(Η συνέχεια στην 3 η σελίδα)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "(Η συνέχεια στην 3 η σελίδα)"

Transcript

1 Μηνιαία µαθητική εφηµερίδα Έτος 19 ο των µαθητών του ηµοτικού Σχολείου Οκτώβριος 2014 και Νηπιαγωγείου Ριζού Αριθµός Φύλλου 149 Τηλέφωνο Σχολείου Ευρώ 1 dim-rizou.pel.sch.gr ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγµατοποιήθηκε από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ» σε συνεργασία µε την Σχολική Σύµβουλο 1 ης Περιφέρειας ηµοτικής Εκπαίδευσης Πέλλας κα Τάρη Ελισάβετ και τις ιευθύντριες των ηµοτικών Σχολείων Ριζού, Πετριάς, Αρσενίου και Λουτροχωρίου σεµινάριο µε θέµα «Πρόληψη και Αντιµετώπιση της Επιθετικότητας». Το σεµινάριο διάρκειας 16 ωρών παρακολούθησαν 26 δάσκαλοι από τις 3 έως τις 10 Σεπτεµβρίου. (Η συνέχεια στην 3 η σελίδα) ΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕΛ. 2: ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ: ραστηριότητες του Νηπιαγωγείου ΣΕΛ. 3: Ολοκληρωµένη παρέµβαση πρόληψη και αντιµετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο ΣΕΛ. 4 Πρώτη µέρα στο σχολείο Πανελλήνια Ηµέρα Σχολικού Αθλητισµού ΣΕΛ. 5 6: Τόσο διαφορετικοί, τόσο ίδιοι ΣΕΛ. 7: Άσκηση σεισµού Εκδροµή στην Αριδαία ΣΕΛ. 8: Γράµµα από την Titala ΣΕΛ. 9: 24 η Οκτωβρίου. Παγκόσµια ηµέρα κατά της παχυσαρκίας ΣΕΛ. 10: ΣΤ ΤΑΞΗ: Σπίτι στο δάσος Η αστεία µέρα του ψαρέµατος ΣΕΛ. 11: ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Μπλε Τζαµί ΣΕΛ. 12: Μύθοι στα ποντιακά Γιατί το λέµε; ΣΕΛ. 13: Επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2014 µαθητές από το Ριζό ΣΕΛ. 14: Οι µαθητές από το Ριζό που αρίστευσαν στο Γυµνάσιο της Πετριάς και στο Λύκειο Σκύδρας το σχολικό έτος ΣΕΛ : ιασκεδάστε µαθαίνοντας

2 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Στα πλαίσια της Θεµατικής ενότητας «Φθινόπωρο» συζητήσαµε αρχικά για τις αλλαγές του καιρού, τα καιρικά φαινόµενα και όλα όσα παρατηρούµε γύρω µας αυτή την εποχή. Περιγράψαµε φθινοπωρινές εικόνες που φέραµε στην τάξη και µαζέψαµε από την αυλή φύλλα που είχαν Σε συνέχεια του προηγούµενου θέµατος, µιλήσαµε για τα φθινοπωρινά φρούτα και τα οφέλη τους στη διατροφή µας. τα παιδιά αποφάσισαν να φέρουν στην τάξη φρούτα της εποχής από το σπίτι τους, µε τα οποία φτιάξαµε µια υγιεινή φρουτοσαλάτα και τη φάγαµε. ουλεύοντας οµαδικά έφτιαξαν κολάζ µε θέµα «Τα φρούτα του πέσει από τα δέντρα για να τα παρατηρήσουµε. Τα παιδιά έφτιαξαν οµαδικές εργασίες µε θέµα τα χρώµατα του φθινοπώρου, για να στολίσουµε την τάξης µας. (Οµάδες εργασίας: «Φθινοπωρινό τοπίο» και «Ουράνιο τόξο») φθινοπώρου» και ψήφισαν το αγαπηµένο τους. Επίσης, µιλήσαµε για το σταφύλι και τον τρύγο και φτιάξαµε ατοµικές εργασίες. (Οµάδες εργασίας: «Φθινοπωρινά φρούτα» και «ψηφίζουµε το αγαπηµένο µας φθινοπωρινό φρούτο») Στις 13 Οκτωβρίου, ιεθνή ηµέρα µείωσης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ενηµερωθήκαµε µέσα από βίντεο του διαδικτύου για το σεισµό. Συζητήσαµε για τα µέτρα προστασίας και καταλήξαµε στη δηµιουργία µιας αφίσας που ενηµερώνει, προκειµένου να είµαστε ασφαλείς σε περίπτωση σεισµού τόσο στο σπίτι όσο και στο Νηπιαγωγείο. (Οµαδική εργασία: «Προστατεύοµαι από το σεισµό»)

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Το επόµενο θέµα µας ήταν η «28η Οκτωβρίου 1940». Αφού συζητήσαµε για τα ιστορικά γεγονότα, παρατηρήσαµε πίνακες ζωγραφικής που αναπαριστούν εικόνες του πολέµου και της ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν ΜΑΘ.ΛΟΓ. 3 οµαδικές εργασίες µε θέµα την ελληνική σηµαία και τα σύµβολα της ειρήνης και του πολέµου. (Οµάδες εργασίας: «Πώς ζούσαν τα παιδιά στον πόλεµο», «Ελληνική Σηµαία», «Όταν έχουµε πόλεµο, Όταν έχουµε ειρήνη», «ΟΧΙ») ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Η συνέχεια από την 1η σελίδα) Στο σεµινάριο οι εκπαιδευτικοί διερεύνησαν την έννοια και τα αίτια της επιθετικότητας, σχεδίασαν τακτικές αντιµετώπισης περιστατικών επιθετικότητας στο σχολείο και εξοικειώθηκαν µε το περιεχόµενο του εκπαιδευτικού υλικού «Το σπίτι των Παιδιών». Ήδη ξεκίνησε η εφαρµογή του προγράµµατος σε όλες τις τάξεις των ηµοτικών Σχολείων µε την υποστήριξη από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ». Ταυτόχρονα µε τους µαθητές ξεκίνησε σεµινάριο για τους γονείς των µαθητών ώστε το πρόγραµµα να αποτελέσει Πρότυπη Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Πρόληψη και Αντιµετώπιση της Επιθετικότητας στο Σχολείο. Τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης ήρθαν στο σχολείο µας την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και ενηµέρωσαν τους γονείς για την προσπάθεια του σχολείου µας. 15 γονείς δήλωσαν συµµετοχή στο σεµινάριο που θα γίνεται σε αίθουσα του σχολείου µας κάθε Πέµπτη στις 17.30, ενώ άλλοι 4 θα το παρακολουθήσουν στην Πετριά που γίνεται πρωινές ώρες.

4 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Μόλις ο παπάς τελείωσε τις ευχές, τάξη τάξη Λίγες µέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία ανεβήκαµε τα σκαλιά, φιλήσαµε τον σταυρό, σκεφτόµουν πώς θα ήταν αν τώρα ήµουν στο πιτσιληθήκαµε µε το βασιλικό, όλοι οι δάσκαλοι µας σχολείο. Μια βαρεµάρα µε έπιασε και πήγα ευχήθηκαν να έχουµε µια χαρούµενη σχολική χρονιά ξάπλωσα και µετά πήγαµε στην τάξη µας. Συζητήσαµε µε τον Την άλλη µέρα σκέφτηκα τι ωραία θα ήταν δάσκαλό µας τον κ. Κυριάκο. Μας είπε και του αν ήµουν τώρα στο σχολείο είπαµε για το πώς περάσαµε στις διακοπές µας, Την πρώτη µέρα στο σχολείο όλα τα παιδιά κάτσαµε αργότερα στους υπολογιστές, πήραµε τα γυρνούσαν στις αυλές. Χτύπησε το κουδούνι και σχολικά µας βιβλία και σχολάσαµε. όλοι πιάσαµε σειρά, ο ένας πίσω απ τον άλλο. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες παρακολουθούσαν τον αγιασµό. Ορφανίδου Άννα Μαρία (ΣΤ Τάξη) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων θεσµοθέτησε (ενταγµένη στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου») την Πανελλήνια Ηµέρα Σχολικού Αθλητισµού, την πρώτη ευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους. Ο θεµατικός άξονας του Σχολικού Έτους είναι «Ρατσισµός και ιαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι». Σε κάθε σχολείο της χώρας ( ηµοτικά, Γυµνάσια και Λύκεια) διεξήχθησαν ενδοσχολικοί Αγώνες, σε άθληµα ή αθλήµατα που επέλεξε ο Σύλλογος ιδασκόντων µετά από εισήγηση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του σχολείου, µε τη σχετική µέριµνα για τις διαφορετικές βαθµίδες εκπαίδευσης.

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων είναι οι µαθητές και οι µαθήτριες που θα συµµετέχουν να αποκοµίσουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ο Αθλητισµός µπορεί να προσφέρει µέσω της συµµετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισµού και της προσωπικής υπέρβασης. Λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε τη ευτέρα 6 και Τρίτη 7 Οκτωβρίου, το σχολείο µας πραγµατοποίησε τις εκδηλώσεις την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου µε τη συµµετοχή όλων των µαθητών. Σε πρώτη φάση τα παιδιά παρακολούθησαν ανά δύο τάξεις διάφορα βίντεο σχετικά µε τη ΜΑΘ.ΛΟΓ. 5 διαφορετικότητα και ακολούθησε σχολιασµός και συζήτηση. Στη συνέχεια βγήκαν στην αυλή και, µε την επίβλεψη του γυµναστή και των δασκάλων, χωρίστηκαν σε οµάδες για να παίξουν διάφορα παιχνίδια. Οι µαθητές των µεγάλων τάξεων έπαιξαν ποδόσφαιρο, µπάσκετ, βόλεϊ, χάντµπολ, ενώ τα µικρά παιδιά έπαιξαν µήλα, σκυταλοδροµίες, πινγκ πονγκ και ποδόσφαορο. Τέλος οι µαθητές των µεγάλων τάξεων έφτιαξαν πανό µε το σύνθηµα «Είµαστε τόσο διαφορετικοί Είµαστε τόσο ίδιοι», ενώ τα µικρά παιδιά ζωγράφισαν και έφτιαξαν κολάζ. ΤΟΣΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΤΟΣΟ Ι ΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΑΝΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΕΜΕΝΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΕΧΩ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ. ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ! ΚΙ ΕΓΩ ΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΙ Ο ΦΑΣΟΥΛΑΣ! ΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΟΣ! ΕΙΜΑΙ ΜΙΚΡΟΚΑΜΩΜΕΝΟΣ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ. Ε ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΟΥΝ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΜΑΤΟΥΛΗ ΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΕΠΤΟΙ ΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ! ΕΙΜΑΙ ΕΥΣΩΜΟΣ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΨΗΛΟΙ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΛΙΓΑ ΚΙΛΑ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΩΝΑΚΛΑ ΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΗΡΕΜΟΙ ΕΓΩ ΦΩΝΑΚΛΑΣ, ΡΕ! ΟΧΙ, ΠΑΙ Ι ΜΟΥ! ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ!

6 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΟΖΑΡ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ! ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ε Ω! ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ! ΑΛΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ Ι ΙΟΙ! ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ Ε Ω! ΚΙ ΕΜΕΙΣ Ε Ω ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ! ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΖΩΗ ΜΑΣ, ΑΝ ΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΙΑΦΟΡΕΣ; ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΙΖΟΥ! ΜΟΝΟΤΟΝΗ!

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 7 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ Τη ευτέρα 13 Οκτωβρίου πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία άσκηση σεισµού µε τη συµµετοχή όλων των µαθητών και των δασκάλων του σχολείου µας. Στις 9.30 π.µ. χτύπησε το πρώτο κουδούνι, το οποίο αποτέλεσε τον συνθηµατικό ήχο έναρξης του σεισµού, οι µαθητές καλύφθηκαν κάτω από το θρανίο κρατώντας µε το χέρι τους το πόδι του και έµειναν σε αυτή τη θέση µέχρι να τελειώσει ο σεισµός. Με το δεύτερο κουδούνι βγήκαν κάτω από τα θρανία και µπήκαν στη σειρά µε επικεφαλής τον ορισµένο «αρχηγό». Με το τρίτο κουδούνι άρχισε η εκκένωση του κτιρίου µε τάξη και ψυχραιµία, σύµφωνα µε όσα προδιαγράφονται στο Σχέδιο του σχολείου. Οι µαθητές συγκεντρώθηκαν στον προαποφασισµένο χώρο (στην πάνω αυλή), όπου ακολούθησε καταµέτρησή τους. Μετά από την άσκηση ακολούθησε αξιολόγησή της, αλλά δεν επισηµάνθηκαν προβλήµατα ή αδυναµίες στο επί χάρτου Σχολικό Σχέδιο. ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙ ΑΙΑ Τη Παρασκευή 17/10/2014 το ηµοτικό απολιθώµατα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Σχολείο Ριζού επισκέφτηκε το µουσείο Φυσικής Αλµωπία και άλλες περιοχές. Σηµαντικά είναι τα Ιστορίας της Αριδαίας το οποίο λειτουργεί στον εκθέµατα απολιθωµένων οστών της Ursus παλιό σιδηροδροµικό σταθµό, στην είσοδο της Spelalus (Αρκούδας των Σπηλαίων) που πόλης και δίπλα στο κτίριο του ηµαρχείου. βρέθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών. Στην αίθουσα φυτολογίας εκτίθενται φωτογραφίες και φυτά που ευδοκιµούν στη περιοχή της Αλµωπίας. Επίσης ο χώρος εµπλουτίζεται µε ορυκτά και πετρώµατα που προέρχονται από την Αλµωπία και άλλες περιοχές. Παραδοσιακές στολές της Αλµωπίας φυλάσσονται σε ειδική αίθουσα του µουσείου. Μετά το µουσείο πήγαµε στα Λουτρά του Πόζαρ. Εκεί οι µαθητές της ΣΤ τάξης κάναµε περίπατο δίπλα από το ποτάµι, µέσα στο δάσος και φτάσαµε µέχρι έναν µικρό καταρράκτη και γυρίσαµε πίσω. Τα παιδιά των υπόλοιπων τάξεων καθόντουσαν στη καφετερία δίπλα στην Κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσµιου πισίνα. Πολέµου κατασκευάστηκε από συµµαχικά Τα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκονται στρατεύµατα το γνωστό τρένο της Καρατζόβας στην Επαρχία Αλµωπίας, 13 χµ. βορειοδυτικά (Ντεκοβίλ) µε σκοπό να βοηθήσει τις της Αριδαίας, στους πρόποδες του όρους µετακινήσεις και τον εφοδιασµό του Στρατού. Καϊµάκτσαλαν, λίγα χµ. από τα Το έτος 2002 µετατρέπεται σε µουσείο Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι Φυσικής Ιστορίας. Στις αίθουσές του εκτίθενται χτισµένη στις όχθες του θερµοπόταµου που

8 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 διασχίζει την περιοχή. Τα ιαµατικά, θερµά νερά, Οι ιαµατικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή µε σταθερή θερµοκρασία 37 ο C, αναβλύζουν Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόµετρο 360 εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου 390 µ. ηµιουργούνται από το νερό της δηµιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε δάσους. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε για να δεχθούν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαµατικών νερών (θεραπευτικών χαλαρωτικών), είτε για να αποδράσουν στα πανέµορφα βουνά µε τις σπηλιές, είτε και τα δύο. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήµατος είναι οργανωµένες σε µια µικρή λουτρόπολη µε ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, µπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόµενο. Για 12 χρόνια το Σχολείο µας υπήρξε ανάδοχος παιδιού της ActionAid. Για επτά χρόνια του Ουακόλα, για τριάµισι χρόνια της Τσεγκανές και για άλλον ενάµισι χρόνο της Titala. Και τα τρία παιδιά από την Αιθιοπία. Κάθε χρόνο στέλναµε οικονοµική βοήθεια 264. Η αδυναµία µας να ανταποκριθούµε πια στις οικονοµικές µας υποχρεώσεις µας ανάγκασε να διακόψουµε την αναδοχή. Με επιστολή της η ActionAid, δείχνοντας κατανόηση για την αδυναµία µας αυτή, µας ευχαρίστησε θερµά για τη µακροχρόνια συµµετοχή µας στο έργο της και την υποστήριξη που της παρείχαµε ευχόµενη να µας έχει και πάλι κοντά της σε µια από τις επόµενες δράσεις της. Έτσι, λοιπόν, παραθέτουµε το τελευταίο γράµµα που λάβαµε από την Titala, την απάντηση που έστειλαν οι µαθητές της ΣΤ τάξης καθώς και ένα κρυπτόλεξο στα αγγλικά µε λέξεις από τα δύο γράµµατα. Γεια σας αγαπητέ ανάδοχε Πώς είστε; Γράφω αυτό το γράµµα εκ µέρους της Titala. Η Titala στέλνει θερµούς χαιρετισµούς σε σας και την οικογένειά σας. Θα ήθελε να δώσει µια µικρή περιγραφή του χωριού της. µεγάλο βάθος, όπου θερµαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εµπλουτίζεται µε µέταλλα και άλλα συστατικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήµατος, ρευµατοπάθειες, γυναικολογικές και δερµατικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήµατος. Οι µαθητές της ΣΤ Τάξης ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TITALA Υπάρχουν χωράφια, πηγές, ρυάκια και λόφοι γύρω από το χωριό της. Της αρέσει περισσότερο από όλα το χωράφι που ονοµάζεται κοινώς Lae, επειδή είναι κατάλληλο για παιχνίδι. Περνάει πολύ από τον χρόνο της σε αυτό το χωράφι. Τέλος σας λέει αντίο µέχρι το επόµενο µήνυµα. Η απάντηση των µαθητών της ΣΤ τάξης Αγαπητή Titala, Θα θέλαµε να σου πούµε µερικά πράγµατα για το σχολείο µας. Είναι ένα µεγάλο κτίριο αλλά είναι παλιό. Υπάρχουν επτά αίθουσες. Υπάρχει µία αίθουσα υπολογιστών, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο µπάσκετ και µία µεγάλη αυλή. Υπάρχουν δέκα µαθητές µέσα στην τάξη µου. Έχουµε έντεκα δασκάλους οι οποίοι διδάσκουν διάφορα µαθήµατα:μαθηµατικά, Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Γερµανικά, Γυµναστική, Γεωγραφία, Μουσική Ιστορία, Φυσική, Θρησκευτικά, και Κοινωνική Αγωγή. Με αγάπη, Οι µαθητές από το Ριζό.

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 9 Dear Titala, Let us tell you a few things about our school.it s a big building but it s old. There are seven classrooms. There is a computer room, one football field, one basketball court and a large playground. There are ten students in my class.we ve got eleven teachers who teach various subjects: Maths, Greek Language, English, German, Physical Education, Geography, Music, History, Science, Religion and Social Studies. With love, The students from Rizo. ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ 8 ΛΕΞΕΙΣ W T M E S S A G E X T M T H K C G H I G S I N H T V O V U P T P U I D K I K R A R L O P X Q H I L L E N E L I N N A C M A T B T G G T P D I M W D E F I E L D D O ACTIONAID, VILLAGE, STREAM, TITALA, FIELD, SPRING, HILL, MESSAGE 24 Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας ως η Παγκόσµια Ηµέρα κατά της Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσµίως ως µία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδηµίας, µε σηµαντικές επιπτώσεις στην σωµατική και ψυχική υγεία των πασχόντων. Τι είναι η παχυσαρκία Με τον όρο παχυσαρκία εννοούµε την αύξηση του βάρους του σώµατος, που οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λίπους που περιέχει, και αφορά οποιοδήποτε άνθρωπο. Σύµφωνα µε πρόσφατη απόφαση της Π.Ο.Υ. και η ψυχολογία. Ανάλογα µε το αίτιο που την προκαλεί διακρίνεται σε εξωγενή και ενδογενή. είκτης Μάζας Σώµατος Tα άσχηµα νέα για την Ελλάδα είναι ότι: κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στην παχυσαρκία των ανδρών µε ποσοστό 27,6%, την δεύτερη θέση στις γυναίκες µε ποσοστό 18,4%, ενώ τα νεαρά ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ε.Ε. Πώς όµως µπορούµε να υπολογίσουµε εάν έχουµε σωστό σωµατικό βάρος ή όχι; Ο τρόπος είναι πολύ απλός χρησιµοποιώντας τον εξής τύπο, που προσδιορίζει τον είκτη Σωµατικής Μάζας ( ΣΜ) και καθορίζει την κατηγορία της παχυσαρκίας, ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια του ύψους σε µέτρα στο τετράγωνο. ΣΜ = Βάρος /Ύψος Χ Ύψος (Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας) η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί νόσος, και συνεπώς σαν τέτοια πρέπει να αντιµετωπίζεται. Θεωρείται πολυπαραγοντική, στην οποία κύριο λόγο παίζουν η γενετική, η νευροχηµεία Αιτίες Είναι γεγονός ότι παχαίνουµε πιο εύκολα απ ότι αδυνατίζουµε, το ανθρώπινο σώµα είναι κυριολεκτικά µια παγίδα-αποθήκη λίπους. Η αιτία που συµβαίνει αυτό θα πρέπει ίσως να αναζητηθεί στα γονίδια και στις πληροφορίες που κληρονοµήσαµε για την ρύθµιση του βάρους και της ορέξεως µας, δια µέσου των αιώνων κατά την εξελικτική πορεία του ανθρώπου. «Εάν ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να επιβιώσει, πρέπει να σταµατήσει να τρώει, σε αντίθεση µε τους προγόνους του που έτρωγαν για να επιβιώσουν».

10 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ζ) αυξηµένος κίνδυνος επιπλοκών µετά από εγχειρήσεις η) ψυχολογικά προβλήµατα που δηµιουργούνται από την κοινωνική απόρριψη και αποµόνωση. θ) επιπλοκές κατά την εγκυµοσύνη Επιπτώσεις Οι «ασθενείς» µε ΣΜ > 50 δεν θα γεράσουν. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στο βιβλίο Guinness, δεν έχει καταχωρηθεί υπερβολικά παχύσαρκος άνθρωπος άνω των 40 ετών, αλλά κι εµείς εάν προσπαθήσουµε να θυµηθούµε κάποιον γνωστό µας υπερβολικά παχύσαρκο ηλικιωµένο, πιθανώς να µην µπορέσουµε. Η παχυσαρκία συνδέεται µε µια σειρά ασθενειών που αφορούν όλα τα συστήµατα του ανθρωπίνου σώµατος. Έτσι δηµιουργούνται προβλήµατα από το: α) αναπνευστικό σύστηµα β) καρδιαγγειακό σύστηµα γ) εκφυλίσεις µεγάλων αρθρώσεων δ) αύξηση χοληστερίνης, σακχάρου, χολολιθίαση, λιπώδη διήθηση ήπατος. ε) γυναικολογικά προβλήµατα στ) αυξηµένη συχνότητα σε καρκίνο Στα πλαίσια της ενότητας «Ταξίδια, τόποι, µεταφορικά µέσα» του µαθήµατος της Γλώσσας οι µαθητές της ΣΤ τάξης έγραψαν για µια ασυνήθιστη (φανταστική ή πραγµατική) περιπέτειά τους. Παραθέτουµε δύο από τα κείµενα που έγραψαν. ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΑΣΟΣ Πέρυσι το χειµώνα εγώ και οι φίλοι µου από το Κεφαλάρι πηγαίναµε συνέχεια σε ένα δάσος και κάναµε σπιτάκια µε τα κλαδιά. Οι µαθητές της ΣΤ Τάξης ΣΤ ΤΑΞΗ «Τρώω για να ζω και δεν ζω για να τρώω» πολλή οµίχλη. Τα κλαδιά από τα δέντρα έπεφταν κάνοντας θορύβους που µας τρόµαζαν. Ο αέρας ήταν παχύς και κρύος. Περιµέναµε για περίπου 2 ώρες. Άρχισε να πέφτει το σκοτάδι. Ακούγαµε φωνές από σκυλιά και λύκους να ουρλιάζουν. Άλλοι έκλαιγαν, άλλοι ήταν έτοιµοι να πεθάνουν από φόβο. Εγώ ήµουν τόσο τροµαγµένη που δεν µπορούσα ούτε να κλάψω. Καλά και που δεν πήρα τη µικρή µου αδερφή αυτή τη φορά. Εκεί µέσα στο κενό που ήµασταν από το πουθενά ακούω µια φωνή να φωνάζει το όνοµά µου. Ήταν ο µπαµπάς µου που ερχόταν µε το τρακτέρ του παππού µου. Όλοι τρέξαµε επάνω στην καρότσα. Με το ζόρι φύγαµε από το δάσος µε τόση λάσπη που είχε. Πήγαµε τον καθένα στο σπίτι του. Τέλος φτάσαµε στο δικό µας σπίτι. Είχα αρρωστήσει πολύ βαριά. Αυτό ήταν, τελείωσε. Ξεχάστηκε. Πέρασε. Ορφανίδου Άννα-Μαρία (ΣΤ Τάξη) Μα όταν είχαµε πάει κάποια µέρα, άρχισε να βρέχει πολύ απότοµα και το έδαφος γέµισε µε λάσπη. Το χώµα φούσκωνε και φούσκωνε. Εµείς δεν µπορούσαµε να φύγουµε, όλοι γίναµε µούσκεµα. Ψάχναµε µέσα στο δάσος για ένα µέρος που δεν έβρεχε. Βρήκαµε ένα «νεκρό», χοντρό δέντρο µε µία κουφάλα στο κορµό του. Μπήκαµε µέσα. Άρχισε να βγαίνει οµίχλη πάρα Η ΑΣΤΕΙΑ ΜΕΡΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ Το καλοκαίρι, στης 18 Αυγούστου 2014, είχαµε πάει για ψάρεµα εγώ, ο Ηλίας, ο αδερφός µου ο Ειρηναίος και ο Γιώργος. Έριξα το καλάµι στο νερό και τσιµπούσε. Μου λέει ο Γιώργος: «Πάω να µαζέψω κανένα σκουλήκι». Μετά από δέκα λεπτά ακούω ένα γκλουπ, πλατς, πλατς. εν δίνω πολλή σηµασία. Ξαφνικά ακούω κάτι να έρχεται µέσα από το νερό και τι

11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 11 να δω; Τον Γιώργο καταµούσκεµα και τα σκουλήκια στο κεφάλι του. Ύστερα τα µαζέψαµε, πήγαµε τα αφήσαµε τα ψαρικά στο σπίτι µου και λέει µια ο Ηλίας: «Άντε τυχερέ, το έκανες το µπανάκι σου». Λίγο πριν φτάσουµε στο σπίτι του Γιώργου µας παίρνουν στο κυνήγι κάτι σκυλιά από το βουνό. Αρχίζουµε να τρέχουµε και εµείς και ο Γιώργος τρέχει σαν κατουρηµένο και συγκαµένο µωρό. Αρχίζουµε σκάµε στα γέλια, µας κοντεύουν τα σκυλιά. Βλέπουµε ένα παππού µε τρακτέρ και µια καρότσα να πηγαίνει αργά. Πηδάµε επάνω στην καρότσα και µας έφτασε στο βενζινάδικο. Τέλος πήγαµε στο σπίτι του Γιώργου να αλλάξει και φύγαµε. Φαντίδης Αντώνης (ΣΤ Τάξη) Το Μπλε Τζαµί ή Τζαµί του Σουλτάνου Αχµέτ ή Αχµέτ Τζαµί ή Αχµετιέ Τζαµί (στα τούρκικα Sultanahmet Camii) είναι το ωραιότερο και µεγαλύτερο ταζµί της Κωνσταντινούπολης, ξακουστό και για την αρµονία του. Θεωρείται ένα από τα µεγαλύτερα αριστουργήµατα της Ισλαµικής αρχιτεκτονικής παγκοσµίως και αρχιτέκτονάς του υπήρξε ο Σεντεφχάρ Μεχµέτ Αγάς, µαθητής του Μιµάρ Σινάν. Το τζαµί χτίστηκε µεταξύ 1609 και 1616 µε διαταγή του σουλτάνου Αχµέτ Α' -από τον οποίο πήρε και το όνοµά του- όταν αυτός ήταν σε ηλικία 20 ετών. Βρίσκεται στο παλαιότερο τµήµα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Ιππόδροµου (Ατ Μεϊντάνι), και απέναντι (δυτικά) από την Αγία Σοφία. Είναι επίσης πολύ κοντά στο Τοπ Καπί, τόπο διαµονής των Σουλτάνων της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας µέχρι το 1853, που είναι στη συνέχεια της Αγίας Σοφιάς, ανατολικά, επί της ευρωπαϊκής ακτής του Βόσπορου. Για κάποιον ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ που βλέπει την παραλία από τη θάλασσα, οι θόλοι και οι µιναρέδες του Μπλε τζαµιού δίπλα στην Αγιά Σοφιά κυριαρχούν στη θέα της Κωνσταντινούπολης. Το τζαµί αυτό χτίστηκε στο κέντρο της νοτιοδυτικής πλευράς του ιπποδρόµου επίτηδες απέναντι από την Αγία Σοφία, έτσι ώστε να δεσπόζει κατά την προσέγγιση των πλοίων. Η κατασκευή αυτού του οικοδοµήµατος είχε τόσο ενθουσιάσει τον νεαρό Σουλτάνο που λέγεται ότι και ο ίδιος εργάσθηκε για την ανέγερσή του. υστυχώς όµως για τον ίδιο τον Σουλτάνο δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ το περίλαµπρο αυτό οικοδόµηµα λόγω του θανάτου του ένα µόλις χρόνο µετά το άνοιγµα των θυρών του. Μάλιστα, έχει ταφεί µέσα στο τζαµί. Σήµερα, και τα δυο κτίρια συναποτελούν ένα µοναδικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό σύνολο. Το τζαµί έγινε γνωστό στη ύση σαν "Μπλε Τζαµί" λόγω της κυριαρχίας του µπλε χρώµατος στην εσωτερική του διακόσµηση. Παρόλα αυτά, το µπλε χρώµα δεν ήταν µέρος της αρχικής διακόσµησης του τζαµιού και στις µέρες µας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσής του. Σήµερα, το τζαµί δεν δίνει ιδιαίτερα την εντύπωση του "µπλε" στους επισκέπτες. Ο αρχιτέκτονας του Αχµέτ του Α είχε λάβει εντολή να µη λυπηθεί κανένα έξοδο, προκειµένου να δηµιουργήσει τον πιο εντυπωσιακό και όµορφο τόπο λατρείας του Ισλάµ στον κόσµο. Μάλιστα ο Σουλτάνος είχε διατάξει, πριν φύγει για τη Μέκκα, να κατασκευαστεί ο τρούλος από ατόφιο χρυσό. Αυτό φυσικά δεν θα µπορούσε να συµβεί λόγο του βάρους του χρυσού. Ο αρχιτέκτονας τότε κατασκεύασε τον τρούλο µε απλά υλικά, ενώ για

12 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 να σώσει την ζωή του πρόσθεσε και 6 µιναρέδες γύρω από το Τζαµί, δικαιολογούµενος στον Σουλτάνο πως υπήρξε θύµα παρανόησης, (ο αριθµός "έξι" (αλτί) και η λέξη "χρυσός" (αλτίν) Περισσότερα από διακόσια παράθυρα µε περίτεχνα σχέδια από βιτρό αφήνουν να περάσει φυσικό φως, που στις µέρες µας ενισχύεται από προφέρονται σχεδόν το ίδιο στα Τούρκικα)! πολυελαίους. Οι διακοσµήσεις Η βασική δοµή του τζαµιού είναι περίπου κυβική, 53 επί 51 µέτρα. Όπως συµβαίνει µε όλα τα τζαµιά, είναι έτσι προσανατολισµένο ώστε όταν οι πιστοί κάνουν συµπεριλαµβάνουν στίχους από το Κοράνι, πολλοί από τους οποίους αποτυπώθηκαν από τον Σεντ Κασίµ Γκουµπάρι, που θεωρούνταν ο κορυφαίος καλλιγράφος της εποχής. Το πιο την προσευχή τους να είναι στραµµένοι προς σηµαντικό στοιχείο της εσωτερικής τη Μέκκα. ιακρίνεται σε τρία µέρη: την αρχιτεκτονικής είναι το µιχράµπ, δηλαδή η εξωτερική αυλή, την εσωτερική αυλή (προαύλιο) κόγχη προσευχής, φτιαγµένο από και το κυρίως οικοδόµηµα. λεπτοδουλεµένο µάρµαρο, και µε τους πλαϊνούς τοίχους σκεπασµένους από κεραµικά πλακίδια. el.wikipedia.org, Ανδρεάδης Άκης, Σιδηροπούλου Έφη (ΣΤ Τάξη) ΜΥΘΟΙ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ Ο ΤΟΣΠΑΓΑΝΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΪΤΕΣ Μίαν ένας τοσπαγάνον εθέλνε να παραπέτανεν ψηλά ς σα επουράνα. Πάντα επαρακάλνεν τον αιτέν να µαθίζ ατον πώς να παραπετά. Ο αΐτες είπεν: - Λελεύω σε τοσπαγάνο ατό ντο λες κι γίνεται. Εσύ φτερά κ εχς, δίχως φτερά έπλασέ σε ο Θεόν. Επουγαλεύτεν = βαρέθηκε, από το πουγαλεύκουµε Τα κάρτζα τ = τα πόδια του Αφέλεκεν = άφησε, από το αφήνω αρχαίο αφίηµι Εποτσοχαλίεν = διαλύθηκε, από το απότσοχαλίζω, ουσ. αποτσιχάλιν Έντοτε = έγινε, από το γίνοµαι Ο τοσπαγάνον ξαν είπεν: - Εγώ θέλω να παραπετώ! Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΕΤΟΣ Ο αΐτες επουγαλεύτεν, αµάν έρπαξεν ατον µε τα κάρτζα τ και επήεν ψηλά ς σα επουράνα. Έλα ατώρα, είπεν, τέρε να παραπετάς µαναχός. Σ σ ατό απάν ο αϊτές αφέλεκεν τον τοσπαγάνον. Ατότε ατός επατσοχαλίεν και έντονε χιλε κοµµάτε! Κάποτε µια χελώνα ήθελε να πετούσε ψηλά στον ουρανό. Παρακαλούσε πάντα τον αετό να της δείξει πώς να πετάξει. Ο αετός είπε: - Να σε χαρώ χελώνα, αυτό που λες δε γίνεται. Εσύ δεν έχεις φτερά, χωρίς αυτά σε έπλασε ο θεός. Η χελώνα πάλι είπε: Λεξιλογιο Τοσπαγάνον = χελώνα (λέγεται και ψωµάς) Να παραπέτανεν = να πετούσε ψηλά, από το παρά + πετώ Λελεύω σε = σ αγαπώ, από το αρχαίο λιλαίοµαι (ποθώ) - Εγώ θέλω να πετάξω! Βαρέθηκε ο αετός, αµέσως την άρπαξε µε τα πόδια του και την πήγε ψηλά στα ουράνια. - Έλα τώρα, της είπε, κοίταξε να πετάξεις µόνη σου. Με αυτή την κουβέντα ο αετός άφησε τη χελώνα. Τότε η χελώνα διαλύθηκε και έγινε χίλια κοµµάτια! Από το βιβλίο «Ανέκδοτα και µύθοι στην ποντιακή διάλεκτο» του Παύλου. Παλαιολόγου Παπουτσής Γιώργος, Καφτιράνι Ηλίας (ΣΤ Τάξη) ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ; «Απέξω κούκλα και από µέσα πανούκλα» Πανούκλα ονοµάζει ο λαός την πανώλη, τη πίστευαν πως η πανούκλα ήταν γυναίκα τυφλή που γύριζε από σπίτι σε σπίτι και σκότωνε µεταδοτική ασθένεια που θέρισε την Ευρώπη όποιον άγγιζε, ενώ αλλού ότι γυρίζοντας κατά το 17 ο αιώνα και άφησε πίσω της εκατοµµύρια νεκρούς. Οι άνθρωποι, εξαιτίας του θανατικού που σκόρπιζε η αρρώστια, φαντάζονταν την πανούκλα ως πρόσωπο. Έτσι, σε άλλους τόπους µαυροφορεµένη σε δρόµους και σοκάκια σηµάδευε τα σπίτια όπου σκόπευε να µπει και σκότωνε µε ένα φύσηµά της τους ανθρώπους. Με τη µορφή αποκρουστικής γυναίκας που βγάζει καπνούς από το στόµα απεικονίζεται η

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 13 πανούκλα και στα πόδια του αγίου Χαραλάµπους, ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, την καταδίωξε και έσωσε ολόκληρες πόλεις και χωριά. Να γιατί οι άνθρωποι κάνουν τόσα χρυσά ή ασηµένια αφιερώµατα στην εικόνα του. Κυρίως όµως του αφιερώνουν µια ποδιά ή ένα πουκαµισάκι από µονο(η)µερίτικο πανί, δηλαδή το οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια του χωρίου φτιάχνουν σε µία µόνο ηµέρα, επειδή µονοηµερίτικο ήταν και το «υποκάµισο» του αγίου Χαραλάµπους από το οποίο «πέρασαν» κάποτε οι κάτοικοι ενός χωριού, όταν προσβλήθηκαν από την πανώλη. Η αρρώστια, λένε, µεταβιβάστηκε στο πουκάµισο και σώθηκε ο κόσµος. Οι άνθρωποι, για να απαλλαγούν από τη θανατηφόρα αρρώστια, έζωναν επίσης τον τόπο τους γύρω γύρω µε σκοινιά, πιστεύοντας πως έτσι θα κρατήσουν την πανούκλα µακριά τους και θα σώσουν τη ζωή τους. Ο λαός, λόγω του ότι υπέφερε πολλά από την αρρώστια, λέει «Απέξω κούκλα και από µέσα πανούκλα» για την γυναίκα εκείνη που έχει ωραία εµφάνιση, αλλά είναι µοχθηρή και επιδιώκει το κακό των άλλων. πανούκλα < panucula: υποκοριστικό του panus, που σηµαίνει οίδηµα, πρήξιµο. λύσεις για να ικανοποιήσει κάθε λογής ανάγκες του έτσι τον λέµε. Τις περισσότερες φορές, όµως, τζαµπατζή χαρακτηρίζουµε το πρόσωπο που παρακολουθεί µια παράσταση, µια συναυλία ή κάποια εκδήλωση χωρίς να πληρώνει εισιτήριο. Πώς όµως προέκυψαν οι «τζαµπατζήδες»; Ο αυτοκράτορας της Ρώµης Νέρων παρουσιαζόταν στο λαό του πότε ως ποιητής, πότε ως αρµατοδρόµος και πότε ως ηθοποιός ή τραγουδιστής. Στο αµφιθέατρο, όπου επεδείκνυε κάθε φορά τις λογοτεχνικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές του ικανότητες, πέντε χιλιάδες νέοι, οι εγκάθετοι, που ο ίδιος είχε συγκροτήσει σε σώµα, υποχρεώνονταν να τον χειροκροτούν για να τον κολακέψουν. Στα νεότερα ευρωπαϊκά θέατρα οι εγκάθετοι πρωτοεµφανίστηκαν κατά το 17 ο αιώνα, οι οποίοι στο πέρασµα του χρόνου οργανώθηκαν σε σώµατα µε αρχηγούς που είχαν µάλιστα και συνθηµατικές ονοµασίες. Όταν άρχισε να λειτουργεί το ελληνικό θέατρο, δεν υπήρχε τέτοιο οργανωµένο σώµα. Ωστόσο οι Έλληνες θιασάρχες, αλλά και οι ηθοποιοί πολλές φορές, προετοίµαζαν κάθε φορά µεγάλες παρέες από φίλους τους και τζαµπατζήδες, για να τους χειροκροτούν και να τους ζητωκραυγάζουν κατά τη διάρκεια της «Είναι τζαµπατζής» Τζαµπατζή λέµε σήµερα εκείνον που προσπαθεί, και καταφέρνει τελικά, να αποκτά και να απολαµβάνει ό,τι θέλει δωρεάν, τζάµπα, χωρίς δηλαδή να πληρώνει τίποτα γι αυτό. παράστασης. Βέβαια όλοι αυτοί προσέφεραν την υποστήριξή τους µε κάποια υλική ανταµοιβή. Έτσι, εάν πετύχαινε το έργο, οι άνθρωποι του θεάτρου πλήρωναν τους φίλους µε γεύµατα, ενώ τους τζαµπατζήδες µε δωρεάν εισιτήρια. Ακόµα κι εκείνον που επιλέγει τις πιο φθηνές (Από το νέο βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη «Λέξεις και φράσεις µε ιστορία») Ταφάνι Αλεξάνδρα, Σισούρκα Ιωάννα (ΣΤ Τάξης) ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟ Χατζηιωαννίδου Ελένη του Ιωάννη Νοµική Θεσσαλονίκης Πραντσίδου Γεωργιάδου Πελαγία του Γεώργιου Μαθηµατικών Σάµου

14 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Παυλίδης Ηλία του Χρυσόστοµου Αστυφυλάκων Παπαδόπουλος Χρήστος του Λάζαρου Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής Σερρών Ηλιάδης Χρήστος του Κων/νου Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Θεσσαλονίκης Μάλι Ντοµένικο του Πρενγκ Μηχανικών Αυτοµατισµού Τ.Ε. Θεσσαλονίκης ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟ ΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΥ ΡΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Παπαδόπουλος Γεώργιος Ραφαήλ του Ι /15 Φαντίδου Μαρία Νεφέλη του Α. 19 9/15 Παπαδόπουλος Ελευθέριος του Ε /15 Σεµερτσίδου Ευθυµία του Α /15 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φαντίδης Ευστάθιος του Α /13 Κελεσίδης Βασίλειος του Μ. 19 2/13 Γ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θοδοσίου Κυριάκος του Κ. 19 7/13 Φαντίδου Ειρήνη του Λ. 19 6/13 Κελεσίδης Στέφανος του Π. 19 2/13 Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Παπαδόπουλος Στέφανος του Ι. 19,4 Σεµερτσίδης Γεώργιος του. 18,6 Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Φαντίδου ήµητρα του Ι. 19,3 Αθανασιάδου Κυριακή του Θ. 19,1 Παπαδοπούλου Παρθένα του Ε. 19,1 Σελίδου Σοφία Στεφανία του Θ.18,7 Γ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Χατζηιωαννίδου Ελένη του Ι. 19,3 Παυλίδης Ηλίας του Χρυσ. 18,3

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 15 ΙΑΣΚΕ ΑΣΤΕ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ 14 ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ Α Υ Ψ Τ Ρ Α Μ Γ Ζ Β Ε Υ Χ Φ Ω Α Β Γ Τ Ρ Σ Λ Σ Φ Ι Λ Ε Ω Φ Ο Ρ Ε Ι Ο Τ Π Ο Τ Α Μ Ο Π Λ Ο Ι Ο Ο Σ Τ Σ Τ Β Π Ρ Π Ξ Ν Α Ξ Τ Φ Τ Α Ο Ι Α Ρ Α Μ Ν Α Ρ Ψ Ι Β Κ Α Ε Ο Μ Η Η Ε Ε Υ Σ Λ Α Ν Ρ Α Μ Χ Θ Λ Ν Χ Τ Κ Υ Β Ο Σ Λ Α Γ Ε Ο Τ Ι Α Τ Ι Π Τ Ν Ν Ζ Κ Ω Τ Ο Ν Ο Τ Λ Ι Α Α Η Ο Π Α Φ Μ Κ Γ Α Α Κ Κ Ι Π Κ Ξ Ο Κ Ι Λ Ν Κ Ι Ι Ε Τ Ρ Ι Ρ Ζ Ν Χ Ο Ο Υ Φ Κ Ε Α Μ Ο Η Η Η Κ Σ Θ Α Θ Ρ Π Γ Β Ω Τ Ξ Μ Ο Ρ Π Τ Ο Λ Ε Ι Ο Ρ Μ Ε Τ Ρ Ο Κ Ο Χ Ο Ψ Φ Γ Σ Τ Ν Λ Ξ Μ Ι Τ Π Ο Η Λ Α Τ Ο Ι Ι Ο Ι Τ Ι Η Λ Ι Θ Ε Ν Α Τ Σισούρκα Ιωάννα, Ταφάνι Αλεξάνδρα (ΣΤ Τάξη) ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1. Εκεί έγινε το Μουντιάλ. 2. Χώρα µε το µεγαλύτερο πληθυσµό. 3. Έχει πολύ ωραία νυσιά. 4. Έχει πρωτεύουσα το Παρίσι. ΚΑΘΕΤΑ 1. Χώρα στην οποία πίνουν πολλή µπίρα. 2. Από αυτή τη χώρα είναι ο Λιονέλ Μέσι. 3. Πολιτεία των Η.Π.Α. βόρεια του Καναδά. 4. Εκεί ζουν πολλά καγκουρό. Α 4 Ανδρεάδης Άκης, Παπουτσής Γιώργος (ΣΤ Τάξη) _ Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙ Α ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΙΩΝ Μεταφορικό µέσο που µεταφέρει πολλά άτοµα. Συνηθισµένο µεταφορικό µέσο.

16 ΜΑΘ.ΛΟΓ. 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Μεταφορικό µέσο αλλά όχι Ι.Χ.. (αντίστροφα). _ Πλοίο που ταξιδεύει µε πανιά. Εκεί κινούνται πολλά µεταφορικά µέσα. _ Εκεί πηγαίνουµε το καλοκαίρι. Άθληµα που γίνεται στη θάλασσα. _ Ταξιδεύει στον αέρα. Καφτιρανι Ηλίας, Τοσουνίδης Χρήστος (ΣΤ Τάξη) Κ Τ Ε Ε Λ Ι Π Ο Ρ Ο ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ Μ Υ Ν Α Ι Λ Ι Ζ Ο.. Καφτιράνι Ηλίας, Φαντίδης Αντώνης (ΣΤ Τάξη) ΑΝΕΚ ΟΤΑ - Όταν ο πατέρας µου ήταν στην Αφρική, κυνηγούσε ελέφαντες πάνω σε άλογα. - Πω, πω, δεν ήξερα ότι οι ελέφαντες µπορούν να καβαλήσουν άλογα. - Έχασα το σκύλο µου!... - Μα γιατί δεν βάζεις µιαν αγγελία στην εφηµερίδα; - Μη λες ανοησίες, ο σκύλος µου δεν ξέρει να διαβάζει Σιδηροπούλου Έφη, Χοτζόλι Στέλλα (ΣΤ Τάξη) ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ «Άλλα λένε το βράδυ κι άλλα λένε το ταχύ» Λέγεται γι αυτούς πού αλλάζουν εύκολα γνώµες ή αποφάσεις. «Απ το Θεό και το γείτονα δεν µπορείς να φυλαχτείς» Γιατί τα βλέπουν όλα. Ανδρεάδης Άκης (ΣΤ Τάξη) Από στραβόκοµπο κλαδί κρέµεται χρυσό φλουρί το κρέας του δροσίζει το αίµα του ζαλίζει. Τι είναι; ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ Ανοίγω το σπιτάκι µου τουρκάκια βρίσκω µέσα τουρκάκια µε τα κόκκινα φεσάκια. Τι είναι; Τοσουνίδης Χρήστος, Φαντίδης Αντώνης (ΣΤ Τάξη) ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ 148 ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ 15 ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΙΑΚΟΠΕΣ: (ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΚΡΗΤΗ, ΡΟ ΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΘΑΣΟΣ, ΚΥΘΗΡΑ (ΚΑΘΕΤΑ) ΜΥΚΟΝΟΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΚΩΣ, ΛΗΜΝΟΣ, ΝΑΞΟΣ, ΧΙΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΠΑΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ: ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1. ΜΑΓΙΟ 2. ΠΑΡΑΛΙΑ 3. ΚΑΡΠΟΥΖΙ 4. ΘΑΣΟΣ ΚΑΘΕΤΑ 1. ΨΑΘΑ 2. ΘΑΛΑΣΣΑ 3. ΜΠΡΑΤΣΑΚΙΑ 4. ΖΑΚΥΝΘΟΣ Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙ Α ΤΩΝ ΙΑΚΟΠΩΝ: Ω ΕΚΑΝΗΣΑ, ΙΟΣ, ΑΙΚΥΦ (ΦΥΚΙΑ), ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΟΜΠΡΕΛΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ, ΕΡΗΜΕΣ, ΣΑΜΟΣ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ: ΜΠΟΥΓΕΛΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ

3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ

3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Εργασία του μαθητή: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Το Μπλε τζαμί ή Τζαμί του

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ»

Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Ομαδική Εργασία Παραγωγής Γραπτού Λόγου με θέμα: «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» Δ τάξη, 2013-2014 Παρουσίαση γραπτής εργασίας «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν: 1. Αφού η δασκάλα μας έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Οι τέσσερις εποχές μέσα από γνωστά έργα τέχνης»

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Οι τέσσερις εποχές μέσα από γνωστά έργα τέχνης» Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Οι τέσσερις εποχές μέσα από γνωστά έργα τέχνης» 2 ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Νέων Επιβατών Ολοήμερο τμήμα - Σχολικό έτος 2015-16 Οι Νηπιαγωγοί Φωτεινή Τσίρλη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως

Το σχολείο μου. Όταν είμαι στο σχολείο νιώθω χαρά γιατί είμαι με τους φίλους μου και παίζουμε. Αντώνης Αχιλλέως Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο Κοράκου και βρίσκεται στην Κοράκου, ένα πολύ όμορφο χωριό. Αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1900. Απ έξω η αυλή έχει μπασκέτες για να παίζουμε τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών π π ø π 2 03-10-07 23:22 Page 1 π π øσ π À π ª π π Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών Κατασκηνώσεων στην Κύπρο για τα παιδιά των συναδέλφων. Η κατασκήνωση από φέτος αναβαθµίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Στ Τάξη Δοκίμιο Αξιολόγησης τ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης τ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ορθογραφία. 2. Άκουσε προσεκτικά και κύκλωσε ανάλογα, για το σωστό και για το λάθος. 1. Η Αλεξάνδρα είναι στενοχωρημένη

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ»

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Το όνομά μου είναι Ηρακλής και είμαι μαθητής της Ε 1 τάξης του 1 ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στη Ρόδο. Όλο το καλοκαίρι περίμενα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο Το καλύτερο σχολείο Το σχολείο μου ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Αγίου Τύχωνα και βρίσκεται στο χωριό Αγίου Τύχωνα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1960, τόσο παλιό είναι! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για μένα

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Συμπληρώστε με τη σωστή αντωνυμία 1....αρέσουν πολύ τα γλυκά (η μητέρα μου) 2. Δεν... αρέσει το ποδόσφαιρο (τα παιδιά) 3....αρέσει να ταξιδεύω (εγώ) 4.... αρέσει το διάβασμα (ο Κώστας) 5. Τι...αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Tα Ατσιποπουλάκια!!! Για παιδιά από 5 εώς 105 ετών...

Tα Ατσιποπουλάκια!!! Για παιδιά από 5 εώς 105 ετών... Τεύχος 3o Noέµβριος 2008 2ο ηµ. Σχ. Ατσιπόπουλου Tα Ατσιποπουλάκια!!! Για παιδιά από 5 εώς 105 ετών... Θεατρικό παιχνίδι : «Αγάλµατα» «Τα παιδιά δεν είναι δοχεία που πρέπει να γεµίσουµε αλλά εστίες που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο του μέλλοντος

Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος θα έχει κυλιόμενους δρόμους. Τα δέντρα δεν θα είναι ακίνητα αλλά θα περπατούν. Η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονομορομπότ. Στο δρόμο για το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος.

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος. ΜΑΘΗΜΑ ΔΥΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Θεσσαλονίκη Καβάλα Κέρκυρα Θάσος Σαμοθράκη

Διαβάστε περισσότερα

Μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο. Τα σαββατοκύριακα παίζω με την ομάδα του σχολείου μου.

Μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο. Τα σαββατοκύριακα παίζω με την ομάδα του σχολείου μου. 1. Self introduction Dimitris Γεια σας. Με λένε Δημήτρη και είμαι δεκαεφτά χρονών. Είμαι από τη Θεσσαλονίκη αλλά μένω στο Σύδνεϋ εδώ και δέκα χρόνια. Μένω με τους γονείς μου και την αδερφή μου την Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματικές Ασκήσεις Δεξιοτήτων Σκέψης Γ και Δ τάξης. Να μελετήσετε τις πιο κάτω πηγές και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

Δειγματικές Ασκήσεις Δεξιοτήτων Σκέψης Γ και Δ τάξης. Να μελετήσετε τις πιο κάτω πηγές και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν: Δειγματικές Ασκήσεις Δεξιοτήτων Σκέψης Γ και Δ τάξης ΑΣΚΗΣΗ 1 η Να μελετήσετε τις πιο κάτω πηγές και να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν: Πηγή 1 η : 3 Απριλίου 2015, Εφημερίδα Τα Σχολικά Νέα, εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

1 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

1 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΑΣΚΗΣΗ 1 η : 7 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Αφού μελετήσετε τις πιο κάτω πηγές, να απαντήσετε στα ερωτήματα που ακολουθούν: Πηγή 1η: Ιωάννα, μαθήτρια, 11 χρόνων, δήλωση στις 14/3/2015 Μου αρέσει να πηγαίνω

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Δ Δημοτικού Δ 1 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασικό λεξιλόγιο Ενότητα 1η Ένα ακόμη σκαλί Σεπτέμβρης, φύλλο,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΙΑ.Μ.ΜΕ. Ρέθυµνο, 014 1 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Άσκηση 1 (6

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα