ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ. Τo τραγούδι του αποχωρισμού. Μικρασία Μ ΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ. Τo τραγούδι του αποχωρισμού. Μικρασία Μ ΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ"

Transcript

1 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Μικρασία Τo τραγούδι του αποχωρισμού Μ ΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μικρασία. Το τραγούδι του αποχωρισμού. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θοδωρής Παπαθεοδώρου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Βίκυ Αυδή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα Θοδωρής Παπαθεοδώρου, 2022 Εικόνων εξωφύλλου: William Clarke Wontner, An Elegant Beauty, λάδι σε καμβά, 1920, ιδιωτική συλλογή, Artepics/Alamy Stock Photo [πορτρέτο]. Smyrne. Les Quais Σμύρνη. Η προκυμαία, Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ [καρτ ποστάλ]. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2022 Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2022, αντίτυπα Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Από το 1979 Publishers since 1979 Έδρα: Head Office: Τατοΐου 121, Μεταμόρφωση 121, Tatoiou Str., Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Bookstore: Εμμ. Μπενάκη 13-15, Αθήνα 13-15, Emm. Benaki Str., Athens, Greece Τηλ.: fax: Tel.: fax:

3 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Μικρασία Τo τραγούδι του αποχωρισμού

4 ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Ενηλίκων Το αστρολούλουδο του Βοσπόρου (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2004) Οι εφτά ουρανοί της ευτυχίας (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2006) Μάγισσες φέρτε βότανα (Εκδ. ΛΙΒΑΝΗ, 2006) Με λένε Μαίρη κι είμαι καλά (Εκδ. ΛΙΒΑΝΗ, 2007) Σαν ταξιδιάρικα πουλιά (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2008) Πιο πέρα κι απ τα σύννεφα (Εκδ. ΛΙΒΑΝΗ, 2008) Οι κόρες της λησμονιάς (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2009) Οι μάνες της άδειας αγκαλιάς (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2010) Έρως 13 (Συλλογικό, Διηγήματα, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2011) Τα δάκρυα των αγγέλων (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2011) Οι καιροί της μνήμης (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2011) Το τέλος του μικρού μας τσίρκου (Αθήνα, 2011) Καβαφικοί φόνοι (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2012) Ζωές του φθινοπώρου (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2014) Ζωές του ανέμου (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2015) Γυναίκες της μικρής Πατρίδας, (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2018) Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2018) Συναξάρια της μικρής Πατρίδας (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2019) Άγιο Αίμα (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2021) Άγιες Ψυχές (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2021) Άγια Λευτεριά (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2021) Για παιδιά Τα κουλουβάχατα της Ιστορίας 1: Η χαμένη σφραγίδα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2007) Τα κουλουβάχατα της Ιστορίας 2: Ποιος έκλεψε τον Χρυσό Αιώνα απ τον Περικλή; (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2016) Ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης τα έβλεπε όλα άσπρα (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2005) Ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης έχασε την Άλφα-Βήτα (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2005) Με το ψευδώνυμο ΘΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ Σφαγείο Σαλονίκης (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2011) Μαύρη αυγή (Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2013) Yunankarasi (Συλλογικό, Διηγήματα, Istos Yayinlari, 2019)

5 Στη Μαρίτα Κάθε βράδυ, καθώς οι λέξεις γλιστράνε από μέσα μου, αφουγκράζομαι την απαλή ανάσα σου και νιώθω τα παιδικά σου όνειρα να φτάνουν μέχρι εδώ και να με γεμίζουν γλυκασμό. Τούτη η σιωπηλή συντροφιά, η πιο ευφραντική του κόσμου, είναι πρωτόγνωρη για εμένα, είναι συγκλονιστική. Καθώς πασχίζω να μαζέψω τον νου μου και να συγκεντρωθώ στα γραπτά μου, μια ευχή πλημμυρίζει την καρδιά μου, μια ελπίδα. Να σταθώ ένας καλός μπαμπάς, να κάνω όσο λιγότερα λάθη μπορώ και να με συγχωρήσεις γι αυτά όταν μεγαλώσεις. Είσαι μόλις δύο χρόνων τώρα, ένα ξανθό, γαλανομάτικο πλασματάκι τόσο δα που έχεις κυριεύσει ολότελα την καρδιά και την ψυχή μου. Ένας Θεός ξέρει πού βρίσκω πια τον χρόνο για να γράψω, αλλά ξέρω σίγουρα πού βρίσκω την έμπνευση. Σ αγαπάμε πολύ, Μαριτάκι μου, και βάζουμε τα δυνατά μας.

6

7

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βάι μανές

9 Αχ αμάν αμάν, σεβγκιλίμ αμάν, σεκερίμ Μεμό, γκιουζελίμ Μεμό * Αυτό το παθιάρικο, σεβνταλίδικο τραγούδι έρχεται στον νου μου καθώς το ακονισμένο λεπίδι χαρακώνει τον λαιμό μου. Νιώθω το δέρμα μου να πυρώνει στο άγγιγμα του μαχαιριού και το αίμα μου να σταλάζει απ την πληγή. Αρκεί ένα τράβηγμά του για να γλιστρήσει πέρα πέρα και να με σφάξει σαν τραγί. Ίσως είναι το λιγδιασμένο, μαυριδερό χέρι του τσέτη που βαστάει την κοφτερή λάμα αυτό που φέρνει τις τούρκικες λέξεις στα χείλη μου. Ίσως είναι το χνότο του που βρομάει σκόρδο, ρακί κι αφιόνι. Ίσως είναι οι βλαστήμιες για τους γκιαούρηδες που ακούω παντού γύρω μου απ τους οπλισμένους τσέτες. Ίσως είναι απλώς η ανατριχιαστική μπόχα της λυσσασμένης Τουρκιάς που έχει ποτίσει την τρυφερή ψυχή μου. Βάι βάι, ντερτλίμ βάι, ζαβαλίμ Μεμό, γιενιλμέζιμ Μεμό ** * Αχ αμάν αμάν, αγάπη μου αμάν, / γλυκέ μου Μεμό, όμορφέ μου Μεμό ** Αχ αμάν αμάν, τυραννισμένε μου αμάν, / καημένε μου Μεμό, αδικοχαμένε μου Μεμό

10 14 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Ο ερωτιάρικος μανές γίνεται σπαρακτικό μοιρολόι καθώς η τραχιά, σερνική φωνή ουρλιάζει στο αυτί μου: «Ντουά ετμέκ», να κάνω την προσευχή μου. Η ανάσα μου στενεύει, το κορμί μου παγώνει, κόσμος και ντουνιάς διαβαίνει από τον κατραμένιο μπερντέ που απλώνεται μπρος στα σφαλισμένα βλέφαρά μου. Μες σε μια στιγμή η ζωή μου όλη, καταπώς λένε. Το σπίτι μας στη Φώκαια, η μάνα κι ο πατέρας, ο Προκοπάκης κι η Φροσούλα μας, η νενέ Αννίκα, η σφαγή κι ο καταδιωγμός, το φραγκομονάστηρο και το σκλαβοπάζαρο, το καφέ σαντάν κι ο κερχανάς* της κιορ Ταρούς, το καφέ αμάν κι ο Νεντίμ πασάς, η σκλαβιά κι η λευτεριά, η Σμύρνη, η Κόνια, η Καππαδοκία, το Αϊντίνι. Και πιότερο απ όλα ο Γιάννος μου, που με κοιτά κατάβαθα, με μάτια βουρκωμένα. Εγώ όμως δε βουρκώνω τώρα, δεν κλαίω, δεν ικετεύω. Μήτε τον Θεό επικαλούμαι, μήτε τον Αλλάχ. Υποσχέσεις και τάματα δεν ξεστομίζω. Ούτε και προσευχές καταπώς με προστάζει άγρια ο μακελάρης. Η ακονισμένη λάμα του μου καίει τον λαιμό, από μια κλωστή κρέμεται η ζωή μου, από μια απόφαση που θα πάρει ο άντρας που με σφίγγει απάνω στο βρομερό γελέκι του. Στέκω απλώς και καρτεράω, από αγριάδες, φοβέρες και τρομάρες έχω χορτάσει, λίγα τα χρόνια μου, αμά πολλές φορές ανταμώθηκα καρσί καρσί με τον χάρο. Εγώ, η Αννιώ, η Αννέτ, η Αϊνούρ, η Άννα Παπάζογλου. Παράξενο το δίχως άλλο, αλλά μονάχα ο τούρκικος, παθιάρικος μανές της νενέ μου φτάνει στον νου μου τούτη την ώρα που δεν ξέρω αν θα πεθάνω ή αν θα ζήσω, αν η επόμενη ανάσα μου θα φτάσει στο στήθος μου ή θα κοπεί μαζί με το λαρύγγι μου. Στα ξασπρισμένα, στεγνά χείλια μου φτάνει ο μανές του αδικοχαμένου Μεμού που άκουγα συνέχεια απ τη γιαγιά Αννίκα, το ανατολίτικο τραγούδι που με γλύκαινε και * Πορνείο.

11 ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ 15 με βαλάντωνε, με ημέρωνε και με φούντωνε, με νανούριζε και με ταξίδευε. Κάποτε, στα μικράτα μου, στα άγουρα, κοριτσίστικα χρόνια μου. Κάποτε, στους ευλογημένους, μακρινούς καιρούς της ευτυχίας.

12 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Παράδεισος και έρεβος

13 1 Σπάνια ακούγονταν τουρκικές λέξεις στο σπίτι του Αριστείδη Παπάζογλου, η απαγόρευση αυστηρή, μες στα ντουβάρια μας ελληνικά μόνο, σαν κι αυτά που διδάχτηκα στο Αρρεναγωγείο μας, έλεγε πάντα γιομάτος περηφάνια. Και φράγκικα, βεβαίως, αφού ελλείψει Ανώτερου Παρθεναγωγείου, έφτανε τις Κυριακές από τη Σμύρνη ο μεσιέ Ζεράρ για να παράσχει κατ οίκον διδασκαλία γαλλικής στις κορασίδες της Φώκαιας, ανάμεσά τους και στην Αννιώ. Αν έπιανε το αυτί του Αριστείδη αγαρηνές κουβέντες στο αντρέ ή στη σάλα του σπιτιού, ακόμη και στην περιτοιχισμένη αυλή, ήταν ικανός ν ανάψει κάρβουνα στο κεραμίδι, να κάψει λιβάνι και να το περιφέρει παντού θυμιατίζοντας απ το ταβάνι μέχρι το κατώι. Πού και πού όμως, όταν έλειπε στις δουλειές του, στα κτήματα ή, τελευταία, στις ανασκαφές της γαλλικής αρχαιολογικής ομάδας του Φελίξ Σαρτιώ, η νενέ Αννίκα έπινε κανένα ρακί, ερχόταν στα ντουζένια της κι έπιανε τους τουρκικούς μανέδες της που ράιζαν φυλλοκάρδια. Τα γλυκά, καλοκαιρινά αποσπερνά που ο κόλπος της Φώκαιας φλόγωνε σαν λιωμένο σίδερο σε καλούπι, η νενέ έσερνε το σκαμνάκι της κάτω απ τις δυο συκιές, όμοιες με κείνες που είχε το σπίτι της στη Σύλλη, ρουφούσε το ρακί με τη μουλιασμένη καυτερή πιπεριά ή το τσάι με τον παπαρουνόσπορο καταπώς το συνήθιζαν στα μέρη της, κι έβγανε από μέσα της όλο τον σεβντά κι όλη τη νοσταλγία που τσιτσίριζαν την ψυχή της.

14 20 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Τ αναστενάγματα και τα τσακίσματά της για τον σεβνταλή μα αδικοχαμένο Μεμό απλώνονταν στον μαχαλά του Μικρού Γιαλού και σ ολάκερη τη Φώκαια, στράτες και καλντερίμια γιόμιζαν με την κελαρυστή φωνή της, στήθη έσφιγγαν, μάτια βούρκωναν, στεναγμοί φτερούγιζαν. Σμάρι τα ιτς ογλάνια μαζώνονταν σκυμμένα πίσω απ τον πέτρινο φράχτη του σπιτιού κι άκουγαν μερωμένα σαν αρνάκια, οι γυναίκες των θαλασσοδαρμένων βλεφάριζαν δακρυσμένες κοιτώντας το πέλαγος, οι χανούμισσες παρατούσαν γουδιά και χαβανόχερα και σήκωναν τους φερετζέδες να ξεμανταλώσουν τους αναστεναγμούς τους κι οι ταβερνιάρηδες στα κρασοπουλειά του λιμανιού έτριβαν τα χέρια τους για τα κανάτια που άδειαζαν στο άψε σβήσε. Μέχρι κι οι ψαλτάδες της κοντινής Αγίας Ειρήνης έφταναν στην αυλή και στέκονταν στο κατώφλι συνεπαρμένοι, ακούγοντάς τη να τραγουδάει μανέδες και γκαζέλια που πατούσαν απάνω στις ίδιες βυζαντινές κλίμακες που πατούσαν κι εκείνοι όταν έψελναν στον ναό. Απ τις φασκιές της ακόμη τον Χριστό προσκυνούσε η κυρα-αννίκα και στην Παναγιά απόθετε κάθε βάρος φορτωμένο στην καρδιά της, ίσα με δέκα σταυροκοπήματα έκαμε καθημερινά το δίχως άλλο, αμά η λαλιά της πιότερο τουρκική ήταν, έτσι το συνήθιζαν οι χριστιανοί στα μέρη της, στη Σύλλη κοντά στην Κόνια, κι ας είχε το χωριό τους σαράντα εκκλησιές και μοναστήρια λαξευμένα στους βράχους κι ας χαντάκωναν κιτρινισμένες γαλανόλευκες και ξεραμένα βάγια στους πάτους των σεντουκιών τους. Τον δάσκαλο του σχολείου της Σύλλης που βαστούσε από την Καππαδοκία και μιλούσε φαρσί ρωμαίικα και τουρκικά, αυτόν αγγάρεψε ο Αριστείδης Παπάζογλου για να καταφέρει να συνεννοηθεί μαζί της όταν πήγε να γυρέψει το χέρι της Καλλιοπίτσας της, να τη στεφανωθεί και ταίρι του να την κάμει. Τριάντα χρόνων μεστωμένος άντρας ήταν τότε, μα φαμε-

15 ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ 21 λιά δεν είχε, μήτε παιδιά και σκυλιά να τον βαστάνε δεμένο και ζωσμένο, έτσι δούλευε με καλά μιστά στην εγγλέζικη εταιρεία Οριένταλ Κάρπετς και ταξίδευε συνεχώς στην Κόνια και την Καισάρεια για να διαλέγει τα καλύτερα χαλιά από τα πιο φίνα τιφτίκια, τα ξακουστά, μεταξένια μαλλιά της Ανατολής. Σε κάποιο από αυτά τα ταξίδια είχε ανταμώσει τη μέλλουσα σύζυγό του, όταν πήγε να προσκυνήσει και ν ανάψει το κερί του στο βυζαντινό και θαυματουργό μοναστήρι του Αγίου Χαρίτωνα, το σπουδαιότερο από τα χριστιανικά σεβάσματα σ ολόκληρο το σαντζάκι της Κόνιας. Εκεί, στο Ακ μαναστίρ, στο λευκό μοναστήρι καταπώς το ονομάτιζαν ευλαβικά οι Μεβλεβήδες μουσουλμάνοι, εκεί συνάντησε πρώτη φορά τη δεκαοχτάχρονη Καλλιόπη, μοναχοπαίδι της χήρας Αννίκας που ο άντρας της είχε χαθεί στα λατομεία του Τεκελί Νταγ όταν η μικρή ήταν μόλις πέντε χρόνων. Θαμπώθηκε απ τη χάρη της και την κορμοστασιά της, απ τα στιλπνά, εβένινα μαλλιά και τα χρυσοπράσινα ανατολίτικα μάτια της, μα δεν την πλησίασε αμέσως, μόν έκατσε και τη ζύγιζε από μακριά καθώς άναβε το κεράκι της, ακροφιλούσε τον σκαλισμένο πέτρινο σταυρό και λύγιζε τη μέση της για να μπει στο υπόσκαφο μοναστήρι. Λίγες μέρες αργότερα την αντάμωσε πάλι σε κάποιο από τα φημισμένα ταπητουργεία της κοινότητος Σύλλης, σκυμμένη μπρος στον αργαλειό της, απορροφημένη και συγκεντρωμένη, να υφαίνει κάποιο απ τα περίφημα κονιαλίδικα χαλιά. Παρέτεινε ωσαύτως την παραμονή του στην κωμόπολη για μία εβδομάδα ντεμέκ να διαλέξει σχέδια και να κλείσει παραγγελίες, το μόνο που διάλεξε όμως ήταν την Καλλιόπη για κυρά του, τα περίτεχνα αραβουργήματα και τα μοτίφια των χαλιών, διάσημα όχι μόνο στη Μικρασία μα και σ όλη την Ευρώπη, δεν έπιαναν έναν παρά μπρος στα αμυγδαλωτά της μάτια και στα σαρκωμένα της χείλη που τον ζούρλαναν.

16 22 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Επιστρέφοντας από τη Σινασό, το Προκόπι και το Μιστί, έκανε μία παράκαμψη και αποφασισμένος αρίβαρε ξανά στη Σύλλη. Κοντολογίς, μέσα σε μόλις δέκα μέρες, τα μίλησαν με τη μάνα της, τα ταίριαξαν κι έδωσαν λόγους. Τα επίσημα αρραβωνιάσματα έγιναν στο επόμενο ταξίδι, η κυρα-αννίκα, με τα χέρια μαγκωμένα και τα δάχτυλα αγκυλωμένα από τα ατελείωτα χρόνια στο υφάδι και το στημόνι, δέχτηκε μεμιάς την πρόταση του καλοπιασμένου Αριστείδη Παπάζογλου για να γλιτώσει εκείνα της μοναχοκόρης της από όμοια, σακατλίδικη μοίρα. Η καρδιά της έχασε δυο χτύπους σαν έμαθε πως θα εγκατέλειπαν διά παντός το χωριό τους και την Κόνια για να εγκατασταθούν στον παράλιο, μακρινό τόπο του γαμπρού, μα η Αννίκα ήταν οπαδός των ρήσεων του Χότζα κι έτσι καταλάβαινε πως έπρεπε να θυσιάσει τα γένια της για να σώσει το κεφάλι της. Από τη Σύλλη τής έμειναν τα τουρκικά τραγούδια που κουβαλούσε σφαλισμένα στον μπόγο της καρδιάς της κι ένα πήλινο γαστρί απ τα φημισμένα του Καρνά μαχαλεσί, γιομάτο με το κοκκινωπό χώμα της πατρίδας της και τα κοκαλάκια του αντρός της. Λίγο πριν από το γύρισμα του αιώνα γίνηκαν και τα στεφανώματα στη Φώκαια, στον μεγάλο ναό της Αγίας Ειρήνης που υψωνόταν περήφανα στο κέντρο της πόλης κι ο σταυρός του διακρινόταν τις καθαρές μέρες μέχρι τ αντικρινά παράλια του Καραμπουρνού. Δυο μερόνυχτα βάσταξαν τα γλεντοκόπια, φωτιά πήραν τα βιολιά, τα ούτια και τα τουμπελέκια, οι παιχνιδιατόροι* δεν έκλεισαν μάτι κι έκαμαν σιρμαγιά ίση με δέκα πανηγύρια. Το καινούργιο σπίτι που είχε φροντίσει με τις πολύχρονες οικονομίες του να χτίσει ο Αριστείδης στον καλύτερο μαχαλά της πόλης, αφού γαμπρός χωρίς έτοιμο δικό του σπίτι λίγο πά- * Οργανοπαίκτες.

17 ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ 23 νω από κατσίβελος λογαριαζόταν, άνοιξε θριαμβευτικά τις πόρτες του και τα κεπέγκια του να υποδεχτεί το νιόνυφο ζευγάρι. Μαζί με τη νενέ Αννίκα, φυσικά, που δεν μπορούσαν να την παραπετάξουν στον ξένο τόπο ολομόναχη. «Χαϊρλί ολσούν Ιγί γιαβρού» είπε η νενέ κάνοντας το πρώτο βήμα της στο κεφαλόσκαλο της μεγάλης διπλής πόρτας, στο πλάι του σπιτιού. Δεύτερο δεν πρόκανε να σταυρώσει. Μπρος της υψώθηκε σαν ντουβάρι ο βλοσυρός Αριστείδης και της έκοψε τη φόρα. «Μέσα δεν μπαίνεις άμα μιλάς έτσι», της είπε κοφτά. «Καλοτυχία και καλούς απογόνους μάς ευχήθηκε, Αρίστο μου Δεν το κατάλαβες; Μπα σε καλό σου» πάσχισε να του καλαφατίσει το αγρίεμα η Καλλιόπη. Ο Αρίστος της όμως δεν ήταν βάρκα που σήκωνε καλαφάτισμα. «Μήτε το κατάλαβα, μήτε πρόκειται να το καταλάβω ποτέ». «Όλο με φεταήδες* μιλάς και δεν καταλαβαίνεις τα τούρκικα, μπρε;» απόρησε ειλικρινά η νενέ Αννίκα. «Αυτά είναι στη δουλειά. Όταν διαβαίνω το κατώφλι του σπιτιού μου τα λησμονάω. Εδώ μέσα θα μιλάμε μόνο ελληνικά», της είπε τελεσίδικα. «Δεν ξέρω πολλά ρωμαίικα, σκολειό και δάσκαλο Ρωμιό δεν είχαμε στη Σύλλη όταν ήμανε μικρή. Τα τούρκικα έχω μαθημένα, ρωμαίικα λίγα ξέρω. Μπενί αφέτ, σχώρα με» «Λίγα ξέρεις, λίγα θα λες τότε», της αποκρίθηκε τελεσίδικα ο γαμπρός της και τη ρώτησε αγριωπά για μία και τελευταία φορά στα τουρκικά. «Ταμάμ;» * Τοπικοί αξιωματούχοι εν γένει. Συνήθως ονοματίζονταν έτσι ο καϊμακάμης (ο πολιτικός διοικητής), ο κομισέρης (ο αστυνομικός διοικητής), ο μουδίρης (ο διευθυντής υπηρεσιών), ο καδής, ο μουφτής, αλλά και κάποιοι μουσουλμάνοι με ικανή περιουσία και επιρροή.

18 24 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Άμα ήθελε ας του έλεγε όχι. Ήταν ικανός στο σοκάκι να την αφήσει μαζί με τα χαϊβάνια του μαχαλά. Ή να τη φορτώσει στον καινούργιο σιδηρόδρομο της Βαγδάτης που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί και να την ξαποστείλει πίσω στην Κόνια. Πάντως ο ίδιος μήτε στην Κόνια ταξίδεψε ξανά, μήτε στην Καππαδοκία. Από την ώρα που παντρεύτηκε κι έστησε σπιτικό, η φαμελιά του γίνηκε πρώτη του προτεραιότητα. Άμεση κι επιτακτική, μάλιστα, αφού άργησε να στεφανωθεί και καιρό για χάσιμο δεν είχε. Από τη στιγμή ακόμη που έριξε την πρώτη πέτρα στα θεμέλια του σπιτιού, στον νου του καμπάνιζαν τα παιδικά γέλια που θα γιόμιζαν τις κάμαρές του και θα γλύκαιναν την ψυχή του. Τουρκική ξετουρκική η ευχή της Αννίκας έπιασε γερά. Πριν ακόμη συμπληρωθεί χρόνος, η Καλλιοπίτσα φούσκωσε σαν μπουρέκι και σε οχτώ μήνες έφτασε το πρώτο απ τα παιδιά που ορεγόταν και λαχταρούσε τόσο παράφορα ο Αριστείδης. Μήτε η αγωνία της πρόωρης γέννας μήτε το φύλο του μωρού στάθηκαν ικανά να μετριάσουν τη χαρά του, σαν ήλιος αυγουστιάτικος έλαμπε μετά τα γεννητούρια της μπεμπέκας του και μια βδομάδα κερνούσε αράδα Έλληνες, Τούρκους και Φραντσέζους. Στην επόμενη γέννα όμως, μόλις δυο χρόνια αργότερα, ο ήλιος γίνηκε γεναριάτικος, με αχτίδες ασθενικές που δεν μπορούσαν να θερμάνουν τις κρυάδες της στενοχώριας και του φόβου που ριγούσαν την ψυχή του. Δεν έφταιγε η απογοήτευση που το μπεμπέκι ήταν πάλι θηλυκό, ήταν αποφασισμένος να συνεχίσουν χρόνια και ζαμάνια μέχρι να έρθει το πολυπόθητο σερνικό που θα διαιώνιζε το όνομά του και θα έμενε στο ποδάρι του, αφέντης στο έχειν του. Έφταιγε που το μωρό έφτασε κούτσα κούτσα σε τούτο τον ντουνιά. Το αριστερό του ποδαράκι ήταν κομμάτι τσουρούτικο, το ίδιο και το χέρι, και τα δυο μισή πιθαμή κοντύτερα απ τα δεξιά.

19 ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ 25 «Μπορεί να θρέψουν και να καρδαμώσουν στο μεγάλωμα», πάσχισε ν απαλύνει τη στενοχώρια και την αγωνία του η μαμή, «μπορεί να τεντώσουν με τον καιρό» «Και τι είναι να τεντώσουν; Βρακολάστιχα;» απόρησε ο Αριστείδης τσιτωμένος και την κοίταξε σαν ζητιάνα που ξεστομίζει κάλπικα παινέματα για να μη χάσει το μπαχτσίσι. «Το μωρό βγήκε σακάτικο, ανάθεμα την τύχη μου». «Τόσα μπεμπέκια ξεγέννησα, έχω αντικρίσει κι άλλες φορές να στρώνουν τέτοια κουσούρια», επέμεινε η μαμή με σιγουράδα. Παρά τη σιγουράδα της, το δίκιο το είχε ο Αριστείδης. Όσο τράνευε η δεύτερη κόρη του, τόσο χειρότερο γινόταν το κουσούρι της παρά τα τάματα και τις λαμπάδες που άναβε στην Αγία Ειρήνη. Σαν γυρνούσε απ τα κτήματά του στο Παγαράσι ή απ τις άλλες του δουλειές κι αντίκριζε το μωρό, η καρδιά του βούλιαζε απ τη θλίψη κι ο νους του ανταριαζόταν απ την ανησυχία για τη ζωή που καρτερούσε την κουσουρλίδικη θυγατέρα του. Συνεπής όμως στις αποφάσεις του κι ακατάβλητος απ το χτύπημα της μοίρας, συνέχισε τις προσπάθειες για απόκτηση αρσενικού απογόνου φέρνοντας καλού κακού και προκαταβολικά τον παπά για ευχέλαιο στο σπίτι. Μόλις η Καλλιόπη του φούσκωσε για τρίτη φορά, αγγάρεψε καϊκτσή και πήγε στα Βουρλά ν ανάψει λαμπάδα και να προσευχηθεί στο φημισμένο για τα θαύματά του εικόνισμα της Παναγιάς Βουρλιώτισσας, γερό να φανερώσει το μπεμπέκι που καρτερούσαν κι άμα η χάρη Της θέλει, να είναι και σερνικό για να έχει κι αυτός κάπου ν ακουμπήσει και να στηριχτεί αφού με τόσα θηλυκά στο σπίτι θα γονάτιζε, αν δε λωλαινόταν πρώτα. Το εικόνισμα δικαίωσε τη θαυματουργή του φήμη στο ακέραιο. Αρχής γενομένης από το 1899 που αρίβαρε πρώτη η Αννιώ, κάθε δυο χρόνια ξεφουρνιζόταν κι ένα μπεμπέκι στο σπίτι

20 26 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ του Παπάζογλου. Την πρώτη χρονιά του νέου αιώνα ήρθε η κουσουρλού Ευφροσύνη, που όλοι τη φωνάζαν Φροσούλα, και το 1903, επιτέλους, εμφανίστηκε και το πολυπόθητο αγόρι που κατέφθασε ολόγερο και καρδαμωμένο, πάνω από τρεις οκάδες έδειξε το καντάρι. «Είδιες, μπρε μανισιάρη! Ήρτε και μια τσουτσού στο σπίτι σας!» φώναξε κεφλίδικα η μαμή μετά τα συχαρίκια στον Αριστείδη, αναμένοντας, δικαίως, ευχαριστίες και μπαχτσίσια. «Σάμπως κι η μια που είχαμε μέχρι τα τώρα δε μας έφτανε» μουρμούρισε μέσ απ τα λειψά της δόντια η νενέ Αννίκα που ακόμη, τόσα χρόνια μετά, δυσκολευόταν με τα ρωμαίικα και συχνά πυκνά έβανε φράχτη στο στόμα της απ την απαγόρευση του γαμπρού της. «Γιατί είπες τέτοια στραβιά κουβέντα;» τη ρώτησε ο Αριστείδης που είχε καμηλιέρικο χούι, μήτε ψίχουλο άφηνε να πέσει κάτω μήτε το λησμονούσε. «Η πιο όμορφη στιγμή και τη χαλνάς;» «Τόσα χρόνια μισάνοιχτο στόμα έχω απ το χούι σου, μπρε Και χαϊβάνι να ήμανε, το λουρί θα με το έβγαζες πια». «Για τα τούρκικα λες, ε;» ρώτησε ο γαμπρός της, μα πρώτη φορά ο λόγος του μήτε πείσμα είχε μήτε στανιό, μερωμένος και μεταμελημένος ακούστηκε. «Η καρδιά μετράει στον άνθρωπο, όχι η λαλιά. Κι η δικιά μου η καρδιά πιο χριστιανική και πιο ελληνική είναι απ την εδική σου κι ας μιλάς φαρσί τα ρωμαίικα», μουρμούρισε μερωμένα κι η πεθερά του. «Καλά Σαν είναι έτσι» «Έτσι είναι!» βρήκε ευκαιρία η Αννίκα να περάσει τη σαΐτα τώρα που βρήκε λάσκα τον αργαλειό. «Καλά Λέγε ό,τι θες και μίλα όπως ευκολύνεσαι, ακόμη και τούρκικα» «Αλήθεια λες, μπρε;»

21 ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ 27 «Αλήθεια», της είπε ο Αριστείδης και σηκώθηκε απ το μιντέρι να καληνυχτίσει για τρίτη απανωτή φορά γυναίκα και γιο, να σιγουρευτεί για το θαύμα. «Αλλά θα τα μιλάς μόνο όταν εγώ λείπω από το σπίτι». Από την επομένη της γέννας του αγοριού, Προκόπη τον ονόμασε συμβολικά ο Αριστείδης μια κι είχε φουσκωμένα πανιά και όνειρα για τον μοναχογιό του, αρχίνησαν τα λαλήματα στην αυλή του σπιτιού του. Παρεκτός από τον Μεμό που είχε συχνά πυκνά την τιμητική του, ακούγονταν τακτικά το παιχνιδιάρικο Χάρμαν Γέρι και το σεβνταλίδικο Κονιαλί, αλλά και μανέδες χωρίς λόγια, με τσακίσματα κι αναστεναγμούς που ξεσήκωναν τα φυλλοκάρδια όπως οι φθινοπωριάτικοι άνεμοι σβαρνίζουν τα ξερά φύλλα απ τα καλντερίμια. Πάντα εκείνα τ αποσπερνά, δίπλα στο σκαμνί με το ατλαζένιο μαξιλάρι όπου καθόταν η νενέ Αννίκα για να βγάνει τα περιπαθή της τραγουδίσματα, στρωνόταν και η λατρεμένη εγγόνα που έφερε το όνομά της. Σαν αριστερός ψάλτης που βαστάει το ίσο, σαν ψέλλισμα βιολιού από μακριά, σαν κελάηδημα αηδονιού μες σε νυχτιάτικη καταιγίδα, η φωνούλα της μικρής Αννιώς συνόδευε τη γιαγιά της, τα τσακίσματα, τα ψηλώματα και τα βυθίσματά της στους ανατολίτικους σκοπούς. Απ τους στεναγμούς της πολλές φορές ένιωθε η μικρή το άγουρο στήθος της να φουσκώνει σαν χείμαρρος Νοέμβρη μήνα, να την πλημμυρίζει ολόκληρη και να μουσκεύει τα τσακίρικα μάτια που κληρονόμησε απ τη μάνα της, στο χρώμα της άγουρης ελιάς. Εκείνα τ αποσπερνά των σπαρακτικών τραγουδιών ακολουθούσαν ξενύχτια στην κάμαρα της νενέ Αννίκας, καθώς η μικρή γλιστρούσε στον οντά της μόλις άκουγε το ροχαλητό του πατέρα της από το μεγάλο υπνοδωμάτιο. Χωνόταν στην τροφαντή αγκάλη της γιαγιάς της που μοσχομύριζε πασχαλιές την άνοιξη, φούλια το καλοκαίρι και γαρίφαλο όλο τον χρόνο

22 28 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ απ τα μοσχοκάρφια που έριχνε στο τσάι της. Τότε της γύρευε αντί για παραμύθια να της εξομολογηθεί τις ιστορίες πίσω απ τα δακρυσμένα τραγούδια και να της εξηγήσει τις άγνωστες, τουρκικές λέξεις που έβγαιναν απ τα χείλη της. Νύχτα τη νύχτα οι λέξεις έγιναν φράσεις, οι φράσεις γινήκαν διηγήσεις κι οι διηγήσεις κανονικό κουβεντολόι. Πριν ακόμη η Αννιώ τελειώσει το μικρό παρθεναγωγείο της Φώκαιας, μιλούσε τα τουρκικά όπως και τα ελληνικά, σάμπως και τα είχε διδαχτεί σε κάποιον μεντρεσέ. Μα αυτό ο Αριστείδης Παπάζογλου δεν το έμαθε ποτέ, ειδαλλιώς η εξαμελής οικογένειά του θα γινόταν τετραμελής στο πιτς φιτίλι, γιαγιά κι εγγόνα θα κρεμιόνταν από τη μαρμαροκολόνα της καμαρόπορτας σαν σφαχτάρια σε τσιγκέλι χασαπιού. Σιγά σιγά, μεγαλώνοντας, καθώς η μικρή Αννιώ άρχισε ν ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω της, οι μανέδες έγιναν συνοδοιπόροι και σύντροφοί της, τους μουρμούριζε σκαρφαλώνοντας στο ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου για να χαζέψει το γαλάζιο του πελάου που ανοιγόταν μπρος της, τους σιγοτραγουδούσε όταν έτρεχε στα μεστωμένα σταροχώραφα με απλωμένα χέρια για να νιώθει τα στάχυα να της χαϊδεύουν τις φούχτες, τα ψιθύριζε όταν έστηνε παγίδες για αγριοπερίστερα στα χαλάσματα του κάστρου, τα γλυκολαλούσε όταν χωνόταν κρυφά στη «Γιουνούς»*, την ψαρόβαρκα του ντελή Χασάνη, για να τον ευχαριστήσει. Ξανοίγονταν προς τη μεριά του Χαϊρσίζ αντά, της νησίδας στην μπούκα του όρμου της Φώκαιας, εκείνος στη λαγουδέρα κι αυτή ξαπλωμένη μπρούμυτα στην πλώρη, με τα χέρια της κρεμασμένα να σκίζουν τα νερά. Κι ύστερα, σαν έφταναν στο νησάκι, ώρες σεργιανούσε θαυμάζοντας τα βότσαλα του βυθού, τα πιο χρωματιστά που είχε αντικρίσει στα * Δελφίνι.

23 ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ 29 τριγυρίσματά της από τα Δεδελέρια στα νότια, μέχρι το βορινό Μερσινάκι. Σ αυτές τις θάλασσες τις γαλανές, ο ντελή Χασάν τής είχε μάθει να κολυμπάει σαν αφρόψαρο, ώρες ολόκληρες μπορούσε να χάνεται στο νερό, ποτέ δε βαριόταν και σπάνια κουραζόταν. Ίσως οι προσευχές του Αριστείδη παράπιασαν ή ίσως ήταν απλώς το κισμέτι καταπώς ακράδαντα πίστευε η νενέ Αννίκα, πάντως θυγατέρα απόκτησε πρώτη πρώτη, αλλά αγοροκόριτσο του βγήκε στο τέλος. Γιατί η Αννιώ έκρυβε μέσα της χαρίσματα που δήθεν τάχα μόνο τα σερνικά διαθέτουν: τσαγανό, αντοχή, πεισμονή και θαρρεσιά που συχνά πυκνά γινόταν αποκοτιά. Όχι πως όλα τούτα διακρίνονταν με το μάτι. Απ όξω της γυναίκα σωστή έδειχνε απ τα δώδεκά της ακόμη, η ανατολίτικη κληρονομιά απ τη μάνα και τη νενέ της πλούτισε το κορμί της με γεμίσματα και πιασίματα που έδεναν αρμονικά με τα στιλπνά μαλλιά και τα χρυσοπράσινα μάτια της. Όποια θηλυκά χαρίσματα υπήρχαν για να γουρλώσουν μάτι σερνικό τα είχε απάνω της μαζωμένα η Αννιώ κλέβοντας κι όσα αναλογούσαν στην επόμενη θυγατέρα. Γιατί δεν ήταν μόνο το πόδι και το χέρι της Φροσούλας που έμειναν ατροφικά και λειψά, ήταν και το πρόσωπό της που έδειχνε σαν άτεχνη παιδική ζωγραφιά, αυτιά, φρύδια, μύτη και χείλια όπως όπως και τσαπατσούλικα βαλμένα, δίχως χάρη κι ομορφάδα. Τα μαλλιά της πάντα θαμπά ήταν και φαίνονταν σαν καψαλισμένα όσο κι αν τα έλουζε τακτικά και τα μπλάστρωνε με πομάδες, η ψιλή φωνή της θύμιζε μπεμπέκι ακόμη κι όταν πέρασε τα δώδεκα, το κορμί της τίποτα δεν πήρε πεσκέσι απ τη χάρη και τη θηλυκότητα της μάνας της. Σε όλο το άχαρο σουλούπι της, μόνο τα μάτια της ξεχώριζαν. Τεράστια, στιλπνά κι ολόμαυρα, άστραφταν σαν γυαλισμένοι οψιδιανοί κι όλο το πρόσωπό της γιόμιζαν, σε κοιτούσαν

24 30 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ και σε καθήλωναν, σε κατάπιναν ολόκληρο. Λες και τη στερνή στιγμή της φτιάξης της, ο Πλάστης λυπήθηκε την τρυφερή ψυχούλα της κι έκαμε ένα τελευταίο μερχαμέτι*, για να μην τη στείλει εντελώς ξαρμάτωτη σε τούτο τον μπαμπέσικο ντουνιά. Αν τους μεγάλους ανθρώπους τους υποχρέωνε και τους φιλοτιμούσε το βλέμμα της που έδειχνε πάντα ευγενικό και τρυφερό, τα μικρά παιδιά τα αλυσόδενε θαρρείς και γίνονταν αρνάκια που βέλαζαν υπάκουα δίπλα της. Εύκολα έβανε στην αράδα όχι μόνο τα μωρά και τα νήπια που θεωρούνταν του Θεού, μα και τα ζουλάπια του διαόλου που δεν έπαιρναν μήτε από τιμωρίες μήτε από δαρμούς, ιδίως αυτά τα τελευταία τα συμμάζωνε και τα συμμόρφωνε θαρρείς και τα υπνώτιζε. Οι τσιρίδες τους κόβονταν μαχαίρι με μια της ματιά, τα κλάματα κι οι γκρίνιες έπαυαν λες και βγήκε σουλτανικό φιρμάνι, τα στοματάκια τους άνοιγαν κι αδιαμαρτύρητα κατάπιναν κουταλιές αλεσμένα ζαρζαβάτια και ολόκληρους μαστραπάδες γάλατα. Η φήμη της μαγγανεύτριας των μωρών είχε απλωθεί μέσα σε λίγους μήνες σ ολάκερη την πολιτεία και σκοτωμός γινόταν απ τις μικρομάνες ποια θα τη φωνάξει σπίτι της και ποια θα την αγκαζάρει με το αζημίωτο για να κάμει χωρίς έγνοια την πλύση ή το ραχάτι της, ανάλογα το έχειν της. Κάθε τρεις και λίγο έφταναν δουλικά απ τα πλουσιόσπιτα της Φώκαιας για να τη φωνάξουν να φροντίσει τα μικρά τους, όχι μόνο απ τα ρωμαίικα που ήταν και τα περισσότερα στην πόλη, μα κι απ τα φραντσέζικα των αρχαιολόγων και του αλατιού, ακόμη κι απ τα κονάκια των φεταήδων, του καϊμακάμη και του κομισέρη, που ήταν αλλόθρησκοι. Το καλοκαίρι που τελείωσε το μικρό παρθεναγωγείο, δε, έφτασε μέχρι κι απ τη Σμύρνη άνθρωπος να τη γυρέψει για λογαριασμό του αφεντι- * Φιλευσπλαχνία.

25 ΜΙΚΡΑΣΙΑ. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ 31 κού του, του μπανκέρη Σουρμελή, που είχε σπίτι δίπατο στην Μπελλαβίστα καρσί στη θάλασσα, ως τα κει είχε φτάσει η φήμη της. Έναν άνθρωπο μονάχα δεν μπορούσε να κάμει ζάφτι η Φρόσω, τη μεγάλη αδελφή της. Αδιαπέραστη από τη ματιά της η Αννιώ, μοσχόμαγκας με φουστάνια, έκαμε πάντα εκείνη κουμάντο στα αδέλφια της κι έβγανε φετφάδες που έπρεπε όλοι να τηρούν κατά γράμμα. Ο Προκοπάκης με κοντοπαντέλονα ήταν ακόμη και υπάκουε πρόθυμα στη μεγάλη αδελφή του που θεωρούσε δεύτερη μάνα, μα κι η Φροσούλα σάμπως κι έχανε τις μαγικές της ικανότητες, έριχνε χαμηλά τη ματιά της κι άφηνε οικειοθελώς τα χαλινά στα χέρια της μεγαλύτερης. Αγάπη τρανή, αδυναμία τρελή κι εμπιστοσύνη απαρασάλευτη είχε η Φρόσω στην Αννιώ, σαν κουτάβι έτρεχε στο κατόπι της από τότε ακόμη που μπουσουλούσε. Ούτε τόσο δα φιντάνι ζήλιας δεν είχε κακοφυτρώσει μέσα της για τις ομορφάδες της μεγάλης αδελφής της, ούτε μια φθονερή κουβέντα δεν είχαν ξεστομίσει τα χείλη της, ούτε ένας αναστεναγμός για το κρίμα και το άδικο σαν στήνονταν η μια δίπλα στην άλλη τις Κυριακές να στολιστούν για την εκκλησιά και το ζύγι έγερνε μονόπαντα. Τουναντίον, περήφανη ήταν η Φροσούλα κι όλο κρυφά την έφτυνε την Αννιώ τους, τα καλύτερα της ευχόταν κι ανησυχούσε διαρκώς μήπως και την τυλίξει πρόωρα κανένας γιαβουκλούς*, την κλέψει και τη χάσουν. Όταν την κοιτούσε, άλλοτε φανερά κι άλλοτε παραμονεύοντας κρυφά καθώς φτιασιδωνόταν και σενιαριζόταν για κάποια απ τα συχνά ξεπορτίσματά της, τα μαύρα μάτια της κάρβουνα στη θράκα έμοιαζαν κι άναβαν ολόφωτα, το αμαστόρευτο και μπατάλικο πρόσωπό της θαρρείς περιχυμένο με σερμπέτι έμοιαζε. * Αγαπητικός.

26 32 ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ Έτσι το θυμάμαι το πρόσωπο της Φροσούλας μας, αυτή η γλύκα της μου έχει μείνει, όλα τ αποδέλοιπα, όσα γινήκαν στον αφανισμό της Φώκαιας εκείνο το μαύρο μερόνυχτο, η σφίξη της αγωνίας και το τάνυσμα του φόβου στον γιαλό, το απελπισμένο της βλέμμα, το κλάμα της το ατελείωτο που της μπλάβιζε και της ασχήμαινε τα μάτια, όλα τα έχω λησμονήσει, από τη μνήμη μου θαρρείς με βρεμένο σφουγγάρι έχουν σβηστεί. Ακόμη θυμάμαι τα λόγια της μάνας μας, καθώς βγαίναμε από το σπίτι κάθιδρες, λαχανιασμένες κι αλαφιασμένες ακούγοντας τα ουρλιαχτά και τις μπαταριές γύρω μας. Η μαντίλα της πεσμένη απ την κεφαλή και σκαλωμένη στον μουσκεμένο λαιμό της καθώς έσφιγγε τον Προκοπάκη μας στην αγκαλιά της, ένα πόδι της ποδεμένο και το άλλο ξεκάλτσωτο, βουλιαγμένα τα μάτια και τα χείλια της σκασμένα ήταν, παρά τούτο καθαρά, ολοκάθαρα, είχαν προφέρει την παράκλησή της: «Την αδελφή σου, Αννούλα μου, τη Φροσούλα μας, και τα μάτια σου, τώρα δε μας κυνηγάνε μπεμπέκια να μπορεί μονάχη της να τα μερεύει, θεριά μάς κυνηγάνε. Τη Φροσούλα μας και τα μάτια σου!» Αυτό έκαμα, όσο βάσταξα κι όσο άντεξα, τα μάτια μου γινήκαν μάτια της, τα χέρια μου γινήκαν χέρια της, δυο κορμιά με μια καρδιά πάλεψα να μας κάμω, αμά και πάλι, λίγη στάθηκα. Σχώρα με, μάνα, σχώρα με

27 Αχ αμάν αμάν, σεκερίμ αμάν Αυτό το παθιάρικο, ερωτικό τραγούδι έρχεται στα χείλη μου καθώς η λεπίδα χαρακώνει το λαρύγγι μου. Το μαυριδερό, λιγδιασμένο χέρι του τσέτη που την κρατάει φέρνει τις τουρκικές λέξεις στον νου μου. Παντού γύρω μου νιώθω τον αχό της λυσσασμένης Τουρκιάς κι ακούω βλαστήμιες για τους γκιαούρηδες. Βάι βάι, ζαβαλίμ βάι Το ερωτικό τραγούδι γίνεται σπαρακτικό μοιρολόι καθώς η τραχιά, σερνική φωνή πίσω μου με προστάζει να κάνω την προσευχή μου. Καταπώς λένε, η ζωή μου όλη διαβαίνει μπρος απ τα σφαλισμένα βλέφαρά μου. Το σπίτι μας στη Φώκαια, η σφαγή κι ο καταδιωγμός, το φραγκομονάστηρο και το σκλαβοπάζαρο, το καφέ σαντάν και το μπορντέλο της κιορ Ταρούς, το καφέ αμάν κι ο Νεντίμ πασάς, η σκλαβιά κι η λευτεριά, η Σμύρνη, η Κόνια, η Καππαδοκία, το Αϊβαλί, το Αϊδίνι. Κι ο Γιάννος μου που με κοιτά κατάβαθα, με μάτια βουρκωμένα. Εγώ όμως δε βουρκώνω τώρα, δεν προσεύχομαι, δεν ικετεύω. Στέκω απλώς και καρτεράω, καθώς το μαχαίρι του ματώνει τον λαιμό μου. Από φοβέρες έχω χορτάσει πια, λίγα τα χρόνια μου, αμά πολλές φορές ανταμώθηκα καρσί καρσί με τον χάρο. Εγώ, η Αννιώ, η Αννέτ, η Αϊνούρ, η Άννα Παπάζογλου. Eκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ KΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ: ΑΥ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Σ Μ Υ Θ Ι Σ Τ Ο Ρ Η Μ Α

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φιστίκιος ο Αιγινήτης (Βιβλίο Α ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάνος Γαβράς ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαργαρίτα Ζεβελάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Θα σε γαργαλήσω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 5-6 ΕΤ Παναγιώτα Πλησή EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός την οικογένεια ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο μπαμπάς που αγαπάει η μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2) ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: RORY BRANAGAN (DETECTIVE) THE DOG SQUAD Από τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο ντετέκτιβ Ρόνι βάζει τα γέλια μπροστά στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο πάει διακοπές Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE ON HOLIDAY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στην πόλη Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE IN THE CITY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στην πόλη

Διαβάστε περισσότερα

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου.

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου. Περιλαμβάνει 100 αυτοκόλλητα Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι Σχεδιασμός και γραφή Μαθηματικά Ανακάλυψη του κόσμου Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Οι περιπέτειες του Μάικ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στο τσίρκο Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE AT THE CIRCUS Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2012 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στο

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το σπηλιανθρωπάκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Ρουσάκη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαρκ Ουάινσταϊν ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ 3 Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPTROPICA 3 THE SECRET SOCIETY Από τις Εκδόσεις Amulet Books, Νέα Υόρκη 2017 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Poptropica 3 Η μυστική κοινωνία ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μιτς

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτα Πλησή, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN

Παναγιώτα Πλησή, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τι κρατάει η µαµά; ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Παναγιώτα Πλησή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Γιώτα Κοκκόση ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Κυριακή Κάσση ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ.

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Κωστής Κωστάκης, 2017 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2017 2 Κωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Billy and the Minpins Από τις Εκδόσεις Puffin Books, Λονδίνο 2017 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Roald Dahl ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σοφία Γρηγορίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019 Ράνια Μπουμπουρή, 2019/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Διαγωνισμός φιλίας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ράνια Μπουμπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΠΩΣ N A E IΣΑ Ι ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι δυνατός ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: How to be resilient Από τις Εκδόσεις Vie Books Summersdale, Λονδίνο 2018 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου

Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου ΜΠΑΝΑΝΑ Μαριλίτα Χατζημποντόζη 2-4 ΕΤΩΝ Εικονογράφηση: Aνδριάνα Ρούσσου ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... τη μουσειακή παιδεία ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια μέρα στο μουσείο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Η αγαπημένη μου συλλογή με χριστουγεννιaτικες ιστορiες 25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Éditions Auzou, 2015 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., 2018 All rights reserved. Τυπώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δώρο γενεθλίων ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάκης Τσίτας ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Νίκος Γιαννόπουλος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:......

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... 50 μοτίβα για να χαλαρώσετε INSPIRATION JARDIN Από τις Εκδόσεις Dessain et Tolra/Larousse, Γαλλία 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΕΤΡΑΔΙΟ ANTI-STRESS ΚΗΠΟΣ Dessain et Tolra/Larousse,

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ιωάννα Μπαμπέτα 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου τη φιλία και την επίλυση διαφωνιών ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια κίτρινη καρδιά κι ένας κόκκινος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Γιώργος Κατσέλης 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Νάιμ Μόνο η αγάπη Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νάιμ Μόνο η αγάπη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Σοφία Παράσχου, Πρώτη έκδοση: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ΙSBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο γάμος του μπαμπά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σοφία Παράσχου ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μάρω Αλεξάνδρου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Åé êï íï ãñü öç óç: Νίκος Γιαννόπουλος

Åé êï íï ãñü öç óç: Νίκος Γιαννόπουλος TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το ποντίκι στη στέγη ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Σοφία Παράσχου ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Νίκος Γιαννόπουλος ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΝΑΝΑ ΠΑ Μ 2-4 ΕΤ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος την οικογένεια Ράνια Μπουμπουρή ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Τα αδέλφια μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ράνια Μπουμπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρύσα Σπυρίδωνος

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΝΑΝΑ ΠΑ Μ 2-4 ΕΤ Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΩΝ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ ΜΑ... ΓΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δε σου το δίνω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαριλίτα Χατζημποντόζη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα ένα ένα ένα 4 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο τετράδιο της πρώτης µου γραφής ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE MINDFUL Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να έχεις ενσυνείδηση ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο. Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο. Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φιστίκιος ο Αιγινίτης (Βιβλίο Β ) Αρχαία Ελλάδα, έχεις ταλέντο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάνος Γαβράς ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΑ ΓΝΩ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΓΙΑ. κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ ΑΝΑ. Θ την

ΣΙΑ ΓΝΩ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΓΙΑ. κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ ΑΝΑ. Θ την Β ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ 7-8 ΕΤ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΜΑ... ΓΙΑ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ την κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ξαδέρφη μου πριγκίπισσα Αϊρίνη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE CALM Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι ήρεμος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧ/ΣΗΣ: Ε Σ Ε Ι Σ Κ Ι Ε Μ Ε Ι Σ Π Α Ν Τ Α Σ Ε Π Α Φ Η

ΜΗΧ/ΣΗΣ: Ε Σ Ε Ι Σ Κ Ι Ε Μ Ε Ι Σ Π Α Ν Τ Α Σ Ε Π Α Φ Η Π Ω Σ NA ΛΟΡΑ ΜΙΛΝ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να χαλαρώνεις ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: How to relax Από τις Εκδόσεις Vie Books Summersdale, Λονδίνο 2018 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Laura Milne ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Copyright Φεβρουάριος 2016

Copyright Φεβρουάριος 2016 ΣΤΙΓΜΕΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ 2 Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPTROPICA 2 THE LOST EXPEDITION Από τις Εκδόσεις Amulet Books, Νέα Υόρκη 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Poptropica 2 Η χαμένη αποστολή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μιτς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι. ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ

ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι. ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ ΤΟΡΜΠΕΝ ΚΟΥΛΜΑΝ ΑΡΜσΤΡΟΝΓΚ Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι ΚΥΚΛΟφΟΡΕί σε 19 χώρεσ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ARMSTRONG DIE ABENTEUERLICHE REISE EINER MAUS ZUM MOND Από τις Εκδόσεις NordSüd, Ζυρίχη

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Τροπικός Παράδεισος. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Τροπικός Παράδεισος. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Τροπικός Παράδεισος Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα TROPICAL WONDERLAND ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΡΟΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2015 Batsford, 2015 First published in Great

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 5-6 ΕΤΩΝ. Ντάγκμαρ Γκάισλερ. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ 5-6 ΕΤΩΝ. Ντάγκμαρ Γκάισλερ. την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ντάγκμαρ Γκάισλερ 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την καθημερινή συμπεριφορά ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WANN HAB ICH EIGENTLICH GENUG? Aðü ôéò Åê äü óåéò Loewe, Μπίντλαχ 2014 ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ. Όταν ήρθαν οι γλάροι 8 ΕΤ. Γλυκερία Γκρέκου ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ.

ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ. Όταν ήρθαν οι γλάροι 8 ΕΤ. Γλυκερία Γκρέκου ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. Β Γλυκερία Γκρέκου ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ 7- Όταν ήρθαν οι γλάροι 8 ΕΤ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Έφη Κοκκινάκη τη γενναιοδωρία ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όταν ήρθαν οι γλάροι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό.

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. έξι 6 6 Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. 14 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το τετράδιο των πρώτων µου αριθµών ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος 2015

Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Ιανουάριος 2015 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η Ντανιέλα και οι Επτά Χιονάτες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ρένα Ρώσση-Ζαρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Σπύρος Γούσης ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία

650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία 650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS! Aπό τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γκριντς, ο κατεργάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίες να μου λες, όπως μου τις είπες χτες

Ιστορίες να μου λες, όπως μου τις είπες χτες Ράντγιαρντ Κίπλινγκ Ιστορίες να μου λες, όπως μου τις είπες χτες Διασκευή κειμένου: Έλι Γούλαρντ Εικονογράφηση: Μάρτα Αλτές Για την Τζες, την ξεχωριστή κόρη μου Ε. Γ. Για όλους τους φίλους, επειδή απλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος ηµόπουλος, 2017/ EÊÄÏ ÓÅÉÓ ØÕ Ï ÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞ íá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2017

Χρήστος ηµόπουλος, 2017/ EÊÄÏ ÓÅÉÓ ØÕ Ï ÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞ íá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2017 7-8 OI EYE... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι Ουφ και οι Φου ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρήστος ηµόπουλος ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Νίκος Γιαννόπουλος ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ελένη ασκαλάκη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2014 ÉSBN

Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ελένη ασκαλάκη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2014 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι αµυγδαλιές του Λευτέρη ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ελένη ασκαλάκη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ : Πωλίνα Παπανικολάου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: οµινίκη Σάνδη

Μετάφραση: οµινίκη Σάνδη ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WAR ICH AUCH IN MAMAS BAUCH? Από τις Εκδόσεις Loewe, Μπίντλαχ 2010 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ήµουν κι εγώ µέσα στην κοιλιά σου, µαµά; ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Dagmar Geisler ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Dagmar Geisler ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn nmσγqwφertyuioσδφpγρa ηsόρ ωυdf ghjργklαzxcvbnβφδγωmζq wert qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwω Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της ψerβνtyuςiopasdρfghjklzx cvbn Θεατρική διασκευή mqw e rtyuiopasdfghjklzxcvbnφ γιmλι qπςπ ζ αwωeτrtνyuτioρνμpκaλs dfghςj klzxc vλοπbnαmqwertyuiopasdf

Διαβάστε περισσότερα

Kάθριν Φράνσις. Tα πρώτα βήματα. για να νικήσεις. τη ζυγαριά

Kάθριν Φράνσις. Tα πρώτα βήματα. για να νικήσεις. τη ζυγαριά Kάθριν Φράνσις Tα πρώτα βήματα για να νικήσεις τη ζυγαριά ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: FIRST STEPS OUT OF WEIGHT PROBLEMS Aπό τις Εκδόσεις Lion Hudson plc, Οξφόρδη 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα πρώτα βήματα για να νικήσεις

Διαβάστε περισσότερα

VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, Αθήνα τηλέφωνο: web site: ekdoseis.vakxikon.

VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, Αθήνα τηλέφωνο: web site: ekdoseis.vakxikon. 2 VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλέφωνο: 210 3637867 e-mail: info@vakxikon.gr web site: ekdoseis.vakxikon.gr Τίτλος Βιβλίου: Διηγήματα Παντός Καιρού Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN

Βούλα Μάστορη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Γιαγιά στο ψυγείο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Βούλα Μάστορη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ίρις Σαµαρτζή ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μαγική Ζούγκλα. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Μαγική Ζούγκλα. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Μαγική Ζούγκλα Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μαγική Ζούγκλα Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Johanna Basford Johanna Basford, 206 All rights reserved including the right of

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα WILD SAVANNAH ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΑΓΡΙΑ ΣΑΒΑΝΑ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2016 Batsford, 2016 First published in Great Britain

Διαβάστε περισσότερα

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας Βυθός COLOUR ME MINDFUL: UNDERWATER Από τις Εκδόσεις Orion, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΒΥΘΟΣ Orion, 2015 Α.Ε., Αθήνα 2016 Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2016 ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ιωάννα Μπαµπέτα, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ιωάννα Μπαµπέτα, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η νταντά µου ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ιωάννα Μπαµπέτα ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Φωτεινή Τίκκου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ANIMAL KINGDOM A COLOURING BOOK ADVENTURE ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ANIMAL KINGDOM A COLOURING BOOK ADVENTURE ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ANIMAL KINGDOM A COLOURING BOOK ADVENTURE ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2014 Batsford, 2014 First published in Great Britain in 2014 by Batsford, An imprint of Pavillion

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2016 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2016

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2016 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2016 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η Ροζώ ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ηµήτρης Χαροκόπος

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Σφακιανάκης Βέρα Αθανασίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ο ΜΠΕΝ 5-6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΛΕΤΟΠΑΓΙΔΑ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός. την τεχνολογία ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

Μάνος Σφακιανάκης Βέρα Αθανασίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ο ΜΠΕΝ 5-6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΛΕΤΟΠΑΓΙΔΑ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός. την τεχνολογία ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Μάνος Σφακιανάκης Βέρα Αθανασίου 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Ο ΜΠΕΝ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΛΕΤΟΠΑΓΙΔΑ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός την τεχνολογία ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μπεν και η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015 2-4 :... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο φίλος µου ο ύπνος ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα