Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης"

Transcript

1 Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ Ψήγματα Μνήμης Φωτογραφίες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, 2011 Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου

2 Ένα πρωινό του 1958 στη Θάσο ο Κλείτος Κύρου πήρε ένα σεντόνι και ένα καπέλο, έστησε τη μηχανή και ζήτησε από τη γυναίκα του να τον φωτογραφίσει. Όταν οι ντόπιοι ρώτησαν ποιός είναι εκείνη απάντησε: «Είναι από καιρό φευγάτος.» Όσο για το ερώτημα τί του άρεσε να φωτογραφίζει, απαντάει η Φιλιώ Κύρου: «Τα πάντα. Η ανάγκη του Κλείτου να εκφραστεί δεν μπορούσε να περιοριστεί μόνο στα νοήματα, στις λέξεις της ποιήσής του. Χρειαζόταν και τα νοήματα και τις λέξεις των εικόνων» Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε να πορευτούμε μέσα από τις φωτογραφίες και τους στίχους στη ζωή του Κλείτου Κύρου, ενός φωτογράφου του χρόνου, όπως τον αποκάλεσαν.

3 Ο Κλείτος Κύρου γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1921 στη Θεσσαλονίκη όπου και έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του. Αποφοίτησε από το αμερικάνικο κολλέγιο Ανατόλια και σπούδασε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της Κατοχής ήταν μέλος της ομάδας φοιτητών που εξέδιδε το περιοδικό Ξεκίνημα. Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών και είχε ενεργό ανάμειξη στους κοινωνικούς αγώνες στα χρόνια που ακολούθησαν. Εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Κ.Θ.Β.Ε. ( ). Ασχολήθηκε με την ποίηση, τη μετάφραση, το θέατρο, τη φωτογραφία και την κριτική του κινηματογράφου. Το 1988 του απενεμήθη το Β Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Τα πουλιά και η αφύπνιση, το οποίο δεν δέχτηκε. Το 1992 βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του έργου του Μάρλοου Δόκτωρ Φάουστους και το 1994 του απενεμήθη το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για την τραγωδία του Σέλλεϋ Οι Τσέντσι. Το 2005 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε για το σύνολο του ποιητικού του έργου το Βραβείο Ουράνη. Θα καταντήσεις αρχειοθέτης Να ταξινομείς σχολαστικά Γράμματα αποκόμματα Θαλασσινά αποβράσματα Φωτογραφίες

4 Η οικογένεια στο σπίτι του παππού Δημήτρη Κύρου το 1927

5 Τα πρώτα χρόνια Ο Κλείτος Κύρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 Αυγούστου του Οι γονείς του Κλείτου Κύρου Ο Κλείτος Κύρου με τον πατέρα του

6 Ο πατέρας του Κλείτου Κύρου επιστρέφοντας από την Αμερική υπήρξε ο πρώτος αντιπρόσωπος της Ford. Από την Αμερική έφερε μαζί του δύο φωτογραφικές μηχανές τις οποίες χρησιμοποίησε ο Κύρου για να φωτογραφίσει τον Ζαχαριάδη και την απεργία πείνας του Αργότερα με τη δική του μηχανή και με κίνδυνο της ζωής του απαθανάτισε τη γερμανική κατοχή.

7 Ο Κλείττος Κύρου στο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο, ΣΤ Τάξη, 1932

8 Κατά τη χρονική περίοδο φοιτά στο κολλέγιο Ανατόλια, όπου περνάει αξέχαστα χρόνια και εκδίδει και τη μαθητική εφημερίδα με τίτλο Βεντούζα.

9

10 Παραινέσεις (1972) Τώρα πια δεν ενδείκνυται Η προσφυγή στις παλιές φωτογραφίες Η ζωή έχει τόσες μεταπτώσεις Μη διαβάζετε αφιερώσεις αιώνιας φιλίας ή αγάπης Μη βλέπετε γνωστούς σας καλοβαλμένους και αρυτίδωτους Λες και θα ξεκινήσουν για το μεγάλο γλέντι Αποφύγετε κάθε σας περιπλάνηση σε φωτογραφίες παλιές μην ταράζετε τη μακάρια γαλήνη τους Είναι σαφές ότι ξέρουν να εκδικούνται Από τα μαθητικά χρόνια. Πρώτος από αριστερά, όρθιος, ο Γιώργος Γαβριήλογλου. Πέμπτος από αριστερά, όρθιος, ο Κύρου Στο συγκεκριμένο ποίημα, είναι διάχυτη η απογοήτευσή του για τις ελπίδες και όνειρα μιας νιότης Που, παρόλο τον αγώνα που δόθηκε, διαψεύσθηκαν.

11 Παραθαλάσσιο κέντρο Καρέκλες και τραπέζια ξέχειλα από κόσμο Μουσική χειροκροτήματα Ο μαέστρος υποκλίνεται ευγενικά Τα παιδιά τρέχουν Στη θάλασσα σέρνονται φώτα Τραγούδια (Νιώθουμε ξένοι Νιώθουμε μόνοι πολύ μόνοι) Ποιος θα μας σώσει Ποιος θα μας ξεκουράσει Κατά πού να γυρίσουμε (Είμαστε νικημένοι Και τόσες Κυριακές μπροστά μας) Από τη συλλογή Αναζήτηση (1949) Από τα μαθητικά χρόνια. Πρώτος από τα αριστερά ο Κύρου.

12 Το 1936 σε ηλικία μόλις 15 χρονών ο Κλείτος απαθανατίζει ένα συλλαλητήριο στη λεωφόρο Στρατού της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας από νωρίς τον κοινωνικό προβληματισμό του. Τις ημέρες εκείνες και με αφορμή μια γενικευμένη απεργία στη Θεσσαλονίκη, δυνάμεις της χωροφυλακής επιτέθηκαν σε απεργούς και τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Παραταύτα οι απεργοί συνέχισαν τις διαμαρτυρίες με τη συνδρομή και την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας που αψήφησε τις δυνάμεις καταστολής.

13 Οι φωτογραφίες αυτές, μαζί με άλλες από την περίοδο της Κατοχής, τραβήχτηκαν με κίνδυνο της ζωής του Κύρου και αργότερα δημοσιεύτηκαν στον τύπο χωρίς αναφορά στο όνομά του, γεγονός που τον πίκρανε.

14 Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα Στη δεκαετία του 1950 άρχισε να ταξιδεύει, να ασχολείται πιο συστηματικά με τη φωτογραφία και να εμπνέεται από το φυσικό περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου. Φύλλα ενός χιλιοδιαβασμένου βιβλίου που ξαναγυρίζουν Μέρες μιας άλλης ζωής χωρίς δικαίωση Πικρία Αλόννησος 1964, αλώνισμα Από τη συλλογή Σε πρώτο πρόσωπο (1957)

15 Οχρίδα 1963

16 Λέσβος 1961

17 Άγιον Όρος 1959 Ο Κύρου επισκεπτόταν συχνά τη μοναστική πολιτεία.

18 Ένα ταξίδι τελείωσε { } Κι ολονυχτίς υφαίνουμε τον σάλαγο της φλύαρής μας μνήμης Άγιον Όρος, 1968

19 Σε αυτή τη φωτογραφική ενότητα, καταγράφει εικόνες μιας χώρας που ακόμα κρατάει την αυθεντικότητά της και δεν έχει παραδοθεί στο μαζικό τουρισμό.

20 Θα ξαναγυρίσουμε Όταν οι ελιές θα ντύνουν στο χρυσάφι τα γέρικα όνειρά τους Όταν τα μελτέμια θα κινούν να χαϊδέψουν τις εφήμερες πεζολογίες του νησιού Όταν δυο μάτια σκοπελίτικα θα φωτιστούν απ τη χαρά του γυρισμού Τούτο το καλοκαίρι είτε το άλλο που θα ρθει Δεν έχει σημασία πότε Κάποιο καλοκαίρι τέλος πάντων θα ξαναγυρίσουμε Από τη συλλογή Αναζήτηση Αναμνήσεις μιας αμφίβολης εποχής (1949) Σκύρος 1964

21 «Γεωμετρία του Άσπρου και του Μαύρου-Νάξος» Με τη συγκεκριμένη φωτογραφία κερδίζει το γ βραβείο στην 11 η Πανελλήνιο Έκθεση Τουριστικών Φωτογραφιών.

22 Περίχωρα Θεσσαλονίκης 1970 Καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του απαθανατίζει σκηνές από την πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, καταγράφοντας περίεργα στιγμιότυπα.

23 Θεσσαλονίκη

24 Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης 1940

25 Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης 1956

26 ΣΠΟΥΔΗ ΕΝΑΤΗ και ιδού άγνωστα τώρα τοπία διαγράφονται Γύρω σου σχήματα επίπεδα Ένας βαρύς ουρανός δίχως όνειρα Τώρα δε βλέπεις Σαν τα παιδιά Είναι το τέλος των παραισθήσεων Θεσσαλονίκη 1989 (χειρόγραφο προσχέδιο)

27 Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό Ισραήλ 1968

28 Παρίσι 1981

29 Βουδαπέστη 1965

30 Ο Κλείτος Κύρου συχνά φωτογραφίζει τους φίλους και την οικογένειά του με εύθυμη διάθεση, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη πλευρά του στο αναγνωστικό του κοινό, που έχει σχηματίσει άλλη εικόνα από τον τρόπο γραφής του. Μανόλης Αναγνωστάκης. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Εντευκτήριο 6 τον Απρίλιο του Ο Μανόλης Αναγνωστάκης στις φυλακές Επταπυργίου μεταξύ 1948 και 1951.

31 Ο Γιάννης Σβορώνος τη δεκαετία του 40. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα.

32 Η συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη

33 Ο σκηνοθέτης Κάρολος Κουν το 1957

34 Ο Αλέξανδρος Αργυρίου το 1965

35 Η ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη και ο σκηνοθέτης Πέλος Κατσέλης,

36 Η Π. Φωτιάδη και ο Θ. Φωτιάδης δεκαετία του 50.

37 Η γυναίκα του Κλείτου Φιλιώ Κύρου το 1963

38 Η Φιλιώ Κύρου, τέλη της δεκαετίας του 1950

39 Σ' είδα να γελάς Σε είδα να γελάς την αυγή σ' ερημικά καταφύγια Κομματιάζοντας έναν ύπνο δίχως όνειρα έναν ύπνο χωρίς δάκρυα Το 'ξερα πως στον πρώτο σταθμό θα βουρκώναν τα μάτια μου Στον επόμενο θα 'βγαζες από το μυστικό συρτάρι εκείνες τις φωτογραφίες δαγκώνοντας το χείλι Μου 'λεγες πως το κάθε αστέρι δείχνει τη σωστή του κατεύθυνση Τι σημασία κι αν ο δρόμος μας δεν ήταν ο αληθινός Γι' αυτό λοιπόν μη νοιάζεσαι για τη βροντή που σέρνεται κατά το πέλαγο Μα συνερίσου εμάς που τυραννά η λειψονεριά Μια μέρα θα βρεθεί δικαίωση σ' αυτήν την ιστορία Από τη συλλογή Σε πρώτο πρόσωπο (1957) Η κόρη του, Ελένη Κύρου, με τον γάτο της οικογένειας, 1983.

40 Ο Κύρου φωτογράφιζε συχνά γκράφιτι, συνθήματα τοίχων και επιγραφές. Στις φωτογραφίες αυτές συνήθως αναζητεί το ευτράπελο, το ευφάνταστο και συχνά το ανορθόγραφο.

41 Ο Κλείτος Κύρου άφησε πίσω του ένα πολύ σημαντικό ποιητικό και μεταφραστικό έργο για το οποίο βραβεύτηκε.

42

43

44 Κάστρο Πλαταμώνα, χειμώνας Ασκήσεις μνήμης Ο Μάης του '68 Ο Δεκέμβρης του '44 Πιο πρόσφατος ο Νοέμβρης του '73 Σήμερα ενδείξεις μόνο χρονολογικές Κι οι επίγονοι επιλήσμονες σαν πάντα Μη βάζετε πια σημάδια σε λέξεις Σε σπίτια ερειπωμένα ή σε τραγούδια παλιά Πάντα θα βρίσκετε το δρόμο σας Και πάντα θα τον χάνετε Αναζητώντας κάθε τόσο καινούργιους θεούς Από τη συλλογή Περίοδος χάριτος και άλλα ποιήματα (1992) Σε όλη του τη ζωή ο Κύρου προσπάθησε να κατανοήσει και να ερμηνεύσει του κόσμο μέσα από τη γραφή και τη φωτογραφία και να υπηρετήσει με συνέπεια τα πολιτικά και κοινωνικά πιστεύω του. Με το λόγο και τις πράξεις του αντιστάθηκε και πάλεψε για ένα πιο δίκαιο κόσμο αλλά τόλμησε συνάμα να καταγράψει την ήττα των συλλογικών οραμάτων.

45 ΚΡΑΥΓΗ ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ Μιλώ με σπασμένη φωνή δεν εκλιπαρώ Τον οίκτο σας μέσα μου μιλούν χιλιάδες στόματα Που κάποτε φώναζαν οργισμένα στον ήλιο Μια γενιά που έψελνε τα δικαιώματά της Κουνώντας λάβαρα πανηγυριού σειώντας σπαθιά Γράφοντας στίχους εξαίσιους μιας πρώτης νεότητας.. Μικρά παιδιά που αφέθηκαν στο έλεος τ ουρανού Η γενιά μου ήταν μια αστραπή που πνίγηκε Η βροντή της η γενιά μου καταδιώχτηκε Τώρα τα καταλάβαμε όλα καταλάβαμε Τη δύναμή μας και για τούτο μιλώ Με σπασμένη φωνή που κλαίει Κάθε φορά στη θύμησή τους. Aπό τη συλλογή Κραυγές της νύχτας

46 Πάντα θα βρίσκετε το δρόμο σας Και πάντα θα τον χάνετε Αναζητώντας κάθε τόσο καινούργιους θεούς Πως αντιλαμβάνεσαι τους συγκεκριμένους στίχους του Κλείτου Κύρου;

47 Το εκπαιδευτικό έντυπο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης: Κλείτος Κύρου, Ψήγματα Μνήμης, Φωτογραφίες Κείμενα και επιλογή υλικού: Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης - Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Αθήνα 2011

Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.χ.

Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.χ. Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.χ. Α Μανόλης Αναγνωστάκης Π Ρ Ο Τ Σ Η Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Γ Λυκείου Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Σ Θεσσαλονίκη, 1960 Μανόλης Αναγνωστάκης: Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ & ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ EΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ Γραμμή αναγνωστών: 80011-646464 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL Βιβλία για ενηλίκους ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο. Το παραμύθι της ζωής μου

Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο. Το παραμύθι της ζωής μου Aλκη Ζεη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο Το παραμύθι της ζωής μου Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των πρώτων είκοσι πέντε χρόνων της ζωής της. Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μέσα από τη συναρπαστική της αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Βιβλία του συγγραφέα: 32245 Αισιοδοξία Ευχαριστώ, θα πάρω! (2013), σελ. 31

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Βιβλία του συγγραφέα: 32245 Αισιοδοξία Ευχαριστώ, θα πάρω! (2013), σελ. 31 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Βάσια Ακαρέπη Τόπος καταγωγής: Κάτω Κεράσοβο Αγρινίου Τόπος διαμονής: Αθήνα (Κορυδαλλός) Βιβλία της συγγραφέως: 35326 Μια νύχτα που κράτησε χρόνια (2013), σελ. 7 Άγγελος Ζαχαρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ - ΑΡΧΕΣ - ΣΤΟΧΟΙ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ - ΑΡΧΕΣ - ΣΤΟΧΟΙ 02 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ - ΑΡΧΕΣ - ΣΤΟΧΟΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ: Ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» είναι ένας φιλανθρωπικός φορέας, με έδρα την Κατερίνη, και γραφείο στο Los Angeles των Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ: Εκδόσεις Δρομολόγιο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ: Η απάντηση του Ασημάκη στον Ρένο 5 ΑΛΕΞΗΣ ΖΗΡΑΣ: Ο Μανόλης Αναγνωστάκης κι ο Ρένος Αποστολίδης στα Ηλύσια Πεδία 7 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΓΕΡΗΣ: Καβάλα: Η «περίεργη

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου»

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» όκτωβριόσ 2013 ΔώρεΑΝ με ΤηΝ ΠελΟΠΟΝΝησΟ και μετα, στα ΠεριΠΤερΑ 0,50 Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» Γιαννησ μπέχρακησ «Ο κίνδυνος είναι κομμάτι της δουλειάς μου, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Απριλίου 2011 Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο παιδί που έγινε μεγάλος γιατρός και παράδειγμα για τους νεότερους

Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Απριλίου 2011 Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο παιδί που έγινε μεγάλος γιατρός και παράδειγμα για τους νεότερους ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Απριλίου 2011 Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο παιδί που έγινε μεγάλος γιατρός και παράδειγμα για τους νεότερους 2 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Δρ. Μιχαήλ Γαβριήλ: Το πάμπτωχο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Κυριακή Ματσούκα, Γ1

Γράφει: Κυριακή Ματσούκα, Γ1 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 8 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ το ανάγνωσμα ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ» Ώρα να μάθουμε από τα λάθη μας Καιρός να γράψουμε την Ιστορία μας! Σκίτσο: Ελένη Φωτιάδου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 19 Οκτωβρίου 2013 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 19 Οκτωβρίου 2013 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ διαδρομές ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Τα Νεώρια ως... Σχολή Καλών Τεχνών 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ diadromes@haniotika-nea.gr διαδρομές ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΕΚΔΟΣΗ 19Οκτωβρίου2013 ~ editorial

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Κοτζιάς, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αλέξανδρος Κοτζιάς, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1585_011KP_GOBES_Layout 1 25/05/2011 2:33 μ.μ. Page 1 Αρβυλάκια, λουστρινένιες γόβες, καλοκαιρινά πέδιλα, μια παρέα φοιτητών και συνάμα παπουτσιών, μας σεργιανίζουν στα σκληρά χρόνια της Κατοχής και της

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

Το Γράµµα Έτος IΑ, αριθ. 63

Το Γράµµα Έτος IΑ, αριθ. 63 Το Γράµµα Έτος IΑ, αριθ. 63 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟ ΙΚΟ ΕΚ Ι ΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚ ΟΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ : Ο ΟΣ ΤΕΩ 1, ΠΑΤΗΣΙΑ, Τ.Κ. 11142, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛΕΦ. 210 2912340 ΟΚΤΩΒ.-ΝΟΕΜΒ. 2004

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 9 Νοεμβρίου 2013 ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ ΧΤΥΠΑ ΝΩΡΙΣ...

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 9 Νοεμβρίου 2013 ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ ΧΤΥΠΑ ΝΩΡΙΣ... διαδρο ές διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ /ΙΣΤΟΡΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΚΗΣ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ ΧΤΥΠΑ ΝΩΡΙΣ... Νυχτερινή βάρδια 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ diadromes@haniotika-nea.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ξαναγράφουμε την ιστορία της ΠΕΤ -ΟΤΕ. Η δράση του σωματείου μας σε όλα τα επίπεδα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤ - ΟΤΕ

Ξαναγράφουμε την ιστορία της ΠΕΤ -ΟΤΕ. Η δράση του σωματείου μας σε όλα τα επίπεδα ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤ - ΟΤΕ ΚΕΜΠ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 4523 ΕΝΤΥΠΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ 1971/05 ΚΕΜΠ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤ - ΟΤΕ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 34 ΑΘΗΝΑ 104 32 Τηλ: 210 5241576-9 Αρ. φύλλου 253 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

«Οι θυσιεσ θα πιασουν τοπο»

«Οι θυσιεσ θα πιασουν τοπο» .. νοεμβριοσ 2012 ετοσ 14ο αρ. ΦυΛΛΟυ 155 νεα περιοδοσ εδρα DUSSELDORF Ο Γκασταρμπάιτερ, το ελληνικό ελαιόλαδο Ψηφιακό μνημείο ήταν ο εργάτης στη γερμανική αγορά *04 ποντιακού ελληνισμού *06 που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ «Εχω υπάρξει και ρεμάλι χαμένο»

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ «Εχω υπάρξει και ρεμάλι χαμένο» ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ «Εχω υπάρξει και ρεμάλι χαμένο» 6 Εικόνες με το φακό των Γιάννη Κυλπάση και Βασίλη Παπαϊωάννου 10 Editorial / Κάθε τεύχος και μια χειρονομία Ένθετη περιοδική έκδοση της Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;»

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;» Σχολική Χρονιά 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εθελοντισμός σ. 1 Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά του κάθε ανθρώπου. Η έννοια του εθελοντισμού είναι η ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας που ο καθένας μας

Διαβάστε περισσότερα

Καλό καλοκαίρι! Ραντεβού το Σεπτέμβρη

Καλό καλοκαίρι! Ραντεβού το Σεπτέμβρη ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 25 Καλό καλοκαίρι! Ραντεβού το Σεπτέμβρη 4Απολογισμός μελών του Συλλόγου που... «αποφοιτούν» 8 Ασφαλής οδική συμπεριφορά 14 Ι Μαθητικό συμπόσιο ASP net UNESCO 20 Εκλογές Δ.Σ. Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Η αντισύλληψη στα χρόνια της εφηβείας

Η αντισύλληψη στα χρόνια της εφηβείας ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ 13 Η αντισύλληψη στα χρόνια της εφηβείας Αντισυλληπτικό χάπι: Συνήθως δεν συστήνεται σε γυναίκες κάτω των 18 ετών Σ Ησεξουαλική ωρίμανση κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι κομβική για

Διαβάστε περισσότερα

δημιουργία ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ΤΕΥΧΟΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - MAΪΟΣ 2014 Aφιέρωμα: «Βιβλίο»

δημιουργία ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ΤΕΥΧΟΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - MAΪΟΣ 2014 Aφιέρωμα: «Βιβλίο» δημιουργία ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ΤΕΥΧΟΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - MAΪΟΣ 2014 Aφιέρωμα: «Βιβλίο» Εικαστικά έργα των μαθητών μας A' Γυμνασίου - Ελληνικός Πολιτισμός Λευτέρης Βερούχης A'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2008 Βρήκα τις σελίδες που ακολουθούν μέσα στο βιβλίο μου «Ημέρες Βελονισμού και Laser» του 1993. Τις ανέσυρα γιατί αυτές αποτελούν ένα κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 4 Απριλίου 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΑΤ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 4 Απριλίου 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΑΤ διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΑΤ διαδρομές διαδρο ές διαδρομές γιορτάζουν 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 4 Aπριλίου 2015 diadromes@haniotika-nea.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ 1 Εισαγωγή Τι είναι Ένα βιβλίο εισαγωγικό για τη φωτογραφία. Έχει μέσα του όσα θεωρώ ως απαραίτητα για να ξεκινήσει κάποια/ος σωστά, με ασφάλεια, εύκολα και

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2013 / Τεύχος 7ο / Διανέμεται δωρεάν Περιοδική έκδοση του Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. αλληλεγγύη. Με συνεντεύξεις των:

Δεκέμβριος 2013 / Τεύχος 7ο / Διανέμεται δωρεάν Περιοδική έκδοση του Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. αλληλεγγύη. Με συνεντεύξεις των: Δεκέμβριος 2013 / Τεύχος 7ο / Διανέμεται δωρεάν Περιοδική έκδοση του Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ αλληλεγγύη Με συνεντεύξεις των: Τίτου Πατρίκιου, Ειρήνης Ταχατάκη, Γεωργίου Μαρκάκη Και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί,

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί, ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Γυμνή διαμαρτυρία από εκπροσώπους του κινήματος Femen. Σκηνή από την ταινία Καθημερινή επανάσταση, των αδελφών Ριαχί, που καταγράφει τους τρόπους και τα επιτεύγματα της πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΓΩΝΗΣ

ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΓΩΝΗΣ ΙΛΙΟΝ 77 ΚΩΔΙΚΟΣ: 214045 ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΙ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΥΜΗ TΡΙΜΗΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΩΝ - ΔΕNΔΡΩΝ ΚΥΜΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ετος ίδρυσης 1977 - Γραφεία: Ανδρονιάνοι Κύμης Εύβοιας

Διαβάστε περισσότερα

www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο

www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο κύτταρο Ιερισσού www.kyttaro.eu πολιτισμικό περιοδικό έντυπο Τεύχος 05/2011 1934, ο θίασος της "Γκόλφω" επι σκηνής [φωτογραφία της Μ. Σακελλαρίου] Το θέατρο στην Ιερισσό ΜΕΡΟΣ Α Κείμενο : Δημήτριος Χρυσούλης

Διαβάστε περισσότερα