Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016"

Transcript

1 Ελλάδα Tax, R&D and Government Incentives 27 Ιουνίου 2016 Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα είναι σύντομα διαθέσιμος σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αναζητούν κρατική ενίσχυση για τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα.

2 Στις 16 Ιουνίου 2016 το Eλληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως προτάθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, υπό τον τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας», έχει ως στόχο τη δημιουργία πάνω από 11 δις ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων έως το 2023, παρέχοντας κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα με τους παρακάτω στόχους: Την εξωστρέφεια και καινοτομικότητα, Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με έμφαση στην απασχόληση εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να αναστραφεί το ρεύμα φυγής νέων επιστημόνων, την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, τη βελτίωση του τεχνολογικού επιπέδου και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την έξυπνη εξειδίκευση, την ανάπτυξη δικτύων, συνεργειών, συνεταιριστικών πρωτοβουλιών και εν γένει τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων, τις τομές και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την ενίσχυση της υγιούς και στοχευμένης επιχειρηματικότητας με ειδική έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την επανεκβιομηχάνιση της χώρας, τη μείωση (βελτίωση) του οικολογικού αποτυπώματος. Μία περίληψη των κυριότερων χαρακτηριστικών του νέου Αναπτυξιακού Νόμου παρουσιάζεται κατωτέρω. Τα κίνητρα κρατικών ενισχύσεων του νέου Νόμου περιλαμβάνουν: Φορολογική απαλλαγή Επιχορήγηση Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης Επιδότηση κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης Σταθεροποίηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου Δομή του Νόμου 4399/2016 Ποιο είναι το πλαίσιο που εγκαθιδρύεται μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου; Ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει το πλαίσιο στο οποίο βασίζονται τα καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων. Θεμέλιο του νόμου είναι ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός 651/2014 της Ε.Ε. (L 187/ ), διασφαλίζοντας έτσι την εκ των προτέρων συμβατότητα με τους κανόνες και κανονισμούς κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. Κοινοί κανόνες που βασίζονται στον γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό της Ε.Ε. 651/2014 Γενικά καθεστώτα κρατικών ενσχύσεων Ενισχύσεις καινοτομικού χαρακτήρα, συνέργειες και δικτυώσεις Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ταμεία συμμετοχών Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια Επενδύσεις μείζονος μεγέθους Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού Γενική Επιχειρηματικότητα Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ Ενισχύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για ΜΜΕ Συνέργειες και Δικτυώσεις

3 Καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων του Νόμου 4399/ Γενικές ενισχύσεις Μηχανολογικού εξοπλισμού Επιλέξιμες δαπάνες Όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων που αναφέρονται στις γενικές διατάξεις του νόμου, οι οποίες θα υλοποιήσουν οποιοδήποτε επιλέξιμο είδος επενδυτικού σχεδίου. Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων μηχανημάτων. Αγορά και εγκατάσταση μηχανημάτων όχι παλαιότερων των 7 ετών (ειδικοί όροι ισχύουν). Μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων μηχανημάτων με την υποχρέωση ότι αυτά θα περιέλθουν στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Αγορά μεταφορικών μέσων για χρήση εντός του χώρου της επιχείρησης. Φορολογική απαλλαγή μέχρι το ανώτατο όριο ενίσχυσης του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. Τα επενδυτικά σχέδια αξιολογούνται με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης. Στα επενδυτικά σχέδια θα διενεργείται διοικητικός έλεγχος, ενώ για το 20% των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα λαμβάνουν χώρα επιτόπιοι έλεγχοι επί τυχαίου δείγματος. 2. Ενισχύσεις Γενικής Επιχειρηματικότητας Επιλέξιμες δαπάνες Όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων που αναφέρονται στις γενικές διατάξεις του νόμου, οι οποίες θα υλοποιήσουν οποιοδήποτε επιλέξιμο είδος επενδυτικού σχεδίου. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού. Το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από την δημιουργία κάθε θέσης. Μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Δαπάνες εκκίνησης. Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης Επενδυτικές δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ. Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης. Φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι το ανώτατο όριο ενίσχυσης κάθε κατηγορίας δαπανών. Η χρηματική επιχορήγηση διατίθεται μόνο σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων και ορίζεται στο 70% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης ενίσχυσης κάθε επιλέξιμης κατηγορίας δαπανών. Τα επενδυτικά σχέδια αξιολογούνται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης. Σε όλα τα επενδυτικά σχέδια θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος.

4 3. Γενικές ενισχύσεις για νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ Επιλέξιμες δαπάνες Υπό ίδρυση ή νεοσύστατες ανεξάρτητες ΜΜΕ οι οποίες συστάθηκαν εντός των τελευταίων 7 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Ειδικοί όροι ισχύουν. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού. Το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Δαπάνες εκκίνησης. Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Επενδυτικές δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ. Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης. Φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι το ανώτατο όριο ενίσχυσης κάθε κατηγορίας δαπανών. Η χρηματική επιχορήγηση για το παρόν καθεστώς ορίζεται στο 70% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης ενίσχυσης κάθε επιλέξιμης κατηγορίας δαπανών, εξαιρουμένων των ειδικών κατηγοριών επιχειρήσεων για τις οποίες το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται στο 100%. Τα επενδυτικά σχέδια αξιολογούνται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης. Σε όλα τα επενδυτικά σχέδια θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος. 4. Ενισχύσεις για καινοτομικές ΜΜΕ Επιλέξιμες δαπάνες Καινοτομικές ΜΜΕ οι οποίες θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας ή/και στη δια της τεχνολογικής ανάπτυξης παροχή υπηρεσιών, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή στην εισαγωγή διαδικαστικών ή οργανωτικών καινοτομιών. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού. Το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι το ανώτατο όριο ενίσχυσης κάθε κατηγορίας δαπανών. Η χρηματική επιχορήγηση για το παρόν καθεστώς ορίζεται στο 70% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης ενίσχυσης κάθε επιλέξιμης κατηγορίας δαπανών, εξαιρουμένων των ειδικών κατηγοριών επιχειρήσεων για τις οποίες το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται στο 100%. Τα επενδυτικά σχέδια αξιολογούνται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης. Σε όλα τα επενδυτικά σχέδια θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος.

5 5. Ενισχύσεις για Συνέργειες και Δικτυώσεις Επιχειρηματικές συστάδες στις οποίες συμμετέχουν τουλάχιστον έξι (6) επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης και τουλάχιστον τέσσερις (4) επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της επικράτειας, οι οποίες διευθύνονται και συντονίζονται από φορέα διαχείρισης με νομική προσωπικότητα. Στις συστάδες μπορούν να συμμετέχουν Πανεπιστήμια, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης καθώς και ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ. Αιτήσεις υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος καθεστώτος μπορεί να υποβληθούν από το φορέα διαχείρισης υφιστάμενων ή υπό σύσταση επιχειρηματικών συστάδων και όχι από μεμονωμένα ή εν δυνάμει μέλη της. Τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν κοινές δράσεις συναφείς των κύριων δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και φορέων που απαρτίζουν τις επιχειρηματικές συστάδες, ενώ κατ εξαίρεση μπορούν να υπαχθούν και επενδυτικά σχέδια των οποίων η κοινή δράση αφορά στους εξής Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας: 69 Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες 70.2 Δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης 71 Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις 73 Διαφήμιση και έρευνα αγοράς Οι επιχειρηματικές συστάδες καινοτομίας πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους για υπαγωγή στο παρόν καθεστώς: Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, στον εξοπλισμό και στις δραστηριότητες του συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας είναι ανοικτή σε διάφορους χρήστες και παρέχεται με διαφάνεια και άνευ διακρίσεων. Οι επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτήσει τουλάχιστον το 10% των επενδυτικών δαπανών του συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας μπορούν να έχουν πρόσβαση με ευνοϊκότερους όρους. Η πρόσβαση είναι ανάλογη προς τη συμβολή της επιχείρησης στις επενδυτικές δαπάνες για να αποφεύγεται η υπεραντιστάθμιση. Τα τέλη που χρεώνονται για τη χρήση του εξοπλισμού του συνεργατικού σχηματισμού και τη συμμετοχή στις δραστηριότητές του αντιστοιχούν στην τιμή της αγοράς ή αντικατοπτρίζουν το σχετικό κόστος. Επιλέξιμες δαπάνες Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού. Το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Δαπάνες επιχειρηματικών συστάδων καινοτομίας. Οι επιχειρηματικές συστάδες που αποτελούνται από ΜΜΕ, ενισχύονται με τις ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι του ανώτατου ορίου ενισχύσεων κάθε κατηγορίας δαπανών. Στις επιχειρηματικές συστάδες, στις οποίες περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία μεγάλη επιχείρηση με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 50%, παρέχονται τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι του ανώτατου ορίου ενισχύσεων κάθε κατηγορίας δαπανών. Η ενίσχυση χορηγείται αποκλειστικά στους φορείς που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές συστάδες. Τα επενδυτικά σχέδια αξιολογούνται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης. Σε όλα τα επενδυτικά σχέδια θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος.

6 6. Ενισχύσεις για ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ταμεία συμμετοχών Είδος ενίσχυσης που παρέχεται Διαχείριση και έλεγχος Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επιχειρηματικού κινδύνου («Ταμεία Συμμετοχών»), κατά την έννοια των ορισμών της παρ. 34 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ., που επενδύουν μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Τα Ταμεία Συμμετοχών θα έχουν τη νομική μορφή οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων του Ν. 4209/2013 και θα επιδιώκουν: Τη δημιουργία νέων και τη μεγέθυνση υφισταμένων επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων οι οποίες δίνουν έμφαση στη καινοτομία και στην απασχόληση, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και παρουσιάζουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων. Την ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων για ΜΜΕ Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούν από 250 έως 500 εργαζόμενους. Η δημόσια χρηματοδότηση μέσω των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών παρέχεται προς ανεξάρτητους ιδιώτες επενδυτές με μία από τις ακόλουθες μορφές: ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις, δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις. Για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου θα παρέχεται σε επιλέξιμες ΜΜΕ μέσω επενδύσεων ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή συνδυασμού αυτών και θα επιδιώκουν τη μόχλευση των κεφαλαίων τους με περαιτέρω επενδυτική συμμετοχή, με απώτερο στόχο το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Η διαχείριση των ταμείων μπορεί να ανατίθεται σε ανώνυμες εταιρίες διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων. Η επιλογή των διαχειριστών, το ύψος αμοιβής τους, το επίπεδο μόχλευσης, ο έλεγχος, η διάρκεια και ο τρόπος λειτουργίας τους αποτελούν αντικείμενο των Ταμείων Συμμετοχών. 7. Ενίσχυση για ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά σχέδια Επιχειρήσεις και επιχειρηματικές συστάδες οι οποίες συμμετέχουν σε κλαδικά ή τοπικά παραγωγικά συστήματα ή σε επιμέρους παραγωγικές αλυσίδες αξίας. Τα ανωτέρω συστήματα ή αλυσίδες αξίας δύνανται να αναπτύσσονται σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο. Τουλάχιστον 8 επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμμετέχουν σε κάθε επενδυτικό σχέδιο, όπως επίσης (μέχρι 10% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού) και οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι συναφείς οικονομικοί παράγοντες. Οι προτάσεις υποβάλλονται από επενδυτικά σχήματα με τη μορφή ολοκληρωμένων επενδυτικών προγραμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών συστάδων. Τα ολοκληρωμένα επενδυτικά προγράμματα ορίζονται ως το συνολικό πλαίσιο δράσεων με ολοκληρωμένη χωρική ή/και κλαδική πρόταση ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Στα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια των συμμετεχουσών επιχειρήσεων παρέχεται φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι του ανώτατου ορίου ενισχύσεων κάθε κατηγορίας δαπανών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ενισχύονται με το κίνητρο της επιχορήγησης.

7 Οι επιχειρηματικές συστάδες που αποτελούνται από ΜΜΕ, ενισχύονται με τις ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι του ανώτατου ορίου ενισχύσεων κάθε κατηγορίας δαπανών. Στις επιχειρηματικές συστάδες, στις οποίες περιλαμβάνεται τουλάχιστον μία μεγάλη επιχείρηση με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 50%, παρέχονται τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, μέχρι του ανώτατου ορίου ενισχύσεων κάθε κατηγορίας δαπανών. Τα ολοκληρωμένα επενδυτικά προγράμματα αξιολογούνται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης, ενώ τα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια αξιολογούνται με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης. 8. Ενισχύσεις για επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους Επιλέξιμες δαπάνες Όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων που αναφέρονται στους κοινούς κανόνες δικαίου, οι οποίες θα υλοποιήσουν οποιοδήποτε επιλέξιμο είδος επενδυτικού σχεδίου, υπό τους ακόλουθους όρους: Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο δημιουργεί τουλάχιστον δύο (2) θέσεις εργασίας ανά ένα (1) εκατ. ευρώ επιλέξιμου κόστους επένδυσης. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού. Το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης. Μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Δαπάνες καινοτομίας. Δαπάνες διαδικαστικών ή οργανωτικών καινοτομιών. Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Σταθεροποίηση του ισχύοντος κατά την αίτηση υπαγωγής συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων για 12 έτη από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Εναλλακτικά, ο φορέας της επένδυσης μπορεί να κάνει χρήση της φορολογικής απαλλαγής με ποσοστό ενίσχυσης 10% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης και έως του ποσού των πέντε εκατομμυρίων ( ) ευρώ. Οι φορείς των υπαγόμενων στο παρόν καθεστώς επενδυτικών σχεδίων μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατ' αναλογική εφαρμογή του άρθρου 22 του Ν. 3894/2010 χωρίς τις προβλεπόμενες στο νόμο αυτό διαδικασίες υπαγωγής. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κατά τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης. Στα επενδυτικά σχέδια του παρόντος καθεστώτος θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος μετά την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

8 Κοινοί κανόνες κρατικών ενισχύσεων Παρατίθεται κατωτέρω μία περίληψη των πιο σημαντικών κοινών κανόνων κρατικών ενισχύσεων του N.4399/2016, όπως αυτοί ορίζονται στα Άρθρα 1 31 του Νόμου. Ποιος είναι ο σκοπός των επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων; Τα επιλέξιμα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να αφορούν οτιδήποτε από τα παρακάτω: Δημιουργία νέας μονάδας Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας Διαφοροποίηση παραγωγής μιας μονάδας, υπό την έννοια παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών που δεν έχουν παραχθεί ποτέ στο παρελθόν, με τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο οικονομικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας, υπό τον όρο ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπερβαίνουν τις αποσβέσεις κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων οικονομικών ετών των στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται με τη δραστηριότητα η οποία πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. Απόκτηση του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού από επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει από τον δικαιούχο, αποκλείοντας την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης. Ποιο είναι το ελάχιστο ύψος ενός επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου; Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα ως ακολούθως: Μέγεθος φορέα Μεγάλες επιχειρήσεις Μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και επιχειρηματικές συστάδες (cluster) Μικρές επιχειρήσεις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ελάχιστο ύψος επένδυσης ευρώ ευρώ ευρώ ευρώ ευρώ Ποιο είναι το χρηματοδοτικό σχήμα ενός επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου; Οι δικαιούχοι πρέπει να συνεισφέρουν στα επενδυτικά σχέδια τουλάχιστον το 25% του συνολικού επιλέξιμου κόστους με ίδια κεφάλαια, είτε με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου από νέες εισφορές σε μετρητά, είτε με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών υπό την προϋπόθεση της επαρκούς ρευστότητας της επιχείρησης. Το υπόλοιπο επενδυτικό κόστος, πλην της κρατικής ενίσχυσης, δύναται να καλυφθεί με τραπεζικό δάνειο ή ομολογιακό δάνειο τριετούς τουλάχιστον διάρκειας. Ποιοι είναι οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας στους οποίους μπορεί να αφορά ένα επενδυτικό σχέδιο; Επιλέξιμα για συμμετοχή είναι επενδυτικά σχέδια στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις: 1. Επενδυτικά σχέδια στους τομείς του χάλυβα, άνθρακα, ναυπηγίας, συνθετικών ινών, μεταφορών και της συναφούς υποδομής, παραγωγής, διανομής και υποδομών ενέργειας δεν είναι επιλέξιμα. 2. Οι παρακάτω δραστηριότητες επίσης εξαιρούνται της συμμετοχής, με ορισμένες εξαιρέσεις οι οποίες περιγράφονται με σαφήνεια στα καθεστώτα ενισχύσεων.

9 ΚΑΔ Μη επιλέξιμη δραστηριότητα 05 Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη 36 Συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού εκτός των υπηρεσιών αφαλάτωσης θαλασσινού νερού αποκλειστικά με χρήση ΑΠΕ 41 Κατασκευές κτηρίων 42 Έργα πολιτικού μηχανικού 43 Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες 45 Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών 46 Χονδρικό εμπόριο 47 Λιανικό εμπόριο 52 Αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες, με την εξαίρεση του [Υπηρεσίες Τουριστικών λιμανιών (μαρίνων)], του (Υπηρεσίες λειτουργίας υδατοδρομίων) και του (Υπηρεσίες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics), που είναι επιλέξιμοι 53 Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες. 55 Καταλύματα 56 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης 60 Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών 64 Δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών 65 Ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία 66 Δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες 68 Διαχείριση ακίνητης περιουσίας 69 Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες 70 Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων - δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης 71 Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών - τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις 72 Επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη 73 Διαφήμιση και έρευνα αγοράς 75 Κτηνιατρικές δραστηριότητες 77 Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης 78 Δραστηριότητες απασχόλησης 79 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες 80 Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας 81 Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτήρια και εξωτερικούς χώρους 82 Διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις 84 Δημόσια διοίκηση και άμυνα - υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση 85 Εκπαίδευση 86 Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων τουρισμού υγείας και ιατρικού τουρισμού 87 Δραστηριότητες Βοήθειας με παροχή καταλύματος, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων τουρισμού υγείας και ιατρικού τουρισμού 88 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος 90 Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση 91 Δραστηριότητες Βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες, με την εξαίρεση του (Υπηρεσίες βιβλιοθηκών) και του (Δραστηριότητες μουσείων) 92 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα 93 Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας 94 Δραστηριότητες οργανώσεων 95 Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδών ατομικής ή οικιακής χρήσης 96 Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών 97 Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών οικιακού προσωπικού 98 Δραστηριότητες ιδιωτικών νοικοκυριών, που αφορούν την παραγωγή μη διακριτών αγαθών και υπηρεσιών για ίδια χρήση 99 Δραστηριότητες εξωχώριων οργανισμών και φορέων Υπό συγκεκριμένους όρους και μετά την υπογραφή σχετικών υπουργικών αποφάσεων, τα κάτωθι επενδυτικά σχέδια είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στα καθεστώτα ενισχύσεων: Μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί (μέχρι 15MW) Μονάδες συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ Υβριδικοί σταθμοί ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (μέχρι 5MW) Παραγωγή θερμότητας και ψύξης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ενεργειακά αποδοτικά συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης Παραγωγή αειφόρων βιοκαυσίμων καθώς και μετατροπή υφιστάμενων μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων, υπό όρους Ξενοδοχειακές μονάδες, τουλάχιστον τριών (3) αστέρων

10 Ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο (2) αστέρων σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια Τουριστικές Οργανωμένες Κατασκηνώσεις (camping) τουλάχιστον τριών (3) αστέρων Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής {συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού [μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa)], κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια} Εγκαταστάσεις αγροτουρισμού και οινοτουρισμού Ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια Γεωργία Πώς δίδεται η κρατική ενίσχυση στους δικαιούχους; Η κρατική ενίσχυση μπορεί να παρέχεται με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης κόστους απασχόλησης. Η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης στον δικαιούχο πραγματοποιείται είτε κατά την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου, είτε σταδιακά και εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: Φορολογική απαλλαγή Επιχορήγηση Το δικαίωμα της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με τον έλεγχο και πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και με την προϋπόθεση της προηγούμενης κάλυψης του συνόλου της ίδιας συμμετοχής από τον δικαιούχο. Ο δικαιούχος μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της φορολογικής απαλλαγής εντός δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος με τους ακόλουθους, σωρευτικά, περιορισμούς: Το ετήσιο ποσό φορολογικής απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 20% του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, με εξαίρεση την περίπτωση της μη πλήρους αξιοποίησης του κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη λόγω έλλειψης επαρκών κερδών. Στην περίπτωση αυτή τυχόν εναπομείναν ποσό ενίσχυσης από προηγούμενα φορολογικά έτη προστίθεται στο ως άνω υπολογιζόμενο μέγιστο ετήσιο ποσό ενίσχυσης. Το ετήσιο ποσό φορολογικής απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 50% του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, μέχρι το φορολογικό έτος της έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το τμήμα του εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση, προσδιορίζεται για κάθε φορολογικό έτος ως ποσοστό επί του τμήματος της αξίας κτήσης του εξοπλισμού, το οποίο εμπεριέχεται στα μισθώματα που καταβλήθηκαν μέχρι τη λήξη του φορολογικού έτους. Το ετήσιο αναλωθέν ποσό της φορολογικής απαλλαγής εμφανίζεται σε ειδικό αποθεματικό και αντίστοιχο λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρησης, που σχηματίζεται από το φόρο εισοδήματος, ο οποίος δεν καταβλήθηκε λόγω της παρεχόμενης φορολογικής απαλλαγής. Ο δικαιούχος έχει δικαίωμα επιχορήγησης του 50% της συνολικής εγκεκριμένης επιχορήγησης, μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο της υλοποίησης του 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, και με την προϋπόθεση της προηγούμενης κάλυψης από την επιχείρηση του συνόλου της ιδίας συμμετοχής. Το υπόλοιπο 50% της επιχορήγησης καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Τα ποσά της επιχορήγησης δεν αφαιρούνται από την αξία των επενδυτικών δαπανών προκειμένου να γίνει προσδιορισμός των φορολογητέων κερδών.

11 Η επιχορήγηση καταβάλλεται απευθείας μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής σε τραπεζικό λογαριασμό του φορέα του επενδυτικού σχεδίου και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους, εκτός από την περίπτωση εκχώρησης της επιχορήγησης σε Τραπεζικά Ιδρύματα για την παροχή ισόποσου βραχυπρόθεσμου δανείου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης Η καταβολή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορεί να πραγματοποιείται μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο της εγκατάστασης στη μονάδα του συνόλου του μισθωμένου εξοπλισμού σύμφωνα με τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η επιδότηση καταβάλλεται ανά εξάμηνο και μετά την εκάστοτε πληρωμή των δόσεων του μισθώματος εκ μέρους του φορέα της επένδυσης. Το ποσό που καταβάλλεται υπολογίζεται επί της αξίας απόκτησης του εξοπλισμού, το οποίο εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα ποσοστά ενισχύσεων και με τον περιορισμό της μη υπέρβασης της καταβολής του εξήντα τοις εκατό (60%) του εγκεκριμένου ποσού μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου. Είναι δυνατή η προεξόφληση των δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης από τον δικαιούχο μόνο για τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες της σύμβασης μίσθωσης, όπως αυτή έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία. Τα ποσά της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν αφαιρούνται από την αξία των επενδυτικών δαπανών προκειμένου να γίνει προσδιορισμός των φορολογητέων κερδών. Η έναρξη της επιδότησης μπορεί να πραγματοποιείται μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο της δημιουργίας των συνδεόμενων με το επενδυτικό σχέδιο θέσεων εργασίας. Η επιδότηση καταβάλλεται ανά εξάμηνο και μετά την εκάστοτε πληρωμή του μισθολογικού κόστους εκ μέρους του δικαιούχου, με τον περιορισμό της μη υπέρβασης της καταβολής του 60% του εγκεκριμένου ποσού μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις επιχειρήσεων, δίδεται έμφαση στις επιχορηγήσεις: Εξωστρεφών MME Καινοτόμων MME Ανεξάρτητων MME που προχωρούν σε συγχώνευση MME οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης Συνεταιρισμών, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιχειρήσεων με επενδυτικά σχέδια στους κλάδους ΤΠΕ και Αγροδιατροφής Επιχειρήσεων με αυξημένη προστιθέμενη αξία σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου τους Επιχειρήσεων, με επενδυτικό σχέδιο που υλοποιείται σε Β.Ε.ΠΕ., Ε.Π., Θ.Υ.Κ.Τ. και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών Επιχειρήσεων με επενδυτικό σχέδιο σε ορεινές, παραμεθόριες και λοιπές ειδικές περιοχές Επιχειρήσεων με επενδυτικό σχέδιο σε περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές ροές Ποιο είναι το ύψος της παρεχόμενης κρατικής ενίσχυσης; Το ποσοστό της κρατικής ενίσχυσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η γεωγραφική περιοχή, το μέγεθος του δικαιούχου, το είδος των επενδύσεων και το καθεστώς ενίσχυσης στο οποίο εντάσσεται η επένδυση. Το ποσοστό της κρατικής ενίσχυσης για περιφερειακή ανάπτυξη (ενσώματα στοιχεία ενεργητικού, άυλα στοιχεία ενεργητικού και μισθολογικό κόστος νέων υπαλλήλων) κυμαίνεται από 10% έως 45% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η κρατική ενίσχυση για ειδικές επενδυτικές δαπάνες (δαπάνες εκκίνησης, συμβουλευτικές υπηρεσίες, δαπάνες καινοτομίας κλπ.) μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις το 80% των επιλέξιμων δαπανών. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ για όμιλο επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 Γ.Α.Κ.

12 Ποιος είναι ο προϋπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου; Σύμφωνα με την ανάλυση επιπτώσεων που κατατέθηκε στη Βουλή, ο αρχικός προϋπολογισμός του Αναπτυξιακού Νόμου θα παρέχει: 480 εκατ. ευρώ την περίοδο με τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων >3 δις ευρώ έως το 2031 με τη μορφή φορολογικών απαλλαγών Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η Deloitte με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 Η Deloitte βοηθά τις επιχειρήσεις στην ενίσχυση των σχεδίων Έρευνας & Ανάπτυξης, των σχεδίων Καινοτομίας και των Επενδυτικών σχεδίων τους, με τρέχοντα και μελλοντικά κίνητρα που παρέχονται στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Η δέσμη των υπηρεσιών που παρέχουμε περιλαμβάνει τη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη που απαιτείται για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών που παρέχονται από τα κίνητρα. Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν: Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Επενδυτικών Κινήτρων Υπηρεσίες Προετοιμασίας & Υποβολής Προτάσεων Υπηρεσίες Διαχείρισης Έργων Υπηρεσίες Μακροχρόνιας Υποστήριξης Επικοινωνήστε μαζί μας Μαρία Τρακάδη Tax Managing Partner Τηλ.: Εάν επιθυμείτε να εκτυπώσετε το παρόν, επιλέξτε τον σύνδεσμο: Στέλιος Σμπυράκης Tax Principal R&D/GI Τηλ.: Η Deloitte Ελλάδας είναι μέλος της Deloitte Touche Tohmatsu Limited, μιας ιδιωτικής Βρετανικής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης («DTTL»), της οποίας οι εταιρίες-μέλη είναι νομικά χωριστές και ανεξάρτητες οντότητες. Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για περιγραφή της νομικής δομής της DTTL και των εταιριών-μελών της. Η Deloitte παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε πελάτες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όλων των κλάδων. H Deloitte προσφέρει υπηρεσίες σε 4 στους 5 οργανισμούς του Fortune Global 500 μέσω ενός παγκόσμιου διασυνδεδεμένου δικτύου εταιρειών-μελών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 150 χώρες συνεισφέροντας παγκοσμίου επιπέδου δυνατότητες, βαθιά γνώση και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις πιο πολύπλοκες επιχειρηματικές προκλήσεις των πελατών μας. Για να μάθετε περισσότερα για το πώς τα περίπου 225,000 στελέχη μας δημιουργούν τον αντίκτυπο που μετράει παρακαλούμε να συνδεθείτε μαζί μας μέσω Facebook, LinkedIn ή Twitter. Στην Ελλάδα, η «Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε. Ορκωτών Ελεγκτών & Συμβούλων Επιχειρήσεων» παρέχει ελεγκτικές (audit) υπηρεσίες, η «Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός και Καμπάνης Α.Ε.» χρηματοοικονομικές (financial advisory), φορολογικές (tax) και συμβουλευτικές (consulting) υπηρεσίες και η «Deloitte Accounting Compliance & Reporting Services A.E.» λογιστικές υπηρεσίες (accounting outsourcing). Με περισσότερα από 600 άτομα προσωπικό και γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η Deloitte Ελλάδας εστιάζεται σε όλους τους κυρίαρχους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των καταναλωτικών προϊόντων, της υγείας, του βιομηχανικού κλάδου, της τεχνολογίας, των μέσων και των τηλεπικοινωνιών, της ακίνητης περιουσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στους πελάτες της Deloitte συγκαταλέγονται οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες του εμπορικού, βιομηχανικού και χρηματοοικονομικού τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: Το υλικό αυτό περιέχει αποκλειστικά και μόνο γενικές πληροφορίες και καμία από τις εταιρίες μέλη του διεθνούς δικτύου της Deloitte Touche Tohmatsu Limited ή άλλες συνεργαζόμενες οντότητες (συνολικά, το δίκτυο της Deloitte) δεν δύναται να εκληφθεί ότι δι αυτού παρέχει συμβουλές ή υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, προτείνουμε ότι οι αναγνώστες θα πρέπει να αναζητήσουν εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με κάθε ειδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Προτού λάβετε αποφάσεις ή προβείτε σε ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν τα οικονομικά ή την επιχείρησή σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό επαγγελματία σύμβουλο. Καμία νομική οντότητα του δικτύου της Deloitte δεν αποδέχεται ευθύνη για οιαδήποτε ζημία υποστεί οποιοσδήποτε που βασίσθηκε στο παρόν. Φραγκοκκλησιάς 3 α & Γρανικού, Μαρούσι, Αττική 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Καθεστώς Ενίσχυσης Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Καθεστώς Ενίσχυσης Μηχανολογικού Εξοπλισμού Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 1. Καθεστώς Ενίσχυσης Μηχανολογικού Εξοπλισμού Ενισχυόμενες επιχειρήσεις Επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

1. «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

1. «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» Ανακοινώθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση των σχεδίων αποφάσεων προκήρυξης για τα τέσσερα βασικά καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ήτοι τα «Γενική επιχειρηματικότητα»,

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του παρόντος νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων Ατομική επιχείρηση Εμπορική εταιρία Συνεταιρισμός Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 (Α 117 / ) ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 (Α 117 / ) ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 (Α 117 / 22.06.16) «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Συνδυασμός κινήτρων όπως επιδότηση, φοροαπαλλαγές ή / και leasing, σε ποσοστά που ανέρχονται στο 45% του επενδυτικού σχεδίου Ψηφίστηκε στις 16-6-2016 το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεσμικό

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16 Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16 Στις 16 Ιουνίου 2016, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/16 υπό τον τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων

Διαβάστε περισσότερα

R&D and Government Incentives Τέσσερις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

R&D and Government Incentives Τέσσερις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Ελλάδα Φορολογία 12 Φεβρουαρίου 2016 R&D and Government Incentives Τέσσερις νέες προκηρύξεις του ΕΣΠΑ 2014 2020 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για τέσσερις νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/22-6-2016 Ο ΝΟΜΟΣ Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν 4399/2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν 4399/2016 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν 4399/2016 2 η προκήρυξη του Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» Δημοσιεύθηκε στο υπ αριθμ. ΦΕΚ 4445/15-12-2017 η 2 η προκήρυξη του καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 1 ΣΚΟΠΟΣ 2 3 Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΙΔΗ Σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ν.4399/2016

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ν.4399/2016 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ν.4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα επενδυτικά σχέδια παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

1. Στα επενδυτικά σχέδια παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: 5) Παρεχόμενες ενισχύσεις Είδη Ενισχύσεων (άρθρο 10) 1. Στα επενδυτικά σχέδια παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων: α. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος - Όλο το προσχέδιο

Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος - Όλο το προσχέδιο Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος - Όλο το προσχέδιο Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, τα ελάχιστα όρια των επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχύονται με τον νέο Επενδυτικό Νόμο μειώνονται σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΣΗ Αναπτυξιακός Νόμος Γενική Επιχειρηματικότητα (Γ κύκλος) ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΑΡΞΗ ΛΗΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 27/12/2018 έως 29/03/2019 Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους Ενισχυόμενες επιχειρήσεις Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 4. Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους 1. Δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικός Νόμος 3908/2011: Ειδικό Καθεστώς Επιχειρηματικότητας των Νέων

Επενδυτικός Νόμος 3908/2011: Ειδικό Καθεστώς Επιχειρηματικότητας των Νέων Επενδυτικός Νόμος 3908/2011: Ειδικό Καθεστώς Επιχειρηματικότητας των Νέων Ανθέων 34-36 - 111 43 Αθήνα Τ 210 2512701 F 210 2512701 U www.kontokolias.gr email info@kontokolias.gr Σκοπός του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2016 (ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΥ 16/06/2016)

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2016 (ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΥ 16/06/2016) ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2016 (ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΥ 16/06/2016) ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠTΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΝΕΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προβλέπει οκτώ κατηγορίες ενισχύσεων:

Προβλέπει οκτώ κατηγορίες ενισχύσεων: Προτάσεις για το Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Το προτεινόμενο νέο νομοθετικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Πλαίσιο Από τις 22 Ιουνίου 2016 έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Δικαιούχοι Ενισχύσεων. Ποια επενδυτικά σχέδια ενισχύονται. Ενισχυόμενες Επενδύσεις στο κλάδο του Τουρισμού. Επιλέξιμες Δαπάνες

Γενικές Αρχές. Δικαιούχοι Ενισχύσεων. Ποια επενδυτικά σχέδια ενισχύονται. Ενισχυόμενες Επενδύσεις στο κλάδο του Τουρισμού. Επιλέξιμες Δαπάνες Γενικές Αρχές Δικαιούχοι Ενισχύσεων Ποια επενδυτικά σχέδια ενισχύονται Ενισχυόμενες Επενδύσεις στο κλάδο του Τουρισμού Επιλέξιμες Δαπάνες Είδη Ενισχύσεων Ύψος Ενίσχυσης Ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν 4399/2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν 4399/2016 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν 4399/2016 «ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 4 ΠΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ» Σε συνέχεια της δημοσίευσης του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν. 4399/2016 (ΦΕΚ 117/Α/22.06.2016) προκηρύχθηκαν στις 19 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1 Ψηφίστηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονται ενισχύσεις έως 45% ανάλογα µε το μέγεθος της επιχείρησης και την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ. Αρχική. Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ. Αρχική. Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος ενεργοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου 2016 με την προκήρυξη των πρώτων καθεστώτων ενίσχυσης (Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Γενική Επιχειρηματικότητα, Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και να τεθεί σε ισχύ, προβλέπονται 9 δέσμες ενισχύσεων

Στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και να τεθεί σε ισχύ, προβλέπονται 9 δέσμες ενισχύσεων Τα βασικά σημεία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Το Προσχέδιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου δόθηκε στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΘ από το Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4146/2013

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4146/2013 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4146/2013 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σας ενημερώνουμε ότι ενεργοποιήθηκε ο νέος επενδυτικός νόμος N.4146/18.04.13 για ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, την

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ Ανέλιξις Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. Λ. Δημοκρατίας 3, Ηράκλειο Κρήτης Τηλ. 2810 286088, Φαξ 2810 288242 E-mail: gm@anelixisc.gr Website: www.anelixisc.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι η στήριξη επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, υφιστάμενων ή υ πό σύσταση, με την παροχή οκτώ (8) διαφορετικών καθεστώτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016 Ο νέος νόμος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση μικρομεσαίων και νεοσύστατων εταιρειών, στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών, της κοινωνικής οικονομίας και των δημοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ISO 9001 : 2008 Certificate No: 3496/14 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 Προκηρύχθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 4 Καθεστώτα ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4399/2016 και ξεκίνησε η υποβολή επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399 / 2016

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399 / 2016 Σκοπός του Νέου Επενδυτικού Νόμου Ποσοστό Επιχορήγησης Σκοπός του Νέου Επενδυτικού Νόμου είναι η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Greece Tax, R&D and Government Incentives 23 Ιουνίου 2016 Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα είναι σύντομα διαθέσιμος σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αναζητούν κρατική ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Thessaloniki Tax Forum Φοροδιαφυγή & Φοροαποφυγή Νέες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο

Thessaloniki Tax Forum Φοροδιαφυγή & Φοροαποφυγή Νέες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο Thessaloniki Tax Forum Φοροδιαφυγή & Φοροαποφυγή Νέες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, 7 η Νοεµβρίου 2016 Απώλεια Εσόδων 1 τρις Ετησίως εκτιµούσε η Επιτροπή το 2012 τις απώλειες σε φορολογικά έσοδα στην

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Καθεστώς Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Καθεστώς Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Καθεστώς Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ Πλαίσιο Από τις 22 Ιουνίου 2016 έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Με το ΦΕΚ Β 3377 που εκδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2016,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Ψηφίστηκε στις 16-6-2016 το σχέδιο νόμου με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 11/2016 Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σε εφαρμογή τα τέσσερα (4) πρώτα καθεστώτα ενισχύσεων. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος

Αναπτυξιακός Νόμος Νόμος 20.09.2018 1 Γενικές Αρχές Δικαιούχοι Ενισχύσεων Ποια επενδυτικά σχέδια ενισχύονται Εξαιρέσεις Ενισχυόμενες Επενδύσεις στο κλάδο του Τουρισμού Επιλέξιμες Δαπάνες Είδη Ενισχύσεων Ελάχιστος Π/Υ Επένδυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Βασικές επιδιώξεις

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Βασικές επιδιώξεις Ν.4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» Βασικές επιδιώξεις Οι βασικές επιδιώξεις του νόμου σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Προγράμματα Επιδότησης Επιχειρήσεων www.kdikaios.gr Νέος Αναπτυξιακός Νόµος 4399/2016 ΦΕΚ: Α 117 22.06.2016 Πληροφορίες προγραµµάτων επιδότησης επιχειρήσεων Γενική Επιχειρηµατικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Ενισχυόμενες επιχειρήσεις Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 2. Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (Ν.3908/2011)

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (Ν.3908/2011) Ποσοστό επιχορήγησης 15%-50% 100.000 και άνω ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (Ν.3908/2011) ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Επιλέξιμες θεωρούνται οι υφιστάμενες ή υπό ίδρυση επιχειρήσεις που: είναι εγκατεστημένες στην Ελληνική Επικράτεια

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/ Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 3. Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ Ενισχυόμενες επιχειρήσεις Δικαιούχοι των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Βασικές επιδιώξεις

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Βασικές επιδιώξεις Ν.4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» Βασικές επιδιώξεις Οι βασικές επιδιώξεις του νόμου σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Νέος Αναπτυξιακός Νόµος

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Νέος Αναπτυξιακός Νόµος ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Νέος Αναπτυξιακός Νόµος 1 Ψηφίστηκε στις 16-6-2016 το σχέδιο νόµου µε τίτλο «Θεσµικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Όλες οι παραπάνω μορφές ενισχύσεων παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με τα καθεστώτα ενισχύσεων των νόμων.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Όλες οι παραπάνω μορφές ενισχύσεων παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με τα καθεστώτα ενισχύσεων των νόμων. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Επιδότηση χρηματοδοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2016

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2016 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2016 ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Επιδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 11/2016 Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σε εφαρμογή τα τέσσερα (4) πρώτα καθεστώτα ενισχύσεων. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογία Το µοναδικό κλειδί της ανάπτυξης. Στέλιος Σµπυράκης Principal R&D/GI Tax Services Deloitte

Φορολογία Το µοναδικό κλειδί της ανάπτυξης. Στέλιος Σµπυράκης Principal R&D/GI Tax Services Deloitte Φορολογία Το µοναδικό κλειδί της ανάπτυξης Στέλιος Σµπυράκης Principal R&D/GI Tax Services Deloitte Νοέµβριος 2015 Αβεβαιότητα Απο-επενδύσεις Yψηλή ανεργία 2 Απο-επενδύσεις & Υψηλή Ανεργία Το 2017 θα λείπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ. Αρχική. Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ. Αρχική. Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Γενικές Αρχές Δικαιούχοι Ενισχύσεων Ποια επενδυτικά σχέδια ενισχύονται Εξαιρέσεις Ενισχυόμενες Επενδύσεις στο κλάδο του Τουρισμού Επιλέξιμες Δαπάνες Είδη Ενισχύσεων Ελάχιστος Π/Υ Επένδυσης Ο Χάρτης Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399 / 2016

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399 / 2016 Σκοπός του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ποσοστό Επιχορήγησης Σκοπός του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Επενδυτικός Νόµος 2016

Νέος Επενδυτικός Νόµος 2016 Νέος Επενδυτικός Νόµος 2016 ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ κιν. : 6948805455,

Διαβάστε περισσότερα

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων.

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3908/ 1 Φεβρουαρίου 2011 Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή. Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 1 Περιεχόμενα 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. Ποσοστά & Ζώνες ενίσχυσης 3. Βασικοί όροι και προϋποθέσεις 4. Κριτήρια Αξιολόγησης Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Σκοπός του νέου επενδυτικού νόμου 4399/2016 είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους και την υποστήριξη λιγότερο ευνοημένων

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικός Νόμος 4399/2016

Επενδυτικός Νόμος 4399/2016 Building success together Επενδυτικός Νόμος 4399/2016 Ενημερωτικό Έντυπο Ιούλιος 2016 ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., Αλεξανδρουπόλεως 25, Αθήνα 115 27 Τηλ.: 210 747 5830-35, Fax: 210 747 5839, info@stochasis.com,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ κιν. : ,

Αναπτυξιακός Νόμος. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ κιν. : , Αναπτυξιακός Νόμος Ν. 4399/2016 2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΑΣ : 22/5/2018 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: 15/12/2018 ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399 / 2016

ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399 / 2016 Σκοπός του Νέου Επενδυτικού Νόμου Ποσοστό Επιχορήγησης Σκοπός του Νέου Επενδυτικού Νόμου είναι η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της συνεργασίας και η αύξηση του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, η τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ευνοϊκότερο καθεστώς στις φορολογικές κυρώσεις

Ευνοϊκότερο καθεστώς στις φορολογικές κυρώσεις Ελλάδα Φορολογικά Νέα 22 Ιανουαρίου 2018 Ευνοϊκότερο καθεστώς στις φορολογικές κυρώσεις Οι δύο νέοι νόμοι, ήτοι ο Ν.4509/17, ο οποίος γενικά ισχύει από 01.01.2018, ο Ν.4512/18 με ισχύ από 17.01.2018, επέφεραν,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές ερμηνευτικών θέσεων της διοίκησης και προστασία του φορολογούμενου Ομαδικά ασφαλιστήρια μετά τη Γνμδ ΝΣΚ 266/2017 και άλλες περιπτώσεις

Αλλαγές ερμηνευτικών θέσεων της διοίκησης και προστασία του φορολογούμενου Ομαδικά ασφαλιστήρια μετά τη Γνμδ ΝΣΚ 266/2017 και άλλες περιπτώσεις Αλλαγές ερμηνευτικών θέσεων της διοίκησης και προστασία του φορολογούμενου Ομαδικά ασφαλιστήρια μετά τη Γνμδ ΝΣΚ 266/2017 και άλλες περιπτώσεις 4 η Διημερίδα e-θεμισ «Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικού & Ασφαλιστικού

Διαβάστε περισσότερα

1. Επενδυτικά Σχέδια που υπάγονται στο Ν.3908/2011

1. Επενδυτικά Σχέδια που υπάγονται στο Ν.3908/2011 Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ο νέος επενδυτικός νόμος Ν. 3908/2011, σχετικά με την ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή. Σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

1. Γενική Επιχειρηματικότητα (περίοδος υποβολής αιτήσεων 19/10/2016 ως 20/12/2016)

1. Γενική Επιχειρηματικότητα (περίοδος υποβολής αιτήσεων 19/10/2016 ως 20/12/2016) Έναρξη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 Με την προκήρυξη των τεσσάρων (4) αρχικών καθεστώτων, "Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού", "Γενική Επιχειρηματικότητα, "Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ" και Επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2017

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2017 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2017 Ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό ότι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2017 θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο, στο πλαίσιο του 2ου

Διαβάστε περισσότερα

Tax Flash. Εισαγωγικά σχόλια

Tax Flash. Εισαγωγικά σχόλια Tax Flash Οκτώβριος 2016 Σε συνέχεια της ψήφισης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/2016), δημοσιεύθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες προκηρύσσονται 4 από τα 8 συνολικά καθεστώτα ενίσχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016 ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 2016 ΕΙΔΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Επιλέξιμες για ενίσχυση από τα καθεστώτα του νόμου είναι οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

8 ο Thessaloniki TAX FORUM

8 ο Thessaloniki TAX FORUM 8 ο Thessaloniki TAX FORUM Άμεσα Φορολογικά Κίνητρα για Επενδύσεις και δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών οντοτήτων Πανοζάχος Δημήτριος Msc Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος Ν.4399/2016 Είδος Ενίσχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Α ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Α ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Α ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΕΙ Η ΕΠΕΝ ΥΣΗΣ Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων, θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΚΑΙ EFSI (ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ) Σύντομο Ενημερωτικό

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΚΑΙ EFSI (ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ) Σύντομο Ενημερωτικό ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΚΑΙ EFSI (ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ) Σύντομο Ενημερωτικό ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Παρεχόμενα Κίνητρα Ο νέος Επενδυτικός Νόμος απευθύνεται σε επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επιχορηγήσεις για καινοτομία στις Υδατοκαλλιέργειες Προδημοσίευση ειδικών δράσεων από την ΓΓΕΤ για την υποστήριξη έργων έρευνας και καινοτομίας

Επιχορηγήσεις για καινοτομία στις Υδατοκαλλιέργειες Προδημοσίευση ειδικών δράσεων από την ΓΓΕΤ για την υποστήριξη έργων έρευνας και καινοτομίας Ελλάδα Tax, R&D and Government Incentives 9 Αυγούστου 2016 Επιχορηγήσεις για καινοτομία στις Υδατοκαλλιέργειες Προδημοσίευση ειδικών δράσεων από την ΓΓΕΤ για την υποστήριξη έργων έρευνας και καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τις διατάξεις περί μετασχηματισμών επιχειρήσεων

Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τις διατάξεις περί μετασχηματισμών επιχειρήσεων Ελλάδα Φορολογικά Νέα 24 Απριλίου 2017 Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τις διατάξεις περί μετασχηματισμών επιχειρήσεων Εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την 7.4.2017 η Εγκύκλιος ΠΟΛ. 1057/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Α Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας

ΤΜΗΜΑ Α Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις» ΤΜΗΜΑ Α Θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΜΕ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Α ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΜΕ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Α ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΝΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΜΜΕ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Α ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΕΙ Η ΕΠΕΝ ΥΣΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3908/2011

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3908/2011 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3908/2011 Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1. Γενική Επιχειρηματικότητα Αφορά: το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που δύναται να υπαχθούν στις διατάξεις του 3908/2011 και δεν εντάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

γενικά Αναπτυξιακός Νόμος 2016 Τί είναι ο αναπτυξιακός νόμος; Καινοτομίες του νέου νόμου

γενικά Αναπτυξιακός Νόμος 2016 Τί είναι ο αναπτυξιακός νόμος; Καινοτομίες του νέου νόμου Αναπτυξιακός Νόμος 2016 Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων γενικά Τί είναι ο αναπτυξιακός νόμος; Ο Αναπτυξιακός Νόμος (Α.Ν.) αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Επενδυτικός Νόμος (4146/2013)

Νέος Επενδυτικός Νόμος (4146/2013) 1 ARC Μελετητική - Λενακάκης Κ. & Λ. ΟΕ Μελετητική Εταιρεία Μηχανολογικών - Περιβαλλοντικών Έργων χεδιασμού έργων Α.Π.Ε. - ύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΣΗ - ΘΕΡΙΟ Σ.Κ. 71304 Εργοτέλους 58

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Νόμου. «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

Σχέδιο Νόμου. «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» Άρθρο 1 Σκοπός Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 2016 Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων

Αναπτυξιακός Νόμος 2016 Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων Αναπτυξιακός Νόμος 2016 Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων Ο Αναπτυξιακός Νόμος (Α.Ν.) αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 6865 22 Ιουνίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 117 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4399 Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν.4399 (ΙΟΥΝΙΟΣ 2016).

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν.4399 (ΙΟΥΝΙΟΣ 2016). Κρατίνου 11 τ.κ 105 52 Αθήνα Τηλ. 210 5235700 Fax. 210 5231001 ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν.4399 (ΙΟΥΝΙΟΣ 2016). Ψηφίστηκε στις 16-6-2016 το σχέδιο νόµου µε τίτλο «Θεσµικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Νόμου. «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

Σχέδιο Νόμου. «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» Άρθρο 1 Σκοπός Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας της Πάτρας ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Αποφάσισες το επόμενο βήμα; Έχεις την επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

«Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016»

«Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016» «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016» Εισαγωγή Δημοσιεύτηκε ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 (ΦΕΚ 117/Α/22.06.2016) με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Building success together Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Ενημερωτικό Έντυπο Οκτώβριος 2016 ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., Αλεξανδρουπόλεως 25, Αθήνα 115 27 Τηλ.: 210 747 5830-35, Fax: 210 747 5839,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Φορολογική Έρευνα 2014 Ελληνικά ευρήματα

Ευρωπαϊκή Φορολογική Έρευνα 2014 Ελληνικά ευρήματα Ευρωπαϊκή Φορολογική Έρευνα 2014 Ελληνικά ευρήματα Η Deloitte πραγματοποίησε την Ευρωπαϊκή Φορολογική Έρευνα για 2 η χρονιά με τη συμμετοχή φορολογικών στελεχών από 814 εταιρείες και από 29 χώρες της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

2 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/06 Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων Υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων: 4/4/08-30/6/08 Εν συντομία Στόχος του καθεστώτος είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. Τα βασικά σηµεία του νέου αναπτυξιακού είναι τα εξής:

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. Τα βασικά σηµεία του νέου αναπτυξιακού είναι τα εξής: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ο νέος αναπτυξιακός νόµος αποσκοπεί στη δηµιουργία ενός ισχυρού πλαισίου κινήτρων και διαδικασιών µε σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων (εγχώριων και ξένων άµεσων), τη διεύρυνση των επιλέξιµων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ 2014-2020 Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑνΕΚ Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

1. Tο σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται στον νόμο διενεργείται υποχρεωτικά μέσω του Π.Σ.Κ.Ε. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

1. Tο σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται στον νόμο διενεργείται υποχρεωτικά μέσω του Π.Σ.Κ.Ε. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. 7) Διαδικασίες υποβολής επενδυτικών σχεδίων Υποβολή αίτησης υπαγωγής (άρθρο 13) 1. Tο σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται στον νόμο διενεργείται υποχρεωτικά μέσω του Π.Σ.Κ.Ε. του Υπουργείου Οικονομίας,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Περίληψη Οκτώβριος 2016 Κέντρο Επιχείρησης και Καινοτομίας Αττικής, Αριστείδου 9, 105 59 Αθήνα, Τηλ: (30) 210 33 14 230 Fax: (30) 210 33 14 232, e-mail : info@bicofattika.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Περίληψη Οκτώβριος 2016 Αριστείδου 9, 105 59 Αθήνα, Τηλ: (30) 210 33 14 230-1, 210 3210670 Fax: (30) 210 33 14 232, e-mail : info@bicofattika.gr url : www.bicofattika.gr Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Επενδυτικός Νόμος

Νέος Επενδυτικός Νόμος Νέος Επενδυτικός Νόμος (2016) ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ANAMENETAI ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ κιν. : 6948805455, e-mail : chris@cosmoshellas.com

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του αναπτυξιακού νόμου στην ελληνική οικονομία: Τα 4 πρώτα καθεστώτα

Η συμβολή του αναπτυξιακού νόμου στην ελληνική οικονομία: Τα 4 πρώτα καθεστώτα Η συμβολή του αναπτυξιακού νόμου στην ελληνική οικονομία: Τα 4 πρώτα καθεστώτα Λόης Λαμπριανίδης ΓΓ Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομίας & Aνάπτυξης ΣΕΒ 8/3/2017 Δείκτης ν.2601/98 ν.3299/04

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφίστηκαν ευνοϊκές τροποποιήσεις για το Νέο Επενδυτικό νόμο 3908/2011 και τον παλιό Αναπτυξιακό Νόμου 3299/2004.

Ψηφίστηκαν ευνοϊκές τροποποιήσεις για το Νέο Επενδυτικό νόμο 3908/2011 και τον παλιό Αναπτυξιακό Νόμου 3299/2004. Ψηφίστηκαν ευνοϊκές τροποποιήσεις για το Νέο Επενδυτικό νόμο 3908/2011 και τον παλιό Αναπτυξιακό Νόμου 3299/2004. Στόχος των τροποποιήσεων αυτών είναι: 1.Η ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑ Πως θα διαβάσετε τον νόμο και θα δείτε αν μπορεί να υπαχθεί η επένδυση σας σε αυτόν ΣΕΛΙΔΑ 3 Επιλέξιμες δραστηριότητες 4 Δικαιούχοι 6

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Περίληψη Αθήνα, Οκτώβριος 2016 Αριστείδου 9, 105 59 Αθήνα, Τηλ: 210 33 14 230-1, 210 3210670 Fax: 210 33 14 232, e-mail : info@bicofattika.gr url : www.bicofattika.gr 1 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

θ. την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων, ι. τομές και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα

θ. την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων, ι. τομές και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4399 ΦΕΚ Α 117 /22.6.2016 Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΤΜΗΜΑ Α

ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΤΜΗΜΑ Α ΝΟΜΟΣ 4399/2016 Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις. NOMOΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΤΜΗΜΑ Α

ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΤΜΗΜΑ Α ΝΟΜΟΣ 4399/2016 Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις. NOMOΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΤΜΗΜΑ Α

ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΤΜΗΜΑ Α ΝΟΜΟΣ 4399/2016 Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις. NOMOΣ

Διαβάστε περισσότερα

NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4399

NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4399 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4399 Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.

Διαβάστε περισσότερα