Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ SALERNO

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ SALERNO"

Transcript

1 Διάλεξη Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ SALERNO Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπούκη Μπαμπάλου Σπουδάστρια: Μαρία Γκράτζια Ρούμμα

2 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ SALERNO ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Η αρχαία πόλη Η μοντέρνα πόλη ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κέντρο και περιφέρεια Το ιστορικό κέντρο Ανάκτηση αντί επέκταση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Μια νέα αναζήτηση ταυτότητας και ανάγκη αστικοποίησης ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πολιτική επιλογή

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ < Πρέπει να είναι χάος για να γεννηθεί ένα αστέρι > Nietzsche Παρατηρείται στις ιταλικές πόλεις του Νότου μια έντονη κατάσταση υποβάθμισης. Τα ωραία ιστορικά κέντρα θυσιάστηκαν στην μετά βιομηχανική εποχή στο βωμό της εκμετάλλευσης εκ μέρους των κατασκευαστών. Εκεί που δεν ήταν εύκολη η κατεδάφιση και ανοικοδόμηση, το κέντρο διατηρείται αλλά εγκαταλείπεται και περιθωριοποιείται χάνοντας τον πρωτεύοντα ρόλο του στη λειτουργία της πόλης. Τα προάστια οικοδομούνται δίχως ένα πολεοδομικό σχέδιο, αλλά με μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αναπτύσσονται έτσι περιοχές με έντονα προβλήματα κοινωνικής, πολιτιστικής και υλικοτεχνικής υποδομής. Οι κρατικές αρχές δεν αργούν να αναγνωρίσουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι πόλεις του νότου. Έτσι γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης και εξυγίανσης. Προτείνονται πολεοδομικά προγράμματα που γενικώς αποδεικνύονται ανεπαρκή να συλλάβουν τη δυναμική της πόλης. Αποτέλεσμα να λειτουργούν ως στατικά εργαλεία, δίνοντας λίγες έως μηδαμινές ουσιαστικά λύσεις στα προβλήματα. Ενώ και οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη.

4 Εξαίρεση αποτελεί το Σαλέρνο, που αρχίζοντας από το όραμα ενός δημάρχου και την κοινωνική στήριξη των κατοίκων, πάρθηκαν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και επισπεύσθηκαν οι νομικές διαδικασίες. Έτσι σήμερα συναντάμε μια εικόνα τελείως διαφορετική από εκείνη που επικρατεί στις άλλες πόλεις του νότου. Μια εικόνα που και εγώ ως κάτοικος της πόλης αυτής είδα σταδιακά να αλλάζει και να βελτιώνεται η καθημερινότητα μου.

5 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Σαλέρνο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά τη Νάπολη στη περιφέρεια της Καμπανίας στη νότιο Ιταλία, καλύπτει μια επιφάνεια 593 τ. χιλιομέτρων και έχει πληθυσμό 148,932 κατοίκων. Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από των σημαντικότερων αρχαιολογικών και τουριστικών περιοχών της Ιταλίας, κοντά στην Πομπηία, το Paestum και την ακτή του Amalfi. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια πόλη που το ιστορικό της κέντρο βρίσκεται στη δυτική της πλευρά καλά προστατευμένο, καθώς βόρεια και δυτικά περιτριγυρίζεται από δύσβατους ορεινούς όγκους που καταλήγουν στη θάλασσα, που αποτελεί και το νότιο σύνορο της πόλης. Στo πλάτωμα που δημιουργείται ανατολικά επεκτάθηκε η νέα πόλη μέχρι την πεδιάδα του Paestum.

6 Θέση της πόλης στην καρδιά της Μεσογείου.

7 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ιστορική αναφορά) Η αρχαία πόλη Μεγάλη σημασία για την ιστορία της πόλης του Σαλέρνο είναι η ευνοϊκή γεωγραφική της θέση στην καρδιά της Μεσόγειου, κέντρο ανταλλαγών με ανατολή και Αφρική, που εκτός της μεγάλης εμπορικής ανάπτυξης που της επέφερε την έκανε και στόχο πολλών κατακτητών. Έτσι οι πολιτιστικές επιδράσεις που δέχθηκε είναι ποικίλες και μερικές σε μεγάλο βαθμό και άλλες σε μικρότερο αφήσανε ένα χαρακτήρα που κάνει την πόλη μοναδική. Τέλος διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και σεισμοί, που χτυπήσανε την πόλη καταστρέφοντάς την διέκοψαν, πολλές φορές την ανάπτυξή της. Η μελέτη της ιστορίας της πόλης ξεκίνησε πρόσφατα και θεωρείται πως ιδρύθηκε από τους ετρούσκους. Στα ιστορικά υπομνήματα του Στράβωνα υπάρχει μια αναφορά στην πόλη «επετείχισαν δ αυτοις Σάλερνον Ρωμαίοι φρουράς χάριν μικρόν υπερ της θαλάττης» όπου συμπεραίνεται ότι το Σαλέρνο πριν γίνει πόλη ήταν ένα castrum. Έμεινε ρωμαϊκή μέχρι την πτώση της αυτοκρατορίας (από το 194 π Χ. μέχρι το 476 μ. Χ.). Το ιστορικό κέντρο οργανώνεται γύρω από το forum (η σημερινή πλατεία Abate Conforti), το cardo είναι η σημερινή via Canali και το decumano η οδός Tasso που τότε συνέδεε το Σαλέρνο με τις γειτονικές μικρότερες πόλεις.

8 Στο χάρτη διακρίνονται: τα όρια της ρωμαϊκής πόλης που θέτουν οι ποταμοί, η τοποθεσία του forum και των θερμών.

9 Ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και σήμερα, στα παλιά κτίρια του κέντρου, βρίσκουμε κίονες και κιονόκρανα της εποχής προσαρμοσμένα στην τοιχοδομή.

10 Μετά τους ρωμαίους ήρθαν οι βάρβαροι, που η κυριαρχία τους κράτησε για πενήντα χρόνια ώσπου διωχτήκανε από τους βυζαντινούς. Η παραμονή των βυζαντινών στην πόλη κράτησε έναν αιώνα και αυτή η περίοδος δεν είναι ιστορικά ξεκάθαρη, αλλά θεωρείται ότι ιδρύσαν την περίφημη ιατρική σχολή του Σαλέρνο, πρώτη στην Ευρώπη, πράγμα που και της επέφερε μεγάλη πολιτιστική άνθηση. Ο μύθος αποδίδει την ίδρυση της σχολής σε τέσσερις καθηγητές, τον έλληνα Πόντο, τον Λατίνο Salernus, τον Άραβα Adela και τον Εβραίο Helinus πράγμα που δείχνει τις πολλαπλές επιδράσεις. Εικόνες από ιατρικά συγγράμματα. Μετά από χρόνιες διαμάχες ανάμεσα σε Βυζαντινούς και Λονγγοβάρους, το 646 η πόλη κατακτείται από τους τελευταίους

11 ως τμήμα του δουκάτο του Μπενεβέντο. Εκείνη την περίοδο το Σαλέρνο δεν ήταν πόλη μεγάλης σημασίας αλλά όταν το δουκάτο χωρίστηκε στα δυο, το Σαλέρνο γίνεται πρωτεύουσα και σε συνάρτηση της στρατηγικής της θέση, αρχίζει μια περίοδο μεγάλης, πολιτιστικής άνθησης και εμπορικής ανάπτυξης. Το 774 περίπου ο Arechi από δουκάτο αναβαθμίζει το Σαλέρνο σε πριγκιπάτο, χτίζει το κάστρο στην κορυφή του βουνού Bonadies, επεκτείνει και δυναμώνει τα τείχη δίπλα στα οποία τοποθετεί κατοικίες που προορίζονται για τους αυλικούς και τους σύμβουλους του πρίγκιπα αλλά και για την στέγαση του νέου πληθυσμού αριστοκρατών με κοινωνική φήμη και πολιτική εμπειρία που έρχονται από το Μπενεβέντο. Αυτό επέφερε μια αλλαγή στις κοινωνικές τάξεις, καθώς μεταβαίνουμε από ένα μοναρχικό σε ένα ολιγαρχικό πολίτευμα. Έπειτα η εποχή των Νορμανδών επέφερε μια μεγάλη ανάπτυξη σε πολιτιστικό επίπεδο ειδικά με τον Roberto il Guiscardo (1076)

12 που έχτισε το κάστρο Terracena που τώρα ακόμη βλέπουμε εάν και σε μεγάλο βαθμό με νεότερες επεμβάσεις και προσθήκες, το περίφημο καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου όπου φυλάσσονται και τα λείψανα του αγίου, μοναδικό στο είδος του σήμερα στη νότιο Ιταλία και άρχισε τις εργασίες για το υδραγωγείο της οδού Arce. Έτσι η πόλη επεκτείνεται λίγο δυτικά των τειχών λόγο της ανάγκης χώρου και παρατηρείται μια μετάθεση του κέντρου της πόλης που από το forum τώρα βρίσκεται στον καθεδρικό ναό. Παλάτι Terracena και όψη του καθεδρικού ναού.

13 Υδραγωγείο της οδού Arce σε γκραβούρα του 18 ου αιώνα.

14 Η μετάθεση του κέντρου από το forum στο καθεδρικό ναό.

15 Με τους Σβέβους αρχίζει η αργή παρακμή της πόλης που συνεχίζει με την εισχώρηση των Angioini που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην Νάπολη και έπειτα με την εισχώρηση των Ισπανών το 1600 με Πειρατές και φυσικά φαινόμενα χτυπάνε συνεχώς την πόλη, οι κάτοικοι δεν μπορούν να αναπτύξουν ούτε εμπορικές ούτε πολιτιστικές δραστηριότητες. Το 1811, μαζί με τη διακοπή λειτουργίας της ιατρικής σχολής, αναστέλλεται και κάθε πολιτιστική ανάπτυξη. Αυτή η πολύχρονη ταλαιπωρία των κατοίκων του Σαλέρνο τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν σιγά σιγά την πόλη και όσοι μένουν αναπτύσσουν μια έντονη θρησκευτικότητα. Ενδιαφέρον έχουν οι πολλαπλές θρησκευτικές εικόνες που παρουσιάζονται ξαφνικά σε κρυμμένα σημεία της πόλης.

16 Με το Β παγκόσμιο πόλεμο η πόλη επί εβδομάδες βομβαρδίζεται από εναέριες επιθέσεις και έπειτα από στόλο που από το κόλπο βομβαρδίζει και καταστρέφει τις γερμανικές βάσεις αλλά, δυστυχώς μαζί και τμήματα τις πόλης.

17 Η μοντέρνα πόλη Μόνο το 19 ο αιώνα η πόλη επεκτείνεται αισθητά έξω από τα όρια των Λογγοβαρδών τειχών. Αρχικά με την δημιουργία ενός θεάτρου και την διαμόρφωση του χώρου συναφή με αυτό, την διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης και την επέκταση της οδού Vittorio Emanuele που οδηγεί στο σιδηροδρομικό σταθμό. Βεβαία μιλάμε πάντα για επεκτάσεις που έχουν ακόμα όρια καλά προσδιορισμένα, δεν αλλάζουν την κεντροβαρική θέση του ιστορικού κέντρου και τις χρήσεις που είναι συναφείς με αυτό. 1. Θέατρο Verdi πράσινος δημόσιος χώρος 2. Οδός Vittorio Emanuele 3. Σιδηροδρομικός σταθμός

18 Οδός Vittorio Emanuele.

19 Παραλιακό μέτωπο πριν και μετά τα έργα.

20 Με το πρώτο masterplan (Donzelli-Cavaccini)εγκεκριμένο το 1922 και με το πρόγραμμα δημοσίων επεμβάσεων (Δημαρχείο, Δικαστήρια, Στάδιο, Κεντρικό Ταχυδρομείο) έχουμε την πρώτη επέκταση της πόλης που συμπεριλαμβάνει όλους τους χώρους ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο και το ποτάμι Irno. Η πολεοδομική παρέμβαση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη διότι, παρόλο που υλοποιείται με ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, επιτρέπει όχι μόνο την πραγματοποίηση πολλών δημοσίων έργων αλλά και την οικοδόμηση των πρώτων μεγάλων λαϊκών κτιρίων. Με το σχέδιο Scalpelli που ακολουθεί το όριο ξεπερνά πια το ποτάμι Irno, σχεδιάζοντας ένα τμήμα της πόλης ολοκληρωτικά ξεκομμένο από την παλιά. Παρατηρείται έτσι μια αισθητή ασυνέχεια Ποταμός Irno Κεντρικά Ταχυδρομεία 3. Δικαστήρια 4. Γήπεδο

21 Η ανάπτυξη της μοντέρνας πόλης προς την πεδιάδα στα ανατολικά επέφερε μια περιθωριοποίηση του δυτικού τμήματος και τόνισε την τάση εγκατάλειψης και απόρριψης του ιστορικού κέντρου. Βεβαία αυτή η διαδικασία περιθωριοποίησης περιόρισε τις πολλαπλές δράσεις αλλαγής που αλλοίωσαν τα κέντρα άλλων ιταλικών πόλεων του νότου. Καθώς αυτές οι πόλεις, στο δεύτερο μισό του μεσοπολέμου καταπονούνται από ένα ισχυρό κύμα μετανάστευσης. Κάτοικοι από τις γύρω επαρχίες, όπως και στην περίπτωση του Salerno, εισρέουν στο κέντρο αυξάνοντας απότομα τον πληθυσμό της. Πρόκειται για μια περίοδο ταχείας πολεοδομικής ανάπτυξης. Οι κάτοικοι αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα μοντέρνα κτίρια εγκαταλείπουν το ιστορικό κέντρο το οποίο με τη σειρά του υποβαθμίζεται ραγδαία. Αρχικά η μεσαία τάξη, έπειτα οι μικροί χειρώνακτες και οι έμποροι που βλέπουν να αλλάζει η σχέση τους με την συνοικία, τέλος και οι πιο φτωχές τάξεις που είχαν καταφέρει να βελτιώσουν, έστω και ελάχιστα, το κοινωνικό τους status χάρη στη βιομηχανία, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον παλαιωμένο ιστό. Η εγκατάλειψη επιταχύνεται με την πλημμύρα του Όμως τα εγκαταλελειμμένα κελύφη δεν παραμένουν κενά, αμέσως επανακατοικούνται από ασθενής ομάδες μεταναστών που έρχονται από την ύπαιθρο διότι έλκονται από το σίγουρο μεροκάματο που υπόσχεται η εργασία στις βιομηχανίες.

22 Έτσι δημιουργείται μια ανώμαλη κατάσταση: η παλιά πόλη κατοικείται επί χρόνια από άτομα που δεν έχουν σχέση με αυτή, ενώ για τους ίδιους τους Σαλερνιτάνους το ιστορικό κέντρο γίνεται δορυφόρος όσον αφορά τις λειτουργίες και συμβολίζει την υποβάθμιση. Χάνει την ιδιότητα του ως χώρος συλλογικής μνήμης και ιστορικής ταυτότητας. Το ιστορικό κέντρο κρατάει τη λειτουργία χώρου εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και αυτό βοηθάει να αποφευχθεί η ολοκληρωτική περιθωριοποίηση του. Η ανάγκη να μπει στην αγορά ένα προϊόν πιο ποιοτικό όσων αφορά τυπολογικά χαρακτηριστικά, ανάγκη που πηγάζει στην δύσκολη εύρεση νέων, ελεύθερων περιοχών εμπορικά δελεαστικών, στρέφει την δεκαετία του `70 το ενδιαφέρον στη παλιά πόλη. Αυτό το ενδιαφέρον, που ήταν κατά βάση για την περιοχή πλησιέστερη στην ακτή, συμπίπτει με πρωτοβουλίες αποκατάστασης. Έτσι αρχίζουν οι πρώτες επεμβάσεις για την επανάχρηση λαϊκών κατοικιών στο ανατολικότερο τμήμα του ιστορικού κέντρου. Αυτές οι επεμβάσεις έχουν μεγάλη πολιτική σημασία αλλά βρίσκουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στις νομικές διαδικασίες.

23 Οι προσπάθειες αυτές δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη δομή και τη κοινωνική λειτουργία του ιστορικού κέντρου. Ο σεισμός το 1980 ορίζει την ολοκληρωτική του εγκατάλειψη. Περνάνε δύο δεκαετίες απραξίας, με το νέο τμήμα να αναπτύσσεται άναρχα και το ιστορικό κέντρο να περιθωριοποιείται. Το 1986, συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει η πόλη, προτείνεται μια Πολεοδομική Στροφή η οποία παγώνει κάθε τύπου ιδιωτική παρέμβαση για να αποφευχθεί να χαθούν και οι λίγοι διαθέσιμοι χώροι. Τελικά γίνεται καθαρά μια προσπάθεια καθυστέρησης του ρυθμού υποβάθμισης και όχι μια ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

24 Εικόνα της πόλης από το κάστρο. Δεξιά βρίσκεται το συρρικνωμένο ιστορικό κέντρο και πιο πέρα η νέα πόλη που επεκτείνεται πέρα από τα όρια της εικόνας.

25 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κέντρο και περιφέρεια < Η ποιότητα της πολεοδομικής δομής δεν προβάλλεται μόνο μέσω των οπτικών και συνθετικών αξιών, αλλά και μέσω της έκφρασης των κοινωνικών και πολιτιστικών βάσεων και από τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται κάθε εποχή > 1 Στις ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχει μια τάση διαχωρισμού ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια. Συνήθως το ιστορικό κέντρο είναι ένας αστικός χώρος πολύ δυνατός που δίνει ταυτότητα σε όλη την πόλη και μαρτυρεί την συλλογική μνήμη αλλά σε αυτό το χώρο οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν αλλοιώνοντας την ισορροπία των λειτουργιών. Η περιφέρεια σπάνια φτάνει ένα καλό επίπεδο διαβίωσης και το επίπεδο αυτό επιτυγχάνεται με νέες δομικές τεχνικές και όχι ενσωματώνοντας τις μορφολογικές βάσεις της πόλης. Έτσι γίνεται ακατανόητη στους κατοίκους και δεν προσδιορίζει μια ταυτότητα. Για την ποιοτική ομοιογένεια της πόλης χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση, αναβαθμίζοντας τους χώρους της περιφέρειας και θέτοντας κατοικήσιμους τους χώρους του κέντρου.

26 Το ιστορικό κέντρο < Κάθε πόλη έχει ένα κέντρο, λίγο ή πολύ σύνθετο, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αυτό παίζει στη ζωή της πόλης ένα ιδιαίτερο ρόλο > 2 Aldo Rossi Στο ιστορικό κέντρο του Σαλέρνο, επικρατεί ο κλειστός χαρακτήρας της μεσαιωνικής πόλης με τη καθ ύψος ανάπτυξη των κτιρίων. Παρατηρείται μια υπερμετάθεση στρωμάτων, διάφορων χρονικών περιόδων, διαφορετικών μορφών κουλτούρας και άρα και διαφορετικής χωρικής οργάνωσης που συνυπάρχουν με μια πλούσια ιστορική κληρονομιά. Απλώνεται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων περίπου με μόνιμους 6472 κατοίκους το 1991 και 5738 το 1995 περίπου το 5% των συνολικών κατοίκων του Σαλέρνο. Στης αρχές της δεκαετίας του 90 ελάχιστα ήταν τα άτομα που επισκέπτονται το ιστορικό κέντρο διότι θεωρείται από τον κόσμο μέρος ανασφαλές. Ο δομημένος ιστός της πόλης αποτελεί ένα συνεχές σύστημα. Χαρακτηρίζεται από μια ομοιογένεια ως προς την κλίμακα των κτηρίων και την επανάληψη κάποιων αρχιτεκτονικών στοιχείων (κατασκευαστικές μέθοδοι, υλικά, υφές, χρώματα) πράγμα που εξασφαλίζει μια συνέπεια. Μόνο τα δημόσια κτήρια εξέχουν από την κορυφογραμμή που ορίζουν οι στέγες των κατοικιών.

27 Οι ελεύθεροι χώροι,που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με αυτά, μαζί με το οδικό δίκτυο προκύπτουν ως το αρνητικό αποτύπωμα του δομημένου ιστού. Ενώ παράλληλα πάνω τους είναι χαραγμένη και η ιστορική εξέλιξη της πόλης, καθώς η διαμόρφωση τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με το περίγραμμα των τειχών των διαφόρων περιόδων, τις τοπολογικές συνθήκες (κλίση εδάφους, ποτάμια) και τις λειτουργικές ανάγκες (επικοινωνία με τις γειτονικές πόλεις). Το λιμάνι και τα τείχη του Σαλέρνο όπως τα αποτύπωσε τούρκος ναύτης.

28 Χάρτης του κέντρου με σημαντικά μνημεία.

29 Έτσι ερχόμαστε να παρατηρήσουμε την μορφολογία του μεσαιωνικού δρόμου που αντιπροσωπεύει καλύτερα την εικόνα της πόλης. Το συνεχές σύστημα του δομημένου ιστού δημιουργεί δρόμους στενούς με συμπαγή όρια που ορίζουν τις δυο του πλευρές και οπτικά αδιαπέραστους. Το μεγάλο ύψος των κτηρίων σε σχέση με το μικρό πλάτος των δρόμων δημιουργεί μια δυσαναλογία κλίμακας με αποτέλεσμα έντονα προβλήματα αερισμού και ηλιασμού των κτηρίων. Η μεσαιωνική πόλη μετατρέπεται σε λαβύρινθος για τους επισκέπτες.

30 Η γενική κατάσταση υποβάθμισης αυξανόταν από την έλλειψη οικονομικών δραστηριοτήτων σε κάποια τμήματα της πόλης και από τις αντικειμενικές δυσκολίες πρόσβασης στο χώρο. Το ιστορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε ένα απομονωμένο προάστιο μέσα στην ίδια την πόλη. Δεδομένου όμως της θέσης του και του ρόλου που παίζει στον προσδιορισμό της ταυτότητας του Salerno, είναι μια από τις περιοχές με την μεγαλύτερη ικανότητα να επηρεάσει την εξέλιξη του.

31

32 Ανάκτηση αντί επέκταση Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές πόλεις μειώσανε την δημογραφική τους αύξηση: τελείωσε η ανεξέλεγκτη επέκταση λόγο δεδομένων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών. Άρα το πρόβλημα της ευρωπαϊκής πόλης δεν είναι εκείνο της επέκτασης αλλά εκείνο την καλυτέρευσης της ποιότητας της ήδη υπάρχοντας. Ανάκτηση αντί επέκταση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκατάλειψης τέθηκαν προτεραιότητες και δόθηκαν κατευθύνσεις για τις επεμβάσεις: < Φαίνεται πρωτοφανές πως οι αρχαίες συνοικίες πρέπει να προστατεύονται και ως μαρτυρίες και ως μέρη δημιουργίας της δομής της πόλης. Ανάκτηση θα πει ακριβώς να επαναφερθεί ένα άτομο ή ένα πράγμα στην αρχική του μορφή, από όπου έχει ξεπέσει. Η επιστροφή στην αρχική μορφή δεν σημαίνει, σε αυτή τη περίπτωση η επαναφορά ξεπερασμένων αρχαίων καταστάσεων. Δεν θα πει αποκατάσταση της πόλης σε φυσικό επίπεδο, σημαίνει ανακάλυψη των σχέσεων ανάμεσα στην κοινωνική ζωή και την χτισμένη δομή. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στα παλαιά για να ανακτήσουμε αλλά να κάνουμε βήματα μπροστά στην δομική αναβάθμιση της γειτονιάς για να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της νέας κοινωνίας > 3 Albert Puigdomenech

33 Οι επεμβάσεις έχουν ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της αστικής εμπειρίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολιτιστικές λειτουργίες). Σχετίζονται με τους δημόσιους χώρους ώστε να προσελκύσουν την κίνηση των πεζών στους δρόμους της πόλης και να επαναφέρουν τους κατοίκους. Ενεργοποιώντας τον εσωτερικό ιστό δημιουργούνται διαδρομές που ενώνουν τους δημόσιους χώρους. Έτσι πια υπάρχει μια συνέχεια με το παραλιακό μέτωπο και οι τουρίστες που αποβιβάζονται στη μαρίνα και έρχονται σε επαφή με την αρχιτεκτονική της πρώτης ζώνης ενθαρρύνονται να διεισδύουν και στην παλιά πόλη που υψώνεται από πίσω. Όλο το ιστορικό κέντρο αναδεικνύεται και γίνεται τουριστικό αξιοθέατο και όχι μόνο συγκεκριμένα μνημεία όπως λειτουργεί σήμερα το Duomo (Καθεδρικός Ναός).

34 Θεωρητικό πλαίσιο επεμβάσεως < Στην διαδικασία ανάκτησης υπάρχουν τρείς νέες θεωρίες για την εύρεση μιας ορθής μεθοδολογίας: η επανάχρηση αντί απλής αποκατάστασης, το σχέδιο των κενών χώρων αντί σχέδιο νέων οικοδομών και ενίσχυση της δημιουργίας αντί περιοριστικών κανονισμών > 4 Oriol Bohigas Η πρώτη σκέψη προέρχεται από την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα αρχιτεκτονική κληρονομιά. Οι πόλεις έχουν αρκετά κενά κελύφη τα όποια θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν νέες χρήσεις. Το θέμα είναι να διαμορφωθούν ώστε να εκσυγχρονιστούν και να γίνει κατάλληλη η κατοίκηση αυτή. Η δεύτερη σκέψη προέρχεται από μια νέα μέθοδο εργασίας. Πρέπει να αρχίσουμε από τους κενούς δημόσιους χώρους που μπορούν να αποδοθούν στους κατοίκους, να γίνουν χώροι κοινωνικών συνευρέσεων. Αυτοί οι χώροι ανήκουν στην κρατική ιδιοκτησία άρα είναι διαθέσιμοι. Έπειτα η βελτίωση των δημοσίων χώρων αναβαθμίζει και την γύρω περιοχή και τις συνθήκες διαβίωσης. Στο κάτω κάτω η πόλη είναι ένα μέρος συναλλαγών και αυτές διαδραματίζονται στο δημόσιο χώρο. Η πόλη αξιολογείται με βάση τους χώρους αυτούς.

35 Η Τρίτη σκέψη ξεπερνάει τα όρια της αστικής πολιτικής. Την εποχή της πολεοδομικής ανάπτυξης, οι αρχές της πόλης επιβάλουν μια περιοριστική πολιτική. Έτσι έχουμε μια οικοδόμηση όχι δημιουργική αλλά περιοριστική. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν περιοριστικοί νόμοι, χρειάζονται νόμοι και μελέτες που να προωθούν επεμβάσεις υλοποιήσιμες από το κράτος και από τους ιδιώτες. Επείγουν αποφάσεις που προέρχονται από μια ολοκληρωμένη μελέτη που να μην περιορίζεται στην ορθή θεωρία αλλά και στην πραγματική αντιμετώπιση.

36 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Μια νέα αναζήτηση ταυτότητας και ανάγκη αστικοποίησης < Σε κάθε πόλη υπάρχουν ζωντανές και συγκεκριμένες προσωπικότητες, κάθε πόλη έχει τη δική της ψυχή, φτιαγμένη από παλιές παραδόσεις, από ζωντανά συναισθήματα και από αόριστες προσδοκίες > 5 Aldo Rossi Το 1994 στο Σαλέρνο εκλέγεται δήμαρχος ο Vincenzo de Luca που με μια αριστερή πολιτική κατορθώνει να ελαχιστοποιήσει τις μακροχρόνιες διαδικασίες και βάζει στόχο την πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση μέσω της ανάπτυξης της πόλης ως τουριστικό θέρετρο. Προσλαμβάνεται υπεύθυνος για το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης ο Oriol Bohigas με το γραφείο της Βαρκελώνης ΜΒΜ του Oriol Capdevila και Albert Puigdomenech. Επειδή τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μελετητές ήταν πολλά, αποφασίσουν να εστιάσουν το ενδιαφέρον σε κάποιες περιοχές και να μελετηθεί ένα πρόγραμμα επίλυσης των προβλημάτων που να μην είναι χρονοβόρο και να έχει άμεσα αποτελέσματα. Επιλέγεται λοιπόν μια στρατηγική σημειακών χωρικά επεμβάσεων χειρουργικής ακρίβειας στο δομημένο ιστό της πόλης. Έτσι μια σειρά από δυνατές επεμβάσεις σχετιζόμενες με το δημόσιο χώρο της πόλης, στις οποίες θα αναφερόμαστε ως μικροεπεμβάσεις, λαμβάνουν χώρα.

37 Η πόλη χωρίζεται σε ζώνες κάθε ζώνη αναλύεται ξεχωριστά, καταγράφονται τα συμπτώματα, και προτείνεται θεραπεία. Ενώ γίνεται η μελέτη αρχίζουν ήδη κάποιες εργασίες όπως ανάπλαση πλατειών και δρόμων γεγονότα που αλλάζουν την φυσιογνωμία μιας πόλης. Ενώ παράλληλα προσδιορίζονται οι περιοχές που χρειάζονται άμεση επέμβαση, δώδεκα σε σύνολο, με τον όρο ΑΑΡU, από το ιστορικό κέντρο μέχρι τις βιομηχανικές περιοχές. Αργότερα αρχίζει και η αρχιτεκτονική δημιουργία να μπαίνει στο πρόγραμμα με την συμβολή μεγάλων αρχιτεκτόνων σε παγκόσμιο επίπεδο για παράδειγμα η δημιουργία ναυτιλιακού σταθμού στο εμπορικό λιμάνι σε σχέδιο Zaha Hadid, τα μινιμαλιστικά και μνημειακά δικαστήρια του David Chipperfield, στα όρια της επέκτασης της πόλης του 50, το ατοπικό Palazzetto dello Sport του Tobia Scarpa στην νέα έκταση της πόλης πρώην βιομηχανική περιοχή. Και άλλες μικρό επεμβάσεις δίνουν στην παλιά πόλη ένα θεμελιώδη χαρακτήρα, μια ταυτότητα και τέλος μια πολιτιστική αναφορά. Οι αστικές δυναμικές αναδεικνύονται και το ιστορικό κέντρο γίνεται πόλος έλξης για τη νεολαία και σιγά σιγά λόγω της ποιοτικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του, δημιουργείται ενδιαφέρον από τη μεσαία και υψηλή τάξη για την κατοίκησή του και τη γενικότερη χρησιμοποίηση του χώρου.

38 Σε πρώτη φάση οι επεμβάσεις αφορούν την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και των ανοιχτών δημόσιων χώρων της πόλης με το φωτισμό τους αλλά και επιλεκτικές κατεδαφίσεις για να βελτιώσουν τις συνθήκες κατοίκησης αλλά και τη φυσική ή οπτική επικοινωνία στον ιστό της πόλης ( συνέχεια στις διαδρομές ). Παράλληλα διάφορες πλατείες αλλάζουν τα χαρακτηριστικά τους και χρησιμοποιούνται για συναυλίες, εκθέσεις και θεάματα.

39 Ακόμη η απελευθέρωση των εμπορικών αδειών δίνει μια ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς ανοίγουν εστιατόρια bar τα οποία ενθαρρύνουν τους νέους να βρίσκονται σε αυτούς τους δρόμους το βράδυ και προσθέτουν την παρουσία τους στην περιοχή του ghetto. Εμφανή είναι ο συνωστισμός απόδειξη θετικού αποτελέσματος των επεμβάσεων.

40 Η επιστροφή των χειροτεχνικών εργαστηρίων στο κέντρο που ιστορικά ανήκαν έρχεται να συμβάλλει στην επαναφορά του χαρακτήρα της περιοχής αυξάνοντας την αίσθηση της ασφάλειας. Καθώς τοπικοί κεραμοποιοί, σιδηρουργοί, χαρτοποιοί λαμβάνουν επιδοτήσεις για να επιστρέψουν. < η αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της πόλης προχωράει, με ταχύτατους ρυθμούς, στην ολοκλήρωση δύο στόχων: από την μία πλευρά η ανάκτηση της πολεοδομικής κληρονομιάς, και από την άλλη η δημιουργία ενός κοινωνικού-οικονομικού-πολιτιστικού ιστού χρήσεων και δραστηριοτήτων. Δύο συναφή και ακέραια μεγέθη που ξανάδωσαν στους δρόμους, τις πλατείες και τα κτίρια κατοικισιμότητα και αρμονία > 6 Vincenzo De Luca

41 Το πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό πρόγραμμα του Σαλέρνο εκτός από νέα κτίρια στις νέες επεκτάσεις, συμπεριλαμβάνει και μελέτες για έργα αναστήλωσης ή ανοικοδόμησης στο ήδη δομημένο παλαιό κέντρο. Ο δήμος επεξεργάστηκε μια μελέτη που αναλύει και περιγράφει αυτή τη πλούσια σε έργα, με αυξημένη ιστορικό-καλλιτεχνική άξια, περιοχή της πόλης. Πιο συγκεκριμένα για το πάνω τμήμα οργανώνεται ένας διαγωνισμός με τον τίτλο Κτίρια- Κόσμος, γίνονται σχέδια εφαρμογής για το τουριστικό λιμάνι, κατεδαφίζεται ως συμβολική δράση ανανέωσης το παλαιό εργοστάσιο σκυροδέματος που αφήνει χώρο για νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και αξιοποιούνται οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Urban.

42 η θεωρία σε πράξη Πιο αναλυτικά, σχετικά με την αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την τουριστική ανάπτυξη, ο Bohigas και το γραφείο ΜΒΜ του Oriol Capdevila και Albert Puigdomenech, έπειτα από την εμπειρία τους στη Βαρκελώνη, προτείνουν επεμβάσεις διαφορετικών ειδών και κλίμακας. Ο Oriol Bohigas παρατήρησε ότι οι Σαλερνιτάνοι έχουν χάσει επαφή με την θάλασσα και με βάση αυτή την παρατήρηση σχεδιάζει μια λύση που θα αποδώσει στους κατοίκους της πόλης το παραλιακό μέτωπο. Τώρα η παραλία μπροστά από το κέντρο ουσιαστικά δεν υπάρχει, όσοι θέλουν να κάνουν μπάνιο αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικές ακτές σε ανατολικότερα σημεία της νέας πόλης ή σε άλλες παραθαλάσσιες πόλεις που έχουν τις κατάλληλες υποδομές.

43 Η λύση προτείνει την πρόσθεση άμμου στην ζώνη του Lungomare μπροστά στην παλαιά πόλη καθώς και τον κατάλληλο εξοπλισμό του χώρου για να πληρεί τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Όψη του Lungomare.

44 Σκίτσα του Bohigas

45 Αφού το όλο πολεοδομικό πρόγραμμα του Σαλέρνο βασίζεται στην τουριστική ανάπτυξη, προτείνεται η επέκταση του τουριστικού λιμανιού ώστε να έχει δυνατότητα μεγαλύτερης χωρητικότητας. Η κατεδάφιση κτιρίων στο δυτικό παραλιακό τμήμα και δημιουργία εκεί μιας μεγάλης πλατείας που θα φιλοξενεί στα υπόγεια της και χώρο στάθμευσης για μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που θα εξυπηρετεί προπαντός τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου. Γενικώς, λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης προτείνεται να δημιουργηθούν και υπόγειοι χώροι κάτω από δημόσιες πλατείες στα σύνορα της παλαιάς πόλης Δημιουργία Παραλίας 2. Νέο, μεγαλύτερο τουριστικό λιμάνι 3. Χώρο πλατείας με υπόγειο χώρο στάθμευσης 4. Ακτοπλοϊκός σταθμός

46 Στην προσπάθεια σύνδεσης των κατοίκων με την θάλασσα προτείνεται και η δημιουργία ακτοπλοϊκού σταθμού σε σχέδιο Zaha Hadid. Στο σύνολο του ο νέος σταθμός θα δράσει, τόσο ως σημείο αναφοράς όσο και ως ένα πρακτικό και σίγουρο στοιχείο μετάβασης από την ξηρά στην θάλασσα. Στόχος της Διοίκησης είναι να οικοδομηθεί ένα κτίριο-τοπόσημο από μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχιτεκτόνισσα που θα γίνει σύμβολο της πόλης και θα ελκύει επισκέπτες. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Bohigas ελπίζουν να έχει παρόμοια απήχηση με το Guggenhain στο Bilbao. < δημιουργία μεγάλων λειτουργικών έργων, αλλά σύγχρονος τόσο όμορφων ώστε να γίνουν σύμβολο της πολιτιστικής αναγέννησης και στοιχεία τουριστικού ενδιαφέροντος > 7 Vincenzo De Luca

47 Σχετικά με το πλαίσιο αναβάθμισης και της σημειακές επεμβάσεις σημαντικό είναι να αναφερθούμε στην περιοχή δίπλα στο ποτάμι Irno. Το ποτάμι αυτό θεωρείτο πάντα ως φυσικό και ψυχολογικό όριο. Στην δεκαετία του 60 τα περισσότερα κτίρια γυρνούσαν πλάτη σε αυτή την αρτηρία δημιουργώντας έτσι μια νεκρή ζώνη στο κέντρο της πόλης Δικαστήρια 2. Οδικός άξονας Lungoirno 3. Ξενοδοχείο

48 Το πρόγραμμα του Bohigas προβλέπει την ανάπλαση της διαδρομής δίπλα στο ποτάμι, μήκους 7 χιλιομέτρων, η οποία πρόκειται να γίνει ο νέος οδικός άξονα που θα συνδέει το βόρειο και νότιο τμήμα της πόλης. Θα βελτιώσει τις μετακινήσεις αλλά τα θετικά αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι εμφανή και στην πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάπλαση της όχθης του ποταμού. Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία νέων πλατιών, την αναβάθμιση και αξιοποίηση της ζώνης του ποταμού. Τμήμα του δρόμου που έχει ήδη υλοποιηθεί.

49 Στην προσπάθεια του Bohigas να αναβαθμίσει την περιοχή, έπειτα από διαγωνισμό όπου καλούνται μεγάλα, παγκοσμίως γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία, αναθέτει στους David Chipperfield Architects την μελέτη για την δημιουργία δικαστικού μεγάρου. Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου που να μην εκφοβίζει αλλά να προκαλεί αίσθημα δικαιοσύνης παρά εξουσίας. Για να τονιστεί η ιδέα μιας ανοιχτής και προσβάσιμης δομής, τόσο με την φυσική όσο και την κοινωνική έννοια, ο σχεδιασμός παρουσιάζει ένα δημόσιο χώρο που εκμεταλλεύεται το κλίμα του Σαλέρνο συνδέοντας τα κτίρια μέσω μιας επακολουθίας κήπων και στοών. Αυτό, όχι μόνο προσφέρει μια καινοτομία στην αντιμετώπιση δικαστικών εγκαταστάσεων αλλά επίσης διατηρεί την έννοια οργανικής ανάπτυξης, ζωτικής σημασίας για το νέο κτίριο και την αναβάθμιση της πόλης του Σαλέρνο. Σίγουρα ένα τέτοιο έργο εκπέμπει κύρος. Τώρα που διακρίνονταν πλέον οι όγκοι το όλο σκηνικό μοιάζει εκτός κλίμακας. Έπειτα, μια τέτοια λειτουργία τόσο κοντά στο αστικό κέντρο, θα δημιουργήσει έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.

50 Τέλος, εκμεταλλεύεται ένα τεράστιο σε έκταση χώρο που στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί των ευρύ κοινό αλλά μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων ( δικαστές, δικηγόρους )που όμως είχαν την πολιτική δύναμη να καθορίσουν την τοποθεσία αυτή. Οι όγκοι των δικαστηρίων που προβάλλουν στην ήδη πυκνοδομημένη έκταση της πόλης.

51 Ένα άλλο σημαντικό σημείο επέμβασης του Bohigas είναι η περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε το εργοστάσιο τσιμέντου. Εκεί προτάθηκε μια ξενοδοχειακή μονάδα που σχεδίασε ο Nicola Pagliara. Η περιοχή αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο ως θύρα προς την θάλασσα για την πόλη. Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τουριστικά και εμπορικά συνέδρια. Λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες και έχει ήδη γίνει σύμβολο τουριστικής ανάπτυξης για τους κατοίκους. Το ξενοδοχείο από τον παραλιακό οδικό άξονα.

52 2 1 Άποψη της μοντέρνας πόλης από το κάστρο. 1. Δικαστήρια 2. Ξενοδοχείο

53 Στη δυτική πλευρά την νέας πόλης, δίπλα στο γήπεδο (Αrechi), βάση της μελέτης του Tobia Scarpa θα ανεγερθεί ένα πολυχρηστικό γήπεδο. Έτσι υλοποιείται και ο στόχος να εξοπλιστεί η πόλη με μια καινοτομική εγκατάσταση. Πάντα στα πλαίσια της ποιοτικής και τουριστικής ανάπτυξης, ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ποικίλες ομοσπονδίες αθλημάτων και δραστηριοτήτων με διεθνή χαρακτήρα όπως επίδειξης μόδας εκθέσεις, συναυλίες, τουριστικές συνεδριάσεις. Δημιουργείται μια ποιοτική περιοχή άθλησης και ενασχόλησης για την νεολαία και όχι μόνο Υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου 2. Νέο πολυχρηστικό γήπεδο.

54 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ URBAN Στο Πρόγραμμα Urban: Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης για την λειτουργική και παραγωγική ανάκτηση της περιοχής του λαϊκού ιστορικοί Κέντρου συμπεριλαμβάνει και το Σαλέρνο. Η επίλυση των προβλημάτων της πόλης γίνεται με μια σειρά μελετών και προτάσεων. Αφού πρώτα σημειώθηκαν κάποια προβλήματα όπως: ο υψηλός βαθμός φυσικής υποβάθμισης των δημόσιων χώρων, η εγκατάλειψη μεγάλων κτιρίων, η δυσκολία πρόσβασης στη συνοικία, το πρόγραμμα προτείνει μια σειρά δράσεων αναβάθμισης όχι μόνο σε κτιριακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο δομικό και κοινωνικό. Τμήμα του προγράμματος Urban είναι και ο διαγωνισμός για τα Κτίρια-Κόσμος που έχει ως απώτερο στόχο την εξυγίανση του πάνω τμήματος του ιστορικού κέντρου. Σε αυτό το διαγωνισμό η ομάδα της Kazuyo Sejima και Ryue Nihizawa προτείνουν ενδιαφέρουσες λύσεις επανάχρησης εγκαταλελειμμένων μεγάλων μοναστηριακών όγκων και ανάδειξη των οδικών συνδέσεων των τεσσάρων κτιρίων μεταξύ τους. Η χρήσεις που προτάθηκαν όπως η στέγαση μιας σχολής αναστήλωσης στο ένα κτίριο και η δημιουργία εστιών για τους φοιτητές της σχολής αυτής, δείχνουν ένα υγειές τρόπο αναβάθμισης του πάνω τμήματος του κέντρου.

55 Η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε ακόμα περισσότερο για την εκπλήρωση των απαιτήσεων στο θέμα της πυρασφάλεια που θέτουν οι νέες χρήσεις αλλά μόνο και μόνο η συνειδητοποίηση του προβλήματος της εγκατάλειψης του πάνω τμήματος του ιστορικού κέντρου καθιστά την προσπάθεια του κράτους αξιοσημείωτη. Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθη και η ανάκτηση του πρασίνου στο οικόπεδο που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του ιστορικού Κέντρου γνωστό στο μεσαίωνα ως Plaium montis. Το οικόπεδο αυτό ήταν βοτανικός κήπος και θεωρείται από τους πρώτους στην Ευρώπη.

56 Χρησίμευε για την εκμάθηση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Σαλέρνο όπου μπορούσαν να δουν, να μάθουν και να μελετήσουν τα βασικά βοτανικά φάρμακα. Ο Matteo Silvatico διδάσκει στους μαθητές της ιατρικής σχολής την χρήση βοτάνων.

57 Η μελέτη είχε σκοπό την χρηστική αποκατάσταση μιας περιοχής με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία. Πολεοδομικά αυτό το κομμάτι είναι το μοναδικό τμήμα δημόσιου πρασίνου του ιστορικού Κέντρου και είναι φυσικό στοιχείο ενoποίησης του κάτω με το πάνω τμήμα της παλαιάς πόλης. Τα αποτέλεσμα έγιναν αμέσως αντιληπτά. Τα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία του 17 ου και 18 ου αιώνα, το περίτεχνο σύστημα ύδρευσης, η μοναδική θέα προς την θάλασσα, το ιστορικό κέντρο και τους λόφους που πλαισιώνουν την πόλη, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Η υλοποίηση του έργου αυτού έδωσε στους κατοίκους ένα κομμάτι χαμένης, ή μάλλον, ξεχασμένης ιστορίας.

58 Λεπτομέρεια του συστήματος ύδρευσης.

59 Villa Comunale ( δημόσιο πάρκο ) 2. Θέατρο Verdi 3. Καθεδρικός Ναός 4. Βοτανικός κήπος ( della Minerva ) 5. Ποτάμι 6. Κάστρο Arechi

60 Άλλο έργο του προγράμματος είναι η αστική και περιβαλλοντική ανάπλαση της Villa Comunale. Με την ανάπλαση του χώρου αυτού ξαναδίνεται στους κατοίκους του κέντρου ένας πολυαγαπημένος χώρος πρασίνου που επί χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένος και υποβαθμισμένος. Επίσης επανακτά η πόλη ένα τμήμα της ταυτότητας της καθώς αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε το 1874 μαζί με το θέατρο Verdi σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης.

61 Τέλος, μια μικρή, οικονομική και γρήγορη επέμβαση είναι η μελέτη φωτισμού του ιστορικού κέντρου του Σαλέρνο. Η ιδέα αυτής της σχετικά απλής δράσης γεννιέται από την ανάγκη αύξησης της ασφάλειας στις υποβαθμισμένες περιοχές καθώς και την ανάδειξη κάποιων σημαντικών κτιρίων. Σοκάκι του κέντρου με κόσμο ακόμα και τις βραδινές ώρες.

62 Σημαντική είναι και η αποκατάσταση και επανάχρηση του ορφανοτροφείου Umberto A. Με το έργο αυτό ξαναδίνεται στην πόλη ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια καθώς και δημιουργούνται δημόσιας χρήσης εγκαταστάσεις όπως το νέο ιστορικό ψηφιακό αρχείο της δημοτικής βιβλιοθήκης. Η διαδικασία αποκατάστασης παρά όλες τις δυσκολίες είχε αίσιο τέλος καθώς και ανακαλύφθηκαν διαστρωματώσεις διαφόρων εποχών με μεγάλο επιστημονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον όπως τα ερείπια ρωμαϊκών θερμών. Παρατηρούμε ότι στο Σαλέρνο, με τις μικροεπεμβάσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα και παρόλο που τα μεγάλα έργα δεν έχουν αποπερατωθεί η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει αισθητά. Μια αλλαγή που οι κάτοικοι της πόλης βιώνουν καθημερινά.

63 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Πολιτική επιλογή Ένα πολεοδομικό πρόγραμμα είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από μια καλή διαχείριση και από μια πολιτική ικανότητα πρωτοβουλίας και ελέγχου. Τις πόλεις μπορούν να τις κατευθύνουν μόνο οι πολιτικοί με την αρμοδιότητα που τους δίνουν οι πολίτες να εκφράζουν την λαϊκή θέληση. Στην εξέλιξη του Σαλέρνο ο πολιτικός έλεγχος, εκτός από την ήδη χρήσιμη συμβολή για την δημιουργία του πολεοδομικού προγράμματος, αποδείχτηκε αποτελεσματικός και για άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση με την υλική δομή της πόλης αλλά με τα κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα: η ικανότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών, η τουριστική ανάπτυξη, η μείωση της εγκληματικότητας, η καθαριότητα και η συλλογή απορριμμάτων, η περιποίηση των πρασίνων δημοσίων χώρων, η διαχείριση της κυκλοφορίας, η σωστή πρόσφορα στο τομέα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης. Γιατί < Η πόλη δεν πρέπει να είναι απλώς ένα καλό δοχείο αλλά πρέπει να έχει πάνω απ όλα ένα εξαίρετο περιεχόμενο. Η πόλη είναι ο κόσμος που την κατοικεί και την χρησιμοποιεί > 8 Oriol Bohigas

64 Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με την υλοποίηση μεγάλων έργων, αλλά με την ικανότητα προσδιορισμού και διασύνδεσης των δυνατοτήτων της υπό μελέτη περιοχής. Μια σχολαστική πολιτική μπορεί να φέρει αλλαγές έστω και εάν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον νωθρό. Εάν στη σχολαστικότητα προστίθεται η εμπειρία τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά έστω και για μια χώρα σαν την Ιταλία όπου η κάθε πρωτοβουλία καταλήγει σε απραξία λόγω της χρονοβόρας νομικής διαδικασίας.

65 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Aldo Rossi - Η Αρχιτεκτονική της Πόλης σελ Albert Puigdomenech - d Architettura σελ Oriol Bohigas - Piano Urbanistico Comunale σελ Aldo Rossi - Η Αρχιτεκτονική της Πόλης σελ Vincenzo De Luca συνέντευξη Vincenzo De Luca συνέντευξη Ιούλιος Oriol Bohigas - Piano Urbanistico Comunale σελ.61

66 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΕΙΑ Documento Urbanistico Programmato Consiglio Comunale Comune di Salerno 1994 Piano Urbanistico Comunale Oriol Bohigas - Albert Puigdomenech Comune di Salerno 2005 L Architettura della Città Aldo Rossi CLUP, Milano ( Η Αρχιτεκτονική της Πόλης University Studio Press ) La Città nella storia d Europa Leonardo Benevolo ( Η Πόλη στην Ευρώπη Ελληνικά Γράμματα )

67 Για το δημόσιο υπαίθριο χώρο της πόλης: Το παράδειγμα της Βαρκελώνης Μπούκη Μπαμπάλου - Νουκάκη Κείμενα για την Αρχιτεκτονική Giorgio Grassi Εκδώσεις Καστανιώτης

68 ΑΡΘΡΑ Salerno. Strategie e progetti per la città in trasformazione Ivonne De Notaris Progetti per il centro antico di Salerno ( Edifici mondo ) Bernardo Secchi Casabella maggio 1999 Concorsi per Salerno Giovanna Crespi Casabella novembre 2000 Un futuro per Salerno Richard Burdett Domus settembre 2000 Saleno - I nuovi interventi urbani Progetti e strategie per la città

69 d Architettura serie quaderni n. 19/ Barcellona _ Re-thinking Urbanistic Projects Joan Busquets David Chipperfield / Continuity A+U :03

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης αφού πίστευε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ω Μ Ε Ν Ω Ν Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Ε Ω Ν Α Σ Τ ΙΙ Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Ε.. Τ.. Π.. Α.. & Ε.. Κ.. Τ.. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ -Η κάθε αστική ή αγροτική τοποθεσία που µαρτυρεί πολιτισµό έχει µνηµειακή αξία -Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται µόνο στην υψηλή αρχιτεκτονική αλλά και στα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ Του Στράτου Ιωακείμ Η Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ASF international (Architecture Sans Frontieres International).

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 5. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 6. ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ο.Λ.Π. Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο

Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο Η Θέση του Aκίνητου στην περιοχή της Μεσογείου Σημείωση: Η ακτίνα χρόνου πτήσης είναι ενδεικτική. Η θέση του Ακινήτου στην Ελλάδα Σημείωση: Η ακτίνα χρόνου πτήσης είναι ενδεικτική.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Σαακιάν Χρήστος Απρίλιος 2013 Εισαγωγή Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη Μύκονο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ Εφαρμοσμένα ευρωπαϊκά παραδείγματα ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΓΚΟΥ, Υπ/νη Περ. Εκπ. Δυτικής Αττικής Εργαστήριο: «Σχεδιασμός προγράμματος ΠΕ με τη μορφή εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 1 2 H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 3 Περιβαλλοντική υποβάθμιση 4 Σε αναζήτηση της σύγχρονης ταυτότητας 5 Ανεργία -

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Ορτυγία Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Τοποθεσία Πού βρίσκεται; Το νησί της Ορτυγίας βρίσκεται στην κάτω Ιταλία στις Συρακούσες. Τα αξιοθέατα: Ο ναός του Απόλλωνα üη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. ΤΗΣ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166 Δ ) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης.

Π.Δ. ΤΗΣ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166 Δ ) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. Σελίδα 1 από 9 Π.Δ. ΤΗΣ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166 Δ ) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις του Ν. 1561/1985 (ΦΕΚ 148/Α) και ειδικότερα το άρθρο 15 παρ. 1 αυτού. Την υπ αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔ/23-2-87 (ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης.

ΠΔ/23-2-87 (ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. ΠΔ/23-2-87 (ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. 'Εχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του Ν-1561/85 (ΦΕΚ-148/Α) και ειδικότερα το Αρθ- 15 παρ.1 αυτού. 2. Την υπ' αρ.γνωμ-36/87 του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ ΚΟ Ι Ν Ο Τ Ι ΚΟ Σ Υ Μ Β Ο ΥΛ Ι Ο Α Γ Ι Ο Υ Ι Ω Α Ν Ν Η Π Ι Τ Σ Ι Λ Ι Α Σ Μιχάλης Ιωακείμ Πρόεδρος ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πόλη = χώρος συνάντησης του συνόλου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων

Πόλη = χώρος συνάντησης του συνόλου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων Πόλη = χώρος συνάντησης του συνόλου των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ μάλιστα δὲ καὶ τοῦ κυριωτάτου πάντων ἡ πασῶν κυριωτάτη καὶ πάσας περιέχουσα τὰς ἄλλας. Αὕτη δ ἐστὶν ἡ καλουμένη πόλις

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Νότια Ευρώπη. Οικονομική Κρίση: Αγροτικές/αστικές ανισότητες, περιφερειακή σύγκλιση, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός. Ελληνικά

Νότια Ευρώπη. Οικονομική Κρίση: Αγροτικές/αστικές ανισότητες, περιφερειακή σύγκλιση, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός. Ελληνικά Νότια Ευρώπη Οικονομική Κρίση: Αγροτικές/αστικές ανισότητες, περιφερειακή σύγκλιση, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός Η πρόσφατη οικονομική κρίση επηρέασε εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών με πολλούς να χάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ : ΠΟΣΟ «ΤΟΥΡΙΣΜΟ» ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΦΥΣΗ ; Της Ελένης Σβορώνου

ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ : ΠΟΣΟ «ΤΟΥΡΙΣΜΟ» ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΦΥΣΗ ; Της Ελένης Σβορώνου 1 ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ : ΠΟΣΟ «ΤΟΥΡΙΣΜΟ» ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΦΥΣΗ ; Της Ελένης Σβορώνου Στη Μεσόγειο (και μάλιστα σε Ισπανία, Ιταλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Μάλτα, Τυνησία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Κωνσταντίνος Ταρασλιάς Αντιδήμαρχος Δήμου Ροδίων για θέματα Πολιτισμού ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νησί της Ρόδου βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ελλάδος και κατοικείται από 120.000 κατοίκους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH S0 ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο (25.1.2013) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας. Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014

Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας. Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 Με τη συγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις και την τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Συµβάσεις Συστάσεις Ψηφίσµατα Χάρτες Αρχές ιακηρύξεις. «Γιατί προστατεύουµε;» «Τί προστατεύουµε;» «Πώς προστατεύουµε;»

Συµβάσεις Συστάσεις Ψηφίσµατα Χάρτες Αρχές ιακηρύξεις. «Γιατί προστατεύουµε;» «Τί προστατεύουµε;» «Πώς προστατεύουµε;» «Γιατί προστατεύουµε;» «Τί προστατεύουµε;» «Πώς προστατεύουµε;» Συµβάσεις Συστάσεις Ψηφίσµατα Χάρτες Αρχές ιακηρύξεις 1931 Συµπεράσµατα του Συνεδρίου των Αθηνών - Χάρτης των Αθηνών (1931) 1933 Συµπεράσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ; ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Οι ακτές του Θερμαϊκού ως παραγωγικός χώρος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Οι ακτές του Θερμαϊκού ως παραγωγικός χώρος ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Οι ακτές του Θερμαϊκού ως παραγωγικός χώρος Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη Αρχιτέκτων ΥΠ.ΠΟ./ΕΝΜΚΜ, Μέλος TICCIH Αθηνά Καλλαρά Σχολική Σύμβουλος Α βάθμιας Εκπαίδευσης ΧΑΡΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ Πινακίδα 01: Xωροταξικό σχέδιο και διαγράμματα πρότασης κλ. 1:1000 Πινακίδα 02: Κάτοψη περιοχής τζαμιού κλ. 1:200 και σχέδια αστικού εξοπλισμού κλ. 1:100

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment ties» ΤΡΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...3 ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ...4 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΛΥΣΗΣ...8

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...3 ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ...4 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΛΥΣΗΣ...8 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Ν Ο Μ Α Ρ Χ Ι Α Κ Ο Ζ Α Ν Η Σ Η Μ Ο Σ Π Τ Ο Λ Ε Μ Α Ϊ Α Σ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪ

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2.0 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 2.0 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...62 2.2 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ...63 2.3 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ...64 2.4 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...64 2.5 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ...64

Διαβάστε περισσότερα

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Πληθυσμός 28,5 εκατομμύρια 5,5 από τα οποία δεν είναι Σαουδάραβες SAGIA Saudi Arabian General

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Μάρτιος 2015 Ι. Φορέας Υλοποίησης Φορέας Υλοποίησης: Διάζωμα Το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

AΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 60/2011

AΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ 60/2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Εκ του πρακτικού της υπ αριθμ. 11 ης /2011 Συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου ΘΕΜΑ 1 ο : «Κατάρτιση Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

Εμπόριο και πόλη: ζητήματα πολεοδομικής οργάνωσης η περίπτωση της οδού Πατησίων

Εμπόριο και πόλη: ζητήματα πολεοδομικής οργάνωσης η περίπτωση της οδού Πατησίων ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 7 Α - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Ανιχνεύοντας την κρίση με επίκεντρο την οδό Πατησίων. Σενάρια ανασυγκρότησης του αστικού ιστού Εμπόριο και πόλη: ζητήματα πολεοδομικής οργάνωσης η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Αγαπητοί κυρίες και κύριοι, Η διαφορετικότητα των φυσικών και ανθρώπινων συνθηκών ορίζει τα τοπία των περιοχών μας. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

Μπες στο κλίµα κι εσύ!

Μπες στο κλίµα κι εσύ! Μπες στο κλίµα κι εσύ! Έργα - Παρεµβάσεις Οι προτάσεις της µελέτης είναι: Νέες φυτεύσεις Νέος ενιαίος αστικός φωτισµός µε συνδυασµό φωτιστικών επί ιστού και κρεµαστών φωτιστικών στους στενούς δρόµους Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2010 ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ - ΠΡΑΓΑ ΜΟΝΑΧΟ ΒΕΝΕΤΙΑ) 12 ΗΜΕΡΕΣ 23/03/2010 ΕΩΣ 03/04/2010 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο

Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο 1 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Διαφάνειες Οι Έλληνες και η ελληνική γλώσσα 3-4 Η καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου 5-7 Οι διάλεκτοι της Αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 3059/2009 ΤΟΥ ΣτΕ Ο δικαστικός έλεγχος σημαντικών πολεοδομικών επεμβάσεων

Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 3059/2009 ΤΟΥ ΣτΕ Ο δικαστικός έλεγχος σημαντικών πολεοδομικών επεμβάσεων Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 3059/2009 ΤΟΥ ΣτΕ Ο δικαστικός έλεγχος σημαντικών πολεοδομικών επεμβάσεων THE DOUBLE GENERATION IN ATHENS IN LIGHT OF DECISION No. 3059/2009 OF THE

Διαβάστε περισσότερα

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής το ποδήλατο στη ζωή μας Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την άθληση στοχεύουμε στην: δημιουργία της συνήθειας για καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία Στάδιο Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου Παραλία Λιµανάκι Σφαγείων Καρνάγιο Το Περιγιάλι όπως είναι σήμερα. Η γραμμή περιγράφει τη περιοχή που διαμορφώνεται σε μια νέα, πρότυπη πόλη στα ανατολικά της Καβάλας. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Ο επιχειρηματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της τουριστικής αγοράς παγκοσμίως. Συνέργιες Αγορών Ο επιχειρηματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της τουριστικής

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:...

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:... ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ενεργός πολίτης Δήμου Λευκάδας Στοιχεία ερωτηθέντος: Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-45 45-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ορισμοί λέξεων που αντιπροσωπεύουν έννοιες που απαντώνται στις ενότητες των τάξεων Α και Β. Η ερμηνείες που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Ο Λ Υ Μ Π Ι Ο Ν ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Α Ι Θ Ο Υ Σ Α Τ Α Κ Η Σ Κ Α Ν Ε Λ Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ALEXANDRA HOTEL. Το ξενοδοχείο διαθέτει 54 δωμάτια, όλα με ιδιωτικό μπάνιο, μπαλκόνι ή βεράντα και τηλέφωνο. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΠΑΡΟΧΕΣ

ALEXANDRA HOTEL. Το ξενοδοχείο διαθέτει 54 δωμάτια, όλα με ιδιωτικό μπάνιο, μπαλκόνι ή βεράντα και τηλέφωνο. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΠΑΡΟΧΕΣ ALEXANDRA HOTEL Κτισμένο σε παραδοσιακό στυλ, ακριβώς πάνω από την παραλία της μαύρης άμμου στο Καμάρι, το Hotel Alexandra, βρίσκεται στα προάστια του Καμαρίου. Οι επισκέπτες του μπορούν να απολαύσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ 2. ΕΡΓΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.330.000,00 ΣΥΜΒΑΣΗ: 633.019,69 ΑΝΑΔΟΧΟΣ: ΤΣΑΤΤΑΛΙΟΣ Μ. ΚΟΣΜΟΣ Θ. Ο.Ε. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το έργο αφορά εργασίες για: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη πάνω - κάτω ένταξη κεντρικών αρχαιολογικών χώρων

Θεσσαλονίκη πάνω - κάτω ένταξη κεντρικών αρχαιολογικών χώρων Οµάδα εργασίας Ξενοφών Γιαννάκης Πρόδροµος Νικηφορίδης Κυριακή Πετρίδου Παρασκευή Ταράνη Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται απόέντονηοικιστικήπυκνότητα, η οποία καθιστά εξαιρετικά πολύτιµη

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου softsi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016

Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016 12. Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση 12Α. Παρουσίαση κατάστασης Η περιβαλλοντική στρατηγική, όπως και η αναπτυξιακή πολιτική, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον Αντικείμενο σκοπός Στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση για την απόκτηση του επιστημονικού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Γεν. Διευθυντής Αναπτυξιακού Κώστας Καλούδης Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ &ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ Οκτώβριος 2014 IV. ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη

1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη ΓΕΩΤΕΕ Ηράκλειο 19/9/2011 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Λ.Δημοκρατίας 35 Α όροφος Αρ. πρωτ. 1392 Ηράκλειο 71306 Γραματεία τηλ.-φαξ 2810-223303/343906 Πληρ. Γ. Τίγκιλης Τηλ. 2810-305865 ΠΡΟΣ 1. Περιφερειάρχη Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ Γ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ Γ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κηφισιά 03/ 03/ 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ Γ. ΧΙΩΤΑΚΗΣ «Η δική μας διοίκηση απέδειξε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟ ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO ΣTΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟ ΔHMOTIKO ΣXOΛEIO ΣTΑ ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ E.M.Π. ΣXOΛH APXITEKTONΩN ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ AKAΔΗΜΑΪΚΟ ETOΣ 2012-13 TOMEAΣ I APXITEKTONIKOY ΣXEΔIAΣMOY 5ο XEIMEPINO EΞAMHNO MAΘHMA: APXITEKTONIKOΣ ΣXEΔIAΣMOΣ 5 Διδακτική ομάδα: Β. Γκανιάτσας, Καθηγητής Στ. Γυφτόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης Η χώρα ήταν για περίπου 30 χρόνια εγκλωβισµένη σε µια πραγµατικότητα που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ URBAN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ URBAN - ΕΛΛΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ URBAN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ URBAN - ΕΛΛΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Δημοτικό αναψυκτήριο και βελτίωση εξοπλισμού στα αποδυτήρια του θεάτρου ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:ΔΗΜΟΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ: 44.020,54 ευρώ ( 15.000.000 δρχ. ) ΤΕΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ: 27.684,62

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς για την περίοδο 2014-2019 έθεσε τους βασικούς στόχους της δημοτικής οικονομικής πολιτικής:

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς για την περίοδο 2014-2019 έθεσε τους βασικούς στόχους της δημοτικής οικονομικής πολιτικής: Ο Δήμαρχος Κηφισιάς για την περίοδο 2014-2019 έθεσε τους βασικούς στόχους της δημοτικής οικονομικής πολιτικής: Την ορθολογική διαχείριση των χρημάτων των συμπολιτών μας. Την αποτελεσματική διεκδίκηση νέων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Η μέση συνδυασμένη θερμοκρασία εδάφους ωκεανού τον Ιούλιο 2010 ήταν η

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό ότι, παραδοσιακά, όπως άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι και το ελληνικό στόχευαν στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της εθνοπολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό κρίνεται θετικό, στο βαθμό που

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΘΝΙΚΟ Μ ΕΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ ΟΝΑΔΑ Β ΙΩΣΙΜΗΣ Κ ΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ε ΘΝΙΚΟ Μ ΕΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ ΟΝΑΔΑ Β ΙΩΣΙΜΗΣ Κ ΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ε ΘΝΙΚΟ Μ ΕΤΣΟΒΙΟ Π ΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ ΟΝΑΔΑ Β ΙΩΣΙΜΗΣ Κ ΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Χάραξη συνδυασμένης πολεοδομικής και κυκλοφοριακής στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Πλέγμα επεμβάσεων εκατέρωθεν της Ζώνης των Σταθμών Λαρίσης Πελοποννήσου Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ -ΠΑΤΗΣΙΑ

Πλέγμα επεμβάσεων εκατέρωθεν της Ζώνης των Σταθμών Λαρίσης Πελοποννήσου Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ -ΠΑΤΗΣΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΟΖΑΝΗ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΕΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Ε.Μ.Π ΜΑΡΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Ε.Μ.Π ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Ε.Μ.Π ΛΑΣΚΑΡΗ ΑΝΝΑ, ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Ε.Μ.Π ΓΑΛΑΤΟΥΛΑ ΤΕΡΕΖΑ, ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΩΡ Ε.Μ.Π

Διαβάστε περισσότερα

Από το πρακτικό της 26/10/2012 συνεδρίασης ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου.

Από το πρακτικό της 26/10/2012 συνεδρίασης ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/0/0 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Συνεδρίαση 3 η της 6/0/0 Αρ. Απόφασης 5/0 Από το πρακτικό της 6/0/0 συνεδρίασης ΔΣ της Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ www.romvos.edu.gr ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1) Ο συγγραφέας αναφέρεται στην απαράµιλλη οµορφιά της Ελλάδας, καθώς επίσης και στον κίνδυνο καταστροφής της εξαιτίας του τουρισµού. Επισηµαίνει

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» Σίμος Δανιηλίδης Δήμαρχος Συκεών, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη 4 η Γενική Συνέλευση αποδήμων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη)

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Πολυκατοικία Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα Φωτογραφίες: Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ.

Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ. Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ. 1 1 1 1 1 1. ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ Πηγάδια, στοές, γαύριες, μηχανοστάσια Βοηθητικά οικήματα, κατοικίες εργατών 4 2 2. ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Μεταλλουργία. Παραγωγή, προώθηση, αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ OI ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Σε επίπεδο δράσεων, σχεδιασμού και προγραμματισμού έργων για τις εξαιρετικά υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Έρευνα που έγινε από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

3 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΑΣΙΖΗ ΓΚΟΥΜΠΙΟ. 4 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΣΙΕΝΑ ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ. 5η µέρα: ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ ΛΟΥΚΑ ΠΙΖΑ

3 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΑΣΙΖΗ ΓΚΟΥΜΠΙΟ. 4 η µέρα: ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ ΣΙΕΝΑ ΣΑΝ ΤΖΙΜΙΝΙΑΝΟ ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ. 5η µέρα: ΜΟΝΤΕΚΑΤΙΝΙ ΛΟΥΚΑ ΠΙΖΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΟΣΚΑΝΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΟΥΜΒΡΙΑ 8 µέρες / 7 νύχτες Περούτζια * Ασίζη * Γκούµπιο * Σιένα * Σαν Τζιµινιάνο * Μοντεκατίνι * Λούκα * Πίζα * Φλωρεντία * 1η µέρα: ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΡΑ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση Εργασίας «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης σε Σεισμό» Προδιαγραφές και Προσδιορισμός χώρων καταφυγής

Συνάντηση Εργασίας «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης σε Σεισμό» Προδιαγραφές και Προσδιορισμός χώρων καταφυγής Συνάντηση Εργασίας «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης σε Σεισμό» Προδιαγραφές και Προσδιορισμός χώρων καταφυγής Μαρία Πανουτσοπούλου Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc Προϊσταμένη Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ B. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ) Γ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ATHENS 2004 Δ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ-ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ) Α Διαμόρφωση Θαλάσσιου Μετώπου Θες/νικης.

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα