ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του"

Transcript

1 ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) All rights reserved. ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ

2 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 2 Πρόσωπα Πατέρας Μητέρα Φίλος Τίνα Φίλη Γιατρός Νοσοκόµα Σκηνικό Νοσοκοµείο Σαλόνι φίλων Σπίτι γονιών Λουτρά

3 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 3 1. Ο Πατέρας και η Μητέρα στο διάδροµο του νοσοκοµείου κοιτάνε επίµονα αριστερά περιµένοντας. Ο Πατέρας σηκώνεται και πάει λίγο πιο πέρα να δει αν έρχεται κανείς, ξανακάθεται. Ακούγονται βήµατα, οι γονείς πετάγονται. Πλησιάζει µια γυναίκα µε ατσαλάκωτο ταγιέρ, η Τίνα. Τίνα: Εσείς είστε; Ποιον ψάχνετε; Τίνα: Τους γονείς του. Ξέρετε το γιο µας; Τίνα: Όχι προσωπικά. Α Είστε γιατρός; Τίνα: Είµαι τραπεζικός. Και τι θέλετε; Τίνα: Θα σας κάνω µερικές ερωτήσεις, θα µου απαντήσετε µε ακρίβεια. Πρόκειται για έρευνα; Τίνα: Ήταν πιωµένος; Ποιος; Τίνα: Ο νεαρός, όταν τον φέρανε. εν ξέρω. ε µας επιτρέπουν να τον δούµε. Τίνα: ε ρωτήσατε; Ρωτήσαµε. ε µας δίνουν σηµασία. Τίνα: Θα το αναλάβω εγώ.

4 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 4 Η Τίνα βγάζει ένα φάιλοφαξ και σηµειώνει όλα όσα της λένε ο Πατέρας και η Μητέρα. Τίνα: Γενικά έπινε; Καµιά φορά. Τίνα: Μεθούσε συχνά; εν ξέρω. Τίνα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που µέθυσε; (Στην Μητέρα) Θυµάσαι; Νοµίζω την Πρωτοχρονιά. Βγήκε µε κάτι φίλους του. Τίνα: (Με νόηµα) Μµµµ Ναρκωτικά; Πώς; Τίνα: Έπαιρνε ναρκωτικά; Θεός φυλάξει. Τίνα: Μυωπία; Λίγο αστιγµατισµό στο δεξί. Τίνα: Φορούσε γυαλιά; Όχι. Τινά: Γιατί όχι; ε φορούσε. Τίνα: ίπλωµα είχε; Στο τελευταίο έτος είναι. Τίνα: Είχε ή δεν είχε; Τι; Τίνα: ίπλωµα. εν είχε. Τίνα: Το ξερα! Είστε αστυνοµικός; Τίνα: Είµαι τραπεζικός.

5 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 5 Α. Και γιατί µας τα ρωτάτε όλα αυτά; Τίνα: Για την ασφάλεια; Ποιανού ασφάλεια; Τίνα: Τη δική µου. Κινδυνεύετε; Τίνα: Κινδύνεψα βέβαια. εν καταλαβαίνω. Τίνα: Όταν δείτε το αµάξι µου θα καταλάβετε. Εσύ ; Τίνα: Τι εγώ; ΕΣΥ ΧΤΥΠΗΣΕΣ ΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ; Η Μητέρα είναι έτοιµη να χιµήξει, ο Πατέρας την συγκρατεί. (Στην Μητέρα) Στάσου. Τίνα: Εκείνος έπεσε πάνω µου, το δεξί µέρος του αυτοκινήτου µου είναι αγνώριστο. Ευτυχώς φορούσα ζώνη. Και δε χαίρεσαι που σώθηκες; Τίνα: Ξέρεις πόσο θα πάει η ζηµιά; Το παιδί µου πεθαίνει και εσύ µου µιλάς για λεφτά!; Τίνα: Τι σχέση έχει το ένα µε το άλλο; Και πόσα θες για να το φτιάξεις; Τίνα: Θα σου πω αµέσως. (Συµβουλεύεται το φάιλοφαξ) Προφυλακτήρας πεντακόσια, φτερά διακόσια, αλουµινοδουλειά εκατόν πενήντα, λάστιχα πενήντα, καλίµπρα διακόσια, φανάρια εικοσιπέντε, συν ΦΠΑ, σύνολο (Ελευθερώνοντας τη Μητέρα) Όρµα.

6 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 6 Η Μητέρα αρπάζει την Τίνα από τα µαλλιά. 2. Στο σπίτι των φίλων. Τρώνε, ο ένας απέναντι από τον άλλον. Σήµερα στη δουλειά Αύριο έχω δίκη. Ξέρεις µε ποιον τα χει τελικά ο διευθυντής; Πρέπει να ξυπνήσω νωρίς. Με µένα. Ποιος τον ακούει τον πατέρα µου. Αλλά τα χαλάσαµε, χθες. Μµ. Μικρή παύση εν πρέπει να τον φοβάσαι τόσο πολύ. Ποιον; Τον πατέρα σου. Γιατί; Αφού πάντα τα καταφέρνεις µε τις δίκες. Σε πόση ώρα αρχίζουν οι ειδήσεις; εν ξέρω, έχω κουραστεί τόσα χρόνια. Με τις ειδήσεις; Στη δουλειά. Θα ήθελα κάτι για να δεν ξέρω, θα ήθελα (Εννοώντας Πού είναι ) Το τηλεκοντρόλ;

7 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 7 Το θέλεις; Άσε. Μικρή παύση. Αφού βγάζεις τόσα λεφτά εγώ γιατί να δουλεύω; Αφού βγάζεις τόσα λεφτά εγώ γιατί να δουλεύω; Χτυπάει το τηλέφωνο. Αν είναι ο πατέρας µου δεν είµαι εδώ. Πάλι; Ο Φίλος σηκώνεται µε το πιάτο του και κάθεται µπροστά στην τηλεόραση. Ναι (Ενθουσιασµένη) Πού είσαι;! (Χαµηλόφωνα στο Φίλο) εν είναι. (Στο τηλέφωνο) ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ;! ΓΙΑΤΙ; ΠΟΤΕ; ΘΑ ΖΗΣΕΙ; Μην ανησυχείς θα έρθει να σας βγάλει! Γι αυτό είναι οι φίλοι! Γι αυτό δεν είναι οι φίλοι; (Στον Φίλο) Έλα στο τηλέφωνο. Τι έγινε; Ο γιος τους έπαθε αυτοκινητιστικό και τσακωθήκανε µε µια τρελή στο νοσοκοµείο, στο τµήµα είναι. Πάλι; Πάλι. Ο γιος ποιων; (Παίρνει το ακουστικό) Παρακαλώ (Με ζωηρό ενδιαφέρον)αχά Θα τα καταφέρει; Πού ακριβώς είστε; Έρχοµαι ΑΜΕΣΩΣ! (Το κλείνει.)

8 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 8 Η Φίλος και η Φίλη κοιτάζονται χωρίς να µιλάνε. Να έρθω µαζί σου; Τι δουλειά έχεις εσύ; Πάντα µόνος σου πας. Έρχοµαι εγώ στη δουλειά σου; Ούτε εγώ θέλω να ξαναπάω. Θέλω να βρω κάτι άλλο, κάτι πιο (Σκεφτικός) Αποτελεσµατικό. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ. Σε παρακαλώ. Τι; Άφησέ µε να έρθω και δε θα µιλάω, θα είναι σαν να µην υπάρχω. εν ξέρω. Θα είναι σαν να µην υπάρχω. εν ξέρω. (Προς την ίδια) Θα είναι σαν να µην υπάρχω. 3. Στο γραφείο του Γιατρού. Μέσα στο ιατρικό παραβάν. Νοσοκόµα: Λίγο πιο κάτω. Ναι. Εκεί. Πού; Νοσοκόµα: Ακριβώς εκεί. Οι γονείς του; Νοσοκόµα: Μόνο η µάνα του ήρθε, είναι σε κατάσταση σοκ. Εννοείται. Ήταν µαζί του; Νοσοκόµα: Αν κρίνω από τα χάλια της σίγουρα. Μου την φωνάζεις; Νοσοκόµα: Να φωνάξω;

9 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 9 Μην κάνεις τίποτα. Νοσοκόµα: Τελειώσατε; Σε µισό λεπτό. Νοσοκόµα: Έλα. Ναι. Αχ! ΈΛΑ. Τώρα! Ναι, το είχα έτοιµο. Η Νοσοκόµα και ο Γιατρός βγαίνουν από το παραβάν και φτιάχνουν τα ρούχα τους. Νοσοκόµα: Αργήσατε κάπως σήµερα. εν είχα διάθεση. Πού είναι η µάνα του; Νοσοκόµα: Έξω. Ο Γιατρός προβάρει τα λόγια του. Νοσοκόµα: Νοσοκόµα: Είναι ζήτηµα ωρών Βαρετό, ε; Είµαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω Αυτό πώς σου φαίνεται; Έχει ενδιαφέρον. Και µην ξεχνάς, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο δωµάτιο του αγοριού. Και στη µητέρα του; Κυρίως σε αυτήν. Πες της να έρθει µέσα, θέλω να της µιλήσω. Η Νοσοκόµα βγαίνει και πλησιάζει την Τίνα που χαϊδεύει µερικά ξεκολληµένα κοµµάτια από το αυτοκίνητό της. Σκατοδουλειά.

10 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 10 Η Νοσοκόµα επιστρέφει µε την Τίνα που είναι αναµαλλιασµένη, µε πρησµένο µάτι και µε επίδεσµο στο χέρι. Η νοσοκόµα ξαναβγαίνει. Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Καθίστε. Είµαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω Είδατε σε τι κατάσταση µου το κάνανε, όλη η δεξιά µεριά του είναι στραπατσαρισµένη. Η κατάστασή του είναι πιο σοβαρή απ αυτό που νοµίζετε. Για όνοµα του Θεού ΠΟΣΑ θα δώσω; Αυτό δεν το ξέρω, εγώ πάντως είµαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω Το χα πάρει µε το εφάπαξ της µαµάς. Ποιο; Αλήθεια; Το είχατε αγοράσει; Είναι σχεδόν καινούργιο. Πριν είχα άλλο. Άλλο; υστυχώς τα φτυσε. Πώς; Ε, όταν το κυκλοφορείς συνέχεια στην πόλη Από πού τα αγοράζετε; Αυτό είναι το τρίτο. Τα ξεπατώνω στη χρήση. Τα βάζετε και δουλεύουν; Γι αυτό δεν είναι; Εγώ είµαι έτοιµος να χωρίσω µε τη γυναίκα µου γιατί δεν µπορεί να συλλάβει παιδί, κι εσύ Είσαι ε σε καταλαβαίνω. ΕΙΣΑΙ Τι έπαθες; ΕΙΣΑΙ Το πρόσωπο του Γιατρού έχει κοκκινίσει.

11 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 11 Τίνα: (Τον λυπάται) Ξεκόλλα. ΕΙΣΑΙ Ο Γιατρός δεν καταφέρνει να συγκρατηθεί και την χτυπάει, η Τίνα φωνάζει για βοήθεια. 4. Η Φίλη έρχεται στο νοσοκοµείο, η Νοσοκόµα ρίχνει πασιέντζες. Ήρθα για τον νεαρό που έπαθε ατύχηµα. Η Νοσοκόµα αδιαφορεί. Ήρθα να δώσω αίµα. Νοσοκόµα: (Ενθουσιασµένη) Α! ε θα ρθουνε άλλοι;! Υποθέτω πως είναι ολόκληρη γραφειοκρατία να ξεµπλέξουν µε την αστυνοµία. Θα έρθουν πάντως. Νοσοκόµα: Καλοί, κακοί, αίµα να έχουν, χρειαζόµαστε αίµα. Είναι φοβερό, χρειαζόµαστε ΣΥΝΕΧΩΣ αίµα. Για την ώρα στέλνανε εµένα. Νοσοκόµα: εν έλεγε να βγει µε τίποτα αυτή η πασιέντζα. Πάντα εγώ κάνω τις χαµαλοδουλειές, αλλά για σήµερα δεν πειράζει. Νοσοκόµα: Γιατί; Βαριόµουν αφόρητα. Βαριόµουνα όλη τη βδοµάδα. εν πέρναγε µε τίποτα. Στο σπίτι κρύβω όλα τα ρολόγια. Περνάει πιο γρήγορα η ώρα.

12 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 12 Νοσοκόµα: Πάµε; εν πολυθέλω να δώσω αίµα. Πώς είναι; Νοσοκόµα: Ήτανε σοβαρό ατύχηµα, ευτυχώς για την ώρα η κατάστασή του είναι σταθερή. εν έχω ξαναδώσει αίµα. Πονάει; Νοσοκόµα: Όχι, ευτυχώς είναι σε κώµα. Ακολουθήστε µε. Θα λερώσω το φόρεµά µου. Το αίµα δε βγαίνει στο πλύσιµο. Νοσοκόµα: (Την σπρώχνει) Προχωράτε. Μόλις δω βελόνα λιποθυµώ. Η Νοσοκόµα βάζει την Φίλη στο γραφείο του Γιατρού. Νοσοκόµα: Να έχεις τα µάτια σου κλειστά. 5. Ο Πατέρας, η Μητέρα και ο Φίλος στο διάδροµο του νοσοκοµείου. Η Μητέρα κρατάει µια σακούλα µε µήλα. Κάθονται. Η Μητέρα δίνει από ένα µήλο στον Πατέρα και στον Φίλο. Ο Φίλος βγάζει από την τσέπη του τρία µαχαίρια, κρατάει ένα για αυτόν και δίνει από ένα στους γονείς. Και οι τρεις καθαρίζουν και τρώνε µήλα. Περνάει ο Γιατρός. (Στον Γιατρό) Ελάτε. Ευχαριστώ. υστυχώς, δεν έχουµε τέταρτο µαχαίρι. Μπορώ να σας το καθαρίσω εγώ. ε χρειάζεται, µε αρέσει µε τη φλούδα.

13 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του Η Τίνα αναµαλλιασµένη, µε µελανιασµένα και τα δύο µάτια και επίδεσµο στο χέρι. Η Νοσοκόµα της µπαντάρει το αφτί. Τίνα: Να σας κάνω µερικές ερωτήσεις; Νοσοκόµα: Είµαι απασχοληµένη. Τίνα: Τι θα πει απασχοληµένη; εν µπορείς να µιλάς; Νοσοκόµα: ικό σου αφτί είναι. Τι θέλεις; Τίνα: Σχετικά µε τον νεαρό. Νοσοκόµα: Αφού αποκαλύφθηκε πως δεν είσαι η µάνα του. Τίνα: Ναι, αλλά έχω έρθει γι αυτόν. Νοσοκόµα: Τι οµάδα αίµατος έχεις; Τίνα: Ο-. Νοσοκόµα: (Χοροπηδώντας) Σούπερ! Τίνα: Τι έπαθες; Νοσοκόµα: Είναι σπάνιο το αίµα σου. Είσαι συχνή αιµοδότρια; Τίνα: Όχι. Νοσοκόµα: Θα σε µαλώσω. Έλα. Τίνα: Πού; Νοσοκόµα: ε θα δώσεις αίµα για τον µικρό; Τίνα: Πώς σου ήρθε; ( Η Τίνα βγάζει το φάιλοφάξ της) Θα σου κάνω µερικές ερωτήσεις, θα µου απαντήσεις µε ακρίβεια. Νοσοκόµα: Το ξέρεις πως το αίµα σου µπορεί να σώσει τη ζωή ανθρώπων που αυτή τη στιγµή χαροπαλεύουν. Τίνα: Και τι µε νοιάζει; Νοσοκόµα: Μπορεί κι εσύ κάποτε να χρειαστείς αίµα. Τίνα: Μέχρι τότε βλέπουµε

14 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 14 Νοσοκόµα: Έχεις Ο- και δε θα µου δώσεις; Τίνα: Όχι. Νοσοκόµα: Όχι; Τι όχι; Τίνα: Όχι. Νοσοκόµα: Όχι; Είσαι ΕΙΣΑΙ Τίνα: Έλα πες το. Νοσοκόµα: ΕΙΣΑΙ Τίνα: Μην το κάνεις αυτό. Η Τίνα αγχωµένη κάνει να φύγει. Η Νοσοκόµα την αρπάζει, την ρίχνει κάτω και την κλωτσά στα πόδια, η Τίνα προσπαθεί να αµυνθεί και φωνάζει για βοήθεια. 7. Στο γραφείο του Γιατρού, ο Γιατρός και η Φίλη. Μου άδειασε το χέρι. Είναι τρελή. Κοίτα, έχει µελανιάσει. Της το έχω πει, να µην τραβάει τόσο αίµα. Αν δεν το έσκαγα θα ήµουν νεκρή. Τουλάχιστον ήταν για καλό σκοπό. Αλήθεια, πώς είναι το παιδί; Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή. Θα τα καταφέρει; Τι έχει; Ράισµα στους γοφούς, µετατόπιση σπονδύλων, σπάσιµο στη µέση, διάτρηση πνευµόνων, ρευµατισµούς, τραυµατισµό στο µηρό,

15 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 15 διάθλαση, αποκόλληση οφθαλµών, εκδορές στην πλάτη Τα δόντια του; εν του µείνανε. Ακούγεται σοβαρό. Και είναι. Με τι θα µασάει; ε θα µασάει. Κατάλαβα Του έχετε χορηγήσει νάρκωση; Φυσικά. εν τον αποτελειώνετε; Απαγορεύεται. Θα γίνονται εξαιρέσεις. Θέλετε λάδωµα; Εσείς; Ναι, το προτιµώ Έχετε παιδιά; Όχι. Ούτε κι εµείς. Είναι πρόβληµα. Όχι και τόσο. Εσείς ή ο άντρας σας; Νοµίζω ο πατέρας του. Εµένα η γυναίκα µου έχει το πρόβληµα. Όλοι τα ίδια λέτε. Ο Γιατρός συνοδεύει τη Φίλη στο ιατρικό παραβάν. Σας το ορκίζοµαι. Τότε να χύνετε έξω. Φοράω προφυλαχτικό. Ποιος τα εµπιστεύεται;

16 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 16 Οι γιατροί. 8. Η Νοσοκόµα παίρνει αίµα από την Μητέρα, ο Πατέρας έχει λιποθυµήσει. Άντρες Είναι που δεν έχουν περίοδο. Νοσοκόµα: Πιθανόν. Ποιος άντρας δεν τροµάζει µπροστά στο αίµα; Νοσοκόµα: Ο Τζον Χέιγκ. Παρακαλώ; Νοσοκόµα: Ο Τζον Χέιγκ, ο βρικόλακας του Λονδίνου. Από βιβλίο; Νοσοκόµα: Το 1969 τον κρέµασαν. ε θυµάµαι τίποτα. Νοσοκόµα: Μια µέρα τραυµατίστηκε κατά λάθος στο χέρι κι άρχισε να τρέχει το αίµα του ποτάµι. Λιποθύµησε. Νοσοκόµα: Άρχισε να το γλύφει. (Ενοχληµένα) Του άρεσε; Νοσοκόµα: Του φάνηκε σαν την ίδια τη ζωή. Ζεστό, αλµυρό και γλοιώδες. Από τότε του έγινε συνήθεια. Έπινε το αίµα του; Νοσοκόµα: Κυρίως των άλλων. Σκότωνε! Νοσοκόµα: Ξέκανε καµιά δεκαριά. Έκοψε το λαιµό του πρώτου τυχόντα µ ένα σουγιά. Προσπαθούσε να πιει το αίµα αλλά αυτό πεταγόταν από δω κι από κει, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Κρατούσε το θύµα

17 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 17 του στο νεροχύτη και προσπαθούσε να µαζέψει το αίµα σε ένα ποτήρι αλλά αυτό πεταγόταν, χυνόταν απ έξω. Και; Νοσοκόµα: Εντάξει, το ρούφηξε κατ ευθείαν από την πληγή. Τι έχεις; Μπορείς να µου φέρεις ένα ποτήρι νερό; Η Μητέρα χάνει τις αισθήσεις της. Ο Πατέρας συνέρχεται. Τι έπαθε αυτή; Νοσοκόµα: (Απορηµένη) Λιποθύµησε; Γυναίκες 9. Ο Φίλος και η Φίλη στο διάδροµο του νοσοκοµείου τρώνε σοκολάτα. ίπλα τους, η Τίνα (µε επιπρόσθετα µπανταρισµένο το δεξί της πόδι και πατερίτσα) µε ένα καθρεφτάκι προσπαθεί να φτιαχτεί. Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Έχετε έρθει για κάποιον δικό σας; Το παιδί των φίλων µας. Το φαντάστηκα. Πως δεν έχετε παιδιά. Γιατί; Έχετε; Όχι. Τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά φαίνονται στο πρόσωπο. Πού; Εσύ έχεις; εν είµαι παντρεµένη αλλά µόλις παντρευτώ το πρώτο πράγµα που

18 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 18 θα κάνω είναι ένα παιδί. Τα παιδιά είναι ευτυχία. Εσείς; Είστε ευτυχισµένοι; Αλλά τι λέω, πού να στε. Φυσικά και είµαστε. Τίνα: Ναι, καλά. Θα φαινόταν. Στο πρόσωπο. Τίνα: Γιατί δεν χωρίζεται;, γιατί πρέπει τόσα βράδια να ανέχεται ο ένας τον άλλον. Κοίτα την. Γιατί δεν την κοιτάς; Κοίτα την. ΚΟΙ-ΤΑ-ΤΗΝ. Πώς την ανέχεσαι δίπλα σου; Κι εσύ, ΕΣΥ, κοίτα τον, ΚΟΙΤΑ, πώς τον αντέχεις στο κρεβάτι σου; Σταµάτα. Τίνα: Φοβάστε µη µείνετε µόνοι σας πουλάκια µου, έτσι δεν είναι; Τι θα πουν οι φίλοι σας;, οι συνάδελφοι; Κοίτα την! Τι θα πουν οι γονείς σας; Μη στεναχωριέστε, όλοι φοβόµαστε και την αποτυχία, και τη µοναξιά. Κοίτα. Κοίτα τον. ΣΤΑΜΑΤΑ! Μην την ακούς. Είναι τρελή. Τίνα: Αλλά ξέρεις κάτι;, και τώρα, µόνοι είστε. ΕΙΣΑΙ ΕΙΣΑΙ Τίνα: (Καχύποπτα) Τι; ΕΙΣΑΙ ΕΙΣΑΙ Τίνα: Τώρα το θυµήθηκα, έχω µια δουλειά. Η Τίνα κάνει να φύγει η Γυναίκα την αρπάζει και την χτυπά. Περνάει ο Γιατρός. Η Τίνα ξεφεύγει από την Φίλη. Τίνα: (Στον Γιατρό) Βοηθήστε µε. Ο Γιατρός την χαστουκίζει, ο Φίλος τον µιµείται. Η Τίνα πανικόβλητη τρέχει να σωθεί.

19 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 19 Στα κοµµάτια. Εµένα µε συγχωρείται, έχω δουλειά. Ο Γιατρός φεύγει. Και τώρα; εν ξέρω. Έλα να κάνουµε τους δηµοσιογράφους. Βαριέµαι. Έλα, ΈΛΑ, σε παρακαλώ. Μµ; Παύση. Κρατούν και οι δύο στα χέρια τους φανταστικά µικρόφωνα. Έχετε να κάνετε κάποια δήλωση; Η πελάτης µου βρέθηκε προ στηµένης σκευωρίας, δεν ήταν δυνατόν να κάνει οτιδήποτε παρά να αµυνθεί. Η κυρία που είδατε στην οθόνη δεν ήταν χτυπηµένη, ήταν µε-τα-µφιε-σµένη. Με αυτή τη θλιβερή εµφάνιση περιοδεύει στα νοσοκοµεία της πόλης ορµώντας σε συµπολίτες µας. Αν ξέρετε κάτι γι αυτήν τηλεφωνήσατε αµέσως στην αστυνοµία της περιοχής σας Εκκωφαντικός θόρυβος. Τι έγινε; Απόψε είναι τέλεια.

20 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του Η Τίνα αιµόφυρτη, αφηµένη στο πάτωµα του ιατρείου, ο Γιατρός και η Νοσοκόµα τρώνε τσιπς. Νοσοκόµα: Κοπανήθηκε µε το ασθενοφόρο. Για όνοµα του Θεού. Είναι δηµόσιος κίνδυνος. Νοσοκόµα: Τι να την κάνω; Βάλ της επιδέσµους. Νοσοκόµα: ε θα την εξετάσετε; Ούτε να την βλέπω δε θέλω. Νοσοκόµα: Μµ Είναι χάλια. 11. Στο διάδροµο του νοσοκοµείου. Ο Φίλος έχει ενώσει δύο καρέκλες και κοιµάται. Η Φίλη και η Μητέρα πίνουν καφέ και καπνίζουν. Το πρωί πηγαινοερχόταν στο σπίτι χωρίς να φοράει τίποτα. Και ξέρεις τώρα πώς είναι τα αγόρια στην εφηβεία. Κατουρόκαβλες; Πώς; Είχε στύση; Συνήθως είναι το πρώτο πράγµα που παθαίνουν όταν ξυπνάνε. Για να είµαι ειλικρινής δεν είχα κοιτάξει. Αλλά είχε. Τον είχα παρακαλέσει ένα εκατοµµύριο φορές να φοράει το εσώρουχό του όταν πηγαίνει στο µπάνιο.

21 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 21 Και; ε µ άκουγε. Έλεγε πως δεν µπορεί τα σλιπάκια. Τα στενά σλιπάκια προκαλούνε στειρότητα. Ο Φίλος ανοίγει τα µάτια, τα κλείνει αµέσως. Εγώ πάντως του αγόρασα µια ντουζίνα µποξεράκια και του τ άφησα έξω από την πόρτα του. Γιατί δεν µπήκες µέσα; Όχι βέβαια. Πάντως ήτανε χάσιµο χρόνου. εν τα φόραγε. Τα φόραγε. Χάσιµο χρόνου. εν µπορείς να φανταστείς τι έκανε το παλιόπαιδο. Πήρε τη φωτογραφική µηχανή κι έβγαλε φωτογραφίες τα ξέρεις, τα τέτοια του, και πήγε σε ένα από τα µαγαζιά που κοπιάρουν τις φωτογραφίες στο ύφασµα και τύπωσε σε κάθε ένα από τα δώδεκα µποξεράκια ξέρεις τι και καταλαβαίνεις. Ποιητικό. Λες; Στις φωτογραφίες είχε στύση; εν ξέρω, πού να ξέρω; (Συνωµοτικά) Ήταν µισές-µισές. 12. Στο γραφείο του Γιατρού. Θα εκτιµούσα πολύ αν έκανες µια εξαίρεση.

22 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 22 Και; Και µ αφήσεις να δω τον γιο µου. Η γυναίκα µου δεν θα άντεχε αλλά εγώ πρέπει να τον δω. Την απατάς; ; Τη γυναίκα σου. Ξενογαµάς; Απάντησε, είµαι γιατρός. Ε, όχι Όχι συχνά. Χµ Τι; Ο Γιατρός είναι σκεφτικός. Είναι σοβαρό; Πότε ήταν η τελευταία φορά; Πριν κάνα χρόνο. Με; Με µια συνάδελφο. Καλή; (Αδιάφορα) Καλή. Αλλά; Μετάνιωσα. Γιατί; εν ξέρω, µετανιώνω συχνά, µετανιώνω συνέχεια. Κι εµένα µ αρέσει η ποικιλία. Να προσέχεις. Προσέχω. Γιατί; Γιατί προσέχω; Γιατί η γυναίκα σου δεν σου είναι αρκετή.

23 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 23 Μ αρέσει η ποικιλία. Ναι, φυσικά. εν είναι φυσιολογικό; Φυσικά. Εσένα σ αρέσει η ποικιλία; Μ αρέσει η ποιότητα. Και η ποικιλία. Φυσικά. Κι ο πειραµατισµός; Εντάξει. εν είναι κακό να πειραµατιζόµαστε. Γιατί; Για να µη γίνεται ρουτίνα. Φυσικά. Θα πήγαινες ποτέ µε άντρα; Ποτέ. Το χεις σκεφτεί; Όχι. Ούτε κι εγώ. Φυσικά. Ακόµα κι αν αυτός ήταν ο µόνος τρόπος για να δεις το παιδί σου; Ακόµα κι αν ήταν. Ούτε κι εγώ. Φυσικά. Ναι, φυσικά. Θα µ αφήσεις να δω το παιδί µου; Απαγορεύεται η είσοδος. Να γδυθώ; Προς Θεού.

24 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 24 Φυσικά. 13. Η Νοσοκόµα και ο Φίλος κυνηγιούνται. Άλλα µου υποσχέθηκες. Νοσοκόµα: Πρώτα το αίµα και µετά τα άλλα. Για λίγο αίµα θα έκανες τα πάντα, σε βλέπω. Κάνω λάθος; Νοσοκόµα: Πες µου τι θέλεις; Σταµατάνε να τρέχουν. Ας πούµε πως υπήρχε κάποιος που µε έχει βλάψει, θα µε βοηθούσες να τον ξεφορτωθώ; Κι εγώ σε αντάλλαγµα, στο ορκίζοµαι, θα γίνω ταχτικός αιµοδότης. Νοσοκόµα: Ποιον µισείς; Τον πατέρας µου. Νοσοκόµα: Τον πατέρας σου; Ναι, µπορεί. Νοσοκόµα: Γιατί; Ας πούµε πως µε τυραννάει. Νοσοκόµα: Σε καταλαβαίνω. Αλήθεια; Νοσοκόµα: Αλήθεια. Αλήθεια σ το λέω, µε τυραννάει. Νοσοκόµα: Κι εµένα. Ο πατέρας σου; Νοσοκόµα: Ο άντρας µου.

25 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 25 Μήπως να τους κόβαµε τον αέρα; Νοσοκόµα: Σε χτυπάει; Με τίποτα δεν είναι ευχαριστηµένος. Νοσοκόµα: Ούτε κι ο δικός µου. Σε κατσαδιάζει; Νοσοκόµα: Συνέχεια. Όλοι ίδιοι είναι. Νοσοκόµα: Έλα που δεν µπορούµε να κάνουµε χωρίς αυτούς. Μη το λες αυτό. Νοσοκόµα: Τουλάχιστον είναι καλός στο κρεβάτι; Ο δικός σου; Νοσοκόµα: Όλο ιδιοτροπίες. Αλλά είναι καλός. υναµίτης. Ο δικός µου δεν ξέρω. Νοσοκόµα: Ούτε που θυµάσαι την τελευταία φορά, ε; Θυµάµαι που µ έπαιρνε απ το χέρι και µε πήγαινε στο λούναπαρκ της γειτονιάς. Ήταν χειµώνας, µ έβαζε στ αυτοκινητάκια Νοσοκόµα: Έµπαινε κι αυτός; Καµία φορά. Νοσοκόµα: Και; Γέλαγε, θυµάµαι που γέλαγε. Νοσοκόµα: Πότε; Πολύ παλιά, νοµίζω πως είναι οι τελευταίες καλές αναµνήσεις που έχω απ αυτόν. Νοσοκόµα: Πέθανε; Όχι. Νοσοκόµα: Αυτό είναι. Είµαστε ευαίσθητοι άνθρωποι. Εκεί πατάνε και µας πατάνε. Η φύση µας βλέπεις.

26 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 26 (Μεταξύ ερώτησης και κατάφασης) Η φύση µας. 14. Στο νοσοκοµείο. Η Τίνα είναι φασκιωµένη µε επιδέσµους, εκτός από τα µάτια. εν µπορεί να µιλήσει και βγάζει φωνήεντα ακατανόητων λέξεων. Έρχεται ο Πατέρας, δεν φοράει το παντελόνι του, την πλησιάζει και κάθεται δίπλα της. Παιδί µου πονάς; εν ήµουν σίγουρος πως ζεις. Η Τίνα σε όλη την διάρκεια βγάζει ήχους ακατανόητων λέξεων. Μην κουράζεσαι. Οι γιατροί είπαν πως δε θα γίνεις καλά. Ίσως είναι κι η τελευταία φορά που βλεπόµαστε εν ξέρω τι πρέπει να σου πω, σ αυτά η µάνα σου τα καταφέρνει καλύτερα. Νοµίζω πως σε αγάπησα. (Ξαλαφρωµένος) Ok, το πα. ε µ αρέσουν τα µελό, η νοσοκόµα µ έπιασε και µου είπε, πως παρόλο που απαγορεύεται η είσοδος, πρέπει να σου µιλήσω, να σου εξοµολογηθώ πως σε αγαπώ. Την παρακάλεσα για κάποιο άλλο θέµα συζήτησης αλλά είπε πως συνηθίζεται να λέµε τέτοια Μάλλον η µάνα σου δε θα θέλει να κάνουµε άλλο παιδί. Ούτε κι εµένα µε νοιάζει. Το χτήµα θα το φάνε τα ξαδέλφια σου Το ξέρεις πως πάντα ήθελα αγόρι; Αλλά όταν γεννήθηκες δεν ξέρω, µου κόπηκαν τα φτερά Αν πάντως ξαναβρεθούµε να χεις κι εσύ µιλιά γιατί δεν είναι συζήτηση αυτή Τουλάχιστον σου σηκώνεται;

27 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 27 Ο Πατέρας βάζει το χέρι του ανάµεσα στα πόδια της Τίνας. Η Τίνα βγάζει ήχους από ακατανόητες λέξεις. Ούτε που το αισθάνοµαι, θα έµεινε στο παρµπρίζ της µαλακισµένης. εν ξέρω τι άλλο να κάνω για σένα. Ούτε µια µαλακία δεν µπορώ να σου τραβήξω, θα σου ήταν µια ανακούφιση. εν ξέρω τι άλλο να πω. Καλό ταξίδι; Άντε, καλό ταξίδι. Η Τίνα βγάζει ακατανόητες λέξεις. Ναι, κι εγώ. Ο Πατέρας φιλάει την Τίνα στο προσκεφάλι και βγαίνει συγκινηµένος από το δωµάτιο. 15. Ο Φίλος και η Μητέρα κάθονται στο διάδροµο του νοσοκοµείου και καπνίζουν, έρχεται ο Γιατρός. Μιας και δεν υπάρχει ωραίος τρόπος να σας το πω, θα σας το πω όπως έχει. Αυτό είναι, πέθανε. Όχι. Αυτό είναι, ζει; Αυτό είναι, αλλά δε θα ζει για πολύ, και κυρίως είναι δικό σας. Είστε βέβαιος; Ναι, απόλυτα.

28 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 28 Ναι, αλλά αυτό το θυµάµαι. Τότε ίσως και να θυµάστε και πως ΕΝ είναι του άντρα σας. εν είναι; Ναι; Ποιανού είναι; (Στον Φίλο) ικός σας; υστυχώς δεν έχουµε παιδιά. Το αίµα που µας δώσατε το συγκρίναµε µε το αίµα του γιου σας κι αποκλείεται ο άντρας σας να είναι ο πατέρας του παιδιού. Αποκλείεται; Αποκλείεται. Είστε σαφής. Και τι θα κάνω; Γι αυτό ήθελα να το µάθετε πρώτη, να έχετε το χρόνο να προετοιµαστείτε. Για ποιο πράγµα; Ο Γιατρός χαµογελάει και φεύγει. Εσύ τι λες; εν ξέρω. Τι να κάνω; Πού να ξέρω. Εσύ είσαι ο φίλος του, εσύ τον ξέρεις τον άντρα µου καλύτερα. Από σένα; Μµ. Στην πραγµατικότητα είναι σαν να τον γνώρισα χθες. Γνωρίζεστε από χρόνια. Περνάνε τα χρόνια, αλλά δεν είµαι σίγουρος πως µου θυµίζει κάτι η φυσιογνωµία του.

29 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 29 Να του το πω; ε χρειάζεται. Που το παιδί δεν είναι δικό του, να του το πω; Θα σταµατήσει να το νοιάζεται. Το νοιάζεται; Θα σταµατήσει να νοιάζεται για εµένα. Σε νοιάζεται; Είµαι η ζουζούνα του. Κι εσύ; Τι; Τον νοιάζεσαι; Είναι το ζουζούνι µου Ζζζζζζζ 16. Η Φίλη τρώει πατατάκια. Περνάει ο Γιατρός κρατώντας στο χέρι του ένα πλαστικό ποτηράκι µε καφέ. Είναι µε ρίγανη; Με πάπρικα. Προτιµώ τη φυσική γεύση. Να πάρω ένα; Παρακαλώ. Ο Γιατρός παίρνει µερικά πατατάκια. Θέλετε καφέ; Μια γουλιά.

30 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 30 Η Φίλη πίνει λίγο καφέ. (Με δυσαρέσκεια) Είναι σκέτος. 17. Στο νοσοκοµείο, ο Πατέρας και η Νοσοκόµα. Έπρεπε να είναι δικό µου. Νοσοκόµα: Γιατί; Ξέρεις πόσες φορές έχω ανησυχήσει για αυτό; Νοσοκόµα: Πολλές; Ξέρεις πόσα έχω δώσει να το µορφώσω, να το ταΐσω, να το ντύσω. Νοσοκόµα: Πόσα; Μια περιουσία τουλάχιστον. Νοσοκόµα: Να την ζητήσεις πίσω. Από τον πατέρα του. Εγώ είµαι ο πατέρας του. Νοσοκόµα: εν είστε, το αίµα το λέει καθαρά. Πατέρας (υποτιµητικά): ιαβάζεις και τα χαρτιά; Νοσοκόµα: Καµιά πασιέντσα ρίχνω να περάσει η ώρα. Εδώ; Νοσοκόµα: Στο σπίτι δε µ αφήνει ο άντρας µου. Γιατί; Νοσοκόµα: εν πρέπει να τεµπελιάζω. εν πρέπει, έχω δουλειές να κάνω. Έχεις; Νοσοκόµα: Έτσι λέει. Τότε θα έχεις σίγουρα.

31 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 31 Νοσοκόµα: εν ξέρω, πάντως να σου πω την αλήθεια µε χτυπάει. Θα έπρεπε να είναι δικό µου. Νοσοκόµα: Ποιο; Ολόδικό µου. Νοσοκόµα: Θα στις βρέξω. Γιατί; Νοσοκόµα: Κάνεις σαν παιδί. Άφησέ µε. Νοσοκόµα: Έλα. (Πεισµωµένος) Όχι. Η Νοσοκόµα τον παίρνει αγκαλιά, ο Πατέρας αντιστέκεται, τελικά κουρνιάζει στα χέρια της, σαν µωρό έτοιµο να θηλάσει. 18. Στο νοσοκοµείο, ο Γιατρός και ο Φίλος. Σ αρέσει η ποικιλία; Η ποικιλία; Ναι. Ο πειραµατισµός; Ναι, φυσικά. Φυσικά; Είσαι αδελφή; Ο Φίλος αρπάζει βίαια τον Γιατρό. Τι είπες ρε; Συγνώµη. εν ήθελα

32 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 32 Ας µην ήσουν γιατρός και θα σου έδειχνα. Ο Φίλος αφήνει τον Γιατρό κι ανάβει τσιγάρο. (Ξεφυσώντας) Ακόµα µε πηδάει ο πούστης. Ποιος; Ο πατέρας µου. Αλήθεια; Κι η µάνα σου; Την πήδαγε κι αυτήν. Αυτό είναι πιο φυσιολογικό. Είσαι µισογύνης; Εντάξει, δεν είναι κακό. Πάντως δε σταµάτησε εκεί, µας πήρε σβάρνα όλους. Κάνει υγιεινή ζωή; Συγνώµη που σε πρήζω µε τα δικά µου αλλά είµαι µέχρι εδώ. Νοµίζω πως είναι ώρα ν ανοίξω το δικό µου γραφείο αλλά Χρειάζεσαι βοήθεια. Είµαι σε µια θάλασσα κι έχω βγάλει το χέρι µου έξω κάποιος να µου το πιάσει. Το χέρι; Το χέρι. Θα στο πιάσω εγώ. 19. Η Νοσοκόµα και η Φίλη καπνίζουν κρυφά στο διάδροµο του νοσοκοµείου. Πώς είναι;

33 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 33 Νοσοκόµα: Με ράισµα στους γοφούς, µετατόπιση σπονδύλων, σπάσιµο στη µέση, διάτρηση πνευµόνων, ρευµατισµούς, τραυµατισµό στο µηρό, διάθλαση, αποκόλληση οφθαλµών, εκδορές στην πλάτη Τα δόντια του; Νοσοκόµα: εν του έσπασε ούτε ένα. Και µε τι θα µασάει; Νοσοκόµα: Μ αυτά. Κατάλαβα. Η Νοσοκόµα και η Φίλη καπνίζουν κρυφά στο διάδροµο του νοσοκοµείου. Νοσοκόµα: Τι έχεις, φαίνεσαι χάλια. Έτσι είµαι εδώ και καιρό Θα ήθελα για τη ζωή µου κάτι σηµαντικό. Κάτι περισσότερο ουσιαστικό Νοσοκόµα: Λεφτά. Έχω. Νοσοκόµα: Όλο και κάτι θα σου λείπει. Θα ήθελα κάτι για να περνάω την ώρα µου. Νοσοκόµα: Ταξίδια. Όλο και κάπου πηγαίνουµε. Νοσοκόµα: Shopping; Τα βολεύω. Νοσοκόµα: Παιδί; Παιδί; Νοσοκόµα: Ξέρεις πώς περνάει η ώρα µ ένα παιδί; Αλήθεια. Νοσοκόµα: Τρέχεις σαν τρελή όλη µέρα.

34 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 34 Έχω και τη δουλειά. Νοσοκόµα: Ακόµα χειρότερα, δε θα σου µένει χρόνος ν ανασάνεις. Ναι; Νοσοκόµα: Βέβαια! Ρώτα κι εµένα. εν το χα σκεφτεί. Εσύ έχεις παιδιά; Νοσοκόµα: Ένα, αλλά το θέλει ο άντρας µου. Συνέχεια; Νοσοκόµα: Μη στεναχωριέσαι, θα µπορούσες να πάρεις αυτό του νοσοκοµείου. Είναι µεγάλο. Νοσοκόµα: Καλύτερα. Έχει γονείς. Νοσοκόµα: εν το αγαπούν. Έχει τα χάλια του. Νοσοκόµα: Τα έχει. Μικρή παύση. Μητρικά φίλτρα; Νοσοκόµα: Τι; Έχετε; Νοσοκόµα: Μόνο ένα, για ώρα ανάγκης. 20. Ο Φίλος, χωρίς να φοράει το παντελόνι του, στο δωµάτιο της Τίνα. Η Τίνα βγάζει συγκαταβατικούς ήχους ακατανόητων λέξεων, ο Φίλος τρώει ντόνατς.

35 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 35 Γι αυτόν είµαι άλλο ένα βάσανο και τίποτα περισσότερο. Ό,τι κι αν κάνω εκείνος θα το έκανε διαφορετικά, γρηγορότερα, θα το έκανε καλύτερα. Περιµένω την ώρα που θα πεθάνει να ησυχάσω. Πόσο θα ζήσει;, δεν µπορεί. Κι αν ζήσει άλλα δέκα χρόνια; εν τον αντέχω δέκα ώρες, όχι δέκα χρόνια. Η Τίνα βγάζει ακατανόητες λέξεις. Θα τρελάθηκες. Αυτό να το ξεχάσεις. Η Τίνα βγάζει ακατανόητες λέξεις. Ούτε συζήτηση. Η Τίνα βγάζει ακατανόητες λέξεις. Καλά, καλά, µην γκρινιάζεις. Αλλά Ο Φίλος βγαίνει σκεφτικός από το δωµάτιο. 21. Ο Πατέρας και η Μητέρα στο σπίτι. Γίνονται λάθη. Τρεις φορές το ελέγξανε, εγώ κι εσύ έχουµε αρνητικά ρέζους, το παιδί που θα έπρεπε να έχει αρνητικό, έχει θετικό.

36 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 36 Περίεργο, όταν παντρευτήκαµε πρακτικά ήµουν παρθένα. Πρακτικά; Μήπως το κόλλησα από λάθος; εν είναι µύκητες. εν γίνεται λες. Για να σκεφτώ εν ξέρω. Εδώ δε θυµάµαι τι φαγητό έφαγα χθες, πού να θυµάµαι ποιος απ όλους ΠΟΙΟΣ ΑΠ ΟΛΟΥΣ. Ναι. Τι ναι; Για να σκεφτώ Κοίταξε όταν σε παντρεύτηκα, δηλαδή πριν παντρευτούµε µε φλέρταραν κι άλλοι. Και µε τι σε φλέρταραν; Μη ρίχνεις το επίπεδο. Συγνώµη. Αλλά δε θυµάµαι να είχε γίνει κάτι περισσότερο. εν ξέρω, τι ώρα κλείνουν τα µαγαζιά; Γιατί; Πρέπει να αγοράσω κακάο, τελείωσε. ε θα πας πουθενά αν δε µου πεις ποιανού είναι. Ποιο; Το παιδί. Το είχα ξεχάσει, να πάρουµε τηλέφωνο στο νοσοκοµείο να δούµε πώς τα πάει. Τελευταία φορά, ποιανού - είναι; Πού να ξέρω; Θυµάσαι τίποτα; Τι να θυµάµαι;, τους γκόµενούς σου; Πού να θυµάσαι κι εσύ, αθώα φλερτ ήταν. Όχι και αθώα φλερτ. Καλά λες. Έχει πεθάνει και η µαµά µου να ρωτήσω.

37 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 37 Σκατά στο λάκκο της. Σκατά κακάο δεν ξέρω πια είναι όλα µέσα στην οµίχλη. Ο Πατέρας την χτυπάει, Η Μητέρα µουρµουρίζει κακάο. 22. Ο Φίλος, η Φίλη, και ο Γιατρός στο γραφείο του Γιατρού. Καπνίζουν, τρώνε, πίνουν, παίζουν χαρτιά. Γιατί δεν πάτε σπίτι σας; εν έχουµε. Κάπου θα µένουµε. Εσύ γιατρέ γιατί δε φεύγεις; Έχω βάρδια. Σπίτι έχεις; Έχω και δεν έχω. ηλαδή; Έχω αλλά θα το πάρει η γυναίκα µου, χωρίζουµε. Και γιατί δεν το παίρνεις εσύ; Τι να το κάνω; Να µένεις. Μόνος; Και πού κοιµάσαι; Στο ιατρείο, κάνω συνεχώς βάρδια. Αλίµονο στους άστεγους. Αλίµονο στους ασθενείς.

38 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 38 Ο Φίλος και η Φίλη κοιτάζονται. Ένα δύο τρία. Φίλος και (Τραγουδιστά) Τους άστεγους, τους ασθενείς δεν τους λυπήθηκε κανείς Κάντε ησυχία, έχω πονοκέφαλο. Να πας στο γιατρό. Ο Φίλος και η Φίλη γελάνε. Και γιατί χωρίζεις; εν έχω ιδέα. Εσύ της το ζήτησες; ε θυµάµαι. Εσείς γιατί δε χωρίζετε; εν το χουµε σκεφτεί. Αγαπιέστε; Οι φίλοι κοιτάζονται σοβαρά και σκάνε στα γέλια. 23. Στο νοσοκοµείο. Έρχεται η Μητέρα µε µελανιασµένο µάτι. Εσείς είστε εδώ; Νοσοκόµα: Βλέπετε άλλον; Θα µου δώσετε λίγο κακάο; Νοσοκόµα: εν πουλάµε. Τελείωσε;

39 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 39 Νοσοκόµα: Έχουµε µόνο αίµα. Κάπου σας ξέρω; Νοσοκόµα: Εδώ δουλεύω. Ο γιος µου δεν πίνει καφέ. Νοσοκόµα: Σπάνια περίπτωση. Έχει άλλα ελαττώµατα. Νοσοκόµα: Είναι γκέι; Είναι σε κώµα. Νοσοκόµα: Ναι, φυσικά. Κι όταν ξυπνήσει πρέπει να έχω κακάο, είναι το µόνο που πίνει το πρωί. Νοσοκόµα: Είναι ακόµα απόγευµα. Περνάει η µέρα. Νοσοκόµα: Ο δικός µου µε του που ανοίγει τα µάτια κατευθείαν τσιγάρο. Πόσο είναι; Νοσοκόµα: Εφτά. Είναι επικίνδυνο. Νοσοκόµα: Του το λέω συνέχεια. Και; Νοσοκόµα: εν ήθελα παιδί, ο άντρας µου επέµενε. Σε µένα έγινε από λάθος. Νοσοκόµα: Σκέτη ταλαιπωρία. Πρέπει να φύγω, θα ξυπνήσει και δε θα µε βρει στο πλάι του. Νοσοκόµα: Πόσο κακάο θέλεις; Γύρω στο τέταρτο, όταν µένει µπαγιατεύει. Νοσοκόµα: Να το φυλάς στο ψυγείο. Η Νοσοκόµα φέρνει στη Μητέρα κακάο.

40 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 40 Πόσο κάνει; Νοσοκόµα: Το έχω µόνο για ώρα ανάγκης, χρειάζεται. Εµένα µου λες. Νοσοκόµα: Περαστικά. Θα φύγω, θα έχει ξυπνήσει Νοσοκόµα: Ποιος; Και θα µε ψάχνει. Νοσοκόµα: Ο άντρας σου βαράει; Πού και πού. Νοσοκόµα: Το βλέπω. Ο δικός µου συνέχεια. Σε υπολογίζει. Νοσοκόµα: Με κουράζει Εσένα πάντως δε σου φαίνεται. Νοσοκόµα: Φοράω µέικαπ. Η Μητέρα φεύγει. Νοσοκόµα: Ξέχασε το κακάο. 24. Η Φίλη στο δωµάτιο της Τίνας. Κι αν δεν το θέλει ο άντρας µου θα το κάνω µε άλλον, κι αν δεν µπορώ να κάνω θα υιοθετήσω, κι αν δεν µπορώ να υιοθετήσω θα το αγοράσω, κι αν δεν βρω θα µε πιάσει κατάθλιψη, θα τρώω, θα πάθω κολίτιδα, θα γκρινιάζω όλη µέρα, µέχρι να βρεθεί µια λύση καλύτερη από το να αγοράσω ένα σκυλί. εν αγαπώ τα ζώα, λένε πως όσοι δεν

41 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 41 αγαπάνε τα ζώα δεν είναι καλοί άνθρωποι αλλά τα ζώα κατουράνε όπου βρούνε, µαδάνε, δαγκώνουν τα έπιπλα, πεθαίνουν νωρίς, ανεβαίνουν στο κρεβάτι. Αν µου δωρίζανε ένα σκυλί θα το ήθελα βαλσαµωµένο. Ξέρεις γιατί παλιά κάναν τους νεκρούς µούµιες; Πίστευαν πως αν έµενε άθικτο το σώµα θα ζούσε για πάντα κι η ψυχή. εν είναι συγκινητικό; Η Τίνα βγάζει ακατανόητες λέξεις. Θα ήθελες να ήσουν βαλσαµωµένο; Αν το αποφασίσεις θα σε πάρω εγώ. Θα σε βάλω στην κρεβατοκάµαρα δίπλα στο κοµοδίνο. Θα σε κρεµάσω µε τις γάζες στον τοίχο Αν το αποφασίσεις. 25. Ο Πατέρας και ο Φίλος τρώνε πασατέµπο στο διάδροµο του νοσοκοµείου. Έχεις ερωτευτεί ποτέ; Πώς σου ρθε; Απάντησε, είµαι γιατρός. Είσαι; Όχι, αλλά απάντησε. Όχι. Ποτέ; εν έτυχε Μην δικαιολογείσαι, ούτε κι εγώ. Νόµιζα πως ήµουν ο µόνος.

42 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 42 Ξέρεις εγώ πού έχω καταλήξει; Πως είναι απάτη; Θα υπάρχει, αλλά είναι σπάνια περίπτωση. (Κεφάτα) Αλήθεια; Οι περισσότεροι είναι σαν εµάς. Έχουµε όλο τον καιρό µπροστά µας. Ακριβώς τον ίδιο καιρό που έχουµε για να κερδίσουµε το Λόττο. εν παίζω. Εγώ παίζω αλλά σπάνια κοιτάω τ αποτελέσµατα. Γιατί; Αφού είναι απίθανο να κερδίσω. Και γιατί παίζεις; εν ξέρω, γι αυτήν την ελάχιστη πιθανότητα. 26. Η Μητέρα µε τον Γιατρό. Μην κλαίτε Γιατί κλαίτε; Πεινάω. Ελάτε, σας αρέσει το κινέζικο; Ελάτε, θα σας κάνω εγώ το τραπέζι. 27. Η Νοσοκόµα πηγαινοέρχεται στο διάδροµο, κάνοντας προετοιµασία για το τι θα ζητήσει από το παιδί, η Φίλη κοιµάται, βλέπει ωραίο όνειρο.

43 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 43 Νοσοκόµα: Τα χέρια, σε παρακαλώ. Να του τα κόψεις για αρχή. Να σταµατήσει να µε χτυπάει, χέστηκα για τον πόνο αλλά οι µελανιές, το πρόσωπο µου είναι γεµάτο µέικ-απ, αλλά και πάλι φαίνονται, ντρέποµαι να κυκλοφορήσω έξω. Τα πόδια µετά, σε παρακαλώ. να του τα ξεριζώσεις, να µη µε κλωτσάει, να φοράω κι εγώ κοντές φούστες, σαν όλες τις γυναίκες. Α, και αν είναι στο χέρι σου, ΑΝ, ξέρεις, να µε αγαπάει λίγο πιο τακτικά. Να τρέµει, να µπαίνει και να βγαίνει, να το ευχαριστιέται, να υποφέρει, να παραδίδεται πάνω µου, να µε πλακώνει µε τη σαπιοκοιλιά του, άδειος, κεφάτος που έχυσε, που ξεχείλωσε τον πάτο της πιστής του γυναικούλας, που έκανε την αγελαδίτσα του να σκούξει απόψε από ηδονή και µετά όταν το πουλί του ζαρώνει σιγά-σιγά µέσα στο προφυλαχτικό, µέσα µου, ΜΕΣΑ ΜΟΥ! Κι εγώ ανίκητη να του φωνάζω µ όλη µου τη δύναµη ρίξε µου άλλη µία! ΡΙΞΕ ΜΟΥ ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΥΝΑΜΙΤΗ ΜΟΥ! Η Φίλη ξυπνάει τροµαγµένη. Ε; Η Μητέρα κάνει σεξ µε τον Γιατρό. 28. Λίγο πιο χαµηλά Αχ, ναι, εκεί. Μικρή παύση.

44 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 44 Εσείς δε µιλάτε ε σας αρέσει αυτή η στάση; Είµαι καλύτερα. Υπάρχουν και άλλες στάσεις που µπορούµε να δοκιµάσουµε. Αν κι όπως λένε οι κινέζοι στην πραγµατικότητα υπάρχουν µόνο τριάντα βασικές. Τριάντα; Οι πρώτες τέσσερις είναι οι γνωστές. Η στενή ένωση, το σφιχτό δέσιµο, τα εκτεθειµένα σπλάχνα και το κέρας του µονόκερου. Οι γνωστές. Από κει και πέρα υπάρχουν τα καλάµια κοντά στο βωµό, το διχοτοµηµένο τζιτζίκι, η ανεµώνη που πάλλεται, οι πάπιες του µανδαρίνου Έχω φάει πάπια µανδαρίνου ή Πεκίνου. Πεκίνου! Η πάπια µανδαρίνου είναι βαλίτσες; Μπορούµε άµα θέλετε να δοκιµάσουµε τη στάση του κουλουριασµένου δράκου, τον καλπασµό του άγριου αλόγου ή τον φοίνικα που κρατούσε το κοτόπουλό του. Αν και αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει. Γιατί; Για τον φοίνικα που κρατούσε το κοτόπουλό του χρειάζεται µια ψηλή παχιά γυναίκα κι ένας µικροκαµωµένος άντρας. Να παχύνω; ε χρειάζεται θα κοιτάξω στο βιβλίο µήπως βρούµε πιο ταιριαστές στάσεις. Ποιανού είναι; Το βιβλίο; Το παιδί µου. ικό σου. Κι ο πατέρας του;

45 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 45 Όχι εγώ. Η Μητέρα ταράζεται. Μην κλαίτε. ε ζει κι η µάνα µου. Σας λείπει; Σε κάτι τέτοιες στιγµές ήτανε χρήσιµη. Κι εµένα µου λείπει. Αυτή θα θυµόταν ποιανού είναι το παιδί. Ήταν η µόνη γυναίκα που νοιαζόταν αληθινά για µένα. Είχατε ολοκληρώσει; Ήταν άλλες εποχές. Σας έπεσε. Αυτά παθαίνω όταν ταράζοµαι. Καλύτερα. Γιατί; εν είχα όρεξη. Ούτε κι εγώ. 29. Ο Φίλος και η Φίλη στο νοσοκοµείο. Γουργουρίζει το στοµάχι µου. εν πάµε σπίτι; Θέλεις;

46 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 46 Έτσι κι έτσι. Οι φίλοι µας µάς χρειάζονται, το παιδί τους έχει πέσει σε κώµα. Περνούνε δύσκολες ώρες. Μπορούµε να δούµε Ειδήσεις. Πού; Σπίτι. Πάλι; Πρέπει να µελετήσω την αυριανή δικογραφία. Αντέχεις; Όχι. Τι θα κάνεις; Θα ζητήσω αναβολή της δίκης. Ούτε κι εγώ θα πάω στη δουλειά. Θα γίνει έξαλλος ο πατέρας µου. Ούτε που θα τους ειδοποιήσω. εν πρέπει; Ας µε απολύσουν, βαρέθηκα τη ρουτίνα. Τι δουλειά µου είπες πως κάνεις; Θα βρω άλλη δουλειά. εν είναι εύκολο. Σ όλες τις δουλειές υπάρχει ρουτίνα. ε µε νοιάζει. Θα είσαι άνεργη. Αποτυχηµένη; Χωρίς δουλειά στην ηλικία σου. Θα χάσω το τρένο. Θα είσαι ήρεµη. Θα µε χωρίσεις; εν µπορώ να σε συντηρώ αιωνίως. Καταλαβαίνω. Θα τους πάρω τηλέφωνο να τους πω πως αρρώστησα. Φίλος (συγκαταβατικά): Μµµ.

47 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 47 Κι εσύ; Κι εγώ. Τι θα τους πεις; Με ή χωρίς δικαιολογία η κατσάδα θα είναι η ίδια Ισοπαλία; Ισοπαλία. 30. Η Μητέρα µπαίνει µε µια κούπα αχνιστό κακάο στο δωµάτιο της Τίνα. Η Τίνα ανά τακτά διαστήµατα βγάζει ήχους ακατανόητων λέξεων. Σου έφερα το κακάο σου Αγόρι µου είναι η ώρα να σηκωθείς, µη χασοµεράς στο κρεβάτι. Πάλι θα αργήσεις στο σχολείο. Ξέρω, µες στα σκεπάσµατα είναι ζεστά αλλά πρέπει να σηκωθείς. Να κοίταξε, οχτώ πήγε η ώρα. Έλα, άσε να νάζια Κάθε πρωί τα ίδια. Σήκω κι έχω δουλειές. Στο χω πει, όταν ξενυχτάς δεν έχεις σηκωµό. Τι ώρα γύρισες χθες; Χαράµατα; ε σε πήρα χαµπάρι, ευτυχώς ούτε κι ο πατέρας σου αλλιώς θα χαµε ιστορίες. Ήπιατε; Θα ήπιατε. Έλα σήκω να πιεις το κακάο σου, θα κρυώσει και µετά δε θα πίνεται Τι να φτιάξω για µεσηµέρι; Θα έρθεις να φάµε µαζί; Ο µπαµπάς σου γυρίζει το βράδυ και δε µου αρέσει να τρώω µόνη µου. εν πειράζει αν αργήσεις, εγώ θα σε περιµένω. Σε περιµένω καιρό. Κάποιοι είπαν πως ήταν εξαφάνιση, άλλοι ατύχηµα. Τέσσερα χρόνια σε ψάχνουµε από νοσοκοµείο σε νοσοκοµείο. Το ξερα που θα ξαναβρισκόµαστε, είχα πίστη. Ο πατέρας σου δυσκολεύτηκε αλλά εγώ ήµουν σίγουρη. Και να µαστε, πάλι µαζί. Όµως, έλα, σήκω αγόρι µου, έλα, οχτώ η ώρα. Έλα.

48 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 48 Η Μητέρα προσπαθεί να σηκώσει τον γιο της, η Τίνα υποφέρει από τους πόνους. Αχ, κάθε πρωί τα ίδια, κάθε πρωί η ίδια ιστορία 31. Ο Πατέρας και η Φίλη φιλιούνται. Νόµιζα πως το ήθελες. Εγώ; Ναι. Μικρή παύση. Γιατί αφήνεις τον άντρα σου να σε φιλάει; Τι να του πω;, µη µε φιλάς; Θα µπορούσε να κάνει όλα τα υπόλοιπα χωρίς να σε φιλάει. Ναι, θα µπορούσε. Εγώ µε τη γυναίκα µου φιλιόµαστε σπάνια. Κάνουµε έρωτα αλλά φιλιόµαστε σπάνια. Μερικές φορές νοµίζω πως ντρέποµαι να την φιλήσω. Τη γυναίκα σου; εν ξέρω, λες κι έτσι και φιληθούµε δεν ξέρω. Έχει και η γυναίκα σου την ίδια φοβία; Μάλλον.

49 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 49 Γιατί;, δεν είναι και δύσκολο να υποκρίνεστε. εν ξέρω. Είναι όπως προσποιείσαι έναν οργασµό, αλλά εσείς οι άντρες πού να ξέρετε. Σε σας φαίνεται αν το ευχαριστιέστε ή όχι. Επειδή χύνουµε δε σηµαίνει απαραίτητα πως το ευχαριστιόµαστε. 32. Νοσοκόµα και Γιατρός µπαίνουν στο δωµάτιο της Τίνας. Βοήθησε. Γυρίζουν την Τίνα ανάποδα, η Τίνα υποφέρει. Η Νοσοκόµα µε ένα νυστέρι σχίζει τις γάζες στο πίσω µέρος της Τίνας, ο Γιατρός ανεβαίνει στο κρεβάτι. Η Νοσοκόµα τραβάει το παραβάν. Νοσοκόµα: Λίγο πιο κάτω. Εκεί. Παράτα µε, θα το κάνω όπως θέλω. Νοσοκόµα: Ναι, εκεί. Βγες έξω. Η Νοσοκόµα βγαίνει, κλείνει το παραβάν πίσω της και ανάβει τσιγάρο. Η Τίνα ανά τακτά διαστήµατα βγάζει ήχους ακατανόητων λέξεων. Θα σου δώσω πίσω όλα τα πράγµατα. Μακάρι να µπορούσα να δώσω πίσω και τα χρόνια που περάσαµε µαζί, να γυρίσεις εκεί που σε βρήκα, να συνεχίσεις τη ζωή σου. Να γνωριζόµαστε σ εκείνη την παρέα, µετά θα σε πήγαινα σπίτι σου και δε θ ανέβαινα πάνω

50 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 50 µαζί σου, δε θα ανέβαινα στο κρεβάτι σου, θα σε φίλαγα για πρώτη και τελευταία φορά, και θα φευγα. Κι εσύ δε θα µου ζήταγες τώρα διαζύγιο. Τι να το κάνεις το διαζύγιο; Σκέψου τις φορολογικές απαλλαγές, τις παροχές που έχουµε, σκέψου τα έξοδα στους δικηγόρους. Θα µου πεις έχουν αυτά σηµασία; Όλα έχουν σηµασία Τι να το κάνεις το διαζύγιο ψυχή µου; Άµα θέλεις να ζήσεις σε δικό σου σπίτι εγώ δεν έχω πρόβληµα, άµα θέλεις να κάνεις πηδήµατα της µιας βραδιάς δικός σου λογαριασµός. Τι να το κάνεις το διαζύγιο; Η Νοσοκόµα µπαίνει στο παραβάν. Είναι η ώρα; Νοσοκόµα: Ναι. Σε µισό λεπτό. Να φωνάξω; Ααααα Μην κάνεις τίποτα. Νοσοκόµα: Αχ, ναι. Τώρα! Εντάξει; Το είχα έτοιµο. Η Νοσοκόµα ανοίγει το παραβάν. Νοσοκόµα: εν την ακούω καθόλου. Λιποθύµησε από την ένταση. Νοσοκόµα: Να τις βάλω καινούργιες γάζες; Οπωσδήποτε. Νοσοκόµα: Άσε, θα την γυρίσω ανάποδα και δε θα φαίνεται τίποτα. 33.

51 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 51 Το όνειρο της Φίλης: Η Φίλη αιωρείται στο νοσοκοµείο. Η Τίνα που επίσης αιωρείται της πιάνει το χέρι και την οδηγεί προς την έξοδο. 34. Συγκεντρωµένοι όλοι γύρω από το κρεβάτι της Τίνας. Παύση. Η Τίνα βγάζει ήχους ακατανόητων λέξεων. Νοσοκόµα: Συνήλθε. Ουφ! (Στην Νοσοκόµα) Ξεδίπλωσε το στόµα της. Η Νοσοκόµα ξεδιπλώνει τον επίδεσµο γύρω από το στόµα της Τίνας. Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Τίνα: Είστε εδώ όλοι; Μα επιτέλους, γιατί µας απασχολείς; Υπάρχει κάτι που /ΤΙ; Αφορά το δυστύχηµα. Και τι µας νοιάζει; Σας παρακαλώ, ακούστε µε. Τι θέλεις;, για το δυστύχηµα;, δε µας ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει εµένα. Γιατί ξύνεις πληγές; (Στην Τίνα) Εσύ έφταιγες, έτσι δεν είναι; Σε µυρίστηκα από την αρχή. Όχι, δεν ξέρω.

52 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 52 Νοσοκόµα: Τι θα πει δεν ξέρω; Τίνα: εν ξέρω. εν ξέρω πώς έγινε η ζηµιά στο αυτοκίνητό µου, δεν ξέρω πότε έγινε, το είχα παρκαρισµένο και µετά το βρήκα σ αυτά τα χάλια. ε σε χτύπησε ο µικρός; Τίνα: εν τον ξέρω τον γιο τους. Νοσοκόµα: Και πού έµαθες για το ατύχηµα; Τίνα: Αφού µου κοστολόγησαν τη ζηµιά ήρθα κατευθείαν εδώ. Όλο και κάποιο αυτοκινητιστικό θα είχε συµβεί. Ρώτησα στη γραµµατεία και µου είπαν. Ήθελες να µου φας λεφτά. Θα σου βγάλω τα µαλλιά τρίχα-τρίχα. Νοσοκόµα: Την έχω ξυρίσει. Τίνα: Με συγχωρείτε. Με συγχωρείτε; Το έχω φοβερή ανάγκη. Φίλη : ώσε τόπο στην οργή. Τι να κάνω Η Τίνα κλαίει από ευγνωµοσύνη. Τίνα: Μην κάνεις κι έτσι. Νιώθω Νιώθω για σας, για όλους εσάς αγάπη. Για όλους σας. Ξέρετε πώς είναι η αγάπη; Θα ξέρετε. Εµένα πάντως πρώτη φορά µου συνέβη εµένη µε επιδέσµους, χωρίς να µπορώ να µιλήσω, χωρίς να µπορώ να τα βγάλω πέρα µε τον πόνο. Πρώτη φορά στη ζωή µου, για πρώτη φορά ένιωσα να µε γεµίζει αγάπη. Και είναι για όλους εσάς. Ποτέ κανένας δε µου ανοίχτηκε όπως εσείς. Σας έχω εµπιστοσύνη. Μου δείξατε ποιοι πραγµατικά είστε, κι είστε από σάρκα και αίµα. Γεµάτοι τρυφερότητα και αγάπη.

53 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 53 Η Νοσοκόµα ξαναφιµώνει την Τίνα. Καλή κοπέλα. Στο είπα. Ανέβηκε στα µάτια µου. Εκεί που έχουν φτάσει οι επιδιορθώσεις Ο καθένας στη θέση της το ίδιο θα έκανε. 35. Βγαίνουν όλοι από το ιατρικό παραβάν, που είναι τοποθετηµένο το κρεβάτι της Τίνας, µε µατωµένα πρόσωπα, χέρια και ρούχα. 36. Στο διάδροµο του νοσοκοµείου, η Νοσοκόµα, ο Πατέρας και ο Φίλος γεµάτοι αίµατα. Όλοι µαζί τρώνε κρέας κοκκινιστό από το ταπεράκι της Νοσοκόµας. Νοσοκόµα: Κι αυτό δεν είναι τίποτα µπροστά στους αρχαίους µεξικάνους. ηλαδή; Νοσοκόµα: Χαµός. Ξέρετε τι αντίκρισαν οι πρώτοι κατακτητές; Οι ίδιοι οι βωµοί δεν ήταν τίποτα παραπάνω από εστίες µολύνσεως από τις σάρκες που σάπιζαν. Στις σκάλες των ναών δεν κύλαγε τίποτα άλλο παρά αίµα νωπό. Και πώς τις ανέβαιναν;

54 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 54 Νοσοκόµα: Προσεκτικά. Τι έκαναν; Νοσοκόµα: Και τι δεν έκαναν. Ξεκίναγαν να σκοτώνουν µε την ανατολή, άνοιγαν τα στήθη των θυµάτων, ξεκόλλαγαν την καρδιά, και κάποιοι που κρίνονταν υποδειγµατικοί πιστοί έκοβαν τις σάρκες όσο ήταν ακόµα ζεστές και τις έτρωγαν. Ξέρετε τι φορούσε ο ιερέας; Μίτρα; Νοσοκόµα: Έγδερναν έναν πιστό και ο ιερέας φόραγε το δέρµα του. Αποκρουστικό. Θα µύριζε φριχτά. Νοσοκόµα: εν µπορούσες να τον πλησιάσεις ούτε από µακριά. Γιατί το έκαναν; Νοσοκόµα: Έπρεπε να δείξουν ευγνωµοσύνη στη γη που συνέχιζε να βλασταίνει, στον ήλιο που συνέχιζε να ζεσταίνει ή για να παρακαλέσουν για βροχή. Τότε χρησιµοποιούσαν µόνο παιδιά. (Για το κρέας) Πολύ νόστιµο. Νοσοκόµα: Ευχαριστώ. Κι είναι αληθινή ιστορία; Νοσοκόµα: Αληθινότατη. Άγριο πράγµα ο άνθρωπος. Τέρατα είµαστε. 37. Στο διάδροµο του νοσοκοµείου, η Μητέρα και η Φίλη γεµάτες αίµατα. Η Φίλη ανοίγει ένα γιαούρτι, ρίχνει µερικά φακελάκια ζάχαρη, το ανακατεύει και τρώει.

55 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 55 Κάνω δίαιτα. Θέλεις; Τον είδα στον ύπνο µου. Τον γιο σου;, τι έκανε; Με φιλούσε. Ωραίο φιλί; Καλό. Και µετά; εν ξέρω, χάθηκε στο βάθος. Τι να σηµαίνει; Νοµίζω πως ήρθε για να τον θυµηθώ. Τον έχεις ξεχάσει; εν το έχω δει καθόλου µετά το ατύχηµα. Μου τον κρύβουν. Τι να δεις;, σε κώµα τον έχουν. εν τον σκέφτοµαι µε το πρόσωπό του αλλά µέσα σε λευκούς επιδέσµους. Έτσι είναι. Πήγα σπίτι κι έψαχνα για φωτογραφίες του. Βρήκα µόνο κάτι παιδικές. ε θυµάµαι το πρόσωπό του, δεν τον θυµάµαι καθόλου. Σε καταλαβαίνω. Εσύ τον θυµάσαι; Άκου τι λέει Πώς είναι; 1.80, µε καστανά µάτια, κοντά µαύρα µαλλιά, δέρµα ανοιχτόχρωµο, είχε µια µικρή ελιά πάνω από τον αφαλό του, ίσια δόντια, ωραίο χαµόγελο, άτριχο στήθος, ωραίο µόριο, αδύνατος, τα κόκαλα προεξείχαν στα πλάγια, µε µαύρο µπουφάν, αθλητικά παπούτσια και τζιν παντελόνι. Ήταν φοιτητής. Το ξέρω, έπινε κακάο κάθε πρωί.

56 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 56 Καλό παιδί. Μου είχε αδυναµία. Σίγουρα σου είχε. Αλλά µε ποιον το έκανες; Σε µένα µπορείς να το πεις. Είµαι η φίλη σου. Είχα ξεχάσει πως δεν είναι του άντρα µου. Έρχεται ο Γιατρός. Πέθανε; Ναι. Ποιο; Το παιδί σας. Προ ολίγων λεπτών εξεδήµησεν εις τας αιωνίους µονάς. ηλαδή; Πέθανε. Το δικό µου παιδί; Ναι. Πέθανε το παιδί µου. Το άκουσα. (Παθαίνει σοκ) Το παιδί µου, ο µονάκριβός µου, ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΟ ΜΟΥ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ, Η ΣΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΡΚΑ ΜΟΥ, ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΜΟΥ, το παλικάρι µου Η Μητέρα από την ένταση λιποθυµά. Του είχε αδυναµία. Κάθε πρωί του έκανε κακάο.

57 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του Λουτρά. Από την δεξιά µεριά είναι οι άντρες, από την αριστερή οι γυναίκες, η Νοσοκόµα και η Φίλη υποβαστούνε την καταβεβληµένη Μητέρα. Αφού βγάλουν όλοι τα µατωµένα ρούχα τους, τα πλένουν µε µανία να φύγει το αίµα. Μετά καθαρίζουν προσεκτικά το σώµα τους και φοράνε µπουρνούζια λευκά. Απλώνουν τα ρούχα τους να στεγνώσουν και κάθονται να καπνίσουν ένα τσιγάρο µε θέα το κοινό. Χαλαρώνουν µες στους ατµούς. 39. Στο γραφείο του Γιατρού, ο Γιατρός µιλάει στο τηλέφωνο, στην καρέκλα κάθεται ο Πατέρας και καθαρίζει µε ένα οδοντικό νήµα τα δόντια του. Να χώριζα κι εγώ; Για το µούλικο που σου φόρτωσε;, πάει αυτό, πέθανε. Καλά λες. Στεναχωρήθηκες; Από τότε που έµαθα πως δεν είναι δικό µου κάτι στράβωσε µέσα µου. ε σε τρώει να µάθεις ποιανού ήταν; Μπαίνει στο γραφείο η Νοσοκόµα. Φεύγεις;

58 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 58 Νοσοκόµα: Τελείωσε η βάρδια µου. εν µπορείς να µείνεις ακόµα; Νοσοκόµα: Με περιµένουν ο άντρας και το παιδί µου. Και βιάζεσαι. Νοσοκόµα: Ξέρετε ο άντρας είναι λίγο Ξέρω και είµαι σίγουρος πως πού και πού το τραβάει ο οργανισµός σου. Ο Γιατρός κοπανάει τον χάρακα στο γραφείο. Νοσοκόµα: Μπροστά στον κύριο; Ο κύριος είναι φίλος, και ακόµα περισσότερο, σαν αδελφός. Μόλις έχασε το παιδί του. Νοσοκόµα: Συλλυπητήρια. εν ήταν και δικό µου. Ο Γιατρός σηκώνει τη φούστα της Νοσοκόµας και της ρίχνει µία χαρακιά, ο Πατέρας κάνει να φύγει. εν είναι ανάγκη. ε φεύγω γι αυτό, µε περιµένει η γυναίκα µου. Αυτή είναι σίγουρα δική σου; Μετά από χρόνια µπορεί να µάθω πως είναι αλλουνού. Ο Πατέρας φεύγει. Λοιπόν, τι έχουµε για σήµερα; Νοσοκόµα: Μια απόπειρα αυτοκτονίας, ένα αυτοκινητιστικό και µια πυρκαγιά.

59 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 59 Πυρκαγιά; Νοσοκόµα: Ένα µεσήλικας. Καιγόταν το σπίτι του κι αυτός κοιµόταν. Καλά να πάθει τότε. Νοσοκόµα: Και εγώ το ίδιο λέω. Του χω περάσει γάζες Ωραία. Νοσοκόµα: Η κατάστασή του είναι κρίσιµη, έχει έρθει η γυναίκα και τα δύο του κορίτσια. Οχτώ και έντεκα. Αχά! Και µην ξεχνάς, απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σ αυτό το δωµάτιο. Νοσοκόµα: Και στα παιδιά του; Κυρίως σε αυτά. Ο Γιατρός και η Νοσοκόµα µπαίνουν µέσα στο παραβάν. Νοσοκόµα: Λίγο πιο χαµηλά. Αχ ναι, εκεί Να σας πω; Τι; Νοσοκόµα: Ξεχάσατε να βάλετε προφυλαχτικό. εν έχω τίποτα. Νοσοκόµα: Τέλεια, αλλά να προσέχετε µην Προσέχω δεν προσέχω το ίδιο κάνει. Νοσοκόµα: Τι εννοείται; Είσαι και ηλίθια. Αφού είµαι στείρος. 40. Η Μητέρα κι ο Πατέρας στο κρεβάτι. Κοιµάσαι;

60 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 60 Όχι. Θες να µιλήσουµε; Είναι τέσσερις το πρωί, αύριο έχουµε κηδεία. ε µου κολλάει ύπνος. Προσπάθησε. Σε πείραξε; Θα µπορούσες να µου το είχες πει εσύ πως δεν ήταν δικό µου, δε χρειαζόταν να το µάθω έτσι. Ήσουν ψύχραιµος. Αργά ή γρήγορα θα το µάθαινα. Ποιανού είναι; εν ξέρω. Συγνώµη Πώς αισθάνεσαι; Σαν να χω καρκίνο. Έλα να κάνουµε πως έχεις καρκίνο. Βαριέµαι. Έλα Βαριέµαι. Έλα, σε παρακαλώ. Ο Πατέρας ξαπλώνει στα χέρια της Μητέρας. Λίγο πιο κει. Παύση. Σε µία βδοµάδα. Είναι σίγουρο; Ναι. Θα πονέσω; Ναι.

61 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 61 Έχεις ρωτήσει; Ρώτησα τον γιατρό. Θα σου πέσουν τα µαλλιά. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω πολλά. Πρέπει να πάµε στον συµβολαιογράφο. Τόσο γρήγορα; Να τελειώνουµε. Να τελειώνουµε Έχεις τίποτα άλλο να µου πεις; Όχι Εσύ; Όχι. ε σ αγαπώ. Ούτε κι εγώ αλλά ήσουν καλή σύζυγος. Και µητέρα. Και µητέρα. Πώς θα τα καταφέρω; Όπως πάντα. Αργεί να βγει η σύνταξη; εν ξέρω Πότε θα µε βάλετε στο νοσοκοµείο; Τώρα που το µαθες ακόµα και αύριο. εν προλαβαίνω, έχω πολλά να κάνω. Στην αρχή της άλλης βδοµάδας; Εντάξει. Θέλω σιγά-σιγά να συνηθίζω. Καταλαβαίνω. Έχεις δει κανέναν να παθαίνει αιµόπτυση; Όχι. Εσύ; Όχι. Μπορώ να φανταστώ πως είναι. Πώς; Θα είµαι ξαπλωµένος, θα µου ρχεται να βήξω, κάποιο φλέµα θα

62 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 62 έχει µπλοκαριστεί στο λαιµό, θα σου ζητήσω χαρτί Αν είµαι κοντά. Αλλιώς στη νοσοκόµα. Και; Και µαζί µε το φλέµα θα βγει λίγο αίµα, πολύ λίγο, αλλά θα είναι η αρχή, µετά θα ξερνάω τα συκώτια µου. Αηδιαστικό. Είναι το τελευταίο που σκέφτεσαι. Έχεις δίκιο, συγνώµη. Μη ζητάς συνέχεια συγνώµη. ε θέλω να µου συµβεί ποτέ τέτοιο πράγµα. Ποιος θέλει; Ίσως το αποφύγεις. Ίσως. Μ έπιασε κατάθλιψη. Έλα να σ αγκαλιάσω. Θα µε θυµάσαι; Πότε; Μετά. Αν µπορώ. Εσύ; ε θα σε ξεχάσω, ούτε και το παιδί. Ας κοιµηθούµε. Μην κλαις. Μου αρέσει, άσε µε. Έλα να γελάσουµε. Θα ξυπνήσουµε το παιδί. εν πειράζει. Γελάνε αρχικά αµήχανα και µετά µε την καρδιά τους.

63 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του Στο σπίτι των φίλων µετά την κηδεία. Η Μητέρα και ο Πατέρας υποβαστούνε τον Φίλο και τον ξαπλώνουν στον καναπέ. (Στον Φίλο) Θέλεις λίγο νερό; Συνήθως δεν είναι τόσο ευαίσθητος µε τις κηδείες, δεν ξέρω τι τον έπιασε. Ρεζίλι µας έκανες. Άσε µε Η Μητέρα φέρνει νερό στον Φίλο. (Στον Πατέρα) Χίλια συγνώµη. Μη λες βλακείες. Ε πώς, το παιδί σας χάσατε. Ο Φίλος κλαίει µε λυγµούς. Συγκρατήσου. εν πειράζει, άσ τον. Ούτε δικό του να τανε. (Κλαίγοντας) ικό µου ήτανε. εν λέω, ήταν σαν δικό µας αλλά να µην αφήσεις τον πατέρα του να θρηνήσει, όλοι εσένα κοιτάζανε. Εγώ είµαι ο πατέρας. Αλήθεια; Ναι.

64 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 64 Ρωτάς τον άντρα µου αν είναι ο πατέρας του γιου σου; Πού ζεις; ε θυµάµαι να είχαµε κάτι µεταξύ µας. εν είχαµε. (Στον Πατέρα) εν είναι δικό σου το παιδί; Μόνο στα χαρτιά. Α. Είναι δικό µου. Ήταν δικό σου. Ο Φίλος κλαίει γοερά. Εγώ είµαι σίγουρα η µητέρα; Τι λες; Ναι, ήµουν εγώ, αυτό το θυµάµαι αλλά εσένα δε σε θυµάµαι καθόλου. Έγινε σε ένα πάρτι, ήµασταν µεθυσµένοι. Μίλα, µε ανάγκασες να το κάνω; Φώναζες κάπως. Ε τότε δεν ήσουν αυτή. Γιατί; (Υποτιµητικά) Αυτή δε φωνάζει ποτέ. Μπορεί να πονούσα. Υπάρχει κάτι που βασανίζει κι εµένα και θα ήθελα να σας το πω. (Στον Φίλο) Ήµουν εκατό τοις εκατό εγώ; Νοµίζω. Κρίµα που δεν το θυµάµαι. Έχω κι εγώ να πω κάτι. Ουφ.

65 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 65 Τι; Μου έφυγε ένα βάρος. Γιατί; Έµαθα ποιος ήταν ο πατέρας του, Θεός σχωρέστο. Χαίροµαι που είσαι εσύ, µου είσαι πολύ συµπαθής. Ευχαριστώ. Να βάλω ουισκάκια; Έχω κάτι σοβαρό να σας πω, γιατί δε µ ακούτε; Να παραγγείλουµε καµιά πίτσα, µε κάτι κόλλυβα είµαι από το πρωί. Έφαγες και παξιµάδια. Ωραία παξιµάδια, από πού τα πήρατε; (Στον Πατέρα) Μετράς τις µπουκιές µου; Από πού τα πήρατε; Ο Πατέρας σερβίρει ουίσκι. ώστε µου λίγη σηµασία, αξίζει τον κόπο, σας το ορκίζοµαι. Να βάλουµε µουσική; Μήπως δεν κάνει; Γιατί; Σωστά, στο κάτω-κάτω δεν ήταν δικό µου παιδί. Ο Φίλος ξεσπά πάλι σε κλάµατα. Τι του το θύµησες; Λοιπόν αν δεν µ ακούσετε αυτή τη στιγµή θα σηκωθώ και θα φύγω.

66 Ο Φοίνικας και το Κοτόπουλό του 66 Ο Φίλος συνεχίζει να κλαίει. Μη στεναχωριέσαι, θα κάνουµε άλλο. Ναι; (Πιάνει ένα µαχαίρι) Θα το χώσω στο λαιµό µου, θα σκοτωθώ µπροστά σας! Πότε θα το κάνουµε; Όποτε θέλεις. (Στον Πατέρα) Σε πειράζει; Πρώτη φορά είναι; Ακούστε µε, είναι καλό αυτό που θέλω να πω. εν το κάνετε τώρα να ξεµπερδεύουµε; Θα πάτε µέσα. Θέλω να βλέπω. (Στον Φίλο) Τι λες; Μωρέ να ξεµπερδεύουµε. Μα τω Θεώ, αν δεν µ ακούσετε θα πέσω από το µπαλκόνι. Ο Φίλος κάνει βιαστικά να γδύσει την Μητέρα. Να το παίρναµε σε βίντεο; εν είναι κακή ιδέα. Θα βάλω φωτιά να σας κάψω! εν περιµένετε να παραγγείλω εκείνη την πίτσα Καλά λες, πεινάω. Θα σας σκοτώσω όλους! Γιατί δεν µ ακούτε; Κι εγώ πεινάω λίγο. Θα κατουρήσω στο πάτωµα, θα κλάσω! Εγώ δεν πεινάω. ΘΑ ΣΑΣ ΘΑ

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος -ένας µονόλογος-

Το τέλος -ένας µονόλογος- Το τέλος -ένας µονόλογος- Γυναίκα µόνη, όµορφη, τριακονταετής. Καθιστή, µετά όρθια, πάντα µόνη. Χώρος κλειστός, ελάχιστα φωτεινός, παλιά ωραίος. Η ατµόσφαιρα έχει κάτι το πένθιµο. Το πρόσωπο κάτι το µόνιµο

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Ανδρέας Σµοϊλης Μελίνα Ρήγα Μαθητές στο Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης 2007-2008 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Αλεξιάδη alexiadi@theatroedu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ. αντωνυμίες. Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη. τηί.

ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ. αντωνυμίες. Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη. τηί. αντωνυμίες ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη τηί. μου - σου - του Τα γονίδια μας ϊέρετε ότι... Τα χαρακτηριστικά μας τα κληρονομούμε 1 από τα γονίδια 2 των γονιών μας, τα οποία τα βρίσκουμε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι.

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. On the road Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. 10.06.2014 Το ερώτημα είναι ποια είναι τα όνειρα σου, ο δρόμος είναι εύκολος. Αν ξέρεις τα όνειρα σου, ο δρόμος φωτίζεται μόνος

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5 ΥΓΕΙΑ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας. Θέµα Είδος επικοινωνίας Ασκήσεις. Επείγουσα κλήση Συζήτηση από κοντά Λεξιλόγιο

Ενότητα 5 ΥΓΕΙΑ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας. Θέµα Είδος επικοινωνίας Ασκήσεις. Επείγουσα κλήση Συζήτηση από κοντά Λεξιλόγιο Ενότητα 5 ΥΓΕΙΑ Παρουσίαση της ενότητας Σε αυτή την ενότητα, παρουσιάζονται διάλογοι επικοινωνίας µε το γιατρό και τον φαρµακοποιό, καθώς και διάλογοι µεταξύ φίλων που περιγράφουν συναισθήµατα και συµπτώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.).

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.). ΚΑΣΕΤΑ 1, ΠΛΕΥΡΑ Α Γεια σας, αγόρια και κορίτσια. Εδώ Χάννα Μπέικερ. Ζωντανά και στερεοφωνικά. Δεν το πιστεύω. Όχι επαναλήψεις. Όχι ανκόρ. Κι αυτή τη φορά σίγουρα όχι παραγγελιές. Όχι, δεν μπορώ να το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Να γράψετε μία ιστορία, σενάριο, διάλογο με τίτλο «Ο τεμπέλης φιλόσοφος και η γκρινιάρα σύζυγός του». Να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία που βρίσκονται στο μάθημα 1.1. Γυν.: - Καλησπέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά Διαμορφώνουμε κατάλληλα την τάξη μας, σε μια γωνιά έχουμε βάλει ένα τραπέζι και πάνω σ αυτό κατσαρόλες, ένα ξύλο κοπής, κουτάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2012

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2012 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2012 ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

1. Μυστήρια ycvcoaia! 2. Εγώ και ecu μαζί. προσωπικές αντωνυμα

1. Μυστήρια ycvcoaia! 2. Εγώ και ecu μαζί. προσωπικές αντωνυμα αντωνυμίες Π ΡΟΣΩΠ Ι Κ ΕΣ προσωπικές αντωνυμα 1. Μυστήρια ycvcoaia! Αγόρια: Γεια σας, κορίτσια! Κορίτσια: Γεια σας! Γιάννης: Πάμε για μπάσκετ; Θα παίξουμε δίδυμοι 1 εναντίον διδύμων! Μαρία: Μα είστε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

- Φοράς φακούς? - Ναι. - Τους ανάβεις λίγο? ------ -Πρώτη μέρα σήμερα στο γυμναστήριο και η πέρσοναλ τρέϊνερ με ρώτησε αν θέλω πόδια,πλάτη ή στήθος.

- Φοράς φακούς? - Ναι. - Τους ανάβεις λίγο? ------ -Πρώτη μέρα σήμερα στο γυμναστήριο και η πέρσοναλ τρέϊνερ με ρώτησε αν θέλω πόδια,πλάτη ή στήθος. - Φοράς φακούς? - Ναι. - Τους ανάβεις λίγο? -Πρώτη μέρα σήμερα στο γυμναστήριο και η πέρσοναλ τρέϊνερ με ρώτησε αν θέλω πόδια,πλάτη ή στήθος. -Στήθος κοτόπουλο και μια πατάτες,της είπα. -Θα σε πάρω τηλ

Διαβάστε περισσότερα

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» Τα παιδιά της Γ Τάξης στα πλαίσια της ενότητας «ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» πραγματοποίησαν συνέντευξη στον κτηνίατρο Δρ. Αντρέα Πιτζιόλη Αρχικά, τη μαγνητοφώνησαν. Στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά και μετέτρεψαν

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

Ejercicios de Gramática

Ejercicios de Gramática 1. Γραψτε το σωστό άρθρο Παιδί Φοιτητής Ελλάδα Έλληνας Μαδρίτη Λολούδι Αναπτήρας Παλτό Νερό Άνθρωπος Βιβλίο Γυναίκα Άντρας Σχολείο Βιβλιοθήκη Μάθημα Λέξη Γλώσσα Σπίτι Λογαριασμός Λόγος Κόρη Ήλιος Παραλία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: «Κι εμείς με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΠΡΟΣΩΠΑ:

ΤΙΤΛΟΣ: «Κι εμείς με ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΠΡΟΣΩΠΑ: ΑΦΗΓΗΤΗΣ 1 ΑΦΗΓΗΤΗΣ 2 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ 1 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ 2 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ 3 ΚΟΝΣΕΡΒΑ 1 ΚΟΝΣΕΡΒΑ 2 ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 4 ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ 1 ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ 2 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΦΕ 1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΦΕ 2 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΦΕ

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 ΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ

Ενότητα 7 ΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ Ενότητα 7 ΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ Παρουσίαση της ενότητας Σε αυτή την ενότητα, ο Ανδρέας επισκέπτεται ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και ζητάει πληροφορίες και υπηρεσίες για διάφορα βασικά θέµατα, όπως η ασφάλιση,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βοήθηµα για όσους: Προβληµατίζονται µε το κάπνισµα Έχουν αποφασίσει να το κόψουν Το έχουν κόψει και θέλουν να παραµείνουν µη καπνιστές

Ένα βοήθηµα για όσους: Προβληµατίζονται µε το κάπνισµα Έχουν αποφασίσει να το κόψουν Το έχουν κόψει και θέλουν να παραµείνουν µη καπνιστές Προσπάθησε µαζί µε έν α φίλο σου Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Κλινικής Ψυχολογίας Οδηγός ιακοπής Καπνίσµατος Ένα βοήθηµα για όσους: Προβληµατίζονται µε το κάπνισµα Έχουν αποφασίσει να το κόψουν Το έχουν κόψει

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο A2 Πώς να επικοινωνείτε στην καθημερινότητα σας στην Ελλάδα Με την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση! γραφομηχανής, βιβλίο, αυγοθήκη, χαρτοσακούλα, χαρτόκουτο, τετράδιο.

Ανακύκλωση! γραφομηχανής, βιβλίο, αυγοθήκη, χαρτοσακούλα, χαρτόκουτο, τετράδιο. Ανακύκλωση! Αφού διαβάσαμε από το βιβλίο μας το θεατρικό κείμενο «τα χαρτιά ανακυκλώνονται» φτιάξαμε σε χάρτινες σακούλες τους ήρωες και το παίξαμε! Ήταν πολύ διασκεδαστικό! Ήρωες: Εφημερίδα, φάκελος αλληλογραφίας,

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα θεατρικό διάλογο και να προβληματιστούν για τα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων τους στα μαθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 ΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας

Ενότητα 7 ΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας Ενότητα 7 ΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ Παρουσίαση της ενότητας Σε αυτή την ενότητα, ο Ανδρέας επισκέπτεται ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και ζητάει πληροφορίες και υπηρεσίες για διάφορα βασικά θέµατα, όπως η ασφάλιση,

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα