Τα πετρογέφυρα του Ευρυτανικού τοπίου- χθες, σήμερα, αύριο. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου Απριλίου 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα πετρογέφυρα του Ευρυτανικού τοπίου- χθες, σήμερα, αύριο. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου Απριλίου 2015"

Transcript

1 Τα πετρογέφυρα του Ευρυτανικού τοπίου- χθες, σήμερα, αύριο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου Απριλίου 2015 Αρχιτεκτονικές και χωροταξικές επισημάνσεις για τα πετρογέφυρα και προϋποθέσεις για μια πολιτική προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς Ηλίας Γιαννίρης αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, χωροτάκτης, τέως επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

2 Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στον τίτλο του Σεμιναρίου Τα πετρογέφυρα του Ευρυτανικού τοπίου- χθες, σήμερα, αύριο με τον εξής τρόπο: Α. Θα αναφερθώ περιληπτικά στα στατικά και αρχιτεκτονικά και στατικά στοιχεία των πετρογέφυρων Β. Θα παρουσιάσω τη γενική χωροταξική σχέση μεταξύ πετρογέφυρων και μονοπατιών παλαιότερα και σήμερα, αλλά και την αυριανή «αναπτυξιακή» σημασία της σχέσης αυτής Γ. Θα προτείνω έναν άξονα προτάσεων για το αύριο που αφορά ιδιαίτερα τα πετρογέφυρα.

3 Α. Αρχιτεκτονικά και στατικά στοιχεία των πέτρινων γεφυριών Στα προηγούμενα σεμινάρια του του Ειδικού Θεματικού Δικτύου «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» στη Μακρινίτσα και στο Μουζάκι είχα παρουσιάσει τη στατική λογική της τοξωτής πέτρινης κατασκευής. Θα επαναλάβω ορισμένα στοιχεία σήμερα.

4 Η τοξωτή δόμηση είναι μια επινόηση που έδωσε σημαντική ώθηση στις κατασκευές. Αποτελεί την εξέλιξη του αρχικού εκφορικού συστήματος δόμησης (βλέπε την εισήγησή μου στη Μακρινίτσα) Τα δομικά στοιχεία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στη Μεσοποταμία χρησιμοποιούσαν οπτόπλινθους (πηλό), στην Κίνα ξύλινους κορμούς, στην περιοχή μας πέτρα. Το εκφορικό σύστημα Μεσοποταμία Κίνα

5 Η καμάρα δεν είναι παρά δυο τοίχοι που στο επάνω μέρος τους χτίζονται καμπυλωτά μέχρι να ενωθούν. Το κλειδί της λύσης για να μην πέφτει η καμάρα είναι το Κλειδί!

6 Οι Ετρούσκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το τόξο σε κάθε είδους κατασκευή. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Porta Augusta, όπου το τόξο συνδυάζεται με τις ελληνικές αρχιτεκτονικές ιδέες. Οι Ρωμαίοι δανείστηκαν αυτό το συνδυασμό, αλλά η επινόησή του ανήκει αποκλειστικά στους Ετρούσκους. Οι τοξωτές κατασκευές συστηματικά άρχισαν με τους Ρωμαίους, εφαρμόζοντας την τεχνική σε μια μεγάλη ποικιλία κατασκευών. Η χριστιανική εποχή και αργότερα η ισλαμική υιοθέτησαν αυτή την αντίληψη αρχιτεκτονικής οργάνωσης και την εξέλιξαν ακόμη περισσότερο. Πηγή:

7 Ο τρούλος γνωστός και από τη ρωμαϊκή εποχή (Πάνθεον της ρώμης) αποτελεί το χαρακτηριστικό μορφολογικό στοιχείο της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Συνδέεται αποκλειστικά με την αρχιτεκτονική των εκκλησιών και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Βυζαντινού ρυθμού. Ως αρχιτεκτονικό μοτίβο, εμφανίζεται ήδη από τα τέλη του 4ου μ.χ. αιώνα και στις αρχές του 5ου,στο ανατολικό κομμάτι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το πιο αντιπροσωπευτικό μνημείο βασιλικής με τρούλο αποτελεί ο ναός της του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

8 Ο ναός της Αγίας Σοφίας (Κων/λη) υπό επισκευή Τρούλος Κλειδί τρούλου Ανακουφιστικό τόξο Ημιθόλιο Σφαιρικό τρίγωνο Ο βυζαντινός ρυθμός φτάνει στο απόγειο τη χρήση του τόξου.

9 Κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την πρώιμη Αναγέννηση κυκλοφορούσε στην Ευρώπη η ρήση «Γέφυρες και καπηλειά ενώνουν τους ανθρώπους, τείχη και θρησκείες τους χωρίζουν!» Tα γεφύρια στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου χτίστηκαν - τουλάχιστον όσα έφτασαν ως τις μέρες μας- στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οργασμός κατασκευής παρατηρήθηκε από τα μέσα του 18ου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. [Πηγή: Σπύρος Ι. Μαντάς, Τεχνική & αισθητική - Η ταυτότητα των γεφυριών, ] Σημαντική ιστορική περίοδος είναι αυτή που ακολουθεί τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, μια συνθήκη που επηρέασε δραστικά όχι μόνο το ναυτικό εμπόριο αλλά και όλη την ενδοχώρα της Βαλκανικής χερσονήσου. Οι δρόμοι του εμπορίου είχαν μεγάλη άνθιση.

10 Μορφολογία των πετρογέφυρων Οι περιοχές που επιλέγονταν για τη θεμελίωση των γεφυριών, ήταν τα στενότερα περάσματα των ποταμών. Όσο βρισκόμαστε προς τα ορεινά και στα ημιορεινά, τόσο συχνότερα είναι τα στενά περάσματα. Στα πεδινά τα περάσματα είναι μεγάλα. Μονότοξο: Στενό άνοιγμα του τόξου Στα ημιορεινά ή ορεινά. Τα γεφύρια είναι σφηνωμένα ανάμεσα σ απόκρημνα βράχια. Τα γεφύρια βρίσκονται σε σημεία που υπάρχουν δύο αντικριστοί βράχοι (μητρικό πέτρωμα) ως το καταλληλότερο και στερεότερο θεμέλιο. (παραδείγματα: Βωβούσα, Μακρυνίτσα, όλα τα γεφύρια της Ευρυτανίας πλην του Ξερολύκου στον Καρπενησιώτη και στις Νεράτες του Γαβρενίτη ) Μονότοξο: Μεγάλο άνοιγμα του τόξου Στη ρίζα των βουνών προς την πεδιάδα, επειδή η δύναμη της ροής είναι μεγάλη (Γεφύρι της Πλάκας, γεφύρι της Πύλης Τρικάλων, γεφύρι του Κοράκου) Πολλά ανοίγματα Θεμελίωση και μέσα στον ποταμό Στα πεδινά, όταν η δύναμη της ροής είναι περισσότερο ομαλή (Γεφύρι της Άρτας, Ξερολύκου; στον Καρπενησιώτη, Νεράτες του Γαβρενίτη ).

11 Το γεφύρι στις Νεράτες του Γαβρενίτη Το γεφύρι του Ξερολύκου; στον Καρπενησιώτη Τα δυο πολύτοξα γεφύρια της Ευρυτανίας.

12 Το σχήμα που θα έπαιρνε το γεφύρι ήταν δουλειά του πρωτομάστορα και εξαρτιόταν από την μορφολογία του εδάφους, καθώς και από την απόσταση που είχαν οι όχθες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα γεφύρι δεν μπορούσε να μοιάζει με κάποιο άλλο γεφύρι, καθένα ήταν έργο μοναδικό και ανεπανάληπτο, τη στιγμή που το σχήμα του καθοριζόταν από παράγοντες που προέκυπταν κάθε φορά. Αν θέλουμε να κατατάξουμε τα γεφύρια σε κατηγορίες ανάλογα με το κατάστρωμα τους, θα διαπιστώναμε ότι, σε γενικές γραμμές, αυτές είναι τρία: 1. τα γεφύρια είναι μικρά κι έχουν οριζόντια ράχη 2. μεγάλων διαστάσεων γεφύρια με την κυρτή ράχη, όταν οι δύο προσβάσεις προς το γεφύρι ήταν χαμηλά, δηλαδή τα μονοπάτια περνούσαν λίγο πάνω από το επίπεδο του νερού και το άνοιγμα που έτρεπε να γεφυρωθεί ήταν μεγάλο. 3. Τα γεφύρια «κάμπια», όταν τα ανοίγματα ήταν πολλά και ψηλά.

13 Σχήμα τόξου Τόξα απολύτως ημικυκλικά, όπως στο γεφύρι των Βραγγιανών, Το γεφύρι αυτό είναι χτισμένο πάνω στον Αγραφιώτη, στην περιοχή Δέντρο Τόξα ελλειπτικά, στα γεφύρια του Καλόγερου και του Άι Γιώργη, Τόξα οξυκόρυφα, όπως στο γεφύρι της Τατάρνας Τόξο λίγων μόνο μοιρών, όπως το γεφύρι της Ρωσκάς.

14 Ύψος τόξου μονοπάτι Α Β Γ μονοπάτι Α. Τόξο στα θεμέλια Β. Τόξο με ίδια πόδια Γ. Τόξο με άνισα πόδια

15 Β. Ας εξετάσουμε τη γενική χωροταξική σχέση μεταξύ πετρογέφυρων και μονοπατιών παλαιότερα και σήμερα, αλλά και την αυριανή «αναπτυξιακή» σημασία της σχέσης αυτής.

16 Ο «ρόλος» που διαδραματίζει η κάθε πόλη και ο κάθε οικισμός μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου. Ας σκεφτούμε μερικούς τέτοιους ρόλους πόλεων και οικισμών: Κεφαλοχώρι, χώρα, πόλη- κράτος, πόλη με εμποροπανήγυρη ή ζωοπανήγυρη, πόλη με μεγάλη αγορά, πόλη με γεωργική έκθεση, πόλη-λιμάνι, πόλη ως πύλη εισόδου, θρησκευτική πόλη, πόλη με αεροδρόμιο hub, πόλη τεχνολογίας, κλπ Πολύ συχνά στις περιοχές όπου οι πεζοπόροι σταματούσαν υπήρχε νερό και τουλάχιστον ένα χάνι- πανδοχείο (!) για την ξεκούραση και τη σίτιση ανθρώπων και ζώων. [Σήμερα τον ίδιο ρόλο παίζουν οι ΣΕΟ σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτωντων εθνικών οδών]. Εκεί, αν υπήρχαν κατάλληλες προϋποθέσεις, διαμορφώνονταν οικισμοί. Από την παρουσίαση μου στο Σεμινάριο του ΚΠΕ Κρεστένων (2013) με τίτλο «Αειφορική Αρχιτεκτονική χθες και σήμερα: παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες».

17 Τα βουνά και τα ποτάμια με τις βαθιές χαραδρώσεις ήταν μεγάλα εμπόδια στις μετακινήσεις και καθόριζαν τις διαδρομές. Οι μετακινούμενοι είχαν ανάγκη από κάποιους σταθμούς για ξεκούραση, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πεζοπορίας ή μεταφοράς εμπορευμάτων.

18 Οι μεταπολεμικές εξελίξεις Η μεταπολεμική εξέλιξη μετέβαλε ριζικά σε όλη τη Μεσόγειο το χωρικό σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούν οι πόλεις. Θα παρουσιαστεί η μετάβαση από το παραδοσιακό χωρικό σύστημα στο εκμοντερνισμένο μεταπολεμικό χωρικό σύστημα.

19 Blue Plan

20 Blue Plan

21 Σήμερα οι αναφορές και προσεγγίσεις για τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι μόνο για τον οικισμό και όχι για τον παραγωγικό του περίγυρο. Σωστό είναι να εξετάζουμε έναν παραδοσιακό οικισμό ως ενιαίο δάσο-κτηνοτροφικό-γεωργικό παραγωγικό σύστημα, και ως ενιαίο σύστημα με παραγωγικές δραστηριότητες (παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, διάθεση στην αγορά). Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε και τον ίδιο τον οικισμό, τα σπίτια του, την αρχιτεκτονική, τη μορφολογία, την εξέλιξή του, την πολεοδομία, την προσαρμογή στη γεωμορφολογία του εδάφους, την προέλευση των δομικών υλικών. Επίσης, σημαντική είναι η κατανόηση της οικονομικής και κοινωνικής δομής που αναπτύχθηκε σε έναν παραδοσιακό οικισμό. Αν έχουμε τέτοιες διαχρονικές θεωρήσεις μπορούμε να φτάσουμε σε μια πληρότητα ως προς τις προτάσεις.

22 Αειφορική ανάπτυξη και προβλήματα που έρχονται από το μέλλον Οι παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί δεν πρέπει να σχετίζονται μόνο με την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία, να αντιμετωπίζονται ως ντεκόρ και σκηνικό. Ένας οικισμός θα πρέπει να λειτουργεί συμβατά με το περιβάλλον. Αυτό αφορά όλο το σύστημα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η κλιματική αλλαγή επιβάλει πρόσθετα μέτρα και ανθρώπινες δράσεις για την επιβίωση. Αν όλη η κοινωνία κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση τότε μετριάζονται και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της ανάγκης προσαρμογών στην κλιματική αλλαγή, ένας παραδοσιακός οικισμός θα πρέπει να συνυπολογίζει και να υλοποιεί πολιτικές της αειφόρου ανάπτυξης και να χαράσσει ειδικότερες πολιτικές και κατευθύνσεις. Ας εξετάσουμε μερικές τέτοιες πολιτικές κατευθύνσεις:

23 Αστικό περιβάλλον και περιβαλλοντικές προκλήσεις Ορεινοί οικισμοί: Πολιτικές προσαρμογής: Ασφάλεια νερού Ενεργειακή ασφάλεια Κύριες υποδομές Τουρισμός Γεωργία δάση Διατροφική ασφάλεια Φυσικά οικοσυστήματα Αειφορική ανάπτυξη Πηγή: Urban Development and the Environmental Challenges green systems considerations, (by Professor (em.), Dr. Uno Svedin, Senior Research Fellow, The Stockholm Resilience Center, Stockholm University). Issue paper commissioned by the European Commission (Directorate General for Regional Policy).

24 Μερικές προτάσεις για τις πολιτικές προσαρμογής στο μέλλον που θα πρέπει να ενσωματώνονται στις τοπικές στρατηγικές και στον τοπικό σχεδιασμό. : Ασφάλεια νερού (π.χ. επαρκής ποσότητα, εξοικονόμηση, διαχωρισμός πόσιμου και αρδευτικού νερού, αποθήκευση νερού, επανάχρηση νερού) Ενεργειακή ασφάλεια (π.χ. οικιακή παραγωγή ενέργειας, μικρές παραγωγικές μονάδες, π.χ. μικρό υδροηλεκτρικό σε συνδυασμό με τους νερόμυλους) Κύριες υποδομές (π.χ. δημιουργία εναλλακτικών δικτύων, συντήρηση παλιών δρόμων και μονοπατιών, υπογειοποίηση καλωδίων κλπ) Τουρισμός (π.χ. μαζί με το μαζικό τουρισμό απαιτείται η επιδίωξη για φιλοξενούμενους επισκέπτες για γνωριμία με την πόλη, την ιστορία της, τις ιστορικές παραγωγικές δραστηριότητες, τις σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες). Γεωργία δάση (π.χ. τοπικό σύμφωνο δασικής προστασίας- διαχείρισης, μικρή παραδοσιακή γεωργία, οργάνωση κτηνοτροφικών ζωνών, οργάνωση κομποστοποίησης, παροχή γης σε νέους για εκμετάλλευση, βιολογική παραγωγή, ενίσχυση του προστατευτικού ρόλου του δάσους) (συνεχίζεται)

25 Διατροφική ασφάλεια (σε συνδυασμό με το προηγούμενο) Φυσικά οικοσυστήματα (διαχείριση, προβολή, προστασία) Αειφορική ανάπτυξη ( τοπικά υλικά [κυρίως πέτρα], ανάδειξη επισκεψιμότητα τοπικών ιστορικών μνημείων και τόπων, ανακύκλωση, διαχείριση λημμάτων και στερεών αποβλήτων, κομποστοποίηση κλπ) Πολιτικές υποδοχής νέων κατοίκων αξιοποιώντας το οικιστικό απόθεμα. Ιδιαίτερα, πολιτικές για προσέλκυση παραγωγικών ηλικιών σε δραστηριότητες συμβατές με την περιοχή. Δίκτυα συνεργασίας παραγωγικά, εναλλακτικού τουρισμού, σπόρων (τοπικά, μεγάλης εμβέλειας) Οικιστικό περιβάλλον (διαχείριση, τοπικοί κανόνες για τη χρήση υλικών, αισθητική αναβάθμιση, αρχιτεκτονική προσαρμογή των σπιτιών στις σύγχρονες ανάγκες)

26 Το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του παραδοσιακού πέτρινου κελύφους, τη λογική της πρόσοψης, και να επιδιώκουμε να βρίσκουμε τρόπους ώστε να ενσωματώνουμε και τις σύγχρονες ανάγκες στους παραδοσιακούς οικισμούς.

27 Γ. Ένας άξονας προτάσεων για το αύριο που αφορά ιδιαίτερα τα πετρογέφυρα Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η κατάσταση των πετρογέφυρων χειροτερεύει από μέρα σε μέρα σε όλη την Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν μερικές εικόνες από την περιοχή του Βορείου Αιγαίου που δεν έχει ξαναδεί το Δίκτυό σας, όχι μόνο για εμπλουτισμό της ιστοσελίδας σας, αλλά και για να γίνει αντιληπτό ότι τα πετρογέφυρα δεν αφορούν μόνο την ορεινή ζώνη της Πίνδου και γενικά τη στεριανή Ελλάδα.

28 Το πετρογέφυρο του Παρθένη βρίσκεται έξω από τη Χίο (νότια έξοδος). Η περιφερειακή οδός της πόλης της Χίου θα περάσει πάνω από τον Παρθένη ποταμό και τα σχέδια προβλέπουν καταστροφή του γεφυριού. Γίνονται ακόμη συζητήσεις για τη διατήρησή του κάτω από τον δρόμο και τη μη καταστροφή του. Η WWF το θεωρεί μικρό υγρότοπο: CHI025-Εκβολή Παρθένη/ Partheni estuary

29 Οι εικόνες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια είναι από μια πτυχιακή εργασία «Τα πέτρινα γεφύρια της Ικαρίας», που διαβιβάστηκε και στο συντονιστή του δικτύου σας, το ΚΠΕ Μακρυνίτσας για ανάρτηση. Έτσι μάθαμε ότι η Ικαρία διαθέτει 18!!! Πετρογέφυρα. (Παραδειγματικά αναφέρεται ότι οι ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ είναι 68).

30 Γεφύρι στην Πλατανωπή (σπάνιο για όλη την Ελλάδα, γιατί είναι με εκφορικό σύστημα). Δεν έχει χρονολογηθεί. Πρέπει να είναι πάρα πολύ παλιό.

31 Το γεφύρι της Λουπάστρας που κατέρρευσε στην πλημμύρα του 2010.

32 Το γεφύρι της Λουπάστρας που κατέρρευσε στην πλημμύρα του 2010.

33 Το γεφύρι της Λουπάστρας πριν και μετά την πλημμύρα του 2010

34 Το γεφύρι στα Γεμέλια μετά την πλημμύρα του 2010

35 Το γεφύρι του Μύρσωνα πριν και μετά την διάνοιξη του δρόμου

36 Το γεφύρι του Χάρακα πριν και μετά τη διάνοιξη του δρόμου

37 Γεφύρι του Αύλακα, Μονοκάμπι. Σε πολύ καλή κατάσταση

38 Επισκευή παραδοσιακού γεφυριού στο Βουτσιδέ Ικαρίας Πολύ θετικό αλλά... γίνεται χωρίς να υπάρχουν ειδικοί; Άραγε φροντίζουν να υπάρχουν ειδικοί για να μην κάνουν του κεφαλιού τους; Η απάντηση ενός ειδικού: Ευτυχώς, το τόξο έχει σωθεί, και υπάρχει. Αυτό διευκολύνει την δουλειά. Ελπίζω να έχει γίνει χωρίς να φαίνεται το κονίαμα από τσιμέντο, με βαθύ αρμολόγημα. (Πότε ξεκινάμε με τον Υδρόμυλο που βρίσκεται δίπλα, ακριβώς πίσω? Είναι σε αρκετά καλή κατάσταση).

39 Επισκευή του παραδοσιακού γεφυριού του Βουτσιδέ Posted by: ikariaki.gr 19 Ιανουαρίου 2015 Μια δράση που αντικατοπτρίζει την φύση των Ικαριωτών έγινε την περασμένη Κυριακή 18 του Ιανουαρίου στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Ικαρίας στην περιοχή του Φραντάτου Βουτσιδέ. Το γεφύρι είχε υποστεί μεγάλες ζημιές μετά από την πάροδο του χρόνο και μετά από τις νεροποντές των τελευταίων ετών. Μια ανακοίνωση στο χωριό ήταν αρκετή για να κινητοποιηθούν οι χωριανοί για μια δράση επισκευής του γεφυριού, και μαζί με τις ενέργειες του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου να ξεκινήσει η απαραίτητη επισκευή του. Οι φωτογραφίες είναι από την ομάδα του Κοινωνικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Φραντάτου Φραντάτο Μια άριστη κίνηση η οποία θα επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα μετά τις εκλογές, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

40 Εικόνες από τις εργασίες

41 Τι κάνουν αλλού; Απαιτείται διερεύνηση. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που εντοπίστηκε για τις ξερολιθιές στη Μεσόγειο ( ).

42 Ευρωπαϊκό Σταυροδρόμι για την Ξερολιθιά Το Ευρωπαϊκό Σταυροδρόμι για την Ξερολιθιά, γιατί; Μια πολιτιστική κληρονομιά κοινή για όλους. Οι ξερολιθικές κατασκευές είναι αναπόσπαστο τμήμα του τοπίου της υπαίθρου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από τη Σκοτία ως την Κύπρο, τοίχοι, μαντριά, μονοπάτια και καταφύγια φτιαγμένα με διάφορες παραλλαγές και βάσει των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, αποτελούν τον πλούτο της κοινής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας πλούτος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Με μια αρχιτεκτονική δημώδης, ταπεινή, που σηματοδοτεί έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής, οι κατασκευές αυτές στηρίζονται σε τεχνογνωσία χρόνων, και μάλιστα αρκετά περίπλοκη, η οποία σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ο κίνδυνος αυτός προέρχεται τόσο από την έλλειψη ευαισθητοποίησης για την αξία αυτού του πολιτιστικού πλούτου, όσο και από το γεγονός ότι χάνεται η τεχνογνωσία για τη συντήρησή του.

43 Μια ευρωπαϊκή δυναμική. Το Σταυροδρόμι, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Κέντρου Περιβάλλοντος της Γαλλίας και στηρίχτηκε από το Πρόγραμμα Πολιτισμός 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δυναμικής όσον αφορά στην αποκατάσταση και συντήρηση των ήδη χτισμένων ξερολιθικών κατασκευών. Προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η ευρωπαϊκή ομάδα διοχετεύει τη δυναμική οργανώσεων, μαστόρων, τοπικών αρχών και της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στην προβληματική της διατήρησης και της διάδοσης μιας παραδοσιακής τεχνογνωσίας, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει να μην χαθεί και να αναπτυχθεί η τέχνη των ξερολιθικών κατασκευών. Αντιμετωπίζει αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο με σύγχρονο βλέμμα, όχι μόνο επειδή είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό παρών στην κουλτούρα και την ύπαιθρο της Ευρώπης, αλλά και γιατί συνάδει με τις σύγχρονες απαιτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη (κατασκευές προσαρμοσμένες στις τοπικές οικολογικές και οικονομικές απαιτήσεις, «καθαρά» υλικά).

44 Δύο έλληνες Εταίροι: MESOGEIAKO KENTRO PERIVALLONTOS Athènes, Grèce Une NGO qui aide les acteurs locaux à développer des politiques de protection et de valorisation du patrimoine naturel et culturel de la Grèce. A travers des projets européens, le MKP contribue à créer des liens entre ces acteurs et leurs homologues dans d autres pays d Europe. / contact / retour haut de page ASSOCIATION CULTURELLE DE SBERADOS Tinos, Grèce Une organisation locale qui s attache à la mise en valeur de son patrimoine culturel en réalisant chaque année, avec ses bénévoles et en valorisant le savoir-faire de chacun, des actions de restauration architecturale du village. Pallados I GR Tinos Tél NOUS CONTACTER MKP Isabelle Bouchy Mesogeiako Kentro Perivallontos Polynikous 2, GR Alimos Tél Mail : medcenv@hellasnet.gr

45 Το Ευρωπαϊκό Σταυροδρόμι για την Ξερολιθιά: πώς Αναπτύσσει ένα σύνολο μέσων γύρω από τέσσερις σημαντικούς άξονες: Την αναγνώριση και τη διατήρηση ενός επαγγέλματος και μιας παραδοσιακής ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, μέσω της καταγραφής των μαστόρων ούτως ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός των ατόμων που κατέχουν την ιδιαίτερη αυτή τεχνογνωσία, και μέσω της συσπείρωσης των μαστόρων γύρω από μια Χάρτα ποιότητας και μιαν Ευρωπαϊκή Οργάνωση των μαστόρων της ξερολιθιάς. Την ανάπτυξη και βελτίωση της κατάρτισης αρχαρίων και της διαρκούς κατάρτισης με δράσεις κατάρτισης των νέων και των μαστόρων βάσει μιας διδακτικής ύλης αναφοράς που να είναι προσαρμόσιμη και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Την προώθηση των ξερολιθικών κατασκευών: προτείνοντας ένα τοπικό σχέδιο δράσης με στόχο να ενσωματωθεί η πολιτιστική κληρονομιά των ξερολιθικών κατασκευών στις τοπικές αναπτυξιακές στρατηγικές ευαισθητοποιώντας εθελοντές, νέους και ενήλικες, από τις πέντε χώρες που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα, μέσω πρακτικών ασκήσεων και δράσεων σε εργοτάξια. (συνεχίζεται)

46 Πιλοτικές δράσεις αποκατάστασης ξερολιθικών κατασκευών: έργα αποκατάστασης, εν είδη παραδείγματος προς μίμηση, τα οποία επιτρέπουν, από τη μία, τη συντήρηση κατασκευών που κινδυνεύουν να καταστραφούν (τοίχους, μονοπάτια, μαντριά), και από την άλλη, την κατάρτιση επαγγελματιών του τομέα σε παραδοσιακές τεχνικές. Τα αποτελέσματα Μία απογραφή των επαγγελματιών (ατομικές επιχειρήσεις και μάστορες) στις περιοχές που αφορά το έργο Μία Ευρωπαϊκή Χάρτα για τους μάστορες της ξερολιθιάς Ένα ερευνητικό πρωτόκολλο για την κατάρτιση των προτύπων τεχνικών (κανόνες) για ξερολιθικές κατασκευές που μπορεί να μεταφερθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες Μία έκθεση για μια ευρύτερη συνειδητοποίηση αυτής της παραδοσιακής τεχνικής

47 Ευρωπαϊκό Σταυροδρόμι Ξερολιθιάς Οι τεχνίτες που είναι σε θέση να διατηρήσουν και να αναπτύξουν αυτήν την κληρονομιά -οι τοιχοποιοί- δε χαίρουν ακόμη ικανοποιητικής αναγνώρισης, και η επιβίωση της τεχνογνωσία τους στηρίζεται βασικά στην προφορική παράδοση. Πρέπει να καταγράψουμε την τεχνογνωσία αυτή, προσφέροντας της ένα νομικό πλαίσιο. Η αναγνώριση αυτή θα συμβάλλει στη διάσωση μίας ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μακροπρόθεσμα, ευνοώντας τις δημόσιες και ιδιωτικές παραγγελίες ξερολιθικών οικοδομικών έργων, οι οποίες σήμερα παρεμποδίζονται λόγω της έλλειψης κοινών αναφορών. Το Ευρωπαϊκό Σταυροδρόμι Ξερολιθιάς δημιουργεί ένα δίκτυο ΜΚΟ και επαγγελματιών που στόχο έχει να προωθήσει αυτήν την τεχνογνωσία και την εξάσκησή της. Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο Σταυροδρόμι Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

48 Αγροτική αρχιτεκτονική κληρονομιά και τοπίο Η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομίας και των τοπίων αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη και την ταυτότητα της περιοχής στην οποία ζούμε, και βοηθά τη συνέχιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Η διαφύλαξη της ακεραιότητας των τοπίων σημαίνει ταυτόχρονα ότι προστατεύονται οι φυσικοί πόροι: έδαφος, νερό, χλωρίδα και πανίδα. Το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος συνεργάζεται με πολλούς εταίρους στη Μεσόγειο πάνω σε αυτά τα θέματα μέσα από την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και εμπλοκή των εκάστοτε ντόπιων νέων. HeriQ - Αφήγηση για την κληρονομιά Ποιοτική ερμηνεία Eurotour Heritage - Τουρισμό και τοπική κληρονομιά REMEE Ανακαλύπτοντας εκ νέου την υδάτινη κληρονομιά της Μεσογείου Ευρωπαϊκό Σταυροδρόμι Ξερολιθιάς Για την επαναξιοποίηση των αναβαθμίδων καλλιέργειας

49 Το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος είναι μια αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1992 από μια μικτή, γαλλοελληνική ομάδα ανθρώπων που επιθυμούσαν να προάγουν ανθρώπινες δράσεις που σέβονται το περιβάλλον και τον πολιτισμό των περιοχών της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μπροστά στις ευρω-μεσογειακές προκλήσεις μέσω τοπικών, εθνικών, ευρωπαϊκών έργων, το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος προωθεί το ευρώ-μεσογειακό διάλογο αναπτύσσοντας κοινές δράσεις και προάγοντας τον αμοιβαίο σεβασμό του πολιτισμού του κάθε μέρους. ευαισθητοποιεί όλους όσοι μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο, και ιδιαιτέρως τους νέους, στην ανάγκη προστασιάς του φυσικού και πολιτιστικού τους πλούτου. υλοποιεί τοπικά έργα για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος. Εύρω-μεσογειακό Campus για το Περιβάλλον Το καλοκαίρι 2015, σας προτείνουμε 8 Εύρω-μεσογειακό Campus για εθελοντές στην Γαλλία, Τυνησία, Ιταλία, στο Μαρόκο και στο Λίβανο! [more...] ΑΙΜ, ενα νέος διεθνούς δικτύου για τη νεολαία Το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος είναι πλέον μέλος ένας νέος διεθνούς δικτύου ΜΚΟ που ασχολούνται με τη νεολαία: το AIM (Amesci Διεθνές Κίνημα) θα αναπτύξει δραστηριότητες για τη νεολαία στην Ευρώπη, οι οποίες προωθούν και πραγματωθούν σε πρακτική ιθαγένεια, "social entrepreneurship, πρόσβαση στη γνώση και άλλες σημαντικά θέματα για τη νεολαία. [more...] ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Είσαστε ξεναγός φυσικών περιοχών ή μουσείων, τουριστικός συνοδός, οδηγός βουνού και θέλετε να βελτιώσετε το επίπεδό σας στην ερμηνεία της κληρονομιάς; Ασχολείστε με τη φυσική ή την πολιτιστική κληρονομιά και ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την επικοινωνία με τους επισκέπτες σχετικά με το αντικείμενό σας; [more...]

50 Στην Ελλάδα τι μπορεί να γίνει με τα πέτρινα γεφύρια και τις πέτρινες κατασκευές; 1. Εντοπισμός διαφόρων πρωτοβουλιών 2. Μια συμμαχία από τα κάτω 3. Μια σχολή πετράδων

51 1. Εντοπισμός διαφόρων πρωτοβουλιών (π.χ. ΚΠΕ Μακρυνίτσας, Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων, Μουσεία νερού, ελιάς κλπ, Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, κλπ, ορειβατικοί σύλλογοι, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών, φορέων, δήμων, περιφερειών κλπ). (Σημείωση: Μια νέα πληροφορία από τον αρχιτέκτονα Μισέλ Ροσιέ που έχει εργαστεί για διάφορα παραδοσιακά μουσεία: Σήμερα επιμελείται το νέο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΜΑΣΤΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ και σύντομα το Μουσείο θα μπει σε λειτουργία.) 2. Μια συμμαχία από τα κάτω: Όλοι όσοι εργάζονται για την πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα δίκτυο.

52 3. Μια σχολή πέτρας (πετράδων) Στο Σεμινάριο του Δικτύου σας στη Μακρινίτσα η εισήγησή μου έκλεινε με την εξής πρόταση: «Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω την ανάγκη δημιουργίας τριτοβάθμιας καθετοποιημένης σχολής πέτρινων κατασκευών και πετράδων (για γεφύρια, διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, νέες πέτρινες κατασκευές σε ιστορικά αρχιτεκτονικά σύνολα κ. α.).» Τα ίδια επανέλαβα και στην εισήγησή μου στο Σεμινάριο του Δικτύου σας στο ΚΠΕ Μουζακίου. Στη συνέχεια, το ΚΠΕ Μακρινίτσας ενδιαφέρθηκε για την εξειδίκευση της πρότασής μου και υπήρξε συνεργασία μεταξύ μας, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους επιστήμονες, φορείς και μελετητές. Σήμερα, μπορούμε να σας παρουσιάσουμε περισσότερο επεξεργασμένη την πρόταση αυτή.

53 3. Το αντικείμενο των αποφοίτων μιας σχολής για την πέτρα (πετράδων) Ας κάνουμε μια περιήγηση στο ζητούμενο επαγγελματικό αντικείμενο. Από μια καταγραφή του γράφοντα υπολογίζονται: Πέτρινα γεφύρια: περί τα Νερόμυλοι: περί τις Ανεμόμυλοι: περί τους Αναβαθμοί: Υπολογίζονται σε χιλιόμετρα. Πέτρινα κτίρια: (απογραφή 2001). Εγκαταλειμμένοι οικισμοί: Μνημεία του ΥΠΠΟ: Υπάρχουν 460 Βυζαντινά μνημεία κι 463 νεότερα μνημεία. Έχουν καταχωρηθεί πάνω από κηρύξεις, που έχουν δημοσιευτεί μέχρι και το 2012, με τις οποίες προστατεύονται πάνω από ακίνητα μνημεία και χώροι όλων των περιόδων. Μοναστήρια: πάνω από 230 Εκκλησίες και εκκλησιαστικά μνημεία: περί τις Μονοπάτια: Τα 11 ευρωπαϊκά μονοπάτια φτάνουν στο εντυπωσιακό μήκος των χλμ. Τα 8 εθνικά μονοπάτια έχουν μήκος 700 χλμ. περίπου. Παραδοσιακοί Οικισμοί & Διατηρητέα Κτίρια του ΥΠΑΠΕΝ:? (υπάρχει τεκμηρίωση των πηγών για κάθε ενδιαφερόμενο)

54 Εκτός από τα πολιτιστικά αγαθά που σχετίζονται με την πέτρα και τους μαστόρους, υπάρχει και το πλήθος των ιδιωτικών έργων (μαντρότοιχοι κλπ) και των πέτρινων κατοικιών. Η διαχρονική σχέση μεταξύ των κύριων υλικών κατασκευής κατοικιών (πέτρα, τούβλα, μπετόν) έχει ως εξής (πηγή από την απογραφή κατοικιών της ΕΛΣΤΑΤ):

55 Διαχρονική εξέλιξη των υλικών κατασκευής κτιρίων στην Ελλάδα Ελλάδα: Κύρια υλικά κατασκευής των κτιρίων Ελλάδα: Συσσωρευτικά, τα κύρια υλικά κατασκευής των κτιρίων Αριθμός κτιρίων Αριθμός κτιρίων έως έως έως έως έως 1990 Μπετόν Τούβλα -Τσιμεντόλιθοι Πέτρα έως έως έως έως 1980 Πέτρα Τούβλα -Τσιμεντόλιθοι Μπετόν 1981 έως 1990 Προσοχή: Σε όλα τα διαγράμματα αυτής της ενότητας οι δύο πρώτες χρονικές κατηγορίες δεν είναι ανά δεκαετία. Η πρώτη καλύπτει 25 χρόνια και η δεύτερη 15)

56 Αριθμός κτιρίων Ήπειρος: Κύρια υλικά κατασκευής των κτιρίων Μπετόν Τούβλα -Τσιμεντόλιθοι Πέτρα έως έως 1961 έως 1971 έως 1981 έως Ήπειρος- Αγροτικές περιοχές: Κύρια υλικά κατασκευής των κτιρίων Αριθμός κτιρίων Μπετόν Τούβλα -Τσιμεντόλιθοι Πέτρα έως έως έως έως έως 1990 Διαχρονική εξέλιξη των υλικών κατασκευής κτιρίων στην Ήπειρο (συνολικά και αγροτικές περιοχές)

57 Αριθμός κτιρίων Ευρυτανία: Κύρια υλικά κατασκευής των κτιρίων 1919 έως έως έως έως έως 1990 Μπετόν Τούβλα - Τσιμεντόλιθοι Πέτρα Αριθμός κτιρίων Νομός Σάμου: Κύρια υλικά κατασκευής των κτιρίων 1919 έως έως έως 1970 Διαχρονική εξέλιξη των υλικών κατασκευής κτιρίων στην Ευρυτανία και Σάμο 1971 έως έως 1990 Μπετόν Τούβλα - Τσιμεντόλιθοι Πέτρα

58 Φύλλα επικάλυψης : Κυρίως πλάκες σχιστολίθου Αριθμός κτιρίων Τίτλος άξονα Ελλάδα: Μορφή επικάλυψης κτιρίου κατά κύρια υλικά επικάλυψης της κεκλιμένης στέγης έως έως έως έως έως έως έως έως έως έως 1990 Με ταράτσα (δώμα) Κεραμίδια Φύλλα επικάλυψης Άλλα υλικά Ήπειρος: Μορφή επικάλυψης κτιρίου κατά κύρια υλικά επικάλυψης της κεκλιμένης στέγης Με ταράτσα (δώμα) Κεραμίδια Φύλλα επικάλυψης Άλλα υλικά Υλικά κατασκευής επικάλυψης κτιρίων (στέγες) στην Ελλάδα και στην Ήπειρο

59 Αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί τόσο η αποκατάσταση πέτρινων κτιρίων όσο και η κατασκευή νέων κατοικιών από πέτρα. Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η στέγη από σχιστόλιθο σε συγκεκριμένες περιοχές (Ήπειρος, Πήλιο, Ικαρία κ.ά.) Η Σχολή Πέτρας (Πετράδων) μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την προστασία και ανάδειξη του κτισμένου πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας, αλλά και για την προώθηση βιώσιμων λύσεων που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή ενέργειας (π.χ. μύλοι) αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος (διάβρωση, ερημοποίηση, ορθή διαχείριση των λεκανών απορροής, κλιματική αλλαγή). Μια πρώτη επαφή με τον αν υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη έδειξε ότι υπήρξε ένθερμη ανταπόκριση στην ιδέα αυτή.

60 Συγνώμη που σας κούρασα, αλλά στην ουσία υπήρξαν τρεις εισηγήσεις αντί μιας. Επίσης, προετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε σημαντικό πρωτογενές υλικό. Σε εσάς στο Δίκτυο Πετρογέφυρων, ήθελα να πρωτοπαρουσιάσω αυτό το υλικό, για να τιμήσω την πολυετή προσπάθεια που κάνετε για την πολιτιστική κληρονομιά όλων μας. Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για αυτό το σκοπό. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

-Αρχιτεκτονική λειτουργία των πετρογέφυρων - Κλιματική αλλαγή και Πετρογέφυρα: Προϋποθέσεις για την προστασία τους»

-Αρχιτεκτονική λειτουργία των πετρογέφυρων - Κλιματική αλλαγή και Πετρογέφυρα: Προϋποθέσεις για την προστασία τους» Σεμινάριο του ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας «Διαβαίνοντας τα Πετρογέφυρα στο χώρο και στο χρόνο» 29, 30 και 31 Ιανουαρίου 2016 Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Ελασσόνας -Αρχιτεκτονική λειτουργία των πετρογέφυρων - Κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

«Χωροταξική και Αρχιτεκτονική προσέγγιση των πέτρινων γεφυριών»

«Χωροταξική και Αρχιτεκτονική προσέγγιση των πέτρινων γεφυριών» Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας σεμινάριο με θέμα: «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα. Η σημασία της διάσωσης και ανάδειξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2014 Αναγνωστάκης Σπύρος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας Γκανάτσιος Ανδρέας, Αν. Υπεύθυνος ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Τα στοιχεία που συγκροτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εισήγησης Η σημασία του τόξου ως επινόηση στις κατασκευές και η χρησιμότητα της μελέτης των πετρογέφυρων στη σύγχρονη γεφυροποιία

Τίτλος εισήγησης Η σημασία του τόξου ως επινόηση στις κατασκευές και η χρησιμότητα της μελέτης των πετρογέφυρων στη σύγχρονη γεφυροποιία ΚΠΕ Μακρινίτσας συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας». Eπιμορφωτικό σεμινάριο Β επιπέδου 29 & 30/03/2013 για εκπαιδευτικούς των οποίων τα σχολεία συμμετέχουν στο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πηγή: Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βροντάδος 23/01/2019. Αριθ. Πρωτ: 05

Βροντάδος 23/01/2019. Αριθ. Πρωτ: 05 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ Βροντάδος 23/01/2019 Αριθ. Πρωτ: 05 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (Δημόσιες και Ιδιωτικές)

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (Δημόσιες και Ιδιωτικές) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ---- Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ (Κ.Π.Ε. Μολάων) Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει Ιδρύθηκε με την 134788/Γ7 της 23-9-2009 απόφαση του ΥΠΕΠΘ ως Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτικός Τουρισμός Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός Όλγα Ιακωβίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 1 ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 Ευ-ρυτανία - ο τόπος των καλοτρεχούμενων ρχ νερών Τριήμερο Πρόγραμμα για Ε,ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑ.Λ. ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 4 ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, Research Fellow, University of Birmingham

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, Research Fellow, University of Birmingham ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιωάννα Καταπίδη, PhD, Research Fellow, University of Birmingham Περιεχόμενο Ορισμοί Παραδοσιακοί οικισμοί στην Ελλάδα Κριτήρια επιλογής και δημιουργίας των οικισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κωδικός υπό δράσης 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού, κλπ), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς,

H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς, H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς, H αγορά της πόλης που ενέπνευσε στον Θουκυδίδη την παθολογία του πολέµου, H

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Το πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες της αειφορίας»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Το πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες της αειφορίας» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Το πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες της αειφορίας» Δημιουργία: Ιωάννα Παπαλεξίου, ΠΕ06, MEd, Νάντια Γαλανοπούλου, ΠΕ12, MSc Παρουσίαση: Ιωάννα

Διαβάστε περισσότερα

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντακόπουλος Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κωδικός υπό δράσης 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού, κλπ), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαφύλαξή της

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαφύλαξή της Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαφύλαξή της Βίλλυ Φωτοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ Η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης Μονοπάτια Ε6 Ε4 Τα ορειβατικά μονοπάτια Ε6 & Ε4 διασχίζουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο και καταλήγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ω Μ Ε Ν Ω Ν Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Ε Ω Ν Α Σ Τ ΙΙ Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Ε.. Τ.. Π.. Α.. & Ε.. Κ.. Τ.. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχ ίσουν τη σχολική

Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχ ίσουν τη σχολική Πέμπτη 15 Μάιος 2008 14:33 Το 1 Γυμνάσιο Καλαμπάκας στο πλαίσιο προγράμματος ανοικτών περιβαλλοντικών τ άξεων «Καλλιστώ» υλοποίησε σχέδιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σ Κόνιτσα στις 1415 16 Απριλίου Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ. CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ. CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ CLLD/LEADER 2014-2020 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων Μέτρο 19 ΠΑΑ 2014-2020 «Στήριξη για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 3-4-5/12/2015 Συνεργασία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη διεθνή Αναγνώριση: Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Α. Στοιχεία ερωτηθέντος: (Η συμπλήρωση των στοιχείων αυτών δεν είναι υποχρεωτική). 1. Δημότης Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-24

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Ενότητα 3β: Πολιτισμικός Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη Αριστοτέλης Μαρτίνης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 [1] 2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 Συμπεράσματα Συνεδρίου Το 2 ο Συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας Γεφύρι Η κατασκευή ενός γεφυριού είχε ανέκαθεν μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 04/29/15 ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Παρενέργειες από την ανάπτυξη του τουρισµού Νέοι χώροι για τουριστικές εγκαταστάσεις (δάση, ακτές) Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικήσαμε επενδύοντας στην ανάπτυξη και εμβάθυνση του δημοκρατικού διαλόγου, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών μας πόρων

Διοικήσαμε επενδύοντας στην ανάπτυξη και εμβάθυνση του δημοκρατικού διαλόγου, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών μας πόρων Το 2014 αποτέλεσε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χρονιά σταθμό. Υπήρξε η αφετηρία της υλοποίησης του οράματός μας για μια Περιφέρεια που θα είναι σημείο αναφοράς. Πιστέψαμε στη συνένωση δυνάμεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΤΣΑΣ Άρης Σαπουνάκης Δρ Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020.

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Γεώργιος Γιαννούσης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Αναπτυξιακό όραμα: «Η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ Όνομα συντάκτη: Δρ. Αντώνιος Κώστας Στοιχεία επικοινωνίας: (τηλέφωνο, e-mail)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BIG FOOT. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ n 2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BIG FOOT. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ n 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ BIG FOOT ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ n 2 Συμμετοχική Χαρτογράφηση διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες Διαγενεακή προσέγγιση μάθησης μεθοδολογία για την προσέγγιση Παρουσίαση κοινότητας περιοχή Τρικάλων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Ο.Π. ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Ο.Π. ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Ο.Π. ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΚΟΥΤΣΕΛΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΟΝΤΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓ.:

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας»

Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας» Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας» 2 1. Τι είναι Πολιτιστική Διαδρομή; Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικές Ημερίδες ΤΕΕ/ΕΜΠ Εισαγωγικό σημείωμα

Επιστημονικές Ημερίδες ΤΕΕ/ΕΜΠ Εισαγωγικό σημείωμα Επιστημονικές Ημερίδες ΤΕΕ/ΕΜΠ Εισαγωγικό σημείωμα Έλενα Κωνσταντινίδου, Επικ. καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται συνοπτικά στη σειρά ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ Του Στράτου Ιωακείμ Η Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ASF international (Architecture Sans Frontieres International).

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραδοσιακοί οικισμοί Η ανάδειξή τους και η Χάρτα του Πολιτιστικού Τουρισμού

Οι παραδοσιακοί οικισμοί Η ανάδειξή τους και η Χάρτα του Πολιτιστικού Τουρισμού ΤΕΕ. Επιστημονικές ημερίδες για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Οι παραδοσιακοί οικισμοί Η ανάδειξή τους και η Χάρτα του Πολιτιστικού Τουρισμού Αικ. Δημητσάντου Κρεμέζη, Δρ. Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ )

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ. 31.300.00 ) Πίνακας 1 : Κατανομή Διαθέσιμων Πόρων ανά Επενδυτική Προτεραιότητα και Πεδίο Παρέμβασης ΑΞΟΝΑΣ 1 : Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Καταρχήν, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εκπονηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση το οποίο θέτει έξι βασικούς στόχους:

Καταρχήν, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εκπονηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση το οποίο θέτει έξι βασικούς στόχους: Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι βουλευτές. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα, γιατί επιτέλους ξεκινάει μια θεσμικά οργανωμένη στο ανώτατο επίπεδο της ελληνικής πολιτείας συζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Πώς μπορεί να καλυφθεί η απουσία του κράτους; Κρίνα Μπελεάν Δικηγόρος ΔΣ Χανίων Περιβαλλοντολόγος, MSc Στην Ελλάδα, οι κατ εξοχήν αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης.

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Έκθεση για την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 07 έως και την Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018 Κλειτορία

Παρασκευή 07 έως και την Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018 Κλειτορία Το Κ.Π.Ε Κλειτορίας-Ακράτας και το ΚΠΕ Θέρμου συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας και Αιτ/νίας και τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης Ευβοίας και Γ Αθήνας, τριήμερο

Διαβάστε περισσότερα

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ- Αειφορική αρχιτεκτονική χτες και σήμερα- Παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες Συζήτηση για το ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που συμπληρώθηκε στο σεμινάριο και πρόταση για το προτεινόμενο τελικό φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Τα μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο, Πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας Γκανάτσιος Ανδρέας, Αναπλ. Υπεύθυνος Σπανός Κώστας,

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D.

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο: πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. LSE) ΜΕΡΟΣ 2 To πλαίσιο του χωρικού σχεδιασµού στην Ελλάδα Το κανονιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Γέφυρα του 13ου αιώνα υπό κατάρρευση - Κίνδυνος και για τα υπόλοιπα Μνημεία της Αργιθέας

Γέφυρα του 13ου αιώνα υπό κατάρρευση - Κίνδυνος και για τα υπόλοιπα Μνημεία της Αργιθέας Γέφυρα του 13ου αιώνα υπό κατάρρευση - Κίνδυνος και για τα υπόλοιπα Μνημεία της Αργιθέας - 27 Μάρτιος 2018 Αποκατάσταση των μνημείων του δήμου Αργιθέας, που υπέστησαν φθορές από τις πλημμύρες/έντονες χιονοπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα. Σταύρος Αρναουτάκης. Περιφερειάρχης Κρήτης. ...δημιουργία για τον τόπο μας, για τον άνθρωπο

Το Πρόγραμμα. Σταύρος Αρναουτάκης. Περιφερειάρχης Κρήτης. ...δημιουργία για τον τόπο μας, για τον άνθρωπο Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης...δημιουργία για τον τόπο μας, για τον άνθρωπο Η Περιφέρεια Κρήτης έχοντας θέσει ως στρατηγικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς και την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 Γενική Περιγραφή: Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ) αποτελεί το µέσο για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. ΑΝΦΛΩ για την υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία και Ανάπτυξη...

Συνεργασία και Ανάπτυξη... Οκτώβριος 2014 Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του Αναπτυξιακού Σχεδίου Κρασοχωριών που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση του κοινού και των συμβαλλόμενων φορέων

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης»

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ' Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Το θέμα του συνεδρίου, Ήέες πόλεις πάνω σε παλιές", είναι θέμα με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων». ΝΑΞΟΣ ΜΑΙΟΣ 2018 * Ο Δήμους Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συστάθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (ΚΛΙΜΑΚΑ 1-100) Ο δικαιούχος είναι ΟΤΑ Α Βαθμού

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (ΚΛΙΜΑΚΑ 1-100) Ο δικαιούχος είναι ΟΤΑ Α Βαθμού ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Τίτλος Δράσης Βασικές υπηρεσίες & ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές Κωδικός Δράσης 19.2.4 Τίτλος υπο-δράσης Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Κοινωνικής ΑΝΩΓΕΙΩΝ / Υπηρεσίας Δήμου Ανωγείων ΑΝΩΓΕΙΑ ΣΥΝΟΛΑ ΜΗ ΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ,00 61.

ΔΗΜΟΣ Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Κοινωνικής ΑΝΩΓΕΙΩΝ / Υπηρεσίας Δήμου Ανωγείων ΑΝΩΓΕΙΑ ΣΥΝΟΛΑ ΜΗ ΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ,00 61. Προυπολογισμός Δράσης: 822.200,00 / Προϋπολογισμός μετά τις μεταφορές ποσών 0,00 Υποδράση 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (πχ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής Υπογράφηκε σήμερα 09/04 από την Υπουργό Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ. 2 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ. 2 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ICOMOS ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ 2 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Αγαπητοί κυρίες και κύριοι, Η διαφορετικότητα των φυσικών και ανθρώπινων συνθηκών ορίζει τα τοπία των περιοχών μας. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό « Έτος Πολιτισμού»

Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό « Έτος Πολιτισμού» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό «2014 - Έτος Πολιτισμού» Ελευθερία ΦΤΑΚΛΑΚΗ Αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου Τρία Κομβικά σημεία προβληματισμού για την δημιουργία ενός δημιουργικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π 1. SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ Στα πλαίσια του παρόντος επιχειρησιακού προγράμματος πρωτοβουλίας LEADER+ θα ενταχθούν περιοχές που θέλουν και μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 1. Ενίσχυση της ελκυστικότητας του αγροτικού χώρου μέσω βελτίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε μια εικόνα «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτιστική κληρονομιά ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, MSc Research Fellow, Birmingham University

Η πολιτιστική κληρονομιά ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, MSc Research Fellow, Birmingham University Η πολιτιστική κληρονομιά ως κοινωνικό κατασκεύασμα Ιωάννα Καταπίδη, PhD, MSc Research Fellow, Birmingham University Περιεχόμενο διάλεξης Εννοιολογική προσέγγιση Κληρονομιά και αξίες Περιεχόμενο Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ιστορικό Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Ανάπτυξη των Μουσείων Επιστημών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road». Στόχος της

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Περιοχή. Όλα (πλην Βελεστίνου) Περιοχή Παρέμβασης , , , ,00 65,50 Εγκρίνεται

Δήμος Περιοχή. Όλα (πλην Βελεστίνου) Περιοχή Παρέμβασης , , , ,00 65,50 Εγκρίνεται Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων της ης Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος LEADER της ΟΤΔ Ε.Α.Π. Α.Ε. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου, Συντονίστρια ΠΕ/ΕΑΑ, ΠΙ aravella@cytanet.com.cy zachariou.a@cyearn.pi.ac.cy Ημερίδα: Πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. Δ/νση: Δ. Μποφώρ 7 71202 - Ηράκλειο Πληρ.: Χρυσοβ. Ξυδιανός Τηλ.: 2813-404529 Fax: 2810-335040 E-mail: vxidianos@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΕΚ 3313/B/20-09-2017 Αθήνα, 13-09-2017 Αρ. Πρωτ.: 2635 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Το παράδειγμα του προτεινόμενου Οικομουσείου στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής

ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Το παράδειγμα του προτεινόμενου Οικομουσείου στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΑ - ΜΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Το παράδειγμα του προτεινόμενου Οικομουσείου στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής Υπαίθρια μουσεία, Οικομουσεία, Στόχος τους open air, site museums η διάσωση - διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πρόγραμμα Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Σοφία

Διαβάστε περισσότερα