ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Αγγελιοφόροι Φρυκτωρίες Πυρσίες Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία Ταχυδροµικά περιστέρια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Αγγελιοφόροι Φρυκτωρίες Πυρσίες Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία Ταχυδροµικά περιστέρια"

Transcript

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Αγγελιοφόροι Φρυκτωρίες Πυρσίες Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία Ταχυδροµικά περιστέρια Ταµ ταµ Σήµατα καπνού Σηµατοφόροι Τηλέγραφος Τηλέγραφος Morse Τηλέφωνο Alexander Graham Bell Ασύρµατος Τηλεφωνικά κέντρα ορυφόροι Οπτικές ίνες Τηλεφαρµογές ΠΑΥΛΕΤΣΗ-ΣΤΕΦΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΑ Α 3

2 2 Αγγελιοφόροι Μεταφορά προφορικών και γραπτών µηνυµάτων µε δροµείς. Ήταν πολύ συνηθισµένη µέθοδος στην αρχαία Ελλάδα. Πολύ γνωστός αγγελιοφόρος είναι ο Φειδιππίδης που µετέφερε το µήνυµα της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Στην Ελληνική µυθολογία ο Ερµής θεωρείτο ο αγγελιοφόρος των Θεών του Ολύµπου. Αγγελιοφόρος Παράσταση του αγγελιοφόρου Φειδιππίδη που µετέφερε το µήνυµα της νίκης των Ελλήνων κατά των Περσών από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Φρυκτωρίες Οι φρυκτωρίες αποτέλεσαν µέσο που χρησιµοποιήθηκε για την ανάπτυξη συστήµατος µεταβίβασης φωτεινών σηµάτων στην περιοχή της αρχαίας Ελλάδας. Ήταν εγκατεστηµένες σε προνοµιακές, λόγω θέσης, κορυφές βουνών. Το άναµµα της πρώτης φρυκτωρίας ακολουθούσαν διαδοχικά οι υπόλοιπες, συγκροτώντας έτσι µία γραµµή επικοινωνίας. Χρησιµοποιήθηκαν για στρατιωτικούς κυρίως σκοπούς από την εποχή του Τρωϊκού Πολέµου έως τους βυζαντινούς χρόνους. Τα µηνύµατα ήταν προσυµφωνηµένα και περιορισµένα. Φρυκτωρίες Τα δίκτυα επικοινωνιών στην Αρχαία Ελλάδα. (Φωτογραφία από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

3 3 Πυρσίες Η µέθοδος σηµατοδότησης που επινόησαν οι Αλεξανδρινοί τεχνικοί Κλεοξένης και ηµόκλειτος το 150 π.χ. θα µπορούσε να θεωρηθεί ο πρώτος οπτικός τηλέγραφος που αναφέρεται στην ιστορία. Το σύστηµα αποτελούνταν από δύο οµάδες πυρσών. Συνδυασµοί αναµµένων πυρσών αντιστοιχούσαν στα διάφορα γράµµατα. Το µήνυµα ήταν πλήρες, µπορούσε όµως να γίνει διακριτό σε µικρές σχετικά αποστάσεις. Πυρσίες Ο οπτικός τηλέγραφος των αρχαίων Ελλήνων (Φωτογραφία από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονικης) Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία Επινοήθηκε τον 4ο π.χ αιώνα από τον Αρκάδα στρατηγό Αινεία τον Τακτικό. Η συσκευή και ο κώδικας επικοινωνίας παρείχαν ακρίβεια και περιεκτικότητα περιεχοµένου. Μειονεκτούσε στην ταχύτητα µετάδοσης. Στηριζόταν στο συγχρονισµό ποµπού - δέκτη. Η έννοια του συγχρονισµού κυριαρχεί και στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήµατα. Ο πρώτος υδραυλικός τηλέγραφος Ο υδραυλικός τηλέγραφος των αρχαίων Ελλήνων (Φωτογραφία από το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονικης)

4 4 Ταχυδροµικά περιστέρια Χρησιµοποιήθηκαν για να µεταφέρουν γραπτά µηνύµατα. Τα ταχυδροµικά περιστέρια έχουν αλάνθαστο ένστικτο, µεγάλη µνήµη και εξαιρετική ικανότητα προσανατολισµού. Ύστερα από προσεκτική εκπαίδευση µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε µεγάλες αποστάσεις (1,000 χιλιόµετρα). Αναπτύσσουν ταχύτητα µέχρι 55 χιλιόµετρα την ώρα. Το σώµα των ιαβιβάσεων του Ελληνικού Στρατού έχει για σύµβολο το µήνυµα: "εξαπέστειλεν την περιστερά". Στην ελληνική µυθολογία αναφέρονται τα περιστέρια της Θεάς Αφροδίτης να µεταφέρουν µηνύµατα στους ερωτευµένους. Ταχυδροµικά περιστέρια Τα ταχυδροµικά περιστέρια έχουν πολύ ανεπτυγµένους τους µυς του στήθους. Πετούν µε µεγάλη ταχύτητα, έχουν µεγάλη αντοχή, και έχουν εξαιρετική ικανότητα να θυµούνται το µέρος που πέρασαν έστω και µια φορά. Σήµερα χρησιµοποιούνται σε αγώνες. Ταµ ταµ Χρησιµοποιήθηκε κυρίως από αρχαίες Αφρικανικές φυλές. Ο βαρύς ήχος των τυµπάνων µετέφερε το µήνυµα από τυµπανιστή σε τυµπανιστή. Σε αντίθεση µε τις "οπτικές" µεθόδους υπήρχε η δυνατότητα αποστολής και λήψης µηνυµάτων σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Ταµ ταµ Ιθαγενείς στη Γκάνα ακόµα και σήµερα στέλνουν µηνύµατα χτυπώντας ρυθµικά τα τύµπανα. Άλλοι από κάποια απόσταση ακούν και αναµεταδίδουν τα µηνύµατα.

5 5 Σήµατα καπνού Χρησιµοποιήθηκαν από τους ιθαγενείς ινδιάνους της Αµερικής. Με τη βοήθεια κουβέρτας που σκέπαζε και αποκάλυπτε την εστία της φωτιάς δηµιουργούνταν σύννεφα καπνού. Με τα σήµατα καπνού ο παρατηρητής είχε περιορισµένη αλλά εξαιρετικής σηµασίας πληροφόρηση. Σήµατα καπνού Ινδιάνοι στέλνουν µηνύµατα χρησιµοποιώντας σήµατα καπνού. Σηµατοφόροι Μηχανή µε κινητούς βραχίονες που µπορούσε να µεταβιβάσει σήµατα. Οι διάφορες θέσεις των βραχιόνων αντιπροσώπευαν τα σήµατα που µεταβιβάζονταν από σηµατοφόρο σε σηµατοφόρο. Ύστερα από πολλές δοκιµές και απογοητεύσεις οι Γάλλοι αδερφοί Ignace και Claude Chappe συνέδεσαν τις πόλεις Παρίσι και Λιλ (απόσταση 300 χλµ.) µε 22 σταθµούς αναµετάδοσης το Το σύστηµα αυτό χρησιµοποιήθηκε µε διάφορες παραλλαγές σε όλη σχεδόν την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. Σηµατoφόροι Ένας από τους σηµατοφόρους του Chappe. Με το σύστηµα αυτό µετέφεραν µηνύµατα χρησιµοποιώντας µια αλυσσίδα πύργων καθώς και έναν κώδικα 96 σηµάτων.

6 6 Τηλέγραφος Είναι το µέσο που έφερε την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες. Πολύ ταχύτερο και πολύ πιο αξιόπιστο από όλα τα προηγούµενα. Με τον τηλέγραφο αξιοποιήθηκαν αποδοτικά οι ιδιότητες του ηλεκτρισµού. Ο τηλέγραφος δηµιουργεί ηλεκτρικές µεταβολές που προκαλούνται από τον αποστολέα. Οι µεταβολές µεταφέρονται στον αποδέκτη όπου και µετατρέπονται σε κατανοητά σήµατα. Τηλέγραφος Ο ηλεκτροστατικός τηλέγραφος του Lesage. Τρεις παράγοντες συντέλεσαν στην ανάπτυξη του τηλέγραφου: Η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του ηλεκτρισµού, η τεχνολογική δυνατότητα παραγωγής χάλκινων αγωγών µεγάλου µήκους και οι ανάγκες των σιδηροδρόµων που διέθεταν οικονοµική δυνατότητα να χρηµατοδοτήσουν εφευρέτες. Μεταξύ των πολλών έξυπνων ιδεών και εφαρµογών ξεχωρίζουν οι επινοήσεις των Cooke - Wheatstone και Morse, οι οποίοι µε τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που ίδρυσαν στις χώρες τους έθεσαν τις βάσεις τις τηλεγραφίας. Το δηµόσιο ενδιαφέρον για το µέσο ενεργοποιήθηκε όταν κάποιοι είδαν το δολοφόνο µιας γυναίκας να επιβιβάζεται σε τρένο µε προορισµό το Λονδίνο και η τηλεγραφική ειδοποίηση οδήγησε στη σύλληψή του. Τηλέγραφος Cooke Wheatstone Στην Αγγλία το 1837 ο William Cooke, απόστρατος τού Στρατού των Ινδιών, και ο Charles Wheatstone, καθηγητής του King's College επινόησαν δύο τηλεγραφικές συσκευές για τους σιδηρόδροµους. Η πρώτη συσκευή χρησιµοποιούσε πέντε βελόνες και ήταν απλή στη χρήση, ενώ η δεύτερη που χρησιµοποιούσε δύο είχε πολύ µικρότερες απαιτήσεις σε αγωγούς σύνδεσης. Το σύστηµα των Cooke - Wheatstone χρησιµοποιήθηκε ευρύτατα στους σιδηρόδροµους. Αργότερα (1848) ο Wheatstone κατασκεύασε τον τηλέγραφο "ABC" που χρειαζόταν ένα µόνο σύρµα (επιστροφή µε γείωση). Τηλέγραφος Cooke - Wheatstone Ένα πλήρες τηλεγραφικό σύστηµα του Wheatstone, που περιλαµβάνει µια διατρητική µηχανή για τη χαρτοταινία (µπροστά), έναν ποµπό και ένα καταγραφικό µηχάνηµα µε γραφίδα. Το καταγραφικό µηχάνηµα λειτουργούσε πιέζοντας έναν κύλινδρο µε µελάνι επάνω στο κινούµενο χαρτί.

7 7 Τηλέγραφος Morse Ο Samuel Morse ( ) γεννήθηκε στο Charlestown της Μασσαχουσέτης και σπούδασε στο Πανεπιστήµιο του Yale. Ήταν καλλιτέχνης προσωπογράφος και το ενδιαφέρον του για τα συστήµατα τηλεπικοινωνιών γεννήθηκε από τις επαφές και τα ταξίδια του στην Ευρώπη. Επινόησε συσκευή µε την οποία έστειλε το πρώτο τηλεγραφικό σήµα στις ΗΠΑ (1837), και εφεύρε τον κώδικα Morse. Βοηθήθηκε από τον φηµισµένο Joseph Henre και τον νεαρό µηχανικό Alfred Vail, στον οποίο οφείλεται και η αντιστοιχία των σηµάτων Morse µε τους χαρακτήρες (γράµµατα). Τηλέγραφος Morse Ένας δέκτης τηλεγράφου Morse. Αυτός ο τύπος µηχανής χρησιµοποιόταν σ' όλες τις πρώτες γραµµές τηλεγράφου Morse στην Αµερική. Περιλαµβάνει ένα µηχανισµό διατρήσεως της χαρτοταινίας για την καταγραφή των µηνυµάτων, που λαµβάνονται. Με ταχύτητες 20 περίπου λέξεων το λεπτό, ο τηλέγραφος Morse έγινε το πλέον διαδεδοµένο τηλεγραφικό σύστηµα στον κόσµο. Μόνο στις ΗΠΑ, έως το 1866, η Western Union Telegraph είχε εγκαταστήσει χιλιόµετρα τηλεγραφικές γραµµές. Τηλέφωνο Συσκευή που επιτρέπει την άµεση επικοινωνία µε χρήση της φωνής. Μια από τις σηµαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκµηδένισε τις αποστάσεις και επέδρασε στην οικονοµική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Το 1876 ο Alexander Graham Bell στην παγκόσµια έκθεση της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α. παρουσίασε για πρώτη φορά την τελειοποιηµένη κατασκευή του σε ένα αδιάφορο κοινό Τηλέφωνα ιάφοροι τύποι τηλεφώνων. Τα περισσότερα από τα τηλέφωνα της φωτογραφίας θα τα συναντήσετε στις προθήκες του Μουσείου.

8 8 Alexander Graham Bell Ο Alexander Graham Bell γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1847 στο Εδιµβούργο της Σκωτίας (το σπίτι του σήµερα είναι µουσείο). Ήταν δάσκαλος ρητορικής και ασχολήθηκε ιδιαίτερα µε τη διδασκαλία οµιλίας και γραφής σε κωφάλαλα παιδιά. Το 1870 εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη των Η.Π.Α. Το τηλέφωνο προέκυψε στην προσπάθειά του να κάνει τους κωφούς να βλέπουν, µε τη βοήθεια ηλεκτροµαγνητών, τις παλµικές κινήσεις του ήχου. Πέθανε το 1922 πολύ πλούσιος. Αντιπαθούσε τα τηλέφωνα! Alexander Graham Bell Ο Alexander Graham Bell ενώ κάνει το πρώτο υπεραστικό τηλεφώνηµα το Η τηλεφωνική γραµµή συνέδεε τη Νέα Υόρκη µε το Σικάγο, µια απόσταση δηλαδή 1500 χιλιοµέτρων. Ασύρµατος Ο Μαρκόνι άρχισε να πειραµατίζεται µε τον ηλεκτροµαγνητισµό το Η θεωρητική µελέτη του ηλεκτροµαγνητισµού είχε ήδη γίνει από άλλους επιστήµονες, όπως ο Maxwell και ο Hertz. Ο Μαρκόνι όµως ήταν αυτός που πέτυχε την πρώτη µετάδοση µηνύµατος χωρίς την χρήση συρµάτων (α-σύρµατα ). Τόσο η Ιταλική όσο και η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκαν να υποστηρίξουν οικονοµικά τον Μαρκόνι, οπότε ίδρυσε µια ιδιωτική εταιρεία, που τοποθετούσε ασυρµάτους σε πλοία. Ο πρώτος ασύρµατος τοποθετήθηκε σε ένα γερµανικό κρουαζιερόπλοιο, το Kaiser Wilhelm der Grosse.

9 9 Τηλεφωνικά κέντρα Εξυπηρετούν τις ανάγκες διασύνδεσης πολλών τηλεφώνων µεταξύ τους. Από το 1880 και για πολλά χρόνια λειτούργησαν χειροκίνητα κέντρα. Το 1889 ο Almon Strowger, στο Κάνσας των Η.Π.Α., επινόησε το πρώτο ηλεκτροµηχανικό σύστηµα διασύνδεσης (ζεύξης). Τα αυτόµατα ηλεκτροµηχανολογικά κέντρα εξελίχθηκαν στη συνέχεια στα αυτόµατα ηλεκτρονικά κέντρα. Χειροκίνητο τηλεφωνικό κέντρο Τηλεφωνήτρια ενώ επιλέγει τον αριθµό κλήσης σε χειροκίνητο τηλεφωνικό κέντρο του ορυφόροι Η χρήση δορυφόρων στις τηλεπικοινωνίες επέτρεψε την εύκολη διασύνδεση αποµακρυσµένων περιοχών της υδρογείου. Κατήργησε την ανάγκη χρήσης συρµάτινων αγωγών τεραστίου µήκους ή την χρήση πολλών και ισχυρών επίγειων αναµεταδοτών. Ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος εκτοξεύτηκε από τη NASA στις 12 Αυγούστου Ήταν ο ECHO 1. ορυφόρος Τα 2/3 όλων των διηπειρωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων γίνονται διά µέσου δορυφόρων, όπως αυτός της φωτογραφίας.

10 10 Οπτικές ίνες Οι οπτικές ίνες επέτρεψαν τη µεταφορά του φωτός λέιζερ που είναι ικανό να µεταδώσει µεγάλο όγκο πληροφοριών. Το 1966 διαπιστώθηκε ότι οπτικές ίνες από γυαλί ήταν κατάλληλοι κυµατοδηγοί φωτεινής ακτινοβολίας. Το 1970 παρήχθη οπτική ίνα για πρακτικές εφαρµογές. Η εξέλιξη των οπτικών ινών ακολουθεί την εξέλιξη των υλικών και ιδιαίτερα την ελαχιστοποίηση της απόσβεσης που προκαλούν στο φως που τις διαρρέει. Μια οπτική ίνα µπορεί να εξυπηρετήσει χιλιάδες τηλεφωνικά κυκλώµατα και έτσι ισοδυναµεί µε εκατοντάδες χάλκινους αγωγούς, ενώ ταυτόχρονα υπερτερεί και στην ποιότητα. Οπτικές ίνες έσµη οπτικών ινών. Ένα καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο περιέχει µια δέσµη οπτικών ινών µπορεί να µεταφέρει εκατό τηλεοπτικά κανάλια ταυτόχρονα, χωρίς το πάχος του να ξεπερνά το πάχος µιας κιµωλίας. Τηλεφαρµογές Η εξάπλωση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, η αυτοµατοποίηση και µηχανογράφηση πολλών εργασιών µε τη διάδοση των Η/Υ καθώς και το υψηλό κόστος αγοράς ή ενοικίασης γραφείων στα κέντρα των µεγαλουπόλεων, δηµιούργησε νέα εργασιακά καθεστώτα. Ο υπάλληλος µιας εταιρείας, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισµό, µπορεί πλέον να εργάζεται στο σπίτι του, στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και να επικοινωνεί µε την εταιρεία του µέσω δικτύου. Ο έλεγχος πολλών συσκευών και εγκαταστάσεων µπορεί να γίνει από απόσταση, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνεχής ύπαρξη ανθρώπων στις εγκαταστάσεις αυτές. Τηλεεργασία Πέρα από τα πλεονεκτήµατα που προαναφέρθηκαν, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για την τηλεεργασία. H έλλειψη καθηµερινής επαφής µε άλλους εργαζόµενους είναι δυνατόν να δηµιουργήσει προβλήµατα αντικοινωνικότητας, ενώ δυσκολίες υπάρχουν στο συντονισµό του ανθρώπινου δυναµικού και στη λήψη αποφάσεων.

Εξέλιξη της επικοινωνίας. Αλέξανδρος Ηλιόπουλος Α1 Κέβιν Σακάης Α3

Εξέλιξη της επικοινωνίας. Αλέξανδρος Ηλιόπουλος Α1 Κέβιν Σακάης Α3 Εξέλιξη της επικοινωνίας Αλέξανδρος Ηλιόπουλος Α1 Κέβιν Σακάης Α3 Αγγελιοφόροι Μεταφορά προφορικών και γραπτών μηνυμάτων με δρομείς. Ήταν πολύ συνηθισμένη μέθοδος στην αρχαία Ελλάδα. Πολύ γνωστός αγγελιοφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της επικοινωνίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. ΟΜΑΔΑ 2 Ηλιόπουλος Αλέξανδρος (επικοινωνία στην αρχαιότητα)

Η εξέλιξη της επικοινωνίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. ΟΜΑΔΑ 2 Ηλιόπουλος Αλέξανδρος (επικοινωνία στην αρχαιότητα) ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 2ο ΕΠΑΛ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Η εξέλιξη της επικοινωνίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας ΟΜΑΔΑ 2 Ηλιόπουλος Αλέξανδρος (επικοινωνία στην αρχαιότητα) Κέβιν Σακάης (επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνίες: Μια ιστορική αναδρομή

Τηλεπικοινωνίες: Μια ιστορική αναδρομή Τηλεπικοινωνίες: Μια ιστορική αναδρομή Ιστορικά στοιχεία που δεν αναγράφονται στο βιβλίο. Εισαγωγή στο μάθημα Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνίας. http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Τα ΜΜΕ Ως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή Επικοινωνίας (ΜΜΕ) εννοούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα με τα οποία μπορεί να ενημερωθεί για προηγούμενα και τρέχοντα συμβάντα ένα μεγάλο πλήθος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Γεώργιος Γιαννόπουλος, ΠΕ19 ggiannop (at) sch.gr σελ. 71-80 - http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Εισαγωγή: Μέσο Μετάδοσης Είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

- 2-1.Εισαγωγή Η εργασία αυτή δηµιουργήθηκε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Τεχνολογίας και ειδικότερα στην τεχνολογική ενότητα των Επικοινωνιών από τον

- 2-1.Εισαγωγή Η εργασία αυτή δηµιουργήθηκε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Τεχνολογίας και ειδικότερα στην τεχνολογική ενότητα των Επικοινωνιών από τον 5 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΠΑΣΠΑΛΑ ΠΡΟ ΡΟΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΞΕΝΙΤΕΛΗΣ ΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΤΑΞΗ Α4 ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ : 2013-2014 - 2-1.Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Τεχνολογίας Α Γυμνασίου: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Αβανίδης Βασίλης

Εργασία Τεχνολογίας Α Γυμνασίου: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Αβανίδης Βασίλης Εργασία Τεχνολογίας Α Γυμνασίου: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Αβανίδης Βασίλης Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Premium ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επικοινωνία είναι η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφορίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσκεκλημένοι. στην επίσημη τελετή εγκαινίων των εργασιών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Οι προσκεκλημένοι. στην επίσημη τελετή εγκαινίων των εργασιών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και βέβαια του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την

Διαβάστε περισσότερα

Η Εξέλιξη του Σταθερού Τηλεφώνου

Η Εξέλιξη του Σταθερού Τηλεφώνου Σχ. Έτος 2011-2012 1o ΓΕ.Λ. Ελευθερίου Κορδελιού Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Τμήμα Α5 Η τεχνολογική εξέλιξη του τηλεφώνου Πώς επηρέασε την κοινωνικότητα του ατόμου και τις διαπροσωπικές σχέσεις Η Εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤεχνολογίαΕπικοινωνιών 1οΚεφάλαιο. Β Ενιαίου Λυκείου

ΤεχνολογίαΕπικοινωνιών 1οΚεφάλαιο. Β Ενιαίου Λυκείου ΤεχνολογίαΕπικοινωνιών 1οΚεφάλαιο Β Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογία Ορισµός : Τεχνολογία είναι η αξιοποίηση γνώσεων, εργαλείων και δεξιοτήτων για την επίλυση προβληµάτων. 9/10/2013 2 ΜελέτητηςΤεχνολογίας Για

Διαβάστε περισσότερα

Το Τηλέφωνο. Παπαγγέλου Φυλλίτσα. Μαθήτρια Α3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Τηλέφωνο. Παπαγγέλου Φυλλίτσα. Μαθήτρια Α3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Τηλέφωνο Παπαγγέλου Φυλλίτσα Μαθήτρια Α3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΈΡΙΑ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΈΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΩΣ Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΩΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΤΟΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΑΝ ΜΕ ΦΤΕΡΩΤΑ ΣΑΝΔΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΓΡΗΓΟΡΑΔΑ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΈΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 4.0 ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεφωνία είναι ένα βασικό και πολύ διαδεδομένο ηλεκτρολογικό επικοινωνιακό σύστημα. Η τηλεφωνία είναι από τα παλαιότερα ηλεκτρολογικά επικοινωνιακά συστήματα. Το τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ΣΤΟ I-PHONE 5

ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ΣΤΟ I-PHONE 5 ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ΣΤΟ I-PHONE 5 Μοντέλο επικοινωνιών ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΜΠΟΣ ΔΕΚΤΗΣ Βασικές έννοιες Ο πομπός (transmitter) στέλνει το μήνυμα. Ο δίαυλος (κανάλι) μεταδόσεως (transmission channel)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Μέσα Μετάδοσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης αποτελεί τη φυσική σύνδεση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη της πληροφορίας σε οποιοδήποτε σύστημα επικοινωνίας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ιδάσκων Μανώλης Σαγκριώτης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ιδάσκων Μανώλης Σαγκριώτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ιδάσκων Μανώλης Σαγκριώτης Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΌ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΙΑΒΙΒΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ DATA ( Ε ΟΜΕΝΩΝ( Ε ΟΜΕΝΩΝ) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Επίκ. Καθηγητής. Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00. όροφος

Επίκ. Καθηγητής. Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00. όροφος Θεωρία-Ασκήσεις: Παρασκευή 8:00-11:00 E-mail: tsiftsis@teilam.gr URL: http://users.teilam.gr/~tsiftsis Γραφείο: Κτήριο Βιβλιοθήκης, 1 ος όροφος 1 Πηγές Μαθήματος 1. Βιβλίο: Γ. K. Καραγιαννίδης, Τηλεπικοινωνιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ γεννήθηκε το 1847 και απεβίωσε στις 2 Αυγούστου Ήταν διαπρεπής Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός, ο

Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ γεννήθηκε το 1847 και απεβίωσε στις 2 Αυγούστου Ήταν διαπρεπής Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός, ο Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ γεννήθηκε το 1847 και απεβίωσε στις 2 Αυγούστου 1922. Ήταν διαπρεπής Σκωτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός, ο οποίος θεωρείται ως εφευρέτης του πρώτου πρακτικού τηλεφώνου.γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οπτικά Δίκτυα. Νόκας Γιώργος. Δρ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογιας Υπολογιστών

Οπτικά Δίκτυα. Νόκας Γιώργος. Δρ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογιας Υπολογιστών Οπτικά Δίκτυα Νόκας Γιώργος Δρ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογιας Υπολογιστών Περιγραφή Μαθήματος Περιγραφή Μαθήματος: Χαρακτηριστικά διάδοσης σημάτων σε οπτική ίνα, Τεχνολογία οπτικών ινών, Φυσική Ημιαγωγών,

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισαγωγή Πως λειτουργούν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Ένα βασικό μοντέλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται απλά από ένα πόμπο, το δίαυλο μεταδόσεως, και το δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των μέσων μετάδοσης

Περιγραφή των μέσων μετάδοσης Περιγραφή των μέσων μετάδοσης 1 Χάλκινο Καλώδιο: Το χάλκινο καλώδιο είναι ένα συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων και αποτελείται είτε από συμπαγές χάλκινο σύρμα, είτε από νήματα χάλκινου σύρματος. Είναι τοποθετημένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ: Μια οπτική ίνα είναι µια γυάλινη ή πλαστική ίνα που µεταφέρει το φως κατά µήκος της. Είναι γνωστό πως τα καλώδια κατασκευάζονται από χαλκό ή κράµατά του. Οδηγηθήκαµε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 5 1. Τι γνωρίζετε για τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής; Τα τοπικά δίκτυα αποτελούν πολύ καλή λύση για επικοινωνία με περιορισμένη, όμως, απόσταση κάλυψης. Για να ικανοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνία. Εισαγωγή. Ακ. Έτος 2011-12

Τηλεφωνία. Εισαγωγή. Ακ. Έτος 2011-12 Τηλεφωνία Εισαγωγή Ακ. Έτος 2011-12 Τηλεφωνία Η μετάδοση ήχου μεταξύ απομακρυσμένων σταθμών, ειδικά, μέσω ασύρματης ή ενσύρματης ζεύξης Η τεχνολογία και η παραγωγή του τηλεφωνικού εξοπλισμού Ακ. Έτος 2011-12

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

9ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

9ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 9ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Θέμα: «Άνθρωποι και μηχανές. Πώς έχουν βοηθήσει οι μηχανές στην επικοινωνία ;» Από την μπλε ομάδα : Ασκούνης Ιωάννης Καρακίτσος Γεώργιος Πεφτίκογλου Παντελής Σταυρίδης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Β 2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Τηλέφωνο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Β 2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τηλέφωνο Β 2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 1.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης συµπεριφοράς που προσδίδει στον άνθρωπο µια ξεχωριστή θέση σε σχέση µε τα υπόλοιπα έµβια όντα, είναι η οµιλία, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

«Επικοινωνίες δεδομένων»

«Επικοινωνίες δεδομένων» Εργασία στο μάθημα «Διδακτική της Πληροφορικής» με θέμα «Επικοινωνίες δεδομένων» Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των Τηλεπικοινωνιών Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Επικοινωνιών. ΒΛυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση Ελληνογαλλική Σχολή Καλαµαρί ιδάσκων: Πέρδος Αθανάσιος

Τεχνολογία Επικοινωνιών. ΒΛυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση Ελληνογαλλική Σχολή Καλαµαρί ιδάσκων: Πέρδος Αθανάσιος Τεχνολογία Επικοινωνιών ΒΛυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση Ελληνογαλλική Σχολή Καλαµαρί ιδάσκων: Πέρδος Αθανάσιος 1 Τεχνολογία Επικοινωνιών Εισαγωγή Η κατανόηση των συστηµάτων επικοινωνιών (Κεφάλαιο 1) Οι

Διαβάστε περισσότερα

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl)

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 1 / 36 Το DSL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Subscriber Line (Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή) και στην ουσία αποτελεί μια τεχνολογία που

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης:

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: 3. Ποια είναι τα ασύρματα μέσα μετάδοσης; 4. Ποια τα βασικότερα μειονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 1: Μαθιόπουλος Παναγιώτης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. Καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Τι είναι οι οπτικές ίνες λοιπόν; Οι οπτικές ίνες, είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ᅠ Περιβαλλοντική Ομάδα 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας. Από τους βιγλάτορες των λόφων στους δορυφόρους του διαστήματος

ᅠ Περιβαλλοντική Ομάδα 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας. Από τους βιγλάτορες των λόφων στους δορυφόρους του διαστήματος ᅠ Περιβαλλοντική Ομάδα 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Από τους βιγλάτορες των λόφων στους δορυφόρους του διαστήματος Από τους βιγλάτορες των λόφων... ...στους δορυφόρους του διαστήματος Η Περιβαλλοντική Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Τέλος όταν τα κύματα 'χτυπήσουν' την κεραία λήψης, το σήμα λαμβάνεται και έπειτα αποκωδικοποιείται πίσω στην αρχική μορφή δεδομένων

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Τέλος όταν τα κύματα 'χτυπήσουν' την κεραία λήψης, το σήμα λαμβάνεται και έπειτα αποκωδικοποιείται πίσω στην αρχική μορφή δεδομένων ΠΟΜΠΟΣ Στις τηλεπικοινωνίες ένας πομπός είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία, με τη βοήθεια μιας κεραίας, παράγει και εκπέμπει ραδιοκύματα, με απώτερο σκοπό την, αργότερα, λήψη τους από κάποιο δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Ε και Στ. Δάσκαλοι Σύμβουλοι ΣΧ.Τ. Ειρήνη Πετράκη Παναγιώτης Θεοδώρου

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Ε και Στ. Δάσκαλοι Σύμβουλοι ΣΧ.Τ. Ειρήνη Πετράκη Παναγιώτης Θεοδώρου Σχεδιασμός και Τεχνολογία Ε και Στ Δάσκαλοι Σύμβουλοι ΣΧ.Τ. Ειρήνη Πετράκη Παναγιώτης Θεοδώρου ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Τα πρώτα φώτα τροχαίας! Η ιστορία των φαναριών ξεκινάει πριν τεθεί σε κυκλοφορία το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» Για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ Info: ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΟΤΕ Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά Σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Η επικοινωνία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Νίκος & Παναγιώτης Στ2

Η επικοινωνία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Νίκος & Παναγιώτης Στ2 Η επικοινωνία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα Νίκος & Παναγιώτης Στ2 Επικοινωνία είναι Επικοινωνία είναι η διαδικασία της ανταλλαγής πληροφορίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών για τα οποία η πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ KATAΣΚΕΥΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΡΩΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΗ Α4

ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ KATAΣΚΕΥΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΡΩΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΗ Α4 ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ KATAΣΚΕΥΗ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗΣ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΡΩΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΗ Α4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Επικοινωνίες Τηλεπικοινωνίες: έτσι λέγεται το σύνολο των μέσων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΝΤΟΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΝΤΟΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΝΤΟΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ Τι διαφορετικό θα μάθουμε στη γ τάξη Α τάξη Ατομική εργασία : Απόκτηση και ανάπτυξη τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων,μέσα από θέμα που επέλεξαν να κατασκευάσουν, να γράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1. Τηλέγραφος 2. Τηλέφωνο 3. Τηλεόραση 4. Ραδιόφωνο 5. Cd/dvd-player 1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

80% της παρουσίασης είναι αυτοσχεδιασμός δείξτε κατανόηση

80% της παρουσίασης είναι αυτοσχεδιασμός δείξτε κατανόηση Το 80% της παρουσίασης είναι αυτοσχεδιασμός δείξτε κατανόηση «Γεια σας» «Πρότζεκτ 2012 2013 Μια ολόκληρη χρονιά με ένα μόνο θέμα» - Και όταν το θέμα είναι τόσο γενικό όσο η λέξη επικοινωνία δύσκολο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 : Η Αρχή της Σχετικότητας του Einstein.

Κεφάλαιο 2 : Η Αρχή της Σχετικότητας του Einstein. Κεφάλαιο : Η Αρχή της Σχετικότητας του Einstein..1 Ο απόλυτος χώρος και ο αιθέρας. Ας υποθέσουμε ότι ένας παρατηρητής μετρά την ταχύτητα ενός φωτεινού σήματος και την βρίσκει ίση με 10 m/se. Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να αναφέρετε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις και εφευρέσεις στην ιστορία των συστημάτων επικοινωνίας. Η ανακάλυψη του κινητού τυπογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Μέέσα µμετάάδοσης. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ

Μέέσα µμετάάδοσης. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ Ενότητα 3 η Μέέσα µμετάάδοσης Πηγέές - Βιβλιογραφίία 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ 2. Σηµειώσεις Συστήµατων Οπτικών Τηλεπικοινωνιών, ΤΕΙ Καβάλας, http://de.teikav.edu.gr/telematics/pdf/4o_meros_optikasystimata.pdf

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ρ Θεοδώρου Παύλος pavlos@aegean.gr Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings, 6/e, 2000. ΕΥ - κεφ.9 (1/2) ρ Παύλος Θεοδώρου 1 Εισαγωγή Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II Περιγραφή του συγκεκριμένου έργου ττου επέλεξε ο μαθητής: το τηλέφωνο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II Περιγραφή του συγκεκριμένου έργου ττου επέλεξε ο μαθητής: το τηλέφωνο ΚΕΦΑΛΑΙΟ II Περιγραφή του συγκεκριμένου έργου ττου επέλεξε ο μαθητής: το τηλέφωνο Το τηλέφωνο αποτελεί σήμερα τη βασική συσκευή τηλεπικοινωνιών. Τη χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G)

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) *Generation = γενιά Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80

Διαβάστε περισσότερα

Φωτονική, λέιζερ και οπτικές ίνες HMY 100

Φωτονική, λέιζερ και οπτικές ίνες HMY 100 Σταύρος Ιεζεκιήλ Φωτονική, λέιζερ και οπτικές ίνες HMY 100 29/11/2018 Sir William Henry Bragg: "Light is waves on Mondays, Wednesdays, and Fridays; it's particles on Tuesdays, Thursdays, and Saturdays,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα Περιεχόµενα Εισαγωγή Επικοινωνία εδοµένων Αναλογική vs. Ψηφιακή Μετάδοση ιαµόρφωση σήµατος Κανάλια επικοινωνίας Κατεύθυνση και ρυθµοί µετάδοσης Ασύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Ρϊδιο Γαλότςα. Έκτορασ Λούβροσ Πϋτροσ Πλϋςςασ Άγγελοσ Μπαςλϊρι Κώςτασ Παπαηλύου

Ρϊδιο Γαλότςα. Έκτορασ Λούβροσ Πϋτροσ Πλϋςςασ Άγγελοσ Μπαςλϊρι Κώςτασ Παπαηλύου Ρϊδιο Γαλότςα Έκτορασ Λούβροσ Πϋτροσ Πλϋςςασ Άγγελοσ Μπαςλϊρι Κώςτασ Παπαηλύου Η εξϋλιξη των μϋςων επικοινωνύασ κατϊ τον 18 αι. 19 αι. Ανακάλυψη του ηλεκτρισμοφ Η ανακϊλυψη του ηλεκτριςμού, καθώσ και η

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας. Ερωτήσεις ανασκόπησης του μαθήματος

Φύλλο εργασίας. Ερωτήσεις ανασκόπησης του μαθήματος Φύλλο εργασίας Παραθέτουμε μια ομάδα ερωτήσεων ανασκόπησης του μαθήματος και μια ομάδα ερωτήσεων κρίσης για εμβάθυνση στο αντικείμενο του μαθήματος. Θεωρούμε ότι μέσα στην τάξη είναι δυνατή η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Η Γέννηση του Σύγχρονου Γραφείου: Στις αρχές του 19 ου αιώνα οι επιχειρήσεις ήταν κύρια

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας http://www.etl.uom.gr/mr/ 18/10/2004 1 Μέσα Μετάδοσης Διαφόρων τύπων χάλκινα καλώδια Οπτικές ίνες Ασύρματη μετάδοση 18/10/2004

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 7: Digital Subscriber Line/DSL(Θ) Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητή (Digital Subscriber Line, DSL) Χρήση απλού τηλεφωνικού καλωδίου (χαλκός, CAT3) Έως 2,3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Της µαθήτριας Χρυσαφίδου Ξανθής, τµήµατος β3 γυµνασίου Επιβλέπων εκπαιδευτικός: κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το τηλέφωνο είναι µια από τις εκατοντάδες συσκευές που έχει εφεύρει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Υπολογιστών Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D.

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. Καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ Professor (1989 2003) Department of Electrical and Computer Engineering The

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνία ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8: Το Φυσικό Επίπεδο

ίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνία ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8: Το Φυσικό Επίπεδο ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η ιδάσκουσα: Παντάνο Ρόκου Φράνκα Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8 η : Το Φυσικό Επίπεδο Το Φυσικό Επίπεδο ιάδοση Σήµατος Ηλεκτροµαγνητικά Κύµατα Οπτικές Ίνες Γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ (κεφ. 9) ροµολόγηση σε ίκτυα Μεταγωγής Κυκλώµατος Σηµατοδοσία Ελέγχου Λειτουργίες Σηµατοδοσίας Τοποθεσία Σηµατοδοσίας Σηµατοδοσία Κοινού Καναλιού Σύστηµα Σηµατοδοσίας Νο 7 Βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της επικοινωνίας

Η Ιστορία της επικοινωνίας Η Ιστορία της επικοινωνίας Από τα περιστέρια-ακολούθους της θεάς Αφροδίτηςπου έστελναν μηνύματα στους ερωτευμένους, μέχρι τις φρυκτωρίες, που μετέδωσαν στις Μυκήνες το οπτικό μήνυμα για την πτώση της Τροίας,

Διαβάστε περισσότερα

«Επικοινωνίες δεδομένων»

«Επικοινωνίες δεδομένων» Εργασία στο μάθημα «Διδακτική της Πληροφορικής» με θέμα «Επικοινωνίες δεδομένων» Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των Τηλεπικοινωνιών Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονοµαστικά τις τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση πολυµεσικού περιεχοµένου µέσω ευρυζωνικών συνδέσεων

Μετάδοση πολυµεσικού περιεχοµένου µέσω ευρυζωνικών συνδέσεων Μετάδοση πολυµεσικού περιεχοµένου µέσω ευρυζωνικών συνδέσεων υνατότητες και προοπτικές,, ΓΤΠ 61 Παρουσίαση, 14.12.2008 Πολυµέσα Multimedia = multum + medium Χρήση πολλαπλών µέσων αναπαράστασης και µετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 Εργαστήριο 6 ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 1. Στόχος Στόχος της παρούσης εργαστηριακής συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ α. Τι ονοµάζουµε διασπορά οπτικού παλµού σε µια οπτική ίνα; Ποια φαινόµενα παρατηρούνται λόγω διασποράς; (Αναφερθείτε σε

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Τεχνολογίες ροής δεδοµένων σε ΙΡ δίκτυα: Ένας δρόµος προς τα συστήµατα πληροφόρησης επιβατών επόµενης γενιάς

ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Τεχνολογίες ροής δεδοµένων σε ΙΡ δίκτυα: Ένας δρόµος προς τα συστήµατα πληροφόρησης επιβατών επόµενης γενιάς ιεθνής Αερολιµένας Αθηνών Τεχνολογίες ροής δεδοµένων σε ΙΡ δίκτυα: Ένας δρόµος προς τα συστήµατα πληροφόρησης επιβατών επόµενης γενιάς Σύστηµα πληροφόρησης επιβατών Σύστηµα πληροφόρησης επιβατών επόµενης

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β - Δίκτυα. Ασκήσεις I. Ποιος ο ρόλος του πομπού και του δέκτη στο μοντέλο επικοινωνίας που α- πεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί; Μ Δεδομένα

Μέρος Β - Δίκτυα. Ασκήσεις I. Ποιος ο ρόλος του πομπού και του δέκτη στο μοντέλο επικοινωνίας που α- πεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί; Μ Δεδομένα Μέρος Β - Δίκτυα 1 η Διδακτική Ενότητα Μοντέλο επικοινωνίας δεδομένων - Κώδικες - Σήματα Προβλεπόμενες διδακτικές ώρες: 1 Λέξεις Κλειδιά ASCII BCD Unicode αναλογικό σήμα ΕΛΟΤ-928 επικοινωνία δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Κεφάλαιο 17 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ο Παράδειγµα (διάρκεια: 15 λεπτά) Κεφάλαιο 17 Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... Β.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 1.0 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 1.0 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 1.0 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γενικά οι τεχνολογίες είναι επιστήμες που αξιοποιούν τις γνώσεις, τα εργαλεία και τις δεξιότητες για επίλυση προβλημάτων με πρακτική εφαρμογή. Η Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

1η Οµάδα Ασκήσεων. Τµήµα επεξεργασίας σήµατος του αναγεννητή

1η Οµάδα Ασκήσεων. Τµήµα επεξεργασίας σήµατος του αναγεννητή ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΙΚΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΚΥΑ ΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Καθηγητής. Συβρίδης 1η Οµάδα Ασκήσεων Άσκηση 1η Εγκατεστηµένη ζεύξη συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες ίκτυα ιαδίκτυο και ιστοσελίδες

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες ίκτυα ιαδίκτυο και ιστοσελίδες Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες ίκτυα ιαδίκτυο και ιστοσελίδες Ηεξέλιξητωνµέσωνεπικοινωνίας Μέσα επικοινωνίας Φωνή Ακουστικά µηνύµατα Μικρή απόσταση διάδοσης Φωτιά, σήµατα καπνού, φώτα Οπτικά µηνήµατα Κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κεφάλαιο 6 KTYA EYPEAΣ ΠEPOXHΣ 6.5SDN Τατελευταία χρόνια εµφανίστηκε µεγάλη ζήτηση για παροχή υπηρεσιώνήχου, εικόνας, video, δεδοµένων. Οι διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί φορείς προσπαθώντας να ικανοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβολές ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνολογίας επικοινωνιών

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβολές ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνολογίας επικοινωνιών Κεφάλαιο 2 Οι μεταβολές ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνολογίας επικοινωνιών Εισαγωγή Η τεχνολογία είναι δυναμική, αλλάζει συνεχώς! Οι μεταβολές δημιουργούν ευκαιρίες και προκλήσεις. Οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών. Τεχνολογία. Επικοινωνία. Τεχνολογία Επικοινωνιών

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών. Τεχνολογία. Επικοινωνία. Τεχνολογία Επικοινωνιών Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών Τεχνολογία Η αξιοποίηση γνώσεων, εργαλείων και δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων Πηγάδι, αυτοκίνητο, computer, σφυρί Επικοινωνία Να μοιράζεσαι πληροφορίες, σκέψεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΕΛΕΝΗ. ΤΑΞΗ: Α 2.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΕΛΕΝΗ. ΤΑΞΗ: Α 2. ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ ΕΛΕΝΗ. ΤΑΞΗ: Α 2. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΘΕΔΩΡΩΝ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-2014 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ..

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ως κλάδος τηλεπικοινωνιών ορίζεται η παραγωγή τηλεπικοινωνιακού υλικού και η χρήση των παραγόμενων τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 6 6.0 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6 60 ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επικοινωνιακά συστήματα Δεν υπάρχει άνθρωπος, στις ανεπτυγμένες χώρες, που να μην αφιερώνει ορισμένες ώρες την ημέρα μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥςΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ςημερα

ΣΥςΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ςημερα ΣΥςΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ςημερα Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας ασχοληθήκαμε με το θέμα Συστήματα επικοινωνιών στην Ελλάδα.Αυτό το θέμα χωρίστηκε σε 4 υποενότητες, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην τεχνολογία επικοινωνιών

Εισαγωγή στην τεχνολογία επικοινωνιών Εισαγωγή στην τεχνολογία επικοινωνιών Εισαγωγή Τεχνολογία: είναι η αξιοποίηση γνώσεων, εργαλείων και δεξιοτήτων για την επίλυση. Συνδέεται άρρηκτα με την πράξη. Για την ευκολότερη μελέτη της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Η οπτική ίνα ως μέσο μετάδοσης της. της στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Η οπτική ίνα ως μέσο μετάδοσης της. της στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Η οπτική ίνα ως μέσο μετάδοσης της πληροφορίας και η χρησιμοποίηση της στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Μια πτυχιακή εργασία των Νίκου Μιχαλόπουλου λ και Δημήτρη Γιαννόπουλου με τη βοήθεια του κ.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών. www.learner.gr. Τεχνολογία Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 3. Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών. www.learner.gr. Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών 1 Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Αξιολόγηση της τεχνολογίας (technology assessment ) Ονομάζεται η μελέτη και ο προσδιορισμός του συνόλου των αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτοι ταχυδρόμοι

Οι πρώτοι ταχυδρόμοι Το ταχυδρομείο Οι πρώτοι ταχυδρόμοι Η ιστορία του ταχυδρομείου πάει πίσω στους αιώνες, αρχικά με τους αγγελιοφόρους να μεταφέρουν προφορικά μηνύματα και στη συνέχεια να παραδίδουν και υλικά αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης Ενότητα Γ ρ. Ε. Μάγκος Φυσικά Μέσα Μετάδοσης bit: Ηλεκτροµαγνητικό κύµα που µεταδίδεται σε ένα.

Διαβάστε περισσότερα