Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη"

Transcript

1 Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

2 Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων Μονάδα Διατήρησης της Φύσης, Πανεπιστήμιο Frederick Έκδοση Cassoulides MASTERPRINTERS ISBN SET: ISBN: Ιανουάριος 2014

3 Η Λίμνη Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωση: Το παραμύθι αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού πακέτου «Εκπαιδευτικό υλικό για τη λίμνη της Ορόκλινης», που ετοιμάστηκε στα πλαίσια του έργου «Αποκατάσταση και Διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Λίμνη Ορόκλινης, Λάρνακα» (LIFE10 NAT/CY/000716).

4

5 Η Ζωή κοίταξε από το παράθυρό της τη γαλαζοπράσινη λίμνη. Κάθε χρόνο, τον πρώτο μήνα της Άνοιξης, περίμενε με ανυπομονησία τα πουλιά με τις καφετιές φτερούγες και τη μαύρη κορώνα να φανούν. Ήξερε πως το ταξίδι τους, από την κεντρική Αφρική μέχρι τη Μεσόγειο, ήταν μεγάλο και δύσκολο. Η Ζωή θαύμαζε τα πουλιά που έβρισκαν πάντα τον δρόμο. Φέτος όμως ανησυχούσε μήπως δεν τα κατάφερναν, γιατί το τοπίο είχε αλλάξει πολύ

6 Τα σπίτια, που ολοένα πλήθαιναν, περικύκλωσαν σχεδόν τη λίμνη, ενώ ένας μεγάλος δρόμος τη διέσχιζε. Παρόλα αυτά, η Ζωή ήταν βέβαιη πως δεν υπήρχε ομορφότερο μέρος στον κόσμο. Κι όταν έφταναν τα αγαπημένα της πουλιά, ήταν σαν κάτι μαγικό!

7

8

9 Κάθε μέρα η Ζωή περπατούσε μέχρι την όχθη της λίμνης. Είχε μάθει πια να ξεχωρίζει τα διαφορετικά είδη πουλιών. Στο νερό μπορούσε να διακρίνει κοκκινοκέφαλες πάπιες, χαλκόκοτες, χιονάτες και τον φημισμένο καλαμοκαννά. Τα πουλιά που περίμενε όμως δεν ήταν πουθενά «Έχω ακούσει ότι κάποια πουλιά μπορεί να μην έρθουν εδώ ξανά, γιατί η λίμνη έχει αλλάξει» της είπε μια μέρα ο Πέτρος, που έμενε εκεί κοντά. Η Ζωή σκέφτηκε πως την τελευταία φορά τα πουλιά είχαν φύγει τόσο ξαφνικά, που δεν πρόλαβε να τα αποχαιρετήσει.

10 Τις επόμενες μέρες η Ζωή ήταν πολύ ανήσυχη. Αναρωτιόταν αν πράγματι τα πουλιά έψαχναν να βρουν κάποιο άλλο μέρος, για να περάσουν τον χειμώνα... Ένα μέρος χωρίς σπίτια και δρόμους και φασαρία. Υπήρχε όμως ένα τέτοιο μέρος; Ένα βράδυ η Ζωή κοίταξε τα αστέρια, που έλαμπαν πάνω από τη λίμνη, και έκανε μια ευχή... Εκείνο το βράδυ είδε ένα παράξενο όνειρο. Καθώς κοιτούσε τον ουρανό, ένα-ένα τα αστέρια άρχισαν να πέφτουν προς το μέρος της. Σε μια στιγμή η Ζωή αντιλήφθηκε ότι αυτά που έβλεπε δεν ήταν αστέρια... Ήταν πουλιά! Αμέτρητα πουλιά που πετούσαν και έκαναν σχήματα στον βραδινό ουρανό!

11

12

13 Το επόμενο πρωί η Ζωή ξύπνησε με ένα όμορφο συναίσθημα. Ντύθηκε όσο πιο γρήγορα μπορούσε και έτρεξε στην όχθη της λίμνης. Εκεί, ανάμεσα στα άλλα πουλιά, η Ζωή τα αναγνώρισε αμέσως. «Καλώς ήλθατε!» είπε, απλώνοντας τα χέρια της προς τη λίμνη.

14 Από εκείνη τη μέρα η Ζωή ήταν συνέχεια κοντά στα πουλιά. Κάποιες φορές απλώς καθόταν στην όχθη της λίμνης και τα παρακολουθούσε. Άλλες φορές τους μιλούσε για όλα όσα την ανησυχούσαν, για όλα όσα ονειρευόταν Ένα δειλινό είδε τον Πέτρο να έρχεται προς το μέρος της. Το πρόσωπό του φαινόταν πολύ ανήσυχο. «Κοίτα τι βρήκα!» της είπε. Μέσα στα χέρια του ένα μικρό πουλί ξάπλωνε ακίνητο. Γύρω από τις καφετιές του φτερούγες ήταν σφιχτά τυλιγμένο ένα πλαστικό σακούλι. Η Ζωή ήθελε να κλείσει τα μάτια και να μη βλέπει την καταστροφή της λίμνης, να μη βλέπει το πληγωμένο πουλί Ήξερε όμως πως δεν μπορούσαν να το αφήσουν εκεί και έτρεξε να καλέσει βοήθεια.

15

16

17 Όταν είδε το μικρό πουλί, ο νεαρός άντρας από το Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας, κούνησε το κεφάλι του. «Φαίνεται πολύ εξαντλημένο. Μπορεί να μην τα καταφέρει» είπε. «Πρέπει να γίνει καλά, για να ταξιδέψει με τα άλλα πουλιά το φθινόπωρο!» φώναξε η Ζωή. Τα δυο παιδιά παρακολουθούσαν σιωπηλά, καθώς ο νεαρός άντρας έκοβε προσεκτικά το πλαστικό σακούλι, για να ελευθερώσει το μικρό πουλί. «Θα χρειαστεί ξεκούραση και λίγο φαγητό, και ο χρόνος θα δείξει» τους είπε.

18 Η Ζωή και ο Πέτρος επισκέπτονταν κάθε μέρα το μικρό πουλί και φρόντιζαν να έχει πάντα καθαρό νερό. Κάποιες φορές το πουλί ήταν τόσο αδύναμο, που δεν ανταποκρινόταν, και τότε του μιλούσαν για τα άλλα πουλιά της λίμνης και για το ταξίδι που το περίμενε.

19

20

21 Η ζέστη του καλοκαιριού άρχισε σιγά-σιγά να υποχωρεί και ο αέρας και το χώμα μύριζαν πια φθινόπωρο. Ένα πρωινό η Ζωή και ο Πέτρος πήγαν στην όχθη της λίμνης.

22 Όταν άνοιξαν την πόρτα του κλουβιού, το πουλί δίστασε για μια στιγμή μόνο και μετά άνοιξε τα φτερά του και πέταξε μακριά. Η Ζωή και ο Πέτρος το παρακολουθούσαν καθώς πετούσε πάνω από τη λίμνη, μέχρι που προσγειώθηκε στο νερό και χάθηκε ανάμεσα στα άλλα πουλιά. Σε λίγες μέρες θα ξεκινούσαν για το μεγάλο τους ταξίδι. «Θα σας περιμένουμε» είπε η Ζωή. «Τον πρώτο μήνα της Άνοιξης!»

23

24 Ξέρετε ότι - Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός για τα πουλιά που ταξιδεύουν από Ευρώπη προς Αφρική. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια πουλιά επισκέπτονται την Κύπρο κάθε χρόνο! - Οι υδροβιότοποι αποτελούν σημαντικό σταθμό για πολλά μεταναστευτικά πουλιά, παρέχοντάς τους προστασία και φαγητό, μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι για το ταξίδι τους. - Δυστυχώς οι υδροβιότοποι αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές απειλές, κυρίως λόγω της οικιστικής ανάπτυξης και της άντλησης του νερού για διάφορες χρήσεις. Υπολογίζεται ότι οι μισοί υδροβιότοποι στη Γη έχουν ήδη καταστραφεί. - Η λίμνη της Ορόκλινης, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000, ένα οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. - Η φυσική βλάστηση στην περιοχή της λίμνης είναι αλοφυτική, δηλαδή βλάστηση προσαρμοσμένη σε περιβάλλοντα με ψηλή αλατότητα. Στην περιοχή εμφανίζεται το σπάνιο φυτό Suaeda aegyptiaca, το οποίο περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. - Στη λίμνη της Ορόκλινης έχουν παρατηρηθεί γύρω στα 190 διαφορετικά είδη πουλιών.

25 - Το είδος που πρωταγωνιστεί στην ιστορία είναι η Πελλοκατερίνα (επιστημονικό όνομα: Vanellus spinosus), που φωλιάζει στη λίμνη της Ορόκλινης. Η Κύπρος φιλοξενεί τον μισό σχεδόν αναπαραγωγικό πληθυσμό του είδους αυτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση! - Ένα άλλο σημαντικό μεταναστευτικό είδος που φωλιάζει στη λίμνη της Ορόκλινης είναι ο Καλαμοκαννάς (επιστημονικό όνομα: Himantopus himantopus). Τις προηγούμενες δεκαετίες ο πληθυσμός του Καλαμοκαννά μειώθηκε σημαντικά στην Ανατολική Ευρώπη και η Κύπρος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση του είδους αυτού. - Τα μεταναστευτικά πουλιά αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, όπως είναι η καταστροφή των φυσικών περιοχών από την αλόγιστη ανάπτυξη, η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η παράνομη παγίδευση με δίκτυα και ξόβεργα. - Το Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας στην Κύπρο παρέχει φροντίδα σε τραυματισμένα και άρρωστα πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Γύρω στο 65% των ζώων αυτών, μετά την αποθεραπεία τους, απελευθερώνονται. - Περισσότερες πληροφορίες για την προστασία της λίμνης της Ορόκλινης και των πουλιών που απαντούν εκεί μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου «Αποκατάσταση και Διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Λίμνη Ορόκλινης, Λάρνακα»:

26 Κάθε χρόνο, μετά τις πρώτες βροχές, η Ζωή περιμένει με ανυπομονησία τα πουλιά να φανούν στη γαλαζοπράσινη λίμνη. Η Ζωή θαυμάζει τα πουλιά που βρίσκουν πάντα τον δρόμο, παρόλο που το τοπίο έχει αλλάξει πολύ. Φέτος όμως τα πουλιά έχουν αργήσει και η Ζωή ανησυχεί μήπως βρήκαν κάποιο άλλο, πιο ήσυχο μέρος για να περάσουν τον χειμώνα ISBN SET: ISBN:

Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή

Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή Μια χήνα τόση δα µια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή Μια χήνα τόση δα μια νανόχηνα! Ευγενία Πανώριου Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή Όλα τα πλάσματα που ζουν στον μακρινό Βορρά μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙ Α

ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙ Α ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙ Α Συγγραφέας: Σχέδια: Επιμέλεια έκδοσης, διορθώσεις κειμένων: Εκδότης: Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΦΕΤΖΗ 67064 Σέλινο Ξάνθης, τηλ.: 25410 96926, fax: 25410 96953 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Πριν πολλά, πολλά χρόνια, τότε που ζώα και άνθρωποι είχαν την ίδια γλώσσα, κατοικούσε στο δάσος πίσω από τα «βουνά των ονείρων» μια μικρή κουκουβάγια.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ Ήταν κάποτε σε μια μακρινή χώρα ένας πολύ πλούσιος βασιλιάς. Είχε τόση μεγάλη περιουσία που θα μπορούσαν να ζήσουν πολλές γενιές πλουσιοπάροχα. Ο βασιλιάς

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE BURIED GIANT Από τις Εκδόσεις Faber & Faber, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο θαμμένος γίγαντας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Kazuo Ishiguro ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αργυρώ Μαντόγλου

Διαβάστε περισσότερα

Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 *

Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 * ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 * Ο Τζόρτζ βιαζόταν να γυρίσει σπίτι ύστερα από µια ακόµη κουραστική µέρα στο εργοστάσιο χάλυβα όπου δούλευε τα τελευταία 7 χρόνια. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία για την κρίση. Της Φιλίας Θεοδωροπούλου

Μια ιστορία για την κρίση. Της Φιλίας Θεοδωροπούλου Μια ιστορία για την κρίση Της Φιλίας Θεοδωροπούλου - Εσύ είσαι Χρήστο..; Η πόρτα είχε κλείσει πίσω του και η γνώριµη φωνή τον καλωσόριζε όπως πάντα. Ήθελε να φωνάξει, εγώ είµαι, αλλά σήµερα είχε στεγνώσει

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα:

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα: ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ Σε αυτή την ενότητα: θα διαβάσουμε για τις βόλτες ενός άσπρου γάτου και τα αποτελέσματα τους θα διαβάσουμε διάφορες ιστορίες με λύκους και θα δούμε αν οι άνθρωποι τους φοβούνται

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Β ΕΝΟΤΗΤΑ 57 Γενικές οδηγίες Το παρόν πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για κάθε δάσκαλο/εκπαιδευτικό που επιθυμεί να υλοποιήσει μια σειρά

Διαβάστε περισσότερα

ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ. Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά;

ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ. Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; ANNA KOYΡΟΥΠΟΥ Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; Πρόλογος Σταύρου Θεοδωράκη ΑΘΗΝΑ 2011 Άννα Κουρουπού Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά; 2011 Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ Επιμέλεια: Σπύρος Σεραφείμ Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Μονόλογοι απ τη Γάζα µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Copyright στα ελληνικά: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα 2010 ISBN 978-960-98466-7-7 Μεταφράσεις: Ειρήνη Αµπουµόγλι, Αριστέα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώντας και προστατεύοντας τα δασικά μας οικοσυστήματα

Ερευνώντας και προστατεύοντας τα δασικά μας οικοσυστήματα Ερευνώντας και προστατεύοντας τα δασικά μας οικοσυστήματα Το έντυπο που κρατάς στα χέρια σου έχει στόχο να σε βοηθήσει να γνωρίσεις το φυσικό πλούτο που σε περιβάλλει και να βρεις τρόπους να τον προστατέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το διώροφο της Τσιμισκή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Ανδρεάδης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Γιώτα Φώτου,

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για παιδιά Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο e-mail: in fo@epsype.gr, www. epsyp e.gr & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Μ ι α π ι ν σ τ ο ν χ ρ ό ν ο

Μ ι α π ι ν σ τ ο ν χ ρ ό ν ο Μ ι α π ι ν σ τ ο ν χ ρ ό ν ο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ HELLENIC MINISTRY OF CULTURE Το κουδούνι χτύπησε, τα παιδιά σηκώθηκαν από τα θρανία και άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους. Άλλη μία εβδομάδα έφθασε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ την ίδια ιδέα με τη δική του. Ήθελαν να απολαύσουν την ελευθερία τους στη θάλασσα, να τρέξουν στην απαλή της άμμο, να

ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ την ίδια ιδέα με τη δική του. Ήθελαν να απολαύσουν την ελευθερία τους στη θάλασσα, να τρέξουν στην απαλή της άμμο, να ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΗΜΕΡΑ την ίδια ιδέα με τη δική του. Ήθελαν να απολαύσουν την ελευθερία τους στη θάλασσα, να τρέξουν στην απαλή της άμμο, να ρουφήξουν με τα μεγάλα ρουθούνια τους την αλμύρα της και

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ.

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Μελίνα, Ο κόσμος των σκιών Συγγραφέας Σοφία Αποστολίδη Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]0512/11 Copyright 2012 Σοφία Αποστολίδη Πρώτη Εκδοση Αθήνα, Μάιος 2012 ISBN 978-960-9607-60-5

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα