ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ"

Transcript

1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Τι είναι µεσηµβρινοί και τι παράλληλοι; Παράλληλοι είναι νοητοί κύκλοι, κάθετοι στον άξονα της Γης. Ο παράλληλος στον οποίο βρίσκεται ένας τόπος, δείχνει πόσο βόρεια ή νότια βρίσκεται από τον Ισηµερινό. Οι παράλληλοι είναι άνισοι και µετριούνται από 0-90 σε κάθε ηµισφαίριο. Με την βοήθεια των παραλλήλων προσδιορίζεται το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου. Ο Ισηµερινός είναι ο µεγαλύτερος παράλληλος της Γης και χωρίζει την Γη σε δύο ηµισφαίρια. Έχει γεωγραφικό πλάτος 0. Μεσηµβρινοί είναι νοητά ηµικύκλια που εκτείνονται από τον ένα πόλο στον άλλο. Είναι ίσα µεταξύ τους. Οι τιµές τους είναι από ανατολικά του πρώτου µεσηµβρινού και δυτικά του πρώτου µεσηµβρινού. Πρώτος µεσηµβρινός είναι ο µεσηµβρινός που περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο. Έχει γεωγραφικό µήκος 0. 2) Τι ονοµάζονται συντεταγµένες και τι προσδιορίζουµε µε αυτές; Συντεταγµένες είναι το γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό µήκος ενός τόπου. Με την βοήθειά τους προσδιορίζεται η γεωγραφική θέση ενός σηµείου (τόπου) στην επιφάνεια της Γης. 3) Γιατί το γεωγραφικό πλάτος επηρεάζει το κλίµα ενός τόπου; Το γεωγραφικό πλάτος επηρεάζει σε µεγάλο βαθµό το κλίµα ενός τόπου γιατί οι ακτίνες του Ήλιου δεν πέφτουν σε όλη την επιφάνεια της Γης µε την ίδια γωνία. Στον Ισηµερινό πέφτουν κάθετα και θερµαίνουν πολύ την επιφάνεια της Γης, ενώ όσο αποµακρυνόµαστε από αυτόν πέφτουν όλο και πιο πλάγια και θερµαίνουν την Γη λιγότερο. Έτσι διακρίνουµε πέντε θερµικές ζώνες στην Γη. 4) Τι είναι οι ωριαίες άτρακτοι; Όλοι οι τόποι δεν έχουν την ίδια ώρα, γιατί δεν βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό µήκος. Η επιφάνεια της Γης έχει χωριστεί σε 24 ζώνες που λέγονται ωριαίες άτρακτοι, καθεµία από τις οποίες έχει πλάτος 15. Έτσι, στον πρώτο µεσηµβρινό είναι 12 η ώρα το µεσηµέρι, 15 ανατολικότερα η ώρα είναι 1µ.µ. ενώ 15 δυτικότερα η ώρα είναι 11π.µ. Το γεωγραφικό µήκος καθορίζει την ώρα αλλά και την ηµεροµηνία. Αν µετακινηθούµε δυτικά και περάσουµε τον µεσηµβρινό των 180, κερδίζουµε µια µέρα. Ο µεσηµβρινός αυτός περνά µεταξύ Αλάσκας και Σιβηρίας και διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό. 5) Ποιες είναι οι κατηγορίες των χαρτογραφικών συµβόλων; Τα χαρτογραφικά σύµβολα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Α) στα σηµειακά, δηλαδή εκείνα που φαίνεται να µην έχουν διαστάσεις (πόλεις, χωριά, πηγές, σπήλαια) Β) στα γραµµικά, δηλαδή εκείνα που έχουν µορφή γραµµής (ισοϋψείς, δρόµοι, ποτάµια) Γ) στα επιφανειακά, δηλαδή εκείνα που έχουν δύο διαστάσεις και την µορφή επιφάνειας (θάλασσες, λίµνες, βουνά).

2 6) Πώς σε έναν χάρτη καταλαβαίνουµε την κλίση ενός αναγλύφου; Όταν οι ισοϋψείς πλησιάζουν µεταξύ τους απεικονίζουν µια πολύ απότοµη πλαγιά, ενώ όταν συµπίπτουν, έναν γκρεµό. Όταν απέχουν µεταξύ τους πολύ, απεικονίζουν µικρή κλίση και ήπιο ανάγλυφο. 7) Πώς υπολογίζουµε την απόσταση δύο σηµείων σε έναν χάρτη; Για να υπολογίσουµε την απόσταση δύο σηµείων σε έναν χάρτη µε βάση την κλίµακά του, µετράµε την απόσταση µε τον χάρακα και την πολλαπλασιάζουµε µε τον παρονοµαστή του κλάσµατος της κλίµακας. Αυτό που θα βρούµε είναι σε εκατοστά, και µετά το µετατρέπουµε σε m ή Km. 8) Ποιες πληροφορίες περιλαµβάνονται σε έναν χάρτη; Τίτλος χάρτη: µας δίνει πληροφορίες για το περιεχόµενο του χάρτη. Επιφάνεια που απεικονίζει ο χάρτης: η επιφάνεια που απεικονίζει ο χάρτης και το αν περιλαµβάνει πολλές ή λίγες λεπτοµέρειες καθορίζονται από την κλίµακά του. Η κλίµακα είναι ένα κλάσµα που δείχνει πόσες φορές έχουν σµικρυνθεί οι πραγµατικές διαστάσεις προκειµένου να δηµιουργηθεί ο χάρτης. Όταν ο παρονοµαστής της κλίµακας είναι µεγάλος, ο χάρτης είναι µικρής κλίµακας και απεικονίζει µεγάλη γεωγραφική περιοχή µε λίγες λεπτοµέρειες. Οι χάρτες που έχουν κλίµακα µικρότερη από 1:10000 είναι χάρτες µεγάλης κλίµακας και παρουσιάζουν περισσότερες λεπτοµέρειες. Υπόµνηµα: ερµηνεύει τα σύµβολα του χάρτη. Προσανατολισµός: Η πυξίδα στην επιφάνεια του χάρτη, δείχνει τον προσανατολισµό, δηλαδή τα σηµεία του ορίζοντα στην επιφάνεια του χάρτη. 9) Ποιες είναι οι κατηγορίες των χαρτών; Α) Χάρτες γενικής χρήσης: (χάρτες αναγλύφου, τοπογραφικοί χάρτες, πολιτικοί χάρτες). Περιέχουν πληροφορίες για βουνά, πεδιάδες, δρόµους, πόλεις. Β) Θεµατικοί χάρτες: είναι χάρτες που παρουσιάζουν ένα συγκεκριµένο θέµα (π.χ. τιµές θερµοκρασιών, τιµές βροχοπτώσεων, κατανοµή πληθυσµού, παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας). 10) Σε ποιες ενότητες χωρίζεται το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη; Οι επιστήµονες για να µελετήσουν το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη µας το χωρίζουν σε µικρότερες ενότητες. Οι ενότητες αυτές δεν είναι ανεξάρτητες η µια από την άλλη, αλλά αλληλεπιδρούν, µε αποτέλεσµα ότι συµβαίνει σε µια από αυτές να επηρεάζει και τις υπόλοιπες. Α) Ατµόσφαιρα: είναι η αεριώδης µάζα που περιβάλλει την Γη και είναι απαραίτητη για την ζωή. Περιέχει οξυγόνο, υδρογόνο, άζωτο και οξείδια του άνθρακα. Β) Λιθόσφαιρα: περιλαµβάνει το έδαφος και το υπέδαφος. Το έδαφος προσφέρει την απαραίτητη τροφή στους οργανισµούς που ζουν στη Γη. Το υπέδαφος προσφέρει µια ποικιλία ορυκτών πόρων που αξιοποιεί ο άνθρωπος. Γ) Υδρόσφαιρα: περιλαµβάνει το νερό, σε όλες τις µορφές του. Η µεγαλύτερη µάζα του νερού βρίσκεται στους ωκεανούς (71%). Νερό υπάρχει στην ατµόσφαιρα µε µορφή υδρατµών, στην λιθόσφαιρα µε µορφή

3 πάγου ή νερού που ρέει (ποτάµια) ή αποθηκών νερού (λίµνες).ο άνθρωπος χρησιµοποιεί µόνο το 0,15-0,20% της υδρόσφαιρας. ) Βιόσφαιρα: είναι ο χώρος µέσα στον οποίο ζουν, τρέφονται και αναπαράγονται όλοι οι οργανισµοί της Γης. Περιλαµβάνει ένα τµήµα της ατµόσφαιρας, ένα τµήµα της λιθόσφαιρας και την υδρόσφαιρα. 11) Ατµόσφαιρα της Γης Η ατµόσφαιρα γίνεται όλο και πιο αραιή όσο ανεβαίνουµε ψηλότερα. Το 99% της µάζας της ατµόσφαιρας είναι συγκεντρωµένο στα πρώτα 450 χιλιόµετρα από την Γη. Η ζώνη στην οποία µπορεί να αναπτυχθεί ζωή φθάνει στα Κm ύψος. Στα µεγαλύτερα υψόµετρα η ζωή είναι αδύνατη λόγω της έλλειψης οξυγόνου, του ψύχους και των ακτινοβολιών από το διάστηµα. Η ατµόσφαιρα συγκρατεί την υπεριώδη ακτινοβολία και ένα µέρος από την κοσµική ακτινοβολία. Είναι το µέσο που διαδίδεται ο ήχος και το φως και δηµιουργεί τους χρωµατισµούς των νεφών και του ουρανού. Α) Τροπόσφαιρα: τα περισσότερα από τα µετεωρολογικά φαινόµενα (νέφη, οµίχλη, χαλάζι, κεραυνοί) εκδηλώνονται σε αυτό το στρώµα. Έχει πάχος Km στον Ισηµερινό και 7-8 Km στους Πόλους. Β) Στρατόσφαιρα: σε αυτήν δεν συµβαίνουν αλλαγές (π.χ. δεν σχηµατίζονται σύννεφα). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αεροπλάνα προτιµούν να πετούν στην στρατόσφαιρα. Εκεί η ατµόσφαιρα είναι αραιότερη, άρα η αντίσταση είναι µικρότερη. Μέρος της στρατόσφαιρας είναι η οζονόσφαιρα. Το όζον απορροφά τις βλαβερές ακτίνες του Ήλιου. Γ) Ιονόσφαιρα: περιέχει µεγάλο αριθµό ιόντων και ελεύθερων ηλεκτρονίων. Μέσα στην ιονόσφαιρα και σε διάφορα ύψη παρατηρούνται πυκνώσεις ιόντων και ηλεκτρονίων, τα οποία σχηµατίζουν τα «ιονοσφαιρικά στρώµατα» που είναι απαραίτητα για τις τηλεπικοινωνίες µεγάλων αποστάσεων. 12) Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η θερµοκρασία των διαφόρων περιοχών του πλανήτη; Α) Το υψόµετρο ενός τόπου: ο αέρας γίνεται πιο ψυχρός όσο ανεβαίνουµε σε µεγαλύτερο υψόµετρο και πιο θερµός σε µικρότερο υψόµετρο. Β) Την απόσταση από την θάλασσα: η ξηρά ζεσταίνεται και ψύχεται γρήγορα, ενώ η θερµοκρασία της θάλασσας δεν µεταβάλλεται τόσο έντονα. Γ) Την απόσταση ενός τόπου από τον Ισηµερινό: Η θερµοκρασία του αέρα µεταβάλλεται καθώς προχωρούµε από τον Ισηµερινό προς τους πόλους. 13) Πώς δηµιουργούνται οι άνεµοι; Οι άνεµοι εξαρτώνται από την θερµοκρασία που επικρατεί σε διαφορετικά σηµεία της Γης. Οι διαφορές θερµοκρασίας προκαλούν πλάγιες και κάθετες κινήσεις του αέρα που ονοµάζουµε ανέµους. Αυτό συµβαίνει γιατί ο αέρας που θερµαίνεται έχει την τάση να ανεβαίνει ψηλότερα, ενώ ο ψυχρός αέρας καταλαµβάνει την θέση του. 14) Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το παγκόσµιο κλίµα; Α) Η απόσταση από την θάλασσα: οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα έχουν πιο ήπιο κλίµα από αυτές που βρίσκονται στο εσωτερικό των ηπείρων.

4 Β) Το γεωγραφικό πλάτος: όσο αποµακρυνόµαστε από τον Ισηµερινό, τόσο πιο ψυχρό γίνεται το κλίµα. Γ) Το υψόµετρο: οι ορεινές περιοχές των ηπείρων έχουν συνήθως πιο ψυχρό κλίµα από τις πεδινές που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. 15) Τοπικές συνθήκες που επηρεάζουν το κλίµα της Ευρώπης: Από τα βόρεια της Ασίας πνέουν τον χειµώνα παγωµένοι άνεµοι προς την Ευρώπη, µε αποτέλεσµα στις περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται κοντά στην Ασία να κάνει πολύ κρύο τον χειµώνα. Οι δυτικοί άνεµοι µεταφέρουν υγρασία, µε αποτέλεσµα οι δυτικές περιοχές της Ευρώπης να δέχονται αρκετές βροχές. Το ρεύµα του Κόλπου είναι θαλάσσιο ρεύµα που ξεκινάει από το Μεξικό και τα νερά του είναι θερµότερα από τα νερά του Ατλαντικού, µε αποτέλεσµα το κλίµα των περιοχών που επηρεάζει το ρεύµα του Κόλπου να είναι πιο ήπιο. Εµπλουτίζει µε υγρασία τις αέριες µάζες που είναι από πάνω του και προκαλεί άφθονες βροχές. Οι θερµοί άνεµοι που πνέουν από την Σαχάρα κάνουν πολύ ζεστά τα καλοκαίρια της νότιας Ευρώπης. 16) Τοπικές συνθήκες που επηρεάζουν το κλίµα της Ασίας: Οι Μουσώνες πνέουν από τον Ινδικό Ωκεανό προς την Ασιατική Ήπειρο και το αντίστροφο. Φέρνουν βροχές στην νότια και νοτιοανατολική Ασία. Η οροσειρά των Ιµαλαΐων εµποδίζει τους µουσώνες να φθάσει στο εσωτερικό της Ασίας, µε αποτέλεσµα η περιοχή αυτή να µην δέχεται αρκετές βροχές (π.χ. έρηµος Τάκλα Μακάν). 17) Ποιοι είναι οι κλιµατικοί τύποι και ποια τα χαρακτηριστικά τους; Ερηµικό κλίµα: Επικρατεί στις περιοχές που έχουν ερήµους. Χαρακτηρίζεται από ελάχιστες βροχές και από µεγάλες διαφορές θερµοκρασίας µεταξύ µέρας και νύχτας. Ορεινό κλίµα: Συναντάται στις περιοχές των πολύ ψηλών βουνών. Ηπειρωτικό κλίµα: Συναντάται στο εσωτερικό των ηπείρων. Οι χειµώνες είναι πολύ ψυχροί και τα καλοκαίρια θερµά. Τον χειµώνα τα ποτάµια παγώνουν, ενώ το καλοκαίρι η παροχή του νερού τους είναι αυξηµένη, γιατί λιώνουν τα χιόνια. Εύκρατο κλίµα: Επικρατεί στις παραθαλάσσιες ανατολικές και δυτικές περιοχές των ηπείρων. Χαρακτηρίζεται από ήπιους χειµώνες και δροσερά καλοκαίρια, και είναι ιδανικό για την ανθρώπινη διαβίωση. Μεσογειακό κλίµα: Είναι µια ειδική κατηγορία του εύκρατου κλίµατος που συναντάται στη νότια Ευρώπη, στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. και στη βόρεια και νότια Αφρική. Οι χειµώνες είναι ήπιοι, ενώ τα καλοκαίρια είναι θερµά και άνυδρα. Πολικό κλίµα: Απαντά στις βόρειες και στις νότιες πολικές περιοχές της Γης. Οι χειµώνες έχουν µεγάλη διάρκεια, ενώ τα καλοκαίρια είναι σύντοµα. Οι θερµοκρασίες είναι όλο τον χρόνο χαµηλές. Τα νερά των ποταµών στις περιοχές αυτές είναι παγωµένα τους περισσότερους µήνες του χρόνου. Τροπικό κλίµα: Επικρατεί σε πολλές περιοχές που βρίσκονται κοντά στον Ισηµερινό. Οι θερµοκρασίες είναι σχετικά υψηλές, ενώ οι βροχοπτώσεις άφθονες.

5 18) Τι ονοµάζουµε κλίµα; Ο όρος «κλίµα» είναι ένας τεχνητός όρος που δηµιουργήθηκε από τους επιστήµονες, προκειµένου να περιγράψουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε µια περιοχή, καθώς και τις αποκλίσεις τους για µεγάλο χρονικό διάστηµα, τουλάχιστον 30 χρόνων. 19) Να περιγράψετε τις διάφορες διαδικασίες που πραγµατοποιούνται στον κύκλο του νερού. Yδρολογικός κύκλος: Η σταθερή κίνηση του νερού από την ατµόσφαιρα στην επιφάνεια της Γης, στο υπέδαφος και πάλι στην ατµόσφαιρα. Εξάτµιση: Η µεταβολή του νερού της επιφάνειας της Γης (ωκεανών, λιµνών, ποταµών) σε ατµό µε την επίδραση της θερµότητας. Εξάτµιση-διαπνοή: Κάθε φυτό µοιάζει µε µια αντλία που παίρνει νερό από το έδαφος και το στέλνει στην ατµόσφαιρα, µέσα από τα στόµατα του φυλλώµατός του. Ατµοσφαιρικά κατακρηµνίσµατα: Οι µορφές µε τις οποίες το νερό πέφτει στη γη (χιόνι, χαλάζι, βροχή, δροσιά κτλ.). Απορροή: Η κίνηση του νερού στην επιφάνεια του εδάφους µε τη µορφή ρυακιών, ποταµών, χειµάρρων. Κατείσδυση: Ένα µέρος του νερού εισέρχεται στη γη από τους πόρους ή τις ρωγµές των διάφορων πετρωµάτων και από τα ρήγµατα της Γης. Αυτά είναι τα λεγόµενα υπόγεια νερά. 20) Πώς σχηµατίζονται οι παγετώνες; Οι παγετώνες είναι µεγάλες µάζες πάγων που δηµιουργούνται στα ψηλά βουνά ή στα µεγάλα γεωγραφικά πλάτη, δηλαδή σε µέρη όπου το χιόνι που πέφτει είναι περισσότερο από αυτό που προλαβαίνει να λιώσει. ηµιουργούνται από τη συσσώρευση του νέου χιονιού επάνω στο χιόνι που ήδη υπάρχει. Τα στρώµατα του χιονιού συµπιέζονται, µε αποτέλεσµα ο αέρας που είναι παγιδευµένος µεταξύ των νιφάδων να φεύγει προς τα έξω, όπως ακριβώς σε µια χιονόµπαλα. Ο παγετώνας κινείται, εξαιτίας της βαρύτητας, προς τις υψοµετρικά χαµηλότερες περιοχές και τις κοιλάδες. Καθώς συµβαίνει αυτό ένα µικρό µέρος του παγετώνα εξατµίζεται, ενώ το µέρος του που λιώνει τροφοδοτεί τα ρυάκια και τους ποταµούς. Τα παγόβουνα δηµιουργούνται από τους παγετώνες. 21) Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά των ωκεανών της Γης; Το µεγαλύτερο µέρος της Γης καλύπτεται από ωκεανούς, µε τη διαφορά ότι στο βόρειο ηµισφαίριο το νερό καλύπτει το 60% της επιφάνειάς του, ενώ στο νότιο ηµισφαίριο το 80%. Στην πραγµατικότητα όλο το αλµυρό νερό του πλανήτη αποτελεί µια ενιαία µάζα, που ονοµάζεται «παγκόσµιος ωκεανός» και καλύπτει το 70% της επιφάνειας του πλανήτη. Ο παγκόσµιος ωκεανός χωρίζεται σε πέντε µικρότερα τµήµατα: Ειρηνικό, Ατλαντικό, Ινδικό, Βόρειο Παγωµένο και Νότιο Παγωµένο Ωκεανό. Οι ωκεανοί επικοινωνούν µεταξύ τους. Ο µεγαλύτερος σε έκταση και σε βάθος ωκεανός είναι ο Ειρηνικός. Είναι τόσο µεγάλος σε έκταση όσο όλοι οι άλλοι ωκεανοί µαζί. Το βαθύτερο

6 σηµείο του Ειρηνικού Ωκεανού είναι η τάφρος των Μαριανών (φτάνει τα µ. Περίπου. 22) Ποιες θάλασσες περιλαµβάνουν οι ωκεανοί; Ατλαντικός Ωκεανός, περιλαµβάνει την Αρκτική Θάλασσα, τη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο ( ή Μαύρη Θάλασσα), την Καραϊβική, τη Βόρεια, τη Νορβηγική και τη Λευκή Θάλασσα. Ο Ειρηνικός Ωκεανός συµπεριλαµβάνει τη Βερίγγειο, την Οχοτσκική, την Ιαπωνική, τη Σινική (ανατολική και νότια) και τη Θάλασσα των Κοραλλιών. Ο Ινδικός Ωκεανός συµπεριλαµβάνει την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα. 23) Ποια είναι η σηµασία των ωκεανών για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη; Οι ωκεανοί και οι θάλασσες καταλαµβάνουν τα 3/4 της επιφάνειας της Γης, έχουν µεγάλη αξία για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, διότι: Η µεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου της Γης (85%) παράγεται από φυτοπλαγκτόν, που αποτελεί και τη βάση της τροφικής αλυσίδας για τα οικοσυστήµατα. Αποτελούν τους σηµαντικότερους ρυθµιστές του κλίµατος, αφού το νερό έχει την ιδιότητα να ζεσταίνεται σιγά σιγά και να αποβάλλει επίσης αργά τη θερµότητά του. 24) Ποιες υποθαλάσσιες µορφές συναντάµε σε έναν ωκεανό; Υφαλοκρηπίδα: είναι η υποθαλάσσια προέκταση της ξηράς που εκτείνεται µε µικρή κλίση µέχρι το βάθος των µ. Η υφαλοκρηπίδα έχει οικονοµική σηµασία, επειδή σχετίζεται µε δραστηριότητες του ανθρώπου όπως η αλιεία, η άντληση πετρελαίου κ.ά. Ηπειρωτική κατωφέρεια: αρχίζει από εκεί όπου τελειώνει η υφαλοκρηπίδα, φτάνει σε µεγάλα βάθη (συνήθως µεγαλύτερα των µ.) και είναι απότοµη µε µεγάλες κλίσεις. Mετά την ηπειρωτική κατωφέρεια βρίσκεται ο επίπεδος ωκεάνιος πυθµένας, η αβυσσική πεδιάδα, σε βάθη µεγαλύτερα των µ. Το οµαλό ανάγλυφο των αβυσσικών πεδιάδων διακόπτεται από ανυψώσεις (σαν οροσειρές) που βρίσκονται στο µέσο των ωκεανών και ονοµάζονται µεσοωκεάνιες ράχες. Το συνολικό τους µήκος φτάνει τα χλµ. σε όλους τους ωκεανούς. Τάφρος : είναι ένα βύθισµα του πυθµένα µε σχετικά απότοµες πλευρές. Κατά µήκος της Νότιας Αµερικής, για παράδειγµα, υπάρχει η µεγάλη τάφρος της Χιλής. Kάτω από τη θάλασσα υπάρχουν υψώµατα, τα υποθαλάσσια όρη, των οποίων το ύψος ξεπερνά πολλές φορές τα µ. Αυτά τα βουνά είναι συνήθως ηφαιστειακής προέλευσης. ηµιουργούνται στη ζώνη των µεσοωκεάνιων ραχών. Πολλά νησιά, όπως η Χαβάη ή τα νησιά Γκαλαπάγκος, είναι κορυφές τέτοιων υποθαλάσσιων ορέων που προβάλλουν έξω από τα νερά. 25) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ποταµών που βοηθούν στην ταξινόµησή τους; Μήκος: είχνει πόσο µακρύ είναι ένα ποτάµι. Το µεγάλο µήκος όµως δε σηµαίνει ότι το ποτάµι µεταφέρει και πολύ νερό. Έτσι, ενώ ο Μισισιπής και ο Νείλος διανύουν περίπου την ίδια απόσταση (6.000 χλµ.), ο Μισισιπής

7 εκβάλλει στη θάλασσα µε οκταπλάσια ποσότητα νερού συγκριτικά µε τον Νείλο. έλτα: Το δέλτα ενός ποταµού περιλαµβάνει ένα τµήµα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (δελταϊκή πεδιάδα) και ένα τµήµα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, που ονοµάζεται προδέλτα και αποτελείται κυρίως από λεπτόκοκκα υλικά. Εκβολές: Είναι ο χώρος όπου το νερό του ποταµού χύνεται στη θάλασσα. Λεκάνη απορροής: Είναι ένα τµήµα της επιφάνειας του εδάφους πάνω στο οποίο τα νερά που ρέουν επιφανειακά αποστραγγίζονται από το υδρογραφικό δίκτυο του ποταµού (ρυάκια, χείµαρροι, παραπόταµοι), για να καταλήξουν στην κεντρική κοίτη. Τα όρια κάθε λεκάνης καθορίζονται από µια φανταστική γραµµή που ενώνει τα ψηλότερα σηµεία της περιοχής και λέγεται υδροκρίτης. Παροχή: λέγεται ο όγκος του νερού που περνά από αυτή την τοµή του ποταµού στη µονάδα του χρόνου και µετριέται σε κυβικά µέτρα ανά δευτερόλεπτο. Η παροχή ενός ποταµού δεν είναι σταθερή όλο τον χρόνο. 26) Ποια είναι η δοµή του εσωτερικού της Γης; Ηπειρωτικός φλοιός: Είναι ένα λεπτό και σκληρό στρώµα που βρίσκεται πάνω στον µανδύα. Το µεγαλύτερο πάχος του δεν ξεπερνά τα 70 χλµ. Κάποια από τα πετρώµατά του έχουν ηλικία µεγαλύτερη από χρόνια. Ο ωκεάνιος φλοιός καλύπτει το 71% περίπου της επιφάνειας της λιθόσφαιρας, είναι πιο λεπτός και πιο νέος από τον ηπειρωτικό. Το µέγιστο πάχος του δεν υπερβαίνει τα 10 χλµ. (σε µερικά σηµεία πιστεύουµε ότι λείπει εντελώς) και η ηλικία του είναι µικρότερη από 200 εκατοµµύρια χρόνια. ΜΑΝ YΑΣ: Αντιπροσωπεύει το µεγαλύτερο µέρος του όγκου της Γης (83%). Αποτελείται από πολύ θερµά πυκνόρρευστα υλικά. Το ανώτερο τµήµα του µανδύα και ο φλοιός αποτελούν τη λιθόσφαιρα. ΠYΡΗΝΑΣ: Είναι ακόµη πιο θερµός από τον µανδύα. Νεότερα δεδοµένα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ένας εξωτερικός «υγρός» πυρήνας και ένας εσωτερικός «στερεός» πυρήνας. Η «καρδιά» της Γης είναι µια σφαίρα από σίδηρο και νικέλιο. Αν και οι θερµοκρασίες στον πυρήνα της Γης φτάνουν τους 3.700C, οι επιστήµονες πιστεύουν ότι οι υψηλές πιέσεις που επικρατούν σ αυτόν εµποδίζουν την τήξη του. 27) Για ποια φαινόµενα είναι υπεύθυνη η κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών; Η κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών ευθύνεται για τους σεισµούς, τις εκρήξεις των ηφαιστείων, τη γένεση και την καταστροφή βουνών και τη δηµιουργία των ηπείρων και των ωκεανών. 28)Ποια είναι τα αίτια των σεισµών; Σεισµός είναι η δόνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωµάτων. Αίτια σεισµών: α)συσσώρευση δυναµικής ενέργειας σε ορισµένες περιοχές της λιθόσφαιρας, οι οποίες καταπονούνται από την πίεση που προκαλεί η µετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών. β)σεισµοί όµως είναι πιθανόν να προηγούνται ή να συνοδεύουν τις εκρήξεις των ηφαιστείων.

8 29)Πώς γεννιούνται τα βουνά και οι οροσειρές; Όταν οι λιθοσφαιρικές πλάκες πλησιάζουν η µία την άλλη ή συγκρούονται µεταξύ τους, αναπτύσσονται τεράστιες δυνάµεις, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσµα την δηµιουργία οροσειρών. Οι περισσότερες οροσειρές ενδέχεται να σχηµατίστηκαν όταν µεγάλα στρώµατα πετρωµάτων συµπιέστηκαν ανάµεσα σε δύο συγκρουόµενες λιθοσφαιρικές πλάκες. Οι Άλπεις σχηµατίστηκαν όταν η ευρασιατική πλάκα συγκρούστηκε µε το βόρειο τµήµα της αφρικανικής πλάκας. 30)Πώς δηµιουργούνται οι µεγάλες νησιωτικές αλυσίδες; Μεγάλες νησιωτικές αλυσίδες (ή νησιωτικά τόξα) σχηµατίζονται όταν συγκλίνουν δύο λιθοσφαιρικές πλάκες στα βάθη των ωκεανών. Καθώς µία ωκεάνια πλάκα βυθίζεται κάτω από την άλλη, το µάγµα που βγαίνει ψύχεται, οικοδοµώντας µια σειρά ηφαιστειακών νησιών. Τέτοια είναι τα Νησιά του Σολοµώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό και το νησιωτικό τόξο του Αιγαίου (Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι). 31)Τι είναι τα hot spots; Είναι νησιά που έχουν ηφαιστειακή προέλευση, αλλά δηµιουργούνται στο µέσο µιας λιθοσφαιρικής πλάκας και ονοµάζονται «θερµές κηλίδες». Τέτοια ηφαιστειακά νησιά είναι το Αρχιπέλαγος της Χαβάης, που δηµιουργήθηκε στο µέσο της λιθοσφαιρικής πλάκας του Ειρηνικού Ωκεανού. 32) Πώς σχηµατίζονται τα ηφαίστεια; Τα ηφαίστεια είναι συγκεντρωµένα συνήθως σε συγκεκριµένες γεωγραφικές ζώνες κατά µήκος των ορίων των λιθοσφαιρικών πλακών. Όταν δύο πλάκες αποµακρύνονται η µία από την άλλη, δηµιουργείται ένα άνοιγµα στον φλοιό της Γης από όπου βγαίνουν λιωµένα πετρώµατα (µάγµα µε τη µορφή λάβας) και αέρια από τα βαθύτερα στρώµατα. Το µάγµα παγώνει και οικοδοµεί µεγάλες οροσειρές ενεργών υποθαλάσσιων ηφαιστείων (µεσοωκεάνιες ράχες), δηµιουργώντας έναν νέο ωκεάνιο φλοιό. Όταν δύο πλάκες συγκλίνουν η µία µε την άλλη (π.χ. µια ωκεάνια πλάκα βυθίζεται κάτω από µια ηπειρωτική), τότε σχηµατίζονται βουνά και ηφαίστεια, που δηµιουργούν οροσειρές µορφής τόξου. Όταν τα ηφαίστεια βρίσκονται σε έξαρση, εκλύουν αέρια, στάχτη και λάβα. 33)Ποιες είναι οι µεγαλύτερες οροσειρές του πλανήτη; Βραχώδη όρη: Είναι µια οροσειρά µήκους χλµ. περίπου, η οποία εκτείνεται από τον Καναδά έως το Μεξικό. Τα Βραχώδη Όρη είναι σχετικά νεαρά βουνά. Καθώς ο άνεµος δεν τα έχει διαβρώσει, µοιάζουν µε κοφτερά πριόνια («σιέρα» στην ισπανική γλώσσα). Από γεωλογική άποψη αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο µε τα βουνά της Κεντρικής και της Νότιας Αµερικής. Άνδεις: Είναι η µακρύτερη οροσειρά της Γης, µε µήκος χλµ. περίπου. Στην πραγµατικότητα πρόκειται για δύο και κάποτε τρεις παράλληλες οροσειρές, που εκτείνονται από το βόρειο τµήµα της Νότιας Αµερικής έως τη Γη του Πυρός. Ανάµεσά τους απλώνονται τα οροπέδια των Άνδεων, τα οποία στην τοπική γλώσσα ονοµάζονται «αλτιπλάνος».

9 Εδώ ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, αφού η ζέστη των τροπικών αντισταθµίζεται από το κλίµα ύψους. Σ' αυτά τα οροπέδια αναπτύχθηκαν µεγάλοι πολιτισµοί όπως των Τσαβίν και των Ίνκας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα πολλά ηφαίστεια, ανάµεσα στα οποία είναι και το Κοταπάχι, το ψηλότερο ηφαίστειο στον κόσµο. Καύκασος: Βρίσκεται ανάµεσα στην Ευρώπη και στην Ασία και αποτελείται από δύο σχεδόν παράλληλες οροσειρές, τον Μεγάλο και τον Μικρό Καύκασο. Το υπέδαφός τους είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και µεταλλεύµατα. Ιµαλάϊα: Είναι µία από τις µεγαλύτερες οροσειρές της Γης, που φτάνει σε µήκος τα χλµ. Στην πραγµατικότητα δεν είναι µία αλλά τρεις σειρές βουνών. Ο κύριος όγκος βρίσκεται στον βορρά, µε υψόµετρο πάνω από µ., και καλύπτεται µονίµως από παγετώνες. Η δεύτερη σειρά έχει βουνά που φτάνουν τα µ. όσο περίπου και οι Άλπεις ενώ η τρίτη σειρά, που βρίσκεται προς την Ινδία, αποτελείται από λόφους και πυκνά δάση. Ανάµεσα στα Ιµαλάια και την οροσειρά Κουέν Λουν απλώνεται το οροπέδιο του Θιβέτ. Άτλας: Είναι η µακρύτερη οροσειρά της Αφρικής. Αποτελείται από τρεις οροσειρές παράλληλες µεταξύ τους και χωρίζει τη Μεσόγειο και τις ακτές του Ατλαντικού από την έρηµο Σαχάρα. Ανάµεσα στην οροσειρά του Άτλαντα και τις ακτές απλώνεται µια στενή αλλά αρκετά γόνιµη πεδιάδα, που λέγεται Τελ. Εκεί είναι συγκεντρωµένοι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής. Η περιοχή του Άτλαντα είναι ιδιαίτερα σεισµογενής. 34) Ποιες είναι οι µεγαλύτερες πεδιάδες της Γης; Βόρεια Αµερική: Οι πεδιάδες καταλαµβάνουν το µεγαλύτερο µέρος της Βόρειας Αµερικής. Καθώς εκτείνονται από τις ακτές του Ατλαντικού έως τα Βραχώδη Όρη, δεν είναι το ίδιο εύφορες σε όλη την έκτασή τους. Σ αυτές παράγεται, µε τις πλέον σύγχρονες µεθόδους, το µεγαλύτερο µέρος των σιτηρών, του καλαµποκιού και της σόγιας του πλανήτη. Νότια Αµερική: Οι σχετικά ξηρές πεδιάδες της Αργεντινής ονοµάζονται «πάµπας» και σ αυτές εκτρέφονται ζώα. Στα βόρεια της ηπείρου οι υγρές πεδιάδες του Ορινόκου ονοµάζονται «λιάνος». Στα νότια υπάρχει η παράκτια έρηµος Ατακάµα της Χιλής, ενώ η Παταγωνία είναι µια έρηµος παγωµένη τον χειµώνα. Ασία: Η Ασία έχει πολλές πεδινές περιοχές. Ανατολικά βρίσκεται η πεδιάδα της Κίνας, εύφορη σχεδόν όσο και οι πεδιάδες της Αµερικής. Στην κεντρική Ασία υπάρχει η έρηµος Γκόµπι, ενώ οι στέπες είναι σχετικά άγονες. Αφρική: Οι πεδιάδες της Αφρικής βρίσκονται στα ανατολικά παράλια, στα δυτικά παράλια και στον βορρά. Μεγάλες εκτάσεις της ηπείρου καλύπτουν οι σαβάνες µε χορτάρι πολύ ψηλό, το οποίο ανάλογα µε τις βροχές φτάνει τα 2 µ. Μεγάλο µέρος της Αφρικής καλύπτουν οι έρηµοι. Στη Σαχάρα, η οποία είναι και η µεγαλύτερη έρηµος του πλανήτη, δε βρέχει σχεδόν καθόλου και το βράδυ η θερµοκρασία φτάνει κάτω από το

10 µηδέν, ενώ το πρωί είναι πολύ µεγάλη. Άλλες µεγάλες έρηµοι της Αφρικής είναι η Καλαχάρι, η Ναµίµπ και η Μποτσουάνα. Αυστραλία: Οι πεδιάδες της Αυστραλίας βρίσκονται κυρίως στο ανατολικό µέρος. Επειδή δε δέχονται αρκετές βροχές, έχει αναπτυχθεί σ αυτές η κτηνοτροφία. Το µεγαλύτερο µέρος της Αυστραλίας καλύπτεται από τη Μεγάλη Αµµώδη Έρηµο και την έρηµο Βικτώρια. 35) Τι είναι τα οικοσυστήµατα και πώς ταξινοµούνται; Οικοσυστήµατα είναι συστήµατα µελέτης που περιλαµβάνουν τους έµβιους οργανισµούς, τους αβιοτικούς παράγοντες και τις αλληλεπιδράσεις µεταξύ τους. Τα οικοσυστήµατα ταξινοµούνται: Α) Mε κριτήριο τον χώρο στον οποίο αναπτύσσονται, τα οικοσυστήµατα ταξινοµούνται σε χερσαία (της ξηράς) και υδατικά (της θάλασσας, του γλυκού νερού κτλ.). Β)Μια άλλη ταξινόµηση µπορεί να βασιστεί στο είδος των φυτών (βλάστηση). Έτσι, µε βάση το παραπάνω κριτήριο, ταξινοµούνται σε οικοσυστήµατα των βροχερών δασών, της τάιγκας, µεσογειακά κτλ. 36) Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την κατανοµή των οργανισµών σε διαφορετικές περιοχές στην επιφάνεια της Γης; Α) κλίµα Β) θερµοκρασία Γ) υψόµετρο 37) Πότε ένα οικοσύστηµα υποβαθµίζεται; Ο άνθρωπος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο τον διαφοροποιεί από όλους τους άλλους οργανισµούς: είναι το µοναδικό είδος που µπορεί να «ζήσει παντού», ακόµη και σε πολύ δύσκολα περιβάλλοντα, προσαρµόζοντας το περιβάλλον στις δικές του ανάγκες. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η συµπεριφορά του ανθρώπου είναι η κύρια αιτία των οικολογικών προβληµάτων που αντιµετωπίζει σήµερα ο κόσµος. Όταν οι αλλαγές που προκαλούν οι άνθρωποι ξεπερνούν τα όρια ισορροπίας των φυσικών οικοσυστηµάτων, τότε αυτά υποβαθµίζονται. 38) Σε τι µας βοηθά η µελέτη της εξέλιξης του πληθυσµού της Γης; Α)Να καταλάβουµε γιατί αλλάζει συνεχώς ο χώρος που βρίσκεται γύρω µας. Β)Nα κατανοήσουµε ότι οι άνθρωποι, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλάζουν το περιβάλλον τους και εποµένως όσο περισσότεροι γίνονται οι άνθρωποι τόσο µεγαλύτερες µεταβολές επιφέρουν στο περιβάλλον. Γ)Να κάνουµε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς προγραµµατισµούς για την οργάνωση της κοινωνίας και για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που θα γεννηθούν σε τροφή, περίθαλψη, εκπαίδευση, εργασία. )Να αντιληφθούµε τη σηµασία της συνετής διαχείρισης του πλανήτη, ώστε να εξασφαλιστεί το µέλλον των επόµενων γενεών. 39) Τι ονοµάζεται γεννητικότητα και τι θνησιµότητα; Γεννητικότητα είναι το ποσοστό των γεννήσεων ανά 1000 άτοµα. Θνησιµότητα είναι το ποσοστό των θανάτων ανά 1000 άτοµα.

11 40) Τι ονοµάζεται αριθµητική πυκνότητα και τι φυσιολογική πυκνότητα ενός πληθυσµού; Αριθµητική πυκνότητα: είναι πόσοι άνθρωποι ζουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόµετρο. (Αυτό γίνεται, αν διαιρέσουµε τον πληθυσµό της χώρας µε την έκτασή της.) Φυσιολογική πυκνότητα: είναι ο αριθµός των ανθρώπων που κατοικούν σε ένα τετραγωνικό χιλιόµετρο καλλιεργήσιµης γης. 41)Τι είναι το δηµογραφικό πρόβληµα; ηµογραφικό πρόβληµα παρατηρείται σε ορισµένες αναπτυγµένες χώρες όπου παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ηλικιωµένων, επειδή ο µέσος όρος ζωής αυξάνεται και οι γεννήσεις µένουν σταθερές ή µειώνονται. 42)Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την εγκατάσταση των ανθρώπων σε µια περιοχή; Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εγκατάσταση των ανθρώπων σε µια περιοχή µπορούν να χωριστούν σε φυσικούς, ιστορικούς και οικονοµικούς. 43) Ποιες περιοχές του πλανήτη είναι πυκνοκατοικηµένες και ποιες αραιοκατοικηµένες; Οι πολικές περιοχές, οι ζώνες τροπικών δασών, οι έρηµοι κατοικούνται ελάχιστα, καθώς οι φυσικές συνθήκες (κρύο, έλλειψη νερού, υπερβολική υγρασία) δεν ευνοούν την ανθρώπινη ζωή. Αντίθετα, παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις ανθρώπων στα νότια και ανατολικά της Ασίας, στην Ευρώπη, στις ανατολικές και δυτικές ακτές της Αµερικής. 44) Τι είναι οι ηλικιακές πυραµίδες; Τι πληροφορίες µας δίνουν; Η ηλικιακή πυραµίδα είναι ένα διπλό ιστόγραµµα που παρουσιάζει την κατανοµή των ανθρώπων ανά φύλο (κάθετα) και ανά ηλικία (οριζόντια). Η µορφή των ηλικιακών πυραµίδων επηρεάζεται και από την ιστορία των χωρών. Έτσι, το µπλε κοµµάτι της πυραµίδας (άντρες) παρουσιάζεται µικρότερο µετά από έναν πόλεµο (επειδή οι απώλειες στον πόλεµο είναι περισσότερες στον ανδρικό πληθυσµό) ή σε χώρες που αντιµετωπίζουν έντονα οικονοµικά προβλήµατα (επειδή οι άντρες συνήθως µεταναστεύουν αναζητώντας αλλού δουλειά). 45) Γιατί κατά τα τελευταία 250 χρόνια οι πόλεις άρχισαν να αναπτύσσονται γρήγορα; α) Επειδή ο αριθµός των ανθρώπων αυξήθηκε πολύ και ο κλήρος (η ιδιοκτησία) των αγροτών γινόταν όλο και µικρότερος. Επιπλέον, η χρησιµοποίηση των µηχανών στη γεωργία µείωνε συνεχώς τις ανάγκες για εργατικά χέρια. Έτσι, οι νεαροί κυρίως αγρότες υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να αναζητήσουν στις πόλεις περισσότερες ευκαιρίες. β) Επειδή οι πόλεις προσέφεραν τα πλεονεκτήµατα όπως εκπαίδευση ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, περισσότερες ευκαιρίες για εργασία, ψυχαγωγία κλπ. 46) Τι είναι η αστικοποίηση; Αστικοποίηση ονοµάζεται η συγκέντρωση των ανθρώπων στις πόλεις.

12 47)Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η κατανοµή των ανθρώπων στις διάφορες περιοχές της Γης; Ο πληθυσµός µιας χώρας συγκεντρώνεται σε ορισµένες περιοχές της, γεγονός που εξαρτάται από φυσικούς, ιστορικούς και οικονοµικούς παράγοντες. 48) Τι είναι οι φυσικοί πόροι; Φυσικοί πόροι είναι τα υλικά που χρειάζεται ο άνθρωπος για την επιβίωσή του και µπορεί να τα πάρει από τη φύση. Τέτοιοι πόροι είναι οι οργανισµοί, το νερό σε κάθε µορφή του, το έδαφος και ο αέρας. 49) Ποιες πηγές ενέργειας είναι ανανεώσιµες και ποιες µη ανανεώσιµες; Ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, είναι οι πηγές ενέργειας που δεν εξαντλούνται ποτέ (ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια κτλ). Μη ανανεώσιµες οινοµάζονται οι πηγές ενέργειας που δεν µπορούν να ανανεωθούν παρά µόνο στη διάρκεια εκατοµµυρίων ετών (άνθρακας, πετρέλαιο κτλ). 50) Τι είναι η αιολική ενέργεια; Η αιολική ενέργεια, είναι η ενέργεια που προσφέρει ο άνεµος. Με τη βοήθεια των ανεµογεννητριών η ενέργεια του ανέµου µπορεί να µετατραπεί σε ηλεκτρικό ρεύµα. 51)Τι είναι η γεωθερµική ενέργεια; Η γεωθερµική ενέργεια προέρχεται από τις γεωλογικές διεργασίες που συµβαίνουν βαθιά στη λιθόσφαιρα του πλανήτη µας. Χρησιµοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος. Η Ισλανδία είναι µία από τις χώρες που χρησιµοποιεί τη γεωθερµική ενέργεια. 52) Πώς σχηµατίστηκαν οι γαιάνθρακες, ποιες είναι οι κύριες µορφές τους και ποια είναι τα προβλήµατα από την χρήση τους; Οι γαιάνθρακες δηµιουργούνται από πλούσιο οργανικό υλικό (όπως τα δάση) το οποίο εγκλωβίστηκε (θάφτηκε) στο υπέδαφος. Οι κυριότερες µορφές γαιανθράκων είναι ο γραφίτης, ο λιθάνθρακας, ο λιγνίτης και η τύρφη, που διαφέρουν µεταξύ τους ως προς την περιεκτικότητά τους σε άνθρακα. Yπάρχουν καταγραφές για την καύση γαιανθράκων από τα αρχαία χρόνια, συστηµατική όµως εξόρυξή τους έγινε µόνο από τις αρχές του 13ου αιώνα. Τα κυριότερα µειονεκτήµατα των γαιανθράκων είναι ότι είναι δύσκολη η εξόρυξή τους από τη γη και πολυδάπανη η µεταφορά τους. Κατά την καύση τους παράγονται αέρια που ρυπαίνουν την ατµόσφαιρα και επιδεινώνουν το φαινόµενο του θερµοκηπίου (π.χ. διοξείδιο του άνθρακα). 53) Τι είναι το πετρέλαιο και ποια είναι τα πλεονεκτήµατά του σε σχέση µε τους γαιάνθρακες; Το πετρέλαιο είναι ένα ρευστό µείγµα ουσιών που σχηµατίστηκε πριν από εκατοµµύρια χρόνια στο εσωτερικό της Γης από τα σώµατα νεκρών οργανισµών. Από τη στιγµή που ανακαλύφθηκε ότι το πετρέλαιο µπορεί να καεί παράγοντας άφθονη ενέργεια, αντικατέστησε τους γαιάνθρακες για δύο κυρίως λόγους: α) επειδή είναι σχετικά εύκολο να µεταφερθεί και β) επειδή οι µηχανές που το χρησιµοποιούν (εσωτερικής καύσης) είναι λιγότερο ογκώδεις από τις ατµοµηχανές και πιο αποδοτικές.

13 54) Τι είναι το φυσικό αέριο και ποια είναι τα πλεονεκτήµατα της χρήσης του; Το φυσικό αέριο είναι καύσιµο και πρώτη ύλη της χηµικής βιοµηχανίας. Εξάγεται από υπόγειες κοιλότητες στις οποίες βρίσκεται υπό υψηλή πίεση. Το φυσικό αέριο µεταφέρεται προς τους τόπους όπου πρόκειται να χρησιµοποιηθεί όπως είναι, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας. 55) Ποια προβλήµατα οδήγησαν στην ανάγκη χρήσης ανανεώσιµων πηγών ενέργειας; Η υποβάθµιση του περιβάλλοντος και η σταδιακή ελάττωση των µη ανανεώσιµων ενεργειακών πόρων οδήγησαν τα κράτη στην απόφαση (Σύµφωνο του Κιότο) να χρησιµοποιούν όλο και περισσότερο τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. 56) Τι ονοµάζονται ανθρώπινοι πόροι; Στους ανθρώπινους πόρους περιλαµβάνεται ό,τι ο άνθρωπος δηµιουργεί µε τη γνώση, τη µελέτη, τη φαντασία, τη σκέψη, την εργασία, τη συνεργασία, την εµπειρία του. Ο άνθρωπος αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους και παράγει αγαθά ή κατασκευάζει µηχανές που εκτελούν µε µεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια τη δουλειά του. 57) Από ποιους παράγοντες εξαρτάται αν µπορεί ο άνθρωπος να χρησιµοποιήσει τους φυσικούς πόρους; δεν αρκεί να υπάρχουν φυσικοί πόροι. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να µπορούν να χρησιµοποιηθούν, κι αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο και την ικανότητά του να αναπτύσσει την τεχνολογία, έτσι ώστε να παίρνει όσα χρειάζεται από τη φύση χωρίς να την καταστρέφει. Η σηµασία των φυσικών πόρων αλλάζει µε την πάροδο του χρόνου, επειδή αλλάζουν οι γνώσεις των ανθρώπων, άρα και η δυνατότητά τους να αξιοποιούν όσα τους προσφέρει η φύση. 58) Τι ονοµάζονται «διαθέσιµα»; Οι σηµερινοί επιστήµονες δεν αναφέρονται απλώς σε φυσικούς πόρους, αλλά σε «διαθέσιµα», δηλαδή στα αποθέµατα των φυσικών πόρων που µπορούν να αξιοποιηθούν κάθε στιγµή από την ανθρωπότητα ανάλογα µε την κοινωνική, την επιστηµονική και την τεχνολογική της ανάπτυξη.

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ A1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Τι ονομάζουμε παραλλήλους; Τι δείχνει ο παράλληλος στον οποίο βρίσκεται ένας τόπος; Πως μετριούνται; Παραλλήλους ονομάζουμε τους νοητούς

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέμα 1 ο : Να μεταφέρετε στο γραπτό σας τον αριθμό της κάθε ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ A1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Τι ονομάζουμε παραλλήλους; Τι δείχνει ο παράλληλος στον οποίο βρίσκεται ένας τόπος; Πως μετριούνται; Παραλλήλους ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες

Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Α1.5 «Aνακρίνοντας» τους χάρτες Ποιο Χάρτη θα χρησιμοποιήσω αν θέλω να μάθω τη θέση της Αφρικής στον κόσμο; Θα χρησιμοποιήσω τον Παγκόσμιο Χάρτη Ποια είναι η θέση της Αφρικής στον κόσμο; Η απάντηση μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ANA ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ANA ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ANA ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Κεφάλαιο Α 1.1 Τι είναι οι γεωγραφικές συντεταγμένες; Τι είναι οι παράλληλοι και τι προσδιορίζουν; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος παράλληλος; Τι είναι οι μεσημβρινοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α 1 : ΧΑΡΤΕΣ Μάθημα Α 1.1 : Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Πώς προσανατολιζόταν ο άνθρωπος σε μετακινήσεις σε μια μικρή περιοχή και πώς όταν διάνυε μεγάλες αποστάσεις; 2. Τι έκανε όταν έμαθε να ταξιδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα.

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. 1 Είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της Γης, στο υπέδαφος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2.1 Ωκεανοί και Θάλασσες. Σύµφωνα µε τη ιεθνή Υδρογραφική Υπηρεσία (International Hydrographic Bureau, 1953) ως το 1999 θεωρούντο µόνο τρεις ωκεανοί: Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες Ωκεανοί Το νερό καλύπτει τα δύο τρίτα της γης και το 97% όλου του κόσµου υ και είναι κατοικία εκατοµµυρίων γοητευτικών πλασµάτων. Οι ωκεανοί δηµιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ενότητα Β

ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ενότητα Β ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ενότητα Β Β1.2/1 Ποια ενότητα του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνει τις υπόλοιπες; Ποιες είναι αυτές; Απ: Είναι η Βιόσφαιρα που περιλαμβάνει ένα τμήμα της Ατμόσφαιρας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Κλάδοι της γεωγραφίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Κλάδοι της γεωγραφίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι η Γεωγραφία; Η Γεωγραφία είναι η συστηματική σπουδή και περιγραφή τόσο της επιφάνειας της Γης, όσο και των φαινομένων που συμβαίνουν σ αυτή. Είναι η επιστήμη που μελετά και τις κατ επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ ΑΦΡΙΚΗ Η Αφρική είναι η δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό ήπειρος της γης με πληθυσμό περίπου 1 δισ κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Α Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com

Γεωλογία - Γεωγραφία Α Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com Γεωλογία - Γεωγραφία Α Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: vyridis.weebly.com 1 Α1.1 Γεωγραφικές συντεταγμένες 1. Σημειώστε πάνω στο χάρτη τις εξής έννοιες: Ισημερινός, Πρώτος Μεσημβρινός

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφια Α Γυμνασίου Επανάληψη

Γεωγραφια Α Γυμνασίου Επανάληψη Γεωγραφια Α Γυμνασίου 2012 2013 Επανάληψη 1 Συμπλήρωσε τα κενά με τα παρακάτω Άνισοι μεταξύ τους,ίσοι μεταξύ τους, Νοητά ημικύκλια, Νοητοί κύκλοι, Από 0-180 ο Α και 0-180 ο Δ, Από 0-90 ο Β και 0-90 ο Ν,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Τα μέλη της ομάδας μας:παπαδόπουλος Σάββας Σταθάτος Γιάννης Τσαπάρας Χρήστος Τριανταφύλλου Δημήτρης Χάλαρης Στέλιος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Το νερό στη φύση 3. Νερό και άνθρωπος 4.

Διαβάστε περισσότερα

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων :

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : Κατηγορία Α : Τροπικά κλίματα Στην πρώτη κατηγορία, που συμβολίζεται με το κεφαλαίο Α, εντάσσονται όλοι οι τύποι του Τροπικού κλίματος. Κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

0,5 1,1 2,2 4,5 20,8 8,5 3,1 6,0 14,9 22,5 15,0 0,9

0,5 1,1 2,2 4,5 20,8 8,5 3,1 6,0 14,9 22,5 15,0 0,9 ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ (Ο ΩΚΕΑΝΙΟΣ ΠΥΘΜΕΝΑΣ) Βασίλης ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ Γεωλόγος-Ωκεανογράφος Κύριος Ερευνητής, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Τηλ. Γραφείου: 22910 76378 Κιν.: 6944

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου Παρουσίαση Γιώργος Σέκκες Καθηγητής Γεωγραφίας Λευκωσία 2017 Ερώτηση! Ποια η διάφορα µεταξύ του κλίµατος

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης Γεωγραφία ΣΤ τάξης - Β Ενότητα «Το Φυσικό Περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 10 ο (σελ. 39 42) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης ιδακτικοί στόχοι: - να κατανοούµε την έννοια του κλίµατος - να γνωρίζουµε τους βασικούς παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ Β. Π. Γ. Π. Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ Αρχές και έννοιες της Ωκεανογραφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις φυσικές διεργασίες των ωκεάνιων συστημάτων. Φυσικές ιδιότητες και οι φυσικές παράμετροι του θαλασσινού νερού, και χωροχρονικές

Διαβάστε περισσότερα

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό.

Σε αντίθεση με τις θάλασσες, το νερό των ποταμών δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αλάτι - γι' αυτό το λέμε γλυκό νερό. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2013 Tι είναι τα ποτάμια; Τα ποτάμια είναι φυσικά ρεύματα νερού. Δημιουργούνται από το νερό των βροχών και των λιωμένων πάγων, που κατεβαίνει από πιο ψηλές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ

Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ Β4.3 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια της Γης; Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την έκτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω για τη γη» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την έκτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω για τη γη» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την έκτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω για τη γη» του ΟΕΔΒ) Α ακτογραμμή Η γραμμή που σχηματίζουν οι ακτές μιας περιοχής. 25 ανάγλυφο της γης Η μορφή της γης με τις οροσειρές, τις

Διαβάστε περισσότερα

Το σημερινό θέμα μας είναι το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται και

Το σημερινό θέμα μας είναι το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται και Το σημερινό θέμα μας είναι το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται και αυτοοργανώνεται! 1 Κάθε πολύπλοκο σύστημα το προσεγγίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ. Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Το Ελληνικό τόξο ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωλογική εξέλιξη της Ελλάδας Ο Ελλαδικός χώρος µε την ευρεία γεωγραφική έννοια του όρου, έχει µια σύνθετη γεωλογικοτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α

Τ Α Η Φ Α Ι Σ Τ Ε Ι Α ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΥΟ Η ΤΡΕΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ: ΜΙΑ ΜΕΣΟΩΚΕΑΝΕΙΑ ΡΑΧΗ Η ΟΡΟΣΕΙΡΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ, ΔΙΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Περιβάλλον ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Φυσικό Περιβάλλον ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Κεφάλαιο 1 ο : Εισαγωγή ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Φυσική Γεωγραφία ονοµάζουµε την επιστήµη που µελετά το σύνολο των φυσικών διεργασιών που συµβαίνουν στην επιφάνεια της γης και διαµορφώνουν τις φυσικές ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Το διαφανές στρώµα αέρος που περιβάλλει τη Γη σαν µια τεράστια προστατευτική ασπίδα, δίχως την οποία η ζωή στον πλανήτη µας θα ήταν αδιανόητη, ονοµάζεται ατµόσφαιρα. Η ατµόσφαιρα λοιπόν είναι

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής. Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία.

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής. Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία. Ενότητα Ηπειροι (στιγμιότυπα): Η Αφρική Φύλλο εργασίας 1 Το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής Γεωλογία - Γεωγραφία A Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο Τάξη... Ημερομηνία. Πρώτη εργασία : Η θέση της Αφρικής στον παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα (πηγές) προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης (πεδινά) και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ω/εβδοµάδα ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Γεωγραφικές συντεταγµένες ( Ω 2) Παιχνίδια µε τις γεωγραφικές συντεταγµένες Η χρήση των χαρτών

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα 1 Kεφάλαιο 9ο (σελ. 35 38) Η ατµόσφαιρα Στόχοι: - να γνωρίζουµε τι είναι η ατµόσφαιρα - να γνωρίζουµε τη σύσταση της ατµόσφαιρας - να περιγράφουµε τη δοµή της ατµόσφαιρας - να αξιολογούµε το ρόλο της ατµόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

1. Το φαινόµενο El Niño

1. Το φαινόµενο El Niño 1. Το φαινόµενο El Niño Με την λέξη Ελ Νίνιο, προσφωνούν οι Ισπανόφωνοι το Θείο Βρέφος. Η ίδια λέξη χρησιµοποιείται για να εκφράσει µια µεταβολή του καιρού στις ακτές του Περού, που εµφανίζεται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Εισαγωγή Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου πυθµένα

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται:

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται: 1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 1. επικίνδυνα για την υγεία. 2. υπεύθυνα για τη διατήρηση της µέσης θερµοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο αρκετά µεγαλύτερο των 0 ο C. 3. υπεύθυνα για την τρύπα

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης

Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης ΜΑΘ. Α.. Γεωγραφικές συντεταγμένες διδαχθεί η Α.. από το Τετράδιο Εργασιών. Η αυτή δεν σχετίζεται με το αντίστοιχο μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται:

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: την τροπική ζώνη, που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Αλμπάνη Βάλια Καραμήτρου Ασημίνα Π.Π.Σ.Π.Α. Υπεύθυνος Καθηγητής: Δημήτριος Μανωλάς Αθήνα 2013 1 Πίνακας περιεχομένων ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ...2 Εξαντλούμενοι φυσικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια της πόλης Κ. β. νότια της πόλης Κ. γ. ΒΑ της πόλης Κ. δ. ΒΔ της πόλης Κ. 2. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ 1.1. Γενικά 1.2. Στρώματα ή περιοχές της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Γεωλογία- Γεωγραφία Α Τάξης Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου

Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Γεωλογία- Γεωγραφία Α Τάξης Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Γεωλογία- Γεωγραφία Α Τάξης Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης ΜΑΘ. Α.. Γεωγραφικές συντεταγμένες Δεν θα διδαχθεί η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ. ΟΝΟΜΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΡΗ ΤΑΞΗ: Β 1 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέµα: Τούνδρα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; (ΣΕΛ. 4-7) 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα; ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Μονάδες 3,3) 1. Ποια είναι η διοικητική ιεραρχία των πόλεων στην Ελλάδα; Πως λέγεται ο διοικητής του κάθε διοικητικού τομέα; 2. Ποιους γεωλογικούς αιώνες περιλαμβάνει η γεωλογική

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κύρια ιδιότητα της ύλης που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (κίνηση, θερμότητα, ηλεκτρισμός, φως, κλπ.) και γίνεται αντιληπτή (α) όταν μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΑ -ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΖΗΜΑΤΑ -ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΙΖΗΜΑΤΑ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΙΖΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ Αρχικός µηχανισµός: ιάβρωση των Πετρωµάτων ανάντη των φραγµάτων. Ορισµός ιάβρωσης ιάβρωση = Η αποκόλληση και µετακίνηση σωµατιδίων πετρώµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας.

Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Ενεργά ρήγµατα. Ειδικότερα θέµατα: Ο σεισµός ως φυσικό φαινόµενο. Ενεργά ρήγµατα στον Ελλαδικό χώρο και παρακολούθηση σεισµικής δραστηριότητας. Σκοποί του προγράµµατος είναι η εξοικείωση µε το φαινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Για τη διευκόλυνση των σπουδαστών στη μελέτη τους και την καλύτερη κατανόηση των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Σημείωση: Το βιβλίο καλύπτει την ύλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Παράγοντες που συντελούν στη δηµιουργία χιονοστιβάδων 1. ΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ Οι χιονοστιβάδες δηµιουργούνται πάνω από την ζώνη δασικής ανάπτυξης (timberline). Το ύψος της ζώνης αυτής, ποικίλλει ανάλογα µε το γεωγραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 10: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ.τρισεύγενη Γιαννακοπούλου Ονοματεπώνυμο: Πάσχος Απόστολος Α.Μ.: 7515 Εξάμηνο: 1 ο Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.. Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως δημιουργείται το πρόβλημα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από όλο αυτό. Διαβάστε Και Μάθετε!!! ~ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 9: Μεγαδιαπλάσεις Χερσαία Οικοσυστήματα (I) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εξωγενείς. παράγοντες ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ

Εξωγενείς. παράγοντες ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Κεφάλαιο 3 ο : Αποσάθρωση Εξωγενείς παράγοντες Ονοµάζονται εκείνοι οι παράγοντες που συντελούν στην καταστροφή του αναγλύφου Ο φυσικός τους χώρος είναι η επιφάνεια της γης. Έχουν σαν έδρα τους την ατµόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑ E ΕΞΑΜΗΝΟ Θαλάσσια ρεύματα και Ωκεάνια κυκλοφορία Οι θαλάσσιες μάζες δεν είναι σταθερές ΑΙΤΙΑ: Υπάρχει (αλληλ)επίδραση με την ατμόσφαιρα (π.χ., ο άνεμος ασκεί τριβή στην επιφάνεια της θάλασσας,

Διαβάστε περισσότερα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα Ζαΐμης Γεώργιος Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία Κατακρημνίσματα ΝΕΡΟ - Τρεις μορφές Υγρασία στην Ατμόσφαιρα Εξάτμιση και Διαπνοή Ελλάδα που περισσότερες βροχοπτώσεις και γιατί; Υγρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑ. ιαµόρφωση των κλιµατικών συνθηκών

ΚΛΙΜΑ. ιαµόρφωση των κλιµατικών συνθηκών ΚΛΙΜΑ ιαµόρφωση των κλιµατικών συνθηκών ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Κλίµα Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώση του κλίµατος που επικρατεί σε κάθε περιοχή, για τη ζωή του ανθρώπου και τις καλλιέργειες. Εξίσου

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο

Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Σεισμός : Ένα φυσικό φαινόμενο Μυθολογία Το τεράστιο γατόψαρο προκαλεί τους σεισμούς στην Ιαπωνία Ελληνική Μυθολογία: O Εγκέλαδος είναι Γίγαντας που φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας"

ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ. Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7. Καθ. Αναστασία Κυρατζή. Κυρατζή Α. Φυσική της Λιθόσφαιρας ΓΕΩ ΥΝΑΜΙΚΗ Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 7 Καθ. Αναστασία Κυρατζή Κυρατζή Α. "Φυσική της Λιθόσφαιρας" 1 Ανασκόπηση Υπόθεση της Μετάθεσης των ηπείρων Wegener 1912 Υπόθεση της Επέκτασης του θαλάσσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γεωδαιτικό σύστημα Χάρτης Πυξίδα Χάραξη

Διαβάστε περισσότερα

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές

a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν οι παγετώνες. β. Η Νορβηγική Θάλασσα βρέχει τις βορειοανατολικές ακτές EΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Επαναληπτικό διαγώνισμα στα μαθήματα 12-18 1. Χαρακτήρισε τις παρακάτω προτάσεις με το γράμμα (Σ), αν είναι σωστές, και a. Οι βαθιές θάλασσες της Ευρώπης δημιουργήθηκαν όταν έλιωσαν

Διαβάστε περισσότερα

3. Στο παρακάτω πλαίσιο ζωγράφισε το εσωτερικό της γης από την επιφάνεια μέχρι το κέντρο της και να σημειώσεις τα μέρη της.

3. Στο παρακάτω πλαίσιο ζωγράφισε το εσωτερικό της γης από την επιφάνεια μέχρι το κέντρο της και να σημειώσεις τα μέρη της. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΞΑΝΑΘΥΜΟΜΑΣΤΕ... 1. Τι ήταν η Παγγαία; Η Παγγαία ήταν ένα συμπαγές κομμάτι με όλες τις ηπείρους που σχηματίστηκε κατά την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών πριν 200 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου.

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου. Ενότητα Χάρτες Φύλλο Εργασίας Μελέτη χαρτών Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο.Τμήμα..Ημερομηνία. Σκοποί του φύλλου εργασίας Η εξοικείωση 1. Με την χρήση των χαρτών 2. Με την χρήση της πυξίδας 3. Με την εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» ο ΜΕΡΟΣ. Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο

Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» ο ΜΕΡΟΣ. Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο ΣΕΜΦΕ Ε.Μ.Πολυτεχνείο Lasers και Εφαρµογές τους στη Βιοϊατρική και το Περιβάλλον» 2003-2004 2 ο ΜΕΡΟΣ Lasers και Εφαρµογές τους στο Περιβάλλον» 9 ο Εξάµηνο ιδάσκων: Α. Παπαγιάννης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. οµή και

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια

Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια ιδακτικοί στόχοι: Να προβληµατιστούν σχετικά µε το πώς δηµιουργείται ένα ηφαίστειο, ποια είναι τα µέρη ενός ηφαιστείου και ποια η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Α Τάξη Γυμνασίου Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α. Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης

Α Τάξη Γυμνασίου Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α. Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης Α Τάξη Γυμνασίου Γ Ε Ω Λ Ο Γ Ι Α Γ Ε Ω Γ Ρ Α Φ Ι Α Διδακτέα ύλη Διαχείριση Διδακτέας ύλης ΜΑΘ. Α.. Γεωγραφικές συντεταγμένες διδαχθεί η Α.. από το Τετράδιο Εργασιών. Η αυτή δεν σχετίζεται με το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1)το γεωγραφικό πλάτος 2)την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3)το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ : πώς γίνεται αντιληπτή στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Κυριάκου Λίντα, Παυλίδης Ονήσιλος, Χαραλάµπους Εύη, Χρίστου ρόσος Φαινόµενο του θερµοκηπίου Ανακαλύφθηκε το 1824 από τον Γάλλο µαθηµατικό Fourier J. (1768)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ 8.ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Από το Βόρειο στο Βόρειο Πόλο! (ταξιδεύοντας στο ίδιο γεωγραφικό μήκος)

Από το Βόρειο στο Βόρειο Πόλο! (ταξιδεύοντας στο ίδιο γεωγραφικό μήκος) Από το Βόρειο στο Βόρειο Πόλο! (ταξιδεύοντας στο ίδιο γεωγραφικό μήκος) Τάξη Φύλλο Εργασίας Μάθημα Α Γυμνασίου Ταξιδεύοντας σε ένα μεσημβρινό Γεωγραφία. Περιγραφή Αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ένα παράξενο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου.

Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου. Ζαΐμης Γεώργιος Κλάδος της Υδρολογίας. Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου. Η απόκτηση βασικών γνώσεων της ατμόσφαιρας και των μετεωρολογικών παραμέτρων που διαμορφώνουν το

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08 Ο Καναδάς είναι κράτος που καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της Βόρειας Αμερικής. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ, στα δυτικάβρέχεται από τον Ειρηνικό και συνορεύει

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα