Πτυχιακή Εργασία. Θέμα: Ασφάλεια Εργασίας. Σπανούδης Γεώργιος - Μουμόλης Εμμανουήλ Υπεύθυνος καθηγητής : Βασιλειάδης Κων/νος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πτυχιακή Εργασία. Θέμα: Ασφάλεια Εργασίας. Σπανούδης Γεώργιος - Μουμόλης Εμμανουήλ Υπεύθυνος καθηγητής : Βασιλειάδης Κων/νος"

Transcript

1 Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Ασφάλεια Εργασίας Σπανούδης Γεώργιος - Μουμόλης Εμμανουήλ Υπεύθυνος καθηγητής : Βασιλειάδης Κων/νος Τ.Ε.Ι Καβάλας - Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου

2 Ασφόύχια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ : Η ΕΤΑΙΡΙΑ DANIELS, Η ΑΕ1ΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ, ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τ : ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, ΑΣΦΑΑΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΗΡΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΑΩΝ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΗΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΝΑ ΟΡΟΦΟ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5" : ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥ, ΜΕΣΑΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 : ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τ : ΠΡΟΤΑΣΗ. ΚΑΤΟΨΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΝΑ ΟΡΟΦΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

3 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Η ΕΤΑΙΡΙΑ DANIELS, Η ΑΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ, ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ. Η βιοτεχνία Daniels shoes με έδρα το ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1928 από την οικογένεια δανιηλΐδη, τροφοδοτεί τον ελλαδικό χώρο με υποδήματα κάθε είδους δημιουργώντας την δική της παράδοση στων χώρο. Στόχος της εταιρίας είναι η συνεχής ανάτττυξη και βελτίωση των προϊόντων της με απώτερο σκοπό την καθιέρωση της στις κορυφαίες εταιρίες υποδημάτων της Ελλάδος. Ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση της εταιρίας που μας έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε της εγκαταστάσεις της ως αντικείμενο της εργασίας μας.

4 Ασφά}χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ. 1. Στις εικόνες 1-4 απεικονίζονται τα πρώτα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Στις εικόνες 1-2 βλέπουμε τις δυο πρέσες στις οποίες γίνεται η κοπή των δερμάτων με την βοήθεια των μαχαιριών. Στην εικόνα 1 βλέπουμε την πρώτη πρέσα η ποια είναι χειροκίνητη και απαιτεί την εμπειρία του πρωσοπικου. Στην εικόνα 2 βλέπουμε την δεύτερη πρέσα η οποία είναι ηλεκτρονική (αυτόματη). Στην εικόνα 3 απεικονίζονται τα δέρματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τις προαναφερθείσες πρέσες και τοποθετούνται κατάλληλα ώστε να κοπούν σε κομμάτια τα οποία επεξεργαζόμαστε στη συνεχεία. Στη φωτογραφία 4 απεικονίζεται ένα από τα μαχαιριά τα οποία χρησιμοποιούνται στην κοπή των δερμάτων. Ασφάλεια μηχανήματος. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν τα παραπάνω μηχανήματα θα πρέπει να είναι εξειδικευμένοι και έμπειροι, ο ρουχισμός των εργατών θα πρέπει να μην περιλαμβάνει φαρδιά ρούχα, γάντια, μακριά άκρα υφάσματος, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια κλπ).

5 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 2. Αφού έχουν κόποι τα δέρματα και μορφοποιηθεί κατάλληλος μεταφέρονται, στις γαζωτικες μηχανές, τα λεγάμενα γαζωτιρια, όπου γαζώνονται τα κομμάτια του δέρματος και δημιουργείται το λεγόμενο φόντοι.(το επάνω μέρος του παπουτσιού) Ασφάλεια μηχανημάτων. Οι εργαζόμενοι στις γαζοτικες μηχανές θα πρέπει να έχουν γυμνά χέρια να έχουν ανασηκωμένα τα μανίκια τους. Η λειτουργία των παραπάνω μηνυμάτων προαπαιτεί επαρκεί και κατάλληλο φωτισμό. 3. Το παραγόμενο φόντοι στη συνεχεία πηγαίνει στην πρέσα πομπεδων (πομπεδες είναι το μπροστινό μέρος του παπουτσιού) όπου προσαρμόζεται κατάλληλα έτσι ώστε να θερμανθεί και να πάρει την κατάλληλη φόρμα στους 250 oc. Ασφάλεια μηχανήματος. Ο χρηστής της πρέσας πομπεδων υποχρεούται να προστατεύσει τα χέρια του από την αυξημένη θερμοκρασία του μηχανήματος φορώντας ειδικά πυρίμαχα γάντια.

6 Ασφά}χϊα εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο... Το ακόλουθο μηχάνημα ονομάζεται φορμαριστικο κατά την λειτουργία του οποίου μορψοποιείται το πίσω μέρος του παπουτσιού, το μηχάνημα αυτό λειτουργεί σε 2 φάσεις. Κατά την πρώτη φάση το φόντοι θερμαίνεται και μορφοποιείται αφού τοποθετηθεί στα θερμαινόμενα καλούπια και πιεστή στα τοιχώματα αυτού, (θέρμανση στους 150 oc). Κατά την δεύτερη φάση το μορφοποιημένο φόντοι τοποθετείται στα εξωτερικά καλούπια τα οποία έχουν πολύ μικρή θερμοκρασία (-15oC) ώστε να ψυχθούν και να στερεοποιηθούν στην τελική τους μορφή. Ασφάλεια. Ο χρηστής υποχρεούται να προστατεύσει τα χέρια του από την αυξημένη θερμοκρασία του μηχανήματος φορώντας ειδικά ττυρίμαχα γάντια. Κατά την δεύτερη φάση τα γάντια που πρέπει να φοράει ο χρηστής πρέπει να έχουν επένδυση έτσι ώστε να αντέχουν στην χαμηλή θερμοκρασία.

7 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο... Καρφοτικο πάτου. Λειτουργεί ως ένα μηχάνημα συρραφής του πάτου με το φόντοι, βασίζεται στην υδραυλική δύναμη που του παρέχεται από δυο μπουκάλες πεπιεσμένου αέρα δίνοντας του τη δυνατότητα τοποθετεί με ακρίβεια το συνδετικό υλικό στα κατάλληλα σημεία επαφής των δυο υλικών. Σε αυτό το σημείο τοποθετείται ανάμεσα στο φόντοι και στον πάτο ένα πρότυπο καλουπωδι. (καλουπωδι) Ασφάλεια. Η πολύ απλή λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή παρέχει από μόνη της ασφάλεια στον εργαζόμενο.

8 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο... Η επεξεργασία του προϊόντος συνεχίζεται με το μοντάρισμα πόντας. Στο σημείο αυτό το προϊών τοποθετείται στις εγκοπές του ακόλουθου μηχανήματος έτσι ώστε να θερμανθεί στους 220oC και να ολοκληρωθεί η κόλληση του μπροστινού μέρους του πάτου με το φόντοι. Ασφάλεια. Η λειτουργία του μηχανήματος αυτού προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση γαντιών βάσης αμιάντου για την αποφύγει εγκαυμάτων, όπως επίσης επαρκή φωτισμό. 7. Καμαρομπουγιετα ( μοντάρισμα φτέρνας.) Η επεξεργασία του προϊόντος συνεχίζεται με την ολοκλήρωση του κολλήματος του πάτου με το φόντοι. Τοποθετούμε το προϊών στο μηχάνημα όπου θερμαίνεται στους 220 oc με αποτέλεσμα την κόλληση του πείσου μέρους του πάτου με το φόντοι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας κολλήματος πάτου-φόντοι. Ασφάλεια. Η λειτουργία του μηχανήματος αυτού προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση γαντιών βάσης αμιάντου για την αποφύγει εγκαυμάτων, όπως επίσης επαρκή φωτισμό.

9 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Το επεξεργαζόμενο κομμάτι μεταφέρεται στο γυαλόχαρτο όπου γίνεται η απαραίτητη προεργασία του πάτου πριν την κόλληση της σολάς. Στον πάτο αλείφετε κόλα έτσι ώστε να κολλήσουν τα δυο μέρη. Ασφάλεια. Για την ασφάλεια του εργαζομένου χρησιμοποιούνται γυαλιά ασφάλειας, ασπίδα προσώπου και είναι απαραίτητο ο εργαζόμενος να μην φοράει αλυσίδα, βραχιόλι κλπ.

10 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 9. Φούρνος. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός φούρνος όπου τοποθετείται το προϊών και στερεοποιούνται οι κόλλες αφού θερμανθούν στους oc. 10. Φούρνος μονταρίσματος. Τοποθετούνται στις κατάλληλες θέσεις η σόλα και το αντίστοιχο μονταρισμένο προϊών, ακολουθεί η θέρμανση τους στους 150 oc και 250 oc αντίστοιχα και έπειτα η ένωση τους αυτόματα μέσα στο φούρνο. Ασφάλεια. Απαραίτητα γάντια βάσης αμιάντου.

11 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο Ψύξη. Η συνεχεία του μονταρίσματος απαιτεί την ψύξη του προϊόντος στους -12 έως -15 oc ούτως ώστε να στερεοποιηθεί το μονταρισμένο προϊών με την σόλα. Η διαδικασία αυτί γίνεται στο παρακάτω μηχάνημα. Ασφάλεια. Γάντια ενισχυμένης επένδυσης. 12. Επεξεργασία γυναικείων υποδημάτων. Καρφωτικο τακουνιών. Το μηχάνημα αυτό στερεοποιεί τα τακουνιά στα γυναικεία υποδήματα

12 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο Πρέσα πέλματος. Η πρέσα με την πίεση που εφαρμόζει στο παπούτσι ολοκληρώνει τη διαδικασία στερεοποίησης των μερών του παπουτσιού. Η πίεση ρυθμίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τακουνιού (ύψος, πλάτος, υλικό.) 14. Ξεκαλουποδιαστρα. Είναι το μηχάνημα στο ποιο ολοκληρώνεται η διαδικασία παραγωγής του παπουτσιού αφαιρωντας το καλαπόδι από το παραγόμενο παπούτσι. (καλαπόδι)

13 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Μηγανήαατα naoaviovnc ειδικού τύπου παποντσιών. 15. Μηχανή injection. Είναι μια πλήρης αυτοματοποιημένη μηχανή όπου τοποθετείται το φόντοι στο ενσωματωμένο καλουπι στη συνεχεία θερμαίνεται στους 150 o C, αυτόματα τοποθετείται στη μήτρα του μηχανήματος, εγχυεται η σόλα στη μήτρα, μορφοποιείται η σόλα, ψύχεται και δημιουργείται το τελικό προϊών. 16. BLACK. Είναι μια γαζωτικη μηχανή η οποία γαζώνει πέτσινες σόλες.

14 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Ί 17. MECNAL. Είναι μια γαζωτικη μηχανή η οποία γαζωνοι σόλες τύπου σκάφης Ασφάλεια. Όλες οι γαζωτικες μηχανές απαιτούν τις ίδιες προφύλαξης όπως έχουν προαναφερθεί στην ενότητα Πρέσα. Η πρέσα αυτή εφαρμόζει την φίρμα του παπουτσιού.

15 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ 1.Δέρματα κλωστές 5.Κορδόνια,καρφάκια,πατους, κλπ.

16 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Τελικό προοιον Η εργασιακή ροή ολοκληρώνετε δημιουργώντας τελικώς υποδήματα κάθε είδους, Ανδρικά, Γυναικεία, Παιδικά, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αγοράς. ΙΛ im,ν Β Ε 'e i ir

17 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Υπόγειο. Η τελευταία στάση τον προϊόντων που κατασκευάζονται από την εταιρία, πριν διανεμηθούν στα καταστήματα προς πώληση, είναι οι χώροι αποθήκευσης που βρίσκονται στον υπόγειο όροφο του κτιρίου.

18 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΠΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΓΑΖΩΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΡΕΣΑ ΠΟΜΠΕΔΩΝ ΦΟΡΜΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΡΦΟΤΙΚΟ ΠΑΤΟΥ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΠΟΝΤΑΣ

19 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΚΑΜΑΡΟΜΠΟΥΓΙΕΤΑ ΥΑΑΟΧΑΡΤΟ ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΡΦΟΤΙΚΟ ΤΑΚΟΥΝΙΩΝ

20 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΠΡΕΣΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΞΕΚΑΛΟΥΠΟΑΙΑΣΤΡΑ ΠΡΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΡΜΑ

21

22

23

24 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Κατάταξη βιομηχανικών - βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και αποθηκών αυτών καθώς και αποθηκών εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε κατηγορίες από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς. 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αβ) Κ.Α. 22 ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Επεξεργασία φύλλων καπνού. Παραγωγή σιγαρέττων και πούρων. Κ.Α. 23 ΥΦΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Παραγωγή νημάτων και υφασμάτων από φυσικό και τεχνητό έριο ήτοι: Λιναριστήρια Νηματουργεία.a Στριπτήρια. Υφαντήρια. Τυποβαφεία. Παραγωγή νημάτων και υφασμάτων από φυσικό και τεχνητό βαμβάκι ήτοι: Εκκοκιστήρια. Νηματουργεία. Στριπτήρια. Υφαντήρια. Παραγωγή νημάτων και υφασμάτων από φυσικό και τεχνητό μετάξι καθώς και από συνθετικές ίνες ήτοι: 20

25 Ασψά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Αναπηνιστήρια. Στριπτήρια. Νηματουργεία. Υφαντήρια. Κατεργασία, ιούτης, λινού και καννάσεως. Νηματουργεία. Δαντελλοποιία. Ταινιοπλεκτική. Καλτσοπο ιία. Πλεκτική εσωρούχων. Πλεκτική υφασμάτων, εξωτερικών ενδυμάτων και εξαρτημάτων ενδυμασίας. Κατασκευή σχοινίων και σπάγγων. Κατασκευή διχτύων. Ταπητουργεία. Βιομηχανία νηματοποίησης και ύφανσης σκληρών ινών. Βιομηχανία εμποτισμού υφασμάτων με διάφορες ύλες. Κατασκευή πιλημάτων. Βιομηχανία υπολειμμάτων κλωστοϋφαντουργίας. Κ.Α. 24 ΕΙΔΩΝ ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΥΦΑΣΜΑ Υποδηματοποιία από κάθε ύλη, εκτός από ελαστικό και πλαστική ύλη. Επισκευή υποδημάτων. Ραπτική γυναικείων από παιδικών εξωτερικών ενδυμάτων. Ραπτική ενδυμάτων από αδιάβροχα υφάσματα, πλαστικά και από δέρμα. Ραπτική ενδυμάτων και διαφόρων ειδών ενδυμασίας από γουναρικά. Ραπτική ειδικών εξωτερικών ενδυμάτων. Ραπτική εσωρούχων. Κατασκευή ορθοπεδικών ζωνών και επιδέσμων. Πιλοποιία. Κατασκευή εξαρτημάτων ενδυμασίας. Τεχνολογία πετρε/.αίου και φυσικού αεριού. 2ΐ

26 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Στρωματοποιία και εφαπλωματοποιία. Ραπτική πανικών οικιακής χρήσης. Κατασκευή κεντημάτων. Κατασκευή άλλων ειδών από ύφασμα. Κ.Α. 25 ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΦΕΑΑΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑΣ Πρώτη κατεργασία του ξύλου. Κατασκευή καπλαμάδων από κόντρα πλακέ. Κατασκευή τεχνητής ξυλείας. Κατασκευή ξυλείας για την βαρελοποιία, καροποιία, σαγματοποιία, λεμβοποιία κ.λ.π. Κατασκευή σανίδων πατωμάτων. Κατασκευή κουφωμάτων, ρολών παραθύρων και κλιμάκων. Κατασκευή λυόμενων ξυλίνων οικημάτων. Κατασκευή ξύλινων κιβωτίων και κυτίων. Βαρελοποιία από ξύλο. Κατασκευή ειδών από καλάμι, λύγο, άχυρο, σπάρτο, κ.λπ. εκτός των ειδών επιπλοποιίας. Κατεργασία φελλού και κατασκευή ειδών από φελλό. Κατεργασία ξύλινων εξαρτημάτων κλωστοϋφαντουργίας. Κατασκευή ειδών τορνευτικής και μικρών αντικειμένων αποκλειστικώς ή κυρίως από ξύλο. Σαγματοποιία κυρίως από ξύλο. Κατασκευή ειδών από ξύλο μ.α.α.

27 Ασίράλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Κ.Α. 26 ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΠΙΠΛΩΣΗΣ Κατασκευή ξύλινων επίπλων. Κατασκευή πλεκτών επίπλων. Ταπετσαρίες επίπλων. Κατασκευή μεταλλικών επίπλων εκτός από φερ φορζέ. Κατασκευή επίπλων φερ φορζέ. Κ.Α. 27 ΧΑΡΤΟΥ Παραγωγή χαρτομάζας. Παραγωγή χάρτου και χαρτονίου. Κατασκευή χαρτοσάκκων και χαρτοσακκουλών. Κατασκευή κυτίων, κιβωτίων και λοιπών ειδών συσκευασίας από χαρτί και χαρτόνι μ.α.α. Κ.Α. 28 ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Έκδοση και εκτύπωση εφημερίδων και περιοδικών. Εκτύπωση βιβλίων και φυλλαδίων. Λιθογραφία και φωτομηχανικές εκτυπώσεις. Ειδικές εκτυπωτικές εργασίες. Λοιπές εκτυπωτικές εργασίες. Βιβλιοδεσία και χρυσοτυπία. Κ.Α. 30 ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΥΑΗ Κατασκευή και ολοκληρωτική γόμωση επισώτρων και αεροθαλάμων. Μερική αναγόμωση επισώτρων και αεροθαλάμων. Κατασκευή υποδημάτων από ελαστικό. Κατασκευή λοιπών προϊόντων από ελαστικό. 23

28 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Παραγωγή ειδών οικιακής χρήσης από πλαστική ύλη. Παραγωγή πλαστικών δερμάτων και φύλλων. Παραγωγή πλαστικών σωλήνων εκτός από μονωτικούς. Παραγωγή οικοδομικών υλικών από πλαστική ύλη. Παραγωγή υποδημάτων από πλαστική ύλη. Παραγωγή πλαστικών παιγνιδιών. Παραγωγή λοιπών προϊόντων από πλαστική ύλη. Κ.Α.31 ΧΗΜΙΚΕΣ Επεξεργασία θειαφιού. Παραγωγή χημικών λιπασμάτων. Κ.Α. 38 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Ναυπηγεία σκαφών από ξύλο. Ναυπηγεία σκαφών από πλαστική ύλη. Επισκευή και διάλυση σκαφών. Κ.Α. 39 ΑΟΙΠΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Κατασκευή φωτογραφικών δίσκων (δίσκοι P.V.C. - οπτικοί δίσκοι) και μαγνητοταινιών. Κατασκευή παιγνιδιών. Κατασκευή κουκλών για βιτρίνες και ράπτες. Κατασκευή αθλητικών ειδών και οργάνων. Κατασκευή μολυβιών. Κατασκευή λοιπών ειδών για γραφείο. Κατασκευή βουρτσών και πινέλλων. ^4

29 Ασψά/χία εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Κατασκευή κουμπιών από κάθε ύλη. Κατασκευή τεχνητών λουλουδιών, φυτών και φτερών. Κατασκευή σφραγίδων, επιγραφών, σημάτων και διακριτικών γενικά. Κατεργασία φυσικών σπόγγων. Κατασκευή ομβρελλών και ράβδων. Παραγωγή διαφόρων μικροαντικειμένων μ.α.α. εκτός από καρβουνάκια θυμιάματος. Αποτεφρωτήρες απορριμμάτων. Μονάδες ανακύκλωσης και διαλογής απορριμμάτων.

30 Ασφά/Μία εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Λήψη βασικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς και αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών. Α. ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΑΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Σε όλες τις βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και αποθήκες αυτών καθώς τις αποθήκες ευφλέκτων και εκρηκτικών υλών, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα ττυροπροστασίας: 1. Ανάρτηση πινακίδων σε εμφανή σημεία της εγκατάστασης με οδηγίες πρόληψης πυρκαγιάς και τρόπους ενέργειας του προσωπικού της επιχείρησης σε περίπτωση έναρξης πτυρκαγιάς. 2. Σήμανση θέσης πυροσβεστικών υλικών και μέσων, οδών διαφυγής και εξόδων κινδύνου. 3. Σήμανση επικίνδυνων υλικών και χώρων. 4. Απαγόρευση καπνίσματος και χρήσης γυμνής φλόγας (σπίρτα, αναπτήρες κ.λπ.) σε επικίνδυνους χώρους. 5. Κατάλληλη διευθέτηση το χώρου αποθήκευσης υλών που μπορούν να αυταναφλεγούν. Επιλογή των χώρων αποθήκευσης μακριά από θέση παραγωγής και εργασίας. ό.απομάκρυνση από τις αποθήκες, διαδρόμους, ταράτσες, προαύλια κ.λπ. όλων των άχρηστων υλικών που μπορούν να αναφλεγούν και τοποθέτησή τους σε ασφαλή μέρη, για αποφυγή μετάδοσης πυρκαγιάς. ν.τήρηση διόδων μεταξύ των αποθηκευμένων υλικών για την διευκόλυνση επέμβασης σε περίπτωση έναρξης τιυρκαγιάς σ'

31 Ασφά/χία εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. δ.απομάκρυνση των εύφλεκτων υλών από θέσεις όπου γίνεται χρήση γυμνής φλόγας, από όπου προκαλούνται σπινθήρες και γενικά από πηγές εκπομπής θερμότητας. 9. Συνεχής καθαρισμός όλων των διαμερισμάτων, γραφείων, διαδρόμων, προαυλίων, αποθηκών κ.λπ. της επιχείρησης και άμεση απομάκρυνση των υλών που μπορούν να αναφλεγούν. 10. Δημιουργία προϋποθέσεων για την αποφυγή τυχαίας ανάμιξης υλικών που μπορούν να προκαλέσουν εξώθερμη αντίδραση. 11. Επιμελής συντήρηση και τακτική επιθεώρηση και έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς. 12. Θέση εκτός λειτουργίας των εγκαταστάσεων κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, εκτός από τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. 13. Επαρκής και συχνός αερισμός (φυσικός ή τεχνητός) των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης πρώτων υλών και τελικών προϊόντων. 14. Επιθεώρηση από υπεύθυνο υπάλληλο της επιχείρησης όλων των διαμερισμάτων, αποθηκών κ.λπ. μετά τη διακοπή της εργασίας καθώς και τις εργάσιμες ώρες για επισήμανση και εξάλειψη τυχόν υφισταμένων προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς. 15. Λήψη και κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι μονάδες που απαλλάσσονται της υποχρέ(οσης σύνταξης μελέτης πυροπροστασίας, οφείλουν πέραν των ανωτέρω γενικών μέτρων που θα εφαρμόζουν κατά περίπτωση και των άλλων τυχόν μέτρων που θα υποδεικνύει η Π.Υ., να έχουν σε επίκαιρα σημεία δύο (2) τουλάχιστον τιυροσβεστήρες ανάλογου βάρους με κατάλληλη κατά περίπτωση γόμωση για την προστασία των χώρων.

32 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Β. ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ β. ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (Αβ) Για την ομάδα αυτή πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω κατασταλτικά μέσα: (1) Εφοδιασμός των ομάδων με φορητά μέσα ττυρόσβεσης. Φορητοί ττυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν, οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι απαιτούμενος αριθμός ττυροσβεστήρων προκύπτει από την διαίρεση του μικτού εμβαδού της στεγασμένης επιφάνειας δια των 200 τ.μ. και το πηλίκο θα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, σε καμμία δε περίπτωση ο αριθμός των ττυροσβεστήρων δεν θα είναι μικρότερος από δύο (2). Οι ττυροσβεστήρες θα τοποθετούνται σε προσιτά σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις σκάλες και τις εξόδους και σε τέτοιες θέσεις, ώστε κανένα σημείο των προς προστασία χώρων να μην απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 20 μ. από τον πλησιέστερο ττυροσβεστήρα. (2) Εφοδιασμός των μονάδων με τροχήλατα μέσα ττυρόσβεσης. Δύο (2) τροχήλατοι πυροσβεστήρες αναλόγου βάρους και με κατάλληλη γόμωση για τους χώρους που πρόκειται να προστατεύσουν οι οποίοι να είναι σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα, υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν υπαίθριες αποθήκες επιφάνειας από 1.θθθ τ.μ. και πάνω, εφόσον αποθηκεύουν πρώτες ύλες ή βιομηχανικά προϊόντα πού μπορούν να αναφλεγούν. Επίσης πρέπει να προβλέπεται ένας ακόμα πυροσβεστήρας όμοιος των παραπάνω για κάθε επί πλέον των τ.μ. επιφάνειας ή για κλάσμα πάνω από το μισό (1/2). (3) Εγκατάσταση μόνιμων μέσων πυρόσβεσης. Τεχνολογία πετρε/μίου και φυσικού αεριού.

33 Ασφάλαα εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου υποχρεωτικά για επιχειρήσεις που έχουν συνολική στεγασμένη επιφάνεια από τ.μ. και πάνω. Τούτο να καλύπτει και τυχόν υπαίθριους χώρους που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση πρώτων υλών ή βιομηχανικών προϊόντων. Ειδικά οι εγκαταστάσεις κατασκευής μεταφορικών μέσων - αποτεφρωτήρων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και διαλογής απορριμμάτων που εντάσσονται στην περίπτωση Κ.Α. 38 και Κ.Α. 39 αντίστοιχα της κατηγορίας Αβ του παραρτήματος I που έχουν συνολική στεγασμένη και υπαίθρια επιφάνεια από τ.μ. και πάνω, στην οποία εκτελούνται εργασίες ή αποθηκεύονται πρώτες ύλες ή προϊόντα κατασκευής, υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου που να καλύπτει όλη την επιφάνεια (στεγασμένη - υπαίθρια) της επιχείρησης. Επίσης οι εγκαταστάσεις συσκευασίας νιτρικών και συνθέτων λιπασμάτων ανεξάρτητα από το μέγεθος της στεγασμένης επιφάνειας αποθηκευτικού χώρου ή χώρου συσκευασίας υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου. (4) Επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου πρέπει να διαθέτουν σημεία υδροληψίας με μόνιμα προσαρμοσμένους κοινούς ελαστικούς σωλήνες νερού με ακροφύσιο (αυλίσκο), που να καλύπτουν όλους τους στεγασμένους χώρους. Οι σωλήνες αυτοί πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε επίκαιρα σημεία μέσα σε ειδικά ερμάρια. (5) Επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια των οποίων οι υπερκείμενοι όροφοι χρησιμοποιούνται για κατοικία, ξενοδοχείο, εκπαίδευση και συνάθροιση κοινού υποχρεούνται, ανεξάρτητα από τη στεγασμένη επιφάνειά τους να τοποθετούν αυτοδιεγειρόμενους ττυροσβεστήρες οροφής αναλόγου κατασβεστικού υλικού καλύπτοντας όλους τους χώρους, στους οποίους υπάρχουν υλικά που μπορούν ν' αναφλεγούν.

34 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Στην περίπτωση αυτή κάθε πυροσβεστήρας των 6 χιλ7μων θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 10 τ.μ. προστατευόμενης επιφάνειας και κάθε ττυροσβεστήρας των 12 χιλ/μων θα υπολογίζεται ότι καλύπτει 15 τ.μ. Η Π.Υ. δύναται να κάνει δεκτή, αντί αυτοδιεγειρόμενων πυροσβεστήρων οροφής, την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος κατάσβεσης με κατάλληλο για την προστασία του χώρου κατασβεστικό υλικό. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος καταιονισμού με νερό επιτρέπεται να συνδεθεί αυτό απευθείας με το εσωτερικό υδραυλικό δίκτυο του κτιρίου, εφόσον εξυπηρετεί μέχρι (6) κεφαλές και έχει την δυνατότητα να παρέχει έξι (6) λίτρα νερού ανά πρώτο λεπτό και ανά τετραγωνικό μέτρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του προστατευόμενου χώρου και την απαιτούμενη πίεση για την σωστή λειτουργία των καταιονητήρων. Μεταξύ του ειδικού υδραυλικού δικτύου αυτών των καταιονητήρων και του εσωτερικού υδραυλικού δικτύου νερού του κτιρίου, πρέπει να παρεμβάλλεται βάννα με ασφαλιστικό μηχανισμό που να την κλειδώνει σε ανοικτή θέση. Η καλυπτόμενη με αυτό τον τρόπο επιφάνεια από κάθε κεφαλή δεν θα υπερβαίνει τα 12 τ.μ. Γ' ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (1) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση μόνιμου υδροδοτικού ττυροσβεστικού δικτύου επιβάλλεται να εφοδιάζονται με βοηθητικά εργαλεία και μέσα, τα οποία θα βρίσκονται σε ειδικό ερμάριο. Το ερμάριο αυτό ονομάζεται ΣΤΑΘΜΟΣ και θα παίρνει αύξοντα αριθμό με μεγάλα γράμματα όπως π.χ. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ. ΔΕΥΤΕΡΟΣ... Ανά έξι (6) ττυροσβεστικές φωλιές στην επιχείρηση πρέπει να υπάρχει ένας ΣΤΑΘΜΟΣ, δηλαδή ένα ειδικό ερμάριο μέσα στο οποίο θα βρίσκονται: α. Ένας (1 ) λοστός διάρρηξης, β. Ένας (1 ) πέλεκυς μεγάλος.

35 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. γ. Ένα (1 ) φτυάρι. δ. Μία (1 ) κουβέρτα διάσιοσης (δύσφλεκτη) και ε. Δέ)θ (2) ηλεκτρικοί φανοί χειρός. Ανά δώδεκα (12) ττυροσβεστικές φωλιές στον παραπάνω ΣΤΑΘΜΟ θα προστίθενται: α. Μία (1) αναπνευστική συσκευή οξυγόνου ή πεπιεσμένου αέρα. β. Δύο (2) ατομικές προσωπίδες με φίλτρο και γ. Δύο (2) κράνη προστατευτικά. (2) Όπου από την παρούσα απόφαση επιβάλλεται η εγκατάσταση μονίμων συστημάτων ττυροπροστασίας (υδροδοτικό πυρ/κό δίκτυο, αυτόματο σύστημα κατάσβεσης, ανιχνευτικό σύστημα κ.λπ.). Αυτά θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και εφόσον δεν υπάρχουν τέτοια σύμφωνα με αυτά που έχουν καθορισθεί από την Πυροσβεστική Αρχή. (3) Επιχειρήσεις που διαθέτουν δεξαμενές υγρών καυσίμων ή υγραερίων που εξυπηρετούν τις λειτουργικές τους ανάγκες θα παίρνουν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την αντίστοιχη κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι επιχειρήσεις αυτές. Για τους χώρους όμως που βρίσκονται οι αναφερόμενες δεξαμενές ή φιάλες θα λαμβάνονται τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την νομοθεσία που διέπει τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ή υγραερίων αντίστοιχα (6) Η μέτρηση της στεγασμένης επιφάνειας των κτιριακών εγκαταστάσεων θα γίνεται με βάση τις εξωτερικές διαστάσεις και περιλαμβάνει και τα υπόστεγα. (7) Στην στεγασμένη επιφάνεια δεν προσμετράται η επιφάνεια των χώρων διοίκησης (γραφεία, λογιστήρια κ.λπ.), εφόσον οι χώροι αυτοί στεγάζονται σε ανεξάρτητο κτίριο καθώς και τα Τεχνολογία πετρε/.αίου και φυσικού αεριού.

36 Αοψόΰχια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. υπόστεγα που δεν στεγάζουν μηχανολογικό εξοπλισμό, ή δεν αποθηκεύονται σ' αυτά πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα. Στους ανωτέρω χώρους θα εγκαθίστανται τα φορητά μέσα πωρόσβεσης που προβλέπονται για την ομάδα μικρού κινδύνου (Αα). Βασικαί αρχαί του συστήματος σηματοδοτήσεως ασφα)χίας. Σήματα και χρώματα ασφα/.είας «Περί συστήματος σηματοδοτήσεως ασφαλείας εις τους χώρους εργασίας». Φ.Ε.Κ. 128, τεύχος της A της 15Ιουν ΓΕΝΙΚΑ α) Ο αντικειμενικός σκοπός του συστήματος σηματοδοτήσεως ασφαλείας είναι να προσελκύη κατά τρόπον έγκαιρον, ταχύ και σαφή την προσοχήν των μισθωτών εις αντικείμενα ή καταστάσεις ικανάς να προκαλέσουν ειδικούς κινδύνους. β) Το σύστημα σηματοδοτήσεως ασφαλείας χρησιμοποιείται μόνον διά να δίδη πληροφορίας, αναφερομένας εις την ασφάλειαν. γ) Αι βασικαί αρχαί του συστήματος σηματοδοτήσεως ασφαλείας και ειδικώτερον, η σημασία και η χρήσις των χρωμάτων ασφαλείας και αντιθέσεως, ως και το γεωμετρικόν σχήμα, το σχέδιον και η σημασία των σημάτων ασφαλείας, καθορίζονται ως κατωτέρω.

37 Ασφά)χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 2. ΧΡΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΑΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ α. Σημασία των χρωμάτων ασφαλείας ΠΙΝΑΞ 1 Χρώμα! Σημασία η Σκοπός ασφάλειας Ερυθρόν Κίτρινον Σταμάτημα (Στοπ) Απαγόρευσις Περιπτώσεις εφαρμογής. Σήματα σταματήματος (Στοπ). Μηχανισμοί αμέσου διακοπής λειτουργίας εις περίπτωσιν ανάγκης. Σήματα απαγορεύσεως Αυτό το χρώμα δέον να χρησιμοποιείται επίσης προς επισήμανσιν του εξοπλισμού καταπολεμήσεως της πυρκαϊάς. Προσοχή : ΐΠιθανός κίνδυνος Σηματοδότης κινδύνων προερχομένων από πυρκαϊάν, έκρηξιν, ακτινοβολίαν, χημικάς ουσίας κλπ.. Σηματοδότης διαφοράς επιπέδων επικινδύνων διαδρομών, εμποδίων. Πράσινον Χώρος ασφάλειας Πρώται βοήθειαι: ίσηματοδότησις διαδρομών και εξόδων κινδύνου. Καταιονιστήρες διά περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Τεχνολογία πετρε/.αίου και φυσικού αεριού.

38 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Κυανούν Σήματα υποχρεώσεως Ενδείξεις Υποχρέωσις να φέρη ο μισθωτός ατομικήν ^εξάρτησιν ασφαλείας. Θέσις τηλεφώνου (1) Δεν θεωρείται χρώμα ασφαλείας παρά μόνον εφ' όσον χρησιμοποιείται εν συνδιασμώ μεθ'ενός συμβόλου η κειμένου, επί ενός ενδεικτικού σήματος η σήματος υποχρεώσεως φέροντος τεχνικός οδηγίας προλήψεως του κινδύνου. β. Χρώματα αντιθέσεως και χρώματα συμβόλων ΠΙΝΑΞ 2 Χρώμα ασφαλείας Χρώμα [αντιθέσεως ΪΧρώμα συμβόλων [Ερυθρόν [Λευκόν Μαύρον Κίτρινον [Μαύρον Μαύρον Πράσινον [Λευκόν ΙΛευκόν Κυανούν [Λευκόν [Λευκόν

39 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΑΕΙΑΣ ΓΕ( > ΐΕΐρικό uxri ia ΠΙΝΑΞ 3 Σημασία Σιίμαια απονόρευσης 0 Σιίμαια ιικιχρίωοη»; Σήμαια ιιροιιδύποίιιοινς Δ Σημαία διάσωοης ή βοποηα<» Σήμαια πυα αφορούν ιο πνροοβίίηικό υλικό ή κξϋΐιλίομό 1. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΠΙΝΑΞ 4 Σχήματα/Χρώματα κύκλος Ερυθρόν Κίτρινον Πράσινον Ικυανούν Απαγόρευσις Υποχρέωσις τρίγωνο Προσοχή, πιθανός κίνδυνος ορθογώνιο Εξοπλισμός καταπολεμήσεως πυρκαϊας Χώρος Ασφαλείας (εξοπλισμός) διασώσεως Πληροφόρησις η Καθοδήγησις

40 5. ΣΧΕΔΙΑΣ1Σ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΑΕΙΑΣ α) Σήματα απαγορεύσεως: Βάθος (φόντο): Χρώμα λευκόν Σύμβολον ή κείμενον: Χρώμα μαύρον Το ερυθρόν χρώμα ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιήται διά το περίγραμμα και την εγκαρσίαν λωρίδα του σήματος και να καλύπτη το 35% τουλάχιστον της επιφανείας αυτού. β) Σήματα προειδοποιήσεως, υποχρεώσεως, διασώσεως και σήματα ενδεικτικά: Βάθος (φόντο): Χρώμα ασφαλείας Σύμβολον ή κείμενον: Χρώμα αντιθέσεως Το κίτρινον τρίγωνον πρέπει να φέρη περίγραμμα χρώματος μαύρου. Το χρώμα ασφαλείας πρέπει να καλύπτη τουλάχιστον το 50% της επιφανείας του σήματος. γ) Πρόσθετα σήματα: Βάθος (φόντο): Χρώμα λευκόν Κείμενον: Χρώμα μαύρον ή Βάθος (φόντο): Χρώμα ασφαλείας Κείμενον: Χρώμα αντιθέσεως δ) Σύμβολα: ΑσφάλίΊα ιφγασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Το σχέδιον των συμβόλων πρέπει να είναι όσον το δυνατόν απλούστερον και αι μη απαραίτητοι λεπτομέρειαι διά την κατανόησιν του σήματος πρέπει να παραλείπωνται.

41 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 6. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΙΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΙΤΡΙΝΟΥ- ΜΑΥΡΟΥ Διά του συνδυασμού των χρωμάτων ΚΙΤΡΙΝΟΥ-ΜΑΥΡΟΥ, πρέπει να σηματοδοτώνται χώροι όπου υφίσταται μονίμως κίνδυνος. (αναλογία χρώματος Περιπτώσεις τοιούτων χώρων είναι μεταξύ άλλων: Χώροι παρουσιάζοντες κίνδυνον συγκρούσεων πτώσεων ή ολισθήσεων προσώπων ή κίνδυνων εκ πτώσεως υλικών. Κυλιόμενοι κλίμακες, οπαί εις το δάπεδον κλπ. Αρθρον 4 Σήματα ασφαλείας επικινδύνων τινών καταστάσεων Τα κατωτέρω σήματα ασφαλείας, αφορούν εις την επισήμανσιν ωρισμένων καταστάσεων και αντικειμένων, συνδεομένων με την ασφάλειαν της εργασίας.

42 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Μη πόσιμο νερό Απαγορενησι η είοοδογ σιονς μη ε'χονιες ειδική άδεια Αηογορενειαι η δι/?χνοη <πα οχήμαια διοκαιιαης φοριιων

43 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Εΰφλεκιες ή; KOI Εκρηκπκε'ς ι5?ιες Τοξικέξ 0?ιες υιμηλιί ΟερμοκροιιΓυ A Δ A Δκι6ρωιικές όλες Ραδιενεργό ui^ikd Αιωροΰμενο φορτία Δ Δ Δ Οχήματα Κίνδυνος Γενικός κίνδυνος διακίνησης φορτίων ηλεκιροπλιτξίας

44 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΥποχρεωιικΓι προσίύοία ιων μαιιών Υποχρεωιικιί προικοσία κεφολιού Υποχρεωιικιί ηροαιουια Υποχρεωπκή ηροιποσία ( Υποχρεωιικιί Υποχρεωιικιί Υποχρεωτική Υποχρεωτική ηροοιαυια ηροιηασία ηροσιαοια ηροσιαοία IVχεριών ιουοώμαιος ιουηροοώποο Ο Θ Ο Υποχρεωιικησιομικη Υποχρεωιική Γεηκή υηοχρέωοη ηροσιαπγο έΐόνιι ιιιώοεων διήβαση για ιιεζοϋς ^

45 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Θϋ^χιμος κατοιωνιαιιον οαφο^χίος Τη?ιίφωνο yic διάσωση και πρώιες βοήθειες Όταν πρέπει να δείξουμε την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ιρθάοουμε στα μέοα βοήθειας ή διάσωσης τότε τα αντίστοιχα σήματα συνδυάζονται ανάλογα με τα παρακάτω σήματα κατεύθυνσης. KaieOGwon που ιιρίιιει να οκολουοιιοεί

46 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Η I ι ^ ι β. Τα σήματα που δείχνουν ιην πορεία που πρεπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση κίνδυνου για να ψτασουμε σε ασφαλή θέση εί- D 9 Αρθρον 5 Υποχρεώσεις εργοδοτών 1. Επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 2 του παρόντος, οι βιομήχανοι, βιοτέχναι και παντός είδους επιχειρηματίαι και εργοδόται εν γένει υποχρεούνται, όπως εξασφαλίζουν, διά της καταλλήλου χρησιμοποιήσεως των σημάτων ασφαλείας, την έγκαιρον, ταχείαν, ορθήν, πλήρη και συνεχώς επαναλαμβανομένην ενημέρωσιν ή προειδοποίησιν των μισθωτών, τους οποίους αφορά εκάστοτε αύτη, επί αντικειμένων ή καταστάσεων ικανών να προκαλέσουν ειδικούς κινδύνους διά την ασφάλειαν και την υγείαν των. παράβασις των διατάξεων του παρόντος τιμωρείται κατά τας διατάξεις του Ν. ΓπΛΔ/1911 «περί υγιεινής και ασφαλείας των ^2

47 Ασφά).εια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. εργατών», ως αύται εκωδικοποιήθησαν υπό του Β.Δ. της 25.8/ «περί κωδικοποιήσεως των περί υγιεινής και ασφαλείας των εργατών διατάξεων» και ετροποποιήθησαν υπό των διατάξεων του εδαφ. β του άρθρου 1 του Ν. 2943/1922 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως εργατικών τινών νόμων». ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ 1. Π.Δ. ΥΠ' ΑΡΙΘ. 422/1979 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνω ση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104/ΕΚ" (Φ.Ε.Κ. 94/Α / ) 2. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 16/1996 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώ ρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/ΕΟΚ" (Φ.Ε.Κ. 10/Α/ ) 3. Ν. Υ Π Ά ΡΙΘ. 1568/1985 «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων». Φ.Ε.Κ. 177 AV ΠΡΟΕΔΡ1ΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 14/03/1934, ΦΕΚ 112 Α/22/3/1934 «Περί υγιεινής και ασφάλειας των εργατών και υπαλλήλων των πάσης φύσεως βιομηχανικών και βιοτεχνικών εργοστασίων, εργαστηρίων κλπ.» ^

48 Ααφάλν.ια ιφγασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 5. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 17/9/1934,ΦΕΚ 334Α/04/10/34 «Περί λειτουργίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών εργοστασίων εν υπογείους» 6. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ αρ.422/1979, ΦΕΚ 128 /15/06/1979 «Περί συστήματος σηματοδοτήσεως ασφάλειας εις τους χώρους εργασίας» 7. ΝΟΜΟΣ 4479 ΤΗΣ 11/25/06/1965, ΦΕΚ 119Α «Περί αδειών λειτουργίας και τεχνικού ελέγχου βιομηχανιών και βιοτεχνιών» 8. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ up 1180/29/09/1981,ΦΕΚ 293Α/6/10/1981. «Περί ρυθμίσεως θεμάτων αναγομένων εις τας της ιδρύσεως και λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών, πάσης φύσεως μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών και της εκ τούτον διασφαλίσεως του περιβάλλοντος εν γένει» 9. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ της 14-11/10/12/38 ΦΕΚ Β 275 κατεπέκταση ΦΕΚ Β 396/13/11/1952. «Περί υγειονομικού κανονισμού κλπ» Ο Δ Η Γ ΙΕ Σ Σ Υ Μ Π Α Η ΡΩ ΣΗ Σ ΕΝΤΥΠΟΥ Μ ΕΑ ΕΤΗ Σ Π Υ Ρ Ο Π ΡΟ Σ Τ Α Σ ΙΑ Σ ΓΙΑ Π Υ ΡΟ ΣΒΕΣΤΙΚ ΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Αναγράφεται ο τίτλος ή η επωνυμία της επιχείρησης Ο αριθμός μητρώου συμπληρώνεται από την υπηρεσία. Συμπληρώνεται ο αριθμός άδειας λειτουργίας.

49 Ασφά)χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Αναγράφεται η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία συντάχθηκε η μελέτη Αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του συντάξαντα τη μελέτη Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 1. Αναγράφεται η δραστηριότητα της επιχείρησης, 2. Αναγράφεται η πλήρης διεύθυνση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. 3. Αναγράφεται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, 4. Αναγράφεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, 5. Αναγράφεται ο υπεύθυνος διευθυντής της επιχείρησης, 6. Αναγράφεται το απασχολούμενο προσωπικό σε άνδρες και γυναίκες. 7. Αναγράφεται το ωράριο εργασίας, 8 Αναγράφεται ο υπεύθυνος αρχηγός πτιροπροστασίας. 9. Αναγράφεται ο υπεύθυνος υπαρχηγός πυροπροστασίας, 10 Αναγράφεται το προσωπικό πτυροπροστασίας (αριθμός ατόμων). Β. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ 1. Αναγράφεται ο αριθμός ορόφων ολοκλήρου του κτίσματος. 2. Αναγράφονται οι όροφοι που καταλαμβάνει η επιχείρηση (π.χ. υπόγειο, ισόγειο και Α' όροφος). 3. Αναγράφεται η συνολική στεγασμένη επιφάνεια της επιχείρησης σε τετραγωνικά μέτρα. 4. Αναγράφονται οι χώροι πού αφαιρούνται από τον υπολογισμό πληθυσμού. 5. Αναγράφεται η ωφέλιμη επιφάνεια η οποία βγαίνει από την στεγασμένη επιφάνεια μείον τους αφαιρούμενους χώρους.

50 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 6. Αναγράφονται τα άτομα της αίθουσας τα οποία βγαίνουν με την διαίρεση της ωφέλιμης επιφάνειας με τον συντελεστή υπολογισμού τού χώρου. 7. Συμπληρώνεται σύμφωνα με τις επεξηγήσεις. 8. Περιγράφεται τυχόν ύπαρξη ευφλέκτων επικαλύψεων. 9. Αναγράφεται ο αριθμός των εξόδων κινδύνου και σε ποιο σημείο ευρίσκονται. Γίνεται περιγραφή τους (κατασκευή - πλάτος - φορά ανοίγματος κ.λ.π.) 10. Συμπληρώνεται αν υπάρχει φωτισμός ασφαλείας και γίνεται περιγραφή του. 11. Αναγράφονται οι χώροι με τους οποίους γειτνιάζει η επιχείρηση. 12. Αναγράφονται οι οδοί με τις οποίες μπορεί να γίνει η προσπέλαση των πυροσβεστικών οχημάτων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. 13. Αναγράφονται τα υδροστόμια που βρίσκονται κοντά στην επιχείρηση. 14. Περιγράφεται σε ποιο σημείο βρίσκεται ο ηλεκτρικός πίνακας. 15. Αναγράφεται αν χρησιμοποιείται υγραέριο και πόση ποσότητα. 16. Αναγράφεται αν χρησιμοποιείται φωταέριο. Γ. ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1. Ανάλογα με την νομοθεσία που συντάσσεται η μελέτη αναγράφονται και τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται. 2. Ειδικά προληπτικά μέτρα. Συμπληρώνεται αν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης καθώς και η περιοχή που καλύπτει. Συμπληρώνεται αν υπάρχει αυτόματο σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών μειγμάτων. Συμπληρώνεται αν υπάρχει απλός ανιχνευτής εκρηκτικών μειγμάτων. Συμπληρώνεται εν υπάρχει ψύξη δεξαμενών (υγραερίου, καυσίμων κ.λ.π.)

51 Αοφά)χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Συμπληρώνεται αν υπάρχει χειροκίνητο σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς. Αναγράφεται κάθε επί πλέον μέτρο που δεν αναφέρεται στο υπόδειγμα της μελέτης. 3. Κατασταλτικά μέτρα. Συμπληρώνεται αν υπάρχει αυτόματο σύστημα καταιονισμού, ο τύπος του καθώς και η περιοχή που καλύπτει. Συμπληρώνεται αν υπάρχει μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, ο τύπος του, η παροχή του καθώς και ο αριθμός των πυροσβεστικών φωλιών. Συμπληρώνεται αν υπάρχει απλό υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο καθώς και ο αριθμός των πυροσβεστικών ερμαρίων. Συμπληρώνεται αν υπάρχει σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής. Συμπληρώνεται ο αριθμός των ττυροσβεστήρων και των λοιπών μέσων. Δ. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Αναγράφονται τεχνικές περιγραφές τυχόν υπαρχόντων μονίμων συστημάτων. Ε. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Γίνεται συγκρότηση ομάδας ττυροπροστασίας και αναγράφεται το αντίστοιχο παράρτημα των ττυροσβεστικών διατάξεων. ΣΤ. ΠΥΡΟΦΡΑΓΦΜΟΙ Συμπληρώνεται όταν υπάρχει απαίτηση για πυροφραγμούς και γίνεται περιγραφή τους.

52 Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Ζ. ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ Αναγράφονται αναλυτικά τυχόν ζητούμενες αποκλίσεις. ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΕΙΤΟΥΡΓ ΙΑΣ:

53 Ασφά)χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. ΜΕΛΕΤΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Που συντάχθηκε, σύμφωνα με την υπ αριθ. 3 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 20/Β ) «Λήψη μέτρων Πυροπροστασίας σε αίθουσες συγκέντρωσης κοινού», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις 3α/1981 (ΦΕΚ 538/Β ), 3β/1983 (ΦΕΚ 457/Β ), 3γ/1995 (ΦΕΚ 717/Β ) και 3δ/1995 (ΦΕΚ 959/Β ) Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει, από τσν Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Είδος επιχείρησης: ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΕΙΑ 2. Τόπος επιχείρησης: Οδός: ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Αριθ: 256 Πόλη: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΚ 56224

54 Ασφάλεια ιφγασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Αριθμός φύλλου χάρτη: _ τιτράγωνο: Τηλ1: Τηλ. Ανάγκης: _] Οικοδομικό Τηλ2: Ιδιοκτησία επιχείρησης: ΔΑΝΙΗΛ1ΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 4. Ιδιοκτησία ακινήτου: ΔΑΝΙΗΑΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 5. Υπεύθυνος Διευθυντής επιχείρησης: ΔΑΝΙΗΑΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ 6. Απασχολούμενο προσωπικό: Ανδρες 18 ] Γυναίκες 12 ] Σύνολο [ 30 ] 7. Ωράριο εργασίας: Από 07:30 ] Έ ω ς 16:00 ] 8. Υπεύθυνος Αρχηγός πυροπροστασίας: ΣΙΔΗΡΟΠΟΫΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 9. Υπεύθυνος Υπαρχηγός πυροπροστασίας: ΝΟΤΑ ΜΑΡΙΑ 10. Προσωπικό Πυροπροστασίας: 06 ] άτομα.

55 Ασφά)χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Β. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ 1. Αριθμός ορόφων κτίσματος: ΔΥΟ [ 02 ] 2. Όροφοι που καταλαμβάνει η επιχείρηση: ΥΠΟΓΕΙΟ [800 1 ΙΣΟΓΕΙΟ _ 800 ] m' Γ Ο ΡΟ Φ Ο Σ [ 400] 3. Συνολική στεγασμένη επιφάνεια της επιχείρησης: I 2000 I 4, Αφαιροΐ)μενοι Χώροι: I I _Ι m' I I ηι I _ I Τεχνολογία πετρελαίου και φυσικού αέριοί).

56 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 5. Ωφέλιμη επιφάνεια: 1800]ηι^ Συντελεστής υπολογισμοί): ] 6. Κατηγορία αίθουσας: Άτομα: [ ] 7. Είδος φέροντος οργανισμού* Φέρουσα Κατασκευή Τοιχοποιία Μικτή [- 1 -] Μικτή Φέρουσα κατασκευή στέγης [- I -] Μικτή * Επεξηγήσεις στο ΕΙΔΟΣ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΚΕ ΕΠΙΚΑΑΥ Κω ΤΟΙΧΟΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕ ΥΗ ΤΗ δικ ΙΙΑ ΥΗ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ός Οπλ. Οπλ. Οπλ. -Ο Σκυρόδεμα Σκυρόδεμα Σκυρόδεμα Άοπλο Λοπλ. - A Σκυρόδεμα Σκυρόδεμα Λιθοδομή (Τ. Λίθοι) Τ εχνητοί Λίθοι -Τ Λιθοδομή (Φ. Λίθοι) Φυσικοί Λίθοι Μεταλλική Μεταλλική Μεταλλική -Φ - Μ Ξύλινη Ξυλόπηκτη Ξύλινη Φύλλα Φύλλα Πλαστικού Λαμαρίνα- Ί'σίγκος -L - Π -Ζ

57 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Άμιαντοτσιμ έντο Κεραμίδια Άίθινες Πλάκες Τεχνητές Μικτή Μικτή Μικτή Μικτή Άλλου τύπου Άλλου τύπου Άλλου τύπου Άλλου τύπου -Ε - Κ -Θ -Δ - A Περιγραφή άλλου τύπου: - 8. Επικαλύψεις δαπέδων - τοίχων - οροφής κλπ. 9. Αριθμός ε.όδων Κινδύνου: ] Ονομασία Οδού & Αριθμός Έξοδος 1η:ΩΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 256

58 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Έξοδος 2η:ΑΘΗΝΑΣ 15 Tco6oc 3η:ΑΑΚΩΝΙΑΣ 22~ Έςοδος 4η: Περιγραφή εξόδων κινδύνου: 10. Φωτισμός ασφαλείας - Σήμανση οδεύσεων διαφυγής - εξόδων: (Ναι/Οχι) Ναι ] 11. Γειτνίαση : Γειτονικός Χώρος της επιχείρησης Ανατολικά: ΟΑΣΘ ΣΤΑΘΜΑΡΧΙΟ ^ ^4

59 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Δυτικά: ΒΡ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ Βόρεια: ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Νότια: ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΖΟΡΜΗΑΣ Υπερκείμενος Οροφος: Υποκείμενος Οροφος: 12. Οδός προσπέλασης πυροσβεστικών οχημάτων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης : ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 13. Υδροστόμια : α. Οδός: ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 256 β. Οδός: ΑΘΗΝΑΣ ΑριΟ.: Αριθ.: Θέση Ηλεκτρικού Πίνακα: ΙΣΟΓΕΙΟ ΠΛΑΓΙΟΣ ΤΗΣ 2^ ΕΞΟΔΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 15. Χρήση Υγραερίου: (ΝαιΑ3χι) ^Όχι \ Ποσότητα: ] λίτρα

60 Ααφό,λεια Epyaoiaq σε βιοτεχνικό χώρο Χρήση Φιοταερίου: (ΝαιΑΟχι) I Ό χι ] Γ. ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1. Γενικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας: 2. Ειδικά προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας α. Αυτόματο σύστημα Πυρανίχνευσης: (Ναι/Οχι) ( Ναι Περιοχή που καλύπτει :ΙΣΟΓΕΙΟ, ΥΠΟΓΕΙΟ ΟΡΟΦΟ ^ 56

61 Ααφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. β. Αυτόματο σύστημα Ανίχνευσης Εκρηκτικών Μειγμάτων: (Ναι/Οχι) ^^Οχι ] γ. Απλός Ανιχνευτής Εκρηκτικών Μειγμάτων: (Ναι/Οχι) Ι_ Ό χ ι ] δ. Αυτόματη - Χειροκίνητη Ψύξη: (Ναι/Όχι) [ Ν αι ] ε. Σύστημα Χειροκίνητης Αναγγελίας Πυρκαγιάς: (Ναι/Οχι) _ Ν α ι ] 3.Κατασταλτικά μέσα πυροπροστασίας α. Αυτόματο Σύστημα Καταιονισμού: (Ναι/Οχι) ( Ναι ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ Ν αι ] Τύπος καταιονισμού { ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ [ ^^Οχι _1 β. Αυτόματο Σύστημα Καταιονισμού με παροχή από το δίκτυο πόλης:(ναι/οχι)(_όχι Περιοχή που καλύπτει: ΙΣΟΓΕΙΟ, ΥΠΟΓΕΙΟ, 1 ΟΡΟΦΟ 57

62 Ασφά/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. γ. Μόνιμο Υδροδοτικό Πυρ/κό Δίκτυο (Ναι/Οχι) [ Ναι _1 Κατηγορία I / II / III ] ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΗΣ _ Ν α ι_ 1 Παροχή Ύδατος { ΑΝΤΛΗΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ _ Αριθμός πυροσβεστικώ ν φω λεώ ν : [ 0 3 ] δ. Απλό Υδροδοτικό Πυρ/κό Δίκτυο:(Ναι/Όχι) LNai _] Αριθμός πυρ/κών ερμαρίων:[ 03 ] ε. Αυτόματο - Χειροκίνητο Σύστημα κατάσβεσης Τοπικής Εφαρμογής:(Ναι/Όχι) L^ai ] A / A Είδος Πυροσβεστήρα ή μέσου 1 Ξηρής σκόνης φορητός 6 χλγ. 2 Ξηρής σκόνης φορητός 12 χλγ. 3 Ξηρής σκόνης τροχήλατος 25 χλγ. 4 ιιηρής σκόνης τροχήλατος 50 χλγ. 5 Ξηρής σκόνης οροφής 6 χλγ. Διε θ. Σύ Ρ Ρ Ρ Ρ ρ ρ Πο σότ Τρόπος Λειτουργίας 2 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου 9 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου Χρόν ος Επιθ. ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο Παρατηρήσεις

63 A / A Ασφάλεια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Είδος Πυροσβεστήρα ή μέσου 1 Ξηρής σκόνης φορητός 6 χλγ. 2 Ξηρής σκόνης φορητός 12 χλγ. 6 Ξηρής σκόνης οροφής 12 χλγ. 7 Διοξειδίου άνθρακα φορητός 6 χλγ. 8 Διοξειδίου άνθρακα φορητός 12 χλγ. 9 Διοξειδίου άνθρακα οροφής 6 χλγ. 1 0 Διοξειδίου άνθρακα οροφής 12 χλγ. 1 Ανατινευστικές 1 συσκευές κλειστού κυκλώματος οξυγόνου 1 Ανατινευστικές 2 συσκευές ανοικτού Διε θ. Σύ μ. Ρ Ρ Ρ C C C C Πο σότ Τρόπος Αειτουργίας 2 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου 9 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου Εκτόξευση, εκτόνωση αερίου και χιόνος Εκτόξευση, εκτόνωση αερίου και χιόνος Εκτόξευση, εκτόνωση αερίου και χιόνος Εκτόξευση, εκτόνωση αερίου και χιόνος Χρόν ος Επιθ. ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο ανά 6/μην 0 ανά 6/μην 0 ανά 6/μην 0 ανά 6/μην 0 Παρατηρήσεις

64 A / A Ασφά)χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Είδος Πυροσβεστήρα ή μέσου 1 Ξηρής σκόνης φορητός 6 χλγ. 2 Ξηρής σκόνης φορητός 12 χλγ. κυκλώματος πεπιεσμένου αέρος 1 Ατομικές 3 προσωπίδες με φίλτρο 1 4 Στολές αμιάντου προσέγγισης Διε θ. Συ μ Ρ Ρ Πο σότ Τρόπος Αειτουργίας 2 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου 9 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου 40 1 Στολές 2 5 αμιάντου διέλευσης 1 Στολές 6 αμμωνίας 1 7 Φτυάρια Σκαπάνες Τσεκούρια Σκεπάρνια 6 2 Λοστοί 6 1 διάρρηξης 2 Προστατευτικά 6 2 κράνη 2 Κουβέρτες 2 Χρόν ος Επιθ. ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο Παρατηρήσεις

65 A / A Ασφάλαα εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Είδος Πυροσβεστήρα ή μέσου 1 Ξηρής σκόνης φορητός 6 χλγ. 2 Ξηρής σκόνης φορητός 12 χλγ. 3 δύσφλεκτες διάσωσης 2 4 Ηλεκτρικοί φανοί χειρός Διε θ. Σύ β Ρ Ρ Πο σότ Τρόπος Αειτουργίας 2 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου 9 Εκτόξευση με πίεση αδρανούς αερίου Χρόν ος ΕπιΟ. ανά 12/μη νο ανά 12/μη νο Παρατηρήσεις (Συμπληρώνεται και από τυχόν επιπλέον υλικά που δεν αναφέρονται στον πίνακα) Δ. Τ Ε Χ Ν ΙΚ Ε Σ Π Ε Ρ ΙΓ Ρ Α Φ Ε Σ Μ Ο Ν ΙΜ Ω Ν Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ω Ν Ε. Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Κ Α Ι Ε Κ Π Α ΙΔ Ε Υ Σ Η Π Ρ Ο Σ Ω Π ΙΚ Ο Υ - Ο Μ Α Δ Α Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ ΙΑ Σ

66 Ααφά '/χια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. Σ Τ. Π Υ Ρ Ο Φ Ρ Α Γ Μ Ο Ι Ζ. Α Π Ο Κ Λ ΙΣ Ε ΙΣ

67 Ασφόΰχια εργασίας σε βιοτεχνικό χώρο.. 200_ Ο Συντά ας ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / /200 Ο Διοικητής της Π.Υ. (Υπογραφή) Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα (Σφραγίδα - Υπογραφή) Ονοματεπώνυμο Βαθμός

68

69

70

71 ΥΠΟΜΝΗΜΑ Ο => ΜΟΝΙΜΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΕΚΑΣί ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΕΥΡΟΥ 12 χλγ => ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΠΥΡΑΝΙΧΤΕΥΤΗΣ => ΦΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΗΧΕΙΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Λ.Κ =>ΛΥΧΝΕΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Π.Β.=>ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

72 ΚΑΤΟΨΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ

73

74

75

76 ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ Hii

Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΛΦΑ Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ Α. Διάρθρωση τμημάτων Τα τμήματα όλων των τάξεων δημιουργούνται με κύριο κριτήριο να είναι ομοιογενή από άποψη επιδόσεων των μαθητών. Δίνεται δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. 406 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ Τ.Π.Ε. Φερεντίνος Σπύρος Σχολ. Σύμβουλος Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Θέμα: Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Θέμα: Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Μαρούσι, 28-08 - 2009 Αριθ. Πρωτ. 2959 Α. Παπανδρέου 37 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Πληροφορίες : Α. Κόπτσης Θ. Νικολόπουλος Τηλέφωνο : 210.34.42.234 210.34.43.605 Fax : 210.34.42.241

Διαβάστε περισσότερα

591 Κ.Ι\ ΘΕΜΑ: ΚΑΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑλλΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τ.Ε.Ι Πειραιά για την απόκτηση του πτυχίου.

591 Κ.Ι\ ΘΕΜΑ: ΚΑΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑλλΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ. Τ.Ε.Ι Πειραιά για την απόκτηση του πτυχίου. Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ 591 Κ.Ι\ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑ ΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ: ΚΑΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑλλΟΝ Διπλωματική εργασία που υποβλήθηκε στο Τ.Ε.Ι Πειραιά για την απόκτηση του πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το σχέδιο εργασίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο και το κλείσαμε περίπου στο τέλος της σχολικής χρονιάς και αφού άρχισε να ξεθωριάζει το ενδιαφέρον των παιδιών για το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΕΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Τάξη: Β Α Τετράμηνο

1o ΓΕΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Τάξη: Β Α Τετράμηνο 1o ΓΕΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Τάξη: Β Α Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Εθελοντισμός, Δημιουργικότητα, Δράση» ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1. Ζώης Γέρος 2. Καραπιπέρης Βασίλης 3. Μάριος Σύρρας 4. Ειρήνη Φρυγανά 5. Νταβανέλου

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία και καλές πρακτικές ΕΜΠΕΔΩΣΗ. Β τάξη. Νατάσα Γεωργίου Στέλλα Ερμογένους

Φιλοσοφία και καλές πρακτικές ΕΜΠΕΔΩΣΗ. Β τάξη. Νατάσα Γεωργίου Στέλλα Ερμογένους Φιλοσοφία και καλές πρακτικές ΕΜΠΕΔΩΣΗ Β τάξη Νατάσα Γεωργίου Στέλλα Ερμογένους Σκοπός Ο σκοπός της παρουσίασης είναι να δώσει μερικές ιδέες για καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν ή σχεδιάζονται να εφαρμοστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Φ.Ε.Κ. 1789/12.11.2010 τεύχος B)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Φ.Ε.Κ. 1789/12.11.2010 τεύχος B) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ 02/10/2015 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ.:31830/2015 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ Δ/ΝΣΗ : Ποιότητα Ζωής, Καθαριότητας & Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4083, 20/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4083, 20/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ----------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα

Η παρούσα πτυχικακή εργασία έρχεται μετά από λίγα χρόνια να συμπληρώσει μία ακόμη σχεδιαστική πρόταση για την «Ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας», θέμα Πτυχιακή Εργασία Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών Τ.Ε.Ι Αθήνας Τµήµα: ιακόσµησης - Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων & Σχεδιασµού Επίπλου - Αντικειµένου Έρευνα - Επιµέλεια: ηµήτρης Θεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008 ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το μέλλον της ΔΕΗ Ομιλία του κ. Τάκη Αθανασόπουλου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. 6-11-2008 Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Αγαπητοί συνάδελφοι, Θα ήθελα

Διαβάστε περισσότερα

7. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Μακέτα εργασίας 1/50.

7. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Μακέτα εργασίας 1/50. Β. ΕΞ. /ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ/ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ Κα ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ Παρουσίαση σε πίνακες 50Χ70 την 22 και 24 Απριλίου 1.ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Τι συναισθήματα-ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: 27210-95352 & 96390

Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: 27210-95352 & 96390 ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α. Αφού λοιπόν η αρετή είναι δύο ειδών, η μια

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Ενότητα 8: Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή: Φιλοσοφική Τμήμα: Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Μαθησιακές Δυσκολίες Αποκλίνουσες συμπεριφορές Επιθετικότητα Το παιδί αντιδρά βίαια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση-Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με μετάταξη υπαλλήλων στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ν.Π.Δ.Δ.)

ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση-Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με μετάταξη υπαλλήλων στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ν.Π.Δ.Δ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 29/4 /2015 Διεύθυνση Διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 30142/26.06.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 30142/26.06.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. Δήμου Ιλίου: 30142/26.06.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 23 η Τακτική Συνεδρίαση Οικονομική Επιτροπής ΔΗΜΟΣ Ι Λ Ι Ο Υ την 25.06.2015 Η Οικονομική Επιτροπή Ιλίου συνήλθε στο Δημαρχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13 ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ (ΠΟΕΔ) ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Προς όλα τα μέλη, Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου, 2012 Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ 2 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ Με τη συμπλήρωση σχεδόν 20 μηνών από την

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ Διεύθυνση: Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 33 Ταχ.Δ/νση: Τ.Θ. 5036 Ταχ. Κώδικας:261-10 Πληροφορίες: Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Πρόταση σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιόδου 2014 2020.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Πρόταση σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιόδου 2014 2020. Πρόταση σχεδιασμού και κατάρτισης αναπτυξιακού προγραμματισμού περιόδου 2014 2020 Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ιούλιος 2013 1 Ενότητα 1: «Ανάλυση Στοχοθεσία»...5 I. Ανάλυση των

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Δ (προχωρημένο) Πρώτη διδακτική πρόταση Το θηλυκό μυαλό των επιχειρήσεων Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: 1 διδακτική ώρα ενήλικες Διδακτικός στόχος: κατανόηση αυθεντικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18 ης Μαΐου 2014». ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΜΑ: «Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18 ης Μαΐου 2014». ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟN - ΕΚΛΟΓΙΚO ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 12 Μαΐου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Αριθ. πρωτ. : 19223 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧ/ΣΗΣ & Η.Ε.Σ. ΠΡΟΣ Ταχ. Δ/νση : Ευαγγελιστρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 194/2013. (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Προς. 3. Kύριο *** *** *** Κοινοποίηση

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 194/2013. (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Προς. 3. Kύριο *** *** *** Κοινοποίηση Διαμεσολάβηση 194/2013 Σελίδα 1 ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 194/2013 (Άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010) Ι. Η καταγγελία Προς 1. Τμήμα Υποστήριξης Δημοτικού Συμβουλίου dimotikosymvoulio@cityofathens.gr 2. Διεύθυνση Οδοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Συνεδρίασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας 18 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Συνεδρίασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας 18 Οκτωβρίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Συνεδρίασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας 18 Οκτωβρίου 2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 85 Στο Αίγιο και στο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΣΤΕΓΝΩΜΑΤΟΣ ΣΙΔΕΡΩΜΑΤΟΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΣΤΕΓΝΩΜΑΤΟΣ ΣΙΔΕΡΩΜΑΤΟΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1 Η επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών για τις υπηρεσίες πλυσίματος στεγνώματος -σιδερώματος ιματισμού συσκέφτηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 και ώρα 9:00π.μ. και συνέταξε τις παρακάτω τεχνικές προδιαγραφές.

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελινή Αθανασοπούλου Κωνσταντία Λαδοπούλου Στέλλα Χαριτάκη

Ευαγγελινή Αθανασοπούλου Κωνσταντία Λαδοπούλου Στέλλα Χαριτάκη Κώδικας Δεοντολογίας Κώδικας Δεοντολογίας της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος- Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων ΑΘΗΝΑ, 2009 Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Ε. ΕΝΩ.ΨΥ.ΠΕ Πρόεδρος: Δημήτριος Γεωργιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑ.. ΤΑΞΗ...

ΜΕΡΟΣ Α ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑ.. ΤΑΞΗ... 941205 ΜΕΡΟΣ Α ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑ.. ΤΑΞΗ... 2 ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έρευνα Σελίδα 1. Γιατί τα αντικείμενα επιπλέουν ή βυθίζονται; 2 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ 12-13

Ι.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ 12-13 Ι.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ 12-13 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Υλικά και

Διαβάστε περισσότερα

72(Ι)/2014 Ο ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2014

72(Ι)/2014 Ο ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2014 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4446, 13.6.2014 Ν. 72(Ι)/2014 72(Ι)/2014 Ο ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2014 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμόσχευση νεφρού. Τι είναι οι νεφροί;

Μεταμόσχευση νεφρού. Τι είναι οι νεφροί; Μεταμόσχευση νεφρού Τι είναι οι νεφροί; Οι νεφροί είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα και το απαλλάσσουν από τοξίνες και ουσίες που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 03/04/2007 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 1835 ΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 03/04/2007 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 1835 ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 03/04/2007 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 1835 ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟ ΟΤΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-4857719 ΦΑΞ: E mail:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-4857719 ΦΑΞ: E mail: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----------------------------------------------------- Καλλιθέα: 20-10-2015 Ι Δ Ρ Υ Μ Α Αριθ. πρωτ.: 13194 ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλλον των Κρητικών Οργανώσεων τον 21ο αιώνα

Το μέλλον των Κρητικών Οργανώσεων τον 21ο αιώνα Το μέλλον των Κρητικών Οργανώσεων τον 21ο αιώνα Του Γιώργη Αεράκη* Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, Είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε να βρίσκομαι μεταξύ των ομιλητών για την επέτειο των

Διαβάστε περισσότερα

Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - εφοπλιστών

Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - εφοπλιστών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Π Ε Σ - Ν Α Τ Κολοκοτρώνη 99 (3 ος όροφος) - Πειραιάς ΤΚ: 185 35 Τηλ/Φαξ: 210 4137271 - email: pesnat.pesnat@gmail.com Χρόνος Ίδρυσης 1979 Α Φ

Διαβάστε περισσότερα

74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013

74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013 74 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 12-13 Δεκεμβρίου 2013 ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 1. Θεσμικά

Διαβάστε περισσότερα

---------------------------

--------------------------- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Α Π Ο Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ο Τ Ο Ι Χ Ο Κ Ο Λ Λ Η Σ Η Σ Στην Καρδίτσα σήμερα την 3η του μήνα Φεβρουαρίου του

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Πρόεδρος: ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Πρόεδρος: ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Επιτροπές Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Πρόεδρος: ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Αντιπρόεδρος: ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Παθολόγος Γεν. Γραμματέας: ΤΑΜΒΑΚΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Να το κρατήσουμε; Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για τη γλώσσα στην Β Δημοτικού

Να το κρατήσουμε; Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για τη γλώσσα στην Β Δημοτικού Να το κρατήσουμε; Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για τη γλώσσα στην Β Δημοτικού Μαρία Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Email: mariapap@uth.gr Ταυτότητα του σεναρίου Αντικείμενο:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΘΗΝΑ, 09-07-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 505364 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Μελετών & Επενδύσεων ΤΜΗΜΑ : Ανάπτυξης Νέων Μορφών Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ AΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ: ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Υ Ρ Ο Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Σ Που συντάχθηκε, σύμφωνα με την αριθ. 8 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 725 τ. Β / 19-8-1997)

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΡΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΡΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2006, ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004 & ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΔΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΙΟΔΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ Χ ί ηη &ΗΡΑΙΚΟΣ ^ΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΚΛΕΟΥΣ 5 ΗΝΑ»77 ΑΘΗΝΑ ΙΟΔΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΕΚΔΟΤΗΣ Δ/ΝΤΗΣ ΚΠΝ/ΝΟΣ Γ. ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ. ΕΔΡΑ: ΠΙΤΣΙΝΙΑΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 2 ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Εμείς οι ναυτικοί ISBN 978-9963-2959-2-0 Βιβλίον εκδοθέν εν έτει 2014 Τύποις: Κ. Ταπακούδης Εκδόσεις: www.chlorakasefimerida.com ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εμείς οι ναυτικοί Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Πρόχειρος Διαγωνισμός για την προμήθεια δύο χιλιάδων οκτακοσίων (2.800) δεσμίδων

Διαβάστε περισσότερα

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70)

Οκόσμοςτωνζώων. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Οκόσμοςτωνζώων., Εκπαιδευτικός (Π.Ε.70) Τα Αρθρόποδα Τα Αρθρόποδα είναι η μεγαλύτερη συνομοταξία ζώων στο ζωικό βασίλειο. Περίπου το 80% όλων των ειδών ζώων που ζουν σήμερα, είναι αρθρόποδα. Έχουν εξωσκελετό

Διαβάστε περισσότερα

Από τον "Μύθο του Σίσυφου", μτφ. Βαγγέλη Χατζηδημητρίου, εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1973.

Από τον Μύθο του Σίσυφου, μτφ. Βαγγέλη Χατζηδημητρίου, εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1973. Αλμπέρ Καμύ Η ελπίδα και το Παράλογο στο έργο του Φραντς Κάφκα Από τον "Μύθο του Σίσυφου", μτφ. Βαγγέλη Χατζηδημητρίου, εκδόσεις Μπουκουμάνη, Αθήνα 1973. Ο Κάφκα σε υποχρεώνει να τον ξαναδιαβάσεις. Κι

Διαβάστε περισσότερα

της, την προστασία της.

της, την προστασία της. 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΗΤΙΝΗΣ Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΜΗΝ ΑΓΡΙΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ...ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕ ΤΗΝ» Γνωριμία με την καφέ αρκούδα, τον βιότοπό της, την προστασία της. Υπεύθυνες Προγράμματος: Βουγιατζή

Διαβάστε περισσότερα

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Εφαρμογή Προγραμμάτων που προωθούν την Ισότητα στην Κοινωνία - ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (Δ', Ε, ΣΤ' Δημοτικού) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ «ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Μ - 08 ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΑΣΟΥΣ» ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ: ΕΠΟΠΤΕΙΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ «ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Μ - 08 ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΑΣΟΥΣ» ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ: ΕΠΟΠΤΕΙΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ «ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Μ - 08 ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΑΣΟΥΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και η επιρροή του στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τοτολίδης Αεωνίδας Α.Μ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και η επιρροή του στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τοτολίδης Αεωνίδας Α.Μ. I ιο-ι ο - 09-0 ^ ί«/v Γ ί Ι ' ί -,ΐ ΰ1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και η επιρροή του στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τοτολίδης Αεωνίδας Α.Μ. 5450 Επιβλέπων Καθηγητής : Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λογοτεχνίας

Απαντήσεις Λογοτεχνίας Απαντήσεις Λογοτεχνίας 1) Το είδος του ποιήματος Στον Κρητικό ο Σολωμός επιχειρεί να εφαρμόσει έναν συνδυασμό του δραματικού, αφηγηματικού και λυρικού τρόπου: το ποίημα παρουσιάζεται ως δραματικός μονόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 34779/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43199/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από

ΑΠΟΦΑΣΗ 34779/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43199/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από ΑΠΟΦΑΣΗ 34779/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43199/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Κυριάκο Μπαμπαλίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 59.185,33 Ευρώ Συμπ/νου το Φ.Π.Α (ΚΑΕ 1511) ΘΕΜΑ: «Πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια ειδών διατροφής>>.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 59.185,33 Ευρώ Συμπ/νου το Φ.Π.Α (ΚΑΕ 1511) ΘΕΜΑ: «Πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια ειδών διατροφής>>. ΑΔΑ:ΒΕ2Ψ469Η27-Ν1Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» Ν.Π.Δ.Δ. ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343,124 61 ΤΜΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙ 29/03/2013 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΗΛ: 210 5404170-171

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΛΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΤΑ ΦΑΞ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 57.000,00 Αριθμ. Πρωτ.: 31631/24-09-2013

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Ασία, Καππαδοκία,Πόντος, Κρήτη. Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Νησιά Ιονίου. Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου

Μ. Ασία, Καππαδοκία,Πόντος, Κρήτη. Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Νησιά Ιονίου. Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου 3ο ΓΕΛ Ιωαννίνων-Επιφάνειος Σχολή Σχολ.έτος 2011-12 Ερευνητική Εργασία Θέμα:Δημοφιλείς παραδοσιακοί χοροί της Ελλάδας και φορεσιές. Το λαογραφικό υπόβαθρο Υπεύθυνη εκπ-κός: Νίκη Λιαπίκου, κλ. ΠΕ2 ΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΕΜΠ-ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΕΜΠ-ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΜΠ-ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Α ΦΑΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΟΔΕΥΣΕΩΝ ΤΡΑΜ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων».

συμβάσεων που αφορούν προμήθεια προϊόντων, παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Ρ Η Τ Η Σ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΛΕΙΤ/ΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ηράκλειο, 22 Οκτωβρίου 2014 Αρ. Πρωτ.: 131913 Ταχ. Δ/νση: Πλ. Ελευθερίας Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΝΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΝΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΥΝΟΜΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ Η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, η ανάδειξη της πυραμίδας της τεχνικής εκπαίδευσης και η διασφάλιση αντίστοιχων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIOL_G_GYMN_LAST.indd 1 11/1/2013 1:10:07 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Ευαγγελία Μαυρικάκη, Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Μαριάννα Γκούβρα, Βιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤOPIA TOY ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ TOY ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟΜΟΣ 10ος

ΙΣΤOPIA TOY ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ TOY ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟΜΟΣ 10ος ΙΣΤOPIA TOY ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ TOY ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΜΟΣ 10ος ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Σβολόπουλος Ακαδημαϊκός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, περικοπή πόρων, και δημιουργία Παρατηρητηρίου στον Δήμο μας».

ΘΕΜΑ: «Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, περικοπή πόρων, και δημιουργία Παρατηρητηρίου στον Δήμο μας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό 17/2012 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ Συνεδρίασης ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΣΥΣΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΣΥΣΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ - ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΩΤΟΥ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΣΥΣΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Μαρούσι, 13-10-015 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

για τη ριζική ανανέωση και αλλαγή της δηµοκρατικής παράταξης και του πολιτικού συστήµατος

για τη ριζική ανανέωση και αλλαγή της δηµοκρατικής παράταξης και του πολιτικού συστήµατος Προχωράµε για τη ριζική ανανέωση και αλλαγή της δηµοκρατικής παράταξης και του πολιτικού συστήµατος για να πάει η Ελλάδα µπροστά Με πίστη και πεποίθηση υποστηρίζω την ύπαρξη στην ελληνική κοινωνία ενός

Διαβάστε περισσότερα

το σημείωμα του Προέδρου

το σημείωμα του Προέδρου ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ το σημείωμα του Προέδρου Αγαπητοί Συνάδελφοι, Στο τέλος μια τριαντάχρονης και πλέον διαδρομής και ενεργής παρουσίας στα δρώμενα του ΤΕΕ και ιδιαιτέρως με την λήξη της τρίτης και τελευταίας

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Συστημάτων και Μετρήσεων (Γενικής Ηλεκτροτεχνίας) Διπλωματική Εργασία του φοιτητή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3645, 18/10/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3645, 18/10/2002 Ο περί της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 183(Ι) του 2002 Ο ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

976 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

976 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 976 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) προϊσταμένων στον ΟΑΕΕ εξακολουθούν να θεωρούνται προϊστάμενοι για το υπόλοιπο της θητείας τους και τα καθήκοντα τους καθορίζονται από τον Διοικητή του Οργανισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α : «Εφαρμογή της παραγράφου 2β του άρθρου 1 του Ν. 4250/2014 για την διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου»

Θ Ε Μ Α : «Εφαρμογή της παραγράφου 2β του άρθρου 1 του Ν. 4250/2014 για την διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου» Βαθμός Ασφαλείας.. Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2014 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛ/ΣΗΣ ΔΙΑΔ/ΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΠΛ/ΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡ/ΤΑΣ Ταχ. Δ/νση : Μενάνδρου 41-43 Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το Πρόγραμμα «Σκαπανέας» «ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ΑΘΗΝΑ 2012 Το σχέδιο στο εξώφυλλο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν Α Ρ Χ Α Ι Ο Λ Ο Γ Ω Ν

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν Α Ρ Χ Α Ι Ο Λ Ο Γ Ω Ν Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν Α Ρ Χ Α Ι Ο Λ Ο Γ Ω Ν Ερμού 134-136, 105 53 Αθήνα - τηλ.-fax: 210 32 52 214, 6937075765. www.sea.org.gr Αθήνα, 11/2/2015 Αρ. Πρωτ.: 97 Προς: τον κ. Νικόλαο Ξυδάκη, Αναπληρωτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23083 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1681 28 Ιουλίου 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Τροποποίηση της Φ.12.1/22913/Β3/22 2 2008 (Β 327) κοινής υπουργικής απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 1/2014 της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λήμνου, της 10 ης Ιανουαρίου 2014

Πρακτικό 1/2014 της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λήμνου, της 10 ης Ιανουαρίου 2014 Πρακτικό 1/2014 της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λήμνου, της 10 ης Ιανουαρίου 2014 Στη Μύρινα Λήμνου, σήμερα την 10 η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΒΗΣ. γ) την αριθ. 316/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μίσθωση ακινήτου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΒΗΣ. γ) την αριθ. 316/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μίσθωση ακινήτου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ Σταυρός, 11 Ιουνίου 2012 Αριθ. Πρωτ. : 16.200 Ταχ. Δ/ση: Σταυρός, Θες/νικης Τ.Κ. 570 14 : 23970-61500 fax. 23970-61888 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΥΣΙΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ κ. Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Φλώρινα, 29-7-2011 Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Μελίτης, κ. Π. Αναστασιάδη, σε εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ..

Οµάδα κατασκευών. του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Ι.Μ.. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η οµάδα κατασκευών του Συνδέσµου Νέων της Μητρόπολής µας. Πυξίδα µας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασµα»,

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ. «ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙ.ΘΕΣΗ» ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε.

Α.Σ. «ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙ.ΘΕΣΗ» ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε. Η δημιουργία μιας επιχείρησης αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν πρόκειται για μια απλή λύση, ωστόσο, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της αγοράς εργασίας, δίνει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθμ.Μελών κατά Νόμο - 11 -

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθμ.Μελών κατά Νόμο - 11 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθμ.Μελών κατά Νόμο - 11 - ΠΡΑΚΤΙΚΟ 3 ο Στο Ρέθυμνο και στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου σήμερα την 11 η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΣΚΟΥΠΙ ΙΩΝ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΣΚΟΥΠΙ ΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2005-2006 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΣΚΟΥΠΙ ΙΩΝ Παιχνίδια από σκουπίδια στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ www.korinthia.net/foni

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ www.korinthia.net/foni Η ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ετήσια συνδρομή 25 Τιμή φύλλου 0,50 e-mail: fonikor@oene.gr Κωδικός 2293 Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στον Πανούλη. Γιάννης

Στον Πανούλη. Γιάννης Στον Πανούλη Γιάννης Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Στο βιβλίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία αντιμετώπισης των θεμάτων που καλύπτουν την προς εξέταση ύλη. Αυτό επιτυγχάνεται με την επίλυση και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΑΥΓΙΚΟΥ ΑΓΑΠΗ-ΔΙΩΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια, 6/11/2015 ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: 47006 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Έχοντας λάβει

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λυμπεράκης Δημήτριος Α.Μ.

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Λυμπεράκης Δημήτριος Α.Μ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Λυμπεράκης Δημήτριος Α.Μ. : 3119 Εττιβλέπων : Βασίλης Λιόγκας, Μηχανολόγος Μηχανικός MSc Καβάλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013-14 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...4 Οι κτίστες - Δομικά υλικά - Χτίσιμο των γεφυριών - Λόγοι κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

«Δημοκρατικοί» παραλογισμοί... και χαράτσια

«Δημοκρατικοί» παραλογισμοί... και χαράτσια «Δημοκρατικοί» παραλογισμοί... και χαράτσια Αναμφίβολα, είναι δεδομένος ο παραλογισμός της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, στη λήψη των αποφάσεων της, αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση

Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση Εκκινούμε από την αρχή ότι η οικολογική και η οικονομική κρίση συνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται:

Διαβάστε περισσότερα

άρθρα ανακοινώσεις Ο σκοπός του περιοδικού... Αντώνης Δεσπότης Διευθύνων Σύμβουλος Νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για το 2014 - σελ.

άρθρα ανακοινώσεις Ο σκοπός του περιοδικού... Αντώνης Δεσπότης Διευθύνων Σύμβουλος Νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για το 2014 - σελ. Τεύχος 33 / Ηλεκτρονική Έκδοση ΕΡΓΑΤΙΚΗ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2014 ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Ο.Α.Ε.Δ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΤΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ www.pim.gr Ε.Π.Α. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ Το ταξίδι δίνει νόημα στην ζωή μας ή η αισθανόμαστε πως με το ταξίδι αποκτά νόημα η ζωή μας; Ο εξωτερικός κόσμος δίνει νόημα στην ζωή μας ή εμείς χρησιμοποιούμε τα στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

FORUM ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

FORUM ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ FORUM ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Προς : Το Σώμα της Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ Συναδέλφισες, Συνάδελφοι Μπροστά στην επιχειρούμενη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ρευστοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΔ. Πέµπτη 5 Δεκεµβρίου 2013

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΔ. Πέµπτη 5 Δεκεµβρίου 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΔ Πέµπτη 5 Δεκεµβρίου 2013 ΘΕΜΑΤΑ Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν µαθητές από το 1ο Δηµοτικό Σχολείο Μάνδρας Αττικής, το Πρότυπο Δηµοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Το μετόχι ως συνιστώσα παραγωγής του αγροτικού χώρου στην Κρήτη.

Το μετόχι ως συνιστώσα παραγωγής του αγροτικού χώρου στην Κρήτη. 1 2 Το μετόχι ως συνιστώσα παραγωγής του αγροτικού χώρου στην Κρήτη. Η περίπτωση του μετοχιού Ησυχάκη στον Αλικιανό. Επιμέλεια ερευνητικής εργασίας: Αγγελική Χριστάκη Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αμαλία Κωτσάκη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας

Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ. Παρουσίαση της ενότητας. Περιεχόµενα της ενότητας Ενότητα 9 ΣΧΟΛΕΙΟ Παρουσίαση της ενότητας Σε αυτή την ενότητα, παρακολουθούµε την Κατερίνα και τη Βασιλική, δύο µητέρες µικρών κοριτσιών, σε διαλόγους επικοινωνίας µε τη δασκάλα των παιδιών τους και άλλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 16109 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1026 22 Ιουνίου 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Καθορισμός δικαιολογητικών και διαδικασίας για την χορήγηση αδειών ίδρυσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές ιαθεματικές ραστηριότητες

Ενδεικτικές ιαθεματικές ραστηριότητες Σχέδιο Ενδεικτικές ιαθεματικές ραστηριότητες Στο μάθημα των Εικαστικών Τεχνών Ο δάσκαλος ενθαρρύνει τα παιδιά να δημιουργήσουν ομαδικά ή ατομικά έργα με βάση τη θεματική του προγράμματος όπως: Σχέδιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 7 1ο ΜΕΡΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Γνωρίζω τι σημαίνει... Μαθαίνω τα κύρια σημεία... Γενικά... Διαχείριση φυσικών πόρων... Ελέγχω τις γνώσεις μου...

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 3-9-2015. Αρ. Πρωτ. οικ. 170145 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ

Αθήνα 3-9-2015. Αρ. Πρωτ. οικ. 170145 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΑΧ. ΔΝΣΗ Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 80-88 ΠΛΗΡ: Γραμματέας Μ. Σπυράτου ΤΗΛ: 213 2065057 Αθήνα 3-9-2015 Αρ. Πρωτ. οικ.

Διαβάστε περισσότερα