«ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ»"

Transcript

1 1 «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ» Πηγή όλων των αγαθών είναι ο Θεός. Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου. Ο σοφός ακούων θέλει γίνει σοφότερος. Μακριά από την αγάπη του Θεού όλα τα κοσµικά αγαθά είναι µάταια και επιβλαβή. Μην υψηλοφρονείς για τις πολλές σου γνώσεις αλλά µε ταπείνωση να αναγνωρίζεις την αµάθειά σου µπροστά στην Πανσοφία του Θεού. Να ζεις άγνωστος µέσα στον κόσµο µε ταπεινή ιδέα για τον εαυτό σου και βαθιά συναίσθηση της αδυναµίας σου. Αξία στα µάτια του Θεού έχει η αγία ζωή, όχι οι πολλές γνώσεις και η επιστηµονική σοφία. Μεγάλος αληθινά είναι αυτός που εκτελεί πιστά το θέληµα του Θεού. Δεν πρέπει να πιστεύουµε αµέσως στις διάφορες διαδόσεις και να παρασυρόµαστε στην κακολογία.. Για να ωφεληθούµε από την µελέτη πρέπει να µελετάµε απλά και µε πίστη. Η αντίσταση στα πάθη χαρίζει την αληθινή ειρήνη της ψυχής. Θα ζεις µε ασφάλεια µεγάλη αν υπακούς ταπεινά και χαρούµενα τους ανωτέρους σου. Η αχαλίνωτη γλώσσα συχνά µας εκθέτει και ανακόπτει την πνευµατική µας πρόοδο. Η φλογερή αγάπη και ο αµείωτος ζήλος για το καλό θα µας χαρίσουν µεγάλες πνευµατικές νίκες. Η ψυχή που δοκιµάζεται γίνεται πιο θερµή και λαχταρά µε δύναµη το Χριστό. Ο πειρασµός σ αυτόν τον κόσµο είναι αναπόφευκτος. Δεν προσβάλλει ο πειρασµός όλους τους ανθρώπους µε τον ίδιο τρόπο. Όχι τους άλλους αλλά τον εαυτό σου να κρίνεις. Μάθε να υποτάσσεσαι ακολουθώντας το παράδειγµα του Χριστού. Πλούσιοι είναι οι καρποί και πολύς ο µισθός των έργων που γίνονται από ειρήνη. Είναι απαραίτητο να βαστάζουµε τα βάρη αλλήλων. Η υποµονή και η ανοχή χαρίζουν την ειρήνη. Το φωτεινό παράδειγµα των Αγίων, µας καθοδηγεί στη ζωή της αρετής. Ο καρδιογνώστης Κύριος πρέπει να µας βρίσκει καθηµερινά καλύτερους. Η επιτυχία µας εξαρτάται από την επιµέλεια τη σταθερότητα και το θερµό µας ζήλο, πάνω όµως απ όλα από τη χάρη του Θεού. Η άσκησή µας πρέπει να είναι συνεχής και σταθερή. Μην ξεχνάµε το σκοπό µας. Συνεχής και άγρυπνη να είναι η παρακολούθηση του εαυτού µας. Οι πνευµατικές ασκήσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχει πάντοτε καιρός για περισυλλογή. Εξασφαλίζει την ευτυχία αυτός που πάνω απ όλα φροντίζει για την σωτηρία της ψυχής του. Η προσευχή και η αυτοσυγκέντρωση εξασφαλίζουν την πνευµατική µας πρόοδο. Μη ζητάς τα απαγορευµένα, θα σε καταστρέψουν. Ζήτα τη µόνιµη χαρά του Χριστού και όχι την απατηλή των πραγµάτων του κόσµου. Ευτυχισµένος εκείνος που αποφεύγει κάθε τι που µολύνει και κάνει ένοχη τη συνείδησή του.

2 2 Για το αιώνιο µέλλον µας στον ουρανό αξίζει να υποστούµε κάθε δοκιµασία επίγεια. Όταν δεν είσαι κοντά στον Θεό, όσα αγαθά και αν διαθέτεις, θα σε συνοδεύει πάντα η δυστυχία. Τώρα πρέπει να προετοιµασθείς για το θάνατο. Την τελευταία σου στιγµή δεν θα σου δοθεί ο καιρός. Η σκέψη του θανάτου θα σε προφυλάξει από πολλές πτώσεις και θα σε γεµίσει ζήλο για τη χριστιανική ζωή. Ο Θεός τα βλέπει όλα. Ετοίµασε λοιπόν τον εαυτό σου για την ηµέρα της κρίσεως. Μην ξεγελάς τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει σωτηρία για τον αµετανόητο αµαρτωλό. Απέραντη χαρά και ανακούφιση περιµένει αυτόν που πεθαίνει δίκαιος. Αφάνταστα τα αγαθά της ουρανίου Βασιλείας. Προχώρα µε θάρρος το δρόµο του Χριστού. Η νίκη είναι δική σου αν πολεµήσεις γενναία µέχρι τέλους. Ευτυχισµένοι εκείνοι που µπορούν να ασχολούνται µόνο µε τα πνευµατικά. Δώσε όλη σου την αγάπη στο Χριστό. Ετοίµασε την κατοικία της ψυχής σου για να δεχθείς τον Θείο επισκέπτη. Ενώσου µε τον Χριστό για να νικήσεις τον κόσµο και να νοιώσεις τις άρρητες χαρές του ουρανού. Ταπεινώσου αν θέλεις να σε συνοδεύει πάντα ο Χριστός και να σου αποκαλύψει τα µυστήριά Του. Ο ειρηνικός άνθρωπος αξίζει περισσότερο από τον σοφό. Ο Θεός ευλογεί αυτούς που ζουν ειρηνικά κι ανέχονται τα ελαττώµατα των αδερφών τους. Η καθαρή και απλή καρδιά σε ανυψώνει µέχρι το θρόνο του Θεού και σου χαρίζει απέραντη χαρά. Πρόσεχε τα δικά σου αµαρτήµατα και όχι των αδερφών σου. Κρατήσου όχι από τον εαυτό σου αλλά από τη χάρη σου Θεού. Ευτυχία χωρίς ήσυχη συνείδηση δεν υπάρχει. Πολέµα τις κακές σου κλίσεις, δόξαζε το Θεό και θα αποκτήσεις ειρήνη και γαλήνη βαθιά. Ο Θεός διαβάζει τις καρδιές. Μες στη δική σου την καρδιά τι θα διαβάσει; Θεµελίωσε τη ζωή σου στο Χριστό. Ζήτα πάντα τη βοήθειά Του και δεν θα χάσεις. Θησαυρός πολυτιµότερος από τον Ιησού και την χάρη Του δεν υπάρχει. Ελευθέρωσε την καρδιά σου από τα πάθη και πρόσφερέ την στον Ιησού για να γίνεις πανίσχυρος. Η παρουσία του Χριστού σου κάνει εύκολο το δρόµο. Χρειάζεται υποµονή µεγάλη όταν ο Κύριος για να σε παιδαγωγήσει αποσύρει την χάρη Του. Μη ζητάς τη ψεύτικη παρηγοριά των ανθρώπων. Μόνο η παρηγοριά του Θεού θα σε ανακουφίσει. Όλοι οι άνθρωποι αντιµετωπίζουν πειρασµούς. Η δόξα όµως ανήκει στον νικητή. Ο Θεός δίδει πλούσια χάρη στον ταπεινό άνθρωπο. Ότι καλό έχεις από τον Θεό προέρχεται. Να τον ευγνωµονείς λοιπόν µε όλη σου την ψυχή. Η χάρις του Θεού µένει µονίµως σ αυτόν που προσεύχεται θερµά και στη ζωή του έχει σαν βάση την ταπείνωση. Ο αληθινός φίλος του Ιησού, ότι και αν κάνει το θεωρεί µικρό και ασήµαντο. Ο δρόµος του Σταυρού, όσο κι αν φαίνεται σκληρός είναι ο δρόµος της χαράς και της σωτηρίας. Η χάρις του Χριστού µας δίνει τη δύναµη να υποφέρουµε και να νικάµε.

3 3 Αυτός που έµαθε να υποφέρει για τον Ιησού θα κερδίσει τον ουρανό. Εκείνος που έχει στρέψει όλη την προσοχή του στο Θεό, είναι ευτυχισµένος. Απαρνήσου τα πρόσκαιρα για να ακούσεις τη φωνή του Χριστού. Να ζητάς µε λαχτάρα να µιλήσει µέσα στην καρδιά σου ο Ιησούς. Ο Κύριος τηρεί τις υποσχέσεις Του. Είναι ντροπή στο χριστιανό να µην ακούει την φωνή Του. Ο Θεός θέλει να πορευώµεθα ενώπιόν Του µε ταπεινοφροσύνη και αλήθεια. Μην ξεχνάς τις αµαρτίες σου. Τίποτα δεν έχεις για να καυχάσαι. Η καρδιά σου να δοξάζει το Θεό και να ζητά τη βοήθειά Του. Δεν υπάρχει δύναµη µεγαλύτερη από την αγάπη. Η ισχυρή αγάπη νικά όλες τις δυσκολίες. Η σοφή αγάπη εκτιµά πάνω από όλα το Θεό. Πολέµα συνεχώς. Μη σε ταράζουν οι φαντασίες. Πρόσεχε. Ο εχθρός εκµεταλλεύεται και την παραµικρή κακή σου επιθυµία.. Έπεσες; Μη χάνεις το θάρρος σου. Το να πέσεις είναι ανθρώπινο. Το να παραµένεις είναι του Σατανά. Για να µένει στην καρδιά σου η χάρις µόνιµα και σταθερά, δεν πρέπει να υπερηφανεύεσαι γι αυτήν. Ο Θεός µόνο µπορεί να σε ανυψώσει και να σου δώσει σοφία αληθινή. Η χάρις του Θεού θα σε κάνει δυνατό και ενάρετο. Είναι µεγάλη δωρεά κι ευεργεσία να µας υπολογίζει ο Θεός παιδιά Του. Η λατρεία του Θεού είναι τιµή και δόξα για µας τους ίδιους. Τις επιθυµίες και το ζήλο σου να τον µετράς πάντα µε το µέτρο της αιωνιότητας. Ειρηνικά να υποφέρεις τους πειρασµούς και ο Κύριος θα σε ανταµείψει. Με όπλο σου την προσευχή και τα καλά έργα, πολέµα τους πειρασµούς και θα αποκτήσεις την ατέλειωτη χαρά. Όλα τα ανθρώπινα µέσα και όλες οι γνώσεις είναι µάταιες αν δεν είναι µαζί µας ο Κύριος. Ο κόσµος µε τα πρόσκαιρα αγαθά του αντί παρηγοριά χαρίζει λύπη. Να σκεπτόµαστε τα παθήµατα του Ιησού και να σηκώνουµε µε υποµονή το φορτίο µας. Η ανθρώπινη ψυχή µόνο στο Θεό αναπαύεται και χαίρει. Ο άνθρωπος πρέπει να φλέγεται από τον πόθο της δοξολογίας του Θεού. Δεν έχουν σηµασία τα πολλά ή τα λίγα χαρίσµατα. Πάνω από όλα βρίσκεται η ταπείνωσης. Η περιέργεια αφαιρεί την ειρήνη. Η ειρήνη ανήκει στους ταπεινούς και τους πράους. Η ειρήνη της καρδιάς επιτυγχάνεται µε την ολοκληρωτική αφοσίωση στο θέληµα του Θεού. Η ελευθερία της ψυχής αποκτάται µε την ταπεινή προσευχή και την επιµελή µελέτη. Η φιλαυτία µας εµποδίζει να αποκτήσουµε µεγάλες αρετές. Όταν η καρδιά σου είναι προσηλωµένη στο Θεό, δεν θα σε ενοχλούν οι άδικες κρίσεις. Οι στενοχώριες και οι θλίψεις ωφελούν τον πιστό. Ο Θεός τηρεί πάντοτε τις υποσχέσεις Του. Δεν πρέπει λοιπόν να αγωνιούµε και να ταραζόµαστε. Όλα ανήκουν στο Θεό. Ότι επιτρέπει Εκείνος είναι για το καλό και την αιώνια δόξα µας. Κόψε τους δεσµούς µε τα κτίσµατα για να χαρείς την παρουσία του Κτίστου. Μόνο η θεία χάρις µας ελευθερώνει από το επίγειο βάρος. Να είσαι αυστηρός προς τον εαυτό σου και να προσέχεις περισσότερο τα πνευµατικά χαρίσµατα των άλλων. Με βλέµµα καθαρό, κοίταζε διαρκώς το Θεό και θα νικήσεις. Όταν έχεις καθαρή συνείδηση µη σε τροµάζουν οι ανθρώπινες κρίσεις.

4 4 Άφησε τον εαυτό σου στα χέρια του Θεού και µην µεριµνάς καθόλου. Πρόσεχε πολύ την πνευµατική σου ελευθερία. Το βλέµµα σου να είναι καρφωµένο στην αιωνιότητα. Να θέτεις τις επιθυµίες σου κάτω από το χέρι του Θεού. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να καυχάται, γιατί τίποτε καλό δεν έχει από τον εαυτό του. Να υποφέρεις µε καρτερία την περιφρόνηση. Ο Θεός είναι το σταθερό άσυλο των ανθρώπων. Αναγνώριζε τη µηδαµινότητά σου για να έχεις πάντα τη χάρη του Θεού. Η αληθινή σοφία προέρχεται από το Θεό. Εκείνος που έγινε σοφός κατά Θεό, λατρεύει το Θεό µε ζήλο. Όσο περισσότερο αγαπάς το Θεό, τόσο περισσότερο θα κατανοείς την διδασκαλία Του. Αν ελπίζεις στους ανθρώπους, θα απατηθείς σκληρά. Ο Κύριος µας προστατεύει απ τους υποκριτές όταν εµείς είµαστε ειλικρινείς και φιλαλήθεις. Τα λόγια των ανθρώπων είναι ανίκανα να βλάψουν τον άνθρωπο του Θεού. Ο καρδιογνώστης Κύριος, βλέπει ποιος είναι πράγµατι δίκαιος. Να δέχεσαι µ ευγνωµοσύνη και τα χαρίσµατα και τις δοκιµασίες. Ο µόχθος για το καλό, θα σου χαρίσει την εσωτερική ειρήνη. Μόνο η αγαθότητα του Θεού µας δικαιώνει. Διώξε ότι εµποδίζει τον ερχοµό της χάριτος. Όταν η καρδιά σου είναι καθαρή, δεν σε φοβίζει ούτε ο θάνατος. Μόνο η χάρη του Θεού νικά τη σάρκα. Βάδιζε χαρούµενα το δρόµο του Κυρίου. Στον αγώνα ο Θεός θα είναι πλάι σου έτοιµος να σε βοηθήσει. Μπροστά στις αποφάσεις του Θεού σκύψε ταπεινά το κεφάλι. Η βασιλεία των ουρανών ανήκει στους ταπεινούς. Η απέραντη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο φανερώνεται στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.Η Θεία Κοινωνία είναι πηγή απείρων αγαθών. Η πιστή ψυχή πρέπει να λαχταρά έντονα να ενωθεί µε τον Ιησού στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η χάρις του Θεού και η ευλογία έρχονται στους ταπεινούς που απαρνιούνται τον εαυτό τους. Όταν δεν συναντάς δυσκολίες και εµπόδια, παριστάνεις τον γενναίο και δίνεις µάλιστα και στους άλλους συµβουλές και ξέρεις να τους ενισχύεις µε τα λόγια. Όταν όµως η δοκιµασία χτυπήσει τη δική σου την πόρτα τότε τα χάνεις και η δύναµή σου σε εγκαταλείπει. Δεν σκέφτεσαι την ώρα εκείνη ότι η δοκιµασία που σου στέλνει ο Θεός είναι µια σπουδαία ευκαιρία να πετύχεις την σωτηρία σου. Ο Σατανάς δεν δοκιµάζει τους άπιστους ή τους αµαρτωλούς. Αυτοί είναι πλέον δικοί του. Τους πιστούς βασανίζει για να τους κάνει να πέσουν. Ο καρδιογνώστης Κύριος πρέπει να µας βρίσκει καθηµερινά καλύτερους. Η επιτυχία µας εξαρτάται από την επιµέλεια τη σταθερότητα και το θερµό µας ζήλο, πάνω όµως απ όλα από τη χάρη του Θεού. Ζήτα τη µόνιµη χαρά του Χριστού και όχι την απατηλή των πραγµάτων του κόσµου. Όταν δεν είσαι κοντά στον Θεό, όσα αγαθά και αν διαθέτεις, θα σε συνοδεύει πάντα η δυστυχία. Ο Θεός τα βλέπει όλα. Ετοίµασε λοιπόν τον εαυτό σου για την ηµέρα της κρίσεως. Μην ξεγελάς τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει σωτηρία για τον αµετανόητο αµαρτωλό. Προχώρα µε θάρρος το δρόµο του Χριστού. Η νίκη είναι δική σου αν πολεµήσεις γενναία µέχρι τέλους. Δώσε όλη σου την αγάπη στο Χριστό.

5 5 Ετοίµασε την κατοικία της ψυχής σου για να δεχθείς τον Θείο επισκέπτη. Ενώσου µε τον Χριστό για να νικήσεις τον κόσµο και να νοιώσεις τις άρρητες χαρές του ουρανού. Ταπεινώσου αν θέλεις να σε συνοδεύει πάντα ο Χριστός και να σου αποκαλύψει τα µυστήριά Του. Πρόσεχε τα δικά σου αµαρτήµατα και όχι των αδερφών σου. Κρατήσου όχι από τον εαυτό σου αλλά από τη χάρη του Θεού. Πολέµα τις κακές σου κλίσεις, δόξαζε το Θεό και θα αποκτήσεις ειρήνη και γαλήνη Ο Θεός διαβάζει τις καρδιές. Μες στη δική σου την καρδιά τι θα διαβάσει; Θεµελίωσε τη ζωή σου στο Χριστό. Ζήτα πάντα τη βοήθειά Του και δεν θα χάσεις. Η παρουσία του Χριστού σου κάνει εύκολο το δρόµο. Θησαυρός πολυτιµότερος από τον Ιησού και την χάρη Του δεν υπάρχει. Ελευθέρωσε την καρδιά σου από τα πάθη και πρόσφερέ την στον Ιησού. Χρειάζεται υποµονή µεγάλη όταν ο Κύριος για να σε παιδαγωγήσει αποσύρει την χάρη Του. Ο Θεός δίδει πλούσια χάρη στον ταπεινό άνθρωπο. Ότι καλό έχεις από τον Θεό προέρχεται. Να τον ευγνωµονείς λοιπόν. Η χάρις του Θεού µένει µονίµως σ αυτόν που προσεύχεται θερµά και στη ζωή του έχει σαν βάση την ταπείνωση. Ο αληθινός φίλος του Ιησού, ότι και αν κάνει το θεωρεί µικρό και ασήµαντο. Η χάρις του Χριστού µας δίνει τη δύναµη να υποφέρουµε και να νικάµε. Αυτός που έµαθε να υποφέρει για τον Ιησού θα κερδίσει τον ουρανό. Εκείνος που έχει στρέψει όλη την προσοχή του στο Θεό, είναι ευτυχισµένος. Απαρνήσου τα πρόσκαιρα για να ακούσεις τη φωνή του Χριστού. Να ζητάς µε λαχτάρα να µιλήσει µέσα στην καρδιά σου ο Ιησούς. Ο Θεός θέλει να πορευώµεθα ενώπιόν Του µε ταπεινοφροσύνη και αλήθεια. Μην ξεχνάς τις αµαρτίες σου. Τίποτα δεν έχεις για να καυχάσαι. Η καρδιά σου να δοξάζει το Θεό και να ζητά τη βοήθειά Του. Ο Θεός µόνο µπορεί να σε ανυψώσει και να σου δώσει σοφία αληθινή. Η χάρις του Θεού θα σε κάνει δυνατό και ενάρετο. Είναι µεγάλη δωρεά κι ευεργεσία να µας υπολογίζει ο Θεός παιδιά Του. Η λατρεία του Θεού είναι τιµή και δόξα για µας τους ίδιους. Όλα τα ανθρώπινα µέσα και όλες οι γνώσεις είναι µάταιες αν δεν είναι µαζί µας ο Κύριος. Η ειρήνη της καρδιάς επιτυγχάνεται µε την ολοκληρωτική αφοσίωση στο θέληµα του Θεού. Όλα τα πρόσκαιρα πάθη, πρέπει να τα υποφέρουµε µε υποµονή, κατά το παράδειγµα του Ιησού. Να σκεπτόµαστε τα παθήµατα του Ιησού και να σηκώνουµε µε υποµονή το φορτίο µας. Χωρίς τη χάρη του Θεού, ο άνθρωπος είναι πολύ αδύνατος. Η ζωή αυτή είναι γεµάτη πίκρες, κινδύνους και µόχθους πολλούς. Η ανθρώπινη ψυχή µόνο στο Θεό αναπαύεται και χαίρει. Ο άνθρωπος πρέπει να φλέγεται από τον πόθο της δοξολογίας του Θεού. Όταν η καρδιά σου είναι προσηλωµένη στο Θεό, δεν θα σε ενοχλούν οι άδικες κρίσεις. Στις δύσκολες στιγµές ζήτα αµέσως τη θεία βοήθεια.. Ο Θεός είναι πάντοτε πρόθυµος να σε ενισχύσει. Ο Θεός τηρεί πάντοτε τις υποσχέσεις Του. Όλα ανήκουν στο Θεό. Ότι επιτρέπει Εκείνος είναι για το καλό και την αιώνια δόξα. Φρόντισε να µορφώσεις την καρδιά σου σύµφωνα µε το θέληµα του Θεού Άφησε τον εαυτό σου στα χέρια του Θεού και µην µεριµνάς καθόλου. Ο Θεός είναι το σταθερό άσυλο των ανθρώπων. Η αληθινή σοφία προέρχεται από το Θεό. Εκείνος που έγινε σοφός κατά Θεό, λατρεύει το Θεό µε ζήλο. Μόνο η αγαθότητα του Θεού µας δικαιώνει. Ο κόσµος µε τα πρόσκαιρα αγαθά του αντί παρηγοριά χαρίζει λύπη. Οι στενοχώριες και οι θλίψεις ωφελούν τον πιστό. Να ζεις άγνωστος µέσα στον κόσµο µε ταπεινή ιδέα για τον εαυτό σου και βαθιά συναίσθηση της αδυναµίας σου. Δεν προσβάλλει ο πειρασµός όλους τους ανθρώπους µε τον ίδιο τρόπο. Με την περισυλλογή και τον σκληρό αγώνα κατά του εαυτού µας, θα κατακτήσουµε τα ύψη της αρετής. Η φλογερή αγάπη και ο αµείωτος ζήλος για το καλό θα µας χαρίσουν µεγάλες πνευµατικές νίκες. Ο δρόµος του Σταυρού, όσο κι αν φαίνεται σκληρός είναι ο δρόµος της χαράς και της σωτηρίας.

6 6 Είναι αδύνατο να αποφύγεις το Σταυρό. Κράτα τον λοιπόν µε προθυµία και υποµονή και ο µισθός σου θα είναι πολύς. Η ψυχή που δοκιµάζεται γίνεται πιο θερµή και λαχταρά µε δύναµη το Χριστό. Ο πειρασµός σ αυτόν τον κόσµο είναι αναπόφευκτος. Θα ζεις µε ασφάλεια µεγάλη αν υπακούς ταπεινά και χαρούµενα τους ανωτέρους. Πρόσεξε σε ποιον θα εµπιστευθείς την πορεία της ψυχής σου. Πλούσιοι είναι οι καρποί και πολύς ο µισθός των έργων που γίνονται από ειρήνη. Είναι απαραίτητο να βαστάζουµε τα βάρη αλλήλων. Η υποµονή και η ανοχή χαρίζουν την ειρήνη. Η άσκησή µας πρέπει να είναι συνεχής και σταθερή. Μην ξεχνάµε το σκοπό µας. Συνεχής και άγρυπνη να είναι η παρακολούθηση του εαυτού µας. Οι πνευµατικές ασκήσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Για να ωφεληθούµε από την µελέτη πρέπει να µελετάµε απλά και µε πίστη. Η αντίσταση στα πάθη χαρίζει την αληθινή ειρήνη της ψυχής. Υπάρχει πάντοτε καιρός για περισυλλογή και µετάνοια. Εξασφαλίζει την ευτυχία αυτός που πάνω απ όλα φροντίζει για την σωτηρία της ψυχής του. Η προσευχή και η αυτοσυγκέντρωση εξασφαλίζουν την πνευµατική µας πρόοδο. Να παρακολουθείς άγρυπνος την πορεία σου και να καταστέλλεις αµέσως τις επαναστάσεις της σάρκας. Ευτυχισµένος εκείνος που αποφεύγει κάθε τι που µολύνει και κάνει ένοχη τη συνείδησή του. Για το αιώνιο µέλλον µας στον ουρανό αξίζει να υποστούµε κάθε δοκιµασία. Θα σε ωφελήσει η µακροχρόνια ζωή όταν µάθεις να την εκµεταλλεύεσαι, ώστε να είσαι πάντα έτοιµος για την αιφνίδια ώρα του θανάτου. Τώρα πρέπει να προετοιµασθείς για το θάνατο. Την τελευταία σου στιγµή δεν θα σου δοθεί ο καιρός. Η σκέψη του θανάτου θα σε προφυλάξει από πολλές πτώσεις και θα σε γεµίσει ζήλο για τη χριστιανική ζωή. Απέραντη χαρά και ανακούφιση περιµένει αυτόν που πεθαίνει δίκαιος. Αφάνταστα τα αγαθά της ουρανίου Βασιλείας. Αυτοί που είναι γνωστοί στον κόσµο ως θρησκευτικοί πρέπει να είναι πάντοτε υποδειγµατικοί. Δεν υπάρχει λυπηρότερο φαινόµενο από τους άτακτους και ασυνεπείς χριστιανούς. Ευτυχισµένοι εκείνοι που µπορούν να ασχολούνται µόνο µε τα πνευµατικά. Ο ειρηνικός άνθρωπος αξίζει περισσότερο από τον σοφό. Η καθαρή και απλή καρδιά σε ανυψώνει µέχρι το θρόνο του Θεού και σου χαρίζει απέραντη χαρά. Ευτυχία χωρίς ήσυχη συνείδηση δεν υπάρχει. Όλοι οι άνθρωποι αντιµετωπίζουν πειρασµούς. Η δόξα όµως ανήκει στο νικητή. Πρόσεχε. Ο εχθρός εκµεταλλεύεται και την παραµικρή κακή σου επιθυµία.. Για να µένει στην καρδιά σου η χάρις µόνιµα και σταθερά, δεν πρέπει να υπερηφανεύεσαι γι αυτήν ποτέ. Τις επιθυµίες και το ζήλο σου να τον µετράς πάντα µε το µέτρο της αιωνιότητας. Ειρηνικά να υποφέρεις τους πειρασµούς και ο Κύριος θα σε ανταµείψει. Με όπλο σου την προσευχή και τα καλά έργα, πολέµα τους πειρασµούς. Η ελευθερία της ψυχής αποκτάται µε την ταπεινή προσευχή και την επιµελή µελέτη. Η φιλαυτία µας εµποδίζει να αποκτήσουµε µεγάλες αρετές. Κόψε τους δεσµούς µε τα κτίσµατα για να χαρείς την παρουσία του Κτίσου. Μόνο η θεία χάρις µας ελευθερώνει από το επίγειο βάρος. Η αυταπάρνηση είναι το στερεότερο θεµέλιο της ζωής. Με βλέµµα καθαρό, κοίταζε διαρκώς το Θεό και θα νικήσεις. Με αποφασιστικότητα κράτα τα όπλα του Πνεύµατος. Όταν έχεις καθαρή συνείδηση µη σε τροµάζουν οι ανθρώπινες κρίσεις. Πρόσεχε πολύ την πνευµατική σου ελευθερία. Να θέτεις τις επιθυµίες σου κάτω από το χέρι του Θεού. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να καυχάται, γιατί τίποτε καλό δεν έχει από τον εαυτό του. Αναγνώριζε τη µηδαµινότητά σου για να έχεις πάντα τη χάρη του Θεού. Ο Κύριος µας προστατεύει απ τους υποκριτές όταν εµείς είµαστε ειλικρινείς. Τα λόγια των ανθρώπων είναι ανίκανα να βλάψουν τον άνθρωπο του Θεού. Ο καρδιογνώστης Κύριος, βλέπει ποιος είναι πράγµατι δίκαιος. Να δέχεσαι µ ευγνωµοσύνη και τα χαρίσµατα και τις δοκιµασίες.

7 7 Για να σωθείς και να απολαύσεις τα αγαθά της ουρανίου βασιλείας πρέπει να απαρνηθείς τον εαυτό σου και να υποτάσσεσαι ταπεινά. Ο µόχθος για το καλό, θα σου χαρίσει την εσωτερική ειρήνη. Διώξε ότι εµποδίζει τον ερχοµό της χάριτος. Όταν η καρδιά σου είναι καθαρή, δεν σε φοβίζει ούτε ο θάνατος. Μόνο η χάρη του Θεού νικά τη σάρκα. Βάδιζε χαρούµενα το δρόµο του Κυρίου. Στον αγώνα ο Θεός θα είναι πλάι σου έτοιµος να σε βοηθήσει. Μπροστά στις αποφάσεις του Θεού σκύψε ταπεινά το κεφάλι. Η χάρις του Θεού και η ευλογία έρχονται στους ταπεινούς. Όταν δεν συναντάς δυσκολίες και εµπόδια, παριστάνεις τον γενναίο και δίνεις µάλιστα και στους άλλους συµβουλές και ξέρεις να τους ενισχύεις µε τα λόγια. Όταν όµως η δοκιµασία χτυπήσει τη δική σου την πόρτα τότε τα χάνεις και η δύναµή σου σε εγκαταλείπει. Δεν σκέφτεσαι την ώρα εκείνη ότι η δοκιµασία που σου στέλνει ο Θεός είναι µια σπουδαία ευκαιρία να πετύχεις την σωτηρία σου. Ο Σατανάς δεν δοκιµάζει τους άπιστους ή τους αµαρτωλούς. Αυτοί είναι πλέον δικοί του. Τους πιστούς βασανίζει για να τους κάνει να πέσουν. Έπεσες; Μη χάνεις το θάρρος σου. Σήκω αµέσως. Δεν πρέπει να πιστεύουµε αµέσως στις διάφορες διαδόσεις και να παρασυρόµαστε στην κακολογία.. Η αχαλίνωτη γλώσσα συχνά µας εκθέτει και ανακόπτει την πνευµατική µας πρόοδο. Όχι τους άλλους αλλά τον εαυτό σου να κρίνεις. Αν ελευθερωθείς από την περιέργεια για την ζωή των άλλων και στρέψεις όλη σου την προσοχή στη νέκρωση των παθών, η ψυχή σου θα γεµίσει ειρήνη. Ο Θεός ευλογεί εκείνους που ζουν ειρηνικά και ανέχονται τα ελαττώµατα των αδερφών τους. Να είσαι αυστηρός προς τον εαυτό σου και να προσέχεις περισσότερο τα πνευµατικά χαρίσµατα των άλλων. Η βασιλεία των ουρανών ανήκει στους ταπεινούς. Να σκέφτεσαι και να µελετάς µε ταπείνωση και πίστη το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Δεν υπάρχει δύναµη µεγαλύτερη από την αγάπη. Η ισχυρή αγάπη νικά όλες τις δυσκολίες. Η σοφή αγάπη εκτιµά πάνω από όλα το Θεό. Ο κόσµος µε τα πρόσκαιρα αγαθά του αντί παρηγοριά χαρίζει λύπη. Η ειρήνη ανήκει στους ταπεινούς και τους πράους. Δεν έχουν σηµασία τα πολλά ή τα λίγα χαρίσµατα. Πάνω από όλα βρίσκεται η ταπείνωσης. Όσο περισσότερο αγαπάς το Θεό, τόσο περισσότερο θα κατανοείς την διδασκαλία Του. Η απέραντη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο φανερώνεται στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η Θεία Κοινωνία είναι πηγή απείρων αγαθών. Η πιστή ψυχή πρέπει να λαχταρά έντονα να ενωθεί µε τον Ιησού στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ευδόκησε Κύριε να γνωρίσω ότι πρέπει να γνωρίζω και να αγαπήσω ότι πρέπει να αγαπώ, να ευαρεστούµαι σ ότι Εσένα ευαρεστεί, να θέλω ότι θέλεις και να αποστρέφοµαι ότι αποστρέφεσαι Εσύ. Μην επιτρέψεις να βλέπω τα πράγµατα µε το ατελές ανθρώπινο µάτι µου ούτε σαν ανόητος και µωρός, αλλά χάρισέ µου την ορθή κρίση για όλα τα ορατά και τα αόρατα και να ζητώ πάντοτε ότι