ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΕΝΑ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ (Επιμελήθηκε ο μαθητής Καψάλης Δημήτριος)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΕΝΑ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ (Επιμελήθηκε ο μαθητής Καψάλης Δημήτριος)"

Transcript

1 1. Φύλλα εργασίας ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΕΝΑ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ (Επιμελήθηκε ο μαθητής Καψάλης Δημήτριος) 1. Σίγουρα κάτι ξέρεις ή έχεις ακούσει για τα ηφαίστεια. Στο χώρο που ακολουθεί ζωγράφισε ένα ηφαίστειο, όπως εσύ το φαντάζεσαι. 2. Ο καθηγητής σας θα προβάλει ένα σύντομο βίντεο με μια έκρηξη ενός ηφαιστείου ή κάποια άλλη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Παρακολουθήστε με προσοχή και γράψτε: 3. Για ποιο ηφαίστειο πρόκειται; Για το ηφαίστειο της Ισλανδίας. 4. Πότε έγινε η έκρηξη ή η ηφαιστειακή δραστηριότητα; Το 2004 και τώρα το Γνωρίζετε κάτι για αυτό το ηφαίστειο; Αν ναι, γράψτε με λίγα λόγια τι γνωρίζετε. Το ηφαίστειο αυτό βρισκόταν κάτω από έναν ισχυρό παγετώνα και το 2010 έβγαλε καπνούς και στάχτη ύψους 20 χιλιομέτρων. Τις επόμενες 24 ώρες τα αεροδρόμια θα μείνουν κλειστά λόγω της έκρηξης. Το ηφαίστειο αυτό είναι το πιο μεγάλο της Ισλανδίας και το πιο ενεργό.

2 6. Διαβάστε την είδηση που υπάρχει στο κείμενο 1 που θα σας δώσει ο καθηγητής σας. Σημειώστε τα βασικά σημεία της είδησης. Εξερράγη στις 22 Μαρτίου του 2010 στην Ισλανδία ηφαίστειο σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Όλες οι εσωτερικές πτήσεις σταμάτησαν και ορισμένες διεθνείς ακυρώθηκαν. Η ηφαιστειακή ρωγμή που εμφανίστηκε την Κυριακή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εκρήξεις. 7. Υπάρχουν λέξεις που δε γνωρίζετε τη σημασία τους; Σημειώστε ποιες είναι αυτές. Οικόσιτα, πίδακες, καυστικά. 8. Σχολιάστε το φαινόμενο: Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι ότι δεν έβγαλε πολλή λάβα, αλλά πολύ καπνό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι πτήσεις των αεροπλάνων. Κάτι ακόμη που με εντυπωσίασε είναι ότι το ηφαίστειο αυτό βρισκόταν κάτω από έναν παγετώνα. 9. Ποιο από τα παρακάτω υλικά μπορεί να προέρχονται από μια ηφαιστειακή έκρηξη; Γράψτε μια πρόταση για το καθένα από αυτά. Στάχτη: Το ηφαίστειο έβγαλε μεγάλη ποσότητα στάχτης. Λάβα: Όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται, ξεχύνεται λάβα. Μάγμα: Το μάγμα παγώνει και οικοδομεί μεγάλες οροσειρές ενεργών υποθαλάσσιων ηφαιστείων. Αέρια: Τα καυστικά ηφαιστειακά αέρια σκότωσαν όλα τα οικόσιτα ζώα της περιοχής. Βολίδες: Τινάχθηκαν από το ηφαίστειο πολλές βολίδες και άσπροι καπνοί. 10. Από όλη τη μέχρι τώρα επαφή σας με το θέμα και τις ως τώρα γνώσεις σας μπορείτε να διακρίνετε κάποιο πρότυπο (μοντέλο) που ακολουθεί η κατανομή των ηφαιστείων; Γράψτε την άποψη σας και αν μπορείτε αιτιολογήστε την. Τα ηφαίστεια συναντιούνται στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών. Στην Ισλανδία οι πλάκες αποκλίνουν δημιουργώντας έτσι πολλά ηφαίστεια.

3 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Νέα ηφαιστειακή έκρηξη απειλεί την Ισλανδία, αρκτικό παιδί του Εγκέλαδου. Δευτ. 22 Μαρτίου 2010, 2:19 τοπική ώρα μ.μ. Associated Press, Ρέικιαβικ Εξερράγη χθες τα ξημερώματα ηφαίστειο στην Ισλανδία, 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ρέικιαβικ (63.63 Β, Δ), προκαλώντας ρήγμα ενός χιλιομέτρου και στέλνοντας πίδακες λάβας εκατοντάδες μέτρα ψηλά. Μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα Εγιαφιγιαλαγιουκουλ, οι Αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες κατοίκους από την περιοχή, ενώ για προληπτικούς λόγους όλες οι εσωτερικές πτήσεις έχουν σταματήσει στην Ισλανδία και ορισμένες διεθνείς πτήσεις ακυρώθηκαν. Πολλά οικόσιτα ζώα που παρέμειναν κοντά στην περιοχή της έκρηξης είναι πιθανό να πέθαναν από τα καυστικά ηφαιστειακά αέρια. Ευτυχώς η ηφαιστειακή ρωγμή εμφανίστηκε ανάμεσα σε δύο παγετώνες, και όχι κάτω τους, και οι επιστήμονες δε θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να λιώσει ο πάγος και να κυλήσει μέχρι τον ωκεανό παρασύροντας τα πάντα. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε έκρηξη στην περιοχή του παγετώνα Εγιαφιγιαλαγιουκουλ ήταν το 1821, μια "τεμπέλικη" αργή έκρηξη η οποία διήρκεσε συνεχώς για δύο χρόνια. Η ηφαιστειακή ρωγμή που εμφανίστηκε την Κυριακή στη νότια Ισλανδία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εκρήξεις, ακόμα κι αυτές όμως θα έμοιαζαν απλά πυροτεχνήματα σε σχέση με προηγούμενα γεγονότα στην ιστορία της ηφαιστειογενούς χώρας. Πολλοί κάτοικοι θυμούνται ακόμα τη βίαιη γέννηση του νησιού Σάρτσεϊ το Το νησί Σάρτσεϊ δημιουργήθηκε σε διάστημα λίγων εβδομάδων από μια σειρά εκρήξεων που εκτίνασσαν υλικό σε ύψος εκατοντάδων μέτρων.

4 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2: ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ, ΠΟΛΛΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ! (Επιμελήθηκε η μαθήτρια Καλαγιά Κωνσταντίνα) Διαβάστε το κείμενο-2 και παρατηρήστε τις εικόνες που το συνοδεύουν. Συζητήστε μεταξύ σας για το περιστατικό που καταγράφει αυτό το κείμενο. 1. Πού ξεκίνησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα, πριν σχηματιστεί αυτό το νησί; Υποθαλάσσια έκρηξη. 2. Ξέρετε κάποια άλλη ανάλογη περίπτωση; Αν ναι, ποια; Ναι, στην ερυθρά θάλασσα, στις 23/12/2011 ένα νέο νησί γεννήθηκε στα παράλια της Υεμένης, όπως καταγράφθηκε από δορυφόρο της ΝΑΣΑ. 3. Όλα τα ηφαίστεια δεν είναι του ίδιου τύπου. Άλλα είναι κωνικά βουνά, άλλα είναι υποθαλάσσια, άλλα είναι «καλδέρες», άλλα «ασπιδωτά» κ.λπ. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε βίαιες εκρήξεις και σε άλλες αργές και μακροχρόνιες ροές λάβας. Στην εφαρμογή Googlemaps, εντοπίστε κάποια από τα ακόλουθα ηφαίστεια (ή όποια άλλα σας υποδείξει ο καθηγητής σας ή ακόμη και κάποια που γνωρίζετε εσείς). Χρησιμοποιήστε τις εκφράσεις που σας δίνονται για τον άμεσο εντοπισμό τους: Mount Etna Italy, Mount Fuji Japan, Crater Lake Oregon, Mount Vesuvio Italy, Krakatau Indonesia, Σαντορίνη Ελλάδα. Για το κάθε ένα συμπληρώστε τον πίνακα που ακολουθεί: Ηφαίστειο Τύπος/είδος/μορφή Ήπειρος/Ωκεανός Χώρα/Περιοχή Σχόλιο Mount Etna Mount Fuji Crater Lake Oregon Vesuvio Σαντορίνη Krakatau Στρωματοηφαιστειο Πυροπλαστικός κώνος καλδέρα Σρτωματοηφαίστειο Πυροκλαστίκος κώνος Στρωματοηφαίστειο Δομές Λάβας καλδέρα Στρωματοηφαίστειο Καλδέρα Δομές Λάβας Στρωματοηφαίστειο Καλδέρα Δομές Λάβας Καλδέρα Στρωματοηφαίστειο Πυροπλαστικός κώνος Ευρώπη/Μεσόγει ος Ασία/Ειρηνικός Ωκεανός Β.Αμερική Ειρηνικός Ωκεανός Ευρώπη/Μεσόγει ος Ευρώπη/Μεσόγει ος Ασία/Ινδικός Ωκεανός Ιταλία/Σικελία Ιαπωνία Η.Π.Α/ Β.Αμερική Ιταλία/Νάπολ η Ελλάδα/Κυκλά δες Ινδονησία

5 4. Διαλέξτε δυο χαρακτηριστικές εικόνες. Με αντιγραφή και επικόλληση συμπληρώστε τις στο «Φύλλο Εργασίας». Μπορείτε όμως και απλά να σκιτσάρετε τις δυο εικόνες με το χέρι. Ηφαίστειο Etna (όψη από δορυφόρο) Ηφαίστειο Χαβάης (όψη από δορυφόρο) Εκτός από τα ηφαίστεια, ένα άλλο γεωλογικό φαινόμενο ηφαιστειότητας είναι οι ατμοπίδακες/θερμοπίδακες, γνωστοί και ως γκέιζερς. Δείτε σε ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου ένα τέτοιο φαινόμενο στη διεύθυνση (ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγα λεπτά. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία).

6 5. Σε ποια χώρα βρίσκεται; Ισλανδία 6. Αυτή η χώρα έχει ηφαίστεια; Ναι 7. Ποια είναι η θέση της χώρας αυτής σε σχέση με τις λιθοσφαιρικές πλάκες; Απόκλιση Λιθοσφαιρικών πλακών μεταξύ Βορειοαμερικανικής πλάκας με την Ευρασιατική πλάκα στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού. 8. Υπάρχουν άνθρωποι κοντά στο χώρο εκδήλωσης του φαινομένου; Ναι 9. Περιγράψτε σύντομα το φαινόμενο που παρακολουθήσατε. Όταν μαζεύεται αρκετό ζεστό νερό βγαίνει υπό πίεση από ρωγμές των πετρωμάτων στην επιφάνεια της Γης με τη μορφή πίδακα. Το ζεστό αυτό νερό προέρχεται από υπόγεια νερά της περιοχής που θερμάνθηκαν εξαιτίας των ζεστών ηφαιστειογενών πετρωμάτων της περιοχής. ΚΕΙΜΕΝΟ 2 Πρώτο το πλήρωμα του γιωτμάικεν έγινε μάρτυρας της δημιουργίας ενός ηφαιστειακού νησιού κοντά στο νησί Τόγκα στον Ειρηνικό. Σάββατο, 12 Αυγούστου 2006 Το γιωτ κατευθυνόταν προς το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, όταν περνώντας ανάμεσα από τα νησιά του Σολωμόντα και Τόγκα είδαν την επιφάνεια της θάλασσας να είναι γεμάτη άμμο (Φωτ. 1, 2). Με μειωμένη ταχύτητα το σκάφος διέσχισε αυτή την περιοχή, μη γνωρίζοντας την προέλευση αυτού που έβλεπαν (Φωτ 3, 4). Ωστόσο το γεγονός αυτό τους παραξένεψε τόσο, που άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες για να μπορέσουν να λύσουν το μυστήριο αργότερα. Είχαν απομακρυνθεί αρκετά από την περιοχή με την επιπλέουσα άμμο, όταν άκουσαν πίσω τους μια τεράστια έκρηξη και πίδακες να ξεπηδούν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (Φωτ 5, 6). Σε λίγο μπροστά στα μάτια τους εκτυλίχθηκε ένα από τα θαύματα της φύσης, ένα νέο νησί (Φωτ. 7 )είχε δημιουργηθεί!

7 Φωτ. 1 Φωτ. 2 Φωτ. 3 Φωτ. 4

8 Φωτ. 5 Φωτ. 6 Φωτ. 7 Φωτογραφίες 1-7: Η ιστορία δημιουργίας ενός νέου νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό

9 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3: ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (Επιμελήθηκε ο μαθητής Καβρηγιάννης Μάριος) Δείτε το χάρτη κατανομής των ηφαιστείων και των λιθοσφαιρικών πλακών. (εναλλακτικά εντοπίστε τις αντίστοιχες εικόνες από το λογισμικό «Γεωλογία- Γεωγραφία Α -Β Γυμνασίου» αφού επιλέξετε το «εσωτερικό της γης» και κατόπιν «τα σημαντικότερα ηφαίστεια στον κόσμο». 1. Τι παρατηρείτε; Παρατηρούμε, ότι τα ηφαίστεια συγκεντρώνονται στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών. 2. Ποιο θα μπορούσε να είναι το λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» (ring of fire) στον Ειρηνικό Ωκεανό; Μπορείτε να το εντοπίσετε; Ποια είναι η σχέση του με τις λιθοσφαιρικές πλάκες; Το δαχτυλίδι της φωτιάς ξεκινάει από τα ηφαίστεια της Ινδονησίας, Ιαπωνίας, Αλάσκας, Καλιφόρνιας, Μεξικού, Κολομβίας,Ισημερινού, Χιλής και Αργεντινής. Έχουμε σύγκρουση της Ειρηνικής πλάκας με την Βορειοαμερικανική, της Ειρηνικής πλάκας με την Ευρασιατική, της Ειρηνικής πλάκας με την Νοτιοαμερικάνικη και της Ειρηνικής πλάκας με την Ινδοαυστραλιανή πλάκα. 3. Εντοπίστε τα ηφαίστεια στα νησιά της Χαβάης. Ποια είναι η σχέση τους με τις λιθοσφαιρικές πλάκες; Είναι hot spots (θερμές κηλίδες) στη μέση της ωκεάνιας πλάκας του Ειρηνικού. ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Χρησιμοποιήστε το λογισμικό «Γεωλογία-Γεωγραφία Α -Β Γυμνασίου» Στην ενότητα ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ επιλέξτε Ανάγλυφο-Διαίρεση Ελλάδας. Ενεργοποιήστε την καρτέλα «Ανάγλυφο» και την εμφάνιση των λιθοσφαιρικών πλακών.

10 4. Καταγράψτε τα ηφαίστεια του «ελληνικού ηφαιστειακού τόξου του Νότιου Αιγαίου» a) Μέθανα b) Μήλος c) Σαντορίνη d) Νίσυρος e) Γυαλί f) Κως 5. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το «χάρτη των ακτογραμμών» για να έχετε μια πιο καθαρή εικόνα. Στην εικόνα που θα βλέπετε, ενώστε με μια νοητή γραμμή τα ηφαίστεια του Νότιου Αιγαίου. Παρατηρήστε τη γραμμή που θα σχηματιστεί και συγκρίνετέ την με τα όρια της λιθοσφαιρικής πλάκας. Τι παρατηρείτε; Η γραμμή είναι σχεδόν παράλληλη προς τα όριο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών της Αφρικανικής με την Ευρασιατική πλάκα στο χώρο του Αιγαίου.

11 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ (Επιμελήθηκε από τον μαθητή Ζάχο Αριστείδη) Έχετε αναλάβει να μελετήσετε τη σχέση των ηφαιστείων με τις λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωση της σύγκλισης/απόκλισης/παράλληλης μετατόπισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Χρησιμοποιήστε τους εννοιολογικούς χάρτες του λογισμικού «Γεωλογία Γεωγραφία» [Ο εκπαιδευτικός φτιάχνει από ένα φύλλο για κάθε περίπτωση και για κάθε ομάδα. Μια ομάδα ασχολείται με τα ηφαίστεια των hot -spots] Συμπληρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας χρειαστούν για να εξηγήσετε και στους συμμαθητές σας. ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1. Οι λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωσή μας κινούνται η μία πλησιάζοντας την άλλη. Σχηματική αναπαράσταση λιθοσφαιρικών πλακών 2. Μια τέτοια περίπτωση έχουμε ανάμεσα στην Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα και στην Αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα. 3. Τα όρια αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου. 4. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται κάποια ηφαίστεια όπως: α. Σαντορίνη β. Αίτνα γ. Βεζούβιος

12 Φωτογραφία ενός ηφαιστείου 5. Η ύπαρξη ηφαιστείων σε αυτή την περίπτωση εξηγείται ως εξής: Λιώνει υλικό της λιθοσφαιρικής πλάκας που βυθίζεται και ανεβαίνει υπό μορφή μάγματος μέσα από ρήγματα στην επιφάνεια της γης. 6. Λόγω αυτού του τύπου της γεωλογικής δράσης στην επιφάνεια της γης εμφανίζονται/δημιουργούνται Οροσειρές με ηφαίστεια σε διάταξη παράλληλη στα όρια σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Σχετικά σχήματα, σχεδιαγράμματα ή εικόνες

13

14 ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Έχετε αναλάβει να μελετήσετε τη σχέση των ηφαιστείων με τις λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωση της σύγκλισης/απόκλισης/παράλληλης μετατόπισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Χρησιμοποιήστε τους εννοιολογικούς χάρτες του λογισμικού «Γεωλογία Γεωγραφία» [Ο εκπαιδευτικός φτιάχνει από ένα φύλλο για κάθε περίπτωση και για κάθε ομάδα. Μια ομάδα ασχολείται με τα ηφαίστεια των hot -spots] Συμπληρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας χρειαστούν για να εξηγήσετε και στους συμμαθητές σας. ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 7. Οι λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωσή μας κινούνται η μία απομακρύνοντας από την άλλη. Σχηματική αναπαράσταση λιθοσφαιρικών πλακών 8. Μια τέτοια περίπτωση έχουμε ανάμεσα στην Βόρεια Αμερικανική λιθοσφαιρική πλάκα και στην Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα. 9. Τα όρια αυτά βρίσκονται στο μέσον του Ατλαντικού Ωκεανού. 10. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται κάποια ηφαίστεια όπως: α. Χέκλα β. Χειμάι γ. Λακαγκιγκάρ

15 Φωτογραφία ενός ηφαιστείου 11. Η ύπαρξη ηφαιστείων σε αυτή την περίπτωση εξηγείται ως εξής: Υλικό μάγματος εξέρχεται προς τα πάνω από το άνοιγμα που δημιουργείται από την απομάκρυνση μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών. 12. Λόγω αυτού του τύπου της γεωλογικής δράσης στην επιφάνεια της γης εμφανίζονται/δημιουργούνται Μεσοωκεάνιες ράχες, δηλαδή υποθαλάσσια ηφαιστειακή οροσειρά. Σχετικά σχήματα, σχεδιαγράμματα ή εικόνες

16

17 ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Έχετε αναλάβει να μελετήσετε τη σχέση των ηφαιστείων με τις λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωση της σύγκλισης/απόκλισης/παράλληλης μετατόπισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Χρησιμοποιήστε τους εννοιολογικούς χάρτες του λογισμικού «Γεωλογία Γεωγραφία» [Ο εκπαιδευτικός φτιάχνει από ένα φύλλο για κάθε περίπτωση και για κάθε ομάδα. Μια ομάδα ασχολείται με τα ηφαίστεια των hot -spots] Συμπληρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας χρειαστούν για να εξηγήσετε και στους συμμαθητές σας. ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1. Οι λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωσή μας κινούνται η μία παράλληλα με την άλλη. Σχηματική αναπαράσταση λιθοσφαιρικών πλακών 2. Μια τέτοια περίπτωση έχουμε ανάμεσα στην Βόρεια Αμερικανική λιθοσφαιρική πλάκα και στην Ειρηνικού λιθοσφαιρική πλάκα. 3. Τα όρια αυτά βρίσκονται στις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α., στην Καλιφόρνια, στο γνωστό ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. 4. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται κάποια ηφαίστεια όπως: Δεν υπάρχει ηφαιστειακή δράση σε αυτή την περίπτωση. Ρήγμα Αγίου Ανδρέα

18 5. Η ύπαρξη ηφαιστείων σε αυτή την περίπτωση εξηγείται ως εξής: Δεν υπάρχει ηφαιστειακή δράση σε αυτή την περίπτωση. 6. Λόγω αυτού του τύπου της γεωλογικής δράσης στην επιφάνεια της γης εμφανίζονται/δημιουργούνται Αναβαθμίδες στην επιφάνεια της γής. Σχετικά σχήματα, σχεδιαγράμματα ή εικόνες

19 ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Έχετε αναλάβει να μελετήσετε τη σχέση των ηφαιστείων με τις λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωση της σύγκλισης/απόκλισης/παράλληλης μετατόπισης των λιθοσφαιρικών πλακών. Χρησιμοποιήστε τους εννοιολογικούς χάρτες του λογισμικού «Γεωλογία Γεωγραφία» [Ο εκπαιδευτικός φτιάχνει από ένα φύλλο για κάθε περίπτωση και για κάθε ομάδα. Μια ομάδα ασχολείται με τα ηφαίστεια των hot -spots] Συμπληρώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα σας χρειαστούν για να εξηγήσετε και στους συμμαθητές σας. ΘΕΡΜΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ-ΗΟΤ SPOTS 7. Οι λιθοσφαιρικές πλάκες στην περίπτωσή μας δεν κινούνται και έχουμε εμφάνιση θερμής κηλίδας στο μέσον μιας ωκεάνιας λιθοσφαιρικής πλάκας. Σχηματική αναπαράσταση λιθοσφαιρικών πλακών 8. Μια τέτοια περίπτωση έχουμε ανάμεσα στο εσωτερικό της λιθοσφαιρικής πλάκας του Ειρηνικού. 9. Αυτά τα hot spots βρίσκονται στο σύμπλεγμα των νησιών της Χαβάης. 10. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται κάποια ηφαίστεια όπως: α. Μάουνα Λόα β. Κιλαουέα γ. Χουαλαλαί

20 Φωτογραφία ενός ηφαιστείου 11. Η ύπαρξη ηφαιστείων σε αυτή την περίπτωση εξηγείται ως εξής: Υλικό μάγματος από τον μανδύα εξέρχεται προς τα πάνω από ρωγμές στον λεπτό ωκεάνιο φλοιό. 12. Λόγω αυτού του τύπου της γεωλογικής δράσης στην επιφάνεια της γης εμφανίζονται/δημιουργούνται Ηφαιστειογενή νησιά. Σχετικά σχήματα, σχεδιαγράμματα ή εικόνες

21

22 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5: ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΠΗΓΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ (Επιμελήθηκε από τον μαθητή Δορδοκίδη Απόστολο) 1. Διαβάστε με προσοχή το κείμενο 3. Από το κείμενο που διαβάσατε και τη μέχρι τώρα γνώση σας για το θέμα, ποιες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις διακρίνατε; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πληροφορίες από την εφαρμογή «Γεωλογία- Γεωγραφία». Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα. Θετικές επιπτώσεις 1 ο γόνιμο έδαφος-γεωργία 2 ο ορυκτά και πετρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στις οικοδομές για την αντισεισμικότητα των κτιρίων 3 ο συστατικά καλλυντικών 4 ο έντονα ανοιχτά χρώματα με τα οποία έγιναν πολλές τοιχογραφίες 5 ο αναπτύχθηκε γλυπτική και αγγειοπλαστική 6 ο δημιουργήθηκαν φυσικά λιμάνια 7 ο αύξησε την παρατηρητικότητα των ανθρώπων της περιοχής 8 ο δημιουργία εργαλείων Αρνητικές επιπτώσεις 1 ο καταστροφές κτηρίων (καταστροφή του πολιτισμού) 2 ο πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 3 ο καταστροφή λιμανιών 4 ο καταστροφή χλωρίδας και πανίδας 5 ο αρνητικός επηρεασμός στο κλίμα 6 ο φόβος και τρόμος στους ανθρώπους 2. Συζητήστε και σχολιάστε σε ολομέλεια τάξης την άποψη: «Παρόλο που κάποιες περιοχές έχουν αυξημένο ηφαιστειακό κίνδυνο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν εκεί και να αναπτύσσουν χωριά και πόλεις. Δε λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τους τον κίνδυνο, αλλά άλλους παράγοντες.» Ποιοι από τους ακόλουθους παράγοντες μπορεί να υπονοούνται; Νερό, κλίμα, ευκαιρίες για δουλειά, ευκαιρίες για διασκέδαση, ιστορική συνέχεια (γονείς, παρέες, περιουσιακά στοιχεία..) Προσθέστε και άλλους δικούς σας παράγοντες που φαντάζεστε: 1 ο γόνιμο έδαφος 2 ο εντυπωσιασμός για τα ηφαίστεια 3 ο υλικά ηφαιστείων που βοήθησαν στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. 3 ο Περιέργεια για το μυστήριο.

23 ΚΕΙΜΕΝΟ 3 Το ηφαίστειο έφερε ορυκτά δώρα πολιτισμού στη ΣαντορίνηΤο ηφαίστειο της Θήρας δεν ευθύνεται μόνο για τη βιβλική καταστροφή του Ακρωτηρίου το 1640 π.χ., αλλά έδωσε τα μέσα και μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού του Αιγαίου, ανέφερε σε διάλεξή του στην Εταιρεία Θηραϊκών Μελετών ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας. Η στιλπνή επιφάνεια των μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων οφείλεται στο ότι τα έτριβαν με ελαφρόπετρα - κάτι που αποδείχθηκε και πειραματικά. Και είναι μόνο μία από τις ευεργετικές για τον πολιτισμό τεχνολογικές εξελίξεις που προέκυψαν από τη συμβίωση με τα ηφαίστεια της Ανατολικής Μεσογείου. Τουλάχιστον μετρικοί τόνοι μεγάλων λίθινων εργαλείων από τον σκληρό ηφαιστειακό οψιανό κατεργασμένο σε λίθινες λεπίδες για το ξύρισμα, μαχαίρια κ.ά. ταξίδεψαν από τα προϊστορικά λατομεία της Μήλου προς το Ακρωτήρι της Σαντορίνης και πολλούς άλλους προορισμούς του Αιγαίου και της χερσαίας Ελλάδας ήδη πριν από χρόνια. Οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου αγαπούσαν την καολίνη, τον λευκό πηλό, που ως επίχρισμα έδινε μια χαριτωμένη, ανάλαφρη, πολυτελή όψη στα αγγεία και την εξήγαν ήδη από τη Νεολιθική Εποχή. Είχαν επίσης ανακαλύψει τις καλλυντικές ιδιότητες της λευκής τάλκης (του ταλκ) και για τις τοιχογραφίες προμηθεύονταν γαιώδη χρώματα αλλά και κόκκινο, πράσινο, κυανούν, όπως και μόλυβδο και ψευδάργυρο από τα μεταλλεία. Χρησιμοποιούσαν ακόμη θρυμματισμένη μαλακή λάβα ως αντισεισμικά έδρανα στην υποθεμελίωση των οικοδομών, αλλά και για την κατασκευή γουδιών, λυχναριών και εργαλείων. Χρησιμοποιούσαν όμως και σκληρά ορυκτά - τους ανδεσίτες - στα γωνιακά αγκωνάρια των οικοδομών αλλά και σε σφυριά ή αμόνια και ενίσχυαν την ελαστικότητα των σπιτιών με ξυλοδεσιές. Η εσωτερική αβαθής ηφαιστειακή καλντέρα που είχε σχηματιστεί στο μέσο της Σαντορίνης τους πρόσφερε ένα καλό κρυφό λιμάνι και τα γόνιμα ηφαιστειακά εδάφη πρόσφεραν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και κρασί - τότε όπως και τώρα. Ασφαλώς όμως η συμβίωση των ανθρώπων με το ενεργό ηφαίστειο επί χιλιάδες χρόνια όξυνε την παρατηρητικότητά τους και την επινοητικότητά τους, όπως και το αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτά ήταν τα κύρια δώρα του ηφαιστείου της Θήρας, έτσι το ηφαιστειογενές περιβάλλον επέδρασε στη διαμόρφωση του πολιτισμού, όχι μόνο του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

24 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ (Επιμελήθηκε από την μαθήτρια Καρρά Κατερίνα) Ας υποθέσουμε πως πρέπει να υποστηριχτεί ένα σχέδιο ανάπτυξης σε ένα ηφαιστειογενές νησί. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Για να προετοιμαστείτε για ανταλλαγή επιχειρημάτων συμπληρώστε στον πίνακα που ακολουθεί κάποια βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για δυο από τις τέσσερις προτεινόμενες λύσεις αξιοποίησης. Μπορείτε να αναζητήσετε σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο Παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας Τουριστική ανάπτυξη Πλεονεκτήματα: θέρμανση, πλύσιμο,παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οικιακή χρήση, θερμοκήπια,δωρεάν ζεστό νερό,παραγωγή φρούτα-λαχανικά εκτός εποχής. Μειονεκτήματα: ρύπανση της ατμόσφαιρας, μείωση τουρισμού, δηλητηρίαση από τοξικές επικαθίσεις ουσιών, οικολογική καταστροφή στη γύρω περιοχή. Επίσης δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε παντού μόνο σε περιοχές που υπάρχουν ηφαίστεια. Πλεονεκτήματα: τουριστικό αξιοθέατο, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, κατασκευή ξενοδοχείων και έργων υποδομής, μείωση της τοπικής ανεργίας. Μειονεκτήματα: ρύπανση, αλλοίωση του φυσικού χώρου από τον τουρισμό,ηχορύπανση, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, θύματα τουρίστες από ξαφνικές εκρήξεις Εξορυκτικές δράσεις Πλεονεκτήματα: κατασκευή εργαλείων, παραγωγή καλλυντικών, παραγωγή βαφών, γλυπτική, οικοδομική δραστηριότητα, οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και μείωση της τοπικής ανεργίας. Μειονεκτήματα: μείωση τουρισμού, ρύπανση, οπτική ρύπανση. Καλλιέργεια αμπελιών Πλεονεκτήματα: αύξηση αγροτικής παραγωγής (σταφύλια,κρασί),μείωση ανεργίας, δημιουργία εργοστασίων κρασιού, γόνιμο έδαφος. Μειονεκτήματα: κίνδυνος καταστροφής καλλιεργειών από έκρηξη, υποβάθμιση της ποιότητας του εδάφους από μονοκαλλιέργιες και από γεωργικά φάρμακα-χημικά λιπάσματα.

25

3. Στο παρακάτω πλαίσιο ζωγράφισε το εσωτερικό της γης από την επιφάνεια μέχρι το κέντρο της και να σημειώσεις τα μέρη της.

3. Στο παρακάτω πλαίσιο ζωγράφισε το εσωτερικό της γης από την επιφάνεια μέχρι το κέντρο της και να σημειώσεις τα μέρη της. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΞΑΝΑΘΥΜΟΜΑΣΤΕ... 1. Τι ήταν η Παγγαία; Η Παγγαία ήταν ένα συμπαγές κομμάτι με όλες τις ηπείρους που σχηματίστηκε κατά την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών πριν 200 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Διαβάστε περισσότερα

Γ.2. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ (3 ώρες / 1 δίωρο και 1 ώρα)

Γ.2. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ (3 ώρες / 1 δίωρο και 1 ώρα) Γ.2. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ (3 ώρες / 1 δίωρο και 1 ώρα) 1- Σκοπός και στόχοι του σχεδίου διδασκαλίας Γενικός σκοπός Σκοπός του σχεδίου διδασκαλίας είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τις αλλαγές που προκαλεί η δράση των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιού

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Άννα Τομπατσίδου Τάξη: Α γυμνασίου Τμήμα: Α 2. Τα ηφαίστεια-volcanoes

Όνομα: Άννα Τομπατσίδου Τάξη: Α γυμνασίου Τμήμα: Α 2. Τα ηφαίστεια-volcanoes Όνομα: Άννα Τομπατσίδου Τάξη: Α γυμνασίου Τμήμα: Α 2 Τα ηφαίστεια-volcanoes Τι είναι τα ηφαίστεια; Διαρκώς η επιφάνεια της γης αλλάζει, κάποιες αλλαγές οφείλονται σε ενδογενείς παράγοντες. Μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ: ΜΙΑ ΜΕΣΟΩΚΕΑΝΕΙΑ ΡΑΧΗ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ, ΔΙΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια

Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια ιδακτικοί στόχοι: Να προβληµατιστούν σχετικά µε το πώς δηµιουργείται ένα ηφαίστειο, ποια είναι τα µέρη ενός ηφαιστείου και ποια η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ

Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια της Γης; Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 1. Το ηφαίστειο Mount Merapi Η Ινδονησία κατέχει την αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον κόσμο σε ενεργά ηφαίστεια και σεισμούς. Το Mount Merapi βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

"Λάθος αντιλήψεις που δημιουργούνται από την ελλιπή διδασκαλία των γεωεπιστημών" Αντώνης Δ.Στάης

Λάθος αντιλήψεις που δημιουργούνται από την ελλιπή διδασκαλία των γεωεπιστημών Αντώνης Δ.Στάης "Λάθος αντιλήψεις που δημιουργούνται από την ελλιπή διδασκαλία των γεωεπιστημών" Αντώνης Δ.Στάης Η Γεωλογική Γνώση στην Ελλάδα σήμερα Στα ελληνικά σχολεία, εδώ και αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με τα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2

Γεωλογία Β Γυμνασίου με ερωτήσεις Σελίδα 2 1.Τι είναι η γεωλογία; Γεωλογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη όλων των φυσικών φαινομένων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στο στερεό φλοιό της Γης από την περίοδο σχηματισμού του μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

26. Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης

26. Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης 26. Ο ρόλος των ηφαιστείων και των σεισμών στις αλλαγές της φύσης Οι αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση από τα ηφαίστεια και τους σεισμούς τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού 1. Που δρουν τα ηφαίστεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής. Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία.

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής. Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία. Ενότητα Ηπειροι (στιγμιότυπα): Η Αφρική Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής Γεωλογία - Γεωγραφία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία. Πρώτη εργασία : Η θέση της Αφρικής στον παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Ανασκόπηση Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Ηφαίστειο είναι ένα φυσικό άνοιγμα της επιφάνειας της γης απ όπου βγαίνουν κατά καιρούς φλόγες, καπνός και στερεά υλικά λιωμένα(λάβα) που προέρχονται από το

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΙ ΟΥ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ & ΑΣΚΑΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΙ ΟΥ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ & ΑΣΚΑΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΙ ΟΥ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ & ΑΣΚΑΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ: 40 49 17 Ν 14 25 32 Ε ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ. EYXARISTOYME GIA TIN PROSOXI

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ»

ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ» ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ» Παπανδρέου Σταυρούλα Β Γενική Αρ.Μητρώου: 1. Μάθηµα ιδακτική ενότητα Η διδακτική ενότητα αφορά τις αλλαγές στην επιφάνεια της γης

Διαβάστε περισσότερα

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές EΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Επαναληπτικό διαγώνισμα στα μαθήματα 12-18 1. Χαρακτήρισε τις παρακάτω προτάσεις με το γράμμα (Σ), αν είναι σωστές, και a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Μυθολογία Το τεράστιο γατόψαρο προκαλεί τους σεισμούς στην Ιαπωνία Ελληνική Μυθολογία: O Εγκέλαδος είναι Γίγαντας που φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή

Διαβάστε περισσότερα

3. ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

3. ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ 1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Μαθαίνω για τα ηφαίστεια και τους σεισμούς με τη χρήση Blog» Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Μάθημα 9) Η επίδραση των σεισμών και των ηφαιστείων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ : πώς γίνεται αντιληπτή στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Ο Ελλαδικός χώρος µε την ευρεία γεωγραφική έννοια του όρου, έχει µια σύνθετη γεωλογικοτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

0,5 1,1 2,2 4,5 20,8 8,5 3,1 6,0 14,9 22,5 15,0 0,9

0,5 1,1 2,2 4,5 20,8 8,5 3,1 6,0 14,9 22,5 15,0 0,9 ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ (Ο ΩΚΕΑΝΙΟΣ ΠΥΘΜΕΝΑΣ) Βασίλης ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ Γεωλόγος-Ωκεανογράφος Κύριος Ερευνητής, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Τηλ. Γραφείου: 22910 76378 Κιν.: 6944

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωθερμία στην Ελλάδα

Η Γεωθερμία στην Ελλάδα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Η Γεωθερμία στην Ελλάδα Ομάδα Παρουσίασης Επιβλέπουσα Θύμιος Δημήτρης κ. Ζουντουρίδου Εριέττα Κατινάς Νίκος Αθήνα 2014 Τι είναι η γεωθερμία; Η Γεωθερμική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες Ωκεανοί Το νερό καλύπτει τα δύο τρίτα της γης και το 97% όλου του κόσµου υ και είναι κατοικία εκατοµµυρίων γοητευτικών πλασµάτων. Οι ωκεανοί δηµιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας.

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Σκοποί του προγράµµατος είναι η εξοικείωση µε το φαινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια της πόλης Κ. β. νότια της πόλης Κ. γ. ΒΑ της πόλης Κ. δ. ΒΔ της πόλης Κ. 2. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια

Διαβάστε περισσότερα

Που αναπτύσσονται τα ηφαίστεια: Θερμά σημεία και ζώνες υποβύθισης

Που αναπτύσσονται τα ηφαίστεια: Θερμά σημεία και ζώνες υποβύθισης Ενώ οι σεισμοί και οι τυφώνες μοιάζουν συχνά να είναι οι πιο καταστρεπτικοί τύποι φυσικών καταστροφών, τα ηφαίστεια μπορούν να έχουν περισσότερα εκτεταμένα αποτελέσματα από το καθένα. Όπως η έκρηξη του

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211

Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211 Μάθημα: Ηφαιστειολογία Καθηγητής: Τ. Σολδάτος Φοιτητές: Παπαδοπούλου Μάρθα 4188 Πισκούλης Παύλος 4195 Τσοπουρίδης Λεωνίδας 4211 Το Ηφαίστειο Pinatubo Η λέξη Pinatubo σημαίνει: «αυτό που έχει μεγαλώσει»

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΕΡΡΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ. Βασίλης ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ. Βασίλης ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ Βασίλης ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ Γεωλόγος-Ωκεανογράφος Κύριος Ερευνητής, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Τηλ. Γραφείου: 22910 76378 Κιν.: 6944 920386

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

«ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» 4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΣΧ. ΕΤΟΣ 2015-2016 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ «ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΝΤΑΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Αγγουράς Παναγιώτης Μουζάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ A1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Τι ονομάζουμε παραλλήλους; Τι δείχνει ο παράλληλος στον οποίο βρίσκεται ένας τόπος; Πως μετριούνται; Παραλλήλους ονομάζουμε τους νοητούς

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τίτλος σχεδίου διδασκαλίας

1.1 Τίτλος σχεδίου διδασκαλίας 1.1 Τίτλος σχεδίου διδασκαλίας 1.2 Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Γνωστικό αντικείμενο του σχεδίου διδασκαλίας Γεωλογία-Γεωγραφία Α Γυμνασίου Γεωλογία-Γεωγραφία Β Γυμνασίου Ιδιαίτερη περιοχή του γνωστικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος Φύλλο Εργασίας Τα ηφαίστεια στην Ελλάδα

Σχέδιο Μαθήματος Φύλλο Εργασίας Τα ηφαίστεια στην Ελλάδα Σχέδιο Μαθήματος Φύλλο Εργασίας Τα ηφαίστεια στην Ελλάδα Εισαγωγή: Η σύγχρονη - σε γωολογικούς όρους ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ελληνική Επικράτεια πηγαίνει πίσω περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΠΕ17.01

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΠΕ17.01 YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Μανουρά Μαρία ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ17.01 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σεισμική

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση & ερμηνεία της σεισμικής δραστηριότητας με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Χαρτογράφηση & ερμηνεία της σεισμικής δραστηριότητας με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο Χαρτογράφηση & ερμηνεία της σεισμικής δραστηριότητας με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο Γεωγραφία Α Γυμνασίου Δρ. Γ. Μαυρογόνατου 2 ο Γυμνάσιο Πεύκης GEOschools γεωλογικοί κίνδυνοι & καταστροφές μαζικές εξαφανίσεις

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Περιβάλλον ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Φυσικό Περιβάλλον ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Κεφάλαιο 1 ο : Εισαγωγή ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Φυσική Γεωγραφία ονοµάζουµε την επιστήµη που µελετά το σύνολο των φυσικών διεργασιών που συµβαίνουν στην επιφάνεια της γης και διαµορφώνουν τις φυσικές ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θέμα 1: Πετρώματα και απολιθώματα α) Τι είναι τα πετρώματα και τι τα απολιθώματα; β) Ποια είναι τα βασικά είδη πετρωμάτων; Πώς δημιουργούντα; γ) Να εξηγήσετε με ποιόν τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

2. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

2. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1. ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Μαθαίνω για τα ηφαίστεια και τους σεισμούς με τη χρήση Blog» Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Μάθημα 9) Η επίδραση των σεισμών και των ηφαιστείων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Εισαγωγή Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου πυθµένα

Διαβάστε περισσότερα

Project : Θέμα σεισμός. Σεισμοθηλυκά Ταρακουνήματα!!

Project : Θέμα σεισμός. Σεισμοθηλυκά Ταρακουνήματα!! Project : Θέμα σεισμός Σεισμοθηλυκά Ταρακουνήματα!! Τι είναι σεισμός; Σεισμός είναι η δόνηση ή ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης. Ο σεισμός στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη. Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη

Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη. Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη Διευθύντρια- Νηπιαγωγός: Αναστασία Κουντουρούδη Εισηγήτριες: Νηπιαγωγός: Καμπερίδου Ιφιγένεια Φοιτήτρια: Κατερίνα Κατίκη PROJECT: «Όταν η γη θυμώνει!» ΑΦΟΡΜΗΣΗ Το ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Όταν η γη θυμώνει», αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γιάννης Κατσαρός ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΜΙΑ ΓΗ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΟ ΧΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ; ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Ποιο Χάρτη θα χρησιμοποιήσω αν θέλω να μάθω τη θέση της Αφρικής στον κόσμο; Θα χρησιμοποιήσω τον Παγκόσμιο Χάρτη Ποια είναι η θέση της Αφρικής στον κόσμο; Η απάντηση μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ «Σεισμός είναι, Μπερτόδουλε, δεν είναι τίποτε. Ζωντανό πράμα μαθές είναι η Κρήτη, κουνιέται. Μία μέρα, θα τη δείτε να κολλήσει στην Ελλάδα» 'Καπετάν Μιχάλης' Ν. Καζαντζάκης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λιθοσφαιρικές πλάκες και σεισμοί

Λιθοσφαιρικές πλάκες και σεισμοί Λιθοσφαιρικές πλάκες και σεισμοί Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΔΕ) Δημιουργός: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ANA ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ANA ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ANA ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Κεφάλαιο Α 1.1 Τι είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες; Τι είναι οι παράλληλοι και τι προσδιορίζουν; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος παράλληλος; Τι είναι οι μεσημβρινοί

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική Εργασία. Διαχείριση κρίσεων

Διερευνητική Εργασία. Διαχείριση κρίσεων Διερευνητική Εργασία Διαχείριση κρίσεων Η Ελλάδα είναι η έκτη πιο σεισμογενείς χώρα του κόσμου. Αυτό οφείλεται εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, δηλαδή κοντά στα όρια της ευρασιατικής πλάκας με την αφρικάνικη.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέμα 1 ο : Να μεταφέρετε στο γραπτό σας τον αριθμό της κάθε ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργιάδου Μαριλένα Καμασιά Άννα Καμπουράκης Γιώργος Χαραλάμπους Σωκράτης

Γεωργιάδου Μαριλένα Καμασιά Άννα Καμπουράκης Γιώργος Χαραλάμπους Σωκράτης Συγγραφείς : Γεωργιάδου Μαριλένα Καμασιά Άννα Καμπουράκης Γιώργος Χαραλάμπους Σωκράτης Τι είναι το Τσουνάμί; tsu και nami κύμα του λιμανιού σειρά από ωκεάνια κυμάτα κατά τα οποία μετατοπίζονται μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του,

Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, Σ Ε Ι Σ Μ Ο Σ Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ A1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Τι ονομάζουμε παραλλήλους; Τι δείχνει ο παράλληλος στον οποίο βρίσκεται ένας τόπος; Πως μετριούνται; Παραλλήλους ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Συνθετική Εργασία στη Γεωγραφία, Σχολικό έτος 2012 2013, Α Γυμνασίου. Θέμα: «Φυσικές Καταστροφές»

Συνθετική Εργασία στη Γεωγραφία, Σχολικό έτος 2012 2013, Α Γυμνασίου. Θέμα: «Φυσικές Καταστροφές» Συνθετική Εργασία στη Γεωγραφία, Σχολικό έτος 2012 2013, Α Γυμνασίου Θέμα: «Φυσικές Καταστροφές» Μαθητές: Θοδωρής Μαραγκάκης Μάνος Παπαστεφανάκης Νίκος Ρομάνος Σίφης Σηφογιαννάκης Περιεχόμενα 1. Τι ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές επιλογές σχετικά με το περιεχόμενο Στον επαναπροσδιορισμό της θεματολογίας, της διδακτέας ύλης και της διδακτικής προσέγγισης, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, έχουν ληφθεί υπόψη οι ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό της γης

Το εσωτερικό της γης Το εσωτερικό της γης Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΔΕ) Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΡΩΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2.1 Ωκεανοί και Θάλασσες. Σύµφωνα µε τη ιεθνή Υδρογραφική Υπηρεσία (International Hydrographic Bureau, 1953) ως το 1999 θεωρούντο µόνο τρεις ωκεανοί: Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

Το Γεωθερμικό Δυναμικό της Ελλάδας

Το Γεωθερμικό Δυναμικό της Ελλάδας Το Γεωθερμικό Δυναμικό της Ελλάδας Γιώργος Χατζηγιάννης, MSc. τ. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων (ΔΙ.ΓΕ.ΘΜ.Υ.) του ΙΓΜΕ ECOCITY ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 Γεωθερμική Ενέργεια (ορισμοί)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΘΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η κεντρική θεματική ενότητα παρουσιάζει το πολύπλοκο σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών και διηγείται τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Αιγαίου, που γεννήθηκε από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ Εισαγωγή: Η σεισμικότητα μιας περιοχής χρησιμοποιείται συχνά για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με τις τεκτονικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εκεί. Από τα τέλη του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ. Τατιάνα Χρηστάκη Α'2

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ. Τατιάνα Χρηστάκη Α'2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ Τατιάνα Χρηστάκη Α'2 Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει χωρίς προιδοπείηση.προκαλεί μεγάλες ζημιές και πολλοί Άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Ο σεισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική ενότητα: Το φυσικό περιβάλλον (Το ανάγλυφο της Γης)

Διδακτική ενότητα: Το φυσικό περιβάλλον (Το ανάγλυφο της Γης) 5 η Εφαρμογή Τάξη Στ Μάθημα: Γεωγραφία Διδακτική ενότητα: Το φυσικό περιβάλλον (Το ανάγλυφο της Γης) Διδακτικοί Στόχοι: «Οι μαθητές με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας του κεφαλαίου θα πρέπει να είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Θέματα: ποσοστά, μοντελοποίηση, ταχύτητα, απόσταση, χρόνος, μάζα, πυκνότητα Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 13-14 Διαφοροποίηση: Ανώτερο επίπεδο: αντίσταση αέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α 1 : ΧΑΡΤΕΣ Μάθημα Α 1.1 : Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Πώς προσανατολιζόταν ο άνθρωπος σε μετακινήσεις σε μια μικρή περιοχή και πώς όταν διάνυε μεγάλες αποστάσεις; 2. Τι έκανε όταν έμαθε να ταξιδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Κατερίνα Μαρία Μ.

Άννα Κατερίνα Μαρία Μ. Άννα Κατερίνα Μαρία Μ. Η Ιαπωνία είναι µια από τις ισχυρότερες βιοµηχανικές χώρες και µαζί µε άλλες αποτελούν σήµερα µια ισχυρή βιοµηχανική και εµπορική ζώνη που ανταγωνίζονται τις Η.Π.Α και την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΩΝ / Δεκέμβριος 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΩΝ / Δεκέμβριος 2017 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΩΝ / Δεκέμβριος 2017 1 η Κυριακή (3 Δεκεμβρίου) 10:00 14:30 (συνεχόμενες δράσεις) Εκπαιδευτική δράση: «Κυνήγι Κρυστάλλων» Εκπαιδευτική δράση: «Στέμμα ορυκτών» Εκπαιδευτική δράση: «Γεω-εικαστικά»

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ GOOGLE EARTH: Η ΕΥΡΩΠΗ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ GOOGLE EARTH: Η ΕΥΡΩΠΗ 1 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ GOOGLE EARTH: Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ Κώστας Κύρος ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Ανοίξτε το λογισμικό Google Earth και προσπαθήστε να εντοπίσετε τη θέση της Ευρώπης στη Γη. Κατόπιν για να

Διαβάστε περισσότερα

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του αρχικού σχηματισμού της Γης και από την ραδιενεργό διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Α Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com

Γεωλογία - Γεωγραφία Α Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com Γεωλογία - Γεωγραφία Α Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com 1 Α1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Σημειώστε πάνω στο χάρτη τις εξής έννοιες: Ισημερινός, Πρώτος Μεσημβρινός

Διαβάστε περισσότερα

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα.

Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Κος ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗΣ: Καλησπέρα. Η δική μας εισήγηση θα είχε άμεση σχέση και θα είχε ενδιαφέρον να ακολουθούσε την εισήγηση του κυρίου Λέλεκα. Δεν είναι πάντα εφικτό να το προγραμματίζουμε κατά προτεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμογενείς περιοχές και ηφαίστεια της Ελλάδας

Σεισμογενείς περιοχές και ηφαίστεια της Ελλάδας Σεισμογενείς περιοχές και ηφαίστεια της Ελλάδας 1 Λέκκα Ευγενία, 1 Μαγγίρα Ιωάννα, 1 Πάπας Χρήστος, 1 Σουλιάδης Δημήτρης, 1 Τσαγκαρόπουλος Ιορδάνης 1 Λύκειο Αριστοτελείου Κολλεγίου 1 lykeio@aristotelio.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρασιατική, Αφρικανική και Αραβική

Ευρασιατική, Αφρικανική και Αραβική Έχει διαπιστωθεί διεθνώς ότι τα περιθώρια τεκτονικών πλακών σε ηπειρωτικές περιοχές είναι πολύ ευρύτερα από τις ωκεάνιες (Ευρασία: π.χ. Ελλάδα, Κίνα), αναφορικά με την κατανομή των σεισμικών εστιών. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Αριάδνη Αργυράκη

ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Αριάδνη Αργυράκη !1 ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Αριάδνη Αργυράκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ!2 1. ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ 2. ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΑ ΡΕΥΣΤΑ 3. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ 4. ΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει:

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: 1. Να πειραματιστεί σχετικά με το σχηματισμό σκιάς όταν ένα αντικείμενο διακόπτει τη διαδρομή του φωτός. 2. Να παρατηρήσει ότι το σχήμα της σκιάς που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ω/εβδοµάδα ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Γεωγραφικές συντεταγµένες ( Ω 2) Παιχνίδια µε τις γεωγραφικές συντεταγµένες Η χρήση των χαρτών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. (Επισήμανση: Χρησιμοποίησε, ανάλογα με την ερώτηση, τους κατάλληλους κάθε φορά χάρτες)

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. (Επισήμανση: Χρησιμοποίησε, ανάλογα με την ερώτηση, τους κατάλληλους κάθε φορά χάρτες) ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης Ενότητας Β (Επισήμανση: Χρησιμοποίησε, ανάλογα με την ερώτηση, τους κατάλληλους κάθε φορά χάρτες) 1. Δύο φορές τον χρόνο η ώρα αλλάζει και γίνεται χειμερινή ή

Διαβάστε περισσότερα

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων :

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : Κατηγορία Α : Τροπικά κλίματα Στην πρώτη κατηγορία, που συμβολίζεται με το κεφαλαίο Α, εντάσσονται όλοι οι τύποι του Τροπικού κλίματος. Κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Για τη διευκόλυνση των σπουδαστών στη μελέτη τους και την καλύτερη κατανόηση των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Σημείωση: Το βιβλίο καλύπτει την ύλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ Η/Υ ΜΕΡΛΙΑΟΥΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΠΕ19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αλγόριθμοι 3. Αλγόριθμοι 2 3. Αλγόριθμοι 3.1 Η έννοια του αλγορίθμου 3.2 Χαρακτηριστικά αλγορίθμου 3.3 Ανάλυση αλγορίθμων

Διαβάστε περισσότερα

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Φύλλα Εργασίας Α Φάσης 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 61 Δραστηριότητα 1: Η γειτονιά μας! Αξιοποιήστε τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να αποτυπώσετε την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1. Τι είναι σεισμός; Σεισμός είναι η δόνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση (σπάσιμο) των πετρωμάτων. 2. Πως δημιουργείται ο σεισμός; Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Δ. Αλεξάκης

Δρ. Δημήτριος Δ. Αλεξάκης Εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης Δρ. Δημήτριος Δ. Αλεξάκης 06.05.2015 Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών Ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών / ΓΣΠ (Geographical

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 Τελική Έκθεση Για την Κατάσταση της Μεσογειακής φώκιας στη νήσο Γυάρο Περίληψη Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α-Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α-Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α-Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΑΠΟΝΤΕΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Δ/ΒΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 1 ΑΡΧΙΚΗ ΟΘΟΝΗ 2 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Το διδακτικό υλικό είναι χωρισμένο σε πέντε

Διαβάστε περισσότερα

Εξορυκτική Δραστηριότητα & Τουρισμός: Μπορούν να συνυπάρξουν;

Εξορυκτική Δραστηριότητα & Τουρισμός: Μπορούν να συνυπάρξουν; Εξορυκτική Δραστηριότητα & Τουρισμός: Μπορούν να συνυπάρξουν; 4 th International Forum Mineral Resources in Greece: A Driving Force for Economic Development Ομιλητής: Γεράσιμος Δαμουλάκης Δήμαρχος Μήλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες επάρκειας ανά ενότητα ΑΠ Γεωγραφίας Γυμνασίου

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες επάρκειας ανά ενότητα ΑΠ Γεωγραφίας Γυμνασίου Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες επάρκειας ανά ενότητα ΑΠ Γεωγραφίας Γυμνασίου Γεωγραφία Β γυμνασίου: Η Ευρώπη στον κόσμο. 1η Ενότητα: Εξερευνώ την Ευρώπη ανακρίνοντας τους χάρτες Δείκτες επιτυχίας: Δείκτες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συγγραφή γραπτής εργασίας Α Γυμνασίου

Οδηγίες για τη συγγραφή γραπτής εργασίας Α Γυμνασίου Οδηγίες για τη συγγραφή γραπτής εργασίας Α Γυμνασίου Για τη συγγραφή της εργασίας θα χρειαστεί να συλλέξετε πληροφορίες σχετικές με το αντικείμενο που έχετε επιλέξει από τις διαθέσιμες πηγές όπως τις εγκυκλοπαίδειες,

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα.

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. 1 Είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της Γης, στο υπέδαφος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΚΩΝ. Project co funded by the EU, Civil Protection Financial Instrument,

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΚΩΝ.   Project co funded by the EU, Civil Protection Financial Instrument, ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΚΩΝ Project co funded by the EU, Civil Protection Financial Instrument, Grant Agreement No.741/21/57966/SUB/C4 http://racce.nhmc.uoc.gr Η σύνταξη της μελέτης αναγκών ήταν απαραίτητη για τη συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 11: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον του

Σενάριο 11: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον του Σενάριο 11: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον του Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Παρεμβάσεις του Ανθρώπου στο Περιβάλλον Γνωστικό Αντικείμενο: Βιολογία Διδακτική Ενότητα: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα