Λιβάδια Ποσειδώνιας Mια όαση ζωής στη Μεσόγειο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λιβάδια Ποσειδώνιας Mια όαση ζωής στη Μεσόγειο"

Transcript

1 Ένα σηµαντικό και ιδιαίτερο παράκτιο οικοσύστηµα στη Μεσόγειο θάλασσα σχηµατίζεται από το θαλάσσιο φυτό Posidonia oceanica (ή στην κοινή ελληνική του ονοµασία Ποσειδώνια). Παρότι ο καθένας µας έχει δει στις ακτές τα αποµεινάρια του φυτού αυτού, τα µακριά σαν σερπαντίνες καφετιά ξερά φύλλα, που ξεβράζει το κύµα πολύ λίγοι γνωρίζουν τη σπουδαιότητα αυτής της θαλάσσιας βλάστησης. Οι περισσότεροι τα θεωρούν ενοχλητικά σκουπίδια και οι αρµόδιοι φορείς σπεύδουν µε την έναρξη της τουριστικής περιόδου να καθαρίσουν τις ακτές από την ενοχλητική για τους λουόµενους παρουσία της Ποσιδωνείας. Φωτογραφία 1. Νεκρά φύλλα και ριζώµατα εκβρασµένα σε ακτή της περιοχής Γουβών

2 Αυτοί που γνωρίζουν ότι το οικοσύστηµα αυτό υποστηρίζει µια πλούσια θαλάσσια πανίδα είναι οι ψαράδες που το ονοµάζουν «φυκιάδα». Φωτογραφία 2. Λιβάδι Ποσιδωνείας στον κόλπο Μιραµπέλλου (Θ. Νταλιάνης, ΙΘΑΒΙΓ, ΕΛΚΕΘΕ) Είναι µια κοινή αντίληψη και µια εύκολη κατηγοριοποίηση κάθε τι θαλάσσιο φυτικό είδος να το αποκαλούµε «φύκος». Η αλήθεια είναι ότι η Ποσειδώνια δεν είναι φύκος, δηλαδή ένα πρωτόγονο και σχετικά απλοϊκό θαλάσσιο φωτοσυνθετικό είδος, αλλά ένα φανερόγαµο πολυετές φυτό, ένα «δέντρο» της θάλασσας, µε «κορµό», φύλλα, λουλούδια και καρπούς που σχηµατίζει εκτεταµένα υποθαλάσσια λιβάδια, τα «δάση της θάλασσας». Η σηµασία που έχουν τα λιβάδια των θαλάσσιων φανερογάµων στο παγκόσµιο θαλάσσιο οικοσύστηµα είναι αντίστοιχος µε αυτόν των δασών στη στεριά: παραγωγή οργανικού ύλης, οξυγόνου, σταθεροποίηση των ιζηµάτων, προσφορά βιοτόπων αναπαραγωγής και προστασίας σε πολλά είδη ζώων. Το γένος Posidonia ανήκει στην κατηγορία των θαλάσσιων φανερογάµων, που αριθµεί περίπου 60 είδη παγκοσµίως. Όµως το είδος Posidonia oceanica είναι ενδηµικό της Μεσογείου, δηλαδή βρίσκεται µόνο σ' αυτή τη θάλασσα. Άλλα είδη του γένους Posidonia βρίσκονται κυρίως στις ακτές της Αυστραλίας.Υπολογίζεται ότι τα λιβάδια Ποσιδωνείας που σχηµατίζονται στις παράκτιες ζώνες της Μεσογείου καλύπτουν µια έκταση µεταξύ και km2.

3 Η σηµασία αυτού του οικοσυστήµατος άρχισε να µελετάται και να γίνεται γνωστή σχετικά πρόσφατα. Συστηµατικές έρευνες άρχισαν να εξελίσσονται από τη δεκαετία του 1970 και να αποδίδουν πληροφορίες για τη σηµασία αυτού του είδους. Θα πρέπει να επισηµάνουµε ότι, αλλά και στις ελληνικές θάλασσες απαντώνται και άλλα 4 είδη θαλασσίων φανερογάµων που είναι τα Zostera marina, Zostera noltii, Cymodocea nodosa και Halophila stipulacea. Για ένα άπειρο µάτι τα είδη Zostera marina, Zostera noltii, Cymodocea nodosa και Posidonia oceanica µοιάζουν µεταξύ τους, ενώ το Halophila stipulacea είναι τελείως διαφορετικό. Φωτογραφία 3. Ριζώµατα Cymodocea nodosa (Θ. Νταλιάνης, ΙΘΑΒΙΓ, ΕΛΚΕΘΕ) Όλα τα είδη αυτά µπορούν να σχηµατίζουν υποθαλάσσια λιβάδια που θεωρούνται επίσης ιδιαίτερα σηµαντικά. Τα λιβάδια όµως της Ποσιδωνείας συνιστούν την πιο πυκνή και πολύπλοκη υποθαλάσσια βλάστηση, έναν πραγµατικό οικότοπο που αξίζει ιδιαίτερης σηµασίας, διαχείρισης και προστασίας. Πράγµατι σήµερα και µετά από επιστηµονικές έρευνες η αξία και η προστασία αυτού του οικοσυστήµατος αναδείχτηκε και ενσωµατώθηκε στο θεσµικό πλαίσιο της Ε.Ε. και στις εθνικές νοµοθεσίες των κρατών µελών. Ποια είναι όµως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της υποθαλάσσιας βλάστησης που την κάνουν τόσο σηµαντική? Τα θαλάσσια φανερόγαµα είναι οι απόγονοι υδρόβιων φυτών του γλυκού νερού που κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους προσαρµόστηκαν σε ζωή σε θαλασσινό περιβάλλον.

4 Απορροφούν θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες (όπως τα χερσαία φυτά) αλλά και από τα φύλλα. Σχηµατίζουν τα λιβάδια τους µε την επιµήκυνση των ριζωµάτων και των βλαστών σε οριζόντια και κάθετη διάταξη από τα οποία γέννιονται νέες δεσµίδες φύλλων. Επιδεικνύουν όµως και φυλετική αναπαραγωγή, µε αρσενικά και θηλυκά άνθη, µε παραγωγή καρπών που παρασύρονται, εγκαθίστανται και δηµιουργούν νέο λιβάδι. Επίσης, κοµµάτια του φυτού που ξεριζώνονται και παρασύρονται µπορούν να εγκατασταθούν και να δηµιουργήσουν µια νέα τούφα. Οι ρυθµοί αύξησης ενός λιβαδιού Ποσιδωνείας όµως είναι εξαιρετικά αργοί (2cm/έτος). Μια τούφα που ξεριζώνεται από µια άγκυρα πλοίου δηµιουργεί ένα κενό που αναπληρώνεται σε δεκαετίες, ενώ ένα λιβάδι σε αιώνες. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την εγκατάσταση αλλά και κυρίως τη διατήρηση και επέκταση ενός λιβαδιού σε µια παράκτια περιοχή είναι η επαρκής διείσδυση του φωτός, που καθορίζει και τη βαθυµετρική του κατανοµή από 2-3µ. βάθος ως και 50µ., η κατάλληλη δοµή του ιζήµατος του βυθού και η σχετικά ήπια έκθεση της περιοχής στον κυµατισµό. Έτσι, η ανάπτυξη των λιβαδιών συµβαίνει σε περιοχές όπου είναι έντονη και η ανθρώπινη παρουσία. Σχετικά προφυλαγµένοι κόλποι χρησιµοποιούνται ανέκαθεν για λιµενικές εγκαταστάσεις, για την αστική ανάπτυξη στην ακτή αλλά και για την αλιεία. Μεγάλες εκτάσεις µε λιβάδια Ποσιδωνείας στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου καταστράφηκαν τον προηγούµενο αιώνα και σε συνδυασµό µε τους πολύ αργούς ρυθµούς ανάπτυξης νέων λιβαδιών το είδος αυτό δέχεται µεγάλη ανθρωπογενή πίεση. Για ποιο λόγο όµως τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσιδωνείας είναι τόσο σηµαντικά? Η πυκνή και πολύπλοκη αυτή βλάστηση αποτελεί έναν οικότοπο µε µεγάλη βιοποικιλότητα. Εκατοντάδες είδη ασπόνδυλων και ψαριών βρίσκουν καταφύγιο ανάµεσα στο πυκνό φύλλωµα της Ποσιδωνείας. Τα µεγάλα και πλατιά φύλλα γίνονται υπόστρωµα για την ανάπτυξη φυκών, των επιφύτων, που αυξάνουν την ποικιλότητα και πολυπλοκότητα του οικοτόπου της Ποσιδωνείας.

5 Φωτογραφία 4. Ριζώµατα Ποσιδωνείας (Θ. Νταλιάνης, ΙΘΑΒΙΓ, ΕΛΚΕΘΕ) Ένα πυκνό και εκτεταµένο λιβάδι Ποσιδωνείας σταθεροποιεί τα ιζήµατα των παράκτιων βυθών, παγιδεύει λεπτόκοκκο ίζηµα που αιωρείται στη στήλη του νερού και µε την πάροδο του χρόνου εναποτίθεται, δηµιουργώντας ένα ύψωµα- φράγµα, που προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και τα νεκρά φύλλα και ριζώµατα που ξεβράζονται στις αµµώδεις ακτές, αναµιγνύονται µε την άµµο και την σταθεροποιούν. Εκτός από την αντιδιαβρωτική προστασία οι νεκρές Ποσιδωνείες υποστηρίζουν τη δηµιουργία τροφικών πλεγµάτων αποικοδόµησης οργανικού υλικού στα ιζήµατα των ακτών. υστυχώς, οι εναποθέσεις αυτές θεωρούνται από τους χρήστες των ακτών ανεπιθύµητες και πριν το καλοκαίρι µπουλντόζες «καθαρίζουν» τις ακτές αποσύροντας µαζί µε τις χρήσιµες νεκρές Ποσιδωνείες και την επίσης χρήσιµη άµµο. Τα λιβάδια των θαλάσσιων φανερογάµων έχουν υψηλή πρωτογενή παραγωγικότητα. Ενώ συνιστούν µόνον το 1% της πρωτογενούς παραγωγής των ωκεανών, ωστόσο αποθηκεύουν στα θαλάσσια ιζήµατα το 12% της παγκόσµιας ποσότητας του άνθρακα στους ωκεανούς. Στις µέρες µας, αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα πολύτιµο. Αφορά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που οι αυξηµένες ποσότητές του στην ατµόσφαιρα ίσως ευθύνονται για την κλιµατική αλλαγή µέσα από το φαινόµενο του θερµοκηπίου.

6 Μεγάλη παραγωγικότητα σηµαίνει και υψηλό ρυθµό φωτοσύνθεσης και άρα παραγωγής οξυγόνου. υστυχώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα λιβάδια των φανερογάµων αναπτύσσονται σε παράκτιες περιοχές µε µεγάλη ζήτηση από τον άνθρωπο. Έτσι, παγκοσµίως η υποχώρηση των λιβαδιών είναι γεγονός και τα ποσοστά που αναφέρονται για τον 20ο αιώνα αγγίζουν το 20-30%. Λιµενικά έργα, ευτροφισµός, συρόµενα αλιευτικά εργαλεία, ευτροφισµός και χηµική ρύπανση είναι τα κύρια αίτια της καταστροφής των λιβαδιών. Ένας οικότοπος εκατοµµυρίων ετών απειλείται και η ανάκαµψή του είναι αβέβαιη αφού προϋποθέτει εκατοντάδες χρόνια αδιατάρακτης ύπαρξης. Θεσµικά µέτρα προστασίας Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1992 εκδίδει την οδηγία 92/43/ΕΟΚ («για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας»), που προβλέπει την θεσµοθέτηση ευρωπαϊκού δικτύου περιοχών ειδικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, γνωστό ως NATURA Στο Παράρτηµα Ι της Οδηγίας τα λιβάδια Ποσειδωνίας αναφέρονται ως τύπος οικοτόπου προτεραιότητας, ενώ στο Πρωτόκολλο της Σύµβασης της Βαρκελώνης το είδος αναφέρεται στο Παράρτηµα των προστατευόµενων ειδών. Το 2006 η Ε.Ε. µε τον Κανονισµό 1967/2006 θεσπίζει αυστηρά µέτρα προστασίας των περιοχών µε θαλάσσια φανερόγαµα σε σχέση µε αλιευτικές δραστηριότητες. Oρίζει ως «βυθό µε θαλάσσια βλάστηση»: περιοχή όπου ο θαλάσσιος βυθός χαρακτηρίζεται από επικρατούσα παρουσία φανερογάµων, ή όπου η βλάστηση αυτή υπήρχε και χρειάζεται επανορθωτική δράση. Με τον συλλογικό όρο «θαλάσσια βλάστηση» νοούνται τα είδη Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Zoostera marina και Zoostera noltii, Απαγορεύει την αλιεία µε «δίχτυα τράτας, δράγες, γρι-γρι, γρίπους συρόµενους από σκάφος,πεζότρατες ή παρόµοια δίχτυα πάνω από βυθούς µε θαλάσσια βλάστηση από, ιδίως, Posidonia oceanica ή άλλα θαλάσσια φανερόγαµα (εκτός των περιπτώσεων που συγκεκριµένα αλιευτικά εξαρτήµατα δεν αγγίζουν τον βυθό). Ιδιαίτερα ο Κανονισµός αυτός εφαρµόζεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000.

7 Οι οικότοποι µε θαλάσσια φανερόγαµα στην Κρήτη Το Eλληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) διενήργησε εκτεταµένες έρευνες χαρτογράφησης θαλασσίων οικοτόπων στην Κρήτη ήδη από τα µέσα της δεκαετίας του Με τη χρήση ηχοβολιστικών συστηµάτων για τα βαθύτερα σηµεία, αεροφωτογραφιών για τα ρηχότερα και άµεσων παρατηρήσεων µε δειγµατοληψίες και χρήση υποβρύχιων τηλεκατευθυνόµενων καµερών αναπτύχθηκαν χάρτες βυθού που απεικονίζουν τους θαλάσσιους οικότοπους από τα 0 ως τα 50µ. περίπου βάθος σε διάφορες περιοχές της Κρήτης συµπεριλαµβανοµένων και του συνόλου των περιοχών NATURA 2000 (χάρτης 1). Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι οι χάρτες αποτύπωσης υποθαλάσσιων οικοτόπων απαιτούν την ανάπτυξη συνδυασµένων µεθοδολογιών και είναι µεγάλου κόστους. Η ακτογραµµή της Κρήτης υπολογίστηκε στα 1305,09 km και η χαρτογραφηµένη ακτογραµµή αντιστοιχεί στα 41,07 % (574,63 km). Tα αποτελέσµατα από τα προγράµµατα χαρτογράφησης στην Κρήτη έδειξαν ότι τα λιβάδια Ποσιδωνείας είναι αρκετά περιορισµένα. Αντιστοιχούν µόλις στο 1,32% (7,6 km2) των παράκτιων περιοχών που χαρτογραφήθηκαν και δεν συνιστούν πραγµατικά εκτεταµένα λιβάδια µε οµοιόµορφη πυκνότητα και κάλυψη. Εµφανίζονται κυρίως σε προφυλαγµένους κόλπους ή σε εκτεθειµένες περιοχές όταν υπάρχει εκτεταµένο δίκτυο υφάλων που υποστηρίζει την εγκατάσταση και την ανάπτυξη του είδους. Στην περιοχή NATURA2000- ΑΣΦΕΝ ΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ εντοπίστηκε το βαθύτερο λιβάδι µε Posidonia oceanica (σε σχέση µε την υπάρχουσα πληροφορία) σε βάθος 55µ. Η διείσδυση του φωτός στη θάλασσα της Κρήτης είναι πολύ µεγάλη και σίγουρα περαιτέρω έρευνες θα αποκάλυπταν και άλλα πολύ βαθιά λιβάδια. Σε κάθε περίπτωση όµως, η κάλυψη µε Posidonia oceanica είναι <50% (αραιή βλάστηση) που θεωρείται ως κρίσιµο ποσοστό επιβίωσης του οικοτόπου. Αντίθετα, στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης κυριαρχεί η θαλάσσια βλάστηση µε τα φανερόγαµα Cymodocea nodosα και Halophila stipulacea ενώ το φύκος Caulerpa prolifera έχει τη µεγαλύτερη κατανοµή. Τα είδη αυτά συνήθως συνυπάρχουν και η έκτασή τους υπολογίστηκε σε 19,22 km2 (3,35% ). Τα είδη αυτά είναι υποτροπικά (το Halophila stipulacea θεωρείται Λεσεψιανός µετανάστης και πρωτοεγκαταστάθηκε στην Κρήτη και στα ωδεκάνησα.

8 Σήµερα έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο) και εύκολα σχηµατίζουν λιβάδια εξαιτίας του τρόπου πολλαπλασιασµού τους σε αντίθεση µε την Ποσειδώνια. Θεωρούνται ότι αποικίζουν περιοχές από τις οποίες εξαλείφθηκε η Ποσειδώνια ή ότι µπορούν να σταθεροποιήσουν τα θαλάσσια ιζήµατα ώστε να µπορεί να φυτρώσει η Ποσειδώνια. Η ισχνή παρουσία λιβαδιών Ποσιδωνείας στην παράκτια ζώνη της Κρήτης οφείλεται σε έναν συνδυασµό παραγόντων. Η έκθεση των ακτών σε έντονο κυµατισµό και το µικρό πλάτος της υφαλοκρηπίδας δεν ευνοεί την εγκατάσταση και διατήρηση των λιβαδιών. Αλλά και στις περιοχές που το είδος είχε πιθανόν εγκατασταθεί ήταν οι περιοχές που δέχθηκαν για δεκαετίες έντονη αλιευτική πίεση µε συρόµενα εργαλεία. Τα παράκτια αλιευτικά πεδία της Κρήτης είναι περιορισµένα εξαιτίας της µικρής σε πλάτος ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του νησιού. Έτσι, εκεί όπου πιθανόν υπήρξαν λιβάδια ήταν και οι πιο πλούσιοι και εύκολα αλιευµένοι βιότοποι. Σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν νεκρά ριζώµατα σκεπασµένα από ιζήµατα που µαρτυρούν την ύπαρξη λιβαδιών στο παρελθόν. Τέτοιες περιοχές είναι ο όρµος της Αγίας Πελαγίας, ο κόλπος του Ηρακλείου και ο κόλπος Γκράντες. Αραιά λιβάδια υπάρχουν ακόµα στις περιοχές Νatura 2000 του Β.Α. Ρεθύµνου, στον κόλπο Γκράντες της Σητείας, στην Γραµβούσα, στην ευρύτερη περιοχή στο Ροδάκινο (περιοχή Aσφένδου Καλλικράτης), και στο Κουφονήσι. Eπίσης, αραιή βλάστηση µε τούφες µερικών δεκάδων τετραγωνικών µέτρων εντοπίζονται στις περιοχές Γουβών, Χερσονήσου, Μαλλίων στον όρµο της Ελούντας και στον κόλπο του Μιραµπέλου. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι τα περισσότερο πυκνά και εκτεταµένα λιβάδια Ποσιδωνείας στην Ελλάδα υπάρχουν στις ακτές των Ιονίων νήσων, της υτικής Ελλάδας και της Βόρειας Ελλάδας. Ικανοποιητική παρουσία λιβαδιών υπάρχει διάσπαρτα στις Σποράδες, Κυκλάδες και ωδεκάνησα. Από το εθνικό πρόγραµµα χαρτογράφησης οικοτόπων του δικτύου NATURA 2000 την χαµηλότερη αντιπροσωπευτικότητα για τον οικότοπο αυτό έχει η Κρήτη. Τα µέτρα διαχείρισης και προστασίας των οικοτόπων των θαλάσσιων φανερογάµων στην Κρήτη θα πρέπει να λαµβάνουν υπόψη αφενός το ισχύον νοµικό καθεστώς (περιοχές Natura και νέος κανονισµός για την αλιεία) αλλά και θα πρέπει να αποτρέπουν δραστηριότητες που δεν προβλέπονται από τη νοµοθεσία ή είναι δύσκολο να αστυνοµευθούν, όπως π.χ. η αγκυροβόληση πλοίων σε λιβάδια µε Ποσειδώνια.

9 Ο σχεδιασµός των λιµενικών έργων θα πρέπει να λαµβάνει υπόψη την ύπαρξη λιβαδιών Ποσιδωνείας και να ελαχιστοποιεί τις πιθανά προκαλούµενες επιπτώσεις. Επίσης, τα φαινόµενα ευτροφισµού που πλήττουν τα λιβάδια Ποσιδωνείας σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ στην Κρήτη δεν συνιστούν ιδιαίτερο πρόβληµα, ωστόσο µπορεί να εµφανιστούν τοπικά σε περιοχές που δεν ασκείται έλεγχος. Η Κρήτη ως κύριος τουριστικός προορισµός στην Ελλάδα δέχεται εκατοµµύρια τουριστών που στοχεύουν σε µια θέση στην παραλία. Τα νεκρά υπολείµµατα Ποσιδωνείας θεωρούνται ενοχλητικά και µαζεύονται αφαιρώντας ένα πολύτιµο οργανικό υλικό που προστατεύει τις ακτές. Όσο και αν µοιάζει ανέφικτο µια προσπάθεια ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης γι' αυτό το θέµα ίσως θα άλλαζε την οπτική που αντιµετωπίζει την Ποσειδώνια ως σκουπίδι αντί για τον πολυτιµότερο ίσως βιότοπο της Μεσογείου. Ήδη σε διάφορες χώρες όπως στην Ισπανία πραγµατοποιούνται πιλοτικά προγράµµατα ορθής πρακτικής. Οι χρήστες ενηµερώνονται για την αξία της νεκρής Ποσιδωνείας στις ακτές επισηµαίνοντας ότι η ύπαρξη λιβαδιών είναι δείκτης της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης µιας περιοχής και όχι ενοχλητικά σκουπίδια. Επίσης, οι αρµόδιοι φορείς καθαρισµού των ακτών προτρέπονται είτε να µην τα µαζεύουν και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον να ανακατεύουν τα νεκρά κοµµάτια µε την άµµο ή να τα θάβουν σκεπάζοντάς τα µε άµµο.πρόσφατα στη Ρόδο ανακαλύφθηκαν νεκρά υπολείµµατα ριζωµάτων Ποσειδώνιας σκεπασµένα από ίζηµα, που η επιστηµονική οµάδα του Πανεπιστηµίου Αθηνών που τα ανακάλυψε τα αποδίδει στην ύπαρξη εκτεταµένου λιβαδιού της εποχής του Πλειόκαινου. Ας δηµιουργήσουµε λοιπόν συνθήκες διατήρησης αυτού του παµπάλαιου κατοίκου της Μεσογείου που η ιστορία του εξελίσσεται µαζί µε την ιστορία της Μεσογείου, την εµπεριέχει και θα πρέπει να την αφηγηθεί και στις επόµενες γενιές. ρ. Αικ. Σιακαβάρα Συνεργ. Ενυδρείου Κρήτης-ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.

Βόρειες Κυκλάδες. θαλάσσιο καταφύγιο ζωής. www.greenpeace.gr

Βόρειες Κυκλάδες. θαλάσσιο καταφύγιο ζωής. www.greenpeace.gr Βόρειες Κυκλάδες θαλάσσιο καταφύγιο ζωής www.greenpeace.gr Σύνταξη: Άντζελα Λάζου, Γιάννης Ίσσαρης Σχεδιασμός-προσαρμογή: Λένα Καρβουνάκη, Στεύη Παναγιωτάκη Εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2009 Από τo Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΕΛΛΑ ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΞΕΠΑΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1

Ρυθµιστικό Σχέδιο και Πρόγραµµα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήµατος Ηρακλείου ΣΤΑ ΙΟ Β1 Β.4.10 Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου Προστασία της βιοποικιλότητας Οι προτάσεις προστασίας του περιβάλλοντος του ΡΣΗ έχουν ως κοινή συνισταµένη την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κωδικός Ε.Π.: 1 CCI: 2007GR161PO005 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Μάρτιος 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996

Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996 Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996 Οµάδα µελέτης: Ευθυµία Καραθανάση, ρ. Αρχιτέκτων Χωροτάκτης Πολεοδόµος,

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητάτε καθαρές θάλασσες για µπάνιο; Συµβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν!

Αναζητάτε καθαρές θάλασσες για µπάνιο; Συµβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν! Αναζητάτε καθαρές θάλασσες για µπάνιο; Συµβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν! Από τους Κώστα Τσιάµη, Σωτήρη Ορφανίδη και Κατερίνα Αλιγιζάκη, µέλη του Σ της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας (www.phycology gr)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΣΧΕ ΙΟ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ...7 1.1. Εκπόνηση του επιχειρησιακου προγράµµατος και συµµετοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επιστηµονική κοινότητα επισηµαίνει ότι τα χαρακτηριστικά των δασικών πυρκαγιών στην Ισπανία µεταβάλλονται. Σε αυτό συµβάλλουν οι κλιµατικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Δρ. Ντούλα Μαρία Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Σοφ. Βενιζέλου 1, 141 23 Λυκόβρυση, e-mail : mdoula@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) Ελλάδος περιόδου 2014-2020 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) επί του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 2020 [Δεύτερο σχέδιο υποβολή 03.09.2014] 1 Σ ελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Υπεραναπτυξη Των Ακτων

Υπεραναπτυξη Των Ακτων Υπεραναπτυξη Των Ακτων Pandi Zdruli Σειρα Φυλλαδιων: B Aριθμος: 6 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΉ 1 Εύθραυστα παράκτια οικοσυστήματα σε συνδυασμό με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά 2 Φυσικές διεργασίες και ανθρώπινες

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 04: «Καταγραφή, ανάδειξη και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τις γηγενείς ποικιλίες φυτικών ειδών στα Επτάνησα»

Δράση 04: «Καταγραφή, ανάδειξη και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τις γηγενείς ποικιλίες φυτικών ειδών στα Επτάνησα» Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 5 (2013): 35-52. http://www.jodysseus.gr Δράση 04: «και δημιουργία υλικού για τις γηγενείς» Παύλος Μπουχάγιερ, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Θεωρούµε ότι µε τον όρο Χωροταξία, περιλαµβάνονται οι δύο άλλες ενότητες Περιφερειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Περίπτωση της Ελλάδος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Περίπτωση της Ελλάδος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Περίπτωση της Ελλάδος του Δρ. Κωνσταντίνου Αραβώσης Λέκτορα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ως Βιώσιµη Ανάπτυξη ορίζεται η ανάπτυξη η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ Η διατύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Χωροταξικός σχεδιασμός και εδαφικές - διοικητικές δομές: Ζητήματα χωρικής διακυβέρνησης σε τοπική κλίμακα

Χωροταξικός σχεδιασμός και εδαφικές - διοικητικές δομές: Ζητήματα χωρικής διακυβέρνησης σε τοπική κλίμακα Χωροταξικός σχεδιασμός και εδαφικές - διοικητικές δομές: Ζητήματα χωρικής διακυβέρνησης σε τοπική κλίμακα Ηλίας Μπεριάτος Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΖΑΧΑΡΩ. Επιβλέπων: Βάρδας Ιωάννης

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΖΑΧΑΡΩ. Επιβλέπων: Βάρδας Ιωάννης ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΑΜΑ : ΙΟΙΚΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΠΑ ΑΚΗ ΖΑΧΑΡΩ Α.Μ. : 3019, 3108 Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Η Ζωή Μας με τις Δασικές Πυρκαγιές: Η Άποψη της Επιστήμης

Η Ζωή Μας με τις Δασικές Πυρκαγιές: Η Άποψη της Επιστήμης EFI Discussion Paper 15, 2009 Η Ζωή Μας με τις Δασικές Πυρκαγιές: Η Άποψη της Επιστήμης Μία Συνεισφορά στο Διάλογο Επιστήμης-Πολιτικής Yves Birot (συντ.) Η Ζωή Μας με τις Δασικές Πυρκαγιές: Η Άποψη της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ (GR13) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάρτιος 2014 Αναθεωρήσεις: 20-03-2014 Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΘΕΟ ΩΡΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΗΣ Πτυχίο Οικονοµικής Επιστήµης Πανεπιστηµίου Πειραιώς Επιβλέπων Καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕυρωπαϊκή αλιεία. Παγκόσµια αλιεία tόνου. αρ. 23 Σεπτέµβριος 2004. ιεθνείς συµφωνίες Εταίροι για την διαχείριση των πόρων. Καινοτοµία και παράδοση

ΗΕυρωπαϊκή αλιεία. Παγκόσµια αλιεία tόνου. αρ. 23 Σεπτέµβριος 2004. ιεθνείς συµφωνίες Εταίροι για την διαχείριση των πόρων. Καινοτοµία και παράδοση Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΗΕυρωπαϊκή αλιεία Παγκόσµια αλιεία tόνου αρ. 23 Σεπτέµβριος 2004 ιεθνείς συµφωνίες Εταίροι για την διαχείριση των πόρων Βιοµηχανία του τόνου Καινοτοµία και παράδοση Κόκκινος tόνος Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 -

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ...6 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων

Σχέδιο ιαχείρισης Λίµνης Παµβώτιδας Ιωαννίνων ΠΙΝΑΚΑΣ 1 (βλέπε επίσης Πίνακα ΙΙ στο Παράρτηµα) Σηµαντικό σε επίπεδο Είδος οικοτόπου Κωδικός Είδος πτηνού 2 Κατάσταση ιεθνές Ευρώπη ς Εθνικό Παγκοσµίως απειλούµενο. Παρόν όλο το χρόνο, 10-20 ζευγάρια

Διαβάστε περισσότερα

-------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------- ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ Γ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2007 ------------------------------------------------------------------------------------------------- THEMA Ε.Π.Ε. - ΒΕΛΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Χ.Υ.Τ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ. Συνοπτική περίληψη

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Χ.Υ.Τ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ. Συνοπτική περίληψη Συνοπτική περίληψη Η παρούσα µελέτη αφορά στην καταγραφή παραµέτρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αλµωπίας, ο οποίος είναι από τους πρώτους ΧΥΤΑ που κατασκευάστηκαν στον Ελλαδικό χώρο, και αποσκοπεί στην εξεύρεση

Διαβάστε περισσότερα