Γεωγραφική θέση Το Κάτω Βέρµιο βρίσκεται στην Μακεδονία, στο Νοµό Ηµαθίας και ανήκει στο Καλλικρατιακό ήµο Βέροιας. Απέχει 98 χλµ από Θεσσαλονίκη, 24

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γεωγραφική θέση Το Κάτω Βέρµιο βρίσκεται στην Μακεδονία, στο Νοµό Ηµαθίας και ανήκει στο Καλλικρατιακό ήµο Βέροιας. Απέχει 98 χλµ από Θεσσαλονίκη, 24"

Transcript

1 ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΩ ΒΕΡΜΙΟ YouTube/Michalis YouTube/Siampali

2 Γεωγραφική θέση Το Κάτω Βέρµιο βρίσκεται στην Μακεδονία, στο Νοµό Ηµαθίας και ανήκει στο Καλλικρατιακό ήµο Βέροιας. Απέχει 98 χλµ από Θεσσαλονίκη, 24 χλµ από Βέροια και 18 χλµ από Νάουσα. Τα βάραθρα του Μιχάλη και του Σιάµπαλη απέχουν περίπου 3 χλµ το καθένα από το Κάτω Βέρµιο. Για την τρύπα του Σιάµπαλη η προσέγγιση γίνεται µέσω ενός χωµατόδροµου απέναντι από το χιονοδροµικό κέντρο του Σελίου, ενώ για την τρύπα του Μιχάλη πάλι η πρόσβαση είναι εύκολη µέσω χωµατόδροµου στα νότια του οικισµού. Και τα δύο σπήλαια εµφανίζουν θερµοκρασία 6 Ο C και 99% υγρασία. Γεωλογία περιοχής Η τρύπα του Σιάµπαλη διανοίχτηκε σε κροκαλοπαγή και ασβεστόλιθους. Τα κροκαλοπαγή παρεµβάλλονται µέσα στους ασβεστόλιθους. Οι κροκάλες αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους, λευκούς, τεφρούς, ροδόχρωµους ή µαύρους που προέρχονται από τα παρακείµενα µάρµαρα. Η τρύπα του Μιχάλη σχηµατίστηκε µέσα σε λεπτοκρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και µάρµαρα.

3 Ιστορικό εξερευνήσεων Το σπήλαιο εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε από µια οµάδα Γάλλων σπηλαιολόγων το καλοκαίρι του Από µια επιγραφή πάντως στον πάτο του σπηλαίου φαίνεται ότι ένα ζευγάρι Ιταλών το εξερεύνησε το 1988 πριν τους Γάλλους και χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για αυτό οι κάτοικοι του χωριού. Ο Γαλλικός σπηλαιολογικός σύλλογος ονοµαζόταν G.S. Ollioulais και υπεύθυνος αποστολής ήταν ο Gilles Colin. Στην αναφορά τους αναφέρουν ότι η περιοχή ήταν άγνωστη στην Ελληνική Σπηλαιολογική κοινότητα και ότι ήρθαν σε επαφή µε τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές. Επίσης τονίζεται η σπηλαιολογική σηµασία του Βερµίου όρους και ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν µέρος και µελλοντικές εξερευνήσεις. Έτσι ο ίδιος σύλλογος ξαναεπισκέφτηκε την περιοχή το 2001 αλλά η είδηση του θανάτου ενός νέου µέλους τους στη Γαλλία, τους αποθάρρυνε και δεν συνέχισαν την εξερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή.

4 Την αναφορά αυτή των Γάλλων την έστειλε ο Θωµάς Θεοδοσιάδης (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο) στον Χρήστο Πέννο (σπηλαιοξερευνητής) ο οποίος µε τη σειρά του την κοινοποίησε στον ΠΡΩΤΕΑ. Αφορµή στάθηκε η χαρτογράφηση του βαθύτερου σπηλαίου της Μακεδονίας στο Μενοίκιο όρος (Χιονότρυπα -166µ.) τον Οκτώβριο του Σύµφωνα µε την αναφορά των Γάλλων η Τρύπα του Μιχάλη ήταν -195 µ. άρα αν ίσχυε η χαρτογράφηση τους θα ήταν αυτό το βαθύτερο της Μακεδονίας. Έτσι αποφασίστηκε από τον ΠΡΩΤΕΑ να εξερευνηθεί και να ελεγχθεί η χαρτογράφηση των Γάλλων, χαρτογραφώντας το µε DISTO X2 και PDA µε λειτουργικό σύστηµα WINDOWS 6.1. Πιθανόν οι Γάλλοι να το χαρτογράφησαν µε µεζούρα και πυξίδα ή µετρώντας τα σχοινιά που χρησιµοποίησαν. Με τον ίδιο τρόπο θα γινόταν και έλεγχος της χαρτογράφησης στην Τρύπα του Σιάµπαλη. Τοπικοί θρύλοι Ο µύθος λέει πως ο Μιχάλης έπεσε µέσα µε τα πρόβατα του κ µετά από καιρό βρέθηκαν στις σαραντόβρυσες (περιοχή στον κάµπο της Βέροιας). ηλ. πίστευαν ότι µέσω στοάς επικοινωνούσε η τρύπα µε τις σαραντόβρυσες. Και από τότε οι επισκέπτες αφού ρίξουν µία πέτρα µέσα στο βάραθρο φεύγουν ικανοποιηµένοι. Οργάνωση αποστολής Κατόπιν µιας έρευνας που έγινε στο διαδίκτυο, ο ΠΡΩΤΕΑΣ επικοινώνησε µε τον Τουριστικό Όµιλο Σελίου (Τ.Ο.Σ.) και του γνωστοποίησε τις προθέσεις και τους σκοπούς της αποστολής που θα γινόταν στην περιοχή του Κάτω Βερµίου. Η απάντηση ήταν άµεση από τον Τάσο Λαδόπουλο, ο οποίος δεσµεύτηκε να µαζέψει όσες περισσότερες πληροφορίες και για την Τρύπα του Μιχάλη και για άλλα σπήλαια της περιοχής. Η βοήθεια του ήταν πραγµατικά αξιοσηµείωτη.

5 Προγραµµατίστηκαν τρία Σαβ/κα για να εκπληρωθούν οι στόχοι της αποστολής: Ηµεροµηνία Μαΐου 7-9 Ιουνίου Παρατηρήσεις Ηµερήσια ή 2ήµερο. Πρώτη γνωριµία µε τους κατοίκους της περιοχής, συγκέντρωση πληροφοριών και εντοπισµός πιθανών χώρων κατασκήνωσης, έλεγχος προσβασιµότητας κ.α. Τριήµερο Αγ. Πνεύµατος. Κύριες εργασίες. Αρµάτωµα τρύπας Μιχάλη, χαρτογράφηση σπηλαίων, εξερεύνηση για νέα σπήλαια Ιουνίου Αν χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια εξερεύνηση. Το πρώτο Σαβ/κο που ορίστηκε ως αναγνωριστικό, τελικά δεν πραγµατοποιήθηκε λόγω πολλών ακυρώσεων από µέλη του συλλόγου εξ αιτίας των εκλογών. Επίσης το τρίτο Σαβ/κο δεν έγινε και θα πραγµατοποιηθεί µέσα στον Αύγουστο στα πλαίσια µιας ηµερίδας / συζήτησης που θα Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 1 Αντωνιάδου Χριστίνα ΠΡΩΤΕΑΣ 2 Βαξεβανόπουλος Μάρκος ΠΡΩΤΕΑΣ 3 Βασιλονικολός Βαγγέλης ΠΡΩΤΕΑΣ 4 Γκαρλαούνη Χαρά - 5 Ζαχαριάδης Σταύρος - 6 Κονίδης Γιώργος ΠΡΩΤΕΑΣ 7 Κορτιµανίτσης Νικόλας - 8 Μπελίδης Μίλτος ΠΡΩΤΕΑΣ 9 Μυλωνά Ιωάννα ΠΡΩΤΕΑΣ 10 Νάκου Ιφιγένεια ΠΡΩΤΕΑΣ 11 Νικολαΐδης Στέφανος ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο 12 Πάρτσιος Ηλίας - 13 Πέννος Χρήστος - 14 Σωτηριάδης Γιώργος ΠΡΩΤΕΑΣ Borishova Sopova 15 Sonya - πραγµατοποιήσει ο ΠΡΩΤΕΑΣ σε συνεργασία µε τον Τ.Ο.Σ. στο Κάτω Βέρµιο ενηµερώνοντας τους κατοίκους για τα αποτελέσµατα της αποστολής. Η αποστολή εγκρίθηκε από το.σ. του ΠΡΩΤΕΑ και ορίστηκε υπεύθυνος αποστολής ο Γιώργος Σωτηριάδης. Κοινοποιήθηκε µέσω σε όλα τα µέλη αλλά και σε φίλους του ΠΡΩΤΕΑ. Συνολικά συµµετείχαν 15 άτοµα στην αποστολή. Στα πλαίσια της αρτιότερης οργάνωσης της αποστολής ορίστηκε υπεύθυνη σίτισης η Ιωάννα Μυλωνά, υπεύθυνος κατασκήνωσης ο Γιώργος Κονίδης ενώ τη γραµµατειακή υποστήριξη της αποστολής ανέλαβε ο Βαγγέλης Βασιλονικολός. Επίσης δηµοσιεύθηκε ένα αρχείο excel µε διάφορα στοιχεία που αφορούσαν την αποστολή, το οποίο µπορούσε να επεξεργαστεί το κάθε µέλος της αποστολής και ανανεωνόταν καθηµερινά. Κάτι το οποίο διευκόλυνε την οργάνωση αφού τα µέλη της αποστολής εκτός από τη Θεσσαλονίκη προέρχονταν και από Σέρρες, Βόλο και Κοζάνη.

6 Πριν το 3ήµερο του Αγ. Πνεύµατος στάλθηκε και ελτίου Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και όχι µόνο, κάνοντας έτσι αισθητή την παρουσία του συλλόγου από πριν. Ενδιαφέρων έδειξαν δηµοσιογράφοι του τοπικού τύπου, αλλά και δηµοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Η οργάνωση προέβλεπε συγκέντρωση νερού σε µπιτόνια επειδή δεν υπήρχε εικόνα της προσβασιµότητας σε νερό άλλα και της θέση της κατασκήνωσης. Επίσης προβλέφθηκαν και δύο τέντες σε περίπτωση βροχής που το δελτίο καιρού το θεωρούσε αρκετά πιθανό. Τελικά η διανυκτέρευση έγινε σε πάρκο του χωριού δίπλα σε βρύση. Στόχοι αποστολής Πρωταρχικός στόχος ήταν η εξερεύνηση και χαρτογράφηση των γνωστών σπηλαίων από τη γαλλική αναφορά (Τρύπα Μιχάλη, Σιάµπαλη και Νικολή) καθώς και πιθανών άλλων σπηλαίων στην περιοχή του Κάτω Βέρµιου. Υπήρχε και δευτερεύων στόχος η περιοχή της Νάουσας στην οποία υπάρχουν πολλά σπήλαια εφόσον τελείωνε η εξερεύνηση στο Κάτω Βέρµιο. Επίσης απώτερος σκοπός ήταν µια παρουσίαση/ηµερίδα όλων των αποτελεσµάτων της αποστολής και παρουσίαση γενικά για σπήλαια στους κατοίκους της κοινότητας σας ώστε να λυθούν όλες οι απορίες και να διαδοθεί η σπηλαιολογία στο Κάτω Βέρµιο. Αυτό πιθανόν να γίνει µέσα στον Αύγουστο. Τρύπα Μιχάλη Πρόκειται για το δεύτερο βαθύτερο σπήλαιο της Μακεδονίας το βάθος του οποίου φτάνει τα -145µ.. Κατά το αρµάτωµα χρησιµοποιήθηκε: σχοινί 80 µ. (10 χιλ.), σχοινί 150 µ (9,5 χιλ.), σχοινί 25 µ. (10 χιλ.), 13 πλακέτες, 10 ιµάντες (µε κορδονέτα) και 19 κρίκοι (µε mailons).

7 Η είσοδος είναι µεγάλη και εντυπωσιακή. Η πρώτη κατάβαση είναι πάνω από 30 µέτρα. Καταλήγει σε κεκλιµένο επίπεδο στο οποίο δεν µπορεί ο σπηλαιοεξερευνητής να είναι χωρίς ασφάλεια. Υπάρχει πολύ χώµα, πέτρες και λάσπη. Συνεχίζοντας την κατάβαση στο 80 µέτρα περίπου υπάρχει ένα µεγάλο πατάρι µε σπηλαιοδιάκοσµο στο οποίο εντοπίστηκε και η µοναδική νυχτερίδα του σπηλαίου. Το πατάρι αυτό είναι ασφαλές από καταπτώσεις ενώ το µεσηµέρι από τις 12:00 µέχρι τις 13:00 περίπου το θέαµα είναι εντυπωσιακό αφού οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν µέχρι εκεί. Στην συνέχεια υπάρχουν δύο διαφορετικές καταβάσεις. Η µικρή κατάβαση καταλήγει σε ένα θάλαµο µε καταπτώσεις ο οποίος µε τη σειρά του σε ένα πιο µικρό θάλαµο µε ωραίο σπηλαιοδιάκοσµο και µια µικρή λίµνη. Η µεγάλη κατάβαση που είναι >50µ. καταλήγει στον πάτο του σπηλαίου. Η κλίση του πάτου στην αρχή είναι απότοµη, υπάρχουν πολλές καταπτώσεις, µερικά σκουπίδια και λίγο σπηλαιοδιάκοσµο που περιορίζεται σε ροοµορφές στα τοιχώµατα. Από το πατάρι και κάτω η σταγονοροή γίνεται έντονη. Η θερµοκρασία µετρήθηκε και στο πατάρι και στον πάτο του σπηλαίου στους 6 0 C ενώ η υγρασία φτάνει το 98%.

8

9 Τρύπα Σιάµπαλη Το βάθος του φτάνει στα -32µ. Κατά το αρµάτωµα χρησιµοποιήθηκαν 2 σχοινιά 50 µ (10 χιλ και 9,5 χιλ), 4 πλακέτες, 7 ιµάντες και 8 κρίκοι (µε maillons). Η είσοδος του είναι στενή καθώς και η πρώτη κατάβαση. Μετά την πρώτη κατάβαση το σπήλαιο γίνεται επικλινές και εξερευνείται µε τραβέρσα µέχρι την τελευταία κατάβαση. Στο ενδιάµεσο υπάρχει µια άλλη µικρή κατάβαση µε πολλές καταπτώσεις και πολλές πέτρες. Η θερµοκρασία µετρήθηκε στον πάτο του 6 0 C ενώ η υγρασία φτάνει του 99%. Στην τελευταία κατάβαση η σταγονοροή γίνεται έντονη, ενώ στην τραβέρσα υπάρχουν πολλές εµφανίσεις κοραλλίων.

10 Ηµερολόγιο αποστολής Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 Αναχώρηση και ώρα 18:00 από την Θεσσαλονίκη, 7 σπηλαιοεξερευνητών, εκ των οποίων 4 µέλη του ΠΡΩΤΕΑ (Σωτηριάδης, Βασιλονικολός, Κονίδης, Μυλωνά) 1 µέλος του ΣΠΕΛΕΟ (Νικολαΐδης) και 2 φίλοι του ΠΡΩΤΕΑ και ανεξάρτητοι σπηλαιοεξερευνητές (Πέννος, Ζαχαριάδης). Άφιξη στο Κάτω Βέρµιο Σελίου περίπου 19:45, όπου και µας υποδέχτηκαν ο πρόεδρος και γεν.γραµµατέας του Τ.Ο. Σελίου Πιτούλιας Σ. και Λαδόπουλος Τ., αλλά και κάτοικοι του χωριού. Μας δείξανε τον χώρο της κατασκήνωσης, ενώ µας ανοίξανε και τον χώρο της τουαλέτας που ανήκει στο κτίριο του Τ.Ο. Σελίου για τις ανάγκες των µελών της αποστολής. Στο χωριό έτυχε να συναντήσουµε τον Παπατζικο Τάκη, παλαιό πρόεδρο του Τ.Ο. Σελίου επί 20 χρόνια, όπου µας έδειξε φωτογραφικό υλικό από την αποστολή των Γάλλων σπηλαιοεξερευνητών στην περιοχή το 1997, ενώ µας έδωσε πληροφορίες για την τρύπα Μαρούσια στο χωριό Κουµαριά Σελίου, για την τρύπα του Νικολή στην Περιοχή Πριόνια( µε επιφύλαξη όµως καθώς δεν γνώριζε ακριβώς την θέση), για ένα σπήλαιο στην περιοχή Μπάρα ( πηγαίνοντας για τα Πριόνια) στο οποίο µπήκε 3µ και µετά στένευε και τέλος µας ανέφερε ένα ατύχηµα ενός φωτογράφου,ο οποίος πιθανόν πέθανε στην προσπάθεια να µπει σε κάποιο σπήλαιο της περιοχής για λίρες( δεν µας έδωσε να καταλάβουµε σε ποιο σπήλαιο αναφέρεται και τι ακριβώς ατύχηµα είχε), ενώ ακούσαµε ότι η είσοδος για την τρύπα του Σιάµπαλη έχει φραχθεί από µια πέτρα και ίσως η είσοδος µας να ήταν αδύνατη. Έπειτα 3 άτοµα ( Σωτηριάδης, Βασιλονικολός και Νικολαΐδης) πήγαν µε τους εκπροσώπους του Τ.Ο.Σ στην τρύπα του Μιχάλη για µια πρώτη επαφή µε το σπήλαιο, ενώ οι υπόλοιποι µείνανε στον χώρο της κατασκήνωσης για την διαµόρφωση των σκηνών και του χώρου γενικότερα Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 Εγερτήριο στις 8:00 για τα µέλη της αποστολής και πρωινό. Χωρίστηκαν σε 2 οµάδες και δόθηκαν υλικά σε κάθε οµάδα για την επιµέρους αποστολή τους. Η οµάδα 1 (Σωτηριάδης, Νικολαΐδης, Μυλωνά) είχε αποστολή να αρµατώσει την Τρύπα του Μιχάλη και να την χαρτογραφήσει. Τα υλικά της οµάδας: 150µ σχοινί (9 χιλ), 80µ(10 χιλ), 20µ(10χιλ), 10 κρίκοι ασφαλείας Petzl, 1 lucky, 2 Kong, 4 OK, 10 mailon, 11 ιµάντες, 4 κορδονέτα, 2 σάκοι σπηλαιολογικοί, 3 προφυλακτικά, 1 σετ αρµατώµατος και 18 πλακέτες, 1 φαρµακείο.

11 Η οµάδα 2 (Πέννος, Βασιλονικολός, Κονίδης, Ζαχαριάδης) είχε αποστολή να αρµατώσει την τρύπα του Σιάµπαλη και να την χαροτγραφήσει. Τα υλικά της οµάδας: 50µ σχοινί (9 χιλ), 50µ(10χιλ), 6 κρίκους ασφαλείας ΟΚ, 1 απλό Kong, 14 mailon, 8 ιµάντες, 2 σπηλαιολογικους σάκους, 1 προφυλακτικό, 1 σετ αρµατώµατος, 12 πλακέτες, 1 φαρµακείο. 9:00: Αναχώρηση της 1 ης οµάδας για την τρύπα του Μιχάλη. 10:15: Αρχή αρµατώµατος από Σωτηριάδη στην Τρύπα του Μιχάλη. 11:00: Αναχώρηση 2 ης οµάδας για την τρύπα του Σιάµπαλη, αφού πρώτα αφήσανε στον χώρο της κατασκήνωση σηµείωµα για την τοποθεσία των 2 οµάδων καθώς και την ασφάλεια τους σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν στον προβλεπόµενο χρόνο. 11:30: Άφιξη στην τρύπα του Σιάµπαλη, όπου διαπιστώθηκε από την οµάδα ότι η πέτρα δεν επηρέαζε την είσοδο στο σπήλαιο. 12:00: Αρχή αρµατώµατος από Ζαχαριάδη στην τρύπα Σιάµπαλη. 13:00: Άφιξη στο µεγάλο πατάρι στα -80µ της τρύπας Μιχάλη, όπου συναντήθηκαν και τα 3 µέλη της οµάδας 1, στάση για ένα µικρό διάλειµµα. 13:30: Το αρµάτωµα συνεχίζει ο Νικολαΐδης µέχρι τον πάτο. 15:00: Ο Νικολαΐδης φτάνει στον πάτο του σπηλαίου στα -145µ,ακολουθεί και η υπόλοιπη οµάδα, όπου και συναντήθηκαν στον πάτο. Έγινε φωτογράφηση στον πάτο από τα µέλη της αποστολής. 16:00: Συναντιούνται και τα 3 µέλη της οµάδας 2 στον πάτο του σπηλαίου Σιάµπαλη, κάνοντας ένα διάλειµµα και µετά από δέκα λεπτά άρχισε η ανάβαση. 16:00: Ξεκίνησε να ανεβαίνει πρώτος ο Νικολαΐδης, όπου και αρµάτωσε και την άλλη διαδροµή, η οποία έχει πλούσιο σπηλαιοδιάκοσµο,ενώ και σαν σπήλαιο έχει πάρα πολύ ωραίους σχηµατισµούς. Παράλληλα κατά την ανάβαση πραγµατοποιήθηκε ταυτόχρονα και η χαρτογράφηση. 17:40: Βγαίνει και ο τελευταίος από το σπήλαιο Σιάµπαλη και αφού αλλάζουν όλοι ξεκινάνε για τον χώρο της κατασκήνωσης. 17:55: Άφιξη της 2 ης οµάδας από την τρύπα Σιάµπαλη στον χώρο της κατασκήνωσης. 18:45: Άφιξή στον χώρο της κατασκήνωσης 2 µελών του ΠΡΩΤΕΑ, του Βαξεβανόπουλου και της Αντωνιάδου που ήρθαν από Βόλο και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα µε τρένο µέχρι την Βέροια και µε ωτοστόπ στην συνέχεια! 19:15: Άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης 2 ακόµα µελών του ΠΡΩΤΕΑ, Μπελίδη και Νάκου που ήρθαν από την Κοζάνη.

12 19:30: Άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης 3 ακόµα ατόµων, 1 ανεξάρτητο σπηλαιοεξερευνητη τον Πάρτσιο και 2 µη σπηλαιοεξερευνητές τον Πέρδο και την Borisova Shopova καθώς και τον σκύλο του Πέρδου την Γιούγκι. 19:55: Τελευταία άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης 2 ανεξάρτητων σπηλαιοεξερευνητων της Γκαρλαούνη, του Κορτιµανίτση και του σκύλου τους, την Ραλού. 20:00: Ανέβηκε ο Σωτηριάδης τελευταίος την τρύπα του Μιχάλη, άλλαξαν και γύρισαν στην κατασκήνωση 21:00: Άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης της 1 ης οµάδας από την τρύπα Μιχάλη, όπου µε ανυποµονησία περιµένουν πολλά µέλη της αποστολής να ακούσουν το βάθος. 21:30: Αναχώρηση 3 ης οµάδας (Μπελίδης, Νάκου) µαζί µε τον Λαδόπουλο από τον χώρο της κατασκήνωσης προς τη περιοχή Μπάρα (πηγαίνοντας για Πριόνια) ώστε να τους δείξει πιθανόν την ύπαρξη κάποιου σπηλαίου. 22:00: Επιστροφή της 3 ης οµάδας στην κατασκήνωση. 23:00: Μετά το βραδινό ακολουθεί απολογισµός για τα σπήλαια που αρµατώθηκαν και εξερευνήθηκαν ενώ γίνεται και ο προγραµµατισµός της επόµενης ηµέρας και ο διαχωρισµός των οµάδων. Κυριακή 8 Ιουνίου :00: Εγερτήριο για τα µέλη της αποστολής και πρωινό για την συνέχεια της µέρας. 10:00: Αναχώρηση από τον χώρο της κατασκήνωσης οµάδας 1 (Μπελίδης, Βασιλονικολός, Ανωνιάδου) για τρύπα Μιχάλη 10:00: Αναχώρηση από τον χώρο της κατασκήνωσης οµάδας 3 για Τρύπα Σιάµπαλη (Βαξεβανόπουλος, Πέννος, Πάρτσιος) 10:30: Είσοδος της οµάδας στο σπήλαιο για να ξαναγίνει η χαρτογράφηση που χάθηκε την προηγούµενη ηµέρα. 10:30: Αναχώρηση από τον χώρο της κατασκήνωσης της οµάδας 3 (Σωτηριάδης, Νικολαΐδης, Μυλωνά, Κονίδης, Νάκου, και Borisova Shopova) για ψαχτήρι στην περιοχή Μπάρα. Φτάσανε στο σηµείο που τους υπέδειξε χθες ο Λαδόπουλος, πήρανε το µονοπάτι, αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Στην συνέχεια γυρίσανε στον χώρο της κατασκήνωσης 10:30: Άφιξη στην τρύπα του Μιχάλη. Άρχισε την κατάβαση πρώτος ο Βασιλονικολός, ο οποίος φθάνοντας στην τελευταία αλλαγή πριν το πρώτο µικρό πατάρι στα -30µ είχε ένα πρόβληµα µε τον καταβατήρα του χωρίς να

13 ασφαλίζει ολόκληρος και επειδή δεν έχει κ φρένο δεν ένιωσε ασφάλεια και ανέβηκε πάνω. Συνέχισε η Αντωνιάδου και µετά ο Μπελίδης. Κατεβήκανε µέχρι τον πάτο στα -145µ ενώ µέχρι την λίµνη έφτασε µόνο ο Μπελίδης. Όσο κατέβαινε το πρώτο κοµµάτι ο Μπελίδης ήρθαν 6 άτοµα µε πέτρες για να τις πετάξουν µέσα στο βάραθρο και ο Βασιλονικολός τους είπε ότι έχει από κάτω άτοµο στα σχοινιά, µπορεί και βλέποντας τα σχοινιά να µην τις έριχναν, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχε κανένα θέµα. Από την περιοχή πέρασαν αρκετοί περιπατητές που ενδιαφερόταν για το σπήλαιο και την ιστορία που κρύβει. 12:00: Έξοδος από την τρύπα του Σιάµπαλη για όλα τα µέλη της 3 ης οµάδας και επιστροφή στην κατασκήνωση για να προετοιµαστούν για την τρύπα του Μιχάλη. 14:00: Η οµάδα 2 αναχώρησε για την τρύπα του Σιάµπαλη. Πίσω στον χώρο της κατασκήνωσης έµεινε η Borisova Shopova, ενώ ακολούθησαν οι Κορτιµανίτσης και Γκαραλαούνη. 14:20: Άφιξη στην τρύπα του Σιάµπαλη όπου και χωρίστηκαν σε 2 οµάδες. Οµάδα Α: Νικολαΐδης, Κονίδης, Γκαρλαούνη και Οµάδα Β: Σωτηριάδης, Μυλωνά, Κορτιµανίτσης. Πρώτα µπήκε στο σπήλαιο η οµάδα Α, ενώ όσο ήταν µέσα ξέσπασε η µεγάλη καταιγίδα περίπου στις 16:30, ενδιάµεσα έγινε µια αλλαγή στις 2 οµάδες την θέση του Νικολαΐδη πήρε ο Κορτιµανίτσης και η οµάδα Α έφυγε λίγο µετά την καταιγίδα. Η οµάδα Β έµεινε για να ξαρµατώσει το σπήλαιο. 15:30: Βγήκαν όλα τα µέλη της οµάδας 1 από το σπήλαιο ενώ είχε αρχίσει ήδη να ψιχαλίζει 16:00: Άφιξη στην τρύπα του Μιχάλη της οµάδας 3 όπου και συνάντησαν τον Βασιλονικολό στην είσοδο. Είχε αρχίσει ήδη να ψιχαλίζει. 16:30: Άρχισε την κατάβαση πρώτα ο Πάρτσιος εν µέσω δυνατής βροχής, ακολούθησε ο Βαξεβανόπουλος και τελευταίος ο Πέννος ο οποίος και ενώ έχει φτάσει στην τελευταία αλλαγή πριν το πρώτο κατέβασµα, λόγω της δυνατής νεροποντής είχε βραχεί αρκετά και λόγω του ότι θα έφευγε από την κατασκήνωση νωρίς, ανέβηκε πάνω και αναχώρησε προς την κατασκήνωση. 16:30: Αναχώρηση για την κατασκήνωση της οµάδας 1 εν µέσω σφοδρής καταιγίδας που δυσχέρανε την επιστροφή της οµάδας, καθώς γλιστρούσε υπερβολικά το αµάξι στον λασπωµένο χωµατόδροµο. 16:55: Άφιξη της 1 ης οµάδας στον χώρο της κατασκήνωσης. 17:30: Άφιξη του Πέννου στην κατασκήνωση και ενηµέρωση ότι κάποιος πρέπει να ανέβει να πάρει τον Βαξεβανόπουλο και τον Πάρτσιο γιατί δεν είχαν αµάξι και να βρούνε ένα αµάξι 4Χ4 γιατί ο δρόµος ήταν επικίνδυνος για συµβατικό. 19:15: Αναχώρησε ο Βασιλονικολός µε τον Αντώνη ιδιοκτήτη της Ταβέρνας στο κέντρο του χωριού για να πάρουν τον Βαξεβανόπουλο και τον Πάρτσιο από Τρύπα του Μιχάλη την οποία και ξαρµάτωσαν.

14 19:30: Επιστροφή οµάδας Α στην κατασκήνωση. 20:00: Έξοδος των 2 σπηλαιοεξερευνητών από την τρύπα του Μιχάλη. 20:30: Άφιξη των υπόλοιπων µελών της 3 ης οµάδας στην κατασκήνωση 20:50: Επιστροφή οµάδας Β στην κατασκήνωση. Ήδη από το απόγευµα µέλη που είχαν βγει νωρίτερα αλλά και µέλη του Τ.Ο. Σ. ετοίµαζαν την φωτιά για το βραδινό φαγητό που ήταν χορηγία του Τ.Ο.Σ. αλλά λόγω της δυνατής νεροποντής που έπιασε το βράδυ µεταφερθήκανε όλα τα µέλη της αποστολής στην καφετέρια δίπλα από την κατασκήνωση στο καφέ «ΑΓΕΡΙ». Πολλοί κάτοικοι ήταν κοντά στην αποστολή του ΠΡΩΤΕΑ. 23:00: Μέλη της αποστολής αναχωρούν για την Θεσσαλονίκη (Πέννος, Κονίδης, Αντωνιάδου, Γκαρλαούνη, Κορτιµανίτσης) 01:00 Επιστροφή στην κατασκήνωση. ευτέρα 9 Ιουνίου 2014 Τα µέλη της αποστολής είχαν λίγο περισσότερο ύπνο καθώς το εγερτήριο άργησε και ήταν πιο χαλαρά τελευταία µέρα. Ξυπνήσαµε πήραµε το πρωινό µας µαζέψαµε τις σκηνές και όλα τα πράγµατα και περιµέναµε τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Τ.Ο.Σ. για αναµνηστική φωτογραφία ενώ τα µέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στον χώρο του Τουριστικού Οµίλου του Σελίου, είδαν τις ενδυµασίες και αναµνησιακές φωτογραφίες πολλών ετών και αναχώρησαν για να πλύνουν τα υλικά της αποστολής λίγο παρακάτω σε ένα ρέµα. Οι Πάρτσιος, Πέρδος και Borisova Shopova αναχώρησαν κατευθείαν για Σέρρες. 13:00: Άφιξη στον χώρο του ρέµατος όπου πλύθηκαν όλα τα υλικά και µαγειρέψαµε το µεσηµεριανό. 14:45: Αναχώρηση Μπελίδη, Νάκου και Βαξεβανόπουλου για την πόλη της Βέροιας, όπου και άφησαν τον Βαξεβανόπουλο για να πάρει το τρένο για τον Βόλο, ενώ οι υπόλοιποι επιστροφή στην Κοζάνη. 15:30: Αναχώρηση των υπολοίπων µελών της αποστολής Σωτηριάδη, Βασιλονικολό, Νικολαΐδη και Μυλωνά για την Θεσσαλονίκη και τα γραφεία του ΠΡΩΤΕΑ για την αποθήκευση των υλικών της αποστολής. 17:30: Τελευταία στάση στα γραφεία του ΠΡΩΤΕΑ, αποθήκευση υλικών.

15 Συµπεράσµατα Οφείλει κάθε σπηλαιοεξερευνητής να έχει µαζί του ένα 13άρι κλειδί και να ελέγχει τις πλακέτες, ειδικά σε διαδροµές που περνάνε πολλά άτοµα. Το αρµάτωµα να µην ακολουθεί τα µικρά ρέµατα και φαράγγια εντός του σπηλαίου. Να γίνεται καλός καθαρισµός του σπηλαίου κατά το αρµάτωµα. Να µην µπαίνει κανείς µε πολιτικά ρούχα, παρά µόνο µε στολή και µετά την εξερεύνηση να αλλάζει ρούχα. Προσοχή κατά την αντιστήριξη µε τα υλικά που κρέµονται στη ζώνη µας να είναι καλά ασφαλισµένα. Ευχαριστίες Η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ ευχαριστεί τον Θωµά Θεοδοσιάδη (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο) για τις πληροφορίες που µοιράστηκε για την Τρύπα του Μιχάλη, τους εκπροσώπους του Τ.Ο.Σ. Πιτούλια Σωτήρη για την πολύτιµη στήριξη του και τον Λαδόπουλο Τάσο για την αξιοσηµείωτη συµπαράσταση από όλες τις απόψεις. Επίσης την καφετέρια «ΑΓΕΡΙ» και τον ιδιοκτήτη της Στέλιο Βενόπουλο για την φιλοξενία του και τη χορήγηση κρεατικών και κρασιών, την Έλενα Καραφόλα ιδιοκτήτρια ενοικιαζόµενων δωµατίων για τη χορηγία ψωµιών και κοµπόστας καθώς και τον Αντώνη Μπένα, ιδιοκτήτη ταβέρνας για τη βοήθεια του στις µεταφορές µε το αγροτικό. Κυρίως όµως τους ευχαριστούµε όλους (αν ξεχνάµε κανέναν δεν έγινε επίτηδες) για την ευγένεια τους και την πρόθεση τους να βοηθήσουν µε οποιοδήποτε τρόπο. Το µεγαλύτερο κέρδος της αποστολής είναι τελικά οι νέοι φίλοι του ΠΡΩΤΕΑ. Τέλος ξεχωριστά όλους τους φίλους-µη µέλη του ΠΡΩΤΕΑ που συµµετείχαν στην αποστολή και βοήθησαν στην εξερεύνηση και χαρτογράφηση των σπηλαίων αλλά και στο ψαχτήρι και φυσικά όλα τα µέλη της αποστολής που το κάθε ένα προσέφερε µε τον τρόπο του. Η αποστολή θεωρείται επιτυχηµένη και θα συνεχιστεί η προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο σύλλογος µάζεψε εµπειρίες ενώ δόθηκε η ευκαιρία να γίνει µια µεγάλη µάζωξη όπου όλοι έχουν ένα κοινό: την αγάπη για τα σπήλαια.

16 Παράρτηµα

17

18

19

20

21

22 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Θεσσαλονίκη, Αρ. πρωτ.: 1085 ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ- ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΡΟΣ : Σύλλογο Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης «ΠΡΩΤΕΑΣ» Ταχ. /νση : Ναυαρίνου Καλαµαριά Θεσσαλονίκης Βιζυηνού 53β Σαράντα Εκκλησιές Θεσσαλονίκη Πληροφορίες : Φώτης Γεωργιάδης Τηλέφωνο Fax : : fgeorgiadis@culture.gr ΘΕΜΑ : Χορήγηση άδειας εισόδου σε σπήλαια του Βερµίου Σχετ. : Αίτησή σας της µε αριθ. πρωτ. ΕΠΣΒΕ 1085/ Έχοντας υπόψη: 1) Τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ 153/Α/ ) «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς», 2) Τις διατάξεις του Π.. 74/85 για τη συµπλήρωση του Π.. 16/80 και το άρθρο 1, παρ. 14 της υπ αριθµ. ΥΠΠΟ/ ΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/15/3696/ απόφασης «Περί µεταβιβάσεως αρµοδιοτήτων και δικαίωµα υπογραφής στους Προϊσταµένους των Περιφερειακών Υπηρεσιών» (ΦΕΚ 180/Β/ ), 3) Την σχετική αίτησή σας ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

23 Χορηγούµε στην Σύλλογο Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης «ΠΡΩΤΕΑΣ» άδεια επίσκεψης και εξερεύνησης στο βάραθρο που αναπτύσσεται στην Τρύπα του Μιχάλη, καθώς και στα σπήλαια «Τρύπες Νικολή» και Σιάµπαλη, στην περιοχή του Βερµίου. Η άδεια χορηγείται µε τους εξής όρους: Α. εν θα γίνει καµιά επέµβαση ή αλλοίωση στο φυσικό και τυχόν ιστορικό περιβάλλον εντός και εκτός του σπηλαίου. Β. εν θα µετακινηθεί κανένα κινητό ή ακίνητο εύρηµα (αρχαιολογικό, ανθρωπολογικό, παλαιοντολογικό), αλλά, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι σχετικό, θα ειδοποιηθεί άµεσα η Εφορεία µας. Γ. εν θα πραγµατοποιηθεί επαγγελµατική φωτογράφηση ή κινηµατογράφηση στο εσωτερικό του σπηλαίου και δεν θα δηµοσιευτεί φωτογραφικό υλικό σε έντυπο ή ηλεκτρονικό µέσο, χωρίς προηγούµενη έγκριση της Εφορείας µας.. Υπεύθυνος της δραστηριότητας θα είναι ο κ. Γιώργος Σωτηριάδης. Ε. Θα συνταχθεί και θα αποσταλεί στην Εφορεία µας έκθεση των αποτελεσµάτων της αποστολής. Η Εφορεία µας δε φέρει καµία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήµατος κατά τη διάρκεια της αποστολής, για την οποία ευχόµαστε να είναι απολύτως επιτυχής. Ο Προϊστάµενος της Εφορείας Ακριβές Αντίγραφο Ανδρέας Ι. Ντάρλας Αρχαιολόγος Χρυσούλα Σελεπίδου Ε ιοικητικών µε βαθµό

24 Σπηλαιολογική αποστολή ΒΕΡΜΙΟ 2014 Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ Βιζυηνού 53Β, Τ.Κ , 40 Εκκλησίες Τηλ , ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σας ενηµερώνουµε ότι η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ το 3ήµερο του Αγ.Πνεύµατος (7-9 Ιουνίου 2014) θα βρίσκεται στο Κάτω Βέρµιο (περιοχή Σελίου) Ν. Ηµαθίας για να εξερευνήσει το πιθανό βαθύτερο σπήλαιο της Μακεδονίας. Από αναφορές που βρέθηκαν, φαίνεται ότι οµάδα Γάλλων σπηλαιοεξερευνητών εξερεύνησε και χαρτογράφησε το βάραθρο «Τρύπα του Μιχάλη» µε βάθος -193 µ. Από τότε δεν το έχει εξερευνήσει καµιά ελληνική αποστολή. Αν ισχύει αυτό τότε θα πρόκειται για το βαθύτερο της Μακεδονίας. Υπενθυµίζεται ότι το βαθύτερο της Μακεδονίας είναι η Χιονότρυπα στο Μενοίκιο Όρος, Ν. Σερρών µε βάθος -166µ. Σκοπός της αποστολής πέρα από τη χαρτογράφηση της τρύπας του Μιχάλη είναι η εξερεύνηση και χαρτογράφηση και άλλων σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή. Για το σκοπό αυτό 15 σπηλαιοεξερευνητές θα κατακλύσουν τα σπήλαια της περιοχής αυτής ενώ αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι ο Τουριστικός Όµιλος Σελίου (Τ.Ο.Σ.). - ο υπεύθυνος αποστολής - Γιώργος Σωτηριάδης Γεωλόγος Μέλος Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ τηλ. επικοινωνίας yorgossotiriadis@gmail.com facebook YouTube

Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013. Έκθεση αποστολής. Χ. Νικολαΐδου

Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013. Έκθεση αποστολής. Χ. Νικολαΐδου Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013 Έκθεση αποστολής Χ. Νικολαΐδου 1 Περιεχόμενα Ιστορικό... 3 Χελιδορέα Σεπτέμβριος 2013... 3 Συνοπτικό ημερολόγιο αποστολής... 3 Ευρήματα αποστολής... 4 Υλικά... 4 Οι συντελεστές...

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προστασία Σπηλαιοβαράθρου «Τρύπα του Φούρναρη» στο παλιό λατομείο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης

Θέμα: Προστασία Σπηλαιοβαράθρου «Τρύπα του Φούρναρη» στο παλιό λατομείο Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ Βιζυηνού 53Β, Τ.Κ. 54 636, 40 Εκκλησίες Τηλ. 6948 369189, 6977171179 www.proteascave.gr /proteascave@gmail.com ΠΡΟΣ: κ. Ανδρέα Ντάρλα Προϊστάμενος Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΛΑΚΜΟΣ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΛΑΚΜΟΣ) ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΛΑΚΜΟΣ) Θεσσαλονίκη 2011 Η απόφαση για μια αναγνωριστική αποστολή πάνω από το χωριό Χαλίκι, στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι, πάρθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής του συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα

Ζούρβα Χανιά, 22-26/12/2010: Συµµετοχή στην αποστολή του ΣΠ.Ο.Κ. Χ. Νικολαΐδου

Ζούρβα Χανιά, 22-26/12/2010: Συµµετοχή στην αποστολή του ΣΠ.Ο.Κ. Χ. Νικολαΐδου : Χ. Νικολαΐδου 16-3-2011 Χανιά εκέµβριος 2010 Το εκέµβριο του 2010, λάβαµε πρόσκληση από το Γρηγόρη Αναστασόπουλο (ΣΠ.Ο.Κ), για να συµµετάσχουµε στην αποστολή που θα οργάνωνε στα Χανιά τις ηµέρες των

Διαβάστε περισσότερα

13 ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

13 ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 13 η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση Σιδηρόκαστρο, 9-12 Σεπτεμβρίου 2010 3 η Εγκύκλιος της 13 ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ Με ΙΧ. T Σιδηρόκαστρο βρίσκεται 20 χλμ πριν από την

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016

Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016 Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016 Ανάβαση στις κορυφές Stok Kangri 6123μ, Mentok I 6282μ, Mentok II 6248μ και Mentok III 6153μ και προσέγγιση της ασκαρφάλωτης κορυφής Nya Kangri 6480μ μέχρι τα

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Έκθεση Αποστολής. της πρώτης σπηλαιοεξερευνητικής αποστολής που οργανώθηκε στο όρος Όλυμπος από τη Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ.

Αποστολή. Έκθεση Αποστολής. της πρώτης σπηλαιοεξερευνητικής αποστολής που οργανώθηκε στο όρος Όλυμπος από τη Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ. Αποστολή ΟΛΥΜΠΟΣ 2011 Έκθεση Αποστολής της πρώτης σπηλαιοεξερευνητικής αποστολής που οργανώθηκε στο όρος Όλυμπος από τη Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ. Αύγουστος 2011 Αποστολή Όλυμπος 2011 Η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας. Γιώργος Πρίμπας

Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας. Γιώργος Πρίμπας Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας Γιώργος Πρίμπας Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας Το Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας, βρίσκεται στο τέλος μιας ανηφορικής διαδρομής τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων έξω από την πόλη της Παιανίας,

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση εξερεύνησης Σπηλαίων του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου ο «Ευπαλίνος» για το 2008

Έκθεση εξερεύνησης Σπηλαίων του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου ο «Ευπαλίνος» για το 2008 Έκθεση εξερεύνησης Σπηλαίων του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου ο «Ευπαλίνος» για το 2008 Επιμέλεια: Παγωνδιώτης Σταμάτης 1. Βάραθρο Αγγελή 2. Βάραθρο Κάστρου Πυθαγορείου 3. Όρος Καρβούνης 4. Βάραθρο Μαύρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/07/ η ημέρα Άφιξη: 14:30 στην Αγκόνα. ΣΑΒΒΑΤΟ 08/07/ η ημέρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/07/ η ημέρα Άφιξη: 14:30 στην Αγκόνα. ΣΑΒΒΑΤΟ 08/07/ η ημέρα ΠΕΜΠΤΗ 06/07/2017(μετά τη δουλειά) Αναχώρηση: 16:00 από Τρίπολη για Ηγουμενίτσα Αναχώρηση: 11:00 από Ηγουμενίτσα για Αγκόνα Διανυκτέρευση στο πλοίο ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/07/2017. 1 η ημέρα Άφιξη: 14:30 στην Αγκόνα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία

Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Σπηλαιολογική Αποστολή «Ψαρή 2008» Λευκά Όρη, Χανιά, Κρήτη 19-27 Ιουλίου 2008 Η φετινή πολυήμερη αποστολή της Ε.Σ.Ε. στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί σε μια παρθένα από σπηλαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ

1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ 1 ο Λύκειο Κορίνθου Τριήμερη Περιβαλλοντική Επίσκεψη ΒΟΛΟΣ - ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ Πρώτη ημέρα Αναχώρηση από Κόρινθο και άφιξη στο Βόλο με δύο ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση. Εκεί καταλύσαμε στο ξενοδοχείο «Νεφέλη»,

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας

Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας Μαραθοκάμπου Σάμου. 26 Νοεμβρίου 1 Δεκεμβρίου 2006 ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Ο.Ε.) ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ Καθαρισμός σπηλαίου Σαραντασκαλιώτισσας

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή της Β τάξης στη Σπάρτη, τον Μυστρά και τη. Μονεμβασιά

Εκδρομή της Β τάξης στη Σπάρτη, τον Μυστρά και τη. Μονεμβασιά Εκδρομή της Β τάξης στη Σπάρτη, τον Μυστρά και τη Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Μονεμβασιά Ζωή Τσαγκαδοπούλου μαθήτρια της Β 4 τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων 1η ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

CIEPO-20. Πρακτικές πληροφορίες

CIEPO-20. Πρακτικές πληροφορίες Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου 74100 Ρέθυμνο http://www.history-archaeology.uoc.gr Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών Τ.Θ. 119

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ Η ιστορία της Σ ΣΠΗΛΑΙΟΔΙΑΣΩΣΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ξεκινά από την δεκαετία του 70,

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΑ ΟΣ (Σ.Ο.Ε.)

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΑ ΟΣ (Σ.Ο.Ε.) 13-22 Ιουνίου, 2008 Εν Λίµνη.. Κοκκινογείων,. Προσοτσάνης, Ν. ράµας ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΛΛΑ ΟΣ (Σ.Ο.Ε.) Νέας Εφέσου 4, 161 21 Καισαριανή, ΤΗΛ/FAX +30-210-72.52.570 web: http://www.fhs.gr, email:

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Προορισμός: 3-5 Πηγάδια Το χιονοδρομικό κέντρο των τεσσάρων εποχών Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια εξερευνητικής σπηλαιολογίας

Σεμινάρια εξερευνητικής σπηλαιολογίας Σεμινάρια εξερευνητικής σπηλαιολογίας 15 21 Απριλίου 2006 ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (Σ.ΕΛ.Α.Σ.) Πασσίωνος 44-46, Ν. Κόσμος, Τ.Κ.:116 31, τηλ.: 210-9020171, fax:210-7648397 Web: www.selas.org

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Ραιδεστός 11/01/2017. Προς: «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΔΡΟΜ.: «ΔΡΟΜ»

Ν. Ραιδεστός 11/01/2017. Προς: «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΔΡΟΜ.: «ΔΡΟΜ» Ν. Ραιδεστός 11/01/2017 Προς: «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΔΡΟΜ.: «ΔΡΟΜ» Αγαπητοί συνάδελφοι, Σε συνέχεια των ορειβατικών δραστηριοτήτων μας και μετά από τις προηγούμενες απόλυτα επιτυχημένες εξορμήσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26/3-1/4/016

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26/3-1/4/016 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26/3-1/4/016 ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1 η ηµέρα. Συγκέντρωση στο Λύκειο σας για την µεταφορά στο λιµάνι του Ηρακλείου. Επιβίβαση στο πλοίο τακτοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ ΚΤΕΛ Λιοσίων ή στο ΚΤΕΛ Κηφισού. Πεδίο του Άρεως ΚΤΕΛ Αττικής Μαυροµµαταίων στην Αθήνα Από ΚΤΕΛ Λιοσίων προς Οµόνοια.

Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ ΚΤΕΛ Λιοσίων ή στο ΚΤΕΛ Κηφισού. Πεδίο του Άρεως ΚΤΕΛ Αττικής Μαυροµµαταίων στην Αθήνα Από ΚΤΕΛ Λιοσίων προς Οµόνοια. Στόχος σου, είναι να φτάσεις στον Κατασκηνωτικό και εκπαιδευτικό Κέντρο «Τα Κονάκια», του Σώµατος Ελληνικού Οδηγισµού στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης Αττικής Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ από τον τόπο σου, θα βρίσκεσαι

Διαβάστε περισσότερα

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν

Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν Από νωρίς συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο αεροδρόμιο. Πετάξαμε με το αεροπλάνο από Λάρνακα προς Αθήνα και από Αθήνα προς Φραγκφούρτη. Για όλους μας, ήταν η πρώτη φορά στη Γερμάνια και νιώσαμε ενθουσιασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 3 - Χώρος υποδοχής

Βήμα 3 - Χώρος υποδοχής Προκαταγραφή Από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου 2016, κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου θα επισκέπτονται τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά το διάστημα αυτό, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88. ΘΕΜΑ : 63η Ετήσια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88. ΘΕΜΑ : 63η Ετήσια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 24 Ιουνίου 2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88 ΑΠΟ : Εφορεία Εκπαίδευσης ΠΡΟΣ : - Πτυχιούχους Διακριτικού Δάσους - Σώμα Προσκόπων Κύπρου ΚΟΙΝ. : - Εφορείες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011

Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011 Βιοποικιλότητα και Πολιτιστική Ποικιλομορφία Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011 ΜΕΡΟΣ I: ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ( ιαμονή στο ξενοδοχείο Parnon) Παρασκευή 18/2 και Άφιξη των συμμετεχόντων στην Αθήνα (αεροδρόμιο) και

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους 2.5.1. Οργάνωση Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους

Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους 2.5.1. Οργάνωση Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Η Εξερεύνηση Χρυσού Βέλους όπως καθορίζεται από τον Κανονισμό των Προσκοπικών Κλάδων έχει διάρκεια 2 μέρες, πραγματοποιείται στο ύπαιθρο, οι Πρόσκοποι μετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Περιόδου 2010

Πρόγραµµα Περιόδου 2010 Πρόγραµµα Περιόδου 2010 ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ & ΑΓΩΓΗΣ To ECOCAMP υλοποιείται την πρώτη εβδοµάδα του Αυγούστου και διαρκεί επτά ηµέρες. Στο πρόγραµµα µπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Με αφορμή την επίσκεψη της Βικτώριας Χίσλοπ στο Ρέθυμνο της Κρήτης για την παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου Ανατολή, άρπαξα την ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς Ήλθατε! Περιεχόμενα OLYMPIC BIKE

Καλώς Ήλθατε! Περιεχόμενα OLYMPIC BIKE OLYMPIC BIKE Καλώς Ήλθατε! Περιεχόμενα Επικοινωνία, τηλέφωνα, διευθύνσεις Σελ. 2 Οι εκδρομές μας: Ανασκόπιση εκδρομών και τιμών Σελ. 3 Πρόγραμμα εκδρομών Σελ. 4 Ολοήμερες εκδρομές Κουρνάς Σελ. 5 Λευκά

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας Κυκλικός Περίπατος Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

KALAΜΙ ΤRΑVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΤΑΞΙΔΙΑ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΛ- ΦΑΞ: ΚΙΝΗΤΑ: FACEBOOK: KalamiCorfu

KALAΜΙ ΤRΑVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΤΑΞΙΔΙΑ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΛ- ΦΑΞ: ΚΙΝΗΤΑ: FACEBOOK: KalamiCorfu KALAΜΙ ΤRΑVEL ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΚΔΡΟΜΕΣ- ΤΑΞΙΔΙΑ- ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ- ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΛ- ΦΑΞ: 26610 81581 ΚΙΝΗΤΑ: 693 2930643 FACEBOOK: KalamiCorfu 5 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 16 IOYΛΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βέροια Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 Στις 6 Νοεμβρίου 2012 πήγαμε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας εκδρομή στο Μουσείο Εκπαίδευσης της Βέροιας, στις Βαρβάρες. Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. Τζουμέρκα 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. Τζουμέρκα 2017 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Τζουμέρκα 2017 Θεσσαλονίκη 2017 Περιοχή: Ο σύλλογος επισκέφτηκε την περιοχή των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας στη νότια Πίνδο. Η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από το ορεινό χωριό Ματσούκι,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Το φετινό καλοκαίρι (2013), το διάστημα 29 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου μια 6μελής ελληνική ορειβατική αποστολή ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τα βουνά

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Επεξηγηµατικό Έγγραφο για τη συµπλήρωση του Έντυπου Καταγραφής ράσης

Επεξηγηµατικό Έγγραφο για τη συµπλήρωση του Έντυπου Καταγραφής ράσης Επεξηγηµατικό Έγγραφο για τη συµπλήρωση του Έντυπου Καταγραφής ράσης Παρακαλούµε διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες προτού συµπληρώσετε το Έντυπο Καταγραφής ράσης. 1. Το έντυπο καταγραφής δράσης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 38 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η εξαήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών που συμμετείχαν στα προγράμματα Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ Αναχώρηση στις 7.00 με προορισμό το καταφύγιο του Πάρνωνα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε μονοπάτι και δασικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν μέσα στα πυκνά δάση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΙΔΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005 Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Τοτονίδη Νίκο προς το Τοπικό Τμήμα Βόρειας Ελλάδας (ΤΟ.Τ.Β.Ε.) της Ελληνικής Σπηλαιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014

Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 Α.Δ.Σ. ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 7 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Α.Δ.Σ. Ε ΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ Κ ΑΡΠΕΝΗΣΙ Αγαπητοίγονείςκαιμαθητές, ΤοΑνοιχτόΔημιουργικόΣχολείο(ΑΔΣ),ξεκινάτιςεξορμήσειςτου για τη σχολική χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας)

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) (1) εγκαταστάσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας χημικών (2) Ι Ν Αγίου Νικολάου (3) θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι (4) κορυφή λόφου Βελατούρι (5) αρχαία πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2012 Η Προσφορά ισχύει για ελάχιστη συμμετοχή 95 μαθητών και 5 συνοδών

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5

ΜΠΑΝΣΚΟ ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 ΜΠΑΝΣΚΟ-ΣΟΦΙΑ-ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4-ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 24 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1 / 5 1η μέρα Αίγιο - Bansko (700 χλμ): Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 00:15 το πρωί με τις ανάλογες καθοδόν στάσεις για το συνοριακό

Διαβάστε περισσότερα

έγγραφο της Τοπικής Κοινότητας Μαυροβάτου. ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ

έγγραφο της Τοπικής Κοινότητας Μαυροβάτου. ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΡΑΜΑΣ Αριθ.Αποφ 113/2013 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το 10 ο Πρακτικό της συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής του ήµου ράµας Την 13-5-2013 ΘΕΜΑ 2 ο : Έγκριση εκτάκτων δαπανών της παγίας προκαταβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΤΟ Ι ΙΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΣ

ΜΕ ΤΟ Ι ΙΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΚ ΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28/3-2/4/015 ΜΕ ΤΟ Ι ΙΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1 η ηµέρα. Συγκέντρωση στο Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

66 Κάρτες. 1 εξάπλευρο ζάρι 1 εγχειρίδιο κανόνων. φύλλα κίνησης μαθητευόμενων. το ταμπλό. 16 δείκτες θορύβου / εξαφάνισης. δείκτες σύλληψης & γύρου

66 Κάρτες. 1 εξάπλευρο ζάρι 1 εγχειρίδιο κανόνων. φύλλα κίνησης μαθητευόμενων. το ταμπλό. 16 δείκτες θορύβου / εξαφάνισης. δείκτες σύλληψης & γύρου ...και να είστε βέβαιοι, πως η αμαρτία σας θα σας βρει. ΠΔ Αριθμοί 32:23 Οι μαθητευόμενες έχουν ξεφύγει! Οι προκλήσεις τις έχουν τραβήξει έξω από τα κελιά τους, και ελπίζουν να μην τις πιάσουν οι ηγουμένες.

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012 Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012 Στα πλαίσια της Σχολής Προχωρημένων η ΜΕΤΑΒΑΣΗ διοργανώνει την πέμπτη εκδρομή της Σχολής για την φετινή περίοδο στο ποτάμι Μόρνος. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CITIZEN SCIENCE. για την περιοχή του Νοτίου-Ανατολικού Πηλίου.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CITIZEN SCIENCE. για την περιοχή του Νοτίου-Ανατολικού Πηλίου. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CITIZEN SCIENCE για την περιοχή του Νοτίου-Ανατολικού Πηλίου. 2 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1η ημέρα: 1. 2. 5. 6. Άφιξη (Το λεωφορείο φτάνει 15:20 το μεσημέρι) Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr 2108832450 Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr Eκ του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Σε αυτό τον οδηγό μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για το Λουτράκι Αριδαίας-Πόζαρ,τα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΒΟΣΠΟΡΟ-ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΗΣΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΒΟΣΠΟΡΟ-ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΗΣΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΒΟΣΠΟΡΟ-ΠΡΙΓΚΙΠΟΝΗΣΙΑ 25-29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1η ΗΜΕΡΑ: Αναχώρηση στις 06:00π.μ.από το γραφείο μας μέσω Ριου- Αντιρρίου, Ιονίας Οδού, όπου έξω από το Μπιζάνι θα κάνουμε 45 'λεπτά στάση για

Διαβάστε περισσότερα

4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας

4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας 4. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Σχιτζουραύλι - Δραμάλα - Σχιτζουραύλι - Αγ. Γεώργιος Νηλείας Αυτή είναι μία θαυμάσια διαδρομή η οποία συμπεριλαμβάνει δύο κορυφές πάνω από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εν μέρει περπατάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ. Λαµία, 09 Αυγούστου Αρ.Πρωτ.: 821

ΕΠΕΙΓΟΝ. Λαµία, 09 Αυγούστου Αρ.Πρωτ.: 821 ΕΠΕΙΓΟΝ Λαµία, 09 Αυγούστου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜOY & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ, ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Τα Σπήλαια της Ελλάδος» Β Τάξη Γυμνασίου Ελεούσας Σχολικό Έτος 20015-16 Περιεχόμενα Εργασία: Τα σπήλαια της Ελλάδας 1. Τι είναι Σπήλαιο 2. Σπήλαιο Αλλιστράτης 3. Σπήλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Σάββατο 17/1/2009 πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου µας στην Αθήνα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Το Σάββατο 17/1/2009 πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου µας στην Αθήνα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. ΕΚ ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2009 Το Σάββατο 17/1/2009 πραγµατοποιήθηκε µε επιτυχία ο ετήσιος χορός του Συλλόγου µας στην Αθήνα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η συµµετοχή του κόσµου ήταν καλή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που φιλοξενεί όλους Ο Αβραάμ και η Σάρρα Μια μέρα, ο Αβραάμ καθόταν μπροστά στη σκηνή του κάτω από μια βελανιδιά. Ήταν μεσημέρι κι έκανε πολλή ζέστη. Τρεις άγνωστοι

Διαβάστε περισσότερα

4 η Συνεδρία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, 14 ης Μαρτίου, Τοποθεσία: Γραφεία Νεολαίας Αρ. Εγγράφου: 2016/04β/14.03.

4 η Συνεδρία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, 14 ης Μαρτίου, Τοποθεσία: Γραφεία Νεολαίας Αρ. Εγγράφου: 2016/04β/14.03. Τοποθεσία: Γραφεία Νεολαίας Αρ. Εγγράφου: 2016/04β/14.03. ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Πρόεδρος Οικονόμου Λορέντζος Π Αντιπρόεδρος Τάκης Τσιήτσιος Π Γραμματέας Μαρίνα Ανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

«Πριν από χρόνια οι άνθρωποι στις Κυκλάδες έφτιαχναν ειδώλια. Ένα από αυτά είναι η Κοµψή Μητρότητα!» Ζαννίνα Διονυσάτου

«Πριν από χρόνια οι άνθρωποι στις Κυκλάδες έφτιαχναν ειδώλια. Ένα από αυτά είναι η Κοµψή Μητρότητα!» Ζαννίνα Διονυσάτου Γ 1 «Για 5.000 χρόνια µε έπνιγε το χώµα, δεν µπορούσα να δω τίποτα, ώσπου µια µέρα άνοιξε µια τρύπα στο χώµα και είδα τον ήλιο! Δύο άντρες µε περίεργα πράγµατα και στολές µε πήραν, µε καθάρισαν και µε

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφώνεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου: «Χαμός» σε λιμάνια, ΚΤΕΛ, αεροδρόμια

Κορυφώνεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου: «Χαμός» σε λιμάνια, ΚΤΕΛ, αεροδρόμια Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους πέριξ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, απ όπου αναμένεται να φύγουν 100.000 ταξιδιώτες μέχρι την Κυριακή. Μαζικά και με κάθε μέσο εγκαταλείπουν, από νωρίς σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού

Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Η φύση του σχολικού εκφοβισμού Μια σειρά 10 Μαθημάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης που στοχεύουν στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ενδυνάμωση των κοινωνικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ. Συµφωνούνται, συνοµολογούνται και γίνονται αµοιβαίως δεκτά τα εξής:

ΣΥΜΒΑΣΗ. Συµφωνούνται, συνοµολογούνται και γίνονται αµοιβαίως δεκτά τα εξής: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 11 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Αρ. Πρωτ.: 2088 Βέροια 20-07-2011 Ταχ. /νση : Αντ. Καµάρα 3 59100 Βέροια Τηλ : 23310 29737

Διαβάστε περισσότερα

Σπήλαιο-καταβόθρα «έρσιος», Παλαιόχωρα Αρκαδίας Περιεχόµενα Ιστορικό εξερεύνησης Μέχρι και το Σιφόνια Κατάδυση και άδειασµα Βάνες και ά

Σπήλαιο-καταβόθρα «έρσιος», Παλαιόχωρα Αρκαδίας Περιεχόµενα Ιστορικό εξερεύνησης Μέχρι και το Σιφόνια Κατάδυση και άδειασµα Βάνες και ά Πρόσφατες εξερευνήσεις στo Σπήλαιο-καταβόθρα «έρσιος», Παλαιόχωρα Αρκαδίας 29 Οκτωβρίου 2005 Στέλιος Ζαχαριάς Σ.ΕΛ.Α.Σ Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος 8η ΠΣΣ, Καρδίτσα 2005 1 Σπήλαιο-καταβόθρα

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Οινικού Τουρισμού

Ορισμός Οινικού Τουρισμού Οινικός Τουρισμός Εισαγωγικά Το κρασί είναι συνδεδεµένο µε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισµού και µπορεί να αποτελέσει κίνητρο για µετακινήσεις µε σκοπό τη γνωριµία µαζί του Τα ίδια τα αµπέλια, από

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ στην ενότητα 2

Τελικό τεστ στην ενότητα 2 Ενότητα 2 - Σελίδα 1 Τελικό τεστ στην ενότητα 2 Συμπληρώστε τα κενά. Στο μπάνιο σκουπίστηκε, θόρυβο, κήπο, βόλτα, Τετάρτη, καυτό, πλυθεί, σαμπουάν, φορέσει, σαπούνι Ο κος Μάριος είχε κοιμηθεί άσχημα γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Σε μια αυλή, ζούσαν καμιά δεκαριά γαλοπούλες, μαύρες και με μακριούς λαιμούς κι όλη την ώρα φώναζαν γλου-γλου-γλου. Αχώριστες ήταν και τριγυρνούσαν και τσιμπολογούσαν. Κι έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Ο.Σ. ΧΑΝΙΩΝ) Στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.

1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 1 η μέρα 4/3/12: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Συγκέντρωση στο λιμάνι του Ηρακλείου, επιβίβαση στο πλοίο και αναχώρηση για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω. 2 η μέρα 5/3/12: ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Άφιξη το πρωί στο λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

Αναχώρηση 08:00 για Λιουμπλιάνα. Στο δρόμο επισκεπτόμαστε τα υπόγεια σπήλαια stokjan

Αναχώρηση 08:00 για Λιουμπλιάνα. Στο δρόμο επισκεπτόμαστε τα υπόγεια σπήλαια stokjan Αναχώρηση 16:00 (μετά τη δουλειά) από Τρίπολη για Ηγουμενίτσα Αναχώρηση πλοίου: 11:00 από Ηγουμενίτσα για Ανγκόνα στο πλοίο Να θυμηθούμε. Στο πλοίο δεν θα κατεβάσουμε βαλίτσες από το λεωφορείο. Πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1η ημέρα Συγκέντρωση στο λιμάνι, του Ηρακλείου επιβίβαση στο πλοίο των ΜΙΝΩΙΚΩΝ τακτοποίηση στις καμπίνες αναχώρηση.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1η ημέρα Συγκέντρωση στο λιμάνι, του Ηρακλείου επιβίβαση στο πλοίο των ΜΙΝΩΙΚΩΝ τακτοποίηση στις καμπίνες αναχώρηση. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ -Λ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΒΟΛΟΣ -ΠΗΛΙΟ -ΑΘΗΝΑ 27/2-3/3 ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1η ημέρα Συγκέντρωση στο λιμάνι, του Ηρακλείου επιβίβαση στο πλοίο των ΜΙΝΩΙΚΩΝ τακτοποίηση στις καμπίνες αναχώρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2019 ΝΕΦΕΛΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Πάνος Τσίρος, Η μοναξιά των σκύλων Εξώφυλλο: Shutterstock Σχεδιασμός βιβλίου: Περικλής Δουβίτσας Διόρθωση:

Διαβάστε περισσότερα