«Χωροταξική και Αρχιτεκτονική προσέγγιση των πέτρινων γεφυριών»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Χωροταξική και Αρχιτεκτονική προσέγγιση των πέτρινων γεφυριών»"

Transcript

1 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σεμινάριο με θέμα: «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα. Η σημασία της διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών πετρογέφυρων του τόπου μας: Η περίπτωση της γέφυρας Κοράκου» για τους εκπαιδευτικούς του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» 28 & 29 Μαρτίου 2014 Τίτλος εισήγησης «Χωροταξική και Αρχιτεκτονική προσέγγιση των πέτρινων γεφυριών» Ηλίας Γιαννίρης τ. επίκουρος καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμ. Αρχιτεκτόνων

2 Η σημασία του τόξου ως επινόηση στις κατασκευές

3 Το τόξο ως κατασκευαστική επινόηση και η χτισμένη κολώνα [όχι μονόλιθος] δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους Μεσοποτάμιους, οι οποίοι ήσαν επίσης γνώστες της χρήσης των θόλων (όχι τρούλων). Ήταν επιδέξιοι τεχνίτες χρησιμοποιώντας τούβλα φτιαγμένα από λάσπη. Η λάσπη ήταν υλικό εν αφθονία που έδινε το δομικό στοιχείο «τούβλο». Η τουβλοποιία ήταν μια κύρια κατασκευαστική δραστηριότητα, ειδικά στο νότο, όπου το ξύλο σπάνιζε και η πέτρα ήταν ανύπαρκτη. Πηγή: "Ancient Mesopotamia:Architecture". The Oriental Institute of the University of Chicago. Retrieved 16 May Ένα γενικό συμπέρασμα για την τεχνολογία: Στις αυξανόμενες ανάγκες ενός πολιτισμού η τεχνολογία εξελίσσεται για να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες. Οι τεχνίτες κάθε εποχής αξιοποιούν τα «τοπικά» υλικά και επινοούν εφαρμογές.

4 Μεσοποταμία: Αναπαράσταση του Ναού Oval at Khafajah στο Ιράκ, περί το 2700 π.χ. Σχέδιο του 1934 του Hamilton D. Darby. Pencil and charcoal on paper 1934 Πηγή: "Ancient Mesopotamia:Architecture". The Oriental Institute of the University of Chicago. Retrieved 16 May 2012.

5 Με το πέρασμα του χρόνου οι βροχοπτώσεις και οι μετατοπίσεις της άμμου κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της νότιας Μεσοποταμίας. Μόνο συσσωρευμένες μάζες λάσπης παραμένουν ως μαρτυρίες των μεγάλων πόλεων που κάποτε υπήρχαν στις ερήμους του νότιου Ιράκ. Πηγή: "Ancient Mesopotamia:Architecture". The Oriental Institute of the University of Chicago. Retrieved 16 May Ένα γενικό συμπέρασμα για την αρχαιολογική γνώση: Η γνώση για τους προηγούμενους πολιτισμούς απαιτεί σημαντικές επιστημονικές εξειδικεύσεις αλλά και διαδικασίες διάχυσης της ιστορικής γνώσης.

6 Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν πέτρινες τοξωτές κατασκευές, ήξεραν τις αρχές λειτουργίας τους, αλλά δεν τις εφάρμοζαν για μνημεία και ναούς, γιατί θεωρούσαν ότι δεν ήταν κατάλληλες. Η πεποίθησή τους ήταν ότι η ζωή είναι προσωρινή και ότι η πραγματική ζωή είναι μετά θάνατο. Επομένως, χρειάζονταν ισχυρές μεγαλιθικές κατασκευές και όχι τα ευάλωτα και αρθρωτά τόξα. Γι αυτό επέλεγαν την γραμμική και γεωμετρική αρχιτεκτονική οργάνωση. Ένα γενικό συμπέρασμα για την κυρίαρχη ιδεολογία: Η κυρίαρχη ιδεολογία παίζει μεγάλο ρόλο στην κατεύθυνση που ακολουθεί η τεχνολογία. Πολλά μεγάλα έργα αποσκοπούν και στην ιδεολογική κυριαρχία των κοινωνικών σχηματισμών. Παραδείγματα: Οι πυραμίδες, ο Παρθενώνας, το Κολοσσαίο, η Αγία Σοφία, οι μεγάλοι καθεδρικοί ναοί, ο πύργος του Άιφελ, το στάδιο Μαρακανά, οι ουρανοξύστες και οι δίδυμοι Πύργοι, τα μεγάλα έργα του Άμπου-Ντάμπι. Η κατάλληλη κατεύθυνση που ακολουθεί η τεχνολογία είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους κοινωνικούς σχηματισμούς.

7 Οι Έλληνες επίσης χρησιμοποιούσαν το τόξο μόνο για πρακτικές κατασκευές, ήδη από τη Μυκηναϊκή περίοδο. Οι Μυκηναίοι κατασκεύαζαν θόλους με το εκφορικό σύστημα. Και αυτοί, όπως και οι Αιγύπτιοι, θεωρούσαν ότι οι τοξωτές κατασκευές ήταν ακατάλληλες για μνημειακές κατασκευές. Όμως, πολλές από τις αρχές που ανέπτυξαν οι αρχαίοι έλληνες αξιοποιήθηκαν αργότερα από τους Ρωμαίους. Γέφυρα της Καζάρμας, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αρκαδικό στην Αργολίδα. Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη τοξωτή γέφυρα της Ευρώπης και η αρχαιότερη γέφυρα που παραμένει μέχρι σήμερα σε χρήση. Το πλάτος του δρόμου που περνάει από πάνω είναι 2,5 μέτρα και το άνοιγμα του τόξου είναι 1 μέτρο. Πιθανότατα είναι η παλαιότερη γνωστή γέφυρα με τόξο, η οποία χτίστηκε περίπου το πχ. Γενικότερα, γύρω από την ακρόπολη των Μυκηνών, την πεδιάδα της Ναυπλίας και το Θριάσιο πεδίο, υπάρχουν λείψανα από περίπου 20 γέφυρες.

8 Οι Ετρούσκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το τόξο σε κάθε είδους κατασκευή. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Porta Augusta, όπου το τόξο συνδυάζεται με τις ελληνικές αρχιτεκτονικές ιδέες. Οι Ρωμαίοι δανείστηκαν αυτό το συνδυασμό, αλλά η επινόησή του ανήκει αποκλειστικά στους Ετρούσκους. Οι τοξωτές κατασκευές συστηματικά άρχισαν με τους Ρωμαίους, εφαρμόζοντας την τεχνική σε μια μεγάλη ποικιλία κατασκευών. Η χριστιανική εποχή και αργότερα η ισλαμική υιοθέτησαν αυτή την αντίληψη αρχιτεκτονικής οργάνωσης και την εξέλιξαν ακόμη περισσότερο. Πηγή:

9 Στην Κίνα η αρχαιότερη πέτρινη τοξωτή κατασκευή βρέθηκε στην πύλη ενός τάφου (Luoyang tomb, πρώιμη Δυανστεία Zhou) περί το 250 π.χ. Πέτρινες τοξωτές γέφυρες είναι οι πιο κοινές γέφυρες της Κίνας. Οι πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη κατασκευάστηκε το 282 μ.χ. [Lurenqiao (Wayfarers' Bridge)] κοντά στο αρχαίο Παλάτι Luoyang. Πηγή: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ξύλινες τοξωτές γέφυρες της Κίνας.

10 Η πρώτη ξύλινη τοξωτή γέφυρα κατασκευάστηκε από τον Xia Shouqing, στρατιωτικό διοικητή της επαρχίας Qinzhou, Shandong, τα χρόνια Αργότερα κατασκευάστηκαν και άλλες τέτοιες γέφυρες με πολλαπλά οφέλη για τους τοπικούς πληθυσμούς, που τα ονόμασαν γέφυρες-ουράνια τόξα. Η γέφυρα-ουράνιο τόξο είχε μεγαλύτερες δυνατότητες από ότι μια πέτρινη γέφυρα, φτάνοντας σε άνοιγμα έως και 40m. Οι ξύλινες γέφυρες ήταν πολύ ελαφρύτερες, τα υλικά μεταφέρονταν εύκολα, δεν είχαν πολλές παράπλευρες απαιτήσεις και μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ασθενή θεμέλια. Έτσι, αυτός ο τύπος της γέφυρας-ουράνιο τόξο διαδόθηκε ευρύτατα στην κεντρική Κίνα τον 11 ο και 12 ο αι.

11 Μια ξύλινη γέφυρα μπορεί να καεί εύκολα, φθείρεται και είναι δύσκολη στη συντήρηση. Γι αυτό οι περισσότερες ξύλινες τοξωτές γέφυρες της Κίνας χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα πολλές από αυτές είναι διατηρητέες. Πηγή: Timber arch bridges in China, Y. Yang- College of Civil Engineering, Fuzhou University, Fuzhou , China, B. Chen and J. Gao- College of Civil Engineering, Fuzhou University, Fuzhou ,China, ARCH 07 5th International Conference on Arch Bridges. Timber arch bridges in China - Pine Hill Park

12 Ο τρούλος γνωστός και από τη ρωμαϊκή εποχή (Πάνθεον της ρώμης) αποτελεί το χαρακτηριστικό μορφολογικό στοιχείο της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Συνδέεται αποκλειστικά με την αρχιτεκτονική των εκκλησιών και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Βυζαντινού ρυθμού. Ως αρχιτεκτονικό μοτίβο, εμφανίζεται ήδη από τα τέλη του 4ου μ.χ. αιώνα και στις αρχές του 5ου,στο ανατολικό κομμάτι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το πιο αντιπροσωπευτικό μνημείο με τρούλο αποτελεί ο ναός της του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

13 Ο ναός της Αγίας Σοφίας (Κων/λη) Τρούλος Κλειδί τρούλου Ανακουφιστικό τόξο Ημιθόλιο Σφαιρικό τρίγωνο Ο βυζαντινός ρυθμός φτάνει στο απόγειο τη χρήση του τόξου.

14 Κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την πρώιμη Αναγέννηση κυκλοφορούσε στην Ευρώπη η ρήση «Γέφυρες και καπηλειά ενώνουν τους ανθρώπους, τείχη και θρησκείες τους χωρίζουν!» Σημαντική ιστορική περίοδος είναι αυτή που ακολουθεί τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774), μια συνθήκη που επηρέασε δραστικά όχι μόνο το ναυτικό εμπόριο αλλά και όλη την ενδοχώρα της Βαλκανικής χερσονήσου. Οι δρόμοι του εμπορίου (χερσαίου και θαλασσινού) είχαν μεγάλη άνθιση. Με την υπογραφή της Συνθήκης κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα της χρήσης της ρωσικής σημαίας από Έλληνες πλοιοκτήτες, όπως και η ναυπήγηση πλοίων μεγάλου εκτοπίσματος. Χρησιμοποιώντας τη ρωσική σημαία και τη χορήγηση αδείας επιτηδεύματος, σε όσους ύψωναν τη ρωσική σημαία, από τον διοικητή της Οδησσού, ο εμπορικός στόλος των Ελλήνων πλοιοκτητών αναπτύχθηκε θεαματικά. E%9A%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BA- %CE%9A%CE%B1%CF%8A%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B6%CE%AE

15 Tα γεφύρια στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου χτίστηκαν - τουλάχιστον όσα έφτασαν ως τις μέρες μας- στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ένα από τα παλιότερα γεφύρια, αν όχι το παλιότερο, ήταν η Γέφυρα του Κοράκου ( ) Οργασμός κατασκευής παρατηρήθηκε από τα μέσα του 18ου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, χρόνια δηλαδή που οι ξενιτεμένοι μπόρεσαν να βοηθήσουν, αλλά και κατόπιν ενθουσιάστηκαν από την ίδρυση στο νότο ελεύθερου κράτους. [Πηγή: Σπύρος Ι. Μαντάς, Τεχνική & αισθητική - Η ταυτότητα των γεφυριών, ]

16 Οι δρόμοι αυτοί του εμπορίου έγιναν σε ορεινές και όχι σε πεδινές περιοχές. Οι λόγοι ήταν δύο: 1. Τα ορεινά χωριά, που ήταν κυρίως ελληνικά, ήταν έξω από τον άμεσο τουρκικό έλεγχο Η επικοινωνία μεταξύ τους και με τη Βαλκανική ενδοχώρα μπορούσε να υλοποιηθεί ευκολότερα με μικρότερα γεφύρια αντί για μεγάλα γεφύρια που θα απαιτούσαν οι πεδινές περιοχές. Οι δρόμοι του εμπορίου κατά την τουρκοκρατία δεν συμπίπτουν (ευτυχώς) με τους σημερινούς δρόμους της παράκτιας ανάπτυξης. Έτσι πολλά πετρογέφυρα δεν καταστράφηκαν. Πολλά χωριά βρέθηκαν σε κομβικές θέσεις εμπορίου και άνθισαν. Άλλα απέκτησαν σημαντικές παραγωγικές εξειδικεύσεις. (Η Μακρυνίτσα επεξεργασία δερμάτων, η Πορταριά νηματουργία και σχέσεις με την Αλεξάνδρεια, τα Αμπελάκια βαφή νημάτων).

17 Με τη γέφυρα του Κοράκου δαμάσθηκε ο μυθικός Αχελώος. Όσο πλησίαζες τόσο σε σκλάβωνε η αισθητική της, η ομορφιά της και σου προκαλούσε δέος. Όσοι ζαλίζονταν ή φοβούνταν τους έδεναν τα μάτια και τους περνούσαν απέναντι. Ήταν το πιο παράτολμο γεφύρι έργο αφού έγινε μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ήταν το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό τεχνικό έργο μέχρι την ανατίναξή του. Στη γέφυρα Κοράκου ξεπεράστηκε η πεπατημένη των μαστόρων «όσο μικρότερο τόσο πιο στέρεο το γιοφύρι ή με πολλές καμάρες» και επιχειρήθηκε το ανεπανάληπτο!!! Για να καταλάβουμε την αξία της για τους κατοίκους της Τετραφυλλίας και της Αργιθέας, για τους κτηνοτρόφους που πήγαιναν στα χειμαδιά, για τους εμπόρους, για τα καραβάνια των μαστόρων αλλά και τη στρατιωτική της σημασία. μέσα από την Ιστορία του Έθνους μας πρέπει να ξέρουμε πως τα κοντινότερα άλλα περάσματα του Αχελώου ήταν στις Γέφυρες Μυροφύλλου-Μεσοχώρας και στις Γέφυρες Καταφυλλίου και Τέμπλας-Βρουβιανά. Επίσης για να καταδείξουμε την τεράστια σημασία της Γέφυρας Κοράκου στο πέρασμα των χρόνων από το χτίσιμό της πρέπει να σας αναφέρουμε πως αυτή κτίσθηκε επάνω στον αρχαίο δρόμο που από τους Γόμφους και μέσω της Αργιθέας Κάστρου Χαϊντούτη- Δρασκού Κουτσοκαμάρας οδηγούσε στην Αμβρακία(Άρτα). Πηγή: Πέτρινα γεφύρια στον Αχελώο...

18 Προς μια τυπολογία των πέτρινων γεφυριών της Ελλάδας Ο σχιστόλιθος Σαν υλικό για την κατασκευή του τόξου προτιμούνταν οι πλάκες από σχιστόλιθο. Αυτές διαμορφώνονταν έτσι που να έχουν τραπεζοειδές σχήμα και χτίζονταν η μία δίπλα στην άλλη, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται ένα ισόπαχο τόξο. Στις περιπτώσεις που η περιοχή δεν είχε κατάλληλες πλάκες, τότε πελέκαγαν πέτρες εξ ολοκλήρου με το σφυρί και το καλέμι.

19 Γεωλογική ζώνη Πίνδου, όπου απαντάται ο σχιστόλιθος: Ήπειρος, Ευρυτανία, Πήλιο, Πελοπόννησος, Κάρυστος, Άνδρος, Ικαρία, Κρήτη κλπ. Γι αυτό μορφολογικά οι περιοχές αυτές μοιάζουν μεταξύ τους. Το ίδιο και τα πετροφέγυρά τους. Πηγή: Αλίκη Αλεξούλη-Λειβαδίτη, Καθ. ΕΜΠ, Γενική Γεωλογία, ΕΜΠ, Αθήνα

20 Γέφυρα της Λουπάστρας, στον ποταμό Χάλαρη, Ικαρίας. Καταστράφηκε από την μεγάλη βροχόπτωση του Οκτώβρη 2010.

21 Πετρογέφυρο στο ρέμα Χαλικά, στο Καραβόσταμο Ικαρίας

22 Τυπολογία των τόξων Οι περιοχές που προτιμούσαν για τη θεμελίωση των γεφυριών, ήταν τα στενότερα περάσματα των ποταμών. Προς τα ορεινά και στα ημιορεινά υπάρχουν στενά περάσματα. Στενό άνοιγμα του τόξου Στα ημιορεινά ή ορεινά (άνω ρους). Τα γεφύρια είναι σφηνωμένα ανάμεσα σ απόκρημνα βράχια. Τα γεφύρια βρίσκονται σε σημεία που υπάρχουν δύο αντικριστοί βράχοι (μητρικό πέτρωμα) ως το καταλληλότερο και στερεότερο θεμέλιο. (παραδείγματα: Βωβούσα, Μακρυνίτσα, όλα τα γεφύρια της Ευρυτανίας πλην του Ξερολύκου στον Καρπενησιώτη και το γεφύρι στις Νεράτες του Γαβρενίτη ) Μεγάλο άνοιγμα του τόξου Στις υπόρειες των βουνών (κάτω ρους), όπου η δύναμη της ροής είναι μεγάλη (Γεφύρι της Πλάκας, γεφύρι της Πύλης Τρικάλων) Πολλά ανοίγματα Θεμελίωση και μέσα στον ποταμό Σε πεδινές περιοχές, όπου εξασθενεί η δύναμη της ροής (Γεφύρι της Άρτας, του Ξερολύκου στον Καρπενησιώτη και το γεφύρι στις Νεράτες του Γαβρενίτη ).

23 Το γεφύρι στις Νεράτες του Γαβρενίτη Το γεφύρι του Ξερολύκου στον Καρπενησιώτη Τα δυο πολύτοξα γεφύρια της Ευρυτανίας.

24 Το σχήμα που θα έπαιρνε το γεφύρι ήταν δουλειά του πρωτομάστορα και εξαρτιόταν από την μορφολογία του εδάφους, καθώς και από την απόσταση που είχαν οι όχθες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα γεφύρι δεν μπορούσε να μοιάζει με κάποιο άλλο γεφύρι, καθένα ήταν έργο μοναδικό και ανεπανάληπτο, τη στιγμή που το σχήμα του καθοριζόταν από παράγοντες που προέκυπταν κάθε φορά. Αν θέλουμε να κατατάξουμε τα γεφύρια σε κατηγορίες ανάλογα με το κατάστρωμα τους, θα διαπιστώναμε ότι, σε γενικές γραμμές, αυτές είναι τρία: 1. τα γεφύρια είναι μικρά κι έχουν οριζόντια ράχη 2. μεγάλων διαστάσεων γεφύρια με την κυρτή ράχη, όταν οι δύο προσβάσεις προς το γεφύρι ήταν χαμηλά, δηλαδή τα μονοπάτια περνούσαν λίγο πάνω από το επίπεδο του νερού και το άνοιγμα που έτρεπε να γεφυρωθεί ήταν μεγάλο. 3. Τα γεφύρια «κάμπια», όταν τα ανοίγματα ήταν πολλά και ψηλά.

25 Τυπολογία του τόξου Τόξα απολύτως ημικυκλικά, όπως στο γεφύρι των Βραγγιανών, Το γεφύρι αυτό είναι χτισμένο πάνω στον Αγραφιώτη, στην περιοχή Δέντρο Τόξα ελλειπτικά, στα γεφύρια του Καλόγερου και του Άι Γιώργη, Τόξα οξυκόρυφα, όπως στο γεφύρι της Τατάρνας Τόξο λίγων μόνο μοιρών, όπως το γεφύρι της Ρωσκάς.

26 Τυπολογία του τόξου μονοπάτι μονοπάτι Α Β Γ Α. Τόξο στα θεμέλια χωρίς πόδια Β. Τόξο με ισοϋψή πόδια Γ. Τόξο με άνισα πόδια Παράδειγμα για την περίπτωση Γ

27 Β. Η λειτουργία ενός γεφυριού στον ευρύτερο χώρο

28 Το γεφύρι της Κόνιτσας

29 Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου

30 Πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας

31 Πέτρινα γεφύρια του Τσοτυλίου Κοζάνης

32 Πέτρινα γεφύρια των Τρικάλων

33 Πέτρινα γεφύρια στο κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου

34 Τα πέτρινα γεφύρια κατασκευάζονται για να διευκολύνουν: Τους δρόμους του εμπορίου, κυρίως για εξαγωγές προς τα Βαλκάνια και την Κωνσταντινούπολη Τις μετακινήσεις από ένα χωριό προς την παραγωγική ζώνη του, προς τα χωράφια, το νερόμυλο, τη νεροτριβή. Τις μετακινήσεις μέσα σε ένα χωριό. Τις μετακινήσεις των ανθρώπων αλλά και των κοπαδιών της νομαδικής κτηνοτροφίας από τα ορεινά στα πεδινά και αντίστροφα. Τα πέτρινα γεφύρια χρησιμοποιούνταν ως σημεία ελέγχου αλλά και για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σήμερα, χρησιμοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό και ως πηγή μελέτης και γνώσης.

35 Η σημερινή εποχή, τα νέα μεγέθη, τα νέα υλικά έχουν φτάσει τη γεφυροποιία στο σημείο, σε πολλές περιπτώσεις να έχει αντιστραφεί το τόξο.

36 Η μελέτη των πετρογέφυρων συμβάλει στη σύγχρονη γεφυροποιία γιατί μας διδάσκει: Στατική τα όρια των υλικών τα όρια των σχεδιαστικών λύσεων τις δομικές λεπτομέρειες που επιλέχτηκαν για την προσαρμογή του κάθε γεφυριού στο περιβάλλον του. τη σχέση μεταξύ ενός έργου και του ιστορικού πλαισίου που το γέννησε αισθητική Σήμερα υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας τριτοβάθμιας καθετοποιημένης σχολής πέτρινων κατασκευών και πετράδων (για γεφύρια, διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, νέες πέτρινες κατασκευές σε ιστορικά αρχιτεκτονικά σύνολα κ. α.).

37 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας ήταν προϊόντα της διαρκούς αλληλεπίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ. ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Παραδείγματα Στατικής Λειτουργίας Γεφυρών Διαφορετικών Τοπολογιών

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ. ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Παραδείγματα Στατικής Λειτουργίας Γεφυρών Διαφορετικών Τοπολογιών Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Παραδείγματα Στατικής Λειτουργίας Γεφυρών Διαφορετικών Τοπολογιών Δημήτρης Νάσης Α.Μ. 24355 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΞΩΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑ ΛΙΘΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ»

«ΤΑ ΛΙΘΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΑ ΛΙΘΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Κος ΜΕΤΑΞΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κα ΚΑΝΕΤΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας

Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας 7 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2012-2013 Τα πέτρινα γεφύρια της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας Περιεχόμενα Θεωρητικό Υπόβαθρο...1 Εισαγωγή...1 Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τμήμα: Πολιτικών Δομικών Έργων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΓΕΦΥΡΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΤΣΟΥΡΔΙΟΥ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ Τιλκίδης, Αθανάσιος, 1964. Τα πέτρινα γεφύρια του νομού Σερρών / Αθανασίου Τιλκίδη επιμέλεια Ιωάννη Σαπουντζή. Σέρρες : Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, 2006. 184

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : κα. Π.ΓΙΑΝΑΡΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : κα. Π.ΓΙΑΝΑΡΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : κα. Π.ΓΙΑΝΑΡΟΥ ΟΜΑΔΑ 1 ΑλοΪζου Δήμητρα Ανδριόπουλος Παύλος Αρχοντή Μάρση Δήμα Ειρένια Ευγενικού Δήμητρα Πελέκης Αλέξανδρος Ξάνθη Ηπειρομακεδονικής τεχνοτροπίας- Χαρακτηριστικά :

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ. Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ. Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ» Πολεοδομία - Χωροταξία ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αλεξάνδρα Ν. Παπασπύρου Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Αρχιτεκτονικός & Οικοδομικός Σχεδιασμός ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ.

Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ. απο το λιθο στα μεταλλα -- η εποχη του χαλκου Κεφάλαιο 2 Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ. Την Εποχή του Χαλκού η πιο σημαντική πρώτη ύλη ήταν ο χαλκός. Σιγά σιγά ο χαλκός πήρε

Διαβάστε περισσότερα

4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Αστική αρχιτεκτονική στο νησί μας και στο Βόρειο Αιγαίο» ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΕΣ: Οι εξερευνητές Οι ανώνυμοι Think Teen

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.4.0 - Υποστηρικτικό Υλικό για την Υφιστάμενη Κατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.4.0 - Υποστηρικτικό Υλικό για την Υφιστάμενη Κατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.4.0 - ποστηρικτικό λικό για την φιστάμενη Τίτλος Εγγράφου: Ενιαία ΜΠΚΕ Ελλάδας Παράρτημα 6.4.0 - ποστηρικτικό λικό για την φιστάμενη Κατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Πτυχιακή Εργασία Σπουδαστικό Έτος 2008-2009

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Πτυχιακή Εργασία Σπουδαστικό Έτος 2008-2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Πτυχιακή Εργασία Σπουδαστικό Έτος 2008-2009 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπασταμόπουλος Δημοσθένης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ φοιτητές: Μιχαηλίδου Λητώ Μπούχλη Μαρία υπεύθυνος καθηγητής: Σεχίδης Λάζαρος ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου(Παράρτημα Δράμας) έτος: 2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «Καταγραφή της πολεοδομικής και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των αξιόλογων οικισμών του Νομού Λασιθίου για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

ΘΕΜΑ: ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Προσέγγιση των τάσεων εξέλιξης του πολεοδομικού ιστού των ελληνικών πόλεων

Προσέγγιση των τάσεων εξέλιξης του πολεοδομικού ιστού των ελληνικών πόλεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Προσέγγιση των τάσεων εξέλιξης του πολεοδομικού ιστού των ελληνικών Ερευνητική εργασία Σολιοπούλου Αθηνά Επιβλέπων: Καϊμάρης

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ: ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ: ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ: ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Ονοματεπώνυμο: ΛΙΑΡΟΜΜΑΤΗΣ ΙΑΣΩΝ-ΑΝΔΡΕΑΣ Αριθμός Μητρώου: 31243 Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου Αρχαία Ιστορία A' Γυμνασίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Θεόδωρος Κατσουλάκος Φιλόλογος, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣ ΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΡΙΣ ΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΤΡΙΣ ΙΑΣΤΑΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ) Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

η περίπτωση της αρχαίας Μιλήτου ΜΑΥΡΙΚΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

η περίπτωση της αρχαίας Μιλήτου ΜΑΥΡΙΚΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΠΟΛΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΣΤΙΝ : η περίπτωση της αρχαίας Μιλήτου ΜΑΥΡΙΚΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Επιβλέπων καθηγητής ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΟΜΑΡΙΔΗΣ vi περιεχόμενα Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: κάναβος 1.1 αρχαίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία Από τη Παραδοσιακή στη Σύγχρονη Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική της Κύπρου ΑΓΓΕΛΑ ΜΙΧΑΗΛ Λεμεσός 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Των σπουδαστών του τμήματος Πολιτικών και Δομικών Έργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Πειραιά:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Των σπουδαστών του τμήματος Πολιτικών και Δομικών Έργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Πειραιά: ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Των σπουδαστών του τμήματος Πολιτικών και Δομικών Έργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Πειραιά: Τσούρτος Αναστάσιος (35262) & Σπυρόπουλος Σπυρίδων (35229) Με θέμα: Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπουρμπαχάκη Επιμέλεια Παρουσιαση: Μάνθιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΕΓ Π. ΤΕΙ ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΡΟΔΟΥ... 5 3. Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ... 9 3.1 Ιπποτική περίοδος... 10 3.2 Οθωμανική περίοδος... 15 4. ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα