ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ"

Transcript

1 ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

2 ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ Μ ΑΥΤΕΣ. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΝΑ ΤΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ.

3 ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ, ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.

4 ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΑΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΜΙΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ, ΑΝΗΚΕΙ (ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ) ΣΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ. ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ.

5 ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ, ΠΩΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

6 ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΑΣ, ΟΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ Α Η Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ).

7 Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΟΛΛΕΥ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ. ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΒΟΛΛΕΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ-ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΙΛΕ-ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΩΝ-ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

8 ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/3 ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 2/3, ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ. -ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ.

9 -ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΡΧΗΓΟ. -ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.

10 -ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΑΖΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΕΙ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΠΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΟΜΑΔΑ.

11 ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΟΜΑΔΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ, ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ Μ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ.

12 -ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΚΥΡΙΩΣ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ) ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΑ ΣΤΟ Φ.Α. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ BALL BOYS. -ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΩΦΕΛΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΣ, ΤΟΝ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ.

13 -Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΩΣ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ,ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΣΤΕ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ.

14 -ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ.

15 -ΠΡΙΝ Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΕΤ Η ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑΓΗ, ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ, ΝΑ ΤΟΥ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ. ΕΠΙΣΗΣ Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΟΝ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΑΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ.

16 -ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΧΕΙΡΟΣΗΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ.

17 -Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΡΙΣΤΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ Μ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. -Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

18 -ΓΙΑ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΟΥΜΕ ΠΙΑΣΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΟΥΣ (ΚΡΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ). ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΗΘΕΙ Η ΜΠΑΛΑ. -ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ 2 η ΚΑΙ 3 η ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ, ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ FIVB. ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ.

19 -ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΜΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΑΣΤΟ ΤΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ. -ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕ. ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΛΜΑ ΟΤΑΝ Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΚΟΥΜΠΑ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΟΜΑΔΟΣ.

20 -ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ Β ΣΕΤ Η ΣΤΟ Γ ΣΕΤ. -ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΚΑΡΦΩΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ. ΤΟ ΠΛΑΣΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΠΡΩΧΤΕΙ Η ΜΠΑΛΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ, ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

21 -ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΣΑΔΟΡΟ. ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Η ΕΚΑΝΕ ΜΠΛΟΚ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΖΩΝΗ,ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ. -ΩΣ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ, ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

22 -Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΣ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ Ο ΣΕΡΒΕΡ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ.

23 -Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ,ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ (Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΤΗ), ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΑΘΗ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΓΕΙ ΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΧΑΣΘΕΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ Φ.Α. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΑΣ.

24 -ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ.

25 ΤΙΜΩΡΙΕΣ - ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΝ Η ΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. ΟΤΑΝ ΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΛΕΤΕ ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΤΕ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΜΕ ΠΟΙΝΗ. ΜΕΤΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΚΑΡΤΑ. ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΗΚΩΘΕΙ ΟΡΘΙΟΣ, ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΙΜΩΡΙΑ.

26 -ΜΟΝΟΝ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ. -ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΤΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ, Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΟΠΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ.

27 -ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ. ΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ.

28 Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ, ΠΡΟΣΕΔΩΣΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ.

29 ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ, ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ.

30 -ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ (ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΕΦΕΔΡΙΚΕΣ ΑΝΤΕΝΕΣ, ΦΙΛΕ, ΜΕΤΡΟ) -ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΕΤ, Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΙΩΤΗ, ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΑ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΝ ΟΙ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ Φ.Α. ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝ ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ Φ.Α.

31 -ΑΦΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ 1 ο ΚΑΙ 5 ο ΣΕΤ, ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΕΙ. -ΟΤΑΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΑΚΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Η ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ.

32 ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΣΕΡΒΕΡ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΤΥΠΑ ΤΗ ΜΠΑΛΑ.

33 -ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ 0,50-1μ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ, ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΛΟΞΗ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ 1) ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ, ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΔΟΡΟΥ ΚΑΙ 2) ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΕΝΕΣ, Η ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ.

34 ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΤΥΠΑ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ Η ΜΠΑΛΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΓΗΠΕΔΟ Η ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΛΟΚΕΡ, ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ Η ΝΑ ΚΤΥΠΗΣΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΠΑΙΚΤΗ.

35 ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΕ, ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕ, ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΠΑΙΚΤΗ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΠΛΟΚ Η ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΠΛΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΠΕΡΟ, ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΜΕ ΞΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΦΗ ΓΝΩΜΗ, ΛΟΓΩ ΜΗ ΚΑΛΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ.

36 -Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕ, ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΑΠ ΑΥΤΟ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΑΤΗ. ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. Η ΧΕΙΡΟΣΗΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ.

37 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤIME OUT -ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. -ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ. -ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΗΝ ΠΙΑΝΕΤΕ Η ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΑΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΣΑΣ.

38 -ΟΤΑΝ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΙΚΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΤΥΛ (ΗΡΕΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ). ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΘΕΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ.

39 -ΣΤΟ TIME OUT ΔΕΙΞΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΣΗΜΑΝΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ. -ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΔΥΟ TIME OUT, ΚΑΙ ΤΗΝ 5 η Η 6 η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ.

40 -ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ Η ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ 3 ΛΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΠΑΙΚΤΗ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ Η ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ. -ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ TIME OUT Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΙΣ ΜΠΑΛΕΣ.

41 -Ο Α ΚΑΙ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ TIME OUT. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α1 ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ sec.

42 ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ, ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Α ΚΑΙ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ.

43 ΕΤΣΙ ΕΝΩ Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ, Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ. Η ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΙΛΕ. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ) ΛΑΘΗ, ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ, ΑΝ Η ΜΠΑΛΑ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ Η ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΟΠΤΕΣ.

44 -ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΑ- ΕΞΩ ΚΤΥΠΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΟΠΤΕΣ, ΤΟΤΕ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ. -ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΦΑΣΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ, ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ, ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.

45 -ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΝΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΤΟΝ Α ΔΙΑΙΤΗΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ Σ ΑΥΤΕΣ (π.χ. 4 ΜΠΑΛΙΕΣ, ΔΙΠΛΗ Η ΠΙΑΣΤΗ ΜΠΑΛΙΑ κλπ.).

46 -ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΕΤ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ (ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΕΤ), ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΠΑΛΕΣ Η ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ, ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΕΤ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΣΤΑ 2min ΚΑΙ 30 sec ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.

47 -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ. -ΟΤΑΝ ΣΦΥΡΙΖΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΙΞΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ 100%.

48 -ΑΝ Ο Α ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΟΤΙ Η ΜΠΑΛΑ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ, Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ Α ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ Η ΜΠΑΛΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ. -ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο Β ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΟΣ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΥΛΗΣ

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 19-20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ Η χειροσήμανση είναι το μέσο, ο τρόπος για να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να γνωρίζουν, το είδος του

Διαβάστε περισσότερα

Η Σωστή Διαχείριση του Αγώνα από τους Διαιτητές ως μονάδες και ως Σώμα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γιώργος Διαμαντόπουλος Καθηγητής Διαιτησίας

Η Σωστή Διαχείριση του Αγώνα από τους Διαιτητές ως μονάδες και ως Σώμα. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γιώργος Διαμαντόπουλος Καθηγητής Διαιτησίας Η Σωστή Διαχείριση του Αγώνα από τους Διαιτητές ως μονάδες και ως Σώμα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γιώργος Διαμαντόπουλος Καθηγητής Διαιτησίας Ηγεσία, Διαχείριση, Ομαδικότητα: το τρίπτυχο της επιτυχίας 2 Ο 1 ος διαιτητής

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Κουτσούλας Μιχαήλ Καθηγητής Διαιτησίας Διεθνής Διαιτητής mihaliskoutsoulas@yahoo.gr Ο 1 ος διαιτητής πρέπει να ελέγχει και να υπογράφει τκανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 2017-18 6/10/2017 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η ομάδα Α έχει κάνει όλες τις κανονικές αλλαγές σε ένα σετ. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο. Ένας από τους παίκτες της εξάδας αποβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους CEV - Gyula RADI & Jarmo SALONEN (2016) Απόδοση και προσαρμογή στα ελληνικά: Κων/νος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (1) Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του 1 ου και

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 7/11/2017 Επιμέλεια: Νώντας Γεροθόδωρος 1.12 (νέα) Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ανδρών, μια ομάδα είχε δύο παίκτες, οι οποίοι φορούσαν φανέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV Σεπτέμβριος 2015 - 2-1. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Χρόνος Περιγραφή Ενέργειες διαιτητών Ενέργεια ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Κανονισμός 1 - Αγωνιστικός χώρος Κανονισμός 2 - Το φιλέ και οι στυλοβάτες Κανονισμός 3 - Η μπάλα εκτός από το άρθρο 4.3 Κατά τη στιγμή που η μπάλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός σεμιναρίου Παρουσία στο γήπεδο Συνήθη λάθη στη συμπλήρωση του φ.α. Διαδικασία αλλαγής Λίμπερο Οδηγίες και κατευθύνσεις διαιτησίας Casebook

Διαβάστε περισσότερα

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018 4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 16/1/2018 Γενικές ενημερώσεις: Δήλωση κωλυμάτων κάθε Δευτέρα μέχρι τις 12:00 Έγκαιρη ενημέρωση αποτελεσμάτων ΕΣΠΑΑΑ ( game manager ) Σχολή διαιτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark))

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark)) Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ (ball mark)) Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Β ΟΔΒΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 103 ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΕΣ 56 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 43 ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ 13 1. Πόσα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Προϋποθέσεις Για να γίνεται ομαλότερα και ευκολότερα η διαδικασία, χρειαζόμαστε: Δύο σετ με αριθμημένες πινακίδες από 1 ως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2014 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2016 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ)

Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Πρωτόκολλο Αποτυπώματος της Μπάλας (ΠΑΜ) Σκοπός του πρωτοκόλλου είναι να παρέχει στους διαιτητές μία τυποποιημένη και γρήγορη μέθοδο για να διεκπεραιώσουν το ΠΑΜ αφού ξεκινήσει η διαδικασία. Από την φύση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2018 03.03.2018 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Refereeing and Rules of the Game Commission 2018 Fédération Internationale de Volleyball

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball 2015 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Σεπτέμβριος 2015 (Προσωρινή έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα

ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα Σελ. ΟΔΗΓΙΕΣ για τη συμπλήρωση του Φύλλου Αγώνα 03-6 Περιεχόμενα: Σελ.. Πριν τον αγώνα. Μετά την κλήρωση 3. Έναρξη του αγώνα 4. Αλλαγή παίκτη 5. Τάιμ-άουτ 6. Αντικανονικό αίτημα 7. Προειδοποιήσεις Τιμωρίες

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου. Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία

Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου. Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία Επιμορφωτικό σεμινάριο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Άμμου Οδηγίες και Κατευθύνσεις Διαιτησίας Βασικά Σημεία Οδηγίες Διατησίας Βασικά Σημεία Τι πρέπει να προσέξουμε Αντικείμενο αύξηση του ελέγχου του ρυθμού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2018 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Διαιτησίας και Κανονισμών της FIVB 2018 Fédération Internationale de Volleyball (αγγλική έκδοση: Μάιος 2018)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10 Έκδοση 2009 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ FIVB ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ I. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο σηµειωτής πρέπει να ελέγξει εάν έχουν συµπληρωθεί κατάλληλα οι γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Official BEACH VOLLEYBALL Rules 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ www.volleyball.gr FEDERETION INTERNATIONALE DE VOLLEYBAL www.fivb.org ΟΜΟΣΠΟΜΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΒΟΛΕΪ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά

Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις, Επικοινωνία Και Συμπεριφορά Καθυστερήσεις στο παιχνίδι Εισαγωγή Όλοι θέλουν να απολαμβάνουν την δράση του παιχνιδιού και όχι διακοπές καθυστερήσεις. Τα διαλείμματα/καθυστερήσεις είναι μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΟ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΟ 2005-2008 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ο διαιτητής είναι αυτός που έχει ως αποστολή την τήρηση των κανόνων του αθλήµατος. Για τη σωστή εφαρµογή του κανονισµού κάθε διαιτητής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Τι είναι: Πρωτόκολλο τραυματισμού Το Πρωτόκολλο Τραυματισμού είναι μια σειρά από δομημένα βήματα που σκοπεύουν να επιλύσουν επιτυχώς έναν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού

3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού 3 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ 2014 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Τι είναι: Πρωτόκολλο τραυματισμού Το Πρωτόκολλο Τραυματισμού είναι μια σειρά από δομημένα βήματα που σκοπεύουν να επιλύσουν επιτυχώς έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Έκδοση 2015 Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας Ο.Δ.Β.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ - 2015 Σύμφωνα με τους Επίσημους Κανονισμούς Πετοσφαίρισης της FIVB 2015-2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2009 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Εγκεκριμένοι από το 31 ο Συνέδριο της FIVB -2008 Fédération Internationale de Volleyball Av. de la Gare 12-1001 Lausanne - Switzerland Tel.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2013 Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας Κύπρου Κυπριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ 2013-2016 1 Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα Επίσημοι Beach Volleyball Κανονισμοί 2013-2016 Εγκρίθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ.

Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ. 1. ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ 1.1 ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο 16Χ8μ. και γύρω ελεύθερη ζώνη που είναι ένα ελάχιστο όριο τα 3μ. στις πλαϊνές γραμμές και 6μ. στις τελικές γραμμές.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Καταρτίστηκε και Συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2018β Μετάφραση & Επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διεθνής Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2014 Μεταφορά και επιμέλεια: Βασιλειος Κοκοτσάκης Καθηγητής διαιτησίας ΟΔΒΕ Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κρήτης Κατευθυντήριες Γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 Καταρτίστηκε και Συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών του Παιχνιδιού της FIVB 2014 Fédération Internationale

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ Σελίδα ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Σελίδα. ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ 3. ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 4. ΑΛΛΑΓΗ 5. ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ 6. ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ 7. ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ.

Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Season Finale Party Alea - Αιγάλεω Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1 ο season finale party. Στόχος ήταν, το χαλάρωμα από μια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2017 Μετάφραση & Επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διεθνής Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 120-90μ 120-90μ 16,50μ 11μ 9,15μ 45-90μ 5,50μ (Σε διεθνείς αγώνες 100-110μήκος/64-75μ πλάτος) ΓΗΠΕΔΟ Ακατάλληλο λόγω καιρικών συνθηκών (πάγος, βροχή, χιόνι, ομίχλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ GRASS VOLLEY 1. ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ 1.1 ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο 16Χ8μ. και γύρω ελεύθερη ζώνη που είναι ένα ελάχιστο όριο τα 3μ. στις πλαϊνές γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2016 03.03.2016 Μετάφραση & Επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διεθνής Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας

Διαβάστε περισσότερα

8 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ Πρωτόκολλο ενστάσεων

8 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ Πρωτόκολλο ενστάσεων 8 ο Σεμινάριο Beach volley ΟΔΒΕ 2019 Πρωτόκολλο ενστάσεων Πρωτόκολλο ενστάσεων (protest protocol) Το πρωτόκολλο ενστάσεων (protest protocol) είναι μια διαδικασία που στόχο έχει να επιτρέψει την επιτυχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2014 2014 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ. Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball

ΒΙΒΛΙΟ. Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2009 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Έκδοση 2015 Συντάχθηκε και εκπονήθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση-επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΤΟ ΓΚΕΙΜ Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πρώτο πόντο, το σκορ είναι: 15-0 Εάν κερδίσει και δεύτερο πόντο, το σκορ είναι: 30-0 Όταν κερδίσει τον

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής

Εισαγωγή. Επεξήγηση συντομογραφιών: ΒΔ = Βοηθός Διαιτητής. ΕΒΔ = Επιπρόσθετος Βοηθός Διαιτητής Πρακτικές Οδηγίες για Αξιωματούχους αγώνα 2016/17 1 Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιέχουν πρακτικές συμβουλές για τους αξιωματούχους αγώνα και συμπληρώνουν την πληροφόρηση του τμήματος των Κανόνων του Παιχνιδιού.

Διαβάστε περισσότερα

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ EUROHOOPS DOME 4on4 BASKETBALL TOURNAMENT ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ - ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΜΙΛΟΣ Α: 12 ομάδες ΟΜΙΛΟΣ Β: 12 ομάδες Στην φάση των Ομίλων θα περνούν και οι 12 ομάδες εκ των οποίων οι 6 νικητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κανόνων του Ποδοσφαίρου Άμμου 2019 Υπεύθυνος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Άμμου για την ΚΕΔ Καλύβας Δημήτριος 1 Ποιες είναι οι νοητές γραμμές του αγωνιστικού χώρου; Α. η διχοτόμος, αυτές

Διαβάστε περισσότερα

WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004. Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις

WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004. Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004 Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις η καθώς και σε Εθνικές ιοργανώσεις από 1 Ιανουαρίου 2001 η (Ενηµερώθηκαν την 19

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016 Εγκεκριμένοι από το 34 ο Συνέδριο της FIVB 2014 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης 2015-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2014 www.fivb.org Σχεδιασμός: Samuel Chesaux

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2013-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ Προσωρινή έκδοση στα ελληνικά Μάιος 2013 (Έκδοση FIVB 22/4/2013) ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που παίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020 Γενικοί κανόνες Πριν αναλυθούν οι κανόνες λειτουργίας για τα πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ Προσωρινή έκδοση στα ελληνικά Μάιος 2015 (Έκδοση FIVB 5/2/2015) ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που παίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Τεχνικές-Προδιαγραφές- Κανόνες Β 2 Θεωρητική Αλίκη Παλιούρα ~ 1 ~ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εισαγωγή.Σελ.3 Τεχνικές Σελ.4 Προδιαγραφές.Σελ.7 Κανόνες.Σελ.10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Εγκεκριμένοι από το 35ο Συνέδριο της FIVB 2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 1 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Έκδοση F IVB v6 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.»)

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.») ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ RONDO («Σύνολο ασκήσεων με επαναλαμβανόμενες κινήσεις θέσεων σε συγκεκριμένο χώρο.») Υπάρχουν πολλές ερμηνείες του Rondo και πολλές απόψεις σχετικά με το πότε, πώς και γιατί θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2013-2016 Εγκεκριμένοι από το 33 ο Συνέδριο της FIVB 2012 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης 2013-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2012 www.fivb.org Σχεδιασμός: Samuel Chesaux

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα