Σήμερα, η ανάγκη αυτή καλύπτεται εντός των οικιών με προσωρινές λύσεις ασύρματων (wifi) δικτύων, δικτύων δεδομένων μέσω της ηλεκτρολογικής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σήμερα, η ανάγκη αυτή καλύπτεται εντός των οικιών με προσωρινές λύσεις ασύρματων (wifi) δικτύων, δικτύων δεδομένων μέσω της ηλεκτρολογικής"

Transcript

1 Εισαγωγή Η έλευση του ADSL στην Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της ανυπαρξίας δομημένης καλωδίωσης στα σύγχρονα κτήρια. Οι γρήγορες ταχύτητες και ο πολλαπλασιασμός των υπολογιστών - συσκευών με δυνατότητες IP2 διασύνδεσης σε μια τυπική κατοικία (laptop γονιών, desktop παιδιών, iptv καθιστικού, voip τηλέφωνο) έχουν δημιουργήσει την ανάγκη διασύνδεσης όλων αυτών με την κοινή πύλη εισόδουευρυζωνικών υπηρεσιών (τo ADSL modem/router ή αλλιώς internet gateway).

2 Σήμερα, η ανάγκη αυτή καλύπτεται εντός των οικιών με προσωρινές λύσεις ασύρματων (wifi) δικτύων, δικτύων δεδομένων μέσω της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ή επίτοιχων καλωδίων περασμένων από τους ιδιοκτήτες στην καλύτερη περίπτωση εντός ηλεκτρολογικού καναλιού και στη χειρότερη στερεωμένα πρόχειρα με ρόκες.

3 Είναι κρίμα σε νεόδμητα πολυτελή κτίσματα να μην έχει ληφθεί μέριμνα για την ύπαρξη αναμονών δικτύου υπολογιστή σε κάθε δωμάτιο. Η καλωδίωση στην οποία αναφερόμαστε αφορά αποκλειστικά το κάθε διαμέρισμα αν και θα μπορούσε να υπάρξει και μέριμνα για δομημένη καλωδίωση σε ολόκληρη την πολυκατοικία (περίπτωση που οι ένοικοι θα ήθελαν να μοιραστούν μια ευρυζωνική σύνδεση σήμερα ADSL αύριο FTTx)3. Σε κάθε διαμέρισμα όλα τα καλώδια δικτύου καταλήγουν σε ένα σημείο όπου ο ιδιοκτήτης θα

4 Το κόστος του καλωδίου είναι 1 /m, εξαιρετικά χαμηλό όπως εξάλλου και το κόστος εργασίας στην περίπτωση, που η καλωδίωση κατασκευαστεί συγχρόνως με την ηλεκτρολογική υποδομή. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ακαλαίσθητη προσθήκη επίτοιχων καναλιών εκ των υστέρων και αίρεται η ανάγκη για ασύρματα δικτύωση (wifi ΙΕΕΕ b/g) ή για δίκτυα δεδομένων μέσω ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (data over Powerline)4. Επιτυγχάνεται τυποποιημένη και ομοιόμορφη υποδομή.

5 Κοινή πρακτική Πολλοί εργολάβοι θεωρούν ότι τα κοινά τηλεφωνικά καλώδια καλύπτουν και τις ανάγκες δεδομένων ή ακόμα χειρότερα σε μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις εγκαθιστούν καλώδια δεδομένων UTP και τα σπάνε (μοιράζουν) τα ζεύγη - ένα ζεύγος ανά δωμάτιο / διαμέρισμα για το τηλέφωνο ή / και για το μπουτόν κινδύνου του μπάνιου. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2 ζεύγη για δίκτυο δεδομένων και η καλή πρακτική είναι να υπάρχουν και τα τέσσερα ζεύγη διαθέσιμα σε ένα συνεστραμμένο για κάθε σημείο τερματισμού του δικτύου (μπριζάκι υπολογιστή), ώστε να καλύψουμε και μελλοντικές εξελίξεις για gigabit δίκτυα δεδομένων.

6 Στις οικίες αρκετοί εγκαταστάτες συνηθίζουν να τοποθετούν δίζευγα τηλεφωνικά καλώδια για να καλύψουν την περίπτωση ISDN τηλεφωνικών συνδέσεων. Αυτά μπορούν να μας καλύψουν και για δίκτυο δεδομένων με την προϋπόθεση να υπάρχει τοπολογία αστέρα (από το σημείο που θα τοποθετηθεί το Modem/router προς κάθε σημείο πρόσβασης χρειάζεται ξεχωριστός κλάδος-όδευση UTP). Παρόλ' αυτά για νέες εγκαταστάσεις είναι καλή πρακτική να τοποθετείται ξεχωριστό 4ζευγο UTP για τα δεδομένα και ένα ξεχωριστό καλώδιο για το τηλέφωνο. Και τα δύο είναι είναι τουλάχιστον Cat5e. Οι οδευσεις των καλωδίων για τα τηλέφωνα είναι σωστό να έχουν και αυτά τοπολογία αστέρα και να μην βραχυκυκλώνονται όλα μαζί ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών τηλεφωνικών γραμμών ανά δωμάτιο/χώρο.

7 Η ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΤΗ ΔΟΜΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ (Horizontal wiring structure) ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΘΕΤΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ή ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΚΟΡΜΟΥ (Backbone wiring structure)

8

9

10 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΕΜΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ

11 ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ: ΔΙΑΤΑΞΗ ΙΚΡΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΦΟΥΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

12 Εσωτερική καλωδίωση για δίκτυα Υπολογιστών Προτού μελετήσουμε τα καλώδια ας δούμε την αιτία που χρειαζόμαστε καλώδια διαφορετικά τύπου από τα απλά τηλεφωνικά. Η αιτία είναι ότι τα απλά τηλεφωνικά δεν έχουν το εύρος ζώνης που απαιτούν τα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων. Σε απλούστερη ορολογία δεν μπορούν να μεταφέρουν τα Mhz, που απαιτούνται για να επιτύχουμε ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων της τάξης των 100Mbps ή ακόμα και 1-10Gbps.

13 Ομοαξονικά καλώδια Μέχρι και τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιούνταν ευρέως ομοαξονικά καλώδια τα οποία εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της δυσκολίας χειρισμού και της επικράτησης των καλωδίων συνεστραμμένων ζευγών. Τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο και παράγονται και από ελληνικές εταιρείες (π.χ. Ελληνικά Καλώδια διαθέτουν τις σχετικές πιστοποιήσεις

14 Καλώδια Συνεστραμμένων Ζευγών Η συστροφή στα τηλεπικοινωνιακά καλώδια εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1880 στα τηλεγραφικά καλώδια προκειμένου να περιοριστεί η επίδραση από γειτνιάζοντες αγωγούς ηλεκτρικής τροφοδοσίας των ΤΡΑΜ και αργότερα της παράλληλης όδευσης καλωδίων ηλεκτροδότησης. Τα ρεύματα εξ' επαγωγής που δημιουργούνται εξαιτίας των γειτονικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αλληλοεξουδετερώνονται σε κάθε συστροφή με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο εισαγώμενος ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος στο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο. Για τις εφαρμογές του τηλεγράφου αρκούσαν 4 συστροφές ανά km. Στη σημερινή εποχή η συστροφή με το να περιορίζει το θόρυβο κάνει εφικτούς υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων

15 ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ (User cord)

16 Unshielded twisted pair (UTP) Είναι τα απλούστερα που υπάρχουν και δεν διαθέτουν πρόσθετη εξωτερική μόνωση θωράκιση. Υπάρχουν πολύζευγα και τα πλέον διαδεδομένα είναι τα 25ζευγα (50αγωγοί) και τα 4ζευγα (8 αγωγοί). Τα πρώτα χρησιμοποιούνται κυρίως για τηλεφωνικές διασυνδέσεις μεταξύ ορόφων κτηρίων ή μεταξύ διαφορετικών κτηρίων ενώ τα 4ζευγα για εσωτερική δομημεμένη καλωδίωση για δίκτυα υπολογιστών. Οι χρωματισμοί είναι συγκεκριμένοι και διευκολύνουν τον εγκαταστάτη.

17 Είναι αθωράκιστα καλώδια συστρεμμένων ζευγών και χρησιμοποιούνται κατά κόρον τόσο για μετάδοση φωνής, όσο και για μετάδοση δεδομένων. Αποτελούνται από 2 ως 1800 ζευγάρια αγωγών τα οποία περιβάλλονται από πλαστικό μανδύα.

18

19 Κατηγορίες καλωδίων UTP Κατηγορία Κατηγορία 3 Κατηγορία 4 Κατηγορία 5 Κατηγορία 5E Κατηγορία 6 & 7 Εφαρμογή για την οποία σχεδιάστηκε αρχικά Φωνή, 10Base-T Token Ring 16 Mb/s 100Base-TX (Fast Ethernet) 1000Base-T (Gigabit Ethernet) για νέα εγκατάσταση Gigabit Ethernet full dupplex κ.α.

20 Συγκριτικός πίνακας καλωδίων Τύπος καλωδίου Ομοαξονικό Thinnet Ομοαξονικό Thicknet Κόστος Εγκατάσταση Χωρητικότητα Εύρος Ηλεκτρομαγνητ ική Ευαισθησία <STP Φθηνή / Εύκολη 10Mbps τυπική 185 m < UTP >STP <Οπτική Ίνα >UTP < Thicknet Εύκολη 10Mbps τυπική 500 m < UTP STP Αρκετά εύκολη 16Mbps τυπική μέχρι 500Mps UTP << Φθηνή / Εύκολη 10Mbps τυπική μέχρι 100Mbps Οπτική Ίνα >> Ακριβή / Δύσκολη 100Mbps τυπική μέχρι 200,000 Mbps 100 m τυπική 100 m τυπική Δεκάδες km < UTP >> Αναίσθητη

21 Οι χρωματισμοί διαφέρουν ελάχιστα από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Σε 4ζευγο καλώδιο έχουμε τα εξής ζεύγη (άσπρο-πορτοκαλί και πορτοκαλί), (άσπρο-πράσινο και πράσινο), (άσπρομπλε και μπλε), (άσπρο-καφέ και καφέ). Αρκετές φορές τα δίχρωμα είναι απλά λευκά οπότε διακρίνονται μόνο από το ζευγάρι τους με το οποίο τυλίγονται Οι συστροφές είναι σημαντικές για τον περιορισμό των παρεμβολών συνεπώς κατά την εφαρμογή στο patch panel / ακροδέκτη θα πρέπει να αποσυστρέφονται κατά το ελάχιστο μήκος.

22 Καλώδια STP Τα Καλώδια STP (Shielded Twisted Pair) είναι θωρακισμένα καλώδια συστρεμμένων ζευγών. Οι κατασκευαστές θωρακίζοντας κάθε ζευγάρι του καλωδίου κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν την ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αλληλεπιδράσεων των καλωδίων σε ένα σύστημα, αλλά πρέπει πάντα η θωράκιση να γειώνεται από τον εγκαταστάτη, όπως καθορίζεται αυστηρά από το πρότυπο. Τα καλώδια STP αποτελούνται από 2 μόνο ζευγάρια με μοναδικό κώδικα χρωμάτων (πράσινο / κόκκινο και μαύρο / πορτοκαλί).

23

24 Καλώδια FTP Τα καλώδια FTP (Foiled Twisted Pair) είναι καλώδια συστρεμμένων ζευγών θωρακισμένα με τη χρήση αλουμινίου. Αποτελούνται από τέσσερα ζεύγη συστρεμμένων αγωγών καλυπτόμενων από μονωτικό περίβλημα. Κάτω από το εξωτερικό περίβλημα υπάρχει ένα φύλλο αλουμινίου για τη θωράκιση του καλωδίου. Σε επαφή με το περίβλημα αλουμινίου υπάρχει γυμνό καλώδιο από συστρεμμένες ίνες, το οποίο πραγματοποιεί τη γείωση του φύλλου αλουμινίου και καλείται καλώδιο γείωσης.

25 Ενδείκνυνται για εγκαταστάσεις σε εργοστασιακούς χώρους πλησίον κινητήρων με ισχυρά ρεύματα (ισχυρά μαγνητικά ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία) ή και σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για περιορισμό Η/Μ θορύβου. Προφανώς απαιτείται γείωση του μανδύα προκειμένου να λειτουργήσει η θωράκιση.

26 Καλώδια S/FTP, S/STP Συνδυασμός των παραπάνω θωρακίσεων ή θωράκιση σε κάθε ζεύγος. S/FTP (Shielded/Foiled Twisted Pair), το οποίο χρησιμοποιεί και τα δύο είδη θωρακίσεων S/STP (Screened/Shielded Twisted Pair), το οποίο χρησιμοποιεί θωράκιση πλέγματος συνολικά και θωράκιση αλουμινίου σε κάθε ζεύγος.

27 Ακροδέκτες Καλωδίων δικτύου - RJ45

28 Οι αρσενικοί ακροδέκτες / τερματισμοί των καλωδίων δικτύου είναι τυποποιημένοι και ονομάζονται RJ45 (registered jack). Υπάρχουν δύο πρότυπα αναφορικά με τον αντιστοίχιση των αγωγών των ζευγών στους 8 ακροδέκτες T568A ή T568B

29

30 Κατηγορίες Εthernet 10Mbit/s Ethernet 10BASE2 : Φυσικό μέσο 50-ohm ομοαξονικό. 10BASE-T : συνεστραμμένο τετρασύρματο (δύο ζεύγη) Category3 ή Category5. Διασύνδεση μέσω hub ή switch. Ίδια τοπολογία και στα 100BASE-T & gigabit Ethernet. 10BASE-F : Ethernet πάνω από οπτική ίνα (δεν χρησιμοποιείται πια).

31 Κατηγορίες Εthernet 100Mbit/s Fast Ethernet 100BASE-T : Περιλαμβάνει τις υποκατηγορίες: 100BASE-TX : Καλώδιο δίζευγο συνεστραμμένο Cat5. Το πλέον διαδεδομένο. 100BASE-T4 : Τετράζευγο καλώδιο Category 3. Περιορίζεται επικοινωνία σε halfduplex. 100BASE-FX : 100Mbit/s Ethernet μέσω οπτικής ίνας.

32 Κατηγορίες Εthernet Gigabit/s Ethernet 1000BASE-T : 1 Gbit/s πάνω από συνεστραμμένα χάλκινα καλώδια Category 5e. 1000BASE-SX : 1 Gbit/s πάνω από οπτική ίνα. 1000BASE-LX : 1 Gbit/s μονότροπη οπτική ίνα (μεγαλύτερες αποστάσεις).

33 Κατηγορίες Εthernet 10 Gigabit/s Ethernet 10GBASE-SR : σε πολύτροπες ίνες φτάνει σε αποστάσεις 82m. 10GBASE-LX4 : με χρήση πολυπλεξίας χρωμάτων7 φτάνει σε αποστάσεις 240m - 300m με πολύτροπες ίνες ενώ με μονότροπες μέχρι και 10km. 10GBASE-T

34

35 Οπτικές Ίνες Χρησιμοποιείται κυρίως όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το καλώδιο συστρεμμένων ζευγών και όπου οι απαιτήσεις σε ρυθμούς μετάδοσης είναι αρκετά αυξημένες. Σκεφτείτε, ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οπτική ίνα για να καλύψουμε απόσταση 5Km και οι ρυθμοί μετάδοσης δεδομένων φθάνουν τα 10 Gb/s Τα καλώδια οπτικών ινών τα οποία, συνήθως περιέχουν δεσμίδες οπτικών ινών, χρησιμοποιούνται, κυρίως, από τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς για επίγειες και υποθαλάσσιες συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων, αντικαθιστώντας τόσο τις γραμμές ομοαξονικών καλωδίων, όσο και τις επίγειες και δορυφορικές μικροκυματικές ζεύξεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν ποντισθεί πολλά καλώδια οπτικών ινών, με χωρητικότητα η οποία ξεπερνά τα κυκλώματα φωνής για τη διασύνδεση ηπείρων. Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται επίσης από ιδιωτικές εταιρίες σε τοπικά δίκτυα, σε πανεπιστημιακά δίκτυα κορμού, σε δίκτυα ευρείας περιοχής, σε δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης, σε εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις σε ασφάλεια μετάδοσης, όπως οι στρατιωτικές και τέλος σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπου υπάρχει υψηλός βιομηχανικός θόρυβος, στον οποίο οι οπτικές ίνες παρουσιάζουν ανοσία.

36 Κατασκευή μιας οπτικής ίνας Στο κέντρο του καλωδίου υπάρχει η οπτική ίνα, η οποία κατασκευάζεται από γυαλί ικανό να μεταφέρει φωτεινή δέσμη συγκεκριμένου μήκους κύματος με πολύ λίγες απώλειες. Την οπτική ίνα περιβάλλει ειδική επίστρωση υλικού με μικρότερο δείκτη διάθλασης από το υλικό της ίνας, το οποίο ονομάζεται clading ή buffer. Το υλικό αυτό βοηθά στη συνεχή ανάκλαση της φωτεινής δέσμης, η οποία θα πέσει μέσα στην οπτική ίνα, εφόσον η γωνία πρόσπτωσης είναι μεγαλύτερη της οριακής, διότι σε άλλη περίπτωση θα έχουμε διάθλαση στην εξωτερική επίστρωση (cladding). Με αυτό τον τρόπο η οπτική ίνα εγκλωβίζει τη δέσμη του φωτός και την οδηγεί στην άκρη της.

37 Είδη οπτικής ίνας Πολύτροπες Οπτικές Ίνες οι διάφορες ακτίνες του οπτικού σήματος ανάλογα με την είσοδο τους στην οπτική ίνα ταξιδεύουν ανακλώμενες υπό διαφορετικές γωνίες Οι πολύτροπες οπτικές ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστάσεις, που υπερβαίνουν τα 3Km

38 Είδη οπτικής ίνας Μονότροπες Οπτικές Ίνες η διάμετρος της κεντρικής ίνας είναι πολύ μικρή και πλησιάζει περίπου το επίπεδο του μήκους κύματος του εκπεμπόμενου σήματος. Στην περίπτωση αυτή έχουμε έναν μόνο δυνατό τρόπο μετάδοσης του οπτικού σήματος, τον αξονικό. Οι μονότροπες οπτικές ίνες μπορούν να υπερβούν τα 20 Km

39 Τύποι Οπτικών Ινών Τα καλώδια οπτικών ινών περιέχουν από 1 έως 36 οπτικές ίνες. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα καλώδια με ζυγό αριθμό οπτικών ινών για την επικοινωνία των full-duplex κυκλωμάτων.

40 Τύποι Οπτικών Ινών Tight Buffer σε κάθε οπτική ίνα και εξωτερικά από την επίστρωση έχουμε συνθετικές ίνες και εξωτερικό μονωτικό περίβλημα. Μέσα στο καλώδιο υπάρχουν πολλές τέτοιες ίνες, όπου η κάθε ίνα αποτελεί και ένα ξεχωριστό καλώδιο. Μέσα στο καλώδιο περιέχονται εκτός από καλώδια οπτικών ινών και καλώδια, τα οποία χρησιμεύουν για ενίσχυση και στρογγυλοποίηση του όλου σχήματος. Όλα αυτά τα καλώδια, τέλος, περικλείονται από εξωτερικό περίβλημα

41

42 Τύποι Οπτικών Ινών Παρόμοιας κατασκευής είναι τα εύκαμπτα καλώδια, που χρησιμοποιούμε για τη σύνδεση με τον ενεργό εξοπλισμό (Optical patch cords). Αυτά αποτελούνται από δυο καλώδια ενωμένα στο εξωτερικό τους, το κάθε ένα από τα οποία περιέχει οπτική ίνα από πλαστικό.

43 Τύποι Οπτικών Ινών Loose Buffer Οι οπτικές ίνες με την επίστρωσή τους είναι τοποθετημένες ελεύθερα μέσα στο καλώδιο και περικλείονται από εξωτερικό περίβλημα, αφού πρώτα τοποθετηθεί μέσα στο καλώδιο επίστρωση από συνθετικές ίνες για την ανθεκτικότητα του καλωδίου

44

45 Πλεονεκτήματα Διαθέτουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται υψηλές ταχύτητες μετάδοσης (της τάξης των Gbps). Συνήθεις ταχύτητες μετάδοσης είναι αυτές των 2 και 10 Gbps, ενώ έχουν επίσης αναπτυχθεί συστήματα των 20,40 και 50 Gbps. Σε περίπτωση πολυπλεξίας με διαίρεση μήκους κύματος, οι ταχύτητες φθάνουν στα μερικά Tbps. Δεν επηρεάζονται από ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, με αποτέλεσμα να συνιστάται η χρήση τους σε βιομηχανικό περιβάλλον και σε χώρους με υψηλό θόρυβο. Η εξασθένηση των σημάτων είναι μικρότερη από ό,τι στα χάλκινα και ομοαξονικά καλώδια, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις μεταξύ ενισχυτών ή άλλων ενεργών στοιχείων να κυμαίνονται από μερικά μέχρι και μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, ανάλογα με τη τεχνική και το ρυθμό μετάδοσης. Η υποκλοπή ή η παρεμβολή πληροφορίας είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, με αποτέλεσμα οι οπτικές ίνες να συνιστούν πολύ ασφαλές μέσο μετάδοσης. Επίσης, το βάρος και ο όγκος τους είναι σημαντικά μικρότερος από τα αντίστοιχα μεγέθη των άλλων αγωγών. Αξίζει να αναφέρουμε, σαν παράδειγμα, ότι χάλκινο καλώδιο με 1000 ζεύγη και μήκος 500 μέτρων ζυγίζει περίπου 4000 κιλά, ενώ οπτική ίνα του ίδιου μήκους, που περιέχει τον ίδιο αριθμό καναλιών, ζυγίζει μόνο 45 κιλά. Δεν είναι ευαίσθητη σε υγρό περιβάλλον, όπου τα χάλκινα καλώδια μπορεί να δημιουργήσουν βραχυκυκλώματα. Επειδή η οπτική ίνα δεν μεταφέρει ηλεκτρικό σήμα, προτιμάται σε περιοχές υψηλού κίνδυνου εκρήξεων από σπινθήρες (χώροι καυσίμων, εύφλεκτων αερίων κλπ.). Τα καλώδια οπτικών ινών παρουσιάζουν ίδιες μηχανικές ιδιότητες με τα ομοαξονικά, αλλά είναι ελαφρότερα σε βάρος, μικρότερα σε διάμετρο και οι αποστάσεις μεταξύ των επαναληπτών είναι μεγαλύτερες

46 Μειονεκτήματα Η δυσκολία υλοποίησης συνδέσεων, επειδή απαιτείται υψηλή προσαρμογή και ευθυγράμμιση της φωτεινής πηγής, για να μην υπάρχει διασπορά και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες Δυσκολία στην ένωση και μικτονόμηση Ευαισθησία στην εγκατάσταση

47 Τύποι συνδέσμων Ανάλογα με την περίπτωση πρέπει να επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος συνδέσμου για να επιτευχθεί η εύστοχη μεταφορά του σήματος. Ο εγκαταστάτης πρέπει να είναι σίγουρος, ότι ο σύνδεσμος που θα χρησιμοποιήσει είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για το καλώδιο το οποίο πρόκειται να συνδέσει.

48 Τύποι συνδέσμων Καλώδια UTP (Unshielded Twisted Pair) 8-pin modular connector Καλώδια STP (Shielded Twisted Pair) Hermaphroditic connector (type-a and type-b) Optical Fiber ST SC

49 Σύνδεσμοι για Καλώδια UTP Το πρότυπο ANSI/TIA/EIA-568-A απαιτεί έναν αρθρωτό σύνδεσμο με 8 θέσεις και 8 επαφές (8P8C) για τον τερματισμό καλωδίου UTP τεσσάρων ζευγαριών. Οι αρθρωτοί σύνδεσμοι είναι διαθέσιμοι σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, με δυνατότητα κλειδώματος ή όχι. Ο αριθμός των θέσεων (8P) δηλώνει το πλάτος του συνδέσμου, ενώ ο αριθμός των επαφών (8C), οι οποίες είναι τοποθετημένες στην κατάλληλη θέση, δηλώνει τον μέγιστο αριθμό των αγωγών, που μπορούν να τερματιστούν στο σύνδεσμο. Ένας σύνδεσμος μπορεί να έχει 8 θέσεις, αλλά να έχει μόνο 4 επαφές εγκατεστημένες, περιορίζοντας έτσι το κόστος κατασκευής. Για παράδειγμα οι σύνδεσμοι 8P2C, 8P4C, και 8P6C έχουν τις ίδιες φυσικές διαστάσεις αλλά έχουν διαφορετικό αριθμό επαφών για τον τερματισμό των αγωγών

50 Σύνδεσμοι για Καλώδια UTP Οι τρεις περισσότερο κοινοί αρθρωτοί σύνδεσμοι, που χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες είναι: 4P4C (σύνδεσμοι 4-θέσεων και 4-επαφών), που χρησιμοποιήθηκαν πρώτιστα στα καλώδια των τηλεφωνικών συσκευών. 6P6C (σύνδεσμοι 6-θέσεων και 6-επαφών, που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων (αναφέρονται συχνά ως σύνδεσμος RJ-11). 8P8C (σύνδεσμος 8-θέσεων και 8-επαφών, που χρησιμοποιείται επίσης στα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων (αναφέρονται συχνά ως σύνδεσμοι RJ-45).

51 Σύνδεσμοι για Καλώδια UTP Η σημερινή χρήση των όρων RJ-45 και RJ-11 αντιπροσωπεύει πλέον τη φυσική εμφάνισή τους περισσότερο από κάποιες συγκεκριμένες καλωδιακές διαμορφώσεις. Η βιομηχανία έχει υιοθετήσει τον όρο RJ-45 για να περιγράψει όλους τους συνδέσμους 8- θέσεων και RJ-11 για να περιγράψει όλους τους συνδέσμους 6-θέσεων

52 Βύσματα - Πρίζες Τα αρθρωτά βύσματα σχεδιάζονται για να διασυνδέουν τα καλώδια UTP με τις γραμμές εξοπλισμού. Τα καλώδια UTP τερματίζονται στο οπίσθιο τμήμα του συνδέσμου, ενώ το εμπρόσθιο τμήμα του συνδέσμου παρέχει τη δυνατότητα τερματισμού σε αρθρωτό 8P8C βύσμα. Το παρακάτω σχήμα παριστάνει την περιοχή εργασίας ενός UTP και τον τερματισμό των καλωδίων καθώς και την εξωτερική πρόσοψη της πρίζας

53

54

55 ΟΡΙΟΛΩΡΙΔΑ

56

57 Σύνδεσμοι Οπτικών Ινών Οι σύνδεσμοι οπτικών ινών εκτελούν την ίδια λειτουργία με τους συνδέσμους χαλκού, αλλά χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό μέσο (παλμούς φωτός μέσω της οπτικής ίνας σε αντιδιαστολή με τα ηλεκτρικά σήματα μέσω ενός καλωδίου). Αντίθετα από τα ηλεκτρόνια, όπου συγχωρείται η μικρή έλλειψη ευθυγράμμισης των συνδέσμων, εφ' όσον γίνεται μια καλή ηλεκτρική επαφή, οι οπτικοί σύνδεσμοι ινών πρέπει να ευθυγραμμιστούν ακριβώς για να επιτρέψουν τη μέγιστη μεταφορά σημάτων μεταξύ τους. Τα πρότυπα συνδέσμων οπτικών ινών δεν έχουν τους αρσενικούς και θηλυκούς συνδέσμους όπως στα ηλεκτρικά συστήματα. Ουσιαστικά, όλοι οι οπτικοί σύνδεσμοι ινών είναι αρσενικοί και απαιτούν έναν προσαρμοστή (αντάπτορα) για να ευθυγραμμίσουν ακριβώς άκρη με άκρη τους δύο συνδέσμους. Οι προσαρμοστές αυτοί αναφέρονται ως συζευκτήρες. Οι σύνδεσμοι και οι προσαρμοστές παρέχουν μια σύζευξη χαμηλής απώλειας λόγω της εξασφάλισης της ευθυγράμμισης κατά την ένωση των δύο στοιχείων. Οποιαδήποτε μη ευθυγράμμιση των οπτικών συνδέσμων αυξάνει την απώλεια.

58 Σύνδεσμος ST Το πρότυπο ANSI/TIA/EIA-568-A αναγνωρίζει δύο τύπους συνδέσμων για να χρησιμοποιηθούν στις οριζόντιες εγκαταστάσεις οπτικών ινών. Οι σύνδεσμοι τύπου SΤ χαρακτηρίζουν μια σύζευξη τύπου bayonet, που υιοθετεί έναν γρήγορο μηχανισμό αποδέσμευσης. Ο σύνδεσμος τύπου ST κλειδώνεται για να αποτραπεί το στρίψιμο κατά τη διάρκεια της εισαγωγής, ενώ ο βασικός τερματισμός απαιτεί μόνο μια στροφή τετάρτων για να συνδεθεί ή για να αποσυνδεθεί. Στην πολύτροπη και μονότροπη λειτουργία, ο σύνδεσμος τύπου SΤ χρησιμοποιείται για: εγκαταστάσεις σε κτίρια δίκτυα υπολογιστών τον εξοπλισμό δοκιμής δικτύωσης

59 Σύνδεσμος SC Οι σύνδεσμοι με δυνατότητα κλειδώματος SC απαιτούν ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό της πρίζας και του βύσματος και αποτρέπουν έτσι τη λανθασμένη τοποθέτηση. Το 568SC προτιμάται για: δικτυακές εγκαταστάσεις εφαρμογών εγκαταστάσεις σε κτίρια ευκολία εξοικονόμησης χώρου ευκολία της χρήσης. Οι θέσεις στις οποίες τοποθετούνται οι σύνδεσμοι 568SC έχουν χρώμα που κωδικοποιείται ως εξής: μπλε στις μονότροπες μπεζ στις πολύτροπες

60

61 Ενεργός Εξοπλισμός Κατανεμητής (Hub) Μεταγωγέας (Switch) Δρομολογητής (Router) Επαναλήπτης (Repeater)

62 Κατανεμητής (Hub) Το hub είναι μια δικτυακή συσκευή που επιτρέπει την διασύνδεση πολλών υπολογιστών σχηματίζοντας ένα δίκτυο. Είναι ένα μικρό τετράγωνο κουτί που τροφοδοτείται με ρεύμα από υποδοχή στον τοίχο. Οι υπολογιστές μπορούν να επικοινωνούν απευθείας ο ένας με τον άλλον μέσω αυτού του δικτύου. Περιλαμβάνει μια σειρά από θύρες στις οποίες τοποθετούνται τα καλώδια του δικτύου. Μικρά hub μπορούν να εξυπηρετήσουν έως και τέσσερις υπολογιστές. Ο υπολογισμός γίνεται βάσει του αριθμού των θυρών που διαθέτει κάθε hub. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει έξτρα θύρα για τη διασύνδεση hub μεταξύ τους. Μεγαλύτερα hub μπορούν να έχουν από 8-24 θύρες. Το πιο συνηθισμένο είδος hub είναι το Ethernet hub. Τα hub θεωρούνται ως συσκευές επιπέδου 1 του OSI Model. Στο φυσικό επίπεδο, τα hub δεν προσφέρονται για ανεβασμένο επίπεδο δικτυακής επικοινωνίας, καθώς δεν διαβάζουν την πληροφορία που μεταφέρουν και δεν έχουν γνώση της προέλευσης και του προορισμού των πακέτων.

63 Κατανεμητής (Hub) Τα hub διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Τα παθητικά, τα ενεργητικά και τα έξυπνα. Τα παθητικά hub ή αλλιώς «συγκεντρωτές» απλά παραλαμβάνουν τα εισερχόμενα πακέτα και τα στέλνουν σε όλες τις συσκευές του δικτύου. Τα ενεργητικά hub ή «πολύθυροι επαναλήπτες» ενισχύουν το ηλεκτρικό σήμα των εισερχόμενων πακέτων πριν τους διαδώσουν στο δίκτυο. Τα έξυπνα hub είναι ένα στάδιο ψηλότερα από τα ενεργά hub με την έννοια ότι είναι εύκολα αποθηκεύσιμα και παρέχουν υποστήριξη από απόσταση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των hub είναι το χαμηλό κόστος τους. Για το λόγο αυτό αποτελούν τον πιο οικονομικό και απλό τρόπο για την κατασκευή μικρών δικτύων. Μπορούν να λειτουργήσουν με dial-up καλώδιο καθώς και DSL υπηρεσίες. Τα εναλλακτικά των hub που είναι οι routers και οι switchers, παρατίθενται παρακάτω. Το μεγάλο μειονέκτημα των Hubs είναι ότι όταν αυξάνεται η κίνηση σε ένα δίκτυο, δημιουργούνται πολλά collisions (συγκρούσεις πακέτων).αυτό έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή πραγματική ταχύτητα καθώς και τον μικρό βαθμό εξυπηρέτησης όταν ο αριθμός των χρηστών και της κίνησης που αυτοί δημιουργούν είναι αυξημένα. Επιπλέον, εάν σε ένα δίκτυο που βασίζεται σε hub, όλοι οι χρήστες έχουν ταχύτητα διασύνδεσης 100Mbps και έστω ένας από αυτούς έχει ταχύτητα διασύνδεσης 10Mbps,τότε όλο το δίκτυο θα λειτουργεί σε αυτή τη χαμηλή ταχύτητα.

64 Μεταγωγέας (Switch) Το switch είναι μια συσκευή που επιτυγχάνει διασύνδεση υπολογιστών σε χαμηλό επίπεδο. Τεχνικά, οι switches λειτουργούν στο επίπεδο 2 (Data Layer) του OSI Model. Τα Switches είναι σχεδόν όμοια εξωτερικά με τα Hubs,ο τρόπος λειτουργίας τους όμως είναι πολύ πιο έξυπνος. Το Switch όταν τοποθετείται σε ένα LAN και προγραμματίζεται, καταχωρεί τις MAC Address των χρηστών που είναι συνδεδεμένοι στις πόρτες του, σε ένα πίνακα. Όταν ένας από τους χρήστες ζητήσει να στείλει ένα πακέτο σε έναν άλλο, το Switch ελέγχει τον πίνακα αυτό, βρίσκει ποιος είναι ο παραλήπτης, την πόρτα στην οποία είναι συνδεδεμένος και αποστέλλει το πακέτο μόνο σε αυτόν. Έτσι, σε μια δεδομένη στιγμή, μπορούν να επικοινωνούν ταυτόχρονα περισσότεροι από δύο χρήστες.

65 Μεταγωγέας (Switch)

66 Δρομολογητής (Router) Ως router θεωρούμε ένα ειδικού σκοπού υπολογιστή ο οποίος κατευθύνει τα πακέτα δεδομένων στο δίκτυο. Είναι συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν εάν μέρος του δικτύου δεν λειτουργεί ή βρίσκεται σε συμφόρηση και να επανακατευθύνουν την πληροφορία. Oι routers επιτρέπουν την διασύνδεση δικτύων με διαφορετικά πρωτόκολλα επικοινωνίας. Ο router είναι η μόνη συσκευή που ουσιαστικά βλέπει κάθε μήνυμα που αποστέλλεται και από τις δύο πλευρές του δικτύου. Διασφαλίζει ότι η πληροφορία θα φτάσει στον προορισμό της και απαγορεύει την πρόσβαση από το ένα δίκτυο στο άλλο, απαγορεύοντας μη αναγκαία πληροφορία να μεταφέρεται από δίκτυο σε δίκτυο. Οι routers συνδέουν πολλαπλά δίκτυα LAN και έχει πρόσβαση στις network addresses

67 Δρομολογητής (Router)

68 Επαναλήπτης (Repeater) Οι επαναλήπτες (repeaters) χρησιμοποιούνται όταν η καλωδίωση του δικτύου γίνει πολύ μεγάλη, δυσχεραίνοντας την μεταφορά των δεδομένων μεταξύ των σταθμών εργασίας. Είναι δηλαδή απλοί ενισχυτές του σήματος.

69 Επί του πρακτέου

70 Οδηγίες προστασίας UTP από πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας Κατάσταση < 2KVA 2-5 KVA > 5KVA Αθωράκιστες γραμμές ρεύματος ή ηλεκτρικού 12,7 cm 30,5 cm 61 cm εξοπλισμού σε ανοιχτούς ή όχι μεταλλικούς δρόμους Αθωράκιστες γραμμές ρεύματος ή ηλεκτρικού 6,4 cm 15,2 cm 30,5 εξοπλισμού σε γειωμένους μεταλλικούς cm αγώγιμους δρόμους Θωρακισμένες (ή μέσα σε γειωμένους αγωγούς) γραμμές ρεύματος ή ηλεκτρικού εξοπλισμού σε γειωμένους μεταλλικούς αγώγιμους δρόμους Φωτισμός φθορισμού Μετασχηματιστές και ηλεκτρικές μηχανές - 15,2 cm 30,5 cm 30,5 cm 30,5 cm

71 Ελάχιστη ακτίνα κάμψης ενός καλωδίου Σύμφωνα με το EIA/TIA SP-2840A, η ελάχιστη ακτίνα κάμψης καλωδίων διαμορφώνεται ως εξής [3]: για UTP είναι 4 x την εξωτερική διάμετρο του καλωδίου, περίπου 2,54 cm για πολλαπλά ζεύγη καλωδίων είναι 10 x την εξωτερική διάμετρο για οπτικές ίνες που δε βρίσκονται σε τάση είναι 10 x τη διάμετρο, ενώ για οπτικές ίνες που βρίσκονται σε τάση είναι τουλάχιστον 20 x τη διάμετρο. Σύμφωνα με το SP-2840A δεν πρέπει μια οπτική ίνα να κάμπτεται σε ακτίνα μικρότερη από 3,0 cm. Η ελάχιστη ακτίνα κάμψης ενός καλωδίου κατά της διάρκεια της εγκατάστασής του είναι 8 x τη διάμετρο του καλωδίου, ενώ για τα εγκατεστημένα καλώδια είναι 4 x τη διάμετρο εάν είναι οριζόντια ή 6 x τη διάμετρο για καλώδια που σηκώνονται από το οριζόντιο επίπεδο.

72 Συνιστώμενες πρακτικές καλωδίωσης Επιβάλλεται Η χρήση υλικού που είναι συμβατό με τα εγκατεστημένα καλώδια. Ο τερματισμός κάθε οριζόντιου καλωδίου σε μια συγκεκριμένη θύρα (πρίζα) επικοινωνίας. Η εγκατάσταση του κατανεμητή στο κέντρο του κτιρίου για να ελαχιστοποιηθούν οι αποστάσεις που διανύουν τα καλώδια. Η διατήρηση των ζευγών καλωδίων συνεστραμμένων μέχρι τον τερματισμό τους. Το οργανωμένο δέσιμο και ντύσιμο των οριζόντιων καλωδίων με μια ελάχιστη ακτίνα κάμψης έως 4 φορές τη διάμετρο των καλωδίων. Να γίνεται η καλωδίωση σε αρκετή απόσταση από τον εξοπλισμό. Απαγορεύεται Η χρήση υλικού που ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία από αυτήν του καλωδίου. Το ξεκίνημα μιας γραμμής από τη μέση μιας άλλης, καθώς αυτό αυξάνει το θόρυβο. Να αφήνονται ατερμάτιστα καλώδια. Η τοποθέτηση κατανεμητών εκεί όπου η απόσταση που διανύουν τα καλώδια υπερβαίνει τη μέγιστη επιτρεπτή. Να αφήνονται ζευγάρια καλωδίων χωρίς να είναι συνεστραμμένα. Το υπερβολικά σφιχτό δέσιμο των καλωδίων. Η χρήση συρραπτικών ή η οξείες κάμψεις των καλωδίων. Η τοποθέτηση καλωδίων δίπλα σε εξοπλισμό που μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών

73 Xρήσιμες συμβουλές Πάντα να χρησιμοποιείτε περισσότερο καλώδιο από όσο χρειάζεται. Αφήστε μπόλικο περιθώριο. Ελέγξτε κάθε μέρος του δικτύου καθώς το εγκαθιστάτε. Ακόμα, και αν είναι τελείως καινούριο μπορεί να έχει προβλήματα που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν αργότερα. Μην έχετε κοντά (τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση) σε λάμπες φθορισμού ή άλλες πηγές ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών. Αν χρειάζεται να περαστούν καλώδια κάτω από το πάτωμα, καλύψτε τα καλώδια με προστατευτικά. Βάλτε σαφείς ενδείξεις και στις δύο άκρες ενός καλωδίου. Χρησιμοποιείτε δεσμούς καλωδίων (όχι ταινία) για να συγκρατείτε τα καλώδια μαζί σε ένα σημείο. Ο αγωγός ή το περίβλημα δεν πρέπει να είναι τελείως γεμάτο με καλώδια. Πρέπει να υπάρχει χώρος για μελλοντική επέκταση.

74 Πρακτικές καλωδίωσης για UTP Για να αποφευχθεί το τέντωμα, η τάση των καλωδίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 110Ν για 4 ζεύγη καλωδίων. Η ακτίνα κάμψης για εγκατεστημένα καλώδια δεν πρέπει να υπερβαίνει: τις 4 φορές τη διάμετρο του καλωδίου για οριζόντια καλώδια UTP τις 10 φορές τη διάμετρο του καλωδίου για πολλαπλά ζεύγη όρθιων καλωδίων Τα οριζόντια καλώδια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μαζί με υλικό και αντίστοιχα καλώδια της ίδιας κατηγορίας απόδοσης ή υψηλότερης. Η εγκατεστημένη καλωδίωση πρέπει να κατηγοριοποιείται σύμφωνα με το λιγότερο αποδοτικό κομμάτι της συνδεσμολογίας.

75 Εγκατάσταση καλωδίωσης με οπτική ίνα Τα χαρακτηριστικά της καλωδίωσης οπτικών ινών απαρτίζονται από έναν αναγνωρισμένο τύπο για οριζόντια καλωδίωση και δύο αναγνωρισμένους τύπους για κάθετα υποσυστήματα: Οριζόντια: 62,5/125 um πολυτροπική (δύο ίνες ανά πρίζα) Κάθετη: 62,5/125 um πολυτροπική ή μονοτροπική Oδηγίες για την εγκατάστασή τους: Οι σύνδεσμοι πρέπει να είναι προστατευμένοι από φυσική καταστροφή ή υγρασία Πρέπει να παρέχεται χώρος για τουλάχιστον 12 ίνες ανά αγωγό (44,5 mm) Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1m ελεύθερο από καλώδιο δύο ινών για να τερματιστεί σωστά το καλώδιο Το υλικό πρέπει να εγκαθίσταται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και έτσι ώστε να είναι οργανωμένη σωστά η εγκατάσταση των καλωδίων

76 Καθορίζοντας τη θέση του κεντρικού κατανεμητή Το που θα είναι η θέση του κεντρικού κατανεμητή του κτιρίου είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επιτυχία της εγκατάστασης, καθώς και το συνολικό κόστος της. Ο κεντρικός κατανεμητής θα πρέπει να τοποθετηθεί κάπου κεντρικά, έτσι ώστε να απέχει το δυνατόν λιγότερο από τους υπόλοιπους κατανεμητές, τις συσκευές που αυτός ελέγχει καθώς και τη σύνδεση με τον «έξω κόσμο». Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο, δηλαδή καλό είναι να βρίσκεται κάπου που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση από όλους καθότι η επαφή με αυτόν είναι επικίνδυνη αλλά καθότι είναι η καρδιά μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης πρέπει και αυτή να είναι σχετικά καλά ασφαλισμένη. Πρέπει σίγουρα να μην είναι κοντά σε γεννήτριες και ηλεκτρικές μηχανές, λάμπες φθορισμού, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές καλωδιώσεις ή οποιαδήποτε άλλη πηγή που μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές. Ο χώρος που βρίσκεται ο κεντρικός κατανεμητής πρέπει να έχει μέτρια θερμοκρασία και πρέπει επίσης, να έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

77 Σχεδιασμός εγκατάστασης Προσδιορίστε τα συστήματα που υποστηρίζονται και την εργασία προς τα πίσω. Το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστούν όλα τα συστήματα που εγκαθίστανται στη δομημένη καλωδίωση. Μπορείτε έπειτα να εργαστείτε προς τα πίσω από κάθε σύστημα για να καθορίσετε την καλωδίωση, τις εξόδους, και τις θέσεις που απαιτούνται από κάθε σύστημα.

78 Σχεδιασμός εγκατάστασης Παγιώστε τις απαιτήσεις καλωδίωσης. Κάθε σύστημα που ενσωματώνεται στο σπίτι έχει τις απαιτήσεις καλωδίωσης του, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν με την καλωδίωση που περιλαμβάνεται ο συνηθέστερα στις δομημένες δέσμες καλωδίωσης: Κατηγορίας 5e, ομοαξονικό καλώδιο, καλώδιο τετραγώνων, και, στην περίπτωση, οπτικό καλώδιο ινών. Πρέπει να ελέγξετε το κτήριο και τους τοπικούς κώδικες καλωδίωσης για να εξασφαλίσετε ότι κάθε ένας από τους τύπους καλωδίων που περιλαμβάνονται σε μια εμπορική δομημένη δέσμη καλωδίωσης είναι αποδεκτός για τη χρήση στην περιοχή σας. Υποθέτοντας ότι έχει επιλεχτεί μια θέση για τον κεντρικό κατανεμητή, μπορείτε έπειτα να χαράξετε τους γύρους καλωδίων που απαιτούνται για κάθε σύστημα, να καθορίσετε το μήκος τους, και να δημιουργήσετε έναν παγιωμένο κατάλογο της καλωδίωσης, των εξόδων, και των τμημάτων γείσων που απαιτούνται για την εργασία. Πάντα να βάζετε λίγο παραπάνω, ειδικά στα καλώδια, για να επιτρέπουν μια σειρά από μερεμέτια.

79 Σχεδιασμός εγκατάστασης Δημιουργήστε ένα διάγραμμα καλωδίων. Στο προηγούμενο βήμα προσδιορίστηκαν οι τύποι καλωδίων και τα παράθυρα εξόδου, το οποίο σημαίνει ότι έχετε τις πληροφορίες που χρειάζονται για να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα καλωδίων που περιλαμβάνει τις πληροφορίες που απαιτούνται από τους τεχνικούς καλωδίων κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Ένα τέτοιο διάγραμμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρες και να αποτελέσει και τα πρακτικά της εγκατάστασης.

80 Σχεδιασμός εγκατάστασης Προσδιορίστε και τοποθετήστε διαδοχικά τους στόχους εγκαταστάσεων. Το διάγραμμα καλωδίων απαριθμεί τα καλώδια που πρέπει να τοποθετηθούν και τις θέσεις εξόδου και άρα παρέχει τις πληροφορίες για να αρχίσετε την αναγνώριση και την ιεράρχηση των εργασιών που πρέπει να γίνουν

81 Σχεδιασμός εγκατάστασης Έλεγχος οδεύσεων. Αφού οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους, κάντε ένα δοκιμαστικό πέρασμα των στόχων που έχουν προσδιοριστεί στον σχεδιασμό. Ο βασικός σκοπός αυτού του βήματος είναι να ελεγχθούν όχι μόνο οι προγραμματισμένοι γύροι καλωδίων, αλλά να προσδιοριστούν οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα που προσκρούουν στο σχέδιο. Χρησιμοποιήστε το διάγραμμα καλωδίων και τα σχέδια ορόφων που παρουσιάζουν τους προγραμματισμένους γύρους καλωδίων σας ως χάρτη και ακολουθήστε τους γύρους αυτούς στην ακολουθία που θέτετε στο προηγούμενο βήμα της φάσης σχεδιασμού. Σημειώστε τη θέση της λήξης καλωδίων σε κάθε στήριγμα, την επιγραφή, ή το πάτωμα που πρέπει να τρυπηθούν με τρυπάνι. Είναι πολύ καλύτερο να εξεταστούν οποιαδήποτε προβλήματα αυτή τη στιγμή από όταν καλωδιώνετε. Στην πραγματικότητα, είναι μια καλή ιδέα να προ-τρυπήσετε όλες τις τρύπες που απαιτούνται στην πορεία των καλωδίων προτού να αρχίσετε πραγματικά την καλωδίωση

82 Χρονικές φάσεις Χρονική Φάση 1: Πριν τα σοβατίσματα & πριν τα πατώματα/δάπεδα. Διαδικασία: Σχεδιάστε την τοπολογία αστέρα επιλέγοντας το κεντρικό σημείο τοποθέτησης του πίνακα. Χρειάζεστε 1 σημείο τερματισμού σε κάθε τηλεόραση (για IPTV) και 1 σημείο σε κάθε θέση υπολογιστή. Κάθε θέση υπολογιστή συνήθως συμπίπτει με τη θέση τηλεφώνου. Και τα τηλέφωνα με την ίδια λογική αστέρα (όχι βραχυκύκλωση). Άρα σε κάθε παλιά θέση τηλεφώνου τώρα θα καταλήγουν 2 καλώδια σε ένα διπλό μπριζάκι. Προσοχή max απόσταση Ethernet καλωδίου UTP <100m καλό είναι να σταματάτε στα 90m γιατί θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη επιπλέον επεκτάσεις, που θα χρησιμοποιήσει ο χρήστης (patch cords).

83 Χρονική Φάση 2: Ηλεκτρολογικές Οδεύσεις (συγχρόνως με ισχυρά) Διαδικασία: Περάστε διαφορετικές οδεύσεις των δεδομένων / τηλεφώνου με τα ισχυρά (ΟΧΙ παράλληλα ή σε απόσταση)! Περάστε τα ενδοδαπέδια εντός διαμορφώσιμων σωλήνων κυματοειδούς μορφής SiBi courbi Εγκαταστήσατε τον πίνακα πριν τα σοβατίσματα.

84 Χρονική Φάση 3: Συρμάτωση (μετά τα σοβατίσματα) Διαδικασία: Περάστε εντός των οδεύσεων τα UTP. Προσοχή στα τσακίσματα του καλωδίου. Συνδέσετε με τα patch panels στο πίνακα. Μετά τη φάση των βαψιμάτων τερματίσετε και τις μπρίζες τις επίτοιχες (τερματίζετε στην ειδική επίτοιχη πρίζα χωρίς να χρειάζεστε πρέσα). Συνολικά σε μια μέση κατοικία περίπου 4-5 θέσεις (επειδή έχουμε data και τηλέφωνο για 5 θέσεις χρειάζονται 10 καλώδια άρα και 10 αναμονές στον πίνακα).

85 Χρονική Φάση 4: Παράδοση σε τελικό χρήστη Διαδικασία: Επιμέτρηση Πιστοποίηση Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει συνέχεια (ηλεκτρική) χωρίς βραχυκυκλώματα ή λάθος συνδέσεις σε κάθε καλώδιο μεμονωμένα. Επιδιορθώσατε τυχόν βλάβες. Ο τελικός χρήστης είναι έτοιμος να εγκαταστήσει εντός του κεντρικού πίνακα το Modem/router και να μεικτονομήσει τηλέφωνα και data όπως αυτός θέλει με χρήση κοντών Patch cables (2m ή και πιο κοντό UTP). Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται φθορές στον ακροδέκτη του καλωδίου μιας και όλοι οι χειρισμοί γίνονται στο patch cable. Για το άλλο άκρο σε κάθε δωμάτιο.

86 Καλή πρακτική Τα καλώδια UTP να τοποθετούνται εντός οδεύσεων διαφορετικών από αυτές των οδεύσεων των ισχυρών ρευμάτων προκειμένου να περιοριστούν τα επίπεδα θορύβου. Η όδευση μπορεί να γίνει επιδαπέδια εντός κατάλληλων διαμορφώσιμων σωλήνων κυματοειδούς μορφής SiBi courbi και να ενσωματωθούν στο αφρομπετό και κάτω από τα ξύλινα δάπεδα. Στα ίδια κανάλια μπορούν να συνυπάρχουν περισσότερα του ενός UTP ή και απλά τηλεφωνικά. Τα τηλεφωνικά μπορούν και αυτά να είναι τετρασύρματα συνεστραμμένα και απλά να αξιοποιούνται το ένα ή τα δύο από τα τέσσερα ζεύγη ανάλογα αν πρόκειται για PSTN/ISDN. Η προεργασία (σχεδιασμός δικτύου, επιλογή σημείων τερματισμού, επιλογή κεντρικού πίνακα) πρέπει να γίνουν κατά τη φάση που ο ηλεκτρολόγος της οικοδομής καθορίζει τις οδεύσεις. Αφού περάσει τους σωλήνες μπορεί να πέσει το αφρομπετό και η πλακόστρωση και να ολοκληρωθεί το παρκέ. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να ολοκληρωθεί η συρμάτωση. Μετά τα σοβατίσματα και το στοκάρισμα και αφού μπουν οι μπρίζες γίνεται και ο τελικός έλεγχος πριν το διαμέρισμα παραδοθεί προς χρήση.

87

88

89

90 Ηλεκτρική Προστασία Θόρυβος γραμμής Oφείλεται συνήθως σε μικρές διακυμάνσεις της τάσης στη γραμμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάποιος λίγος θόρυβος είναι αναμενόμενος. Μια ηλεκτρική συσκευή που συνδέεται μόνη της σε μια γραμμή ρεύματος μάλλον δε θα έχει πρόβλημα από αυτόν το θόρυβο. Όμως, μια συσκευή που συνδέεται στην ίδια γραμμή με ένα ψυγείο, ένα μεγάλο air condition ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή μεγάλης κατανάλωσης είναι δεδομένο ότι θα έχει πρόβλημα από το θόρυβο που θα μεταδίδεται μέσα από τη γραμμή.

91 Ηλεκτρική Προστασία Υπερτάσεις Μια υπέρταση είναι μια απότομη αύξηση της τάσης του ρεύματος που κρατάει συνήθως ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμα και αυτός χρόνος είναι, όμως, αρκετός προκειμένου να δημιουργηθεί μέχρι και σπίθα. Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά, τότε πέφτει σιγά σιγά η απόδοση διάφορων ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως το τροφοδοτικό ενός υπολογιστή, μέχρις ότου καταστραφούν και τελείως. Η ακραία μορφή υπέρτασης είναι ο κεραυνός. Κάθε ηλεκτρική γραμμή που μπαίνει σε ένα κτίριο είναι ικανή να μεταφέρει μια τέτοια υπέρταση εντός αυτού. Οι πιο πιθανοί αγωγοί που θα μεταφέρουν έναν κεραυνό εντός ενός κτιρίου είναι: Γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος Καλώδια τηλεφώνου Γραμμές για υπηρεσίες video (καλωδιακή, δορυφορική ή κεραία) ή δεδομένων Για να προστατευτεί πραγματικά ένα κτίριο από τέτοιες υπερτάσεις πρέπει να εγκατασταθεί ένα σύστημα απαγωγής υπερτάσεων όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο που η εξωτερική γραμμή μπαίνει στο κτίριο. Σα γενικός κανόνας, είναι πάντα καλό να εγκαθίσταται προστασία από υπερτάσεις για κάθε μια από τις πιο ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ένα σύστημα ψυχαγωγίας, ένας υπολογιστής, ένας εκτυπωτής ή ένα πολυμηχάνημα.

92 Ηλεκτρική Προστασία Υποτάσεις Οι υποτάσεις είναι προφανώς το ανάποδο των υπερτάσεων, δηλαδή μια απότομη πτώση τάσης που συνήθως, μάλιστα, έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια και μετά η τάση επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Προφανώς, οι υποτάσεις επηρεάζουν ένα κτίριο μόνο μέσω των καλωδίων μετάδοσης ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. μια κεραία δεν έχει ρεύμα για να πέσει η τάση). Οι υποτάσεις είναι σχετικά συχνό φαινόμενο τις ώρες που το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού επιβαρύνεται πολύ. Μια εκτεταμένη υπόταση μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα σε μια συσκευή όπως μια υπέρταση. Το αντίστοιχο του κεραυνού εδώ είναι το blackout δηλαδή η ξαφνική διακοπή του ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, το πρόβλημα δεν είναι το ανάποδο με των υπερτάσεων. Συνήθως, ένα blackout μπορεί να προκαλέσει πιο πολύ εκνευρισμό παρά ζημιά. Το πρόβλημα είναι όταν επιστρέφει το ρεύμα, που γίνεται πολλές φορές με τη μορφή μιας μεγάλης υπέρτασης σπίθας. Ακόμα, είναι προαιρετική η χρήση ενός UPS με ένα σύστημα αυτοματισμών του κτιρίου, αλλά στην περίπτωση τηλεφώνων και συστημάτων ασφαλείας που χρειάζονται την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία τους, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να είναι άκρως απαραίτητο.

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107 Πιστοποίηση Έλεγχοι Χάρτης καλωδίου Σφάλματα στην συρμάτωση (αναστροφή ζευγαριού, διασταύρωση ζευγαριού, διαχωρισμό ζευγαριών) Εξασθένηση Απώλεια ισχύος σήματος σε db: όσο μικρότερη τόσο καλύτερη. Εξαρτάται από μήκος καλωδίου, αριθμός συνδέσεων, συχνότητα, διάμετρος καλωδίου Κοντινή Αλληλεπίδραση (NEXT) Σήμα από ένα ζευγάρι καλωδίων στο κοντινό του λόγω αποσυστροφής. Η αποσυστροφή των ζευγών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 13 mm. Ανεπιθύμητη γιατί προκαλεί επικοινωνιακά προβλήματα. Το πιο συχνό πρόβλημα που επηρρεάζει την απόδοση των καλωδίων.

108 Πιστοποίηση Έλεγχοι Λόγος εξασθένησης προς αλληλεπίδραση (ACR) Αλλαγές στην συστροφή των καλωδίων, κακή μεταχείρησή του, δομή, μήκος και είδος patch cord, διαφορές στις διαμέτρους του χαλκού, σύνθεση της μόνωσης, αντίσταση μονωτήρων κλπ επηρρεάζουν την ACR Μήκος καλωδίου Εξασθένιση λόγω επιστροφής (Return Loss)

109 Πιστοποίηση

110 Πιστοποίηση

111 Πιστοποίηση

112

Μάθημα 8: Καλωδιακή Σύνδεση Συσκευών σε Τοπικό Δίκτυο

Μάθημα 8: Καλωδιακή Σύνδεση Συσκευών σε Τοπικό Δίκτυο Μάθημα 8: Καλωδιακή Σύνδεση Συσκευών σε Τοπικό Δίκτυο 8.1 Ο εξοπλισμός των τοπικών δικτύων Τα συνθετικά στοιχεία ενός τοπικού δικτύου υπολογιστών είναι το φυσικό μέσο μετάδοσης (συνήθως καλωδιακός εξοπλισμός),

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ

Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Άσκηση 2 : Φυσικό στρώμα- δομημένη καλωδίωση- Θεωρητικό υπόβαθρο Τι είναι η δομημένη καλωδίωση; Μία εγκατάσταση δομημένης

Διαβάστε περισσότερα

Καλώδια Ethernet UTP-FTP- Patch Cord, τεχνικές λεπτομέριες-κόλπα

Καλώδια Ethernet UTP-FTP- Patch Cord, τεχνικές λεπτομέριες-κόλπα Καλώδια Ethernet UTP-FTP- Patch Cord, τεχνικές λεπτομέριες-κόλπα Έχουμε δει και έχουμε διαβάσει αρκετά πάνω στη δομημένη καλωδίωση. Με απλό και κατανοητό τρόπο, ακόμη και για κάποιον που πιάνουν τα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Μέσα Μετάδοσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης αποτελεί τη φυσική σύνδεση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη της πληροφορίας σε οποιοδήποτε σύστημα επικοινωνίας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 Εργαστήριο 6 ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 1. Στόχος Στόχος της παρούσης εργαστηριακής συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένη Καλωδίωση δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος καλωδίωσης που μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό

Δομημένη Καλωδίωση δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος καλωδίωσης που μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ Δομημένη Καλωδίωση Δομημένη καλωδίωση είναι μια μέθοδος για τη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος καλωδίωσης που μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό από τους εγκαταστάτες, διαχειριστές

Διαβάστε περισσότερα

Οπτικές Ίνες (Fiber Optics) - Καλώδια Οπτικών Ινών

Οπτικές Ίνες (Fiber Optics) - Καλώδια Οπτικών Ινών Οπτικές Ίνες (Fiber Optics) - Καλώδια Οπτικών Ινών έσµη οπτικών ινών. Ένα καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο περιέχει µια δέσµη οπτικών ινών µπορεί να µεταφέρει εκατό τηλεοπτικά κανάλια ταυτόχρονα, χωρίς το

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 η. οµηµένη Καλωδίωση

Άσκηση 5 η. οµηµένη Καλωδίωση ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Άσκηση 5 η οµηµένη Καλωδίωση Η δοµηµένη καλωδίωση αφορά στην καλωδιακή υποδοµή ενός κτιρίου (ή πολλών κτιρίων που επικοινωνούν µέσω καλωδίων) µε σκοπό την εργονοµική µεταφορά πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Πρότυπα. Ανακεφαλαίωση Ερωτήσεις

Κεφάλαιο 12. Πρότυπα. Ανακεφαλαίωση Ερωτήσεις Κεφάλαιο 12 Πρότυπα Μάθηµα 12.1: Μάθηµα 12.2: Μάθηµα 12.3: Μάθηµα 12.4: Μάθηµα 12.5: Πρότυπα FDDI-I και FDDI-II Πρότυπο 100 Mbps Ethernet Πρότυπο 100Base-VGAnyLAN Πρότυπο Gigabit Ethernet Πρότυπο LATM

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Δίκτυα ETHERNET (10/100/1000Mbps) 1 / 27

2.4 Δίκτυα ETHERNET (10/100/1000Mbps) 1 / 27 2.4 Δίκτυα ETHERNET (10/100/1000Mbps) 1 / 27 Βασικά Πρότυπα του IEEE 802.3 Προκειμένου να καλυφθούν οι διάφοροι συνδυασμοί φυσικών μέσων μεταφοράς και ρυθμοί δεδομένων, το πρότυπο IEEE 802.3 έχει προβεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρότυπα ANSI/TIA/EIA 568 οργανώνονται σύμφωνα με τα υποσυστήματα καλωδιώσεων, τα οποία αποτελούνται από τα εξής τμήματα:

Τα πρότυπα ANSI/TIA/EIA 568 οργανώνονται σύμφωνα με τα υποσυστήματα καλωδιώσεων, τα οποία αποτελούνται από τα εξής τμήματα: Tα πλεονεκτήματα της δομημένη καλωδίωσης είναι: Συμβατότητα: Η δομημένη καλωδίωση χτίζει μια γέφυρα μεταξύ των συσκευών από τους διαφορετικούς κατασκευαστές επειδή παρέχει μια κοινή και συνεπή πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των μέσων μετάδοσης

Περιγραφή των μέσων μετάδοσης Περιγραφή των μέσων μετάδοσης 1 Χάλκινο Καλώδιο: Το χάλκινο καλώδιο είναι ένα συνεστραμμένο ζεύγος καλωδίων και αποτελείται είτε από συμπαγές χάλκινο σύρμα, είτε από νήματα χάλκινου σύρματος. Είναι τοποθετημένα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ

Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Φυσικό Επίπεδο ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης Ενότητα Γ ρ. Ε. Μάγκος Φυσικά Μέσα Μετάδοσης bit: Ηλεκτροµαγνητικό κύµα που µεταδίδεται σε ένα.

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής. Φυσικά Μέσα Μετάδοσης. Φυσικό Επίπεδο Ενσύρµατα και ΑσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ. ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής. Φυσικά Μέσα Μετάδοσης. Φυσικό Επίπεδο Ενσύρµατα και ΑσύρµαταΜέσαΜετάδοσης. Ενότητα Γ. ΕνσύρµαταΜέσαΜετάδοσης Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής ίκτυα Η/Υ Φυσικό Επίπεδο Ενσύρµατα και ΑσύρµαταΜέσαΜετάδοσης Φυσικά Μέσα Μετάδοσης bit: Ηλεκτροµαγνητικό κύµα που µεταδίδεται σε ένα. ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΣΟ (Κατευθυνόµενα -Guided):

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Μέέσα µμετάάδοσης. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ

Μέέσα µμετάάδοσης. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ Ενότητα 3 η Μέέσα µμετάάδοσης Πηγέές - Βιβλιογραφίία 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ 2. Σηµειώσεις Συστήµατων Οπτικών Τηλεπικοινωνιών, ΤΕΙ Καβάλας, http://de.teikav.edu.gr/telematics/pdf/4o_meros_optikasystimata.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης

Ενότητα 2. Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης Ενότητα 2 Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 5 1. Τι γνωρίζετε για τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής; Τα τοπικά δίκτυα αποτελούν πολύ καλή λύση για επικοινωνία με περιορισμένη, όμως, απόσταση κάλυψης. Για να ικανοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

Ευφυής Δικτυακή Υποδομή Υψηλού Εύρους Ζώνης και Βέλτιστης Ενεργειακής Απόδοσης

Ευφυής Δικτυακή Υποδομή Υψηλού Εύρους Ζώνης και Βέλτιστης Ενεργειακής Απόδοσης Ευφυής Δικτυακή Υποδομή Υψηλού Εύρους Ζώνης και Βέλτιστης Ενεργειακής Απόδοσης Του Λάμπρου Κωστάρα, ESB AGENTS - Business Development Manager lkostaras@esbagents.com Επιλέγοντας παραδοσιακά Σύστημα δομημένης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. EΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 5 1 1. Γενικά χαρακτηριστικά Οι οπτικές ίνες θα χρησιµοποιούνται σε κατακόρυφες καλωδιώσεις, όπου οι αποστάσεις µεταξύ των συνδεδεµένων σηµείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καλωδιακή Μετάδοση Πληροφορίας TΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Καλωδιακή Μετάδοση Πληροφορίας TΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Καλωδιακή Μετάδοση Πληροφορίας TΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Περίληψη Είδη καλωδίων και εφαρμογές Καλώδια συνεστραμένων ζευγών Ομοαξονικά

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη προτύπου, κτιριακών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εισαγωγή. Το έγγραφο αυτό συνιστά μια αναφορά που αναδεικνύει μόνο κάποια τα βασικά

Σύνοψη προτύπου, κτιριακών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εισαγωγή. Το έγγραφο αυτό συνιστά μια αναφορά που αναδεικνύει μόνο κάποια τα βασικά Σύνοψη προτύπου, κτιριακών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εισαγωγή Το έγγραφο αυτό συνιστά μια αναφορά που αναδεικνύει μόνο κάποια τα βασικά σημεία του ANSI/TIA-568-C.1. Φυσικά η παρούσα αναφορά, δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλωδίωσης για Ευρυζωνικές Υπηρεσίες. Wiring Guide for Broadband Services

Οδηγός Καλωδίωσης για Ευρυζωνικές Υπηρεσίες. Wiring Guide for Broadband Services Οδηγός Καλωδίωσης για Ευρυζωνικές Υπηρεσίες Wiring Guide for Broadband Services Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Παράλληλα συνδεδεμένες τηλεφωνικές πρίζες και η επίδρασή τους στην τεχνολογία VDSL2 3. Καλωδίωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης:

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: 3. Ποια είναι τα ασύρματα μέσα μετάδοσης; 4. Ποια τα βασικότερα μειονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σοβαρότερο δίκτυο θα αποτελείται από τρεις ή περισσότερους υπολογιστές και ένα hub.

Ένα σοβαρότερο δίκτυο θα αποτελείται από τρεις ή περισσότερους υπολογιστές και ένα hub. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δείξει πώς να φτιάξετε τα δύο είδη των καλωδίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τοπικό δίκτυο (LAN) με δύο ή περισσότερους υπολογιστές στο σπίτι ή

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας http://www.etl.uom.gr/mr/ 18/10/2004 1 Μέσα Μετάδοσης Διαφόρων τύπων χάλκινα καλώδια Οπτικές ίνες Ασύρματη μετάδοση 18/10/2004

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη προτύπου, κτιριακών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εισαγωγή

Σύνοψη προτύπου, κτιριακών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εισαγωγή Σύνοψη προτύπου, κτιριακών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Εισαγωγή Το έγγραφο αυτό συνιστά μια αναφορά που αναδεικνύει μόνο κάποια από τα βασικά σημεία του ANSI/TIA-568-C.0. Φυσικά η παρούσα αναφορά, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 6 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 7

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 6 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 2 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Πρίζες RJ45 Cat6 3 3.1.1. Σύνδεση 4 3.1.2. Σηµάνσεις 4 3.2. Μετώπες πληροφορικής 19 Cat6 5 3.2.1. Σύνδεση 5 3.2.2. Σηµάνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ8: Δίκτυα Υπολογιστών 8.1 Επικοινωνία και Δίκτυα Υπολογιστών Τι εννοούμε με τον όρο δίκτυο; Εννοούμε ένα σύνολο αντικειμένων (π.χ. τηλεφώνων, υπολογιστών) ή ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. οµηµένη Καλωδίωση. ρ Παναγιώτης Φουληράς. Μηχανικός ικτύων Η/Υ. Πανεπιστήµιο Μακεδονίας. e-mail: pfoul@uom.gr

Slide 1. οµηµένη Καλωδίωση. ρ Παναγιώτης Φουληράς. Μηχανικός ικτύων Η/Υ. Πανεπιστήµιο Μακεδονίας. e-mail: pfoul@uom.gr Slide 1 οµηµένη Καλωδίωση ρ Παναγιώτης Φουληράς Μηχανικός ικτύων Η/Υ Πανεπιστήµιο Μακεδονίας e-mail: pfoul@uom.gr Slide 2 Περιεχόµενα Σεµιναρίου 1. Εισαγωγή 2. ΕΙΑ/ΤΙΑ-568Α 3. ΕΙΑ/ΤΙΑ-569 4. UTP έναντι

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση και Επέκταση Καλωδίωσης Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων

Συντήρηση και Επέκταση Καλωδίωσης Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Συντήρηση και Επέκταση Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Περιγραφή Υποδομής Ο ΕΟΦ στεγάζεται σε κτίριο της οδού Μεσογείων στον αριθμό 84. Το κτίριο αποτελείται από 5 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο. Οι όροφοι,

Διαβάστε περισσότερα

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Εισαγωγή Οι προδιαγραφές του υλικού που ακολουθούν, έχουν βασιστεί στο Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών και στα Προγράμματα σπουδών Πληροφορικής για το Γυμνάσιο και το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 8: Εισαγωγή στα Δίκτυα Υπολογιστών Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #7: Μέσα μετάδοσης και δομημένη καλωδίωση

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #7: Μέσα μετάδοσης και δομημένη καλωδίωση ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #7: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γίνεται η µετάδοση των δεδοµένων µέσω οπτικών ινών:

Πώς γίνεται η µετάδοση των δεδοµένων µέσω οπτικών ινών: 1 ΔΟΜΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΙΝΑΣ Κάθε οπτική ίνα αποτελείται από τρία μέρη: Την κεντρική γυάλινη κυλινδρική ίνα, που ονομάζεται πυρήνας(core core) και είναι το τμήμα στο οποίο διαδίδεται το φως. Την επικάλυψη (απλή

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 5e 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 6

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ Cat 5e 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 4. ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΟΣΕΩΝ 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 2 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Πρίζες RJ45 Cat5e 3 3.1.1. Σύνδεση 3 3.1.2. Σηµάνσεις 4 3.2. Μετώπες πληροφορικής 19 Cat5e 4 3.2.1. Σύνδεση 5 3.2.2.

Διαβάστε περισσότερα

3. ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - ΣΥΝΑΦΗ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 1

3. ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - ΣΥΝΑΦΗ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 1 3. ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ - ΣΥΝΑΦΗ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 1 3.1. Γενικά Προκειμένου οι οπτικές ίνες να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά για την υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών ζεύξεων είναι απαραίτητη η καλωδίωσή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Γεώργιος Γιαννόπουλος, ΠΕ19 ggiannop (at) sch.gr σελ. 71-80 - http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Εισαγωγή: Μέσο Μετάδοσης Είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές

Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές Θόρυβος & Παρεµβολές σε Παράλληλες Γραµµές Πηγή Θορύβου Αποτέλεσµα Θορύβου=16 µονάδες Συνολικό Αποτέλεσµα Θορύβου: 16-12=4 µονάδες Ποµπός έκτης Αποτέλεσµα Θορύβου=12 µονάδες Θόρυβος & Παρεµβολές σε Συνεστραµµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 7: Digital Subscriber Line/DSL(Θ) Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητή (Digital Subscriber Line, DSL) Χρήση απλού τηλεφωνικού καλωδίου (χαλκός, CAT3) Έως 2,3

Διαβάστε περισσότερα

Η LASNET αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον τομέα της δομημένης καλωδίωσης και των Η/Μ εγκαταστάσεων.

Η LASNET αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον τομέα της δομημένης καλωδίωσης και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Η LASNET αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον τομέα της δομημένης καλωδίωσης και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Τα στοιχεία που μας διακρίνουν είναι: Άρτια εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό, με συνεχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1. Τι ονομάζουμε επικοινωνία δεδομένων; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εννοούμε την ανταλλαγή πληροφοριών υπό την μορφή data, μεταξύ υπολογιστικών και τερματικών σταθμών. Οι πληροφορίες αυτές είναι δεδομένα που

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις για ένα Αξιόπιστο Τηλεπικοινωνιακό Σύστηµα Καλωδίωσης Υψηλών Επιδόσεων.

Προϋποθέσεις για ένα Αξιόπιστο Τηλεπικοινωνιακό Σύστηµα Καλωδίωσης Υψηλών Επιδόσεων. Φυσικό Επίπεδο OSI Προϋποθέσεις για ένα Αξιόπιστο Τηλεπικοινωνιακό Σύστηµα Καλωδίωσης Υψηλών Επιδόσεων. ηµήτρης Φιλίππου Business Development Manager NETPLEX ΕΠΕ IEEE & BICSI Member, R&M Cert. Instructor

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2: Κατηγορίες Δικτύων

Μάθημα 2: Κατηγορίες Δικτύων Μάθημα 2: Κατηγορίες Δικτύων 2.1 Δίκτυα με βάση την γεωγραφική κατανομή Τα δίκτυα υπολογιστών μπορούν να διαχωριστούν σε πολλές κατηγορίες με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά τους, αν και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Κ. Βασιλάκης Περιεχόμενα ενότητες που εξετάζονται Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 3: Μέσα Μετάδοσης Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης είναι ο φορέας μέσα από τον οποίο λαμβάνει χώρα η μετάδοση των σημάτων. Για να κατανοήσουμε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩ ΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Τι είναι οι οπτικές ίνες λοιπόν; Οι οπτικές ίνες, είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ u 4.1 Τύποι καλωδίων. 4.1.1 Καλώδια συνεστραμμένων ζευγών. 4.1.2 Ομοαξονικό καλώδιο. 4.1.3 Καλώδιο οπτικών ινών. u 4.2 τοπολογίες τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων 3.1 Γενικά Με το όρο τοπολογία δικτύου αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κόμβοι ενός δικτύου. Οι τοπολογίες διακρίνονται σε φυσικές και λογικές. Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες και Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Κινητές Επικοινωνίες και Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες και Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ενότητα: Δίκτυα ΗΥ- Φυσικό Στρώμα Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Διασύνδεσης. Θα εξετάσουμε: Τον επαναλήπτη (repeater) Το διανομέα (hub) Την γέφυρα (bridge) Το Switch Το δρομολογητή (router)

Συσκευές Διασύνδεσης. Θα εξετάσουμε: Τον επαναλήπτη (repeater) Το διανομέα (hub) Την γέφυρα (bridge) Το Switch Το δρομολογητή (router) Συσκευές Διασύνδεσης Οι βασικές συσκευές που θα παρουσιάσουμε παρακάτω, χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση τοπικών δικτύων. Θα δούμε τις βασικές λειτουργίες τους, τις βασικές διαφορές μεταξύ τους και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Εισαγωγή στα τοπικά δίκτυα υψηλών επιδόσεων

Κεφάλαιο 11 Εισαγωγή στα τοπικά δίκτυα υψηλών επιδόσεων Κεφάλαιο 11 Εισαγωγή στα τοπικά δίκτυα υψηλών επιδόσεων Μάθηµα 11.1: Μάθηµα 11.2: Μάθηµα 11.3: Γενικά στοιχεία Αρχιτεκτονική Ενδοδίκτυα Ανακεφαλαίωση Ερωτήσεις Επιµέλεια : Αθανάσιος Ι. Μάργαρης (amarg@uom.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες Δίκτυα Διαδίκτυο και ιστοσελίδες ΜΕΡΟΣ Α 1. Επικοινωνίες Αναλογικό Σήμα (analog signal) Eίναι ένα σήμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στο χρόνο. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl)

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 1 / 36 Το DSL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Subscriber Line (Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή) και στην ουσία αποτελεί μια τεχνολογία που

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευέές τηλεπικοινωνιώών & δικτύύωσης. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ

Συσκευέές τηλεπικοινωνιώών & δικτύύωσης. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ Ενότητα 6 η Συσκευέές τηλεπικοινωνιώών & δικτύύωσης Πηγέές - Βιβλιογραφίία 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ 2. Επικοινωνίες Δεδοµένων και Τεχνολογίες Internet I,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ Σχολικό Έτος : 2012-2013 Τάξη : B Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι - Θεωρία Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ Ονοματεπώνυμο :...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4 ο : Υποδομές Δικτύων

Μάθημα 4 ο : Υποδομές Δικτύων Μάθημα 4 ο : Υποδομές Δικτύων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1/29 ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Σκοπός 4 ου Μαθήματος Να γνωρίσετε: Tις σύγχρονες τάσεις στη δικτύωση Τον ορισμό και τα μέρη ενός τοπικού δικτύου Τις

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών

Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αυτό το κεφάλαιο περιέχει σημαντικές οδηγίες ασφαλείας και λειτουργίας. Διάβασε και κρατήστε αυτό το εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΚΤΥΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ (τεχνολογία Wi Fi) 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 3 3. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 3.1. Access Points (AP) 3 3.1.1. Σύνδεση 4 3.1.2. Σηµάνσεις 5 3.1.3. Τεχνικά χαρακτηριστικά 5 3.2. PoE Injectors 5 3.2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Άσκηση 6 η Δίκτυα Ethernet Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διδάσκων: Παπαπέτρου Ευάγγελος 2 1 Εισαγωγή Σκοπός της παρούσας άσκησης είναι η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση καλωδιακής υποδομής δικτύου δεδομένων και τηλεφωνικού δικτύου σε διάφορα κτίρια του ΑΠΘ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση καλωδιακής υποδομής δικτύου δεδομένων και τηλεφωνικού δικτύου σε διάφορα κτίρια του ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επέκταση καλωδιακής υποδομής δικτύου δεδομένων και τηλεφωνικού δικτύου σε διάφορα κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 2 Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε.) εννοούμε την τοποθέτηση, τον έλεγχο και το χειρισμό διαφόρων ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ 1 Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης είναι η φυσική σύνδεση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη της πληροφορίας σ ένα σύστημα επικοινωνίας. Είναι ο δρόμος που περνάει το σήμα που στέλνει

Διαβάστε περισσότερα

RACKS 19'' (KAMΠΙΝΕΣ) ΔΟΜ. ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΕΠΙΤΟΙΧΑ RACK ΣΕΙΡΑ "ECONOMY" EΠΙΔΑΠΕΔΙA RACK ΣΕΙΡΑ "ECONOMY" ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΚΙ ΠΛΑΤΗΣ

RACKS 19'' (KAMΠΙΝΕΣ) ΔΟΜ. ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΕΠΙΤΟΙΧΑ RACK ΣΕΙΡΑ ECONOMY EΠΙΔΑΠΕΔΙA RACK ΣΕΙΡΑ ECONOMY ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΚΙ ΠΛΑΤΗΣ RACKS 19'' (KAMΠΙΝΕΣ) ΔΟΜ. ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ ΕΠΙΤΟΙΧΑ RACK ΣΕΙΡΑ "ECONOMY" RACK U ΡΑΦΙ (ΒxΠ) ΣΥΣΚ. 10110001 04-005-000E MONΟ 4U 60x46 1 10110002 04-005-001E MONΟ 6U 60x45 1 10110003 04-005-003E MONΟ 9U 60x45

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html )

TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DSL (DSL TUTORIAL) (Πηγή: Τηλεπικοινωνιακό κέντρο Α.Π.Θ.: www.tcom.auth.gr/.../technologies/technologies.html ) Γενικά Για πολλά χρόνια, τα χάλκινα καλώδια (συνεστραµµένα ζεύγη - twisted pairs)

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή. Η LASNET αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον τομέα της δομημένης καλωδίωσης και των Η/Μ εγκαταστάσεων.

Περιγραφή. Η LASNET αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον τομέα της δομημένης καλωδίωσης και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Περιγραφή Η LASNET αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον τομέα της δομημένης καλωδίωσης και των Η/Μ εγκαταστάσεων. Τα στοιχεία που μας διακρίνουν είναι: Άρτια εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό,

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Θέματα κεφαλαίου Πληροφορική Ι Ιωάννης Γιώτης : Σύνδεση συσκευών πληροφορικής 24/11/16 Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Αρχιτεκτονική και στοιχεία δικτύου Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων οικιακών δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ Η/Υ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ Η/Υ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ Η/Υ Μ.ΑΡΑΠΟΣΤΑΘΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 ο ΕΠΑΛ Ν.ΙΩΝΙΑΣ Είδος συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ Επιλογή κατάλληλης αίθουσας στο σχολείο Η αίθουσα που θα επιλεγεί πρέπει να καταλαμβάνει 40-70 τ.μ. Να είναι εύκολα προσπελάσιμη και κοντά στις υπόλοιπες αίθουσες διδασκαλίας.

Διαβάστε περισσότερα

Για τη λειτουργία των δικτύων εκτός από την απαραίτητη υλικοκατασκευή, απαιτείται και το απαραίτητο λογισμικό.

Για τη λειτουργία των δικτύων εκτός από την απαραίτητη υλικοκατασκευή, απαιτείται και το απαραίτητο λογισμικό. ΕΝΟΤΗΤΑ 9 9.0 ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα δίκτυο μέσων πληροφορικής περιλαμβάνει δύο ή περισσότερες συσκευές πληροφορικής (Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, άλλες περιφερειακές μονάδες ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 06 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 06 ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α 1. Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 Ο ΕΛΟΤ στη σχεδίαση μίας Οικιακής Εγκατάστασης

Μάθημα 5 Ο ΕΛΟΤ στη σχεδίαση μίας Οικιακής Εγκατάστασης Μάθημα 5 Ο ΕΛΟΤ στη σχεδίαση μίας Οικιακής Εγκατάστασης Περίληψη Η σχεδίαση μίας εγκατάστασης βασίζεται στις αρχές λειτουργίας των Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων. Αλλά βασικό βοήθημα / οδηγός στη σχεδίαση μίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΑΝΙΗΛ Α.Μ 3014 Επιβλέπων Καθηγητής κ. ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ Νext Generation Network (NGN) εννοούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγοί και συνδεσμολογία των αγωγών γείωσης σε μία εγκατάσταση. Γείωση σημαίνει σύνδεση στη γη ή σ έναν αγωγό που συνδέεται στη γή.

Αγωγοί και συνδεσμολογία των αγωγών γείωσης σε μία εγκατάσταση. Γείωση σημαίνει σύνδεση στη γη ή σ έναν αγωγό που συνδέεται στη γή. Μάθημα 3 Γείωση Περίληψη Βασικό / βασικότερο μέρος της σχεδίασης μίας εγκατάστασης είναι η προστασία αυτών που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση από ηλεκτροπληξία / βραχυκυκλώματα / τη δυσλειτουργία της εγκατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Που χρησιμοποιούνται στα τοπικά δίκτυα: Καλώδια Συνεστραμένων Ζευγών Ομοαξονικό Καλώδιο (Coaxial Cable) Καλώδια Οπτικών Ινών

Που χρησιμοποιούνται στα τοπικά δίκτυα: Καλώδια Συνεστραμένων Ζευγών Ομοαξονικό Καλώδιο (Coaxial Cable) Καλώδια Οπτικών Ινών ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 1 Που χρησιμοποιούνται στα τοπικά δίκτυα: Καλώδια Συνεστραμένων Ζευγών Ομοαξονικό Καλώδιο (Coaxial Cable) Καλώδια Οπτικών Ινών 2 3 Ευρέως χρησιμοποιούμενα στα τοπικά δίκτυα υπολογιστών. 4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 Εξοπλισμός και Υλικά Σε ένα σιδηρομαγνητικό υλικό, το μαγνητικό πεδίο που επάγεται πρέπει να βρίσκει την ασυνέχεια υπό γωνία 90 ο ή 45 ο μοίρες.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΝΟΔΙΩΝ ACES Η & ACES G2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΝΟΔΙΩΝ ACES Η & ACES G2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΝΟΔΙΩΝ ACES Η & ACES G2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ηλεκτρονικό ανόδιο ACES Η και ACES G2-1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι οδηγίες χρήσης αφορούν το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Τεχνολογίες, Πρότυπα, Υποδομές, Υπηρεσίες

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Τεχνολογίες, Πρότυπα, Υποδομές, Υπηρεσίες Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Τεχνολογίες, Πρότυπα, Υποδομές, Υπηρεσίες Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διαφάνεια 1 1 Διαχωρισμός

Διαβάστε περισσότερα