Δορυφορικές Επικοινωνίες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δορυφορικές Επικοινωνίες"

Transcript

1 Δορυφορικές Επικοινωνίες Διάλεξη #6 Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων - 2 Διδάσκων: Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς Περιεχόμενα Διάλεξης #6 Στόχοι Σχεδίασης και Κριτήρια Ποιότητας Επίδραση Βροχής και Περιθώρια Ασφάλειας Παραδείγματα Υπολογισμών Link Budget με και χωρίς βροχή Ενισχυτές, Γραμμική Περιοχή Λειτουργίας και Αναδίπλωση Ισχύος Συνολικός Σηματοθορυβικός Λόγος Βήματα Σχεδίασης Ζεύξεων

2 Πως σχεδιάζω τις ζεύξεις; Στόχοι-Κριτήρια Σχεδίασης Η σχεδίαση οποιασδήποτε δορυφορικής επικοινωνίας βασίζεται σε δύο στόχους την ικανοποίηση ενός ελάχιστου C/N για ένα καθορισμένο ποσοστό χρόνου και τη μεταφορά της μέγιστης τηλεπικοινωνιακής κίνησης με ελάχιστο κόστος. Τα κριτήρια-στόχοι ποιότητας που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι Διαθεσιμότητα (Availability): Το ποσοστό του χρόνου που το σύστημα είναι λειτουργικό. Επίδοση Σφαλμάτων (Error Performance): Ρυθμός Σφαλμάτων για το χρονικό διάστημα που το σύστημα είναι διαθέσιμο.

3 Στόχοι-Κριτήρια Σχεδίασης Λόγω της στοχαστικής φύσης του μέσου μετάδοσης, η επίδοση μπορεί να περιγραφεί μόνο με την πιθανότητα να ικανοποιούνται συγκεκριμένες τιμές για τα δύο κριτήρια ποιότητας, ή ισοδύναμα με το ποσοστό του χρόνου για το οποίο οι τιμές ικανοποιούνται. Τα κριτήρια συνδέονται με τιμές κατωφλίου (S/N για αναλογική μετάδοση ή BER για ψηφιακή). Αν η ποιότητα της ζεύξης βρίσκεται κάτω από την τιμή κατωφλίου για ένα χρονικό διάστημα, τότε η ζεύξη δεν παρέχει την απαιτούμενη επίδοση σφαλμάτων ή δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Παράδειγμα Σύστασης για Επίδοση Σφαλμάτων Ψηφιακή (PCM) Εκπομπή Τηλεφωνικών Σημάτων Σύσταση ITU-R S.522 : Ο ρυθμός σφαλμάτων bit (BER) δεν πρέπει να υπερβαίνει : 10-6, σαν μέση τιμή για δέκα λεπτά, για περισσότερο από το 20% οποιουδήποτε μήνα 10-4, σαν μέση τιμή για ένα λεπτό, για περισσότερο από το 0.3% οποιουδήποτε μήνα 10-3, σαν μέση τιμή για ένα δευτερόλεπτο, για περισσότερο από το 0.05% οποιουδήποτε μήνα

4 Επιδράσεις Μέσου Μετάδοσης Σε Η/Μ κύματα συχνότητας 1GHz-30GHz οι σημαντικές επιπτώσεις στη διάδοση προέρχονται από δύο περιοχές της ατμόσφαιρας Τροπόσφαιρα (έδαφος 15Km), κυρίως κοντά στο έδαφος Ιονόσφαιρα (70Km 1000Km), κυρίως κοντά στα 400Km. Τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι της απορρόφησης και της αποπόλωσης και τα δύο λόγω ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων (βροχή και χιόνι) και είναι έντονα για συχνότητες πάνω από 10GHz. Οι ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις χαρακτηρίζονται από το ποσοστό του χρόνου κατά το οποίο ξεπερνούν ένα δεδομένο επίπεδο έντασης. Ατμοσφαιρικές Κατακρημνίσεις Συνθήκες Καθαρού Ουρανού : Μικρές εντάσεις των κατακρημνίσεων, και άρα με αμελητέα επίδραση, αντιστοιχούν σε μεγάλα ποσοστά του χρόνου. Συνθήκες Βροχής : Μεγάλες εντάσεις με σημαντική επίδραση στη μετάδοση των ραδιοκυμάτων, αντιστοιχούν σε μικρά ποσοστά χρόνου (συνήθως 0.01%). Η διαθεσιμότητα μιας ραδιοζεύξης εξαρτάται από τα στατιστικά δεδομένα της χρονικής διάρκειας των κατακρημνίσεων.

5 Επιδράσεις Βροχής Στη ζώνη 6/4 GHz η επίδραση της βροχής στη ζεύξη είναι μικρή. Στη ζώνη 14/11 GHz (Ku), και ακόμα περισσότερο στη ζώνη 30/20 GHz (Ka), η εξασθένηση λόγω βροχής γίνεται πολύ σημαντική. Οι δορυφορικές ζεύξεις σχεδιάζονται να επιτυγχάνουν αξιοπιστία από 99,5 ως 99,99%, (ως μέση τιμή στη διάρκεια τυπικά ενός έτους). Άρα ο λόγος C/N στο δέκτη θα μειωθεί κάτω από την ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή για τη σωστή λειτουργία της ζεύξης για ποσοστό μεταξύ του 0,5 και 0,01% του καθορισμένου χρόνου. Η ζεύξη λέγεται τότε ότι υφίσταται μια διακοπή (outage). Επιδράσεις Βροχής Οι ζεύξεις στη ζώνη C μπορούν να σχεδιαστούν για αξιοπιστία 99, 99% επειδή η εξασθένηση λόγω βροχής σπάνια υπερβαίνει τα 1-2 db. Ο χρόνος που αντιστοιχεί στο 0,01% ενός έτους είναι min. Στο 0,01% οι στατιστικές της εξασθένησης λόγω βροχής συνήθως δεν είναι σταθερές και από χρόνο σε χρόνο σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις. Μια ζεύξη σχεδιασμένη να έχει διακοπές με σύνολο 52 min κάθε έτος μπορεί άνετα να έχει διακοπές αρκετών ωρών ένα έτος και καμία διακοπή το επόμενο. Οι περισσότερες ζεύξεις στη ζώνη Ka δεν μπορούν να σχεδιαστούν για 99, 99% αξιοπιστία επειδή η εξασθένηση λόγω βροχής γενικά υπερβαίνει τα 10 db, και συχνά τα 20 db, για 0,01% του χρόνου. Χρόνοι διακοπών από 0,1 έως 0.5% ενός έτους (8 έως 40 ώρες) συνήθως είναι ανεκτοί στη ζώνη Ka.

6 Επιδράσεις Βροχής Η βροχή επιδεινώνει και τις δύο ζεύξεις (άνω και κάτω), όχι με τον ίδιο όμως τρόπο Η θερμοκρασία θορύβου δέκτη του αναμεταδότη δεν αλλάζει σημαντικά όταν υπάρχει βροχή στη διαδρομή της άνω ζεύξης προς το δορυφόρο. Η δέσμη της κεραίας λήψης του δορυφόρου είναι πάντα αρκετά ευρεία ώστε να βλέπει μια μεγάλη επιφάνεια της (θερμής) επιφάνειας της γης και οι τοπικές μεταβολές της θερμοκρασίας θορύβου είναι ασήμαντες. C N o C N o Urain Drain = C = C Uclearsky Dclearsky Δ G T = G T G T clearsky A RAIN ( dbhz) A RAIN Δ G T rain ( dbhz) Η θερμοκρασία θορύβου συστήματος για τους αναμεταδότες σε έναν δορυφόρο GEO είναι στην περιοχή 400 μέχρι 500 Κ. Περιθώριο Ασφάλειας Πολλές φορές λόγω της βροχής πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε ένα περιθώριο ασφάλειας στους υπολογισμούς, ώστε ο σηματοθορυβικός λόγος στην άνω και στην κάτω ζεύξη να υπερβαίνει μια τιμή κατωφλίου, δηλαδή Margin = C C clearsky = C C clearsky required Το περιθώριο αυτό σημαίνει αύξηση της εκπεμπόμενης ισχύος. Αν αυτή η λύση δεν είναι εφικτή, τότε είτε χρησιμοποιείται επίγειος σταθμός σε άλλη τοποθεσία, είτε μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά της ζεύξης για όσο διάστημα διαρκεί το φαινόμενο που υποβαθμίζει τη ζεύξη. rain ( db)

7 Σχεδίαση στις Χειρότερες Συνθήκες Οι προϋπολογισμοί ζεύξης γίνονται συνήθως για τη χειρότερη περίπτωση, αυτή στην οποία η ζεύξη θα έχει το χαμηλότερο λόγο C/N. Παράγοντες που συμβάλλουν: επίγειος σταθμός που βρίσκεται στο άκρο της ζώνης κάλυψης του δορυφόρου όπου το λαμβανόμενο σήμα είναι τυπικά 3 db χαμηλότερα από ότι στο κέντρο της ζώνης λόγω του διαγράμματος ακτινοβολίας της κεραίας του δορυφόρου, μέγιστο μήκος διαδρομής από το δορυφόρο προς τον επίγειο σταθμό, μια χαμηλή γωνία ανύψωσης στον επίγειο σταθμό που δίνει την υψηλότερη ατμοσφαιρική εξασθένηση διαδρομής σε καθαρό αέρα, και τη μέγιστη εξασθένηση λόγω βροχής στη ζεύξη που προκαλεί απώλεια ισχύος του λαμβανόμενου σήματος και μια αύξηση στη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος λήψης. Κριτήρια Ποιότητας Καμπύλη BER vs. C/N o για modem με FEC και όλες τις απώλειες υλοποίησης υπολογισμένες. Περίπτωση ψηφιακής μετάδοσης τηλεφωνικού ISDN κυκλώματος 64 kbps, δηλ. την S.579 για τη διαθεσιμότητα και την S.614 για την επίδοση σφαλμάτων.

8 Κριτήρια Ποιότητας Για την ικανοποίηση της προδιαγραφής που απαιτεί BER < 10-3 για τουλάχιστο το 99.8% του χειρότερου μήνα, πρέπει να θεωρήσουμε ένα περιθώριο P 1 που αντιστοιχεί σε σηματοθορυβικό λόγο (C/N o ) 1. Κριτήρια Ποιότητας Για ικανοποίηση BER < 10-6 για τουλάχιστον το 98% του χειρότερου μήνα, θεωρούμε ένα περιθώριο P2 ή P3 ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά της ζεύξης. Ο C/N ο που αντιστοιχεί στο P1 είναι μεγαλύτερος από εκείνον στο P3 και άρα η ποιότητα της ζεύξης καθορίζεται από την προδιαγραφή διαθεσιμότητας. Ο C/N ο που αντιστοιχεί στο P2 είναι μεγαλύτερος από εκείνον στο P1 και άρα η ποιότητα της ζεύξης καθορίζεται από την προδιαγραφή επίδοσης σφαλμάτων.

9 Παράδειγμα Σχεδίασης ζεύξης DL Παράδειγμα Υπολογισμού στο DL Κάτω ζεύξη στη ζώνη C ( GHz) για μια παγκόσμια δέσμη σε έναν δορυφόρο GEO και μια κεραία ES 9 m.

10 Παράδειγμα Υπολογισμού στο DL Υπάρχουν 24 αναμεταδότες εύρους 36MHz ο καθένας (σύνολο 864MHz). Ο δορυφόρος παρέχει κάλυψη του ορατού τμήματος της γης, που υποτείνει μια γωνία περίπου 17.4 ο, χρησιμοποιώντας μια κεραία παγκόσμιας κάλυψης. Εύρος δέσμης και κέρδος της κεραίας συνδέονται [3 db εύρος δέσμης κέρδος επί του άξονα της κεραίας παγκόσμιας κάλυψης είναι περίπου 20 db. ], το Για έναν επίγειο σταθμό στην άκρη της ζώνης κάλυψης του δορυφόρου το ενεργό κέρδος της κεραίας είναι 3dB χαμηλότερο,17 db. Παράδειγμα Υπολογισμού στο DL Το εκπεμπόμενο σήμα είναι ένα απλό αναλογικό κανάλι FM-TV εύρους ζώνης 30 MHz. Ακολουθώντας την κοινή πρακτική για μετάδοση αναλογικής τηλεόρασης, το εύρος ζώνης θορύβου του δέκτη είναι ορισμένο στα 27 MHz, ελάχιστα λιγότερο από το 30-MHz εύρος ζώνης του σήματος FM-TV. Ο λόγος G/T για αυτόν τον επίγειο σταθμό είναι G/T = log = 30.9 dbk 1. Το μέγιστο μήκος διαδρομής για δορυφόρο GEO είναι km, που δίνει απώλεια διαδρομής db στα 4 GHz (λ = m). Πρέπει να συνυπολογίσουμε κάποιες απώλειες που αναπόφευκτα θα προκύψουν στη ζεύξη. Στη ζώνη C, η κεκλιμένη διαδρομή μέσω της ατμόσφαιρας θα υποστεί εξασθένηση 0.2 db σε καθαρό αέρα. Θα προβλέψουμε ένα περιθώριο 0.5 db στη σχεδίαση της ζεύξης για την κακή σκόπευση της κεραίας, και τη διαφορά στην πόλωση.

11 Παράδειγμα Υπολογισμού στο DL Παράδειγμα Υπολογισμού με Βροχή Η βροχή στην κεκλιμένη διαδρομή μπορεί να προκαλέσει μέχρι 1 db εξασθένησης στα 4 GHz. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο θορύβου εξόδου με μια μέση θερμοκρασία 273 Κ, και μια συνολική απώλεια διαδρομής για καθαρό αέρα συν τη βροχή 1.2 db (αναλογία 1.32), η θερμοκρασία θορύβου ουρανού σε συνθήκες βροχής είναι T sky = 273 (1 1/1.32) = 66 K Σε συνθήκες καθαρού αέρα η θερμοκρασία θορύβου ουρανού είναι περίπου 13 K, δηλαδή το αποτέλεσμα των 0.2 db εξασθένησης σε καθαρό αέρα. Άρα η θερμοκρασία θορύβου του συστήματος λήψης έχει αυξηθεί κατά (66 13) K = 53 K σε K = 128 K με 1 db εξασθένησης λόγω βροχής στην κεκλιμένη διαδρομή, από μια τιμή 75 K σε συνθήκες καθαρού αέρα. Αυτό είναι μια αύξηση 2.3 db στη θερμοκρασία θορύβου του συστήματος. (10log log = 2.3). Ο λόγος C/N σε συνθήκες βροχής έχει ένα περιθώριο 3.2 db σε σύγκριση με τον ελάχιστο επιτρεπόμενο λόγο C/N 9.5 db για μια αναλογική μετάδοση FM-TV.

12 Παράδειγμα Link Budget Προϋπολογισμός κάτω ζεύξης στη ζώνη C σε συνθήκες βροχής P rca = Λαμβανόμενη ισχύς στον ES σε καθαρό αέρα A = Εξασθένηση λόγω βροχής P rain = Λαμβανόμενη ισχύς στον ES με βροχή N ca = Ισχύς θορύβου δέκτη σε καθαρό αέρα ΔN rain = Αύξηση στη θερμοκρασία θορύβου λόγω βροχής N rain = Ισχύς θορύβου δέκτη με βροχή dbw -1 db dbw dbw 2.3 db dbw Λόγος C/N στο δέκτη σε συνθήκες βροχής C/N = P rain N rain = dbw ( dbw) 12.7 db Παράδειγμα Υπολογισμού με Βροχή Το περιθώριο στο C/N θα μεταφραστεί σε έναν υψηλότερο, από όσο απαιτείται, λόγο S/N στο σήμα βασικής ζώνης TV, και μπορεί να ανταλλαχθεί με το κέρδος κεραίας του επίγειου σταθμού για να επιτραπεί η χρήση μικρότερης κεραίας. Θα πρέπει πάντα να αφήνουμε ένα μικρό περιθώριο για απρόοπτες απώλειες αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα ορισμένο επίπεδο αξιοπιστίας στη ζεύξη. Κρατάμε ένα περιθώριο 2 db και θα εξετάσουμε πώς το υπόλοιπο 1.2 db μπορεί να αντισταθμιστεί με άλλες παραμέτρους. Μια μείωση 1.2 db (ή 1.32) στο κέρδος κεραίας του ES μπορεί να αντιστοιχεί σε μείωση της διαμέτρου της κεραίας κατά έναν συντελεστή sqrt(1.32) = 1.15, από τα 9 m στα 7.8 m. Αν εκπέμψουμε σήμα QPSK αντί FM, τότε χρησιμοποιώντας στο δέκτη BW θορύβου 27 MHz, θα μπορούσαμε να εκπέμψουμε ένα ψηφιακό σήμα στα 54 Mbps, αλλά θα χρειαζόμασταν έναν ελάχιστο λόγο C/N 14.6 db στο δέκτη, επιτρέποντας ένα περιθώριο υλοποίησης 1dB και ελάχιστο BER 10 6.

13 Παράδειγμα Υπολογισμού με Βροχή Το περιθώριο θα ήταν 1.9 db σε συνθήκες δυνατής βροχής, κι έτσι θα έπρεπε να αυξήσουμε τη διάμετρο της κεραίας του επίγειου σταθμού κατά έναν συντελεστή 1.55 στα 13.9 m για να παρασχεθεί ένας λόγος C/N 14.6 db σε συνθήκες δυνατής βροχής. Όμως ένα ψηφιακό σήμα 54 Mbps θα μπορούσε να μεταφέρει επτά ψηφιακά σήματα TV χρησιμοποιώντας τη συμπίεση MPEG-2, μια πολύ πιο ελκυστική πρόταση από τη μεταφορά ενός μονού αναλογικού σήματος FM-TV, αν και με αντίτιμο μια μεγαλύτερη κεραία επίγειου σταθμού. Οι κεραίες παγκόσμιας κάλυψης δεν χρησιμοποιούνται ευρέως. Για τη διανομή τηλεοπτικών σημάτων στη ζώνη C είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί μια κεραία περιφερειακής κάλυψης, που εξυπηρετεί π.χ. τις ΗΠA, με δέσμη 6 ο επί 3 ο. Παράδειγμα Υπολογισμού με Βροχή Το κέρδος μιας τυπικής δορυφορικής κεραίας που παρέχει κάλυψη των 48 όμορων πολιτειών είναι 32.0 db επί του άξονα (G = /θ1 θ2), το οποίο είναι 12.0 db υψηλότερο από το κέρδος μιας παγκόσμιας δέσμης. Μπορούμε να ανταλλάξουμε το πρόσθετο κέρδος των 12 db μιας δορυφορικής κεραίας περιφερειακής κάλυψης με μια μείωση στις διαστάσεις κεραίας του επίγειου σταθμού. Για το παράδειγμα μιας κεραίας 9.0 m που λαμβάνει αναλογική FM-TV, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη διάμετρο της κεραίας κατά έναν συντελεστή 4 στα 2.25 m. Αυτό είναι το μικρότερο μέγεθος κεραίας που χρησιμοποιείται από οικιακά συστήματα δορυφορικής τηλεόρασης που λειτουργούν στη ζώνη C.

14 Παράδειγμα Σχεδίασης ζεύξης DBS-TV Παράδειγμα Υπολογισμού DBS-TV Η ζώνη από 12.2 μέχρι 12.7 GHz αποδόθηκε για αποκλειστική χρήση από GEO δορυφόρους DBS-TV ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλής ισχύος αναμεταδότες. Οι τυπικές στάθμες εξόδου αναμεταδότη είναι από 100 έως 200 W με πυκνότητα ροής στην επιφάνεια της γης ως 100 dbw/m 2. Οι δορυφόροι μπορούν να μεταφέρουν 16 αναμεταδότες, με μια τυπική συνολική εκπεμπόμενη RF ισχύ 2.6 kw. Η πυκνότητα στην επιφάνεια της γης που παράγεται από έναν αναμεταδότη DBS-TV 160 W είναι τυπικά στην περιοχή από 105 μέχρι 115 dbw/m 2, το οποίο δίνει δυνατότητα χρήσης μικρών κεραιών λήψης (παραβολικές κεραίες) για λήψη DBS-TV, με διαμέτρους στην περιοχή m. Η υψηλή πυκνότητα ροής από ισχυρούς αναμεταδότες καθιστά αδύνατη την κοινή χρήση των ζωνών συχνοτήτων της DBS-TV, κι έτσι η 12-GHz ζώνη DBS, γνωστή ως ζώνη Broadcast Satellite Service, BSS, διατίθεται αποκλειστικά για τηλεοπτική μετάδοση.

15 Παράδειγμα Υπολογισμού DBS-TV Η μικρή οικιακή κεραία λήψης έχει μια ευρεία δέσμη, τυπικά 4 ο για μια παραβολική κεραία 0.45 m, το οποίο επιβάλλει μια αραιή τοποθέτηση των δορυφόρων DBS-TV για την αποφυγή παρεμβολών από σήματα από κοντινούς δορυφόρους DBS-TV. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει υιοθετηθεί μια απόσταση 9 ο στο τόξο της τροχιάς GEO, η οποία περιορίζει τον αριθμό δορυφόρων DBS-TV που μπορούν να τοποθετηθούν σε γεωστατική τροχιά για να εξυπηρετήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το DBS-TV πρέπει να παρέχει μια λαμβανόμενη ισχύ στη μικρή κεραία λήψης που να έχει ένα ικανοποιητικό περιθώριο C/N σε συνθήκες καθαρού ουρανού. Η δυνατή βροχή προκαλεί εξασθένηση που υπερβαίνει το περιθώριο ζεύξης, κι έτσι θα υπάρξουν περιστασιακές διακοπές. Τα περιθώρια C/N που χρησιμοποιούνται στα συστήματα DBS-TV είναι συνήθως αρκετά μικρά για να αποφεύγεται η ανάγκη για μια μεγάλη κεραία λήψης. Παράδειγμα Υπολογισμού DBS-TV Τυπικά σχέδια με κεραίες λήψης στην περιοχή από 0.5 έως 0.75 m και δορυφορικούς αναμεταδότες W δίνουν περιθώρια εξασθένησης λόγω βροχής 3 ως 8 db ανάλογα με τη θέση του τερματικού λήψης μέσα στην περιοχή κάλυψης της δορυφορικής κεραίας, και χρόνους διακοπών που φτάνουν στο σύνολο από 10 έως 40 ώρες ετησίως. Η DIRECTV προσφέρει μια μέση ετήσια διαθεσιμότητα που υπερβαίνει το 99.7%, το οποίο αντιστοιχεί σε χρόνο διακοπής 0.3% του έτους, ή 25 ώρες. Για μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, αυτό αντιστοιχεί σε περιθώριο ζεύξης 5.7 db. Η τιμή κατωφλίου του C/N τίθεται στα 8.6 db, που αντιστοιχεί σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί QPSK με ένα περιθώριο υλοποίησης 0.8 db, πρόσω διόρθωση σφαλμάτων μισού ρυθμού (FEC 1/2) που παράγει 6 db κέρδος κωδικοποίησης, και ένα μέγιστο BER 10-5.

16 Παράδειγμα Υπολογισμού DBS-TV Τα IF φίλτρα στο δέκτη πρέπει να σχεδιαστούν για να ταιριάζουν με το ρυθμό συμβόλων του εκπεμπόμενου σήματος, και να προσεγγίζουν μια συνάρτηση μεταφοράς ρίζας ανυψωμένου συνημιτόνου (root raised cosine, RRC). Το BW θορύβου όλων των RRC φίλτρων είναι πάντα ίσο με το ρυθμό συμβόλων της ψηφιακής μετάδοσης. Στο DBS-TV θεωρούμε ένα σήμα QPSK με ρυθμό συμβόλων 20 Msps, δηλαδή ένα BW θορύβου δέκτη 20 MHz. Η 20 Msps QPSK εκπομπή δίνει ένα ρυθμό bit 40 Mbps, αλλά η κωδικοποίηση FEC μισού ρυθμού μειώνει το ρυθμό δεδομένων σε 20 Mbps. Αυτή η ροή μπορεί να μεταφέρει τρία ζωντανά συμπιεσμένα ψηφιακά σήματα βίντεο χρησιμοποιώντας MPEG 2, ή μέχρι 10 προμαγνητοσκοπημένα και επεξεργασμένα βίντεο. Η θερμοκρασία θορύβου της κεραίας έχει τιμή 35 Κ σε συνθήκες καθαρού ουρανού, και χρησιμοποιείται ένας 12-GHz LNA με θερμοκρασία θορύβου 110 Κ. Το αποτέλεσμα είναι μια ισχύς θορύβου dbw που αναφέρεται στην είσοδο του LNA. Παράδειγμα Υπολογισμού DBS-TV

17 Παράδειγμα DBS-TV με Βροχή Αρχικά καθορίζεται η συνολική εξασθένηση διαδρομής, A σε db, που είναι το άθροισμα της εξασθένησης λόγω της απορρόφησης ατμοσφαιρικών αερίων, A ca και εκείνης λόγω βροχής, A rain. Η θερμοκρασία θορύβου ουρανού προκύπτει για μέση θερμοκρασία 270 K για τη βροχή T sky = 270 (1 10 A/10 ) K Η T A μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ίση με T sky, αν και στην πράξη δεν προσφέρεται στην έξοδο της κεραίας όλη η προσπίπτουσα ενέργεια θορύβου από τον ουρανό, και χρησιμοποιείται συχνά ένας συντελεστής σύζευξης, η c, από 90 έως 95%. Έτσι T A = η c T sky K Tο πρώτο στοιχείο στο μετωπικό άκρο του δέκτη είναι ένας LNA. Αυτό καθιστά αμελητέα τη συμβολή όλων των επόμενων στοιχείων του δέκτη στη θερμοκρασία θορύβου συστήματος. Άρα T s_rain = T LNA + T A K Παράδειγμα DBS-TV με Βροχή Η αύξηση στην ισχύ θορύβου, ΔNrain db, που προκαλείται από την αύξηση στη θερμοκρασία θορύβου ουρανού ΔN rain = 10log 10 [T s_rain /T s_ca ] db Η προκύπτουσα τιμή (C/N) dn_rain όταν η βροχή διασταυρώνεται με την κάτω ζεύξη δίνεται από τη σχέση (C/N) dn_rain = (C/N) dn_ca A rain ΔN rain db

18 Ζητήματα στην Άνω Ζεύξη Ζητήματα στην Άνω Ζεύξη Ο δορυφορικός αναμεταδότης είναι ένας σχεδόν γραμμικός ενισχυτής και η λαμβανόμενη στάθμη φέροντος καθορίζει τη στάθμη εξόδου. Όπου χρησιμοποιείται λυχνία οδεύοντος κύματος (TWTA) ως HPA εξόδου και χρησιμοποιείται FDMA, ο HPA πρέπει να λειτουργεί με προκαθορισμένη αναδίπλωση ισχύος (backoff) για την αποφυγή των προϊόντων ενδοδιαμόρφωσης στην έξοδο. Η αναδίπλωση ισχύος εξόδου είναι από 1 έως 3 db όταν στον αναμεταδότη φθάνουν περισσότερα από ένα σήματα, και καθορίζεται από την ισχύ φέροντος του UL που λαμβάνεται στο δορυφόρο. Όταν ένας πολύ μεγάλος αριθμός ES προσπελάζει έναν μεμονωμένο αναμεταδότη χρησιμοποιώντας FDMA, όπως σε μερικά δίκτυα VSAT, μπορεί να απαιτηθεί backoff κατά 5 έως 7 db για να διατηρηθούν τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης σε χαμηλό επίπεδο. Ακόμη και με απλή πρόσβαση στον αναμεταδότη (δηλ., να υπάρχει μόνο ένα φέρον) κάποια αναδίπλωση ισχύος εφαρμόζεται κατά κανόνα για την αποφυγή της PM-AM μετατροπής που προκύπτει όταν διαμορφωμένα σήματα εκπέμπονται μέσω μη γραμμικών συσκευών.

19 Ζητήματα στην Άνω Ζεύξη Η ισχύς πομπού του ES ορίζεται από τη στάθμη ισχύος που απαιτείται στην είσοδο του αναμεταδότη. Οι πρώτοι δορυφόροι Intelsat ζώνης C απαιτούσαν υψηλές πυκνότητες ροής για τον κορεσμό των αναμεταδοτών τους, στην περιοχή 73.7 ως 67.5 dbw/m 2, ανάλογα με τη ρύθμιση κέρδους του αναμεταδότη. Στη ζώνη C, ένας τυπικός επίγειος σταθμός άνω ζεύξης εκπέμπει 100 W με μια κεραία 9 m, δίνοντας μια πυκνότητα ροής στο δορυφόρο 100 dbw/m 2. Αν και η πυκνότητα ροής στο δορυφόρο είναι βολικός τρόπος καθορισμού των απαιτήσεων της εκπεμπόμενης EIRP του ES, η ανάλυση του UL απαιτεί υπολογισμό της ισχύος στην είσοδο στον αναμεταδότη ώστε να βρεθεί ο C/N του UL. Έστω (C/N) up ο καθορισμένος λόγος στον αναμεταδότη, μετρούμενος σε ένα BW θορύβου B n Hz. Αυτό είναι το BW του ζωνοπερατού φίλτρου στην IF βαθμίδα του δέκτη του ES για τον οποίο προορίζεται το σήμα του UL. Ο (C/N) up θα υπολογιστεί στο BW του δέκτη, και όχι στο BW του αναμεταδότη. Μη-Γραμμική Λειτουργία Ενισχυτών Χαρακτηριστική Καμπύλη εισόδου-εξόδου του ενισχυτή: η καμπύλη που σχετίζει την ισχύ του σήματος εισόδου με την ισχύ του σήματος εξόδου. Μη-γραμμική λειτουργία: η τάση εξόδου δεν είναι ανάλογη της τάσης εισόδου. Η μη-γραμμική συμπεριφορά αφορά τόσο το πλάτος όσο και τη φάση. Η μη-γραμμικότητα μοντελοποιείται γράφοντας το στιγμιαίο πλάτος εξόδου σαν πολυωνυμική συνάρτηση του στιγμιαίου πλάτους του σήματος εισόδου. S o = as i + bs i 3 + cs i 5 +! Περιέχονται όροι μόνο περιττής τάξης γιατί οι όροι άρτιας τάξης δίνουν παράγωγα που αποκόπτονται εύκολα από φίλτρα (αρμονικές που απορρίπτονται).

20 Μη-Γραμμική Λειτουργία Ενισχυτών Για σήμα εισόδου S i = Asin( 2π f c t) 1 S 3 i = A 3 sin 3 ( 2π f c t) = A 3 4 3sin 2π f t c 1 S 5 i = A 5 sin 5 ( 2π f c t) = A sin 2π f t c 1 = asin( 2π f c t) + ba 3 ( ) sin( 2π 3 f c t) ( ) 5sin( 2π 3 f c t) + sin( 2π5 f c t) S o = as i + bs i 3 + cs i 5 +! 4 3sin 2π f t c 1 +ca sin 2π f t c ( ) sin( 2π 3 f c t) ( ) 5sin( 2π 3 f c t) + sin( 2π5 f c t) +! +! Μη-Γραμμική Λειτουργία Ενισχυτών Αν φιλτράρουμε το αποτέλεσμα αποκόπτοντας όρους μεγαλύτερους της 1ης τάξης 3 S o = aasin( 2π f c t) + ba 3 4 sin 2π f t 10 ( c ) + ca 5 16 sin ( 2π f t c ) +! Η ισχύς ενός ημιτόνου πλάτους A είναι: Α 2 /2 Άρα η ισχύς του σήματος εξόδου είναι 3 = aa + ba ca5 16 +! sin 2π f t c ( ) P o = 1 2 aa + 3 ba ca5 16 +! 2

21 Μη-Γραμμική Λειτουργία Ενισχυτών Η ισχύς του σήματος εισόδου είναι: P i = A 2 / 2 Άρα η χαρακτηριστική μεταφοράς ισχύος είναι P o = A2 2 a + 3 ba ca4 16 +! Παρατηρήστε ότι αν υπήρχαν όροι 2ης και 4ης τάξης στο αρχικό πολυώνυμο τότε Όλοι αυτοί οι όροι αποκόπτονται εύκολα από κατάλληλο φίλτρο. 2 = P i a + b 3 2 P + c 5 i 2 P i2 +! 1 S 2 i = A 2 sin 2 ( 2π f c t) = A cos ( 2π 2 f t c ) 1 S 4 i = A 4 sin 4 ( 2π f c t) = A cos 2π 2 f t c ( ) + cos( 2π 4 f c t) 2 Μη-Γραμμική Λειτουργία Ενισχυτών Η καμπύλη μεταφοράς ισχύος έχει μέγιστη ισχύ εξόδου στον κόρο, στην οποία αντιστοιχεί μια τιμή ισχύος εισόδου στον κόρο. Πολλές φορές τη χαρακτηριστική εισόδου-εξόδου την κανονικοποιούμε ως προς την τιμή κόρου εισόδου και εξόδου αντίστοιχα. Οπότε Ο δείκτης i δηλώνει την είσοδο. Ο δείκτης ο δηλώνει την έξοδο. Ο δείκτης 1 δηλώνει 1 φέρον. X = P i P o Y = ( P i ) sat ( P o ) sat

22 Μη-Γραμμική Λειτουργία Ενισχυτών Αν απορρίψουμε για απλοποίηση όρους τάξης μεγαλύτερης ή ίσης της 5ης τότε P o = P i a + b 3 2 P i 2 9 = a 2 P i + b 2 4 P 3 + 2ab 3 i 2 P i2 dp o 27 = a 2 + 6abP dp i + b 2 i 4 P 2 = 0 P i i = 2a 9b = ( P i ) sat ( ) sat = a 2 2a P o P o P o = ( ) 81b sat 8a 3 9b + 3ab 4a2 81b 2 b2 9 4 P a + b 3 i 2 P i 2 8a 3 81*9b 3 = 8a3 81b = 81b 8a 3 a2 P i 1+ b 3 a 2 P i 2 Μη-Γραμμική Λειτουργία Ενισχυτών P o P o = ( ) 81b sat 8a 3 = 9 4 P i P i 1+ ( ) b sat a a2 P i 1+ b 3 a 2 P i 3 2 P i 2 = 1 4 P i P i 2 3+ ( ) b sat a = 9 4 9b 2a P 1+ b 3 i a 2 P i 9 2 P i 2 Y = X ( 4 3 X ) 2 2 Για μικρές τιμές του Χ ισχύει 10log 10 Y = 10log 10 X + constant Άρα η κλίση της καμπύλης (σε db) = 1, δηλ. για μεταβολή 1 db στην ισχύ εισόδου έχουμε 1 db στην ισχύ εξόδου.

23 Χαρακτηριστική Μεταφοράς Ο συντελεστής μετατροπής ΑΜ/ΑΜ είναι 1 μακρυά από το σημείο κόρου και όσο πλησιάζουμε σε αυτό τόσο μειώνεται, μέχρι να μηδενιστεί. Σημείο συμπίεσης κατά 1dB (1dB compression point): η ισχύς εξόδου όταν η καμπύλη αποκλίνει κατά 1dB από την προέκταση του γραμμικού τμήματος. Το σημείο αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της απολαβής ισχύος κατά 1dB. Ο συντελεστής μετατροπής ΑΜ/PΜ περιγράφει το φαινόμενο της μετατόπισης φάσης μεταξύ εισόδου και εξόδου K p = Δφ / ΔP i ( / db) Αναδίπλωση Ισχύος Εισόδου-Εξόδου IBO = 1 P i OBO = 1 ( P i ) sat 1 P o 1 ( P o ) sat Το κέρδος κορεσμού του επαναλήπτη και το κέρδος σε οποιοδήποτε σημείο λειτουργίας είναι ( ) SL = P 1 o G sat ( ) sat 1 ( P i ) sat 1 ( ) sat G SL = P 1 o P = OBO P o 1 1 i IBO P i ( ) sat = OBO ( ) SL IBO G sat

24 Σχέση Κέρδους, EIRP, και Πυκνότητας Ροής Ισχύος ( ) G sat T Η EIRP κορεσμού στο DL είναι ( ) SL = P 1 o EIRP sat L T L FTX Η απαιτούμενη πυκνότητα ισχύος στο UL για να προκαλέσει κορεσμό είναι ( Φ sat ) SL = P R A Reff = P 1 ( i ) L sat FRX L R L POL G Rmax 4π 2 λ u ( W / m ) 2 Αναδίπλωση Ισχύος Αναμεταδότη Η ισχύς εξόδου πομπού του ES P t μπορεί επίσης να υπολογιστεί από την ισχύ εξόδου του αναμεταδότη και το κέρδος του αναμεταδότη όταν αυτές οι παράμετροι είναι γνωστές και χρησιμοποιείται ένας bent pipe αναμεταδότης. Γενικά P rx = P sat + OBO G xp dbw όπου P sat είναι η ισχύς εξόδου στον κόρο του αναμεταδότη σε dbw, OBO (αρνητικά db) είναι η αναδίπλωση ισχύος εξόδου σε db, και G xp είναι το κέρδος του αναμεταδότη σε db.

25 Έλεγχος Ισχύος Έλεγχος Ισχύος στην Άνω Ζεύξη Σε συχνότητες άνω των 10 GHz, διαταραχές διάδοσης υπό μορφή διαλείψεων σε συνθήκες βροχής προκαλούν μείωση της λαμβανόμενης στάθμης ισχύος στο δορυφόρο και άρα μειώνεται ο C/N άνω ζεύξης στον αναμεταδότη, κάτι που μειώνει τον συνολικό (C/N) λόγο στο δέκτη του ES. Ο έλεγχος ισχύος άνω ζεύξης (uplink power control, UPC) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί η εξασθένηση λόγω βροχής στην άνω ζεύξη. Ο ES εκπομπής παρακολουθεί ένα σήμα ραδιοφάρου από το δορυφόρο, και επαγρυπνεί για μειώσεις ισχύος που υποδηλώνουν διαλείψεις λόγω βροχής στo DL. Οι νέες γενιές δορυφόρων στη ζώνη Ka υιοθετούν την ανίχνευση στάθμης ισχύος UL στο δορυφόρο. Μια ζεύξη ελέγχου με κάθε επίγειο σταθμό UL κλείνει το βρόχο. Δεδομένου ότι το DL είναι πάντα σε διαφορετική συχνότητα από το UL, μια εξασθένηση A db στην κάτω ζεύξη πρέπει να κλιμακοποιηθεί για να υπολογιστεί η εξασθένηση στην άνω ζεύξη.

26 Έλεγχος Ισχύος στην Άνω Ζεύξη Ο συντελεστής κλίμακας που χρησιμοποιείται είναι τυπικά ο (f up / f down ) a όπου το a είναι τυπικά μεταξύ 2.0 και 2.4. Π.χ. ένας σταθμός UL που εκπέμπει στα 14.0 GHz παρακολουθεί το ραδιοφάρο του δορυφόρου στα GHz. Η εξασθένηση στην άνω ζεύξη δίνεται επομένως από τη σχέση A up = A down (f up / f down ) a db όπου A up είναι η κατ εκτίμηση εξασθένηση λόγω βροχής στην άνω ζεύξη και A down είναι η μετρούμενη εξασθένηση λόγω βροχής στην κάτω ζεύξη. Για μια τιμή a = 2.2 και (f up / f down ) = ο συντελεστής (f up / f down ) a είναι Άρα 3-dB εξασθένηση λόγω βροχής στο DL θα έδινε μια κατ εκτίμηση 4.7-dB εξασθένηση στο UL. Αυτή η τιμή εξασθένησης στην άνω ζεύξη ισχύει μόνο για συνθήκες βροχής και δεν περιλαμβάνει εξασθένηση από αέρια ή σπινθηρισμό, τα οποία απαιτούν διαφορετικούς λόγους κλιμάκωσης. Συνολικός Σηματοθορυβικός Λόγος

27 Συνολικός Σηματοθορυβικός Λόγος Θεωρούμε ζεύξη από σταθμό σε σταθμό, και χρήση επαναλήπτη που εκτελεί Ενίσχυση του λαμβανόμενου σήματος Αλλαγή της συχνότητας του φέροντος Δύο υποθέσεις γίνονται για τον επαναλήπτη Είναι διαφανής (δεν εκτελεί λειτουργίες αναγέννησης, δηλαδή αποδιαμόρφωση και επεξεργασία) Υποστηρίζει μόνο ένα φέρον και οι δύο υποθέσεις απλουστεύουν τον υπολογισμό του συνολικού σηματοθορυβικού λόγου. Συνολικός Σηματοθορυβικός Λόγος Από ενεργειακή άποψη η μετατροπή συχνότητας είναι «διαφανής», οπότε θεωρούμε απλά τον ενισχυτή.

28 Συνολικός Σηματοθορυβικός Λόγος Το BER στο κανάλι βασικής ζώνης ενός δέκτη ES καθορίζεται από το λόγο C/N στον IF ενισχυτή στην είσοδο του αποδιαμορφωτή. Ο θόρυβος στον IF ενισχυτή προέρχεται από πολλές πηγές. Μέχρι τώρα στην ανάλυσή μας για τις άνω και κάτω ζεύξεις έχουμε εξετάσει μόνο το θερμικό θόρυβο του δέκτη και το θόρυβο που εκπέμπεται από τα ατμοσφαιρικά αέρια και τη βροχή στην κεκλιμένη διαδρομή. Όταν υλοποιείται μια πλήρης δορυφορική ζεύξη, ο θόρυβος στον IF ενισχυτή του επίγειου σταθμού θα έχει συνεισφορές από τον ίδιο το δέκτη, την κεραία λήψης, το θόρυβο ουρανού, το δορυφορικό αναμεταδότη από τον οποίο λαμβάνει το σήμα, από παρακείμενους δορυφόρους, και επίγειους πομπούς που μοιράζονται την ίδια ζώνη συχνοτήτων. Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Περίπτωση Χωρίς Παρεμβολές Η λαμβανόμενη ισχύς στην είσοδο του δέκτη του Επίγειου Σταθμού είναι CD. Ο θόρυβος στην είσοδο του δέκτη του επίγειου σταθμού αποτελείται από το άθροισμα δύο συνιστωσών Τον θόρυβο στην κάτω ζεύξη που καθορίζει το λόγο (C/No)D και υπολογίζεται ως εξής ( N o ) D = kt D Το θόρυβο στην άνω ζεύξη που επανεκπέμπεται από το δορυφόρο Άρα ο συνολικός θόρυβος είναι ( N o ) T = ( N o ) D + G( N o ) U ( W / Hz)

29 Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T όπου G = G SL G Tsl G Res L FTXsl L FRXes L D είναι το ολικό κέρδος ισχύος μεταξύ της εισόδου του δέκτη του δορυφόρου και της εισόδου του δέκτη του επίγειου σταθμού. Άρα θα ισχύει C N o T ( = N o ) T C D ( ) D + G( N o ) U = N o C D ( = N o ) D C D ( + N o ) U C D G όπου C D G -1 η ισχύς του σήματος στην είσοδο του δορυφορικού δέκτη. Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Άρα ( N o ) U C D G = C N U Τύπος αντίστροφου C/N C N o T = C U + C D ( Hz )

30 Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Αν συμβολίσουμε τον σηματοθορυβικό λόγο της πρώτης ζεύξης με γ 1 και της δεύτερης με γ 2, τότε ο συνολικός γράφεται γ γ = + Þ ( γ ) = + γ γ γ γ γ γ γ tot tot γ + γ Þ ( γtot ) = γγ Þ γ = tot γγ 1 2 γ + γ Τύπος αντίστροφου C/N Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Υπάρχουν μερικοί χρήσιμοι εμπειρικοί κανόνες για τον υπολογισμό του (C/N ο ) T από δύο τιμές C/N ο : Αν οι τιμές C/N ο είναι ίσες, το (C/N ο ) T είναι 3 db χαμηλότερο από την τιμή τους. Αν η μία τιμή C/N ο είναι 10 db μικρότερη από την άλλη τιμή, το (C/N ο ) T είναι 0.4 db χαμηλότερο από τη μικρότερη τιμή C/N ο. Αν η μία τιμή C/N ο είναι 20 ή και περισσότερα db μεγαλύτερη από την άλλη τιμή C/N ο, ο συνολικός (C/N ο ) T ισούται με τη μικρότερη εκ των δύο τιμών C/N ο μέσα στην ακρίβεια των υπολογισμών decibel (±0.1 db).

31 Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Εισάγοντας τις τιμές του κορεσμού έχουμε C N o U = P i 1 1 ( ) sat 1 ( ) sat = IBO P i = IBO P o = IBO ( N o ) U ( N o ) U ( G sat ) SL ( N o ) C U o Usat ( Hz) C N o D 1 = OBO( EIRP sat ) SL 1 L D k G T ES = OBO C Dsat ( Hz) Περιθώριο Ασφάλειας Προσοχή, ο σηματοθορυβικός λόγος στην κάτω ζεύξη επηρεάζεται από τη βροχή όχι μόνο λόγω εξασθένησης και αύξησης της θερμοκρασίας θορύβου, αλλά και λόγω την μικρότερης ισχύς εξόδου λόγου της μικρότερης ισχύς εισόδου (σχέση IBO και OBO). C N o C N o Urain Drain = C = C Uclearsky Dclearsky Δ G T = G T G T clearsky A RAIN Δ OBO rain ( dbhz) ( ) A RAIN Δ G T ( dbhz)

32 Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Περίπτωση Με Παρεμβολές Η υπέρθεση των παρεμβολών στο χρήσιμο σήμα της ζεύξης από σταθμό σε σταθμό γίνεται σε δύο επίπεδα Στην είσοδο του επαναλήπτη στην άνω ζεύξη Στην είσοδο του δέκτη του επίγειου σταθμού στην κάτω ζεύξη Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με την αύξηση του θερμικού θορύβου στη ζεύξη N o = ( N o ) χωριςπαρεµβoλες + ( N o ) I ( W / Hz) Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T C N o D = C χωριςπαρεµβoλες D + C I,D ( Hz ) C N o U = C χωριςπαρεµβoλεςu + C I,U ( Hz ) C N o T = C = C χπu χπu + C + C χπ D χπ D + C + C I,U I + C I,D ( Hz )

33 Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Πιθανές αιτίες παρεμβολής είναι Uplink Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο του δορυφόρου από ES που στοχεύει σε γειτονικό δορυφόρο. Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο του δορυφόρου από ISL με γειτονικό δορυφόρο. Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο του δορυφόρου από προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης στο HPA του ES. Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο του δορυφόρου από την εκπομπή ορθογωνικής πόλωσης από το ES. Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Πιθανές αιτίες παρεμβολής είναι Downlink Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο ES από γειτονικό δορυφόρο. Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο του ES από προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης στο HPA του δορυφόρου. Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο του ES από την εκπομπή ορθογωνικής πόλωσης από το δορυφόρο. Ανεπιθύμητη ισχύς στην είσοδο του ES από την εκπομπή άλλων επίγειων συστημάτων που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα και βρίσκονται κοντά στο ES.

34 Έκφραση για το Λόγο (C/N ο ) ο ή (C/N ο ) T Τελικά ο συνολικός λόγος μπορεί να γραφεί C N T = N U C + N D C + I intermod C + I crospol C + I adjsat C + I terrestrial C όπου οι τρεις πρώτοι όροι της παρεμβολής εμπεριέχουν τις επιδράσεις στο UL και στο DL. Σχέση (C/N o ) T και S/N ή BER Ο Συνολικός Λόγος για τη ζεύξη (C/N o ) T της ισχύος του διαμορφωμένου φέροντος προς τη φασματική πυκνότητα ισχύος του θορύβου υπολογίζεται στην είσοδο του Δέκτη (αποδιαμορφωτή) του Επίγειου Σταθμού. Ο Σηματοθορυβικός Λόγος (S/N) ή ο Ρυθμός Σφαλμάτων (BER), ανάλογα με τον τύπο της μετάδοσης που χρησιμοποιείται, υπολογίζεται στην έξοδο του δέκτη (αποδιαμορφωτή), δηλαδή αφορά στο σήμα βασικής ζώνης. Τόσο στα αναλογικά όσο και στα ψηφιακά συστήματα μετάδοσης, υπάρχει μια σχεδόν γραμμική σχέση μεταξύ του S/N ή του BER στην έξοδο του αποδιαμορφωτή και του C/N στην είσοδο του αποδιαμορφωτή, με δεδομένο ότι ο λόγος C/N υπερβαίνει μια τιμή κατωφλίου.

35 Χαρακτηριστική ενός FM Αποδιαμορφωτή Χαρακτηριστική Ψηφιακού Αποδιαμορφωτή

36 Διαδικασία Σχεδίασης 1. Προσδιορίστε τη ζώνη συχνοτήτων στην οποία πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. Μπορεί να απαιτηθούν εναλλακτικές σχεδιάσεις για σύγκριση. 2. Καθορίστε τις παραμέτρους επικοινωνιών του δορυφόρου. Υπολογίστε οποιεσδήποτε τιμές που δεν είναι γνωστές. 3. Καθορίστε τις παραμέτρους των Επίγειων Σταθμών εκπομπής και λήψης. 4. Αρχίστε από τον επίγειο σταθμό εκπομπής. Συντάξτε έναν προϋπολογισμό UL και έναν προϋπολογισμό ισχύος θορύβου του αναμεταδότη για να βρείτε τον (C/N) up στον αναμεταδότη. 5. Βρείτε την ισχύ εξόδου του αναμεταδότη βάσει του κέρδους αναμεταδότη ή της αναδίπλωσης ισχύος εξόδου. Διαδικασία Σχεδίασης 6. Καταρτίστε έναν προϋπολογισμό ισχύος και θορύβου του DL για τον ES λήψης. Υπολογίστε τα (C/N) dn και (C/N) Τ για έναν σταθμό στην άκρη της ζώνης κάλυψης (η χειρότερη περίπτωση). 7. Υπολογίστε το λόγο S/N ή το BER στο κανάλι βασικής ζώνης. Βρείτε τα περιθώρια ζεύξης. 8. Αξιολογήστε το αποτέλεσμα και συγκρίνετε με τις απαιτήσεις προδιαγραφών. 9. Αλλάξτε παραμέτρους του συστήματος όπως απαιτείται για να λάβετε αποδεκτές τιμές (C/N) Τ ή S/N ή BER. Αυτό μπορεί να απαιτήσει πολλές δοκιμαστικές σχεδιάσεις. 10.Προσδιορίστε τις συνθήκες διάδοσης κάτω από τις οποίες πρέπει να λειτουργεί η ζεύξη. Υπολογίστε τους χρόνους διακοπών για UL και DL. 11.Επανασχεδιάστε το σύστημα αλλάζοντας κάποιες παραμέτρους αν τα περιθώρια ζεύξης είναι ανεπαρκή. Ελέγξτε ότι όλες οι παράμετροι είναι λογικές, και ότι η σχεδίαση μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

37 Ευχαριστώ! Ερωτήσεις?

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #7 Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικές Επικοινωνίες

Δορυφορικές Επικοινωνίες Δορυφορικές Επικοινωνίες Διάλεξη #7 Παραδείγµατα Σχεδίασης Δορυφορικών Ζεύξεων Διδάσκων: Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς Περιεχόμενα Διάλεξης #7 Παράδειγμα 1: Διανομή Τηλεοπτικών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 12

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι Δορυφορικές Επικοινωνίες Ορισμοί, Τροχιές, Συχνότητες, Γεωμετρία κάλυψης Βασικές έννοιες: 1.Διαστημικός σταθμός 2.Επίγειος δορυφορικός σταθμός 3.Διαστημική ραδιοεπικοινωνία 4.Διαστημικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ για το µάθηµα των ΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΗ Η βαθµίδα εισόδου του επίγειου σταθµού ενός συστήµατος δορυφορικών επικοινωνιών που εξυπηρετεί υπηρεσίες εύρους 50ΚΗz φαίνεται στο σχήµα που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης

Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Επιδόσεις της σύνδεσης για κάλυψη µε κεραία πολλαπλής δέσµης σε σχέση µε κάλυψη µε κεραία απλής δέσµης Η συνολική ποιότητα της σύνδεσης µέσω ραδιοσυχνοτήτων εξαρτάται από την 9000 απολαβή της κεραίας του

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό δορυφορικής ζεύξης 1. Εισαγωγή Οι δορυφορικές ζεύξεις αποτελούν έναν εναλλακτικό σχεδιασμό των επίγειων μικροκυματικών ζεύξεων. Ο ρόλος του δορυφόρου δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ORBCOMM Study and simulation of ORBCOMM physical layer ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΣΑΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ασκήσεις στα Συστήµατα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 1. Ποµπός ΑΜ εκπέµπει σε φέρουσα συχνότητα 1152 ΚΗz, µε ισχύ φέροντος 10KW. Η σύνθετη αντίσταση της κεραίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #5 Φαινόμενα και Μηχανισμοί Διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ

Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κεραίες-Ραδιοζεύξεις-Ραντάρ Ενότητα: Ραδιοζεύξεις - Ραντάρ Κεφάλαιο 4 Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕ 10 Δορυφορικές Επικοινωνίες Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 3 η Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Χ. Σαγιάς Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst207

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης

Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον σχεδιασμό επίγειας ζεύξης Υπολογισμός απωλειών ελευθέρου χώρου (Free space loss) Οι απώλειες ελευθέρου χώρου καθορίζουν πόσο ασθενές είναι το σήμα που λαμβάνει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη διάδοση Εισαγωγή Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος, κατευθυντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων

Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών Ζεύξεων Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάλυσης και σχεδίασης των δορυφορικών ζεύξεων. Αφού έχουν εξεταστεί τα περιβάλλοντα διάδοσης και τα είδη πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες

Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Μάθηµα 7 ο : Παράµετροι δορυφορικής ζεύξης & δορυφορικές υπηρεσίες Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Ποιες είναι οι ζώνες συχνοτήτων που χρησιµοποιούνται στις δορυφορικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ - ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΗΜΑΤΑ & ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Πληροφορία Επικοινωνία συντελείται με τη μεταβίβαση μηνυμάτων από ένα πομπό σε ένα δέκτη. Μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες.

7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ. 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. 7 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗΣ 1) Ποιος είναι ο ρόλος του δέκτη στις επικοινωνίες. Ρόλος του δέκτη είναι να ενισχύει επιλεκτικά και να επεξεργάζεται το ωφέλιμο φέρον σήμα που λαμβάνει και να αποδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών 1.1 Βασικές μετατροπές Εργαστήριο 1: Αρχές Κινητών Επικοινωνιών Όταν μας ενδιαφέρει ο υπολογισμός μεγεθών σχετικών με στάθμες ισχύος εκπεμπόμενων σημάτων, γίνεται χρήση και της λογαριθμικής κλίμακας με

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 10 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση συχνότητας (FDMA)

Μάθηµα 10 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση συχνότητας (FDMA) Μάθηµα 10 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση συχνότας (FDMA) Στόχοι: Στο τέλος αυτού µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τις διάφορες διατάξεις εκποµπής FDMA Ta χαρακριστικά ενός δορυφορικού επαναλήπ κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 9 ο : Διαμόρφωση BPSK & QPSK Βασική Θεωρία Εισαγωγή Κατά την μετάδοση ψηφιακών δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Ασύρματο Περιβάλλον στις Κινητές Επικοινωνίες Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Ραδιοδίαυλοι Απαραίτητη η γνώση των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 1: Χωρητικότητα Καναλιών Το θεώρημα Shannon - Hartley Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Δυαδική σηματοδοσία 2. Μορφές δυαδικής σηματοδοσίας 3.

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις 1)

Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις 1) Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις Δ.Ευσταθίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 1) 1. Ποια από τις παρακάτω συχνότητες δεν εμφανίζεται στην έξοδο ενός

Διαβάστε περισσότερα

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς.

Η μονάδα db χρησιμοποιείται για να εκφράσει λόγους (κλάσματα) ομοειδών μεγεθών, αντιστοιχεί δηλαδή σε καθαρούς αριθμούς. 0. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ 0.. Γενικά Στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, η μέτρηση στάθμης σήματος περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τη μέτρηση της ισχύος ή της τάσης (ρεύματος) ενός σήματος σε διάφορα «κρίσιμα»

Διαβάστε περισσότερα

4. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για την ευαισθησία ενός δέκτη ΑΜ; Α. Ευαισθησία ενός δέκτη καθορίζεται από την στάθμη θορύβου στην είσοδό του.

4. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για την ευαισθησία ενός δέκτη ΑΜ; Α. Ευαισθησία ενός δέκτη καθορίζεται από την στάθμη θορύβου στην είσοδό του. Τηλεπικοινωνικακά Συστήματα Ι - Ενδεικτικές Ερωτήσεις Ασκήσεις Δ.Ευσταθίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 1) 1. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για το χρονικό διάστημα που μηδενίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ. Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή στην ασύρματη διάδοση Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Διάλεξη #6 Ανάλυση και Σχεδίαση Δορυφορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/2013. ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 01-013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ / Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14/04/013 ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί Διαμόρφωση; Μια κεραία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι περί το 1/10 του μήκους κύματος

Γιατί Διαμόρφωση; Μια κεραία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι περί το 1/10 του μήκους κύματος Γιατί Διαμόρφωση; Μετάδοση ενός σήματος χαμηλών συχνοτήτων μέσω ενός ζωνοπερατού καναλιού Παράλληλη μετάδοση πολλαπλών σημάτων πάνω από το ίδιο κανάλι - Διαχωρισμός συχνότητας (Frequency Division Multiplexing)

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 3: Εισαγωγή στην Έννοια της Διαμόρφωσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Η ανάγκη για διαμόρφωση 2. Είδη διαμόρφωσης 3. Διαμόρφωση με ημιτονοειδές

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικές Επικοινωνίες

Δορυφορικές Επικοινωνίες Δορυφορικές Επικοινωνίες Διάλεξη #8 Ψηφιακή Μετάδοση (1/) Διδάσκων: Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πειραιώς Περιεχόμενα Διάλεξης #8 Μοντέλο Ψηφιακών Επικοινωνιών Μετάδοση Βασικής Ζώνης Ζωνοπερατή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/05/016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη Διάδοση. Διάρθρωση μαθήματος. Ασύρματη διάδοση (1/2)

Ασύρματη Διάδοση. Διάρθρωση μαθήματος. Ασύρματη διάδοση (1/2) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Ασύρματη Διάδοση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Εισαγωγή στην ασύρματη διάδοση Κεραίες διάγραμμα ακτινοβολίας, κέρδος,

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt:

Προκειμένου να δώσουμε τον ορισμό των μεγεθών που μας ζητούνται θεωρούμε έστω ισχύ P σε Watt ή mwatt και τάση V σε Volt ή mvolt: 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 Δώστε τον ορισμό των dbw,dbm,dbμv. Υπολογίστε την τιμή του σήματος στην έξοδο αθροιστή, όταν στην είσοδο έχουμε: Α) W + W Β) dbw + W Γ) dbw + dbw Δ) dbw + dbm Προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I Δημήτρης Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΕΚΤΕΣ ΛΟΓΟΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΘΟΡΥΒΟ (SIGAL TO OISE RATIO, ) - ΒΑΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Ψηφιακή Διαμόρφωση

Κεφάλαιο 7. Ψηφιακή Διαμόρφωση Κεφάλαιο 7 Ψηφιακή Διαμόρφωση Ψηφιακή Διαμόρφωση 2 Διαμόρφωση βασικής ζώνης H ψηφιακή πληροφορία μεταδίδεται απ ευθείας με τεχνικές διαμόρφωσης παλμών βασικής ζώνης, οι οποίες δεν απαιτούν τη χρήση ημιτονοειδούς

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 11: Ψηφιακή Διαμόρφωση Μέρος Α Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Περιγραφή διαμόρφωσης παλμών κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το ασύρματο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ. ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz.

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ. ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz. ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ 30 MHz ΕΩΣ 60 GHz. Εισαγωγή Έχει παρατηρηθεί, ότι η εξασθένηση των ραδιοκυµάτων και µικροκυµάτων, που προκύπτει από βλάστηση, µπορεί σε ορισµένες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 4//16 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Διαλείψεις & Χαρακτηρισμός Ασύρματου Διαύλου 1 Αθανάσιος Κανάτας Καθηγητής Παν/μίου Πειραιώς Περιβάλλον Διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών

Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών Κεραίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Δημοσθένης Βουγιούκας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Περιοχές Ακτινοβολίας Κεραιών 2 1 Σημειακή Πηγή 3 Κατακόρυφα Πολωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 2011

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 2011 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Φεβρουάριος 0 Θέμα (50): Βιομηχανική μονάδα διαθέτει δύο κτίρια (Α και Β) σε απόσταση 5 Km και σε οπτική

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕ 10 Δορυφορικές Επικοινωνίες Θερινό εξάμηνο 2008 Διάλεξη 5 η Επίκουρος Καθηγητής Νικόλαος Χ. Σαγιάς Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst207

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 7 ο : Διαμόρφωση BPSK & QPSK

Διαβάστε περισσότερα

δορυφορικές ζεύξεις Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει:

δορυφορικές ζεύξεις Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Μάθµα 8 ο : O σµατοθορυβικός λόγος στις δορυφορικές ζεύξεις Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τα είδ θορύβου και τα βασικά του χαρακτριστικά Τν επίδρασ του θορύβου στις δορυφορικές

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 6: Ψηφιακή Διαμόρφωση Φάσης Phase Shift Keying (PSK) με Ορθογωνική Σηματοδοσία Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Ορθογωνική Σηματοδοσία Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI FSK, MSK Πυκνότητα φάσματος ισχύος βασικής ζώνης + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Δέκτες ΑΜ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ CW

Δέκτες ΑΜ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ CW ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Στα συστήματα διαμόρφωσης (otiuou-ve) το κριτήριο της συμπεριφοράς τους ως προς το θόρυβο, είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο στην έξοδο (output igl-tooie rtio). λόγος σήματος προς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ & ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ & ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑΤΑ & ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μάθημα: Επικοινωνίες ΙΙ. Εξεταστική Περίοδος: B Θερινή, 14 Σεπτεμβρίου 2009. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Αναστάσιος Παπατσώρης Θέμα 1 ο (25 μονάδες) Ένα ADSL modem λειτουργεί με ταχύτητα downloading

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Επικοινωνίες

Ψηφιακές Επικοινωνίες Ψηφιακές Επικοινωνίες Ενότητα 3: Μαθιόπουλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μέρος Α 3 Διαμόρφωση βασικής ζώνης (1) H ψηφιακή πληροφορία μεταδίδεται απ ευθείας με τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο συστήματος αποδιαμόρφωσης παρουσία θορύβου

Μοντέλο συστήματος αποδιαμόρφωσης παρουσία θορύβου Μοντέλο συστήματος αποδιαμόρφωσης παρουσία θορύβου Επίδοση παρουσία θορύβου Η ανάλυση της επίδοσης των συστημάτων διαμόρφωσης παρουσία θορύβου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σχεδίαση των διαφόρων επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων

Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων Εισαγωγή στη Σχεδίαση RF Κυκλωμάτων Αρχιτεκτονικές Πομποδεκτών 1/20 Βασικά κριτήρια επιλογής πομποδεκτών Σήμα εκπομπής (κανάλι εκπομπής) PA BPF Γειτονικά κανάλια Πολυπλοκότητα, κόστος, κατανάλωση, αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΔΕ Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα Διάλεξη 6 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst215

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Εφαρμογές της Ανάλυσης Fourier Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών»

Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών» Ασκήσεις στο µάθηµα «Επισκόπηση των Τηλεπικοινωνιών» Άσκηση 1 Πρόκειται να µεταδώσουµε δυαδικά δεδοµένα σε RF κανάλι µε. Αν ο θόρυβος του καναλιού είναι Gaussian - λευκός µε φασµατική πυκνότητα W, να βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 3: Ψηφιακή Διαμόρφωση Πλάτους Amplitude Shift Keying (ASK) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Ψηφιακή Διαμόρφωση Πλάτους (ASK) Μαθηματική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Δέκτες ΑΜ. Υπερετερόδυνος (superheterodyne) δέκτης

Δέκτες ΑΜ. Υπερετερόδυνος (superheterodyne) δέκτης ΘΟΡΥΒΟ Ε ΔΙΑΜΟΡΦΩΗ τα συστήματα διαμόρφωσης (oiuou-ve) το κριτήριο της συμπεριφοράς τους ως προς το θόρυβο, είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο στην έξοδο (oupu igl-ooie rio). λόγος σήματος προς θόρυβο στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 8 ο Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Βασική Θεωρία Σε ένα σύστημα μετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 5 Σχεδιασμός Δικτύου 1 Προϋπολογισμός ισχύος ραδιοζεύξης (Ιink budget) Συνυπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους (απώλειες καλωδίωσης, χαρακτηριστικά κεραιών κτλ), υπολογίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα

Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα Μάθηµα 3 ο : Το δορυφορικό τηλεπικοινωνιακό υποσύστηµα Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Tη δοµή και τις βασικές λειτουργίες ενός δορυφορικού τηλεπικοινωνιακού υποσυστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερή περιβάλλουσα (Constant Envelope)

Σταθερή περιβάλλουσα (Constant Envelope) Διαμόρφωση ολίσθησης φάσης (Phase Shift Keying-PSK) Σταθερή περιβάλλουσα (Constant Envelope) Ίση Ενέργεια συμβόλων 1 Binary Phase Shift keying (BPSK) BPSK 2 Quaternary Phase Shift Keying (QPSK) 3 Αστερισμός-Διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 5 : Θόρυβος Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Ομιλίας Είδη θορύβου Περιγραφή θορύβου Θεώρημα Shannon Hartley Απόδοση ισχύος και εύρους

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/ +

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ. Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Γ. ΓΑΡΔΙΚΗΣ 4 Δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση Δορυφορική τηλεόραση: Η εκπομπή και λήψη του τηλεοπτικού σήματος από επίγειους σταθμούς μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας

Γενικές Πληροφορίες. Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας Οδηγίες για τη Συμπλήρωση της Αίτησης Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας 1 Γενικές Πληροφορίες 1. Η Αίτηση Χορήγησης Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Σταθερής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΠΑΙΤΕ / Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών

ΑΣΠΑΙΤΕ / Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών 8. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ: ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ 8.1. Ορισμoί Ως διαμόρφωση (modulation) χαρακτηρίζεται η μεταβολή μιας παραμέτρου (π.χ. πλάτους, συχνότητας, φάσης κλπ.) ενός σήματος που λέγεται φέρον εξαιτίας της επενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 8 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνίες I FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Επικοινωνίες I FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Επικοινωνίες I ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΩΝΙΑΣ FM ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Σήμα FM Η ακόλουθη εξίσωση δίδει την ισοδύναμη για τη διαμόρφωση συχνότητας έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ (ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ) 3 η ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ (ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ) 3 η ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ (ΨΗΦΙΑΚΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ) 3 η ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 1 Στο ανωτέρω Σχήμα η πρώτη κυματομορφή αποτελεί την είσοδο δύο κωδικοποιητών (Line Coders) ενώ οι επόμενες δύο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Τεχνικές Μετάδοσης : Διαμόρφωση και πολυπλεξία Μάθημα 10 ο 11 ο 12 ο ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τομέας Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Να υπολογιστεί ο δείκτης διαμόρφωσης των συστημάτων ΑΜ και FM. Αναλογικές Τηλεπικοινωνίες Γ. Κ. Καραγιαννίδης Αν. Καθηγητής 14/1/2014

Άσκηση Να υπολογιστεί ο δείκτης διαμόρφωσης των συστημάτων ΑΜ και FM. Αναλογικές Τηλεπικοινωνίες Γ. Κ. Καραγιαννίδης Αν. Καθηγητής 14/1/2014 Άσκηση 4.16 Ένα ημιτνοειδές σήμα πληροφορίας με συχνότητα διαμορφώνεται κατά ΑΜ και Κατά FM. Το πλάτος του φέροντος είναι το ίδιο και στα δύο συστήματα. Η μέγιστη απόκλιση Συχνότητας στο FM είναι ίση με

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 12: Βασικές Αρχές και Έννοιες Ψηφιακών Επικοινωνιών Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχεδίαση τηλεπικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

εδάφους Την οργάνωση και τα βασικά χατακτηριστικά ενός δορυφορικού σταθµού

εδάφους Την οργάνωση και τα βασικά χατακτηριστικά ενός δορυφορικού σταθµού Μάθηµα 5 ο : Ο δορυφορικός σταθµός εδάφους Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Την οργάνωση και τα βασικά χατακτηριστικά ενός δορυφορικού σταθµού εδάφους Τις κατηγορίες στις

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Κυψελωτά Συστήματα και Παρεμβολές Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Περιβάλλον με θόρυβο και παρεμβολές Περιβάλλον δύο πομποδεκτών

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων Εφαρμογές ραδιοφωνίας

4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων Εφαρμογές ραδιοφωνίας 4.4 Τύποι ραδιοζεύξεων 4.4.1 Εφαρμογές ραδιοφωνίας 1 / 27 Στις εφαρμογές της ραδιοφωνίας το σήμα απευθύνεται σε πολλούς δέκτες, οι οποίοι ως προς το σύστημα εκπομπής έχουν τυχαία θέση. 2 / 27 Πρέπει λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Παλμοκωδική διαμόρφωση (PCM) I + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/ + Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 9 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst215

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 10: Ψηφιακή Μετάδοση Βασικής Ζώνης Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Παρουσίαση των πινάκων αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Δύο κατηγορίες Μικροκυματικών Ζεύξεων: Οπτικής Επαφής (ΟΕ) Πέραν του ορίζοντος (ΠΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Δύο κατηγορίες Μικροκυματικών Ζεύξεων: Οπτικής Επαφής (ΟΕ) Πέραν του ορίζοντος (ΠΟ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δύο κατηγορίες Μικροκυματικών Ζεύξεων: Οπτικής Επαφής (ΟΕ) Πέραν του ορίζοντος (ΠΟ) ΟΕ: 1. Χαμηλές ισχύς εκπομπής 2. Μήκη διοδεύσεως της τάξης 20 με 100km/ επαναληπτικός σταθμός (για επίγεια Τ/Η)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες. Δομή της παρουσίασης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Αναλογικές Διαμορφώσεις Αθανάσιος Κανάτας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 12 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση κώδικα (CDMA, code division multiple access)

Μάθηµα 12 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση κώδικα (CDMA, code division multiple access) Μάθηµα 2 ο : Πολλαπλή πρόσβαση µε διαίρεση κώδικα (CDMA, code division multiple access) Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τa λειτουργικά χαρακτηριστικά της τεχνικής πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μελέτη και Προσομοίωση n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μελέτη και Προσομοίωση 802.11n πομπού για ασύρματη πρόσβαση ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ A) Προσομοίωση του φάσματος του καναλιού του προτύπου για να φανεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 5 ο : Προσαρμοσμένα Φίλτρα Βασική

Διαβάστε περισσότερα

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ Ασκ. 5 (σελ 354) Το πλάτος του μαγνητικού πεδίου ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος ειναι 5.4 * 10 7 Τ. Υπολογίστε το πλάτος του ηλεκτρικού πεδίου, αν το κύμα διαδίδεται (a) στο κενό και (b) σε ένα μέσο στο

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση σήματος PCM

Μετάδοση σήματος PCM Μετάδοση σήματος PCM Θόρυβος κατά τη μετάδοση Εύρος ζώνης μετάδοσης Το (διαμορφωμένο) σήμα PCM όταν μεταδίδεται μέσω του διαύλου είναι ένα σήμα συνεχούς χρόνου και έχει το δικό του εύρος ζώνης Το εύρος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Τα κυψελωτά συστήματα εξασφαλίζουν ασύρματη κάλυψη σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία διαιρείται σε τμήματα τα οποία είναι γνωστά ως κυψέλες (Εικόνα 1).

Διαβάστε περισσότερα

DVB (DVB-S, DVB-C, DVB-T, DVB-H)

DVB (DVB-S, DVB-C, DVB-T, DVB-H) 1 Το DVB (Digital Video Broadcasting) αναφέρεται στην µετάδοση ψηφιακού βίντεο και περιλαµβάνει τα εξής συστήµατα µετάδοσης: 1. Τα δορυφορικά συστήµατα DVB-S και DVB-S2 2. Το καλωδιακό σύστηµα DVB-C 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 8 ο : Προσαρμοσμένα Φίλτρα Βασική

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. / 2. Οι όροι Eb. και Ec

1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. / 2. Οι όροι Eb. και Ec Τµήµα Μηχανικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και ικτύων ΗΥ 44: Ασύρµατες Επικοινωνίες Εαρινό Εξάµηνο -3 ιδάσκων: Λέανδρος Τασιούλας η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Θεωρήστε ένα κυψελωτό σύστηµα, στο οποίο ισχύει το

Διαβάστε περισσότερα