ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ"

Transcript

1 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.2 Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης 72. Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης σύμφωνα με τη θεωρία των συγκρούσεων; Η ταχύτητα μιας αντίδρασης αυξάνεται από την επίδραση των παραγόντων που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των αποτελεσματικών συγκρούσεων 0 είτε λόγω αύξησης της ενέργειας των αντιδρώντων (π.χ. αύξηση της ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ), 0 είτε λόγω αύξησης του αριθμού των συγκρούσεων (π.χ. αύξηση της ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ των αντιδρώντων ή της ΠΙΕΣΗΣ, αύξηση της ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΕΠΑΦΗΣ των αντιδρώντων). õ 8υ 4υ 2υ 10 o C 20 o C 30 o C è 73.Πώς επιδρά η αύξηση της ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ στην ταχύτητα μιας αντίδρασης και γιατί ; Αύξηση της θερμοκρασίας συνεπάγεται αύξηση της ταχύτητας μιας αντίδρασης, επειδή αυξάνεται η ενέργεια των σωματιδίων και ο αριθμός των αποτελεσματικών συγκρούσεων. C (2) A Ã (1) 2 Συγκέντρωση για το Α σε συνάρτηση με το χρόνο. H (2) σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από την (1)

2 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Αν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 ο C προκαλεί διπλασιασμό της ταχύτητας μιας αντίδρασης, πόσες φορές θα αυξηθεί η ταχύτητα, αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία από 20 ο C σε 50 ο C; Θερμοκρασία Ταχύτητα θ 0 = 20 o C υ 0 = υ θ 1 = θ 0 10 = 30 o C υ 1 = 2 1. υ 0 = 2υ θ 2 = θ = 40 o C υ 2 = 2 2. υ 0 = 4υ θ 3 = θ = 50 o C υ 3 = 2 3. υ 0 = 8υ 2ος τρόπος: η ταχύτητα σε θερμοκρασία θ σχετικά με την αρχική θερμοκρασία δίνεται από Δθ. τον τύπο υ θ = υ υ θ = υ = 8 υ Πώς επιδρά η αύξηση της ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ των αντιδρώντων στην ταχύτητα μιας αντίδρασης και γιατί; Αύξηση της συγκέντρωσης των αντιδρώντων συνεπάγεται αύξηση της ταχύτητας μιας αντίδρασης επειδή αυξάνεται ο αριθμός των σωματιδίων στον ίδιο χώρο οπότε αυξάνεται ο αριθμός των συγκρούσεων, άρα και η ταχύτητα της αντίδρασης. Επίσης αυτό αποδεικνύεται από τον νόμο ταχύτητας της αντίδρασης υ = k [A] x [B] ψ. 76. Σε ένα δοχείο πραγματοποιείται η αντίδραση: Α (g) 2B (g). Πώς επιδρά στην ταχύτητα η αύξηση της συγκέντρωσης του Β ; Επειδή το Β είναι προϊόν η μεταβολή της συγκέντρωσής του δεν επηρεάζει την ταχύτητα της αντίδρασης. 77. Αν σε μια αντίδραση συμμετέχουν αέρια, πως επιδρά η αύξηση της ΠΙΕΣΗΣ (με ελάττωση του όγκου) και γιατί ; Στις αντιδράσεις που μετέχουν αέρια, ΑΥΞΗΣΗ της ΠΙΕΣΗΣ που γίνεται με ΕΛΑΤΤΩΣΗ του ΟΓΚΟΥ του δοχείου προκαλεί ΑΥΞΗΣΗ της ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ των αντιδρώντων και της ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ της αντίδρασης επειδή ο ίδιος αριθμός σωματιδίων θα κινείται σε μικρότερο όγκο και έτσι θα αυξάνεται ο αριθμός των συγκρούσεων 78. Σε ένα ποτήρι, γίνεται η αντίδραση: CH 3 COOH (aq) + CH 3 CH 2 OH (aq) CH 3 COOCH 2 CH 3 (aq) + H 2 O ( ). Πώς θα επιδράσει στην ταχύτητα της αντίδρασης η αύξηση της πίεσης; Δεν επηρεάζεται η ταχύτητα αυτής της αντίδρασης από μεταβολή της πίεσης επειδή στην αντίδραση δεν συμμετέχουν αέρια.

3 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 4 Καταλύτες 79. Ποιο φαινόμενο ονομάζεται κατάλυση ; Κατάλυση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η ταχύτητα πολλών αντιδράσεων επηρεάζεται σημαντικά με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων ορισμένων ουσιών. C (2) A B (1) 2 Συγκέντρωση για το Α σε συνάρτηση με το χρόνο (1) : χωρίς καταλύτη (2) : με καταλύτη Ποια ουσία ονομάζεται καταλύτης; Καταλύτης είναι η ουσία που αυξάνει την ταχύτητα μιας αντίδρασης χωρίς ο ίδιος να καταναλώνεται ή να αλλοιώνεται χημικά. 0 Εκτός από τους ανόργανους καταλύτες υπάρχουν και οι οργανικοί καταλύτες (ένζυμα ή βιοκαταλύτες) οι οποίοι καταλύουν κυρίως οργανικές αντιδράσεις. Οι διαφορές τους με τους ανόργανους καταλύτες είναι κυρίως : ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ (ένζυμα ή βιοκαταλύτες) 1. Καταλύουν ανόργανες αντιδράσεις 1. Καταλύουν οργανικές αντιδράσεις. 2. Ο ίδιος καταλύτης μπορεί να επιταχύνει πολλές αντιδράσεις. 3. Δεν επηρεάζονται εύκολα από τη θερμοκρασία και το περιβάλλον. 4. Είναι στοιχεία (π.χ. Fe, Ni, P, Rh) οι απλές ενώσεις (π.χ. Αl 2 O 3, Fe 2 O 3 ) 2. Παρουσιάζουν απόλυτη εξειδίκευση, δηλαδή καταλύουν μόνο μια αντίδραση. 3. Είναι ευπαθείς σε μεγάλες θερμοκρασίες και στο όξινο ή αλκαλικό περιβάλλον 4. Οι μοριακοί τους τύποι είναι πολύπλοκοι 81. Οι καταλύτες επηρεάζουν τις ποσότητες των ουσιών που σχηματίζονται; Ο καταλύτης δεν επηρεάζει τις ποσότητες των ουσιών που θα σχηματιστούν αλλά μόνο την ταχύτητα με την οποία θα σχηματιστούν οι ουσίες.

4 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Γιατί η ταχύτητα μιας καταλυόμενης αντίδρασης αυξάνεται; Σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι ο καταλύτης σχηματίζει ενδιάμεσες ασταθείς ενώσεις με ένα ή και περισσότερα μόρια των αντιδρώντων συστατικών. Οι ασταθείς αυτές ενδιάμεσες ενώσεις διασπώνται προς τα τελικά προϊόντα ελευθερώνοντας τον καταλύτη, που μπορεί να λάβει ξανά μέρος στον κύκλο της αντίδρασης και να επαναλάβει την ίδια διαδικασία με άλλα αντιδρώντα μόρια. Τα νέα αυτά διαφορετικά στοιχειώδη στάδια της αντίδρασης έχουν ενέργειες ενεργοποίησης που η κάθε μια είναι μικρότερη από την ενέργεια ενεργοποίησης της αντίδρασης χωρίς τον καταλύτη και γι αυτό η ταχύτητα της αντίδρασης με καταλύτη είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα της αντίδρασης χωρίς τον καταλύτη. 83. Πώς συνδέεται η τιμή της ενέργειας ενεργοποίησης μιας αντίδρασης με την ταχύτητά της; Όσο πιο μεγάλη είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ μιας αντίδρασης τόσο πιο αργή είναι αυτή δηλαδή είναι ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ της ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ της αντίδρασης. 84. Αν μια αντίδραση Α + Β ΑΒ χωρίς καταλύτη έχει ενέργεια ενεργοποίησης Εα και με καταλύτη γίνονται οι αντιδράσεις Α + Β + Κ ΑΒΚ και ΑΚΒ ΑΒ + Κ με ενέργειες ενεργοποίησης Εα 1 και Εα 2 αντίστοιχα, ποια σχέση θα ισχύει μεταξύ των Εα 1, Εα 2 και της Εα; Αν υποθέσουμε ότι η ουσία Κ δρα καταλυτικά στην αντίδραση Α Β ΑΒ με Ε α και ότι αυτό συμβαίνει με τις στοιχειώδεις αντιδράσεις Α Β Κ ΑΒΚ με Ε α 1 ΑΚΒ ΑΒ Κ με Ε α 2 τότε για τις ενέργειες ενεργοποίησης, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στο σχήμα ισχύει: Ε α 1 Ε α και Ε α 2 Ε α Επομένως και οι δύο στοιχειώδεις αντιδράσεις είναι γρηγορότερες από την αντίδραση χωρίς τον καταλύτη και γι αυτό όλη η αντίδραση θα προχωρεί πιο γρήγορα με καταλύτη. Α Β ΑΒ ΔΗ 0 Εξώθερμη Ε ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗ Ενέργεια ενεργοποίησης Ε α ΜΕ ΚΑΤΑΛΥΤΗ Ενέργεια ενεργοποίησης Ε α1 Ε α και Ε α2 Ε α Α Β Κ Ε α Ε α1 ΑΚΒ ΔΗ Το ΔΗ δεν επηρεάζεται από τον καταλύτη. Ε α2 ΑΒ Κ

5 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι καταλυτικές αντιδράσεις γενικά; α) Ετερογενής κατάλυση: τα αντιδρώντα και ο καταλύτης βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις. Συνήθως ο καταλύτης είναι στερεός και τα αντιδρώντα συστατικά είναι υγρά ή αέρια. β) Ομογενής κατάλυση: τα αντιδρώντα και ο καταλύτης βρίσκονται στην ίδια φάση. 86. Γιατί στη βιομηχανία οι περισσότερες αντιδράσεις πραγματοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες και με χρήση καταλυτών; Είναι προφανές ότι με τη χρήση καταλυτών έχουμε αύξηση της ταχύτητας παραγωγής διαφόρων χημικών προϊόντων. Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου, άρα και μείωση του κόστους όλης της χημικής διαδικασίας. 87. Μπορεί ένας καταλύτης να προκαλέσει αντίδραση ανάμεσα σε δυο σώματα που χωρίς αυτόν δεν αντιδρούσαν μεταξύ τους; Οι καταλύτες επιταχύνουν τις αντιδράσεις που γίνονται έστω και πολύ αργά. Αν μια αντίδραση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε ο καταλύτης μπορεί να την κάνει να γίνει. π.χ. Cu HCl (όχι) 88. Τι είναι ετερογενής κατάλυση ; Αναφέρατε ένα παράδειγμα. Στην ετερογενή κατάλυση τα αντιδρώντα και ο καταλύτης βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις. Συνήθως ο καταλύτης είναι στερεός και τα αντιδρώντα συστατικά είναι υγρά ή αέρια. Οι ετερογενείς καταλυτικές αντιδράσεις είναι αυτές που έχουν και το μεγαλύτερο βιομηχανικό ενδιαφέρον. Π.χ. η σύνθεση της αμμωνίας, όπου καταλύτης είναι ο σίδηρος (Fe). N 2 (g) 3H 2 (g) Fe 2NH 3 (g) 89. Σε ποια κατηγορία καταλύσεων εντάσσονται οι αντιδράσεις που γίνονται στους καταλύτες των αυτοκινήτων ; Στην κατηγορία των ετερογενών καταλύσεων εντάσσονται και οι αντιδράσεις που γίνονται στους καταλύτες των αυτοκινήτων. 90. Τι είναι ομογενής κατάλυση ; Στην ομογενή κατάλυση τα αντιδρώντα και ο καταλύτης βρίσκονται στην ίδια φάση. Π.χ. η οξείδωση του CO (g) σε CO 2 (g), όπου καταλύτης είναι οι υδρατμοί: 2CO (g) O 2 (g) H 2Ο(g ) 2CO 2 (g)

6 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 1. Αυξάνουν την ταχύτητα ακόμη και σε πολύ αργές αντιδράσεις 2. Μπορούν να είναι σε μικρές ποσότητες 3. Ένας καταλύτης επιταχύνει ορισμένες αντιδράσεις 4. Παίρνουν μέρος στην αντίδραση με κάποιο μηχανισμό 5. Μειώνουν την ενέργεια ενεργοποίησης της αντίδρασης αλλά δεν μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση η οποία είναι χημικά αδύνατη. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του καταλύτη τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ταχύτητα αλλά όχι όλες αλλά δεν καταναλώνονται στο τέλος ούτε μεταβάλλουν τις ποσότητες των προϊόντων. αλλά δε μεταβάλλουν την ενθαλπία της αντίδρασης. Ασκήσεις με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ταχύτητα 92. Για την αντίδραση : C (s) + CO 2(g) 2CO (g), Η 0 να αναφέρετε τρόπους αύξησης της ταχύτητας αυτής. 0 Συγκέντρωση : Αύξηση συγκέντρωσης CO 2, αυξάνει την ταχύτητα της αντίδρασης επειδή αυξάνει ο αριθμός των μορίων, οπότε αυξάνει ο αριθμός των συγκρούσεων. Για τον άνθρακα που είναι στερεό η συγκέντρωση είναι : C = n V = m ρ = Mr V Mr Επειδή όμως η πυκνότητα (ρ) είναι σταθερή σε ορισμένη θ, τα στερεά (επίσης και τα υγρά) έχουν σταθερή συγκέντρωση και η ταχύτητα δεν επηρεάζεται από την ποσότητά τους. 0 Θερμοκρασία : Αύξηση της θερμοκρασίας, αυξάνει την μέση κινητική ενέργεια των μορίων, αυξάνονται οι αποτελεσματικές συγκρούσεις και η ταχύτητα της αντίδρασης. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την ταχύτητα και στις εξώθερμες και στις ενδόθερμες αντιδράσεις. 0 Πίεση : Η αύξηση της πίεσης γίνεται με ελάττωση του όγκου του δοχείου, οπότε αυξάνει η συγκέντρωση του CO 2 και η ταχύτητα της αντίδρασης. Η αύξηση της πίεσης με προσθήκη αδρανούς αερίου π.χ. He, Ne, Ar, κλπ. το οποίο δεν αντιδρά με κάποια από τα αντιδρώντα σώματα, δεν αυξάνει την ταχύτητα της αντίδρασης επειδή δεν μεταβάλλει τις συγκεντρώσεις των αντιδρώντων. 0 Καταλύτες : Πάντα αυξάνουν τη ταχύτητα μιας αντίδρασης επειδή αυτή με τον καταλύτη γίνεται σε ενδιάμεσα στάδια τα οποία έχουν μικρότερη ενέργεια ενεργοποίησης. 0 Ακτινοβολίες : Σε ορισμένες μόνο αντιδράσεις αυξάνει η ταχύτητα από την επίδραση φωτός και διαφόρων ακτινοβολιών.

7 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 8 0 Επιφάνεια επαφής : Αν έχουμε ετερογενείς αντιδράσεις, μεταξύ στερεών σωμάτων που αντιδρούν με υγρά ή αέρια, τότε όσο πιο μικρά "κομματάκια" είναι το στερεό τόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του στερεού και η ταχύτητα της αντίδρασης. Αν έχω ετερογενή αντίδραση ανάμεσα σε υγρό - αέριο ή υγρό - υγρό, η ταχύτητα μεγαλώνει αν γίνει η καλύτερη δυνατή ανάμιξη. 93. Σε διάλυμα HCl 1 Μ προσθέτουμε κομμάτια ΒαCO 3 οπότε γίνεται η αντίδραση : ΒαCO 3(s) + 2HCl (aq) ΒαCl 2(aq) + CO 2(g) + Η 2 Ο ( ). Με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεαστεί η ταχύτητα της αντίδρασης ; α) Αν το ΒαCO 3 : μεγάλα κομμάτια : μικρή ταχύτητα υ μικρά κομμάτια, μικροί κόκκοι, σκόνη : μεγάλη ταχύτητα υ β) αν στο διάλυμα HCl 1 Μ : προσθέσω δ. HCl 2 Μ : C υ προσθέσω δ. HCl 1 Μ : C σταθερή υ σταθερή προσθέσω δ. HCl 0,5 Μ : C υ προσθέσω Η 2 Ο (αραίωση) : C υ προσθέσω ΝαΟΗ το HCl αντιδρά (HCl + ΝαΟΗ ΝαCl + H 2 O) C υ γ) Οι καταλύτες πάντα αυξάνουν την ταχύτητα υ δ) αν αυξήσω τη θερμοκρασία πάντα αυξάνεται η υ ε) Η αύξηση της πίεσης γίνεται μόνο με ελάττωση του όγκου του δοχείου και αναφέρεται μόνο σε αέρια (εδώ που είναι στερεό ΒαCO 3 και διάλυμα HCl δεν επηρεάζεται η υ) mol Η 2 και 1 mol Ι 2 εισάγονται σε δοχείο όγκου 1 L στους 700 Κ. Μετά από 1 s, πριν η αντίδραση φτάσει σε κάποιο τέλος, βρίσκουμε ότι παράγονται 0,8 mol ΗΙ. Τι επίδραση θα είχε πάνω στο παραγόμενο ΗΙ η μεταβολή των εξής παραγόντων : α) Βάζουμε αρχικά 2 mol Η 2 αντί 1 mol, β) το δοχείο είχε όγκο 2 L, γ) η θερμοκρασία ήταν 750 Κ, δ) παρουσία P σαν καταλύτη, ε) αύξηση πίεσης με ελάττωση του όγκου του δοχείου, στ) εισαγωγή στο δοχείο ποσότητας Ηe (ευγενές αέριο) έτσι ώστε να διπλασιαστεί η πίεση στο δοχείο χωρίς να μεταβληθεί ο όγκος του. Προσοχή επειδή ζητάει πώς επηρεάζεται η ποσότητα του ΗΙ σε 1 s απαντάμε για τη μεταβολή της ταχύτητας α) Αύξηση συγκέντρωσης Η 2 συνεπάγεται αύξηση των αποτελεσματικών συγκρούσεων και της ταχύτητας της αντίδρασης οπότε σε 1 s θα έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα ΗΙ. β) Σε δοχείο όγκο 2 L (αντί για 1 L) έχουμε ελάττωση των συγκεντρώσεων των αντιδρώντων οπότε έχουμε ελάττωση της ταχύτητας της αντίδρασης και μικρότερη ποσότητα ΗΙ σε 1 s. γ) Με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνεται η μέση κινητική ενέργεια των μορίων και συνεπώς αυξάνονται οι αποτελεσματικές συγκρούσεις άρα και η ταχύτητα της αντίδρασης. Έτσι το παραγόμενο ΗΙ σε 1 s θα είναι περισσότερο. δ) Ο καταλύτης αυξάνει την ταχύτητα της αντίδρασης αλλάζοντας τον μηχανισμό της και μειώνοντας την ενέργεια ενεργοποίησης, οπότε αυξάνεται η ποσότητα του ΗΙ σε 1 s.

8 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 9 ε) Επειδή ελαττώνεται ο όγκος του δοχείου αυξάνονται οι συγκεντρώσεις των αντιδρώντων και η ταχύτητα της αντίδρασης. στ) Με τη προσθήκη του αδρανούς αερίου με σταθερό όγκο δεν μεταβάλλονται οι συγκεντρώσεις των αντιδρώντων ούτε η ταχύτητα της αντίδρασης. Επίδραση της θερμοκρασίας στη ταχύτητα 95. α) Αν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 ο C προκαλεί διπλασιασμό στην ταχύτητα της αντίδρασης, να υπολογίσετε την αύξηση στην ταχύτητα όταν η θερμοκρασία αυξηθεί από τους 40 ο C 100 ο C. β) Αν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 ο C προκαλεί τριπλασιασμό στην ταχύτητα της αντίδρασης, να υπολογίσετε την αύξηση στην ταχύτητα όταν η θερμοκρασία αυξηθεί από τους 20 ο C 60 ο C. [Απ. : 1) 64 φορές, 2) 81 φορές] 96. α) Το γάλα, αν παραμείνει έξω από το ψυγείο, ξυνίζει σε μια - δύο μέρες, ενώ στο ψυγείο σε 2 βδομάδες περίπου. Εξηγήστε γιατί. β) Η σφήγκα πέφτει σε λήθαργο κάτω από τους 18 ο C. Εξηγήστε γιατί. Επίδραση της συγκέντρωσης στη ταχύτητα 98. α) Γιατί η ταχύτητα μιας αντίδρασης είναι μεγάλη στην αρχή ; β) Το ξύλο καίγεται αμέσως σε καθαρό Ο 2 αλλά αργά στον αέρα που περιέχει 20% v/v Ο 2. Εξηγήστε γιατί. γ) Τα κάρβουνα στη φωτιά καίγονται γρηγορότερα όταν τους κάνουμε αέρα. Γιατί ; δ) Προσθέτουμε ένα κομμάτι Zn σε διάλυμα HCl 0,75 Μ και ένα κομμάτι Ζn σε άλλο διάλυμα HCl 3 Μ. Πότε έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα και γιατί ; Επίδραση της πίεσης στη ταχύτητα 99. Πώς επηρεάζει την ταχύτητα της αντίδρασης : Α + Β Γ η μεταβολή της πίεσης : α) Αν τα Α, Β, Γ είναι αέρια και έχουμε ελάττωση του όγκου του δοχείου. β) Αν τα Α, Β, Γ είναι αέρια και η αύξηση της πίεσης γίνει με αδρανές αέριο (π.χ. He, Ne, Ar) με όγκο δοχείου σταθερό. γ) Αν τα Α, Β, Γ είναι αέρια διαλυμένα στο νερό και αυξηθεί η εξωτερική πίεση. δ) Αν το Α είναι στερεό και τα Β, Γ αέρια και ελαττωθεί ο όγκος του δοχείου. Επίδραση της επιφάνειας επαφής στη ταχύτητα 100. Γιατί όταν καίγονται τα κάρβουνα η ταχύτητα της καύσης είναι μικρή, ενώ όταν καίγεται η καρβουνόσκονη η καύση είναι σχεδόν ακαριαία ; Επίδραση του καταλύτη στη ταχύτητα 102. Δικαιολογήστε τις προτάσεις : α) Το KClO 3 διασπάται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία παρουσία MnO 2. β) Το H 2 και το Ο 2 ενώ πρακτικά δεν αντιδρούν σε θερμοκρασία δωματίου αυτό μπορεί να γίνει με την παρουσία P σε πολύ λεπτό διαμερισμό (ψιλή σκόνη). γ) Η ζάχαρη στον αέρα καίγεται σε θερμοκρασία 600 ο C ενώ στον ανθρώπινο οργανισμό στους 37 ο C.

9 103. Δίνεται η αντίδραση : H / 2 O 2 α) Σε ποιες κατηγορίες κατάλυσης ανήκει ; β) Γίνεται χωρίς καταλύτη ; ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 10 P Η 2 Ο 104. Για την αντίδραση Α Β να σχεδιάσετε την καμπύλη αντίδρασης για το Α χωρίς και με καταλύτη. Συνδυασμός παραγόντων 105. Πώς θα μεταβληθεί η ταχύτητα - αύξηση ή ελάττωση - της αντίδρασης : 2CO (g) + O 2(g) 2CO 2(g) αν : α) αυξήσουμε την πίεση με ελάττωση του όγκου του δοχείου, β) ελαττώσουμε τη θερμοκρασία, γ) αντί για Ο 2 χρησιμοποιηθεί ατμοσφαιρικός αέρας (20% v/v Ο 2-80% v/v Ν 2 ) και δ) αυξήσουμε τη συγκέντρωση του CO Άνθρακας σε κομμάτια καίγεται με Ο 2 σύμφωνα με την : C (s) + O 2(g) CO 2(g). Ποια επίπτωση θα έχουν στην ταχύτητά της οι παρακάτω μεταβολές : Ο 2 αέριο α) Προσθήκη διπλάσιας ποσότητας άνθρακα με ίδιο μέγεθος κόκκων με τον αρχικό (χωρίς αλλαγή στον όγκο του δοχείου), β) Κονιοποίηση των μεγάλων κομματιών του άνθρακα, C (στερεό) γ) Αύξηση του όγκου του δοχείου, όπου πραγματοποιείται η αντίδραση, δ) Με σταθερό τον όγκο του δοχείου προσθέτουμε He, οπότε αυξάνεται η ολική πίεση, ε) Αν αντικατασταθεί το οξυγόνο με ίσο όγκο (ίσα mol) αέρα. (Σύσταση αέρα 20% v/v Ο 2-80% v/v Ν 2 ), στ) Αν προστεθεί στο δοχείο αέρας με σύσταση 20% v/v Ο 2-80% v/v Ν Δίνεται η αντίδραση : N 2(g) + 3H 2(g) 2NH 3(g). Να βρεθεί ποιες επιπτώσεις θα έχουν στην ταχύτητα παραγωγής της NH 3 οι παρακάτω μεταβολές : α) Μείωση του όγκου του δοχείου της αντίδρασης, β) Αύξηση της θερμοκρασίας, γ) Προσθέσουμε καταλύτη Fe, δ) Εισαγωγή στο δοχείο ποσότητας αέρα (80% Ν 2-20% O 2 ), ε) Εισαγωγή στο δοχείο ποσότητας He (ευγενές αέριο) έτσι ώστε να διπλασιαστεί η πίεση στο δοχείο χωρίς να μεταβληθεί ο όγκος του Σε ένα δοχείο γίνεται η αντίδραση μεταξύ του υγρού Α και του αερίου Β : Α ( ) + B (g) Γ (g) Αν γνωρίζουμε ότι τα δύο σώματα δεν αναμιγνύονται, να βρεθεί πώς μεταβάλλεται η ταχύτητα αν : α) αυξήσουμε την μάζα του αερίου Β, β) αυξήσουμε την μάζα του υγρού Α, γ) αυξήσουμε τον όγκο του δοχείου Β (αέριο) Α (υγρό)

10 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ρίχνουμε ένα κομμάτι ψευδαργύρου σε διάλυμα HCl οπότε γίνεται η αντίδραση : Zn (s) + 2HCl (aq) ZnCl 2(aq) + H 2(g) Πώς επηρεάζεται η ταχύτητα της αν : α) Διαλύσουμε αέριο HCl, β) Μετατρέψουμε σε σκόνη τον Zn γ) Αυξήσουμε την θερμοκρασία, δ) Προσθέσουμε καταλύτη 110. Όταν σκόνη MgCO 3 προστεθεί σε 50 ml διαλύματος HCl 1 Μ, γίνεται η αντίδραση : MgCO 3(s) + 2HCl (aq) MgCl 2(aq) + CO 2(g) + Η 2 Ο ( ) Τι επίδραση θα έχουν οι παρακάτω μεταβολές α) στην αρχική ταχύτητα αντίδρασης και β) στο συνολικό όγκο CO 2 που θα εκλυθεί : i) ίση μάζα MgCO 3 προστίθεται υπό μορφή μεγαλύτερων κόκκων σκόνης, ii) πριν την προσθήκη του MgCO 3 στο διάλυμα του HCl προστίθενται 1 gr ΝαΟΗ, iii) αντί για 50 ml διαλύματος HCl 1 Μ χρησιμοποιούνται 50 ml διαλύματος HCl 2 Μ, iv) αντί για 50 ml διαλύματος HCl 1 Μ χρησιμοποιούνται 25 ml διαλύματος ΗCl 2 Μ, v) αντί για 50 ml διαλύματος HCl 1 Μ χρησιμοποιούνται 100 ml διαλύματος HCl 1 Μ, vi) ίσος όγκος Η 2 Ο προστίθεται στο οξύ πριν από την προσθήκη του MgCO 3. (ΠΑΝΕΛ. ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 1990) 111. Σε 100 ml διαλύματος HCl 2 Μ προσθέτουμε 5 g CαCO 3 σε κομμάτια, οπότε γίνεται η αντίδραση : CαCO 3(s) + 2HCl (aq) CαCl 2(aq) + CO 2(g) + Η 2 Ο ( ) Τι παθαίνει η ταχύτητα της αντίδρασης αν : α) αυξηθεί η θερμοκρασία ; β) μετατρέψουμε σε σκόνη το CαCO 3 και η ποσότητά του είναι 10 g ; γ) προσθέσουμε καταλύτη ; δ) αντικαταστήσουμε το HCl με 50 ml 4 Μ ; ε) αντικαταστήσουμε το HCl με 200 ml 1 Μ ; στ) προσθέσουμε πολύ μικρή ποσότητα ΝαΟΗ στο διάλυμα HCl πριν την προσθήκη του CαCO 3 ; ζ) αυξήσουμε την εξωτερική πίεση ; Τι παθαίνει σε κάθε περίπτωση η ποσότητα (mol) του CO 2 ; 112. Κομμάτια σιδήρου 5,6 gr (ΑΒ Fe : 56) προστίθενται σε 1 L διαλύματος HCl 2 Μ, οπότε γίνεται η αντίδραση : Fe (s) + 2HCl (aq) FeCl 2(aq) + Η 2(g) η οποία θέλει σε αυτή τη θερμοκρασία 10 min για να ολοκληρωθεί. α) Σύμφωνα με τη θεωρία πείτε τρόπους που μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα της αντίδρασης. β) Πείτε την άποψή σας για το πώς μπορούμε με κάποιο πείραμα να μετρήσουμε την ταχύτητα της αντίδρασης. γ) Πώς θα είναι ο νόμος ταχύτητας γι' αυτήν την απλή αντίδραση ; δ) Αν για κάποιο λόγο παρατηρήσουμε στο δοχείο αύξηση στις φυσαλίδες του Η 2 που εκλύεται, τι συμπεραίνετε για την ταχύτητα της αντίδρασης ; ε) Επηρεάζεται από την πίεση η ταχύτητα αυτής της αντίδρασης ; στ) Αν αντικαταστήσουμε το δ/μα HCl με 2 L δ/τος HCl 1 Μ και με την ίδια ποσότητα σιδήρου τι επιπτώσεις θα έχει στο ρυθμό και στη ποσότητα παραγωγής του εκλυόμενου Η 2 ;

11 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Σε δοχείο όγκου V = 1 L τοποθετούμε ισομοριακές ποσότητες από τα Α, Β, οπότε γίνεται η αντίδραση : Α + 2Β 2Γ (όλα αέρια) σε θερμοκρασία θ 1. α) Να φτιάξετε την γραφική παράσταση των μεταβολών των συγκεντρώσεων των Α, Β, Γ συναρτήσει του χρόνου αν γνωρίζετε ότι η αντίδραση τελειώνει σε 10 λεπτά. β) Πώς θα γίνουν αυτές οι καμπύλες αν η αντίδραση γίνει από την αρχή : i) σε μεγαλύτερη θερμοκρασία θ 2 θ 1 σε δοχείο ίδιου όγκου και με τις ίδιες αρχικές ποσότητες Α, Β. ii) σε δοχείο με V = 0,5 L σε ίδια θερμοκρασία θ 1 και με τις ίδιες αρχικές ποσότητες Α, Β. iii) σε δοχείο όγκου V = 1 L, με τις ίδιες αρχικές ποσότητες και με καταλύτη Δίνεται η : Α (aq) 2B (aq) 2Γ (aq) η οποία είναι 1ης τάξης ως προς Α και 1ης τάξης ως προς Β με σταθερά ταχύτητας k = 0,5 L/(mol. s). Αναμιγνύουμε 0,2 L διαλύματος ουσίας Α 0,5 Μ με 0,3 L διαλύματος ουσίας Β 1 Μ. α) Ποια η ταχύτητα της αντίδρασης στην αρχή ; β) Ποια η ταχύτητα της αντίδρασης όταν έχει μείνει η μισή ποσότητα από το Α ; γ) Να υποθέσετε ένα μηχανισμό για την αντίδραση. [Απ. : α) 0,06 mol/(l. s), β) 0,02 mol/(l. s)] 115. Δίνεται η αντίδραση : Α (s) B (g) 2Γ (g) η οποία είναι 1ης τάξης. Σε δοχείο όγκου V 1 = 2 L και σε ορισμένη θερμοκρασία Τ 1, τοποθετούμε 3 mol Α και 2 mol Β. α) Να γίνουν τα διαγράμματα σε συνάρτηση με το χρόνο για τα αντιδρώντα και τα προϊόντα. β) Πώς μεταβάλλονται τα διαγράμματα αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία σε T 2 Τ 1 ; γ) Πώς μεταβάλλονται τα διαγράμματα αν μειώσουμε τον όγκο σε V 2 = 1 L ; δ) Πώς μεταβάλλονται τα διαγράμματα αν το Α μετατραπεί από μεγάλα κομμάτια σε σκόνη ; ε) Πώς μεταβάλλονται τα διαγράμματα αν προσθέσουμε κατάλληλο καταλύτη ; στ) Πώς μεταβάλλονται τα διαγράμματα αν προσθέσουμε στο δοχείο με σταθερό τον όγκο αδρανές αέριο Ne το οποίο δεν αντιδρά ούτε με τα αντιδρώντα, ούτε με τα προϊόντα Σε δύο δοχεία ίσου όγκου V και στην ίδια θερμοκρασία Τ γίνεται η ίδια αντίδραση : Α (g) 2B (g) η οποία είναι 1ης τάξης. α) Για ποιο σώμα μπορεί να είναι τα διαγράμματα των συγκεντρώσεων σε συνάρτηση με το χρόνο ; β) Αν η αντίδραση γίνεται σε δύο δοχεία, υποθέστε τι διαφορετικό έχουμε στα δύο δοχεία για να έχουμε αυτές τις γραφικές παραστάσεις. C 1 2

12 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 13 Ερωτήσεις ανάπτυξης 2. Μετρώντας κατάλληλα τον αριθμό mol του Η 2 σε διάφορες χρονικές στιγμές που mol H 2 παράγεται κατά την πραγματοποίηση της αντίδρασης Fe (s) + 2HCl (aq) FeCl 2 (g) + H 2 (g), κατασκευάσαμε την καμπύλη του διπλανού σχήματος. Ποιο άλλο ΣΤΟΙΧΕΙΟ του διαλύματος πρέπει Δ να γνωρίζουμε για να υπολογίσουμε την ταχύτητα της αντίδρασης στο χρονικό διάστημα ; ώστε μια σύντομη εξήγηση. Από τα mol του Η 2 μπορούμε να βρούμε τα mol του FeCl 2 οπότε να βρούμε την ταχύτητα ΔnFeCl2 Δ[FeCl2 ] Vδι αλ. από το FeCl 2 : υ = = δηλαδή χρειαζόμαστε τον όγκο του διαλύματος. Δ Δ Ο αριθμός mol του FeCl 2 είναι ακριβώς ίδιος με τα mol του Η Γράψτε όλες τις ΣΧΕΣΕΙΣ ορισμού της ταχύτητας της αντίδρασης: CH 3 CH 2 OH (aq) + 2H 2 O 2 (aq) CH 3 COOH (aq) + 2H 2 O, καθώς και μία μονάδα μέτρησής της. Δ[CH3CH2OH] 1 Δ[ H2O2 ] Δ[ CH3COOH] υ = = = Δ 2 Δ Δ 4. ώστε μια σύντομη ΕΞΗΓΗΣΗ της μείωσης της ταχύτητας της αντίδρασης 2NO (g) + O 2(g) 2NO 2(g) σε συνάρτηση με το χρόνο. Με την πάροδο του χρόνου επειδή τα αντιδρώντα μειώνονται (αν υποθέσουμε ότι όγκος δοχείου, θερμοκρασία είναι σταθερά και ότι δεν έχει μηχανισμό) από το νόμο ταχύτητας αντίδρασης υ = k [NO] 2 [O 2 ] παρατηρούμε ότι η ταχύτητα μειώνεται. Αν παρακολουθήσουμε τη καμπύλη αντίδρασης για ισομοριακό μίγμα ΝΟ, Ο 2 2ΝΟ Ο 2 2ΝΟ 2 C C C C/2 C C/2 C C mol/l (ΝΟ (Ο 2 Στην αρχή η κλίση είναι απότομη και η εφαπτομένη εφα = υ έχει μεγάλη τιμή. Με την πάροδο του χρόνου η εφα μικραίνει μέχρι που γίνεται εφα = υ = 0. (ΝΟ

13 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Πότε μια σύγκρουση μεταξύ δύο μορίων χαρακτηρίζεται ως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ και με ποια προϋπόθεση συμβαίνει αυτό; Πρέπει τα συγκρουόμενα μόρια να έχουν ενέργεια μεγαλύτερη από την ενέργεια ενεργοποίησης και κατάλληλο προσανατολισμό. 8. Να αναφέρετε τους ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ από τους οποίους επηρεάζονται οι ταχύτητες των διαφόρων χημικών αντιδράσεων. 9. Να αναφέρετε ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ από τους οποίους εξαρτάται η ταχύτητα της αντίδρασης : 2CO (g) + O 2 (g) CO 2 (g). Συγκέντρωση CO, O 2 θερμοκρασία πίεση (επίσης καταλύτες) 10. Το καλαμοσάκχαρο υδρολύεται σύμφωνα με την εξίσωση : C 12 H 22 O 11 + H 2 O C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6 Να εξηγήσετε τις παρακάτω πειραματικές παρατηρήσεις : ιάλυμα καλαμοσακχάρου για να υδρολυθεί πρέπει να θερμανθεί μέχρι βρασμού για πολύ χρόνο, ενώ παρουσία ελάχιστης ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΟΞΕΟΣ η υδρόλυση πραγματοποιείται σε λίγα λεπτά. Το οξύ λειτουργεί σαν καταλύτης της αντίδρασης. 12. Σε ένα δοχείο πραγματοποιείται η ΑΠΛΗ αντίδραση Α (g) 2B (g) υπό ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΙΕΣΗ και θερμοκρασία. Αν κάποια χρονική στιγμή εισάγουμε στο δοχείο μια ΠΟΣΟΤΗΤΑ από το ΑΕΡΙΟ Β, θα μεταβληθεί ή όχι η ταχύτητα της αντίδρασης ; ώστε μια σύντομη εξήγηση. Γενικά όταν μεταβάλλουμε τις συγκεντρώσεις των προϊόντων δεν επηρεάζεται η ταχύτητα Α της αντίδρασης. Β Επειδή εδώ έχουμε σταθερή ΠΙΕΣΗ όταν εισάγουμε την ποσότητα του αερίου Β πρέπει να αυξήσουμε ταυτόχρονα τον ΟΓΚΟ του δοχείου. Έτσι μειώνεται η συγκέντρωση του Α και η ταχύτητα της αντίδρασης.

14 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ύο μόρια των αέριων χημικών ουσιών Α και Β βρίσκονται κάποια χρονική στιγμή στα σημεία α και β αντίστοιχα και έχουν ενέργεια ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από την ενέργεια ενεργοποίησης της αντίδρασης Α (g) + Β (g) Γ (g) + (g). α) Αν κάποτε τα μόρια αυτά συγκρουστούν είναι βέβαιο ότι η σύγκρουση αυτή θα είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ; Αιτιολογήστε την απάντησή σας. β) Να αναφέρετε ένα λόγο για τον οποίο είναι πιθανό να μη πραγματοποιηθεί ποτέ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μεταξύ των δύο αυτών μορίων. α) Είτε τα δύο αέρια A, Β είναι ιδανικά και η θερμοκρασία στο δοχείο είναι σταθερή, είτε οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές τότε τα δύο μόρια α, β επειδή θα διανύσουν κάποια διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας θα συγκρούονται συνεχώς με άλλα μόρια. Οι συγκρούσεις αυτές μπορεί να είναι ελαστικές (οπότε θα ανταλλάσσουν ταχύτητες με τα μόρια που συγκρούονται) ή μη ελαστικές και έτσι θα μειωθεί η ενέργειά τους. Οπότε αν τελικά συγκρουστούν η σύγκρουση μπορεί να ΜΗΝ είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. Επίσης για να είναι μια σύγκρουση αποτελεσματική πρέπει τα μόρια εκτός από την απαραίτητη ενέργεια να έχουν κατάλληλο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ώστε η σύγκρουση να είναι μετωπική (δεν το αναφέρει το σχολικό). β) Επειδή τα μόρια έχουν πολύ μικρό μέγεθος και ο χώρος είναι τεράστιος γι αυτά, μπορεί να μην συναντηθούν ποτέ. 15. Βασιζόμενοι στους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης ερμηνεύστε τα φαινόμενα : α) όταν ΧΤΥΠΑΜΕ τα ξύλα στο αναμμένο τζάκι η φωτιά δυναμώνει. β) τα δάση ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ πολύ γρηγορότερα όταν φυσάει άνεμος. γ) τα φαγητά ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ πολύ γρήγορα όταν παραμένουν εκτός ψυγείου. α) Όταν χτυπάμε τα ξύλα στο τζάκι κόβονται κάποια κομμάτια που ήδη έχουν καεί και μεγαλώνει η επιφάνεια επαφής. β) Μεγαλώνει η συγκέντρωση του Ο 2 που είναι αντιδρών. γ) Όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη μεγαλώνει και η ταχύτητα των αντιδράσεων αλλοίωσης στα φαγητά. 16. Εισάγουμε μια ποσότητα στερεού CαCO 3 με τη μορφή σκόνης σε κενό δοχείο σταθερού όγκου V. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 550 ο C, οπότε πραγματοποιείται η αντίδραση : CαCO 3(s) CαO (s) + CO 2(g) κατά τη διάρκεια της οποίας φροντίζουμε να διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία. Να προτείνετε ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητα της παραπάνω αντίδρασης. Μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητα της αντίδρασης : CαCO 3 (s) CαΟ (s) + CO 2 (g) με την αύξηση της πίεσης που παρατηρείται στο δοχείο σταθερού όγκου και σταθερής θερμοκρασίας. n P Ισχύει : PV = nrt P = RT P = CRT C = V RT

15 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 16 Οπότε υ = Δ 2 [CO Δ ] = ΔP Δ C = RT Δ Δ = ΔP RT Δ 17. Στην περίπτωση που μεταξύ των αντιδρώντων σωμάτων μιας αντίδρασης υπάρχει και ένα ΣΤΕΡΕΟ, από ποιους ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ εξαρτάται η ταχύτητα της αντίδρασης ; ώστε ένα παράδειγμα στο οποίο να φαίνεται πώς πρέπει να επέμβουμε στο στερεό, ώστε να μεταβληθεί η ταχύτητα της αντίδρασης. Επιπλέον από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης (θερμοκρασία, συγκέντρωση ή πίεση, καταλύτες) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιφάνεια επαφής του στερεού π.χ. για την αντίδραση C (s) O 2 CO 2 : ο C σε σκόνη καίγεται πιο γρήγορα από τα κομμάτια κάρβουνο. 19. Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει την ταχύτητα των αντιδράσεων ; Πώς ερμηνεύεται η επίδραση αυτή; Γιατί κατά την άποψή σας στη βιομηχανία οι αντιδράσεις πραγματοποιούνται συνήθως σε υψηλές θερμοκρασίες; Στις υψηλές θερμοκρασίες πάντα οι ταχύτητες των αντιδράσεων είναι μεγάλες και οι χρόνοι που τελειώνουν μικροί και αυτό διευκολύνει την βιομηχανική παρασκευή πολλών προϊόντων. 21. Έστω η μονόδρομη ομογενής αντίδραση : Α + 2Β Γ + 2 C Στο διπλανό διάγραμμα φαίνονται οι συγκεντρώσεις των σωμάτων Α και Β σε συνάρτηση με το χρόνο και σε σταθερή θερμοκρασία θ 1. α) Εξηγήστε ποια καμπύλη αντιστοιχεί στο σώμα Β. β) Να φτιάξετε το ίδιο διάγραμμα, αν η αντίδραση πραγματοποιείται σε θερμοκρασία θ 2 θ γ) Να κατασκευάσετε το διάγραμμα της συγκέντρωσης των σωμάτων Γ και σε συνάρτηση με το χρόνο, στη θερμοκρασία θ 1. C C A A B B

16 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 17 Α + 2Β Γ + 2Δ n mol n mol n 2 n n n n 2 n 2 n mol mol/l n/v n/2v Γ A B Δ 23. Σε αραιό διάλυμα H 2 SO 4 προσθέτουμε ορισμένη ποσότητα μεταλλικού Zn με συγκεκριμένο βαθμό κατάτμησης, οπότε πραγματοποιείται η αντίδραση : Ζn + H 2 SO 4 ZnSO 4 + H 2 ( g ) Εξηγήστε ποια επίδραση θα έχει στο χρόνο ολοκλήρωσης της αντίδρασης κάθε μια από τις παρακάτω μεταβολές : α) προσθέτουμε την ίδια ποσότητα Zn με μεγαλύτερο βαθμό κατάτμησης. β) πριν προσθέσουμε τον Zn αραιώνουμε το διάλυμα H 2 SO 4. γ) πραγματοποιούμε την αντίδραση σε χαμηλότερη θερμοκρασία. α) Αφού ο Zn έχει γίνει πιο μικρά κομματάκια έχει μεγαλώσει η επιφάνεια επαφής οπότε υ και β) Επειδή η συγκέντρωση του H 2 SO 4 η υ και γ) Επειδή θ τότε η υ και 24. Έστω η αντίδραση C (s ) + CO 2(g ) 2CO (g ), Η = + 40 kcal. Εξηγήστε ποια επίδραση θα έχει στην ταχύτητα της παραπάνω αντίδρασης κάθε μια από τις ακόλουθες μεταβολές : α) χρησιμοποιούμε αρχικά περισσότερη ποσότητα CO 2. β) χρησιμοποιούμε αρχικά την ίδια ποσότητα C, αλλά σε λεπτότερο διαμερισμό. γ) πραγματοποιούμε την αντίδραση σε υψηλότερη θερμοκρασία. δ) πραγματοποιούμε την αντίδραση σε δοχείο μικρότερου όγκου. α) Επειδή [CO 2 ] η υ β) Επειδή αυξάνει η επιφάνεια επαφής η υ γ) Επειδή θ άρα και υ δ) Επειδή V και C άρα υ

17 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 18 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το αντικείμενο μελέτης της χημικής κινητικής είναι : α. οι ταχύτητες των χημικών αντιδράσεων β. οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ταχύτητες των χημικών αντιδράσεων γ. οι μηχανισμοί με τους οποίους πραγματοποιούνται οι χημικές αντιδράσεις. δ. όλα τα παραπάνω. 2. Δεν αποτελεί αντικείμενο της χημικής κινητικής : α. η μέτρηση της ταχύτητας μιας χημικής αντίδρασης β. η εύρεση των ταχυτήτων με τις οποίες κινούνται τα μόρια των αντιδρώντων γ. η μελέτη των παραγόντων που μεταβάλλουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης δ. ο τρόπος μετάβασης ενός χημικού συστήματος από την αρχική στην τελική κατάσταση. 4. Ο συμβολισμός [Α] παριστάνει τη συγκέντρωση του σώματος Α σε : α. g/l β. μόρια/l γ. mol/l δ. kg/l. 5. H ταχύτητα της αντίδρασης Α + Β Γ, εκφράζει : α. το ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η μάζα του Γ β. το ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται το πλήθος των mol του Γ γ. το πηλίκο της μεταβολής των mol ενός αντιδρώντος ή προϊόντος προς τον αντίστοιχο χρόνο δ. την απόλυτη τιμή του ρυθμού μεταβολής της συγκέντρωσης ενός αντιδρώντος ή προϊόντος. 6. Σε ένα ποτήρι που περιέχει διάλυμα HCl βυθίζουμε μια σιδερένια ράβδο, οπότε πραγματοποιείται η αντίδραση Fe (s) + 2HCl (aq) FeCl 2 (aq) + H 2 (g). Η ταχύτητα υ της αντίδρασης αυτής μία χρονική στιγμή ορίζεται από τις σχέσεις : Δ[FeCl2 ] Δ[H ] α. υ = = 2 Δ[Fe] Δ[HCl] = =, Δ 0 Δ Δ Δ Δ Δ[FeCl2 ] 1 Δ[HCl] β. υ = =, Δ 0 Δ 2 Δ Δ[FeCl2 ] Δ[H ] γ. υ = = 2 Δ[Fe] 1 Δ[HCl] = =, Δ 0 Δ Δ Δ 2 Δ 7. Σε κενό δοχείο εισάγονται ισομοριακές ποσότητες από τις χημικές ουσίες Α και Β, οπότε πραγματοποιείται η αντίδραση Α (g) + 2Β (g) Γ (g). Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης αυτής : α. οι συγκεντρώσεις των Α και Β ελαττώνονται με τον ίδιο ρυθμό β. η συγκέντρωση του Γ αυξάνεται με σταθερό ρυθμό γ. η συγκέντρωση του Β ελαττώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη συγκέντρωση του Α δ. η συγκέντρωση του Α ελαττώνεται με φθίνοντα ρυθμό και τελικά μηδενίζεται.

18 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της ομογενούς αντίδρασης Α 2Β + Γ, ο λόγος του ρυθμού μεταβολής των mol του Α προς το ρυθμό μεταβολής των mol του Β έχει την τιμή: α. β. γ. δ Έστω η μονόδρομη αντίδραση Α (g) B (g). Από τις καμπύλες του διπλανού σχήματος, παριστάνει τη συγκέντρωση του Α σε συνάρτηση με το χρόνο η : α. (1) β. (2) γ. (3) δ. (4) 15. Η αύξηση της ταχύτητας μιας χημικής αντίδρασης όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του συστήματος οφείλεται : α. στη μείωση της ενέργειας ενεργοποίησης β. στην αύξηση της κινητικής ενέργειας του συστήματος γ. στην αύξηση της μέσης κινητικής ενέργειας των αντιδρώντων μορίων δ. στη μείωση της ενέργειας των δεσμών των αντιδρώντων μορίων. 16. Η ταχύτητα της αντίδρασης C (s) + CO 2 ( g) CO (g) δεν επηρεάζεται από : α. τη συγκέντρωση του CO β. την ολική πίεση των αερίων γ. τη θερμοκρασία του συστήματος δ. τον αριθμό των κόκκων που περιέχονται σε κάθε 1 g C. 17. Κάθε σύγκρουση μεταξύ των μορίων ενός μείγματος δεν είναι αποτελεσματική διότι : α. τα συστατικά του μείγματος δεν αντιδρούν μεταξύ τους β. η σύγκρουση αυτή μπορεί να πραγματοποιείται μεταξύ μορίων της ίδιας χημικής ουσίας γ. τα μόρια που συγκρούονται δεν έχουν την απαιτούμενη ενέργεια δ. για έναν ή και περισσότερους από τους παραπάνω λόγους. 18. Κατά τη διάρκεια της αντίδρασης Α (g) Β (g) + Γ (g), η συγκέντρωση του σώματος Β: α. αυξάνεται με σταθερό ρυθμό β. αυξάνεται με φθίνοντα ρυθμό γ. δε μεταβάλλεται δ. αυξάνεται με ρυθμό μικρότερο από το ρυθμό μείωσης του σώματος Α. 19. Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης η ταχύτητά της ελαττώνεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται : α. στην αύξηση της θερμοκρασίας του συστήματος β. στην ελάττωση της συγκέντρωσης των αντιδρώντων δ. στην αύξηση της συγκέντρωσης των προϊόντων. 22. Η αύξηση της συγκέντρωσης των αντιδρώντων έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας. Αυτό οφείλεται : α. στην αύξηση του αριθμού των μορίων β. στην αύξηση του όγκου γ. στην αύξηση του αριθμού των συγκρούσεων ανά μονάδα χρόνου δ. στην αύξηση της συνολικής ενέργειας των μορίων. C (2) (4) (1) (3 )

19 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες δεν επηρεάζει την ταχύτητα μιας αντίδρασης : α. η συγκέντρωση των αντιδρώντων σωμάτων β. η συγκέντρωση των προϊόντων γ. η θερμοκρασία του συστήματος δ. η φύση των αντιδρώντων σωμάτων. 26. Σε τρία κλειστά δοχεία σταθερού όγκου πραγματοποιούνται οι αντιδράσεις: C + O 2 CO 2, ΔΗ = 394 KJ (I) 2HgO 2Hg + O 2, ΔΗ = KJ (II) A + B Γ + Δ, ΔΗ = 0 KJ (III) Αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία των τριών συστημάτων, τότε οι ταχύτητες υ 1, υ 2 και υ 3 των αντιδράσεων (I), (IΙ) και (III) αντίστοιχα μεταβάλλονται ως εξής : α. η υ 1 αυξάνεται, η υ 2 ελαττώνεται, ενώ η υ 3 δε μεταβάλλεται β. αυξάνονται και οι τρεις γ. η υ 1 ελαττώνεται, η υ 2 αυξάνεται, ενώ η υ 3 δε μεταβάλλεται δ. δε μεταβάλλεται καμία. 28. Όταν χτυπάμε τα αναμμένα ξύλα στο τζάκι, η φωτιά δυναμώνει. Αυτό οφείλεται: α. στην απομάκρυνση του CO 2 β. στη δημιουργία ρεύματος αέρα γ. στην αύξηση της επιφάνειας επαφής μεταξύ ξύλων αέρα δ. στην αύξηση της κινητικής ενέργειας των μορίων του ξύλου. 29. Το δυνάμωμα της φωτιάς όταν φυσάει αέρας οφείλεται: α. στην απομάκρυνση από το αντιδρών σύστημα ενός μέρους της θερμότητας β. στην αύξηση της συγκέντρωσης ενός αντιδρώντος, καθώς και στην επιφάνεια επαφής των αντιδρώντων γ. στην αύξηση της κινητικής ενέργειας των μορίων του οξυγόνου δ. σε όλους τους παραπάνω λόγους. 30. Η πρότυπη ενθαλπία σχηματισμού του Η 2 Ο ( ) είναι ΔΗ f o = 286 kj/mol. Η ενθαλπία της αντίδρασης Η 2(g) + 1 / 2 O 2 (g) H 2 O ( ), όταν αυτή πραγματοποιείται στους 25 o C και πίεση 1 am, παρουσία καταλύτη P είναι : α. ίση με την ΔΗ f o β. μικρότερη από την ΔΗ f o γ. μεγαλύτερη από την ΔΗ f o δ. εξαρτάται και από άλλους παράγοντες και συνεπώς δεν μπορεί να συγκριθεί με την ΔΗ f o.

20 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Η μεταβολή της μάζας ενός καταλύτη σε συνάρτηση με το χρόνο, όταν πραγματοποιείται μία χημική αντίδραση, δίνεται από το διάγραμμα : m m m m α. β. γ. δ. 32. Στην ομογενή κατάλυση: α. τα αντιδρώντα και ο καταλύτης βρίσκονται στην ίδια φάση β. τα αντιδρώντα, τα προϊόντα και ο καταλύτης βρίσκεται στην ίδια φυσική κατάσταση γ. τα αντιδρώντα σώματα και τα προϊόντα βρίσκονται στην ίδια φυσική κατάσταση δ. τόσο το καταλυόμενο σύστημα, όσο και ο καταλύτης είναι αέρια. 34. Το κλάσμα των μορίων μιας χημικής ουσίας Α, τα οποία διαθέτουν την απαιτούμενη ενέργεια ενεργοποίησης Ε α για την πραγματοποίηση της αντίδρασης Α + Β Γ, είναι λ. Με την προσθήκη καταλύτη Κ ο ρυθμός των αποτελεσματικών συγκρούσεων μεταξύ των αντιδρώντων μορίων αυξάνεται. Η αύξηση αυτή οφείλεται: α. στη σύγχρονη αύξηση του λ και του Ε α β. στη μείωση του Ε α, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του λ γ. στην αύξηση της ενθαλπίας της αντίδρασης δ. στην ταυτόχρονη μείωση των λ και Ε α. Ερωτήσεις αντιστοίχησης 1. Οι χημικές ουσίες Α, Β, Γ και Δ αντιδρούν σύμφωνα με τη χημική εξίσωση Α (g) + 2Β (g) 3Γ (g) + (g). Σημειώστε στην κάθε παρένθεση που βρίσκεται πάνω από την κάθε καμπύλη του διαγράμματος το σύμβολο της χημικής ουσίας στην οποία αντιστοιχεί αυτή η καμπύλη. C 6 Μ 5 Μ 2 Μ 1 Μ 0

21 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Να αντιστοιχήσετε την κάθε μεταβολή που περιγράφεται στη στήλη (I) με ένα μόνο από τα αποτελέσματα αυτής που περιλαμβάνεται στη στήλη (II) και αναφέρονται στη χημική αντίδραση Α (g) + Β (g) Γ (g) + (g). (Ι) Α. αύξηση της θερμοκρασίας Β. προσθήκη χημικής ουσίας Γ Γ. αύξηση του όγκου του δοχείου. μείωση του όγκου του δοχείου Ε. προσθήκη καταλύτη (ΙΙ) α. ελάττωση ενέργειας ενεργοποίησης β. αύξηση ταχύτητας της αντίδρασης γ. μείωση ταχύτητας της αντίδρασης δ. αύξηση της τελικής ποσότητας του Γ ε. αύξηση της μέσης κινητικής ενέργειας των μορίων. 5. Τα αέρια Α και Β αντιδρούν σύμφωνα με την απλή αντίδραση : A (g) + 2B (g) Γ (g). Να αντιστοιχήσετε αμφιμονοσήμαντα τις μεταβολές της στήλης (I) με το αποτέλεσμα που επιφέρουν στην αντίδραση (στήλη II). (Ι) Α. διπλασιασμός της συγκέντρωσης του Α B. διπλασιασμός της συγκέντρωσης του Β Γ. αύξηση του όγκου του δοχείου. προσθήκη καταλύτη Ε. προσθήκη ποσότητας του Γ (ΙΙ) α. μείωση της ταχύτητας β. αύξηση της ταχύτητας γ. δεν μεταβάλλεται η ταχύτητα δ. διπλασιασμός της ταχύτητας ε. τετραπλασιασμός της ταχύτητας. Ερωτήσεις τύπου «σωστό-λάθος» με αιτιολόγηση 1. Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας χημικής αντίδρασης αποτελεί αντικείμενο μελέτης της χημικής κινητικής. 5. Η ταχύτητα μιας αντίδρασης είναι ανάλογη της ενέργειας ενεργοποίησης (Ε α ). 6. Με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνεται η τιμή της ενέργειας ενεργοποίησης. 7. Αν αυξήσουμε τη θερμοκρασία του συστήματος και μειώσουμε τη συγκέντρωση ενός από τα αντιδρώντα η ταχύτητα της αντίδρασης δεν μεταβάλλεται. 8. Αν κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της απλής αντίδρασης Α (g) Β (g) διπλασιασθεί η [Β], χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση και εφ όσον η θερμοκρασία του συστήματος παραμένει σταθερή, τότε η ταχύτητα της αντίδρασης υποδιπλασιάζεται.

22 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ρυθμός των συγκρούσεων μεταξύ των μορίων Α και Β στο δοχείο 1 είναι ίσος με το ρυθμό των συγκρούσεων μεταξύ των μορίων Α και Β στο δοχείο 2. (Δ 1 ) 2 mol Α 2 mol Β V 1 = V T 1 = T (Δ 2 ) 6 mol Α 6 mol Β V 3 = 3V T 2 = T 10. Αν για την υδρογόνωση 200 ml αιθενίου απαιτούνται 2 g καταλύτη Ni, τότε για την υδρογόνωση 400 ml αιθενίου απαιτούνται 4 g του καταλύτη αυτού. 11. Οι ταχύτητες των χημικών αντιδράσεων είναι ανεξάρτητες από τη φύση των αντιδρώντων σωμάτων. 12. Οι ταχύτητες των χημικών αντιδράσεων σε όλη τη διάρκειά τους παραμένουν σταθερές. 14. Αν αυξηθεί η θερμοκρασία στην οποία πραγματοποιείται μια αντίδραση από τους 20 ο C στους 40 ο C η ταχύτητά της κατά κανόνα διπλασιάζεται. 15. Η αύξηση στη θερμοκρασία αυξάνει την ταχύτητα μόνο στις ενδόθερμες αντιδράσεις g Zn αντιδρούν με διάλυμα HCl σε λιγότερο χρόνο όταν είναι με τη μορφή σκόνης παρά όταν είναι με τη μορφή ρινισμάτων. 18. Η παρουσία καταλύτη κάνει την αντίδραση περισσότερο εξώθερμη. 19. Η αύξηση της ταχύτητας της αντίδρασης C 2 H 4(g) + H 2 (g) C 2 H 6(g), κατά την προσθήκη σκόνης Νi είναι μορφή ομογενούς κατάλυσης. 20. Η καταλυτική δράση των υδρατμών στην αντίδραση CO (g ) + 1 / 2 O 2 (g ) CO 2 (g) είναι μορφή ομογενούς κατάλυσης. 22. Η αντίδραση Ι 2(s) + 2KCl (aq) 2KΙ (aq) + Cl 2(g), δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Παρουσία όμως κατάλληλου καταλύτη πραγματοποιείται σχετικά γρήγορα. 23. Η ταχύτητα της αντίδρασης Fe (s) + 2HCl (aq) FeCl 2(aq) + H 2(g), εξαρτάται από τη συνολική μάζα του Fe που αντιδρά. 24. Η μεταβολή στην πίεση επιδρά στην ταχύτητα όλων των αντιδράσεων στις οποίες μετέχουν αέρια σώματα.

23 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Αν στο δοχείο του σχήματος που πραγματοποιείται η αντίδραση : H 2(g) + Ι 2(g) 2HΙ (g) εισάγουμε ποσότητα ΗΙ, χωρίς να μεταβληθεί η πίεση του συστήματος, τότε η ταχύτητα της αντίδρασης δε μεταβάλλεται (ατμοί ιωδίου). ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΚΕΦ. 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1. Δ, 7. Γ, 13. Δ, 19. Β, 25. Α, 31. Δ, 2. Β, 8. Γ, 14. Α, 20. Γ, 26. Β, 32. Α, 3. Α, 9. Δ, 15. Γ, 21. Γ, 27. Γ, 33. i) Γ, ii) Β, 4. Γ, 10. Γ, 16. Α, 22. Γ, 28. Γ, 34. Β, 5. Δ, 11. Β, 17. Δ, 23. Β, 29. Β, 6. Β, 12. Δ, 18. Β, 24. Β, 30. Α, 13. αα Β Αρχικά 1 M 0,2 M 0,2/α M 1 0,8 Μ 0,2/α M 0,2 M 0,2/á M 2 0,6 M 0,2/α M Παρατηρούμε ότι ταχύτητα με την πάροδο του χρόνου είναι σταθερή υ = Άρα η αντίδραση είναι μηδενικής τάξης. 0,2 2 = 0,1 mol L s 14. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι ο ρυθμός των αποτελεσματικών συγκρούσεων μεταξύ των μορίων των Α, Β διπλασιάζεται. 20, 21. Απαράδεκτες για μαθητές 28. Όταν χτυπάμε τα αναμμένα ξύλα στο τζάκι, κόβονται κάποια κομμάτια από την επιφάνεια που ήδη έχουν καεί, οπότε αυξάνει η επιφάνεια επαφής μεταξύ ξύλων και αέρα. 29. Το δυνάμωμα της φωτιάς π.χ. σε ένα δέντρο ή σε ένα ξύλο ή σε κάρβουνα, όταν φυσάει αέρας οφείλεται στο ότι ανανεώνεται το οξυγόνο που είναι κοντά στην επιφάνεια που καίγεται οπότε έχουμε αύξηση της συγκέντρωσης του οξυγόνου. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι με το φύσημα μπορεί να μετακινείται το στερεό και να εμφανίζεται κι άλλη επιφάνεια η οποία αντιδρά.

24 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ 25 Ερωτήσεις αντιστοίχησης ΚΕΦ. 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1. C Α 2Β 3Γ Δ 6 Μ 2 M 5 M 2 M 4 Μ 6 Μ 2Μ 5 Μ 1 M 6 Μ 2Μ 2 Μ 1 Μ 0 2. Α ε, Β δ, Γ γ, Δ β, Ε α. Γ Δ Β Α 3. Α 2Β Γ 3 Δ C C x M 2x Μ x Μ 3xΜ [Γ] [Δ ] = [Γ] = 3Μ, [Δ] = 9Μ 1 3 [Α] = C x [B] = C 2x C xm C 2x M x Μ 3x Μ [Α] [Β] [Α] = 4Μ και [Β] = 1Μ i 2 α ii 3 β iii 1 δ iv 4 γ 4. Α 2Β 8M 4M υ = k. 8 = 1,6 mol / (L s) i α 4 1 M 2 Μ 7M 6 M υ = k. 7 = 1,4 mol / (L s) ii β 3 1 M 2 Μ 6M 8 M υ = k. 6 = 1,2 mol / (L s) iii δ 2 3 M 6 Μ 3M 14 M υ = k. 3 = 0,6 mol / (L s) iv γ 1 5. Α δ, Β 3, Γ α, Δ β, Ε γ. Ερωτήσεις σωστό λάθος ΚΕΦ. 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1. ΣΩΣΤΟ. Όταν μετράμε την ταχύτητα μιας αντίδρασης βρίσκουμε και τον χρόνο που χρειάζονται να τελειώσουν τα αντιδρώντα και να παραχθούν τα προϊόντα..2. ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να έχει μηχανισμό δηλαδή στοιχειώδεις αντιδράσεις από τις οποίες η αργή καθορίζει την τάξη της αντίδρασης.

25 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να έχει μηχανισμό. 4. ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να έχει μηχανισμό 5. ΛΑΘΟΣ. Η ταχύτητα μιας αντίδρασης είναι μεγαλύτερη όσο μικρότερη είναι η ενέργεια ενεργοποίησης Εα, δηλαδή η ταχύτητα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την Εα. 6. ΛΑΘΟΣ. Η ενέργεια ενεργοποίησης Εα είναι σταθερή. 7. ΛΑΘΟΣ. Επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την ταχύτητα της αντίδρασης και η μείωση της συγκέντρωσης μειώνει την ταχύτητα μπορεί η ταχύτητα να αυξηθεί ή να μειωθεί αλλά και να μείνει σταθερή. 8.. ΛΑΘΟΣ η ταχύτητα δεν υποδιπλασιάζεται όπως αποδεικνύεται ως εξής Α Β C M x M x Μ C x M x M υ = k. (C x) x M x Μ C 2xM 2x M υ = k. (C 2x) 9.. ΣΩΣΤΟ. Επειδή οι συγκεντρώσεις των Α και Β είναι ίδιες και στα δύο δοχεία στην ίδια θερμοκρασία. 2 6 Δοχείο Δ 1 : [Α] = [Β] = Δοχείο Δ V 2 : [Α] = [Β] = 3V (Δ 1 ) 2 mol Α 2 mol Β V 1 = V T 1 = T (Δ 2 ) 6 mol Α 6 mol Β V 3 = 3V T 2 = T 10. ΛΑΘΟΣ. Η ποσότητα του καταλύτη δεν επηρεάζει την ταχύτητα. 11. ΛΑΘΟΣ. Η ταχύτητες των χημικών αντιδράσεων εξαρτώνται από τη φύση των αντιδρώντων δηλαδή αν σε μια αντίδραση o C είναι γραφίτης ή διαμάντι. Εδώ υπάρχει μια σύγχυση στο τι εννοούμε φύση των αντιδρώντων σωμάτων. Στα προηγούμενα χρόνια τα σχολικά βιβλία με τη φύση εννοούσαν διαφορετικό σώμα, ενώ με το νέο σχολικό διαφορετική φύση αντιδρώντος ή προϊόντος εννοεί το ίδιο σώμα σε διαφορετική κρυσταλλική κατάσταση. 12. ΛΑΘΟΣ. Στην αρχή η ταχύτητα της αντίδρασης είναι μεγάλη και μειώνεται με την πάροδο του χρόνου μέχρι που μηδενίζεται. 13. ΣΩΣΤΟ. υ = k [A] mol L s = k mol L μονάδα k : s 1

26 ΚΕΦ. 3ο ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΛΑΘΟΣ. Η ταχύτητα τετραπλασιάζεται. 20 ο C : υ 30 ο C : 2 υ 40 ο C : 4υ 15. ΛΑΘΟΣ. Η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την ταχύτητα σε όλες τις αντιδράσεις. 16. ΣΩΣΤΟ. υ = k [Ο 2 ] 17. ΣΩΣΤΟ. Όταν ο Zn είναι με μορφή σκόνης έχει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής οπότε έχει μεγαλύτερη ταχύτητα η αντίδραση και ο χρόνος που διαρκεί είναι μικρότερος. 18. ΛΑΘΟΣ. Ο καταλύτης δεν επηρεάζει την μεταβολή ενθαλπίας μιας αντίδρασης. 19. ΛΑΘΟΣ. Είναι ετερογενής κατάλυση επειδή ο καταλύτης είναι το στερεό Νi και τα αντιδρώντα είναι αέρια 20. ΣΩΣΤΟ. Επειδή ο καταλύτης που είναι οι υδρατμοί και τα αντιδρώντα είναι αέρια 21. ΛΑΘΟΣ. Μπορεί να έχει μηχανισμό. 22. ΛΑΘΟΣ. Ο καταλύτης δεν μπορεί να προκαλέσει αντίδραση ανάμεσα σε δύο σώματα τα οποία δεν αντιδρούν όπως εδώ το I 2 δεν μπορεί να πάρει ηλεκτρόνια από το χλώριο και να το αντικαταστήσει. 23. ΛΑΘΟΣ. Όταν αντιδρά ένα στερεό τότε η ταχύτητα επηρεάζεται όχι από τη συνολική του μάζα αλλά από την επιφάνεια επαφής του δηλαδή πόσο μικρά κομματάκια είναι. 24. ΣΩΣΤΟ. Αρκεί η μεταβολή στην πίεση να γίνει με μεταβολή του όγκου του δοχείου και όχι για παράδειγμα να αυξηθεί η πίεση με προσθήκη αδρανούς αερίου. 25. ΛΑΘΟΣ. Όταν προσθέσουμε μια ποσότητα ΗΙ χωρίς να μεταβληθεί ο όγκος του δοχείου τότε δεν επηρεάζεται την ταχύτητα της αντίδρασης επειδή το ΗΙ είναι προϊόν. Εδώ όμως προσθέτουμε ΗΙ και για να παραμείνει η πίεση σταθερή πρέπει να αυξηθεί ο όγκος του δοχείου. Επειδή αυξάνεται ο όγκος του δοχείου μειώνονται οι συγκεντρώσεις των αντιδρώντων οπότε μειώνεται και η ταχύτητα της αντίδρασης.

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4)

[FeCl. = - [Fe] t. = - [HCl] t. t ] [FeCl. [HCl] t (1) (2) (3) (4) Μιχαήλ Π. Μιχαήλ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1 3.1 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις ερωτήσεις 1-34 βάλτε σε ένα κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το αντικείµενο µελέτης της χηµικής

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /...

Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Όνομα :... Ημερομηνία:... /... /... Επαναληπτικό Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (1 ο + 2 ο + 3 ο + 4 ο + 5 ο ΚΕΦ.) Διάρκεια 180 min ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 εως Α4

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Κεφάλαιο 3ο Χημική Κινητική Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χηµικός ιδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08-11-2015 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08-11-2015 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜ/ΝΙΑ: 08--05 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α. Α.5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χηµικός ιδάκτωρ Παν. Πατρών Παρα γοντες που επηρεα ζουν την ταχυ τητα αντι δρασης. Καταλυ τες Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η Πως επηρεάζει η συγκέντρωση την Πως επηρεάζει η πίεση την Πως επηρεάζει η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 6-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 1. Σε δοχείο σταθερού όγκου και σε σταθερή θερμοκρασία, εισάγονται κάποιες ποσότητες των αερίων Η 2(g) και Ι 2(g) τα οποία αντιδρούν σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις ερωτήσεις 1 έως 4 και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Μάθημα/Τάξη: Χημεία Γ Λυκείου Κεφάλαιο: 1 ο -4 ο και 7 ο Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 30-10-2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 80/100 Θέμα A Στις ερωτήσεις A1 - A4, να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 2 ο ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία

Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: α) την πίεση β) την θερμοκρασία ΘΕΜΑ 1 ο Να επιλέξετε την σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις: 1) Δίνεται η θερμοχημική εξίσωση: Ν 2(g) + 3Η 2 (g) 2ΝΗ 3 (g) ΔΗ ο = - 88 kj α) Η ενθαλπία σχηματισμού της ΝΗ 3 είναι 88

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.1 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις ερωτήσεις 1-32 βάλτε σε ένα κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το αντικείµενο µελέτης της χηµικής κινητικής είναι:

Διαβάστε περισσότερα

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj,

2H 2 (g) + O 2 (g) 2H 2 O(l) Η = -572 kj, ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3.1 Γενικά για τη χηµική κινητική και τη χηµική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης 1. Τι µελετά η χηµική κινητική; Η χηµική κινητική µελετά - Την ταχύτητα (ή το ρυθµό) που εξελίσσεται µια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Εισαγωγή. 3.1 Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Εισαγωγή. 3.1 Γενικά για τη χημική κινητική και τη χημική αντίδραση - Ταχύτητα αντίδρασης 3 ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 3 ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Εισαγωγή Στην μέχρι τώρα γνωριμία μας με τη χημεία υπάρχει μια «σημαντική απουσία»: ο χρόνος... Είναι λοιπόν «καιρός» να μπει και ο χρόνος ως παράμετρος στη μελέτη ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. α. Να βρείτε τη σύσταση του δοχείου σε mol τις χρονικές στιγμές t 1 και t 2.

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. α. Να βρείτε τη σύσταση του δοχείου σε mol τις χρονικές στιγμές t 1 και t 2. ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ 1. Σε δοχείο όγκου V=2L εισάγονται τη χρονική στιγμή t o =0, 10mol N 2(g) και 24mol H 2(g) τα οποία αντιδρούν σύμφωνα με τη (μονόδρομη) αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα : ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ιαγώνισµα : ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.Β ΛΥΚΕΙΟΥ ιαγώνισµα : ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να σηµειώσετε τη σωστή απάντηση : 1. Όταν αυξάνουµε τη θερµοκρασία, η απόδοση µιας αµφίδροµης αντίδρασης : Α. αυξάνεται πάντοτε Β. αυξάνεται,

Διαβάστε περισσότερα

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier

4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 4.2 Παρα γοντες που επηρεα ζουν τη θε ση χημικη ς ισορροπι ας - Αρχη Le Chatelier Τι ονομάζεται θέση χημικής ισορροπίας; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η θέση της χημικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. o o o f f 3 o o o f 3 f o o o o o f 3 f 2 f 2 f H = H ( HCl ) H ( NH ) 2A + B Γ + 3

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. o o o f f 3 o o o f 3 f o o o o o f 3 f 2 f 2 f H = H ( HCl ) H ( NH ) 2A + B Γ + 3 ΘΕΜΑ ο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Η πρότυπη ενθαλπία ( ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη;

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη; Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ ΘΕΜΑ ο Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις..4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν

Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν ΕΚΦΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, Επιμέλεια Καγιάρας Νικόλαος Φυσικός Ταχύτητα χημικής αντίδρασης και παράγοντες που την επηρεάζουν Η ταχύτητα μιας αντίδρασης εξαρτάται από τον αριθμό των αποτελεσματικών συγκρούσεων μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη;

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. 2NH + 3Cl N + 6HCl. 3 (g) 2 (g) 2 (g) (g) 2A + B Γ + 3. (g) (g) (g) (g) ποια από τις παρακάτω εκφράσεις είναι λανθασµένη; Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΜΑ ο ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις..4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. 3. Σε κλειστό δοχείο εισάγεται μείγμα των αερίων σωμάτων Α και Β, τα οποία αντιδρούν στους θ 0 C

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. 3. Σε κλειστό δοχείο εισάγεται μείγμα των αερίων σωμάτων Α και Β, τα οποία αντιδρούν στους θ 0 C ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 4.1. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Μία χημική αντίδραση είναι μονόδρομη όταν: α. πραγματοποιείται μόνο σε ορισμένες συνθήκες β. πραγματοποιείται μόνο στο εργαστήριο γ. μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 003 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

Χηµική κινητική - Ταχύτητα αντίδρασης. 6 ο Μάθηµα: Μηχανισµός αντίδρασης - Νόµος ταχύτητας

Χηµική κινητική - Ταχύτητα αντίδρασης. 6 ο Μάθηµα: Μηχανισµός αντίδρασης - Νόµος ταχύτητας 5 ο Μάθηµα: Χηµική κινητική - Ταχύτητα αντίδρασης 6 ο Μάθηµα: Μηχανισµός αντίδρασης - Νόµος ταχύτητας 95 5 o Χηµική κινητική Ταχύτητα αντίδρασης Α ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Χηµική κινητική: Χηµική κινητική

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α

1 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α Θέμα 1 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Στις ερωτήσεις 1 ως 5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. 1. Η αντίδραση ενός στοιχείου Σ με το υδρογόνο είναι. α. ντίδραση οξείδωσης. β. ντίδραση αναγωγής. γ. ντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Επιμέλεια: Νίκος Δάκος ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έω ς και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις: Άνω Γλυφάδα 21/10/2017 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Μάθημα: ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Καθηγητής/τρια: Αυγερινού Χρόνος: 3 ώρες Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Γ ΘΕΜΑ 1 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε κάθε μία από τις επόμενες ερωτήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÊÏÑÕÖÁÉÏ ÅÕÏÓÌÏÓ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α

2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Θ Ε Μ Α Τ Α. Θέμα Α Θέμα 2 ο Διαγώνισμα Χημείας Γ Λυκείου Στα θέματα 1 έως 4 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η μεταβολή της οξειδωτικής ικανότητας. α. Συμβαδίζει με τη μεταβολή της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Χημεία Γ Λυκείου Υλη: Χημική Κινητική Χημική Ισορροπία Ιοντισμός (K a K b ) Επιμέλεια διαγωνίσματος: Τσικριτζή Αθανασία Αξιολόγηση : Θέμα Α Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5.1. Έστω η ισορροπία: 2NOCl(g) 2NO(g) + Cl 2 (g). Για την ισορροπία αυτή ισχύει ότι: Α) Κ c = [NO] [Cl 2 ]/[NOCl] 2 Β) η K c έχει μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ÖñïíôéóôÞñéï Ì.Å ÅÐÉËÏÃÇ ÊÁËÁÌÁÔÁ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1

ÖñïíôéóôÞñéï Ì.Å ÅÐÉËÏÃÇ ÊÁËÁÌÁÔÁ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 008 1 ΘΕΜΑ 1 Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ Για τις ερωτήσεις 1.1 1. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Η σωστή τετράδα κβαντικών αριθμών για το μονήρες

Διαβάστε περισσότερα

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό

Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Θερμόχήμεία Κεφάλαιό 2 ό Επιμέλεια: Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών 11 12 Τι είναι η χημική ενέργεια των χημικών ουσιών; Που οφείλεται; Μπορεί να αποδοθεί στο περιβάλλον; Πότε μεταβάλλεται η χημική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΝΤΕΛΗ. Κτίριο 1 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Τηλ. 210 8048919 / 210 6137110 Κτίριο 2 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 29, Τηλ. 210 8100606 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

ΠΕΝΤΕΛΗ. Κτίριο 1 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Τηλ. 210 8048919 / 210 6137110 Κτίριο 2 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 29, Τηλ. 210 8100606 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Τάξη Μάθημα Εξεταστέα ύλη Καθηγητές Γ Λυκείου XHMEIA Γ Λυκείου Οργανική-Οξειδοαναγωγή- Θερμοχημεία-Χημική κινητική Δημητρακόπουλος Θοδωρής Τζελέπη Αναστασία ΠΕΝΤΕΛΗ Κτίριο 1 : Πλ. Ηρώων Πολυτεχνείου 13,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ÑÏÌÂÏÓ

ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ÑÏÌÂÏÓ ΘΕΜΑ ο ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ - Στις ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε καθαρό νερό διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2015-2016 1 Ο ΘΕΜΑ Α1. Για την ισορροπία : 22( g) O2( g) 2 H2 O( g), θ C ισχύει ότι K c =0,25. Για την ισορροπία: H2 O( g) 2( g) O2( g), θ C, ισχύει ότι:

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία θετικής κατεύθυνσης Β ΛΥΚΕΊΟΥ

Χημεία θετικής κατεύθυνσης Β ΛΥΚΕΊΟΥ Χημεία θετικής κατεύθυνσης Β ΛΥΚΕΊΟΥ Θέμα 1 ο πολλαπλής επιλογής 1. ε ποιο από τα υδατικά δ/τα : Δ1 - MgI 2 1 M, Δ2 С 6 H 12 O 6 1 M, Δ3 С 12 H 22 O 11 1 M, Δ4 - ΗI 1 M,που βρίσκονται σε επαφή με καθαρό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΧΗΜΕΙΑ Β ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ - Ε.Κ.Ι.) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ - Ε.Κ.Ι.) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ - Ε.Κ.Ι.) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΘΕΜΑ Α Α1. Κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της ομογενούς αντίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17-09-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΚΙΤΑΚΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

σημειώσεις χημικής κινητικής (μέρος Α)

σημειώσεις χημικής κινητικής (μέρος Α) Τάξη Γ λυκείου χημεία θετικού προσανατολισμού σημειώσεις χημικής κινητικής (μέρος Α) Ν + Ν Ν + Ν + Ν Ν + Επιμέλεια: Διογένη Κοσμόπουλου .. Αντικείμενο της χημικής κινητικής.. Χημική κινητική Η χημική

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει.

Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει. Ενέργεια 1 Χημική Κινητική ( Ταχύτητα Χημικής Αντίδρασης ) Κάθε χημική αντίδραση παριστάνεται με μία χημική εξίσωση. Κάθε χημική εξίσωση δίνει ορισμένες πληροφορίες για την χημική αντίδραση που παριστάνει.

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου τις ερωτήσεις 1-3,να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ε καθαρό νερό διαλύεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr . Κεφάλαιο 3 ο Χημική Κινητική Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Τι μελετά η Χημική Κινητική; Πως αντλεί τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμιά από τις επόμενες ερωτήσεις:

1.1 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμιά από τις επόμενες ερωτήσεις: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 21-4-2016 ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμιά από τις επόμενες ερωτήσεις: α. Σε κάθε εξώθερμη αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Χημική Ισορροπία 61 Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 62 Τι ονομάζεται κλειστό χημικό σύστημα; Παναγιώτης Αθανασόπουλος Κλειστό ονομάζεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Πορώδης κόκκος τιτανίου. Χρήση ως καταλύτης αντιδράσεων.

ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ. Πορώδης κόκκος τιτανίου. Χρήση ως καταλύτης αντιδράσεων. ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Πορώδης κόκκος τιτανίου. Χρήση ως καταλύτης αντιδράσεων. Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Χημική κινητική Η χημική κινητική μελετά: Την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται μία

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000

Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Χηµείας Θετικής Κατεύθυνσης Β Λυκείου ΕΚΦΩΝΗΕΙ τις ερωτήσεις 1-3,να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. ε καθαρό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Η εξαέρωση ενός υγρού µόνο από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση:

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1.Σε κλειστό δοχείο έχει αποκατασταθεί η ισορροπία: C2H5OH(l) C 2H5OH(g)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή. Α1. Δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις , να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Γ ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Στην αντίδραση με χημική εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Η εξαέρωση ενός υγρού µόνο από την επιφάνειά του, σε σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σε δοχείο σταθερού όγκου και θερμοκρασίας πραγματοποιείται αντίδραση με χημική εξίσωση:

Σε δοχείο σταθερού όγκου και θερμοκρασίας πραγματοποιείται αντίδραση με χημική εξίσωση: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12-11-217 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΚΙΤΑΚΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α A1.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 4-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 4-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 4-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ 1. Κατά την τέλεια καύση 1g ακετυλενίου (C 2 H 2 ) εκλύεται θερμότητα 50KJ. Να γράψετε την θερμοχημική εξίσωση για την καύση του ακετυλενίου. 2. Σε

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση της χημικής ισορροπίας. Αρχή Le Chatelier.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση της χημικής ισορροπίας. Αρχή Le Chatelier. Παράγοντες που επηρεάζουν τη θέση της χημικής ισορροπίας. Αρχή Le Chatelier. H θέση ισορροπίας επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες χημικής ισορροπίας: Τη συγκέντρωση των αντιδρώντων ή των προϊόντων. Την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Για τη Β τάξη Λυκείου ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Για τη Β τάξη Λυκείου ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2013 Για τη Β τάξη Λυκείου ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α Ερώτηση 1 (5 μονάδες) (α): (ιν), (β): (ιιι), (γ): (ι), (δ): (ιι) (4x0,5= μ. 2) Μεταξύ των μορίων του ΗF αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) 1. Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές. i. H σχετική ατομική μάζα μετριέται σε γραμμάρια. ii. H σχετική ατομική μάζα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 04 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ημερομηνία: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Ημερομηνία: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ημερομηνία: Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Στο αρχικό πείραμα, το οποίο περιγράφει η καμπύλη (Ι), το διάλυμα περιέχει: n = cv = 0,3 mol HCl

Στο αρχικό πείραμα, το οποίο περιγράφει η καμπύλη (Ι), το διάλυμα περιέχει: n = cv = 0,3 mol HCl ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α. δ Α3. γ Α4. α (συμπύκνωση διαλύματος βάσης το ph αυξάνεται) Α5. β ( [Η 3 Ο + ] 1 =c ενώ [Η 3 Ο + ] [Η 3 Ο + ], οπότε ph 1 < ph ) ΘΕΜΑ Β Β1. ΣΩΣΤΟ το (Α) ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειομετρικοί υπολογισμοί

Στοιχειομετρικοί υπολογισμοί Στοιχειομετρικοί υπολογισμοί Σε κάθε χημική αντίδραση οι ποσότητες των χημικών ουσιών που αντιδρούν και παράγονται έχουν ορισμένη σχέση μεταξύ τους, η οποία καθορίζεται από τους συντελεστές των ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

έχει μια σταθερή τιμή που συμβολίζεται με K c.

έχει μια σταθερή τιμή που συμβολίζεται με K c. Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 4.3 Σταθερα χημικη ς ισορροπι ας Κ - Kp Τι ονομάζεται σταθερά χημικής ισορροπίας Κ και τι νόμο χημικής ισορροπίας; Ποιες χημικές ουσίες δεν συμπεριλαμβάνοντ αι στο νόμο της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α)

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α) ΚΕΦ.3.1: ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ (α ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ είναι οι μεταβολές κατά τις οποίες από κάποια αρχικά σώματα (αντιδρώντα παράγονται νέα σώματα (προϊόντα. CO 2 O γλυκόζη (Φωτοσύνθεση Σάκχαρα αλκοόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23 10 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου, Στέφανος Γεροντόπουλος ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 4. Για την αντίδραση 2Α + Β Γ βρέθηκαν τα παρακάτω πειραματικά δεδομένα:

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 4. Για την αντίδραση 2Α + Β Γ βρέθηκαν τα παρακάτω πειραματικά δεδομένα: ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Αν είναι γνωστό ότι οι παρακάτω αντιδράσεις είναι απλές (ενός μόνον σταδίου), να βρεθεί η τάξη καθεμίας από αυτές, καθώς επίσης οι διαστάσεις (μονάδες) της σταθεράς της ταχύτητας. α) Α Π β)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Α ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Α1 Ηµεροµηνία: Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Σε µια ενδόθερµη αντίδραση: α. Μειώνεται η χηµική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Θέμα Α Α1. β, Α. β, Α. γ, Α4. δ, Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. α. 1 Mg:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Θέματα Πανελλ. Εξετάσεων Χημείας Προσανατολισμού Β Λυκείου 1 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1984 2004 (Περιέχει όσα από τα θέματα αναφέρονται στην ύλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ- Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ- Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ- Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΗ-ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ-ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ-ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΘΕΜΑ Α Για τις

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ ΘΕΜΑ Α ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Για τις προτάσεις Α1 έως Α5 να γράψετε τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή Α1. ι) To S στις διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

CaO(s) + CO 2 (g) CaCO 3 (g)

CaO(s) + CO 2 (g) CaCO 3 (g) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Β Λυκείου Ιανουάριος 2014 ΘΕΜΑ 1ο 1. Να επιλεχθούν οι σωστές απαντήσεις: (αʹ) Η θερμότητα που εκλύεται σε μια εξώθερμη αντίδραση i. αυξάνεται με την παρουσία καταλύτη ii. είναι ανεξάρτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ. δ. CH 3 _ CH 3 Μονάδες 4

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ. δ. CH 3 _ CH 3 Μονάδες 4 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Θερμοχημεία, είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις μεταβολές ενέργειας που συνοδεύουν τις χημικές αντιδράσεις.

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Θερμοχημεία, είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις μεταβολές ενέργειας που συνοδεύουν τις χημικές αντιδράσεις. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Θερμοχημεία, είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις μεταβολές ενέργειας που συνοδεύουν τις χημικές αντιδράσεις. Ενθαλπία (Η), ονομάζεται η ολική ενέργεια ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Τετάρτη 11 Απριλίου 018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α1. β Α. γ Α3. δ Α4. γ Α5. α Λ, β Λ, γ Λ, δ Σ, ε Λ. ΘΕΜΑ Β Β1.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1 ο ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1.1-1.4, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.1 Ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ :

ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ : ΕΠΩΝΥΜΟ:..................... ΟΝΟΜΑ:........................ ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ : 270727 222594 ΑΡΤΑΚΗΣ 12 Κ. ΤΟΥΜΠΑ THΛ : 919113 949422 ΤΜΗΜΑ:........................ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:..................

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 04 Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 3 Απριλίου 04 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ε_3.ΧλΘ(α) Α. γ Α. γ Α3. δ Α4. β Α5. α) Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: , /

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: ,  / Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο:210-61.24.000, http:/ / www.akadimos.gr ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια θεμάτων: Βελαώρας Βασίλειος, Χημικός ΘΕΜΑ Α Για

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσομπόγερας ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσομπόγερας ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 Σελίδα: 1 Τελικό Επαναληπτικό Διαγώνισμα στη Χημεία Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-7 (2018) Τελικό Επαναληπτικό Διαγώνισμα (2018) στη Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1 έως

Διαβάστε περισσότερα

XHΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

XHΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ A XHΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις (Α.1) μέχρι (Α.5) να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή επιλογή. Α.1 Από

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α Α1. Η πιθανότητα ψ 2 εύρεσης του ηλεκτρονίου πολύ κοντά σε ένα σηµείο Σ σε συνάρτηση µε την απόσταση r αυτού του σηµείου από τον πυρήνα του ατόµου του υδρογόνου αποδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. O αριθμό οξείδωσης του Mn στις ενώσεις MnO2, K2MnO4, KMnO4 είναι αντίστοιχα: α. 4, 5, 7 β. 7, 4, -3 γ. 6, 0, 7 δ.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. O αριθμό οξείδωσης του Mn στις ενώσεις MnO2, K2MnO4, KMnO4 είναι αντίστοιχα: α. 4, 5, 7 β. 7, 4, -3 γ. 6, 0, 7 δ. XΗΜΕΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 1//01 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΚΙΤΑΚΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΠΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΜΑ Α A1. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ O αριθμό οξείδωσης του Mn στις ενώσεις MnO, KMnO4, KMnO4

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα & Επώνυμο: Ημερομηνία: ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20. Διαγώνισμα (2018) στη Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-3

Όνομα & Επώνυμο: Ημερομηνία: ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20. Διαγώνισμα (2018) στη Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-3 Σελίδα: 1 Διαγώνισμα στη Χημεία Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-3 (2018) Διαγώνισμα (2018) στη Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Γ Λυκείου στα Κεφάλαια 1-3 Όνομα & Επώνυμο: Ημερομηνία: ΒΑΘΜΟΣ: /100,

Διαβάστε περισσότερα