ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΓΟΝΟΥΛΗ. 2ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΤΑΞΗ Β

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΓΟΝΟΥΛΗ. 2ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΤΑΞΗ Β2 2011-12"

Transcript

1 ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΓΟΝΟΥΛΗ 2ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΤΑΞΗ Β

2 Μια µέρα ο ήλιος ξεπρόβαλλε λαµπρός και ο Σταγονούλης τον καληµέρισε χαρούµενος. Είχαν γίνει αχώριστοι φίλοι από εκείνο το πρώτο ταξίδι. Πολλές φορές µε τη βοήθεια του φίλου του είχε κάνει αυτό το ταξίδι και πάντα επέστρεφε στο σπίτι του. Ο ήλιος του έγνεψε µε το µάτι καληµέρα και του είπε: - Φίλε µου, είσαι έτοιµος για µια ακόµη περιπέτεια; - Ευχαρίστως, απάντησε ο Σταγονούλης.

3 Ξάπλωσε νωχελικά στην επιφάνεια του ωκεανού και άφησε τις ζεστές ακτίνες του ήλιου ν' αναλάβουν τα υπόλοιπα. Γρήγορα βρέθηκε στην αγκαλιά ενός κάτασπρου σύννεφου. Έσκυψε κάτω και θαύµασε τον όµορφο ωκεανό που βρισκόταν το σπίτι του. Ξεχώρισε τους φίλους του τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες. Πόσο τους αγαπούσε όλους και πόσο ευτυχισµένος ένιωθε κάθε φορά που επέστρεφε κοντά τους.!

4 Ξαφνικά, ο ουρανός µαύρισε και αστραπές έσχιζαν τον ουρανό. ε φοβάµαι πια σκέφτηκε ο Σταγονούλης και θα φτάσω γρηγορότερα στη µαµά µου που δεν την χαιρέτησα καθώς έφευγα. Ο Σταγονούλης ολοκάθαρος µαζί µε τις άλλες σταγόνες προχωρούσαν προς τη γη. Έπεσαν σε µια σπηλιά. Εδώ µέσα ήταν όλα σκοτεινά και ο Σταγονούλης ανυποµονούσε να βγει στο φως. Άκουσε ένα δυνατό θόρυβο και πήγε προς τα εκεί. Ήταν ένας καταρράχτης που οδηγούσε στο µεγάλο ποτάµι. Πήδησε µέσα και άφησε το ρεύµα του καταρράχτη να τον παρασύρει.

5 Ο ουρανός µετά τη σύντοµη νεροποντή καθάρισε και φάνηκε το ουράνιο τόξο. Όλα γύρω του ήταν λαµπρά και καθαρά. Τα βουνά πεντακάθαρα, τα δέντρα ανθισµένα, τα χωράφια καταπράσινα και τα παιδιά βουτούσαν ξένοιαστα στις όχθες του ποταµού και τάιζαν τα ψαράκια. Ήταν ευτυχισµένος και στροβιλίστηκε αρκετές φορές σφυρίζοντας χαρούµενα.

6 Τώρα περνούσαν από µια µεγάλη πολιτεία. Το ποτάµι ξαφνικά έγινε θολό και µύριζε ανυπόφορα. Τα ψάρια χάθηκαν και οι σταγόνες ήταν βρόµικες. Ο Σταγονούλης προσεκτικά σκαρφάλωσε σε ένα κλαδάκι που κυλούσε στο ποτάµι για να µη λερωθεί. εν την άντεχε τη βροµιά. Πλησίασε µια σταγόνα και ρώτησε να µάθει τι συµβαίνει. -Βλέπεις εκείνους τους σωλήνες; είπε η σταγόνα. Οι άνθρωποι µεταφέρουν στο ποτάµι τα απόβλητα των εργοστασίων τους και τα λύµατα των αποχετεύσεων και το µολύνουν. Ο Σταγονούλης γύρισε το βλέµµα του προς τα εκεί και έµεινε άναυδος. υο τεράστιοι σωλήνες έριχναν τα βρόµικα νερά τους στο ποτάµι και από µέσα έβγαιναν κατάµαυρες σταγόνες. Στενοχωρηµένος γύρισε το βλέµµα του αλλού και σκεφτόταν τι µπορούσε να κάνει για να βρει µια λύση. Σκεφτικός και προσπαθώντας να µη λερωθεί συνέχισε το ταξίδι του.

7 Το ποτάµι συνέχιζε το δρόµο του. Τώρα περνούσε από µια µεγάλη πεδιάδα. Όλα ήταν πάλι καταπράσινα και ο Σταγονούλης πίστεψε ότι το πρόβληµα ίσως να µην ήταν τόσο µεγάλο. -Μην ξεγελιέσαι τόσο εύκολα, του φώναξε η σταγόνα δίπλα του. ιάβασε τι γράφει η πινακίδα. Η πινακίδα έγραφε µε µεγάλα γράµµατα ότι το νερό είναι µολυσµένο. Ο Σταγονούλης απορηµένος ζήτησε να µάθει πως συνέβει αυτό. -Οι άνθρωποι, είπε η βρόµικη σταγόνα, δε νοιάζονται. Ραντίζουν τα χωράφια τους µε φυτοφάρµακα, µολύνουν όλα τα υπόγεια νερά και καταστρέφουν τα πάντα. Ακόµα και την ίδια τη ζωή τους γιατί όλα αυτά καταλήγουν στο πιάτο τους. Ο Σταγονούλης δεν άντεχε ν' ακούσει τίποτε άλλο. Έπρεπε να φτάσει γρήγορα στο σπίτι του να συµβουλευθεί τους φίλους του και να αποφασίσουν µαζί για να βρουν τη λύση.

8 Κολύµπησε όσο πιο γρήγορα και σε λίγο θα έφτανε στο σπίτι του. Πλησιάζοντας είδε τους ιππόκαµπους, τις µικρές γοργόνες και τη µητέρα του απελπισµένους να του φωνάζουν και να τον προτρέπουν να φύγει. Η καρδούλα του Σταγονούλη σφίχτηκε. εν την άντεχε τέτοια οικολογική καταστροφή. Χιλιάδες ψάρια κολληµένα σε µια τεράστια µαύρη πετρελαιοκηλίδα αργοπέθαιναν και ανάµεσά τους οι φίλοι του και η αγαπηµένη του µητέρα. Με τη βοήθεια των άλλων σταγόνων κατάφεραν να τραβήξουν τους φίλους του και τη µητέρα του από την πετρελαιοκηλίδα που απλωνόταν απειλητικά. Ήταν όλοι τους καταµουντζουρωµένοι, αλλά προς στιγµή είχαν ξεφύγει τον κίνδυνο.

9 Ο Σταγονούλης ανέπνευσε βαθιά τώρα που βρισκόταν µακριά από την πετρελαιοκηλίδα και φώναξε ενθουσιασµένος: -Το βρήκα! Ξέρω ποιος θα µας βοηθήσει! Οι µαθητές της Β2 τάξης του 2ου ηµοτικού σχολείου Πεύκων! Ο Σταγονούλης µαζί µε τους φίλους του και τις άλλες βρόµικες σταγόνες έτρεξαν γρήγορα στο σχολείο. Ο Σταγονούλης αν και στενοχωρηµένος, µόλις το αντίκρυσε συγκινήθηκε. Θυµήθηκε πόσο χαρούµενος ήταν πέρυσι που το επισκέφθηκε. Οι µαθητές της Α2 τάξης µίλησαν πολλές φορές για αυτόν. Τον ζωγράφισαν, τον κατασκεύασαν, τον έκαναν τραγούδι, θεατρικό και τόσα άλλα. Άθελα του ξέφυγε ένα δάκρυ. Ξεκίνησε για το ισόγειο, αλλά θυµήθηκε ότι τώρα οι φίλοι του ήταν στη Β2 τάξη και βρίσκονταν στον 1ο όροφο. Βρήκε την αίθουσα και όρµησε µέσα βιαστικός.

10 Η δασκάλα τους αµέσως κατάλαβε ότι κάτι του συµβαίνει και δε µίλησε. Τον είδε βρόµικο και ταραγµένο, τον πήρε στην παλάµη της και τον άφησε να τους πει τι συµβαίνει. Ο Σταγονούλης µιλούσε ασταµάτητα και προσπαθούσε να τους εξηγήσει. Τα παιδιά δεν άργησαν να καταλάβουν τι συµβαίνει. Γνώριζαν για τη µόλυνση και τη σπατάλη του νερού. Το είχαν συζητήσει πολλές φορές µε τη δασκάλα τους και προσπαθούσαν να βοηθήσουν. Έκαναν ανακύκλωση, µιλούσαν στους µεγάλους και δεν το σπαταλούσαν. εν περίµεναν ποτέ όµως να δουν το φίλο τους το Σταγονούλη σε αυτή την κατάσταση.

11 Συζήτησαν και γρήγορα πήραν τις αποφάσεις τους. Θα έγραφαν µηνύµατα και θα έφτιαχναν αφίσες για τη σπατάλη και τη µόλυνση του νερού. Ύστερα θα τα µοίραζαν παντού για να ευαισθητοποιήσουν τους µεγάλους. Το ίδιο πρόβληµα θα αντιµετωπίζουν και οι µαθητές από τις άλλες χώρες, πρότεινε ένα παιδί. Ίσως θα ήταν καλό να µεταφράζαµε τα µηνύµατα και στις άλλες γλώσσες και να ζητούσαµε από τα παιδιά των άλλων χωρών που συµµετέχουν στο πρόγραµµα Comenius να τα µοιράσουν παντού. Όλοι έµειναν ενθουσιασµένοι από αυτή την πρόταση και ο Σταγονούλης δεν µπορούσε να µη θαυµάσει για µια ακόµη φορά αυτούς τους µικρούς αγαπηµένους φίλους.

12 Γρήγορα βρέθηκαν χαρτόνια, µπογιές, µαρκαδόροι και όλοι στρώθηκαν στη δουλειά. Οι ιδέες δεν έλειπαν από αυτούς τους µικρούς συγγραφείς και γρήγορα ετοιµάστηκαν τα µηνύµατα και οι αφίσες. Η δασκάλα ανέλαβε να επικοινωνήσει µε τους συναδέλφους των άλλων χωρών για τη µετάφραση των µηνυµάτων και όλα τελείωσαν γρήγορα. Οι µαθητές, ο Σταγονούλης και οι άλλες σταγόνες γρήγορα βγήκαν στο δρόµο για να µοιράσουν τα µηνύµατα. Μαζί τους και οι γονείς των παιδιών που χαίρονταν µε την πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει και καταλάβαιναν πόσο δίκιο έχουν τα παιδιά τους. εν µπορούσαν να συνεχίσουν να καταστρέφουν το κόσµο. εν ήταν µόνο δικός τους, αλλά και των παιδιών τους. Πόσο ξεκάθαρα το λένε τα παιδιά στα µηνύµατά τους! Αυτοί γιατί είχαν τα µάτια τους κλειστά τόσο καιρό αναρωτιούνται.

13 Η κίνηση των µαθητών και του Σταγονούλη γρήγορα έγινε γνωστή. Μίλησαν γι' αυτή στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν να µάθουν για την ανακύκλωση και τη ρύπανση του νερού. Κάθε µέρα έβλεπες ανθρώπους να µη σπαταλούν το νερό, να κάνουν ανακύκλωση και να µην πετούν σκουπίδια στις θάλασσες και τα ποτάµια. Όλοι θορυβήθηκαν και άρχισαν να µιλούν για βιολογικούς καθαρισµούς και για µέτρα που θα πάρουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

14 υστυχώς όµως γρήγορα όλα ξεχάστηκαν και το νερό στο ποτάµι συνέχισε να είναι µολυσµένο. Τα ψάρια πέθαιναν, οι σταγόνες ήταν κατάµαυρες και το νερό µύριζε απαίσια. Ο Σταγονούλης πηγαινοερχόταν ανήσυχος και προσπαθούσε να βρει µε τα παιδιά τι άλλο µπορούσαν να κάνουν. Στο διάλειµµα βγήκαν έξω να σκεφτούν. Ξάπλωσαν στο χορτάρι και µιλούσαν. Ο ήλιος τον χαιρέτησε από ψηλά, όµως ο Σταγονούλης δεν είχε διάθεση για παιχνίδια. Ο ήλιος έστειλε την πιο καυτή ακτίνα και κάτι ψιθύρισε στο Σταγονούλη. Αµέσως πετάχτηκε όρθιος και φώναξε χαρούµενος. Αυτή τη φορά το σχέδιό µας θα πετύχει είπε αποφασιστικά γιατί θα µας βοηθήσει ο ήλιος και η βροχή.

15 Από εκείνη τη στιγµή ο ήλιος πρόβαλλε καθηµερινά και πιο ζεστός. Οι καυτές του ακτίνες έκαιγαν τα δέντρα και τα λουλούδια. Το νερό στις λίµνες και στα ποτάµια εξατµιζόταν γρήγορα. Τα αποθέµατα νερού τελείωσαν, οι πηγές στέγνωσαν, το χορτάρι µαράθηκε και άνθρωποι και ζώα διψούσαν. Έψαχναν παντού για νερό και κάθε σταγόνα τη θεωρούσαν πολύτιµη και την πρόσεχαν σαν τα µάτια τους. Μάταια κοίταζαν προς τον ουρανό και περίµεναν τη βροχούλα. Αυτή είχε συµφωνήσει µε τον ήλιο να βοηθήσει τα παιδιά στον αγώνα τους.

16 Οι άνθρωποι γρήγορα µετάνιωσαν για ότι έκαναν και έτρεξαν γρήγορα στο σχολείο των Πεύκων να βρουν τους µαθητές και το Σταγονούλη και να τους ζητήσουν συγγνώµη. Ο Σταγονούλης τους άκουσε προσεκτικά, είδε τα έργα που είχαν αναλάβει πιο σοβαρά τώρα και αποφάσισε να ζητήσει από τον ήλιο και τη βροχή να σταµατήσουν το σχέδιό τους. Εξάλλου και αυτός λυπόταν µε ότι συνέβαινε γύρω του. Έβλεπε τους φίλους του να µην έχουν δύναµη να παίζουν µαζί του, τα ζώα και τα φυτά να υποφέρουν και όλη η φύση να είναι βρόµικη. Ακόµη και ο ίδιος έµενε κλεισµένος µέσα για να µην εξατµιστεί από τις καυτές ακτίνες του ήλιου και είχε επιθυµήσει να κάνει πάλι το αγαπηµένο του ταξίδι. Είπε σε όλους να γυρίσουν στα σπίτια τους ήσυχοι και αν κάνουν έργα τα λόγια τους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Γύρισε τότε το βλέµµα του προς τον ήλιο και εκείνος αµέσως κατάλαβε.

17 Γρήγορα ο ήλιος κρύφτηκε, η βροχή µάζεψε τα σύννεφα και άρχισε να βρέχει σιγανά και ρυθµικά για πολλές µέρες. Τα ζώα δεν έτρεξαν να κρυφτούν και οι µαµάδες δε φώναζαν τα παιδιά να µπουν µέσα να µην κρυώσουν. Μάλιστα βγήκαν κι αυτές έξω κι άρχισαν όλοι µαζί να χορεύουν το χορό της βροχής. Γρήγορα οι δρόµοι ξεπλύθηκαν, η πλάση πρασίνισε και όλοι ήταν χαρούµενοι και ευτυχισµένοι. Ποτέ πια δε θα ξεχνούσαν ότι έγινε και θα προστάτευαν το νερό γιατί είναι πηγή ζωής.

18 Στο σχολείο έγινε µεγάλη γιορτή. Ο Σταγονούλης δε χόρταινε να βλέπει τους φίλους του να πηγαινοέρχονται και να δίνουν συµβουλές σε όλους. Ελάτε, τους είπε να πάµε κι εµείς έξω να χορέψουµε και να ξεπλυθούµε. Σε λίγο θα βγει πάλι ο ήλιος και θα πρέπει να συνεχίσω το ταξίδι µου. Βγήκαν έξω και χόρεψαν µέχρι που σταµάτησε η βροχή. Σε λίγο ένα φωτεινό ουράνιο τόξο απλώθηκε πέρα ως πέρα φέρνοντας τη γαλήνη σ' όλη την πολιτεία. Ο Σταγονούλης χαιρέτησε τα παιδιά και στράφηκε προς τον ήλιο. Ήταν ώρα να πηγαίνει. Είδε την πολιτεία κάτω να λάµπει καθαρή και ευτυχισµένη και χαµογέλασε. Πόσο διαφορετικά ήταν όλα τώρα! Αγκάλιασε µε το βλέµµα του για µια ακόµη φορά τους φίλους του και έκλεισε τα µάτια του. Ήταν κουρασµένος, µα τόσο ευτυχισµένος!

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα οικολογικό παραμύθι από το Δ3... ΕΝΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ένα οικολογικό παραμύθι από το Δ3... ΕΝΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Ένα οικολογικό παραμύθι από το Δ3... ΕΝΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ- ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: (οι μαθητές του Δ3) Θεργιάκη- Βρέντζου Ζαχαρένια Μανιός Γεώργιος Νταγιάννης Ορέστης Ορφανουδάκης Ιωάννης Πανεθυμιτάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το θαύμα των Χριστουγέννων

Το θαύμα των Χριστουγέννων Το θαύμα των Χριστουγέννων Α. Καραστρατής Το Θαύμα των Χριστουγέννων Ντρρρρρίίίίίίννννν!!!!!!!! Το κουδούνι του σχολείου σήμανε το τέλος της πρώτης μέρας της νέας σχολικής χρονιάς. Τα πιτσιρίκια ξεχύθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι μαζί!

στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι μαζί! 1 «Παππού, ονειρεύτηκα έναν άγγελο με χρυσά φτερά! Χόρευε πάνω στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Περιεχόμενα περιπετειών!! Μια τρομερή περιπέτεια στον Αποσελέμη Γιάννης Τσουκάκης Το κάστρο του Ερωδιού......Γιάννης Μεσσανάκης Μια φανταστική παρέα στον Αποσελέμη....Γκλεντίσα Κόλα Η χελώνα και ο πελαργός.κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι ιεύθυνση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής 2010-2011 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σταυρούλα Λιακοπούλου Λύκειο Καπανδριτίου 2295052160 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σήµερα το πρωί είχα πολλή όρεξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Εύη Ντινοπούλου, φιλόλογος, καθηγήτρια του ΜΣΚ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Εύη Ντινοπούλου, φιλόλογος, καθηγήτρια του ΜΣΚ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Εθνικού Σταδίου 16, Παραλία, Καλαμάτα, 24100 Τηλέφωνο-φαξ: 27210-96966 Μail : mail@gym-mous-kalam.mes.sch.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΓΙΟΥ 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Γ ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «Σ ΑΓΑΠΩ... ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ» Όλα άρχισαν πριν ένα χρόνο.

1 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΓΙΟΥ 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Γ ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «Σ ΑΓΑΠΩ... ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ» Όλα άρχισαν πριν ένα χρόνο. 1 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΓΙΟΥ 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Γ ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «Σ ΑΓΑΠΩ... ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ» Όλα άρχισαν πριν ένα χρόνο. Ένα πανέμορφο βράδυ του Αυγούστου ζεστό και εξίσου φωτεινό. Ήμουν σ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ

3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ 3 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ «Τι συμβαίνει;» Σκέφτηκε η Ελευθερία μόλις συνήλθε. Προσπάθησε να σηκωθεί, όμως ένοιωθε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ήταν τα παραμύθια των παιδιών!!!

Μια φορά και έναν καιρό ήταν τα παραμύθια των παιδιών!!! Μια φορά κι έναν καιρό ήταν. τα παραμύθια των παιδιών!!! Δεύτερος Τόμος Στ1 τμήμα Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων Πατρών Πάτρα 2014 [1] I.S.B.N. 978-960-93-5968-9 [2] Με λίγα λόγια Έπειτα από τη συγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ» Στην οδό Ονείρων 9, σε ένα απόμακρο μέρος έξω

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ» Στην οδό Ονείρων 9, σε ένα απόμακρο μέρος έξω 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ» Στην οδό Ονείρων 9, σε ένα απόμακρο μέρος έξω από την πόλη, ζούσε μια οικογένεια που δεν είχε ιδιαίτερες

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο)

O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο) O φίλος που με γιάτρεψε - Eλισάβετ Mαλιαρά και Kων/νου-Zώη Tσαγανού (Α Βραβείο) Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στις αρχές Ιουλίου, ο οχτάχρονος Φίλιππος επισκέπτεται για μια ακόμα φορά το νοσοκομείο. Έπρεπε

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη Ευρώπης Ευρώπης της αστέρια Τα Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/greece e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Ν. Κουβουτσάκης

Παναγιώτης Ν. Κουβουτσάκης Η «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΥΒΟΥΤΣΑΚΗ» είναι κοινωφελής, µη κερδοσκοπικός οργανισµός, που µετέχει ενεργά στην ανάπτυξη, καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των εικαστικών τεχνών. Το παιδί αποτελεί βασικό άξονα δραστηριοποίησής

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών

Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών Οι παρακάτω ιστορίες γράφτηκαν από μικρές ομάδες νηπιαγωγών στις επιμορφωτικές συναντήσεις του πρώτου τριμήνου. Στόχος ήταν η εμπλοκή των νηπιαγωγών με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ Ήταν κάποτε σε μια μακρινή χώρα ένας πολύ πλούσιος βασιλιάς. Είχε τόση μεγάλη περιουσία που θα μπορούσαν να ζήσουν πολλές γενιές πλουσιοπάροχα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

22 Fairy tales. 22 Παραμύθια

22 Fairy tales. 22 Παραμύθια 22 Fairy tales Published in electronic format by Errikos Kalyvas (www.errikos.gr) at Smashwords Copyright 2011 Errikos Kalyvas e-book version of 16/1/2012 (corrected) Smashwords Edition, License Notes

Διαβάστε περισσότερα

Ο Άνθρωπος και η Μαγική Μελωδία

Ο Άνθρωπος και η Μαγική Μελωδία Kατερίνα Αμυγδαλοπούλου, Δ Δημοτικού, 2o Τοπάλειο Δημοτικό Βόλου 13ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παραμυθιού Ο Άνθρωπος και η Μαγική Μελωδία Ήταν μια φορά ένας Άνθρωπος που έλεγε ότι ήτανε Μάγος. Όπου κι αν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ Ήταν κάποτε σε μια μακρινή χώρα ένας πολύ πλούσιος βασιλιάς. Είχε τόση μεγάλη περιουσία που θα μπορούσαν να ζήσουν πολλές γενιές πλουσιοπάροχα. Ο βασιλιάς

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΗΡΩΑΣ Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Χαιρετισμός Δημάρχου Μήτρακα Ελενας ΣΤ Δημοτικού 2 ο Δημοτικό Σχολείο Το να δίνεις χαρά στα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είναι

Διαβάστε περισσότερα