ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Οδηγός επιτυχίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Οδηγός επιτυχίας"

Transcript

1 1 of 22 4/5/2009 8:31 πµ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Οδηγός επιτυχίας Πώς να γράψετε άριστα Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι Πώς θα εξεταστούν και πώς θα βαθµολογηθούν τα µαθήµατα Τι πρέπει να προσέξετε Τι πρέπει να αποφύγετε, ΤουΧρήστου Κάτσικα ΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ευτέρα 4 Μαΐου 2009 Όπως είναι γνωστό, το µυστικό της επιτυχίας ενός υποψηφίου ήταν-πάντα και εξακολουθεί να είναι- η υψηλή απόδοσή του στα γραπτά. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήµερα όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος για να έχει την καλύτερη δυνατή επίδοση στις εξετάσεις: τον τρόπο εξέτασης και τους όρους βαθµολόγησης των πανελλαδικώς εξεταζόµενων µαθηµάτων µαζί µε τις βαθµολογίες των περσινών υποψηφίων στα αντίστοιχα µαθήµατα. Εδώ ο υποψήφιος θα βρει λεπτοµερείς οδηγίες και συµβουλές για κάθε µάθηµα, τα λάθη που πρέπει να αποφύγει, καθώς και τον δεκάλογο της επιτυχίας Η... ανατοµία της βαθµολόγησης των γραπτών Ένα θέµα βαθµολογείται µε την ανώτατη βαθµολογία όταν: είναι: Α. Έχει αναπτυχθεί µε πληρότητα, σύµφωνα µε το αντίστοιχο διδακτικό βιβλίο (συµφωνία µε το νόηµα και όχι µε το γράµµα του βιβλίου) Β. εν παρουσιάζει επιστηµονικά σφάλµατα Γ. Παρουσιάζει ορθή δοµή. Χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακριβολογία Ε. Περιέχει τα απαραίτητα σχήµατα, επεξηγηµατικά διαγράµµατα, κ.λπ. (όπου αυτά είναι αναγκαία) Θετικά στοιχεία για τη βαθµολόγηση Α. Η ορθή αφετηρία για την ανάπτυξη Β. Η πληρότητα και η ορθότητα των σχηµάτων, όπου αυτά απαιτούνται (π.χ. στα Μαθηµατικά) Για να βαθµολογηθεί η επίλυση µιας άσκησης στα Μαθηµατικά, τη Φυσική, τη Χηµεία και τη Βιολογία µε την ανώτατη βαθµολογία πρέπει: Α. Να έχει ορθή αφετηρία και λογική επεξεργασία Β. Να περιέχει επαρκή και ορθή αιτιολόγηση Γ. Να φθάνει σε σωστό αριθµητικό αποτέλεσµα συνοδευόµενο µε τις ορθές µονάδες. Να περιέχει τα απαραίτητα σχήµατα ορθά και πλήρη Ε. Να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακριβολογία Εκτιµώνται θετικά κατά τη βαθµολόγηση τα εξής στοιχεία: Α. Η ορθή αφετηρία και επεξεργασία µιας άσκησης, έστω και αν αυτή δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς Β. Τα σωστά και πλήρη σχήµατα, εφόσον αποδεικνύουν κατανόηση του αντικειµένου Αντίθετα κατά τη βαθµολογία δεν λαµβάνεται υπόψη ένα ορθό αριθµητικό αποτέλεσµα, το οποίο δεν προκύπτει από τη επεξεργασία της άσκησης ή του προβλήµατος. Όπου γίνεται αξιολόγηση ορθογραφικών σφαλµάτων, ως σοβαρότερα ορθογραφικά λάθη θεωρούνται αυτά που παρατηρούνται: Α. Στις καταλήξεις Β. Στις συνηθισµένες και εύχρηστες λέξεις Γ. Σε βασικούς κανόνες της γραµµατικής Ως δευτερεύοντα λάθη θεωρούνται όσα παρατηρούνται στον συλλαβισµό ή τη στίξη, καθώς και σε λέξεις που δεν είναι συνήθεις στον νεοελληνικό λόγο, εφόσον δεν παραβιάζονται θεµελιώδεις γραµµατικοί κανόνες.

2 2 of 22 4/5/2009 8:31 πµ Ο δεκάλογος του υποψηφίου ΟΧΙ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1Το βασικότερο λάθος, που κάνουν τα παιδιά είναι ότι δεν διαβάζουν καλά τα θέµατα όταν φτάσουν στα χέρια τους. Έχουν κάτι στο µυαλό τους και νοµίζουν ότι αυτό τους ζητούν να απαντήσουν. Η καλή µελέτη του θέµατος είναι το Α και το Ω στις εξετάσεις. Πολλοί µαθητές πέφτουν σε παγίδες διότι απάντησαν βιαστικά. Τα θέµατα συνήθως είναι διατυπωµένα µε σαφήνεια, συνεπώς έστω και στοιχειωδώς να έχει διαβάσει κάποιος, σίγουρα µπορεί να απαντήσει σε κάποια από αυτά. ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ 2 εύτερο βήµα είναι η κατάταξη των δεδοµένων. Αυτό βοηθά να σκεφτούµε ποιο δρόµο θα ακολουθήσουµε προς τη λύση του ζητήµατος. ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΑ ΕΣ 3Όταν κάτι δεν το γνωρίζουµε, προχωράµε στο επόµενο. εν σταµατάµε ποτέ. Στόχος είναι να συγκεντρώσουµε έστω και µία µονάδα. ΕΝ ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ Ο,ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ 4 εν σβήνουµε ποτέ ό,τι έχουµε γράψει. Χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο- από ανασφάλεια- σβήνουν απαντήσεις σωστές επειδή νοµίζουν ότι είναι λανθασµένες. Συνήθως αµφισβητούν την τελευταία στιγµή ακόµη και τις βασικές γνώσεις τους. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 5Στα µαθήµατα που τα θέµατα δίνονται σε δύο οµάδες (οµάδα Α και οµάδα Β ), δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις απαντήσεις των ερωτήσεων της οµάδας Β. Πρέπει να ανατρέξετε σε διάφορα σηµεία του σχολικού βιβλίου και οι απαντήσεις να έχουν νοηµατική αλληλουχία. ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 6Στα θεωρητικά µαθήµατα, προσοχή στην αυτούσια αναπαραγωγή λέξεων- εκφράσεων του κειµένου, όπως και στην αναπαραγωγή του ύφους του συγγραφέα. Είναι αρνητικά στοιχεία. ΚΑΝΤΕ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ 7Στα θετικά µαθήµατα: α) Προσοχή στα υποερωτήµατα. Τις περισσότερες φορές, τα συµπεράσµατα των πρώτων ερωτηµάτων πρέπει να χρησιµοποιηθούν στα επόµενα. β) Να χρησιµοποιείτε τους µηχανισµούς επαλήθευσης σε κάθε άσκηση, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα λάθους. ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ 8Στην έκθεση αποφύγετε σοβαρά λάθη όπως επαναλήψεις νοηµάτων, άτακτη παράθεση σκέψεων, κυκλική πορεία στην ανάπτυξη του θέµατος που την επαναφέρει στο σηµείο αφετηρίας µε επαναλήψεις προβολή µιας φανερά παράλογης θέσης

3 3 of 22 4/5/2009 8:31 πµ θέµατος, που την επαναφέρει στο σηµείο αφετηρίας µε επαναλήψεις, προβολή µιας φανερά παράλογης θέσης. ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΙΑΤΥΠΩΣΗ 9Οι βαθµολογητές επισηµαίνουν πολλές φορές ότι τα κείµενα είναι ακατανόητα και χρειάζονται αποκωδικοποίηση. Η προσπάθεια αυτή είναι εξαιρετικά κοπιαστική για τον καθηγητή και έχει συνέπειες σε εσάς. Άρα, δείξτε προσοχή στη διατύπωση του γραπτού σας. Η ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ Ο ΗΓΕΙ ΣΕ ΛΑΘΗ 10Οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και τύπου «σωστό - λάθος» κρύβουν παγίδες διότι... δείχνουν απλές. Προσέξτε τη διατύπωση των ερωτήσεων, η βιαστική µατιά οδηγεί σε λάθος συµπέρασµα. Συµβουλές στους υποψηφίους ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα συνηθέστερα λάθη που συναντώνται σε γραπτά µαθητών: Εκφραστικάή διατύπωσης. Παρατηρούνται στα γλωσσικά µαθήµατα. Λάθηαπό κατανόηση ή παρεξήγηση του ζητουµένου (σύγχυση εννοιών ή σχέσεων εννοιών, σύγχυση συνθηκών στην Ιστορία, φιλοσοφικών θεωριών κ.λπ.). Λάθηπροσήµων στις ασκήσεις των Μαθηµατικών και της Φυσικής. Λάθηστις χηµικές αντιδράσεις της Χηµείας. Προσοχή στην εκφώνηση Τα θέµατα, έτσι όπως διατυπώνονται, απαιτούν προσεκτική µελέτη ώστε να γίνει κατανοητό ακριβώς ποια είναι τα ερωτήµατα. Οι υποψήφιοι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως την εκφώνηση, για να αντιληφθούν τι ζητάει. Πολλές φορές, βλέπουν επιφανειακά την εκφώνηση και ταυτίζουν λανθασµένα τα θέµατα µε ερωτήµατα που ήδη έχουν µελετήσει. Ένα θέµα είναι δυνατόν να διατυπωθεί µε πολλούς τρόπους και να απαιτεί διαφορετικές απαντήσεις. Οδηγίες για τις απαντήσεις σε ερωτήσεις διαφορετικών τύπων Ερωτήσεις ανάπτυξης Αξιολογούνται η ορθότητα και η σαφήνεια των απαντήσεων, η συνθετική και δηµιουργική ικανότητα των µαθητών και η συνολική συγκρότηση του γραπτού. Πρέπει οι απαντήσεις να είναι σύµφωνες µε το νόηµα του βιβλίου, να µην υπάρχουν σηµαντικές παραλείψεις, κενά ή λογικά σφάλµατα ή άλλες ασυναρτησίες. Ιδιαίτερη σηµασία δίνεται στη συνθετική και κριτική ικανότητα του µαθητή, στην επιχειρηµατολογία που αναπτύσσει και στην πρωτοτυπία της απάντησής του, εφόσον το θέµα απαιτεί τη διατύπωση συλλογισµών και την έκφραση κρίσεων.

4 4 of 22 4/5/2009 8:31 πµ Ερωτήσεις σύντοµης απάντησης Σε γενικές γραµµές, ισχύουν οι ίδιες γενικές αρχές µε εκείνες που αναφέρθηκαν και για την αξιολόγηση των απαντήσεων σε ερωτήσεις ανάπτυξης. Εκτός από αυτές, λαµβάνονται υπόψη και η ευστοχία της απάντησης, η αποφυγή περιττών στοιχείων, η πυκνότητα των νοηµάτων και η ικανότητα του µαθητή να εκφράζει µε λίγα λόγια αυτό που θέλει να πει. Ερωτήσεις αντικειµενικού ή κλειστού τύπου α. Οι απαντήσεις σε αυτού του τύπου τις ερωτήσεις είναι από τη φύση τους ξεκάθαρες, εφόσον η ερώτηση και οι απαντήσεις είναι σωστά διατυπωµένες. Εάν κάποιος σηµειώνει δύο ή περισσότερες απαντήσεις, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνεται και η ορθή, η απάντηση θεωρείται λάθος. β. εν ισχύει αυτό, εάν κάποιος µαθητής σηµείωσε και άλλες απαντήσεις και µετά τις έσβησε ή τις διέγραψε. γ. Πρόσθετες επεξηγήσεις, εφόσον αυτές δεν ζητούνται, δεν είναι απαραίτητες. Αν όµως αναγράφονται, δεν µετρούν αρνητικά. Λοιπές γενικές τεχνικές υποδείξεις α. Στην περίπτωση που το θέµα (ιδίως αν πρόκειται για άσκηση ή πρόβληµα) είναι χωρισµένο σε υποερωτήµατα, τότε είναι δυνατόν σε ένα από τα αρχικά στάδια να υπάρξει κάποιο λάθος, αριθµητικό ή άλλο. Στη συνέχεια ο µαθητής διαπραγµατεύεται σωστά το υπόλοιπο θέµα, χρησιµοποιώντας όµως το λάθος που προηγήθηκε. Στην περίπτωση αυτή, ο µαθητής χάνει µόρια µόνο στο υποερώτηµα στο οποίο έκαµε το λάθος, ενώ τα µόρια των υπόλοιπων ερωτήσεων δεν επηρεάζονται από το λάθος αυτό. β. Οι τύποι που χρησιµοποιούνται στις απαντήσεις και περιέχονται στα διδακτικά βιβλία δεν χρειάζονται απόδειξη, εκτός αν αυτό σαφώς ζητείται στην ερώτηση. Αντίθετα, πρέπει να αποδεικνύονται όλοι οι υπόλοιποι τύποι που χρησιµοποιούνται. Πώς γίνεται η εξέταση και βαθµολόγηση Για την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα δίνεται στους µαθητές σε φωτοαντίγραφο απόσπασµα κειµένου (δοκιµιακού, λογοτεχνικού, άρθρου κ.λπ.) µίας έως δύο σελίδων από βιβλίο, εφηµερίδα ή περιοδικό (ή κατασκευασµένο για τον σκοπό της αξιολόγησης) που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστηµονικά ή άλλα θέµατα της καθηµερινής ζωής και έχει νοηµατική πληρότητα. Το κείµενο αυτό ανταποκρίνεται στην αντιληπτική ικανότητα των µαθητών και σχετίζεται άµεσα ή έµµεσα µε θεµατικούς κύκλους οικείους στους µαθητές από τη σχολική διδασκαλία. α) Να δώσουν µια σύντοµη περίληψη του κειµένου αυτού, της οποίας η έκταση καθορίζεται ανάλογα µε την έκταση και το νόηµα του κειµένου. β) Να απαντήσουν σε ερωτήσεις, µε τις οποίες ελέγχονται: Οι µαθητές καλούνται: 1. η κατανόηση του κειµένου (ιδεολογικά σηµεία του κειµένου, επιχειρήµατα συγγραφέα, προβλήµατα που θέτει, κ.λπ.) 2 η οργάνωση του λόγου (διάρθρωση δοµή διαίρεση και τιτλοφόρηση ενοτήτων συνοχή ενότητα συλλογιστική κ λπ )

5 5 of 22 4/5/2009 8:31 πµ 2. η οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δοµή διαίρεση και τιτλοφόρηση ενοτήτων, συνοχή, ενότητα, συλλογιστική, κ.λπ.) 3. Τα σηµασιολογικά στοιχεία (σηµασία λέξεων, συνώνυµα-αντώνυµα, κατασκευή φράσεων ή παραγράφων µε ορισµένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων κ.λπ.) 4. η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τη λειτουργία των µορφοσυντακτικών δοµών, καθώς και να χειρίζονται αυτές τις δοµές, ανάλογα µε τους επικοινωνιακούς στόχους του κειµένου γ) Να συντάξουν ένα κείµενο, ενταγµένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο, µε το οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν κάποια σηµεία του κειµένου ή αναπτύσσουν προσωπικές απόψεις, παίρνοντας αφορµή από το κείµενο. Η έκταση της ανάπτυξης αυτής καθορίζεται κατά προσέγγιση, χωρίς να υπερβαίνει τις 600 λέξεις Τα µυστικά της περίληψης Οι υποψήφιοι στο πλαίσιο του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας καλούνται να γράψουν την περίληψη του κειµένου που τους δίνεται. Τα αποτελέσµατα από το βαθµολογικό κέντρο πιστοποιούν τις σοβαρές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι υποψήφιοι στην προσπάθειά τους να γράψουν µια εύστοχη περίληψη που τους εξασφαλίζει υψηλή ΠΡΟΣΟΧΗ Προϋπόθεση συµµετοχής στις διαδικασίες επιλογής των τµηµάτων που περιλαµβάνονται στο Μηχανογραφικό ελτίο είναι η επίτευξη από τον υποψήφιο: είτε γενικού βαθµού πρόσβασης τουλάχιστον ίσου µε το µισό του µέγιστου δυνατού βαθµού (10,00). είτε η συγκέντρωση συνόλου µορίων τουλάχιστον ίσου µε το µισό του µέγιστου δυνατού αριθµού µορίων για κάθε σχολή ή τµήµα. ηλαδή, εάν ένας υποψήφιος έχει γενικό βαθµό πρόσβασης µικρότερο του 10, για να έχει πρόσβαση σε κάποιο τµήµα θα πρέπει να συγκεντρώνει το µισό του µέγιστου αριθµού µορίων στο τµήµα αυτό (δηλαδή µόρια για τα τµήµατα που δεν απαιτούν ειδικό µάθηµα και ή µόρια για τα τµήµατα που απαιτούν ειδικό µάθηµα, µε συντελεστή 1 ή 2 αντιστοίχως). βαθµολογία (25 από τις 100 µονάδες). Σύµφωνα µε τον Κώστα Αγγελάκο, λέκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο, η γραφή της περίληψης καθιστά απαραίτητη την άσκηση των µαθητών στην ανάγνωση του κειµένου. Με την πρώτη ανάγνωσηοι µαθητές εντοπίζουν και καταγράφουν το νοηµατικό κέντρο του κειµένου. Είναι σηµαντικό να αφιερωθεί χρόνος στην προσέγγιση των «νοηµατικών κέντρων» που εντόπισαν οι µαθητές. Η δεύτερη ανάγνωσηέχει στόχο την παρακολούθηση της σειράς εξέλιξης των γεγονότων- ιδεών στο κείµενο, παράγραφο προς παράγραφο. Στη συνέχεια, η επεξεργασία του κειµένου είναι δυνατό να πραγµατοποιηθεί µε την τεχνική των πλαγιότιτλων. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι περίληψη είναι η συνοπτική απόδοση του περιεχοµένου ενός κειµένου µε ένα σύντοµο κείµενο που αποδίδει τις βασικές ιδέες του αρχικού κειµένου χωρίς να αλλοιώνει το πνεύµα του συγγραφέα. Το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισµα της περίληψης είναι ότι περικλείει το κύριο στοιχείο και τις ιδέες του κειµένου µόνο και δεν είναι σχολιασµός. εν επιδιώκεται δηλαδή η εξήγηση, η ανάλυση ή η κριτική των σκέψεων και των ιδεών του συγγραφέα. Η έκτασή της καθορίζεται σε δεδοµένο αριθµό λέξεων (συνήθως ή λέξεις) από τον οποίο δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις

6 6 of 22 4/5/2009 8:31 πµ αποκλίσεις. Η περίληψη είναι ένα νέο κείµενο, προσωπικό δηµιούργηµα του κάθε µαθητή. Αυτό σηµαίνει ότι οι υποψήφιοιδεν πρέπει να µιµούνται το ύφος του συγγραφέα και να αποφεύγουν, όσο είναι δυνατόν, τη χρήση λέξεων ή φράσεων του κειµένου. Αν χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο µε λέξεις και φράσεις- κλειδιά, τότε πρέπει να χρησιµοποιούν εισαγωγικά. Το ύφος να έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Η ισόρροπη ανάπτυξη των βασικών ιδεών του κειµένου. Οι υποψήφιοι οφείλουν να διακρίνουν το ουσιώδες από το επουσιώδες και µέσα από την περίληψή τους να αναδεικνύουν τις βασικές ιδέες. Να µην περιλαµβάνουν πληροφορίες που δεν σχετίζονται άµεσα µε το κύριο θέµα ούτε λεπτοµέρειες, παραδείγµατα και διευκρινήσεις που δεν είναι απαραίτητες. Είναι προτιµότερο η περίληψη να γράφεται ως µία ενιαία παράγραφος. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα να χωριστεί σε παραγράφους µε βάση τη δοµή και το νόηµα του δοθέντος κειµένου, ιδιαίτερα αν η έκτασή της το επιτρέπει. Το πρώτο θέµα βαθµολογείται µε 25 µονάδες, το δεύτερο θέµα βαθµολογείται µε 35 µονάδες, οι οποίες κατανέµονται σε επιµέρους ερωτήσεις, ενώ το τρίτο θέµα βαθµολογείται µε 40 µονάδες. Έκθεση για να... µη βγείτε εκτός θέµατος Τι αξιολογείται στην ανάπτυξη της Έκθεσης: 1. Ο µαθητής απαντά γραπτά σε ερωτήσεις που αφορούν ένα κείµενο και µε τις οποίες: α) επιδιώκεται να κατανοεί το περιεχόµενο ενός κειµένου, δηλαδή: * να διακρίνει τους τρόπους πειθούς (επίκληση στη λογική, επίκληση στο συναίσθηµα του δέκτη, επίκληση στην αυθεντία, επίκληση στο ήθος του ποµπού) * να διακρίνει τα µέσα πειθούς (επιχειρήµατα, τεκµήρια) * να διακρίνει το είδος της συλλογιστικής πορείας (παραγωγική- επαγωγική) που ακολουθείται σε ένα κείµενο * να αξιολογεί τα µέσα πειθούς. Πιο συγκεκριµένα: - να ελέγχει την αλήθεια, την εγκυρότητα και την ορθότητα ενός επιχειρήµατος - να ελέγχει την αξιοπιστία των τεκµηρίων * να διακρίνει τους τρόπους και τα µέσα πειθούς - στη διαφήµιση - στον πολιτικό λόγο - στον επιστηµονικό λόγο * να διακρίνει την πειθώ από την προπαγάνδα * να διακρίνει τα είδη του δοκιµίου, προσέχοντας την οργάνωση/δοµή (συνειρµική- λογική), τον σκοπό (απόδειξη µιας θέσης- ελεύθερος στοχασµός), τη σκοπιά (υποκειµενική- αντικειµενική), τη γλώσσα (ποιητική, αναφορική λειτουργία) κ.λπ. * να διακρίνει ορισµένα χαρακτηριστικά του δοκιµίου, όπως ο υποκειµενισµός, ο αντιδιδακτισµός, ο κοινωνικός χαρακτήρας, ο εξοµολογητικός τόνος κ.λπ. * να εντοπίζει σε ένα δοκίµιο/άρθρο το θέµα, την άποψη του συγγραφέα, τα µέσα πειθούς που χρησιµοποιεί για να τεκµηριώσει την άποψή του τις προτάσεις του για την αντιµετώπιση του προβλήµατος κ λπ

7 7 of 22 4/5/2009 8:31 πµ του, τις προτάσεις του για την αντιµετώπιση του προβλήµατος κ.λπ. * να διακρίνει το δοκίµιο από άλλα συγγενή είδη του λόγου, όπως το άρθρο, η επιφυλλίδα β) επιδιώκεται να κατανοεί την οργάνωση ενός κειµένου, δηλαδή: * να εντοπίζει τα βασικά µέρη (πρόλογο, κύριο µέρος, επίλογο) και τις νοηµατικές ενότητες του κειµένου * να επισηµαίνει τους διάφορους τρόπους µε τους οποίους οργανώνεται ο λόγος, π.χ. µε αιτιολόγηση, µε σύγκριση και αντίθεση, µε ορισµό, µε διαίρεση, µε παράδειγµα κ.λπ. * να σχολιάζει τη συνοχή του κειµένου (διαρθρωτικές λέξεις κ.λπ.) * να χωρίζει το κείµενο σε παραγράφους, να δίνει πλαγιότιτλους σε παραγράφους/νοηµατικές ενότητες, να διευθετεί τη συνοχή του κειµένου γ) επιδιώκεται να διερευνά τη γλώσσα του κειµένου (λεξιλόγιο, στίξη, µορφοσυντακτικά φαινόµενα, γλωσσικές ποικιλίες, λειτουργίες της γλώσσας, ύφος κ.λπ.), δηλαδή: * να εντοπίζει και να αιτιολογεί την επιλογή του ποµπού: - στην ενεργητική ή παθητική φωνή - στο ρηµατικό πρόσωπο/ τον χρόνο/ την έγκλιση - στον µακροπερίοδο ή όχι λόγο - στην παράταξη ή στην υπόταξη - στα ρηµατικά ή ονοµατικά σύνολα - στην αναφορική ή στην ποιητική λειτουργία της γλώσσας - στα σηµεία στίξης - σε λόγιες ή λαϊκές λέξεις, σε ειδικό λεξιλόγιο, όρους κ.λπ. * να διευθετεί τη στίξη, να διορθώνει την ορθογραφία του κειµένου * να ερµηνεύει λέξεις, να αξιολογεί την ακρίβεια και τη σαφήνεια του λεξιλογίου * να αντικαθιστά λέξεις του κειµένου µε συνώνυµα, να βρίσκει αντώνυµα, να σχηµατίζει φράσεις µε ορισµένες λέξεις του κειµένου κ.λπ. * να χωρίζει το κείµενο σε παραγράφους και να διευθετεί τη συνοχή του * να χαρακτηρίζει το ύφος του κειµένου λαµβάνοντας υπόψη την επικοινωνιακή περίσταση (δέκτη, σκοπό, είδος λόγου κ.λπ.). 2. Ο µαθητής προχωρεί σε διάφορες γραπτές εργασίες µε αφόρµηση το συγκεκριµένο κείµενο. Επιδιώκεται ο µαθητής: * να πυκνώνει ένα κείµενο, να κάνει την περίληψη του κειµένου, να δίνει έναν τίτλο στο κείµενο ή πλαγιότιτλους σε παραγράφους/ νοηµατικές ενότητες του κειµένου * να οργανώνει το διάγραµµα του κειµένου * να αναπτύσσει µια φράση, µια παράγραφο, ένα επιχείρηµα του κειµένου * να ανασκευάζει τα επιχειρήµατα του κειµένου και να αναπτύσσει την αντίθετη άποψη * να µετασχηµατίζει ένα κείµενο π.χ. από ένα είδος λόγου σε ένα άλλο. Πώς γίνεται η εξέταση και βαθµολόγηση των µαθηµάτων ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1. ίνεται στους µαθητές απόσπασµα διδαγµένου κειµένου στίχων µε νοηµατική συνοχή και τους ζητείται: α) να µεταφράσουν ένα τµήµα του 8-10 στίχων στη νέα ελληνική και β) να απαντήσουν σε: i ύ (2) ή έ ί έ δέ / ξί / βλή

8 8 of 22 4/5/2009 8:31 πµ i. ύο (2) ερωτήσεις ερµηνευτικές, που µπορεί να αναφέρονται σε ιδέες/ αξίες/ προβλήµατα, στη στάση/ ήθος/ χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/ κοινωνικό/ πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του έργου, στη δοµή/ σύνθεση του κειµένου, σε υφολογικά/ αισθητικά θέµατα, µε βάση ολόκληρο το ανωτέρω απόσπασµα. ii.μία (1) ερώτηση ερµηνευτική που αναφέρεται σε τµήµατα του από µετάφραση διδασκόµενου κειµένου, σε συσχετισµό µε το παραπάνω εξεταζόµενο πρωτότυπο απόσπασµα. Σ αυτή την περίπτωση δίνεται στους µαθητές σε φωτοτυπία το συγκεκριµένο µεταφρασµένο τµήµα. iii. Μία (1) ερώτηση που αναφέρεται στο γραµµατειακό είδος, στο οποίο ανήκει το κείµενο, στον συγγραφέα ή το έργο του. iν. Μία (1) ερώτηση λεξιλογική- σηµασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σηµασίας τους, οικογένειες οµόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυµα, αντώνυµα). 2. ίνεται επίσης αδίδακτο πεζό κείµενο αττικής διαλέκτου στίχων και ζητείται: α) να το µεταφράσουν στη νέα ελληνική και β) να απαντήσουν σε: i. Μία (1) ερώτηση γραµµατικής και ii. Μία (1) ερώτηση συντακτικού. Κάθε ερώτηση του αδίδακτου κειµένου ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ µπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήµατα, ανάλογα µε το είδος των ερωτήσεων που χρησιµοποιούνται. Για την εξέταση των παραπάνω θεµάτων τόσο στο διδαγµένο όσο και στο αδίδακτο κείµενο µπορεί, ανάλογα µε την περίπτωση και το είδος των διδακτικών στόχων που αξιολογούνται, να χρησιµοποιούνται διάφορα είδη ερωτήσεων. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ίνουµε σήµερα ορισµένες πρακτικές οδηγίες προς τους ενδιαφεροµένους για την έγκαιρη και όσο γίνεται πληρέστερη προετοιµασία τους ώστε να αντιµετωπίσουν κυρίως το χαρακτηριζόµενο ως «φόβητρο», αδίδακτο κείµενο. 1. Να ολοκληρώνει τη µετάφραση του διδαγµένου κειµένου και τις παρατηρήσεις, ώστε να αφιερώνει τον υπολειπόµενο χρόνο στη µετάφραση του αδίδακτου, που απαιτεί περισσότερο χρόνο και άνεση. 2. Απαραίτητη είναι η ανάγνωση του πρωτότυπου κειµένου δύο και τρεις φορές, προκειµένου να κατανοηθεί το κεντρικό θέµα του και ενδεχοµένως οι πρωταγωνιστές του. 3. Βοηθός στην παραπάνω διαδικασία µπορεί να είναι ο συγγραφέας και ο τίτλος του ευρύτερου έργου, απ όπου προέρχεται το απόσπασµα, ώστε να προσδιοριστεί ο χρόνος και το είδος του λόγου (δικανικό φιλοσοφικό ιστορικό ρητορικό κ ά )

9 9 of 22 4/5/2009 8:31 πµ ώστε να προσδιοριστεί ο χρόνος και το είδος του λόγου (δικανικό, φιλοσοφικό, ιστορικό, ρητορικό κ.ά.). 4. Απαραίτητος είναι ο χωρισµός των προτάσεων, ώστε να αποκαλύπτεται η δοµή του κειµένου και να προσδιορίζονται οι επιµέρους νοηµατικές ενότητες. 5. Μετάφραση και συντακτικός προσδιορισµός των λέξεων πρέπει να ακολουθούν παράλληλη πορεία. Να µη γίνεται αυτοσκοπός η συντακτική ανάλυση, αλλά ένα µέσο που θα υποβοηθήσει τη νοηµατική αναπαράσταση. 6. Να αποφεύγεται η πιστή µετάφραση στη βάση της συντακτικής θέσης των λέξεων ή φράσεων, ώστε να µην προκύπτει «ξύλινος» λόγος που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νεοελληνικού λόγου. 7. Η προφορική ανάγνωση της µετάφρασης θα φέρει στην επιφάνεια άκαµπτες και ασύµβατες µε τη νεοελληνική εκφράσεις. 8. Ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους και στις εγκλίσεις των ρηµάτων και των ρηµατικών τύπων για να µη χάνεται η αίσθηση του χρόνου. 9. Οι άγνωστες λέξεις να ερµηνεύονται µε τη βοήθεια των συµφραζοµένων ή από παράγωγες λέξεις της νεοελληνικής, των οποίων γνωρίζουµε τη σηµασία. 10. Να δίνεται ιδιαίτερη σηµασία στις µικρές λέξεις που δεν επηρεάζουν το νόηµα της πρότασης, αλλά αποτελούν συνδεσµικά στοιχεία των περιόδων. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Στη γραµµατική παρατήρηση τα λάθη που εµφανίζονται, εκτός από εκείνα που οφείλονται σε άγνοια, είναι: τύποι διαφορετικοί από αυτούς που ζητούνται, επειδή ο µαθητής δεν είναι προσεκτικός στην ανάγνωση της παρατήρησης και ελλιπής εφαρµογή του πολυτονικού συστήµατος, αφού από ορισµένους µαθητές δεν χρησιµοποιούνται ποτέ τα πνεύµατα και η περισπωµένη. Οι µαθητές λοιπόν πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά αυτά που ζητούνται από την παρατήρηση και να µην ξεχνούν το πολυτονικό σύστηµα, που ισχύει στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Στη συντακτική παρατήρηση ο συντακτικός ρόλος των λέξεων πρέπει να αποδίδεται ολοκληρωµένος και να δηλώνεται η εξάρτησή του. Η βαθµολογία κατανέµεται ως εξής: α) Η µετάφραση του διδαγµένου κειµένου βαθµολογείται µε 10 µονάδες και του αδίδακτου µε 20 µονάδες της εκατοντάβαθµης κλίµακας β) Κάθε ερώτηση βαθµολογείται µε 10 µονάδες της εκατοντάβαθµης κλίµακας γ) Στις περιπτώσεις των διδαγµένων κειµένων για τα οποία δεν προβλέπεται από το Πρόγραµµα Σπουδών διδασκαλία από

10 10 of 22 4/5/2009 8:31 πµ περιπτώσεις των διδαγµένων κειµένων για τα οποία δεν προβλέπεται από το Πρόγραµµα Σπουδών διδασκαλία από µετάφραση, δεν δίνεται στους µαθητές η υπό στοιχείο 1.β. ii ερµηνευτική ερώτηση και τότε οι δύο πρώτες υπό στοιχείο 1.β. i ερµηνευτικές ερωτήσεις βαθµολογούνται η καθεµία µε δέκα πέντε (15) µονάδες της εκατοντάβαθµης κλίµακας Η εξέταση στη Νεοελληνική Λογοτεχνία αναφέρεται σε πεζό ή ποιητικό κείµενο που περιέχεται στη διδαχθείσα ύλη της αντίστοιχης τάξης, το οποίο δίνεται στους µαθητές σε φωτοτυπία, µαζί µε τις αναγκαίες σηµασιολογικές ή άλλες διευκρινίσεις. Το κείµενο συνοδεύεται από πέντε ερωτήσεις που αναφέρονται: α) στον συγγραφέα του έργου και σε γραµµατολογικά στοιχεία που προκύπτουν άµεσα ή έµµεσα από το κείµενο (1 ερώτηση), β) στη δοµή του κειµένου, στην επαλήθευση ή διάψευση µιας κρίσης µε βάση το κείµενο, σε παρατηρήσεις επί των εκφραστικών µέσων και τρόπων του κειµένου. (υφολογική διερεύνηση, αφηγηµατικές λειτουργίες, επιλογές του δηµιουργού σε διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης) (2 ερωτήσεις), γ) σε σχολιασµό ή στη σύντοµη ανάπτυξη, σε 1-2 παραγράφους, ορισµένων χωρίων του κειµένου (1 ερώτηση), δ) σε σχολιασµό αδίδακτου λογοτεχνικού κειµένου το οποίο δίνεται στους µαθητές επίσης σε φωτοτυπία και είναι ίσης, κατά προσέγγιση, δυσκολίας µε το διδαγµένο (1 ερώτηση). Αλλιώς προσεγγίζουµε ένα ποίηµα και αλλιώς ένα πεζογράφηµα Σύµφωνα µε την Ανθούλα ανιήλ, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, «το µάθηµα της Λογοτεχνίας κινείται σε δύο σκέλη. Το ένα είναι το τι και το άλλο είναι το πώς. Το τι αφορά το περιεχόµενο, το πώς τη µορφή. Αλλιώς προσεγγίζουµε ένα ποίηµα και αλλιώς ένα πεζογράφηµα. Στο πεζογράφηµα, µετά την προσεκτική ανάγνωση του κειµένου και τη διαδικασία κατανόησης, αναγνωρίζουµε τη µορφή, τη δοµή, τα µέρη του κειµένου (κεφάλαιαπαραγράφους- ενότητες), τον τρόπο που συνδέονται µεταξύ τους, πώς γίνεται η µετάβαση από το ένα µέρος στο άλλο, ποια είναι η εξέλιξη. Ποια είναι τα κύρια και τα δευτερεύοντα πρόσωπα, ποιος είναι ο ρόλος και η σηµασία τους στην πλοκή του έργου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, πώς αυτά λειτουργούν και προωθούν την εξέλιξη. Ποιος είναι ο αφηγητής και ποια η οπτική γωνία του, πώς προχωρεί η αφήγηση: ευθύγραµµα στον χρόνο ή µε αναχρονίες (αναδροµές, προδροµικές αφηγήσεις, διάρκεια, συχνότητα). Ποια είναι η σηµασία των λεπτοµερειών, τα εκφραστικά µέσα και η γλωσσική ποικιλία του κειµένουπώς δηλαδή διαφοροποιείται από περιβάλλον σε περιβάλλον και τι σηµαίνει αυτό γενικότερα για το έργο. Στο ποίηµα, εκτός των ανωτέρω, καθοδηγητική µπορεί να γίνει η αίσθηση που αποκοµίζουµε από την ανάγνωση. Η εκκίνηση γίνεται από το πρώτο, το αναφορικό επίπεδο και επεκτείνεται σε ένα δεύτερο, το συνυποδηλωτικό επίπεδο. Τι είναι δηλαδή αυτό που υπονοείται και δεν καταδηλώνεται. Προσέχουµε τη χρήση της γλώσσας, τη θέση µιας λέξης µέσα στο κείµενο, τα επίπεδα ερµηνείας της, τις διαθέσεις ή τις προθέσεις του ποιητή, τη µουσικότητα του στίχου, την ποιότητα του λόγου του µαθητή». ΛΑΤΙΝΙΚΑ Η ερώτηση α βαθµολογείται µε δεκαπέντε (15) µονάδες, οι δύο ερωτήσεις της β περίπτωσης µε είκοσι (20) µονάδες η καθεµία, η ερώτηση γ µε εικοσιπέντε (25) µονάδες και η ερώτηση δ µε είκοσι (20) µονάδες. Σε περίπτωση κατά την οποία µία (1) ερώτηση αναλύεται σε υποερωτήµατα, η βαθµολογία που προβλέπεται γι αυτήν κατανέµεται ισότιµα στα υποερωτήµατα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεµάτων καθορίζεται διαφορετικός συντελεστής βαρύτητας γι αυτά. Στους µαθητές δίνεται διδαγµένο κείµενο στίχων και ζητείται από αυτούς: α) Να το µεταφράσουν στη νέα ελληνική γλώσσα. β) Να απαντήσουν σε τέσσερις (4) παρατηρήσεις: δύο (2) γραµµατικές και δύο (2) συντακτικές, οι οποίες µπορεί να αναλύονται σε υποερωτήµατα. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ Τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται: Στη µετάφραση Ο νεοελληνικός λόγος πάσχει, πολλές φορές, µε λάθη έκφρασης, λεξιλογίου και σύνταξης. Ο µαθητής που έχει διαβάσει πρόχειρα προσπαθεί να αποδώσει το λατινικό κείµενο σε νεοελληνικό λόγο, ο οποίος παρουσιάζει κενά. Στη γραµµατική Λάθη καταλήξεων στα ρήµατα, αδυναµία να αναγνωριστεί το θέµα και οι αρχικοί τους χρόνοι και στις δύο φωνές

11 11 of 22 4/5/2009 8:31 πµ αδυναµία να αναγνωριστεί το θέµα και οι αρχικοί τους χρόνοι και στις δύο φωνές. εν αναγνωρίζονται οι συζυγίες, η φωνή και οι εγκλίσεις των ρηµάτων. Τα επίθετα δεν διακρίνονται µε ευκολία, υπάρχει αδυναµία σχηµατισµού παραθετικών των επιθέτων. Οι αντωνυµίες συγχέονται µε τα ονόµατα και κλίνονται λάθος. Αδυναµία αφοµοίωσης της ύλης, προσπάθεια στείρας αποµνηµόνευσης και χωρίς κριτική αξιολόγηση των δεδοµένων της ύλης, η οποία σηµειωτέον δεν είναι µεγάλη, αφού διδάσκεται σε δύο τάξεις αντί της µίας του παλαιού συστήµατος. Στο συντακτικό εν αφοµοιώνονται µε ευκολία οι εξαιρέσεις του λατινικού συντακτικού σε σχέση µε αυτό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Ο µαθητής αρκείται απλώς να απαντήσει και όχι να δικαιολογήσει, κάτι που ζητείται τις περισσότερες φορές στα ερωτήµατα. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Η βαθµολογία στην Γ Τάξη κατανέµεται ως εξής: i. Μετάφραση κειµένου 40 µονάδες. ii. Κάθε γραµµατική ή συντακτική παρατήρηση 15 µονάδες. και Μαθηµατικά και Στοιχεία Στατιστικής Στους µαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέµατα από την εξεταστέα ύλη, τα οποία µπορεί να αναλύονται σε υποερωτήµατα, µε τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθµων, η ικανότητα του µαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δηµιουργικά ένα δεδοµένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρµογής κατάλληλης µεθόδου. Τα τέσσερα θέµατα που δίνονται στους µαθητές διαρθρώνονται ως εξής: α) Το πρώτο θέµααποτελείται από ερωτήµατα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισµούς, λήµµατα, προτάσεις, θεωρήµατα και πορίσµατα. Με το θέµα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συµπερασµάτων, καθώς και η σηµασία τους στην οργάνωση µιας λογικής δοµής. β) Το καθένα από το δεύτερο και το τρίτο θέµααποτελείται από µια άσκηση που απαιτεί από τον µαθητή ικανότητα συνδυασµού και σύνθεσης εννοιών αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών Η κάθε άσκηση µπορεί να αναλύεται σε επιµέρους ερωτήµατα. γ) Το τέταρτο θέµααποτελείται από µία άσκηση ή ένα πρόβληµα που η λύση απαιτεί από τον µαθητή ικανότητες συνδυασµού και σύνθεσης προηγούµενων γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών κατά τη διαδικασία επίλυσής του. Το θέµα αυτό µπορεί να αναλύεται σε επιµέρους ερωτήµατα, τα οποία βοηθούν τον µαθητή στη λύση. Η βαθµολογία κατανέµεται ανά είκοσι πέντε (25) µονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέµατα. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 1. ιαβάζουµε προσεκτικάτις εκφωνήσεις για να κατανοήσουµε τα δεδοµένα και τα ζητούµενα. Αντίθετα, αποφεύγουµε τη βιαστική ανάγνωση που είναι πιθανό να µας οδηγήσει να ταυτίσουµε το ή τα θέµατα µε ερωτήµατα που ήδη έχουµε µελετήσει. Ένα θέµα µπορεί να διατυπωθεί µε πολλούς τρόπους και να απαιτεί διαφορετικές απαντήσεις. 2. Αρχίζουµε να απαντάµεαπό τα θέµατα που µας φαίνονται πιο προσιτά και εύκολα. Αν κάποιο θέµα µάς φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, το αφήνουµε για αργότερα. Το ίδιο κάνουµε αν δεν είµαστε απόλυτα βέβαιοι για τις απαντήσεις µας.

12 12 of 22 4/5/2009 8:31 πµ 3. εν χάνουµε πολύ χρόνοσε κάποια «δύσκολα» σηµεία «κολλώντας» σε αυτά χωρίς να έχουµε υπολογίσει τον χρόνο για να απαντήσουµε στα υπόλοιπα θέµατα. Στο τέλος ναεπανέλθουµεστα σηµεία που είχαµε «κολλήσει». 4. Τα υποερωτήµατατης άσκησης (συνήθως 3ου και 4ου θέµατος) είναι συνήθως ισοδύναµα, συνεπώς το καθένα µπορεί να απαντηθεί χωρίς να απαιτείται η απάντηση του προηγούµενου ή του επόµενου. Τις περισσότερες φορές, τα συµπεράσµατα των πρώτων ερωτηµάτων πρέπει να χρησιµοποιηθούν στα επόµενα. 5. εν βιαζόµαστεκαι εξαντλώντας τον χρόνο εξέτασης αφιερώνουµε λεπτά για να ελέγξουµε προσεκτικά το γραπτό µας και να διορθώσουµε τυχόν λάθη. Οφείλουµε να χρησιµοποιούµε τους µηχανισµούς επαλήθευσης σε κάθε άσκηση, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα λάθους. ΙΣΤΟΡΙΑ Προσοχή, ώστε να µην αφήνουµε θέµα αναπάντητο. Ακόµα και σε έναερώτηµα µιας άσκησης να γράψουµε έστω ένα τµήµα της λύσης. Η Ιστορία ως µάθηµα Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης εξετάζεται µε συνδυασµό ερωτήσεων, οι οποίες ταξινοµούνται σε δύο οµάδες. α) Στην πρώτη οµάδα περιλαµβάνονται δύο (2) θέµατα που µπορεί να αναλύονται σε ερωτήσεις µε τις οποίες ελέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των µαθητών (ιστορικές έννοιες, ιστορικά γεγονότα, χρονολογίες, δράση ιστορικών προσώπων, κοινωνικά, οικονοµικά, πολιτικά και πολιτιστικά φαινόµενα κ.τ.λ.) και η κατανόησή τους. β) Στη δεύτερη οµάδα περιλαµβάνονται δύο (2) τουλάχιστον θέµατα που απαιτούν σύνθεση ιστορικών γνώσεων και κριτική ικανότητα (αξιολογήσεις ιστορικών γεγονότων ή ιστορικών προσώπων, ανάλυση αιτιών ή συνθηκών που συνετέλεσαν στη διαµόρφωση και εξέλιξη σηµαντικών ιστορικών φαινοµένων κ.τ.λ.). Στην περίπτωση αυτή µπορεί να χρησιµοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίδεται στους µαθητές σε φωτοτυπία. Το υλικό αυτό αφορά γραπτές ιστορικές πηγές, εικαστικά έργα, χάρτες, διαγράµµατα κ.τ.λ. που χρησιµοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία ή ως µέσα άντλησης στοιχείων για την εξαγωγή ιστορικών συµπερασµάτων. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ Παρατηρούνται λάθη στην ακριβή απόδοση του περιεχοµένου ιστορικών εννοιών. Επίσης, πρέπει να προσεχτούν η ακρίβεια και η πληρότητα των απαντήσεων επί συγκεκριµένων ερωτήσεων για ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα, χρονολογίες και φαινόµενα. Εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή των υποψηφίων σε πολλές ερωτήσεις αντικειµενικού τύπου, όπου παρατηρούνται λάθη απροσεξίας ή βιασύνης, αν και οι ερωτήσεις συνήθως είναι εύκολες. Αδυναµία παρουσιάζουν οι µαθητές σε θέµατα της οµάδας Β, όποτε απαιτείται σύνθεση ιστορικών γνώσεων και κριτική ικανότητα. Υπάρχουν ερωτήσεις που αφορούν την επεξεργασία γραπτών ιστορικών πηγών, χαρτών, διαγραµµάτων, εικόνων, χρονολογικών πινάκων. Το συνηθέστερο σφάλµα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλοί µαθητές δεν περιορίζουν αυστηρά την απάντησή τους σε όσα ζητεί η ερώτηση, αλλά επεκτείνονται σε γενικόλογο συνολικό σχολιασµό. Ακόµη, οφείλουν να εντοπίσουν τη ζητούµενη πληροφορία και να τη συγκρίνουν µε την αντίστοιχη του σχολικού βιβλίου ή άλλης πηγής που τους δίδεται προς εξέταση. Στην ανάγνωση και ανάλυση παραθεµάτων και πινάκων χρειάζεται µεγάλη προσοχή, γιατί όσο βοηθητικά είναι τα κείµενα τόσο επικίνδυνο είναι να παρασύρουν τον µαθητή σε µια άνευ κρίσεως αναπαραγωγή του κειµένου. Για να απαντήσει σωστά ο µαθητής στην ερώτηση «µε βάση το παράθεµα και τις ιστορικές σας γνώσεις να απαντήσετε...», πρέπει: α) να ξέρει πολύ καλά τη θεωρία (γεγονότα) των διδαγµένων κεφαλαίων, β) να ξεχωρίσει µέσα από το παράθεµα τα στοιχεία που φωτίζουν το γεγονός και να τα αναφέρει, γ) αφού διαβάσει προσεκτικά, να επισηµάνει στοιχεία που υπαινίσσεται ο συγγραφέας και που µε την πρώτη µατιά είναι κρυµµένα, ζητούνται όµως από την ερώτηση και είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά κεφάλαια του βιβλίου. Άρα, είναι απαραίτητη η συνολική γνώση των ιστορικών γεγονότων και πάνω από όλα η κρίση, η αφαίρεση και η σύνθεση για την απάντηση των ερωτήσεων, ιδιαίτερα της Β οµάδας που βαθµολογούνται µε 50 µόρια. Η βαθµολογία κατανέµεται κατά 50% σε καθεµία από τις οµάδες αυτές. Η κατανοµή της βαθµολογίας στις ερωτήσεις κάθε οµάδας µπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα µε τον βαθµό δυσκολίας σε

13 13 of 22 4/5/2009 8:31 πµ µή ης β µ γ ς ς ρ ή ς µ ς µ ρ φ ρ γ µ β µ ς καθεµία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεµάτων και ανακοινώνεται στους µαθητές γραπτώς. ΦΥΣΙΚΗ- ΧΗΜΕΙΑ Στα µαθήµατα Φυσική και Χηµεία Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης δίνονται στους µαθητές τέσσερα (4) θέµατα που έχουν την παρακάτω µορφή: α) Το πρώτο θέµα αποτελείται από ερωτήσεις, µε τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης. β) Το δεύτερο θέµα αποτελείται από ερωτήσεις, µε τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και η κριτική ικανότητα των µαθητών και συγχρόνως οι νοητικές δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του µαθήµατος. γ) Το τρίτο θέµα αποτελείται από µία άσκηση εφαρµογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασµού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόµων και αρχών. Η άσκηση µπορεί να αναλύεται σε επιµέρους ερωτήµατα. δ) Το τέταρτο θέµα αποτελείται από ένα πρόβληµα ή µία άσκηση, που απαιτούν ικανότητα συνδυασµού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσής του. Το πρόβληµα αυτό ή η άσκηση µπορεί να αναλύονται σε επιµέρους ερωτήµατα. ΦΥΣΙΚΗ: Ερωτήσεις και απαντήσεις Η επίλυση ενός προβλήµατος ή µιας άσκησης βαθµολογείται µε την ανώτατη βαθµολογία όταν ικανοποιεί τα ακόλουθα: α) Έχει σωστή αφετηρία και λογική επεξεργασία. β) Περιέχει σωστή και επαρκή αιτιολόγηση. γ) Φτάνει σε ορθό αριθµητικό αποτέλεσµα, συνοδευόµενο από τις σωστές µονάδες µέτρησης. δ) Περιέχει τα απαραίτητα σχήµατα, που πρέπει να είναι σωστά και πλήρη. ε) Χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακριβολογία. Κατά τη βαθµολογία ενός προβλήµατος ή µιας άσκησης, πρέπει να λαµβάνονται υπόψη ως θετικά στοιχεία και τα εξής: α) Η ορθή αφετηρία και η µέχρις ενός σηµείου (έστω και όχι µέχρι τέλους) ορθότητα στην επεξεργασία ή ορθότητα στην επεξεργασία µόνο σε ορισµένα σηµεία που πάντως αποτελούν τµήµα µιας ορθής διαδικασίας επίλυσης του προβλήµατος. β) Η σωστή αφετηρία µόνο όταν θα µπορούσε να οδηγήσει σε ορθό αποτέλεσµα. Η εκτίµηση φυσικά θα είναι ανάλογη. γ) Τα σωστά και πλήρη σχήµατα που κρίνονται χρήσιµα για την ορθή επίλυση του προβλήµατος. δ) Το αποτέλεσµα ενός προβλήµατος ή µιας άσκησης δεν λαµβάνεται υπόψη όταν δεν δικαιολογείται από την πορεία της επίλυσης που αναγράφεται στο γραπτό ή όταν το αποτέλεσµα αναγράφεται χωρίς να προηγείται επεξεργασία του προβλήµατος. ε) Κατά τη βαθµολογία δεν λαµβάνεται υπόψη η προσπάθεια επίλυσης όταν έχει λανθασµένη αφετηρία και ακολουθεί εσφαλµένη πορεία. Μια χαρακτηριστική ιδιοµορφία των ερωτήσεων ανοικτού τύπου στη Φυσική είναι η συνδυασµένη χρήση κειµένου, σχηµάτων ή

14 14 of 22 4/5/2009 8:31 πµ διαγραµµάτων, συµβόλων και µαθηµατικού λογισµού. Αυτά που πρέπει να συνεκτιµώνται στην ολική εικόνα ως στοιχεία πληρότητας µιας απάντησης στη Φυσική είναι: Ορθοί ορισµοί- Πληρότητα επιχειρηµατολογίας- Επεξηγηµατικά σχήµατα και διαγράµµατα- Χρήση συµβόλων και µονάδων- Μαθηµατική πραγµάτευση- Κριτική και διερευνητική επεξεργασία των όποιων αποτελεσµάτων στα οποία κατέληξε. Στα διαγράµµατα είναι απαραίτητο να αναγράφονται τα φυσικά µεγέθη και οι µονάδες στους άξονες που χρησιµοποιούνται. εν µπορούµε όµως να απαιτούµε από τους µαθητές να κάνουν ορθή βαθµονόµηση των αξόνων, λαµβάνοντας ως δεδοµένο ότι µπορούν να χρησιµοποιούν κλίµακα. ΒΙΟΛΟΓΙΑ Η βαθµολογία κατανέµεται ανά είκοσι πέντε (25) µονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέµατα. Οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου βαθµολογούνται βάσει του περιεχοµένου του αντίστοιχου βιβλίου, σύµφωνα µε το πνεύµα του και όχι µε κριτήριο την κατά γράµµα παράθεση παραγράφων του. Στο µάθηµα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης δίνονται στους µαθητές τέσσερα (4) θέµατα που έχουν ως εξής: α) Το πρώτο και δεύτερο θέµα αποτελούνται από ανεξάρτητες ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της απόκτησης γνώσεων και της δυνατότητας παρουσίασης και τεκµηρίωσης θεµάτων σχετικών µε την εξεταστέα ύλη και της κατανόησης από τον µαθητή βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινοµένων. β) Το τρίτο θέµα αποτελείται από ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του µαθητή να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυση, σύνθεση κ.τ.λ.) για την αξιολόγηση δεδοµένων και την εξαγωγή συµπερασµάτων. γ) Το τέταρτο θέµα αποτελείται από µία άσκηση ή ένα πρόβληµα και στοχεύει στον έλεγχο της ικανότητας του µαθητή να χρησιµοποιεί, σε συνδυασµό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ Σύµφωνα µε τους υπευθύνους βαθµολογητών Βιολογίας, τα κυριότερα σφάλµατα που παρατηρούνται στα γραπτά Βιολογίας είναι: - Έλλειψη ακρίβειας και σαφήνειας στη διατύπωση εννοιών και στην περιγραφή των διαδικασιών. - Έλλειψη τάξης και λογικής σειράς. - Λανθασµένη σειρά των βηµάτων στην περιγραφή µιας διαδικασίας. - Αδυναµία συσχέτισης και συγκέντρωσης διαφορετικών δεδοµένων από το βιβλίο, ώστε να δοθεί ολοκληρωµένη απάντηση σε ερωτήσεις συνδυαστικού τύπου. - υσκολία στην κατανόηση των ερωτήσεων των θεµάτων, µε αποτέλεσµα λανθασµένη ή εκτός θέµατος απάντηση. - Παράλειψη αιτιολόγησης επειδή η απάντηση θεωρείται αυτονόητη, και - υσκολία στον καθορισµό ορίων απάντησης µιας ερώτησης, µε αποτέλεσµα να περιέχει πλεονάζοντα είτε ελλιπή στοιχεία. Οι υποψήφιοι κατά την ώρα της εξέτασης πρέπει: * Να προσέξουν την εµφάνιση του γραπτού, γιατί υποσυνείδητα οι βαθµολογητές έχοντας µπροστά τους ένα κακό γραπτό διάκεινται δυσµενώς. ερώτηση. * Να ξεχωρίζουν σαφώς τα υποερωτήµατα, ιδιαίτερα όταν δεν τα γράφουν µε τη σειρά που είναι στην * Να αφιερώσουν οπωσδήποτε χρόνο για να ξαναδιαβάσουν το γραπτό τους να διαθέσουν τουλάχιστον 15 λεπτά ώστε να βεβαιωθούν ότι

15 15 of 22 4/5/2009 8:31 πµ Να αφιερώσουν οπωσδήποτε χρόνο για να ξαναδιαβάσουν το γραπτό τους, να διαθέσουν τουλάχιστον 15 λεπτά ώστε να βεβαιωθούν ότι έχουν απαντήσει σε όλα τα ερωτήµατα. Η βαθµολογία κατανέµεται κατά 25 µονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέµατα. ΧΗΜΕΙΑ- ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Το µάθηµα Χηµεία- Βιοχηµεία εξετάζεται ως ενιαίο µάθηµα. ίνονται τέσσερα θέµατα βαθµολογικά ισοδύναµα (δύο για τη Χηµεία και δύο για τη Βιοχηµεία). Τα δύο θέµατα κάθε αντικειµένου περιλαµβάνουν ανεξάρτητες µεταξύ τους ερωτήσεις ποικίλων µορφών, που καλύπτουν όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης. Συγκεκριµένα: α) Το πρώτο θέµα για τη Χηµεία και το πρώτο θέµα για τη Βιοχηµεία περιλαµβάνουν ερωτήσεις οι οποίες στοχεύουν στον έλεγχο απόκτησης γνώσεων και της κατανόησης εννοιών, διαδικασιών ή φαινοµένων. β) Το δεύτερο θέµα για τη Χηµεία αποτελείται από µια άσκηση ή ένα πρόβληµα και στοχεύει στον έλεγχο της ικανότητας του µαθητή να χρησιµοποιεί σε συνδυασµό γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους. γ) Το δεύτερο θέµα για τη Βιοχηµεία περιλαµβάνει ερωτήσεις, οι οποίες στοχεύουν στον έλεγχο της κριτικής ικανότητας του µαθητή και της δυνατότητάς του να χρησιµοποιεί γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησε για την επεξεργασία και αξιολόγηση δεδοµένων ή την επίλυση άσκησης ή προβλήµατος. Υπάρχουν δύο οµάδες ερωτήσεων των 50 µονάδων η καθεµιά. Με την πρώτη οµάδα ερωτήσεων διαπιστώνεται κατά πόσο ο µαθητής έχει κατανοήσει το γνωστικό αντικείµενο και µπορεί να περιέχει δύο ή τρεις ερωτήσεις. Με τη δεύτερη οµάδα ερωτήσεων ελέγχεται η ικανότητα των µαθητών να εφαρµόσουν στην πράξη τη θεωρία. ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η γραπτή εξέταση περιλαµβάνει θέµατα θεωρίας και ασκήσεων ή προβληµάτων και είναι κλιµακούµενης δυσκολίας. α) Τα θέµατα θεωρίας αποτελούνται από ερωτήσεις διαφόρων τύπων, µε τις οποίες ελέγχονται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας, η κριτική ικανότητα των µαθητών, η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδοµένων και την εξαγωγή συµπερασµάτων και η δυνατότητα παρουσίασής τους µε σωστούς επιστηµονικούς όρους και σωστό γραπτό λόγο. β) Τα θέµατα ασκήσεων ή προβληµάτων στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του µαθητή να χρησιµοποιεί, σε συνδυασµό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους. Η γραπτή εξέταση στο µάθηµα αυτό περιλαµβάνει ένα (1) θέµα θεωρίας και τρεις (3) ασκήσεις ή προβλήµατα σχετικά µε το περιεχόµενο του µαθήµατος και τις εφαρµογές του. Η βαθµολογία προκύπτει κατά 40% από το θέµα της θεωρίας και κατά 60% (3Χ20%) από τις ασκήσεις ή τα προβλήµατα. ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Το µάθηµα της Οικονοµικής Θεωρίας είναι περίεργο ως προς την αφοµοίωση του περιεχοµένου του. Ενώ αρχικά φαίνεται εύκολο και άµεσα ό ξ ά ί ξ ά ί λ Α ό ί ό λέ Ο ή Θ ί έ ί ά ά

16 16 of 22 4/5/2009 8:31 πµ κατανοητό, ξαφνικά γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο. Αυτό σηµαίνει ότι η µελέτη της Οικονοµικής Θεωρίας πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά και συστηµατικά. Η δυσκολία του µαθήµατος εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος πρέπει να συνδυάζει τις θεωρητικές έννοιες µε την πρακτική εφαρµογή τους. Επιβεβληµένες είναι η κατανόηση και η εµπέδωση των βασικών οικονοµικών εννοιών. Η εξέταση περιλαµβάνει τέσσερα θέµατα, δύο θεωρίας και δύο ασκήσεις που µπορούν να έχουν υποερωτήµατα. Το πρώτο θέµα περιέχει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ή σωστού- λάθους, µε σκοπό τον έλεγχο των γνώσεων της θεωρίας του σχολικού βιβλίου. Το δεύτερο µία ή δύο ερωτήσεις ελεύθερης ανάπτυξης µε το ίδιο αντικείµενο από κεφάλαια της θεωρίας του σχολικού βιβλίου. Το τρίτο είναι µια άσκηση εφαρµογής των τύπων και είναι παρόµοια µε αυτή του σχολικού βιβλίου. Το τέταρτο θέµα είναι το δυσκολότερο, το θέµα-κλειδί για το άριστα, και αποτελείται από µία άσκηση, της οποίας η λύση απαιτεί συνδυασµό γνώσεων από τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου. Απαιτεί κριτική ικανότητα, ικανότητα υπολογισµού και σύνθεσης των γνώσεων της θεωρίας. Ένα θέµα βαθµολογείται µε την ανώτατη βαθµολογία, όταν ανταποκρίνεται στις ακόλουθες απαιτήσεις: Α) έχει αναπτυχθεί µε πληρότητα σύµφωνα µε τις γνώσεις που περιέχει το εγκεκριµένο διδακτικό βιβλίο Β) δεν περιέχει επιστηµονικά σφάλµατα Γ) παρουσιάζει ορθή δοµή στη σειρά των νοηµάτων ) χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και ακρίβεια Ε) περιέχει τα απαραίτητα και ορθά σχήµατα για την ανάπτυξη του θέµατος ΣΤ) Έχει σωστή και επαρκή αιτιολόγηση Ένα υπολογιστικό λάθος κρίνεται ανάλογα µε την επίδραση που έχει στην ουσιαστική επεξεργασία του προβλήµατος. Ένα υπολογιστικό λάθος, για παράδειγµα, µικρής σηµασίας προς το τέλος της διαδικασίας λύσης δεν έχει σοβαρές βαθµολογικές συνέπειες. Αν όµως γίνει στην αρχή, µπορεί να κοστίσει βαθµολογικά. Εξαρτάται πάντα από τη βαρύτητά του. Η βαθµολογία κατανέµεται κατά 25% σε κάθε θέµα, ενώ στα υποερωτήµατα καθορίζεται ανάλογα µε τη βαρύτητά τους και ανακοινώνεται στους µαθητές. Πώς γίνεται η εξέταση στα ειδικά µαθήµατα Για την πρόσβαση σε ορισµένες σχολές και τµήµατα της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης που το γνωστικό τους αντικείµενο απαιτεί εξειδικευµένες γνώσεις ή δεξιότητες, απαιτούνται στη Γ Λυκείου εξετάσεις σε ένα ή περισσότερα ειδικά µαθήµατα. Αυτά είναι: Για την εξέταση του µαθήµατος ισχύει το σύστηµα των πολλαπλών επιλογών. Ειδικότερα: Η εξέτασή του θα περιλαµβάνει 5 ισοδύναµες βαθµολογικά οµάδες ερωτήσεων. Η κάθε οµάδα ερωτήσεων θα περιλαµβάνει τέσσερις ισοδύναµες βαθµολογικά ερωτήσεις και για κάθε ερώτηση θα δίνονται πέντε δυνατές επιλογές απάντησης. Για κάθε ερώτηση οι υποψήφιοι θα ακούνε ξεχωριστά το αντίστοιχο µουσικό κείµενο και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη σωστή απάντηση µεταξύ των πέντε δυνατών επιλογών που τους δίνονται για κάθε ερώτηση. Με την κάθε οµάδα ερωτήσεων ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ επιδιώκεται: α) Με την πρώτη οµάδα, αναγνώριση µελωδικών διαστηµάτων. β) Με τη δεύτερη οµάδα, αναγνώριση συγχορδιών.

17 17 of 22 4/5/2009 8:31 πµ β) η ρη µ, γ ρ η γχ ρ γ) Με την τρίτη οµάδα, αναγνώριση διαδοχής συγχορδιών. δ) Με την τέταρτη οµάδα αναγνώριση µέτρου και ρυθµικών σχηµάτων. ε) Με την πέµπτη οµάδα, αναγνώριση-ταύτιση µελωδιών. Η εξέταση διενεργείται ως ακολούθως: Ανακοινώνεται κατ αρχάς στους υποψηφίους η διαδικασία και ο τρόπος εξέτασης, αν δεν τους έχει διανεµηθεί εκ των προτέρων σχετικό έντυπο οδηγιών. Στη συνέχεια, µε την επισήµανση στους εξεταζόµενους ότι αρχίζει η εξέταση, ακούγεται αρχικά το µουσικό άκουσµα (εκφώνηση) κάθε ερώτησης, το οποίο επαναλαµβάνεται άλλες δύο φορές και µετά τη λήξη της τελευταίας επανάληψης ο υποψήφιος έχει 10 έως 12 χρόνο για να επιλέξει τη σωστή απάντηση. Ειδικότερα, η εξέταση κατά οµάδα και ερώτηση γίνεται ως εξής: α) Για την πρώτη οµάδα (αναγνώριση µελωδικών διαστηµάτων) ακούγεται ο φθόγγος-αφετηρία χωρίς να ονοµάζεται. Ακολουθούν ένα ανιόν διάστηµα (1η ερώτηση) και ένα κατιόν διάστηµα (2η ερώτηση). Στη συνέχεια ακούγεται άλλο ένα ζευγάρι ανιόντος και κατιόντος διαστήµατος, µε αφετηρία τον οξύτερο και τον βαθύτερο φθόγγο των προηγούµενων ερωτήσεων αντίστοιχα ή µε τελείως διαφορετική αφετηρία (3η και 4η ερώτηση). Η αναγνώριση δεν αναφέρεται σε απόλυτα τονικά ύψη, αλλά στο είδος του διαστήµατος. β) Για τη δεύτερη οµάδα (αναγνώριση συγχορδιών) ακούγονται προς αναγνώριση τέσσερις συγχορδίες (1η ως και 4η ερώτηση αντίστοιχα). Οι προς αναγνώριση συγχορδίες µπορεί να είναι: µείζονες, ελάσσονες, µεθ εβδόµης, µεθ ενάτης, εβδόµης ηλαττωµένης (µε ή χωρίς αναστροφές). Οι συγχορδίες ακούγονται µε πραγµατικό αριθµό φθόγγων (δηλαδή χωρίς διπλασιασµούς φθόγγων) και η αναγνώριση δεν αναφέρεται σε απόλυτα τονικά ύψη, αλλά στο είδος της συγχορδίας. γ) Για την τρίτη οµάδα (αναγνώριση διαδοχής συγχορδιών) ακούγονται προς αναγνώριση τέσσερις διαδοχές συγχορδιών (1η έως και 4η ερώτηση αντίστοιχα). Οι προς αναγνώριση διαδοχές µπορεί να είναι πτωτικά σχήµατα ή άλλες χαρακτηριστικές διαδοχές συγχορδιών (τεσσάρων ή πέντε το πολύ). Η αναγνώριση δεν αναφέρεται σε απόλυτα τονικά ύψη και οι προς επιλογή απαντήσεις διατυπώνονται µε αναφορά βαθµίδων και µε την αντίστοιχη αρίθµηση µπάσου. δ) Για την τέταρτη οµάδα (αναγνώριση µέτρου και ρυθµικών σχηµάτων) και για τις τρεις πρώτες ερωτήσεις της οµάδας αυτής, ακούγονται διαδοχές διαφορετικών ρυθµικών αξιών που συγκροτούν τέσσερα έως έξι µέτρα και ζητείται η αναγνώριση του µέτρου. Οι επιλογές απαντήσεων περιλαµβάνουν µόνο τις ενδείξεις µέτρων, π.χ. 4/4, 3/4 κ.ο.κ. εν δίδονται δηλαδή µέτρα όπως 4/2, 3/2 κ.ο.κ. Με την τέταρτη ερώτηση της οµάδας αυτής ζητείται από τους εξεταζοµένους να ταυτίσουν ακροώµενη διαδοχή ρυθµικών αξιών µε κάποια από τις γραµµένες µε φθογγόσηµα επιλογές που θα έχουν µπροστά τους. ε) Για την πέµπτη οµάδα (αναγνώριση-ταύτιση µελωδιών) δίνεται στην εκφώνηση ο αρχικός φθόγγος και η κλίµακα µονοφωνικών µελωδιών έξι έως οκτώ το πολύ µέτρων, οι οποίες ακολουθούν (ερωτήσεις 1 έως 4). Ζητείται από τους εξεταζοµένους να ταυτίσουν την ακροώµενη µελωδία µε µία από τις γραµµένες µε νότες επιλογές που έχουν µπροστά τους. Η βαθµολογία στην κλίµακα κατανέµεται ισότιµα σε κάθε οµάδα ερωτήσεων και η βαθµολογία κάθε οµάδας ισότιµα στις ερωτήσεις της. Η διάρκεια εξέτασης του ειδικού µαθήµατος ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ διαρκεί περίπου είκοσι (20) λεπτά. ΑΡΜΟΝΙΑ Η εξέταση του ειδικού µαθήµατος Αρµονία γίνεται ως εξής:

18 18 of 22 4/5/2009 8:31 πµ ίνονται στους εξεταζοµένους για εναρµόνιση ένα ή δύο µουσικά κείµενα, που αντιστοιχούν στις γνώσεις του υποχρεωτικού αρµονίας. Η διάρκεια εξέτασης για το µάθηµα της Αρµονίας είναι τρεις (3) ώρες. Για το ειδικό µάθηµα της Αρµονίας θα πρέπει να τονιστεί στους υποψηφίους να γράφουν ξεκάθαρα, µε σαφήνεια, δικαιολογώντας όλους τους ξένους φθόγγους, να µην παρεκτρέπονται και διπλασιάζουν φθόγγους χαρακτηριστικούς της τονικότητας που εννοούν, να εκµεταλλεύονται τυχόν δυνατότητες του θέµατος για πτώση, γιατί οι πτώσεις εµπεδώνουν την τονικότητα. Να είναι προσεκτικοί τόσο στην αξιοποίηση των αλυσίδων όσο και στη µετάβαση από τη µία τονικότητα στην άλλη (µετατροπίες) και ας έχουν υπόψη τους ότι οι δοσµένες µελωδίες των τελευταίων ετών δυσκολεύουν και πυκνώνουν µετά τα 4-5 πρώτα µέτρα, οπότε απαιτείται καλή κατανοµή του χρόνου εξέτασης ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν την εναρµόνιση. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕ ΙΟ Στο Ελεύθερο Σχέδιο η γραπτή εξέταση συνίσταται στη γραφική αναπαράσταση ενός φυσικού αντικειµένου, το οποίο τοποθετείται σε ορατό σηµείο εντός του χώρου εξέτασης. Οι µαθητές σχεδιάζουν µε ελεύθερο τρόπο και σε συνθήκες διάχυτου φωτισµού το αντικείµενο. Πρέπει να διακρίνουν στο θέµα τους τις αναλογίες των αντικειµένων σε σχέση µε το όλο και να τις παραστήσουν στο χαρτί τους αρµονικά έτσι ώστε να έχουν σαφήνεια και συµµετρία µε τα πραγµατικά αντικείµενα. Επίσης να προσέξουν την αρµονία µέσα στη σχεδιαστική επιφάνεια. Να αποδώσουν επίσης απλοποιηµένα σε λίγους τόνους τις φωτεινές και σκοτεινές επιφάνειες και τους όγκους που συνθέτουν το θέµα. Οι µαθητές µπορούν να χρησιµοποιήσουν µόνο µαύρα µολύβια ή άλλα υλικά. Η βαθµολόγηση του Ελεύθερου Σχεδίου γίνεται µε κριτήρια: α) Τη δυνατότητα για οργάνωση της σχεδιαστικής επιφάνειας, δηλαδή την τοποθέτηση του θέµατος και τη σύνθεσή του. β) Τη σχεδιαστική ακρίβεια των αναλογιών και των κλίσεων του θέµατος. γ) Τις τονικές διαβαθµίσεις του θέµατος. δ) Τη γενική εικόνα του θέµατος. Η διάρκεια εξέτασης για το µάθηµα είναι έξι (6) ώρες. ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ Στο Γραµµικό Σχέδιο η γραπτή εξέταση συνίσταται στα εξής: α) Το αντικείµενο σχεδίασης έχει απλή γεωµετρική µορφή (π.χ. απλό αντικείµενο, κτίριο, αρχιτεκτονικό µέλος, έπιπλο, κ.λπ.). ίνεται σε αντίγραφο µε τη µορφή σκαριφήµατος ή σχεδίου µε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (διαστάσεις, ενδείξεις, τίτλους, παρατηρήσεις κ.λπ.). β) Ο τρόπος παράστασής του είναι µε τη µορφή ορθών προβολών (όψεις, κατόψεις, τοµές) αξονοµετρικού ή συνδυασµών τους. γ) Οι µαθητές εξετάζονται στη σχεδίαση κατόψεων, όψεων, τοµών, αντικειµένων απλών γεωµετρικών µορφών κ.λπ., χρησιµοποιώντας τα προβλεπόµενα όργανα, µέσα, υλικά και ακολουθώντας τις ισχύουσες συµβάσεις. Τα κριτήρια για τη βαθµολόγηση του Γραµµικού Σχεδίου είναι τα εξής: i. Η ορθότητα απεικόνισης (π.χ. τεµνόµενα, προβαλλόµενα στοιχεία, ορθή µεταφορά κλίµακας, κ.λπ.), που αξιολογείται µε 30 µονάδες. ii. Η ποιότητα σχεδίασης (π.χ. πάχος γραµµών, ακρίβεια, καθαρότητα σηµείων τοµής, συναρµογές, κ.λπ.), που αξιολογείται µε 20 µονάδες. iii. Η πληρότητα σχεδίασης που αξιολογείται µε 15 µονάδες. iv. Η γραµµατογραφία και άλλες ενδείξεις (π.χ. διαγράµµιση, προσανατολισµός, άλλοι συµβολισµοί), που αξιολογείται µε 15 µονάδες. v. Η οργάνωση θέµατος στο χαρτί σχεδίασης, που αξιολογείται µε 10 µονάδες. vi Γενική εικόνα µονάδες 10

19 19 of 22 4/5/2009 8:31 πµ ΑΓΓΛΙΚΑ vi. Γενική εικόνα µονάδες 10. Η διάρκεια εξέτασης για το µάθηµα είναι έξι (6) ώρες. Σύµφωνα µε τις σχετικές διατάξεις του Π. /τος για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στην κοινή εξέταση όλων των υποψηφίων στα Αγγλικά το γραπτό του υποψηφίου/ας βαθµολογείται µε κλίµακα και αποτελείται από τρία µέρη: Α. Αγγλικό κείµενο προς µετάφραση (25 µονάδες) Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδώσουν στο τετράδιό τους στην ελληνική γλώσσα επιλεγµένο κείµενο αυθεντικού λόγου από περιοδικά, ενηµερωτικά φυλλάδια, εφηµερίδες κ.λπ., που εκφράζει ένα ολοκληρωµένο µήνυµα, προσδίδοντάς του τη µορφή που θα έπρεπε να έχει αν επρόκειτο να δηµοσιευθεί σε ελληνικό έντυπο. Όσον αφορά το προς µετάφραση κείµενο, το ζητούµενο είναι να αποδοθεί το αγγλικό πρωτότυπο στα ελληνικά µε «τη µορφή που θα έπρεπε να έχει αν επρόκειτο να δηµοσιευθεί σε ελληνικό έντυπο». Αυτού του είδους τη δοκιµασία δεν την έχει αντιµετωπίσει ξανά ο µαθητής και γι αυτό θα του φανεί- και είναι- δύσκολη! Τα συνήθως απαιτητικά αποσπάσµατα προέρχονται από βρετανικά ή αµερικανικά περιοδικά, εφηµερίδες και βιβλία. Τι πρέπει να προσέξει; εν µεταφράζουµε όπως στα Αρχαία. Ενώ στα Αρχαία το αδίδακτο κείµενο πρέπει να βρίσκεται από πλευράς σύνταξης και µετάφρασης πολύ κοντά στο πρωτότυπο, στα Αγγλικά αυτό που χρειάζεται είναι ένα ρέον κείµενο, όπως θα το διάβαζε κανείς σε αντίστοιχο ελληνικό έντυπο ή βιβλίο. Κατά την αξιολόγηση ελέγχεται όχι το κατά πόσον ο/η υποψήφιος/α µπορεί να κάνει µία πιστή µετάφραση του ξενόγλωσσου κειµένου στην ελληνική, αλλά το κατά πόσον µπορεί να κάνει µία µεταφορά του γραπτού λόγου αποδίδοντας τις πληροφορίες που δίνονται στο κείµενο, τον τόνο του κειµένου και τη µορφή του λόγου. Β1. Η αξιολόγηση του κειµένου που παρήγαγε ο/η υποψήφιος/α βαθµολογείται µε κλίµακα Επεξεργασία του κειµένου. Τρεις ερωτήσεις κατανόησης του κειµένου. Στο µέρος αυτό ο/η υποψήφιος/α καλείται να απαντήσει στην ξένη γλώσσα σε τρεις ερωτήσεις µε τις οποίες ελέγχεται η ουσιαστική κατανόηση των πληροφοριών και µηνυµάτων που περιέχει το κείµενο και όχι η δυνατότητα απλής αναπαραγωγής ή ελαφράς τροποποίησης φράσεων του κειµένου. Κατά κανόνα η πρώτη ζητά έναν τίτλο για το κείµενο. Η δεύτερη είναι µια γενική ερώτηση για το κείµενο και η τρίτη ζητά να ερµηνευθεί µία συγκεκριµένη φράση του κειµένου. Β2. Η επεξεργασία του κειµένου βαθµολογείται συνολικά µε κλίµακα 0-15 και οι µονάδες κατανέµονται ανάλογα µε τη δυσκολία της ερώτησης ως εξής: 1η απάντηση: βαθµολογείται µε κλίµακα η απάντηση: βαθµολογείται µε κλίµακα η απάντηση: βαθµολογείται µε κλίµακα 0-5. Παρατηρήσεις Στο µέρος αυτό ο/η υποψήφιος/α καλείται να απαντήσει σε τρεις παρατηρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στον έλεγχο των δεξιοτήτων παραγωγής γραπτού λόγου, µε βάση την προϋπόθεση ότι έχει κατανοηθεί το κείµενο. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παράγει γραπτό λόγο απόλυτα σωστό από άποψη γραµµατικο-συντακτική και κατάλληλο για τη δεδοµένη κοινωνικο-γλωσσική περίσταση. Κάθε απάντηση είναι ισοδύναµη και βαθµολογείται µε κλίµακα 0-5.

20 20 of 22 4/5/2009 8:31 πµ Γ. Άρα οι παρατηρήσεις συνολικά βαθµολογούνται µε κλίµακα Παραγωγή γραπτού λόγου. Στο τρίτο µέρος της εξέτασης ο/η υποψήφιος/α δεν καλείται να παραγάγει µία έκθεση ιδεών, αλλά να συνθέσει ένα ολοκληρωµένο γραπτό κείµενο, λειτουργικό για καθορισµένο κοινωνικο-γλωσσικό πλαίσιο. Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να µπορούν να συνθέτουν ένα κείµενο µε το οποίο να επιτελούν µία κοινωνική πράξη, π.χ. να κάνουν µία αίτηση, να ανακοινώνουν ή να διαφηµίζουν µία υπηρεσία ή ένα γεγονός σε ένα δηµοσιογραφικού τύπου άρθρο, να περιγράφουν ένα αντικείµενο ή τη λειτουργία του για κάποιο φυλλάδιο κ.λπ. Το κείµενο βαθµολογείται µε κλίµακα 0-45 και οι µονάδες κατανέµονται ως εξής: Περιεχόµενο Οργάνωση κειµένου Γραµµατική- Συντακτικό Λειτουργικότητα Συµβατικά στοιχεία 0-5. Η παραγωγή γραπτού λόγου είναι κάτι που λίγο- πολύ ο µαθητής το ξέρει καλά: αυτό που του ζητάται είναι η άποψή του για κάποιο θέµα κοντά στα ενδιαφέροντά του, όπως για παράδειγµα η γνώµη του για την επίδραση των Η/Υ ή της τηλεόρασης στη ζωή µας. Στο θέµα του 2003, για παράδειγµα, έπρεπε να αντιµετωπίσει το δίληµµα: διαλέγω σχολή σύµφωνα µε την κλίση µου ή σύµφωνα µε τις προοπτικές απασχόλησης; Σηµείωση 1: Τονίζεται ότι σε περίπτωση που το περιεχόµενο του κειµένου είναι εκτός θέµατος, όπως αυτό έχει οριστεί επακριβώς, το κείµενο µηδενίζεται έστω και αν ικανοποιεί ορισµένα από τα πιο πάνω κριτήρια. Σηµείωση 2: Σηµαντικό είναι το τρίτο µέρος του διαγωνίσµατος που αποτελείται από κάποιο είδος έκθεσης, το οποίο µπορεί να είναι είτε κάποιο άρθρο είτε µια επιστολή είτε η επινόηση κάποιας ιστορίας, σχετικής πάντα µε το αµετάφραστο κείµενο που έχει τεθεί. Σηµείωση 3: Το µυστικό είναι ο υποψήφιος να σκέφτεται στ αγγλικά και όχι να µεταφράζει τις ελληνικές του σκέψεις στ αγγλικά. ΓΑΛΛΙΚΑ Οι µαθητές οι οποίοι θα εξετασθούν στο µάθηµα των Γαλλικών θα πρέπει να γνωρίζουν αρκετά καλά τη γλώσσα από άποψη ΓραµµατικήςΣυντακτικού, προκειµένου να συνθέτουν χωρίς λάθη γραπτό κείµενο (τουλάχιστον επιπέδου DΕLF ΙΙ). Ο τρόπος εξέτασης καθορίζεται ως εξής: Α. ίδεται στους υποψηφίους κείµενο, συνήθως από τον γαλλικό Τύπο (εφηµερίδες- περιοδικά), περίπου 200 λέξεων και ζητείται να αποδοθεί στα Ελληνικά ως να επρόκειτο να δηµοσιευθεί σε ελληνικό έντυπο.

Για την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών ως μαθήματος Προσανατολισμού, ισχύουν τα εξής:

Για την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών ως μαθήματος Προσανατολισμού, ισχύουν τα εξής: Τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας 12 Στην εξεταστέα ύλη του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' τάξης Ηµερησίου Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (Από το σχολικό έτος 2013-2014 για την Α Λυκείου ισχύει το Π.Δ.68/2014 με το 50% των θεμάτων να κληρώνονται από την τράπεζα θεμάτων) 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος »

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

α) να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του οκτώ έως δέκα (8-10) στίχων

α) να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του οκτώ έως δέκα (8-10) στίχων Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων 1. Τα θέματα των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ίας νου ω αραγ ου π ς ν θεση ης κειµέ ν. κ θούν έ υ ς ο ω ψ η λ τ τ ι η ίλ ία έχε ακο εµά Περι θοδολογ α της περ πτυξη θ οτήτων ί ά ν ε M θοδολογ ατική αν απάνω ε η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016»

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, 20-11-2015 Αρ. Πρωτ. 188140/Δ2 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Σύμφωνα με το Π.Δ. 46/2016 (ΦΕΚ 74 τ. Α ) όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 8/2017 (ΦΕΚ 15 τ. Α & το άρθρο 33 παρ.2 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ. Α ) Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα «Ι. Για την εξέταση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην Α τάξη Ημερήσιου και στις Α και Β τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου, δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο:

Διαβάστε περισσότερα

Τα μαθήματα της Α τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Α τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:

Τα μαθήματα της Α τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Α τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες: Πως υπολογίζεται ο μέσος όρος βαθμολογίας Κατ αρχήν ο Γενικός Μέσος Όρος (Γ.Μ.Ο.) προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων με

Διαβάστε περισσότερα

Η βαθµολόγηση των γραπτών στα Μαθηµατικά

Η βαθµολόγηση των γραπτών στα Μαθηµατικά 1 Η βαθµολόγηση των γραπτών στα Μαθηµατικά Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ03 www.p-theodoropoulos.gr Εισαγωγή Όπως γνωρίζουµε η αξιολόγηση των µαθητών είναι µέρος της διδακτικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Σύµφωνα µε το Π.. 86/2001, όπως τροποποιήθηκε µε το Π.. 26/2002 και το Π.. 60/2006. Τρόπος εξέτασης των διαφόρων µαθηµάτων

Σύµφωνα µε το Π.. 86/2001, όπως τροποποιήθηκε µε το Π.. 26/2002 και το Π.. 60/2006. Τρόπος εξέτασης των διαφόρων µαθηµάτων Σύµφωνα µε το Π.. 86/2001, όπως τροποποιήθηκε µε το Π.. 26/2002 και το Π.. 60/2006 Τρόπος εξέτασης των διαφόρων µαθηµάτων 1. Tα θέµατα των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαµβάνονται από

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές των δύο κλάδων της «Ελληνικής Γλώσσας»: Νέα Ελληνική Γλώσσα/Νεοελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Φροντιστήρια ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ www.prooptikh.com 1. Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Φροντιστήρια "ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" www.prooptikh.com 1 Οδηγίες για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο Η εξεταστέα ύλη του Γυμνασίου είναι τα 3/5 της ύλης που διδάχθηκε, με την προϋπόθεση ότι η

Διαβάστε περισσότερα

Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί µέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα,

Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί µέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ----- ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ /ΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ----- Α Ταχ. /νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 14 Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων

Άρθρο 14 Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων Άρθρο 14 Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων 1. Τα θέματα των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος »

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης µαθηµάτων του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥ ΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, 04-03-2014 Αρ. Πρωτ. 30631/Γ2

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας: Αθήνα, 04-03-2014 Αρ. Πρωτ. 30631/Γ2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ----- ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 19433 14 Μαΐου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1674 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 71388/Δ2 Ομάδες και κλάδοι μαθημάτων, τρόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων της Α τάξης ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2013-2014

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων της Α τάξης ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2013-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ B ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαίου έως 20 Ιουνίου οι εξετάσεις στα Λύκεια Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές

29 Μαίου έως 20 Ιουνίου οι εξετάσεις στα Λύκεια Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές 29 Μαίου έως 20 Ιουνίου οι εξετάσεις στα Λύκεια Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές Με την «παρθενική» εφαρμογή του νέου θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων για τους μαθητές της Α Λυκείου, οι οποίοι μετά από δύο

Διαβάστε περισσότερα

Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων).

Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων). Η ύλη για τις εξετάσεις υποτροφιών: (για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στις γραμματείες των φροντιστηρίων). ΑΛΓΕΒΡΑ: από το βιβλίο Άλγεβρα και στοιχεία πιθανοτήτων της Α Γενικού Λυκείου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 35085 5 Ιουλίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2881 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 107268/Δ2 Τροποποίηση της 71388/Δ2/08-05-2019 υπουργικής απόφασης (Β 1674) ως προς

Διαβάστε περισσότερα

,1-9,4 9, , , ,1 20

,1-9,4 9, , , ,1 20 1 «ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Οι Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις στο

Διαβάστε περισσότερα

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται:

Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (25 μονάδες) Η περίληψη δεν είναι ξεχωριστό γραμματειακό είδος αλλά ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης προϋπάρχοντος κειμένου δια της οποίας επιδιώκεται: α) Η κατανόηση του

Διαβάστε περισσότερα

Ηράκλειο, Αρ. Πρωτ.: 777

Ηράκλειο, Αρ. Πρωτ.: 777 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Δ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλ. 2810 246860 Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, 713

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων για το σχ. έτος 2014-2015»

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων για το σχ. έτος 2014-2015» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Βαθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. (40 Μονάδες) ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. (40 Μονάδες) ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (40 Μονάδες) ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ο διορθωτής με την προσεκτική ανάγνωση του γραπτού δοκιμίου είναι αν ο μαθητής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Τα μαθήματα της Α τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους ερώτηση που θα τεθεί στις Πανελλήνιες εξετάσει.

Διαβάστε περισσότερα

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και

αντισταθµίζονται µε τα πλεονεκτήµατα του άλλου, τρόπου βαθµολόγησης των γραπτών και της ερµηνείας των σχετικών αποτελεσµάτων, και 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλα τα είδη ερωτήσεων που αναφέρονται στο «Γενικό Οδηγό για την Αξιολόγηση των µαθητών στην Α Λυκείου» µπορούν να χρησιµοποιηθούν στα Μαθηµατικά, τόσο στην προφορική διδασκαλία/εξέταση, όσο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το δοκίµιο περιλαµβάνει την εισαγωγή, την πειθώ, τη γλώσσα και την οργάνωση του δοκιµίου. Εισαγωγή στο δοκίµιο Δοκίµιο ονοµάζεται το είδος του πεζού λόγου που έχει µέση έκταση, ποικιλία θεµάτων (κοινωνικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Στοιχεία Επικοινωνίας: akisampelaspe02@gmail.com Προσωπική Ιστοσελίδα: www.akisambelas.wordpress.com Ψηφιακό αποθετήριο: www.pdekritis.gr/pekes/ 1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Ι.Π. ΑΜΠΕΛΑΣ Σ.Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 αρχίζετε. νεοελληνική γλώσσα. οδηγίες για την εξέταση

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 αρχίζετε. νεοελληνική γλώσσα. οδηγίες για την εξέταση Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 αρχίζετε νεοελληνική γλώσσα οδηγίες για την εξέταση η εξέταση της νεοελληνικής γλώσσας Για την εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ.

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. ΦΕΚ Β 862 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης

Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος Αξιολόγηση περίληψης Γιούλη Χρονοπούλου Μάιος 2018 Αξιολόγηση περίληψης Η δυσκολία συγκρότησης (και αξιολόγησης) της περίληψης Η περίληψη εμπεριέχει μια (φαινομενική) αντίφαση: είναι ταυτόχρονα ένα κείμενο δικό μας και ξένο.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων όλων των τάξεων Ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων για το σχολικό έτος

Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων όλων των τάξεων Ημερησίων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων για το σχολικό έτος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Δ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλ. 2810 246860 Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, 713

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. 46/2016. Όπως τροποποιήθηκε με Π.Δ. 8/2017 ΦΕΚ 15 τ. Α. & Άρθρο 33 παρ.2 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ. Α. Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου

Π.Δ. 46/2016. Όπως τροποποιήθηκε με Π.Δ. 8/2017 ΦΕΚ 15 τ. Α. & Άρθρο 33 παρ.2 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ. Α. Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου Π.Δ. 46/2016 ΦΕΚ 74 τ. Α Όπως τροποποιήθηκε με Π.Δ. 8/2017 ΦΕΚ 15 τ. Α. & Άρθρο 33 παρ.2 του Ν. 4452/2017 ΦΕΚ 17 τ. Α Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α` ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ

«Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» Γ ημερήσιου και Γ και Δ εσπερινού ΓΕΛ Μ. Κασκαντάμη, Χρ. Κουμπάρου Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου 6 ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής Από πού διδάσκουμε; Από τα «παλιά» βιβλία;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Με τις ερωτήσεις του τύπου αυτού καλείται ο εξεταζόμενος να επιλέξει την ορθή απάντηση από περιορισμένο αριθμό προτεινόμενων απαντήσεων ή να συσχετίσει μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ Το Διαδικαστικό Μοντέλο Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΑΝΑΓΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 2 ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : Θέμα: Ενημέρωση για την αξιολόγηση των μαθητών/-τριών του Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ : Θέμα: Ενημέρωση για την αξιολόγηση των μαθητών/-τριών του Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Βαθμός Ασφαλείας:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΙΑ ΓΙΑ ΣΗ ΤΝΣΑΞΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΙΑ ΓΙΑ ΣΗ ΤΝΣΑΞΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1ο ΓΕΛ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-12 ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΚΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΡΙΜΟ Η περίληψη αποτελεί μια συνοπτική και περιεκτική / συνοπτική απόδοση ενός αρχικού κειμένου (διήγημα, περιγραφή, άρθρο, επιφυλλίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 αρχίζετε

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 αρχίζετε Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 αρχίζετε νεοελληνική γλώσσα οδηγίες για την εξέταση Εκπαιδευτήρια ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ η εξέταση της νεοελληνικής γλώσσας Για την εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ τάξης

Διαβάστε περισσότερα

4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 4. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Με τις ερωτήσεις του τύπου αυτού καλείται ο εξεταζόµενος να επιλέξει την ορθή απάντηση από περιορισµένο αριθµό προτεινόµενων απαντήσεων ή να συσχετίσει µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Μαθηματικά»

Θέμα: «Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Μαθηματικά» Πολύγυρος, 27/04/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση

Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Πέντε Προτάσεις Αντιμετώπισης των υσκολιών στην Ανάγνωση Tο φαινόμενο της ανάγνωσης προσεγγίζεται ως ολική διαδικασία, δηλαδή ως λεξιλόγιο, ως προφορική έκφραση και ως κατανόηση. ημήτρης Γουλής Πρώτη Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

"Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες"

Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες [Διδακτικές Δοκιμές] "Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες" Ενότητες Α' Λυκείου Θέμα: Οργάνωση του λόγου με αιτιολόγηση Ενότητα "Γλώσσα και γλωσσικές ποικιλίες" Έκφραση-Έκθεση Α' Λυκείου Διδακτική δοκιμή Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Ερωτήσεις διάταξης. Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται:

4.4 Ερωτήσεις διάταξης. Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται: 4.4 Ερωτήσεις διάταξης Στις ερωτήσεις διάταξης δίνονται:! µία σειρά από διάφορα στοιχεία και! µία πρόταση / κανόνας ή οδηγία και ζητείται να διαταχθούν τα στοιχεία µε βάση την πρόταση αυτή. Οι ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γαβριέλλα Κοντογιαννίδου, Φιλόλογος 1. Το πρώτο βήμα μας είναι η κατανόηση του θέματος και η ένταξή του σε ευρύτερες θεματικές ενότητες Συνήθως, ένα θέμα Έκθεσης έχει

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 (Α 65) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου». Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 (Α 65) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου». Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Π.Δ. 48/2012 -ΦΕΚ 97 Α/27.4.2012 Τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 (Α 65) «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου». Έχοντας υπόψη: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1. Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Η βαθμολόγηση ενός γραπτού γίνεται με βάση τρία επιμέρους στοιχεία:

Η βαθμολόγηση ενός γραπτού γίνεται με βάση τρία επιμέρους στοιχεία: Πώς βαθμολογούνται οι εκθέσεις Κριτήρια για αντικειμενική αξιολόγηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ο διορθωτής με την προσεκτική ανάγνωση του γραπτού είναι αν ο μαθητής κατανόησε σωστά όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Τόπος και χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων

Τόπος και χρόνος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων Ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων στις πανελλαδικές, η βαθμολόγηση των γραπτών, οι υποχρεώσεις των υποψηφίων και των επιτηρητών είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται σε Υπουργική Απόφαση με την

Διαβάστε περισσότερα

e-mail@p-theodoropoulos.gr

e-mail@p-theodoropoulos.gr Γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Μαθηµατικά Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύµβουλος, ΠΕ03 e-mail@p-theodoropoulos.gr Εισαγωγή Για τον υπολογισµό του βαθµού της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Λιάνα Καλοκύρη ΣΕΕ ΠΕ02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Λιάνα Καλοκύρη ΣΕΕ ΠΕ02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2018-19 Λιάνα Καλοκύρη ΣΕΕ ΠΕ02 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΚΕΣ ΚΡΗΤΗΣ 3 Θέματα στη ΝΕΓ- αδίδακτο 1 αφορά στην κατανόηση του κειμένου και διαιρείται σε δύο ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: Στοιχεία Θεωρίας ΘΕΜΑ: Παραγωγή Συνεχούς Γραπτού Λόγου ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιάννης Ι. Πασσάς ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα αναλυτικής διόρθωσης ελεύθερης γραπτής έκφρασης (έκθεσης)

Διάγραμμα αναλυτικής διόρθωσης ελεύθερης γραπτής έκφρασης (έκθεσης) Διάγραμμα αναλυτικής διόρθωσης ελεύθερης γραπτής έκφρασης (έκθεσης) 1. Χαρακτηριστικά προς αξιολόγηση Α. Περιεχόμενο: πλούτος ιδεών σχετικών με το εξεταζόμενο θέμα. Β. Διάταξη νοημάτων: διάταξη ύλης και

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: Γραπτές εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2012 στα µαθήµατα των Φυσικών Επιστηµών

Θέµα: Γραπτές εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2012 στα µαθήµατα των Φυσικών Επιστηµών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡ/ΚΗ /ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΥΚΛΑ ΩΝ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Μαθηματικά»

Θέμα: «Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Μαθηματικά» Πολύγυρος, 10/05/2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες και συμβουλές για το τέλειο γραπτό

Οδηγίες και συμβουλές για το τέλειο γραπτό Οδηγίες και συμβουλές για το τέλειο γραπτό Μικρά «μυστικά» για ένα τέλειο γραπτό αποκαλύπτουν σήμερα στο «Εθνος- Παιδεία» οι καθηγητές που συμμετέχουν κάθε χρόνο στη βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελλαδικών

Διαβάστε περισσότερα

Ρόδος, 26/04/2017. Αρ. Πρωτ.: 58 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν.

Ρόδος, 26/04/2017. Αρ. Πρωτ.: 58 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. Ρόδος, 26/04/2017 Αρ. Πρωτ.: 58 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Γ.ΜΑΥΡΟΥ 2, Τ.Κ. 85100

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ. Ρόδος, 07/05/2018. Αρ. Πρωτ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ. Ρόδος, 07/05/2018. Αρ. Πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Γ.ΜΑΥΡΟΥ 2, Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ Τηλ. 2241364848 ΣΧΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Μαθηματικά (Άλγεβρα - Γεωμετρία) Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Οι γραπτές προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις διενεργούνται με την ευθύνη του Διευθυντή και των διδασκόντων σε κάθε ΕΠΑ.Λ.

Α1. Οι γραπτές προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις διενεργούνται με την ευθύνη του Διευθυντή και των διδασκόντων σε κάθε ΕΠΑ.Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Γ.ΜΑΥΡΟΥ 2, Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ Τηλ. 2241364848 ΣΧΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝ: 1. ΠΔΕ Κρήτης 2. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου

ΚΟΙΝ: 1. ΠΔΕ Κρήτης 2. Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΚΡΗΤΗΣ) Ταχ. Δ/νση: Ρολέν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. ιάρκεια εξέτασης: πέντε (5) ώρες

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ. ιάρκεια εξέτασης: πέντε (5) ώρες ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΑΡΜΟΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ιάρκεια εξέτασης: πέντε (5) ώρες (Α) ΑΡΜΟΝΙΑ ιάρκεια εξέτασης: Τρεις (3) ώρες και τριάντα (30) λεπτά ίνονται στους

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Π.Δ 24/2013 ΦΕΚ 55 Α/6-3-2013 Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ/τος 48/2012 «Τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 «Αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου» (A 65) (Α 97). Έχοντας υπόψη: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 2. Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γενικού Λυκείου

Άρθρο 2. Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γενικού Λυκείου Άρθρο 2 Διάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Γενικού Λυκείου 1. Η Α Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: Γραπτές εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2013 στα µαθήµατα των Φυσικών Επιστηµών

Θέµα: Γραπτές εξετάσεις περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2013 στα µαθήµατα των Φυσικών Επιστηµών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡ/ΚΗ /ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΥΚΛΑ ΩΝ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τρόποι διδασκαλίας Κατ οίκον εργασία Γραπτή Αξιολόγηση ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Β) Αρχαιογνωσία: (αρχαίο κείμενο από μετάφραση) MH EΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Οι γραπτές προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις διενεργούνται με την ευθύνη του Διευθυντή και των διδασκόντων σε κάθε ΕΠΑ.Λ.

Α1. Οι γραπτές προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις διενεργούνται με την ευθύνη του Διευθυντή και των διδασκόντων σε κάθε ΕΠΑ.Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. Ε. & Δ.Ε. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Γ.ΜΑΥΡΟΥ 2, Τ.Κ. 85100 ΡΟΔΟΣ Τηλ. 2241364848 ΣΧΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Εισαγωγή ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Αθανάσιος Γαγάτσης Τµήµα Επιστηµών της Αγωγής Πανεπιστήµιο Κύπρου Χρήστος Παντσίδης Παναγιώτης Σπύρου Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Χαιρετισμός Σχολικής Συμβούλου Μαθηματικών» Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέμα: «Χαιρετισμός Σχολικής Συμβούλου Μαθηματικών» Αγαπητοί συνάδελφοι, Πολύγυρος, 11/05/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Ταχ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ. ιάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ. ιάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ιάρθρωση Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων Α Λυκείου Η Α Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρµόζεται πρόγραµµα µαθηµάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ Προς ενημέρωση των μαθητών και των γονέων-κηδεμόνων τους δίνουμε κάποιες βασικές πληροφορίες που αφορούν τις γραπτές ανακεφαλαιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook]

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] 41 Διαγώνισµα 41 Διαδίκτυο & Κοινωνική Δικτύωση Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] Το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγουν ερευνητικές µελέτες για τις αναπαραστάσεις της φιλίας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ. Αξιολόγηση, Προαγωγή και Απόλυση Μαθητών Γενικού Λυκείου

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ. Αξιολόγηση, Προαγωγή και Απόλυση Μαθητών Γενικού Λυκείου ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Στους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην Α Λυκείου θα αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα δομή του λυκείου. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μετράει επιπλέον και ο μέσος όρος των

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» Στη Γ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ENNEA (9) ΟΜΑΔΑ Α:

Διαβάστε περισσότερα

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ

ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ ヤ Διδασκαλία της Γλώσσας στις τάξεις Γ & Δ Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 19 Νοεμβρίου 2012 Επιμέρους τομείς στο γλωσσικό μάθημα 1. Προφορικός Λόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 31 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Η ΑΣΚΗΣΗ «Β1» ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 1 Γιάννης Ι. Πασσάς, M.Ed. Φιλόλογος Η άσκηση «Β1» αποτελεί το τρίτο σε βαρύτητα θέµα (µετά την Παραγωγή Λόγου και την Περίληψη)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Απόστολος Σιόντας ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Η τονικότητα ΝΤΟ µείζων Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης Παλλήνη 2010 Πρόλογος Καθώς θεωρούµε ότι είναι απαραίτητη η γνώση του περιεχοµένου του µουσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Καθορισμός εξεταστέας - διδακτέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος

ΘΕΜΑ: Καθορισμός εξεταστέας - διδακτέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος Βαθμός Ασφαλείας... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μαρούσι 30-09-2009 Αριθ. Πρωτ. 120643/Γ2 Βαθ. Προτερ.... ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α' ΑΠΟΦΑΣΗ Αν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 22 Απριλίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ Φύλλου 74 Φέρεται σε γνώση των χρηστών του παρακάτω κειμένου ότι η κωδικοποιημένη αυτή μορφή του αποτελεί χρηστικό εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο

Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Απευθείας Εναρμόνιση - Πώς να χρησιμοποιήσετε το παρόν βιβλίο Γενικές Πληροφορίες 1. Τι είναι το μάθημα της Απευθείας Εναρμόνισης στο πιάνο: Αφορά την απευθείας εκτέλεση στο πιάνο, μιας δοσμένης μελωδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ Για τις εξετάσεις εισαγωγής του ακαδημαϊκού έτους 2010 2011 και εφεξής η εξέταση κάθε ειδικού μαθήματος Ξένης Γλώσσας γίνεται ως εξής: ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ Δίνεται στους υποψήφιους

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση των μαθητών

Η αξιολόγηση των μαθητών Η αξιολόγηση των μαθητών Αξιολόγηση είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος μιας προσπάθειας. Στην περίπτωση των μαθητών το εκτιμώμενο αποτέλεσμα αναφέρεται στις γνώσεις και δεξιότητες, που φέρεται να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου

Το Νέο Λύκειο. Α Λυκείου ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΓΝΩΣΗ» Το Νέο Λύκειο Στους µαθητές που θα φοιτήσουν φέτος (2013-2014) στην Α Λυκείου θα αρχίσει να εφαρµόζεται η νέα δοµή του Λυκείου. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση θα µετράει

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας. Οδηγίες για την ανάπτυξη εξεταστικών ερωτημάτων

Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας. Οδηγίες για την ανάπτυξη εξεταστικών ερωτημάτων Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας. Οδηγίες για την ανάπτυξη εξεταστικών ερωτημάτων Εισαγωγή Από το Μάιο του 2011 έγιναν ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές στο πιστοποιητικό ελληνομάθειας, που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 1 Η αξιολόγηση (µπορεί να) αναφέρεται στον εκπαιδευτικό, στο µαθητή, στο Αναλυτικό Πρόγραµµα, στα διδακτικά υλικά στη σχολική µονάδα ή (και) στο θεσµό

Διαβάστε περισσότερα

::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται:

::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται: ::: Γενικά :::.. Η περίληψη είναι ένας τρόπος συνοπτικής απόδοσης ενός κειμένου. Με αυτήν επιδιώκεται: Η κατανόηση του κειμένου. Η πληροφόρηση των άλλων με λιτό και σαφή τρόπο για το περιεχόμενο του κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Φωτεινή Κωστή_ΚΕΑ_14/05/2017 Περιεχόμενο Οι μαθητές εξετάζονται στην ανάγνωση και κατανόηση γραπτού λόγου μέσα από ένα ευρύ φάσμα κειμένων. Το δοκίμιο εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ

Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα Α και Β τάξεις Ημερήσιου ΓΕΛ Α Β Γ τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος 27/09/2016 Γενικές επισημάνσεις (1) Οι εκπαιδευτικοί: Στηριζόμενοι/ες

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή]

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] 41 Διαγώνισµα 121 Κριτική Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] Η αξιολόγηση των µαθητών στο σχολείο είναι µια διαδικασία στενά συνυφασµένη µε τη διδακτική πράξη και κατ επέκταση µε τη συνολική κοινωνική λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης

Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης Αξιολόγηση της διδακτικής πράξης 1 } Ορισµός: Απόδοση αξίας Απόδοση προσήµου σε κάτι που αξιολογείται Σύγκρισης δύο πραγµάτων } Αξιολόγηση Αποτίµηση στόχου (σύγκριση του στόχου µε το αποτέλεσµα) Σηµασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Το νέο Λύκειο Το Σεπτέµβριο του 2013 ψηφίστηκε ο νόµος 4186/2013 (ΦΕΚ Α 193/17-9-2013) που προβλέπει τις αλλαγές για το Νέο Λύκειο και ρυθµίζει το νέο σύστηµα πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα