Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2011"

Transcript

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2011 συνοδευόμενη από της απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) euraud@eca.europa.eu L-1615 LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 EΙΣΑΓΩΓΗ 1. Η Κοινή Επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» (εφεξής «Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ») με έδρα στις Βρυξέλλες, συστάθηκε τον Μάιο του για το χρονικό διάστημα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου Οι στόχοι της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ περιλαμβάνουν την υποστήριξη, με συντονισμένο τρόπο, δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες του έβδομου προγράμματος-πλαισίου 2 από κοινού με τον βιομηχανικό κλάδο και ερευνητικούς οργανισμούς, με σκοπό την επικέντρωση στην ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών ώστε να διευκολυνθούν οι περαιτέρω προσπάθειες της βιομηχανίας για ταχεία διάδοση των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου Μέλη της Κοινής Επιχείρησης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή, ο New Energy World Industry Grouping (NEW-IG Παγκόσμιος Βιομηχανικός Όμιλος Νέας Ενέργειας) και η ερευνητική κοινότητα (N.ERGHY) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 521/2008 του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2008, για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» (ΕΕ L 153 της , σ.1). Το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 412 της , σ. 1), ενσωματώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλες τις σχετικές με την έρευνα πρωτοβουλίες της ΕΕ και διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Επίσης, αποτελεί βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες, οι δραστηριότητες και οι διαθέσιμοι πόροι της Κοινής Επιχείρησης.

3 3 4. Η μέγιστη εισφορά της ΕΕ στην Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και των ερευνητικών δραστηριοτήτων ανέρχεται σε 470 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του έβδομου προγράμματος-πλαισίου. Το ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο New-IG εισφέρει το 50 % των δαπανών λειτουργίας και η N.ERGHY το 1/12 των δαπανών λειτουργίας και, επιπλέον, εισφέρει στις επιχειρησιακές δαπάνες με εισφορές σε είδος 4 οι οποίες είναι τουλάχιστον ίσες με την οικονομική εισφορά της Ένωσης. 5. Η Κοινή Επιχείρηση κατέστη οικονομικά αυτόνομη στις 15 Νοεμβρίου ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 6. Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές διαδικασίες ελέγχου, δειγματοληπτικό έλεγχο πράξεων σε επίπεδο Κοινής Επιχείρησης και αξιολόγηση των βασικών ελέγχων που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης. ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 7. Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287, παράγραφος 1, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών 5 της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και 4 5 Το άρθρο 12, παράγραφος 3, του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 521/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης, ορίζει ότι «οι επιχειρησιακές δαπάνες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ καλύπτονται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης και από εισφορές σε είδος των νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Η συνεισφορά των συμμετεχουσών νομικών οντοτήτων είναι τουλάχιστον ισοδύναμη με τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης.» Οι λογαριασμοί αυτοί συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση κατά το οικονομικό έτος, η οποία αναφέρει, μεταξύ

4 4 υδρογόνο», οι οποίοι περιλαμβάνουν τις «οικονομικές καταστάσεις» 6 και τις «εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού» 7 για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011, καθώς και έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί. 8. Η παρούσα δήλωση αξιοπιστίας απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου Ευθύνη της διοίκησης 9. Ο διευθυντής, ως διατάκτης, εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κοινής Επιχείρησης, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων 9. Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος, αφενός, για τη θέσπιση 10 της οργανωτικής δομής καθώς και των συστημάτων και διαδικασιών εσωτερικής διαχείρισης και ελέγχου που ενδείκνυνται για την κατάρτιση οριστικών 8. άλλων, το ποσοστό εκτέλεσης των πιστώσεων και παρέχει συνοπτικά πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τις μεταφορές πιστώσεων μεταξύ των διαφόρων θέσεων του προϋπολογισμού Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού και τις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων, που περιλαμβάνουν περιγραφή των λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές πληροφορίες. Οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τη συμφωνία του με τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος και έκθεση σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος ΕΕ L 248 της , σ. 1. Άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 357 της , σ. 72). Άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002.

5 5 λογαριασμών 11 οι οποίοι να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα και, αφετέρου, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί. Ευθύνη του ελεγκτή 10. Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών της Κοινής Επιχείρησης όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. 11. Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας IFAC και ISSAI 12. Τα εν λόγω πρότυπα ορίζουν ότι το Συνέδριο οφείλει, αφενός, να συμμορφώνεται με τις δεοντολογικές και επαγγελματικές απαιτήσεις και, αφετέρου, να σχεδιάζει και να διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. 12. Ο έλεγχος του Συνεδρίου συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, Οι κανόνες που αφορούν την απόδοση των λογαριασμών και την τήρηση της λογιστικής από τους οργανισμούς της ΕΕ παρατίθενται στα κεφάλαια 1 και 2 του τίτλου VII του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 652/2008 (ΕΕ L 181 της , σ. 23) και ενσωματώνονται ως έχουν στους δημοσιονομικούς κανόνες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ. Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών (International Federation of Accountants, IFAC) και Διεθνή Πρότυπα των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

6 6 συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς είτε παράνομων ή παράτυπων πράξεων, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, εξετάζονται τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την παρουσίαση των λογαριασμών εκ μέρους της ελεγχόμενης μονάδας, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος του Συνεδρίου περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων που πραγματοποιεί η διοίκηση, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών. 13. Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση των γνωμών που διατυπώνονται κατωτέρω. Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών 14. Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2011, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών της για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις των δημοσιονομικών κανόνων της. Στοιχεία για τη θεμελίωση γνώμης με επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί 15. Η στρατηγική κατασταλτικών ελέγχων εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2011 και αποτελεί βασικό έλεγχο με στόχο την αξιολόγηση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί 13. Τον Σεπτέμβριο του 2012 είχαν ολοκληρωθεί 13 Το άρθρο 12, παράγραφος 4, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 521/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ορίζει ότι «η κοινή επιχείρηση ΚΚΥ διενεργεί

7 7 μόλις οκτώ από τους δώδεκα κατασταλτικούς ελέγχους, οι οποίοι κάλυπταν 4,8 εκατομμύρια ευρώ (το 27 % του συνόλου των δηλώσεων δαπανών που διαβιβάσθηκαν στην Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ το 2011). Έξι από τους ελέγχους δεν αποκάλυψαν ουσιώδη σφάλματα, αλλά στο πλαίσιο των δύο άλλων εντοπίστηκαν σημαντικά σφάλματα 14, το μεγαλύτερο εκ των οποίων ( ευρώ) διορθώθηκε το επόμενο έτος. Γνώμη με επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί 16. Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, με την εξαίρεση των επιδράσεων των ζητημάτων που περιγράφονται στο σημείο 15, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές. 17. Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν στα σημεία 18 έως 27 δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Εκτέλεση του προϋπολογισμού 18. Ο οριστικός προϋπολογισμός για το 2011 περιλάμβανε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών, ύψους 117 εκατομμυρίων ευρώ και 60 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Το ποσοστό χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και πιστώσεων πληρωμών επιτόπιους δημοσιονομικούς και άλλους ελέγχους μεταξύ των αποδεκτών της δημόσιας χρηματοδότησης της κοινής επιχείρησης ΚΚΥ». Στο πλαίσιο των κατασταλτικών ελέγχων είναι δυνατός ο εντοπισμός μη επιλέξιμων δαπανών που δήλωσαν οι δικαιούχοι, οι οποίες στη συνέχεια αποτελούν αντικείμενο διαδικασιών ανάκτησης. 14 Έως ότου ολοκληρωθούν οι εναπομένοντες έλεγχοι, δεν ενδείκνυται ο υπολογισμός του ποσοστού σφάλματος.

8 8 ανήλθε στο 99,8 % και στο 87,9 % αντίστοιχα. Ένα ποσό ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για επιχειρησιακές δραστηριότητες (τίτλος III του προϋπολογισμού), εκτελέστηκε μέσω συνολικής ανάληψης υποχρεώσεων σε σχέση με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Η διαδικασία του προϋπολογισμού που προβλέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ 15 δεν τηρήθηκε. Η παρέκκλιση που χορήγησε η Επιτροπή όσον αφορά την εγγραφή ακυρωθεισών πιστώσεων στην κατάσταση προβλέψεων εσόδων και δαπανών για την επόμενη τριετία παρερμηνεύθηκε. Η Κοινή Επιχείρηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει πιστώσεις πληρωμών ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ 16 (πρόκειται για πιστώσεις πληρωμών μεταφερθείσες από το 2010 στο 2011), μολονότι ήταν ακόμη διαθέσιμες πιστώσεις πληρωμών ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ εγκεκριμένες για το τρέχον οικονομικό έτος 17. Συνεπεία του τρόπου με τον οποίο ερμήνευσε τη διαδικασία του προϋπολογισμού η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ, ο λογαριασμός αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους είναι λανθασμένος, δεδομένου ότι δεν συνυπολογίστηκαν οι πιστώσεις Το άρθρο 10 των δημοσιονομικών κανόνων της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ ορίζει ότι «οι πιστώσεις που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τη λήξη του οικονομικού έτους για το οποίο έχουν εγγραφεί ακυρώνονται. Δεδομένων των αναγκών της Κοινής Επιχείρησης, οι ακυρωθείσες πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στις προβλέψεις εσόδων και δαπανών που αφορούν τα επόμενα τρία οικονομικά έτη, σύμφωνα με το άρθρο 27. Ωστόσο, είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο απόφασης μεταφοράς, και τούτο μόνο στο επόμενο οικονομικό έτος, η οποία λαμβάνεται από το διοικητικό συμβούλιο το αργότερο στις 15 Φεβρουαρίου.» Μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις πληρωμών για επιχειρησιακές δραστηριότητες του οικονομικού έτους 2010, ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό μέσω του δεύτερου διορθωτικού προϋπολογισμού που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο στις 22 Νοεμβρίου Το άρθρο 10, παράγραφος 4, των δημοσιονομικών κανόνων της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ ορίζει ότι «Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ χρησιμοποιεί κατά προτεραιότητα τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί για το τρέχον οικονομικό έτος, στις δε μεταφερθείσες πιστώσεις καταφεύγει μόνο εφόσον εξαντληθούν οι πρώτες.»

9 9 πληρωμών ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ 18 που μεταφέρθηκαν από το 2011 στο Επιπλέον, ο λογαριασμός αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2010 δεν αντικατοπτρίζει τις πιστώσεις πληρωμών ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ που μεταφέρθηκαν από το 2010 στο Οι μη χρησιμοποιηθείσες συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων του 2010, ύψους 10,4 εκατομμυρίων ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία εκτέλεσης την 31η Δεκεμβρίου 2011, δεν αποδεσμεύθηκαν έως τα τέλη του 2011, αλλά τον Ιανουάριο του Προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων 21. Οι προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων που οργανώθηκαν τα έτη 2008, 2009 και 2010 είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνιών επιχορήγησης συνολικού ύψους 183,4 εκατομμυρίων ευρώ 19, ενώ το 2011 δημοσιεύθηκε τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, συνολικού ύψους 111,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 41 % και στο 25 % της μέγιστης εισφοράς της ΕΕ προς την Κοινή Επιχείρηση για ερευνητικές δραστηριότητες αντίστοιχα 20. Η αξιολόγηση της πρόσκλησης Στους προσωρινούς ετήσιους λογαριασμούς για το οικονομικό έτος 2011 αναφέρεται ότι οι μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις πληρωμών από δραστηριότητες του 2011 ( ευρώ) θα επανενεργοποιηθούν (μεταφερθούν) στον λογαριασμό της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για το 2012 μέσω διορθωτικού προϋπολογισμού (Προσωρινοί ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για το οικονομικό έτος 2011, σ. 42). Οι αναληφθείσες πιστώσεις περιλαμβάνουν επίσης τις εισφορές του 2,4 % της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) οι οποίες προέρχονται από τις συνδεδεμένες χώρες του έβδομου προγράμματος-πλαισίου. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 521/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και με το άρθρο 12 του παραρτήματος του εν λόγω κανονισμού, η ανώτατη εισφορά της ΕΕ για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Κοινής Επιχείρησης ανέρχεται σε 470 εκατομμύρια ευρώ. Η συνολική εισφορά στις δαπάνες λειτουργίας δεν υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Εάν μέρος της εισφοράς για τις δαπάνες λειτουργίας δεν χρησιμοποιηθεί, μπορεί να διατεθεί για τις ερευνητικές δραστηριότητες.

10 10 ολοκληρώθηκε το 2011 και τα επιλεγέντα έργα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Τον Ιανουάριο του 2012 δημοσιεύθηκε πέμπτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ύψους 79 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε επιπλέον 18 % της μέγιστης εισφοράς της ΕΕ. Επομένως έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 22. Στο τέλος του 2011, οι επιχειρησιακές διαδικασίες στις οποίες βασίζονται τα συστήματα δεν είχαν ακόμη επικυρωθεί από την υπόλογο 21, όπως απαιτούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κοινής Επιχείρησης. Στην έκθεσή της, η υπόλογος διαπίστωσε σειρά αδυναμιών 22 και θα παρακολουθήσει τη συνέχεια που θα δοθεί σχετικά το Ετήσια αποτίμηση του επιπέδου των εισφορών σε είδος 23. Η μέθοδος αποτίμησης του επιπέδου των εισφορών σε είδος 23 οριστικοποιήθηκε 24 και αξιολογήθηκε από κοινού από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου (ΥΕΕ) και από το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου (ΚΕΕ) τον Το άρθρο 43, παράγραφος 1, στοιχείο 3), των δημοσιονομικών κανόνων της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ ορίζει ότι ο υπόλογος είναι υπεύθυνος για «τον καθορισμό και την επικύρωση των λογιστικών συστημάτων». Παραδείγματα αδυναμιών που διαπιστώθηκαν είναι η ανάγκη κατάρτισης και τήρησης πλήρους μητρώου των νομικών δεσμεύσεων, καθώς και η ανάγκη αποτελεσματικότερης παρακολούθησης και εποπτείας της ομαλής και ορθής εφαρμογής των τροποποιήσεων των νομικών δεσμεύσεων. Εισφορές σε είδος είναι οι επιλέξιμες δαπάνες των νομικών προσώπων που συμμετέχουν στις δραστηριότητες, οι οποίες δεν αποδίδονται από την Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ (μεθοδολογία της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για τις εισφορές σε είδος). Το άρθρο 12, παράγραφος 7, του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 521/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ ορίζει ότι «η μεθοδολογία για την αποτίμηση των εισφορών σε είδος καθορίζεται από την Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της και βασίζεται στους κανόνες συμμετοχής του έβδομου προγράμματος-πλαισίου.»

11 11 Απρίλιο του Το συνολικό ύψος των εισφορών σε είδος που είχε επικυρώσει η υπόλογος στις 8 Φεβρουαρίου 2012 (καταληκτική ημερομηνία για την κατάρτιση των προσωρινών λογαριασμών του 2011) ήταν 347,6 εκατομμύρια ευρώ. Το συμπέρασμα της έκθεσης αποτίμησης ήταν ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να μειωθεί κατά 0,93 εκατομμύρια ευρώ 26 (ή κατά 0,3 %). Διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων 24. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ ήταν 9,2 εκατομμύρια ευρώ 27. Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2011, το ταμειακό υπόλοιπο της ΚΕ ΚΚΥ κυμαινόταν κατά προσέγγιση μεταξύ 30 και 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η Κοινή Επιχείρηση αναμένεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των ταμειακών διαθεσίμων της στα απαιτούμενα επίπεδα. ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ Παρακολούθηση προγενέστερων παρατηρήσεων 25. Το 2011 η Κοινή Επιχείρηση κατήρτισε σχέδιο συνέχισης των δραστηριοτήτων και πραγματοποίησε πρόοδο προς την κατεύθυνση της τυποποίησης των πολιτικών ασφάλειας στον τομέα των ΤΠ. Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ ενέκρινε το εν λόγω σχέδιο συνέχισης των δραστηριοτήτων, Το άρθρο 12, παράγραφος 7, του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 521/2008 για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ορίζει ότι η αποτίμηση διενεργείται από «ανεξάρτητο ελεγκτή» κάθε οικονομικό έτος και τα αποτελέσματα της αποτίμησης των εισφορών σε είδος υποβάλλονται στην Επιτροπή εντός 4 μηνών από τη λήξη κάθε οικονομικού έτους. Η προσαρμογή οφείλεται σε οκτώ έργα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2008, στο πλαίσιο των οποίων ορισμένοι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις προϋπολογισθείσες δαπάνες τους επί τη βάσει συστήματος ενιαίου συντελεστή 60 % για τον υπολογισμό των έμμεσων δαπανών, αντί του συντελεστή 20 % που εφαρμόζεται στην Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ (Ετήσια αποτίμηση του επιπέδου των εισφορών σε είδος Τελική έκθεση). Το ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του 2010 ήταν 5 εκατομμύρια ευρώ.

12 12 συμπεριλαμβανομένου σχεδίου αποκατάστασης της λειτουργίας μετά από καταστροφή, στις 12 Ιουνίου Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κοινής Επιχείρησης δεν έχουν τροποποιηθεί ακόμη ώστε να συμπεριλάβουν τη διάταξη σχετικά με τη δικαιοδοσία του εσωτερικού ελεγκτή της Επιτροπής Η συμφωνία φιλοξενίας 29 μεταξύ της Κοινής Επιχείρησης και των βελγικών αρχών όσον αφορά τη στέγαση σε γραφεία, τα προνόμια και τις ασυλίες και τη λοιπή στήριξη που πρέπει να παρέχει το Βέλγιο υπεγράφη στις 3 Φεβρουαρίου Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 13ης Νοεμβρίου Για το Ελεγκτικό Συνέδριο Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA Πρόεδρος Βλέπε σημείο 20 της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για το οικονομικό έτος 2010 (ΕΕ C 368 της , σ. 40). Βλέπε σημείο 21 της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ για το οικονομικό έτος 2010.

13 13 Παράρτημα Κοινή Επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» Αρμοδιότητες και δραστηριότητες Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης Άρθρα 187 και 188 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο, η οποία προβλέπει χρηματοδοτική εισφορά της Ένωσης για τη συγκρότηση μακροπρόθεσμων συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπό μορφή κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών, που μπορούν να εκτελούνται από κοινές επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 187 της ΣΛΕΕ. Αρμοδιότητες της Κοινής Επιχείρησης (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 521/2008, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1183/2011) Στόχοι Η Κοινή Επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» συμβάλλει στην υλοποίηση του έβδομου προγράμματος-πλαισίου και ιδίως των θεματικών τομέων «Ενέργεια», «Νανοεπιστήμες, νανοτεχνολογίες, υλικά και νέες τεχνολογίες παραγωγής», «Περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος)» και «Μεταφορές (συμπεριλαμβανομένης της αεροναυτικής)» του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία». Ειδικότερα, η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ: α) αποσκοπεί στην κατάκτηση, από την Ευρώπη, παγκόσμιας πρωτοπορίας στις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου και στη διευκόλυνση της διείσδυσης των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου στην αγορά, ώστε να μπορέσουν οι δυνάμεις της αγοράς να παραγάγουν ουσιαστικά δημόσια οφέλη β) υποστηρίζει, με συντονισμένο τρόπο, δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (στο εξής «ΕΤΑ&Ε») στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες του έβδομου προγράμματος-πλαισίου (στο εξής «συνδεδεμένες χώρες»), με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της αγοράς και εστιάζεται στην ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών, ώστε να διευκολυνθούν οι περαιτέρω προσπάθειες της βιομηχανίας για ταχεία διάδοση των τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου γ) υποστηρίζει την υλοποίηση των προτεραιοτήτων ΕΤΑ της ΚΤΠ για τις κυψέλες καυσίμου και το υδρογόνο, κυρίως με επιχορηγήσεις βάσει ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων δ) αποσκοπεί στην ενθάρρυνση υψηλότερων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα με αντικείμενο τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου στα κράτη μέλη και στις συνδεδεμένες χώρες. Καθήκοντα α) η εξασφάλιση της σύστασης και της αποτελεσματικής διαχείρισης της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τις κυψέλες καυσίμου και το υδρογόνο β) η δημιουργία κρίσιμης μάζας ερευνητικών προσπαθειών η οποία θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κλάδου, των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδυτών, των αρμόδιων για τη λήψη αποφάσεων και άλλων άμεσα ενδιαφερομένων και θα τους ενθαρρύνει να μετάσχουν σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα γ) η προσέλκυση περαιτέρω επιχειρηματικών, εθνικών και περιφερειακών επενδύσεων σε ΕΤΑ&Ε δ) η ολοκλήρωση της ΕΤΑ&E, η εστίαση στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων βιωσιμότητας και βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας όσον αφορά το κόστος, τις επιδόσεις και τη βιωσιμότητα, και η άρση κρίσιμων τεχνολογικών φραγμών ε) η τόνωση της καινοτομίας και της εμφάνισης νέων αλυσίδων αξίας με συμμετοχή ΜΜΕ στ) η διευκόλυνση της διάδρασης μεταξύ βιομηχανίας, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, μεταξύ άλλων και επί της βασικής έρευνας ζ) η προαγωγή της συμμετοχής ΜΜΕ στις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τους στόχους του έβδομου προγράμματος-πλαισίου η) η ενθάρρυνση της συμμετοχής οργανισμών από όλα τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες θ) η διεξαγωγή κοινωνικοτεχνοοικονομικής έρευνας ευρείας εμβέλειας με σκοπό την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της τεχνολογικής προόδου και των μη τεχνικών φραγμών που παρεμποδίζουν την είσοδο στην αγορά ι) η διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων προς υποστήριξη της εκπόνησης νέων

14 14 Διοίκηση κανονισμών και προτύπων και την αναθεώρηση των υφιστάμενων, με σκοπό την εξάλειψη των τεχνητών φραγμών στην είσοδο στην αγορά, και υποστήριξη της εναλλαξιμότητας, της διαλειτουργικότητας, των διασυνοριακών συναλλαγών υδρογόνου, και των εξαγωγικών αγορών, και, παράλληλα, η διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας και η μη παρεμπόδιση της καινοτομίας κ) η διεξαγωγή δραστηριοτήτων κοινοποίησης και πληροφόρησης και η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών με σκοπό την καλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και την εκ μέρους του αποδοχή της ασφάλειας του υδρογόνου και των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες για το περιβάλλον, την ασφάλεια εφοδιασμού, το ενεργειακό κόστος και την απασχόληση λ) η εκπόνηση και εφαρμογή πολυετούς σχεδίου υλοποίησης μ) η δέσμευση κοινοτικών κονδυλίων και η κινητοποίηση πόρων του ιδιωτικού τομέα και άλλων δημόσιων πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων ΕΤΑ&Ε ν) η διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής των δραστηριοτήτων ΕΤΑ&E και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης των πόρων ξ) η δημοσίευση και η διάδοση πληροφοριών σχετικά με τα έργα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των συμμετεχόντων, των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων ΕΤΑ&E, και του ποσού της χρηματοοικονομικής συνεισφοράς της κοινής επιχείρησης ΚΚΥ ο) η ενημέρωση των νομικών οντοτήτων που έχουν συνάψει συμφωνία επιχορήγησης με την κοινή επιχείρηση ΚΚΥ σχετικά με τις υφιστάμενες δυνατότητες δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και ιδίως τη χρηματοδοτική διευκόλυνση επιμερισμού του κινδύνου που δημιουργήθηκε δυνάμει του έβδομου προγράμματος-πλαισίου π) η διασφάλιση υψηλού επιπέδου διαφάνειας και θεμιτού ανταγωνισμού υπό ίσους όρους πρόσβασης για όλους τους υποψήφιους συμμετέχοντες στις δραστηριότητες ΕΤΑ&E της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή μη του ερευνητικού ομίλου ή του Βιομηχανικού Ομίλου (ιδίως τις ΜΜΕ) ρ) η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα και, ανάλογα με την περίπτωση, η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σ) η ανάπτυξη στενής συνεργασίας και η εξασφάλιση του συντονισμού με το πρόγραμμαπλαίσιο έρευνας και με άλλες ευρωπαϊκές, εθνικές και διακρατικές δραστηριότητες, φορείς και ενδιαφερομένους τ) η παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ υ) η διεξαγωγή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της. Τα όργανα της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ είναι τα εξής: α) το διοικητικό συμβούλιο, β) ο εκτελεστικός διευθυντής, γ) η επιστημονική επιτροπή. Το διοικητικό συμβούλιο Το διοικητικό συμβούλιο είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ. Ο εκτελεστικός διευθυντής Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση της Κοινής Επιχείρησης και ο νόμιμος εκπρόσωπός της. Λογοδοτεί στο διοικητικό συμβούλιο. Η επιστημονική επιτροπή Στην επιστημονική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εννέα το πολύ μέλη, εκπροσωπούνται ισόρροπα από παγκοσμίου κύρους εμπειρογνώμονες η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κλάδος και οι ρυθμιστικές αρχές. Τα καθήκοντά της είναι τα εξής: α) παρέχει συμβουλές σχετικά με τις επιστημονικές προτεραιότητες για την πρόταση των ετήσιων και πολυετών σχεδίων υλοποίησης β) παρέχει συμβουλές σχετικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα που περιγράφονται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων γ) παρέχει συμβουλές σχετικά με τη σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης από ομοτίμους. Τα εξωτερικά συμβουλευτικά όργανα της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ είναι τα εξής: - Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών της ΚΚΥ και η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων. Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών της ΚΚΥ Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών της ΚΚΥ απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο κάθε κράτους μέλους και κάθε συνδεδεμένης χώρας. Τα κυριότερα καθήκοντά της είναι η διατύπωση γνωμών σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους στόχους και ο συντονισμός με τα εθνικά προγράμματα ώστε να αποφεύγονται αλληλεπικαλύψεις. Η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων

15 15 Η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων συνιστά σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας για τις δραστηριότητες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και, επομένως, είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερομένους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε διεθνείς ομάδες συμφερόντων από τα κράτη μέλη, τις συνδεδεμένες χώρες και από τρίτες χώρες. Συνέρχεται μία φορά το χρόνο. Η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων πρέπει να τηρείται ενήμερη για τις δραστηριότητες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και καλείται να διατυπώσει παρατηρήσεις. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί ελεγκτές και η αρμόδια για την απαλλαγή αρχή της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ είναι: Εσωτερικός έλεγχος - Υπεύθυνος εσωτερικού ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ (κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου - ΚΕΕ). - Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής (ΥΕΕ). Εξωτερικός έλεγχος Ελεγκτικό Συνέδριο. Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου. Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση της Κοινής Επιχείρησης το 2011 Προϋπολογισμός 117,2 εκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, εκ των οποίων 113,1 εκατομμύρια ευρώ συνιστούν εισφορά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για επιχειρήσεις (προγραμματίζεται αντίστοιχη εισφορά σε είδος από τα μέλη του κλάδου) και 4 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες λειτουργίας. Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2011 Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 18 θέσεις έκτακτων υπαλλήλων (πληρωθείσες όλες) 2 θέσεις συμβασιούχων υπαλλήλων (πληρωθείσες) εκ των οποίων ασκούσαν: επιχειρησιακά καθήκοντα: 6 διοικητικά καθήκοντα: 7 Κύρια επιτεύγματα το μικτά καθήκοντα: 7 αναθεώρηση του πολυετούς σχεδίου εφαρμογής (ΠΣΕ), που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο στις 22 Νοεμβρίου 2011 Κατάρτιση προτεραιοτήτων ΕΤΑ&Ε και θεμάτων για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που αφορούν το 2011 (36), με ενδεικτική χρηματοδότηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ. Κατάρτιση προτεραιοτήτων ΕΤΑ&Ε και θεμάτων για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που αφορούν το 2012 (31), με ενδεικτική χρηματοδότηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ ύψους 77,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δημοσίευση τον Μάιο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το 2011 με προθεσμία τον Αύγουστο του Αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2011 των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το 2011, με κατάρτιση κατάστασης έργων για τα οποία πρόκειται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Υποβολή της κατάστασης προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2011 (30). Έναρξη διαπραγματεύσεων στις 28 Νοεμβρίου Διαπραγμάτευση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που επιλέχθηκαν το 2010, ύστερα από έγκριση του διορθωτικού συντελεστή από το διοικητικό συμβούλιο και σύναψη των σχετικών συμφωνιών επιχορήγησης (26). Ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας με βασικούς εταίρους (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κορέα). ένα θέμα στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2012 με πρόσθετο κριτήριο επιλεξιμότητας τη σύνδεση με έργο χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες (συνεδριάσεις ενημέρωσης). Συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες (μέσω της HyER). Συνεργασία με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) σε επίπεδο έργων και προγράμματος. Ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων μέσω Κοινού Σχεδίου Εργασιών με έμφαση στις μετρήσεις, τη χαρτογράφηση τεχνολογίας και τη διατύπωση συμβουλών στρατηγικής. Η γενική συνέλευση ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε στις Νοεμβρίου 2011 ταυτόχρονα με την πρώτη ημερίδα αξιολόγησης του προγράμματος, με περίπου 400

16 16 συμμετέχοντες και δραστηριότητες επικοινωνίας, με έμφαση στην εμπορική αξιοποίηση των τεχνολογιών ΚΚΥ, ιδίως στον τομέα των μεταφορών. Άλλα κύρια επιτεύγματα: Μετακόμιση σε νέες εγκαταστάσεις (από κοινού με τις 4 άλλες ΚΕ, στα μέσα του 2011) Πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ Επικύρωση του λογιστικού συστήματος από τον υπόλογο στις 21 Νοεμβρίου 2011 Έγκριση του κανονισμού αριθ. 1183/2011 του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού για τη σύσταση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ Παραλαβή και επεξεργασία των πρώτων δηλώσεων δαπανών Έναρξη των πρώτων κατασταλτικών ελέγχων Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Κοινή Επιχείρηση.

17 Απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες Καυσίμου και Υδρογόνο» (εφεξής, η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ) Απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στις παραγράφους 15 και 16: Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ θέσπισε στρατηγική ελέγχων πολυετούς φύσης, η οποία συνδυάζει προληπτικούς και κατασταλτικούς ελέγχους και λαμβάνει υπόψη τις πτυχές αποδοτικότητας του κόστους. Οι κατασταλτικοί έλεγχοι αποτελούν βασική συνιστώσα του συνολικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου και είναι ένα από τα κύρια στοιχεία στα οποία στηρίζεται η δήλωση αξιοπιστίας του εκτελεστικού διευθυντή. Για την κατάλληλη ανταπόκριση στις ανάγκες ελέγχου και αξιοπιστίας, η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ δρομολόγησε τους πρώτους κατασταλτικούς ελέγχους αμέσως μετά την παραλαβή και την επικύρωση από την Κοινή Επιχείρηση των δηλώσεων δαπανών το Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ εκφράζει την ικανοποίησή της για το θετικό συμπέρασμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά τη νομιμότητα και την κανονικότητα όλων των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, με μοναδική εξαίρεση τις πράξεις που σχετίζονται με την επικύρωση των δηλώσεων δαπανών. Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ φρονεί ότι πρέπει να εξετασθούν οι ακόλουθες πτυχές για την εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με τη νομιμότητα και την κανονικότητα των υποκείμενων πράξεων στο σύνολό τους και, ειδικότερα, σχετικά με τις δηλώσεις δαπανών που επικυρώθηκαν το 2011: Χρόνος, τύπος πληρωμών και βαρύτητα αυτών Οι πρώτες δηλώσεις δαπανών παραλήφθηκαν και επικυρώθηκαν από την Κοινή Επιχείρηση μόλις το Καταβλήθηκαν ενδιάμεσες πληρωμές ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τις επικυρωμένες δηλώσεις δαπανών. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει 8 % 1 του συνόλου των πληρωμών για το 2011, ύψους 56,7 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεσματικότητα του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ Το σύστημα ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης αποδείχθηκε αποτελεσματικό το Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανέφερε στην Κοινή Επιχείρηση κανένα σφάλμα ως προς τη νομιμότητα και την κανονικότητα κατόπιν του δικού του ελέγχου των πράξεων. Τα σφάλματα που ανέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίσθηκαν από το σύστημα εσωτερικού ελέγχου της ίδιας της Κοινής Επιχείρησης (δηλαδή, από τους κατασταλτικούς ελέγχους). 1 Λαμβάνοντας υπόψη τις ενδιάμεσες πληρωμές (4,6 εκατομμύρια ευρώ) και την προχρηματοδότηση που εκκαθαρίστηκε το 2011 (1,6 εκατομμύριο ευρώ) το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 11 %. 1

18 Φύση και δημοσιονομικές επιπτώσεις των εντοπισθέντων σφαλμάτων: Το 97 % (σε αξία) των σφαλμάτων που εντόπισε η Κοινή Επιχείρηση είναι αποτέλεσμα ενός μόνον ελέγχου ενός νέου δικαιούχου, μη εξοικειωμένου με τους κανόνες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ, και οφείλεται σε κακή ερμηνεία των κανόνων επιλεξιμότητας. Ενώ οι συνολικές καθ υπέρβαση δηλωθείσες δαπάνες του δικαιούχου ανέρχονται σε ευρώ, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του εντοπισθέντος σφάλματος, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά σε μετρητά της Κοινής Επιχείρησης (δηλαδή, τα ποσά που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως), είναι πολύ κατώτερες ( ευρώ). Διορθωτικά μέτρα Όλα τα σφάλματα που εντόπισε η Κοινή Επιχείρηση έγιναν δεκτά από τους δικαιούχους και το 98 % (σε αξία) εξ αυτών διορθώθηκε από την Κοινή Επιχείρηση, όπως αναγνώρισε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κάλυψη του ελέγχου Οι κατασταλτικοί έλεγχοι που δρομολόγησε η Κοινή Επιχείρηση το 2011 κάλυψαν 43 % (σε αξία) των δηλώσεων δαπανών που επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους. Έως τον Σεπτέμβριο του 2012, οι περατωθέντες έλεγχοι αντιπροσώπευαν 27% των επικυρωμένων δηλώσεων δαπανών, όπως ανέφερε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προληπτικά και ανιχνευτικά μέτρα Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ θέσπισε μέτρα για την αποφυγή δημοσιονομικών σφαλμάτων στις δηλώσεις δαπανών βελτιώνοντας την ευαισθητοποίηση των δικαιούχων όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο. Έως τώρα οργανώθηκαν τρεις εκστρατείες ενημέρωσης για τους δικαιούχους της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ και η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ δημοσίευσε οδηγούς σχετικά με δημοσιονομικά θέματα και ελέγχους/λογιστικούς ελέγχους. Ενισχύθηκαν επίσης οι προληπτικοί έλεγχοι της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο ποσοστό εντοπισμού και διόρθωσης σφαλμάτων πριν από την επικύρωση των δηλώσεων δαπανών. Χωρίς να αμφισβητεί τις δηλώσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ επισημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών ελέγχων της Κοινής Επιχείρησης όσον αφορά τον εντοπισμό σφαλμάτων, το υψηλό ποσοστό κάλυψης των κατασταλτικών ελέγχων, τις διορθώσεις που εφάρμοσε η Κοινή Επιχείρηση σε 98% των εντοπισθέντων σφαλμάτων και τη χαμηλή βαρύτητα των ενδιάμεσων πληρωμών σε σχέση με τις συνολικές πληρωμές, το ποσό που διακυβεύεται (δηλαδή, το δυνητικό σφάλμα που δεν εντοπίσθηκε στις επικυρωθείσες δηλώσεις δαπανών) είναι σχετικά περιορισμένο σε σχέση με το σύνολο των πληρωμών και το σύνολο των λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το

19 Απάντηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στην παράγραφο 19: Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ θέσπισε διαδικασία για την εφαρμογή του άρθρου 10.1 παράγραφος 1 και του άρθρου 11 των δημοσιονομικών κανόνων της, η οποία επιτρέπει στην Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ να εγγράψει ακυρωθείσες πιστώσεις στον προϋπολογισμό της κατά τα τρία επόμενα οικονομικά έτη. Έως τώρα η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ δεν έκανε χρήση της δυνατότητας που παρέχει το άρθρο 10.1 παράγραφος 2 για μεταφορά στο επόμενο οικονομικό έτος (με εξαίρεση τις θέσεις Γ4 και Γ5) και, ως εκ τούτου, το άρθρο 10.1 παράγραφος 2 και τα άρθρα 10.2 έως 10.7 δεν εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη περίτπωση. Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ εφάρμοσε με συνέπεια τη διαδικασία που θέσπισε για την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της και, ιδίως, την παρέκκλιση που χορήγησε η Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ. Απάντηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στην παράγραφο 20: Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ αναγνωρίζει ότι οι αποδεσμεύσεις έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί έως την 31/12/2011 και ότι η παράλειψη διορθώθηκε τον Ιανουάριο του Η αυστηρότερη παρακολούθηση του προϋπολογισμού και η εφαρμογή διαδικασίας κλεισίματος του έτους θα συμβάλουν στην αποφυγή της επανάληψης παρόμοιας παράλειψης. Απάντηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στην παράγραφο 22: Η διοίκηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ θέσπισε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών και, από τον Οκτώβριο του 2012, οι περισσότερες δράσεις έχουν υλοποιηθεί πλήρως ή εν μέρει. Απάντηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στην παράγραφο 23: Η διόρθωση έγινε. Απάντηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στην παράγραφο 24: Το ταμειακό υπόλοιπο της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ κυμάνθηκε από 4 εκατομμύρια ευρώ την 1η Αυγούστου 2011 έως 60 εκατομμύρια ευρώ στις 11 Οκτωβρίου 2011 και έκλεισε σε 9 εκατομμύρια ευρώ την 31η Δεκεμβρίου Η Κοινή Επιχείρηση ΚΚΥ εφαρμόζει κάθε μέτρο για τη βελτιστοποίηση των ταμειακών ροών της εντός των ορίων των συμφωνιών χρηματοδότησης. 3

20 Απάντηση της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ στην παράγραφο 26: Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ θα τροποποιηθούν δεόντως ώστε να αντικατοπτρίζουν όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις που απαιτεί ο «Πρότυπος δημοσιονομικός κανονισμός για τους οργανισμούς που αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», όταν εκδοθεί. Στο μεταξύ, όπως αναγνώρισε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του σχετικά με τους λογαριασμούς για το οικονομικό έτος 2010, οι αντίστοιχοι ρόλοι της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου (ΥΕΕ) της Επιτροπής και του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου (ΚΕΕ) της Κοινής Επιχείρησης ΚΚΥ καθορίστηκαν και εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο τον Μάρτιο του Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τον Μάιο του 2011 ένα «συντονισμένο στρατηγικό σχέδιο ελέγχου ΥΕΕ-ΚΕΕ για την περίοδο », το οποίο εφαρμόζεται ήδη. 4

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του "Sisnet" για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4)

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

C 368/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 368/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 368/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της κοινής επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/69 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ... 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/119 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς τoυ Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/83 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2008 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή 2012: Κοινή επιχείρηση Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου

Απαλλαγή 2012: Κοινή επιχείρηση Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου P7_TA(204)0334 Απαλλαγή 202: Κοινή επιχείρηση Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Απριλίου 204 σχετικά με την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 36

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 36 C 338/34 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.12.2010 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10) C 449/56 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/159 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/51 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/219 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25) C 449/138 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/107 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/17 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/52 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/157 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/97 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/106 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/179 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35) C 449/188 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19) C 449/102 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

C 366/162 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/162 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/162 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.12.2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογιαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από της απαντήσεις της Eurojust

συνοδευόμενη από της απαντήσεις της Eurojust ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/203 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/75

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/75 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/75 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Κοινής Επιχείρησης 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Ιδρύματος 12, rue Alcide De Gasperi - L -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/41 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/55 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(209)0290 Απαλλαγή 207: Κοινή επιχείρηση «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο 2» (ΚΚΥ2). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37) C 449/198 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑΣ 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/95 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2008, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/1 IV (Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/08)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/08) C 449/46 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ENIAC για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης ENIAC για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/149 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/65

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/65 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/65 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/27 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/36)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/36) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/193 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust) για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/11)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/11) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/61 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/24)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/24) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/133 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Eurojust (2010/C 338/25)

ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Eurojust (2010/C 338/25) C 338/144 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.12.2010 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Eurojust (2010/C

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/26)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/26) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/143 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 67

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 67 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/65 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23) C 449/128 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2015,

Διαβάστε περισσότερα

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

(Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 14.12.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 338/1 IV (Πληροφορίες) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/57

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/57 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/57 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet (δίκτυο επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών ελέγχου των συνόρων και των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών) για το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ... C 338/108 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14.12.2010 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2009, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/31)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/31) C 449/168 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/27)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/27) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/171 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα