Πειθαρχία χωρίς τιμωρία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πειθαρχία χωρίς τιμωρία"

Transcript

1

2

3 Πειθαρχία χωρίς τιμωρία

4 Eκδόσεις: Μάρτης & Gordon Hellas Τζούντι Αρνάλ, Πειθαρχία χωρίς τιμωρία Tίτλος πρωτοτύπου: Discipline without Distress Mετάφραση: Μαριάννα Τζιαντζή Επιστημονική επιμέλεια: Αλέκος Παπάγος Διόρθωση: Συλβί Ρηγοπούλου Copyright Judy Arnall, 2008 Copyright για την ελληνική γλώσσα, Μάρτης & Gordon Hellas 2014 Δευτερη έκδοση: Δεκέμβριος 2016 ISBN Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή, ολική ή μερική, του περιεχομένου του βιβλίου, με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια του νόμιμου ιδιοκτήτη, σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Gordon Hellas Κηφισίας Κηφισιά Τ: Μάρτης Παιδικό βιβλίο Σκούφου Αθήνα Τ: Βρείτε μας στο facebook:

5 ΤΖΟΥΝΤΙ ΑΡΝΑΛ Πειθαρχία χωρίς τιμωρία Mετάφραση ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ

6

7 Στο σύζυγό μου Πίτερ, τον καλύτερό μου φίλο, σύντροφο και αγαπημένο. Στα υπέροχα παιδιά μου, Κρίστοφερ, Μάρλιν, Χάιντι, Τρέιβις και Σκότι, που με δίδαξαν τόσo πολλά. Το βιβλίο αυτό το κληροδοτώ σε εσάς και στα μελλοντικά εγγόνια μου. Ελπίζω ότι θα σας βοηθήσει να χτίσετε καλύτερες σχέσεις σε μια πιο ειρηνική κοινωνία, σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο.

8

9 Περιεχόμενα Τρόπος χρήσης αυτού του βιβλίου Ευχαριστίες Λίγα λόγια για την έκδοση Πρόλογος Μέρος Πρώτο: Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τα εργαλεία πειθαρχίας που χρησιμοποιούμε Σκοπός της πειθαρχίας: Διδάσκουμε, δεν πληγώνουμε Χτίστε το δεσμό: Γίνετε εσείς ό,τι θέλετε να γίνουν εκείνα Πειθαρχία, όχι τιμωρία: Μείνετε σταθεροί στα «όχι» σας και τιμήστε το λόγο σας Οι τιμωρίες και οι δωροδοκίες δεν πιάνουν: Αναζητήστε τα αίτια της συμπεριφοράς (ανάγκες ή συναισθήματα) Και οι καλοί γονείς κάποτε θυμώνουν: Διαχωρίστε το θυμό σας από την πειθαρχία Το παιδί σας είναι μοναδικό: Όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πειθαρχία Μέρος εύτερο: Εργαλεία από το πεδίο της μάχης Το καλύτερο εργαλείο πειθαρχίας όλων των εποχών: Μια ζεστή αγκαλιά Εργαλεία πειθαρχίας για μωρά 0-1 έτους: Προσκόλληση Εργαλεία πειθαρχίας για την ηλικία 1-2 ετών: Η εποχή της δράσης

10 10 ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ 9. Εργαλεία πειθαρχίας για νήπια 3-5 ετών: Δράση και συζήτηση Εργαλεία πειθαρχίας για παιδιά 6-12 ετών (σχολική ηλικία): Συζήτηση και δράση Εργαλεία πειθαρχίας για εφήβους ετών: Διαπραγμάτευση Mη φοβάστε την τεχνολογία: Εκπαίδευση, όχι απαγόρευση Συνοπτικός πίνακας εργαλείων πειθαρχίας για τα πιο διαδεδομένα προβλήματα συμπεριφοράς Άδειες Βιβλιογραφία

11 Τρόπος χρήσης αυτού του βιβλίου Ο γονέας στον οποίο απευθύνομαι μπορεί να είναι είτε ο πατέρας είτε η μητέρα. Βασική αρχή του βιβλίου είναι η επικοινωνία και όχι η τροποποίηση της συμπεριφοράς και γι αυτό παραθέτω τόσο πολλές φράσεις σε εισαγωγικά, που δείχνουν «πώς να το λέμε». Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν και πρακτικής πείρας. Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει πολλά από τα εργαλεία που περιγράφονται, ενώ οι γονείς που έχουν περάσει από τα εργαστήριά μου μου έχουν δώσει συμβουλές που έχουν βοηθήσει και τους ίδιους. Το Πρώτο Μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη θεωρία που διέπει τη μη τιμωρητική διαμόρφωση της σχέσης γονέα-παιδιού και περιέχει χρήσιμες γενικές πληροφορίες. Στο μέρος αυτό παρουσιάζονται σε αδρές γραμμές οι ευρέως αποδεκτές θεωρίες για την ανατροφή των παιδιών από κλασικά κείμενα των John Bowlby και Mary Ainsworth, Jean Piaget, Erik Erikson, Alfred Adler, Rudolph Dreikers, Arnold Gessell, Abraham Maslow, Haim Ginott και Thomas Gordon. Ορισμένες απόψεις για την ανατροφή των παιδιών αντλήθηκαν από συγγραφείς, όπως είναι οι Mary Sheedy Kurcinka, Barbara Coloroso, Jane Nelson και Cheryl Erwin, Patricia Morgan, Adele Faber και Εlaine Mazlish, Elizabeth Crary, Jean Illsley Clarke, Kathy Lynn, Ann Douglas, Sarah Landy, Pam Levin, T. Berry Brazelton, Willliam Sears, Gordon Neufeld, Alfie Kohn και πολλοί άλλοι. Πέντε είναι τα κλειδιά της πειθαρχίας σε αυτό το βιβλίο: Διδάσκουμε το παιδί, δεν το πληγώνουμε. Όταν λέμε «όχι», το εννοούμε, δεν υπαναχωρούμε. Aναζητάμε την ανάγκη ή το συναίσθημα πίσω από τη συμπεριφορά. Διαχωρίζουμε το θυμό μας από την πειθαρχία. Γινόμαστε το πρόσωπο το οποίο θέλουμε να γίνει το παιδί μας. Το Δεύτερο Μέρος του βιβλίου περιέχει πρακτικά εργαλεία και συμβουλές που συγκεντρώθηκαν από εκατοντάδες γονείς. Αν αποφασίσατε να διδάξετε το παιδί σας χωρίς να τραυματίσετε είτε το παιδί είτε τη σχέση σας, το βιβλίο αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές προκλήσεις της ανατροφής. Η πειθαρχία χωρίς άγχος είναι εφικτή. Θα αναθρέψετε ειλικρινή, τρυφερά και υπεύθυνα παιδιά, και η σχέση σας θα είναι καλύτερη από ποτέ!

12 Ευχαριστίες Ευχαριστώ θερμά όλους τους υπέροχους ανθρώπους για τη βοήθεια και τη στήριξή τους στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Εκτιμώ βαθύτατα το έργο σας, την ενθάρρυνση, τις υποδείξεις και το χρόνο που μου προσφέρατε. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τη μέντορά μου, Patricia Morgan, την εκδότριά μου, Debbie Elicksen, και τη γραφίστρια Βobbie-Jo Bergner. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Εllen Percival, η οποία μαζί με την αείμνηστη Sherry Kerr μού έδωσαν την ιδέα της συγγραφής αυτού του βιβλίου. Για τις υποδείξεις τους ευχαριστώ τις Cathie Pelly, Shari Harding, Mary Simmonds και Cindy Bablitz. Ευχαριστώ την πρώτη εκπαιδεύτρια γονέων που γνώρισα, την Patricia McKeown, που με μύησε στην επιστημονική γνώση της τέχνης του γονέα. Ευχαριστώ τις Dorothy Davis, Suzanne Rosebrugh και Honey Watts, που μου έδωσαν λαμπρά πρότυπα της σχέσης γονέα-παιδιού. Ευχαριστώ τις Celia Osenton, Judith Young, Maureen Dodd και Jocelyn Churchill για τις λαμπρές εκπαιδευτικές ιδέες τους, καθώς και τον Dan Albert, που μου έμαθε τα βασικά για τις ανθρώπινες δεξιότητες. Ευχαριστώ τις φίλες μου που μοιράστηκαν μαζί μου τις γονεϊκές εμπειρίες τους: Corinne Trott, Janice Jernberg, Nancy Heatherington Peirce, Barb Elder, Leslie Barker, Virginia Wilson, Marie McNaughton, Cathy Lockerby, Brenda Henley, Karla Kroeker, Nancy Freiday, Margo Johnson, Donna Joy, Diane Swiatek, Lynnette Parent, Trudi Carol Linklater, Beth Workman, Lisa Rouleau, Lori Pesowski, Val Ritter, Joanne Good, Andrea Pritchard, Susanne Vatne, Gail Geyer, Donna Sharpe, Monica Mullaghan, Megan Roy O-Brien, Carol Harper και Line Valliere. Ευχαριστώ τους γονείς μου John Horvath και Delores Pauli για τη στήριξη και την αγάπη τους, και τη θεία μου, Sharon Powell, που αποτέλεσε πρότυπο μητρότητας σε ένα σπιτικό γεμάτο αρσενικά. Φυσικά, είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μου για τον υπέροχο σύζυγό μου, τον Πίτερ, που στάθηκε σύντροφος και στήριγμα στην ανατροφή των παιδιών. Ευχαριστώ τα παιδιά μου, Κρίστοφερ, Μάρλιν, Χάιντι, Τρέιβις και Σκότι, που μου έχουν προσφέρει παραδείγματα και ανέκδοτα που φτάνουν για να γεμίσω 10 τόμους! Τέλος, ένα θερμό ευχαριστώ στους πολυάριθμους γονείς που συμμετείχαν στα σεμινάριά μου, στα εργαστήρια και τις ομάδες γονέων ή μου έστελναν σχόλια, συμβουλές και υποδείξεις μέσω . Ευχαριστώ όλους τους φίλους και τους συγγενείς που είναι γονείς και συγγνώμη αν παρέλειψα κάποιο όνομα. Η στήριξη και η επινοητικότητά σας με κατέπληξαν. Είστε μια πλούσια δεξαμενή γνώσης και η πείρα σας είναι ανεκτίμητη!

13 Λίγα λόγια για την έκδοση Η έκδοση στην Ελλάδα του βιβλίου «Πειθαρχία χωρίς τιμωρία» από την Gordon Hellas είναι αφιερωμένη σε όλους τους γονείς που πασχίζουν για τα παιδιά τους σε έναν κόσμο ταραχώδη και γεμάτο νέες προκλήσεις. Ο ρόλος του γονέα είναι εξαιρετικά απαιτητικός και κάθε γονιός καλείται να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες χωρίς ουσιαστική βοήθεια στον τομέα της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Πολλοί γονείς βιώνουν το άγχος και την απόγνωση σε καθημερινή βάση καταφεύγοντας σε τακτικές πειθαρχίας για τις οποίες συχνά οι ίδιοι μετανιώνουν. Ελπίζω το βιβλίο αυτό να συμβάλει σε μια πιο ειρηνική διευθέτηση των καθημερινών οικογενειακών προκλήσεων και στη δημιουργία πιο αρμονικών σχέσεων, που είναι απαραίτητες για τη συναισθηματική και πνευματική υγεία των παιδιών. Οι δεξιότητες πειθαρχίας που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο είναι απόλυτα συμβατές με τη φιλοσοφία του Μοντέλου Gordon και με τα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα, και έρχονται να εμπλουτίσουν τους γονείς με οδηγίες προς ναυτιλλομένους για ποικίλες καταστάσεις. Στα Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα, οι γονείς μαθαίνουν βιωματικά τις δεξιότητες επικοινωνίας ώστε να στηρίζουν τα παιδιά τους να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους, οι ίδιοι να διεκδικούν τις ανάγκες τους, να λύνουν πιο αποτελεσματικά τις διαφορές με τα παιδιά τους, καθώς και να απολαμβάνουν τις καλές οικογενειακές στιγμές στο έπακρο. Στόχος των εργαστηρίων είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στην υπευθυνότητα, την αυτονομία, τη δημιουργικότητα, την πειθαρχία και το σεβασμό. Ο οργανισμός Gordon Training International (GTI), που είναι ο φορέας τον οποίο δημιούργησε ο Thomas Gordon για τη διάδοση των εργαστηρίων επικοινωνίας ανά τον κόσμο, εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Gordon Hellas για την οργάνωση εργαστηρίων γονέων, δασκάλων, εφήβων και ηγεσίας. Παράλληλα, φιλοδοξεί στην έκδοση βιβλίων που θα ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των γονέων για την ανατροφή των παιδιών τους. Αλέκος Παπάγος Gordon Hellas Κηφισίας Κηφισιά Τηλ: Web:

14 Πρόλογος Τέλειος γονέας είναι αυτός που έχει έξοχες θεωρίες για την ανατροφή των παιδιών... αλλά δεν έχει δικά του παιδιά. Dave Barry, συγγραφέας Όταν ήμουν 20 χρόνων και κάτι, έπαιζα την τέχνη του γονέα στα δάχτυλα. Σε ένα εστιατόριο, όπου έβλεπα κάποια μικρά διαβολάκια να χαλούν τον κόσμο, σκεφτόμουν: «Α, τα δικά μου παιδιά δεν θα κάνουν ποτέ τέτοια πράγματα!». Πριν πατήσω τα τριάντα, απέκτησα τον πρώτο μου γιο. Θυμάμαι πώς αντέδρασα την ημέρα που εκείνος κατά λάθος έθεσε σε λειτουργία το συναγερμό πυρκαγιάς στην τοπική βιβλιοθήκη. Ήταν τότε δύο ετών. Τον είχα ακουμπήσει στον πάγκο για να μην τρέξει και βγει από την αίθουσα, κι εκείνος πάτησε το κόκκινο κουμπί. Κι εκεί που νόμιζα ότι είχα μάθει όλα τα βασικά, ήρθε ο δεύτερος γιος μου. Ένα εντελώς διαφορετικό ανθρωπάκι. Όσα λειτουργούσαν στον πρώτο γιο, σκάλωναν στον δεύτερο. Τώρα έχω πέντε παιδιά, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα, ιδιοσυγκρασία, σειρά γέννησης, φύλο και μαθησιακή ικανότητα. Κάθε παιδί είναι μοναδικό. Αν και πάντα με ενδιέφερε η ψυχολογία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όταν έγινα γονέας κατάλαβα ότι με αφορούσε πολύ περισσότερο από όσο όταν ήμουν φοιτήτρια. Μεγάλωσα σε ένα αυστηρό περιβάλλον και πάντα θεωρούσα ότι τα παιδιά πρέπει να διαπαιδαγωγούνται διαφορετικά. Ήμουν σίγουρη ότι αν ακολουθούσα πιστά τις συμβουλές του «σωστού» βιβλίου για την ανατροφή των παιδιών, τα παιδιά μου θα συμπεριφέρονταν άψογα. Πάντα θα έκαναν ό,τι τους ζητούσα και μάλιστα με το χαμόγελο στα χείλη! Μόνο που τα παιδιά μου δεν είχαν διαβάσει τα ίδια βιβλία. Δεν έπαιξαν το ρόλο που τους είχα αναθέσει. Τουλάχιστον, αυτό που έμαθα ήταν ότι είναι αδύνατο να ελέγξεις άλλα ανθρώπινα πλάσματα χωρίς να χάσεις κάποιες από τις πιο πολύτιμες πτυχές της σχέσης. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά, αναζητούσα απεγνωσμένα συμβουλές για γονείς κι έτσι διάβασα γύρω στα 226 βιβλία για γονείς αναζητώντας την «ορθή» προσέγγιση, και ιδίως την προσέγγιση που θα ταίριαζε στο δικό μου στιλ. Το στιλ ανατροφής που προτιμούσα ήταν το δημοκρατικό, το μη τιμωρητικό, το στοργικό, εκείνο που θα καλλιεργούσε τον αμοιβαίο σεβασμό. Ήμουν αποφασισμένη να χτίσω γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε εμένα και τα παιδιά μου. Αν και πολλά από τα βιβλία δεν ήταν υπέρ της επιβολής ποινών, ωστόσο συνιστούσαν τη στέρηση εξόδου, τη στέρηση προνομίων, την απομόνωση και άλλες τιμωρητικές μεθόδους για τη διόρθωση της «κακής» συμπεριφοράς. Όταν δοκίμασα να εφαρμόσω αυτές τις μεθόδους στα παιδιά

15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 15 μου, το μόνο που κατάφερα ήταν να προκληθούν σε όλα συναισθήματα αποξένωσης, θυμού και εχθρότητας του ενός προς τα άλλα. Είμαι σίγουρη πως άλλοι γονείς δεν θεωρούν αυτές τις μεθόδους τιμωρητικές, αλλά εγώ ένιωσα το βάρος της τιμωρίας όπως το ένιωσαν και τα παιδιά μου. Έτσι, συνέχισα να αναζητώ καλύτερες μεθόδους. Στη ζωή μου έχω δεχτεί τρεις βαθιές επιρροές που σφράγισαν τη φιλοσοφία μου περί ανατροφής των παιδιών. Πρώτον, επί 13 χρόνια εργαζόμουν εθελοντικά σε μια τηλεφωνική γραμμή SOS και η εμπειρία μου αυτή με δίδαξε τη σημασία της ακρόασης με ενσυναίσθηση. Κατάλαβα ότι εκείνοι που τηλεφωνούσαν δεν περίμεναν από εμένα να τους λύσω το πρόβλημά τους. Ήθελαν αναγνώριση, αποδοχή και σαφήνεια, κάτι που μπορούσα να τους το προσφέρω. Εκείνοι ήταν σε θέση να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Όπως ανακάλυψα, η ίδια αρχή έχει εφαρμογή στην ανατροφή των παιδιών. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τον γονέα που θα τα ακούει ουσιαστικά και όχι μηχανικά, που θα τα εκτιμά και θα τους προσφέρει σαφήνεια. Δεν θέλουν πάντα οι γονείς τους να παρεμβαίνουν στη ζωή τους αλλά να κάνουν μόνα τους όσα είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας. Η δεύτερη επιρροή ήταν η συμμετοχή μου σε ένα πρόγραμμα 12 σταδίων, παρόμοιο με το μοντέλο των Ανώνυμων Αλκοολικών. Εκεί ανακάλυψα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις και να ασκήσεις έλεγχο σε ένα άλλο πρόσωπο είναι να το αποδεχθείς έτσι όπως είναι και να εστιαστείς στο να αλλάξεις τον εαυτό σου πρώτα. Όταν είσαι καλό πρότυπο, καλός ακροατής και λύνεις αποτελεσματικά τα προβλήματα στη δική σου ζωή, δεν θα επιδιώκεις να ελέγξεις τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Η εξέταση των δικών μου αδυναμιών και η απόκτηση του αυτοσεβασμού με βοήθησαν να σφυρηλατήσω τον υγιή αυτοσεβασμό των παιδιών μου. Γνώριζα ότι πολλά στοιχεία της συμπεριφοράς και των πράξεών τους δεν απευθύνονταν σε εμένα προσωπικά, αλλά ήταν κάτι που είχαν ανάγκη να το κάνουν για να μεγαλώσουν και να γίνουν αυτό που έπρεπε να γίνουν. Πολλοί γονείς έρχονται στα εργαστήριά μου αποφασισμένοι να αλλάξουν τα παιδιά τους. Μετά τα πρώτα μαθήματα, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει το οικογενειακό τους ιστορικό, δηλαδή το πώς ο τρόπος που οι ίδιοι ανατράφηκαν επηρεάζει σήμερα τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Η τρίτη επιρροή ήρθε όταν ο άντρας μου εργάστηκε επί δύο χρόνια στο Περού, με αποτέλεσμα να μεγαλώνω μόνη μου τέσσερα παιδιά. Ήθελα να επιβιώσω χωρίς να συντριβώ. Ξαναδιάβασα το βιβλίο του Thomas Gordon, Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα (Parent Effective Training) και γράφτηκα στο εργαστήριό του. Ξαφνικά, ένα βιβλίο που μου είχε φανεί τόσο ξένο όταν το παιδί μου ήταν δύο ετών, με άγγιξε πολύ περισσότερο ύστερα από χρόνια. Καλά λένε ότι όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί! Απλώς ήμουν πλέον έτοιμη να τον ακούσω. Έθεσα τις μεθόδους του σε εφαρμογή και σε ημερήσια βάση, και αυτό βοήθησε στο να βαθύνει η σχέση μας, να δυναμώσει η αγάπη, ο σεβασμός, η θετική στάση, η ειλικρίνεια μεταξύ μας. Αν και δεν ήμουν οπαδός του ξύλου, συχνά έβαζα τις φωνές, όμως τώρα με έκπληξη ανακάλυψα ότι περνούσε ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς ούτε μία φορά να υψώσω

16 16 ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ τη φωνή μου! Αν και τότε στο εργαστήριο δεν υπήρχε μάθημα για την πειθαρχία, η συνολική προσέγγιση ήταν αυτή της μη τιμωρητικής ανατροφής. Αυτό που μου άρεσε στο πρόγραμμα του Gordon ήταν η έμφαση που έδινε στην αμφίδρομη επικοινωνία και στο αξίωμα ότι η σχέση είναι υπόθεση δύο προσώπων, όχι ενός. Πολλά βιβλία για την πειθαρχία αναπτύσσουν το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά. Λίγα όμως ασχολούνται με το πώς αντιδρούν τα παιδιά. Πολλά παιδιά δεν ακολουθούν το προκαθορισμένο σενάριο. Πάντως, τα δικά μου δεν το ακολουθούσαν. Αν έβαζα την κόρη μου τιμωρία στη γωνία, η αναμενόμενη αντίδραση θα ήταν να μου πει: «Μαμά, σκέφτηκα τι έκανα και ζητάω συγγνώμη». Όμως εκείνη μου έλεγε: «Σε μισώ, είσαι κακιά και άδικη!». Και ύστερα, δύο ώρες αργότερα, αρνιόταν να κάνει μια δουλειά του σπιτιού, π.χ. να βγάλει έξω τα σκουπίδια! Πολλοί γονείς λένε ότι η τακτική που πιάνει τόπο σε ένα παιδί δεν είναι αποτελεσματική για ένα άλλο, όμως πιστεύω ότι όλα τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά όταν τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και χωρίς τιμωρίες, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία, την ηλικία, το φύλο και την προσωπικότητά τους. Μπορείτε να μεγαλώσετε στοργικά και υπεύθυνα παιδιά χωρίς να τα πληγώνετε ή να τους προκαλείτε άγχος. Από εδώ κι εμπρός, λοιπόν, σας εύχομαι η αγάπη, η ειρήνη και η επικοινωνία να επισφραγίζουν την ανατροφή των παιδιών σας!

17 Mέρος Πρώτο Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τα εργαλεία πειθαρχίας που χρησιμοποιούμε

18

19 1Σκοπός της πειθαρχίας: ιδάσκουμε, δεν πληγώνουμε Για να φτάσουμε εκεί όπου θέλουμε να πάμε με τα παιδιά μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν πιο μακρύ δρόμο, διδάσκοντάς τα με το μυαλό και την καρδιά μας και όχι με την παλάμη ή το ζωνάρι μας. Penelope Leach, συγγραφέας Ηδουλειά του γονέα είναι η πιο απαιτητική δουλειά στον κόσμο. Σε καμία άλλη εργασία δεν είναι τόσο δύσκολο να πετύχουμε τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα. Και αυτό γιατί ο έλεγχος ενός άλλου ανθρώπινου πλάσματος αγγίζει τα όρια του ανέφικτου: Τα παιδιά σκέφτονται με το δικό τους μυαλουδάκι, κινούνται με τα δικά τους πόδια. Οι προσωπικοί μας στόχοι, οι ελπίδες και τα όνειρα είναι δική μας υπόθεση. Δεν υπάρχει επομένως εγγύηση ότι αυτά θα υλοποιηθούν από τα παιδιά μας. Μόνο μία φορά έδειρα ένα από τα παιδιά μου. Τα καημένα τα πρωτότοκα είναι πάντα τα «πειραματόζωα»! Εμείς οι γονείς δοκιμάζουμε πάνω τους πολλά πράγματα για πρώτη φορά ώστε να βρούμε τι πιάνει και τι όχι. Ο σύζυγός μου έλειπε για δουλειές στη Ρωσία κι εγώ είχα απομείνει με τρία παιδιά όλα κάτω των τεσσάρων, που δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία να πάνε στο κρεβάτι για ύπνο. Ήμουν κουρασμένη και αγχωμένη κι ένιωθα ότι κανείς δεν εκτιμά το έργο που προσφέρω. Όταν δέχτηκε την πρώτη του ξυλιά, ο γιος μου κόντευε τα τέσσερα. Με δάκρυα στα μάτια μού είπε: «Μαμά, όταν χτυπάμε τον άλλον, αυτός πονάει!». Ήταν ακριβώς τα ίδια λόγια που του είχα πει εγώ πάμπολλες φορές. Μερικές φορές τα παιδιά μου με μαθαίνουν περισσότερα απ όσα τους μαθαίνω εγώ. Αναπόφευκτα κάποτε και οι γονείς τα θαλασσώνουν. Δεν κάνουμε πάντα το σωστό. Κάποια στιγμή τα παιδιά μας θα επισημάνουν τα λάθη μας, θα μας «καρ-

20 20 ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ φώσουν» στους συντρόφους τους, τους φίλους τους και, πολύ πιθανόν, στα δικά τους παιδιά. Δεν είναι τραγικό αυτό. Η αλήθεια είναι ότι τέλεια παιδιά δεν υπάρχουν. Ούτε εμείς είμαστε οι τέλειοι γονείς. Από τη στιγμή που παραδεχόμαστε ότι δεν έχουμε το αλάθητο, συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα ότι κάνουμε (ή έχουμε κάνει) λάθη. Το μόνο που μας μένει είναι να αρχίσουμε να δρούμε διαφορετικά _ από τώρα κιόλας. Όποιο νέο εργαλείο και αν δοκιμάσουμε σήμερα, θα αρχίσει να κάνει τη διαφορά στην ανατροφή των παιδιών μας και στη σχέση μας. Όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους. Κάθε γονέας που κρατά ένα νεογέννητο στην αγκαλιά του επιθυμεί το καλύτερο γι αυτό το μωρό. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν από ένστικτο πώς να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους ή πώς να επιβάλουν πειθαρχία. Μερικοί γονείς που σκέφτονται να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, ανησυχούν μήπως οι άλλοι θεωρήσουν ότι δεν το αγαπούν αρκετά. Από το γονέα που του αφαιρείται η κηδεμονία του παιδιού του μέχρι εκείνον που καταβροχθίζει δεκάδες εγχειρίδια για γονείς, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους. Όμως η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί. Η αγάπη δεν παρέχει στους γονείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αναθρέψουν και να διαπαιδαγωγήσουν ένα παιδί. Οι γονείς χρειάζονται τη διαβεβαίωση ότι πολλά από τα ανησυχητικά στοιχεία στη συμπεριφορά του παιδιού τους είναι φυσιολογικά συμπτώματα της ηλικίας του. Χρειάζονται νέα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να ασκήσουν και να αναπτύξουν διαφορετικές τεχνικές αγωγής. Χρειάζεται να μάθουν ότι υπάρχουν πολλοί σωστοί τρόποι για να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί. ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙ ΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ Δύο πολύ βαθιές αλλαγές έχουν συντελεστεί στον τομέα της ανατροφής των παιδιών από τότε που εμείς ήμασταν παιδιά, δηλαδή στις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80. Η πρώτη οφείλεται στην πρόοδο της τεχνολογίας. Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για την ανατροφή και την ανάπτυξη του παιδιού. Για παράδειγμα, η Μαγνητική Tομογραφία (MRI) μάς επιτρέπει να «δούμε» στο εσωτερικό του εγκεφάλου και να μετρήσουμε την επίδραση που ασκεί στον άνθρωπο το στρες, η παραμέληση, ο εκφοβισμός, η υπερβολική επιείκεια ή η στοργή και η φροντίδα. Η δεύτερη αλλαγή αφορά το ότι σήμερα τα παιδιά δεν παίζουν μόνο στο πάρκο της γειτονιάς. Χάρη στην τεχνολογία και το διαδίκτυο, ο «τόπος» παιχνιδιού των παιδιών μας είναι μεγαλύτερος απ όσο χωρούσε κάποτε ο νους μας, και μάλιστα είναι αδύνατο να τον ελέγξουμε, να τον χαρτογραφήσουμε, να τον εξε-

21 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ: ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ 21 ρευνήσουμε απ άκρη σ άκρη. Όταν τα παιδιά μας προηγούνται σαφώς από εμάς στη χρήση και τη διαχείριση της τεχνολογίας, ο παραδοσιακός τρόπος επίβλεψής τους αχρηστεύεται. Δεν μπορούμε πια να καταγράφουμε το πού και με ποια άτομα διασταυρώνονται. Επομένως, επιβάλλεται να οικοδομήσουμε μια γερή σχέση και να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας ανοιχτούς, αλλά και να μάθουμε τα νέα γονεϊκά εργαλεία. Τα εργαλεία πειθαρχίας που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο δεν είναι ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι δικοί μας γονείς. Τα παιδιά μας δεν ζουν στον κόσμο που μεγαλώσαμε εμείς. Εκείνος ο κόσμος έχει αλλάξει και η κλίμακα των αλλαγών είναι τεράστια. Κάθε φορά που ζητώ από τα παιδιά μου βοήθεια στον υπολογιστή, αναλογίζομαι πόσο περιορισμένος είναι ο έλεγχος και η εξουσία που διαθέτω. Πριν καν μπουν στην εφηβεία, όλα τα παιδιά μου ασκούσαν μεγαλύτερο έλεγχο σε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου! Σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, οι γνώσεις τους ξεπερνούσαν τις δικές μου. Ίσως πρόκειται για την πρώτη γενιά παιδιών που είναι πιο επιδέξια από τους γονείς τους σε πολλά ζωτικής σημασίας τεχνολογικά πεδία που έχουν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη κουλτούρα. Χρειάζεται να αλλάξουμε τους τρόπους με τους οποίους κάνουμε τα παιδιά μας να πειθαρχούν. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, που επιδρούν στο ρόλο των γονέων: Kαθώς πληθαίνουν τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους γονείς, ο χρόνος που αφιερώνεται στη διευρυμένη οικογένεια και την κοινότητα περιορίζεται. Οι οικογένειες είναι περισσότερο απομονωμένες και αυτές φέρουν το κύριο βάρος των προβλημάτων της αγωγής των παιδιών και της ανεύρεσης των κατάλληλων λύσεων. Η σημερινή τεχνολογία διευκολύνει τους γονείς να βρίσκονται σε επαφή με τα παιδιά τους. H διαπροσωπική επικοινωνία έχει παραχωρήσει τη θέση της στο ΜSNTM (Μicrosoft Network: μια ηλεκτρονική υπηρεσία πληροφόρησης που παρέχει πρόσβαση σε ειδήσεις, και διαδίκτυο), τα SMS, τη webcam και το κινητό τηλέφωνο. Τα μέλη της οικογένειας περνούν λιγότερο χρόνο μαζί. Η συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο και χρόνο συχνά συνδέεται με κάποια δραστηριότητα ή στόχο που προκαλεί εντάσεις. Η άνοδος του εισοδήματος και ο μικρότερος αριθμός παιδιών ανά οικογένεια συνεπάγονται καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Ποτέ άλλοτε τα παιδιά δεν περνούσαν τόσο πολύ χρόνο με τους συνομηλίκους τους. Ο βρεφονηπιακός σταθμός, το νηπιαγωγείο, το γυμναστήριο, η κατα-

22 22 ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ σκήνωση, τα κέντρα ημερήσιας απασχόλησης, όλα αυτά σημαίνουν άφθονο χρόνο με τους συνομηλίκους και λιγότερο με τους γονείς. Τα παιδιά είναι πιο επιδέξια από τους γονείς τους και πιο εξοικειωμένα με τον ψηφιακό κόσμο. Μέσω της τεχνολογίας μπορούν να ελέγχουν περισσότερους τομείς της οικογενειακής ζωής. Τα παλιά εργαλεία τιμωρίας τα οποία χρησιμοποιούσαν οι γονείς μας προς εμάς δεν έχουν πια πέραση στα σημερινά παιδιά επειδή: Το ξύλο ως μέσο συμμόρφωσης είναι λιγότερο αποδεκτό από την κοινωνία. Τα παιδιά δεν φοβούνται πια τους γονείς ή τους «μεγάλους», τη στιγμή που ξέρουν ότι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορούν να αμβλύνουν τις συνέπειες της τιμωρίας. Επομένως, η απειλή της τιμωρίας έχει μικρή επίδραση. Ακόμα και αν απαγορεύσουμε σε μια έφηβη την έξοδο από το σπίτι, εκείνη μπορεί να συνδεθεί με τους φίλους της μέσω του κινητού ή του υπολογιστή της, συχνά εν αγνοία των γονέων της. Η απομόνωση στο δωμάτιο ή η στέρηση εξόδου απαιτεί την παρουσία ενός γονέα που θα επιβλέπει το παιδί. Συνήθως όμως οι γονείς δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε τη δυνατότητα για συνεχή επίβλεψη. Oι τιμωρίες και γενικά η επιτήρηση του παιδιού απαιτούν τη συναίνεση και τη στήριξη και από τους δασκάλους, τους άλλους γονείς, τους προπονητές και άλλα πρόσωπα με κύρος, αλλά αυτή η στήριξη δεν είναι δεδομένη. Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία που: Θα εμπλουτίσουν τη διαπροσωπική επικοινωνία με τα παιδιά μας και μέσω της τεχνολογίας ώστε να σφυρηλατηθεί μια ειλικρινής και στέρεη σχέση. Θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να λύνουν τα προβλήματά τους, καθώς δεν είμαστε πάντοτε παρόντες ώστε να τα λύνουμε εμείς για λογαριασμό τους. Θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να εμπιστεύονται την πείρα και τις βιωματικές μας γνώσεις. Θα προσφέρουν στα παιδιά μας μια βάση πληροφοριών όπου θα στηρίζουν τις αποφάσεις τους. Θα ενισχύσουν την επιρροή που ασκούμε στα παιδιά μας ώστε να να μην επηρεάζονται άκριτα από τους συνομήλικούς τους. Είναι επιτακτικό να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά μας ώστε κι εκείνα να μας απευθύνονται και να μας εκμυστηρεύονται τα προβλήματα και τις έγνοιες τους, οτιδήποτε κι αν τα απασχολεί.

23 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ: ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ 23 Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που θα τα βοηθούν να λύνουν προβλήματα και όχι που θα τα τιμωρούν όταν έχουν μπλεξίματα. Αυτή η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα βήμα όταν τα παιδιά είναι μικρά και όχι ξαφνικά όταν γίνονται έφηβοι. Όταν το παιδί σας έχει ένα αρνητικό προαίσθημα για κάποιον με τον οποίο επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή, θέλετε να έρθει σε εσάς και να ζητήσει τη συμβουλή σας για το πώς να χειριστεί το ζήτημα. Το παιδί θέλει να έχει την άνεση να ζητήσει τη βοήθειά σας για να λύσει κάποιο πρόβλημα και να είναι σίγουρο ότι δεν θα το τιμωρήσετε για ό,τι έχει κάνει. Ανατροφή με μακροπρόθεσμους στόχους Όταν αντικρίζετε το παιδί σας σήμερα και αναλογίζεστε τα μελλοντικά εφηβικά του χρόνια, η εικόνα του σας γεμίζει ανησυχία ή χαρά και προσδοκία; Συντάξτε έναν κατάλογο με τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να έχει η μελλοντική σχέση σας με το παιδί σας στα χρόνια της εφηβείας του. Σχεδόν πάντα οι γονείς αναφέρουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ειλικρινής επικοινωνία, μοίρασμα των συναισθημάτων, των σκέψεων και των αξιών ευχάριστες ώρες μαζί αμοιβαίος σεβασμός. Επίσης θέλουν το παιδί τους να έχει αυτοπεποίθηση και οι ίδιοι να είναι προσιτοί και διαθέσιμοι όταν εκείνο έχει κάποιο πρόβλημα. Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε ποια στοιχεία στη συμπεριφορά του παιδιού σας σας εξαγριώνουν στο παρόν. Συντάξτε έναν κατάλογο. Συγκρίνετε τους δύο καταλόγους. Το πώς αντιμετωπίζετε σήμερα την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού σας θα καθορίσει την ποιότητα της σχέσης σας μαζί του στο μέλλον. Οι δύο κατάλογοι συνδέονται. Αυτό το βιβλίο θα σας προσφέρει τα αποτελεσματικά εργαλεία για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία κάθε δυσάρεστη συμπεριφορά και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσετε τους επιθυμητούς στόχους στη σχέση σας με τον αυριανό έφηβο. Μερικές πτυχές της ανατροφής των παιδιών μπορούν να διαρρήξουν αυτή τη σχέση. Μια τέτοια πτυχή είναι η πειθαρχία μέσω της τιμωρίας. Επιβάλλετε την πειθαρχία στα παιδιά σας έχοντας κατά νου τη μελλοντική σας σχέση; To κλειδί είναι: πώς να χειριστείτε το οκτάχρονο παιδάκι σας που σήμερα λέει «παλιόλογα» έχοντας όμως κατά νου την επιθυμία σας για ειλικρινή επικοινωνία όταν αυτό θα γίνει δεκατεσσάρων! Κι όμως, αυτό είναι εφικτό! Η ανατροφή είναι οικοδόμηση σχέσεων. Δεν μεγαλώνετε ένα παιδί μεγαλώνετε έναν αυριανό ενήλικο. Προσπαθήστε να αρχίσετε να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας με το σεβασμό που θα δείχνατε σε έναν ενήλικο στη σύγχρονη κοινωνία. Η σχέση γονέα-παιδιού είναι βασικά σχέση αγάπης. Δεν υπάρχει χώρος για τιμωρία σε μια σχέση αγάπης που έχει οικοδομηθεί πάνω στην καλή επικοινωνία.

24 24 ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ Μπορούν όμως οι γονείς να επιβάλλουν πειθαρχία στα παιδιά τους χωρίς τιμωρία; Ασφαλώς! Απαιτείται χρόνος, λίγη επιδεξιότητα και πολλή υπομονή. Κάθε πολύτιμη σχέση απαιτεί χρόνο. Για να πιάσει τόπο το δίπολο πειθαρχία-σεβασμός, χρειάζονται έξι πράγματα εκ μέρους των γονέων. Ακριβώς όπως για την ανέγερση ενός κτιρίου χρειάζονται γερά, ασφαλή θεμέλια, έτσι και η πειθαρχία, για να είναι λειτουργική, πρέπει να είναι σωστά θεμελιωμένη ή να επιδιώκεται συστηματικά η ασφαλής θεμελίωσή της. Πολλά από αυτά τα έξι συστατικά απαιτούν και τη φυσική παρουσία σας και το χρόνο σας. Δεν πρόκειται για ένα γρήγορο «σέρβις», αλλά για ένα βαθμιαίο, αμοιβαία ικανοποιητικό χτίσιμο δεσμών μεταξύ γονέα και παιδιού. ΕΞΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΗ ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΕΑ-ΠΑΙ ΙΟΥ Xρόνος: Τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη να περνούν άφθονο χρόνο με τους γονείς. Είναι φυσικό, όταν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, να προτιμάτε το χρονικό διάστημα που αφιερώνετε στο παιδί σας να διοχετεύεται σε ευχάριστες δραστηριότητες. Θα ήταν κρίμα αυτός ο πολύτιμος χρόνος να ξοδεύεται εκνευρίζοντας ο ένας τον άλλο. Επίσης δεν χρειάζεται να είναι ποιοτικός χρόνος. Ο ποσοτικός, ο μετρήσιμος χρόνος είναι πολύ προτιμότερος. Τα παιδιά χρειάζονται να είναι οι γονείς τους κοντά τους όσο το δυνατόν περισσότερο, να είναι παρόντες και να βρίσκονται στη διάθεσή τους, τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές. Προσοχή: Κατανοήστε ότι η προσοχή σας είναι μια βασική ανάγκη και ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη όσο περισσότερη προσοχή μπορείτε να τους δώσετε. Η προσοχή παίρνει διάφορες μορφές, μπορεί να είναι αρνητική (φωνές, ξυλιές, επίπληξη, απομόνωση ή στέρηση εξόδου) ή θετική προσοχή (οπτική επαφή, κουβέντα, χαμόγελο). Διοχετεύστε την ενέργειά σας, όσο λίγη και αν σας έχει απομείνει, στη θετική προσοχή. Καθοδήγηση: Κανείς δεν θέλει να τον μειώνουν επισημαίνοντας τα λάθη του, αλλά όλοι χρειαζόμαστε να μας δείχνουν πώς θα βελτιωθούμε, αρκεί αυτό να γίνεται με σεβασμό, με τρόπο στοργικό και θετικό. Στοργή: Συνήθως αυτό που μετράει δεν είναι το τι λέμε αλλά το πώς το λέμε. Τα παιδιά χρειάζονται τη ζεστασιά, τη φροντίδα και τη σταθερότητά μας και ας μην ξεχνάμε ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά

20 Θετικοί γονείς Ευτυχισμένα παιδιά Η ανατροφή των παιδιών ώστε να γίνουν συναισθηματικά υγιείς, ευτυχισμένοι και υπεύθυνοι ενήλικες είναι ένα δύσκολο έργο. Οι γονείς έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε εκείνες τις στιγμές κρίσης κατά τις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Γράφει η Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΥΠΑΚΟΗ - ΑΝΥΠΑΚΟΗ Τα πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16

Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! Τρίτη, 10 Ιούλιος :16 Καθημερινά οι γονείς παλεύουν να κατανοήσουν καταστάσεις, γεγονότα και συμπεριφορές που προκλήθηκαν από τα παιδιά τους και αδυνατούν. Τις πιο πολλές φορές θεωρούν ότι ευθύνονται τα παιδιά τους γι αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -www.manolisischakis.gr για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τέταρτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-14 Σημειώσεις... 15 2 Μάθημα Πέμπτο- Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις πώς να διαχειριστείς την λεπτή γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα - - Ενδυναμώνω Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχοελίου Αγίων Αναργύρων «Αδαμάντιος Κοραής» Σχ.έτος 2015 16 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Δακτυλίδης Σταμάτης

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού

Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Αξιολόγηση και Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευομένων- Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Σεντελέ Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αξιολόγησα τους μαθητές μου θεωρώντας την αξιολόγηση σαν μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών

Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Επικοινωνία προπονητή-αθλητών Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc-PhD www.psychology.org.gr Επικοινωνία Λεκτική: ό,τι λέμε χρησιμοποιώντας το λόγο Μη λεκτική: ό,τι λέμε χωρίς να το εκφράζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ BULLYING To Bullying (Εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά - σωματική, λεκτική, ψυχολογική, ή και κοινωνική- που εκδηλώνεται σκόπιμα,

Διαβάστε περισσότερα

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή. Εμπιστεύομαι τη ζωή! Είμαι εγώ και είμαι καλά. Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου! Είμαι παρόν στη ζωή Επιλέγω να κοιτάζω με όμορφο τρόπο τον εαυτό μου Εμπιστεύομαι τη ζωή! Έφτασα εδώ με το ένστικτό μου, κι αυτό ξέρει Είμαι εγώ και είμαι καλά Κάθε εμπόδιο

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι...

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Αυτό που ζητάμε είναι... Γράφει η Γεωργία Λάττα Αυτό που ζητάμε είναι... παιδιά που αναλαμβάνουν ευθύνες, που ολοκληρώνουν την εργασία που τους έχει ανατεθεί, που δεν δικαιολογούν τα λάθη τους επιρρίπτοντας αλλού τις ευθύνες.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 27/11/2018 «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» / Νέοι και Εκκλησία Για να επικοινωνήσουμε, για να καταλάβουμε, για να συμπονέσουμε τον άλλον, χρειάζεται να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι!

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι! Η συγγραφέας και ψυχολόγος Γιούλη Μιγγείρου στο agrinio-life Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι! Με ένα πραγματικά απλό και κατανοητό λόγο, η κυρία Μιγγείρου στο νέο της βιβλίο Μαμά, μπαμπά σας χρειάζομαι, που

Διαβάστε περισσότερα

Το κόστος της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

Το κόστος της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Το κόστος της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Στη συμβουλευτική γονέων έρχομαι συχνά αντιμέτωπη με την ακόλουθη απορία των γονιών: «Είναι τόσο τραγικό να δίνω στο παιδί μου μια ξυλιά στον ποπό όταν κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά

Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Ευγενία Μαυρομάτη Παιδοψυχολόγος Δήμος Πειραιά Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι η σύνθεση όλων εκείνων των παραγόντων που κάνουν έναν άνθρωπο να πετυχαίνει στη ζωή του Αυτοεπίγνωση (αναγνώριση των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα Ρεπόρτερ και στην Άντρη Κούννου

Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα Ρεπόρτερ και στην Άντρη Κούννου Ημερομηνία 28/3/2106 Μέσο Συντάκτης Link http://www.islandofman.me/ Άντρυ Κούννου http://www.islandofman.me/interviews/i-epitychia-kryvotan-sto-komodino-mou/ Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγή. H μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του.

Eισαγωγή. H μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του. Eισαγωγή H μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του. Oυίλιαμ Tζέϊμς Όποτε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άσχημα νέα,

Διαβάστε περισσότερα

«Tο ανθρώπινο βρέφος έχει μόνο μία ανάγκη αφού γεννηθεί: έναν τρυφερό γονέα» Dr James Kimmei, Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής

«Tο ανθρώπινο βρέφος έχει μόνο μία ανάγκη αφού γεννηθεί: έναν τρυφερό γονέα» Dr James Kimmei, Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής «Tο ανθρώπινο βρέφος έχει μόνο μία ανάγκη αφού γεννηθεί: έναν τρυφερό γονέα» Dr James Kimmei, Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής «Οι γονείς που είναι τρυφεροί δημιουργούν σχέση στοργής και

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 9 ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 9 ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 9 ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ Χαλκίδα, 2019 Πρόλογος Ζητήστε από οποιονδήποτε προπονητή

Διαβάστε περισσότερα

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 194) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Αυτοεκτίμηση είναι η θετική εικόνα που

Διαβάστε περισσότερα

Μια µατιά στην διαχείριση του χρόνου

Μια µατιά στην διαχείριση του χρόνου ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Μια µατιά στην διαχείριση µ η χ ρ η του χρόνου η ημέρα είναι ατελείωτη, για εκείνον που γνωρίζει πώς να την εκτιμά και να την εκμεταλλεύεται GOETHE H επιτυχία είναι μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ (ΕΔΒ) κατά Marshall B. Rosenberg Η επικοινωνία δίχως βία είναι μια μέθοδος η οποία: Διευκολύνει την ροή της επικοινωνίας. Εστιάζει στην έκφραση, μέσω της ομιλίας, των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point.

www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. www.thelonaxero.com Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την παρουσίαση του βιβλίου «www.thelonaxero.com» με αξιοποίηση του εργαλείου Power Point. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Τζακλίν Ουίλσον και απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Συνάντηση με τους γονείς του 2ου Δημοτικού Κω 2010-11 Σταύρος Σαχτούρης, Πληροφορικός Ο ψηφιακός κόσμος Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, GPS,

Διαβάστε περισσότερα

WebWeWant: Ενότητα 4

WebWeWant: Ενότητα 4 6o Γυμνάσιο Χαϊδαρίου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΟΚΚΟΡΗ ΑΘΗΝΑ ΤΜΗΜΑ: Α1β WebWeWant: Ενότητα 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ Μάιος 2017 Οι πληροφορίες που οι άλλοι πιθανόν

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ Χαλκίδα, 2019 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ και ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Σχέσεις γονέων-εφήβων (1956)

Κείμενο Σχέσεις γονέων-εφήβων (1956) Κείμενο Σχέσεις γονέων-εφήβων (1956) Μελετώντας κανείς τις σχέσεις των εφήβων και των γονέων μέσα από το πρίσμα της επικράτησης ενός γενικότερου πνεύματος ελευθερίας αντιλαμβάνεται ότι ο διάλογος αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Ανοίγουν τα σχολεία

Γράφει η Γεωργία Λάττα. Ανοίγουν τα σχολεία Γράφει η Γεωργία Λάττα Ανοίγουν τα σχολεία κι όλοι βρίσκονται σε αναστάτωση: Οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, οι γονείς εξορμούν στα βιβλιοπωλεία

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οδηγός για τον δάσκαλο / εκπαιδευτικό / μέντορα Πριν ξεκινήσετε με τα αναφερόμενα θέματα, πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα Ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;...

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;... Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17 Ευχαριστίες... 21 Το ξεκίνημα μιας σχέσης... 23 «Τι πρέπει να προσέχω στην αρχή μιας σχέσης, ώστε να ξέρω ότι θα ταιριάξουμε;»... 24 «Πόσο να περιμένω για να μου

Διαβάστε περισσότερα

Αν οι μαθητές σας δυσκολεύονται να διακρίνουν το τι συναίσθημα νιώθουν ή να χειριστούν τα συναισθήματά τους, το θερμόμετρο των συναισθημάτων θα σας

Αν οι μαθητές σας δυσκολεύονται να διακρίνουν το τι συναίσθημα νιώθουν ή να χειριστούν τα συναισθήματά τους, το θερμόμετρο των συναισθημάτων θα σας Νιώθω.... Αν οι μαθητές σας δυσκολεύονται να διακρίνουν το τι συναίσθημα νιώθουν ή να χειριστούν τα συναισθήματά τους, το θερμόμετρο των συναισθημάτων θα σας φανεί πάρα πολύ χρήσιμο. Μπορείτε να το εκτυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Πώς Μπορούμε να Αλληλεπιδράσουμε με Θετικό Τρόπο με τα Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η Σχέση Γονέα Παιδιού Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις, μαθαίνει να καταδικάζει.

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας.

Βιώνουμε αλλαγές στην οικογένειά μας, όπως το διαζύγιο των γονιών μας. Μας απογοητεύουν ή απογοητεύουμε τον εαυτό μας. Νοιώθεις θυμωμένος Το φυλλάδιο θα σε βοηθήσει στην περίπτωση που νιώθεις ότι ο θυμός σου δυσκολεύει τη ζωή σου και θα σου προτείνει λύσεις για να αντιμετωπίζεις και να ελέγχεις τα έντονα συναισθήματα θυμού...

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! Μαθητές: Βαγγελιώ Χατζάκη Ρένα Νικολούδη Άρης Ζαχαριουδάκης Νίκος Φραγκιουδάκης Υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Παναγιωτόπουλος Λύκειο Μοιρών Σχολ. έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα