Υποκλοπή επικοινωνιών, παρακολούθηση τηλεφώνων και μυστική παρακολούθηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υποκλοπή επικοινωνιών, παρακολούθηση τηλεφώνων και μυστική παρακολούθηση"

Transcript

1 Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθωπίνων Δικαιωμάτων Προστασία Προσωπικών Δεδομένων *Το παρόν αποτελεί μετάφραση τμήματος του ενημερωτικού φυλλαδίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την ομάδα της Homo Digitalis Υποκλοπή επικοινωνιών, παρακολούθηση τηλεφώνων και μυστική παρακολούθηση Klass και άλλοι κατά Γερμανίας 6 Σεπτεμβρίου 1978 Σε αυτή την υπόθεση οι αιτούντες, πέντε Γερμανοί δικηγόροι, προσέφυγαν στο Δικαστήριο σχετικά με γερμανική νομοθεσία, η οποία έδινε τη δυνατότητα στις αρχές να ελέγχουν την αλληλογραφία τους και τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χωρίς να υποχρεώνει τις αρχές να τους ενημερώνουν για τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί εναντίον τους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, κρίνοντας ότι η γερμανική νομοθετική εξουσία δικαίως θεωρούσε την επέμβαση στο δικαίωμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, η οποία πρόκυπτε από την εν λόγω νομοθεσία, ως αναγκαία σε μία δημοκρατική κοινωνία για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και την αποτροπή εγκληματικών πράξεων (Άρθρο 8 2). Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι η εξουσία της μυστικής παρακολούθησης πολιτών, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό του αστυνομικού κράτους, είναι ανεκτή υπό την ΕΣΔΑ μόνο στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Σημείωσε, παρόλαυτα, ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες σήμερα απειλούνται από ανώτερες μορφές κατασκοπείας και τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα το Κράτος να πρέπει να μπορεί να αναλάβει τη μυστική παρακολούθηση στοιχείων που το υπονομεύουν και τα οποία δρουν εντός της δικαιοδοσίας του. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι η ύπαρξη νομοθεσίας, η οποία παρέχει εξουσία μυστικής παρακολούθησης της αλληλογραφίας και των τηλεπικοινωνιών ήταν, υπό εξαιρετικές συνθήκες, απαραίτητο σε μία δημοκρατική κοινωνία για λόγους εθνικής ασφάλειας ή / και για την αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Malone κατά Ηνωμένου Βασιλείου 2 Αυγούστου 1984 Κατηγορούμενος για μία σειρά εγκληματικών πράξεων, σχετιζόμενων με διαχείριση κλοπιμαίων, ο αιτών προσέφυγε κατά της παρεμβολής στην αλληλογραφία του και στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες από ή για λογαριασμό της αστυνομίας, καθώς και της «παγίδευσης» του τηλεφώνου του (μία διαδικασία, η οποία συμπεριέλαβε τη χρήση συσκευής, η οποία καταγράφει τους αριθμούς που κάλεσε η συγκεκριμένη τηλεφωνική συσκευή, καθώς και το χρόνο και τη διάρκεια κάθε κλήσης). Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, σε ότι αφορά τόσο την υποκλοπή επικοινωνιών όσο και στην κοινοποίηση των καταγραφών της παγίδευσης του τηλεφώνου στην αστυνομία, καθώς δεν ήταν σύννομα.

2 Kruslin κατά Γαλλίας 24 Απριλίου 1990 Η υπόθεση αυτή αφορούσε σε μία παγίδευση τηλεφώνου, η οποία είχε διαταχθεί από έναν δικαστή που διεξήγαγε έρευνα σε μία υπόθεση ανθρωποκτονίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, καθώς ο γαλλικός νόμος δεν όριζε με εύλογη σαφήνεια το σκοπό και τον τρόπο άσκησης της διακριτικής ευχέρειας των αρχών σχετικά με το θέμα. Αυτό πράγματι ίσχυε κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης. Το Δικαστήριο συνεπώς θεώρησε ότι ο αιτών δεν απολάμβανε την ελάχιστη προστασία, στην οποία έχουν δικαίωμα οι πολίτες σύμφωνα με το νόμο σε μία δημοκρατική κοινωνία. Kopp κατά Ελβετίας 25 Μαρτίου 1998 Η υπόθεση αυτή αφορούσε στην παρακολούθηση της τηλεφωνικής γραμμής της δικηγορικής εταιρείας του αιτούντος κατ εντολή του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, καθώς ο ελβετικός νόμος δεν όριζε με εύλογη σαφήνεια το σκοπό και τον τρόπο άσκησης της διακριτικής ευχέρειας των αρχών σχετικά με το θέμα. Το Δικαστήριο συνεπώς θεώρησε ότι ο αιτών, ως δικηγόρος, δεν απολάμβανε την ελάχιστη προστασία, η οποία απαιτείται σύμφωνα με το νόμο σε μία δημοκρατική κοινωνία. Amann κατά Ελβετίας 16 Φεβρουαρίου 2000 (Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως) Η υπόθεση αυτή αφορούσε σε μία τηλεφωνική κλήση προς τον προσφεύγοντα από την πρώην Σοβιετική πρεσβεία με σκοπό την παραγγελία αποτριχωτικού εξοπλισμού, τον οποίο ο προσφεύγων διαφήμιζε. Η τηλεφωνική κλήση υποκλάπηκε από την Εισαγγελία, η οποία παρήγγειλε από τις μυστικές υπηρεσίες να δημιουργήσουν φάκελο για τον προσφεύγοντα. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ σχετικά με την καταγραφή της τηλεφωνικής κλήσης καθώς και παραβίαση της ίδιας διάταξης σχετικά με το τη δημιουργία και την αρχειοθέτηση φακέλου για τον προσφεύγοντα. Το Δικαστήριο έκρινε ότι αυτές οι επεμβάσεις στο δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του προσφεύγοντος δεν ήταν σύμφωνες με το νόμο, καθώς ο ελβετικός νόμος ήταν ασαφής σχετικά με τη διακριτική ευχέρεια των αρχών στο συγκεκριμένο θέμα.

3 Taylor-Sabori κατά Ηνωμένου Βασιλείου 22 Οκτωβρίου 2002 Η υπόθεση αυτή αφορούσε κυρίως την υποκλοπή μηνυμάτων, που στέλνονταν στη συσκευή τηλεειδοποίησης του προσφεύγοντα, από την αστυνομία, στα πλαίσια μίας επιχείρησης παρακολούθησης επικοινωνιών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Σημείωσε ιδίως ότι, κατά τη διεξαγωγή των εν λόγω ενεργειών, δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση, η οποία να ορίζει την υποκλοπή μηνυμάτων από συσκευές τηλεειδοποίησης, τα οποία διαβιβάζονταν μέσω ενός ιδιωτικού συστήματος τηλεπικοινωνιών. Το Δικαστήριο συνεπώς έκρινε, όπως και η ίδια η Βρετανική κυβέρνηση είχε παραδεχτεί, ότι εν λόγω υποκλοπή δεν ήταν σύννομη. Kennedy κατά Ηνωμένου Βασιλείου 18 Μαΐου 2010 Έχοντας καταδικαστεί για ανθρωποκτονία σε μία αμφιλεγόμενη υπόθεση στην οποία υπήρχαν ελλιπείς και αντικρουόμενες μεταξύ τους αποδείξεις και έχοντας αποφυλακιστεί το 1996, ο προσφεύγων στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε ενεργά σε εκστρατείες κατά της εσφαλμένης απονομής της δικαιοσύνης. Υποψιαζόμενος αστυνομική παρακολούθηση των επικοινωνιών του αφότου δημιούργησε μία μικρή επιχείρηση, πρoσέφυγε στη Βρετανική ρυθμιστική αρχή (IPT). Τελικά, πληροφορήθηκε το 2005 ότι η προσφυγή του δεν ευοδώθηκε. Αυτό σήμαινε είτε ότι οι επικοινωνίες του δεν παρακολουθούνταν είτε ότι η αρχή δε θεώρησε την παρακολούθηση παράνομη. Η αρχή δεν του παρείχε περαιτέρω πληροφορίες. Ο προσφεύγων προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της φερόμενης παρακολούθησης των επικοινωνιών του. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Έκρινε ότι ο βρετανικός νόμος για την παρακολούθηση των εσωτερικών επικοινωνιών, από κοινού με τις διευκρινίσεις που είχαν παρασχεθεί με την έκδοση ενός Κώδικα Εφαρμογής του ανωτέρου νόμου, όριζαν με σαφήνεια τις διαδικασίες για την έκδοση και εκτέλεση ενταλμάτων παρακολούθησης, καθώς και την επεξεργασία, διαβίβαση και καταστροφή των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Επιπλέον, δεν υπήρχαν αποδείξεις κανενός σημαντικού ελλείμματος στην εφαρμογή του καθεστώτος παρακολούθησης. Συνεπώς, έχοντας υπόψη του τα μέτρα διασφάλισης κατά της κατάχρησης της διαδικασίας, καθώς και τα γενικότερα μέτρα διασφάλισης, τα οποία παρείχε η επίβλεψη του Επιτρόπου και ο έλεγχος της ρυθμιστικής αρχής από αυτόν, τα μέτρα παρακολούθησης κατά των οποίων ασκήθηκε η προσφυγή, στο βαθμό που μπορεί να είχαν ασκηθεί κατά του αιτούντος, ήταν δικαιολογημένα σύμφωνα με το άρθρο 8 2 της Σύμβασης. Dragojević κατά Κροατίας 15 Ιανουαρίου 2015 Η υπόθεση αυτή κατά κύριο λόγο αφορούσε στη μυστική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών ενός υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών. Ο αιτών ισχυρίστηκε ότι ο δικαστής που διεξήγαγε την έρευνα δεν είχε συμμορφωθεί με τη διαδικασία που προέβλεπε ο κροατικός νόμος κατά την αξιολόγηση της αναγκαιότητας της χρήσης μυστικής παρακολούθησης στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και του αν η τελευταία ήταν σύννομη.

4 Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Έκρινε ιδίως ότι ο κροατικός νόμος, όπως ερμηνεύτηκε από τα εθνικά δικαστήρια, δεν παρείχε επαρκή σαφήνεια σχετικά με τη διακριτική ευχέρεια των αρχών να παραγγείλουν μέτρα παρακολούθησης και δεν στην πράξη παρείχε επαρκή μέτρα διασφάλισης κατά πιθανής κατάχρησης όπως στην περίπτωση του προσφεύγοντος. Roman Zakharov κατά Ρωσίας 4 Δεκεμβρίου 2015 (Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως) Η υπόθεση αυτή αφορούσε στο σύστημα μυστικής παρακολούθησης των επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων στη Ρωσία. Ο αιτών, ένας αρχισυντάκτης εκδοτικού οίκου, ισχυρίστηκε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στη Ρωσία υποχρεούνταν από το νόμο να εγκαταστήσουν εξοπλισμό, ο οποίος θα επέτρεπε σε υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου να διεξάγουν επιχειρήσεις ερευνών και ότι, χωρίς μέτρα διασφάλισης από το ρώσικο νόμο, αυτό επέτρεπε γενικευμένες υποκλοπές επικοινωνιών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, καθώς η ρώσικη νομοθεσία που ρύθμιζε την παρακολούθηση επικοινωνιών δεν εξασφάλιζε επαρκείς και αποτελεσματικές κατά της αυθαιρεσίας και τον κίνδυνο κατάχρησης, ο οποίος είναι εγγενής σε οποιοδήποτε σύστημα μυστικής παρακολούθησης, και ο οποίος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ένα σύστημα όπως αυτό της Ρωσίας, όπου οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία είχαν άμεση πρόσβαση, με τεχνικά μέσα, σε όλες τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο παρατήρησε ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο στις ακόλουθες κατηγορίες: τις περιστάσεις κατά τις οποίες οι δημόσιες αρχές στη Ρωσία έχουν δικαίωμα να καταφύγουν σε μέτρα μυστικής παρακολούθησης, τη διάρκεια των μέτρων αυτών - ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες θα έπρεπε να παύσουν, τις διαδικασίες για να παρασχεθεί άδεια για την παρακολούθηση, όπως και για την αποθήκευση και την καταστροφή δεδομένων, τα οποία υποκλάπηκαν, καθώς και για την επίβλεψη της παρακολούθησης. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των μέσων που ήταν διαθέσιμα για την προσφυγή κατά των υποκλοπών, υπονομευόταν από το γεγονός ότι τα μέσα αυτά ήταν διαθέσιμα μόνο σε άτομα, τα οποία ήταν σε θέση να υποβάλλουν αποδείξεις για τις υποκλοπές. Η απόκτηση τέτοιων αποδείξεων ήταν αδύνατη, καθώς δεν υπήρχε κανένα σύστημα ειδοποίησης ή πιθανότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Szabó and Vissy κατά Ουγγαρίας 12 Ιανουαρίου 2016 Η υπόθεση αυτή αφορούσε στην ουγγρική νομοθεσία σχετικά με τη μυστική αντιτρομοκρατική παρακολούθηση, η οποία εισήχθη το Οι προσφεύγοντες ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα επεμβατικά μέτρα εντός του ουγγρικού νομικού πλαισίου για τη μυστική παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας (ειδικότερα την «κατηγορία 7/Ε (3) παρακολούθηση»). Ισχυρίστηκαν ότι αυτό το νομικό πλαίσιο ήταν ευάλωτο σε καταχρήσεις, ιδίως υπό την έλλειψη δικαστικού ελέγχου. Στην υπόθεση αυτή το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Έκανε δεκτό ότι ήταν φυσικό επακόλουθο των μορφών της σύγχρονης τρομοκρατίας ότι οι κυβερνήσεις καταφεύγουν σε υπερσύγχρονες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων μαζικών παρακολουθήσεων των επικοινωνιών. Παρόλαυτα, το Δικαστήριο δεν πείστηκε ότι η υπό συζήτηση νομοθεσία παρείχε επαρκείς εγγυήσεις για την αποφυγή καταχρήσεων. Υπογράμμισε ότι η έκταση των μέτρων μπορούσε να περιλαμβάνει κυριολεκτικά οποιονδήποτε στην Ουγγαρία, με τις νέες τεχνολογίες να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να υποκλέπτουν τεράστιο όγκο δεδομένων με χαρακτηριστική

5 ευκολία, τα οποία μπορεί να αφορούσαν πρόσωπα τα οποία δε βρίσκονταν στην αρχική επιχείρηση. Επιπρόσθετα, η παραγγελία τέτοιων μέτρων λάμβανε χώρα αποκλειστικά εντός της εκτελεστικής εξουσίας και χωρίς πρότερη αξιολόγηση σχετικά με το αν η παρακολούθηση των επικοινωνιών ήταν απολύτως απαραίτητη καθώς και χωρίς καθόλου αποτελεσματικά μέσα δικαστικής προστασίας. Το Δικαστήριο περαιτέρω έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή) της ΕΣΔΑ από κοινού με το άρθρο 8, επαναλαμβάνοντας ότι το άρθρο 13 δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι απαιτεί δικαστική προστασία κατά της κατάστασης του εθνικού νόμου. Mustafa Sezgin Tanrıkulu κατά Τουρκίας 18 Ιουλίου 2017 Ο αιτών προσέφυγε κατά μίας απόφασης εθνικού δικαστηρίου από το 2005, η οποία επέτρεπε την υποκλοπή επικοινωνιών οποιουδήποτε προσώπου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, για περίπου ενάμιση μήνα. Ισχυρίστηκε ιδίως ότι τα μέσα παρακολούθησης συνεπάγονταν κατάχρηση της κατ εκείνο το χρόνο εν ισχύ εθνικής νομοθεσίας. Επίσης ισχυρίστηκε ότι του είχε αρνηθεί το δικαίωμα για αποτελεσματική δικαστική προστασία, επειδή οι εθνικές αρχές είχαν αρνηθεί να διεξάγουν έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες του για παρακολούθηση των επικοινωνιών. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Έκρινε ότι η εντολή προς παρακολούθηση στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν σύννομη. Το Δικαστήριο επίσης αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 της Σύμβασης (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής).

6 Εκκρεμείς προσφυγές Centrum För Rättvisa κατά Σουηδίας (αριθμός αίτησης 35252/08) Προσφυγή που έχει κοινοποιηθεί στη Σουηδική Κυβέρνηση στις 21 Νοεμβρίου 2011 και 14 Οκτωβρίου 2014 Η προσφεύγουσα, μία μη κερδοσκοπική δικηγορική εταιρεία δημοσίου σκοπού, στρέφεται κατά της πρακτικής και της νομοθεσίας του Σουηδικού κράτους σχετικά με μέτρα μυστικής παρακολούθησης. Το Δικαστήριο ειδοποίησε τη Σουηδική κυβέρνηση σχετικά με την προσφυγή και έθεσε ερωτήματα στα μέρη σχετικά με τα Άρθρα 8 (δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή), 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) και 34 (δικαίωμα ατομικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ. Tretter και άλλοι κατά Αυστρίας (αριθμός αίτησης 3599/10) Προσφυγή που κοινοποιήθηκε στην Αυστριακή κυβέρνηση στις 6 Μαΐου 2013 Η υπόθεση αυτή αφορά στις τροποποιήσεις στην Πράξη για τις Αστυνομικές Δυνάμεις, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2008 και αύξησε τις αρμοδιότητες των αστυνομικών αρχών σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων. Το Δικαστήριο ειδοποίησε την Αυστριακή κυβέρνηση σχετικά με την προσφυγή και έθεσε ερωτήματα στα μέρη σχετικά με τα άρθρα 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και των επικοινωνιών), 10 (ελευθερία έκφρασης) και 34 (δικαίωμα ατομικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ. Παρόμοια εκκρεμούσα προσφυγή: Ringler κατά Αυστρίας (αριθμός αίτησης 2309/10), η οποία έχει κοινοποιηθεί στην Αυστριακή κυβέρνηση στις 6 Μαΐου Big Brother Watch και άλλοι κατά Ηνωμένου Βασιλείου (αριθμός αίτησης 58170/13) Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας και Alice Ross κατά Ηνωμένου Βασιλείου (αριθμός αίτησης 62322/14) 10 Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλοι κατά Ηνωμένου Βασιλείου (αριθμός αίτησης 24960/15) Προσφυγές που κοινοποιήθηκαν στη Βρετανική κυβέρνηση στις 9 Ιανουαρίου 2014, 5 Ιανουαρίου 2015 και 24 Νοεμβρίου 2015 αντίστοιχα Οι προσφυγές σε αυτές τις τρεις υποθέσεις πυροδοτήθηκαν από τη διαρροή πληροφοριών από τον Edward Snowden σχετικά με τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που χρησιμοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μαζική παρακολούθηση επικοινωνιών, καθώς και τη διανομή των υποκλεμμένων επικοινωνιών και των δεδομένων των επικοινωνιών μεταξύ των δύο κρατών. Οι αιτούντες και στις τρεις υποθέσεις θεωρούν ότι εξαιτίας του ευαίσθητου χαρακτήρα των δραστηριοτήτων τους, οι επικοινωνίες τους μπορεί να υποκλάπηκαν είτε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου είτε από των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Δικαστήριο ειδοποίησε τη Βρετανική κυβέρνηση στις 9 Ιανουαρίου 2014 για την πρώτη προσφυγή και έθεσε ερωτήματα στα μέρη σχετικά με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική ζωή και στις επικοινωνίες) της ΕΣΔΑ, στις 5 Ιανουαρίου 2015 σχετικά με τη δεύτερη προσφυγή και έθεσε ερωτήματα στα μέρη σχετικά με τα άρθρα 8 και 10 (ελευθερία έκφρασης) και στις 24 Νοεμβρίου 2015 για την τρίτη προσφυγή και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα άρθρα 8, 10, 6 (δικαίωμα στη δίκαιη δίκη), 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και 34 (δικαίωμα ατομικής προσφυγής).

7 Στις 7 Ιανουαρίου 2017 το Δικαστήριο διεξήγαγε ακρόαση των υποθέσεων σε Τμήμα. Benedik κατά Σλοβενίας (αριθμός αίτησης 62357/14) Προσφυγή που κοινοποιήθηκε στη Σλοβενική κυβέρνηση στις 8 Απριλίου 2015 Η υπόθεση αυτή αφορά στην αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος από έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου στην αστυνομία. Ο αιτών ισχυρίζεται ότι το δικαίωμά του στην ιδιωτική ζωή παραβιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα δεδομένα στη διεύθυνση IP του και συνεπώς στην ταυτότητά του, συλλέχθηκαν χωρίς δικαστική εντολή. Το Δικαστήριο ειδοποίησε τη Σλοβένικη κυβέρνηση για την αίτηση και έθεσε ερωτήματα στα μέρη σχετικά με το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής) της ΕΣΔΑ. Συνεργατικός σύλλογος του δικαστικού Τύπου κατά Γαλλίας και 11 ακόμα αιτήσεις (αριθμοί αιτήσεων 49256/15, 49615/15, 49616/ /15, 49618/15, 49619/15, 49620/15, 49621/15, 55058/15, 55061/15, 59602/15 και 59621/15) Προσφυγές που κοινοποιήθηκαν στη Γαλλική κυβέρνηση στις 26 Απριλίου 2017 Οι προσφυγές αυτές, οι οποίες κατατέθηκαν από δικηγόρους και δημοσιογράφους, όπως και από νομικά πρόσωπα σχετιζόμενα με αυτά τα επαγγέλματα, αφορούν τη Γαλλική Νομοθετική Πράξη για τις Μυστικές Υπηρεσίες της 24 ης Ιουλίου Το Δικαστήριο ειδοποίησε τη Γαλλική κυβέρνηση για τις προσφυγές και έθεσε ερωτήματα στα μέρη σχετικά με τα άρθρα 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και των επικοινωνιών), 10 (ελευθερία έκφρασης) και 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ. Παρόμοιες εκκρεμούσες προσφυγές: Follorou κατά Γαλλίας (αριθμός αίτησης 30635/17) και Johannes κατά Γαλλίας (αριθμός αίτησης 30636/17), οι οποίες κοινοποιήθηκαν στη Γαλλική κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου 2017.

8 Ιατρικά Δεδομένα L.H κατά Λετονίας 29 Απριλίου 2014 Η αιτούσα ισχυρίστηκε ιδίως ότι η συλλογή προσωπικών ιατρικών δεδομένων της από μία κρατική υπηρεσία στην προκειμένη περίπτωση την Επιθεώρηση Ποιοτικού Ελέγχου για την Ιατρική Περίθαλψη και την Καταλληλότητα για Εργασία (MADEKKI) χωρίς την έγκρισή της, παραβίαζε το δικαίωμά της στο σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής. Στην απόφαση αυτή το Δικαστήριο επισήμανε τη σημασία της προστασίας των ιατρικών δεδομένων για το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, καθώς ο εφαρμοζόμενος νόμος δεν όριζε με επαρκή σαφήνεια το σκοπό της διακριτικής ευχέρειας που δινόταν στις αρμόδιες αρχές και τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν Το Δικαστήριο σημείωσε ιδίως ότι ο λετονικός νόμος δεν περιόριζε σε καμία περίπτωση το εύρος των προσωπικών δεδομένων που μπορούσαν να συλλεχθούν από τη MADEKKI. Το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα η Υπηρεσία να συλλέγει ιατρικά δεδομένα της αιτούσας σχετικά με μία περίοδο επτά ετών, αδιακρίτως και χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση σχετικά με το αν αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά, σχετικά ή σημαντικά για την επίτευξη οποιουδήποτε σκοπού επιδιωκόταν από την εν λόγω έρευνα. Παρακολούθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών εργαζομένων Bărbulescu κατά Ρουμανίας 5 Σεπτεμβρίου 2017 (Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως) Αυτή η υπόθεση αφορούσε στην απόφαση μίας ιδιωτικής εταιρείας να απολύσει έναν υπάλληλο τον αιτούντα- κατόπιν παρακολούθησης των ηλεκτρονικών του επικοινωνιών και εκτίμησης των περιεχομένων τους. Ο αιτών ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του εργοδότη του βασίστηκε σε παραβίαση της προσωπικής του ζωής και ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν αποτύχει να προστατεύσουν το δικαίωμά του στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και της επικοινωνίας του. Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως αποφάσισε, με έντεκα ψήφους υπέρ και έξι κατά, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Έκρινε ότι οι Ρουμάνικες αρχές δεν είχαν προστατεύσει προσηκόντως το δικαίωμα του αιτούντος στο σεβασμό της προσωπικής ζωής και της επικοινωνίας του. Είχαν συνεπώς αποτύχει να εξασφαλίσουν μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των διακυβευόμενων συμφερόντων. Συγκεκριμένα, τα εθνικά δικαστήρια είχαν αποτύχει να αποφασίσουν αν ο αιτών είχε λάβει προηγούμενη ειδοποίηση από τον εργοδότη του σχετικά με την πιθανότητα παρακολούθησης των επικοινωνιών του. Επίσης, δεν είχαν λάβει υπόψη τους το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με τη φύση ή την έκταση της παρακολούθησης ή για το βαθμό παραβίασης της προσωπικής του ζωής και επικοινωνίας. Ακόμη, τα εθνικά δικαστήρια είχαν αποτύχει να εκθέσουν, πρώτον, τους ακριβείς λόγους, οι οποίοι δικαιολογούσαν την εισαγωγή μέτρων παρακολούθησης, δεύτερον, αν ο εργοδότης μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέτρα τα οποία θα παραβίαζαν σε μικρότερο βαθμό την προσωπική ζωή και την επικοινωνία του αιτούντος και, τρίτον, αν οι επικοινωνίες του μπορούσαν να ελεγχθούν εν αγνοία του.

9 Libert κατά Γαλλίας 22 Φεβρουαρίου 2018 Αυτή η υπόθεση αφορούσε στην απόλυση ενός υπαλλήλου της SNCF (της Γαλλικής κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων) μετά την κατάσχεση του υπολογιστή της εργασίας του, η οποία αποκάλυψε την αποθήκευση πορνογραφικών φακέλων και πλαστών πιστοποιητικών, τα οποία είχαν πλαστογραφηθεί για τρίτους. Ο αιτών ισχυρίστηκε ότι ο εργοδότης του είχε ανοίξει, κατά την απουσία του, προσωπικά αρχεία, τα οποία αποθηκεύονταν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρχε παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβασης. Έκρινε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Γαλλικές αρχές δεν είχαν υπερβεί τη διακριτική ευχέρεια που τους παρεχόταν. Το Δικαστήριο σημείωσε ότι η εξέταση των φακέλων από τον εργοδότη του προσφεύγοντα εξυπηρετούσε ένα θεμιτό σκοπό: αυτόν της προστασίας των δικαιωμάτων των εργοδοτών, οι οποίοι μπορεί να επιθυμούν με νόμιμα μέσα να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι τους χρησιμοποιούν τους υπολογιστές που τους έχουν παρέχει σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και τους εφαρμοζόμενους κανονισμούς. Το Δικαστήριο επίσης παρατήρησε ότι ο γαλλικός νόμος περιείχε ένα μηχανισμό προστασίας της προσωπικής ζωής, ο οποίος επέτρεπε στους εργοδότες να ανοίγουν επαγγελματικούς φακέλους, παρότι δεν μπορούσαν να ανοίγουν κρυφά φακέλους που ταυτοποιούνταν ως προσωπικοί. Μπορούσαν να ανοίξουν τους τελευταίους φακέλους μόνο υπό την παρουσία του εργαζομένου. Τα εθνικά δικαστήρια είχαν κρίνει ότι ο εν λόγω μηχανισμός δε θα απέτρεπε τον εργοδότη από το να ανοίξει τους συγκεκριμένους φακέλους, καθώς δεν είχαν ταυτοποιηθεί προσηκόντως ως προσωπικοί. Τέλος, το Δικαστήριο θεώρησε ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν αξιολογήσει ορθά τον ισχυρισμό του προσφεύγοντα σχετικά με την παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής του ζωής και ότι οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είχαν βασιστεί σε επαρκείς λόγους. Δεδομένα GPS Uzun κατά Γερμανίας 2 Σεπτεμβρίου 2010 Ο αιτών, ύποπτος για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις από ένα ακροαριστερό μόρφωμα, υπέβαλε προσφυγή ισχυριζόμενος ότι η παρακολούθησή του μέσω GPS και η χρήση των δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν κατά αυτό τον τρόπο κατά την ποινική διαδικασία εναντίον του, προσέβαλλαν το δικαίωμα του στην προσωπική ζωή. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Η παρακολούθηση μέσω GPS και η επεξεργασία και η χρήση των δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν με αυτό τον τρόπο, ομολογουμένως επενέβησαν στο δικαίωμα του αιτούντος για σεβασμό της προσωπικής του ζωής Παρόλαυτα, το Δικαστήριο παρατήρησε ότι οι παραπάνω ενέργειες έγιναν με σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας ασφάλειας και των δικαιωμάτων των θυμάτων, καθώς και την πρόληψη εγκληματικών πράξεων. Οι ενέργειες αυτές ήταν επιπλέον σύμφωνες με την αρχή της αναλογικότητας: η παρακολούθηση μέσω GPS διατάχθηκε μόνο αφότου λιγότερο παρεμβατικές μέθοδοι παρακολούθησης είχαν αποδειχθεί ανεπαρκείς, διεξήχθη μόνο για μία σχετικά μικρή περίοδο (περί τους τρεις μήνες), και επηρέασε τον αιτούντα μόνο όταν ταξίδευε με το αυτοκίνητο του συνεργού του. Συνεπώς, δε θα μπορούσε να γίνει δεκτό ότι ο αιτών υπέστη απόλυτη και συστηματική παρακολούθηση Δεδομένου ότι η έρευνα αφορούσε σε πολύ σοβαρά εγκλήματα, η

10 παρακολούθηση του αιτούντος μέσω GPS ήταν απαραίτητη στα πλαίσια μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Ben Faiza κατά Γαλλίας 8 Φεβρουαρίου Η υπόθεση αυτή αφορούσε στα μέτρα παρακολούθησης που είχαν ληφθεί κατά του αιτούντος κατά τη διάρκεια ποινικής δίωξης που διεξήχθη σχετικά με τη συμμετοχή του σε διακίνηση ναρκωτικών. Ο αιτών υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά (τόσο η εγκατάσταση συσκευής γεωγραφικού εντοπισμού στο αυτοκίνητό του, όσο και η δικαστική απόφαση που διέταζε ένα φορέα εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας να παραχωρήσει καταγεγραμμένα δεδομένα των εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεών του, από κοινού με μία λίστα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είχε χρησιμοποιήσει ο αιτών) αποτελούσαν παραβίαση του δικαιώματος του σεβασμού της ιδιωτικής του ζωής, καθώς καθιστούσαν δυνατό τον εντοπισμό των κινήσεών του. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής) της Σύμβασης σε ότι αφορούσε στο γεωγραφικό εντοπισμό του αυτοκινήτου του αιτούντος σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση συσκευής GPS στις 3 Ιουνίου Το Δικαστήριο σημείωσε ότι σε ότι αφορά το γεωγραφικό εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο, η γαλλική νομοθεσία δεν εξηγούσε επαρκώς σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο, οι αρχές είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τη διακριτική τους ευχέρεια. Συνεπώς, ο αιτών δεν απολάμβανε την ελάχιστη προστασία που εξασφαλίζει ο νόμος σε μία δημοκρατική κοινωνία. Παρόλαυτα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι η Γαλλία είχε στη συνέχεια ψηφίσει ένα νόμο, ο οποίος ρύθμιζε τη χρήση γεωγραφικού εντοπισμού και ενίσχυε το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή (Νόμος της 28 ης Μαρτίου 2014). Το Δικαστήριο επίσης έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 8 σε ότι αφορούσε στη δικαστική απόφαση της 24 ης Ιουλίου 2009, που διέταζε τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας να παραδώσει μία λίστα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είχε χρησιμοποιήσει ο αιτών, με σκοπό τον εντοπισμό των κινήσεών του. Σημείωσε ιδίως ότι η δικαστική απόφαση αποτελούσε επέμβαση στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή του αιτούντος, αλλά η τελευταία ήταν σύμφωνη με το νόμο. Επιπλέον, η απόφαση στόχευε στην ανακάλυψη της αλήθειας σχετικά με την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί για εισαγωγή ναρκωτικών σε συμμορία, συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος. Επομένως, εξυπηρετούσε τα έννομα συμφέροντα της προστασίας της δημόσιας τάξης και της αποτροπής εγκληματικών ενεργειών, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας. Το Δικαστήριο επίσης έλαβε υπόψη του ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο σε μία δημοκρατική κοινωνία, καθώς στόχευε στην εξάρθρωση μίας μεγάλης επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών. Τέλος, οι πληροφορίες που λήφθηκαν χρησιμοποιήθηκαν σε μία εισαγγελική έρευνα και σε μία ποινική δίκη, κατά την οποία ο αιτών τελούσε υπό τις εγγυήσεις μίας δίκαιης δίκης σύμφωνα με το νόμο. 1 Η απόφαση αυτή θα καταστεί οριστική σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο Άρθρο 44 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

11 Παρακολούθηση μέσω καμερών Köpke κατά Γερμανίας 5 Οκτωβρίου 2010 (απόφαση σχετικά με το παραδεκτό) Η αιτούσα, ταμίας σουπερμάρκετ, απολύθηκε χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση λόγω κλοπής, η οποία αποκαλύφθηκε κατόπιν κρυφής παρακολούθησης της μέσω καμερών από τον εργοδότη της, με τη βοήθεια ενός ιδιωτικού γραφείου ντετέκτιβ. Προσέφυγε κατά της απόλυσής της ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων για εργατικές διαφορές, αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχε και το αίτημα αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αιτούσας για παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ ως απαράδεκτο (προδήλως αβάσιμο). Έκρινε ότι οι εθνικές αρχές είχαν σταθμίσει ορθά το δικαίωμα της υπαλλήλου στην ιδιωτική της ζωή, το συμφέρον του εργοδότη της στην προστασία της ιδιοκτησίας του και του δημοσίου συμφέροντος για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Το Δικαστήριο παρατήρησε, παρόλαυτα, ότι τα εν λόγω αντικρουόμενα συμφέροντα μπορεί να σταθμιστούν με διαφορετικό τρόπο στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό στον οποίο νέες και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες μπορεί να επιτρέπουν παρεμβάσεις στην ιδιωτική ζωή. Antović και Mirković κατά Μαυροβουνίου 28 Νοεμβρίου Η υπόθεση αυτή αφορούσε σε ένα αίτημα παραβίασης του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή από δύο καθηγητές στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου κατόπιν εγκατάστασης καμερών παρακολούθησης σε αίθουσες διδασκαλίας. Οι αιτούντες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν αποτελεσματικό έλεγχο των πληροφοριών που συλλέγονταν και ότι η παρακολούθηση ήταν παράνομη. Τα εθνικά δικαστήρια απέρριψαν την αγωγή αποζημίωσης, κρίνοντας ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή δε θιγόταν, καθώς έκριναν ότι τα αμφιθέατρα, στα οποία δίδασκαν οι αιτούντες, ήταν δημόσια. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, κρίνοντας ότι η παρακολούθηση μέσω καμερών δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο. Απέρριψε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η υπόθεση ήταν απαράδεκτη λόγω της δημόσιας φύσης του χώρου διδασκαλίας. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο σημείωσε ότι είχε ήδη κρίνει παλαιότερα ότι η ιδιωτική ζωή μπορεί να περιλαμβάνει επαγγελματικές δραστηριότητες και θεώρησε ότι το ίδιο συνέβαινε και στην παρούσα περίπτωση. Το άρθρο 8 έπρεπε επομένως να εφαρμοστεί. Επί της ουσίας της υπόθεσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι η παρακολούθηση μέσω καμερών ισοδυναμούσε με επέμβαση στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των αιτούντων και ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι η εν λόγω παρακολούθηση παραβίαζε τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας. Πράγματι, τα εθνικά δικαστήρια δεν είχαν αιτιολογήσει ποτέ νομικά την παρακολούθηση, καθώς είχαν κρίνει εκ προοιμίου ότι δεν υπήρχε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. 2 Η απόφαση θα γίνει οριστική υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Άρθρου 44 παράγραφος 2 της ΕΣΔΑ.

12 López Ribalda και λοιποί κατά Ισπανίας 9 Ιανουαρίου Η υπόθεση αυτή αφορούσε την κρυφή παρακολούθηση μέσω καμερών των υπαλλήλων μίας ισπανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ κατόπιν υποψίας για κλοπές από αυτούς. Οι αιτούντες απολύθηκαν κυρίως με βάση το βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο ισχυρίζονταν ότι συλλέχθηκε κατόπιν παραβίασης του δικαιώματός τους στην ιδιωτική ζωή. Τα ισπανικά δικαστήρια αποδέχθηκαν το υλικό ως αποδεικτικό στοιχείο και επικύρωσαν τις απολύσεις. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, κρίνοντας ότι τα ισπανικά δικαστήρια απέτυχαν να σταθμίσουν ορθά τα υπό κρίση δικαιώματα, ήτοι το δικαίωμα των αιτούντων στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα της εργοδότριας εταιρείας στην ιδιοκτησία της. Σημείωσε ιδίως ότι σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων οι αιτούντες θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθησή τους. Το τελευταίο δεν είχε συμβεί. Τα δικαιώματα της εργοδότριας εταιρείας θα μπορούσαν να έχουν προστατευτεί με άλλα μέσα. Η εταιρεία θα μπορούσε να είχε παράσχει στους εργαζομένους της έστω γενική πληροφόρηση σχετικά με την παρακολούθηση. Παρόλαυτα, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε παραβίαση του άρθρου 6, παράγραφος 1 (δικαίωμα στη δίκαιη δίκη) της ΕΣΔΑ. Έκρινε ότι η διαδικασία στο σύνολό της ήταν δίκαιη, καθώς το βιντεοσκοπημένο υλικό δεν ήταν το μόνο αποδεικτικό στοιχείο, στο οποίο τα εθνικά δικαστήρια είχαν βασίσει την κρίση τους σχετικά με την επικύρωση των απολύσεων. Επίσης, οι αιτούντες είχαν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το υλικό ενώπιον των δικαστηρίων. 3 Η απόφαση θα γίνει οριστική υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του Άρθρου 44 παράγραφος 2 της ΕΣΔΑ.

13 Δείγματα φωνής P.G. και J.H. κατά Ηνωμένου Βασιλείου (αρ /98) 25 Σεπτεμβρίου 2001 Η υπόθεση αυτή αφορούσε στην ηχογράφηση των φωνών των αιτούντων σε ένα αστυνομικό τμήμα κατόπιν της σύλληψής τους με την υποψία προπαρασκευαστικών πράξεων κλοπής. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ εξαιτίας της χρήσης κρυφών συσκευών ακρόασης στο αστυνομικό τμήμα. Σημειώνοντας ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τη χρήση των κρυφών συσκευών ακρόασης από την αστυνομία στις εγκαταστάσεις της, το Δικαστήριο έκρινε ότι η η επέμβαση στο δικαίωμα των αιτούντων στην ιδιωτική ζωή δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ εξαιτίας της χρήσης κρυφών συσκευών παρακολούθησης σε ένα διαμέρισμα. Έκρινε επίσης ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 σε ότι αφορούσε στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση ενός τηλεφώνου. Vetter κατά Γαλλίας 31 Μαΐου 2005 Κατόπιν της ανακάλυψης ενός πτώματος με τραύματα από σφαίρες, η αστυνομία, υποπτευόμενη ότι ο αιτών είχε διαπράξει την ανθρωποκτονία, εγκατέστησε συσκευές ηχητικής παρακολούθησης σε ένα διαμέρισμα, το οποίο ο τελευταίος επισκεπτόταν συχνά. Το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, θεωρώντας ότι ο γαλλικός νόμος δεν καθόριζε με επαρκή σαφήνεια το σκοπό και τον τρόπο άσκησης της διακριτικής ευχέρειας των αρχών σχετικά με τη χρήση συσκευών ηχητικής παρακολούθησης.

Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθωπίνων Δικαιωμάτων Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθωπίνων Δικαιωμάτων Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθωπίνων Δικαιωμάτων Προστασία Προσωπικών Δεδομένων *Το παρόν αποτελεί μετάφραση τμήματος του ενημερωτικού φυλλαδίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση τηλεφώνου και της χρήσης του Διαδικτύου

Παρακολούθηση τηλεφώνου και της χρήσης του Διαδικτύου Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Παρακολούθηση στο χώρο εργασίας *Το παρόν αποτελεί μετάφραση του ενημερωτικού φυλλαδίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την

Διαβάστε περισσότερα

Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ελευθερία πληροφόρησης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών

Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ελευθερία πληροφόρησης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ελευθερία πληροφόρησης και διάδοσης πληροφοριών και ιδεών *Το παρόν αποτελεί μετάφραση του ενημερωτικού φυλλαδίου του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 27.05.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0436/2012 του Mark Walker, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με την παροχή διασυνοριακού νομικού παραστάτη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ INTERNET

Ο ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ INTERNET ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΔΠΧ «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ» Αθήνα, 22 Μαρτίου 2018 Ο ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ INTERNET Πέτρος Κ. Τσαντίλας Διδάκτωρ Νομικής Δικηγόρος τ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 1.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 0586/2005, του Ιωάννη Βουτινόπουλου, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

José Pedro Pessoa e Costa κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

José Pedro Pessoa e Costa κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ (τρίτο τμήμα) της 13ης Μαρτίου 2003 Υπόθεση Τ-166/02 José Pedro Pessoa e Costa κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Υπάλληλοι - Απόφαση περί κινήσεως πειθαρχικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 320/40 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1996 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2018 για τη θέσπιση εσωτερικών κανόνων σχετικά με την παροχή πληροφοριών στα υποκείμενα των δεδομένων και τον περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 26.10.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1374/2002, Αναφορά 1374/2002, του Πέτρου Τσελεπίδη, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του «Συλλόγου Εισαγωγέων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 004 Επιτροπή Αναφορών 009 9.0.007 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 077/007, του Dominique Voillemot, γαλλικής ιθαγένειας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των γαλλικών δικηγορικών

Διαβάστε περισσότερα

Ένδικα μέσα και κυρώσεις σε υποθέσεις διακρίσεων: ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα

Ένδικα μέσα και κυρώσεις σε υποθέσεις διακρίσεων: ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα Ένδικα μέσα και κυρώσεις σε υποθέσεις διακρίσεων: ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας κατά των Διακρίσεων Σεμινάριο για Δικαστές και Εισαγγελείς Θεσσαλονίκη, 09 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

7419/16 IKS/ech DGC 2A

7419/16 IKS/ech DGC 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Απριλίου 2016 (OR. en) 7419/16 Διοργανικός φάκελος : 2016/0041 (NLE) COEST 80 ELARG 31 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: Πρωτόκολλο της Συμφωνίας εταιρικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ)

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ) Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ) Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος: "1. Το απόρρητο των

Διαβάστε περισσότερα

9663/19 ΣΠΚ/μγ 1 JAI.2

9663/19 ΣΠΚ/μγ 1 JAI.2 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2019 (OR. en) 9663/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 8621/19 Θέμα: JAI 574 COPEN 232 DAPIX 194 ENFOPOL 269 CYBER

Διαβάστε περισσότερα

SN 1316/14 AB/γομ 1 DG D 2A LIMITE EL

SN 1316/14 AB/γομ 1 DG D 2A LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2014 (04.02) (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE ΣΗΜΕΙΩΜΑ Θέμα: Κανονισμός (ΕΕ) αριθ..../20.. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) 9116/19 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: JAI 490 COPEN 200 CYBER 153 DROIPEN 79 JAIEX 75 ENFOPOL 229 DAPIX 177 EJUSTICE 63 MI 420 TECOM

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 Αριθ.Πρωτ.: 893 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 2α Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 20.11.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0357/2006, του κ. Kenneth Abela, μαλτεζικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις από τις μαλτεζικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 17.12.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0930/2005, του Marc Stahl, γερμανικής ιθαγένειας, σχετικά με την αναγνώριση ολλανδικών διπλωμάτων φυσικοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ. ΥΠΟΘΕΣΗ Α.Μ. ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Προσφυγή αριθ /10) ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ. ΥΠΟΘΕΣΗ Α.Μ. ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Προσφυγή αριθ /10) ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΘΕΣΗ Α.Μ. ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Προσφυγή αριθ. 10966/10) ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 24 Οκτωβρίου 2013 Η απόφαση αυτή είναι οριστική. Μπορεί να υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 17.12.2016 L 344/83 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/2295 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Δεκεμβρίου 2016 για την τροποποίηση των αποφάσεων 2000/518/ΕΚ, 2002/2/ΕΚ, 2003/490/ΕΚ, 2003/821/ΕΚ, 2004/411/ΕΚ,

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση (ΕΕ) 2016/954 του Συμβουλίου της 9ης

Απόφαση (ΕΕ) 2016/954 του Συμβουλίου της 9ης Πίνακας περιεχομένων Απόφαση (ΕΕ) 2016/954 του Συμβουλίου της 9ης Ιουνίου 2016 για την έγκριση ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της διεθνούς δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου και της αναγνώρισης

Διαβάστε περισσότερα

- Η διάταξη του άρθρου 3 της Σύμβασης 74. - Η απόφαση του Δικαστηρίου της 18 ης Δεκεμβρίου 1996, Λοϊζίδου κατά Τουρκίας 31 - Ανάλυση:

- Η διάταξη του άρθρου 3 της Σύμβασης 74. - Η απόφαση του Δικαστηρίου της 18 ης Δεκεμβρίου 1996, Λοϊζίδου κατά Τουρκίας 31 - Ανάλυση: ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Γιώργου Παπαδημητρίου, Καθηγητού του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9 Κεφάλαιο Πρώτο Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης 14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Διαβάστε περισσότερα

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 24 Απριλίου 2014 (OR. en) 2013/0268 (COD) PE-CONS 30/14 JUSTCIV 32 PI 17 CODEC 339

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 24 Απριλίου 2014 (OR. en) 2013/0268 (COD) PE-CONS 30/14 JUSTCIV 32 PI 17 CODEC 339 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 24 Απριλίου 2014 (OR. en) 2013/0268 (COD) PE-CONS 30/14 JUSTCIV 32 PI 17 CODEC 339 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.11.2014 COM(2014) 714 final 2014/0338 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αστυνομικής

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά δεδομένα και διαβίβασή τους Οδηγία 2016/680, Ν.4624/2019. Επιμέλεια: Λάμπρος Σ.Τσόγκας Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης

Προσωπικά δεδομένα και διαβίβασή τους Οδηγία 2016/680, Ν.4624/2019. Επιμέλεια: Λάμπρος Σ.Τσόγκας Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης Προσωπικά δεδομένα και διαβίβασή τους Οδηγία 2016/680, Ν.4624/2019 Επιμέλεια: Λάμπρος Σ.Τσόγκας Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης Ο Γενικός Κανονισμός και η νέα Οδηγία Ο Γενικός Κανονισµός δεν εφαρµόζεται για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Α ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΤΜΗΜΑ Α ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σχέδιο Νόμου Για την ενσωμάτωση της οδηγίας «2010/64/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβούλιου της 20 ης Οκτώβριου 2010 σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία»

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων Ανταγωνισμός Ελεγκτικές εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 605 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2017) 605 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 13490/17 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: CDN 6 DAPIX 337 DATAPROTECT 163

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III. Δικαιώματά του υποκειμένου των δεδομένων. Τμήμα 1. Διαφάνεια και ρυθμίσεις. Άρθρο 12

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III. Δικαιώματά του υποκειμένου των δεδομένων. Τμήμα 1. Διαφάνεια και ρυθμίσεις. Άρθρο 12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ III Δικαιώματά του υποκειμένου των δεδομένων Τμήμα 1 Διαφάνεια και ρυθμίσεις Άρθρο 12 Διαφανής ενημέρωση, ανακοίνωση και ρυθμίσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων του υποκειμένου των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική αλληλογραφία ( )

Ηλεκτρονική αλληλογραφία ( ) Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νέες τεχνολογίες *Το παρόν αποτελεί μετάφραση τμήματος του ενημερωτικού φυλλαδίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.12.2012 COM(2012) 733 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 395 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου EL EL ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0347 (NLE) 13981/16 SCH-EVAL 193 FRONT 425 COMIX 724 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Προσωπικών Δεδομένων Που Συλλέγουμε Και Επεξεργαζόμαστε

Κατηγορίες Προσωπικών Δεδομένων Που Συλλέγουμε Και Επεξεργαζόμαστε Ενημέρωση για Προσωπικά Δεδομένα ΟΠΑΠ PLAY Εισαγωγή Η εταιρία μας, με την επωνυμία «ΟΠΑΠ Α.Ε.» και έδρα επί της Λ. Αθηνών 112 στην Αθήνα (στο εξής και χάριν συντομίας: «ΟΠΑΠ Α.Ε.»)., είναι κατά την ισχύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ --------------------- Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου: Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου: Επειδή όμως φαίνεται ότι η εκστρατεία εκτόξευσης ανυπόστατων καταγγελιών από τον κ. Παπαγεωργίου τυγχάνει κομματικής εκμετάλλευσης, θα σχολιάσω ορισμένα ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.6.2016 L 160/29 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/960 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Μαΐου 2016 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων

Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων Κώδικας ορθής διοικητικής συμπεριφοράς για το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων Ενοποιημένη έκδοση Θεσπίστηκε με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου MB/11/2008 της 14ης Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.9.2016 COM(2016) 635 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή της εκτελεστικής απόφασης της 12ης Μαΐου 2016 για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 25.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0846/2006, του Tomasz Grzybkowski, πολωνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της δικηγορικής εταιρείας «Adwokacka

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.4.2014 C(2014) 2727 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29.4.2014 για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. Ε(2010)1620 της Επιτροπής της 19ης Μαρτίου 2010 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 29.9.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1240/2013, της Rodica Ionela Bazgan, ρουμανικής ιθαγένειας, σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 8.12.2014 2013/0402(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών προς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.2.2016 COM(2016) 69 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, του πρωτοκόλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 25.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1302/2008, της Estelle Garnier, γαλλικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της «Compagnie des avoués près la Cour

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 30.01.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 835/2002, του Χρήστου Πετράκου, ελληνικής ιθαγένειας, η οποία συνοδεύεται από 1 ακόμη υπογραφή, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.8.2017 COM(2017) 413 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, του πρωτοκόλλου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2018 (OR. en) 5039/18 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: ENFOPOL 10 CT 7 REX 15 JAI

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.6.2011 SEC(2011) 687 τελικό ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ Συνοδευτικό έγγραφο στην Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

5538/11 GA/ag,nm DG C 1 B

5538/11 GA/ag,nm DG C 1 B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2011 (OR. en) 5538/11 Διοργανικός φάκελος: 2010/0384 (NLE) PI 3 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την έγκριση ενισχυμένης

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2016) 70 final - ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2016) 70 final - ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Μαρτίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0042 (NLE) 6964/16 ADD 1 COEST 63 ELARG 19 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Για τον Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 4 Απριλίου 2018 Έκθεση για το δικαίωμα στην προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

A8-0251/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

A8-0251/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 20..205 A8-025/ 00-00 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 00-00 κατάθεση: Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Έκθεση Claude Moraes A8-025/205 Κατάργηση ορισμένων πράξεων από το κεκτημένο του Σένγκεν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιευμένη στην Επετηρίδα Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών 2003, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα. Κομοτηνή.

Δημοσιευμένη στην Επετηρίδα Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών 2003, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα. Κομοτηνή. Υπόθεση Karakurt κατά Αυστρίας της 29.4.2002 1 Ανακοίνωση 965/2000 Δικαίωμα των αλλοδαπών εργαζομένων να εκλέγονται στα συμβούλια εργαζομένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου Ισότητα ημεδαπών και αλλοδαπών

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 58/2017

Α Π Ο Φ Α Σ Η 58/2017 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 31-05-2017 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/4277/31-05-2017 Α Π Ο Φ Α Σ Η 58/2017 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων:

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων: ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Η δήλωση αυτή αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο ερευνών για κρατικές ενισχύσεις που διενεργεί η Επιτροπή και άσκησης συναφών καθηκόντων προς το κοινό

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ.Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1289/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 28/2015

Αθήνα, Αριθ.Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1289/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 28/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 27-02-2015 Αριθ.Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1289/27-02-2015 Ταχ. /νση: ΚΗΦΙΣΙΑΣ 1-3 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210-6475600 FAX: 210-6475628 Α Π Ο Φ Α Σ Η

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1091/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 4 /2019

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1091/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 4 /2019 Αθήνα, 08-02-2019 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1091/08-02-2019 Α Π Ο Φ Α Σ Η 4 /2019 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 12.02.2008 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0296/2004, της Ειρήνης Σαββίδου, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόματος του «Σωματείου Εργαζομένων στα Τοπικά

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0242 (NLE) 14253/15 FISC 153 ECOFIN 905 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΔΗΓΙΕΣ L 332/126 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ (EE) 2015/2392 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 για τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την υποβολή αναφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 11.02.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέµα: Αναφορά 0130/2007, του Γεώργιου Φλωρά, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόµατος του βιβλιοπωλείου «Φλωράς Κόσµος», σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Απριλίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Απριλίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Απριλίου 2015 (OR. en) 8138/15 COPEN 93 EUROJUST 76 EJN 33 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: με ημερομηνία: 19 Μαρτίου 2015 Αποδέκτης: Θέμα: Αξιότιμε κύριε, κ. Alfonso

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Α. Στεφάνου Έλενα Α. Καπαρδή Δικηγόροι

Ηλίας Α. Στεφάνου Έλενα Α. Καπαρδή Δικηγόροι «Μια πρώτη εκτίµηση της απόφαση του ΔΕΕ στις υποθέσεις Τele2 Sverige AB (C-203/15) και Watson και άλλων (C698/15) για την επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ουσιαστικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 12.7.2010 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1198/2009, του J.F.K., ουγγρικής ιθαγένειας, σχετικά με την εισβολή στην ιδιωτική σφαίρα των εργαζομένων

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/7500/

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/7500/ Αθήνα, 11-11-2011 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/7500/11-11-2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Ταχ. /νση: ΚΗΦΙΣΙΑΣ 1-3 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210-6475601 FAX: 210-6475628 Α Π Ο Φ Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 216(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ) ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1996

Ν. 216(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ) ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1996 Ε.Ε. Παρ. Ι(I), Αρ. 4547, 31.12.2015 Ν. 216(I)/2015 Ν. 216(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ) ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1996 Η Βουλή των

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Αυγούστου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Αυγούστου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Αυγούστου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0185 (NLE) 11637/17 ADD 1 COEST 213 ELARG 61 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιτροπή Αναφορών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά αριθ. 1880/2013 της Doris Povse, αυστριακής ιθαγένειας, σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών μέσω του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2012 (OR. en) 18855/2/11 REV 2. Διοργανικός φάκελος: 2011/0094 (CNS) PI 194 OC 106

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2012 (OR. en) 18855/2/11 REV 2. Διοργανικός φάκελος: 2011/0094 (CNS) PI 194 OC 106 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2012 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2011/0094 (CNS) 18855/2/11 REV 2 PI 194 OC 106 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2006(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2014/2006(INI) 20.1.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την αξιολόγηση της δικαιοσύνης στον τομέα της ποινικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 20.02.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0082/2006, της κ. Julia Kelly, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με διακριτική μεταχείριση σε βάρος κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.2.2016 COM(2016) 66 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την έγκριση της σύναψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες, COM(2015) 424 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην

Βρυξέλλες, COM(2015) 424 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 7.9.2015 COM(2015) 424 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4592, (I)/2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4592, (I)/2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4592, 13.3.2017 Ν. 22(I)/2017 22(I)/2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2014 Προοίμιο. Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (95/2013) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας για την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και Προϋποθέσεις προγράμματος VIP Skrill Έκδοση 2 Μάιος Πεδίο εφαρμογής Όρων και Προϋποθέσεων VIP Skrill

Όροι και Προϋποθέσεις προγράμματος VIP Skrill Έκδοση 2 Μάιος Πεδίο εφαρμογής Όρων και Προϋποθέσεων VIP Skrill Όροι και Προϋποθέσεις προγράμματος VIP Skrill Έκδοση 2 Μάιος 2016 1. Πεδίο εφαρμογής Όρων και Προϋποθέσεων VIP Skrill 1.1. Οι παρόντες Όροι και Προϋποθέσεις («Όροι και Προϋποθέσεις VIP») ισχύουν για το

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/4906/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/4906/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ` Αθήνα, 03-08-2016 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/4906/03-08-2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Ταχ. /νση: ΚΗΦΙΣΙΑΣ 1-3 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210-6475600 FAX: 210-6475628 Α Π Ο Φ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Κ. W ΑΠΟΦΑΣΗ. Βρυξέλλες

ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Κ. W ΑΠΟΦΑΣΗ. Βρυξέλλες ΚΟΙΝΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΟΛ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ Κ. W (Προσφυγή υπ' αριθ. 06/01) ΑΠΟΦΑΣΗ Βρυξέλλες 26 Μαρτίου 2008 Απόφαση σχετικά µε την προσφυγή του κ. W κατά της απόφασης της Ευρωπόλ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, του πρωτοκόλλου της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0126(NLE) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0126(NLE) της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2016/0126(NLE) 17.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις Χρήση των τηλεσυνδιασκέψεων για τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 του Συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2001 Πρακτικός οδηγός Ευρωπαϊκό Δικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα, 11/04/2014 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 750 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ. ΥΠΟΘΕΣΗ Μ.Ν. κλπ κατά ΕΛΛΑΔΑΣ (Αριθ. 2) (Προσφυγή αριθ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ. ΥΠΟΘΕΣΗ Μ.Ν. κλπ κατά ΕΛΛΑΔΑΣ (Αριθ. 2) (Προσφυγή αριθ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΘΕΣΗ Μ.Ν. κλπ κατά ΕΛΛΑΔΑΣ (Αριθ. 2) (Προσφυγή αριθ. 16163/02) ΑΠΟΦΑΣΗ (Δίκαιη ικανοποίηση) ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 5 Απριλίου 2007

Διαβάστε περισσότερα

Η απόφαση αυτή είναι οριστική. Ενδέχεται να υποστεί τυπικές αλλαγές.

Η απόφαση αυτή είναι οριστική. Ενδέχεται να υποστεί τυπικές αλλαγές. 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ (Προσφυγή υπ αρίθμ.: 13251/07) ΑΠΟΦΑΣΗ (Τύποις και Ουσία) ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 11 η Δεκεμβρίου 2014 Η απόφαση αυτή είναι οριστική. Ενδέχεται να υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 48/2012

Α Π Ο Φ Α Σ Η 48/2012 Αθήνα, 25-04-2012 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2996/25-04-2012 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Α Π Ο Φ Α Σ Η 48/2012 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης για απόφαση του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης για απόφαση του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.2.2016 COM(2016) 90 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Πρότασης για απόφαση του Συμβουλίου για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, του πρωτοκόλλου

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για το σκοπό της πρόληψης του εγκλήματος ***I

Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για το σκοπό της πρόληψης του εγκλήματος ***I P7_TA-PROV(2014)0219 Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για το σκοπό της πρόληψης του εγκλήματος ***I Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 12ης Μαρτίου 2014 σχετικά με την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

5798/1/15 REV 1 ΘΚ/νικ 1 DG D 2B

5798/1/15 REV 1 ΘΚ/νικ 1 DG D 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2015 (OR. en) 5798/1/15 REV 1 COPEN 22 EUROJUST 19 EJN 8 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: κ. Julius Pagojus, Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Υπουργείο Δικαιοσύνης της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΟΥ EIGE Νοέμβριος 2017 Δείκτης 1 Ετήσιος αριθμός γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) θυμάτων συντροφικής βίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη 07/04/2017 Αριθμ. Αποφ.: 922 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑNEΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ Α7-ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Εγνατία 45-Θεσ/νίκη Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 14 Ιανουαρίου 2013 (OR. en) 16977/12 ιοργανικός φάκελος: 2012/0298 (APP) FISC 183 ECOFIN 1000 OC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 14 Ιανουαρίου 2013 (OR. en) 16977/12 ιοργανικός φάκελος: 2012/0298 (APP) FISC 183 ECOFIN 1000 OC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 14 Ιανουαρίου 2013 (OR. en) 16977/12 ιοργανικός φάκελος: 2012/0298 (APP) FISC 183 ECOFIN 1000 OC 699 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα: Σχέδιο ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούσι, ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 554/052 ΑΠΟΦΑΣΗ

Μαρούσι, ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 554/052 ΑΠΟΦΑΣΗ Μαρούσι, 22-2-2010 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 554/052 ΑΠΟΦΑΣΗ Λήψη Απόφασης επί της από 28 Δεκεμβρίου 2009 Ακροάσεως της εταιρείας με την επωνυμία VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών με αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα