EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Νοέμβριος 2012 ÉSBN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2012. Ðñþôç Ýêäïóç: Νοέμβριος 2012 ÉSBN 978-618-01-0013-6"

Transcript

1

2

3

4 TÉÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: DIARY OF A WIMPY KID: THE THIRD WHEEL Áðü ôéò Åêäüóåéò Harry N. Abrams Inc., Νέα Υόρκη 2012 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα 7: Στους δύο τρίτος δε χωρεί ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Jeff Kinney ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πετρούλα Γαβριηλίδου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÅÎÙÖÕËËÏ: Chad W. Beckerman και Jeff Kinney ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου EÊÔÕÐÙÓÇ ÂÉÂËÉÏÄÅÓÉÁ: CPI books Κειμένου και εικονογράφησης: Wimpy Kid, Inc., 2012 DIARY OF A WIMPY KID, WIMPY KID, and the Greg Heffley design are trademarks of Wimpy Kid, Inc. All rights reserved. First published in the English language in 2012 by Amulet Books, an imprint of ABRAMS. All rights reserved in all countries by Harry N. Abrams, Inc. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2012 Ðñþôç Ýêäïóç: Νοέμβριος 2012 ÉSBN Ôõðþèçêå óå áñôß åëåýèåñï çìéêþí ïõóéþí, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ÅÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. äñá: ÔáôïÀïõ 121 Head office: 121, Tatoiou Str Ìåôáìüñöùóç Metamorfossi, Greece Âéâëéïðùëåßï: Ìáõñïìé Üëç 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str ÁèÞíá Áthens, Greece Ôçë.: Tel.: Telefax: Telefax: info@psichogios.gr info@psichogios.gr

5 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ

6 Ο ΤΖΕΦ ΚΙΝΙ είναι σχεδιαστής διαδικτυακών παιχνιδιών και ο Νο 1 ευπώλητος συγγραφέας σύµφωνα µε την εφη- µερίδα New York Times. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ουάσινγκτον και το 1995 µετακόµισε στη Νέα Αγγλία. Ο Τζεφ ζει τώρα στη νότια Μασαχουσέτη µε τη σύζυγό του και τους δυο γιους τους. Έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό Time ένας από τους 100 Ανθρώπους στον Κόσµο µε τη Μεγαλύτερη Επιρροή. Από τις Εκδόσεις ΨΥ- ΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του ΤΟ ΗΜΕΡΟ- ΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ: ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΡΕΓΚ ΧΕ- ΦΛΙ, το οποίο έχει γυριστεί κινηµατογραφική ταινία από την Twentieth Century Fox, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 2: Ο ΡΟΝΤΡΙΚ ΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ!, ΤΟ ΗΜΕΡΟ- ΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 3: ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 4: ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΖΩΗ, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 5: Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ 6: ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΙΚΟΥ, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ: ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΙΚΟ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟ και ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΠΑΣΙΚΛΑ: ΠΩΣ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ Η ΤΑΙΝΙΑ.

7 Στον Γκραμ

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Κυριακή Μακάρι να είχα αρχίσει πολύ νωρίτερα να κρατάω ημερολόγιο, γιατί όποιος γράψει κάποια στιγμή τη βιογραφία μου θα έχει πολλές απορίες σχετικά με τη ζωή μου όλα εκείνα τα χρόνια πριν πάω στο γυμνάσιο. Ευτυχώς, θυμάμαι σχεδόν όλα όσα έγιναν από τη μέρα που γεννήθηκα. Για να είμαι ειλικρινής, θυμάμαι ακόμη και πράγματα που μου συνέβησαν ΠΡΙΝ καν γεννηθώ. Τον παλιό εκείνο καιρό, το μόνο που με ένοιαζε ήταν να κολυμπάω στα σκοτεινά, να κάνω ανάποδες κωλοτούμπες και να ρίχνω κάναν υπνάκο όποτε μου έκανε κέφι. ΑΧΧΧΧΧΧ!

9 Μια μέρα, λοιπόν, εκεί που έριχνα έναν ωραιότατο υπνάκο, ξύπνησα ξαφνικά από κάτι περίεργους θορύβους που έρχονταν απ έξω. Δεν κατάλαβα αμέσως τι στο καλό ήταν αυτό που άκουγα, αλλά αργότερα έμαθα ότι η μαμά μού έβαζε μουσική και κολλούσε τα ηχεία στην κοιλιά της. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΗΧΕΙΑ Μάλλον πίστευε πως, αν μου έβαζε να ακούω κλασική μουσική κάθε μέρα πριν γεννηθώ, θα της έβγαινα τουλάχιστον ιδιοφυΐα.

10 Τα ηχεία αυτά είχαν και μικρόφωνο κι έτσι όταν η μαμά δεν έβαζε μουσική, μου διηγούνταν όλα όσα συνέβαιναν στη ζωή της....και ΤΟΤΕ Η ΜΑΝΟΥΛΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΠΛΕ ΚΑΠΕΛΟ ΠΟΥ ΕΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΠΑΚΙΑ! Και όταν ερχόταν ο μπαμπάς από τη δουλειά, η μαμά τον έβαζε να μου δώσει λεπτομερή αναφορά από το πώς ήταν η ΔΙΚΗ ΤΟΥ μέρα. ΕΤΣΙ ΕΙΠΑ ΣΤΟΝ ΜΠΙΛ: «ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1044», ΚΑΙ ΑΝΑΠΟ ΟΓΥΡΙΣΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

11 Αλλά δεν τέλειωνε εκεί η ιστορία. Κάθε βράδυ, η μαμά μού διάβαζε για περίπου μισή ώρα πριν κοιμηθεί. «ΚΥΡΙΕ ΛΙΜΠΚΙΝΣ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ! Ο ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ!» ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ ΝΤΙΚΕΝΣ Το πρόβλημα ήταν ότι το πρόγραμμα του ύπνου μου δε συμβάδιζε με αυτό της μαμάς. Έτσι, όταν αυτή κοιμόταν, εγώ είχα το μάτι γαρίδα. ΖΖΖΖ-ΦΡΡ ΚΑΛΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ; Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι θα ήθελα να είχα δώσει μεγαλύτερη σημασία σε αυτά που μου διάβαζε η μαμά.

12 Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε διαγώνισμα με ερωταποκρίσεις πάνω σε ένα βιβλίο που δεν είχα προλάβει να διαβάσω. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η μαμά μού το είχε διαβάσει πριν γεννηθώ αλλά δε μου ερχόταν τίποτα. 42. Τι είναι αυτό που ζητάει ο Όλιβερ Τουΐστ και βρίσκει τον µπελά του; ΣΚΕΨΟΥ ΣΚΕΨΟΥ! Υποθέτω πως εκείνη την εβδομάδα που η μαμά μού διάβαζε το βιβλίο, εγώ θα ήμουν απασχολημένος με κάτι άλλο. ΠΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΜΑ; ΝΤΟΪΝΚ ΝΤΟΪΝΚ Το παράδοξο είναι ότι η μαμά ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ το μικρόφωνο για να την ακούσω.

13 Αφού ήμουν ΜΕΣΑ της, μπορούσα να ακούσω όλα όσα έλεγε, είτε το ήθελα είτε όχι. ΛΑΧΤΑΡΑΩ ΝΑ ΦΑΩ ΤΟΥΡΣΙ ΑΛΛΑ ΕΝ ΜΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΕΡΙΑ! ΜΑ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΩ ΑΥΤΟ; Μπορούσα, επίσης, να ακούσω ΟΛΑ όσα γίνονταν έξω από την κοιλιά της. Έτσι όταν η μαμά και ο μπαμπάς άρχιζαν τα σαλιαρίσματα, ήμουν αναγκασμένος να τα ακούω ΚΑΙ ΑΥΤΑ. ΜΜΜΜ ΜΑΤΣ ΜΠΛΙΑΞ!

14 Γενικά ποτέ δε νιώθω άνετα όταν οι άνθρωποι γύρω μου μπαλαμουτιάζονται, ΕΙΔΙΚΑ όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γονείς μου. Προσπάθησα να τους κάνω να σταματήσουν, αλλά δεν πήραν το μήνυμα ούτε μία φορά. ΣΤΑ ΜΑ ΤΗ ΣΤΕ! ΜΠΑΝΓΚ ΜΠΑΝΓΚ ΜΠΑΝΓΚ Βασικά όλα όσα έκανα μάλλον χειροτέρευαν την κατάσταση. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΦΙΛΙΟΜΑΣΤΕ, ΝΙΩΘΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΛΟΤΣΙΑ! ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟΤΕ!

15 Πόσους μήνες να αντέξω αυτή τη ζωή; Έπρεπε να βγω επειγόντως από κει μέσα κι έτσι γεννήθηκα τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Αλλά αφού με χτύπησε ο κρύος αέρας και τα εκτυφλωτικά φώτα της αίθουσας τοκετού, το μετάνιωσα και ήθελα να μπω πάλι μέσα. ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΡΙ! ΒΑΛΕ ΜΕ ΠΙΣΩ! Μέχρι να έρθει η ώρα, λοιπόν, να κάνω την είσοδό μου στον κόσμο, είχα απόλυτη έλλειψη ύπνου και πολύ κακή διάθεση. Οπότε αν δείτε ποτέ φωτογραφία νεογέννητου, πλέον θα ξέρετε γιατί πάντα το μωρό φαίνεται αλαφιασμένο. Να σας συστήσουµε το µπογαλάκι της χαράς µας: Γκρέγκορι Χέφλι 2,5 κιλά

16 Βασικά ΑΚΟΜΗ δεν έχω αναπληρώσει τον ύπνο που έχασα τότε και, πιστέψτε με, κάνω φιλότιμες προσπάθειες. ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! ΦΡΡΡ ΠΠΠ ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ Από τότε που γεννήθηκα, προσπαθώ να αναβιώσω την αίσθηση που είχα τότε που κολυμπούσα στα σκοτεινά, μες στην απόλυτη ευτυχία. ΑΑΑΑΑΑΑ! ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ ΑΛΑΤΑ

17 Αλλά όταν ζεις σε ένα σπίτι με άλλους τέσσερις ανθρώπους, κάποιος βλάκας θα βρεθεί να σου καταστρέψει τη φάση. ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΩΡΑ; ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ ΑΛΑΤΑ Γνώρισα τον αδελφό μου, τον Ρόντρικ, λίγες μέρες μετά τη γέννησή μου. Μέχρι τότε νόμιζα πως ήμουν μοναχοπαίδι, οπότε απογοητεύτηκα πολύ όταν ανακάλυψα πως δεν ήμουν. Β

18 Η οικογένειά μου ζούσε σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα εκείνη την εποχή και ήμουν αναγκασμένος να μοιράζομαι το δωμάτιο με τον Ρόντρικ. Ο Ρόντρικ κοιμόταν στην κούνια, κι έτσι τους πρώτους μήνες της ζωής μου τους πέρασα στο πάνω συρτάρι της συρταριέρας, κάτι για το οποίο είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι παράνομο. ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ! Κάποια στιγμή, επιτέλους, ο μπαμπάς μετακόμισε τα πράγματά του από το δωμάτιο που χρησιμοποιούσε ως γραφείο, κι έτσι το έκαναν βρεφικό δωμάτιο. Μου έδωσαν την παλιά κούνια του Ρόντρικ κι αυτός πήρε καινούριο κρεβάτι. Σχεδόν ΟΛΑ όσα είχα εκείνη την εποχή ήταν τα παλιά πράγματα του Ρόντρικ.

19 Μέχρι να φτάσουν σε μένα ήταν ήδη φθαρμένα ή γεμάτα σάλια. Ακόμη και η ΠΙΠΙΛΑ μου ήταν η παλιά του Ρόντρικ. Και δε νομίζω ότι ήταν ακόμη έτοιμος να την παραδώσει, κάτι που ίσως εξηγεί γιατί δε με συμπάθησε ποτέ ιδιαιτέρως. ΕΝ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΙΑ! ΟΡΙΣΤΕ! ΦΛΟΥΠ ΠΛΟΠ

20 Για αρκετό καιρό ήμασταν μόνο οι τέσσερίς μας, και τότε, μια μέρα, η μαμά μού είπε ότι θα αποκτούσε κι άλλο μωρό. Χάρηκα που με ενημέρωσε γιατί μπόρεσα να προετοιμάσω το έδαφος. ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΠΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΚΟ ΜΟΥ! Όταν γεννήθηκε ο μικρός μου αδελφός, ο Μάνι, όλοι έλεγαν πόσο γλυκούλης ήταν. Αλλά αυτό που κανείς δε σου λέει για τα μωρά είναι ότι όταν γεννιούνται έχουν ένα μαύρο κάκαδο στον αφαλό τους εκεί όπου ήταν ο ομφάλιος λώρος.

21 Κάποια στιγμή το απομεινάρι αυτό ξεραίνεται και πέφτει, και ο αφαλός του μωρού παίρνει φυσιολογική μορφή. Το θέμα είναι ότι κανείς ποτέ ΔΕ ΒΡΗΚΕ το απομεινάρι του Μάνι. Ακόμη και σήμερα τρελαίνομαι στη σκέψη ότι μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά. ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΣΚΑΛΙΖΕΙΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ! ΧΡΤΣ ΧΡΤΣ Όταν ήμουν μωρό, η μαμά με έβαζε να κάθομαι μπροστά στην τηλεόραση μία ώρα την ημέρα και να βλέπω εκπαιδευτικά προγράμματα. Μ Ι Κ Ρ ΙΑΝΟΙΑ Η

22 Δεν ξέρω αν αυτά τα προγράμματα με έκαναν εξυπνότερο, αλλά τουλάχιστον ήμουν αρκετά έξυπνος ώστε να ανακαλύψω πώς μπορώ να τα αλλάζω σε κάτι που ΕΓΩ θέλω να δω. ΒΖΟΥΜΜΜ! ΚΛΙΚ ΕΠΙΣΗΣ ανακάλυψα πώς να βγάζω τις μπαταρίες από το τηλεκοντρόλ έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να βάλει ΠΑΛΙ τα εκπαιδευτικά προγράμματα. ΜΑ ΓΙΑΤΙ Ε ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ; ΚΛΙΚ ΚΛΙΚ

23 Αλλά όταν είσαι μωρό, δεν έχεις τη δυνατότητα να μετακινείσαι και πολύ, οπότε υπήρχε μόνο ένα μέρος όπου μπορούσα να κρύψω τις μπαταρίες. ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ Ε Ω ΠΑΛΙ; ΦΤΟΥ! ΠΑΝΕΣ Νομίζω ότι η μαμά θα έπρεπε να με αφήνει να μπουσουλάω περισσότερο στο πάτωμα, όταν ήμουν μικρός, γιατί ήμουν ΠΟΛΥ πίσω στις σωματικές δραστηριότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Ενώ οι άλλοι μπορούσαν να καθίσουν μόνοι τους ή να βολτάρουν κατά μήκος του καναπέ, εγώ ακόμη προσπαθούσα να σηκώσω το κεφάλι μου από το πάτωμα. ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ!

24 Τότε η μαμά μού αγόρασε ένα πράγμα που το έλεγαν «Οι Περιπέτειες του Μωρού στη Στράτα» και ήταν το πρώτο πράγμα που είχα και δεν ήταν πριν του Ρόντρικ. Η Στράτα ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ. Είχε ένα εκατομμύριο μικρά παιχνίδια με τα οποία μπορούσες να διασκεδάσεις και, επιπλέον, είχε θήκη για το κυπελλάκι. Αλλά το πιο σπουδαίο ήταν ότι μπορούσα να πάω όπου ήθελα χωρίς να χρειάζεται στην ουσία να ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ.

25 Είχα αντιληφθεί ότι όταν ήμουν στη Στράτα μου, όλοι οι μικροί μου φίλοι στον παιδότοπο ένιωθαν σαν ηλίθιοι. ΓΚΛΟΥΚ Β Αλλά τότε έτυχε να διαβάσει η μαμά σε ένα περιοδικό για γονείς ότι δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε στράτες, γιατί τα παιδιά δεν αναπτύσσουν τους μυς που χρειάζονται για να περπατήσουν μόνα τους. Έτσι η μαμά επέστρεψε τη Στράτα μου στο κατάστημα κι εγώ βρέθηκα πάλι εκεί όπου ήμουν πριν. ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑ; Μου πήρε πολύ καιρό αλλά στο τέλος ΚΑΤΑΦΕΡΑ να μάθω να περπατάω. Και πριν προλάβω να το καταλάβω, βρέθηκα στον παιδικό σταθμό.

26

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Rachel Renée Russell, 2011 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2012

Rachel Renée Russell, 2011 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2012 TÉÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: DORK DIARIES 3 ½ HOW TO DORK YOUR DIARY Áðü ôéò Åêäüóåéò Simon & Schuster, Λονδίνο 2011 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το ημερολόγιο μιας Ξενέρωτης 3½ Φτιάξε το δικό σου ξενέρωτο ημερολόγιο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ:

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPULAR Από τις Εκδόσεις DUTTON BOOKS, Νέα Υόρκη 2014 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να γίνεις δημοφιλής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Maya Van Wagenen ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πετρούλα Γαβριηλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ήταν ένας καφές στη χόβολη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μαντά ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Λένα Μαντά, 2001, 2014 Φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

Σταματίνα Τσιμτσιλή, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Irene Lamprakou/Trevillion Images, Oliko/www.shutterstock.com

Σταματίνα Τσιμτσιλή, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Irene Lamprakou/Trevillion Images, Oliko/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όλα για λίγο παράδεισο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σταματίνα Τσιμτσιλή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα Σταματίνα

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2010 / EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., 2010

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2010 / EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., 2010 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Μερσέντες Χιλ ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρυσηίδα ηµουλίδου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Μαρία Μπανούση ÓÕÍÈÅÓÇ ÅÎÙÖÕËËÏÕ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά EÊÔÕÐÙÓÇ: Σταµάτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

σόφη Θεοδωρίδου, 2010 πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 5.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-685-6

σόφη Θεοδωρίδου, 2010 πρώτη έκδοση: μάρτιος 2010, 5.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-685-6 τιτλοσ βιβλιου: Η νύφη φορούσε μαύρα συγγραφεασ: σόφη Θεοδωρίδου επιμελεια ΔιορΘωση κειμενου: Άννα μαράντη συνθεση εξωφυλλου: κατερίνα Δημοπούλου ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: μερσίνα λαδοπούλου εκτυπωση:

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ.

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Μελίνα, Ο κόσμος των σκιών Συγγραφέας Σοφία Αποστολίδη Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]0512/11 Copyright 2012 Σοφία Αποστολίδη Πρώτη Εκδοση Αθήνα, Μάιος 2012 ISBN 978-960-9607-60-5

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧ/ΣΗΣ: 210 28 19 550 11279 Δ Ι Α Β Α Ζ Ω Π Ε Ρ Ι Σ Σ Ο Τ Ε Ρ Ο Γ Ι Α Τ Ι Κ Α Θ Ε Β Ι Β Λ Ι Ο Ε Ι Ν Α Ι Μ Ι Α Ν Ε Α Π Ε Ρ Ι Π Ε Τ Ε Ι Α

ΜΗΧ/ΣΗΣ: 210 28 19 550 11279 Δ Ι Α Β Α Ζ Ω Π Ε Ρ Ι Σ Σ Ο Τ Ε Ρ Ο Γ Ι Α Τ Ι Κ Α Θ Ε Β Ι Β Λ Ι Ο Ε Ι Ν Α Ι Μ Ι Α Ν Ε Α Π Ε Ρ Ι Π Ε Τ Ε Ι Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE SECRET CIRCLE 1: THE INITIATION Από τις Εκδόσεις HarperTeen, Νέα Υόρκη 1992 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μυστικός Κύκλος 1 Η μύηση ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: L. J. Smith ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κάσσυ Μπουλούκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για παιδιά Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο e-mail: in fo@epsype.gr, www. epsyp e.gr & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για

Διαβάστε περισσότερα

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό Eπιμέλεια Αλεξάνδρα Χολέβα Περσεφόνη Mήττα. M. K.. ΣYΛΛOΓOΣ KAPKINOΠAΘΩN MAKEΔONIAΣ-ΘPAKHΣ Εγνατίας 65, 1ος όρ. Θεσσαλονίκη (546 31) - Tηλ. 2310 241911 - Fax 2310

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Χρήστος Τερζίδης ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος Τερζίδης Α ΕΙΑ ΩΜΑΤΙΑ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Α ΕΙΑ ΩΜΑΤΙΑ Συγγραφέας: Χρήστος Τερζίδης ιόρθωση-eπιμέλεια: Παναγιώτης Τουρίκης, Αντωνία Γουναροπούλου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Απόστολος. Τσιοβάρας /

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους

Μονόλογοι απ τη Γάζα. µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Μονόλογοι απ τη Γάζα µαθητές-µαθήτριες γράφουν για τη ζωή τους Copyright στα ελληνικά: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Αθήνα 2010 ISBN 978-960-98466-7-7 Μεταφράσεις: Ειρήνη Αµπουµόγλι, Αριστέα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Π ΕΝΗΝΤΑ ΠΙΟ Σ ΚΟΤΕΙΝΕΣ Α ΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ ΚΡΙ

Π ΕΝΗΝΤΑ ΠΙΟ Σ ΚΟΤΕΙΝΕΣ Α ΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ ΚΡΙ Π ΕΝΗΝΤΑ ΠΙΟ Σ ΚΟΤΕΙΝΕΣ Α ΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ ΚΡΙ 1 Peninta apoxroseis darker films 25-9 backup.indd 1 25/9/2012 2:51:25 μμ EL JAMES 2 Peninta apoxroseis darker films 25-9 backup.indd 2 25/9/2012 2:51:25 μμ

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010)

«Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) «Παλιά ήσουν πολύ πιο περισσοτερότερα. Έχασες την περισσοτερότητά σου». Ο Τρελοκαπελάς στην Αλίκη στην ταινία «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (2010) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Αγαπητή Λούσι Σίλτσεστερ, ραντεβού τη Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

ίσως ναι... ίσως όχι...

ίσως ναι... ίσως όχι... ίσως ναι... ίσως όχι... ΜΑΙΡΗ Μαίρη ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ Λακουμέντα ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος ΕΚ ΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Ίσως ναι... Ίσως όχι Συγγραφέας Μαίρη Λακουμέντα Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]1111/24 Φωτο εξωφυλλου

Διαβάστε περισσότερα

Η δίαιτά μου της Αλεξίας Αλεξιάδου. Πως έχασα 20 κιλά σε λίγους μόνο μήνες, χωρίς να στερηθώ.

Η δίαιτά μου της Αλεξίας Αλεξιάδου. Πως έχασα 20 κιλά σε λίγους μόνο μήνες, χωρίς να στερηθώ. Η δίαιτά μου της Αλεξίας Αλεξιάδου Πως έχασα 20 κιλά σε λίγους μόνο μήνες, χωρίς να στερηθώ. Εδώ και μερικούς μήνες, οι φίλοι, οι γνωστοί αλλά και ο κόσμος που συναντώ στον δρόμο με κοιτάζει και δεν με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!»

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «Η ΜΑΜΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ!!» (Κωμωδία σε τρεις πράξεις) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2010 1 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ: - ΚΥΡΙΑ (ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ) - ΚΥΡΙΟΣ (ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: ΜΑΡΤΣΕΛΟ

Διαβάστε περισσότερα