ΕΠΛ233 Βιβλιοθήκες και Προσδιοριστές Πρόσβασης στην JAVA

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΛ233 Βιβλιοθήκες και Προσδιοριστές Πρόσβασης στην JAVA"

Transcript

1 Βιβλιοθήκες και Προσδιοριστές Πρόσβασης στην JAVA

2 2 «Μονάδα Μετάφρασης»

3 2 «Μονάδα Μετάφρασης» Όταν δημιουργείται ένα αρχείο πηγαίου κώδικα στην Java, το αρχείο καλείται µονάδα µετάφρασης (compilation unit) και πρέπει να έχει όνομα που να τελειώνει σε «.java».

4 2 «Μονάδα Μετάφρασης» Όταν δημιουργείται ένα αρχείο πηγαίου κώδικα στην Java, το αρχείο καλείται µονάδα µετάφρασης (compilation unit) και πρέπει να έχει όνομα που να τελειώνει σε «.java». Μέσα στη μονάδα μετάφρασης μπορεί να ορίζεται το πολύ μια δημόσια κλάση (public class), η οποία πρέπει να έχει το ίδιο ακριβώς όνομα με το όνομα του αρχείου (με αποκοπή του επιθέματος.java).

5 2 «Μονάδα Μετάφρασης» Όταν δημιουργείται ένα αρχείο πηγαίου κώδικα στην Java, το αρχείο καλείται µονάδα µετάφρασης (compilation unit) και πρέπει να έχει όνομα που να τελειώνει σε «.java». Μέσα στη μονάδα μετάφρασης μπορεί να ορίζεται το πολύ μια δημόσια κλάση (public class), η οποία πρέπει να έχει το ίδιο ακριβώς όνομα με το όνομα του αρχείου (με αποκοπή του επιθέματος.java). Οι υπόλοιπες κλάσεις που ορίζονται στο αρχείο παραμένουν «κρυμμένες» από τον «έξω κόσμο», αφού δεν είναι δηµόσιες και ρόλος τους είναι να υποστηρίξουν την δημόσια κλάση.

6 2 «Μονάδα Μετάφρασης» Όταν δημιουργείται ένα αρχείο πηγαίου κώδικα στην Java, το αρχείο καλείται µονάδα µετάφρασης (compilation unit) και πρέπει να έχει όνομα που να τελειώνει σε «.java». Μέσα στη μονάδα μετάφρασης μπορεί να ορίζεται το πολύ μια δημόσια κλάση (public class), η οποία πρέπει να έχει το ίδιο ακριβώς όνομα με το όνομα του αρχείου (με αποκοπή του επιθέματος.java). Οι υπόλοιπες κλάσεις που ορίζονται στο αρχείο παραμένουν «κρυμμένες» από τον «έξω κόσμο», αφού δεν είναι δηµόσιες και ρόλος τους είναι να υποστηρίξουν την δημόσια κλάση. Μετά την μετάφραση της μονάδας μετάφρασης, ο μεταφραστής επιστρέφει από ένα αρχείο με επίθεμα.class για κάθε κλάση που ορίζεται μέσα στην μονάδα μετάφρασης.

7 2 «Μονάδα Μετάφρασης» Όταν δημιουργείται ένα αρχείο πηγαίου κώδικα στην Java, το αρχείο καλείται µονάδα µετάφρασης (compilation unit) και πρέπει να έχει όνομα που να τελειώνει σε «.java». Μέσα στη μονάδα μετάφρασης μπορεί να ορίζεται το πολύ μια δημόσια κλάση (public class), η οποία πρέπει να έχει το ίδιο ακριβώς όνομα με το όνομα του αρχείου (με αποκοπή του επιθέματος.java). Οι υπόλοιπες κλάσεις που ορίζονται στο αρχείο παραμένουν «κρυμμένες» από τον «έξω κόσμο», αφού δεν είναι δηµόσιες και ρόλος τους είναι να υποστηρίξουν την δημόσια κλάση. Μετά την μετάφραση της μονάδας μετάφρασης, ο μεταφραστής επιστρέφει από ένα αρχείο με επίθεμα.class για κάθε κλάση που ορίζεται μέσα στην μονάδα μετάφρασης. Τα ονόματα αυτών των αρχείων είναι τα ίδια με τα ονόματα των αντιστοίχων κλάσεων.

8 3 Δήλωση Βιβλιοθηκών JAVA με την package

9 3 Δήλωση Βιβλιοθηκών JAVA με την package Ένα πακέτο (βιβλιοθήκη) JAVA απαρτίζεται από μια ομάδα κλάσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ίδιο χώρο ονοµάτων (namespace).

10 3 Δήλωση Βιβλιοθηκών JAVA με την package Ένα πακέτο (βιβλιοθήκη) JAVA απαρτίζεται από μια ομάδα κλάσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ίδιο χώρο ονοµάτων (namespace). Για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης Java, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την λέξη-κλειδί package μαζί με το όνομα της βιβλιοθήκης, στην αρχή κάθε αρχείου, το οποίο θέλουμε να εντάξουμε στην βιβλιοθήκη.

11 3 Δήλωση Βιβλιοθηκών JAVA με την package Ένα πακέτο (βιβλιοθήκη) JAVA απαρτίζεται από μια ομάδα κλάσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ίδιο χώρο ονοµάτων (namespace). Για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης Java, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την λέξη-κλειδί package μαζί με το όνομα της βιβλιοθήκης, στην αρχή κάθε αρχείου, το οποίο θέλουμε να εντάξουμε στην βιβλιοθήκη. Έτσι, δηλώνοντας :

12 3 Δήλωση Βιβλιοθηκών JAVA με την package Ένα πακέτο (βιβλιοθήκη) JAVA απαρτίζεται από μια ομάδα κλάσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ίδιο χώρο ονοµάτων (namespace). Για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης Java, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την λέξη-κλειδί package μαζί με το όνομα της βιβλιοθήκης, στην αρχή κάθε αρχείου, το οποίο θέλουμε να εντάξουμε στην βιβλιοθήκη. Έτσι, δηλώνοντας : package mypackage

13 3 Δήλωση Βιβλιοθηκών JAVA με την package Ένα πακέτο (βιβλιοθήκη) JAVA απαρτίζεται από μια ομάδα κλάσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ίδιο χώρο ονοµάτων (namespace). Για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης Java, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την λέξη-κλειδί package μαζί με το όνομα της βιβλιοθήκης, στην αρχή κάθε αρχείου, το οποίο θέλουμε να εντάξουμε στην βιβλιοθήκη. Έτσι, δηλώνοντας : package mypackage στην αρχή κάποιων αρχείων Java, ορίζουμε ότι τα αρχεία αυτά εντάσσονται στην ίδια βιβλιοθήκη, η οποία έχει το όνομα mypackage.

14 Δήλωση Βιβλιοθηκών JAVA με την package Ένα πακέτο (βιβλιοθήκη) JAVA απαρτίζεται από μια ομάδα κλάσεων, οι οποίες εντάσσονται στον ίδιο χώρο ονοµάτων (namespace). Για τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης Java, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την λέξη-κλειδί package μαζί με το όνομα της βιβλιοθήκης, στην αρχή κάθε αρχείου, το οποίο θέλουμε να εντάξουμε στην βιβλιοθήκη. Έτσι, δηλώνοντας : package mypackage στην αρχή κάποιων αρχείων Java, ορίζουμε ότι τα αρχεία αυτά εντάσσονται στην ίδια βιβλιοθήκη, η οποία έχει το όνομα mypackage. Η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης Java («πακέτου») δεν προϋποθέτει ούτε συνεπάγεται την τοποθέτηση αρχείων-κλάσεων μέσα στο ίδιο αρχείο. Μ. Δικαιάκος 3

15 4 package: η μονάδα βιβλιοθήκης στην JAVA

16 4 package: η μονάδα βιβλιοθήκης στην JAVA Ο λόγος της εισαγωγής βιβλιοθηκών στην JAVA, μέσα στον πηγαίο κώδικα, οφείλεται στην ανάγκη διαχείρισης της ονοµατολογίας (name spaces) για την αποφυγή συγκρούσεων (name clashes).

17 4 package: η μονάδα βιβλιοθήκης στην JAVA Ο λόγος της εισαγωγής βιβλιοθηκών στην JAVA, μέσα στον πηγαίο κώδικα, οφείλεται στην ανάγκη διαχείρισης της ονοµατολογίας (name spaces) για την αποφυγή συγκρούσεων (name clashes). Π.χ. τι θα συμβεί αν ορίσουμε κάποια κλάση stack και η ίδια κλάση βρίσκεται ήδη στην μηχανή μας ή φορτώνεται αυτόματα από το δίκτυο καθώς τρέχει μία εφαρμογή μας;

18 4 package: η μονάδα βιβλιοθήκης στην JAVA Ο λόγος της εισαγωγής βιβλιοθηκών στην JAVA, μέσα στον πηγαίο κώδικα, οφείλεται στην ανάγκη διαχείρισης της ονοµατολογίας (name spaces) για την αποφυγή συγκρούσεων (name clashes). Π.χ. τι θα συμβεί αν ορίσουμε κάποια κλάση stack και η ίδια κλάση βρίσκεται ήδη στην μηχανή μας ή φορτώνεται αυτόματα από το δίκτυο καθώς τρέχει μία εφαρμογή μας; Για την πρόληψη των προβλημάτων αυτών η JAVA μας δίνει (μέσω των βιβλιοθηκών) πλήρη έλεγχο στην ονοματολογία και τη δυνατότητα να δημιουργούμε απολύτως μοναδικά ονόματα, ασχέτως των περιορισμών του Διαδικτύου.

19 5 Αξιοποίηση βιβλιοθηκών

20 Αξιοποίηση βιβλιοθηκών Η Java μας δίνει τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιήσουμε τις κλάσεις μιας βιβλιοθήκης JAVA, με χρήση της εντολής import στον κώδικα των αρχείων στα οποία θέλουμε να κάνουμε χρήση των κλάσεων της βιβλιοθήκης. Μ. Δικαιάκος 5

21 5 Αξιοποίηση βιβλιοθηκών Η Java μας δίνει τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιήσουμε τις κλάσεις μιας βιβλιοθήκης JAVA, με χρήση της εντολής import στον κώδικα των αρχείων στα οποία θέλουμε να κάνουμε χρήση των κλάσεων της βιβλιοθήκης. Αν υποθέσουμε ότι στο mypackage έχουμε συμπεριλάβει τις δημόσιες κλάσεις : foo, pub, publ2, τότε μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε από κάποιο άλλο πρόγραμμα είτε με: επίκληση του mypackage.foo... κοκ χρήση του import mypackage; και απευθείας χρήση του foo(), publ () κλπ.

22 6 Οργάνωση κλάσεων βιβλιοθήκης JAVA

23 Οργάνωση κλάσεων βιβλιοθήκης JAVA Τα αρχεία των κλάσεων (class files) που έχουν δηλωθεί ότι ανήκουν στην ίδια βιβλιοθήκη, πρέπει να τοποθετούνται σε κοινό υποκατάλογο (subdirectory), με όνομα το οποίο συνάγεται από το όνομα της βιβλιοθήκης. Μ. Δικαιάκος 6

24 6 Οργάνωση κλάσεων βιβλιοθήκης JAVA Τα αρχεία των κλάσεων (class files) που έχουν δηλωθεί ότι ανήκουν στην ίδια βιβλιοθήκη, πρέπει να τοποθετούνται σε κοινό υποκατάλογο (subdirectory), με όνομα το οποίο συνάγεται από το όνομα της βιβλιοθήκης. Η διαρύθμιση αυτή μας επιτρέπει:

25 6 Οργάνωση κλάσεων βιβλιοθήκης JAVA Τα αρχεία των κλάσεων (class files) που έχουν δηλωθεί ότι ανήκουν στην ίδια βιβλιοθήκη, πρέπει να τοποθετούνται σε κοινό υποκατάλογο (subdirectory), με όνομα το οποίο συνάγεται από το όνομα της βιβλιοθήκης. Η διαρύθμιση αυτή μας επιτρέπει: Να επιλύσουμε το πρόβλημα της ονοματολογίας, χρησιμοποιώντας την ιεραρχική δομή των καταλόγων τού συστήματος αρχείων για να δώσουμε μοναδικά ονόματα σε βιβλιοθήκες - το όνομα της βιβλιοθήκης αντιστοιχεί στην θέση της στο σύστημα αρχείων.

26 6 Οργάνωση κλάσεων βιβλιοθήκης JAVA Τα αρχεία των κλάσεων (class files) που έχουν δηλωθεί ότι ανήκουν στην ίδια βιβλιοθήκη, πρέπει να τοποθετούνται σε κοινό υποκατάλογο (subdirectory), με όνομα το οποίο συνάγεται από το όνομα της βιβλιοθήκης. Η διαρύθμιση αυτή μας επιτρέπει: Να επιλύσουμε το πρόβλημα της ονοματολογίας, χρησιμοποιώντας την ιεραρχική δομή των καταλόγων τού συστήματος αρχείων για να δώσουμε μοναδικά ονόματα σε βιβλιοθήκες - το όνομα της βιβλιοθήκης αντιστοιχεί στην θέση της στο σύστημα αρχείων. Να εντοπίζουμε με ευκολία τις κλάσεις μιας βιβλιοθήκης.

27 Παράδειγμα Μ. Δικαιάκος package mypackage; public class MyClass { public void test() { System.out.println( test pack ); } } Ο κώδικας αυτός πρέπει να σωθεί σε αρχείο MyClass.java. Αφού μεταφραστεί το αρχείο, το αντίστοιχο αρχείο κλάσης πρέπει να αποθηκευθεί σε κάποιον υποκατάλογο με όνομα mypackage. Ο μεταφραστής (κι αργότερα ο διερμηνέας ) θα ψάξουν μέσα στον κατάλογο mypackage για να βρούν την MyClass.class. 7

28 Παράδειγμα Μ. Δικαιάκος Κατά συνθήκη, το όνοµα µιας βιβλιοθήκης γράφεται µε µικρά γράµµατα package mypackage; public class MyClass { public void test() { System.out.println( test pack ); } } Ο κώδικας αυτός πρέπει να σωθεί σε αρχείο MyClass.java. Αφού μεταφραστεί το αρχείο, το αντίστοιχο αρχείο κλάσης πρέπει να αποθηκευθεί σε κάποιον υποκατάλογο με όνομα mypackage. Ο μεταφραστής (κι αργότερα ο διερμηνέας ) θα ψάξουν μέσα στον κατάλογο mypackage για να βρούν την MyClass.class. 7

29 8 Παράδειγμα (συνέχεια) import mypackage.myclass; class PackageTestApp { public static void main(string args[]) { MyClass theclass = new MyClass(); theclass.test(); } } Τα αρχεία που θα δημιουργηθούν από τον μεταφραστή της Java, στο παράδειγμά μας, πρέπει να τα τοποθετήσουμε ως εξής : classes PackageTestApp.java PackageTestApp.class mypackage MyClass.java MyClass.class

30 9 Εντοπισμός κλάσεων βιβλιοθηκών

31 9 Εντοπισμός κλάσεων βιβλιοθηκών Ο διερμηνέας εντοπίζει τις κλάσεις μιάς βιβλιοθήκης ως εξής:

32 9 Εντοπισμός κλάσεων βιβλιοθηκών Ο διερμηνέας εντοπίζει τις κλάσεις μιάς βιβλιοθήκης ως εξής: Πρώτα εντοπίζει και διαβάζει την μεταβλητή περιβάλλοντος CLASSPATH, η οποία περιέχει μια σειρά από καταλόγους της μηχανής, από τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η αναζήτηση των κλάσεων.

33 9 Εντοπισμός κλάσεων βιβλιοθηκών Ο διερμηνέας εντοπίζει τις κλάσεις μιάς βιβλιοθήκης ως εξής: Πρώτα εντοπίζει και διαβάζει την μεταβλητή περιβάλλοντος CLASSPATH, η οποία περιέχει μια σειρά από καταλόγους της μηχανής, από τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η αναζήτηση των κλάσεων. Στη συνέχεια «επιλύει» το όνομα μιας βιβλιοθήκης η οποία έχει εισαχθεί στον κώδικα, σε όνομα καταλόγου του συστήματος αρχείων. Π.χ.: το package foo.bar.baz επιλύεται σε foo/bar/baz

34 9 Εντοπισμός κλάσεων βιβλιοθηκών Ο διερμηνέας εντοπίζει τις κλάσεις μιάς βιβλιοθήκης ως εξής: Πρώτα εντοπίζει και διαβάζει την μεταβλητή περιβάλλοντος CLASSPATH, η οποία περιέχει μια σειρά από καταλόγους της μηχανής, από τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η αναζήτηση των κλάσεων. Στη συνέχεια «επιλύει» το όνομα μιας βιβλιοθήκης η οποία έχει εισαχθεί στον κώδικα, σε όνομα καταλόγου του συστήματος αρχείων. Π.χ.: το package foo.bar.baz επιλύεται σε foo/bar/baz Το όνομα του καταλόγου αυτού επικολλάται στα περιεχόμενα του CLASSPATH, δημιουργώντας έτσι την ακριβή διεύθυνση στο σύστημα αρχείων απʼ όπου μπορούν να αναζητηθούν οι κλάσεις της βιβλιοθήκης.

35 9 Εντοπισμός κλάσεων βιβλιοθηκών Ο διερμηνέας εντοπίζει τις κλάσεις μιάς βιβλιοθήκης ως εξής: Πρώτα εντοπίζει και διαβάζει την μεταβλητή περιβάλλοντος CLASSPATH, η οποία περιέχει μια σειρά από καταλόγους της μηχανής, από τους οποίους μπορεί να ξεκινήσει η αναζήτηση των κλάσεων. Στη συνέχεια «επιλύει» το όνομα μιας βιβλιοθήκης η οποία έχει εισαχθεί στον κώδικα, σε όνομα καταλόγου του συστήματος αρχείων. Π.χ.: το package foo.bar.baz επιλύεται σε foo/bar/baz Το όνομα του καταλόγου αυτού επικολλάται στα περιεχόμενα του CLASSPATH, δημιουργώντας έτσι την ακριβή διεύθυνση στο σύστημα αρχείων απʼ όπου μπορούν να αναζητηθούν οι κλάσεις της βιβλιοθήκης. Σημειώστε ότι στο CLASSPATH πρέπει να έχετε τοποθετήσει και τον κατάλογο «.».

36 10 Ονοματολογία στην Java

37 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία.

38 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.:

39 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.: package com.bruceeckel.util;

40 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.: package com.bruceeckel.util; package cy.ac.ucy.cs.epl233.util;

41 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.: package com.bruceeckel.util; package cy.ac.ucy.cs.epl233.util; Αν υποθέσουμε ότι στο CLASSPATH υπάρχει μόνο ο τρέχων κατάλογος (. ) και αναζητούμε τη βιβλιοθήκη cy.ac.ucy.cs.epl233.util, o διερμηνέας θα αναζητήσει το αρχείο :

42 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.: package com.bruceeckel.util; package cy.ac.ucy.cs.epl233.util; Αν υποθέσουμε ότι στο CLASSPATH υπάρχει μόνο ο τρέχων κατάλογος (. ) και αναζητούμε τη βιβλιοθήκη cy.ac.ucy.cs.epl233.util, o διερμηνέας θα αναζητήσει το αρχείο :./cy/ac/ucy/cs/epl233/util

43 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.: package com.bruceeckel.util; package cy.ac.ucy.cs.epl233.util; Αν υποθέσουμε ότι στο CLASSPATH υπάρχει μόνο ο τρέχων κατάλογος (. ) και αναζητούμε τη βιβλιοθήκη cy.ac.ucy.cs.epl233.util, o διερμηνέας θα αναζητήσει το αρχείο :./cy/ac/ucy/cs/epl233/util σε σύστημα UNIX και:

44 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.: package com.bruceeckel.util; package cy.ac.ucy.cs.epl233.util; Αν υποθέσουμε ότι στο CLASSPATH υπάρχει μόνο ο τρέχων κατάλογος (. ) και αναζητούμε τη βιβλιοθήκη cy.ac.ucy.cs.epl233.util, o διερμηνέας θα αναζητήσει το αρχείο :./cy/ac/ucy/cs/epl233/util σε σύστημα UNIX και:.\cy\ac\ucy\cs\epl233\util

45 10 Ονοματολογία στην Java Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε και να τοποθετήσετε κάποιες κλάσεις στο Διαδίκτυο, οπότε θέλετε να τους δώσετε και μοναδική ονομασία. Τότε, μπορείτε να ονομάσετε τις κλάσεις με βάση το δικό σας Πεδίο Διαδικτύου (internet domain), το οποίο θεωρείται μοναδικό. Π.χ.: package com.bruceeckel.util; package cy.ac.ucy.cs.epl233.util; Αν υποθέσουμε ότι στο CLASSPATH υπάρχει μόνο ο τρέχων κατάλογος (. ) και αναζητούμε τη βιβλιοθήκη cy.ac.ucy.cs.epl233.util, o διερμηνέας θα αναζητήσει το αρχείο :./cy/ac/ucy/cs/epl233/util σε σύστημα UNIX και:.\cy\ac\ucy\cs\epl233\util σε σύστημα DOS-Windows.

46 11 Μετάφραση και Βιβλιοθήκες Στην περίπτωση δημιουργίας ενός αντικειμένου με βάση κάποια εισαγόμενη κλάση, ο μεταφραστής θα αναζητήσει την κλάση σε αρχείο με το ίδιο όνομα, χρησιμοποιώντας το όνομα της κλάσης. Αν βρεθεί το αρχείο, η κλάση θα φορτωθεί από τον μεταφραστή. Στην περίπτωση όμως όπου υπάρχει αντίστοιχο αρχείο.java νεώτερης «έκδοσης», το αρχείο αυτό θα μεταφραστεί αυτόματα και θα φορτωθεί η καινούρια έκδοση τού.class αρχείου.

47 12 Συγκρούσεις

48 12 Συγκρούσεις Ας υποθέσουμε ότι σε κάποιο πρόγραμμα Java εισάγονται δύο βιβλιοθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν κλάσεις με τα ίδια ονόματα. Π.χ.: import com.bruceeckel.util.*; import java.util.*;

49 12 Συγκρούσεις Ας υποθέσουμε ότι σε κάποιο πρόγραμμα Java εισάγονται δύο βιβλιοθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν κλάσεις με τα ίδια ονόματα. Π.χ.: import com.bruceeckel.util.*; import java.util.*; όπου και οι δύο βιβλιοθήκες ορίζουν την κλάση Vector.

50 12 Συγκρούσεις Ας υποθέσουμε ότι σε κάποιο πρόγραμμα Java εισάγονται δύο βιβλιοθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν κλάσεις με τα ίδια ονόματα. Π.χ.: import com.bruceeckel.util.*; import java.util.*; όπου και οι δύο βιβλιοθήκες ορίζουν την κλάση Vector. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο βαθμό που δεν χρησιμοποιούμε την Vector. Διαφορετικά ο μεταφραστής βγάζει σχετικό μήνυμα λάθους, διότι δεν έχει τρόπο να γνωρίζει για ποιά κλάση πρόκειται.

51 Συγκρούσεις Μ. Δικαιάκος Ας υποθέσουμε ότι σε κάποιο πρόγραμμα Java εισάγονται δύο βιβλιοθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν κλάσεις με τα ίδια ονόματα. Π.χ.: import com.bruceeckel.util.*; import java.util.*; όπου και οι δύο βιβλιοθήκες ορίζουν την κλάση Vector. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο βαθμό που δεν χρησιμοποιούμε την Vector. Διαφορετικά ο μεταφραστής βγάζει σχετικό μήνυμα λάθους, διότι δεν έχει τρόπο να γνωρίζει για ποιά κλάση πρόκειται. Αν ωστόσο η κλάση Vector ορίζεται μέσα στο αρχείο μας ή στον κατάλογο όπου αποθηκεύεται το αρχείο μας, τότε ο μεταφραστής υποθέτει ότι οι δύο κλάσεις βρίσκονται στην default βιβλιοθήκη και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα σύγκρουσης (θα χρησιμοποιηθεί η τοπική Vector). 12

52 13 Προκαθορισμένη Βιβλιοθήκη (default package) Αρχεία κλάσεων τα οποία: Είναι τοποθετημένα στον ίδιο υποκατάλογο Δεν περιέχουν δήλωση package Θεωρούνται ότι ανήκουν στην ίδια βιβλιοθήκη, το λεγόμενο default package.

53 14 Παγίδες με το CLASSPATH

54 Παγίδες με το CLASSPATH Είναι καλό να αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολλούς καταλόγους στο CLASSPATH, ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο των κλάσεων που χρησιμοποιούμε. Μ. Δικαιάκος 14

55 14 Παγίδες με το CLASSPATH Είναι καλό να αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολλούς καταλόγους στο CLASSPATH, ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο των κλάσεων που χρησιμοποιούμε. Η εισαγωγή μιας βιβλιοθήκης σε κάποιο αρχείο Java μέσω της import, σηματοδοτεί ότι κάποια κλάση µπορεί να βρεθεί μέσα στην βιβλιοθήκη.

56 14 Παγίδες με το CLASSPATH Είναι καλό να αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολλούς καταλόγους στο CLASSPATH, ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο των κλάσεων που χρησιμοποιούμε. Η εισαγωγή μιας βιβλιοθήκης σε κάποιο αρχείο Java μέσω της import, σηματοδοτεί ότι κάποια κλάση µπορεί να βρεθεί μέσα στην βιβλιοθήκη. Ωστόσο, ο μεταφραστής ελέγχει ολόκληρο το CLASSPATH κι έτσι υπάρχει η πιθανότητα να βρει την αναζητούμενη κλάση κάπου αλλού.

57 14 Παγίδες με το CLASSPATH Είναι καλό να αποφεύγουμε να προσθέτουμε πολλούς καταλόγους στο CLASSPATH, ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο των κλάσεων που χρησιμοποιούμε. Η εισαγωγή μιας βιβλιοθήκης σε κάποιο αρχείο Java μέσω της import, σηματοδοτεί ότι κάποια κλάση µπορεί να βρεθεί μέσα στην βιβλιοθήκη. Ωστόσο, ο μεταφραστής ελέγχει ολόκληρο το CLASSPATH κι έτσι υπάρχει η πιθανότητα να βρει την αναζητούμενη κλάση κάπου αλλού. Αν η «λανθασμένη» κλάση βρεθεί πρώτη, τότε ο μεταφραστής σταματάει την αναζήτηση και χρησιμοποιεί την λανθασμένη κλάση.

58 Static import (Java5) Μ. Δικαιάκος Παράδειγμα πρόσβασης σε στατικά μέλη μιας κλασης: double r = Math.cos(Math.PI * theta); Με τη χρήση στατικής εισαγωγής μπορούμε να κάνουμε χρήση των στατικών πεδίων μιας κλάσης, χωρίς να χρησιμοποιούμε το όνομα της κλάσης στην οποία ανήκουν: import static java.lang.math.pi; import static java.lang.math.*; double r = cos(pi * theta); Η δήλωση στατικής εισαγωγής εισαγει τα στατικά μέλη μιας κλάσης (ή κλάσεων) στο πρόγραμμά μας. 15

59 16 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Access Specifiers

60 17 Προσδιοριστές Πρόσβασης Βασική αρχή: Μια κλάση ελέγχει την πρόσβαση που μπορούν να αποκτήσουν άλλες κλάσεις στα μέλη της. Οι προσδιοριστές πρόσβασης public, protected και private της Java χρησιμοποιούνται μπροστά από τον ορισμό κάθε µέλους μιας κλάσης (είτε μεθόδου είτε δεδομένου) και καθορίζουν τις δυνατές προσβάσεις προς αυτό.

61 18 Πρόσβαση βιβλιοθήκης Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται προσδιοριστής πρόσβασης, έχουμε τον προκαθορισμένο (default) προσδιοριστής πρόσβασης, ο οποίος αναφέρεται σαν «φιλικός» (friendly): Ο φιλικός προσδιοριστής καθορίζει ότι όλες οι κλάσεις σε ένα πακέτο (βιβλιοθήκη) έχουν πρόσβαση στα «φιλικά» μέλη, τα οποία εμφανίζονται ως «ιδιωτικά» σε όλες τις κλάσεις έξω από την βιβλιοθήκη. Αφού μια μονάδα μετάφρασης (αρχείο) μπορεί να ανήκει σε μια μόνο βιβλιοθήκη, όλες οι κλάσεις μέσα σε αυτή θεωρούνται αυτομάτως φιλικές η μια προς την άλλη.

62 Παροχή Πρόσβασης Μ. Δικαιάκος Για να αποκτηθεί πρόσβαση προς τα μέλη μιας κλάσης, από άλλες κλάσεις, υπάρχουν οι εξής εναλλακτικές δυνατότητες: Να καταστεί το μέλος της κλάσης που μας ενδιαφέρει δηµόσιο. Όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Να γίνει το μέλος της κλάσης που μας ενδιαφέρει φιλικό, οριζόμενο χωρίς κανέναν προσδιοριστή και οι υπόλοιπες κλάσεις να τοποθετηθούν στην ίδια βιβλιοθήκη. Στην περίπτωση κληρονομικότητας, με χρήση του προσδιοριστή protected. Με δήλωση μεθόδων πρόσβασης/τροποποίησης (accessor/mutator), οι οποίες διαβάζουν και γράφουν κάποιες τιμές-μέλη της κλάσης που μας αφορά. 19

63 20 Η χρήση του public package c05.dessert; public class Cookie { public Cookie() { System.out.println("Cookie constructor"); } void bite() { System.out.println("bite"); } } import c05.dessert.*; public class Dinner { public Dinner() { System.out.println("Dinner constructor"); } public static void main(string[] args) { Cookie x = new Cookie(); //! x.bite(); // Can't access } }

64 To προκαθορισμένο (default) πακέτο class Cake { public static void main(string[] args) { Pie x = new Pie(); x.f(); }} Cake.java file class Pie { Pie.java file void f() { System.out.println("Pie.f()");}} Μ. Δικαιάκος Η κλάση Cake μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο f() της Pie, εφόσον η Cake και η Pie βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο, δεν ανήκουν ρητά σε κάποια βιβλιοθήκη και άρα ο μεταφραστής θεωρεί ότι ανήκουν στο προκαθορισμένο «πακέτο». 21

65 22 Ιδιωτικά μέλη Ο προσδιοριστής πρόσβασης private υποδηλοί ότι κανείς δεν έχει πρόσβαση στο «ιδιωτικό» μέλος μιας κλάσης, εκτός από τις μεθόδους που είναι εσωτερικές σε αυτή την κλάση. Άλλες κλάσεις της ίδιας βιβλιοθήκης επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά μέλη της κλάσης. Π.χ.: class Sundae { private Sundae() {} static Sundae makeasundae() { return new Sundae(); }} public class IceCream { public static void main(string[] args) { Sundae y = new Sundae(); Sundae x = Sundae.makeASundae(); } }

66 23 Διαπροσωπεία και Υλοποίηση

67 23 Διαπροσωπεία και Υλοποίηση Ο έλεγχος πρόσβασης αποτελεί τον μηχανισμό της JAVA για επίτευξη της απόκρυψης πληροφορίας (information hiding) ή απόκρυψης της υλοποίησης.

68 23 Διαπροσωπεία και Υλοποίηση Ο έλεγχος πρόσβασης αποτελεί τον μηχανισμό της JAVA για επίτευξη της απόκρυψης πληροφορίας (information hiding) ή απόκρυψης της υλοποίησης. Η ενσωμάτωση δεδομένων και μεθόδων σε συνδυασμό με την απόκρυψη υλοποίησης αποκαλείται συχνά ενθυλάκωση (encapsulation) και μας επιτρέπει να ορίζουμε νέους τύπους δεδομένων με χαρακτηριστικά και συμπεριφορές.

69 23 Διαπροσωπεία και Υλοποίηση Ο έλεγχος πρόσβασης αποτελεί τον μηχανισμό της JAVA για επίτευξη της απόκρυψης πληροφορίας (information hiding) ή απόκρυψης της υλοποίησης. Η ενσωμάτωση δεδομένων και μεθόδων σε συνδυασμό με την απόκρυψη υλοποίησης αποκαλείται συχνά ενθυλάκωση (encapsulation) και μας επιτρέπει να ορίζουμε νέους τύπους δεδομένων με χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Ο έλεγχος πρόσβασης περιορίζει την πρόσβαση σε έναν τύπο δεδομένων, για δύο λόγους:

70 23 Διαπροσωπεία και Υλοποίηση Ο έλεγχος πρόσβασης αποτελεί τον μηχανισμό της JAVA για επίτευξη της απόκρυψης πληροφορίας (information hiding) ή απόκρυψης της υλοποίησης. Η ενσωμάτωση δεδομένων και μεθόδων σε συνδυασμό με την απόκρυψη υλοποίησης αποκαλείται συχνά ενθυλάκωση (encapsulation) και μας επιτρέπει να ορίζουμε νέους τύπους δεδομένων με χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Ο έλεγχος πρόσβασης περιορίζει την πρόσβαση σε έναν τύπο δεδομένων, για δύο λόγους: Για να προσδιορίσει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν «τρίτοι» προγραμματιστές (client programmers): ο προγραμματιστής μιας κλάσης μπορεί να υλοποιήσει εσωτερικούς μηχανισμούς χωρίς να φοβάται ότι κάποιος τρίτος προγραμματιστής θα τους χρησιμοποιήσει κατά τρόπο μη ενδεδειγμένο.

71 23 Διαπροσωπεία και Υλοποίηση Ο έλεγχος πρόσβασης αποτελεί τον μηχανισμό της JAVA για επίτευξη της απόκρυψης πληροφορίας (information hiding) ή απόκρυψης της υλοποίησης. Η ενσωμάτωση δεδομένων και μεθόδων σε συνδυασμό με την απόκρυψη υλοποίησης αποκαλείται συχνά ενθυλάκωση (encapsulation) και μας επιτρέπει να ορίζουμε νέους τύπους δεδομένων με χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Ο έλεγχος πρόσβασης περιορίζει την πρόσβαση σε έναν τύπο δεδομένων, για δύο λόγους: Για να προσδιορίσει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν «τρίτοι» προγραμματιστές (client programmers): ο προγραμματιστής μιας κλάσης μπορεί να υλοποιήσει εσωτερικούς μηχανισμούς χωρίς να φοβάται ότι κάποιος τρίτος προγραμματιστής θα τους χρησιμοποιήσει κατά τρόπο μη ενδεδειγμένο. Για να διαχωρίσει τη διαπροσωπεία από την υλοποίηση. Εφόσον η πρόσβαση τρίτων προγραμματιστών περιορίζεται στα δημόσια μέλη της κλάσης (τη διαπροσωπεία της), ο προγραμματιστής της κλάσης μπορεί να αλλάξει ελεύθερα ο,τιδήποτε δεν είναι δημόσιο χωρίς να επηρεάζει τον κώδικα των τρίτων προγραμματιστών.

72 24 Πρόσβαση κλάσης (class access)

73 Πρόσβαση κλάσης (class access) Οι προσδιοριστές πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον καθορισμό των κλάσεων μιας βιβλιοθήκης που είναι προσβάσιμες είτε μέσα από την ίδια βιβλιοθήκη είτε από άλλες βιβλιοθήκες. Μ. Δικαιάκος 24

74 24 Πρόσβαση κλάσης (class access) Οι προσδιοριστές πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον καθορισμό των κλάσεων μιας βιβλιοθήκης που είναι προσβάσιμες είτε μέσα από την ίδια βιβλιοθήκη είτε από άλλες βιβλιοθήκες. Μια κλάση μπορεί να προσδιορισθεί µόνο σαν φιλική ή σαν δημόσια.

75 24 Πρόσβαση κλάσης (class access) Οι προσδιοριστές πρόσβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον καθορισμό των κλάσεων μιας βιβλιοθήκης που είναι προσβάσιμες είτε μέσα από την ίδια βιβλιοθήκη είτε από άλλες βιβλιοθήκες. Μια κλάση μπορεί να προσδιορισθεί µόνο σαν φιλική ή σαν δημόσια. Κανονικές (μη εσωτερικές) κλάσεις δεν μπορούν να συνδυαστούν με προσδιοριστές πρόσβασης private ή protected.

76 25 Περιορισμοί στο Class Access

77 Περιορισμοί στο Class Access Το πολύ μια public κλάση σε μια μονάδα μετάφρασης (αρχείο Java). Μ. Δικαιάκος 25

78 25 Περιορισμοί στο Class Access Το πολύ μια public κλάση σε μια μονάδα μετάφρασης (αρχείο Java). Το όνομα της public κλάσης πρέπει να είναι το ίδο με το όνομα του αρχείου που την περιλαμβάνει.

79 25 Περιορισμοί στο Class Access Το πολύ μια public κλάση σε μια μονάδα μετάφρασης (αρχείο Java). Το όνομα της public κλάσης πρέπει να είναι το ίδο με το όνομα του αρχείου που την περιλαμβάνει. Είναι αποδεκτό (αλλά όχι συνηθισμένο)να έχουμε μια μονάδα μετάφρασης χωρίς δημόσια κλάση στο εσωτερικό της. Στην περίπτωση αυτή, το όνομα του αρχείου μπορεί να είναι οποιοδήποτε (καλό είναι, όμως, να μην χρησιμοποιούμε άσχετα ονόματα).

80 26 Καλές προγραμματιστικές πρακτικές

81 26 Καλές προγραμματιστικές πρακτικές Όταν κατασκευάζετε μια κλάση είναι σκόπιμο να δηλώσετε τα πεδία δεδομένων της σαν ιδιωτικά, για να τα προστατεύσετε από ανεπιθύμητες αλλαγές από άλλες κλάσεις.

82 26 Καλές προγραμματιστικές πρακτικές Όταν κατασκευάζετε μια κλάση είναι σκόπιμο να δηλώσετε τα πεδία δεδομένων της σαν ιδιωτικά, για να τα προστατεύσετε από ανεπιθύμητες αλλαγές από άλλες κλάσεις. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν η κλάση σας είναι προσβάσιμη από τη βιβλιοθήκη της μόνο (όχι δημόσια).

83 26 Καλές προγραμματιστικές πρακτικές Όταν κατασκευάζετε μια κλάση είναι σκόπιμο να δηλώσετε τα πεδία δεδομένων της σαν ιδιωτικά, για να τα προστατεύσετε από ανεπιθύμητες αλλαγές από άλλες κλάσεις. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν η κλάση σας είναι προσβάσιμη από τη βιβλιοθήκη της μόνο (όχι δημόσια). Επίσης, είναι συνήθως λογικό να δώσετε στις μεθόδους της κλάσης την ίδια προσβασιμότητα με την κλάση, δηλαδή είτε δημόσια είτε φιλική.

84 Καλές προγραμματιστικές πρακτικές Μ. Δικαιάκος Όταν κατασκευάζετε μια κλάση είναι σκόπιμο να δηλώσετε τα πεδία δεδομένων της σαν ιδιωτικά, για να τα προστατεύσετε από ανεπιθύμητες αλλαγές από άλλες κλάσεις. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν η κλάση σας είναι προσβάσιμη από τη βιβλιοθήκη της μόνο (όχι δημόσια). Επίσης, είναι συνήθως λογικό να δώσετε στις μεθόδους της κλάσης την ίδια προσβασιμότητα με την κλάση, δηλαδή είτε δημόσια είτε φιλική. Αν θέλετε να αποκλείσετε τη χρήση μιας κλάσης από οποιονδήποτε τρίτο προγραμματιστή, μπορείτε να καταστήσετε όλους τους κατασκευαστές της private. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα της κλάσης, εκτός από εσάς (μέσα από ένα στατικό μέλος της κλάσης). 26

85 27 Παράδειγμα class Soup1 { private Soup1() {} public static Soup1 makesoup() { return new Soup(); } } class Soup2 {// singleton private Soup2() { } private static Soup2 ps1 = new Soup2(); public static Soup2 access() { return ps1; } public void f() {} }

86 28 Παράδειγμα (συνέχεια) public class Lunch { void test1() { // Soup priv1 = new Soup(); } void test2() { Soup1 soup = Soup1.makeSoup(); Soup2.access().f(); } }

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 6: Αφαιρετικότητα, Βιβλιοθήκες Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Αφαιρετικότητα -Βιβλιοθήκες (packages) Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου ΕΠΛ233 Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

! Προσδιοριστές πρόσβασης και απόκρυψη πληροφορίας. ! Προγραμματιστικές Συμβάσεις. ! Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται προσδιοριστής

! Προσδιοριστές πρόσβασης και απόκρυψη πληροφορίας. ! Προγραμματιστικές Συμβάσεις. ! Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται προσδιοριστής Περίγραμμα! Προσδιοριστές πρόσβασης και απόκρυψη πληροφορίας! Προγραμματιστικές Συμβάσεις ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Access Specifiers 1 2 Προσδιοριστές Πρόσβασης! Βασική αρχή:! Μια κλάση ελέγχει την πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και Αντικείµενα

Κλάσεις και Αντικείµενα Κλάσεις και Αντικείµενα Γρηγόρης Τσουµάκας Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Κλάσεις και Αντικείµενα 2 Τα αντικείµενα σε µια αντικειµενοστρεφή γλώσσα προγραµµατισµού, µοντελοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 7: Ενθυλάκωση (encapsulation), Τροποποιητές(modifiers) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Ενθυλάκωση -Τροποποιητές Πρόσβασης (Access Modifiers), public, protected, private,

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτα (Packages) Φωλιασμένες ή Εσωτερικές Κλάσεις (Inner Classes) Παναγιώτης Σφέτσος, PhD

Πακέτα (Packages) Φωλιασμένες ή Εσωτερικές Κλάσεις (Inner Classes) Παναγιώτης Σφέτσος, PhD (Object Oriented Programming) Πακέτα (Packages) Φωλιασμένες ή Εσωτερικές Κλάσεις (Inner Classes) PhD http://aetos.it.teithe.gr/~sfetsos/ sfetsos@it.teithe.gr Περιεχόμενα Μαθήματος Πακέτα (Packages) Φωλιασμένες

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr Περιεχόμενα Java Classes Java Objects Java

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή σε αντικειμενοστραφή concepts. Και λίγη C#

Εισαγωγή σε αντικειμενοστραφή concepts. Και λίγη C# Εισαγωγή σε αντικειμενοστραφή concepts Και λίγη C# Κλάσεις Κλάση: τύπος δεδομένων που αποτελεί συλλογή πεδίων, ορισμών συναρτήσεων/μεθόδων και ορισμών άλλων τύπων δεδομένων. Αντίστοιχο σκεπτικό με struct

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες:

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Εργαστήριο Java Διδάσκουσα: Πρέντζα Ανδριάνα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Γεωργιοπούλου Ρούλα Λύβας Χρήστος roulageorio@ssl-unipi.gr clyvas@unipi.gr Εργαστήριο 8 Πακέτα (Packages) Access

Διαβάστε περισσότερα

I (JAVA) Ονοματεπώνυμο: Α. Μ.: Δώστε τις απαντήσεις σας ΕΔΩ: Απαντήσεις στις σελίδες των ερωτήσεων ΔΕΝ θα ληφθούν υπ όψην.

I (JAVA) Ονοματεπώνυμο: Α. Μ.: Δώστε τις απαντήσεις σας ΕΔΩ: Απαντήσεις στις σελίδες των ερωτήσεων ΔΕΝ θα ληφθούν υπ όψην. I (JAVA) Ονοματεπώνυμο: Α. Μ.: + ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Δώστε τις απαντήσεις σας ΕΔΩ: Απαντήσεις στις σελίδες των ερωτήσεων ΔΕΝ θα ληφθούν υπ όψην. + 1 ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ (σελ. 2/3) 2 ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ (σελ. 3/3)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 18/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 18/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 18/10/07 Αλγόριθμος: Βήμα προς βήμα διαδικασία για την επίλυση κάποιου προβλήματος. Το πλήθος των βημάτων πρέπει να είναι πεπερασμένο. Αλλιώς: Πεπερασμένη

Διαβάστε περισσότερα

I (JAVA) Ονοματεπώνυμο: Α. Μ.: Δώστε τις απαντήσεις σας ΕΔΩ: Απαντήσεις στις σελίδες των ερωτήσεων ΔΕΝ θα ληφθούν υπ όψην.

I (JAVA) Ονοματεπώνυμο: Α. Μ.: Δώστε τις απαντήσεις σας ΕΔΩ: Απαντήσεις στις σελίδες των ερωτήσεων ΔΕΝ θα ληφθούν υπ όψην. I (JAVA) Ονοματεπώνυμο: Α. Μ.: + ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Δώστε τις απαντήσεις σας ΕΔΩ: Απαντήσεις στις σελίδες των ερωτήσεων ΔΕΝ θα ληφθούν υπ όψην. + 1 ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ (σελ. 2/3) 2 ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ (σελ. 3/3)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Constructors

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Constructors ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Constructors Μαθήματα από το lab Ένα πρόγραμμα αποτελείται από διάφορες κλάσεις και αντικείμενα αυτών των κλάσεων. Μία από τις κλάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα;

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; Εισαγωγή Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; 1. Σελίδα μαθήματος Εγγραφή Ο κάθε φοιτητής πρέπει να κάνει εγγραφή στη σελίδα του μαθήματος στην πλατφόρμα e-class

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρέφεια. Henri Matisse, Harmony in Red, Κωστής Σαγώνας Νίκος Παπασπύρου

Αντικειμενοστρέφεια. Henri Matisse, Harmony in Red, Κωστής Σαγώνας Νίκος Παπασπύρου Αντικειμενοστρέφεια Henri Matisse, Harmony in Red, 1908 Κωστής Σαγώνας Νίκος Παπασπύρου Ορισμοί αντικειμενοστρέφειας Ποιοι είναι οι ορισμοί των παρακάτω; Αντικειμενοστρεφής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι Παράδειγμα Θέλουμε ένα πρόγραμμα που να προσομοιώνει την κίνηση ενός αυτοκινήτου, το οποίο κινείται και τυπώνει τη θέση του.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι Παράδειγμα 1 Θέλουμε ένα πρόγραμμα που να προσομοιώνει την κίνηση ενός αυτοκινήτου, το οποίο κινείται και τυπώνει τη θέση του.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 1/4/2008

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 1/4/2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 1/4/2008 Η Κλάση String (συνέχεια από το προηγούμενο μάθημα) Μέθοδοι δημιουργίας νέων αντικειμένων String (συνέχεια) - public String touppercase() - public String trim() κόβει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 8: Πακέτα (Packages)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 8: Πακέτα (Packages) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 8: Πακέτα (Packages) Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Σημειώσεις Java Ενότητα 8 Ν Φερεντίνος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (Java) Ενότητα 8 Πακέτα (

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα HelloWorld.java. HelloWorld. Κλάσεις και Αντικείμενα (2) Ορισμός μιας Κλάσης (1) Παύλος Εφραιμίδης pefraimi <at> ee.duth.

Το πρόγραμμα HelloWorld.java. HelloWorld. Κλάσεις και Αντικείμενα (2) Ορισμός μιας Κλάσης (1) Παύλος Εφραιμίδης pefraimi <at> ee.duth. Το πρόγραμμα HelloWorld.java Σχόλια στη Java HelloWorld Παύλος Εφραιμίδης pefraimi ee.duth.gr Java Το πρόγραμμα HelloWorld 1 Java Το πρόγραμμα HelloWorld 2 Σχόλια στη Java ΗγλώσσαJava υποστηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις. Τροποποιητές, ιασυνδέσεις, Πακέτα. Τροποποιητές ελέγχου προσπέλασης µεταβλητών και µεθόδων

Κλάσεις. Τροποποιητές, ιασυνδέσεις, Πακέτα. Τροποποιητές ελέγχου προσπέλασης µεταβλητών και µεθόδων Κλάσεις Τροποποιητές, ιασυνδέσεις, Πακέτα Τροποποιητές ελέγχου προσπέλασης µεταβλητών και µεθόδων Υπάρχουν 4τροποποιητές: default, public, private, protected. Default: εν προηγείται τροποποιητής του ονόµατος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος ΠΠΜ 401: Ανάπτυξη Λογισμικού Εφαρμογών Μηχανικής, :00-10:00 π.μ.

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος ΠΠΜ 401: Ανάπτυξη Λογισμικού Εφαρμογών Μηχανικής, :00-10:00 π.μ. Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος ΠΠΜ 401: Ανάπτυξη Λογισμικού Εφαρμογών Μηχανικής, 2016 Ακαδημαϊκό Έτος 2018-19, Χειμερινό Εξάμηνο 1 η Ενδιάμεση

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευαστές. Μέθοδοι Κατασκευής (Constructors).

Κατασκευαστές. Μέθοδοι Κατασκευής (Constructors). Κατασκευαστές Μέθοδοι Κατασκευής (Constructors). Οι κατασκευαστές (constructors) είναι μέθοδοι που εκτελούνται όταν κατασκευάζεται ένα αντικείμενο. Μια τάξη μπορεί να έχει αρκετούς κατασκευαστές, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 6/12/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 6/12/07 Πρώτοι αριθμοί ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 6/12/07 Ένας ακέραιος μεγαλύτερος του 1 είναι πρώτος αν έχει ακριβώς δύο διαιρέτες (τη μονάδα και τον εαυτό του). Πρόβλημα: έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Στην άσκηση αυτή θα υλοποιήσετε μια κλάση RandomVector η οποία διαχειρίζεται ένα τυχαίο διάνυσμα ακεραίων το οποίο μπορεί να έχει οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός

Αντικειµενοστρεφής Προγραµµατισµός 16 η διάλεξη Π. Σταθοπούλου pstath@ece.upatras.gr ή pstath@upatras.gr Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7 Φροντιστήριο : ευτέρα 11πµ-12πµ ΗΛ4 Προηγούµενη ιάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ233 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΥΠΟΥ. Type Information. Μ. Δικαιάκος

ΕΠΛ233 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΥΠΟΥ. Type Information. Μ. Δικαιάκος ΕΠΛ233 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΥΠΟΥ Type Information 2 Δυναμική Πληροφορία Τύπου Runtime type information (RTTI): μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε και να χρησιμοποιούμε δυναμικά (at run time) πληροφορίες για τον τύπο

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Κλάσεις Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Κλάσεις-Αντικείμενα Ένα παράδειγμα Συναρτήσεις κατασκευής (Constructors) Συνάρτηση καταστροφής (Destructor) Συναρτήσεις πρόσβασης (Access Functions) Συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Αντικειµενοστρεφής προγραµµατισµός

2.1 Αντικειµενοστρεφής προγραµµατισµός 2.1 Αντικειµενοστρεφής προγραµµατισµός Στον αντικειµενοστρεφή προγραµµατισµό (object oriented programming, OOP) ένα πρόγραµµα υπολογιστή είναι ένα σύνολο αλληλεπιδρώντων αντικειµένων. Μπορεί να ειπωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρέφή Προγραμματισμό Διάλεξη #12

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρέφή Προγραμματισμό Διάλεξη #12 Διάγραμμα κλάσεων [Class diagram] Διάλεξη #12: Υπο-τύποι και πολυμορφισμός [sub-typing and polymorphism] Database Music Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό,, Slide 1 Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 Αριθμητική στο δυαδικό σύστημα (γενικά) Συμπληρωματικά για δυαδικό σύστημα Η πρόσθεση στηρίζεται στους κανόνες: 0 + 0 = 0, 0 + 1 = 1, 1

Διαβάστε περισσότερα

class object Database Database Item Item [sub-typing and polymorphism] MusicCD Video MusicCD Video

class object Database Database Item Item [sub-typing and polymorphism] MusicCD Video MusicCD Video ιάγραµµα κλάσεων [Class diagram] Εβδοµάδα 2: Υπο-τύποι και πολυµορφισµός [sub-typing and polymorphism] Database Music Σχεδίαση-Ανάπτυξη Εφαρµογών Πληροφορικής Αντώνιος Συµβώνης, ΕΜΠ, Slide 1 Σχεδίαση-Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις στη Java. Παύλος Εφραιμίδης. Java Κλάσεις στη Java 1

Κλάσεις στη Java. Παύλος Εφραιμίδης. Java Κλάσεις στη Java 1 Κλάσεις στη Java Παύλος Εφραιμίδης Java Κλάσεις στη Java 1 Κλάσεις στην Java Θα δούμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας κλάσης Θα υλοποιήσουμε μια κλάση για τη Δομή Δεδομένων Stack Java Κλάσεις στη Java 2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 11/3/2008

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 11/3/2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 11/3/2008 Κατασκευαστές (Constructors) Ειδικός τύπος μεθόδων, οι οποίες: - είναι public και έχουν το ίδιο όνομα με αυτό της κλάσης - χρησιμοποιούνται για να αρχικοποιήσουν κάποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι Παράδειγμα 1 Θέλουμε ένα πρόγραμμα που να προσομοιώνει την κίνηση ενός αυτοκινήτου, το οποίο κινείται πάνω σε μία ευθεία πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες:

Εργαστήριο Java. Διδάσκουσα: Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Εργαστήριο Java Διδάσκουσα: Πρέντζα Ανδριάνα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακοί Συνεργάτες: Γεωργιοπούλου Ρούλα Λύβας Χρήστος roulageorio@ssl-unipi.gr clyvas@unipi.gr Εργαστήριο 3 Java Classes Java Objects

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πίνακες Κλάσεις και Αντικείμενα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πίνακες Κλάσεις και Αντικείμενα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Πίνακες Κλάσεις και Αντικείμενα Μαθήματα από το πρώτο εργαστήριο Δημιουργία αντικειμένου Scanner Scanner input = new Scanner(System.in); Το αντικείμενο input

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειµενοστραφής Προγραµµατισµός

Αντικειµενοστραφής Προγραµµατισµός Κλάσεις Αντικειµενοστραφής Προγραµµατισµός Κλάσεις Αντικείµενα Ιεραρχία κλάσεων Κλάσεις. Ιδιότητες Συµπεριφορά Ιδιότητες (Μεταβλητές) Συµπεριφορά (Μέθοδοι) Κληρονοµικότητα Μέθοδοι επικάλυψης Η χρήση του

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις στη Java. Στοίβα - Stack. Δήλωση της κλάσης. ΗκλάσηVector της Java. Ηκλάση Stack

Κλάσεις στη Java. Στοίβα - Stack. Δήλωση της κλάσης. ΗκλάσηVector της Java. Ηκλάση Stack Κλάσεις στην Java Κλάσεις στη Java Παύλος Εφραιμίδης Θα δούμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας κλάσης Θα υλοποιήσουμε μια κλάση για τη Δομή Δεδομένων Stack Java Κλάσεις στη Java 1 Java Κλάσεις στη Java 2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Μέθοδοι Παράδειγμα 1 Θέλουμε ένα πρόγραμμα που να προσομοιώνει την κίνηση ενός αυτοκινήτου, το οποίο κινείται πάνω σε μία ευθεία πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά της γλώσσας JAVA

Βασικά της γλώσσας JAVA 17 η διάλεξη Π. Σταθοπούλου pstath@ece.upatras.gr ή pstath@upatras.gr Οµάδα Α (Φοιτητές µε µονό αριθµό Μητρώου ) ιδασκαλία : Παρασκευή 11πµ-13µµ ΗΛ7 Φροντιστήριο : ευτέρα 11πµ-12πµ ΗΛ4 Προηγούµενη ιάλεξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Υπερφόρτωση Αντικείμενα σαν ορίσματα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Υπερφόρτωση Αντικείμενα σαν ορίσματα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Υπερφόρτωση Αντικείμενα σαν ορίσματα ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ H κλάση Car Μια κλάση που κρατάει την θέση ενός αυτοκινήτου. Μέθοδος move(): μετακινεί το αυτοκίνητο κατά μία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας Στην άσκηση αυτή θα υλοποιήσετε μια κλάση Geometric η οποία διαχειρίζεται μια γεωμετρική ακολουθία ακεραίων

Διαβάστε περισσότερα

HelloWorld. Παύλος Εφραιμίδης. Java Το πρόγραμμα HelloWorld 1

HelloWorld. Παύλος Εφραιμίδης. Java Το πρόγραμμα HelloWorld 1 HelloWorld Παύλος Εφραιμίδης Java Το πρόγραμμα HelloWorld 1 Το πρόγραμμα HelloWorld.java Σχόλια στη Java /** * The HelloWorld class */ class HelloWorld { public static void main(string[] args) { System.out.println("Hello

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η μέθοδος main(), εμφάνιση μηνυμάτων, Java προγράμματα που εκτελούν αριθμητικές πράξεις Γαβαλάς Δαμιανός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Κλάσεις και Αντικείμενα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Κλάσεις και Αντικείμενα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Κλάσεις και Αντικείμενα Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Κλάσεις Η γενική μορφή μιας κλάσης είναι η εξής: class class-name { private data and

Διαβάστε περισσότερα

9:00-10:00 π.μ. (60 λεπτά) Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 2016

9:00-10:00 π.μ. (60 λεπτά) Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, 2016 Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος ΠΠΜ 401: Ανάπτυξη Λογισμικού Εφαρμογών Μηχανικής, 2016 Ακαδημαϊκό Έτος 2016-17, Χειμερινό Εξάμηνο 1 η Ενδιάμεση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές Μαθήματα από το lab Υπενθύμιση: Η άσκηση ζητούσε να υλοποιήσετε μία κλάση vector που να διαχειρίζεται διανύσματα οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 12: Κληρονομικότητα (Inheritance) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Κληρονομικότητα και Επαναχρησιμοποίηση - Υποκλάσεις/Υπερκλάσεις - Απόκρυψη ονομάτων - Το super, protected

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I(5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I(5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I(5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η μέθοδος main(), εμφάνιση μηνυμάτων, Java προγράμματα που εκτελούν αριθμητικές πράξεις 2 Ανατομία ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Προγραμματισμού

Ειδικά Θέματα Προγραμματισμού Ειδικά Θέματα Προγραμματισμού Ενότητα 2: Εισαγωγή στον Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινό. Ύλη εργαστηρίου, Ασκήσεις Java

Εαρινό. Ύλη εργαστηρίου, Ασκήσεις Java Εξάμηνο Μάθημα Τίτλος 2017 2018 Εαρινό Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Ι Ύλη εργαστηρίου, Ασκήσεις Java Ημερομηνία Εργαστήριο 5 ο Α. Ύλη εργαστηρίου 5.1 Έννοιες αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία της Java

Βασικά Στοιχεία της Java Βασικά Στοιχεία της Java Παύλος Εφραιμίδης Java Βασικά Στοιχεία της γλώσσας Java 1 Τύποι Δεδομένων Η Java έχει δύο κατηγορίες τύπων δεδομένων: πρωτογενείς (primitive) τύπους δεδομένων αναφορές Java Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Ενότητα 2: Η ΓΛΩΣΣΑ JAVA Βασικά Δομικά Στοιχεία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ιωάννης Χατζηλυγερούδης, Χρήστος Μακρής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΟΜΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Δημιουργώντας δικές μας Κλάσεις και Αντικείμενα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Δημιουργώντας δικές μας Κλάσεις και Αντικείμενα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Δημιουργώντας δικές μας Κλάσεις και Αντικείμενα Μαθήματα από το πρώτο εργαστήριο Δημιουργία αντικειμένου Scanner Scanner input = new Scanner(System.in); Το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με C++

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με C++ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με C++ Ενότητα # 9: Εισαγωγή στον Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό Κωνσταντίνος Κουκουλέτσος Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Constructors, equals, tostring

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Constructors, equals, tostring ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Constructors, equals, tostring Constructors (Δημιουργοί) O Constructor είναι μια «μέθοδος» η οποία καλείται όταν δημιουργούμε το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εισαγωγή στη Java III

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εισαγωγή στη Java III ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Εισαγωγή στη Java III Ισότητα Strings class StringTest public static void main(string args[]) String x1 = "java"; String y1 = "java"; System.out.println("1.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Μνήμης Αντικείμενα ως ορίσματα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Μνήμης Αντικείμενα ως ορίσματα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αναφορές Στοίβα και Σωρός Μνήμης Αντικείμενα ως ορίσματα ΑΝΑΦΟΡΕΣ new Όπως είδαμε για να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο χρειάζεται να καλέσουμε τη new. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Υπάρχουσες κλάσεις και αντικείμενα στην Java Strings Wrapper Classes Δομές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Υπάρχουσες κλάσεις και αντικείμενα στην Java Strings Wrapper Classes Δομές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Υπάρχουσες κλάσεις και αντικείμενα στην Java Strings Wrapper Classes Δομές ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Κλάση Μια κλάση είναι μία αφηρημένη περιγραφή αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Αναφορές-Παράμετροι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Στοίβα και Σωρός Αναφορές-Παράμετροι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αναφορές Στοίβα και Σωρός Αναφορές-Παράμετροι new Όπως είδαμε για να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο χρειάζεται να καλέσουμε τη new. Για τον πίνακα είπαμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Constructors Υπερφόρτωση Αντικείμενα ως παράμετροι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Constructors Υπερφόρτωση Αντικείμενα ως παράμετροι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Constructors Υπερφόρτωση Αντικείμενα ως παράμετροι Μαθήματα από το lab Boolean μεταβλητές: Συνήθως τα ονόματα που δίνουμε στις boolean μεταβλητές περιγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Στατικές μέθοδοι και μεταβλητές Εσωτερικές κλάσεις

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Στατικές μέθοδοι και μεταβλητές Εσωτερικές κλάσεις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Στατικές μέθοδοι και μεταβλητές Εσωτερικές κλάσεις Στατικές μέθοδοι Τι σημαίνει το keyword static στον ορισμό της main μεθόδου? Τι είναι μια στατική μέθοδος?

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικοποίηση Αντικειµένων & Κλάσεων στη Java Object Instantiation & Class Initialisation Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr http://daemon.di.uoa.gr/daemon/issue4 Μάρτιος 2004 Η Αρχή είναι το ήµισυ του Παντός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα ως ορίσματα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα ως ορίσματα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αντικείμενα ως ορίσματα Αντικείμενα ως ορίσματα Μπορούμε να περνάμε αντικείμενα ως ορίσματα σε μία μέθοδο όπως οποιαδήποτε άλλη μεταβλητή Οποιαδήποτε κλάση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 18/3/2008

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 18/3/2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 18/3/2008 - Παράδειγμα με switch (το οποίο δείχνει επίσης πότε σε μια άσκηση χρησιμοποιούμε user-input και System.out.println() για έξοδο και πότε χρησιμοποιούμε είσοδο σε μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Περιεχόμενα Εισαγωγή Εγκατάσταση Δημιουργία νέου project Java Editor Perspectives Δημιουργία source folders Προσθήκη νέου αρχείου στο project Εισάγωντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγ/μό Η/Υ

Εισαγωγή στον Προγ/μό Η/Υ Εισαγωγή στον Προγ/μό Η/Υ Ενότητα 7 2ο μέρος: Επιπλέον έννοιες σχετικά με αντικείμενα Διδάσκων: Μιχάλης Τίτσιας Περιεχόμενα Τι μπορεί να περιέχει μια τάξη Μέθοδοι τάξης και σταθερές τάξης Πολυμορφισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #15

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #15 Οι βασικές έννοιες που θα καλύψουμε Ομαδοποίηση αντικειμένων Εισαγωγή στις συλλογές Γενικές κλάσεις Iterators Συλλογές (ειδικά την ArrayList) Συνεχίζουμε την αναφορά στο θέμα της αφαίρεσης (abstraction)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία της Java

Βασικά Στοιχεία της Java Βασικά Στοιχεία της Παύλος Εφραιμίδης 1 Βασικά Στοιχεία της γλώσσας Τύποι Δεδομένων Η έχει δύο κατηγορίες τύπων δεδομένων: πρωτογενείς (primitive) iti τύπους δεδομένων δδ αναφορές 2 Βασικά Στοιχεία της

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Εισαγωγή στη C Λίγα λόγια για την C Γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Dennis Richie στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (Bell Labs). Η

Διαβάστε περισσότερα

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008 Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια 2 Ορισμός Κλάσεων Σύνταξη κλάσης: πεδία, κατασκευαστές, μέθοδοι Ένας αυτόματος εκδότης εισιτηρίων είναι μια μηχανή που δέχεται χρήματα και εκδίδει ένα εισιτήριο. Εκδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ JAVA

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ JAVA Οντοκεντρικός Προγραμματισμός ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ JAVA Τι θα συζητήσουμε σήμερα Πώς υλοποιούμε συσχετίσεις μεταξύ κλάσεων απλές και πολλαπλές συσχετίσεις κληρονομικότητα Static, final Overloading Overriding Hiding

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Μαθήματα από τα εργαστήρια

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Μαθήματα από τα εργαστήρια ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Μαθήματα από τα εργαστήρια ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Μαθήματα από το πρώτο εργαστήριο Δημιουργία αντικειμένου Scanner Scanner input = new Scanner(System.in); Το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός 18/4/216 Δρ. Ανδριάνα Πρέντζα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια aprentza@unipi.gr Τύποι της Java Primitives vs References Οι πρωταρχικοί

Διαβάστε περισσότερα

CSD Univ. of Crete Φθινόπωρο Άσκηση 1 Εκφώνηση

CSD Univ. of Crete Φθινόπωρο Άσκηση 1 Εκφώνηση Άσκηση 1 Εκφώνηση Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα σε Java σύμφωνα με το οποίο το σύστημα θα προσθέτει τους αριθμούς 12.0 και 24.0 και θα δίνει στην κύρια έξοδο το αποτέλεσμα της άθροισης Να χρησιμοποιήσετε αντί

Διαβάστε περισσότερα

Κλήση Συναρτήσεων ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( )

Κλήση Συναρτήσεων ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( ) ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Γεώργιος Παπαϊωάννου (2013-16) gepap@aueb.gr Περιγραφή: Μορφές μεταβίβασης ορισμάτων σε συναρτήσεις (και μεθόδους) και οι επιπτώσεις τους Επιστροφή τιμών από κλήση συναρτήσεων Υπερφόρτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Δημιουργία Κλάσεων και Αντικειμένων Tοπικές μεταβλητές To αντικείμενο this Accessor, Mutator μέθοδοι

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Δημιουργία Κλάσεων και Αντικειμένων Tοπικές μεταβλητές To αντικείμενο this Accessor, Mutator μέθοδοι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Δημιουργία Κλάσεων και Αντικειμένων Tοπικές μεταβλητές To αντικείμενο this Accessor, Mutator μέθοδοι Ορισμός κλάσης και αντικειμένων Μία κλάση Κ ορίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Αντικείμενα ως ορίσματα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αναφορές Αντικείμενα ως ορίσματα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αναφορές Αντικείμενα ως ορίσματα Η μνήμη του υπολογιστή Η κύρια μνήμη (main memory - RAM) του υπολογιστή κρατάει τα δεδομένα για την εκτέλεση των προγραμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( )

Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γεώργιος Παπαϊωάννου (2013-16) gepap@aueb.gr Περιγραφή: Εισαγωγή στη C++ Ιστορικά στοιχεία για τη C/C++ Ένα βασικό πρόγραμμα Μεταγλώττιση ενός προγράμματος Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 26/2/2008

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 26/2/2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 26/2/2008 Τμήμα θεωρίας: Κάθε Τρίτη, 11πμ-2μμ, ΑΜΦ22. Διδάσκων: Ντίνος Φερεντίνος email: kpf3@cornell.edu Μάθημα: Θεωρία + προαιρετικό εργαστήριο (5-6 2ωρα εργαστήρια το εξάμηνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΣ. 4.1 Κληρονομικότητα και Αρχή της Υποκατάστασης

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΣ. 4.1 Κληρονομικότητα και Αρχή της Υποκατάστασης ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΣ Λόγω της θεμελιώδους σημασίας της έννοιας του πολυμορφισμού (polymorphism) στην αντικειμενοστρεφή σχεδίαση, κρίνεται σκόπιμο στο σημείο αυτό του βιβλίου να αναλυθεί εκτενέστερα. Ο πολυμορφισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και αντικείμενα #include <iostream.h<

Κλάσεις και αντικείμενα #include <iostream.h< Κλάσεις και αντικείμενα #include class Person private: char name[30]; int age; public: void readdata() cout > name; cout > age; void

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αλγοριθμική και Προγραμματισμός. Παναγιώτης Σφέτσος sfetsos@it.teithe.gr

ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αλγοριθμική και Προγραμματισμός. Παναγιώτης Σφέτσος sfetsos@it.teithe.gr ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αλγοριθμική και Προγραμματισμός Παναγιώτης Σφέτσος sfetsos@it.teithe.gr ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ - 3 ΘΕΜΑΤΑ: Κλάσεις Αντικείμενα Δομητές/Κατασκευαστές - Μέθοδοι - Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων. Εαρινό Εξάμηνο Lec08 09/04/2019 Διδάσκων: Γεώργιος Χρ. Μακρής

Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων. Εαρινό Εξάμηνο Lec08 09/04/2019 Διδάσκων: Γεώργιος Χρ. Μακρής Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων Εαρινό Εξάμηνο 2018-2019 Lec08 09/04/2019 Διδάσκων: Γεώργιος Χρ. Μακρής Διαγράμματα Κλάσεων Τα βασικά στοιχεία Διαλέξεις παρουσιάσεις Το υλικό του μαθήματος στηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 2 : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 2 : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 2 : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ Κων. Κόκκινος Μεταβλητές-1 Οι μεταβλητές αποτελούν θέσεις μνήμης στις οποίες αποθηκεύονται τιμές αντίστοιχες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

ΜΑΘΗΜΑ: Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΜΑΘΗΜΑ: Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΤΜΗΜΑ: Συνδουκάς Δημήτριος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης CreativeCommons.

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα Κλάσεων στη Σχεδίαση

Διαγράμματα Κλάσεων στη Σχεδίαση Διαγράμματα Κλάσεων στη Σχεδίαση περιεχόμενα παρουσίασης Αφηρημένες κλάσεις Ιδιότητες Λειτουργίες Απλοί τύποι Συσχετίσεις Εξάρτηση Διεπαφές αφηρημένες κλάσεις Οι αφηρημένες κλάσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείµενα. ηµιουργία και χρησιµοποίηση αντικειµένων. ηµιουργία αντικειµένων

Αντικείµενα. ηµιουργία και χρησιµοποίηση αντικειµένων. ηµιουργία αντικειµένων Αντικείµενα ηµιουργία και χρησιµοποίηση αντικειµένων ηµιουργία αντικειµένων Για να δηµιουργήσω ένα νέο αντικείµενο χρησιµοποιώ τον τελεστή new µε τοόνοµατηςκλάσηςαπότηνοποίαθέλωναδηµιουργήσωένααντικείµενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα ως ορίσματα Εισαγωγή στις αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα ως ορίσματα Εισαγωγή στις αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αντικείμενα ως ορίσματα Εισαγωγή στις αναφορές Αντικείμενα ως ορίσματα Μπορούμε να περνάμε αντικείμενα ως ορίσματα σε μία μέθοδο όπως οποιαδήποτε άλλη μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 4 : CLASSES

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 4 : CLASSES Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 4 : CLASSES Κων. Κόκκινος Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Η ιδέα του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού Αυτόνομες οντότητες Στιγμιότυπα οντοτήτων Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ 1 (Α) Σημειώστε δίπλα σε κάθε πρόταση «Σ» ή «Λ» εφόσον είναι σωστή ή λανθασμένη αντίστοιχα. 1. Τα συντακτικά λάθη ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 5: Κατασκευαστές (Constructors)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 5: Κατασκευαστές (Constructors) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 5: Κατασκευαστές (Constructors) Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (Java) Ενότητα 5 Κατασκευαστές (Constructors) Ειδικός τύπος μεθόδων,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ιανουάριος 2007 Οι απαντήσεις να είναι καθαρογραμμένες με ευδιάκριτους όλους του χαρακτήρες.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ιανουάριος 2007 Οι απαντήσεις να είναι καθαρογραμμένες με ευδιάκριτους όλους του χαρακτήρες. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Ιανουάριος 2007 Οι απαντήσεις να είναι καθαρογραμμένες με ευδιάκριτους όλους του χαρακτήρες. Θέμα 1. α) Δημιουργήστε μια κλάση αντικειμένων Tetragono η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Η εξέλιξη των γλωσσών προγραμματισμού Η εξέλιξη των γλωσσών προγραμματισμού είναι μια διαδικασία αφαίρεσης Στην αρχή ένα πρόγραμμα ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πίνακες Κλάσεις και Αντικείμενα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πίνακες Κλάσεις και Αντικείμενα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Πίνακες Κλάσεις και Αντικείμενα Μαθήματα από το πρώτο εργαστήριο Έλεγχος ισότητας για Strings: Διαβάζουμε το String option και θέλουμε ένα loop να συνεχίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 3: Έλεγχος ροής προγράμματος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 3: Έλεγχος ροής προγράμματος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 3: Έλεγχος ροής προγράμματος Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (Java) Ενότητα 3 ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ι. Ελεγκτές συνθηκών ή περιπτώσεων:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πολυμορφισμός Αφηρημένες κλάσεις Interfaces (διεπαφές)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πολυμορφισμός Αφηρημένες κλάσεις Interfaces (διεπαφές) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Πολυμορφισμός Αφηρημένες κλάσεις Interfaces (διεπαφές) Βρείτε τα λάθη Στο πρόγραμμα στην επόμενη διαφάνεια υπάρχουν διάφορα λάθη Ποια είναι? public abstract

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογές, Στοίβες και Ουρές

Συλλογές, Στοίβες και Ουρές Συλλογές, Στοίβες και Ουρές Σε πολλές εφαρμογές μας αρκεί η αναπαράσταση ενός δυναμικού συνόλου με μια δομή δεδομένων η οποία δεν υποστηρίζει την αναζήτηση οποιουδήποτε στοιχείου. Συλλογή (bag) : Επιστρέφει

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό (Software SW) Γλώσσες

Λογισµικό (Software SW) Γλώσσες Λογισµικό (Software SW) Γλώσσες Προγραµµατισµού Οι γενιές των γλωσσών προγραµµατισµού Προβλήµατα που επιλύονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος πρέπει να προσαρµόζεται στα χαρακτηριστικά της µηχανής

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr 1 Δομημένος προγραμματισμός έναντι αντικειμενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα