφετερία δίπλα στην Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσµιου πισίνα. Πολέµου κατασκευάστηκε από συµµαχικά Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στρατεύµατα το γνωστό τρένο της Καρατζόβας στην Επαρχία Αλµωπίας, 13 χµ. βορειοδυτικά (Ντεκοβίλ) µε σκοπό να βοηθήσει τις της Αριδαίας, στους πρόποδες του όρους µετακινήσεις και τον εφοδιασµό του Στρατού. Καϊµάκτσαλαν, λίγα χµ. από τα Το έτος 2002 µετατρέπεται σε µουσείο Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι Φυσικής Ιστορίας. Στις αίθουσές του εκτίθενται χτισµένη στις όχθες του θερµοπόταµου που

8 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 διασχίζει την περιοχή. Τα ιαµατικά, θερµά νερά, Οι ιαµατικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή µε σταθερή θερµοκρασία 37 ο C, αναβλύζουν Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόµετρο 360 εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου 390 µ. ηµιουργούνται από το νερό της δηµιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε δάσους. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαµατικών νερών (θεραπευτικών χαλαρωτικών), είτε για να αποδράσουν στα πανέµορφα βουνά µε τις σπηλιές, είτε και τα δύο. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήµατος είναι οργανωµένες σε µια µικρή λουτρόπολη µε ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, µπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόµενο. Για 12 χρόνια το Σχολείο µας υπήρξε ανάδοχος παιδιού της ActionAid. Για επτά χρόνια του Ουακόλα, για τριάµισι χρόνια της Τσεγκανές και για άλλον ενάµισι χρόνο της Titala. Και τα τρία παιδιά από την Αιθιοπία. Κάθε χρόνο στέλναµε οικονοµική βοήθεια 264. Η αδυναµία µας να ανταποκριθούµε πια στις οικονοµικές µας υποχρεώσεις µας ανάγκασε να διακόψουµε την αναδοχή. Με επιστολή της η ActionAid, δείχνοντας κατανόηση για την αδυναµία µας αυτή, µας ευχαρίστησε θερµά για τη µακροχρόνια συµµετοχή µας στο έργο της και την υποστήριξη που της παρείχαµε ευχόµενη να µας έχει και πάλι κοντά της σε µια από τις επόµενες δράσεις της. Έτσι, λοιπόν, παραθέτουµε το τελευταίο γράµµα που λάβαµε από την Titala, την απάντηση που έστειλαν οι µαθητές της ΣΤ τάξης καθώς και ένα κρυπτόλεξο στα αγγλικά µε λέξεις από τα δύο γράµµατα. Γεια σας αγαπητέ ανάδοχε Πώς είστε; Γράφω αυτό το γράµµα εκ µέρους της Titala. Η Titala στέλνει θερµούς χαιρετισµούς σε σας και την οικογένειά σας. Θα ήθελε να δώσει µια µικρή περιγραφή του χωριού της. µεγάλο βάθος, όπου θερµαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εµπλουτίζεται µε µέταλλα και άλλα συστατικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήµατος, ρευµατοπάθειες, γυναικολογικές και δερµατικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήµατος. Οι µαθητές της ΣΤ Τάξης ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TITALA Υπάρχουν χωράφια, πηγές, ρυάκια και λόφοι γύρω από το χωριό της. Της αρέσει περισσότερο από όλα το χωράφι που ονοµάζεται κοινώς Lae, επειδή είναι κατάλληλο για παιχνίδι. Περνάει πολύ από τον χρόνο της σε αυτό το χωράφι. Τέλος σας λέει αντίο µέχρι το επόµενο µήνυµα. Η απάντηση των µαθητών της ΣΤ τάξης Αγαπητή Titala, Θα θέλαµε να σου πούµε µερικά πράγµατα για το σχολείο µας. Είναι ένα µεγάλο κτίριο αλλά είναι παλιό. Υπάρχουν επτά αίθουσες. Υπάρχει µία αίθουσα υπολογιστών, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο µπάσκετ και µία µεγάλη αυλή. Υπάρχουν δέκα µαθητές µέσα στην τάξη µου. Έχουµε έντεκα δασκάλους οι οποίοι διδάσκουν διάφορα µαθήµατα:μαθηµατικά, Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Γερµανικά, Γυµναστική, Γεωγραφία, Μουσική Ιστορία, Φυσική, Θρησκευτικά, και Κοινωνική Αγωγή. Με αγάπη, Οι µαθητές από το Ριζό.

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 9 Dear Titala, Let us tell you a few things about our school.it s a big building but it s old. There are seven classrooms. There is a computer room, one football field, one basketball court and a large playground. There are ten students in my class.we ve got eleven teachers who teach various subjects: Maths, Greek Language, English, German, Physical Education, Geography, Music, History, Science, Religion and Social Studies. With love, The students from Rizo. ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ 8 ΛΕΞΕΙΣ W T M E S S A G E X T M T H K C G H I G S I N H T V O V U P T P U I D K I K R A R L O P X Q H I L L E N E L I N N A C M A T B T G G T P D I M W D E F I E L D D O ACTIONAID, VILLAGE, STREAM, TITALA, FIELD, SPRING, HILL, MESSAGE 24 Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας ως η Παγκόσµια Ηµέρα κατά της Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσµίως ως µία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδηµίας, µε σηµαντικές επιπτώσεις στην σωµατική και ψυχική υγεία των πασχόντων. Τι είναι η παχυσαρκία Με τον όρο παχυσαρκία εννοούµε την αύξηση του βάρους του σώµατος, που οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λίπους που περιέχει, και αφορά οποιοδήποτε άνθρωπο. Σύµφωνα µε πρόσφατη απόφαση της Π.Ο.Υ. και η ψυχολογία. Ανάλογα µε το αίτιο που την προκαλεί διακρίνεται σε εξωγενή και ενδογενή. είκτης Μάζας Σώµατος Tα άσχηµα νέα για την Ελλάδα είναι ότι: κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στην παχυσαρκία των ανδρών µε ποσοστό 27,6%, την δεύτερη θέση στις γυναίκες µε ποσοστό 18,4%, ενώ τα νεαρά ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ε.Ε. Πώς όµως µπορούµε να υπολογίσουµε εάν έχουµε σωστό σωµατικό βάρος ή όχι; Ο τρόπος είναι πολύ απλός χρησιµοποιώντας τον εξής τύπο, που προσδιορίζει τον είκτη Σωµατικής Μάζας ( ΣΜ) και καθορίζει την κατηγορία της παχυσαρκίας, ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια του ύψους σε µέτρα στο τετράγωνο. ΣΜ = Βάρος /Ύψος Χ Ύψος (Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας) η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί νόσος, και συνεπώς σαν τέτοια πρέπει να αντιµετωπίζεται. Θεωρείται πολυπαραγοντική, στην οποία κύριο λόγο παίζουν η γενετική, η νευροχηµεία Αιτίες Είναι γεγονός ότι παχαίνουµε πιο εύκολα απ ότι αδυνατίζουµε, το ανθρώπινο σώµα είναι κυριολεκτικά µια παγίδα-αποθήκη λίπους. Η αιτία που συµβαίνει αυτό θα πρέπει ίσως να αναζητηθεί στα γονίδια και στις πληροφορίες που κληρονοµήσαµε για την ρύθµιση του βάρους και της ορέξεως µας, δια µέσου των αιώνων κατά την εξελικτική πορεία του ανθρώπου. «Εάν ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να επιβιώσει, πρέπει να σταµατήσει να τρώει, σε αντίθεση µε τους προγόνους του που έτρωγαν για να επιβιώσουν».

10 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ζ) αυξηµένος κίνδυνος επιπλοκών µετά από εγχειρήσεις η) ψυχολογικά προβλήµατα που δηµιουργούνται από την κοινωνική απόρριψη και αποµόνωση. θ) επιπλοκές κατά την εγκυµοσύνη Επιπτώσεις Οι «ασθενείς» µε ΣΜ > 50 δεν θα γεράσουν. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στο βιβλίο Guinness, δεν έχει καταχωρηθεί υπερβολικά παχύσαρκος άνθρωπος άνω των 40 ετών, αλλά κι εµείς εάν προσπαθήσουµε να θυµηθούµε κάποιον γνωστό µας υπερβολικά παχύσαρκο ηλικιωµένο, πιθανώς να µην µπορέσουµε. Η παχυσαρκία συνδέεται µε µια σειρά ασθενειών που αφορούν όλα τα συστήµατα του ανθρωπίνου σώµατος. Έτσι δηµιουργούνται προβλήµατα από το: α) αναπνευστικό σύστηµα β) καρδιαγγειακό σύστηµα γ) εκφυλίσεις µεγάλων αρθρώσεων δ) αύξηση χοληστερίνης, σακχάρου, χολολιθίαση, λιπώδη διήθηση ήπατος. ε) γυναικολογικά προβλήµατα στ) αυξηµένη συχνότητα σε καρκίνο Στα πλαίσια της ενότητας «Ταξίδια, τόποι, µεταφορικά µέσα» του µαθήµατος της Γλώσσας οι µαθητές της ΣΤ τάξης έγραψαν για µια ασυνήθιστη (φανταστική ή πραγµατική) περιπέτειά τους. Παραθέτουµε δύο από τα κείµενα που έγραψαν. ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΑΣΟΣ Πέρυσι το χειµώνα εγώ και οι φίλοι µου από το Κεφαλάρι πηγαίναµε συνέχεια σε ένα δάσος και κάναµε σπιτάκια µε τα κλαδιά. Οι µαθητές της ΣΤ Τάξης ΣΤ ΤΑΞΗ «Τρώω για να ζω και δεν ζω για να τρώω» πολλή οµίχλη. Τα κλαδιά από τα δέντρα έπεφταν κάνοντας θορύβους που µας τρόµαζαν. Ο αέρας ήταν παχύς και κρύος. Περιµέναµε για περίπου 2 ώρες. Άρχισε να πέφτει το σκοτάδι. Ακούγαµε φωνές από σκυλιά και λύκους να ουρλιάζουν. Άλλοι έκλαιγαν, άλλοι ήταν έτοιµοι να πεθάνουν από φόβο. Εγώ ήµουν τόσο τροµαγµένη που δεν µπορούσα ούτε να κλάψω. Καλά και που δεν πήρα τη µικρή µου αδερφή αυτή τη φορά. Εκεί µέσα στο κενό που ήµασταν από το πουθενά ακούω µια φωνή να φωνάζει το όνοµά µου. Ήταν ο µπαµπάς µου που ερχόταν µε το τρακτέρ του παππού µου. Όλοι τρέξαµε επάνω στην καρότσα. Με το ζόρι φύγαµε από το δάσος µε τόση λάσπη που είχε. Πήγαµε τον καθένα στο σπίτι του. Τέλος φτάσαµε στο δικό µας σπίτι. Είχα αρρωστήσει πολύ βαριά. Αυτό ήταν, τελείωσε. Ξεχάστηκε. Πέρασε. Ορφανίδου Άννα-Μαρία (ΣΤ Τάξη) Μα όταν είχαµε πάει κάποια µέρα, άρχισε να βρέχει πολύ απότοµα και το έδαφος γέµισε µε λάσπη. Το χώµα φούσκωνε και φούσκωνε. Εµείς δεν µπορούσαµε να φύγουµε, όλοι γίναµε µούσκεµα. Ψάχναµε µέσα στο δάσος για ένα µέρος που δεν έβρεχε. Βρήκαµε ένα «νεκρό», χοντρό δέντρο µε µία κουφάλα στο κορµό του. Μπήκαµε µέσα. Άρχισε να βγαίνει οµίχλη πάρα Η ΑΣΤΕΙΑ ΜΕΡΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το καλοκαίρι, στης 18 Αυγούστου 2014, είχαµε πάει για ψάρεµα εγώ, ο Ηλίας, ο αδερφός µου ο Ειρηναίος και ο Γιώργος. Έριξα το καλάµι στο νερό και τσιµπούσε. Μου λέει ο Γιώργος: «Πάω να µαζέψω κανένα σκουλήκι». Μετά από δέκα λεπτά ακούω ένα γκλουπ, πλατς, πλατς. εν δίνω πολλή σηµασία. Ξαφνικά ακούω κάτι να έρχεται µέσα από το νερό και τι

11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 11 να δω; Τον Γιώργο καταµούσκεµα και τα σκουλήκια στο κεφάλι του. Ύστερα τα µαζέψαµε, πήγαµε τα αφήσαµε τα ψαρικά στο σπίτι µου και λέει µια ο Ηλίας: «Άντε τυχερέ, το έκανες το µπανάκι σου». Λίγο πριν φτάσουµε στο σπίτι του Γιώργου µας παίρνουν στο κυνήγι κάτι σκυλιά από το βουνό. Αρχίζουµε να τρέχουµε και εµείς και ο Γιώργος τρέχει σαν κατουρηµένο και συγκαµένο µωρό. Αρχίζουµε σκάµε στα γέλια, µας κοντεύουν τα σκυλιά. Βλέπουµε ένα παππού µε τρακτέρ και µια καρότσα να πηγαίνει αργά. Πηδάµε επάνω στην καρότσα και µας έφτασε στο βενζινάδικο. Τέλος πήγαµε στο σπίτι του Γιώργου να αλλάξει και φύγαµε. Φαντίδης Αντώνης (ΣΤ Τάξη) Το Μπλε Τζαµί ή Τζαµί του Σουλτάνου Αχµέτ ή Αχµέτ Τζαµί ή Αχµετιέ Τζαµί (στα τούρκικα Sultanahmet Camii) είναι το ωραιότερο και µεγαλύτερο ταζµί της Κωνσταντινούπολης, ξακουστό και για την αρµονία του. Θεωρείται ένα από τα µεγαλύτερα αριστουργήµατα της Ισλαµικής αρχιτεκτονικής παγκοσµίως και αρχιτέκτονάς του υπήρξε ο Σεντεφχάρ Μεχµέτ Αγάς, µαθητής του Μιµάρ Σινάν. Το τζαµί χτίστηκε µεταξύ 1609 και 1616 µε διαταγή του σουλτάνου Αχµέτ Α' -από τον οποίο πήρε και το όνοµά του- όταν αυτός ήταν σε ηλικία 20 ετών. Βρίσκεται στο παλαιότερο τµήµα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Ιππόδροµου (Ατ Μεϊντάνι), και απέναντι (δυτικά) από την Αγία Σοφία. Είναι επίσης πολύ κοντά στο Τοπ Καπί, τόπο διαµονής των Σουλτάνων της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας µέχρι το 1853, που είναι στη συνέχεια της Αγίας Σοφιάς, ανατολικά, επί της ευρωπαϊκής ακτής του Βόσπορου. Για κάποιον ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ που βλέπει την παραλία από τη θάλασσα, οι θόλοι και οι µιναρέδες του Μπλε τζαµιού δίπλα στην Αγιά Σοφιά κυριαρχούν στη θέα της Κωνσταντινούπολης. Το τζαµί αυτό χτίστηκε στο κέντρο της νοτιοδυτικής πλευράς του ιπποδρόµου επίτηδες απέναντι από την Αγία Σοφία, έτσι ώστε να δεσπόζει κατά την προσέγγιση των πλοίων. Η κατασκευή αυτού του οικοδοµήµατος είχε τόσο ενθουσιάσει τον νεαρό Σουλτάνο που λέγεται ότι και ο ίδιος εργάσθηκε για την ανέγερσή του. υστυχώς όµως για τον ίδιο τον Σουλτάνο δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ το περίλαµπρο αυτό οικοδόµηµα λόγω του θανάτου του ένα µόλις χρόνο µετά το άνοιγµα των θυρών του. Μάλιστα, έχει ταφεί µέσα στο τζαµί. Σήµερα, και τα δυο κτίρια συναποτελούν ένα µοναδικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό σύνολο. Το τζαµί έγινε γνωστό στη ύση σαν "Μπλε Τζαµί" λόγω της κυριαρχίας του µπλε χρώµατος στην εσωτερική του διακόσµηση. Παρόλα αυτά, το µπλε χρώµα δεν ήταν µέρος της αρχικής διακόσµησης του τζαµιού και στις µέρες µας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσής του. Σήµερα, το τζαµί δεν δίνει ιδιαίτερα την εντύπωση του "µπλε" στους επισκέπτες. Ο αρχιτέκτονας του Αχµέτ του Α είχε λάβει εντολή να µη λυπηθεί κανένα έξοδο, προκειµένου να δηµιουργήσει τον πιο εντυπωσιακό και όµορφο τόπο λατρείας του Ισλάµ στον κόσµο. Μάλιστα ο Σουλτάνος είχε διατάξει, πριν φύγει για τη Μέκκα, να κατασκευαστεί ο τρούλος από ατόφιο χρυσό. Αυτό φυσικά δεν θα µπορούσε να συµβεί λόγο του βάρους του χρυσού. Ο αρχιτέκτονας τότε κατασκεύασε τον τρούλο µε απλά υλικά, ενώ για

12 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 να σώσει την ζωή του πρόσθεσε και 6 µιναρέδες γύρω από το Τζαµί, δικαιολογούµενος στον Σουλτάνο πως υπήρξε θύµα παρανόησης, (ο αριθµός "έξι" (αλτί) και η λέξη "χρυσός" (αλτίν) Περισσότερα από διακόσια παράθυρα µε περίτεχνα σχέδια από βιτρό αφήνουν να περάσει φυσικό φως, που στις µέρες µας ενισχύεται από προφέρονται σχεδόν το ίδιο στα Τούρκικα)! πολυελαίους. Οι διακοσµήσεις Η βασική δοµή του τζαµιού είναι περίπου κυβική, 53 επί 51 µέτρα. Όπως συµβαίνει µε όλα τα τζαµιά, είναι έτσι προσανατολισµένο ώστε όταν οι πιστοί κάνουν συµπεριλαµβάνουν στίχους από το Κοράνι, πολλοί από τους οποίους αποτυπώθηκαν από τον Σεντ Κασίµ Γκουµπάρι, που θεωρούνταν ο κορυφαίος καλλιγράφος της εποχής. Το πιο την προσευχή τους να είναι στραµµένοι προς σηµαντικό στοιχείο της εσωτερικής τη Μέκκα. ιακρίνεται σε τρία µέρη: την αρχιτεκτονικής είναι το µιχράµπ, δηλαδή η εξωτερική αυλή, την εσωτερική αυλή (προαύλιο) κόγχη προσευχής, φτιαγµένο από και το κυρίως οικοδόµηµα. λεπτοδουλεµένο µάρµαρο, και µε τους πλαϊνούς τοίχους σκεπασµένους από κεραµικά πλακίδια. el.wikipedia.org, Ανδρεάδης Άκης, Σιδηροπούλου Έφη (ΣΤ Τάξη) ΜΥΘΟΙ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ Ο ΤΟΣΠΑΓΑΝΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΪΤΕΣ Μίαν ένας τοσπαγάνον εθέλνε να παραπέτανεν ψηλά ς σα επουράνα. Πάντα επαρακάλνεν τον αιτέν να µαθίζ ατον πώς να παραπετά. Ο αΐτες είπεν: - Λελεύω σε τοσπαγάνο ατό ντο λες κι γίνεται. Εσύ φτερά κ εχς, δίχως φτερά έπλασέ σε ο Θεόν. Επουγαλεύτεν = βαρέθηκε, από το πουγαλεύκουµε Τα κάρτζα τ = τα πόδια του Αφέλεκεν = άφησε, από το αφήνω αρχαίο αφίηµι Εποτσοχαλίεν = διαλύθηκε, από το απότσοχαλίζω, ουσ. αποτσιχάλιν Έντοτε = έγινε, από το γίνοµαι Ο τοσπαγάνον ξαν είπεν: - Εγώ θέλω να παραπετώ! Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΕΤΟΣ Ο αΐτες επουγαλεύτεν, αµάν έρπαξεν ατον µε τα κάρτζα τ και επήεν ψηλά ς σα επουράνα. Έλα ατώρα, είπεν, τέρε να παραπετάς µαναχός. Σ σ ατό απάν ο αϊτές αφέλεκεν τον τοσπαγάνον. Ατότε ατός επατσοχαλίεν και έντονε χιλε κοµµάτε! Κάποτε µια χελώνα ήθελε να πετούσε ψηλά στον ουρανό. Παρακαλούσε πάντα τον αετό να της δείξει πώς να πετάξει. Ο αετός είπε: - Να σε χαρώ χελώνα, αυτό που λες δε γίνεται. Εσύ δεν έχεις φτερά, χωρίς αυτά σε έπλασε ο θεός. Η χελώνα πάλι είπε: Λεξιλογιο Τοσπαγάνον = χελώνα (λέγεται και ψωµάς) Να παραπέτανεν = να πετούσε ψηλά, από το παρά + πετώ Λελεύω σε = σ αγαπώ, από το αρχαίο λιλαίοµαι (ποθώ) - Εγώ θέλω να πετάξω! Βαρέθηκε ο αετός, αµέσως την άρπαξε µε τα πόδια του και την πήγε ψηλά στα ουράνια. - Έλα τώρα, της είπε, κοίταξε να πετάξεις µόνη σου. Με αυτή την κουβέντα ο αετός άφησε τη χελώνα. Τότε η χελώνα διαλύθηκε και έγινε χίλια κοµµάτια! Από το βιβλίο «Ανέκδοτα και µύθοι στην ποντιακή διάλεκτο» του Παύλου. Παλαιολόγου Παπουτσής Γιώργος, Καφτιράνι Ηλίας (ΣΤ Τάξη) ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ; «Απέξω κούκλα και από µέσα πανούκλα» Πανούκλα ονοµάζει ο λαός την πανώλη, τη πίστευαν πως η πανούκλα ήταν γυναίκα τυφλή που γύριζε από σπίτι σε σπίτι και σκότωνε µεταδοτική ασθένεια που θέρισε την Ευρώπη όποιον άγγιζε, ενώ αλλού ότι γυρίζοντας κατά το 17 ο αιώνα και άφησε πίσω της εκατοµµύρια νεκρούς. Οι άνθρωποι, εξαιτίας του θανατικού που σκόρπιζε η αρρώστια, φαντάζονταν την πανούκλα ως πρόσωπο. Έτσι, σε άλλους τόπους µαυροφορεµένη σε δρόµους και σοκάκια σηµάδευε τα σπίτια όπου σκόπευε να µπει και σκότωνε µε ένα φύσηµά της τους ανθρώπους. Με τη µορφή αποκρουστικής γυναίκας που βγάζει καπνούς από το στόµα απεικονίζεται η

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 13 πανούκλα και στα πόδια του αγίου Χαραλάµπους, ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, την καταδίωξε και έσωσε ολόκληρες πόλεις και χωριά. Να γιατί οι άνθρωποι κάνουν τόσα χρυσά ή ασηµένια αφιερώµατα στην εικόνα του. Κυρίως όµως του αφιερώνουν µια ποδιά ή ένα πουκαµισάκι από µονο(η)µερίτικο πανί, δηλαδή το οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια του χωρίου φτιάχνουν σε µία µόνο ηµέρα, επειδή µονοηµερίτικο ήταν και το «υποκάµισο» του αγίου Χαραλάµπους από το οποίο «πέρασαν» κάποτε οι κάτοικοι ενός χωριού, όταν προσβλήθηκαν από την πανώλη. Η αρρώστια, λένε, µεταβιβάστηκε στο πουκάµισο και σώθηκε ο κόσµος. Οι άνθρωποι, για να απαλλαγούν από τη θανατηφόρα αρρώστια, έζωναν επίσης τον τόπο τους γύρω γύρω µε σκοινιά, πιστεύοντας πως έτσι θα κρατήσουν την πανούκλα µακριά τους και θα σώσουν τη ζωή τους. Ο λαός, λόγω του ότι υπέφερε πολλά από την αρρώστια, λέει «Απέξω κούκλα και από µέσα πανούκλα» για την γυναίκα εκείνη που έχει ωραία εµφάνιση, αλλά είναι µοχθηρή και επιδιώκει το κακό των άλλων. πανούκλα < panucula: υποκοριστικό του panus, που σηµαίνει οίδηµα, πρήξιµο. λύσεις για να ικανοποιήσει κάθε λογής ανάγκες του έτσι τον λέµε. Τις περισσότερες φορές, όµως, τζαµπατζή χαρακτηρίζουµε το πρόσωπο που παρακολουθεί µια παράσταση, µια συναυλία ή κάποια εκδήλωση χωρίς να πληρώνει εισιτήριο. Πώς όµως προέκυψαν οι «τζαµπατζήδες»; Ο αυτοκράτορας της Ρώµης Νέρων παρουσιαζόταν στο λαό του πότε ως ποιητής, πότε ως αρµατοδρόµος και πότε ως ηθοποιός ή τραγουδιστής. Στο αµφιθέατρο, όπου επεδείκνυε κάθε φορά τις λογοτεχνικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές του ικανότητες, πέντε χιλιάδες νέοι, οι εγκάθετοι, που ο ίδιος είχε συγκροτήσει σε σώµα, υποχρεώνονταν να τον χειροκροτούν για να τον κολακέψουν. Στα νεότερα ευρωπαϊκά θέατρα οι εγκάθετοι πρωτοεµφανίστηκαν κατά το 17 ο αιώνα, οι οποίοι στο πέρασµα του χρόνου οργανώθηκαν σε σώµατα µε αρχηγούς που είχαν µάλιστα και συνθηµατικές ονοµασίες. Όταν άρχισε να λειτουργεί το ελληνικό θέατρο, δεν υπήρχε τέτοιο οργανωµένο σώµα. Ωστόσο οι Έλληνες θιασάρχες, αλλά και οι ηθοποιοί πολλές φορές, προετοίµαζαν κάθε φορά µεγάλες παρέες από φίλους τους και τζαµπατζήδες, για να τους χειροκροτούν και να τους ζητωκραυγάζουν κατά τη διάρκεια της «Είναι τζαµπατζής» Τζαµπατζή λέµε σήµερα εκείνον που προσπαθεί, και καταφέρνει τελικά, να αποκτά και να απολαµβάνει ό,τι θέλει δωρεάν, τζάµπα, χωρίς δηλαδή να πληρώνει τίποτα γι αυτό. παράστασης. Βέβαια όλοι αυτοί προσέφεραν την υποστήριξή τους µε κάποια υλική ανταµοιβή. Έτσι, εάν πετύχαινε το έργο, οι άνθρωποι του θεάτρου πλήρωναν τους φίλους µε γεύµατα, ενώ τους τζαµπατζήδες µε δωρεάν εισιτήρια. Ακόµα κι εκείνον που επιλέγει τις πιο φθηνές (Από το νέο βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη «Λέξεις και φράσεις µε ιστορία») Ταφάνι Αλεξάνδρα, Σισούρκα Ιωάννα (ΣΤ Τάξης) ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟ Χατζηιωαννίδου Ελένη του Ιωάννη Νοµική Θεσσαλονίκης Πραντσίδου Γεωργιάδου Πελαγία του Γεώργιου Μαθηµατικών Σάµου

14 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Παυλίδης Ηλία του Χρυσόστοµου Αστυφυλάκων Παπαδόπουλος Χρήστος του Λάζαρου Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής Σερρών Ηλιάδης Χρήστος του Κων/νου Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Θεσσαλονίκης Μάλι Ντοµένικο του Πρενγκ Μηχανικών Αυτοµατισµού Τ.Ε. Θεσσαλονίκης ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟ ΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΥ ΡΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Παπαδόπουλος Γεώργιος Ραφαήλ του Ι /15 Φαντίδου Μαρία Νεφέλη του Α. 19 9/15 Παπαδόπουλος Ελευθέριος του Ε /15 Σεµερτσίδου Ευθυµία του Α /15 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φαντίδης Ευστάθιος του Α /13 Κελεσίδης Βασίλειος του Μ. 19 2/13 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θοδοσίου Κυριάκος του Κ. 19 7/13 Φαντίδου Ειρήνη του Λ. 19 6/13 Κελεσίδης Στέφανος του Π. 19 2/13 Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Παπαδόπουλος Στέφανος του Ι. 19,4 Σεµερτσίδης Γεώργιος του. 18,6 Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Φαντίδου ήµητρα του Ι. 19,3 Αθανασιάδου Κυριακή του Θ. 19,1 Παπαδοπούλου Παρθένα του Ε. 19,1 Σελίδου Σοφία Στεφανία του Θ.18,7 Γ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Χατζηιωαννίδου Ελένη του Ι. 19,3 Παυλίδης Ηλίας του Χρυσ. 18,3

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 15 ΙΑΣΚΕ ΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ 14 ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ Α Υ Ψ Τ Ρ Α Μ Γ Ζ Β Ε Υ Χ Φ Ω Α Β Γ Τ Ρ Σ Λ Σ Φ Ι Λ Ε Ω Φ Ο Ρ Ε Ι Ο Τ Π Ο Τ Α Μ Ο Π Λ Ο Ι Ο Ο Σ Τ Σ Τ Β Π Ρ Π Ξ Ν Α Ξ Τ Φ Τ Α Ο Ι Α Ρ Α Μ Ν Α Ρ Ψ Ι Β Κ Α Ε Ο Μ Η Η Ε Ε Υ Σ Λ Α Ν Ρ Α Μ Χ Θ Λ Ν Χ Τ Κ Υ Β Ο Σ Λ Α Γ Ε Ο Τ Ι Α Τ Ι Π Τ Ν Ν Ζ Κ Ω Τ Ο Ν Ο Τ Λ Ι Α Α Η Ο Π Α Φ Μ Κ Γ Α Α Κ Κ Ι Π Κ Ξ Ο Κ Ι Λ Ν Κ Ι Ι Ε Τ Ρ Ι Ρ Ζ Ν Χ Ο Ο Υ Φ Κ Ε Α Μ Ο Η Η Η Κ Σ Θ Α Θ Ρ Π Γ Β Ω Τ Ξ Μ Ο Ρ Π Τ Ο Λ Ε Ι Ο Ρ Μ Ε Τ Ρ Ο Κ Ο Χ Ο Ψ Φ Γ Σ Τ Ν Λ Ξ Μ Ι Τ Π Ο Η Λ Α Τ Ο Ι Ι Ο Ι Τ Ι Η Λ Ι Θ Ε Ν Α Τ Σισούρκα Ιωάννα, Ταφάνι Αλεξάνδρα (ΣΤ Τάξη) ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1. Εκεί έγινε το Μουντιάλ. 2. Χώρα µε το µεγαλύτερο πληθυσµό. 3. Έχει πολύ ωραία νυσιά. 4. Έχει πρωτεύουσα το Παρίσι. ΚΑΘΕΤΑ 1. Χώρα στην οποία πίνουν πολλή µπίρα. 2. Από αυτή τη χώρα είναι ο Λιονέλ Μέσι. 3. Πολιτεία των Η.Π.Α. βόρεια του Καναδά. 4. Εκεί ζουν πολλά καγκουρό. Α 4 Ανδρεάδης Άκης, Παπουτσής Γιώργος (ΣΤ Τάξη) _ Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙ Α ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΙΩΝ Μεταφορικό µέσο που µεταφέρει πολλά άτοµα. Συνηθισµένο µεταφορικό µέσο.

16 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Μεταφορικό µέσο αλλά όχι Ι.Χ.. (αντίστροφα). _ Πλοίο που ταξιδεύει µε πανιά. Εκεί κινούνται πολλά µεταφορικά µέσα. _ Εκεί πηγαίνουµε το καλοκαίρι. Άθληµα που γίνεται στη θάλασσα. _ Ταξιδεύει στον αέρα. Καφτιρανι Ηλίας, Τοσουνίδης Χρήστος (ΣΤ Τάξη) Κ Τ Ε Ε Λ Ι Π Ο Ρ Ο ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ Μ Υ Ν Α Ι Λ Ι Ζ Ο.. Καφτιράνι Ηλίας, Φαντίδης Αντώνης (ΣΤ Τάξη) ΑΝΕΚ ΟΤΑ - Όταν ο πατέρας µου ήταν στην Αφρική, κυνηγούσε ελέφαντες πάνω σε άλογα. - Πω, πω, δεν ήξερα ότι οι ελέφαντες µπορούν να καβαλήσουν άλογα. - Έχασα το σκύλο µου!... - Μα γιατί δεν βάζεις µιαν αγγελία στην εφηµερίδα; - Μη λες ανοησίες, ο σκύλος µου δεν ξέρει να διαβάζει Σιδηροπούλου Έφη, Χοτζόλι Στέλλα (ΣΤ Τάξη) ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ «Άλλα λένε το βράδυ κι άλλα λένε το ταχύ» Λέγεται γι αυτούς πού αλλάζουν εύκολα γνώµες ή αποφάσεις. «Απ το Θεό και το γείτονα δεν µπορείς να φυλαχτείς» Γιατί τα βλέπουν όλα. Ανδρεάδης Άκης (ΣΤ Τάξη) Από στραβόκοµπο κλαδί κρέµεται χρυσό φλουρί το κρέας του δροσίζει το αίµα του ζαλίζει. Τι είναι; ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ Ανοίγω το σπιτάκι µου τουρκάκια βρίσκω µέσα τουρκάκια µε τα κόκκινα φεσάκια. Τι είναι; Τοσουνίδης Χρήστος, Φαντίδης Αντώνης (ΣΤ Τάξη) ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ 148 ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ 15 ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΙΑΚΟΠΕΣ: (ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΚΡΗΤΗ, ΡΟ ΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΘΑΣΟΣ, ΚΥΘΗΡΑ (ΚΑΘΕΤΑ) ΜΥΚΟΝΟΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΚΩΣ, ΛΗΜΝΟΣ, ΝΑΞΟΣ, ΧΙΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΠΑΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ: ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1. ΜΑΓΙΟ 2. ΠΑΡΑΛΙΑ 3. ΚΑΡΠΟΥΖΙ 4. ΘΑΣΟΣ ΚΑΘΕΤΑ 1. ΨΑΘΑ 2. ΘΑΛΑΣΣΑ 3. ΜΠΡΑΤΣΑΚΙΑ 4. ΖΑΚΥΝΘΟΣ Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙ Α ΤΩΝ ΙΑΚΟΠΩΝ: Ω ΕΚΑΝΗΣΑ, ΙΟΣ, ΑΙΚΥΦ (ΦΥΚΙΑ), ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΟΜΠΡΕΛΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ, ΕΡΗΜΕΣ, ΣΑΜΟΣ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ: ΜΠΟΥΓΕΛΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ

3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ

3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Εργασία του μαθητή: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Το Μπλε τζαμί ή Τζαμί του

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Κ.Ν Α.Κ.Γ.Κ Η καλύτερη στιγμή μου ήταν η Πρωτοχρονιά που όταν ο παππούς μου έκοβε τη βασιλόπιτα και εγώ κέρδισα το φλουρί που ήταν ένα ευρώ. Ο Μπαμπάς

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2015

Kangourou Greek Competition 2015 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2015 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 14 Νοεμβρίου/November 2015 10:00 11:15 Ερώτηση 1 10: 3 βαθμοί Ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

2ο Ερευνητικό Πεδίο : Η Αρχιτεκτονική των λατρευτικών χώρων στο Ισλάμ.

2ο Ερευνητικό Πεδίο : Η Αρχιτεκτονική των λατρευτικών χώρων στο Ισλάμ. 2ο Ερευνητικό Πεδίο : Η Αρχιτεκτονική των λατρευτικών χώρων στο Ισλάμ. Ομάδα εργασίας :, Κόκκαλη Βαρβάρα, Κουμουνδούρου Ράγια, Μουμπαγιατζόγλου Χαρά, Μπένου Δέσποινα. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Και κοχύλια από του Ποσειδώνα την τρίαινα μαγεμένα κλέψαμε. Μες το ροδοκόκκινο του ηλιοβασιλέματος το φως χανόμασταν

Και κοχύλια από του Ποσειδώνα την τρίαινα μαγεμένα κλέψαμε. Μες το ροδοκόκκινο του ηλιοβασιλέματος το φως χανόμασταν ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Με καλοκαιρινά αρώματα οι διακοπές μας ξεκίνησαν, Λεμονιές μοσχομύριζαν στο χωριού τα σοκάκια Κι απ τα πεύκα,ρετσινιού μυρωδιά μας συντρόφευε. Πάρε βαθειά ανάσα Κι απ του βράχου

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ : ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ : ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ : ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Θερμαλισμός είναι το σύνολο των ενεργειών και δράσεων που συνδέονται με την περιγραφή της θερμαλιστικής θεραπείας και την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου

Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Μικροί δημοσιογράφοι Α Δημοτικό Κολοσσίου Οι μεγάλοι θυμούνται τα δικά τους σχολικά χρόνια Ο παππούς μου ονομάζεται Μιχάλης Νεοφύτου. Πήγαινε στο ίδιο δημοτικό με εμένα. Τότε όμως υπήρχαν μόνο δύο αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Διδασκαλία γλώσσας στα Eλληνικά Παροικιακά Σχολεία Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Θεοδώρα Μικκίδου Μαρία Χαραλάμπους Τι μέρα είναι σήμερα; Σήμερα είναι Τετάρτη. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1

Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE1 Διαγνωστικό Δοκίμιο GCSE 1 Όνομα:.... Ημερομηνία:... 1. Διάβασε το κείμενο και συμπλήρωσε τις εργασίες. (Στο τηλέφωνο) Παρακαλώ! Έλα Ελένη. Επιτέλους σε βρήκα! Τι κάνεις; Πώς είσαι; Πού ήσουν όλο το Σαββατοκυριάκο;

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Οι τέσσερις εποχές μέσα από γνωστά έργα τέχνης»

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Οι τέσσερις εποχές μέσα από γνωστά έργα τέχνης» Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Οι τέσσερις εποχές μέσα από γνωστά έργα τέχνης» 2 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νέων Επιβατών Ολοήμερο τμήμα - Σχολικό έτος 2015-16 Οι Νηπιαγωγοί Φωτεινή Τσίρλη

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο του μέλλοντος

Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος θα έχει κυλιόμενους δρόμους. Τα δέντρα δεν θα είναι ακίνητα αλλά θα περπατούν. Η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονομορομπότ. Στο δρόμο για το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών π π ø π 2 03-10-07 23:22 Page 1 π π øσ π À π ª π π Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών Κατασκηνώσεων στην Κύπρο για τα παιδιά των συναδέλφων. Η κατασκήνωση από φέτος αναβαθµίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος.

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος. ΜΑΘΗΜΑ ΔΥΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Θεσσαλονίκη Καβάλα Κέρκυρα Θάσος Σαμοθράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης

εκπαιδευτικού δράματος και της διερευνητικής δραματοποίησης ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η παρούσα εργασία αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στη διδασκαλία της Γλώσσας. Πρόκειται για βιωματική διαδικασία που βασίζεται σε μεθόδους και τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο Το καλύτερο σχολείο Το σχολείο μου ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Αγίου Τύχωνα και βρίσκεται στο χωριό Αγίου Τύχωνα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1960, τόσο παλιό είναι! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για μένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Tα Ατσιποπουλάκια!!!

Tα Ατσιποπουλάκια!!! Τεύχος 1 ο Σεπ.2008 Tα Ατσιποπουλάκια!!! 2ο ηµ. Σχ. Ρεθύµνου Για παιδιά από 5 εώς 105 ετών... «Αντίο θάλασσα» Γιώργος Μοράκης Περιεχόµενα... «Η πρώτη µας ηµέρα στην τάξη : 12-9 -2008»...σελ.2 «Το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Tα Ατσιποπουλάκια!!! Για παιδιά από 5 εώς 105 ετών...

Tα Ατσιποπουλάκια!!! Για παιδιά από 5 εώς 105 ετών... Τεύχος 3o Noέµβριος 2008 2ο ηµ. Σχ. Ατσιπόπουλου Tα Ατσιποπουλάκια!!! Για παιδιά από 5 εώς 105 ετών... Θεατρικό παιχνίδι : «Αγάλµατα» «Τα παιδιά δεν είναι δοχεία που πρέπει να γεµίσουµε αλλά εστίες που

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ Προφορική έκφραση Γραπτή έκφραση ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Σύνθεση κειμένων ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Ανθολόγηση-Επιμέλεια Κυριάκος Αθανασιάδης Εικονογράφηση Αλέξανδρος Τζάλλας ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ Συγγραφείς: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Σχολείο: Τάξη:

Όνομα: Σχολείο: Τάξη: Όνομα: Σχολείο: Τάξη: Φύλλα εργασίας από την εκπαιδευτικό Δρ. Ευγενία Κουνναπή Εργασία: Παρακολούθησε το βίντεο και συζήτησε αυτό που είδες! Μετά κατέγραψε τα συναισθήματά του! Ποιες/ποια λέξη απ αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη Δοκίμιο Αξιολόγησης τ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης τ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ορθογραφία. 2. Άκουσε προσεκτικά και κύκλωσε ανάλογα, για το σωστό και για το λάθος. 1. Η Αλεξάνδρα είναι στενοχωρημένη

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example:

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example: Test Unit 1 Σύνολο: /20 1 Match Βαθμοί: 4 2 Match Βαθμοί: 3 1. Μ κ 2. Α ω 3. Κ ε 4. Λ μ 5. Η α 6. Ω υ 7. Ν λ 8. Ε ν 9. Υ η Example: η μαμά 1. το νερό 2. το μήλο 3. το λεμόνι 4. η καρέκλα 5. η κότα 6. το

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα των μαθητών της ΣΤ τάξης με θέμα : «Το διάλειμμα στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης»

Έρευνα των μαθητών της ΣΤ τάξης με θέμα : «Το διάλειμμα στο Δημοτικό Σχολείο Μελίτης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 8/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΤΗΣ Ταχ. Δ/νση : Μελίτη -53100

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα