Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος Δραστηριότητες Φ. Σ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Δραστηριότητες Φ. Σ."

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ανασκόπηση των δράσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Επικαιρότητα Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις ΥΥΚΑ: ομαδική αποστολή αντι-ιικών φαρμάκων ΣΥ. ΦΑ. news Ελλείψεις φαρμάκων Υγεία Πονοκέφαλος: ένας απρόσκλητος επισκέπτης Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #20 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 10 w Σελ. 13 w Σελ. 24 w Σελ. 32 w Σελ. 34 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΣΘ: ο αγωνιστής του Βορρά. Ανασκόπηση των δράσεων του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης ΥΓΕΙΑ Πονοκέφαλος: ένας απρόσκλητος επισκέπτης ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Νόμος 3918/2011: Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις Ενημέρωση από τον ΕΟΦ ΥΥΚΑ: ομαδική αποστολή αντι-ιικών φαρμάκων Ενημέρωση από τον ΠΦΣ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης: Ναρκωτικά Φάρμακα Κρατικού Μονοπωλίου Ενημέρωση από τα ασφαλιστικά ταμεία ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης των από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. news w Σελ. 40 w Σελ. 42 Αλληλογραφία του ΦΣΘ με την εταιρεία Boehringer Ingelheim Ελλείψεις φαρμάκων Διανομή κερδών στους κατόχους του ηλεκτρονικού συστήματος απεικόνισης υπηρεσιών (οθόνες φαρμακείων) ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 20 Iανουάριος-Φεβρουάριος 2011 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Αργυροπούλου-Βουγιουκλή Μέλη: Μιχαήλ Ζαννέτος Χρήστος Ξανθόπουλος Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Λάζαρος Φαρσάκης Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: γραμματέας ΦΣΘ Εκδόσεις Κ Provoli, Σμύρνης 21, 11431, Νέα Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορική Διεύθυνση Αδελίνα Τζουβάρα, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνοι Διαφήμισης Θανάσης Αλμπάνης, Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης Γ. Παραλυκούδης Ο. Ε.

3 Editorial Αγαπητοί συνάδελφοι Ο ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης, γεμάτος περηφάνια για τη δράση και τις κινητοποιήσεις των μελών του, το προηγούμενο διάστημα, έρχεται πάλι κοντά σας μέσα από την εγκύκλιο του Συλλόγου μας. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τους συναδέλφους-φαρμακοποιούς του νομού Θεσσαλονίκης, για την υποστήριξη στον παρατεταμένο αγώνα μας, για τη δυναμική παρουσία στις κινητοποιήσεις, για το ηχηρό ΟΧΙ σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του λειτουργήματός μας και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας. Επιπλέον, να σας ευχαριστήσουμε για τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον ασφαλισμένοασθενή, ακόμα και όταν οι συνθήκες για το ελληνικό φαρμακείο δεν ήταν ευοίωνες, για τη συνεχή παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον γείτονα και τον περαστικό, για το χέρι βοήθειας σε κάθε κατατρεγμένο. Όλοι μαζί πετύχαμε πολλά. Αγωνιστήκαμε για τα δικαιώματά μας και, πάνω απ όλα, για την αυτοτέλειά μας, απαλλαγμένοι από συμφέροντα και παρασκήνια. Καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, έστω και προσωρινά, τους κινδύνους και τις απειλές για την επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου, όπως αυτές εκτοξεύθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Οικονομικών. Και, φυσικά, συνεχίζουμε. Ενωμένοι, δυνατοί, με έναν στόχο. Την επιβίωσή μας Σε ό,τι αφορά στην ύλη του περιοδικού μας, στις σελίδες της Επικαιρότητας θα ενημερωθείτε για τον νόμο για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας», τα τελευταία νέα από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για τις ανακλήσεις από τον ΕΟΦ. Ακόμη, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την καθυστέρηση της κυκλοφορίας του πρώτου τεύχους αυτής της χρονιάς, η οποία οφείλεται στις δυναμικές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών το προηγούμενο διάστημα. Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι στον Σύλλογο ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ 2011! 04 Επισήμανση Αγαπητοί συνάδελφοι, σας υπενθυμίζουμε ότι τις στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς έχετε τη δυνατότητα να τις αφαιρείτε και να τις αρχειοθετείτε, ώστε σε καθημερινή βάση να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΦΣΘ: ο αγωνιστής του Βορρά. Ανασκόπηση των δράσεων του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης Δέκα μήνες πέρασαν από τον Μάιο του 2010, όταν έσκασε σαν βόμβα η είδηση πως στο Μνημόνιο η αναφορά στο φαρμακευτικό επάγγελμα χτυπούσε τα θεμέλια του φαρμακείου και ζητούσε τότε τη μείωση του αριθμού τους, ενώ έκανε λόγο για ελάχιστο περιθώριο κέρδους, το οποίο και έπρεπε να αναθεωρηθεί. Τα αντανακλαστικά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήταν άμεσα. Συγκλήθηκε η πρώτη από μια μεγάλη σειρά έκτακτων γενικών συνελεύσεων, όπου το σώμα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και αποφάσισε την πρώτη τριήμερη απεργία. Τα νέα ταξίδεψαν με τεράστια ταχύτητα και όλοι οι φαρμακοποιοί του νομού συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Η απειλή για την εκ βάθρων εκρίζωση κάθε θεσμικού κανονισμού λειτουργίας των φαρμακείων μας, επέβαλε τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων. Στο πλαίσιο του αγώνα μας, που κράτησε μήνες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, μιας και το φαρμακείο δεν έχει ξεφύγει από το μάτι του κυκλώνα, ήταν απαραίτητη η συσπείρωση όλων των δυνάμεών μας. Αυτό, όμως, θα ήταν δυνατόν μόνο μέσα από τη σωστή, έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση των μελών του Συλλόγου. Είναι αδύνατον να αγωνιστεί κανείς αποτελεσματικά και συλλογικά, αν δεν είναι έγκυρα ενημερωμένος και δεν έχει υψηλό φρόνημα. Ο ς Σύλλογος Θεσσαλονίκης φρόντισε, και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται, ώστε τα μέλη του να γίνουν κοινωνοί όλων των εξελίξεων, ζυμώσεων, δράσεων και όλου του παρασκηνίου. Έτσι δεν δίστασε ακόμα και για την παραμικρή εξέλιξη να ενημερώσει τα μέλη του. Για τα φλέγοντα ζητήματα συγκλήθηκαν οκτώ έκτακτες γενικές συνελεύσεις (η μία με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλη τη βόρεια Ελλάδα), αριθμός ρεκόρ, μα με μεγαλύτερο ρεκόρ αυτό της καθολικής συμμετοχής των συναδέλφων σε καθεμία από αυτές. Όταν η βάση στηρίζει με τέτοιο τρόπο τους εκπροσώπους της, 06

5 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 08 μέσω της συμμετοχής, είναι τεράστια η δύναμη που τους δίνει να αγωνιστούν με αυταπάρνηση για τα συμφέροντα του κλάδου. Σε έναν αγώνα που οι εχθροί δεν έχουν όνομα και δεν φανερώνουν την υπόστασή τους, παρά μόνο προωθούν με πονηριά την εξαθλίωση του ελληνικού φαρμακείου, δεν μένει παρά η επιλογή της συνεχούς και οργανωμένης αντίδρασης. Επιστρατεύτηκε κάθε μέσο και αποκρούσαμε τη λάσπη που μας έριχναν από παντού τα οργανωμένα συμφέροντα που επιβουλεύονται τα φαρμακεία μας. Ως Σύλλογος πραγματοποιήσαμε εμπεριστατωμένες μελέτες που επί μήνες επικοινωνούσαμε σε κάθε συνομιλητή αλλά και στους συναδέλφους μας, και φτάσαμε στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου να αναφέρεται ξεκάθαρα πως το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι 23% και όχι 35% όπως όλοι φώναζαν και μας λοιδορούσαν γι αυτό. Και πάλι, αυτό είναι λάθος, αφού με όλες τις μειώσεις, την απαξίωση των αποθεμάτων, τα 89 φάρμακα και το rebate, φθάνουμε να αγγίζουμε με το ζόρι το 20%, και αυτό θα το τεκμηριώσουμε εκ νέου. Προχωρήσαμε σε πετυχημένες καταχωρίσεις σε εφημερίδες, με μεγαλύτερη απήχηση αυτήν με τον χάρτη του νομού μας, τα φαρμακεία και τη σύγκριση με την Αυστρία, την οποία μετατρέψαμε και σε αφίσα που μοιράστηκε σε όλα τα μέλη του Συλλόγου. Πήρε θέση στις βιτρίνες μας, αλλά και σε καθέναν από τους τριακόσιους ευμεγέθεις φακέλους, με όλα τα στοιχεία για την αλήθεια, που στάλθηκαν στους ισάριθμους εκπροσώπους του λαού στη Βουλή των Ελλήνων, πριν από την ψήφιση του Νομοσχεδίου. Κυνηγήσαμε όλον αυτό τον καιρό τις κατευθυνόμενες ειδήσεις και φροντίσαμε κάθε τόσο να έχουμε βήμα σε όλα τα ΜΜΕ, τοπικής και εθνικής εμβέλειας, με συνεντεύξεις, καταχωρίσεις αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσαμε στις 24 Ιανουαρίου. Έπρεπε να εμποδίσουμε τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και να κρατήσουμε ως πιο ισχυρό μας σύμμαχο τον ασθενή. Το αποκορύφωμα όλων των συλλογικών μας δράσεων ήταν οι δύο εξαιρετικά επιτυχημένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και στον Λευκό Πύργο, και κατέληξαν σε μαζικότατες πορείες διαμαρτυρίας προς το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τη ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, αντίστοιχα. Η συμμετοχή των μελών του συλλόγου μας αλλά και άλλων συναδέλφων από όμορους και μη νομούς ήταν πρωτόγνωρα μαζική, ενώ παράλληλα η οργάνωση και η εξέλιξη των κινητοποιήσεων ήταν άνευ προηγουμένου. Έντυπο υλικό μοιράστηκε παντού στους συμπολίτες μας, που δήλωναν απερίφραστα τη στήριξή τους, αφίσες, πλακάτ αλλά και συνθήματα, που συντονισμένα φώναζαν όλοι οι συνάδελφοι, συμπλήρωναν την εικόνα της πρώτης και μεγαλύτερης κινητοποίησης φαρμακοποιών στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά και με την ίδια και μεγαλύτερη δυναμική, θα δώσουμε κάθε νέο αγώνα, όπου και όπως χρειαστεί. Ο κίνδυνος ακόμα δεν πέρασε, μάλιστα αχός βαρύς ακούγεται, το φαρμακείο παραμένει στόχος πολλών συμφερόντων. Όμως, εμείς είμαστε εδώ για να αποδείξουμε όλοι μαζί δυναμικά πως αυτός ο στόχος είναι άπιαστος.

6 Υγεία 10 Ελένη Λίβα-Κάπου, γενικός ιατρός Πονοκέφαλος: ένας απρόσκλητος επισκέπτης Είναι δυσάρεστο να ξυπνάμε με πονοκέφαλο, γιατί επηρεάζει την απόδοσή μας στη δουλειά, ενώ μας στερεί χρόνο από τη διασκέδαση, τους φίλους, την οικογένεια και, γενικά, τις υποχρεώσεις μας. Είναι, όμως, σημαντικό να γνωρίζουμε αν ο πονοκέφαλος είναι απλώς μια ημικρανία ή κάτι πιο σοβαρό, για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας. Οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι είναι αυτοί που δεν έχουν κάποιο παθολογικό αίτιο, όπως η ημικρανία ή ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως.

7 υγεία 12 Όταν έχουμε ημικρανία, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ευαισθησία στο φως, ναυτία, εμετό, και επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Ο πόνος, όταν έχουμε πονοκέφαλο τύπου τάσεως, εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, αλλά είναι πιο ήπιος από τον πόνο της ημικρανίας και συνήθως δεν έχει άλλα συμπτώματα. Ο πόνος, συνήθως, είναι πιο δυνατός στην περιοχή των κροτάφων ή του μετώπου (πάνω από τα μάτια), αλλά συχνά μπορεί να πονάει ακόμη και το πίσω μέρος του κεφαλιού ή ο αυχένας. Άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τούς περιγράφουν «σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μια πρέσα ή μια μέγγενη» ή «σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους», ενώ κάποιοι από αυτούς, όχι όμως όλοι, ανακουφίζονται με χαλαρό μασάζ στην περιοχή που πονάει (π.χ., στους κροτάφους) ή και με σφιχτό δέσιμο ενός μαντηλιού γύρω από το κεφάλι. Αντιμετώπιση Η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων τάσεως περιλαμβάνει τα αναλγητικά φάρμακα που ανακουφίζουν τον ασθενή. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη (Nurofen), η οποία απορροφάται αμέσως από το στομάχι, προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση. Αυτά τα φάρμακα έχουν γενική αναλγητική δράση, είναι δηλαδή παυσίπονα, τα οποία μπορεί να πάρει κάποιος αν έχει ημικρανία και πονάει το κεφάλι του, αλλά μπορεί επίσης να τα πάρει αν πονάει το δόντι του ή η μέση του. Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν ήπιας έντασης ημικρανίες, μπορούν να πετύχουν να σταματήσουν μια κρίση με χρήση ενός απλού αναλγητικού, αλλά οι άνθρωποι με μέτριας ή μεγάλης έντασης ημικρανίες συνήθως δεν τα βρίσκουν αρκετά αποτελεσματικά. Έτσι, αν σε κάποιον άνθρωπο με ημικρανία τα απλά αναλγητικά είναι αποτελεσματικά (υπενθυμίζεται ότι ο στόχος πρέπει να είναι να περνάει εντελώς ο πόνος, όχι απλώς να μειώνεται η έντασή του), και η χρήση που κάνει είναι λίγες φορές τον μήνα, τότε η ημικρανία του βρίσκεται μάλλον υπό έλεγχο. Όσον αφορά στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας, μεγάλης κλίμακας μελέτη που συνέκρινε ευθέως τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά πρώτης εκλογής (παρακεταμόλη, ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη), στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι η συνολική ανεκτικότητα της ιβουπροφαίνης ήταν ισοδύναμη της παρακεταμόλης και καλύτερη από εκείνη της ασπιρίνης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έλαβαν μέρος ιατροί και ασθενείς, και διήρκεσε 1 έτος. Υπάρχει, όμως, περίπτωση οι πονοκέφαλοι να οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις, όπως πρόβλημα στον αυχένα ή στα μάτια, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν εμφανιστεί απότομα δυνατός πονοκέφαλος ή σταδιακή επιδείνωση του πονοκεφάλου μέσα σε κάποιες ημέρες, θα πρέπει αμέσως να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

8 Επικαιρότητα Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις Νόμος υπ αριθμόν 3918/ ΦΕΚ 31Α/ w Παρατίθενται τα άρθρα που αφορούν στο ποσό επιστροφής των φαρμακείων υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των φαρμακείων, καθώς και το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Άρθρο 34 Καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης 1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου χρησιμοποιούνται οι όροι με την ακόλουθη έννοια: α) «Κλάδοι Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (εφεξής Φ.Κ.Α.)»: οι Κλάδοι Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ύστερα από την έναρξη λειτουργίας του, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 του παρόντος Νόμου. β) «Φαρμακεία»: οι ιδιωτικοί φορείς λιανικής πώλησης φαρμακευτικών των, που λειτουργούν νομίμως και συνάπτουν συμβάσεις με τους Κλάδους Υγείας των Φ.Κ.Α., ατομικά ή συλλογικά. γ) «Οφειλές σε φαρμακεία»: τα ποσά που οφείλουν οι Κλάδοι Υγείας των Φ.Κ.Α. προς τα φαρμακεία, που πηγάζουν από την εφαρμογή των μεταξύ τους συμβάσεων και την εκτέλεση των συνταγών φαρμάκων των ασφαλισμένων. δ) «Εμπρόθεσμη καταβολή»: η απόδοση των οφειλών είτε ως προκαταβολή είτε ως εξόφληση εντός του χρονικού ορίου που ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις (Π.Δ. 121/2008 άρθρο 5 παρ. 1 περ. ε και Ν. 3172/2003 άρθρο 22 παρ. Β 1), το οποίο άρχεται από την ημερομηνία παραλαβής του λογαριασμού τού κάθε φαρμακείου από τη φαρμακευτική υπηρεσία του εκάστοτε Κλάδου Υγείας Φ.Κ.Α. ε) «Αιτούμενο ποσό»: το σύνολο της αξίας του τιμολογίου που υποβάλλει το φαρμακείο προς τον Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α., πριν από την προσθήκη του ΦΠΑ στο τέλος κάθε μήνα. στ) «Επιστροφή (rebate)»: το ποσό που επιστρέφεται από το φαρμακείο σε κάθε Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α., με βάση καθορισμένη κλίμακα. 2. Καθιερώνεται κλιμακούμενο ποσοστό επί των οφειλών των φαρμακείων υπέρ των Κλάδων Υγείας των Φ.Κ.Α., ως επιστροφή (rebate) για κάθε μήνα, υπό τον όρο εμπρόθεσμης καταβολής αυτών των οφειλών. Η κλιμάκωση της επιστροφής αφορά το ύψος του αιτούμενου ποσού ανά Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α. Για το χρονικό διάστημα έως την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το ποσοστό ακολουθεί την εξής προοδευτική διαβάθμιση: Ύψος αιτούμενου ποσού ανά Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α. Προοδευτικό ποσοστό επιστροφής επί του ύψους του αιτούμενου ποσού Τελικό ποσό κλιμακίου Συνολικό ποσό ανά κλιμάκιο Από 1 έως % ,5% ,5% % % % Πάνω από % και πλέον Μετά την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το ποσοστό της επιστροφής κλιμακώνεται σύμφωνα με την ακόλουθη προοδευτική διαβάθμιση, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η προοδευτική διαβάθμιση του προηγούμενου πίνακα για τους Φ.Κ.Α. που δεν εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: 13

9 Επικαιρότητα Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 Ύψος αιτούμενου ποσού ανά Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α. Προοδευτικό ποσοστό επιστροφής επί του ύψους του αιτούμενου ποσού Τελικό ποσό κλιμακίου Συνολικό ποσό ανά κλιμάκιο Από 1 έως % - - Από έως % ,5% % ,5% % ,5% % ,5% % ,5% % Από και πάνω 6,5% και πλέον 14 Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και μετά από διάστημα τριών μηνών από την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά του προηγούμενου πίνακα, με σκοπό το τελικό ποσό επιστροφής να είναι ισοδύναμο με το άθροισμα των ποσών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της έκπτωσης για κάθε έναν Φ.Κ.Α. ξεχωριστά. 3. α) Το ποσό της επιστροφής, που οφείλει το φαρμακείο, συμψηφίζεται με το ποσό που καταβάλλει εμπρόθεσμα ο Κλάδος Υγείας Φ.Κ.Α. ή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά την έναρξη λειτουργίας του στο φαρμακείο, και υπολογίζεται επί του τιμολογίου. β) Εξαιρείται της υποχρέωσης καταβολής της επιστροφής του παρόντος άρθρου, η αιτούμενη δαπάνη για τα φαρμακευτικά σκευάσματα της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010. γ) Ο εκάστοτε Κλάδος Υγείας Φ.Κ.Α. ή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά την έναρξη λειτουργίας του, τον Ιανουάριο κάθε έτους, χορηγεί βεβαίωση για το σύνολο των επιστροφών του έτους τού κάθε φαρμακείου για φορολογική χρήση. 4. Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ των Κλάδων Υγείας των Φ.Κ.Α. ή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά την έναρξη λειτουργίας του και των φαρμακείων. Στις συμβάσεις, που θα υπογράφονται από τη δημοσίευση του νόμου, θα εντάσσεται η σχετική ρύθμιση. 5. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1132/1981 (ΦΕΚ 51 Α ) διαγράφονται οι λέξεις «ασφαλιστικά ταμεία και». Άρθρο 36 Ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας φαρμακείων 1. Το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, όπως προσδιορίζεται από τον Ν. 5607/1932 (ΦΕΚ 300 Α ), όπως αυτός ισχύει, δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια. Οι Έλληνες ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ε.Ε., που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος, δύνανται να ασκούν αυτό ελεύθερα κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ 138 Α ). 2. Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης. Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως πίνακες υποχρεωτικής εφαρμογής διημέρευσης κατά τις μέρες των αργιών και διανυκτέρευσης καθημερινά των φαρμακείων της περιοχής ευθύνης του.

10 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 3. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται αναλογία ενός φαρμακείου ανά χίλιους (1.000) κατοίκους, κατ αρχήν σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και, όπου αυτές δεν υπάρχουν, σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων ή δημοτικών ενοτήτων και, όπου δεν υπάρχουν τοπικές ή δημοτικές κοινότητες, ούτε δημοτικές ενότητες, σε επίπεδο δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α ). Σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως χιλίων κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου. Στα όρια της Περιφέρειας Αττικής και της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως ορίζονται στον Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α ), η ανωτέρω αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο καθορίζεται σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων, όπου αυτές δημιουργήθηκαν. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή. 4. Σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης νοσοκομείων δυναμικότητας άνω των εκατόν πενήντα (150) κλινών, επιτρέπεται η μεταφορά και ίδρυση επιπλέον φαρμακείων, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος. 5. Ανά τρεις βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός (1) πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. 6. Κατ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακείο. Τα κατά την παρούσα διάταξη συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας. Στις εν λόγω εταιρείες, οι συστεγαζόμενοι φαρμακοποιοί μετέχουν με ίσα ποσοστά. Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης, υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Αν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιονδήποτε λόγο, ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του, και στον παραμένοντα φαρμακοποιό χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου. Ειδικά στην περίπτωση παραίτησης του ως άνω φαρμακοποιού, αυτός δύναται να ιδρύσει άπαξ στο μέλλον νέο φαρμακείο, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου. Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων της παρούσας παραγράφου υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης, τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση. 7. Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων που ανακλήθηκαν με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν μισθωτικές διαφορές, λόγω παρέλευσης της νόμιμης προθεσμίας για μετεγκατάσταση σε νέα θέση, επαναχορηγούνται στους αρχικούς δικαιούχους, κατόπιν αιτήσεως των τελευταίων, στα όρια του ίδιου δήμου, τηρουμένων των νόμιμων προϋποθέσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αρχικοί δικαιούχοι στους οποίους επαναχορηγήθηκε η άδεια ίδρυσης φαρμακείου, οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση νέας άδειας λειτουργίας, εντός έξι μηνών από την επαναχορήγηση της άδειας ίδρυσης. 8. Η διάταξη του άρθρου 36 αρχίζει να ισχύει έναν μήνα μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Οι αρμόδιες Περιφέρειες υποχρεούνται σε διάστημα ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου να προσδιορίσουν, να αναρτήσουν στον ιστότοπό τους και να κοινοποιήσουν στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: α. τα εντός των ορίων τους νοσοκομεία δυναμικότητας άνω των 150 κλινών, καθώς και τον μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου αριθμό των λειτουργούντων φαρμακείων, στα οποία αναφέρεται η παράγραφος 4 του παρόντος άρθρου, β. τον αριθμό των λειτουργούντων φαρμακείων κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα ή δημοτική ενότητα ή δήμο, καθώς και τον αντίστοιχο πληθυσμό τους. Η σειρά προτεραιότητας για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης φαρμακείων ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1963/1991 και κρίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Άρθρο 37 Προμήθειες φαρμάκων από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και Ν.Π.Δ.Δ. 1. Οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.) της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 3106/2003 (ΦΕΚ 30 Α ) και τα Ν.Π.Δ.Δ., που ασκούν δραστηριότητες στους τομείς υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, και εποπτεύονται και ελέγχονται από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δύνανται να προμηθεύονται φάρμακα για τους περιθαλπόμενους σε αυτά, από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ή από φαρμακευτικές εταιρείες, στη νοσοκομειακή τιμή. 2. Στην περίπτωση αυτή, ο έλεγχος της προμήθειας των φαρμάκων θα πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγονται οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας ή έχουν την έδρα τους τα Ν.Π.Δ.Δ. 3. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, και ιδίως τη σύσταση της τριμελούς επιτροπής, τη διαδικασία, τον τρόπο εξόφλησης και άλλα ειδικότερα θέματα. 15

11 Επικαιρότητα Iανουάριος - Φεβρουάριος Άρθρο 38 Καθορισμός ποσοστού κέρδους των εμπόρων φαρμακευτικών των χονδρικής πώλησης 1. Για τους εμπόρους φαρμακευτικών των χονδρικής πώλησης, το ποσοστό μικτού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών των, το τίμημα των οποίων καλύπτουν εν όλω ή εν μέρει οι Φ.Κ.Α., καθορίζεται σε 5,4% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής του παραγωγού ή εισαγωγέα του φαρμακευτικού τος. Ως καθαρή τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα ορίζεται η χονδρική τιμή του φαρμακευτικού τος, μειωμένη κατά 5,4%. 2. Για τους εμπόρους φαρμακευτικών των χονδρικής πώλησης, το ποσοστό μικτού κέρδους από την πώληση φαρμακευτικών των που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αυτά αναφέρονται στην απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του άρθρου 12 παράγραφος 1 εδάφιο α του Ν. 3816/2010 (ΦΕΚ 6 Α ), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 63 του παρόντος Νόμου, και η δαπάνη των οποίων δεν καλύπτεται από τους Φ.Κ.Α., καθορίζεται σε ποσοστό 7,8% και υπολογίζεται επί της καθαρής τιμής του παραγωγού ή εισαγωγέα του φαρμακευτικού τος. Ως καθαρή τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα ορίζεται η χονδρική τιμή του φαρμακευτικού τος, μειωμένη κατά 7,8%. Άρθρο 39 Μεταφορά Τμήματος Τιμών Φαρμάκων και Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 1. Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μεταφέρεται και υπάγεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Τιμών Φαρμάκων, της Διεύθυνσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. 2. Το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων εντάσσεται στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Π.Δ. 95/2000 (ΦΕΚ 76 Α ) προστίθεται περίπτωση δ ως ακολούθως: «Τμήμα Τιμών Φαρμάκων». Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ίδιου Π.Δ. προστίθεται φράση ως εξής: «δ. Τμήμα (Υβδ) Τιμών Φαρμάκων ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο εδάφιο γ της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του Π.Δ. 397/ 1988 (ΦΕΚ 185 Α )». 3. Για τη στελέχωση του παραπάνω Τμήματος Τιμών Φαρμάκων συστήνονται οι αναγκαίες οργανικές θέσεις μόνιμων και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων, οι οποίες καλύπτονται από ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από αποσπάσεις ή μετατάξεις ή μεταφορές υπαλλήλων αναλόγων προσόντων από το Δημόσιο, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, Ν.Π.Δ.Δ. κ.ο.κ. Του Τμήματος Τιμών Φαρμάκων προΐσταται υπάλληλος φαρμακοποιός του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών. Το Τμήμα στελεχώνεται από τρεις (3) υπαλλήλους ΠΕ Πληροφορικής, τρεις (3) υπαλλήλους ΠΕ Οικονομικού και τρεις (3) υπαλλήλους ΠΕ Φαρμακοποιών. 4. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζεται κάθε επιμέρους αναγκαίο μέτρο για την εφαρμογή των ανωτέρω. 5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 17 του Π. Δ. 96/1973 (ΦΕΚ 172 Α ), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «3. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συγκροτείται ενδεκαμελής Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, με τους αναπληρωτές τους, που αποτελείται από: α) Ένα (1) μέλος, που ορίζεται ως πρόεδρος από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον αναπληρωτή του. β) Τρεις (3) εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ορίζονται από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τους αναπληρωτές τους. γ) Έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, που ορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, με τον αναπληρωτή του. δ) Έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που ορίζεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τον αναπληρωτή του. ε) Έναν (1) εκπρόσωπο του ΕΟΦ, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού. στ) Έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού, με τον αναπληρωτή του. ζ) Τρεις (3) εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων παραγωγής και εισαγωγής φαρμακευτικών των, με τους αναπληρωτές τους. Χρέη γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τον αναπληρωτή του». 6. Έργο της Επιτροπής είναι η διατύπωση γνώμης για θέματα που αφορούν τις τιμές πώλησης φαρμακευτικών των αρμοδιότητας ΕΟΦ των εδαφίων β έως θ της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 1316/1983 (ΦΕΚ 3 Α ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 7. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από

12 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 Ενημέρωση από τον ΕΟΦ w Σύστημα τηλεφωνικής αναφοράς ελλείψεων στον ΕΟΦ Αριθμός Πρωτοκόλλου 12150, Στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωσης των ελλείψεων φαρμακευτικών των, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αποκατάστασή τους και δεδομένης της πολυπλοκότητας της αγοράς του φαρμάκου στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ αποφάσισε την προσωρινή καθιέρωση ενός συστήματος τηλεφωνικής αναφοράς ελλείψεων, από τα φαρμακεία, για διάστημα 2 μηνών, έως τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος αναφορών. Οι βασικές αρχές του συστήματος είναι: 1. Στον ΕΟΦ θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1142, από τις 08:00 έως τις 20:00, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. 2. Το φαρμακείο μπορεί να αναφέρει την έλλειψη μόνο μετά από άκαρπη αναζήτηση 5 ημερών, δηλώνοντας: Α) ΟΝΟΜΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ φαρμακείου B) Όνομα φαρμάκου, μορφή, περιεκτικότητα Γ) Από πόσες και ποιες φαρμακαποθήκες ζητήθηκε και δεν υπήρχε το φάρμακο, καθώς και αν ζητήθηκε από την εταιρεία που το διακινεί. w Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών Αριθμός Πρωτοκόλλου 11962, Αποφασίζουμε ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την προσωρινή απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης των αναφερόμενων στον επισυναπτόμενο κατάλογο φαρμακευτικών των που παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στον ΕΟΦ, σημαντικές ελλείψεις, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα. Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται άμεσα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης, απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση αυτών των των και επιβάλλεται η διάθεση στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά, από όλους τους συμμετέχοντες στη διακίνηση (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους. Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι η εξαγωγική δραστηριότητα των ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ, είτε αυτόνομα, είτε μέσω ενδιάμεσων (brokers, φαρμακεμπόρων κ.λπ.), απαγορεύεται, σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία, και θα γίνουν ειδικοί προς τούτο έλεγχοι στο επόμενο διάστημα για τη συμμόρφωση στις διατάξεις. Οι εταιρείες, κάτοχοι της άδειας κυκλοφορίας αυτών των των, είναι πλέον απόλυτα υπεύθυνες για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας όλων των των, και ιδιαίτερα των ανωτέρω, που εμφανίζουν ελλείψεις την τελευταία περίοδο. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19 του Ν.Δ. 96/73, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του Ν. 1316/1983, και στο άρθρο 152, παράγραφος 2, της ΚΥΑ ΔΥΓ3(α)/83657 (ΦΕΚ 59 Β/ ), και συγκεκριμένα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι ευρώ. Κωδικός τος Προϊόν Μορφή περιεκτικότητα Δραστική ουσία Εταιρεία Δράση ARIMIDEX FC TAB 1MG ANASTROZOLE ASTRA ZENECA Καρκίνος μαστού FASLODEX Inj. Sol. 250MG/5ML PF.SYR FULVESTRANT ASTRA ZENECA Καρκίνος μαστού SEROQUEL tab 25mg btx60 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια SEROQUEL tab 100mg btx60 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια SEROQUEL tab 200mg btx60 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια SEROQUEL tab 300mg btx60 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια SEROQUEL tab 50mg btx30 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια SEROQUEL tab 200mg btx30 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια SEROQUEL tab 300mg btx30 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια SEROQUEL tab 400mg btx30 QUETIAPINE ASTRA ZENECA Σχιζοφρένεια ADALAT C.R. TAB 30mg NIFEDIPINE BAYER MIRAPEXIN tab 0,18mg/tab btx30 PRAMIPEXOLE MIRAPEXIN tab 0,18mg/tab btx100 PRAMIPEXOLE BOEHRINGER INGELHEIM BOEHRINGER INGELHEIM Υπέρταση - καρδιολογικό Νόσος Πάρκινσον Νόσος Πάρκινσον 17

13 Επικαιρότητα Iανουάριος - Φεβρουάριος Κωδικός τος Προϊόν Μορφή περιεκτικότητα MIRAPEXIN tab 0,7mg/tab btx30 PRAMIPEXOLE MIRAPEXIN tab 0,52mg/tab btx10 PRAMIPEXOLE Δραστική ουσία Εταιρεία Δράση BOEHRINGER INGELHEIM BOEHRINGER INGELHEIM Νόσος Πάρκινσον Νόσος Πάρκινσον MIRAPEXIN tab 1,05mg/tab btx30 PRAMIPEXOLE BOEHRINGER INGELHEIM Νόσος Πάρκινσον MIRAPEXIN tab 2,1mg/tab btx30 PRAMIPEXOLE BOEHRINGER INGELHEIM Νόσος Πάρκινσον BARACLUDE FC TAB 0,5MG ENTECAVIR BRISTOL MYERS SQUIBB Ηπατίτιδα NARAMIG TAB 2,5MG NARATRIPTAN GSK Ημικρανία SERETIDE SERETIDE SERETIDE (50+100)MCG/DOSE DISKUSX60 (50+250)MCG/DOSE DISKUSX60 INH (25+125)MCG FLX12G 9120 d) SALMETEROL & FLUTICASONE SALMETEROL & FLUTICASONE SALMETEROL & FLUTICASONE GSK GSK GSK Άσθμα Άσθμα Άσθμα CYMBALTA 30MG/CAP BTX28 DULOXETINE LILLY Κατάθλιψη CYMBALTA 60MG/CAP BTX28 DULOXETINE LILLY Κατάθλιψη XERISTAR CAP 30MG DULOXETINE LILLY Κατάθλιψη YENTREVE 20MG/CAP BTX56 DULOXETINE LILLY Ακράτεια ούρων YENTREVE 40MG/CAP BTX56 DULOXETINE LILLY Ακράτεια ούρων ZYPREXA 15MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA 20MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA 2,5MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA 5MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA 7,5MG/TAB BTX56 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA 10MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA VELOTAB 5MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA VELOTAB 10MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA VELOTAB 15MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια ZYPREXA VELOTAB 20MG/TAB BTX28 OLANZAPINE LILLY Σχιζοφρένεια EXELON 1,5MG/CAP BTX28 RIVASTIGMINE NOVARTIS Αλτσχάιμερ EXELON 3 MG/CAP BTX28 RIVASTIGMINE NOVARTIS Αλτσχάιμερ EXELON 4,5MG/CAP BTX28 RIVASTIGMINE NOVARTIS Αλτσχάιμερ EXELON 6MG/CAP BTX28 RIVASTIGMINE NOVARTIS Αλτσχάιμερ FEMARA TAB 2,5MG LETROZOLE NOVARTIS Καρκίνος μαστού SANDIMMUN NEORAL SANDIMMUN NEORAL SANDIMMUN NEORAL 25MG/CAP BTX50 CICLOSPORINE NOVARTIS 50MG/CAP BTX50 CICLOSPORINE NOVARTIS 100MG/CAP BTX50 CICLOSPORINE NOVARTIS Αρθρίτιδα, ανοσοκατασταλτικό, ψωρίαση Αρθρίτιδα, ανοσοκατασταλτικό, ψωρίαση Αρθρίτιδα, ανοσοκατασταλτικό, ψωρίαση TEGRETOL tab 200mg btx50 CARBAMAZEPINE NOVARTIS Επιληψία TEGRETOL tab 400mg btx30 CARBAMAZEPINE NOVARTIS Επιληψία ABILIFY tab 10mg btx28 ARIPIPRAZOLE OTSUKA Σχιζοφρένεια ABILIFY tab 18mg btx28 ARIPIPRAZOLE OTSUKA Σχιζοφρένεια ABILIFY tab 30mg btx28 ARIPIPRAZOLE OTSUKA Σχιζοφρένεια ARICEPT tab 5mg btx28 DONEPEZIL PFIZER Αλτσχάιμερ ARICEPT tab 10mg btx28 DONEPEZIL PFIZER Αλτσχάιμερ

14 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 Κωδικός τος Προϊόν Μορφή περιεκτικότητα Δραστική ουσία Εταιρεία Δράση AROMASIN TAB 25MG EXEMESTANE PFIZER Καρκίνος μαστού EPANUTIN CAP 100MG PHENYTOIN PFIZER Επιληψία FRAGMIN INJ SOL DALTEPARIN PFIZER Θρόμβωση INSPRA FC TAB 50MG EPLERENONE PFIZER Β- Αναστολέας LYRICA cap 25mg btx56 PREGABALIN PFIZER Επιληψία, άγχος LYRICA cap 75mg btx56 PREGABALIN PFIZER Επιληψία, άγχος LYRICA cap 150mg btx56 PREGABALIN PFIZER Επιληψία, άγχος LYRICA cap 300mg btx56 PREGABALIN PFIZER Επιληψία, άγχος CELLCEPT TAB 500MG CLEXANE CLEXANE CLEXANE CLEXANE injaa 2000 antixa iu/0,2ml, btx2pfx0,2ml injaa 4000 antixa iu/0,4ml, btx2pfx0,4ml injaa 6000 antixa iu/0,6ml, btx2pfx0,6ml injaa 8000 antixa iu/0,8ml, btx2pfx0,8ml CO-APROVEL tab ,5 btx CO-APROVEL tab ,5 btx28 MYCOPHENOLATE MOFETIL ROCHE Μεταμοσχεύσεις ENOXAPARIN SANOFI AVENTIS Θρόμβωση ENOXAPARIN SANOFI AVENTIS Θρόμβωση ENOXAPARIN SANOFI AVENTIS Θρόμβωση ENOXAPARIN SANOFI AVENTIS Θρόμβωση IRBESARTAN + HYDROCHLOROTHIAZIDE IRBESARTAN + HYDROCHLOROTHIAZIDE SANOFI AVENTIS Υπέρταση SANOFI AVENTIS Υπέρταση LANTUS Όλες οι μορφές INSULIN GLARGINE SANOFI AVENTIS Διαβήτης PREGNYL PD INJ SOL HUMAN CHORIONIC GONADOTROPHIN SCHERING PLOUGH Ορμονικό - Στειρότητα Η παρούσα Απόφαση Απαγόρευσης είναι προσωρινή και ισχύει μέχρι να ανακληθεί ή τροποποιηθεί με νεώτερη απόφαση του ΕΟΦ. w Υπενθύμιση για την υποχρεωτική επικόλληση ταινίας γνησιότητας Αριθμός Πρωτοκόλλου 80127, Σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 2519/97, η ταινία γνησιότητας είναι υποχρεωτική για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών των φυτικής προέλευσης, των οδοντιατρικών φαρμάκων και των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Κατά συνέπεια, ο ΕΟΦ, ως αρμόδια αρχή, προβαίνει σε ελέγχους και επιβολή κυρώσεων προς τους παραβάτες. Παρακαλούνται όσοι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας είναι σε εκκρεμότητα, να συμμορφωθούν άμεσα με τα ανωτέρω. w Ταινία γνησιότητας φαρμακευτικών των μεγάλου όγκου και φυσίγγων μικρού όγκου Αριθμός Πρωτοκόλλου 78537, Μετά από ελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι διακινούνται φαρμακευτικά τα μεγάλου όγκου και φύσιγγες μικρού όγκου, στα οποία η επικόλληση της ταινίας γνησιότητας δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη Νομοθεσία. Επισημαίνουμε ότι τα φαρμακευτικά τα μεγάλου όγκου πρέπει να επικολλούν μία ταινία γνησιότητας σε κάθε χαρτοκιβώτιο συσκευασίας των φιαλών μεγάλου όγκου, και τα τα σε μορφή φυσίγγων μικρού όγκου, που κυκλοφορούν σε πολλαπλή συσκευασία, θα φέρουν στην εξωτερική συσκευασία μία ταινία για κάθε δέκα φύσιγγες (Υπ. Αριθμ. Α.Π. ΔΥΓ3Α/145263/07 και Υπ. Αριθμ. ΔΥΓ3α/ΓΠ71525 αντίστοιχα). Εφιστούμε την προσοχή των παραγωγών των ανωτέρω των, καθώς και των φαρμακοποιών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιωτικών κλινικών κ.λπ., δεδομένου ότι η μη εφαρμογή των διατάξεων, σχετικών με την επικόλληση ταινίας γνησιότητας, έχει ως συνέπεια την επιβολή των από τον Νόμο προβλεπόμενων κυρώσεων. w Πώληση συμπληρωμάτων διατροφής Αριθμός Πρωτοκόλλου 77891, Μετά την απόφαση 931/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραμένει σε ισχύ το άρθρο 10α της ΚΥΑ Υ1/ Γ.Π /03/2004 (ΦΕΚ 395Β / ), το οποίο ορίζει ότι η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Κατά συνέπεια, ο ΕΟΦ προβαίνει σε ελέγχους και επιβολή κυρώσεων προς τους παραβάτες. 19

15 Επικαιρότητα Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 ΥΥΚΑ: ομαδική αποστολή αντι-ιικών φαρμάκων w Με έγγραφό του (Αριθ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ , ), το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας ενημερώνει για τα παρακάτω: α. Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης, τις επόμενες μέρες πρόκειται να διατεθούν στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας επιπλέον ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη) από το Εθνικό Απόθεμα. Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι Διοικήσεις των νοσοκομείων όπως εξασφαλίσουν κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους για την αποθήκευση των σκευασμάτων. β. Τα ιδιωτικά φαρμακεία δύνανται να προμηθεύονται δωρεάν τα εν λόγω αντι-ιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αφού συμπληρωθεί πρωτόκολλο παράδοσηςπαραλαβής μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού, και να τα διαθέτουν δωρεάν στους ασθενείς με απλή ιατρική συνταγή, η οποία και πρέπει να φυλάσσεται από το φαρμακείο του νοσοκομείου επί τριετία. Υπενθυμίζεται ότι τα σκευάσματα αποτελούν κρατικό είδος, γι αυτό θα εισαχθούν στα νοσοκομειακά φαρμακεία ως «δωρεάν». Παρακαλείται το ΙΦΕΤ για τις δικές του σχετικές ενέργειες, ενημερώνοντας γραπτώς και την Υπηρεσία μας. Η παρούσα εγκύκλιος ισχύει μέχρι εκδόσεως νεωτέρας. Ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο w Αριθμός Πρωτοκόλλου 2124, Από την Κεντρική Μονάδα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ξεκίνησε ήδη η αποστολή στους φαρμακοποιούς των συνταγών που έχουν περικοπεί. Η πλειοψηφία αυτών των περικοπών οφείλεται στα εξής: 1. Αθεώρητες συνταγές άνω των 150 ευρώ. 2. Αθεώρητες δίμηνες συνταγές. 3. Λάθος κοστολόγηση φαρμάκων. 4. Έλλειψη συνοδευτικών γνωματεύσεων, όπου αυτές απαιτούνται. 5. Αθεώρητες συνταγές, οι οποίες έχουν συνταγογραφηθεί από ελεγκτή γιατρό. 6. Αθεώρητες συνταγές του Ν. 1729/87 περί ναρκωτικών. Επίσης, όπως μας πληροφόρησαν, από λάθος του μηχανογραφικού συστήματος περικόπηκαν συνταγές, ενώ ήταν θεωρημένες. Για τον λόγο αυτό επικοινωνήστε με την Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο τηλέφωνο Επίσης, για όσες δίμηνες συνταγές έχουν περικοπεί, δίνεται η δυνατότητα να ζητήσετε να πληρωθείτε τη μισή αξία της συνταγής σαν συνταγή του μήνα, εφόσον το ποσό δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ, αφού επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία της Κεντρικής Μονάδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο τηλέφωνο w Αριθμός Πρωτοκόλλου 2268, Σε συνέχεια του 2124/ εγγράφου μας σχετικά με τις περικοπές συνταγών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε επίσης με τα τηλέφωνα Επίσης, όπως μας ενημέρωσαν από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών του ΙΚΑ, για τις δίμηνες συνταγές που έχουν περικοπεί, δεν υπάρχει λόγος επικοινωνίας, γιατί αυτόματα πλέον αποδίδουν τη μισή αξία της συνταγής. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης: Ναρκωτικά Φάρμακα Κρατικού Μονοπωλίου 20 w Με έγγραφο που λάβαμε από το Τμήμα Φαρμάκων- Φαρμακείων (αρ. πρωτ. ΔΥ/Γ4/ιοκ.27576, ), ενημερωθήκαμε ότι «μετά από ελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία μας σε φαρμακεία του νομού μας, μεταξύ άλλων παραβάσεων της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, διαπιστώθηκε ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν διαθέτουν Ναρκωτικά Φάρμακα Κρατικού Μονοπωλίου (morphine και pethidine), με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς και να εκφράζουν παράπονα στην Υπηρεσία μας, όταν έρχονται να εκδώσουν απόφαση για μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων». Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας για την προμήθεια Ναρκωτικών Φαρμάκων του Κρατικού Μονοπωλίου, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένοι και προβλέπεται από τη νομοθεσία, Υπουργική Απόφαση, αρ. πρωτ. ΔΥΓ3/οικ./117237/ , ΦΕΚ 1902/ Β/

16 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 Ενημέρωση από το IKA w Συνταγογραφία γιατρών σε Μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις οποίες δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν ειδικοί γιατροί Αριθμός Πρωτοκόλλου Γ55/821, Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, στις Μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ειδικοί γιατροί, μπορούν οι διευθυντές των Μονάδων Υγείας ή οι προϊστάμενοι Υγειονομικών Υπηρεσιών, οι ελεγκτές, οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί, να αναγράφουν φάρμακα για παθήσεις άλλων ειδικοτήτων, μόνο αν το θεραπευτικό σχήμα έχει καθοριστεί από ειδικό γιατρό. w Παροχή διευκρινίσεων που αφορούν στη θεώρηση συνταγών Αριθμός Πρωτοκόλλου Γ55/816, Με το υπ αριθμόν Γ55/810/ έγγραφο αναφέραμε ότι καταργείται η θεώρηση σε εκείνες τις περιπτώσεις οι οποίες είχαν καθιερωθεί με εσωτερικές αποφάσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφορούσαν σε συνταγές με φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης και εμβόλια απευαισθητοποίησης, προκειμένου το Ίδρυμα να συμβαδίσει με την κείμενη νομοθεσία. Με το παρόν διευκρινίζεται ότι η θεώρηση των συνταγών, των οποίων το κόστος ξεπερνά τα 150 ευρώ, καθιερώθηκε με τον Ν. 3846/2010 και ισχύει για όλες τις συνταγές που υπερβαίνουν το εν λόγω ποσό, ανεξάρτητα από το είδος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Διευκρινίζουμε ακόμη τα εξής: Οι συνταγές κλινικών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αριθμός τυποποίησης εντύπου: ) δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του Ν. 3846/2010 και, ως εκ τούτου, δεν απαιτούν θεώρηση από ελεγκτή γιατρό στις περιπτώσεις που το κόστος τους ξεπερνά τα 150 ευρώ. Τα εμβόλια είναι ανοσολογικά φάρμακα και η συνταγογράφησή τους διέπεται από τους κανόνες συνταγογραφίας που έχουν ορισθεί από την κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με την ΔΥΓ3(α)/83657 απόφαση (ΦΕΚ 59/Β/ ), άρθρο 2, παράγραφος 3, ανοσολογικό φάρμακο είναι «κάθε φάρμακο που συνίσταται σε εμβόλια, τοξίνες, ορούς ή αλλεργιογόνα τα». w Θεώρηση συνταγών μέσω fax Σύμφωνα με την υπ αριθμόν Φ.42000/οικ /1824/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι απομακρυσμένων περιοχών, που δεν διαθέτουν ελεγκτή γιατρό του Ιδρύματος, έχουν τη δυνατότητα να θεωρούν τις συνταγές τους ως εξής: Η συνταγή αποστέλλεται με τηλεομοιότυπο (fax) στη Νομαρχιακή ή Τοπική Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, προκειμένου να θεωρηθεί από ελεγκτή γιατρό. Μετά τη θεώρηση, η συνταγή επιστρέφεται με τον ίδιο τρόπο (fax), έτσι ώστε να μπορεί ο φαρμακοποιός να επισυνάπτει την τηλεομοιοτυπία στην πρωτότυπη συνταγή. Ενημέρωση από τον ΟΠΑΔ w Σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ Από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων του ΟΑΕΕ (www.e-syntagografisi.gr και τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης 11131), θα συνταγογραφούν φάρμακα για τους ασφαλισμένους και του ΟΠΑΔ, με τη χρήση του ίδιου συστήματος. Η ένταξη των υπόλοιπων συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη φάση, για την οποία θα δημοσιευθεί σχετική ανακοίνωση. w Τροποποίηση προγράμματος απογευματινού ελεγκτηρίου Με έγγραφο της 26ης Ιανουαρίου 2011, ενημερωθήκαμε ότι το απογευματινό ελεγκτήριο, που λειτουργούσε εντός του κεντρικού ελεγκτηρίου, θα συνεχίσει να λειτουργεί έως τις 3:00 μ.μ., από Δευτέρα έως Παρασκευή, αντί τις 5:00 μ.μ. που ήταν έως τώρα (αρχή νέου προγράμματος από 1 Φεβρουαρίου 2011). 21

17 Επικαιρότητα Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 Ενημέρωση από το ΕΤΑΑ 22 w Υπενθύμιση προς τους ασφαλισμένους από το Τμήμα Πληρωμής Δαπανών του ΕΤΑΑ Τ.Υ. Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) για την υποβολή των ιατροφαρμακευτικών δαπανών Για δική σας διευκόλυνση, σας υπενθυμίζουμε κάποια στοιχεία απαραίτητα για την εξόφληση ιατροφαρμακευτικών δαπανών. Σας εφιστούμε την προσοχή σε συνήθη λάθη που γίνονται, με αποτέλεσμα τη μη αποζημίωση των γενόμενων δαπανών υγείας, τονίζοντάς σας τη σωστή διαδικασία: Είναι ευθύνη τόσο του θεράποντος γιατρού όσο και του ασθενούς η εντολή να είναι συμπληρωμένη με ευκρίνεια και ακρίβεια σε όλα τα πεδία. Αναγραφή του ΑΜΚΑ στην εντολή του βιβλιαρίου ασθενείας του ασφαλισμένου (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένου). Η αναγραφή του ΑΜΚΑ του θεράποντος γιατρού είναι επίσης υποχρεωτική. Αναγραφή της πλήρους ονομασίας της νόσου με ευκρινή τρόπο. Σφραγίδα θεράποντος γιατρού με ευκρινή τρόπο, ώστε να φαίνεται η ειδικότητά του. Απόδειξη/ΔΠΥ με ορθή και ευκρινώς γραμμένη αιτιολογία για την παροχή και το είδος των υπηρεσιών. Στο πίσω μέρος της εντολής να υπάρχει υπογραφή και σφραγίδα του εκτελέσαντος. Η σειρά των εργασιών πριν από την κατάθεση των δικαιολογητικών στο Ταμείο είναι η εξής: 1. Γραμμένη ιατροφαρμακευτική εντολή στο βιβλιάριο ασθενείας. 2. Θεωρημένη εντολή από ελεγκτή του ΟΠΑΔ εντός 5 εργάσιμων ημερών (και, όπου απαιτείται, έγκριση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή). 3. Απόδειξη/ΔΠΥ. Οι ημερομηνίες πρέπει να αποδεικνύουν ότι η διαδικασία έχει ακολουθηθεί σωστά. Για την υποβολή των παραστατικών σε περίπτωση που: Προσέλθετε στο Ταμείο, υποχρεούστε να προσκομίσετε: Το βιβλιάριο ασθενείας. 25ψήφιο αρ. ΙΒΑΝ τραπέζης που επιθυμείτε να κατατεθούν τα χρήματά σας (με δικαιούχο τον άμεσα ασφαλισμένο). Φωτοτυπία του βιβλιαρίου ασθενείας στις σελίδες που φαίνονται τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΜ, ΑΜΚΑ) και η θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας. Στείλετε ταχυδρομικώς, υποχρεούστε να αποστείλετε: 25ψήφιο αρ. ΙΒΑΝ τραπέζης που επιθυμείτε να κατατεθούν τα χρήματά σας (με δικαιούχο τον άμεσα ασφαλισμένο). Φωτοτυπία του βιβλιαρίου ασθενείας στις σελίδες που φαίνονται τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΜ, ΑΜΚΑ) και η θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας. Συγκεκριμένα, για τις δαπάνες λογοθεραπείας και φυσικοθεραπείας ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα: Παροχή δαπανών φυσικοθεραπείας: Σύμφωνα με απόφαση του Δ. Σ. του ΕΤΑΑ-ΤΥΥ (πρώην ΤΣΑΥ), οι φυσικοθεραπείες θα δίδονται 2 φορές τον χρόνο για 4 είδη και για 2 περιοχές του σώματος. Σε περίπτωση μετατραυματικών και χρόνιων νευρομυϊκών παθήσεων, θα δίδονται επιπλέον 10 συνεδρίες. Τα biofeedback θα δίδονται μόνο 10 συνεδρίες το εξάμηνο στις περιπτώσεις που υπάρχει διαγνωσμένη, και από ηλεκτρομυογράφημα, νευρομυϊκή παθολογία. Παροχή δαπανών λογοθεραπείας κ.λπ.: Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών χρειάζεται επιπλέον έγκριση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, στην οποία θα επισυνάπτεται γνωμάτευση από κρατικό νοσοκομείο, όπου θα προκύπτει η αναγκαιότητα της θεραπείας και το προσδόκιμο. Επειδή η καταβολή των δαπανών δεν γίνεται αυθημερόν, παρακαλούμε να καταθέτετε ή να στέλνετε τα δικαιολογητικά σας συνοδευόμενα από «Αίτηση για ονομαστικές δαπάνες», συμπληρωμένη σε όλα τα πεδία. Την αίτηση μπορείτε να τη βρείτε (ι) στα γραφεία μας στην Αθήνα (Αχαρνών 27, 5ος όροφος, γραφείο 3), (ιι) στα γραφεία και τις αντιπροσωπείες του Ταμείου στην περιφέρεια και (ιιι) στην ιστοσελίδα (www.tsay.gr). Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα παραπάνω, δεν θα είναι δυνατή η παραλαβή των δικαιολογητικών σας από τους αρμόδιους υπαλλήλους και θα επιστρέφονται τα παραστατικά.

18 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 Ενημέρωση από τον ΟΓΑ για τη χορήγηση των 89 σκευασμάτων υψηλού κόστους w Οι συνταγές ΟΓΑ με τα αναφερόμενα στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. φαρμακευτικά τα εκδίδονται από γιατρό που έχει αρμοδιότητα να συνταγογραφεί για τον ΟΓΑ και συνοδεύονται από γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού που έκανε τη διάγνωση σε Κρατικό Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική, και όπου απαιτείται από το ειδικό έντυπο διάθεσής τους (η γνωμάτευση μπορεί να είναι θεωρημένο φωτοαντίγραφο και ισχύει για όσο χρόνο αναφέρει ο γιατρός και όχι πλέον του έτους). Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλλουν στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Π.Υ. ΟΓΑ τις εκτελεσθείσες συνταγές των ιδιοσκευασμάτων αυτών, μαζί με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαρμάκων που έχουν εκτελέσει (δηλαδή αριθμούνται κανονικά στην ημερομηνία που έχουν εκτελεστεί και συμπεριλαμβάνονται στα ανάλογα ημερήσια αθροίσματα στη στήλη «δωρεάν» και στα «Γενικά σύνολα»), υποβάλλοντας ταυτόχρονα για στατιστικούς λόγους και κατάσταση στην οποία να αναγράφεται το όνομα των ασθενών-ασφαλισμένων, οι οποίοι προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα φάρμακα, ο αύξων αριθμός της κάθε συνταγής, το είδος και η αξία αυτών των φαρμάκων. Η κατάσταση αυτή θα παραμένει σε αρχείο στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Π.Υ. ΟΓΑ, ούτως ώστε να παρέχονται στοιχεία αυτών, σε οποιαδήποτε αναζήτηση από την Κεντρική Υπηρεσία. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν επίσης να αναγράφουν για στατιστικούς λόγους της Υπηρεσίας μας ενδεικτικά στη σειρά 27 του «φύλλου λογαριασμός φαρμάκων ΟΓΑ», στην κενή στήλη, τον συνολικό αριθμό των συνταγών με τα ανωτέρω φαρμακευτικά τα και την συνολική αξία τους. Επισημαίνουμε ότι απαιτείται θεώρηση των συνταγών με τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που αναφέρονται στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. όταν εκτελούνται από ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον η αξία της συνταγής υπερβαίνει τα 150 ευρώ. 23

19 Φαρμακευτική αγορά Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ CLARIPEN SUSP. 250mg/5ml σκεύασμα ELPEN A.E Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων, λόγω πιθανού προβλήματος στην ανασύσταση του τος. VIBRAMYCIN σιρόπι 60ml (50mg/5ml) σκεύασμα Pfizer Hellas A.E Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας φαρμακευτικού σκευάσματος, διότι σε δείγματα της συγκεκριμένης παρτίδας εμφανίστηκε σκουρόχρωμο ίζημα. VIBRAMYCIN σιρόπι 60ml σκεύασμα Pfizer Hellas A.E Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας φαρμακευτικού σκευάσματος, διότι σε τουλάχιστον δύο δείγματα της συγκεκριμένης παρτίδας εμφανίστηκε σκουρόχρωμο ίζημα και έντονο ερυθρό χρώμα στο. COBACTAN IU Ενδομητριαίο εναιώρημα 900 mg/σύριγγα 25g Κτηνιατρικό φαρμακευτικό INTERVET INTERNATIONAL BV BOXMEER- HOLLAND Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από γνωμάτευση του ΕΣΕ και σχετική αίτηση της εταιρείας. DRONCIT πόσιμη γέλη 90 MG/G Κτηνιατρικό φαρμακευτικό PROVET A. E Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από γνωμάτευση του ΕΣΕ και σχετική αίτηση της εταιρείας. DEPOCILLIN INJ. SUSP IU/ML BT x 10 VIALS x 50ML Κτηνιατρικό φαρμακευτικό INTERVET HELLAS A. E Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από σχετική αίτηση της εταιρείας και γνωμάτευση του ΕΣΕ. DEPOCILLIN INJ. SUSP IU/ML BT x 10 (PET φιαλίδια) x 50ML Κτηνιατρικό φαρμακευτικό INTERVET HELLAS A. E Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από σχετική αίτηση της εταιρείας και γνωμάτευση του ΕΣΕ. 24 CEVAJECT ενέσιμο διάλυμα Κτηνιατρικό φαρμακευτικό CEVA ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από σχετική αίτηση της εταιρείας και γνωμάτευση του ΕΣΕ.

20 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ CEVAJECT πόσιμο διάλυμα Κτηνιατρικό φαρμακευτικό CEVA ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από σχετική αίτηση της εταιρείας και γνωμάτευση του ΕΣΕ. CARPRODYL TAB 20MG/TAB Κτηνιατρικό φαρμακευτικό CEVA ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από γνωμάτευση του ΕΣΕ και σχετική αίτηση της εταιρείας. CARPRODYL TAB 50MG/TAB Κτηνιατρικό φαρμακευτικό CEVA ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω κτηνιατρικού φαρμακευτικού τος, μετά από γνωμάτευση του ΕΣΕ και σχετική αίτηση της εταιρείας. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου φαρμακευτικού τος, διότι ο κάτοχος κυκλοφορίας: AMBRI-XIL SYR 30mg/5ml MEDARTE ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΒΕΕ Δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που προέκυψαν από την εγκύκλιο 81449/ / , ως προς την υποβολή κατάλληλης μελέτης ή biowaiver εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος. 2. Δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που προέκυπταν από τις αλληλογραφίες της υπηρεσίας. 3. Δεν έχει δηλώσει έως σήμερα μεταβολή στοιχείων (διεύθυνση, τηλέφωνο) κατόχου (ΚΑΚ), αν και έχει λάβει ειδικό κωδικό πρόσβασης. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του συγκεκριμένου φαρμακευτικού τος, διότι ο κάτοχος κυκλοφορίας: BARTIL MEDARTE ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΒΕΕ Δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που προέκυψαν από την εγκύκλιο 81449/ / , ως προς την υποβολή κατάλληλης μελέτης ή biowaiver εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος. 2. Δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που προέκυπταν από τις αλληλογραφίες της υπηρεσίας. 3. Δεν έχει δηλώσει έως σήμερα μεταβολή στοιχείων (διεύθυνση, τηλέφωνο) κατόχου (ΚΑΚ), αν και έχει λάβει ειδικό κωδικό πρόσβασης. 25

21 Φαρμακευτική αγορά Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ NUTRINEAL PD4 BAXTER Hellas 10G12G44 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας φαρμακευτικού τος, λόγω αυξημένου αριθμού αναφορών άσηπτης περιτονίτιδας και θολερότητας του υγρού εξαγωγής. ADAGEN inj. 250U/ml ΙΦΕΤ 0013Α 0014Α Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων φαρμακευτικού τος, διότι βρέθηκαν εκτός προδιαγραφών ως προς την περιεκτικότητα σε πρόσμειξη Α. PEGINTRON REDIPEN 50mcg/0,5ml ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη πένα MSD Greece 8IRA IRA IRA IRA IRA IRA IRA IRA IRA IRA IRA IRA60116 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων φαρμακευτικού τος, καθώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί πλήρως η στειρότητα του τος, λόγω ελαττωματικής σφράγισης του φιαλιδίου. PEGINTRON Inj. Sol. 80mcg/0,5ml MSD Greece 7IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG IRG60230 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων φαρμακευτικού τος, καθώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί πλήρως η στειρότητα του τος, λόγω ελαττωματικής σφράγισης του φιαλιδίου. 26 PEGINTRON Inj. Sol. 100mcg/0,5ml MSD Greece 8IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB IRB60516 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων φαρμακευτικού τος, καθώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί πλήρως η στειρότητα του τος, λόγω ελαττωματικής σφράγισης του φιαλιδίου.

22 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ PEGINTRON Inj. Sol. 120mcg/0,5ml MSD Greece 8IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ IRJ60920 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων φαρμακευτικού τος, καθώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί πλήρως η στειρότητα του τος, λόγω ελαττωματικής σφράγισης του φιαλιδίου. PEGINTRON Inj. Sol. 150mcg/0,5ml MSD Greece 8IRC IRC IRC IRC IRC IRC IRC IRC IRC IRC IRC IRC IRC60513 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων φαρμακευτικού τος, καθώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί πλήρως η στειρότητα του τος, λόγω ελαττωματικής σφράγισης του φιαλιδίου. VELCADE 3,5 mg κόνις για ενέσιμο διάλυμα Janssen-Cilag Φαρμακευτική ΑΕΒΕ 8EZSQ00 8EZSP00 9GZSK00 9FZSK00 9GZSK01 9JZSV00 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων φαρμακευτικού τος, εξαιτίας της παρουσίας ορατών σωματιδίων μετά την ανασύσταση του τος. DALACIN-C, Gel 1%, TB 30G Γέλη Pfizer Hellas A. E. 0A1KK 0A2JX Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω τος, διότι από τον έλεγχο που προέβη ο παρασκευαστής βρέθηκε ότι η πρώτη ύλη είναι εντός προδιαγραφών. DALACIN-C Sol. Ext. Use 1%, FL. 30 ML Διάλυμα εξωτερικής χρήσης Pfizer Hellas A. E. 0A4WS 0A6RW Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω τος, διότι από τον έλεγχο που προέβη ο παρασκευαστής βρέθηκε ότι η πρώτη ύλη είναι εντός προδιαγραφών. DALACIN-C, VAG. CR 2% TB 40G Κολπική κρέμα Pfizer Hellas A. E. 0A1D7 0A2Y4 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω τος, διότι από τον έλεγχο που προέβη ο παρασκευαστής βρέθηκε ότι η πρώτη ύλη είναι εντός προδιαγραφών. AVANDIA GlaxoSmithKline AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των παρτίδων του εν λόγω τος, μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, λόγω αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου σχετιζόμενου με τη χρήση του. 27

23 Φαρμακευτική αγορά Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ AVANDAMET GlaxoSmithKline AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των παρτίδων του εν λόγω τος, μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, λόγω αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου σχετιζόμενου με τη χρήση του. AVAGLIM GlaxoSmithKline AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση όλων των παρτίδων του εν λόγω τος, μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, λόγω αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου σχετιζόμενου με τη χρήση του. Qlaira 1x28 (estradiol valerate) BAYER ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ WED8X4 WED04U Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων, διότι εντοπίστηκε λάθος στις οδηγίες του «Διαγράμματος παράλειψης δισκίων» του Φύλλου Οδηγιών Χρήσης. PLUS-FER πόσιμο διάλυμα ΠΝΓ Γερολυμάτος Μέντικαλ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας φαρμακευτικού τος, διότι τα αποτελέσματα ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του τος ως προς το ph. DAMIZOL Specifar AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης των συγκεκριμένων παρτίδων του τος, διότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, οι παρτίδες κρίνονται κανονικές. Wellwoman Original 30 caps Συμπλήρωμα διατροφής Douni Health Products Όλες οι παρτίδες που παρασκευάστηκαν πριν από τον Νοέμβριο του των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω συμπληρώματος διατροφής, εξαιτίας υψηλότερης περιεκτικότητας σε φολικό οξύ από τη δηλωμένη στη σύνθεση του τος. Wellman 30 caps Συμπλήρωμα διατροφής Douni Health Products Όλες οι παρτίδες που παρασκευάστηκαν πριν από τον Νοέμβριο του των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω συμπληρώματος διατροφής, εξαιτίας υψηλότερης περιεκτικότητας σε φολικό οξύ από τη δηλωμένη στη σύνθεση του τος. Menopace 30 Tabs Συμπλήρωμα διατροφής Douni Health Products Όλες οι παρτίδες που παρασκευάστηκαν πριν από τον Νοέμβριο του των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω συμπληρώματος διατροφής, εξαιτίας υψηλότερης περιεκτικότητας σε φολικό οξύ από τη δηλωμένη στη σύνθεση του τος. 28 Perfectil Triple 30 Tabs Συμπλήρωμα διατροφής Douni Health Products Όλες οι παρτίδες που παρασκευάστηκαν πριν από τον Νοέμβριο του των συγκεκριμένων παρτίδων του εν λόγω συμπληρώματος διατροφής, εξαιτίας υψηλότερης περιεκτικότητας σε φολικό οξύ από τη δηλωμένη στη σύνθεση του τος.

24 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Σύριγγες αποστειρωμένες 10ml with needle 0,80x40mm Ιατροτεχνολογικό Sterile Hellas Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας συρίγγων, επειδή το αποτέλεσμα της απορρόφησης UV κατά τον χημικό έλεγχο δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές του τος. Καθετήρας FOLEY 2WAY σιλικοναρισμένος ΕΛΛΕΝΚΟ Α. Ε Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας καθετήρα, γιατί τα αποτελέσματα των δοκιμών αναλύσεων που έγιναν, καταδεικνύουν ότι το δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές του ελέγχου στειρότητας. Καθετήρας FOLEY 2WAY σιλικοναρισμένος ΕΛΛΕΝΚΟ Α. Ε των συγκεκριμένων παρτίδων, λόγω αναφορών που έχει δεχθεί για περιστατικά που σχετίζονται με επιδείνωση της υγείας ασθενών μετά τη χρήση των των. Οδοντόπαστα AloeICEgel Ιταλία Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, επειδή εμπεριέχει phytomenadione και δεν συμμορφώνεται με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Oral Guard Στοματικό διάλυμα Group Pharmaceuticals Ltd. του συγκεκριμένου στοματικού διαλύματος, διότι βρέθηκε επιμολυσμένο με τον gram- αρνητικό βάκιλο B. Cepacia. Acai Professional Smoothing Solution ΗΠΑ του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει αυξημένα επίπεδα φορμαλδεΰδης (8,8% και 9,5% σε δύο δείγματα). Επιπλέον, ο κατάλογος των συστατικών, όπως παρέχονται από το Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας (MSDS) του τος, περιλαμβάνει την ουσία μεθυλδιβρωμογλουταρονιτρίλιο (MDBG), η οποία δεν πρέπει να περιέχεται σε καλλυντικά τα. Το εν λόγω δεν συμμορφώνεται με την Οδηγία των Καλλυντικών 76/768/EEC. Κρέμα δέρματος Olive Oil & Aloe Vera Skin Toning Cream Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα P0208B09 Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει στη σύστασή του την απαγορευμένη ουσία 6,3mg/100g methyldibromoglutaronitrile και δεν συμμορφώνεται με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Μάσκαρα Carlo Di Roma Ισπανία Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει στη σύστασή του την απαγορευμένη ουσία N-νιτροζοδιαιθανολαμίνη (3.652μg/kg) και δεν συμμορφώνεται με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. 29

25 Φαρμακευτική αγορά Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Ορός λεύκανσης δέρματος ΗΠΑ Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών καθώς εμπεριέχει στη σύστασή του υδροκινόνη σε ποσοστό 1,84% και δεν συμμορφώνεται με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Προϊόντα φροντίδας μαλλιών Embelleze Καλλυντικά τα Βραζιλία 1. Novex Chocofinish, batch: Novex chococare white chocolate, batch: 42/1 3. Novex Chocofinish, batch: 32 του εν λόγω καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει CI12150 και CI120170, το οποίο απαγορεύεται στα καλλυντικά, σύμφωνα με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Λευκαντική κρέμα Harmonie ΗΠΑ του εν λόγω καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 2,6% υδροκινόνη, η οποία δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Γαλάκτωμα καθαρισμού Per-Natal Ιταλία του εν λόγω καλλυντικού τος, διότι ενέχει μικροβιολογικό κίνδυνο, γιατί εμπεριέχει αερόβια μεσόφιλα και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Θεραπεία μαλλιών Global Keratin Βραζιλία του εν λόγω καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 1,7% φορμαλδεΰδη (όριο 0,2%) και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Θεραπεία μαλλιών KaraStraight ΗΠΑ του εν λόγω καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 2% φορμαλδεΰδη (όριο 0,2%) και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Κρέμα βαφής μαλλιών Henna Colouring Balm with Henna Extract Πολωνία του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει τη χρωστική με κωδικό CI11154, 2-nitro-p-phenylenediamin, η οποία απαγορεύεται στα καλλυντικά, σύμφωνα με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. 30 Προϊόν λεύκανσης σώματος Dynamiclair Lightening Beauty Creme Ακτή Ελεφαντοστού του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 6,8 mg/100g γλυκοκορτικοειδές (clobesterol propionate) και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC.

26 Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 #20 ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Προϊόν λεύκανσης σώματος HP.3 clearing gel Ακτή Ελεφαντοστού D86984 «K1» του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 9,0 mg/100g γλυκοκορτικοειδές (clobesterol propionate) και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Προϊόν λεύκανσης σώματος HP.3 clearing oil Ακτή Ελεφαντοστού του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 12,7 mg/100g γλυκοκορτικοειδές (clobesterol propionate) και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Προϊόν λεύκανσης σώματος Lightening Body Cream Ακτή Ελεφαντοστού «K1» του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 5,7 mg/100g γλυκοκορτικοειδές (clobesterol propionate) και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Προϊόν περιποίησης μαλλιών ANTISEDIN 07 του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 2.900mg/kg μόλυβδο και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. μαλλιών Keratin Complex Smoothing Therapy ΗΠΑ - Ξανθά μαλλιά - Natural Keratin Smoothing Treatment του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 1,9% και 1,7% φορμαλδεΰδη και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Τονωτική κρέμα Maxi with Vitamin E and Sunscreen Κίνα του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 2,08% υδροκινόνη και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Κρέμα ζελέ για μασάζ Ρωσία 0110 του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει διαιθυλενογλυκόλη, η οποία απαγορεύεται στα καλλυντικά, σύμφωνα με την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Κρέμα βαφής μαλλιών Perfect Color Intensive Creme Πολωνία του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 2-nitro-p-phenylenediamine και υδροκινόνη και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. Βερνίκι νυχιών nail Enamei Πολωνία του συγκεκριμένου καλλυντικού τος, γιατί ενέχει κίνδυνο χημικών, καθώς εμπεριέχει 2,3 g/kg βενζυλο-βουτυλοφθαλικό εστέρα (DBP) και δεν συμμορφώνεται προς την Οδηγία Καλλυντικών 76/768/EEC. 31

27 Ανακοινώσεις Iανουάριος - Φεβρουάριος 2011 Από το Γενικό Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕ- ΩΡΓΙΟΥ» ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα του γιατρού κ. Ιωάννη Κωνσταντινίδη, αναπληρωτή καθηγητή της ΩΡΛ Κλινικής. Από το Γενικό Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕ- ΩΡΓΙΟΥ» ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα του γιατρού κ. Γεώργιου Πάντου, επίκουρου καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Από το Γενικό Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕ- ΩΡΓΙΟΥ» ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα της γιατρού κας Ευτέρπης Δεμίρη, καθηγήτριας-διευθύντριας της Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ. Από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΘΕ- ΑΓΕΝΕΙΟ» ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε η σφραγίδα του γιατρού κ. Σπυρίδωνα Οικονόμου, διευθυντή του Α Χειρουργικού-Ογκολογικού Τμήματος: Δρ. ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» - ΙΑΤΡΟΣ Ε.Σ.Υ. Από την ΤΜΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ενημερωθήκαμε ότι χάθηκε το συνταγολόγιο, με αριθμό , του γιατρού κ. Άγγελου Βικελούδα, Κ.Υ. Λαγκαδά. Παρακαλούμε να μην εκτελεστεί καμία συνταγή με τα παραπάνω στοιχεία ή σφραγίδες. ΖΗΤΗΣΗ Ζητείται πτυχιούχος βοηθός για πλήρη απασχόληση στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Τηλ.: Ζητείται φαρμακοποιός για συνεργασία σε φαρμακείο στη δυτική Θεσσαλονίκη, πλησίον ΙΚΑ, λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ.: (από τις 8:30 έως τις 14:00) Ζητείται δεσποινίδα ή κυρία, με γνώση του προγράμματος DIOSKOURIDIS και εμπειρία στην προώθηση καλλυντικών, για πλήρη απασχόληση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Συστάσεις δεκτές. Τηλ.: Ζητείται φαρμακοποιός, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για συνεργασία με παλιό φαρμακοποιό. Τηλ.: Ζητείται αδειούχος φαρμακοποιός για υπευθυνότητα κληρονομικού φαρμακείου στα Γιαννιτσά Νομός Πέλλας. Τηλ.: ΠΡΟΣΦΟΡΑ 32 Απόφοιτη του Τμήματος Τεχνικών Φαρμάκων του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με άριστη γνώση αγγλικών και Η/Υ, ζητά φαρμακείο για να πραγματοποιήσει την πρακτική της άσκηση στην κεντρική και ανατολική Θεσσαλονίκη. Τηλ.: Σπουδάστρια ΟΑΕΔ, βοηθός φαρμακοποιού, ζητά να κάνει πρακτική άσκηση σε φαρμακείο, κατά προτίμηση στο κέντρο και την ανατολική Θεσσαλονίκη. Διαθέτει εμπειρία 5 μηνών σε φαρμακείο, καθώς και γνώσεις αγγλικών και Η/Υ. Συστάσεις διαθέσιμες. Τηλ.: , Πτυχιούχος Φαρμακευτικής (ΠΕ), με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πολύ καλή γνώση ιταλικών και αγγλικών, ζητά εργασία σε κλινικές, φαρμακαποθήκες ή φαρμακεία. Τηλ.: Πτυχιούχος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, 23χρονη, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ζητά πλήρη ή μερική απασχόληση σε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης. Έχει προϋπηρεσία σε ιδιωτικό φαρμακείο στο κέντρο και σε φαρμακείο νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει άριστη γνώση αγγλικών, γερμανικών και Η/Υ. Τηλ.: και Τελειόφοιτος Φαρμακευτικής, με πιστοποιητικό ομοιοπαθητικών και καλή γνώση αγγλικών (lower), ζητά μερική ή πλήρη απασχόληση στην κεντρική ή την ανατολική Θεσσαλονίκη. Τηλ.: Αδειούχος φαρμακοποιός, με προϋπηρεσία 2 ετών σε ιδιωτική κλινική (ως υπεύθυνος φαρμακείου), ζητά εργασία ή συνεργασία. Τηλ.: Νέα, πτυχιούχος βοηθός φαρμακείου, με κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, και προϋπηρεσία 2 ετών (πρακτική) στο φαρμακείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και 6 μηνών στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ζητά απασχόληση, κατά προτίμηση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τηλ.:

28 34

29 Νέα Ανακοινώσεις #20 35

30 36

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10o PHARMA point ΕΦΜ: Φαρμακείο με όνομα Υγεία Ο ρόλος του φαρμακοποιού

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. 2014... ευχές. από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Φαρμακευτικά. 2014... ευχές. από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 49 / Μάρτιος 2014 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μεγαλειώδης πορεία φαρμακοποιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος 2010. Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων;

Φεβρουάριος 2010. Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων; Φεβρουάριος 2010 Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων; Νοσοκομειακά φάρμακα και Σ.Φ.Ε.Ε. Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών του ΙΚΑ Τα νέα συνταγολόγια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ & ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 101 10 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΡΘΡΟ ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ 1.α. H παράγραφος 1 του άρθρου 36 του ν. 3918/2011

Διαβάστε περισσότερα

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0. e-mail: info@pitsilidis.gr

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0. e-mail: info@pitsilidis.gr 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail: info@pitsilidis.gr (X+7) ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ EKΔOTΩN

Διαβάστε περισσότερα

ΨΑΞΕ, ΜΑΘΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ! ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

ΨΑΞΕ, ΜΑΘΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ! ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ! Διοργάνωση Κ Ε Φ Ι Μέγας Χορηγός Με την υποστήριξη των: Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., Αιτωλίας 33-35, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, 2ος όροφος τηλ. 210 6468222, 210 3244390, 210 6447002, fax. 210 6468221, email: info@anticancerath.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Τροποποίηση της υπ αριθ. Φ90380/25916/3294/2011 (ΦΕΚ 2456/Β'/3-11-2011) κοινής υπουργικής απόφασης «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1201 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 31 2 Μαρτίου 2011 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3918 Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με την υπ. αριθμ. 504/145/16-12-2008 απόφαση της Ολομέλειας ενέκρινε νέο Κανονισμό Γενικών Αδειών για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Αθήνα, Αριθμ. Πρωτ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΚΑΡΟΥΔΗ ΠΑΠΑΔΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΤΣΙΜΠΙΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΡΔΑΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 4177-13 κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών

Ν. 4177-13 κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών Ν. 4177-13 κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών Ν. 4177/13 (ΦΕΚ 173 Α/8-8-2013) : Kανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Πρωτοβάθμιο Εϋνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ. Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Πρωτοβάθμιο Εϋνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ. Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Πρωτοβάθμιο Εϋνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ. Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις» Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Άρθρο 1 Γενικές αρχές 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ Φ235/14 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ

ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ Φ235/14 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕIAΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ : 235/2014 1 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 2955/2-11-01 (ΦΕΚ Α 256) Προµήθειες Νοσοκοµείων και λοιπών µονάδων υγείας των Πε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις.

Ν. 2955/2-11-01 (ΦΕΚ Α 256) Προµήθειες Νοσοκοµείων και λοιπών µονάδων υγείας των Πε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις. Ν. 2955/2-11-01 (ΦΕΚ Α 256) Προµήθειες Νοσοκοµείων και λοιπών µονάδων υγείας των Πε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΠ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ & ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 101 10 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ - 26/9/2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΠΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΡΟΙ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ - 26/9/2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΠΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΡΟΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΠΥΥ - 26/9/2011 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΟΠΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΟΡΟΙ Άρθρο 1 Σκοπός Με τον παρόντα Κανονισμό και στο πλαίσιο της σύμπραξης αφενός των μονάδων υγείας του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟ: Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλιμσού στο Γενικό Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Επείγουσες ρυθµίσεις που αφορούν την εφαρµογή του µεσοπρόθεσµου πλαισίου δηµοσιονοµικής στρατηγικής 2012-2015

Επείγουσες ρυθµίσεις που αφορούν την εφαρµογή του µεσοπρόθεσµου πλαισίου δηµοσιονοµικής στρατηγικής 2012-2015 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΟΓ, 31 Ιανουαρίου 2012, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Επείγουσες ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ 4/2014 (άρθρου 2, παρ. 2, περ. γ, υποπερ. (γγ) του Ν.4013/2011) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΓΝΩΜΗ 4/2014 (άρθρου 2, παρ. 2, περ. γ, υποπερ. (γγ) του Ν.4013/2011) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΝΩΜΗ 4/2014 (άρθρου 2, παρ. 2, περ. γ, υποπερ.

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.7/10: «Εκπόνηση, έκδοση και διάχυση Οδηγού Πληροφόρησης για Υπηκόους Τρίτων Χωρών με Αναπηρία, νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα»

Δράση 1.7/10: «Εκπόνηση, έκδοση και διάχυση Οδηγού Πληροφόρησης για Υπηκόους Τρίτων Χωρών με Αναπηρία, νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα» Πρόλογος Τόσα χρόνια όλοι δυστυχώς εκπαιδευτήκαμε να λειτουργούμε ως μονάδες. Το δύσκολο πια είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο. Η ομάδα, η ένωση. Ο Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσεως στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ όπως τροποποιήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ στις 9/11/2012 και ισχύει από 1/2/2013 Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3, 152 32 ΧΑΛΑΝΔΡΙ,

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια Ευελιξία Συνεχής βελτίωση

Διαφάνεια Ευελιξία Συνεχής βελτίωση Αριθ. Εθν. Μητρώου : 0 9 1 1 0 Σ Υ Δ 1 1 0 1 6 Ο 5 8 Ν 0 3 4 3 Τηλ/Φαξ: 210 2430560 Email: posea.gr@hotmail.com Site:www.posea.gr Διεύθυνση: Ολυμπιονίκη Χρ. Μάντικα 7 Αχαρνές, Τ.Κ. : 13671,Αττική Διαφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

14REQ002301015 2014-09-22

14REQ002301015 2014-09-22 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθ. Αποφ. 478/2014 ΔΗΜΟΣ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Έγκριση όρων ανοικτού διαγωνισμού για την: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ, ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ, ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ ΤΕΥΧΟΣ 17ο ΜΑΪΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Ένα αύριο με μέλλον και προοπτική, πέρα από τις ψευδείς και καθησυχαστικές υποσχέσεις, αναμένουν οι Έλληνες πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της 6 ης Μαΐου. Η ψήφος

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ 2

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ 2 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2014 Αρ. πρωτ.: 61 Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ε Σ Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ αρ 2 ΠΡΟΣ: Τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΘΕΜΑ: 1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα