2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008"

Transcript

1

2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό αντικείμενο ιοικητική Λογιστική: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός. Η ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης και πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων οδήγησε το Κ.Ε.Κ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο σχεδιασμό των πρωτοποριακών αυτών Προγραμμάτων Κατάρτισης, με γνώμονα τη διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση, αναπτύσσοντας κυρίως, την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία. Η ανάπτυξη των προγραμμάτων στηρίχτηκε κυρίως: στην εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. από πιλοτικά προγράμματα, τα οποία αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία των Προγραμμάτων εξ Αποστάσεως Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης, στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους, στην άρτια και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών για το εκπαιδευτικό αντικείμενο ιοικητική Λογιστική: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, τις προϋποθέσεις συμμετοχής σας σε αυτό, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες που πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμες, για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του προγράμματος. 2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Το ΚΕΚ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πιστοποιημένο (Κ.Π ) από τον επίσημο εθνικό φορέα για την ανάπτυξη, εφαρμογή και παρακολούθηση του Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελλάδα (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.), από τον Οκτώβριο του Σε συνέχεια της πρώτης απόφασης πιστοποίησης, και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με την εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, το ΚΕΚ λαμβάνει σε ετήσια βάση, Βεβαίωση Ανανέωσης Πιστοποίησης. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008 Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-learning) του ΚΕΚ του ΕΚΠΑ, από τον Ιούλιο του 2008, και μετά από σχετική αξιολόγησή του από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ.), διαθέτει Πιστοποίηση ιαχείρισης Συστήματος Ποιότητας, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008.

3 Από τoν Απρίλιο του 2012 διαθέτει Πιστοποίηση ιαχείρισης Συστήματος Ποιότητας από το Φορέα Πιστοποίησης DQS σύμφωνα με το πρότυπο DIN EN ISO 9001:2008. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση τεκμηριώνει με αντικειμενικό τρόπο την ικανότητα του Οργανισμού να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα με συνέπεια, διασφαλίζοντας συγχρόνως, την ικανοποίηση των απαιτήσεων του καταρτιζόμενου. Παράλληλα, η εφαρμογή του συστήματος, μεριμνά για την τήρηση επιμέρους διεργασιών που εξασφαλίζουν τη διαρκή βελτίωσή του, καθώς και τη συμμόρφωσή του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τελικού αποδέκτη των παρεχομένων υπηρεσιών εκπαίδευσης. 3. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σκοπός τους προγράμματος ιοικητική Λογιστική: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός είναι να παράσχει τα απαραίτητα εφόδια σε διευθυντές και στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και σε προϊσταμένους τμημάτων (Λογιστήριο, Τμήμα Πωλήσεων, Παραγωγής, Έρευνας και Ανάπτυξης, Επενδύσεων κ.α.) και γενικότερα σε άτομα που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη του προγραμματισμού της δραστηριότητας μιας επιχείρησης η ενός οργανισμού και ενδιαφέρονται να: αποκτήσουν δεξιότητες στο σχεδιασμό των στόχων και στον προγραμματισμό της δράσεως, που οδηγεί στην υλοποίηση των στόχων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού, αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την αξιολόγηση επενδύσεων και τη λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων, σχεδιάζουν τους προς πραγματοποίηση στόχους, σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα, προγραμματίζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους που πρέπει να κινητοποιηθούν, καθώς και τις συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και αποφάσει για την υλοποίηση των στόχων του σχεδίου και προϋπολογίζουν κατ αξία τα μεγέθη της δράσεώς τους. Η απόκτηση των παραπάνω δεξιοτήτων, θα αναπτύξει στον εκπαιδευόμενο την ικανότητα να χαράσσει τον βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. 4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΡΟΠΟΣ EΝΤΑΞΗΣ Η έναρξη του Προγράμματος γίνεται με δημόσια αναγγελία (τόσο στον Τύπο, όσο και στο ιαδίκτυο), όπου καθορίζονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη του ενδιαφερόμενου στο Πρόγραμμα.

4 Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν: απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων συμμετοχής, θα τηρηθούν αυστηρά τα παρακάτω κριτήρια επιλογής υποψηφίων. Κριτήρια Επιλογής Υποψηφίων Βαθμός πτυχίου ή Απολυτηρίου Λυκείου Επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας Επιπρόσθετές γνώσεις και ικανότητες (γνώσεις Η/Υ, συμμετοχή σε σεμινάρια, εργασιακή εμπειρία) Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας uoa.gr. Η αποδοχή ή η απόρριψή της αίτησης συμμετοχής ανακοινώνεται στον υποψήφιο εκπαιδευόμενο ατομικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 5. ΤΟ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Η επιτυχής ολοκλήρωση των επτά (7) μαθημάτων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στο γνωστικό αντικείμενο «ιοικητική Λογιστική: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός». Παρακάτω, παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων. 6. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι 6 μήνες, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος διδασκαλίας εκτιμάται στις 198 ώρες. Η οργάνωση της δομής του προγράμματος εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης βασίζεται σε επίπεδο διδακτικών ενοτήτων. Η εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου διδασκαλίας αποσκοπεί στην διευκόλυνση των ενδιαφερομένων αναφορικά με τον υπολογισμό του χρόνου ενασχόλησής τους με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Προκύπτει δε, από τον συνολικό αριθμό των διδακτικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού υλικού, επί την αναγωγή των απαιτούμενων ωρών διδασκαλίας του σε ώρες δια ζώσης διάλεξης (ανάλογα με τον γνωστικό όγκο και τον βαθμό δυσκολίας του), ανά διδακτική ενότητα. Τα παραπάνω βασίζονται σε εκτιμώμενα στοιχεία, ενώ, όπως είναι ευνόητο, η τελική εκτίμηση του χρόνου ενασχόλησης του εκπαιδευομένου, υπόκειται σε υποκειμενικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το προηγούμενο γνωστικό του επίπεδο και η προσωπική ικανότητα αφομοίωσης γνώσεων. Το συνολικό κόστος φοίτησης είναι ευρώ. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε τραπεζικό λογαριασμό και εκδίδεται απόδειξη είσπραξης στα στοιχεία του μετέχοντα.

5 7. ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ Τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του Προγράμματος από τους εκπαιδευόμενους είναι: Πρόσβαση στο ιαδίκτυο Κατοχή προσωπικού Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών 8. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Το περιεχόμενο της κάθε θεματικής ενότητας που βρίσκεται στο ιαδίκτυο αφορά στα κύρια σημεία της θεωρίας και είναι εμπλουτισμένη με τα εξής: παραδείγματα λυμένες ασκήσεις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης μελέτες περιπτώσεων πάνω σε πραγματικά δεδομένα πρόσθετη βιβλιογραφία Μέσω του συγκεκριμένου τρόπου παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων επιτυγχάνεται η εμπέδωση της θεωρίας με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο απ ότι σε ένα παραδοσιακού τύπου έντυπο. Παράλληλα, η δομή των μαθημάτων είναι διαμορφωμένη, έτσι ώστε το εκπαιδευτικό υλικό να: καθοδηγεί το σπουδαστή στη μελέτη του, προάγει την αλληλεπίδραση του σπουδαστή με το μαθησιακό υλικό, επεξηγεί δύσκολα σημεία και έννοιες, αξιολογεί και ενημερώνει το σπουδαστή για την πρόοδο του, εξειδικεύει τις θεωρητικές γνώσεις με τη χρήση πρακτικών εφαρμογών. 9. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΚΕΚ διεξάγεται μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας στον εκπαιδευόμενο «αυτονομία», δηλαδή δυνατότητα μελέτης ανεξαρτήτως περιοριστικών παραγόντων, όπως η υποχρέωση της φυσικής του παρουσίας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών τάξεων. Κατά την εξέλιξη κάθε θεματικής ενότητας αναρτώνται σε σχετικό link οι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανακοινώσεις, όπως: Το Χρονοδιάγραμμα υποβολής των ασκήσεων το οποίο περιλαμβάνει τις ημερομηνίες

6 διάθεσης των ενοτήτων και τις προθεσμίες υποβολής των αντίστοιχων tests, Ο Οδηγός Μελέτης ανά ιδακτική Ενότητα που στοχεύει στην διευκόλυνση της οργάνωσης της μελέτης του εκπαιδευόμενου, Η Τελική Εργασία η οποία διατίθεται κατά την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας (εφόσον το απαιτεί η φύση του μαθήματος) και αφορά το σύνολο της διδακτέας ύλης. Ο εκπαιδευόμενος, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας, καλείται να υποβάλει ηλεκτρονικά, το αντίστοιχο τεστ. Τα τεστ περιλαμβάνουν ερωτήσεις αντιστοίχισης ορθών απαντήσεων, πολλαπλής επιλογής, αληθούς/ψευδούς δήλωσης, ή upload, όπου ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να διατυπώσει και να επισυνάψει την απάντησή του. Παράλληλα, παρέχεται πλήρης εκπαιδευτική υποστήριξη δεδομένου ότι ο εκπαιδευόμενος μπορεί να απευθύνεται ηλεκτρονικά (για το διάστημα που διαρκεί το εκάστοτε μάθημα) στον ορισμένο εκπαιδευτή του, μέσω ενσωματωμένου στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας, για την άμεση επίλυση αποριών σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες και τις ασκήσεις αξιολόγησης. Τέλος, το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και σε ηλεκτρονική μορφή (e-book), προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευόμενοι σε περιπτώσεις που προτιμούν την έντυπη έκδοσή του. 10. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (HELP DESK) Μέσω του ενσωματωμένου στην εκπαιδευτική πλατφόρμα συστήματος επικοινωνίας, ο εκπαιδευόμενος έχει επίσης τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην ιοικητική ή Τεχνική Υποστήριξη του προγράμματος, ανάλογα με τη φύση του ζητήματος που τον απασχολεί. 11. ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Σε κάθε διδακτική ενότητα ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να επιλύει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον εκπαιδευτή του. Η βαθμολογία προηγούμενων διδακτικών ενοτήτων ανακοινώνεται στον εκπαιδευόμενο πριν την προθεσμία υποβολής του τεστ της επόμενης ενότητας. Η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0 έως 100%. Συνολικά, η βαθμολογία κάθε θεματικής ενότητας προκύπτει κατά το 60% από τις ασκήσεις αξιολόγησης και κατά το υπόλοιπο 40% από την τελική εργασία, η οποία εκπονείται στο τέλος της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας και εφόσον το απαιτεί η φύση αυτού. Η χορήγηση του Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης πραγματοποιείται, όταν ο εκπαιδευόμενος λάβει σε όλα τα μαθήματα βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 50%. Σε περίπτωση που η συνολική βαθμολογία ενός ή περισσοτέρων θεματικών ενοτήτων δεν ξεπερνά το 50%, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης των θεματικών ενοτήτων αυτών μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προγράμματος. Η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει κατά τη

7 διαδικασία επανεξέτασής του είναι και η οριστική για την εν λόγω θεματική ενότητα, με την προϋπόθεση ότι ξεπερνά εκείνη που συγκέντρωσε κατά την κανονική διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση διατηρείται η αρχική βαθμολογία. 12. ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ - ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Πέρα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού απαιτούνται τα εξής: Συμμετοχή του εκπαιδευόμενου στη διαδικασία ειγματοληπτικού Ελέγχου Ταυτοποίησης Η διαδικασία ειγματοληπτικού Ελέγχου Ταυτοποίησης Εκπαιδευόμενου στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, εξουσιοδοτημένο στέλεχος του ΚΕΚ, επικοινωνεί τηλεφωνικώς με ένα τυχαίο δείγμα εκπαιδευόμενων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες του προγράμματος, εάν αντιμετώπισαν προβλήματα σε σχέση με το εκπαιδευτικό υλικό, την επικοινωνία με τον ορισμένο εκπαιδευτή τους, καθώς και με τη γενικότερη μαθησιακή διαδικασία. Η τηλεφωνική επικοινωνία διεξάγεται με την ολοκλήρωση του εκάστοτε προγράμματος, ενώ η μέση χρονική διάρκειά της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι περίπου 2-3 λεπτά. Σε περίπτωση μη συμμετοχής του εκπαιδευόμενου στη διαδικασία ειγματοληπτικού Ελέγχου Ταυτοποίησης, εφόσον κληθεί, ή μη ταυτοποίησής του κατά τη διεξαγωγή της, δεν χορηγείται το πιστοποιητικό σπουδών, ακόμα και αν η βαθμολογία που έχει συγκεντρώσει ο εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα είναι προβιβάσιμη. Αποπληρωμή του συνόλου των διδάκτρων Ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να μην έχει οικονομικής φύσεως εκκρεμότητες. Σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιες, το πιστοποιητικό σπουδών διατηρείται στο αρχείο της Γραμματείας, για εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι την κάλυψη της εκκρεμότητας. Προαιρετικά οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να συμμετέχουν: στη διαδικασία αξιολόγησης προτεινόμενων εκπαιδευτικών αντικειμένων Η διαδικασία αξιολόγησης των προτεινόμενων εκπαιδευτικών αντικειμένων διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου όπου ο μετέχων μπορεί να δει σύντομη περιγραφή των εν λόγω προγραμμάτων, καθώς και να υποβάλλει ηλεκτρονικά τη φόρμα ταξινόμησής τους, με βάση το βαθμό προτίμησης που τους αποδίδει. Στοχεύει δε, στη μελέτη και τον σχεδιασμό ενεργειών, προς την κατεύθυνση της κάλυψης πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Προγράμματος E-learning του ΕΚΠΑ.

8 στη διαδικασία αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Η διαδικασία αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου elke.uoa.gr/evalprograms από τον εκπαιδευόμενο μετά την περάτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στόχος της εν λόγω διαδικασίας αξιολόγησης είναι αφενός η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διενέργεια της μαθησιακής διαδικασίας και αφορούν την εκπαιδευτική, γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη, και αφετέρου στη μελέτη και το σχεδιασμό ενεργειών προς την κατεύθυνση της διαρκούς αναβάθμισης του Προγράμματος e-learning του ΕΚΠΑ, μέσω της ανάπτυξης νέων εκπαιδευτικών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη αφομοίωση των προσφερόμενων γνώσεων, καθώς και στη διασφάλιση της πρακτικής εφαρμογής αυτών, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. 13. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Οι συγγραφείς του εκπαιδευτικού υλικού είναι μέλη ΕΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ή και ειδικοί εμπειρογνώμονες με ιδιαίτερη συγγραφική καταξίωση, οι οποίοι κατέχουν πολύ βασικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος. Συγγράφουν τα βασικά κείμενα και αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη για την μετατροπή του εκπαιδευτικού υλικού σε e-learning μορφή. 14. Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο κ. Μπέλλας Αθανάσιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήματος ιοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Μπέλλας Αθανάσιος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 15. ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΎΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Εισαγωγή στον Προγραμματισμό της Επιχειρηματικής ραστηριότητας ιδακτική Ενότητα 1: Έννοια και Περιεχόμενο του Επιχειρηματικού Προγραμματισμού Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση της έννοιας και του περιεχομένου του επιχειρηματικού προγραμματισμού. Με τον όρο προγραμματισμό της δράσεως

9 των οικονομικών μονάδων, εννοείται ο σχεδιασμός των προς πραγματοποίηση στόχων κατά τη διάρκεια της προϋπολογιστικής περιόδου και τον λεπτομερή προγραμματισμό τη θέση σε κίνηση των αναγκαίων πράξεων και αποφάσεων, καθώς και των μέσων και των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων του σχεδίου. Ο προϋπολογιστικός έλεγχος της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεπάγεται ακριβώς τον έλεγχο της πραγματοποιούμενης δραστηριότητας της επιχείρησης σε καθημερινή ή περιοδική βάση, η οποία γίνεται με τη σύγκριση των πραγματικών επιτευγμάτων προς τα αντίστοιχα μεγέθη του προγράμματος δράσεως. ιδακτική Ενότητα 2: Οι ιάφοροι Τύποι Των Προγραμμάτων ράσεως Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση των διαφόρων τύπων των προγραμμάτων δράσεως μιας επιχείρησης. Στη διεθνή βιβλιογραφία ο επιχειρηματικός προγραμματισμός παρουσιάζεται με διαφόρους τύπους δηλωτικούς τόσο του περιεχομένου όσο και κυρίως του χρόνου, τον οποίο καλύπτει το καταρτιζόμενο πρόγραμμα δράσεως, αλλά και του τρόπου λειτουργίας του. ιδακτική Ενότητα 3: Προγραμματισμός Της Επιχειρηματικής ραστηριότητας Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση των βασικών σκοπών του προγραμματισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει ο ανθρώπινος παράγων τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του ελέγχου εκτέλεσης του προγράμματος δράσεως. Επίσης, θα αναπτυχθούν οι δυο βασικές μορφές ή κατηγορίες επιχειρηματικού προγραμματισμού. Κατά τη διάρκεια κατάρτισης του προγράμματος δράσεως, όσο και κατά την λειτουργία του προϋπολογιστικού ελέγχου, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει πρωταρχικό ρόλο. Προγραμματισμός ραστηριοτήτων Οικονομικών Μονάδων ιδακτική Ενότητα 1: Ο Στρατηγικός Μακροχρόνιος Επιχειρηματικός Προγραμματισμός Σκοπός του παρόντος κεφαλαίου είναι ο προσδιορισμός της έννοιας του στρατηγικού μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδιασμού και η ανάδειξη της σημασίας του στην βιωσιμότητα ενός οργανισμού. Παρουσιάζονται η έννοια του στρατηγικού μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδιασμού και η σχέση του με τον βραχυπρόθεσμο τακτικό επιχειρηματικό σχεδιασμό, η σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού ως οδηγού της μακροχρόνιας δράσεως ενός οργανισμού, καθώς και τα αποτελέσματα ή οι συνέπειες από την έλλειψη λειτουργίας του στρατηγικού σχεδιασμού της επιχειρηματικής δράσεως. ιδακτική Ενότητα 2: Η ιαδικασία Κατάρτισης Του Μακροχρόνιου Στρατηγικού Προγράμματος Επιχειρηματικής ράσεως Μέρος Α Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή της διαδικασίας κατάρτισης του μακροχρονίου στρατηγικού προγράμματος επιχειρηματικής δράσης. Αρχικά, παρουσιάζεται το πότε πρέπει

10 να καταρτίζεται ένα στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο δράσεως. Εν συνεχεία προσδιορίζεται η εφαρμογή του μακροχρόνιου στρατηγικού προγραμματισμού αναλογικά με το μέγεθος της επιχείρησης ή του οργανισμού και περιγράφεται γενικά η διαδικασία κατάρτισης του μακροχρόνιου στρατηγικού προγράμματος δράσεως. Τέλος, αναλύεται η διαδικασία της μελέτης του εξωτερικού μάκρο-περιβάλλοντος μιας επιχείρησης. ιδακτική Ενότητα 3: Η ιαδικασία Κατάρτισης Του Μακροχρόνιου Στρατηγικού Προγράμματος Επιχειρηματικής ράσεως Μέρος Β Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή της διαδικασίας κατάρτισης του μακροχρονίου στρατηγικού προγράμματος επιχειρηματικής δράσης. Αρχικά, παρουσιάζεται η διαδικασία της μελέτης του εξωτερικού μίκρο-περιβάλλοντος μιας επιχείρησης όπου αναλύονται λεπτομερώς όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναδεικνύεται η σημασία του κάθε σταδίου. Εν συνεχεία γίνεται η ανάλυση του εσωτερικού περιβάλλοντος μιας επιχείρησης όπου αναφέρονται οι βασικοί παράγοντες, δυνάμεις ή στοιχεία του εσωτερικού περιβάλλοντος μιας επιχείρησης και αναλύεται διεξοδικά ο ρόλος και η σημασία του καθενός. ιδακτική Ενότητα 4: Προσδιορισμός Των Στρατηγικών Στοχων Του Μακροχρονιου Σχεδίου ράσεως Σκοπός της ενότητας είναι ο προσδιορισμός των στρατηγικών στόχων του μακροχρόνιου σχεδίου δράσεως της επιχείρησης ή του οργανισμού και η περιγραφή της διαδικασίας του προγραμματισμού της επιχειρηματικής δράσεως προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του μακροχρόνιου σχεδίου δράσεως. Μακροχρόνιος Προγραμματισμός Επιχειρηματικής ράσεως ιδακτική Ενότητα: Το Πρόγραμμα Των Πωλήσεων, O Σκόπος Των Πωλήσεων Και Ο Σκοπός Του Προγραμματισμού Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση της διαδικασίας κατάρτισης του προγράμματος πωλήσεων για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου δράσεως. Με το υπό κατάρτιση μακροχρόνιο- πενταετές πρόγραμμα πωλήσεων επιδιώκεται να προσδιορισθούν τα αναγκαία μέσα και πόροι, οι συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, να καθοριστούν οι χρόνοι κατά τους οποίους θα τεθούν σε κίνηση και θα υλοποιηθούν, με σκοπό την πραγματοποίηση των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου. Θα εξετασθεί ο σκοπός του προγράμματος πωλήσεων, ο τρόπος μελέτης και έρευνας καθορισμού του μακροχρόνιου στόχου των πωλήσεων. Ακόμα θα παρουσιαστεί η μέθοδος της βέλτιστης διαχρονικής κατανομής του τελικού στόχου του μακροχρόνιου προγράμματος πωλήσεων. ιδακτική Ενότητα 2: Ανάλυση Των Ενεργειών Που Απαιτούνται Για Την Υλοποίηση Του Μακροχρόνιου Προγράμματος Πωλήσεων Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση της έννοιας του προσδιορισμού

11 και της διαχρονικής κινητοποίησης των μέσων-πόρων και ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση του μακροχρόνιου προγράμματος πωλήσεων. Ακόμα, θα αναπτυχθούν τα βασικά στοιχεία για την κατάρτιση του ελαστικού προϋπολογισμού των εξόδων της λειτουργίας των πωλήσεων και τη χρονική κατανομή τους στα έτη της προϋπολογιστικής περιόδου. ιδακτική Ενότητα 3: Η Κατάρτιση Του Μακροχρόνιου Πενταετούς Προγράμματος Παραγωγής Για Την Υλοποιήση Των Στρατηγικών Στόχων Του Επιχειρηματικού Σχεδίου ράσεως Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση της έννοιας της κατάρτισης του μακροχρόνιου πενταετούς προγράμματος παραγωγής για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου δράσεως. Πρώτα θα διερευνηθούν οι σκοποί του προγράμματος παραγωγής. Στην συνέχεια θα εξεταστεί το περιεχόμενο του μακροχρόνιου προγράμματος παραγωγής, το ποσοτικό πρόγραμμα παραγωγής, ο προγραμματισμός επέκτασης του παραγωγικού δυναμικού της μονάδας και η κατάρτιση ελαστικού προϋπολογισμού κόστους της παραγωγικής λειτουργίας. ιδακτική Ενότητα 4: Η Κατάρτιση Του Μακροχρόνιου Προγράμματος Εφοδιασμού, Ανάπτυξης Και Έρευνας Των Στρατηγικών Στόχων Του Σχεδίου ράσεως Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η προσέγγιση της κατάρτισης του μακροχρόνιου προγράμματος από τρεις διαφορετικές πλευρές. Πρώτα θα αναπτυχθεί η μέθοδος κατάρτισης του μακροχρόνιου προγράμματος εφοδιασμού η ή αγοράς πρώτων υλών ή άμεσων υλικών παραγωγής. Στη συνέχεια θα εξεταστεί η κατάρτιση του μακροχρόνιου προγράμματος ανάπτυξης και λειτουργίας βοηθητικών δραστηριοτήτων και τέλος θα αναπτυχθεί η κατάρτιση του μακροχρόνιου προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων στα πλαίσια υλοποίησης των στρατηγικών στόχων του μακροχρόνιου σχεδίου δράσεως. ιδακτική Ενότητα 5: Η Κατάρτιση Του Μακροχρόνιου Στρατηγικου Προγραμματος Επενδυσεων Και Του Προγραμματος ραστηριοτητας Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση της μεθόδου κατάρτισης του μακροχρόνιου στρατηγικού προγράμματος των επενδύσεων και της δραστηριότητας των διοικητικών λειτουργιών. Θα αναπτυχθούν η έννοια και το περιεχόμενο της μεθόδου και θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο τρόπος κατάρτισής τους. ιδακτική Ενότητα 6: Η Κατάρτιση Του Μακροχρόνιου Προγράμματος Ταμιακών Ροών Και Η Κατάρτιση Της Προϋπολογιστικάς Κατάστασης Αποτελεσμάτων Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας είναι η κατανόηση της μεθόδου κατάρτισης του μακροχρόνιου προγράμματος ταμιακών ροών. Θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο προγράμματος, η έκταση αναλύσεως του προγράμματος, η μορφή και η διάρθρωση της προϋπολογιστικής κατάστασης. Ακόμα θα παρουσιαστεί η κατάρτιση της προϋπολογιστικής κατάστασης αποτελεσμάτων για κάθε χρήση του μακροχρόνιου προγράμματος δράσεως, τα μεγέθη τα οποία την διαμορφώνουν και τις πηγές από τις οποίες αντλούνται.

12 Βραχυχρόνιος Προγραμματισμός Επιχειρηματικής ράσεως ιδακτική Ενότητα 1. Ο βραχυχρόνιος ετήσιος προγραμματισμός Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή της λειτουργίας του τακτικού βραχυχρόνιου επιχειρηματικού προγραμματισμού. Αρχικά παρουσιάζεται η έννοια του βραχυχρόνιου ετήσιου επιχειρηματικού προγραμματισμού και εν συνεχεία περιγράφεται η διαδικασία κατάρτισης του τακτικού ετήσιου προγράμματος δράσεως της επιχείρησης ή του οργανισμού. Ακολούθως αναφέρεται ο σχεδιασμός των προς υλοποίηση στόχων του ετήσιου προγράμματος δράσεως και τέλος, αναλύεται ο προγραμματισμός των μέσων και πόρων και η διαδικασία χρονικής κινητοποίησης τους για την υλοποίηση των στόχων του σχεδίου δράσεως. ιδακτική Ενότητα 2. Το πρόγραμμα των πωλήσεων Σκοπός της ενότητας είναι η ανάλυση της διαδικασίας κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος πωλήσεων στα πλαίσια υλοποίησης των στόχων του βραχυχρόνιου-ετήσιου επιχειρηματικού προγράμματος δράσεως. Αρχικά, προσδιορίζονται οι στόχοι του προγράμματος πωλήσεων στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος δράσεως της επιχείρησης και περιγράφεται η διαδικασία του προγραμματισμού των πωλήσεων. Κατόπιν αναφέρεται η διαδικασία κατάρτισης του κατ αξίαν προϋπολογισμού των πωλήσεων και τέλος, αναλύεται ο ελαστικός προϋπολογισμός των εξόδων διαθέσεως. ιδακτική Ενότητα 3. Το πρόγραμμα παραγωγής και αγορών Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή και ανάλυση των προγραμμάτων της παραγωγής και των αγορών στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος δράσεως της επιχείρησης. Αρχικά, περιγράφεται το πρόγραμμα παραγωγής όπου προσδιορίζεται ο σχεδιασμός των στόχων του ετήσιου προγράμματος παραγωγής. Στη συνέχεια, αναφέρεται η σημασία και η λειτουργία του προγράμματος αγορών ως τμήμα του ετήσιου προγράμματος δράσεως της επιχείρησης και αναλύονται οι στόχοι του προγράμματος αγορών και η διαδικασία προγραμματισμού των αγορών. Τέλος, γίνεται αναφορά στον ελαστικό προϋπολογισμό του κόστους λειτουργίας αγορών μιας δεδομένης χρονικής περιόδου. ιδακτική Ενότητα 4. Το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης, επενδύσεων και δραστηριότητας της διοικητικής λειτουργίας Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή των προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης Επενδύσεων, καθώς και της δραστηριότητας της ιοικητικής Λειτουργίας. Αρχικά, προσδιορίζεται η σημασία του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης ως τμήμα του ετήσιου προγράμματος δράσεως. Στο τμήμα αυτό αναφέρεται ο συσχετισμός του ετήσιου προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης σε σχέση με το αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο μακροχρόνιο επιχειρηματικό σχέδιο δράσεως. Ακολούθως αναφέρονται οι στόχοι του ετήσιου προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης και αναλύεται ο προγραμματισμός της δραστηριότητας έρευνας και ανάπτυξης. Εν συνεχεία, περιγράφεται το πρόγραμμα επενδύσεων ως τμήμα του ετήσιου προγράμματος δράσεως. Στο τμήμα αυτό καθορίζονται οι στόχοι του προγράμματος επενδύσεων,

13 αναλύεται ο προγραμματισμός των επενδύσεων και περιγράφεται ο προϋπολογισμός του κόστους των επιμέρους και του συνόλου των επενδύσεων. Τέλος, αναφέρεται ο ελαστικός προϋπολογισμός του κόστους της διοικητικής λειτουργίας όπου αρχικά περιγράφεται η έννοια της διοικητικής λειτουργίας και στη συνέχεια αναλύεται η διαδικασία κατάρτισης του ελαστικού προϋπολογισμού του κόστους της ιοικητικής λειτουργίας. ιδακτική Ενότητα 5. Το ετήσιο πρόγραμμα ταμειακών ροών Σκοπός της ενότητας είναι η ανάλυση του προϋπολογισμού των ταμιακών ροών της ετήσιας προϋπολογιστικής περιόδου. Καταρχήν προσδιορίζονται οι πηγές από τις οποίες αντλούνται τα στοιχεία κατάρτισης του προϋπολογισμού ταμιακών ροών και ακολούθως τοποθετείται το πρόγραμμα ή η κατάσταση ταμιακών ροών στα πλαίσια των ιεθνών Λογιστικών Προτύπων. Στη συνέχεια καθορίζονται οι στόχοι του προγράμματος ταμιακών ροών και τέλος αναλύεται η προϋπολογιστική ετήσια κατάσταση ταμιακών ροών. ιδακτική Ενότητα 6. Προϋπολογιστική κατάσταση αποτελεσμάτων, ισολογισμού και εσόδων μεταβλητού κόστους περιθωρίου κέρδους Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή και ανάλυση των προϋπολογιστικών καταστάσεων Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος δράσεως. Αρχικά περιγράφεται η μορφή και το περιεχόμενο των καταστάσεων αυτών. Στην συνέχεια αναλύεται η προϋπολογιστική κατάσταση αποτελεσμάτων και ακολούθως η προϋπολογιστική κατάσταση Ισολογισμού. Κατόπιν περιγράφεται η διαδικασία κατάρτισης του εκ προϋπολογισμού Ισολογισμού και εξετάζονται οι πηγές άντλησης στοιχείων διαμόρφωσης των κονδυλίων σχηματισμού του ενεργητικού και του παθητικού, του εκ προϋπολογισμού Ισολογισμού. Στο τελευταίο τμήμα αναλύεται η προϋπολογιστική κατάσταση: Εσόδων Μεταβλητού κόστους αυτών περιθωρίου κέρδους, κατά προϊόν, κατά κέντρο κέρδους και κατά κλάδο εκμεταλλεύσεως, δίνονται η μορφή της προϋπολογιστικής κατάστασης περιθωρίου του κέρδους και οι πηγές άντλησης των στοιχείων που τη διαμορφώνουν και προσδιορίζεται η σημασία και η σκοπιμότητα κατάρτισης της προϋπολογιστικής κατάστασης περιθωρίου του κέρδους, καθώς και οι στόχοι που υπηρετούνται από αυτή στα πλαίσια λειτουργίας του προγράμματος δράσεως των επιχειρήσεων και οργανισμών. Προϋπολογιστικός Έλεγχος Επιχειρηματικής ράσεως (The Budgetary Control) ιδακτική Ενότητα 1. Έννοια σκοπός και περιεχόμενο του προϋπολογιστικού ελέγχου (πρότυπο κόστος) Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή της έννοιας του σκοπού και του περιεχομένου του Προϋπολογιστικού Ελέγχου, καθώς και του προτύπου κόστους. Αρχικά παρουσιάζονται η έννοια και ο σκοπός του προϋπολογιστικού ελέγχου και ακολούθως προσδιορίζονται το περιεχόμενο και οι στόχοι του προϋπολογιστικού ελέγχου. Κατόπιν, γίνεται αναφορά στην έννοια και στο

14 περιεχόμενο του προτύπου κόστους και εν συνεχεία περιγράφεται η δομή του προτύπου κόστους, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Τέλος, περιγράφεται η αρχή των εξαιρέσεων και αναλύεται ο συσχετισμός του προτύπου κόστους με αυτή. ιδακτική Ενότητα 2. Η διαδικασία κατάρτισης του πρότυπου κόστους Σκοπός της ενότητας είναι η ανάλυση της διαδικασίας κατάρτισης του πρότυπου κόστους. Αρχικά, περιγράφεται ο ρόλος της επιτροπής κατάρτισης και αναθεωρήσεων του προτύπου κόστους. Εν συνεχεία αναλύονται τα στοιχεία του προτύπου κόστους παραγωγής της μονάδας του προϊόντος. Στα πλαίσια της παραπάνω ανάλυσης ερμηνεύεται ο ρόλος των πρώτων υλών ή των άμεσων υλικών παραγωγής, της άμεσης εργασίας, καθώς και των Γενικών Βιομηχανικών Εξόδων (ΓΒΕ). Ειδικότερα, στην ανάλυση των ΓΒΕ προσδιορίζεται το περιεχόμενο και η σύνθεση των ΓBE σε δαπάνες κατ είδος, περιγράφεται ο ελαστικός προϋπολογισμός των ΓBE, προσδιορίζεται η προϋπολογιστική πρότυπη Απασχόληση και γίνεται ο προσδιορισμός και η ανάλυση του συντελεστή ΓBE ανά μονάδα προϊόντος ή ανά ώρα Αμέσου Εργασίας, καθώς και η ανάλυσή του σε σταθερό και μεταβλητό μέρος. ιδακτική Ενότητα 3. Ο ρόλος του πρότυπου κόστους στη λειτουργία του προϋπολογιστικού ελέγχου και τομείς δραστηριότητας Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή του ρόλου του πρότυπου κόστους στη λειτουργία του προϋπολογιστικού ελέγχου, καθώς και των τομέων δραστηριότητας των Οικονομικών Μονάδων. Αρχικά, προσδιορίζεται ο ρόλος του προτύπου κόστους στα πλαίσια λειτουργίας του Συστήματος του Προϋπολογιστικού Ελέγχου όπου πρωτίστως περιγράφεται ο προσδιορισμός της ολικής απόκλισης κόστους παραγωγής και η ανάλυσή της στις αποκλίσεις κατά στοιχείο κόστους. Κατόπιν, προσδιορίζονται οι αποκλίσεις επί των πρώτων υλών ή των Αμέσων Υλικών Παραγωγής, καθώς και οι αποκλίσεις επί της αμέσου εργασίας. Εν συνεχεία, αναλύονται οι αποκλίσεις επί των Γενικών Βιομηχανικών Εξόδων και γίνεται αναφορά στην ιδιάζουσα σημασία του προτύπου κόστους στα πλαίσια λειτουργίας του Συστήματος του Προϋπολογιστικού Ελέγχου. Τέλος, αναφέρονται οι περιοχές ή τομείς της δραστηριότητας των Οικονομικών Μονάδων που αποτελούν αντικείμενο του Συστήματος του Προϋπολογιστικού Ελέγχου. ιδακτική Ενότητα 4. Ο προϋπολογιστικός έλεγχος των πωλήσεων i Σκοπός της ενότητας είναι η ανάλυση του προϋπολογιστικού ελέγχου των πωλήσεων. Αρχικά, περιγράφεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος της ροής των λαμβανομένων παραγγελιών πωλήσεων. Στην συνέχεια αναφέρονται οι βασικές δραστηριότητες που οφείλει να καλύπτει και να παρακολουθεί ο προϋπολογιστικός έλεγχος των πωλήσεων οι οποίες είναι ο ποσοτικός όγκος των πωλήσεων, η αξία των πωλήσεων, η τιμή κατά μέσο όρο των πωληθέντων και το περιθώριο κέρδους των πωλουμένων. Ακολούθως, προσδιορίζονται η δομή και η έκταση της ανάλυσης των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις καταρτιζόμενες καταστάσεις προϋπολογιστικού ελέγχου πωλήσεων και τέλος, αναλύεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος του περιθωρίου του κέρδους και η χρησιμοποίησή του για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων που διευκολύνουν την εκτέλεση του προγράμματος πωλήσεων.

15 ιδακτική Ενότητα 5. Ο προϋπολογιστικός έλεγχος των πωλήσεων ii Σκοπός της ενότητας είναι η ολοκλήρωση της ανάλυσης του προϋπολογιστικού ελέγχου των πωλήσεων. Βασικός άξονας της ανάλυσης είναι ο προϋπολογιστικός έλεγχος των εξόδων ιαθέσεως (Budgetary Control of Marketing Costs, Selling Cost and Distribution Costs). Αρχικά, περιγράφονται οι βασικές λειτουργικές ενότητες των εξόδων διαθέσεως καθώς, και η διαδικασία προϋπολογιστικού ελέγχου αυτών οι οποίες περιλαμβάνουν το κόστος έρευνας αγοράς, το κόστος προώθησης των πωλήσεων και το κόστος διανομής ή πραγματοποίησης των πωλήσεων. Ακολούθως αναλύονται τα στοιχεία κόστους της λειτουργίας ιαθέσεως, το άμεσο και το έμμεσο κόστος της λειτουργίας ιαθέσεως και τέλος αναφέρονται οι φορείς του κόστους της λειτουργίας ιαθέσεως. ιδακτική Ενότητα 6. Ο προϋπολογιστικός έλεγχος της παραγωγής, των αγορών και του κόστους της λειτουργίας ερευνών αναπτύξεως Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή και ανάλυση των προϋπολογιστικών ελέγχων της παραγωγής, των αγορών και του κόστους της λειτουργίας ερευνών αναπτύξεως. Αρχικά αναλύεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος της παραγωγής όπου περιγράφεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος του ποσοτικού προγράμματος παραγωγής, καθώς και ο προϋπολογιστικός έλεγχος του κόστους παραγωγής. Στην συνέχεια παρουσιάζεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος των αγορών όπου αναλύονται ο προϋπολογιστικός έλεγχος του ποσοτικού προγράμματος αγορών, ο προϋπολογιστικός έλεγχος του κόστους των προγραμματιζόμενων αγορών πρώτων υλών ή άμεσων υλικών παραγωγής, καθώς και ο προϋπολογιστικός έλεγχος του κόστους της λειτουργίας των αγορών. Τέλος, περιγράφεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης όπου προσδιορίζονται ο προϋπολογιστικός έλεγχος της προόδου ή του βαθμού ολοκλήρωσης των επιμέρους ερευνητικών προγραμμάτων και ο προϋπολογιστικός έλεγχος του κόστους της λειτουργίας Ερευνών & Αναπτύξεως, καθώς και των επιμέρους ερευνητικών προγραμμάτων. ιδακτική Ενότητα 7. Ο προϋπολογιστικός έλεγχος του προγράμματος επενδύσεων, του κόστους της διοικητικής λειτουργίας και των λογιστικών καταστάσεων Σκοπός της ενότητας είναι η περιγραφή και ανάλυση του προϋπολογιστικού ελέγχου του προγράμματος επενδύσεων, του κόστους της διοικητικής λειτουργίας, του ταμιακού προγράμματος ή του προγράμματος ταμιακών ροών και των μηνιαίων και περιοδικών Λογιστικών καταστάσεων ισολογισμού αποτελεσμάτων περιθωρίου του κέρδους. Αρχικά περιγράφεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος του προγράμματος επενδύσεων όπου αναλύονται ο έλεγχος υλοποίησης των επενδύσεων του προγράμματος στους χρόνους που προβλέπονται από το πρόγραμμα αυτό και ο προϋπολογιστικός έλεγχος του κόστους του προγράμματος επενδύσεων, καθώς και διασφάλισης των πηγών χρηματοδότησής του. Στην συνέχεια, παρουσιάζεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος του κόστους της ιοικητικής λειτουργίας όπου ερμηνεύεται η προϋπολογιστική κατάσταση ελέγχου του κόστους της ιοικητικής λειτουργίας για μία δεδομένη χρονική περίοδο. Ακολούθως, παρατίθεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος

16 του ταμιακού προγράμματος ή των ταμιακών ροών όπου αναλύεται η διαδικασία ελέγχου του προγράμματος ταμιακών ροών. Τέλος, αναλύεται ο προϋπολογιστικός έλεγχος των μηνιαίων και περιοδικών καταστάσεων Ισολογισμού, Αποτελεσμάτων και Περιθωρίου του κέρδους όπου περιγράφεται η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων προϋπολογιστικού ελέγχου των μηνιαίων και περιοδικών καταστάσεων Ισολογισμού, Αποτελεσμάτων και Περιθωρίου του κέρδους. Λογιστικό-Κοστολογικό Πληροφοριακό Σύστημα ιοίκησης (M.I.S.) ιδακτική Ενότητα 1: Τα Χαρακτηριστικά Των Πληροφοριών Του Συστήματος Και Οι Ομάδες Πληροφοριών Του Συστήματος(M.I.S.) Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση των θεμελιωδών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των πληροφοριών του Συστήματος προκειμένου αυτές να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές. Θα εξεταστεί πως μπορεί να εξασφαλιστεί η ορθότητα και ακρίβεια και συνεπώς η εγκυρότητα και η αξιοπιστία, όπως επίσης εξετάζεται η εγκαιρότητα ή αμεσότητα του χρονικού προσδιορισμού και διάθεσης των πληροφοριών στους managers. Ακόμα, θα παρουσιαστούν οι δύο μεγάλες ομάδες πληροφοριών των Πληροφοριακών Συστημάτων ιοίκησης, οι πληροφορίες ποσοτικού χαρακτήρα και οι πληροφορίες αξιακού χαρακτήρα. Τέλος, θα εξετασθεί το σύστημα στα πλαίσια του προγραμματισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του προϋπολογιστικού ελέγχου, θα αναπτυχθούν οι στόχοι του συστήματος όπως επίσης και το αναλυτικό περιεχόμενο του υπό εκτέλεση ιδακτική Ενότητα 2: Κοστολογική ιάρθρωση Των Οικονομικών Μονάδων Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση της κοστολογικής διάρθρωσης, δηλαδή η κατάτμηση ή ο διαχωρισμός μιας οικονομικής μονάδας σε κοστολογικές υποδιαιρέσεις. Οι κοστολογικές υποδιαιρέσεις δημιουργούνται με αποκλειστικό σχεδόν σκοπό, τον προσδιορισμό του κόστους που προκαλείται από την ύπαρξη και λειτουργίας τους. Θα παρουσιαστούν τα κέντρα ή θέσεις κόστους, στις κοστολογικές υποδιαιρέσεις για τις οποίες πραγματοποιείται λογιστική συγκέντρωση. Θα εξετασθεί ποίοι παράγοντες επηρεάζουν το πλήθος των κέντρων κόστους που δημιουργούνται σε μια οικονομική μονάδα. Ακόμα, θα παρουσιαστούν τα κέντρα εσόδων και κέρδους, το πως προσδιορίζονται εννοιολογικά και ποίοι παράγοντες προσδιορίζουν το πλήθος τους. Τέλος, θα αναπτυχθούν τα κέντρα επενδύσεων. ιδακτική Ενότητα 3: Η Μεθοδολογία Σχηματισμού Του Λειτουργικού Κόστους Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση της μεθοδολογίας σχηματισμού του λειτουργικού κόστους. Λειτουργικό κόστος είναι το κόστος το οποίο συγκεντρώνεται και προσδιορίζεται και παρακολουθείται κατά προορισμό. Θα παρουσιαστεί τόσο η ελληνική διαδικασία που ακολουθείται για το σχηματισμό του λειτουργικού κόστους, όσο και η αγγλοσαξονική άποψη για το λειτουργικό κόστος. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι εισαγωγικές διευκρινίσεις για τα κατά είδος στοιχεία του λειτουργικού κόστους και ο προσδιορισμός του

17 κατ αξίαν ακριβούς ποσοτικού τους μεγέθους κατά μήνα και περίοδο με βάση τη χρονική τους προσαρμογή. ιδακτική Ενότητα 4: Τα Στοιχεία Του Λειτουργικού Κόστους Και Ο Προσδιορισμός Τους Με Βάση Τη Χρονική Τους Προσαρμογή Ι Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση του λειτουργικού κόστους και η μέθοδος προσδιορισμού του κατ αξίαν ακριβούς ποσοτικού του μεγέθους με βάση τη χρονική τους προσαρμογή. Πρώτα θα εξεταστεί η χρονική προσαρμογή των «Αμοιβών και εξόδων προσωπικού», δεδομένου ότι το κόστος που προκύπτει από την απασχόληση του προσωπικού παρουσιάζει σε έντονο βαθμό το φαινόμενο του ετεροχρονισμού και συνεπώς έχει ανάγκη χρονικής προσαρμογής σε μηνιαία βάση. Στη συνέχεια, θα εξεταστεί η χρονική προσαρμογή των «Αμοιβών και εξόδων τρίτων». Οι αμοιβές τρίτων κατατάσσονται, με κριτήριο τη συμπεριφορά τους σε δυο κατηγορίες στις σταθερές και στις μεταβλητές και ως εκ τούτου παρουσιάζεται ένα φαινόμενο ετεροχρονισμού το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέλος, θα παρουσιαστεί η χρονική προσαρμογή των «Παροχών Τρίτων». Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κονδύλια με έντονα στοιχεία ετεροχρονισμού για τα οποία πρέπει να εφαρμοσθεί η διαδικασία της χρονικής τους προσαρμογής σε μηνιαία βάση. ιδακτική Ενότητα 5: Τα Στοιχεία Του Λειτουργικού Κόστους Και Ο Προσδιορισμός Τους Με Βάση Τη Χρονική Τους Προσαρμογή Ii Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση του λειτουργικού κόστους και η μέθοδος προσδιορισμού του κατ αξίαν ακριβούς ποσοτικού του μεγέθους με βάση τη χρονική τους προσαρμογή. Πρώτα θα παρουσιαστεί η χρονική προσαρμογή των «Φόρων και Τελών». Οι φόροι και τα τέλη, ως δαπάνη οργανική, παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολο τους, πλήρη ετεροχρονισμό μεταξύ του χρονικού σημείου που εκκαθαρίζονται και οριστικοποιούνται και της χρονικής περιόδου την οποία αφορούν. Στη συνέχεια, θα εξεταστεί η χρονική προσαρμογή των ιαφόρων Εξόδων. Στα διάφορα έξοδα περιλαμβάνονται δαπάνες οι οποίες εκκαθαρίζονται και τιμολογούνται μέσα στο μήνα. Θα παρουσιαστεί η χρονική προσαρμογή των τόκων και συναφών εξόδων, των αποσβέσεων παγίων, των προβλέψεων εκμεταλλεύσεως, των υλικών πλην πρώτων υλών- που αναλώνονται. ιδακτική Ενότητα 6: Η Κατανομή Των Κατ Ειδός απανών Στα Κέντρα Κόστους Ι Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση της ανάγκης να προσδιορίσουμε το κόστος όχι μόνο κατά προορισμό, αλλά και κατά είδος. Πρέπει συνεπώς τις δαπάνες να τις απεικονίσουμε λογιστικά κατά είδος και στη συνέχεια να διαχωρίσουμε κατατάσσοντας αυτές κατά προορισμό. Θα αναπτυχθεί διεξοδικά η διαδικασία και τα κριτήρια κατανομής ή μερισμού των δαπανών κατά είδος. Η κατανομή του κόστους κατά είδος στις λειτουργίες και τις λειτουργικές υποδιαιρέσεις της οικονομικής μονάδας και ο σχηματισμός του λειτουργικού κόστους ή του κόστους κατά λειτουργία αποτελεί το δεύτερο στάδιο της κοστολογικής διαδικασίας και είναι γνωστό ως μερισμός των δαπανών.

18 ιδακτική Ενότητα 7: Η Κατανομη Των Κατ Ειδος απανων Στα Κεντρα Κοστους Ii Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση της ανάγκης να προσδιορίσουμε το κόστος όχι μόνο κατά προορισμό, αλλά και κατά είδος. Πρέπει συνεπώς τις δαπάνες να τις απεικονίσουμε λογιστικά κατά είδος και στη συνέχεια να διαχωρίσουμε κατατάσσοντας αυτές κατά προορισμό. Θα αναπτυχθούν διεξοδικά τα διάφορα έξοδα, τα οποία αναλύονται σε εννέα κατηγορίες και η κατανομή τους στο λειτουργικό κόστος, η δαπάνη για τόκους και συναφή έξοδα και η κατανομή τους στο λειτουργικό κόστος, ο προσδιορισμός και η κατανομή της δαπάνης για τόκους. Ακόμα, θα εξετασθεί η δαπάνη για αποσβέσεις και η κατανομή της στο λειτουργικό κόστος, καθώς και οι προβλέψεις εκμεταλλεύσεως και η κατανομή τους στο λειτουργικό κόστος. ιδακτική Ενότητα 8: Ο προσδιορισμός και η ανάλυση του κόστους της παραγωγικής λειτουργίας. Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση του λειτουργικού κόστους και η ανάλυση του στα βασικά του στοιχεία. Στην ενότητα αυτή θα γίνει μία προσπάθεια απόδειξης του επιστημονικά ορθού και πρακτικά χρήσιμου και αποτελεσματικού τρόπου ανάλυσης του λειτουργικού κόστους σε κατηγορίες, με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο για τη μείωσή του. Θα αναπτυχθεί διεξοδικά η μέθοδος προσδιορισμού και η ανάλυση του κόστους της παραγωγικής λειτουργίας. Το κόστος της παραγωγικής λειτουργίας είναι το κόστος που συνδέεται και προκαλείται από την ύπαρξη και δραστηριότητα της λειτουργίας αυτής. Τέλος, θα εξετασθεί ο προσδιορισμός και η ανάλυση του κόστους της ιοικητικής λειτουργίας, θα αναπτυχθούν τα στοιχεία του κόστους της ιοικητικής λειτουργίας και οι φορείς οι οποίοι επιβαρύνονται με το κόστος της ιοικητικής λειτουργίας. ιδακτική Ενότητα 9: Ο προσδιορισμός και η ανάλυση του κόστους της λειτουργίας διαθέσεως. Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση του κόστους λειτουργίας ιαθέσεως. Κόστος ιαθέσεως είναι το κόστος που πραγματοποιείται μετά την παραγωγή ή αγορά και εισαγωγή του προϊόντος ή εμπορεύματος στην αποθήκη για πώληση, μέχρι και την είσπραξη της αξίας του πωληθέντος προϊόντος, εμπορεύματος ή της υπηρεσίας. Το κόστος ιαθέσεως περιλαμβάνει τις ακόλουθες διακριτές υποκατηγορίες: το κόστος έρευνας αγοράς, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούνται για την έρευνα αγοράς μιας χώρας ή μιας γεωγραφικής περιοχής, το κόστος προώθησης πωλήσεων, το οποίο πραγματοποιείται για την προώθηση των πωλήσεων, προϊόντων και εμπορευμάτων και το κόστος διανομής ή πραγματοποίησης των πωλήσεων, το οποίο αναφέρεται στις δαπάνες που δημιουργούνται από τη στιγμή της εισαγωγής του έτοιμου προϊόντος ή εμπορεύματος στην αποθήκη προς πώληση μέχρι την παράδοση του στους πελάτες. ιδακτική Ενότητα 10: Ο Προσδιορισμός Και Η Ανάλυση Του Κόστους Της Λειτουργίας Ερευνών Αναπτύξεως Και Της Χρηματοοικονομικής Λειτουργίας Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση της έννοιας του κόστους της λειτουργίας

19 Ερευνών- Αναπτύξεως. Με τον όρο «Κόστος Έρευνας και Ανάπτυξης» εννοούμε το κόστος που πραγματοποιείται σε μια επιχείρηση από την αναπτυσσόμενη δραστηριότητα Έρευνας για την παραγωγή νέων προϊόντων ή νέων μεθόδων παραγωγής ή από τη δραστηριότητα Ανάπτυξης και βελτίωσης ήδη παραγόμενων προϊόντων ή μεθόδων παραγωγής. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έρευνα καλείται η προγραμματισμένη βασική ερευνητική δραστηριότητα η οποία αναπτύσσεται για την απόκτηση νέων γνώσεων και ανάπτυξη καλείται η μετατροπή των ερευνητικών ευρημάτων ή αποκτώμενων γνώσεων σε συγκεκριμένο σχέδιο ενός προϊόντος ή μιας νέας μεθόδου παραγωγής με σκοπό τις πωλήσεις. Θα αναπτυχθούν τα βασικά στοιχεία του κόστους Ερευνών και Αναπτύξεως και οι φορείς του κόστους της λειτουργίας Έρευνας και Ανάπτυξης. Τέλος, θα αναπτυχθεί ο προσδιορισμός και η ανάλυση του κόστους της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και θα παρουσιαστούν τα στοιχεία των δαπανών τα οποία το διαμορφώνουν. ιδακτική Ενότητα 11: Το Λειτουργικό Κόστος Των Επιχειρήσεων Με Έντονη Εποχιακή ραστηριότητα Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση της έννοιας του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων με έντονη εποχιακή δραστηριότητα. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται από έντονη εποχιακή διακύμανση της παραγωγικής και συναλλακτικής τους δραστηριότητας. Το θέμα- πρόβλημα δημιουργείται από τις σταθερές ή ημιμεταβλητές δαπάνες, οι οποίες έχουν αυστηρά χρονικό χαρακτήρα και παραμένουν αδιάφορες και ανεπηρέαστες από τις μεταβολές του όγκου της δραστηριότητας. Θα αναπτυχθούν τα γνωρίσματα της εποχιακής διακύμανσης της δραστηριότητας τους, το σταθερό κόστος, το μεταβλητό κόστος, το ημιμεταβλητό κόστος και ο κοστολογικός τους χειρισμός. Θα αναπτυχθεί η νομοθεσία σχετικά με τους κοστολογικούς χειρισμούς στο σύστημα της ορθολογικής επιβάρυνσης. Ακόμα, θα αναλυθούν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχιακά ορισμένη περίοδο έτους. ιδακτική Ενότητα 12: Το Σύστημα Προϋπολογιστικής Αξιολόγησης Των Επενδύσεων Και Απολογιστικού Ελέγχου Λειτουργίας Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας είναι η κατανόηση της έννοιας του χρόνου επιστροφής των επενδύσεων. Θα παρουσιαστεί η μέθοδος προσδιορισμού του χρόνου επιστροφής των επενδύσεων. Η βιωσιμότητα ή η αποδοτικότητα των σχεδιαζόμενων ή εν λειτουργία ήδη επενδύσεων υπολογίζεται συνήθως, με βάση το προϋπολογιζόμενο ή προσδιοριζόμενο καθαρό κέρδος της επενδύσεως. Θα αναπτυχθούν οι ταμιακές ροές ως βάση υπολογισμού της αποδοτικότητας των επενδύσεων και του χρόνου επιστροφής αυτών. Τεχνικές Αξιολόγησης Επενδύσεων και Κανόνες Λήψης Χρηματοοικονομικών Αποφάσεων ιδακτική Ενότητα 1: Βασικές Αρχές Λήψης Επενδυτικών Αποφάσεων Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιαστούν οι βασικές ιδέες και τα μαθηματικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για τις τεχνικές αξιολόγησης επενδύσεων, όπως είναι η αξιακή μέθοδος, η

20 χρονική αξία του χρήματος, καθώς επίσης και βασικές έννοιες θεωρίας που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία λήψεως χρηματοδοτικών αποφάσεων. Αναλύονται όλοι οι πιθανοί τρόποι και τα απαραίτητα μαθηματικά εργαλεία με βάση τα οποία ένας αναλυτής μπορεί να εκτιμήσει και, στη συνέχεια, να αξιολογήσει την επενδυτική κίνηση μίας επιχείρησης. Τέλος, σκοπός της ενότητας αυτής αποτελεί και η ουσιαστική εισαγωγή και ανάλυση του θεωρητικού υπόβαθρου μεταξύ της ανταγωνιστικής επιλογής κατανάλωσης και επένδυσης. ιδακτική Ενότητα 2: Θεωρητικά Ζητήματα Επενδύσεων Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιαστούν βασικές έννοιες που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση και την παραγωγικότητα. Επιπλέον, παραθέτουμε εισαγωγικές παρατηρήσεις που είναι απαραίτητες για την συγκριτική αξιολόγηση επενδύσεων. Τέλος, σκοπός είναι να εισάγουμε βασικά θεωρητικά ζητήματα επενδύσεων, ώστε να προσεγγιστεί καλύτερα το ζήτημα της αξιολόγησης των επενδύσεων. ιδακτική Ενότητα 3: Μαθηματικά Εργαλεία για την Αξιολόγηση Επενδύσεων Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιαστούν τα μαθηματικά κριτήρια που είναι απαραίτητα για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων, με την παράθεση, αρχικά, της έννοιας της παρούσας αξίας, της μελλοντικής αξίας χρηματοροών, καθώς επίσης και των εννοιών της προεξόφλησης και του ανατοκισμού. Εισάγουμε βασικές έννοιες, απαραίτητες για την κατανόηση της χρηματοοικονομικής επιστήμης και της αξιολόγησης επενδύσεων. Σημαντικό θέμα εξέτασης στη συγκεκριμένη ενότητα αποτελεί η πλήρης κατανόηση, τόσο των εννοιών σχετικά με την παρούσα και μελλοντική αξία, όσο και της προεξόφλησης. Τέλος, βασικό και απαραίτητο εργαλείο για τον υπολογισμό χρηματορροών και στη συνέχεια για τον καθορισμό της αξίας μιας επένδυσης αποτελεί η μέθοδος της καθαράς παρούσας αξίας. ιδακτική Ενότητα 4: Τιμολόγηση Ράντων Ομολογιών και Μετοχών Σκοπός αυτής της διδακτικής ενότητας είναι η μελέτη και η ανάπτυξη των μαθηματικών εργαλείων που απαιτούνται για την τιμολόγηση απλών χρηματοοικονομικών προ?όντων. Εισάγουμε θεμελιώδη εργαλεία της χρηματοοικονομικής, όπως είναι οι ράντες, οι ομολογίες και οι μετοχές. Εστιάζουμε αρχικά στην παρουσίαση του ορισμού τους και τον ρόλο τους στην αγορά, ενώ στη συνέχεια, αφού έχει κατανοηθεί πλήρως η δομή τους, μελετάμε τους τρόπους τιμολόγησης αυτών, καθώς επίσης και διαφορετικές εκδοχές και χαρακτηριστικά που έχουν αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία. ιδακτική Ενότητα 5: Καθαρά Παρούσα Αξία Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιαστεί η βασικότερη και η σημαντικότερη μέθοδος αξιολόγησης επενδύσεων, η οποία αποδίδει κατά πόσο μια επένδυση είναι κερδοφόρα ή ζημιογόνα. Η μέθοδος αυτή καλείται μέθοδος της Καθαράς Παρούσας Αξίας, και ο κύριος ρόλος της είναι η αξιολόγηση και στη συνέχεια η σύγκριση επενδύσεων. Ο υπολογισμός της Καθαράς Παρούσας Αξίας βασίζεται στην προεξόφληση των μελλοντικών χρηματορροώνπου αποφέρει η επένδυση, καθώς επίσης, και στον υπολογισμό του κεφαλαίου που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η επένδυση.

21 ιδακτική Ενότητα 6: Κανόνες για τη Λήψη Επενδυτικών Αποφάσεων Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται οι τάσεις εκσυγχρονισμού που επιχειρούνται στον τομέα της Υγείας τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Στην ουσία αναλύεται ο ιδρυτικός νόμος 2889, ο οποίος αποτέλεσε και την τελική προσπάθεια μεταρρύθμισης του υγειονομικού μας συστήματος, ενώ συγχρόνως, για κάθε μία από τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που αναφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γίνεται μία κριτική αποτίμηση και αξιολόγησή τους. 16. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ «Διοικητική Λογιστική: Επιχειρησιακός Σχεδιασμός»

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008

Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης. 3. Σκοπός του Προγράμματος... 5 4. Κατηγορίες Υποψηφίων

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Μονάδες».

Τουριστικές Μονάδες». 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008... 4 3. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Eνταξης... 5 4. Το ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Μίγμα Marketing και Brand» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση στην εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. από πιλοτικά προγράμματα,

«Μίγμα Marketing και Brand» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση στην εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. από πιλοτικά προγράμματα, 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008... 4 3. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Eνταξης... 5 4. Το ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

«Ηθική Σκέψη και Πράξη» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α.

«Ηθική Σκέψη και Πράξη» διασύνδεση της θεωρητικής με την πρακτική γνώση εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Στη πολυετή εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. από τα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης,

Στη πολυετή εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. από τα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης, Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 3 3. Σκοπός του Προγράμματος... 4 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

EN ISO : Η

EN ISO : Η Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 3 3. Σκοπός του Προγράμματος... 4 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Στη πολυετή εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. από τα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης,

Στη πολυετή εμπειρία του Ε.Κ.Π.Α. από τα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης, Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 3 3. Σκοπός του Προγράμματος... 4 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: 1 1. Εισαγωγή... 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 3. Σκοπός του Προγράμματος... 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης...

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ.Δ.Β.Μ. - Ε.Κ.Π.Α.) σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

EN ISO : Η

EN ISO : Η Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 3 3. Σκοπός του Προγράμματος... 4 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 1 1. Εισαγωγή... 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 3. Σκοπός του Προγράμματος... 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Διοικητική Λογιστική: Επιχειρηματικός Προγραμματισμός

Περιεχόμενα. Διοικητική Λογιστική: Επιχειρηματικός Προγραμματισμός Διοικητική Λογιστική: Επιχειρηματικός Προγραμματισμός Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: 1 1. Εισαγωγή... 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 3. Σκοπός του Προγράμματος... 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης...

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος... 6

1. Εισαγωγή Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος... 6 1 2 1. Εισαγωγή... 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 3. Σκοπός του Προγράμματος... 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης...

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός του Προγράμματος

2. Σκοπός του Προγράμματος 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Δημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Λογιστική Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

10. 11. 12. - 13. 14. Ο

10. 11. 12. - 13. 14. Ο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

EN ISO : Ο

EN ISO : Ο Επιχειρηματικότητα 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Προαπαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4.

Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

RISK MANAGEMENT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

RISK MANAGEMENT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ RISK MANAGEMENT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης 5. Το Πιστοποιητικό Εξειδίκευσης

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος... 6

1. Εισαγωγή Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος... 6 1 2 1. Εισαγωγή... 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 3. Σκοπός του Προγράμματος... 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης...

Διαβάστε περισσότερα

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5

2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 1 1. Εισαγωγή... 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 5 3. Σκοπός του Προγράμματος... 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης...

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους,

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους, 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο

Ο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση DQS DIN ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 6

1. Εισαγωγή Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 6 1 2 περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 5 3. Σκοπός του Προγράμματος 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Προαπαιτούμενα 5. Το Πιστοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Εκμάθηση Microsoft Office Excel και Access δωρεάν Εκμάθηση Microsoft Office Excel και Access

1. ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Εκμάθηση Microsoft Office Excel και Access δωρεάν Εκμάθηση Microsoft Office Excel και Access 1 Περιεχόμενα 1. Τα Προγράμματα... 3 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008... 4 3. Σκοπός του Προγράμματος... 5 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης 5. Το Πιστοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα - Προαπαιτούμενα 5. Η Βεβαιωση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Διαπιστεύσεις: Πιστοποιηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008

Εισαγωγή. Διαπιστεύσεις: Πιστοποιηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 Εισαγωγή Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης 5. Το Πιστοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους,

στη γνώση των καθηγητών του, αλλά και καθηγητών άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην πρακτική εμπειρία ειδικευμένων επιστημόνων διεθνούς κύρους, Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008... 3 3. Σκοπός του Προγράμματος... 4 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα - Προαπαιτούμενα 5. Η Βεβαιωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.- Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 2 Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α 1. Εισαγωγή...5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008...5 3. Σκοπός του Προγράμματος...6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στη νέα σειρά δωρεάν Προγραμμάτων Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης που

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός του Προγράμματος

2. Σκοπός του Προγράμματος 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Δημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πληροφοριακά

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΟΤ EN ISO : Ο

ΕΛΟΤ EN ISO : Ο Ðåñéå üìåíá 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης 5.

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

«Μικροβιολογία Υδάτινου Περιβάλλοντος»

«Μικροβιολογία Υδάτινου Περιβάλλοντος» Πρόγραμμα Κατάρτισης εξ Αποστάσεως (e-class) «Μικροβιολογία Υδάτινου Περιβάλλοντος» ΔΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τo Yδάτινο περιβάλλον συχνά αποτελεί την πηγή διαφόρων λοιμωδών υδατογενών νοσημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης και πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων οδήγησε το

Η ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης και πιστοποίησης επαγγελματικών δεξιοτήτων οδήγησε το 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Ο

Ο Ðåñéå üìåíá 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος ένταξης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στη νέα σειρά δωρεάν Προγραμμάτων Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης που

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO 9001:2015 & BS ISO 29990:2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 3 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που

1. Εισαγωγή 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: Σκοπός του Προγράμματος 3 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που 1. Εισαγωγή 2 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 2 3. Σκοπός του Προγράμματος 3 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Ένταξης 3 5.

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται

1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται 1. Εισαγωγή 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2000 3. Σκοπός του Προγράμματος 4. Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα - Προαπαιτούμενα 5. Η Βεβαιωση

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001: ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 2 περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 5 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 5 3. Σκοπός του Προγράμματος 6 4. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα