ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ"

Transcript

1 ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», Κάνιγγος 23 Αθήνα, 10677, T: F: E: Κέντρο Alzheimer, Ιωάννου Δροσοπούλου 22 Κυψέλη, 11257, T: F: Κέντρο Ημέρας, Ηλία Ζερβού 94 Αγ. Ελευθέριος, 11144, T: F: ο Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο, Ι. Σούτσου 12 Αθήνα, 11474, T: ο Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο, Αίαντος 4 Χαλάνδρι, 15232, T:

2 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυμα Επιστημονικά Υπευθύνου 3 Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» 4 Οι Δομές μας 5 Προσφερόμενες Υπηρεσίες 6 Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων 12 Παρουσίαση ανθρώπινου δυναμικού 13 Απογραφικά Στοιχεία Εκπαίδευση - Έρευνα 15/16 Παρουσίαση Ιστοσελίδας & Blog 16 Βοηθείστε τη δράση μας/χορηγοί Στόχοι για το μέλλον 17/18 19 Επίλογος ετήσιας έκθεσης 20

3 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Μήνυμα Επιστημονικά Υπευθύνου Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» κος Αθανάσιος Μούγιας Θεωρώντας υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε έμπρακτα τους ηλικιωμένους, και βάσει των παραπάνω, ιδρύσαμε πριν 10 χρόνια την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ». Αναπτύξαμε δομές και υπηρεσίες πρωτοπόρες, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό και προσφέρουν λύσεις σε χιλιάδες συνανθρώπους μας ετησίως. Το έργο που επιτελούμε στηρίζεται στην άρτια εκπαίδευση του προσωπικού μας, την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μετά από δέκα χρόνια ενασχόλησης με την άνοια και τα άλλα προβλήματα των ηλικιωμένων, στους εθελοντές μας και κυρίως στο πάθος και την ανιδιοτέλεια των εργαζομένων μας. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται απευθύνονται στους ίδιους τους ασθενείς, στους φροντιστές τους, στο ευρύ κοινό (προληπτικές υπηρεσίες) και στους επαγγελματίες υγείας. Το κέντρο Alzheimer, το Κέντρο Ημέρας και τα δύο Οικοτροφεία που λειτουργεί η εταιρεία, προσφέρουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Ετησίως, χιλιάδες άτομα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο το έργο και τις δράσεις μας. Ιδιαίτερα φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, δόθηκε έμφαση σε δράσεις κοινωνικές και επισιτιστικές, οι οποίες απευθύνονται σε ηλικιωμένους με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Στην προσπάθειά μας αυτή, είχαμε την βοήθεια εταιρειών, αλλά και ιδιωτών εθελοντών και χορηγών. Έχουμε ανάγκη τη συμπαράσταση όλων, πέρα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που μας βοηθά με την κρατική χρηματοδότηση των δράσεών μας. Με την ευκαιρία της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, τους εργαζομένους της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» και τους εθελοντές μας, για όσα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Δύναμή μας, προκειμένου να συνεχίσουμε τη δράση μας, το χαμόγελο και το «ευχαριστώ» των ανθρώπων που εξυπηρετούμε.

4 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Ποιοί είμαστε Η εταιρεία Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» δημιουργήθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, προκειμένου να αναπτύξει υπηρεσίες που σχετίζονται με την άνοια και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων. Δεδομένης της αύξησης της μερίδας του πληθυσμού άνω των 65 ετών, η ανάγκη για την ανάπτυξη υπηρεσιών για ηλικιωμένους ήταν, και παραμένει, επιτακτική. Το προσωπικό που απασχολείται στις λοιπές δομές της εταιρείας ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα της διεπιστημονικής συνεργασίας και αποτελείται, μεταξύ άλλων, από Ψυχιάτρους, Νευρολόγους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές και Νομικούς Συμβούλους. Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι άρτια και η εμπειρία που έχει συσσωρευθεί μετά από 10 χρόνια δράσης, σημαντική. Το όραμά μας Αρχικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς», αναπτύξαμε δύο Οικοτροφεία για ψυχογηριατρικούς ασθενείς στην Αθήνα και το Χαλάνδρι. Το 2005, δημιουργήθηκε το Κέντρο Alzheimer, στην Αθήνα, στην περιοχή της Κυψέλης. Πρόκειται για το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο για την άνοια στη χώρα μας, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια και στους φροοντιστές τους. Αργότερα, αναπτύχθηκε ένα εξειδικευμένο κέντρο Ημέρας στην Αθήνα, στην περιοχή του Αγίου Ελευθέριου. Το όραμα της διοίκησης, των εργαζομένων και των εθελοντών της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» είναι: η καταπολέμηση των ψυχικών νόσων, η ανεξάρτητη διαβίωση, η αποφυγή της ιδρυματοποίησης και η βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των ηλικιωμένων ατόμων. Ταυτόχρονα, οραματιζόμαστε μια κοινωνία ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη πάνω στα ψυχιατρικά προβλήματα των ηλικιωμένων και ανθρώπους πρόθυμους να προσφέρουν βοήθεια στους ψυχογηριατρικούς ασθενείς, με την μικρότερη για τους ίδιους επιβάρυνση.

5 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Οι Δομές μας Κέντρο Alzheimer Πρόκειται για την πρώτη εξειδικευμένη δομή για την άνοια που δημιουργήθηκε στη χώρα μας. Σκοπός του Κέντρου είναι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, η θεραπεία, η στήριξη της οικογένειας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς με άνοια και των φροντιστών του καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Οι υπηρεσίες του Κέντρου Alzheimer περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: εξωτερικά Ιατρεία, Κέντρο Ημέρας Εργοθεραπεία και Κλινική Βραχείας Νοσηλείας. Ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία Το κάθε ένα από τα οικοτροφεία φιλοξενεί 15 άτομα ηλικίας ετών, πρώην ενοίκους του Ψ.Ν.Α. Το καθημερινό πρόγραμμα των ενοίκων στηρίζεται ως επί το πλείστον στην Εργοθεραπεία και περιλαμβάνει εργαστήρια Κέντρο Ημέρας Από τον Ιούνιο του 2004 λειτουργεί το πρώτο Κέντρο Ημέρας για τη νόσο του Alzheimer και των συγγενών διαταραχών. Σκοπός του κέντρου, μεταξύ άλλων, είναι η καθημερινή - συστηματική παρακολούθηση των ασθενών και ιδιαίτερα η προσπάθεια μείωσης του βάρους της οικογένειας για την βελτίωση ποιότητας ζωής των ίδιων και των ασθενών τους. μνήμης, κοινωνικών δεξιοτήτων, ζαχαροπλαστικής, μαγειρικής, κηπουρικής, κινηματογραφική λέσχη, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χορό και τραγούδι. Παράλληλα το πρόγραμμα αποκατάστασης των φιλοξενούμενων περιλαμβάνει και διάφορες δραστηριότητες στην κοινότητα, όπως εκδρομές, περιπάτους, θέατρο, κινηματογράφο, εορταστικές εκδηλώσεις και εκκλησιασμό. Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση των ικανοτήτων των φιλοξενούμενων, η αύξηση της λειτουργικότητάς τους, η απόκτηση αυτονομίας, η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων, η κοινωνική τους επανένταξη και η αποφυγή του στιγματισμού τους.

6 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προσφερόμενες Υπηρεσίες Γενικά Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» προσφέρει πλήθος υπηρεσιών σε ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς, αλλά και σε νεότερους ασθενείς που πάσχουν από νόσους που εμφανίζονται συνηθέστερα σε ηλικιωμένους (π.χ. σε ασθενείς με νόσο Alzheimer πρώιμης έναρξης). Οι περισσότερες υπηρεσίες της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους, αλλά προσφέρονται υπηρεσίες που απευθύνονται σε ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος, άλλες νόσους, αλλά και σε φυσιολογικούς ηλικιωμένους. Πρόσφατα, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει δυσανάλογα πολύ τις μεγαλύτερες ηλικίες, η εταιρεία μας ανέπτυξε δράσεις επισιτιστικού χαρακτήρα, με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και ιδιωτών χορηγών. Οι περισσότερες υπηρεσίες μας προσφέρονται από το Κέντρο Alzheimer και το Ψυχογηριατρικό Κέντρο Ημέρας της εταιρείας μας. Τα δύο αυτά Κέντρα δρουν ως Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού βοηθούν στον προληπτικό έλεγχο του γενικού πληθυσμού, τόσο για την ύπαρξη κατάθλιψης, όσο και σχετικά με τη μνήμη και τις άλλες γνωστικές λειτουργίες. Την ίδια στιγμή, δρουν ως δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Κέντρα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας εξειδικευμένες υπηρεσίες. Τα δύο Οικοτροφεία που λειτουργούμε εξυπηρετούν τον στόχο της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ασθενών με χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα που νοσηλεύονταν σε ψυχιατρείο. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» σχεδιάζονται από τη Θεραπευτική Ομάδα της εταιρείας και κάθε χρόνο επαναπροσδιορίζονται, μετά από σχετική αξιολόγηση των υπηρεσιών και βάσει των αναγκών των εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων. Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των υπηρεσιών μας, οι οποίες απευθύνονται στους ασθενείς, αλλά και στους φροντιστές των ασθενών, οι οποίοι αποτελούν συχνά τα κρυφά θύματα της νόσου.

7 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προς ασθενείς και ευρύ κοινό Προληπτικός έλεγχος μνήμης Προληπτικός έλεγχος μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών από εξειδικευμένους ψυχολόγους και άλλους Επαγγελματίες Υγείας. Βασική αιτία της παρεχόμενης αυτής υπηρεσίας είναι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, αλλά και η παροχή συμβουλών σχετικά με το πώς να παραμείνει κανείς πνευματικά υγιής. Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν πως τα αντικειμενικά προβλήματα μνήμης σχετίζονται συχνά με κατάθλιψη και άγχος. Διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με άνοια Εξωτερικά ιατρεία για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με άνοια και άλλα ψυχογηριατρικιά προβλήματα. Πραγματοποιούνται από νευρολόγους και ψυχιάτρους και δύναται να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς. Ψυχολόγοι υποβάλουν τους ασθενείς σε νευροψυχολογικές δοκιμασίες για την παρακολούθηση της γνωστικής και συμπεριφορικής τους πορείας. Καθημερινή απασχόληση ανοϊκών ασθενών Ομάδες εργοθεραπείας για τη δημιουργική απασχόληση των ασθενών με άνοια σε καθημερινή βάση. Κάθε μια από τις ομάδες εργοθεραπείας περιλαμβάνει ασθενείς που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο γνωστικής έκπτωσης. Η απασχόληση μπορεί να είναι καθημερινή και περιλαμβάνει από ασκήσεις ενίσχυσης μνήμης για τους ασθενείς με ήπια άνοια έως και αισθητηριακά ερεθίσματαα για ασθενείς με άνοια σε σοβαρό στάδιο. Βραχεία Νοσηλεία ασθενών με άνοια Κλινική Βραχείας Νοσηλείας (έως 30 ημέρες) για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων (ασθενών και φροντιστών), τη διάγνωση της άνοιας και τη μείωση της επιβάρυνσης των φροντιστών των ασθενών. Σε περίπτωση έντονης ανάγκης και ύπαρξης πολλαπλών κοινωνικών προβλημάτων η νοσηλεία μπορεί να επαναληφθεί, ακόμη και μέσα στο ίδιο έτος. Προτεραιότητα δίνεται σε ασθενείς και φροντιστές με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η θεραπευτική ομάδα είναι υπεύθυνη για την αποδοχή ή μη μιας νοσηλείας.

8 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Φυσικοθεραπεία Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κλινικής Βραχείας Νοσηλείας, για την αντιμετώπιση κινητικών προβλημάτων στο πλαίσιο της άνοιας. Επίσης, πραγματοποιείται στους ασθενείς των οικοτροφείων μας. Κοινωνική και Νομική Υπηρεσία Κοινωνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη νόσο αλλά και τη συνεργασία και παραπομπή των ασθενών σε άλλες μονάδες της κοινότητας, όταν αυτό χρειάζεται. Επίσης, παρέχονται νομικές συμβουλές, ιδιαίτερα για τη διαδικασία της δικαστικής συμπαράστασης, σε φροντιστές ασθενών με άνοια. Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι Πρόκειται για εξειδικευμένη παρέμβαση διάγνωσης, ενημέρωσης, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας στο σπίτι, όταν είναι αδύνατη η μετακίνηση των ασθενών για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης Πρόκειται για ομάδες 8-12 ατόμων που παρουσιάζουν φυσιολογική γνωστική λειτουργία ή Ήπια Γνωστική Διαταραχή. Πραγματοποιούνται στο κέντρο Alzheimer της εταιρείας σε εβδομαδιαία βάση. Έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων, αλλά και τη βελτίωση της διάθεσής. Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και από τα δύο Κέντρα Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ», στην Κυψέλη και τα Πατήσια.

9 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προς φροντιστές Ατομική συμβουλευτική Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι (στα αρχικά και μεσαία στάδια της άνοιας) και νοσηλευτές (στα σοβαρά στάδια της άνοιας) προσφέρουν στους φροντιστές ενημέρωση πάνω στην άνοια και συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα των ανοϊκών ασθενών. Ατομική ψυχοθεραπεία Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι προσφέρουν υποστηρικτική και άλλου είδους ψυχοθεραπεία (ανάλογα με την ανάγκη) σε φροντιστές ασθενών με άνοια. Η υπηρεσία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθορίζεται από την πολύ σημαντική επιβάρυνση που συνεπάγεται η φροντίδα των ανοϊκών ασθενών. Ομάδες ψυχοεκπαίδευσης Πραγματοποιούνται ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες από εξειδικευμένη κοινωνική λειτουργό, δίωρης διάρκειας και δεκαπενθήμερης συχνότητας. Στόχος των ομάδων αυτών αποτελεί η ενημέρωση και καθοδήγηση για πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο που γίνεται αποδέκτης βοήθειας, η εκπαίδευση των φροντιστών για τη νόσο και τη διαχείρισή της, η αντιμετώπιση της όποιας ψυχολογικής επιβάρυνσής τους. Ομαδικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της διάθεσης Πρόκειται για ψυχοθεραπευτική ομάδα φροντιστών ασθενών με άνοια, με στόχο τον εντοπισμό των αρνητικών συναισθημάτων και των επιπτώσεών τους στην καθημερινότητα του ατόμου και την αντιμετώπισή τους, μέσω γνωσιακών-συμπεριφοριστικών τεχνικών. Μαθήματα για την άνοια και την κατάθλιψη Eκπαιδευτικές ομιλίες (θεωρητικά σεμινάρια) από εξειδικευμένους επιστήμονες (γιατρούς και άλλους Επαγγελματίες Υγείας) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Alzheimer και σε μηνιαία βάση. Τα μαθήματα αυτά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σύλλογο Φροντιστών Ασθενών με άνοια και συναφείς διαταραχές.

10 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Γραμμή SOS για την άνοια: Πάντα κάποιος Επαγγελματίας Υγείας ή φροντιστής μπορεί να ενημερώσει τους φροντιστές για τη νόσο, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να δώσει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση οξέων καταστάσεων. Εξάλλου, συχνά, μόνο και μόνο η συζήτηση αρκεί για τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης ενός επιβαρυμένου φροντιστή, όταν ο ίδιος νιώσει ότι το χρειάζεται. Η γραμμή SOS παρέχεται σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία. Η γραμμή είναι η και η χρέωση αστική. Νομική υπηρεσία α) Ενημέρωση των φροντιστών - συγγενών σχετικά με το ισχύον Νομικό Πλαίσιο, β) Ενημέρωση δικηγόρων, συμβολαιογράφων και φοροτεχνικών για την ισχύουσα νομοθεσία, γ) ενημέρωση των φροντιστών, στα πλαίσια γνωμοδότησης, για τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης (κηδεμονία) και άλλων νομικών ζητημάτων, δ) επίλυση ενδοοικογενειακών προβλημάτων σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών ή την οικονομική διαχείρηση των συντάξεών τους και γενικά των εισοδημάτων τους.

11 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Προς Επαγγελματίες Υγείας Συνεργασία με Επαγγελματίες Υγείας Η συνεργασία με Επαγγελματίας Υγείας αποτελεί βασικό στόχο του Νέστορα. Γιατροί μπορούν να παραπέμπουν τους ασθενείς τους για γνωστική αξιολόγηση, για εργοθεραπευτική απασχόληση ή και για νοσηλεία στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας της εταιρείας μας. Μετεκπαιδευτικά μαθήματα Γηριατρικής Ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών μαθημάτων πάνω στην γηριατρική, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ). Τα μαθήματα φιλοξενούνται στην αίθουσα εκπαίδευσης του κέντρου Alzheimer, στην Κυψέλη και πραγματοποιούνται ένα Σάββατο το μήνα, από τις 9.00 έως τις Σεμινάριο Ψυχογηριατρικής Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία δωρεάν σεμινάριο Ψυχογηριατρικής εξάμηνης διάρκειας, με συμμετοχή 18 Επαγγελματιών Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων (νευρολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί). Έγινε προσπάθεια από τους ομιλητές να προαχθεί η διαδραστικότητα και η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στη διαδικασία του σεμιναρίου. Η επιτυχία του προγράμματος φάνηκε από το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Περιοδικό Γηριατρική Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρκή Εταιρεία (ΕΓΓΕ), εκδόθηκε διμηνιαίο γηριατρικό περιοδικό. Το περιοδικό περιλαμβάνει ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα Ελλήνων επιστημόνων, άρθρα μετεφρασμένα από διεθνή περιοδικά, καθώς και τα νέα του Νέστορα και της ΕΓΓΕ. Απευθύνεται σε Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και στο ευρύ κοινό και έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σχετικά με την Τρίτη Ηλικία και να διευρύνει την επιστημονική γνώση πάνω σε σημαντικά γηριατρικά θέματα. Ομιλίες, ημερίδες Πραγματοποιήθηκε πλήθος ομιλιών σε ημερίδες, συνέδρια, ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας.

12 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και απευθύνεται: - Σε ηλικιωμένους που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια (ορφανά) - Σε ηλικιωμένους που φροντίζουν ασθενείς με άνοια - Σε ηλικιωμένους με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η ορθή στόχευση της βοήθειας εξασφαλίζεται μέσα από τη συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αθήνας και τον εκ νέου έλεγχο κάθε οικογένειας από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι της εταιρείας μας. Το πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» περιλαμβάνει μηνιαίο επισιτιστικό πακέτο, αλλά και επισκέψεις στο σπίτι της οικογένειας δύο εθελοντών κάθε δεκαπέντε μέρες. Οι εθελοντές εποπτεύονται για τις επισκέψεις τους από επαγγελματίες υγείας της εταιρείας μας. Ανάμεσα στις δύο επισκέψεις πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των εθελοντών και των ηλικιωμένων. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δεν είναι ένα απλό επισιτιστικό πρόγραμμα, αλλά προσπαθεί να στηρίξει και ψυχολογικά τους ηλικιωμένους και να τους κάνει να νιώσουν λίγο πιο ασφαλείς. Να τους δείξει πως δεν είναι μόνοι. Το μηνιαίο πακέτο για κάθε οικογένεια περιλαμβάνει: Α) τρόφιμα: 2 κουτιά μακαρονάκι κοφτό ή πένες, 2 κουτιά μακαρόνια, 2 πακέτα ρύζι, 2 φακές 500gr, 1 τραχανάς 500gr, γίγαντες, ρεβύθια, 4 γάλατα εβαπορέ, 2 χυμοί πορτοκάλι 1lt, 4 κουτιά τοματοχυμούς, ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο 2lt, ηλιέλαιο 2lt, αλάτι, ξύδι, μαρμελάδα, κομπόστα, μπισκότα σοκολάτας, φρυγανιές, ελληνικός καφές Β) καθαριστικά: υγρό πιάτων, χλωρίνη, υγρό γενικού καθαρισμού, σκόνη πλυντηρίου, μαλακτικό πλυντηρίου, χαρτί τουαλέτας 12 τεμαχίων, 2 χαρτοπετσέτες Γ) Είδη υγιεινής: σαπούνι, αφρόλουτρο, σαμπουάν, οδοντόκρεμα Τα παραπάνω τρόφιμα προσφέρονται στην εταιρεία από εταιρείες χορηγούς, μέλη του συλλόγου φροντιστών ασθενών με άνοια, αλλά και από απλούς πολίτες. Οι εταιρείες χορηγοί αναφέρονται στη σελίδα 23 της παρούσας έκθεσης. Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα στο πρόγραμμα ή να προσφέρουν εθελοντικά σε αυτό μπορούν να επικοινωνήσουν με την κυρία Δημητρίου και την κυρία Φραντζή στο ή στο

13 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Παρουσίαση Ανθρώπινου Δυναμικού Το προσωπικό μας αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, με εξειδίκευση σε ψυχογηριατρικά ζητήματα. Η εξειδίκευση αυτή, δεν οφείλεται μόνο στην εκπαίδευσή τους, αλλά και στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια, εργαζόμενοι με ηλικιωμένους ασθενείς. Διοικητικό Συμβούλιο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Πρόεδρος: Μερόπη Βιολάκη-Παρασκευά Αντιπρόεδρος: Ι. Καταϊτιανός Γενικός Γραμματέας: Αντώνιος Μούγιας Μέλη: Παναγιώτα Σουρτζή, Βολίκας Κίμων, Μανέτας Στυλιανός, Μεσθεναίου Λίζα Διοικητικό Συμβούλιο Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Νέστωρ» Πρόεδρος: Μαρία Μούγια Αντιπρόεδρος: Μερόπη Βιολάκη-Παρασκευά, πρόεδρος Ε.Γ.Γ.Ε. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αθανάσιος Μούγιας (Νευρολόγος Ψυχίατρος) Μέλη: Αντώνιος Μούγιας (Ψυχίατρος), Μιχαήλ Μούγιας (Ιατρός) Τα μέλη του Δ.Σ. δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή από την εταιρεία για την ιδιότητά τους (συνεδριάσεις ΔΣ, εργασίες κ.λπ.). Προσωπικό Δομών 2 ο Ειδικότητα 1 ο Οικοτροφείο Οικοτροφείο Κέντρο Alzheimer Κέντρο Ημέρας Α. Μούγιας, Α. Μούγιας, Επιστημονικά Α.Α. Μούγιας, Ε. Ζέρβα, Νευρολόγος- Νευρολόγος- Υπεύθυνος* Ψυχίατρος Ψυχολόγος Ψυχίατρος Ψυχίατρος Γραμματεία Διοίκηση Ψυχίατροι/Ιατροί Ψυχολόγοι Εργοθεραπευτές Φυσικοθεραπευτές Κοιν. Λειτουργός Νοσηλεύτριες Γεν. Καθηκόντων Σύνολο

14 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Απογραφικά Στοιχεία Ακολουθούν τα στοιχεία επισκεψιμότητας και χρήσης των υπηρεσιών του Κέντρου Alzheimer και του Κέντρου Ημέρας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ». Εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού των εξειδικευμένων κέντρων για την άνοια στην Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αυξήσουμε τα ραντεβού στα κέντρα που λειτουργούμε και να μειώσουμε τη λίστα αναμονής για χρήση των υπηρεσιών μας. πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 249 ασθενείς και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, 233 φροντιστές ασθενών με άνοια έλαβαν μέρος στις υποστηρικτικές ομάδες που οργάνωσαν οι κοινωνικοί μας λειτουργοί. Τέλος, στο Κέντρο Alzheimer, έγιναν 128 εισαγωγές και εκδόθηκαν 124 εξιτήρια. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι ασθενείς, σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες μας: ιατρεία +27,7%, ψυχολογικό ιατρείο +33,6%, εισαγωγές στην κλινική +34,7%. Κέντρο Ημέρας Κέντρο Alzheimer Το διάστημα μεταξύ 8/2011 και 7/2012, στο Κέντρο Alzheimer επωφελήθηκαν των υπηρεσιών μας χιλιάδες άνθρωποι που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την άνοια, τη νόσο Alzheimer και γενικότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Συγκεκριμένα, στα εξωτερικά ιατρεία εξετάσθηκαν 1299 άνθρωποι ενώ οι ψυχολόγοι μας εξέτασαν και αξιολόγησαν 1394 ασθενείς. Περαιτέρω, πραγματοποιήθηκαν 4005 εργοθεραπευτικές συνεδρίες (σε 145 ασθενείς με άνοια) και 349 φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες σε 85 ασθενείς συνολικά. Η νομική μας υπηρεσία συμβούλευσε 223 ανθρώπους και το Από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι και το τέλος Ιουνίου το 2012, στο Κέντρο Ημέρας στον Άγιο Ελευθέριο, εξετάστηκαν από το Νευροψυχιατρικό Ιατρείο 633 ασθενείς, ενώ στο Ψυχολογικό Ιατρείο και το Ιατρείο Μνήμης εξετάσθηκαν 535 ασθενείς. Πραγματοποιήθηκαν 939 εργοθεραπευτικές συνεδρίες (σε 34 ασθενείς με άνοια) και 264 φυσικοθεραπευτικές συνεδρίες σε 58 ασθενείς συνολικά. Τέλος, τη νομική μας υπηρεσία συμβουλεύτηκαν 155 συγγενείς ασθενών με άνοια.

15 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Εκπαίδευση - Έρευνα Η άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρείας μας αποτελεί σημαντικό στόχο. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, εφαρμόζεται ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού μας. Επίσης, όσο οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν, το πεδίο της έρευνας θα αποτελεί για εμάς ένα από τα σημαντικότερα σημεία των προσπαθειών μας, με στόχο το να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Τέλος, μέλη της εταιρείας πραγματοποιούν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ομιλίες στην κοινότητα. Εκπαίδευση Προσωπικού Ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού Συμμετοχή του προσωπικού της εταιρείας σε συνέδρια και ημερίδες Συμμετοχή μελών του προσωπικού της εταιρείας μας στο σεμινάριο ψυχογηριατρικής που διοργανώνει η εταιρεία μας Ανακοινώσεις - Δημοσιεύσεις Είδος ανακοίνωσης: Ελεύθερη ανακοίνωση Μέσο: 12 ο Συνέδριο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Έτος: 2012 Θέμα: Κλινική εικόνα σε ανοϊκό και μη ανοϊκό πληθυσμό Συντελεστές: Κοτρώτσου Ειρήνη, Μπεράτης Ίωνας, Μούγιας Αντώνης Είδος ανακοίνωσης: Ελεύθερη ανακοίνωση Μέσο: 12 ο Συνέδριο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Έτος: 2012 Θέμα: Πρόγραμμα Νοητικής Ενδυνάμωσης σε άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή Συντελεστές: Μπεράτης Ίωνας, Αποστολοπούλου Ευανθία., Ζώρζος Μάρκος, Μούγιας Αντώνης. Είδος ανακοίνωσης: Ελεύθερη ανακοίνωση Μέσο: 12 ο Συνέδριο Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Έτος: 2012 Θέμα: Η επίδραση της προσωπικότητας στην επιβάρυνση του φροντιστή Συντελεστές: Πρατήλα Γεωργία Είδος ανακοίνωσης: Θεματικό τεύχος για την άνοια Μέσο: Περιοδικό ΙΑΤΡΙΚΗ Έτος: 2012 Συντελεστές: Αντώνης Μούγιας ως προσκεκλημένος εκδότης Είδος ανακοίνωσης: Δημοσίευση άρθρου σε ελληνικό περιοδικό Μέσο: Περιοδικό ΙΑΤΡΙΚΗ Έτος: 2012 Θέμα: Κλινική εικόνα των συχνότερων ανοϊκών συνδρόμων Συντελεστές: Αντώνης Μούγιας, Αθανάσιος Μούγιας

16 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Ημερίδες Συνέδρια (ενδεικτικά) Δωρεάν εξέταση μνήμης στο ΚΑΠΗ Πικερμίου: Επαγγελματίες υγείας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», σε συνεργασία με το ΕΠΕΚΑ Δήμου Ραφήνας και του ΚΑΠΗ Πικερμίου, πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο του 2011 και στις 20 Μαρτίου 2012, δωρεάν εξέταση μνήμης στα μέλη του ΚΑΠΗ Πικερμίου. Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν ομιλία με θέμα «Κλινική εικόνα της άνοιας, θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Συμβουλευτική φροντιστών ασθενών με άνοια». Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Περάματος ενημερωτική ομιλία από επαγγελματίες υγείας της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ», με θέμα: «Άνοια: Κλινική εικόνα της νόσου, θεραπευτικές παρεμβάσεις» και «Συμβουλευτική Φροντιστών, Ασθενών με Άνοια». Πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2011, στο εμπορικό κέντρο The Mall εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού και κυρίως των νέων πάνω στη νόσο του Alzheimer και τις άλλες μορφές άνοιας. Το τριήμερο Σεπτεμβρίου 2011, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία "ο Νέστωρ" και η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με κοινό περίπτερο, συμμετείχαν με κοινό περίπτερο στην έκθεση "Τρίτη Ηλικία", η οποία πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ζαπείου. Στο πλαίδιο της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την άνοια, προβλήθηκαν σε κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας εμβέλειας, τρία ενημερωτικά διαφημιστικά σποτ. Στα σποτ αυτά λαμβάνουν μέρος γνωστοί έλληνες ηθοποιοί (Στέλιος Μαίνας, Δημήτρης Καταλειφός, Υβόννη Μαλτέζου, Κόρα Καρβούνη), σκηνοθέτες (Ιωσήφ Μάινας, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Βαρδής Μαρινάκης), και η ενδυματολόγος Ηλιοστάλαχτη Βαβούλη οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Η εταιρεία παραγωγής Stefi Films μας παραχώρησε τη δωρεάν χρήση του εξοπλισμού της. Παρουσίαση Ιστοσελίδας Από τις αρχές του 2011, λειτουργεί η πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα μας, στο Μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας μας παρουσιάζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τα νέα μας και προσφέρεται ενημέρωση για την άνοια και άλλες ψυχογηριατρικές νόσους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τη χρονιά που μας πέρασε στην προβολή της εταιρείας μέσω του διαδικτύου και στην αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθειά μας: α) αύξηση κατά 24% της συνολικής επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας, β) αύξηση στις σελίδες κατά 49%, γ) αύξηση του συνολικού χρόνου παραμονής στην ιστοσελίδα κατά 35,6%.

17 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Βοηθείστε τη δράση μας Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία "ο Νέστωρ" είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που στηρίζεται και σε χορηγίες ιδιωτών και εταιρειών, προκειμένου να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Επίσης, οι δράσεις της εταιρείας είναι πολλές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εθελοντές για την πραγματοποίησή τους. Οποιαδήποτε από τις παρακάτω ενέργειές σας είναι για μας πολύτιμες και μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πάσχοντες και στους συγγενείς τους και να ανταποκρινόμαστε όσο καλύτερα γίνεται στις ανάγκες τους. Μπορείτε να γίνετε εθελοντές στις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία μας. Μπορείτε να μετέχετε εθελοντικά στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων Πληροφορίες προγράμματος εθελοντισμού: , , κυρία Φραντζή Άντα, Υπεύθυνη τομέα εθελοντισμού Ψυχογηριατρικής Εταιρείας "ο Νέστωρ". Αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν ενισχύστε την Εταιρεία για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της. Η ενίσχυση, εκτός από χρηματική, μπορεί να είναι σε προϊόντα, για την ενίσχυση του επισιτιστικού προγράμματος της εταιρείας. Πληροφορίες χορηγιών: , , κυρία Μούγια Μαρία, Πρόεδρος Ψυχογηριατρικής Εταιρείας "ο Νέστωρ". Λογαριασμός δωρεών: Alpha Bank Χωρίς τη βοήθεια εταιρειών, αλλά και του απλού κόσμου, δε θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

18 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Χορηγοί Το ίδρυμα Λεβέντη προσέφερε ένα σημαντικό ποσό για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων του Κέντρου Alzheimer. Η εταιρεία Septona χορήγησε στην εταιρεία μας μεγάλη ποσότητα προϊόντων φροντίδας ενηλίκων-υποσέντονα. Τα super market Σκλαβενίτης ενίσχυσαν με δωροεπιταγή το πρόγραμμα ν κοινωνικής φροντίδας στήριξης ενηλίκων ηλικιωμένων - υποσέντονα. της εταιρείας μας. Τα super market ΑΒ Βασιλόπουλος ενίσχυσαν με δωροεπιταγή το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων της εταιρείας μας. Η εταιρεία ζυμαρικών Barilla προσέφερε ποσότητα ζυμαρικών και σαλτσών στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Η εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα-Κίκιζας προσέφερε ποσότητα ζυμαρικών και σαλτσών για το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Η Lidl προσέφερε καθαριστικά και τρόφιμα για το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Η εταιρεία Praktiker προσφέρει τη συσκευασία (χαρτοκιβώτια) για το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων. Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές για τη βοήθειά τους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και τους υποσχόμαστε πως καθημερινά θα προσπαθούμε να τους δικαιώσουμε για την επιλογή τους.

19 ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΝΕΣΤΩΡ Μελλοντικές Ενέργειες Βασικός στόχος του προσωπικού της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» για το επόμενο έτος (2013) είναι η συνέχιση της παροχής δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Προσδοκούμε να συνεχίσουμε το έργο μας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξυπηρετώντας τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας. Επίσης, ευελπιστούμε πως θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά η μεγάλη απήχηση των υπηρεσιών μας στο κοινό. Επιπλέον, έχουμε βάλει ορισμένους στόχους για τη νέα χρονιά, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Ακολουθούν μερικοί από αυτούς τους στόχους, η πραγματοποίηση των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί. - Ομάδες ενίσχυσης μνήμης: μετά από τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό που είχαν οι ομάδες ενίσχυσης μνήμης, σκοπεύουμε τη δημιουργία τριών συνολικά ομάδων ενίσχυσης μνήμης από τον Σεπτέμβριο του Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι: στοχεύουμε στην ενίσχυση του Προγράμματος Βοήθειας στο Σπίτι μέσω των σχετικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Η ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος είναι επιτακτική λόγω της οικονομικής κρίσης και της συχνής συγκατοίκησης ηλικιωμένων γονέων με τα παιδιά τους. - Πρόγραμμα Κοινωνικής Στήριξης Ηλικιωμένων: σκοπεύουμε στη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος. Μέχρι το τέλος του 2012 υπολογίζεται πως οι εξυπηρετούμενες οικογένειες θα είναι 16, ενώ στοχεύουμε στο διπλασιασμό του αριθμού των οικογενειών μέχρι το τέλος του Ενίσχυση Ψυχογηριατρικής Βιβλιοθήκης και ανάπτυξη της έρευνας: στοχεύουμε να ενισχύσουμε με ακόμη περισσότερα βιβλία την πρώτη βιβλιοθήκη στη χώρα μας σχετικά με την ψυχογηριατρική, η οποία λειτουργεί στον 2ο όροφο του Κέντρου Alzheimer, στην Κυψέλη. Επίσης, απαντώντας στις ανάγκες τις εποχής και παρά την έλλειψη πόρων, στοχεύουμε στο να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την έρευνα. - Διάχυση των δράσεών μας στο ευρύ κοινό: οι δωρεάν και εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι πολύτιμες για πολλούς ανθρώπους. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης αποτελεί καθήκον μας η διαφήμιση και διάδοση του έργου μας. Σκοπεύουμε με κάθε μέσο να το επιτύχουμε αυτό (τηλεοπτική μηνύματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδα, φυλλάδια, ημερίδες, συνέδρια, συναυλίες, bazaar κ.λπ.). - Συνδιοργάνωση του 12 ου Συνεδρίου της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2012 στην Αθήνα.

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER

ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ο ΝΕΣΤΩΡ» ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ALZHEIMER Σκοπός Κέντρου Alzheimer Έναρξη λειτουργίας: Απρίλιος 2005 Σκοπός του Κέντρου είναι: η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας η θεραπεία (φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΨΥΧΙΚΟΥ Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδείας

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΨΥΧΙΚΟΥ Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδείας Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδείας Συμβουλευτικός Σταθμός για το νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές «ΈΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ» Στάθης Ρεστεμης Κοινωνικός Λειτουργός

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. 15 χρόνια δράσης» Παρασκευή Σακκά. Νευρολόγος Ψυχίατρος. Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer

Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. 15 χρόνια δράσης» Παρασκευή Σακκά. Νευρολόγος Ψυχίατρος. Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer «Εταιρεία Alzheimer Αθηνών 15 χρόνια δράσης» Παρασκευή Σακκά Νευρολόγος Ψυχίατρος Εταιρεία Alzheimer Αθηνών Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Η άνοια στην Ελλάδα σήμερα 200.000

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων:

Υπάρχουσες Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Δράσεις στο Ν.Χανίων: ΧΑΝΙΑ Μάρτιος 2018 Το Ψυχιατρείο έκλεισε αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο χώρος της ψυχιατρικής φροντίδας έχει αλλάξει. Ένα δίκτυο κοινοτικών δομών αντικατέστησε το παλαιό άσυλο Το καλοκαίρι του 2012 λίγους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Ευγενία Β. Γκιντώνη Ψυχολόγος, MSc Επιστημονική Συνεργάτης Ψ.Ν.Τ ΚΕΔΔΥ Αρκαδίας ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Εντάσσεται στο Μέτρο 2.3 «Ενέργειες Πρόληψης Ενίσχυσης της Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση στην επιβάρυνση του οικογενειακού περιθάλποντα ενός εξειδικευμένου προγράμματος Βοήθειας στο Σπίτι για ασθενείς με άνοια. Αντώνης Α.

Επίδραση στην επιβάρυνση του οικογενειακού περιθάλποντα ενός εξειδικευμένου προγράμματος Βοήθειας στο Σπίτι για ασθενείς με άνοια. Αντώνης Α. Επίδραση στην επιβάρυνση του οικογενειακού περιθάλποντα ενός εξειδικευμένου προγράμματος Βοήθειας στο Σπίτι για ασθενείς με άνοια. Αντώνης Α. Μούγιας Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ψυχογηριατρικής Εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα για τη Νόσο Alzheimer στον Δήμο Ιλίου

Επιστημονική ημερίδα για τη Νόσο Alzheimer στον Δήμο Ιλίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ίλιον, 27.09.2016 Δελτίο Τύπου Επιστημονική ημερίδα για τη Νόσο Alzheimer στον Δήμο Ιλίου Επιστημονική μερίδα για τη Νόσο Alzheimer πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Αρετή Ευθυμίου. Υπεύθυνη Κέντρων Ημέρας Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Αρετή Ευθυμίου. Υπεύθυνη Κέντρων Ημέρας Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών Αρετή Ευθυμίου Υπεύθυνη Κέντρων Ημέρας Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών Ποιος είναι ο Φροντιστής Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το δίκτυο EUROCARERS (www.eurocarers.org), φροντιστής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων περιγεννητικής ψυχικής υγείας

Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων περιγεννητικής ψυχικής υγείας Μελέτη, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων περιγεννητικής ψυχικής υγείας Βασίλης Δάγλας Διευθυντής ΑμΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ 5 η Ημερίδα «Βήματα Ασθενών» Ινστιτούτο Παστέρ Ποια είναι η Φαιναρέτη Η Αστική μη Κερδοσκοπική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα 21/2/2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Αθήνα 21/2/2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 19 Τ.Κ. : 104 33 FAX : 2132161935 Τηλέφωνο : 2132161782 2132161774 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας & Δημιουργία δικτύου εθελοντών. Αλατζά Κυριακή Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. «Η Στήριξη»

Θέμα: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας & Δημιουργία δικτύου εθελοντών. Αλατζά Κυριακή Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. «Η Στήριξη» Θέμα: Κέντρο ημερήσιας φροντίδας & Δημιουργία δικτύου εθελοντών Αλατζά Κυριακή Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. «Η Στήριξη» Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Η Στήριξη» Δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της Άνοιας

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της Άνοιας Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της Άνοιας Εθνικό Παρασκευή Σακκά Νευρολόγος Ψυχίατρος Εταιρεία Alzheimer Αθηνών Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Τμήμα Νευροεκφυλιστικών

Διαβάστε περισσότερα

διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14

διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14 διοτι ολος ο νομος εις εναν λογο συμπληρουται εις τον θελεις αγαπα τον πλησιον σου ως σεαυτον Γαλάτας, κεφ. Ε, εδ. 14 το όραμα φιλοδοξούμε σε ένα κόσμο που η ανθρωπότητα πλήγεται καθημερινά από ασθένειες,

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

Έγκριση: Απόφαση με ΑΠ ΔΥ8/Β/οικ.37511, 08-Απρ-2005.

Έγκριση: Απόφαση με ΑΠ ΔΥ8/Β/οικ.37511, 08-Απρ-2005. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

103 Φορέας: Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

103 Φορέας: Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2014 (υποβάλλεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική και Νεανική Πρόνοια

Παιδική και Νεανική Πρόνοια M3 A13 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΤΥΩΣΗ κι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Παιδική και Νεανική Πρόνοια Υπηρεσίες και Μέτρα (ΕΛΛΑΔΑ) επιλεξιμότητας (1) Νομοθετικές Απαιτήσεις (1) Νόμος υπ αρθ.2716 (ΦΕΚ 96/Α/17-5-1999) για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ"

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΚΥΟΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

«Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» Σύντομο ενημερωτικό

«Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» Σύντομο ενημερωτικό ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής 1. «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» Άνω Καλέσσα

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 «Πολιτικές και δράσεις της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» Έλλη Μπούκη Στέλεχος Μονάδας Β'

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA 2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 17:00-17:15 Προσέλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης

Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Πτυχιακή Εργασία: «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα» Επιμέλεια Εργασίας: Ταταρίδης Μιχάλης Τουμπουλίδης Ιωάννης Η παρούσα εργασία αποτελεί την Πτυχιακή Εργασία και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ενημερωτικός οδηγός Ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Νευροψυχολογικές Θεραπείες και Τεχνικές Παρέμβασης στο χώρο της Ειδικής Αγωγής ΕΤΗΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου».

Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους: η εμπειρία από τη λειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Αθανασοπούλου Ευαγγελινή Παιδοψυχίατρος, Επιμελήτρια Ε.Σ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

101 Τίτλος Μονάδας Ψυχικής Υγείας: Κωδικός*

101 Τίτλος Μονάδας Ψυχικής Υγείας: Κωδικός* Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 201 (υποβάλλεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Υγιής Γήρανση, Άνοια, Πρόληψη και Διαχείριση Δυσκολιών Μνήμης Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια

Υγιής Γήρανση, Άνοια, Πρόληψη και Διαχείριση Δυσκολιών Μνήμης Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια Έλενα Σάββα Εργοθεραπεύτρια Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γερνάει. Το 1950, 23 ηλικιωμένοι αντιστοιχούσαν σε 100 νέους, ενώ το 2050 προβλέπεται ότι 110 ηλικιωμένοι θα αντιστοιχούν σε 100 νέους. Η Τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning. ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 info@v-learning.gr www.v-learning.gr Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ασθενείς με άνοια από το «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Χίου

Παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ασθενείς με άνοια από το «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Χίου Παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ασθενείς με άνοια από το «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Χίου ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΟΥΔΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.- ΜΒΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΦΥΚΑΡΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ηλικιωμένοι συνεχώς αυξάνονται. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό, μαζί με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία,

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί του Κέντρου Αποθεραπείας Αποκατάστασης & Κοινωνικής Υποστήριξης Α. με. Α είναι :

Σκοποί του Κέντρου Αποθεραπείας Αποκατάστασης & Κοινωνικής Υποστήριξης Α. με. Α είναι : Το Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης & Κοινωνικής Υποστήριξης Α.με Α. Καστοριάς (έδρα Άργος Ορεστικό) συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) το έτος 1985 και λειτούργησε ως Θεραπευτήριο

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA

2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA 2 ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας «Εκπαιδευτικά εργαστήρια για την Άνοια: πρακτικές απαντήσεις σε προβλήματα» Ξενοδοχείο CROWNE PLAZA ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 17:00-17:15 Προσέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα ωφελεί το σώμα, για παράδειγμα διατηρεί την καρδιά υγιή, βελτιώνει την αντοχή των οστών και την λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει την τρέχουσα περίοδο) Συνοπτική περιγραφή ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ (Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα) ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (όπως ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Τρόποι θετικής προσαρμογής Ελένη Τσαχαγέα Κλινική Ψυχολόγος Επιστ. Συνεργάτης Νευρολογικό Τμήμα Γ.Ν.Α «Γιώργος Γεννηματάς» Σκοπός Ομιλίας Να παρουσιάσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π.. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΟΜEΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. για την ενημέρωση των Επιστημόνων Υγείας για τα Συνταγογραφούμενα Φαρμακευτικά Προϊόντα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. για την ενημέρωση των Επιστημόνων Υγείας για τα Συνταγογραφούμενα Φαρμακευτικά Προϊόντα ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ για την ενημέρωση των Επιστημόνων Υγείας για τα Συνταγογραφούμενα Φαρμακευτικά Προϊόντα 2010-2011 01. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 40 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/3/2014 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Σκοπός: Εφαρμογή Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής στους Τομείς της Πρόνοιας, της Παιδείας και της Υγείας. Συντονισμός Συναντήσεις Συνεργασία Τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία

ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ. Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία ΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΕ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΙΣΗΣΕ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανελλήνιου Ινστιστούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων ( P.I.N.Dis ) σε συνεργασία με την Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗ ΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗ ΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗ ΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Η αύξηση του προσδόκιµου επιβίωσης έχει ως αποτέλεσµα και την αύξηση των νευροεκφυλιστικών νοσηµάτων,

Διαβάστε περισσότερα

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α.

- ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. - ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣIA ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ- ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΝΕΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Κ.Α. Εισαγωγή Η αλματώδης αύξηση το τελευταίο διάστημα των αιτήσεων για επιστημονικές εκδηλώσεις που επιχορηγούνται από τις φαρμακευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΝΩΝΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ Ο Ξενώνας ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ το οποίο αρχικά υλοποιήθηκε από το

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα Ενηµέρωσης Κοινού, Ασθενών & Φροντιστών. Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Πάρκινσον. Από την επιστήµη στην φροντίδα των ασθενών.

Ηµερίδα Ενηµέρωσης Κοινού, Ασθενών & Φροντιστών. Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Πάρκινσον. Από την επιστήµη στην φροντίδα των ασθενών. Οργάνωση: Τµήµα Πάρκινσον & Κινητικών Διαταραχών ΥΓΕΙΑ σε συνεργασία µε την Β Πανεπιστηµιακή Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Πάρκινσον Από την επιστήµη στην φροντίδα των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ Παρασκευή Σακκά Νευρολόγος Ψυχίατρος Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Εθνικό Παρατηρητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποίησε την Πράξη «Λειτουργία Ολοκληρωµένης Μονάδας Αντιµετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Το Πανελλήνιο Ινστιστούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (P.I.N.Dis) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Α. Μέσω του έργου QualityRights, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επικεντρωθεί στο να

Διαβάστε περισσότερα

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια»

«Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα! Άνοια Νευροπαθητικός Πόνος λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία - Ακράτεια» Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας και οι Δήμος Νεάπολης-Συκεών, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών Σύνοψη προγραμμάτων & δράσεων 2018

Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών Σύνοψη προγραμμάτων & δράσεων 2018 Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών Σύνοψη προγραμμάτων & δράσεων 2018 Λίγα λόγια για το Κ.Ε.Φ.Ι. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.) ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα Έχει ως στόχο να προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Βασικές πληροφορίες ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Δήμος: Δράμας Όνομα: Αποστολίδου Ελένη Θέση: Υπάλληλος στο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας. Ηλ. Δ/νση:eapost@dimosdramas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες υγείας Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 40: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση των αναγκών του ασθενή, συμβουλευτική σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ανανιάδου-Νούλα Εταιρία Νόσου Alzheimer Και Συναφών Διαταραχών Ν. Λάρισας

Κ. Ανανιάδου-Νούλα Εταιρία Νόσου Alzheimer Και Συναφών Διαταραχών Ν. Λάρισας Κ. Ανανιάδου-Νούλα Εταιρία Νόσου Alzheimer Και Συναφών Διαταραχών Ν. Λάρισας (.) "Ανασταίνεται" η ψυχή, αναγαλλιάζει όταν απλώνονται τα χέρια της Αγάπης Όταν γίνονται δάσος, πλούτος του ΕΜΕΙΣ Όταν γίνονται

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ )

1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ) 1 ο ΕΠΑΛ ΛΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ) ΛΕΡΟΣ Σχολικό έτος 2008-2009 ΚΡΑΤΙΚOI ΦΟΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΛΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 28/07/2015. Προς : Υπόψη : Κύριε,

Θεσσαλονίκη 28/07/2015. Προς : Υπόψη : Κύριε, Προς : Υπόψη : Θεσσαλονίκη 28/07/2015 Κύριε, Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για το χορηγικό πρόγραμμα του 22 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών «Τώρα στην Κρίση, η γη μας δίνει λύση»,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΡΑΠΠΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΦΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΡΙΖΗ ΣΤΑΘΗΣ ΡΕΣΤΕΜΗΣ Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΡΑΠΠΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΦΙΝΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΡΙΖΗ ΣΤΑΘΗΣ ΡΕΣΤΕΜΗΣ Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΔΔΥΠΠΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. 19η Συνάντηση Εργασίας Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων 29 Ιουνίου 2018, Δημαρχείο Αμαρουσίου ΜΑΡΙΑΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση

Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση Περιστέρι Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα την Ψωρίαση, που διοργάνωσαν ο Δήμος Περιστερίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Παρέχονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικές με τις υπηρεσίες παραπομπής ασθενών στα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

ΘΕΜΑ: Παρέχονται συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικές με τις υπηρεσίες παραπομπής ασθενών στα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β Αθήνα, 10 / 8 / 2015 Α4β/Γ.Π./οικ.61211 Προς : Όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΑΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Πρόεδρος Δ.Σ.

ΛΙΑΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Πρόεδρος Δ.Σ. ΛΙΑΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Πρόεδρος Δ.Σ. Του Ινστιτούτου ALZHEIMER Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, στον Βόλο & Της Ελληνικής Εταιρείας ΝόσουAlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Κονιστρών Ευβοίας Περίληψη Οι ηλικιωμένοι αποτελούν κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409)

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Συντονιστής μαθήματος: Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής. Τηλ. 2310999137, e-mail: benos@med.auth.gr Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες: o Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας o Φροντίδας της Υγείας o Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201 www.praksis.gr info@praksis.gr Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Η εμπειρία μας Η PRAKSIS είναι

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 7 η Υ.ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ Επιχειρησιακό Σχέδιο ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2014-2020 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ Στόχος: η ομοιόμορφη ανά νομό κατανομή των δομών ψυχικής υγείας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης Ανάπτυξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κωτσίδου Ελευθερία Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κωτσίδου Ελευθερία Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Κωτσίδου Ελευθερία Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιώργος Μακρυνός Συντονιστής ΕΔΥ. Εντεταλμένος Δημοτ. Σύμβουλος Κορυδαλλού- Πολιτικός Υπεύθυνος στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ, όχι πολυτέλεια! Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία, Ίαση - Στήριξη E.M.E.I.Σ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ, όχι πολυτέλεια! Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία, Ίαση - Στήριξη E.M.E.I.Σ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ, όχι πολυτέλεια! Γιατί, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι ιάσιμος! Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία, Ίαση - Στήριξη E.M.E.I.Σ ΕΜΕΙΣ είμαστε μια ομάδα εθελοντών γιατρών που

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου. Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων. με Αναπηρία. Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ»

Δραστηριότητες. του Δωδεκανησιακού Συλλόγου. Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων. με Αναπηρία. Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ» Δραστηριότητες του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ» ΠΛ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ 44, ΤΗΛ./ΦΑΞ: 2241034442, Email: elpida1999@hotmail.com 1 Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Προγράμματος Νοητικής Ενδυνάμωσης και Υπεύθυνη Κέντρου Μνήμης.

Υπεύθυνη Προγράμματος Νοητικής Ενδυνάμωσης και Υπεύθυνη Κέντρου Μνήμης. Ιωάννα Πετρίδου BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας Υπεύθυνη Προγράμματος Νοητικής Ενδυνάμωσης και Υπεύθυνη Κέντρου Μνήμης. Το πρώτο Κέντρο Μνήμης στη Λευκωσία! Ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το ΙΔΡΥΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Χρισταλένα Καττάμη M.A, M E.d, Ph.D Συμβουλευτική Ψυχολόγος Αποκατάστασης Διευθύντρια ΚΕΚ ΕΛΕΠΑΠ AΘΗΝΑ - 22-24

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2012 (1/1/2012 31/12/2012) ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα.

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Μαρία Φωτουλάκη Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη των Εθνικών Δικτύων,συμπληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλινές Λαμπάδες 2018

Πασχαλινές Λαμπάδες 2018 Πασχαλινές Λαμπάδες 2018 Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Το Πάσχα πλησιάζει και οι εθελοντές του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου ΖΩΗ, ετοίμασαν πασχαλινές λαμπάδες προς πώληση. Όλα τα χρήματα που θα μαζευτούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Βασικές πληροφορίες ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Δήμος: Μεταμόρφωσης Όνομα: Φανή Χατζή Θέση: Γραμματέας Αντιδημάρχου Κοιν.Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Ηλ. Δ/νση: dep@metamorfossi.gr Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Α/Α ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Α/Α ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 1. ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1.1 Συνολικός αριθμός ατόμων που ωφελήθηκαν από υπηρεσίες κοινωνικής Ν 3134 υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΙ Συνεπής θα είναι για 23 η χρονιά, στο θεσμό του ετήσιου πανελλήνιου συνεδρίου της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία, λειτουργεί το «Οικοτροφείο 15 χρόνιων Ψυχικά Ασθενών στην Αττική», το οποίο εντάχθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2421083930, 6908664695, 6982501266

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2421083930, 6908664695, 6982501266 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα : Λέκκα Στυλιανή Ημερομηνία γέννησης : 24/6/1976 Τόπος γέννησης : Οικογενειακή κατάσταση : Βόλος έγγαμη Τέκνα: 2 Διεύθυνση κατοικίας Αναγνωστοπούλου 30β, Βόλος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού 2ας Μαΐου 5 Νέα Σμύρνη, 17121 Ηλιαχτίδα Ιδρύθηκε το 2000 Κατέχει την ειδική πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυνάμωση & Συνηγορία των ατόμων που πάσχουν από Άνοια και των φροντιστών τους.

Ενδυνάμωση & Συνηγορία των ατόμων που πάσχουν από Άνοια και των φροντιστών τους. Ενδυνάμωση & Συνηγορία των ατόμων που πάσχουν από Άνοια και των φροντιστών τους. Ελένη Μαργιώτη Κλινική Νευροψυχολόγος, M.Sc., PhDs Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών 10th Panhellenic

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Βασικές πληροφορίες ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Δήμος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Όνομα:ΠΟΡΙΑΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ Θέση:ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Ηλ. Δ/νση:mp@0921.syzefxis.gov.gr Ημερομηνία λήψης απόφασης για την ένταξη στο Δίκτυο. 10/03/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο ενημερωτικό του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή»

Σύντομο ενημερωτικό του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή» ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής 1. «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» Άνω Καλέσσα Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Υπηρεσιών Θεραπείας για τις Παράνοµες Ουσίες, το Αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση µε τυχερά παιχνίδια

Οδηγός Υπηρεσιών Θεραπείας για τις Παράνοµες Ουσίες, το Αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση µε τυχερά παιχνίδια Ο ΗΓΟΣ ΥΠΕΡΕΣΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Οδηγός Υπηρεσιών Θεραπείας για τις Παράνοµες Ουσίες, το Αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση µε τυχερά παιχνίδια οµές Εφήβων & Οικογένειας οµές Αποτοξίνωσης οµές Απεξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

ματος στη φροντίδα των ηλικιωμένων που προσφέρεται από Intercollege)

ματος στη φροντίδα των ηλικιωμένων που προσφέρεται από Intercollege) Ο ΟΜΙΛΟΣ MATEΡIA ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με το ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ (συνδεδ εμένο με την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας- St Georges), στον τομέα της προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. Ψαχνά, 28/7/2016 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΑΔΙ.ΜΕ ΜΥΤΑΛΑ ΤΖΕΡΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ. Ψαχνά, 28/7/2016 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΑΔΙ.ΜΕ ΜΥΤΑΛΑ ΤΖΕΡΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , 227 ΜΕΛΕΤΗ Παροχή υπηρεσιών Υποστήριξης Κοινωνικών Δομών (ΚΑΠΗ, Παιδικός Σταθμός) (παροχή υπηρεσιών Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού για την υποστήριξη των Κοινωνικών Δομών της Δημοτικής Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΠ Υγείας Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΚΕΠ Υγείας Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΕΠ Υγείας Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ Ημέρα Παρασκευή Ώρες 09.00-15.00 Τηλέφωνο επικοινωνίας 2732 360570 & 27320 360536 Διεύθυνση Δημαρχείο Μονεμβασίας - 23052 Μολάοι Μάρτιος 2015 - Συνάντηση Εργασίας Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα