ΒΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 6ο: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 6ο: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ"

Transcript

1 ΒΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 6ο: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

2 ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την B' Τάξη του Γυμνασίου 1. Θερμοκρασία - Θερμόμετρα - Πώς μετράμε την θερμοκρασία σελ Θερμότητα - Πώς μετράμε την θερμότητα σελ Θερμοκρασία, θερμότητα & μικρόκοσμος σελ Θερμική διαστολή & συστολή σελ. 288

3 Θερμοκρασία Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμόμετρα Θερμοκρασία: Tι είναι θερμοκρασία; Η θερμοκρασία είναι το φυσικό μέγεθος που χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα. Με ποιο όργανο μετράμε την θερμοκρασία; Το όργανο με το οποίο μετράμε αξιόπιστα τη θερμοκρασία είναι το θερμόμετρο. Που βασίζεται η λειτουργία των θερμομέτρων; Δύο τύποι θερμομέτρων Η λειτουργία των θερμομέτρων βασίζεται στη μεταβολή των ιδιοτήτων ορισμένων υλικών, όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία τους. Τα θερμόμετρα με τα οποία μετράμε την ανθρώπινη θερμοκρασία είναι τα υδραργυρικά, των οποίων η λειτουργία βασίζεται στη μεταβολή του μήκους της στήλης του υδραργύρου όταν αλλάζει η θερμοκρασία.

4 264 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Τι είναι η κλίμακα Κελσίου; Στην καθημερινή ζωή, η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται με βάση την κλίμακα Κελσίου. Το μηδέν της κλίμακας Κελσίου αντιστοιχεί στη θερμοκρασία που λιώνει ο πάγος, ενώ το εκατό, στη θερμοκρασία που βράζει το καθαρό νερό. Το διάστημα μεταξύ αυτών των δύο αριθμών (0-100) χωρίζεται σε εκατό ίσα τμήματα και κάθε τμήμα αντιστοιχεί σε μεταβολή της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου. O ένας βαθμός Κελσίου συμβολίζεται 1 ο C. Ο Κέλσιος. Η κλίμακα Κελσίου έχει και αρνητικές τιμές, οι οποίες αντιστοιχούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από 0 ο C. Τι είναι η κλίμακα Κέλβιν; Η κλίμακα Κέλβιν είναι μία κλίμακα της οποίας το μηδέν αντιστοιχεί στους -273 ο C. O βαθμός Κέλβιν συμβολίζεται με Κ. Η μεταβολή της θερμοκρασίας κατά 1 Κ είναι ίση με μεταβολή κατά 1 ο C. Tι ονομάζουμε απόλυτο μηδέν; Η χαμηλότερη θερμοκρασία στη φύση στην οποία μπορεί να βρεθεί ένα σώμα, είναι -273 ο C ή 0 Κ. Η θερμοκρασία αυτή ονομάζεται απόλυτο μηδέν. Ο Κέλβιν. Η δημιουργία μίας κλίμακας μέτρησης ονομάζεται βαθμονόμηση. Επειδή το μηδέν της κλίμακας Κέλβιν είναι το απόλυτο μηδέν, η κλίμακα αυτή ονομάστηκε και απόλυτη κλίμακα θερμοκρασιών και δεν έχει αρνητικές τιμές.

5 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 265 Πως μετατρέπουμε τους βαθμούς Κελσίου σε βαθμούς Κέλβιν; Η αριθμητική σχέση που συνδέει τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κέλβιν (Τ) με τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου (Θ) είναι: Τ = Θ Είναι προφανές ότι αν θέλουμε να μετατρέψουμε τους βαθμούς Κέλβιν σε βαθμούς Κελσίου, η παραπάνω σχέση γίνεται: Θ = Τ Eνέργεια: Οι διαφορές στη μέτρηση, από την κλίμακα Κelvin στην κλίμακα Celsius. Ποιος είναι ο βασικός σκοπός που εξυπηρετεί η ενέργεια στη φυσική; Η ενέργεια μας βοηθά να περιγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα με όσο το δυνατό λιγότερες έννοιες. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των φαινόμενων η ενέργεια μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο, ή μετατρέπεται από μία μορφή σε μία άλλη. Ποια είναι η μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο διεθνές σύστημα μονάδων (S.I.); Μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο S.I. Είναι το Τζάουλ (Joule), το οποίο συμβολίζεται με J. Πότε ένα σώμα έχει κινητική ενέργεια; Ένα σώμα έχει κινητική ενέργεια όταν κινείται.

6 266 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Πως μπορούμε με τη βοήθεια της κινητικής ενέργειας να περιγράψουμε τη σύγκρουση μίας μπάλας του μπόουλινγκ με τις κορύνες; Πριν τη σύγκρουση, η μπάλα που κινείται έχει κινητική ενέργεια, ενώ οι ακίνητες κορύνες όχι. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι κορύνες εκσφενδονίζονται και αποκτούν κινητική ενέργεια, ενώ η ταχύτητα της μπάλας μειώνεται. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, έχουμε μεταφορά κινητικής ενέργειας από τη μπάλα στις κορύνες. Τι είναι η δυναμική ενέργεια; Δυναμική είναι η ενέργεια που έχει ένα σώμα λόγω της θέσης ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Για παράδειγμα, ένα συσπειρωμένο ελατήριο, έχει δυναμική ενέργεια. Πως μπορούμε με τη βοήθεια της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας να περιγράψουμε την εκτόξευση ενός βέλους από ένα τόξο; Η τεντωμένη χορδή του τόξου, έχει δυναμική ενέργεια. Όταν αφήνουμε τη χορδή, αυτή παύει να είναι τεντωμένη και χάνει τη δυναμική της ενέργεια, ενώ το βέλος εκτινάσσεται, αποκτώντας κινητική ενέργεια. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή, η δυναμική ενέργεια της χορδής μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια του βέλους. Θερμότητα: Τι είναι η θερμότητα; Θερμότητα ονομάζεται η μορφή ενέργειας που μεταφέρεται από το σώμα υψηλότερης θερμοκρασίας στο σώμα χαμηλότερης θερμοκρασίας.

7 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 267 Η μεταφορά θερμότητας σταματά όταν τα σώματα αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία, δηλαδή βρεθούν σε κατάσταση θερμικής ισορροπίας. Κάποιες φορές, η μεταβολή στη θερμοκρασία ενός σώματος, δεν περιγράφεται με μεταφορά θερμότητας, για παράδειγμα, όταν τρίβουμε τα χέρια μας και ζεσταίνονται, δεν έχουμε μεταφορά θερμότητας, αλλά η θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της τριβής των χεριών. Τι γνωρίζετε για το νόμο διατήρησης της ενέργειας; Η ενέργεια δεν δημιουργείται από το τίποτα, δεν χάνεται άλλα διατηρείται αλλάζοντας μορφές. Σύμφωνα με το νόμο διατήρησης της ενέργειας, η ενέργεια συνολικά διατηρείται. Δηλαδή σε κάθε μεταβολή, η ενέργεια μετατρέπεται από μία μορφή σε μία άλλη ή μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο, χωρίς να αυξάνεται, να ελαττώνεται ή να δημιουργείται από το μηδέν. Ανακεφαλαίωση: Η θερμοκρασία είναι το φυσικό μέγεθος με το οποίο προσδιορίζουμε πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα και τη μετράμε με το θερμόμετρο. Οι δύο βασικές κλίμακες μέτρησης της θερμοκρασίας είναι οι Κελσίου και Κέλβιν. Η αριθμητική σχέση που συνδέει τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κέλβιν (Τ) με τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου (Θ), είναι: Τ = Θ Με τη βοήθεια της ενέργειας περιγράφουμε τα φυσικά φαινόμενα και έχει ως μονάδα μέτρησης το Τζάουλ (J). Θερμότητα ονομάζεται η μορφή ενέργειας που μεταφέρεται από το σώμα υψηλότερης θερμοκρασίας στο σώμα χαμηλότερης θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το νόμο διατήρησης της ενέργειας, η ενέργεια απλώς μεταφέρεται ή μεταμορφώνεται, ενώ δεν χάνεται, ούτε δημιουργείται από το μηδέν.

8 268 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Λυμένες ασκήσεις: 81. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Αν η θερμοκρασία ενός σώματος αυξηθεί κατά 20 ο C, τότε η μεταβολή της θερμοκρασίας του σε βαθμούς Κέλβιν είναι: = 293 Κ. β. Σε ορισμένες μεταφορές ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο, η ενέργεια ελαττώνεται. γ. Το μηδέν της κλίμακας Κελσίου αντιστοιχεί στη θερμοκρασία που λιώνει ο πάγος. δ. Η θερμότητα μεταφέρεται από ένα σώμα υψηλότερης θερμοκρασίας προς ένα σώμα χαμηλότερης θερμοκρασίας. Λύση α. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί η μεταβολή της θερμοκρασίας έχει την ίδια τιμή και στις δύο κλίμακες. β. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί η ενέργεια διατηρείται σταθερή. γ. Η πρόταση είναι σωστή. δ. Η πρόταση είναι σωστή. 82. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Το μηδέν της κλίμακας Κελσίου αντιστοιχεί στη θερμοκρασία που.. ο.. β. Η χαμηλότερη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να βρεθεί ένα σώμα είναι.. ο C ή.. Κ. γ. Όταν δύο σώματα διαφορετικής θερμοκρασίας έρθουν σε επαφή, η θερμότητα μεταφέρεται πάντα από το σώμα.. θερμοκρασίας προς το άλλο. δ. Μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο S.I. είναι το.. που συμβολίζεται με.. Λύση α. λιώνει, πάγος β. -273, 0 γ. υψηλότερης δ. Τζάουλ, J

9 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου του 2004, στις 3:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία σε ορισμένες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν: Στη Βαρσοβία 14 ο C, στη Λισσαβόνα 295 Κ, στην Πράγα 10 ο C, στη Ρώμη 18 o C και στο Βερολίνο 286 Κ. Σε ποια πόλη η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη και σε ποια χαμηλότερη; Λύση Για να συγκρίνουμε τις θερμοκρασίες, πρέπει να είναι στην ίδια κλίμακα. Για αυτό, μετατρέπουμε τις θερμοκρασίες που είναι στην κλίμακα Κελσίου, σε Κέλβιν: Βαρσοβία Θ = 14 ο C: Πράγα Θ = 10 ο C: Ρώμη Θ = 18 ο C: Τ = (273 + Θ) Κ = ( ) Κ = 287 Κ Τ = (273 + Θ) Κ = ( ) Κ = 283 Κ Τ = (273 + Θ) Κ = ( ) Κ = 291 Κ Συνεπώς, η πόλη με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι η Λισσαβόνα, ενώ αυτή με τη χαμηλότερη η Πράγα. 84. Να συμπληρώσετε τα κενά στον παρακάτω πίνακα: Σώμα Α Β Γ Δ Θερμοκρασία σε Κ (θ) Λύση Θα χρησιμοποιήσουμε τις σχέσεις: Τ = (273 + θ) Κ ή θ = (Τ 273) ο C. Σώμα Α: θ = (Τ 273) ο C = ( ) ο C = 27 ο C Σώμα Β: Τ = (273 + θ) Κ = ( ) Κ = 373 Κ Σώμα Γ: θ = (Τ 273) ο C = ( ) ο C = 123 ο C Σώμα Δ: Τ = (273 + θ) Κ = ( ) Κ = 500 Κ Θερμοκρασία σε ο C (Τ)

10 270 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Άρα ο πίνακας συμπληρώνεται ως εξής: Σώμα Α Β Γ Δ Θερμοκρασία σε Κ (θ) Θερμοκρασία σε ο C (Τ)

11 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 271 Ασκήσεις για λύση: 101. Μία χειμωνιάτικη μέρα, η θερμοκρασία της Αθήνας στις 8:00 το πρωί ήταν 11 ο C ενώ στις 12:00 το μεσημέρι ήταν 292 Κ. Την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες, η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη ήταν 280 Κ και 13 ο C αντίστοιχα. Να υπολογίσετε σε ποια από τις δύο πόλεις είχαμε μεγαλύτερη μεταβολή της θερμοκρασίας, από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι Να περιγράψετε όσα από τα παρακάτω φαινόμενα είναι δυνατό να περιγραφούν με μεταφορά θερμότητας: α. το λιώσιμο του χιονιού. β. το βράσιμο του νερού. γ. η θέρμανση των ελαστικών ενός αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα. δ. το πάγωμα του νερού στην κατάψυξη Nα συμπληρώσετε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις, στις παρακάτω προτάσεις: α. Το όργανο με το οποίο μετράμε αξιόπιστα τη θερμοκρασία είναι το.. β. Η αριθμητική σχέση που συνδέει τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κέλβιν με τη θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου είναι.. γ. H ενέργεια που έχουν τα σώμ ατα που κινούνται ονομάζεται.... δ. Για να μετρήσουμε με ακρίβεια τη θερμοκρασία, χρησιμοποιούμε τα Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Είναι δυνατό η θερμοκρασία ενός σώματος να είναι 2 Κ. β. Στην κλίμακα Κελσίου, η θερμοκρασία παίρνει και αρνητικές τιμές. γ. Η θερμοκρασία που βράζει το νερό αντιστοιχεί στους 100 Κ. δ. Μία τεντωμένη χορδή, έχει δυναμική ενέργεια.

12 272 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 21 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 1 ο α. Τι είναι η θερμοκρασία; Με ποιο όργανο μετρούμε τη θερμοκρασία; β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Στην κλίμακα Κέλβιν, το μηδέν αντιστοιχεί στους... ο C, ονομάζεται και Η κλίμακα Κέλβιν έχει μόνο... τιμές. Θέμα 2 ο α. Να αναφέρετε ένα σώμα το οποίο έχει κινητική ενέργεια και ένα σώμα που να έχει δυναμική ενέργεια. β. Να αντιστοιχίσετε τις θερμοκρασίες της Α στήλης, με τις αντίστοιχες της Β στήλης: Στήλη Α o C K o C K o C Στήλη Β α. 27 o C β. 318 K γ. 0 K δ o C ε. 373 Κ Θέμα 3 ο α. Να περιγράψετε με την έννοια της μεταφοράς της θερμότητας το λιώσιμο του χιονιού. β. Δύο σώματα έρχονται σε επαφή και δεν έχουμε μεταφορά θερμότητας. Ποιο συμπέρασμα βγάζετε; Θέμα 4 ο Μία χειμωνιάτικη μέρα η θερμοκρασία στην Αθήνα ήταν 5 o C, στη Θήβα 280 Κ, στην Κόρινθο 7 o C και στη Χαλκίδα 277 K. Σε ποια πόλη η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη και σε ποια χαμηλότερη;

13 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 273 Πως μετράμε τη θερμότητα Από τι εξαρτάται το ποσό θερμότητας που απορροφά ένα σώμα για τη θέρμανσή του; Το ποσό θερμότητας που απορροφά ένα σώμα κατά τη θέρμανσή του: α. Είναι ανάλογο με την αύξηση της θερμοκρασίας του (Δθ). Για παράδειγμα: Αν διπλασιαστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, διπλασιάζεται και το ποσό θερμότητας που απορροφάται. β. Είναι ανάλογο της μάζας του σώματος (m). Για παράδειγμα: Αν η μάζα του σώματος υποδιπλασιαστεί, υποδιπλασιάζεται και το ποσό της θερμότητας. γ. Εξαρτάται από το υλικό του σώματος. Για παράδειγμα: Ίσες μάζες νερού και λαδιού, χρειάζονται διαφορετικό ποσό θερμότητας για να αυξηθεί η θερμοκρασία τους κατά 1 ο C. Από τους ίδιους παράγοντες εξαρτάται και το ποσό θερμότητας που απελευθερώνει ένα σώμα κατά την ψύξη του. Tι είναι η ειδική θερμότητα ενός υλικού; Η ειδική θερμότητα ενός υλικού συμβολίζεται με c και είναι η ποσότητα της θερμότητας που χρειάζεται 1 Κg του υλικού για να μεταβληθεί η θερμοκρασία του κατά 1 o C. Μονάδα μέτρησης της ειδικής θερμότητας στο S.I. είναι: J o Kg C

14 274 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Οι ειδικές θερμότητες ορισμένων συνηθισμένων υλικών: Με ποια σχέση υπολογίζουμε το ποσό θερμότητας που απορροφά ή απελευθερώνει ένα σώμα, κατά τη θέρμανση ή την ψύξη του αντίστοιχα; Για να υπολογίσουμε τη θερμότητα χρησιμοποιούμε τη σχέση: Όπου: Q το ποσό θερμότητας σε J. m η μάζα του σώματος σε Κg. Q = m ΔΘ c ΔΘ η μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος σε o C. c η ειδική θερμότητα του σώματος σε J / (Kg o C). Γιατί τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης και τα συστήματα ψύξης των αυτοκινήτων έχουν νερό για τη μεταφορά της θερμότητας; Όπως βλέπουμε στον πίνακα με τις ειδικές θερμότητες, το νερό έχει τη μεγαλύτερη ειδική θερμότητα από τα συνηθισμένα υλικά. Αυτό έχει σαν συνέπεια, αν μεταφερθεί ένα συγκεκριμένο ποσό θερμότητας με την ίδια μάζα νερού και ενός άλλου υλικού, η θερμοκρασία του νερού θα μεταβληθεί λιγότερο.

15 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 275 Γιατί την ημέρα η θερμοκρασία της ξηράς αυξάνεται γρηγορότερα από αυτή της θάλασσας; Αυτό γίνεται γιατί η ειδική θερμότητα της ξηράς είναι περίπου 4 φορές μικρότερη από του νερού. Τι είναι η θερμίδα; Θερμίδα ή cal είναι άλλη μία μονάδα μέτρησης της θερμότητας. 1 cal είναι το ποσό θερμότητας το οποίο χρειάζεται 1 g νερού για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά 1 o C. Να σημειώσουμε ότι 1 cal = 4,19 J. Τα πολλαπλάσια του cal είναι: 1 Κcal = cal = 10 3 cal 1 Mcal = cal = 10 6 cal 1 Gcal = cal = 10 9 cal Σε Κcal αναφέρεται συνήθως το ενεργειακό περιεχόμενο των τροφών. Τα πολλαπλάσια του J είναι: 1 ΚJ = J = 10 3 J 1 MJ = J = 10 6 J 1 GJ = J = 10 9 J Ανακεφαλαίωση: Θερμότητα που μεταφέρεται σε ένα σώμα: α. Είναι ανάλογη με τη μεταβολή της θερμοκρασίας του. β. Είναι ανάλογη της μάζας του. γ. Εξαρτάται από το υλικό του σώματος. Η θερμότητα που απορροφά ή απελευθερώνει ένα σώμα κατά τη θέρμανση ή την ψύξη του αντίστοιχα, υπολογίζεται από τη σχέση: Q = m ΔΘ c. Ειδική θερμότητα ονομάζεται η ποσότητα της θερμότητας που χρειάζεται για να μεταβληθεί η θερμοκρασία 1 Κg ενός υλικού κατά 1 ο C. 1 cal είναι το ποσό θερμότητας το οποίο χρειάζεται 1 g νερού για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά 1 o C. Να σημειώσουμε ότι 1 cal = 4,19 J.

16 276 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Λυμένες ασκήσεις: 85. Ίσες μάζες νερού, ελαιόλαδου και υδράργυρου, απορροφούν ίσα ποσά θερμότητας. Να αιτιολογήσετε σε ποιο υλικό θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας και σε ποιο τη μικρότερη. Λύση Η μεταβολή στη θερμοκρασία ενός σώματος, δίνεται από τη σχέση: Q ΔΘ, η οποία προκύπτει από την σχέση: Q = m ΔΘ c m c Και τα τρία υλικά, έχουν ίσες μάζες και απορροφούν το ίδιο ποσό θερμότητας. Συνεπώς, η μεταβολή της θερμοκρασίας τους εξαρτάται αποκλειστικά από την ειδική θερμότητα. Πιο συγκεκριμένα, είναι αντιστρόφως ανάλογη, δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ειδική θερμότητα, τόσο μικρότερη είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας. Από τον πίνακα με τις ειδικές θερμότητες, βλέπουμε ότι το νερό έχει τη μεγαλύτερη ειδική θερμότητα, ενώ ο υδράργυρος τη μικρότερη. Άρα, τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει ο υδράργυρος και τη μικρότερη το νερό. 86. Πόση θερμότητα χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία 1500 g ελαιόλαδου, από τους 10 ο C στους 40 ο C; Η ειδική θερμότητα του ελαιόλαδου είναι: 2000 J/(Kg ο C). Λύση Για να υπολογίσουμε τη θερμότητα, θα χρησιμοποιήσουμε τη σχέση: Q = m ΔΘ c Πριν χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω σχέση, πρέπει να μετατρέψουμε τη μάζα σε Kg και να υπολογίσουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας m 1500g kg 1,5kg 1000 Για να υπολογίσουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας, αφαιρούμε από την τελική θερμοκρασία την αρχική:

17 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 277 ΔΘ = 40 ο C 10 ο C = 30 ο C Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σχέση: Q = m ΔΘ c = 1,5Κg 30 ο C 2000 J/(Kg ο C) = J 87. Ορισμένη ποσότητα χαλκού θερμοκρασίας 30 ο C, απορροφά J θερμότητας. Αν η ειδική θερμότητα του χαλκού είναι 450 J/(Kg o C) και η τελική θερμοκρασία του χαλκού είναι 230 ο C, ποια είναι η μάζα του χαλκού; Λύση Αρχικά, θα υπολογίσουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας του χαλκού, χρησιμοποιώντας τη σχέση: Δθ = 230 ο C 30 o C = 200 o C Για να υπολογίσουμε τη μάζα χρησιμοποιούμε τη σχέση: Q m η οποία προκύπτει από τη σχέση: Q = m ΔΘ c c Δθ 4 Q J m 5kg o o c Δθ 450J / kg C 200 C 88. Να συμπληρώσετε τα κενά στον παρακάτω πίνακα: Θερμότητα σε cal θερμότητα σε J 4000 Λύση Γνωρίζουμε ότι: 1 cal = 4,19 J, άρα: 1 cal είναι 4,19 J 1000 cal είναι x; x = ,19 J = 4190 J 4,19 J είναι 1 cal 4000 J είναι x; x = 4000 / 4,19 cal = 954,65 cal 1 cal είναι 4,19 J 5000 cal είναι x; x = ,19 J = J

18 278 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Ασκήσεις για λύση: 105. Σε ορισμένη ποσότητα νερού προσφέρεται θερμότητα Q 1 και η θερμοκρασία του αυξάνεται κατά 20 ο C. Τι θα συμβεί στη θερμοκρασία της ίδιας ποσότητας νερού αν: α. Απορροφήσει θερμότητα Q 2 = 3 Q 1. β. Αποβάλλει στο περιβάλλον θερμότητα Q 3 = Q 1 / Όταν 6 Κg ενός σώματος απορροφήσουν θερμότητα 7200 J, η θερμοκρασία του αυξάνεται κατά 1 ο C. Ποια είναι η ειδική θερμότητα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο το σώμα; 107. Πόση θερμότητα χρειάζονται 300 g υδραργύρου, ώστε η θερμοκρασία του να αυξηθεί από τους 15 ο C στους 30 ο C; Η ειδική θερμότητα του υδραργύρου είναι 200 J/(Kg ο C) Πόσο θα μεταβληθεί η θερμοκρασία 4 Kg άμμου, αν απορροφήσει θερμότητα J; Η ειδική θερμότητα της άμμου είναι 1100 J/(Kg ο C) Να συμπληρώσετε τα κενά στον παρακάτω πίνακα: Θερμότητα σε cal θερμότητα σε J

19 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 1 ο α. Από τι εξαρτάται η θερμότητα που μεταφέρεται σε ένα σώμα; β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Η ειδική θερμότητα μας δείχνει το ποσό... που χρειάζεται για να μεταβληθεί η θερμοκρασία... κάποιου υλικού κατά.... Θέμα 2 ο α. Ποια είναι η μονάδα μέτρησης της ειδικής θερμότητας; β. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; 1. Αν η μάζα του σώματος υποδιπλασιαστεί, το ποσό της θερμότητας υπερδιπλασιάζεται. 2. Το νερό έχει τη μεγαλύτερη ειδική θερμότητα από τα συνηθισμένα υλικά. 3. Για να υπολογίσουμε τη θερμότητα χρησιμοποιούμε τη σχέση: Q = m ΔΘ c Θέμα 3 ο Πόσα J πρέπει να μεταφέρουμε σε 1500 g χαλκού, για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά 5 o C; Δίνεται η ειδική θερμότητα του χαλκού: 400 J/(Kg o C). Θέμα 4 ο 0,4 m 3 αλουμινίου θερμαίνονται από τους 50 ο C στους 250 ο C. Αν το αλουμίνιο έχει πυκνότητα 2700 Κg/m 3 και ειδική θερμότητα 900 J/(Kg ο C), πόση θερμότητα προσφέρθηκε στο αλουμίνιο;

20 280 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Θερμοκρασία, θερμότητα και μικρόκοσμος Τι είναι τα μόρια; Τα μόρια είναι μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία αποτελούν τα δομικά σωματίδια της ύλης. Η συμπεριφορά όλων των σωμάτων μπορεί να ερμηνευτεί με τη βοήθεια των μορίων. Ποιες είναι οι φυσικές καταστάσεις της ύλης; Η ύλη βρίσκεται στη φύση σε 3 καταστάσεις: Τη στερεή την υγρή και την αέρια. Πως ερμηνεύεται η συμπεριφορά των στερεών, των υγρών και των αερίων σωμάτων, με τη βοήθεια των μορίων; Στα στερεά, τα μόρια κινούνται ελάχιστα γύρω από καθορισμένες θέσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα στερεά σώματα να έχουν ορισμένο σχήμα και όγκο. Στα υγρά, τα μόρια κινούνται γλιστρώντας το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα ο όγκος τους να είναι ορισμένος αλλά να μην έχουν ορισμένο σχήμα. Πιο συγκεκριμένα, τα υγρά ρέουν παίρνοντας το σχήμα του δοχείου στο οποίο βρίσκονται. Στα αέρια, τα μόρια κινούνται ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση, καταλαμβάνοντας όλο το διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να μην έχουν ορισμένο σχήμα και όγκο. Πως συνδέεται η θερμοκρασία ενός σώματος με την κίνηση των μορίων; Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία ενός σώματος, τόσο εντονότερη είναι η κίνηση των μορίων. Με άλλα λόγια, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία ενός σώματος αυξάνεται και η κινητική ενέργεια των μορίων του. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι όταν δύο σώματα έχουν την ίδια θερμοκρασία, τότε και τα μόριά τους, το καθένα ξεχωριστά, έχουν ίση κινητική ενέργεια.

21 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 281 Βυθίζουμε ένα κρύο σώμα σε ζεστό νερό. Τι θα συμβεί στα μόρια του σώματος και του νερού; Στην αρχή, η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος, συνεπώς τα μόρια του νερού κινούνται εντονότερα από τα μόρια του σώματος. Μετά τη βύθιση του σώματος στο νερό, τα μόρια του νερού συγκρούονται με τα μόρια του σώματος και κινητική ενέργεια μεταφέρεται από τα πρώτα στα δεύτερα. Η μεταφορά αυτή αντιστοιχεί στη μεταφορά της θερμότητας. Σταδιακά, η θερμοκρασία του νερού μειώνεται και του σώματος αυξάνεται, μέχρι οι θερμοκρασίες τους να γίνουν ίσες. Από τη στιγμή αυτή και μετά, η θερμοκρασία μένει σταθερή, δεν έχουμε μεταφορά θερμότητας και τα σώματα βρίσκονται σε κατάσταση θερμικής ισορροπίας. Για να μετρήσουμε σωστά τη θερμοκρασία ενός σώματος, θα πρέπει το θερμόμετρο να βρίσκεται σε επαφή με το σώμα και να έχει σταθεροποιηθεί η ένδειξή του. Δηλαδή, το θερμόμετρο και το σώμα να βρίσκονται σε θερμική ισορροπία. Τι είναι η θερμική ενέργεια και από ποιους παράγοντες εξαρτάται; Θερμική ενέργεια ονομάζεται το σύνολο της κινητικής ενέργειας των μορίων ενός σώματος. Είναι προφανές ότι η θερμική ενέργεια ενός σώματος εξαρτάται από: α. Την κινητική ενέργεια του κάθε μορίου, συνεπώς από τη θερμοκρασία του σώματος. β. Το συνολικό αριθμό των μορίων του σώματος, συνεπώς από τη μάζα του σώματος. Αν συγκρίνουμε τη θερμική ενέργεια ενός παγόβουνου και μίας κούπας ζεστό τσάι, παρατηρούμε ότι τα μόρια στην κούπα έχουν μεγαλύτερη κινητική ενέργεια το καθένα ξεχωριστά από ότι στο παγόβουνο, όμως η θερμική ενέργεια του παγόβουνου είναι μεγαλύτερη γιατί η μάζα του είναι τεράστια.

22 282 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Τι γνωρίζετε για τις δυνάμεις μεταξύ των μορίων στις τρεις καταστάσεις της ύλης; Στα στερεά σώματα, ασκούνται ισχυρές δυνάμεις μεταξύ των μορίων, με αποτέλεσμα τα μόρια να έχουν καθορισμένες θέσεις. Στα υγρά σώματα, οι δυνάμεις μεταξύ των μορίων είναι ασθενέστερες από τα στερεά, με αποτέλεσμα τα μόρια να κινούνται, γλιστρώντας το ένα πάνω στο άλλο. Στα αέρια σώματα, δεν ασκούνται δυνάμεις μεταξύ των μορίων τους, για αυτό τα μόρια κινούνται ελεύθερα, μακριά το ένα από το άλλο. Επειδή στα στερεά και στα υγρά σώματα, υπάρχουν δυνάμεις μεταξύ των μορίων τους, τα μόρια εκτός από κινητική ενέργεια έχουν και δυναμική. Τι ονομάζουμε εσωτερική ενέργεια ενός σώματος; Το σύνολο της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας των μορίων ενός σώματος ονομάζεται εσωτερική ενέργεια.

23 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 283 Ανακεφαλαίωση: Στα αέρια, τα μόρια κινούνται συνεχώς και ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση. Στα υγρά, τα μόρια κινούνται άτακτα γλιστρώντας το ένα πάνω στο άλλο. Στα στερεά, τα μόρια κινούνται ελάχιστα, γύρω από καθορισμένες θέσεις. Δύο σώματα βρίσκονται σε θερμική ισορροπία όταν έχουν την ίδια θερμοκρασία και δεν υπάρχει μεταφορά θερμότητας μεταξύ τους. Θερμική ενέργεια ονομάζεται το σύνολο της κινητικής ενέργειας των μορίων ενός σώματος. Εσωτερική ενέργεια ονομάζεται το σύνολο της δυναμικής και της κινητικής ενέργειας των μορίων ενός σώματος.

24 284 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Λυμένες ασκήσεις: 89. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Η θερμική ενέργεια ενός σώματος εξαρτάται από την κινητική ενέργεια κάθε μορίου του και από το συνολικό αριθμό των μορίων του. β. Τα σώματα έχουν ορισμένο όγκο και σχήμα στην υγρή κατάσταση. γ. Για να μετρήσουμε σωστά τη θερμοκρασία ενός σώματος, πρέπει το θερμόμετρο και το σώμα να βρίσκονται σε κατάσταση θερμικής ι- σορροπίας. δ. Όταν δύο σώματα έχουν διαφορετική θερμοκρασία, μεγαλύτερη θερμική ενέργεια έχει πάντα αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Λύση α. Η πρόταση είναι σωστή. β. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί ορισμένο όγκο και σχήμα έχουν τα στερεά σώματα. γ. Η πρόταση είναι σωστή. δ. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί η θερμική ενέργεια εξαρτάται και από τη μάζα του σώματος. 90. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α... ενέργεια ονομάζεται το σύνολο της κινητικής ενέργειας των μορίων ενός σώματος. β. Όσο υψη λότερη είναι η θερ μοκρασία ενός σώμα τος, τόσο.. είναι η κίνηση των μορίων του. γ. Η θερμική ενέργεια ενός σώματος εξαρτάται από τη.. και από τη.. του σώματος. δ. Στα.. σώματα, τα μόρια κινούνται ελάχιστα, γύρω από καθορισμένες θέσεις.

25 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 285 Λύση α. Θερμική β. εντονότερη γ. θερμοκρασία, μάζα δ.στερεά 91. Να αντιστοιχίσετε τις καταστάσεις της ύλης της στήλης Α με τις περιγραφές της στήλης Β: Στήλη Α α. Στερεή β. Υγρή γ. Αέρια Στήλη Β 1. Τα μόρια γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο. 2. Δεν ασκούνται δυνάμεις μεταξύ των μορίων. 3. Συγκεκριμένο σχήμα. 4. Συγκεκριμένος όγκος, μεταβλητό σχήμα. 5. Τα μόρια κινούνται ελάχιστα. 6. Καταλαμβάνουν όλο το χώρο που διατίθεται. Λύση α. 3, α. 5, β. 1, β. 4, γ. 2, γ. 6

26 286 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Ασκήσεις για λύση: 110. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Το θερμόμετρο δείχνει σωστά τη θερμοκρασία ενός σώματος, όταν βρίσκεται σε... με αυτό. β. Μεταξύ των μορίων ενός.. δεν ασκούνται δυνάμεις. γ. Η.. ενός σώματος εξαρτάται μόνο από την κινητική ενέργεια κάθε μορίου του. δ. Στα.. σώματα, τα μόρια κινούνται ελεύθερα, προς κάθε κατεύθυνση Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία ενός σώματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητική ενέργεια των μορίων του. β. Οι ισχυρότερες δυνάμεις μεταξύ των μορίων εμφανίζονται στα υγρά σώματα. γ. Στα αέρια σώματα, τα μόρια εκτός από κινητική ενέργεια έχουν και δυναμική. δ. Δύο σώματα που έχουν την ίδια θερμική ενέργεια, έχουν και ίδια θερμοκρασία Δύο ποσότητες νερού έχουν την ίδια θερμοκρασία και διαφορετική θερμική ενέργεια. Τι συμπέρασμα βγάζετε από τα παραπάνω; 113. Να αντιστοιχίσετε τις καταστάσεις της ύλης της στήλης Α με τις εικόνες της στήλης Β: Στήλη Α Στήλη Β α. Στερεή β. Υγρή γ. Αέρια

27 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 1 ο α. Πότε δύο σώματα βρίσκονται σε θερμική ισορροπία; β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Όσο υψηλότερη είναι η... ενός σώματος, τόσο εντονότερη είναι η... των μορίων. Με άλλα λόγια, όταν αυξάνεται η... ενός σώματος αυξάνεται και η των μορίων του. Θέμα 2 ο α. Από τι εξαρτάται η θερμική ενέργεια ενός σώματος; β. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; Ένα παγόβουνο και ένα παγάκι έχουν: 1. Ίδια θερμοκρασία. 2. Ίδια θερμική ενέργεια. 3. Μόρια με ίδια κινητική ενέργεια. Θέμα 3 ο α. Τι ονομάζουμε εσωτερική ενέργεια; β. Σε ποια θερμοκρασία τα μόρια ενός σώματος έχουν την ελάχιστη κινητική ενέργεια; Θέμα 4 ο Να περιγράψετε την κινητική κατάσταση των μορίων και τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ τους, στον πάγο, στο νερό και στους υδρατμούς.

28 288 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Θερμική διαστολή και συστολή Τι είναι η θερμική διαστολή και τι η θερμική συστολή ενός σώματος; Θερμική διαστολή ονομάζουμε το φαινόμενο της αύξησης των διαστάσεων ενός σώματος, όταν θερμαίνεται. Θερμική συστολή ονομάζουμε το φαινόμενο της μείωσης των διαστάσεων ενός σώματος, όταν ψύχεται. Τι ονομάζεται γραμμική διαστολή ή διαστολή κατά μήκος ενός σώματος; Γραμμική διαστολή ή διαστολή κατά μήκος ενός σώματος ονομάζεται η διαστολή στην οποία η αύξηση του μήκους του είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των άλλων διαστάσεών του. Γραμμική διαστολή των στερεών: Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η μεταβολή του μήκους ενός στερεού κατά τη γραμμική διαστολή; Η μεταβολή του μήκους κατά τη θέρμανση ενός στερεού σώματος: α. Είναι ανάλογη με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Δηλαδή, αν διπλασιάσουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας, διπλασιάζεται και η μεταβολή του μήκους. β. Είναι ανάλογη με το αρχικό μήκος του σώματος. Δηλαδή, αν διπλασιάσουμε το αρχικό μήκος, θα διπλασιαστεί και η μεταβολή του μήκους, για ίδια μεταβολή της θερμοκρασίας. γ. Εξαρτάται από το υλικό κατασκευής του σώματος. Δηλαδή, δύο σώματα ίδιου μήκους από διαφορετικό υλικό, για ίδια μεταβολή της θερμοκρασίας, παρουσιάζουν διαφορετική μεταβολή του μήκους. H σιδερένια σφαίρα στη θερμοκρασία δωματίου μόλις περνά μέσα από το δακτυλίδι. Η ίδια σφαίρα σφηνώνεται στο δακτυλίδι, όταν η θερμοκρασία της φτάσει στους 200 ο C, λόγω αύξησης του όγκου της. Η αύξηση του μήκους είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας. Θερμική διαστολή των υγρών: Τι γνωρίζετε για τη θερμική διαστολή των υγρών;

29 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 289 Η αύξηση όγκου εξαρτάται από το είδος του υγρού. Κατά τη θέρμανση ενός υγρού, παρατηρείται αύξηση του όγκου του. Η αύξηση του όγκου ενός υγρού: α. Είναι ανάλογη με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Δηλαδή, αν διπλασιάσουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας, διπλασιάζεται και η μεταβολή του όγκου. β. Είναι ανάλογη με τον αρχικό όγκο του υγρού. Δηλαδή, αν διπλασιάσουμε τον αρχικό όγκο, θα διπλασιαστεί και η μεταβολή του όγκου, για ίδια μεταβολή της θερμοκρασίας. γ. Εξαρτάται από το είδος του υγρού. Δηλαδή, δύο υγρά ίδιου όγκου από διαφορετικό υλικό, για ίδια μεταβολή της θερμοκρασίας, παρουσιάζουν διαφορετική μεταβολή του όγκου. Γενικά, τα υγρά διαστέλλονται περισσότερο από τα στερεά. Θερμική διαστολή των αερίων: Τι γνωρίζετε για τη θερμική διαστολή των αερίων; Σε όλα τα αέρια, μεταβολή της θερμοκρασίας κατά 1 ο C, υπό σταθερή πίεση, προκαλεί μεταβολή του όγκου κατά το 1/ 273 του όγκου που είχαν στους 0 ο C. Κατά τη θέρμανση ενός αερίου, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του όγκου ή αύξηση της πίεσης ή ταυτόχρονη αύξηση του όγκου και της πίεσης του αερίου. Η μεταβολή του όγκου ενός αερίου όταν θερμαίνεται και η πίεσή του είναι σταθερή: α. Είναι ανάλογη με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Δηλαδή, αν διπλασιάσουμε τη μεταβολή της θερμοκρασίας, διπλασιάζεται και η μεταβολή του όγκου. β. Είναι ανάλογη με τον αρχικό όγκο του αερίου. Δηλαδή, αν διπλασιάσουμε τον αρχικό όγκο, θα διπλασιαστεί και η μεταβολή του όγκου, για ίδια μεταβολή της θερμοκρασίας. Σε όλα τα αέρια τα μόρια δεν συνδέονται μεταξύ τους, γι αυτό η μεταβολή του όγκου δεν εξαρτάται από το είδος του αερίου.

30 290 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Ερμηνεία της διαστολής: Πως ερμηνεύεται η διαστολή και συστολή των στερεών σωμάτων με τη βοήθεια των μορίων; Θεωρούμε ότι τα μόρια του στερεού συγκρατούνται μεταξύ τους σαν να συνδέονται με μικροσκοπικά ελατήρια τα οποία ευκολότερα επιμηκύνονται παρά συμπιέζονται. Όταν θερμαίνουμε το στερεό, τα μόριά του ταλαντώνονται εντονότερα, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται και να επιμηκύνονται περισσότερο. Όμως, η επιμήκυνση είναι μεγαλύτερη από τη συμπίεση, με αποτέλεσμα τα μόρια να απομακρύνονται μεταξύ τους και το σώμα να διαστέλλεται. Άρα κατά τη διαστολή δεν αυξάνονται οι διαστάσεις των μορίων, αλλά η μεταξύ τους απόσταση. Τι συμπεράσματα προκύπτουν από την ερμηνεία της διαστολής; Τα συμπεράσματα από την ερμηνεία του φαινόμενου της διαστολής είναι τα ακόλουθα: α. Η αύξηση του μήκους εξαρτάται από τις δυνάμεις μεταξύ των μορίων. Όσο ασθενέστερα είναι συνδεδεμένα τα μόρια μεταξύ τους, τόσο εντονότερο είναι το φαινόμενο της διαστολής, γι αυτό η διαστολή εξαρτάται από το είδος του υλικού. β. Η αύξηση του μήκους εξαρτάται από το αρχικό μήκος του σώματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το αρχικό μήκος, τόσο περισσότερα μόρια παρεμβάλλονται μεταξύ των άκρων του, άρα τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του μήκους του σώματος, λόγω διαστολής. Κατά τη διαστολή ενός σώματος αυξάνεται ο όγκος του, η μάζα του όμως παραμένει σταθερή, επομένως η πυκνότητά του μειώνεται. Δυνάμεις διαστολής ή συστολής: Πότε εμφανίζονται οι δυνάμεις διαστολής ή συστολής; Δώστε ένα παράδειγμα.

31 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 291 Οι δυνάμεις διαστολής ή συστολής εμφανίζονται όταν εμποδίζεται η διαστολή ή συστολή ενός σώματος αντίστοιχα. Για παράδειγμα: Αν μέσα σε ένα κρύο ποτήρι ρίξουμε ξαφνικά καυτό νερό, το εσωτερικό του ποτηριού θερμαίνεται ταχύτερα, σε σχέση με το εξωτερικό και διαστέλλεται πριν από αυτό, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν δυνάμεις διαστολής και το ποτήρι να σπάσει. Γιατί τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο του φαγητού είναι πυρίμαχα; Τα σκεύη αυτά κατασκευάζονται από πυρίμαχο γυαλί (Pyrex) το οποίο διαστέλλεται πολύ λιγότερο από το κοινό γυαλί, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις διαστολής να είναι ασθενέστερες και να μην σπάει. Θερμοστάτης: Τι είναι ο θερμοστάτης; Ο θερμοστάτης είναι μία συσκευή με την οποία ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε διάφορες ηλεκτρικες συσκευές. Για παράδειγμα: Στην ηλεκτρική κουζίνα, στο ηλεκτρικό ψυγείο και στο ηλεκτρικό σίδερο υπάρχουν θερμοστάτες, για να κρατούν την θερμοκρασία σταθερή. Θερμοστάτης (διμεταλλικό έλασμα). Όταν θερμαίνεται παραμορφώνεται. Tι είναι το διμεταλλικό έλασμα; Το διμεταλλικό έλασμα αποτελείται από δύο ελάσματα από διαφορετικά μέταλλα, κολλημένα πολύ καλά το ένα στο άλλο. Όταν ένα διμεταλλικό έλασμα θερμανθεί, τότε το ένα μέταλλο διαστέλλεται εντονότερα από το άλλο, με αποτέλεσμα να κάμπτεται προς την πλευρά του υλικού που διαστέλλεται λιγότερο. Ένα διμεταλλικό έλασμα από invar και ορείχαλκο κάμπτεται προς τη μεριά του invar γιατί αυτό διαστέλλεται λιγότερο.

32 292 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Πως λειτουργεί ένας θερμοστάτης που αποτελείται από ένα διμεταλλικό έλασμα; Όταν σε μία ηλεκτρική συσκευή υπάρχει θερμοστάτης που αποτελείται από διμεταλλικό έλασμα, τότε με τις μεταβολές της θερμοκρασίας, αυτό κάμπτεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διακόπτει και να αποκαθιστά τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος όταν η θερμοκρασία της συσκευής αυξηθεί ή ελαττωθεί πέρα από το όριο στο οποίο έχει ρυθμιστεί ο θερμοστάτης. Η διαστολή του νερού: Ποια ιδιομορφία παρουσιάζει το νερό κατά τη διαστολή του; Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υγρά τα οποία όταν αυξάνεται η θερμοκρασία τους διαστέλλονται, το νερό όταν θερμαίνεται μεταξύ 0 και 4 ο C, συστέλλεται. Μετά τους 4 ο C το νερό συμπεριφέρεται όπως τα υπόλοιπα υγρά, δηλαδή αν το θερμάνουμε διαστέλλεται μέχρι να βράσει. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιομορφίας είναι μία ποσότητα νερού να έχει τον ελάχιστο όγκο και τη μέγιστη πυκνότητα σε θερμοκρασία 4 ο C. Ποιο ρόλο παίζει η ιδιομορφία του νερού κατά τη διαστολή του στη διατήρηση της υδρόβιας ζωής; Μεταβολή του όγκου 1 L νερού, καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του νερού στην επιφάνεια μίας λίμνης φτάσει τους 4 ο C, το επιφανειακό νερό έχει μεγαλύτερη πυκνότητα και βυθίζεται. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι η θερμοκρασία όλου του νερού της λίμνης να γίνει 4 ο C. Μόνο τότε η θερμοκρασία του νερού ελαττώνεται κάτω από τους 4 ο C, αρχίζοντας από το νερό της επιφάνειας. Ο χειμώνας όμως δεν διαρκεί τόσο πολύ ώστε να παγώσει όλο το νερό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο βυθό της λίμνης να είναι 4 ο C, αν και σε μικρότερα βάθη έχουμε μικρότερες θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η διατήρηση της ζωής στο βυθό της λίμνης, όλο τον χειμώνα.

33 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 293 Ανακεφαλαίωση: Θερμική διαστολή ονομάζουμε το φαινόμενο της αύξησης των διαστάσεων ενός σώματος, όταν θερμαίνεται. Γραμμική διαστολή ή διαστολή κατά μήκος ενός σώματος ονομάζεται η διαστολή στην οποία η αύξηση του μήκους του είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των άλλων διαστάσεών του. Η μεταβολή του μήκους κατά τη θέρμανση ενός στερεού σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού μήκους του σώματος και εξαρτάται από το υλικό κατασκευής του σώματος. Τα υγρά διαστέλλονται περισσότερο από τα στερεά. Η μεταβολή του όγκου κατά τη θέρμανση ενός υγρού σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού όγκου του σώματος και εξαρτάται από το είδος του υγρού. Τα αέρια διαστέλλονται περισσότερο από τα υγρά. Η μεταβολή του όγκου κατά τη θέρμανση ενός αέριου σώματος είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας και του αρχικού όγκου του σώματος και δεν εξαρτάται από το είδος του αερίου. Κατά τη διαστολή, δεν αυξάνονται οι διαστάσεις των μορίων του σώματος, αλλά οι μεταξύ τους αποστάσεις. Κατά τη διαστολή, η μάζα παραμένει σταθερή, ο όγκος αυξάνεται και η πυκνότητα ελαττώνεται. Οι δυνάμεις διαστολής ή συστολής εμφανίζονται όταν εμποδίζεται η διαστολή ή συστολή ενός σώματος αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υγρά τα οποία όταν αυξάνεται η θερμοκρασία τους διαστέλλονται, το νερό όταν θερμαίνεται μεταξύ 0 και 4 ο C, συστέλλεται.

34 294 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Λυμένες ασκήσεις: 92. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Η μεταβολή του μήκους μίας ράβδου κατά τη θέρμανσή της είναι ανάλογη με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. β. Η μεταβολή του όγκου ενός υγρού κατά τη διαστολή του δεν εξαρτάται από το είδος του υγρού. γ. Κατά τη διαστολή ενός στερεού σώματος, αυξάνεται η μάζα του. δ. Το νερό όταν θερμαίνεται μεταξύ 0 και 4 o C, συστέλλεται. Λύση α. Η πρόταση είναι σωστή. β. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί η μεταβολή του όγκου εξαρτάται από το είδος του υγρού. γ. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί η μάζα ενός στερεού κατά τη διαστολή παραμένει σταθερή. δ. Η πρόταση είναι σωστή. 93. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Όταν η αύξηση του μήκους είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση των άλλων διαστάσεων, η διαστολή αυτή ονομάζεται.. διαστολή. β. Σε αντίθεση με τα στερεά και τα υγρά, η μεταβολή του όγκου στα αέρια δεν εξαρτάται από το.. του.. γ. Κατά τη διαστολή δεν αυξάνονται οι.. των μορίων αλλά οι μεταξύ τους.. δ. Στους.. ο C, ο όγκος κάθε αερίου, θεωρητικά, μηδενίζεται. Λύση α. γραμμική β. είδος, αερίου γ. διαστάσεις, αποστάσεις δ. 273

35 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Με δεδομένο ότι η αγορά των καυσίμων γίνεται με βάση τον όγκο τους, θα ήταν οικονομικότερο να τοποθετήσετε καύσιμα στο αυτοκίνητο το πρωί ή το μεσημέρι μίας ημέρας; Λύση Το μεσημέρι, η θερμοκρασία είναι γενικά μεγαλύτερη, συνεπώς ίδια μάζα καυσίμου έχει μεγαλύτερο όγκο από ότι το πρωί. Άρα το μεσημέρι θα πληρώναμε περισσότερα χρήματα για την ίδια ποσότητα καυσίμου. Για αυτό θα ήταν οικονομικότερο να βάλουμε καύσιμα στο αυτοκίνητο το πρωί. 95. Ο πλαϊνός πίνακας μας δείχνει τη διαστολή ράβδων από διάφορα υλικά με αρχικό μήκος 1 m, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί το μήκος μίας ράβδου από ορείχαλκο, αρχικού μήκους 4 m, αν η θερμοκρασία της αυξηθεί κατά 100 o C. Λύση Γνωρίζουμε ότι η μεταβολή του μήκους είναι ανάλογη του αρχικού μήκους. Άρα: Για 1 m η μεταβολή του μήκους είναι 2 mm. Για 4 m η μεταβολή του μήκους είναι x; x = 2 4 mm = 8 mm Άρα η μεταβολή του μήκους είναι 8 mm. 96. Ο πλαϊνός πίνακας μας δείχνει τη διαστολή ράβδων από διάφορα υλικά με αρχικό μήκος 1 m, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί το μήκος μίας ράβδου από κράμα πλατίνας, αρχικού μήκους 1 m, αν η θερμοκρασία της αυξηθεί κατά 500 o C. Λύση Γνωρίζουμε ότι η μεταβολή του μήκους είναι ανάλογη της μεταβολής της θερμοκρασίας. Άρα:

36 296 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Για 100 ο C η μεταβολή του μήκους είναι 0,9 mm. Για 500 ο C η μεταβολή του μήκους είναι x; 100x = 0,9 500 mm 100x = 450 mm x = 450 / 100 mm x = 0,45 mm Άρα η μεταβολή του μήκους είναι 0,45 mm.

37 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 297 Ασκήσεις για λύση: 114. Nα συμπληρώσετε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις, στις παρακάτω προτάσεις: α. Κατά τη θέρμανση μίας ράβδου, η μεταβολή του μήκους είναι.. με το αρχικό μήκος του σώματος. β. Ο όγκος των αερίων θεωρητικά μηδενίζεται στους.. Κ. γ. Όταν η διαστολή ενός σώματος εμποδίζεται παρουσιάζονται οι.... δ. Η συσκευή ρύθμισης της θερμοκρασίας ονομάζεται Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Γενικά, τα στερεά διαστέλλονται περισσότερο από τα υγρά. β. Η μεταβολή του όγκου ενός αερίου εξαρτάται από το είδος του αερίου. γ. Κατά τη διαστολή ενός στερεού σώματος, αυξάνεται ο κενός χώρος μεταξύ των μορίων του. δ. Το νερό έχει τη μέγιστη πυκνότητα στούς 4 o C Ο πλαϊνός πίνακας μας δείχνει τη διαστολή ράβδων από διάφορα υλικά με αρχικό μήκος 1 m, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί το μήκος μίας ράβδου από αλουμίνιο, αρχικού μήκους 5 m, αν η θερμοκρασία της αυξηθεί κατά 100 o C O πίνακας της άσκησης 3 μας δείχνει τη διαστολή ράβδων από διάφορα υλικά με αρχικό μήκος 1 m, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί το μήκος μίας ράβδου από κράμα πλατίνας, αρχικού μήκους 1 m, αν η θερμοκρασία της αυξηθεί κατά 400 o C.

38 298 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή 118. Ο πλαϊνός πίνακας μας δείχνει τη διαστολή ράβδων από διάφορα υλικά με αρχικό μήκος 1 m, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί το μήκος μίας ράβδου από πυρίμαχο γυαλί, αρχικού μήκους 8 m, αν η θερμοκρασία της αυξηθεί κατά 2000 o C Ο πλαϊνός πίνακας μας δείχνει τη μεταβολή του όγκου από διάφορα υλικά με αρχικό όγκο 1 m 3, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί o όγκος 10 L υδραργύρου, αν η θερμοκρασία του αυξηθεί κατά 100 o C Ο πίνακας της άσκησης 34 μας δείχνει τη μεταβολή του όγκου από διάφορα υλικά με αρχικό όγκο 1 m 3, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί o όγκος 30 m 3 λαδιού, αν η θερμοκρασία του αυξηθεί κατά 20 o C.

39 ΦΥΣΙΚΗ: Θερμοκρασία - Μέτρηση της θερμοκρασίας - Θερμότητα - Θερμική διαστολή και συστολή Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: Θέμα 1 ο α. Από τι εξαρτάται η μεταβολή του μήκους μίας μεταλλικής ράβδου; β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Κατά τη διαστολή, αυξάνεται ο μεταξύ των μορίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να... ο όγκος των σωμάτων. Η μάζα όμως Άρα η πυκνότητα... Θέμα 2 ο α. Πότε εμφανίζονται οι δυνάμεις διαστολής; β. Ποια ιδιομορφία παρουσιάζει το νερό σε σχέση με τα υπόλοιπα υγρά, κατά τη διαστολή του; Θέμα 3 ο Σε δύο δοχεία υπάρχουν ίσοι όγκοι νερού. Αν στο πρώτο δοχείο η θερμοκρασία είναι 4 ο C ενώ στο δεύτερο 2 ο C, σε ποιο από τα δύο δοχεία υπάρχει μεγαλύτερη μάζα νερού; Θέμα 4 ο Ο πλαϊνός πίνακας μας δείχνει τη μεταβολή του όγκου από διάφορα υλικά με αρχικό όγκο 1 m 3, όταν η θερμοκρασία τους μεταβληθεί κατά 100 o C. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του πίνακα να βρείτε πόσο θα μεταβληθεί o όγκος 5 m 3 βενζίνης, αν η θερμοκρασία της αυξηθεί κατά 100 o C.

40

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας 1. Τι ονομάζεται θερμοκρασία; Το φυσικό μέγεθος που εκφράζει πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα ονομάζεται θερμοκρασία. 2. Πως μετράμε τη θερμοκρασία;

Διαβάστε περισσότερα

2.5 θερμική διαστολή και συστολή

2.5 θερμική διαστολή και συστολή 2.5 θερμική διαστολή και συστολή 1. Όταν ένα σώμα θερμαίνεται, ο όγκος του μεγαλώνει. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διαστολή. 2. Όταν ένα σώμα ψύχεται, ο όγκος του ελαττώνεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές

16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές 16ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Μια ιδιότητα με σημαντικές συνέπειες και τεχνικές εφαρμογές Θα έχεις ίσως προσέξει ότι στους δρόμους και στα δάπεδα, όταν τα στρώνουν με τσιμέντο, αφήνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005 Ώρα: 10:00-12:30 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. (α) Από το δεύτερο σχήµα, επειδή ο ζυγός ισορροπεί, προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη θερμοκρασία Η θερμική Ισορροπία Επεξεργασία-Απαντήσεις των δραστηριοτήτων και των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Σχ. έτος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α. ΠΛΑΤΑΝΙΑ. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του συγκεκριμένου θέματος είναι:

ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Σχ. έτος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α. ΠΛΑΤΑΝΙΑ. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του συγκεκριμένου θέματος είναι: ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Σχ. έτος 2006-2007 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α. ΠΛΑΤΑΝΙΑ Από τη θεματική ενότητα: ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του συγκεκριμένου θέματος είναι: Να αντιληφθούν τη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ 07 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» 1. Γιατί ένα παγάκι νερού επιπλέει σε ένα ποτήρι νερό ενώ ένα παγάκι

ΦΕ 07 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» 1. Γιατί ένα παγάκι νερού επιπλέει σε ένα ποτήρι νερό ενώ ένα παγάκι 1. Γιατί ένα παγάκι νερού επιπλέει σε ένα ποτήρι νερό ενώ ένα παγάκι λαδιού βυθίζεται σε ένα ποτήρι λάδι; Το παγάκι νερού έχει μικρότερη πυκνότητα από το νερό άρα θα επιπλέει στην επιφάνεια του υγρού.

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιο όργανο μετριέται το βάρος;

Με ποιο όργανο μετριέται το βάρος; Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις μάζας - τα διαγράμματα Τι είναι η μάζα; H μάζα ενός σώματος εκφράζει την ποσότητα της ύλης που περιέχεται στο σώμα αυτό. Συμβολίζεται με το γράμμα m. Η μάζα ενός σώματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

OI ENNOIEΣ THΣ ΦYΣIKHΣ ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

OI ENNOIEΣ THΣ ΦYΣIKHΣ ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Θερμόμετρα Ερώτημα: Βαθμονόμηση κλίμακας Κελσίου? Εξηγήστε Ο Κέλσιος, για τη βαθμονόμηση του θερμομέτρου του, χρησιμοποίησε νερό. Για μηδέν ( 0 οc) όρισε τη θερμοκρασία που τήκεται) ο πάγος και για εκατό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 Τάξη: B Βαθμός: Μάθημα: Φυσικά (Φυσική και Χημεία) Ολογράφως:.. Ημερομηνία: 04/06/2013 Διάρκεια: 2 Ώρες Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα

Κεφάλαιο 20. Θερμότητα Κεφάλαιο 20 Θερμότητα Εισαγωγή Για να περιγράψουμε τα θερμικά φαινόμενα, πρέπει να ορίσουμε με προσοχή τις εξής έννοιες: Θερμοκρασία Θερμότητα Θερμοκρασία Συχνά συνδέουμε την έννοια της θερμοκρασίας με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 2006 Ώρα: 10:30 13.00 Προτεινόµενες Λύσεις ΜΕΡΟΣ Α 1. α) Η πυκνότητα του υλικού υπολογίζεται από τη m m m σχέση d

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία

Κεφάλαιο 7. Θερμοκρασία Κεφάλαιο 7 Θερμοκρασία Θερμοδυναμική Η θερμοδυναμική περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία ή η κατάσταση ενός συστήματος μεταβάλλονται λόγω μεταφοράς ενέργειας. Η θερμοδυναμική ερμηνεύει με επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Τάξη: B Βαθμός: Μάθημα: Φυσικά (Φυσική και Χημεία) Ημερομηνία: 10/06/2014 Διάρκεια: 2 Ώρες Ολογράφως:.. Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

2.6 Αλλαγές κατάστασης

2.6 Αλλαγές κατάστασης 2.6 Αλλαγές κατάστασης 1. Όταν ένα στερεό θερμαίνεται, σε μια ορισμένη θερμοκρασία μετατρέπεται σε υγρό. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται τήξη. Η σταθερή θερμοκρασία στην οποία τήκεται το στερεό ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης)

Θερμοκρασία - Θερμότητα. (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία - Θερμότητα (Θερμοκρασία / Θερμική διαστολή / Ποσότητα θερμότητας / Θερμοχωρητικότητα / Θερμιδομετρία / Αλλαγή φάσης) Θερμοκρασία Ποσοτικοποιεί την αντίληψή μας για το πόσο ζεστό ή κρύο είναι

Διαβάστε περισσότερα

7 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1. Α/Α Μετατροπή. 2. Οι μαθητές θα πρέπει να μετρήσουν τη μάζα

7 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 1. Α/Α Μετατροπή. 2. Οι μαθητές θα πρέπει να μετρήσουν τη μάζα ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 15 Μαΐου, 2011 Ώρα: 11:00-13:30 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ 1. Α/Α Μετατροπή 1 2h= 2.60= 120 min Χρόνος 2 4500m= 4,5 km Μήκος 3 2m 3

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη Θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Στόχοι των δραστηριοτήτων. Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να: αναφέρουν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη θερμοκρασία διαπιστώσουν πειραματικά ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Φύλλο Εργασίας 5 ο Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Φύλλο Εργασίας 5 ο Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλο Εργασίας 5 ο Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία Φύλλο Εργασίας 5ο: Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία Στόχος μας είναι: να διακρίνουμε τη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 Ώρα : 10:00-12:30 Προτεινόμενες λύσεις ΘΕΜΑ 1 0 (12 μονάδες) Για τη μέτρηση της πυκνότητας ομοιογενούς πέτρας (στερεού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

3. Έχουμε δύο ποτήρια, το ένα γεμάτο πάγο και το άλλο γεμάτο με νερό 80 C. Τα αφήνουμε πάνω σε ένα τραπέζι. Τι θα συμβεί καθώς περνά ο χρόνος;

3. Έχουμε δύο ποτήρια, το ένα γεμάτο πάγο και το άλλο γεμάτο με νερό 80 C. Τα αφήνουμε πάνω σε ένα τραπέζι. Τι θα συμβεί καθώς περνά ο χρόνος; 1. Τι είναι θερμότητα; Θερμότητα είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από ένα θερμό σώμα σε ένα ψυχρό ώσπου να αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία. Μονάδα μέτρησης της θερμότητας είναι το 1 Joule. 2. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Δειγματικό Εξεταστικό Δοκίμιο. ΦΥΣΙΚΗ ( 65 μονάδες )

ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Δειγματικό Εξεταστικό Δοκίμιο. ΦΥΣΙΚΗ ( 65 μονάδες ) ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Δειγματικό Εξεταστικό Δοκίμιο ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ (ΦΥΣΙΚΗ+ ΧΗΜΕΙΑ) ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΣ:. ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:. ΥΠ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία»

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο δημοτικό σχολείο έχεις μάθει ότι τα υλικά σώματα, είτε βρίσκονται στη στερεή είτε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική ΦΥΣΙΚΗ Νίκος Παπανδρέου papandre@aua.gr Γραφείο 27 Εργαστήριο Φυσικής Κτίριο Χασιώτη 1ος όροφος ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟ e-class!!!! Μηχανική και Θερμοδυναμική κεκλιμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού. Α Φάση - 31/3/2016. ΘΕΜΑ 1ο

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού. Α Φάση - 31/3/2016. ΘΕΜΑ 1ο ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικών Ε' Δημοτικού Α Φάση - 31/3/2016 ΘΕΜΑ 1ο Γράψτε στα κενά Σ αν η πρόταση είναι σωστή και Λ αν είναι λανθασμένη. 1. Δύο σώματα που έχουν ίδια μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 Τάξη: B Βαθμός: Μάθημα: Φυσικά (Φυσική και Χημεία) Ολογράφως:.. Ημερομηνία: 05/06/2012 Διάρκεια: 2 Ώρες Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

Θερµότητα χρόνος θέρµανσης. Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος. Μονάδα: Joule. Του χρόνου στον οποίο το σώµα θερµαίνεται

Θερµότητα χρόνος θέρµανσης. Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος. Μονάδα: Joule. Του χρόνου στον οποίο το σώµα θερµαίνεται 1 2 Θερµότητα χρόνος θέρµανσης Εξάρτηση από είδος (c) του σώµατος Αν ένα σώµα θερµαίνεται από µια θερµική πηγή (γκαζάκι, ηλεκτρικό µάτι), τότε η θερµότητα (Q) που απορροφάται από το σώµα είναι ανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο : Στοιχεία Θερμοθεραπείας. Εισαγωγή. Ειδικά Θέματα Φυσικής

Κεφάλαιο 1 ο : Στοιχεία Θερμοθεραπείας. Εισαγωγή. Ειδικά Θέματα Φυσικής Κεφάλαιο 1 ο : Στοιχεία Θερμοθεραπείας Εισαγωγή Οι δομικοί λίθοι ενός σώματος είναι τα μικροσκοπικά σωματίδια από τα οποία φτιάχνεται το σώμα. Οι μακροσκοπικές ιδιότητες των στερεών, των υγρών και των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο «ΚΥΚΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο «ΚΥΚΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο «ΚΥΚΛΟΣ» ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6 Τι πρέπει να γνωρίζεις Θεωρία 6.1 Να αναφέρεις τις τρεις φυσικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί ένα υλικό σώμα. Όπως και

Διαβάστε περισσότερα

5. Θ Ε Ρ Μ Ο Τ Η Τ Α

5. Θ Ε Ρ Μ Ο Τ Η Τ Α Ανακεφαλαίωση Το φυσικό µέγεθος µε το οποίο περιγράφουµε αντικειµενικά πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώµα ονοµάζεται θερµοκρασία. Τη θερµοκρασία τη µετράµε µε τα θερµόµετρα. Η θερµοκρασία ενός σώµατος αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5. Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 1

Φύλλο Εργασίας 5. Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 1 Φύλλο Εργασίας 5 Δρ. Κ. Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04, Διεύθυνση Δ.Ε. Β Αθήνας, ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας, 28/01/2014 1 1 η διδακτική ώρα 2 3 Καταιγισμός ιδεών: 10 Α Β Τι κάναμε για να πάμε από την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή

Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Μετρήσεις μήκους - Η μέση τιμή Τι ονομάζουμε μέγεθος; Μέγεθος ονομάζουμε κάθε ποσότητα που μπορεί να μετρηθεί. Ποια μεγέθη ονομάζονται φυσικά μεγέθη; Φυσικά μεγέθη ονομάζονται τα μεγέθη που χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ (Μονάδες 65/100) ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΧΡΟΝΟΣ:10:30 12:30 (Φυσική-Χημεία) ΒΑΘΜΟΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΣ:.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Μάθημα 18 ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Στο προηγούμενο μάθημα ασχοληθήκαμε με την έννοια του μορίου και τις ιδιότητές του στις στερεές και στις υγρές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

17ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ - ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ

17ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ - ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ 17ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ - ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ Μια ιδιότητα των υγρών που μας επιτρέπει να μετράμε γρήγορα και με ακρίβεια τη θερμοκρασία των σωμάτων Στην εποχή μας, τα θερμόμετρα είναι προσιτά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/06/2018 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1,5 ώρα ΩΡΑ: 07:45-09:15 ΒΑΘΜΟΣ Αριθμητικώς:...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ Δημοτικού Πηγή:

ΣΤ Δημοτικού Πηγή: Πηγή: http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/announcments/diagonismoi_fysikon_dimotikou.htm. Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: α. Αναγνώρισε τις μορφές ενέργειας στις περιοχές ή στα σώματα όπου υπάρχουν οι αριθμοί.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ - 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 6 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 Ώρα : 10:00-12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από επτά (7) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα. 3)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Φορτισμένο σωματίδιο αφήνεται ελεύθερο μέσα σε ομογενές ηλεκτρικό πεδίο χωρίς την επίδραση της βαρύτητας. Το σωματίδιο: α. παραμένει ακίνητο. β. εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ Τα περισσότερα στερεά, υγρά και αέρια όταν θερμαίνονται διαστέλλονται. Σε αυτή την ιδιότητα βασίζεται η λειτουργία πολλών

ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ Τα περισσότερα στερεά, υγρά και αέρια όταν θερμαίνονται διαστέλλονται. Σε αυτή την ιδιότητα βασίζεται η λειτουργία πολλών ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ Τα περισσότερα στερεά, υγρά και αέρια όταν θερμαίνονται διαστέλλονται. Σε αυτή την ιδιότητα βασίζεται η λειτουργία πολλών θερμομέτρων.

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA EÓfiÙËÙ 14. ÂÚÌÔÎÚ Û Î È ıâúìfiùëù 15. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙË ıâúìfiùëù : H ıâúìèî ÈÛÔÚÚÔapple 16. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÛÙÂÚÂÒÓ ÛˆÌ ÙˆÓ 17. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÙˆÓ ÁÚÒÓ - ÂÚÌfiÌÂÙÚ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA 14ο Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντίνου. Τρίτη Διάλεξη ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. Στη φύση τα σώματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

Μαρία Κωνσταντίνου. Τρίτη Διάλεξη ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. Στη φύση τα σώματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Τρίτη Διάλεξη ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Στη φύση τα σώματα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ Στερεά Υγρά Αέρια ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ 1. Έχουν συγκεκριμένο όγκο 2. Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) θέματα. 2) Απαντήστε σε όλα τα θέματα. 3) Επιτρέπεται η χρήση μόνο μη

Διαβάστε περισσότερα

Από το ποτήρι με το βραστό νερό, που είχε υψηλή θερμοκρασία, έφυγε θερμότητα προς τον αέρα (περιβάλλον) και έτσι η θερμοκρασία του ελαττώθηκε.

Από το ποτήρι με το βραστό νερό, που είχε υψηλή θερμοκρασία, έφυγε θερμότητα προς τον αέρα (περιβάλλον) και έτσι η θερμοκρασία του ελαττώθηκε. Προηγείται η εικόνα Β, αφού σε αυτή στο ένα ποτήρι έχουμε νερό που βράζει και στο άλλο νερό με παγάκια που μετά από λίγη ώρα, όπως φαίνεται στην εικόνα Α, το πρώτο κρύωσε και στο δεύτερο έλιωσαν τα παγάκια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 1 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη µε σύνολο δώδεκα (12) θεµάτων. 2) Απαντήστε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α. Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

Θέμα Α. Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Φυσική Β Λυκείου - Θετικού Προσανατολισμού Υλη: Κεφάλαια 1, 2, 3, 4, 5 Επιμέλεια διαγωνίσματος: Ελευθέριος Τζανής M.Sc Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής Π.Κ. Αξιολόγηση : Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου 26 Ώρα : 1:3-13: Οδηγίες: 1)Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη. Και στα τρία µέρη υπάρχουν συνολικά δώδεκα (12)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες και την Επιστημονική Καλλιέργεια Ι

Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες και την Επιστημονική Καλλιέργεια Ι Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες και την Επιστημονική Καλλιέργεια Ι Ενότητα 4 η : Θερμικά φαινόμενα Δημήτρης Κολιόπουλος Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Ηλεκτρική ενέργεια

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 3ο: Ηλεκτρική ενέργεια ΓΓ/Μ3 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 3ο: Ηλεκτρική ενέργεια ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου. Φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο ΓΓ/Μ1 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Όλη η ύλη αποτελείται από άτομα και μόρια που κινούνται συνεχώς. Με το συνδυασμό τους προκύπτουν στερεά, υγρά, αέρια ή πλάσμα, ανάλογα με κίνηση των μορίων. Το πλάσμα είναι η πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται με

Διαβάστε περισσότερα

25ο Μάθημα ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

25ο Μάθημα ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ 25ο Μάθημα ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην πίεση, τον όγκο και τη θερμοκρασία Σε προηγούμενο μάθημα είδαμε ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας έχει διάφορες ιδιότητες, όπως μάζα, πυκνότητα, ελαστικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:... Αρ...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:... Αρ... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΒΑΘΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/6/2014 Αριθμητικά ΒΑΘΜΟΣ:..... ΤΑΞΗ: Β ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5

Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5 Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5 ΕΚΦΕ Νέας Ιωνίας Μαρίνα Στέλλα Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση Διδακτικοί στόχοι να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ της εκτίμησης (

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΑΝΘΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕ0401 0 1 o κεφάλαιο Συμπεράσματα 1. Για τη μέτρηση του μήκους με μετροταινία θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή. 1. Ποια μεγέθη λέγονται φυσικά μεγέθη; Πως γίνεται η μέτρησή τους; Οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν ονομάζονται φυσικά μεγέθη. Η μέτρησή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ6 α. παρατηρώ, πληροφορούμαι, ενδιαφέρομαι / έναυσμα ενδιαφέροντος

ΦΕ6 α. παρατηρώ, πληροφορούμαι, ενδιαφέρομαι / έναυσμα ενδιαφέροντος 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 ΦΕ6 α. παρατηρώ, πληροφορούμαι, ενδιαφέρομαι / έναυσμα ενδιαφέροντος Το νερό βράζει στο καζάνι και μετατρέπεται σε υδρατμούς. Το νερό εξατμίζεται από την επιφάνεια της λίμνης και του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ 2/12/2018 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΦΕ1. Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή. ΦΕ2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΦΕ1. Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή. ΦΕ2. Μετρήσεις χρόνου Η ακρίβεια ΦΕ1. Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή. 1. Ποια μεγέθη λέγονται φυσικά μεγέθη; Πως γίνεται η μέτρησή τους; Οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν ονομάζονται φυσικά μεγέθη. Η μέτρησή τους γίνεται με σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Το δοκίμιο αποτελείται από 9 σελίδες και περιλαμβάνει τρία μέρη Α, Β και Γ. Να απαντήσετε σε όλα τα μέρη σύμφωνα με τις οδηγίες.

Το δοκίμιο αποτελείται από 9 σελίδες και περιλαμβάνει τρία μέρη Α, Β και Γ. Να απαντήσετε σε όλα τα μέρη σύμφωνα με τις οδηγίες. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Τάξη: B Μάθημα: Φυσική Βαθμός: Ολογράφως:. Ημερομηνία: 08/06/2015 Διάρκεια: 2 Ώρες (Φυσική και Χημεία) Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική)

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ενέργεια που έχει ένα σώμα. Συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις

Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις Ενότητα 10: Θερμότητα και θερμοκρασία, Διαστολές, Διάδοση θερμότητας Καθηγητής: Καριώτογλου Πέτρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή. 1. Ποια μεγέθη λέγονται φυσικά μεγέθη; Πως γίνεται η μέτρησή τους; Οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν ονομάζονται φυσικά μεγέθη. Η μέτρησή

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Αναφορά Εργασίας 1 Καραγκούνη Κατερίνα Α.Μ : 1312008050 Το παιχνίδι καρτών «Σκέψου και Ταίριαξε!», το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ: ΑΡ.:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ: ΑΡ.: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05 / 06 /2019 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1,5 ώρα ΩΡΑ: 8:00-9:30 π.μ. Βαθμός: Ολογράφως:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ (S.I.)

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ (S.I.) ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ Προκύπτουν άμεσα. Δεν ορίζονται με τη βοήθεια άλλων μεγεθών Μήκος: έχει μονάδα μέτρησης το ΜΕΤΡΟ (m) Χρόνος: έχει μονάδα μέτρησης το ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ (s ή sec) Μάζα: έχει μονάδα μέτρησης το

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 219 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...Τμήμα:... Αρ...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...Τμήμα:... Αρ... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: Φυσική ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9 / 6 / 2015 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες (Φυσική / Χημεία) ΒΑΘΜΟΣ: Αριθμητικώς:....

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Γιατί διδάσκεται η Φυσική;

1.1 Γιατί διδάσκεται η Φυσική; 1.1 Γιατί διδάσκεται η Φυσική; 1. Με τη Φυσική κατανοούμε τη φύση, ανακαλύπτοντας τους βαθύτερους νόμους του κόσμου που μας περιβάλλει, και γνωρίζουμε τον ανθρώπινο πολιτισμό, συμβάλλοντας στην παραπέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Ημερομηνία: 15/2/15 Διάρκεια διαγωνίσματος: 18 Υπεύθυνος καθηγητής: Τηλενίκης Ευάγγελος ΖΗΤΗΜΑ 1 Ο Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017 ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.3 Τα φυσικά μεγέθη και οι μονάδες τους 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται θεμελιώδη; Θεμελιώδη ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία δεν ορίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Τάξη: B Βαθμός: Μάθημα: Φυσικά (Φυσική και Χημεία) Ολογράφως:.. Ημερομηνία: 02/06/2011 Διάρκεια: 2 Ώρες Υπογραφή:

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ.

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου

Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου Σύνοψη Αυτή είναι μια από τις πρώτες ασκήσεις που κάνεις στο εργαστήριο Φυσικής Ι, γι αυτό καλό είναι να μάθεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός συντελεστή γραµµικής διαστολής

Προσδιορισµός συντελεστή γραµµικής διαστολής Θ1 Προσδιορισµός συντελεστή γραµµικής διαστολής 1. Σκοπός Στην άσκηση αυτή θα µελετηθεί το φαινόµενο της γραµµικής διαστολής και θα προσδιοριστεί ο συντελεστής γραµµικής διαστολής ορείχαλκου ή χαλκού..

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 ΦΕ4 α. παρατηρώ, πληροφορούμαι, ενδιαφέρομαι / έναυσμα ενδιαφέροντος Στην περίπτωση της εικόνας αριστερά γίνεται μέτρηση με ακρίβεια της θερμοκρασίας με χρήση θερμομέτρου, ενώ στην

Διαβάστε περισσότερα

1. Περιγράψτε τι συμβαίνει με την εξάτμιση, την υγροποίηση και τη συμπύκνωση στον Κύκλο του Νερού.

1. Περιγράψτε τι συμβαίνει με την εξάτμιση, την υγροποίηση και τη συμπύκνωση στον Κύκλο του Νερού. 1. Περιγράψτε τι συμβαίνει με την εξάτμιση, την υγροποίηση και τη συμπύκνωση στον Κύκλο του Νερού. Άσκηση 1 2. Καθώς το νερό συνεχώς κάνει τον κύκλο του («κύκλος του νερού»), η συνολική ποσότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΡΙΑ 1) Η αντιστρεπτή θερµοδυναµική µεταβολή ΑΒ που παρουσιάζεται στο διάγραµµα πίεσης όγκου (P V) του σχήµατος περιγράφει: α. ισόθερµη εκτόνωση β. ισόχωρη ψύξη γ. ισοβαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική)

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Πρόκειται για τρόπο μεταφοράς ενέργειας από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Είναι διαφορετική από την εσωτερική (θερμική) ενέργεια που έχει ένα σώμα. Συμβολίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 10 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 Ώρα : 10:00-12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από έντεκα (11) θέματα και δέκα (10) σελίδες. 2) Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια θερμότητα. Η θερμότητα άγεται. Θερμότητα και μεταβολή της θερμοκρασίας. Μεταβολές καταστάσεων

Η έννοια θερμότητα. Η θερμότητα άγεται. Θερμότητα και μεταβολή της θερμοκρασίας. Μεταβολές καταστάσεων Η έννοια θερμότητα Η θερμότητα άγεται Θερμότητα και μεταβολή της θερμοκρασίας Μεταβολές καταστάσεων Η πράξη Αναμειγνύουμε 300 g νερού θερμοκρασίας 60 o C με 300 g νερού θερμοκρασίας 30 o C Η πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1--015 1. Ορισμένη ποσότητα ιδανικού αερίου υπόκειται σε μεταβολή κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή, ενώ η πίεση του

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3: Ηλεκτρική Ενέργεια. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια

Φυσική Γ Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3: Ηλεκτρική Ενέργεια. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια (παράγραφοι ά φ 3.1 31& 3.6) 36) Φυσική Γ Γυμνασίου Εισαγωγή Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η εύκολη μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5

Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5 Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5 ΕΚΦΕ Νέας Ιωνίας Μαρίνα Στέλλα Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση Διδακτικοί στόχοι να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ της εκτίμησης (

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 217 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι ; Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων Που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας-Η βαθμονόμηση

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας-Η βαθμονόμηση Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας-Η βαθμονόμηση Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, των διαφόρων σωμάτων ή και τη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα.

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο Κύκλος του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα. Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα. Αναγνώρισε τα φαινόμενα που σχετίζονται με το νερό και ονόμασέ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους)

Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους) υμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους) Επώνυμο: Όνομα πατέρα: Πόλη: Όνομα: Όνομα μητέρας: χολείο: ΘΕΜΑ 1ο (10*0,25) ημείωσε το γράμμα () για κάθε πρόταση που είναι σωστή και το

Διαβάστε περισσότερα

1. Σημειώστε με Σ και Λ για σωστή ή λάθος πρόταση: a. Μηχανική ενέργεια είναι η ενέργεια που έχουν οι μηχανές. b. Η μηχανική ενέργεια μπορεί να είναι

1. Σημειώστε με Σ και Λ για σωστή ή λάθος πρόταση: a. Μηχανική ενέργεια είναι η ενέργεια που έχουν οι μηχανές. b. Η μηχανική ενέργεια μπορεί να είναι 1. Σημειώστε με Σ και Λ για σωστή ή λάθος πρόταση: a. Μηχανική ενέργεια είναι η ενέργεια που έχουν οι μηχανές. b. Η μηχανική ενέργεια μπορεί να είναι μόνο κινητική ή μόνο δυναμική. c. Η διαφορά κινητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Ενότητα 9: ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

ΦΥΣΙΚΗ. Ενότητα 9: ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΦΥΣΙΚΗ Ενότητα 9: ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. A Γυμνασίου 07 Μαρτίου 2015 Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Εξεταστικό Κέντρο: Πειραματικό Μέρος Θέμα 1 ο Μαθητές διαβάζουν, ο ένας μετά τον άλλο, τις ενδείξεις του

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή Οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια ονομάζονται «φυσικά μεγέθη». Η μέτρησή τους γίνεται

Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή Οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια ονομάζονται «φυσικά μεγέθη». Η μέτρησή τους γίνεται Φύλλο Εργασίας 1 Μετρήσεις Μήκους Η Μέση Τιμή Οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια ονομάζονται «φυσικά μεγέθη». Η μέτρησή τους γίνεται με σύγκριση με ομοειδή μεγέθη, που τα ονομάζουμε μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 09 Μαρτίου 2019

Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 09 Μαρτίου 2019 Διαγώνισμα B Λυκείου Σάββατο 09 Μαρτίου 019 Διάρκεια Εξέτασης ώρες Ονοματεπώνυμο. Αξιολόγηση : Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα