Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr."

Transcript

1 Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr. Γνωρίζουμε, ήδη, από τους προηγούμενους στίχους πως τη στιγμή που αρχίζει το έπος, ο Οδυσσέας βρίσκεται στο νησί της Καλυψώς, η οποία θέλει να τον κάνει ταίρι της και δεν τον αφήνει να γυρίσει στην πατρίδα του. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι όλοι οι θεοί συμπαθούν τον Οδυσσέα, εκτός από τον Ποσειδώνα. Στο διάστημα, που ο Ποσειδώνας βρισκόταν στη γη των Αιθιόπων, οι λοιποί θεοί συγκεντρώθηκαν στο παλάτι του Δία στον Όλυμπο. Πρώτος μιλά στο συμβούλιο των θεών ο Δίας. Ανοίγει τη συζήτηση μ ένα θέμα άσχετο με την υπόθεση του Οδυσσέα. Κατηγορεί τους ανθρώπους, που τα βάζουν με τους θεούς για τις συμφορές που τους βρίσκουν, ενώ υπεύθυνοι για τις πράξεις τους είναι οι ίδιοι. Αυτό φαίνεται καθαρά στη συμπεριφορά του Αίγισθου, τον οποίο, ενώ τον είχαν προειδοποιήσει οι θεοί με τον Ερμή να μη σκοτώσει τον Αγαμέμνονα και ν αφήσει ήσυχη τη γυναίκα του, αυτός έκανε ακριβώς τ αντίθετα, δηλαδή σκότωσε τον Αγαμέμνονα και παντρεύτηκε την Κλυταιμνήστρα, με αποτέλεσμα ο γιος του Αγαμέμνονα Ορέστης, ζητώντας εκδίκηση, να σκοτώσει τον ίδιο (δηλαδή τον Αίγισθο) και τη μητέρα του την Κλυταιμνήστρα. Η Αθηνά, παίρνοντας αφορμή από την τιμωρία του Αίγισθου, συμφωνεί ότι ο Αίγισθος δίκαια και ανάλογα με τις πράξεις του τιμωρήθηκε, ενώ ο Οδυσσέας χωρίς να έχει διαπράξει καμιά αδικία υποφέρει τόσα χρόνια και δεν μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα του. Αποπαίρνει μάλιστα τον πατέρα της, το Δία, που δε λυπάται τον Οδυσσέα, αν και του είχε προσφέρει πολλές φορές θυσίες. Ο Δίας απορεί για τις ευθύνες, που του ρίχνει η Αθηνά και θεωρεί υπεύθυνο για τα βάσανα του Οδυσσέα τον Ποσειδώνα, που θέλει να τον εκδικηθεί, γιατί τύφλωσε το γιο του, τον Κύκλωπα Πολύφημο. Τώρα όμως που ο Ποσειδώνας λείπει, ο Δίας ζητά από τους θεούς να σκεφτούν τον τρόπο της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του. Η Αθηνά αρπάζει την ευκαιρία με εξαιρετική πονηριά, θεωρώντας σύμφωνο το Δία, και προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο που έχει συλλάβει. Συγκεκριμένα προτείνει :

2 4 α) να πάει ο Ερμής και να αναγγείλει στην Καλυψώ την απόφαση των θεών για την απελευθέρωση και το γυρισμό του Οδυσσέα, και β) να πάει η ίδια η Αθηνά στην Ιθάκη να ενθαρρύνει τον Τηλέμαχο, ώστε να μπορέσει ν αντιμετωπίσει τους μνηστήρες. Θα τον πείσει, επίσης, να πάει στην Πύλο και στη Σπάρτη να ζητήσει πληροφορίες για τον πατέρα του, και έτσι ν αποκτήσει και ο ίδιος ο Τηλέμαχος φήμη και δόξα. Στο συμβούλιο που έχουν οι θεοί στον Ολυμπο, εν απουσία του Ποσειδώνα, ο Δίας κατηγορεί τους ανθρώπους για τα σφάλματα που κάνουν και τους θεωρεί υπεύθυνους για τις συμφορές που τους βρίσκουν, φέρνοντας σαν παράδειγμα την περίπτωση του Αίγισθου. Η Αθηνά του υπενθυμίζει ότι ο Οδυσσέας βασανίζεται άδικα και του ρίχνει ευθύνες για τις περιπέτειες που εκείνος πέρασε. Ο Δίας διαμαρτύρεται και ρίχνει τις ευθύνες στον Ποσειδώνα, που μισεί τον Οδυσσέα, ενώ παράλληλα καλεί τους θεούς να βρουν τρόπο για να επιστρέψει ο Οδυσσέας στην πατρίδα του. Η Αθηνά τότε αρπάζει την ευκαιρία και του ανακοινώνει το σχέδιο τής επιστροφής του Οδυσσέα που είναι το εξής : α) ο Ερμής ν αναγγείλει στην Καλυψώ την απόφαση των θεών να επιστρέψει ο Οδυσσέας στην πατρίδα του, και β) η ίδια να πάει στην Ιθάκη να ενθαρρύνει τον Τηλέμαχο. Στίχοι: Αιτία της απουσίας του Ποσειδώνα από το συνέδριο των θεών. Στίχοι: Λόγος του Δία (θεωρεί υπεύθυνους τους ανθρώπους για τις συμφορές που τους βρίσκουν και φέρνει σαν παράδειγμα τον Αίγισθο). Στίχοι: Στίχοι: Λόγος της Αθηνάς (φανερώνεται η εύνοιά της προς τον Οδυσσέα) στον οποίο αντιπαραθέτει την αναξιοπάθεια του Οδυσσέα. Δεύτερος λόγος του Δία (ο Δίας απαντά στην Αθηνά ότι θεωρεί υπεύθυνο τον Ποσειδώνα για τα βάσανα που πέρασε ο Οδυσσέας και εκφράζει

3 5 την επιθυμία του να επιστρέψει ο ήρωας στην πατρίδα του). Στίχοι: Δεύτερος λόγος της Αθηνάς (θετική για τον Οδυσσέα η απόφαση των θεών // προτείνει το σχέδιο της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του). εκατόμβη (η) (στ. 29) = (εδώ) θυσία εκατό βοδιών ή θυσία που απαιτεί δαπάνη ίση με την αξία εκατό βοδιών και γενικά κάθε πανηγυρική και πλούσια θυσία (μτφ) μεγάλος αριθμός ανθρώπινων θυμάτων σε καταστροφή ή πόλεμο. ευφραίνονταν (στ. 30) ευφραίνομαι = αισθάνομαι ευχαρίστηση ευφραίνω = προκαλώ σε κάποιον έντονη ευχαρίστηση τάβλες (στ. 30) < (η) τάβλα = σανίδα ξύλινο τραπέζι για φαγητό (τραγούδια της τάβλας = που τραγουδιούνται στο τραπέζι την ώρα του φαγητού και δε χορεύονται). συνάχτηκαν (στ. 31) συνάζω = συναθροίζω, συγκεντρώνω, μαζεύω αργοφονιά (στ. 44) = το επίθετο αργοφονιάς δόθηκε στον Ερμή, γιατί σκότωσε ένα τέρας, τον Άργο, του Πανόπτη. μηνούσε (στ. 49) μηνώ = ειδοποιώ αναγγέλλω, γνωστοποιώ (εδώ) ακέριο (στ. 51) ακέριος -α-ο = ακέραιος, ολόκληρος άνομο (στ. 51) άνομος-η-ο = αθέμιτος, παράνομος κριματιστεί (στ. 55) κριματίζω και κριματίζομαι = αμαρταίνω, κολάζομαι (κριματισμένος = αμαρτωλός)

4 6 φλέγεται (στ. 56) φλέγομαι = διεγείρομαι, εξάπτομαι (μτφ) δύσμοιρος -η -ο (στ. 57) = κακότυχος, δυστυχής δώματα (στ. 60) δώμα (το) = ταράτσα δωμάτιο οδυρόμενο (στ. 64) οδύρομαι = θρηνώ θέλγει (στ. 66) θέλγω = ασκώ γοητεία, μαγεύω ακατάπαυστα (στ. 66) = ασταμάτητα καλλιπλόκαμος, ος (η), -ο (στ. 98) = αυτός που έχει ωραίες πλεξούδες ψυχοπομπός (στ. 97) = ο Ερμής λέγεται ψυχοπομπός, γιατί πίστευαν πως αυτός οδηγούσε τις ψυχές στον κάτω κόσμο. Αιθίοπες (στ. 27) = οι Αιθίοπες είχαν μελαμψό δέρμα, ανήκαν, δηλαδή, στη μαύρη φυλή, και ζούσαν στο ανατολικό μέρος της Αφρικής. Οι Έλληνες γνώριζαν τους Αιθίοπες, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν αναπτυχθεί σημαντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών την εποχή που γράφει ο Όμηρος, ο οποίος τους ονομάζει και δικαιότατους. Οι Αιθίοπες ήταν από τους πιο αγαπημένους λαούς των θεών - ιδιαίτερα του Ποσειδώνα - οι οποίοι τους επισκέπτονταν συχνά και παρακάθονταν στα δείπνα τους. Η μυθολογία λέει ότι υπεύθυνος για το μαύρο χρώμα των Αιθιόπων είναι ο Φαέθοντας, ο οποίος πήρε το άρμα του πατέρα του Ήλιου να το οδηγήσει, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τ' άλογα που πλησίασαν πολύ στη γη και προξένησαν μεγάλες καταστροφές με τη θερμότητά τους (και έτσι μαύρισε και το δέρμα των ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά). Ο Δίας, όμως, μ' έναν κεραυνό σκότωσε το Φαέθοντα και ανάγκασε τα άλογα να ξαναγυρίσουν με το άρμα στην κανονική τους τροχιά. και τώρα ευφραίνονται στις τάβλες καθισμένος (στ. 30) = ο Ποσειδώνας απολάμβανε την προς τιμήν του θυσία, καθισμένος μπροστά στα στρωμένα τραπέζια του φαγητού. Δίας (στ. 31) = Είναι ο ανώτερος από τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων και θεωρείται ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Είναι γιος του Κρόνου (Κρόνος = δημιουργός) και της Ρέας (Ρέα = εκείνη που ρέει), η οποία τον έσωσε από τον πατέρα του τον Κρόνο, που έτρωγε ένα ένα τα παιδιά του μόλις

5 7 γεννιόνταν, αφού τον έκρυψε σ ένα ιερό σπήλαιο της Ίδης στην Κρήτη, όπου τον ανάθρεψε η αίγα (= κατσίκα) Αμάλθεια. Ο Δίας, όταν μεγάλωσε, έδιωξε από το θρόνο τον Κρόνο, νίκησε τους Τιτάνες και τους Γίγαντες και έγινε αρχηγός των θεών και ανώτερος κυβερνήτης του κόσμου. Σαν θεός τηρεί την τάξη στον κόσμο και σε συνεργασία με τις Μοίρες μοιράζει τα καλά και τα δυσάρεστα στους ανθρώπους. Αδερφή και γυναίκα του είναι η Ήρα, με την οποία πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση. Σύμβολα τής δύναμής του είναι ο κεραυνός, με τον οποίο επιβάλλει τη θέλησή του, η αιγίδα (= ασπίδα), που του την έφτιαξε ο Ήφαιστος, και ο αετός, ο βασιλιάς των πουλιών, είναι το ιερό πτηνό του. Είναι προστάτης των ξένων (Ξένιος Δίας) και γι αυτό τους ανθρώπους πρέπει να τους στολίζει η αρετή της φιλοξενίας. Προστατεύει, επίσης, το γάμο και τη δικαιοσύνη. Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου είναι : ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας, η Αθηνά, ο Απόλλωνας, η Άρτεμη, ο Ερμής, ο Άρης, η Εστία, η Αφροδίτη, ο Ήφαιστος και η Δήμητρα. Αίγισθος (στ. 33) = Γιος του Θυέστη και πρώτος ξάδερφος του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου. Όταν ο Αγαμέμνονας πολεμούσε στην Τροία, ο Αίγισθος δημιούργησε παράνομες σχέσεις με τη γυναίκα του Αγαμέμνονα Κλυταιμνήστρα. Μόλις ο Αγαμέμνονας γύρισε από την Τροία, ο Αίγισθος με τη βοήθεια της Κλυταιμνήστρας τον σκότωσε στο λουτρό. Το θρόνο τότε πήρε ο Αίγισθος, ο οποίος βασίλεψε στις Μυκήνες σαν σύζυγος της Κλυταιμνήστρας. Τον όγδοο χρόνο της βασιλείας του, όμως, ο Αίγισθος δολοφονήθηκε μαζί με την Κλυταιμνήστρα, από το γιο της Ορέστη, που τους σκότωσε για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του Αγαμέμνονα. Ορέστης (στ. 34) = Γιος του Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, και της Κλυταιμνήστρας. Όταν ο Αίγισθος και η μητέρα του Κλυταιμνήστρα σκότωσαν τον πατέρα του, η αδερφή του Ηλέκτρα τον φυγάδευσε στη Βοιωτία για να τον προφυλάξει. Εκεί ο Ορέστης έζησε και μεγάλωσε κοντά στο θείο του Στρόφιο, και όταν έγινε άνδρας επέστρεψε στις Μυκήνες και δολοφόνησε τον Αίγισθο και τη μητέρα του, για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του. Μετά την πράξη του αυτή ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες (δηλαδή τις τύψεις συνειδήσεως που αισθανόταν), περιπλανιόταν για αρκετό καιρό από τόπο σε τόπο, χωρίς να βρίσκει γαλήνη πουθενά. Κατέφυγε στο Μαντείο των Δελφών και με συμβουλή του Απόλλωνα πήγε στην Αθήνα και δικάστηκε στον Άρειο Πάγο για το φόνο της μητέρας του. Ενώ, λοιπόν, οι δικαστές είχαν ισοψηφίσει (δηλαδή οι μισοί δικαστές τον αθώωναν και οι άλλοι μισοί τον

6 8 καταδίκαζαν), εμφανίστηκε η θεά Αθηνά, που έδωσε αθωωτική ψήφο, και έτσι ο Ορέστης αθωωμένος γύρισε στο θρόνο του στις Μυκήνες. Περίφημη, επίσης, είναι και η φιλία του Ορέστη με τον Πυλάδη, ο οποίος δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές του. Αγαμέμνονας (στ. 34) = Βασιλιάς των Μυκηνών, γιος του Ατρέα, αδερφός του Μενέλαου, του βασιλιά της Σπάρτης, και σύζυγος της Κλυταιμνήστρας. Ήταν ο ισχυρότερος από τους Έλληνες βασιλιάδες, που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο και αρχιστράτηγός τους. Είναι γνωστός από τη θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα, από τη φιλονικία του με τον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου και από το τραγικό τέλος που είχε (όπως ξέρουμε η Κλυταιμνήστρα τον απάτησε με τον ξάδερφό του τον Αίγισθο και όταν επέστρεψε από τον πόλεμο τον δολοφόνησε). Γιος του ήταν ο Ορέστης, που πήρε εκδίκηση για τον άδικο θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας τους δύο δολοφόνους (Αίγισθο και Κλυταιμνήστρα), και κόρες του η Ιφιγένεια και η Ηλέκτρα. ενός Ατρείδη (στ. 41) = Πρόκειται για τον Αγαμέμνονα (βλ. και παραπάνω). τη νόμιμη γυναίκα ενός Ατρείδη (στ. 41) = Εννοεί την Κλυταιμνήστρα, τη σύζυγο του γιου του Ατρέα, δηλαδή του Αγαμέμνονα. Η Κλυταιμνήστρα ήταν αδερφή της Ωραίας Ελένης. Απάτησε τον άντρα της Αγαμέμνονα με τον πρώτο του ξάδερφο τον Αίγισθο και όταν αυτός επέστρεψε από την Τροία τον δολοφόνησαν. Στη συνέχεια η ίδια, μετά από οκτώ χρόνια, δολοφονήθηκε από το γιο της Ορέστη, που την εκδικήθηκε για το θάνατο του πατέρα του. Ερμής (στίχ. 44) = Θεός του Ολύμπου, γιος του Δία και της Μαίας. Είναι ο αγγελιοφόρος των θεών και θεωρείται εφευρέτης της λύρας, την οποία πρόσφερε στο θεό Απόλλωνα. Είναι ο θεός προστάτης των ταξιδιωτών και του εμπορίου, αλλά και ο θεός της κλοπής και της απάτης. Πιστευόταν, επίσης, ότι ο Ερμής εξυπηρετούσε τους θεούς, επέβλεπε τις θυσίες και οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη. Γι αυτό και ονομαζόταν "ταμίας των ψυχών", "ψυχοπομπός" ή "νεκροπομπός". Σύμβολά του είναι τα χρυσά πέδιλα και το θαυματουργό ραβδί, με το οποίο αποκοιμίζει και ξυπνάει όσους θέλει. Αθηνά (στ. 52) = Ήταν κόρη του Δία και η μυθολογία μάς λέει ότι τη γέννησε από το κεφάλι του, πάνοπλη, ο ίδιος ο Δίας. Είναι η θεά της σοφίας και προστάτευε όλα τα ανθρώπινα επαγγέλματα και γι' αυτό ονομαζόταν Εργάνη Αθηνά. Επώνυμο της θεάς Αθηνάς ήταν και η λέξη Παλλάδα Κατά τη μυθολογία πήρε το όνομα αυτό επειδή η θεά Αθηνά "έπαλλε" (δηλαδή κουνούσε) το δόρυ της ή γιατί σκότωσε το γίγαντα Πάλλα. Σύμβολά της είναι η ελιά, επειδή θεωρείται και θεά της ειρήνης, και η κουκουβάγια, επειδή θεωρείται θεά της σοφίας. Στην αρχαία Ελλάδα και

7 9 ιδιαίτερα στην Αθήνα λατρευόταν με μεγάλη λαμπρότητα. Προς τιμή της μάλιστα οι Αθηναίοι έχτισαν τον Παρθενώνα και τελούσαν τα Παναθήναια. Στην Οδύσσεια συναντάμε πολλές φορές την Αθηνά, η οποία προστατεύει τον Οδυσσέα σε κάθε του βήμα. Βοηθάει επίσης και τον Τηλέμαχο στις προσπάθειές του να μαζέψει πληροφορίες για τον πατέρα του Οδυσσέα. Κρονίδης (στ. 53) = γιος του Κρόνου. εδώ εννοείται ο Δίας. Άλλοι γιοι του Κρόνου ήταν ο Ποσειδώνας και ο Άδης. Ο Κρόνος ήταν γιος του Ουρανού και της Γης, άντρας της Ρέας και πατέρας του Δία, του Ποσειδώνα, του Άρη, της Δήμητρας και της Εστίας. Πριν από το Δία ήταν βασιλιάς του σύμπαντος. Επειδή φοβόταν μήπως τα παιδιά του πάρουν το θρόνο του, τα κατάπινε μόλις γεννιούνταν. Αυτό γινόταν μέχρι που γεννήθηκε ο Δίας. η Ρέα τον έστειλε κρυφά στην Κρήτη και έδωσε στον Κρόνο να καταπιεί μια σπαργανωμένη πέτρα. Όταν μεγάλωσε ο Δίας, νίκησε τον Κρόνο και μ ένα μαγικό ποτό τον έκανε να βγάλει τα αδέρφια του που είχε καταβροχθίσει. Στη συνέχεια, ο Δίας μαζί με τ αδέρφια του και με τη βοήθεια των Τιτάνων έριξαν τον Κρόνο στα Τάρταρα. περίβρεχτο νησί (στ. 58) = Νησί που βρέχεται ολόγυρα από θάλασσα, που είναι κυκλωμένο από τη θάλασσα (γιαλός), δηλαδή τελείως απομονωμένο. Αυτό είναι το νησί Ωγυγία, όπου έμενε η Καλυψώ. Με το επίθετο «περίβρεχτο» θέλει ο ποιητής να τονίσει την απόλυτη μοναξιά και απομόνωση του Οδυσσέα όσο βρισκόταν στο νησί αυτό. Άτλαντας (στ. 61) = Τιτάνας ή Γίγαντας, ήταν γιος του Ιαπετού (ή του Ουρανού) και αδερφός του Προμηθέα και του Επιμηθέα. Επειδή πήρε μέρος στην αποτυχημένη εξέγερση των Τιτάνων και των Γιγάντων κατά των θεών του Ολύμπου, καταδικάστηκε να κρατάει στις πλάτες του τις μακριές κολόνες που στηρίζουν τη γη και τον Ουρανό. Παράλληλα ο Άτλαντας γνωρίζει καλά και τα βάθη της θάλασσας. Ήταν πατέρας της νύμφης Καλυψώς. Ολύμπιος (στ. 69) = Είναι επίθετο που χαρακτηρίζει συχνά το Δία, επειδή ως ανώτερος θεός κατοικεί και ορίζει το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο. Γι αυτό το επίθετο αυτό έχει πολλές φορές και την έννοια της μεγάλης δύναμης, που εκτείνεται στον ουρανό και σ ολόκληρο τον κόσμο. στ αργίτικα καράβια (στ. 71) = Εννοεί ο ποιητής τα ελληνικά καράβια. Το επίθετο Αργίτες χαρακτήριζε τους Έλληνες, γιατί ο αρχιστράτηγος της Τρωικής

8 10 εκστρατείας Αγαμέμνονας ήταν βασιλιάς του Άργους, που θεωρούνταν το ισχυρότερο κράτος όλης της Ελλάδας αυτή την εποχή. πλάι στ αργίτικα καράβια (στ. 71) = Οι Έλληνες (Αχαιοί), όταν πολιορκούσαν την Τροία, επειδή ήξεραν ότι χρειαζόταν πολύς χρόνος για να την κυριεύσουν, είχαν βγάλει τα πλοία τους στην ξηρά και δίπλα είχαν κάνει ένα μεγάλο στρατόπεδο, όπου έμεναν και απ όπου έκαναν και τις θυσίες στους θεούς τους. Επίσης, ο Όμηρος μας μιλά για δύο ειδών πλοία που είχαν αυτή την εποχή οι Έλληνες: τα επιβατικά - εμπορικά και τα πολεμικά, που είχαν όλα πανιά, ήταν δηλαδή ιστιοφόρα. Τα επιβατικά πλοία είχαν είκοσι κωπηλάτες και τα πολεμικά πενήντα κωπηλάτες. ο Δίας που τα σύννεφα συνάζει (στ. 73) = οι τρεις γιοι του Κρόνου μοιράστηκαν με κλήρωση τον κόσμο : ο Δίας πήρε τον ουρανό, ο Άδης τον Κάτω Κόσμο, τον κόσμο των νεκρών, και ο Ποσειδώνας τη θάλασσα. Ο Δίας, θεός του ουρανού, είναι υπεύθυνος και για όλες τις καιρικές μεταβολές : μαζεύει τα σύννεφα και προκαλεί τη βροχή, το χιόνι, το χαλάζι. όταν θυμώνει, βροντά κι αστράφτει. όπλο του έχει τον κεραυνό. ο Ποσειδών της γης κυρίαρχος (στ. 79) = ο Ποσειδώνας ήταν ο μεγάλος θεός που εξουσίαζε τη θάλασσα. παλιότερα όμως ήταν θεός της γης. Οι αρχαίοι συμβίβασαν εύκολα τις δυο αυτές παραδόσεις, ίσως γιατί, όπως πίστευαν, η γη επιπλέει στη θάλασσα. Έτσι, ο Ποσειδώνας άλλοτε αρμενίζει στη θάλασσα κι άλλοτε βαδίζει στη γη και κάνει τα βουνά να τρέμουν. όταν θυμώνει, σηκώνει με την τρίαινά του τρικυμίες ή σείει τη γη και προκαλεί σεισμούς. γι' αυτό λέγεται και κοσμοσείστης. Πολύφημος (στ. 82) = Ο πιο άγριος και ο πιο γνωστός από τους Κύκλωπες. Ήταν γιος του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας, και της νύμφης Θόωσας. Ήταν μονόφθαλμος, όπως όλοι οι Κύκλωπες, και είχε πελώριο ανάστημα και τεράστια δύναμη. Ζούσε σε μια σπηλιά στη Θρινακία (σημερινή Σικελία). Όταν ο Οδυσσέας έφτασε στο νησί του, έχασε έξι συντρόφους του, που τους καταβρόχθισε ο Πολύφημος. Ο Οδυσσέας όμως κατάφερε με πονηριά να τον μεθύσει και τελικά τον τύφλωσε. Γι αυτό και ο Ποσειδώνας θύμωσε πολύ με τον Οδυσσέα και από τότε του δημιουργούσε προβλήματα και τον εμπόδιζε να γυρίσει στην πατρίδα του. Κύκλωπες (στ. 83) = Οι Κύκλωπες στον Όμηρο είναι ένας άγριος λαός από ανθρωποφάγους γίγαντες, με τεράστιο ανάστημα και καταπληκτική δύναμη, που ζούσε στις σικελικές (στην Ιταλία) ακτές νομαδικό βίο, σε σπηλιές, χωρίς νόμους και χωρίς πόλεις. Ήταν μονόφθαλμοι, είχαν δηλαδή ένα μάτι και

9 11 πίστευαν ότι αυτοί κατασκεύασαν τον κεραυνό. Ο πιο γνωστός από τους Κύκλωπες ήταν ο Πολύφημος. Κοσμοσείστης (στ. 86) = Είναι επίθετο που χαρακτηρίζει τον Ποσειδώνα, γιατί οι αρχαίοι πίστευαν πως, όταν ο Ποσειδώνας θύμωνε, έσειε τη γη και προκαλούσε τους σεισμούς. στης Ωγυγίας το νησί (στ. 98) = Είναι το νησί, που κατοικούσε η νύμφη Καλυψώ και κρατούσε για εφτά χρόνια αιχμάλωτο τον Οδυσσέα. Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι και πού βρίσκεται το νησί Ωγυγία. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη άποψη το τοποθετεί στον κόλπο του Τάραντα ή της Νεάπολης της Ιταλίας ή στο Ιόνιο πέλαγος ή κοντά στο Γιβραλτάρ (Ισπανία). Η δεύτερη άποψη σχετίζεται με τον Άδη και υποστηρίζει ότι η θεά του Άδη Καλυψώ τον είχε αρπάξει και τον κρατούσε 7 χρόνια κρυμμένο στον Κάτω Κόσμο. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε από το όνομα της νύμφης Καλυψώς, που προέρχεται από το ρήμα καλύπτω (= κρύβω). Η τρίτη άποψη θεωρεί το νησί πλάσμα της φαντασίας του ποιητή. το γιο του (στ. 101) = Είναι ο γιος του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, ο Τηλέμαχος το όνομά του προέρχεται από το επίρρημα «τῆλε» (= μακριά) και το ρήμα «μάχομα»ι. ίσως ονομάστηκε έτσι, γιατί όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του Οδυσσέας επρόκειτο να πολεμήσει μακριά και ετοιμαζόταν να εκστρατεύσει στην Τροία. Στις πρώτες τέσσερις ραψωδίες (α - δ) της Οδύσσειας ο Τηλέμαχος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, γι αυτό η ενότητα αυτή (α - δ) ονομάστηκε Τηλεμάχεια. Αχαιοί (στ. 103) = Ήταν η πιο ισχυρή φυλή των Ελλήνων και την εποχή του τρωικού πολέμου. Ο Όμηρος ονομάζει, έτσι, όλους τους Έλληνες της εποχής του. τους ονομάζει, επίσης, και Δαναούς και Αργείους ή Αργίτες. μνηστήρες (στ. 104) = Είναι τα αρχοντόπουλα της Ιθάκης που ήθελαν να παντρευτούν τη γυναίκα του Οδυσσέα Πηνελόπη. Έμεναν στο παλάτι του Οδυσσέα και σπαταλούσαν την περιουσία του, περιμένοντας να διαλέξει κάποιον από αυτούς για άντρα της η Πηνελόπη. Σπάρτη (στ. 106) = Πρωτεύουσα της Λακωνίας και ένδοξη πόλη της Πελοποννήσου. Εκεί βασίλευε ο αδερφός του Αγαμέμνονα Μενέλαος, ο οποίος μετά τον Τρωικό πόλεμο πήρε πίσω τη γυναίκα του Ελένη, με την οποία εγκαταστάθηκε πάλι στη Σπάρτη. Πύλος (στ. 107) = Πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, όπου βασίλευε ο γερο - Νέστορας, συμπολεμιστής και φίλος του Οδυσσέα. Η σημερινή Πύλος βρίσκεται σε κάποια απόσταση από την αρχαία Πύλο που αναφέρει ο Όμηρος.

10 12 Τους στίχους μπορούμε να τους χωρίσουμε σε πέντε υποενότητες : 1. Πρώτη υποενότητα (στίχ ) στ : Οι στίχοι αποτελούν μια μετάβαση από τα προοίμια (στ. 1-25) στην αρχή της αφήγησης και της εξέλιξης του έπους. Ο Ποσειδώνας, που μισεί τον Οδυσσέα και εμποδίζει το γυρισμό του, λείπει στους Αιθίοπες. Η απουσία του Ποσειδώνα εξυπηρετεί, όπως θα δούμε στη συνέχεια, τη συνέλευση των θεών και την ευνοϊκή απόφασή τους να επιστρέψει στην πατρίδα του ο ήρωας. 2. Δεύτερη υποενότητα (στίχ ) Óýíïäïò ôùí èåþí êáé 1 ος ëüãïò ôïõ Äßá στ. 31 : Ο ποιητής παρουσιάζει τους άλλους θεούς εκτός του Ποσειδώνα να είναι συγκεντρωμένοι στον Όλυμπο στο παλάτι του Δία. Με αυτόν το στίχο μεταφέρεται η δράση στον Όλυμπο, όπου όλοι οι θεοί, εκτός του Ποσειδώνα, έχουν συνέλευση.

11 13 Äýï åñùôþìáôá ìðïñïýí íá äéáôõðùèïýí : á) Ãéáôß äå äçëþíåôáé ðïõèåíü ï óêïðüò ôçò óýãêëçóçò ôùí èåþí â) Äåí ìðïñïýí ïé èåïß íá åðéâëçèïýí óôïí Ðïóåéäþíá êáé íá áðïöáóßóïõí ôçí åðéóôñïöþ ôïõ Þñùá óôçí ÉèÜêç Ùò áðüíôçóç óôá åñùôþìáôá áõôü óçìåéþíåôáé üôé: ôï Ýñãï ôïõ ÏìÞñïõ åßíáé ðïßçóç êáé äåí åßíáé äõíáôï íá ðñïóåããßæåôáé ìå ôç ëïãéêþ. Åêôüò áõôïý ïé èåïß óõíþèéæáí íá óõãêåíôñþíïíôáé óôï ðáëüôé ôïõ Äßá êáé íá óõæçôïýí äéüöïñá èýìáôá. Óêüðéìá, ùóôüóï, åßíáé ëïãéêü íá áðýöåõãáí ôç óõæþôçóç åíüò èýìáôïò ðïõ Þôáí äõóüñåóôï ðñïò êüðïéïí èåü. στ : Στη συνέλευση των θεών παίρνει το λόγο πρώτος ο Δίας, γιατί : α. είναι ο πιο μεγάλος και εξουσιάζει τους θεούς και τους ανθρώπους, και β. γιατί η συγκέντρωση των θεών γίνεται στο παλάτι του. Πριν αρχίσει τη συζήτηση, ο Δίας φέρνει στο νου του τον Αίγισθο, που τον σκότωσε ο Ορέστης, ο γιος του Αγαμέμνονα (στιχ ). Μετά από αυτούς τους στίχους που είναι αφηγηματικοί (αφηγείται δηλαδή ο ποιητής τη σκέψη που έκανε ο Δίας), ο Ομηρος θα δώσει το λόγο στο Δία, ο οποίος θα εκφράσει τις σκέψεις του άμεσα, σε ευθύ λόγο. Οι λόγοι που ακολουθούν είναι τέσσερις, δύο λόγοι του Δία και δύο λόγοι - απαντήσεις της Αθηνάς. στ : Ο Δίας αρχίζει τη συζήτηση (στ. 36), εκφράζοντας τη λύπη του και κάνοντας μια παρατήρηση πως οι άνθρωποι άδικα τα βάζουν με τους θεούς για τις συμφορές που τους βρίσκουν, ενώ ουσιαστικά υπεύθυνοι για όσα παθαίνουν είναι οι ίδιοι, χωρίς να φταίει η μοίρα τους. Φέρνει μάλιστα για παράδειγμα τον Αίγισθο, ο οποίος δίκαια τιμωρήθηκε, γιατί αδιαφόρησε και περιφρόνησε την προειδοποίηση των θεών.

12 14 Εδώ ο ποιητής, όπως θα παρατηρήσατε, δε μας αναφέρει πολλές λεπτομέρειες για τον Αίγισθο, γιατί θεωρεί το μύθο γνωστό. Επισημαίνει μόνο όσα στοιχεία * εξυπηρετούν τους στόχους του, αυτά που δείχνουν δηλαδή την ανθρώπινη ευθύνη για τις συμφορές που τους βρίσκουν. Να θυμάστε ότι στην Οδύσσεια οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και για τις συμφορές τους. Η ευθύνη τους εντείνεται όταν προειδοποιούνται για τις συνέπειες των έργων τους. Αντίθετα σε παλιότερη εποχή εθεωρείτο ότι η ανθρώπινη δράση κατευθύνεται από θεϊκές δυνάμεις. Να σημειωθεί, επίσης,ότι η ύβρη του Αίγισθου αναλογεί προς την ύβρη των συντρόφων του Οδυσσέα και μ' αυτήν των μνηστήρων. Η συντριβή των πρώτων προοικονομεί και την τιμωρία των μνηστήρων. Επίσης, η ιστορία με τον Ορέστη λειτουργεί ως παράδειγμα μίμησης για τον Τηλέμαχο, ενώ τέλος η αναφορά στην περίπτωση του Αίγισθου δίνει αφορμή στην Αθηνά να φέρει στο προσκήνιο το θέμα του Οδυσσέα φυσικά και αβίαστα. * Τα στοιχεία που επισημαίνει είναι : η προειδοποίηση των θεών και η επιλογή που έκανε ο Αίγισθος, ο οποίος περιφρόνησε την προειδοποίηση των θεών και διάλεξε μόνος του το δρόμο που οδηγεί στην τιμωρία, σκοτώνοντας τον Αγαμέμνονα. 3. Τρίτη υποενότητα (στίχ ) 1 ος ëüãïò - áðüíôçóç ôçò ÁèçíÜò Η ομιλία του Δία δίνει την ευκαιρία στη θεά Αθηνά να πάρει το λόγο και να υποστηρίξει τον ήρωα του έπους, τον Οδυσσέα. Ο ποιητής διαλέγει την Αθηνά για δύο λόγους : α. είναι η χαϊδεμένη κόρη του Δία, άρα αυτή μπορεί περισσότερο απ οποιονδήποτε άλλο να τον επηρεάσει συναισθηματικά, β. η Αθηνά συμπαθεί, ως θεά της σοφίας που είναι, τον πανέξυπνο και ευφυή Οδυσσέα. στ. 53 : Στον πρώτο στίχο (53) η Αθηνά προσφωνεί το Δία. με τη λέξη «Πατέρα μας» θέλει να τονίσει τη συγγένεια του Δία με τους άλλους θεούς. με τη λέξη «Κρονίδη» τονίζει την καταγωγή του. Με «των

13 15 επουράνιων πρώτε», τονίζει την εξουσία, που έχει ο Δίας πάνω σε όλους τους θεούς και τους ανθρώπους. ΜΕ αυτή την προσφώνηση η Αθηνά θέλει να κολακέψει και να καλοπιάσει το Δία. στ : Στους επόμενους δύο στίχους (54-55) η Αθηνά συμφωνεί μ αυτά που είπε προηγουμένως ο Δίας για τον Αίγισθο και μάλιστα γενικεύει την περίπτωση από τον Αίγισθο σ όλους τους ανθρώπους (στ. 55). Συνεχίζοντας την ομιλία της η Αθηνά αναφέρεται στον Οδυσσέα, που αντίθετα από τον Αίγισθο βασανίζεται άδικα (στ ) και πληροφορεί τους θεούς για το πού βρίσκεται ο Οδυσσέας αποκλεισμένος (στ και ποιος τον κρατάει (στ ). Οι πληροφορίες που δίνει η Αθηνά για τον Οδυσσέα συμπληρώνουν τις πληροφορίες που μας έδωσε ο ποιητής στο β προοίμιο στους στίχους Αντί όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την Καλυψώ, μας χαρακτηρίζει τον πατέρα της Άτλαντα. στ : στ : Με τους δύο στίχους η θεά Αθηνά τονίζει την έντονη νοσταλγία του Οδυσσέα για την πατρίδα του. Και τελειώνει την ομιλία της (στ ) ρίχνοντας τις ευθύνες στο Δία για την τύχη του Οδυσσέα. Και με τις δύο ερωτήσεις που υποβάλλει στο Δία θέλει ίσως ν ανακαλύψει τα αίτια που προκάλεσαν τη σκληρότητά του. Η πρώτη ερώτηση της Αθηνάς αναφέρεται στην ευσέβεια του Οδυσσέα (στ )

14 16 Και στο 1 ο προοίμιο (στ. 10 : «οι νήπιοι και μωροί που πήγαν και έφαγαν τα βόδια του υπέρλαμπρου Ηλίου») γίνεται αναφορά στην ευσέβεια του Οδυσσέα, έμμεσα όμως, γιατί η ευσέβεια του Οδυσσέα φάνηκε σε σύγκριση με την ασέβεια που έδειξαν οι σύντροφοί του (έφαγαν τα βόδια του Ήλιου, σε αντίθεση με εκείνον). Με τη δεύτερη ερώτησή της η Αθηνά θέλει να μάθει την αιτία της κακίας που δείχνει ο Δίας απέναντι στον Οδυσσέα (στ. 72) 4. Τέταρτη υποενότητα (στίχ ) 2 ος ëüãïò ôïõ Äßá Όπως είδαμε παραπάνω, ο λόγος της Αθηνάς έκλεισε με δύο ερωτήσεις. Με μια επιφωνηματική και μία ερωτηματική πρόταση αρχίζει ο δεύτερος λόγος του Δία. στ : Με το στίχο 73 ο Δίας μαλώνει κατά κάποιο τρόπο την Αθηνά για τα λόγια της αυτά, ενώ με την πρώτη λέξη «κόρη μου» φαίνεται η τρυφερότητα που δείχνει ο Δίας στην κόρη του Αθηνά. Με την ερώτησή του (στ ) διαβεβαιώνει την Αθηνά ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τον Οδυσσέα χωρίς λόγο (στ. 75), γιατί : α. ο Οδυσσέας είναι πιο συνετός απ όλους (στ.76), και β. πρόσφερε πολλές θυσίες στους θεούς (στ. 77). Μ αυτό το στίχο ο Δίας είναι σαν να λέει ότι οι θεοί είναι υποχρεωμένοι απέναντι στον Οδυσσέα και επομένως πρέπει να τον βοηθήσουν. Έτσι, βλέπουμε ότι ο Δίας στους 4 στίχους (74-78) αποποιείται τις ευθύνες που του έριξε η Αθηνά για την τύχη και τις περιπέτειες του Οδυσσέα.

15 17 στ : Στους επόμενους στίχους (79-81) αποκαλύπτει την πραγματική αιτία για τις περιπέτειες του Οδυσσέα, που είναι το «άσβηστο πάθος» του Ποσειδώνα, που προκλήθηκε γιατί ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο. Ο Δίας δίνει στους στίχους (82-85*) ορισμένες πληροφορίες για τον Πολύφημο. ότι είναι : α. ο πρώτος ανάμεσα στους Κύκλωπες, και β. είναι ο γιος της νεράιδας Θόωσας και του Ποσειδώνα κι έτσι εξηγείται και το μίσος του θεού Ποσειδώνα για τον Οδυσσέα (επειδή είναι γιος του ο Πολύφημος). * Οι στίχοι παραλείπονται από το σχολικό σας βιβλίο στ : Τέλος, ο Δίας, αφού αποκάλυψε την πραγματική αιτία της περιπέτειας του Οδυσσέα, προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο : πως ο Ποσειδώνας δεν τον θανατώνει (στ ) και πως πρέπει όλοι οι υπόλοιποι θεοί να σκεφτούν τον τρόπο της επιστροφής του Οδυσσέα (στ ). Κάνει μια πρόβλεψη στο στ. 90 και δικαιολογεί την πίστη του αυτή, επειδή ο Ποσειδώνας δεν είναι δυνατό να αντισταθεί αυτός μόνος στο θέλημα των άλλων θεών (στίχ ). 5. Πέμπτη υποενότητα (στ ) 2 ος ëüãïò ôçò ÁèçíÜò Η Αθηνά αρχίζει και στη δεύτερη ομιλία της με την ίδια προσφώνηση (στ. 93), όπως και στην πρώτη ομιλία της (στ. 53). στ : Με την εξυπνάδα και την ευστροφία που τη χαρακτηρίζει θεωρεί ως δεδομένη την απόφαση των θεών για την επιστροφή του Οδυσσέα και προτείνει το διπλό σχέδιό της, που είναι :

16 18 α. ο Ερμής να πάει στην Ωγυγία και να ανακοινώσει στην Καλυψώ την απόφαση των θεών (στ ), και β. η ίδια να πάει στην Ιθάκη να τονώσει το ηθικό του Τηλέμαχου (στ ) και να τον παρακινήσει να προβεί στις εξής ενέργειες : 1. να συγκαλέσει σε σύνοδο τους Αχαιούς (στ ), 2. να ανακοινώσει στους μνηστήρες ότι πρέπει να φύγουν (στ ), και 3. να πάει στη Σπάρτη και στην Πύλο για να μαζέψει πληροφορίες για τον πατέρα του, τον Οδυσσέα και για το γυρισμό του στην πατρίδα (στ ).

17 19 Ç óêçíþ ôùí óô áðïôåëåß Ýíá äéüëïãï áíüìåóá óôï Äßá êáé ôçí ÁèçíÜ. Ç ôå íéêþ áõôþ (ëüãïò - áíôßëïãïò) ðáñïõóéüæåé ôá ðñüãìáôá ìå ìåãáëýôåñç áìåóüôçôá êáé ðáñáóôáôéêüôçôá, æùíôáíåýåé ôïõò Þñùåò, óôïõò ëüãïõò ôùí ïðïßùí äéáöáßíïíôáé ôá êßíçôñü ôïõò, ôï ðüèïò êáé ç ÝíôáóÞ ôïõò, êáé ôýëïò äéáôçñåßôáé áìåßùôï ôï åíäéáöýñïí ôùí áêñïáôþí. 1. Η κοινωνία των θεών μοιάζει πολύ με την κοινωνία των ανθρώπων. Οι θεοί στην εποχή του Ομήρου εξομοιώνονται με τους ανθρώπους, τόσο στη μορφή όσο και στη συμπεριφορά (ανθρωπομορφισμός). Έτσι έχουν ανθρώπινες αρετές και ανθρώπινες αδυναμίες. Η διαφορά τους από τους ανθρώπους συνίσταται στο ότι οι θεοί είναι αθάνατοι και αγέραστοι, διάγουν βίο ανέμελο και ανεύθυνο. Οι εκάστοτε έγνοιές τους είναι εφήμερες και, ακόμα και όταν πληγώνονται ή υποφέρουν, όπως οι άνθρωποι, ξαναβρίσκουν γρήγορα τη μακαριότητά τους. Οι θεοί συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι στους εξής στίχους : 1. ÓõìðåñéöïñÜ ôïõ Äßá α) (στ ) : συγκαλεί τη σύνοδο των θεών, β) (στ. 32) : εμφανίζεται σαν πατέρας των θεών και των ανθρώπων, γ) (στ ) : ενδιαφέρεται για την τύχη του Αίγισθου και τον προειδοποιεί για το καλό του,

18 20 δ) (στ. 74) : λυπάται για την ανάρμοστη συμπεριφορά της κόρης του Αθηνάς, ε) (στ ) : ευχαριστιέται και εκτιμά τις θυσίες που του προσφέρουν οι άνθρωποι, στ) (στ ) : θεωρεί ως δεδομένο ότι και οι άλλοι θεοί θ αποφασίσουν για την επιστροφή του Οδυσσέα. 2. ÓõìðåñéöïñÜ ôçò ÁèçíÜò α) (στ ) : συμφωνεί σε όσα ανέφερε προηγουμένως ο πατέρας της Δίας για την τύχη του Αίγισθου β) (στ. 56) : διαφωνεί για την τύχη του Οδυσσέα και εκφράζει τη συμπάθειά της για τον ήρωα, γ) (στ ) : επιρρίπτει ευθύνες στον πατέρα της Δία για τις περιπέτειες του Οδυσσέα, δ) (στ ) : προτείνει ένα διπλό σχέδιο, για να βοηθήσει τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην πατρίδα του κι έτσι αναμειγνύεται περισσότερο στη ζωή των ανθρώπων. 3. ÓõìðåñéöïñÜ ôïõ Ðïóåéäþíá α) (στ ) : χαίρεται για τις θυσίες, που του προσφέρουν οι άνθρωποι, β) (στ ) : τρέφει μεγάλο μίσος για τον Οδυσσέα, γ) (στ ) : ο Πολύφημος ήταν γιος του Ποσειδώνα και της νεράιδας Θόωσας, κόρης του θαλάσσιου δαίμονα Φόρκη. 4. ÓõìðåñéöïñÜ ôçò Êáëõøþò α) (στ ) : ερωτεύεται τον Οδυσσέα και προσπαθεί να τον κρατήσει με τα γλυκά της λόγια.

19 21 2. Ανθρώπινη ευθύνη (στ ) : Στους στίχους αυτούς παρουσιάζεται η αντίληψη για την ανθρώπινη ευθύνη. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να θεωρούν υπεύθυνους τους θεούς για τις συμφορές που τους βρίσκουν, ενώ στην πραγματικότητα οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι, γιατί παραβαίνουν τους νόμους των θεών και δεν τηρούν τις εντολές τους. Η αντίληψη αυτή παρουσιάζει τον άνθρωπο να αποφασίζει ελεύθερα και με δικιά του θέληση (ελευθερία βούλησης = θέληση) για το τι θα κάνει και θεωρείται ο μόνος υπεύθυνος για τις πράξεις του. Την αντίληψη για την ανθρώπινη ευθύνη την είχαμε συναντήσει και στο στ. 10, όπου οι σύντροφοι του Οδυσσέα τιμωρήθηκαν από δικό τους φταίξιμο. 3. γραφτό τους (στ. 39) : Εδώ γίνεται λόγος για τη Μοίρα. Η λέξη μοίρα προέρχεται από το ρήμα «μείρομαι» (= μοιράζω) και σημαίνει το μερίδιο, που αναλογεί σε κάθε θνητό από λύπες και χαρές, από ενέργειες και αποκτήματα. Ο άνθρωπος όμως στην εποχή του Ομήρου μπορεί να δράσει ελεύθερα και να κάνει κάτι ενάντια στη θέληση των θεών και της μοίρας, οπότε θα υποστεί και τις συνέπειες των πράξεών του. Έτσι, ο άνθρωπος γίνεται υπεύθυνος των πράξεών του και, αν οι ενέργειές του είναι σωστές και σύμφωνες με την ηθική τάξη, τότε η αμοιβή του είναι η χαρά και η ευτυχία, αν όμως οι ενέργειές του παραβιάζουν την ηθική τάξη, τότε η αμοιβή του είναι η τιμωρία και η δυστυχία (στ : το παράδειγμα του Αίγισθου). 4. Ηθικές αντιλήψεις (στ. 45) : Στο στίχο αυτό (μήτε εκείνον να σκοτώσει μήτε και τη γυναίκα του να μπλέξει σε συζυγικό κρεβάτι) βλέπουμε ότι οι άνθρωποι της εποχής του Ομήρου έχουν αναπτυγμένη ηθική αντίληψη και σέβονται την ανθρώπινη ζωή και την οικογένεια, πράγμα που το συναντάμε και σήμερα. Στους στίχους γίνεται λόγος για την εκδίκηση που θα πάρει ο Ορέστης και που θεωρείται κατά κάποιο τρόπο σωστή ενέργεια, ενώ σήμερα δε δεχόμαστε ως νόμιμη ενέργεια την αυτοδικία (βεντέτα), δηλαδή την αυθαίρετη απονομή δικαιοσύνης από έναν ιδιώτη και όχι από δικαστική αρχή. 5. Εκείνος όμως βυθισμένος στον καημό του, να δει καπνό της πατρικής του γης ψηλά ν' ανηφορίζει, απελπισμένος εύχεται το θάνατο (στ ): Εδώ προβάλλεται ένα ηθικό στοιχείο που περιέχεται σ όλες τις ραψωδίες : η βαθιά

20 22 αγάπη του Οδυσσέα για την πατρίδα του. Αυτή ακριβώς η λαχτάρα του Οδυσσέα για την πατρική γη, παρά τα εμπόδια και τις απολαύσεις, τον κάνει σύμβολο όλων των ξενιτεμένων του κόσμου, είτε αυτοί είναι εργάτες είτε έμποροι είτε διανοούμενοι είτε πολεμιστές. 6. κι ακόμη στη Σπάρτη... έτσι θα κατακτήσει φήμη στους ανθρώπους που λαμπρή θα μείνει (στ ) : Εδώ βλέπουμε ότι η Αθηνά θεωρεί απαραίτητα τα ταξίδια στη Σπάρτη και στην Πύλο, για ν αποκτήσει ο Τηλέμαχος καλή φήμη και να μείνει αθάνατο τ όνομά του. Υπήρχε αυτή την εποχή η αντίληψη ότι με τα ταξίδια αποκτά κανείς καλή φήμη και δόξα (υστεροφημία). Αυτή η αντίληψη, ίσως, οφειλόταν στ ότι αυτή την εποχή οι Έλληνες είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται στις αποικίες και να διασχίζουν με τα πλοία τους όλες τις γνωστές τότε θάλασσες, γνωρίζοντας καινούριους λαούς και πολιτισμούς. 1. αλλιώς θα πέσει στο κεφάλι του η εκδίκηση (στ. 46) : στην ομηρική εποχή δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα (από δικαστές και δικαστήρια) για την απονομή της δικαιοσύνης. Απ ό,τι ξέρουμε από την Ιλιάδα, γινόταν μόνο κάποια μεσολάβηση από τους γέροντες - κριτές, που προσπαθούσαν να συμβιβάσουν την αδικημένη οικογένεια (που ήθελε να εκδικηθεί) με την οικογένεια του δράστη. Αυτό το φαινόμενο της αυτοδικίας (δηλαδή να παίρνουν μόνοι τους οι αδικημένοι εκδίκηση, την αποκαλούμενη σήμερα βεντέτα) βλέπουμε ότι το εγκρίνουν ακόμα και οι θεοί. 2. πλάι στ αργίτικα καράβια (στ. 71) : ο Όμηρος εδώ εννοεί το στρατόπεδο που είχαν κάνει οι Έλληνες, όταν πολιορκούσαν την Τροία, και το οποίο βρισκόταν δίπλα από τα καράβια τους, τα οποία είχαν τραβήξει στη στεριά.

21 23 3. Θυσίες (στ. 29, 70, 77) : Στους στίχους αυτούς γίνεται λόγος για τις θυσίες, που είναι ένας θρησκευτικός θεσμός και ρυθμίζει τις σχέσεις των ανθρώπων με τους θεούς. Οι θυσίες είναι μια προσφορά των ανθρώπων προς τους θεούς, που εκφράζει την ευσέβειά τους. Με τις θυσίες οι άνθρωποι θέλουν να ευχαριστήσουν το θεό ή να του ζητήσουν την εύνοιά του (κάποια χάρη). Στη σημερινή εποχή δε γίνονται θυσίες, αλλά γίνονται διάφορες προσφορές στην εκκλησία και τάματα. 4. την καλλιπλόκαμη νεράιδα (στ ): στην ομηρική εποχή έδιναν μεγάλη σημασία στην περιποίηση των μαλλιών τους τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες. 5. τότε συντάχτηκαν οι υπόλοιποι θεοί στου Ολύμπου Δία το παλάτι (στ. 31) οι στίχοι αυτοί αναφέρονται στη σύνοδο που είχαν οι θεοί, η οποία είχε πολλές ομοιότητες με την κοινωνία των ανθρώπων. Ο βασιλιάς (εδώ ο Δίας) συγκαλεί τη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν οι ευγενείς (εδώ οι υπόλοιποι θεοί), τους οποίους ο βασιλιάς συμβουλεύει και συζητούν τα προβλήματα που αφορούν το λαό (εδώ όλους τους ανθρώπους). Τις αποφάσεις όμως τις παίρνει πάντα ο βασιλιάς (εδώ ο Δίας). 6. να συγκαλέσει σε συνέλευση τους Αχαιούς (στ ): εδώ έχουμε τη δεύτερη σύνοδο στην (α) ραψωδία, όπου ο Τηλέμαχος στη θέση του βασιλιά Οδυσσέα, του πατέρα του, θα συγκαλέσει τη συνέλευση του λαού, όπου θα εκθέσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους μνηστήρες. Στην εποχή του Ομήρου, αλλά και πριν από αυτόν, οι βασιλιάδες καλούσαν σε συγκέντρωση (αγορά) το λαό σε έκτακτες περιστάσεις. Οι πολίτες, που έπαιρναν μέρος στη συγκέντρωση, είχαν το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους. Ο βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος ν ακούσει την κοινή γνώμη, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένος να την ακολουθήσει. Τις τελικές αποφάσεις τις έπαιρναν πάντοτε οι βασιλιάδες. 7. μνηστήρες (στ. 104): εδώ ο Όμηρος αναφέρεται στ αρχοντόπουλα της Ιθάκης που ήταν υποψήφιοι γαμπροί, αλλά και υποψήφιοι βασιλιάδες. Επειδή η βασιλεία ήταν κληρονομική, ο μόνος τρόπος, για να αποκτήσουν το θρόνο, ήταν να παντρευτούν τη γυναίκα του χαμένου βασιλιά (την Πηνελόπη, γυναίκα του χαμένου Οδυσσέα). Ο τρόπος που διεκδικούν την εξουσία είναι πολύ προκλητικός, γιατί δεν παίρνουν υπόψη την πιθανότητα επιστροφής του βασιλιά και την ενηλικίωση του γιου του Τηλεμάχου, που είναι και ο νόμιμος διάδοχος του Οδυσσέα.

22 24 Σε αυτή την ενότητα, ο ποιητής χρησιμοποιεί, κυρίως, το διάλογο, ο οποίος δίνει ζωντάνια και παραστατικότητα στο έπος και κόβει τη μονοτονία της αφήγησης. Με το διάλογο ο αοιδός είχε την ευκαιρία ν αλλάξει το χρώμα και τον τόνο της φωνής του κι έτσι η απαγγελία δε γινόταν κουραστική. Τα ποιήματα οι αοιδοί τα απάγγελλαν (τα μάθαιναν δηλαδή και τα έλεγαν απ έξω) και υπήρχε πάντα ο κίνδυνος η απαγγελία να γίνει μονότονη και κουραστική, όταν οι αφηγηματικοί στίχοι ήταν μεγάλοι και δεν υπήρχε διάλογος. Διάλογο έχουμε στους εξής στίχους : 1. (στίχοι ) Πρώτος λόγος Δία (èýóç Οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την τύχη τους ðáñüäåéãìá Ο Αίγισθος διέπραξε ύβρη και επήλθε η Νέμεση (στίχοι Πρώτος λόγος Αθηνάς : Ðñüëïãïò Στόχος η εύνοια του Δία ÄéÞãçóç Εξιστόρηση της δεινής θέσης του Οδυσσέα Åðßëïãïò Διαμαρτυρία Αθηνάς για τη στάση του Δία στο θέμα του Οδυσσέα

23 25 στίχοι Δεύτερος λόγος Δία : στίχοι Βεβαίωση εκ μέρους του Δία ότι δεν έχει λησμονήσει τον Οδυσσέα στίχοι Αιτιολόγηση των δεινών του Οδυσσέα. στίχοι Δεύτερος λόγος Αθηνάς : στίχοι Θεωρείται από τη θεά δεδομένη η θετική απόφαση των θεών στίχοι Πρόταση / σχέδιο Αθηνάς Σημειώνουμε ενδεικτικά τ' ακόλουθα : Κοσμητικά επίθετα : (στ. 26) μακρινούς Αιθίοπες, (στ. 33) φημισμένο Αίγισθο, (μτχ. ως επίθετο) (στ. 34) ξακουστός Ορέστης, (στ. 43) τιμωρία σκληρή (στ. 44) άγρυπνο αργοφονιά (στ. 57) γενναίος αλλά δύσμοιρος Οδυσσέας (στ. 60) νησί κατάφυτο (στ. 65) λόγια γλυκά (στ. 70) ευρύχωρη Τροία (στ. 75) θεϊκό Οδυσσέα, (στ. 98) καλλιπλόκαμη νεράιδα, (στ. 103) πλούσια κόμη,

24 26 Μεταφορές : (στ ) θέλουν οι θνητοί να ρίχνουν στους θεούς τα βάρη τους (στ. 42) τον σκότωσε στου γυρισμού την ώρα, (στ. 43) τι τιμωρία σκληρή, (στ ) τη γυναίκα του να μπλέξει σε συζυγικό κρεβάτι (στ. 47) θα πέσει στο κεφάλι του η εκδίκηση (στ. 50) κι όμως τον νου του Αίγισθου δεν μπόρεσε ν' αλλάξει, (στ. 56) Για τον Οδυσσέα φλέγεται η καρδιά μου (στ. 67) βυθισμένος στον καημό του, (στ. 69) ως πότε αλύγιστη... η βουλή σου; (στ. 74) τι λόγος βγήκε από το στόμα σου ανεμπόδιστος, (στ. 93) τα μάτια λάμποντας, (στ. 102) τόλμη θα βάλω στην καρδιά του Εικόνες : (στ ) Πήγε να πάρει... καθισμένος (Φανταζόμαστε τον Ποσειδώνα να παραβρίσκεται στη θυσία και να χαίρεται με αυτή). (στ. 31) (στ ) (στ ) τότε συνάχτηκαν... το παλάτι (Φανταζόμαστε τους θεούς, που είναι συγκεντρωμένοι για τη συνέλευση στο παλάτι του Δία). Και οι δύο διάλογοι του Δία και της Αθηνάς συνθέτουν μια πολύ ωραία εικόνα, όπου οι δύο ομιλητές μιλούν εκ περιτροπής (δηλαδή πρώτα ο ένας και μετά ο άλλος με τη σειρά : Δίας - Αθηνά - Δίας - Αθηνά). και πάνω του σηκώνει... γη (Φανταζόμαστε τον Άτλαντα, που με την τεράστια δύναμή του σηκώνει στην πλάτη του τους στύλους, που χωρίζουν τη γη από τον ουρανό).

25 27 (στ ) (στ ) εκείνος... θάνατο (Φανταζόμαστε τον Οδυσσέα ν] αγναντεύει με λαχτάρα τον καπνό, που βγαίνει από τα σπίτια της πατρίδας του). ο Οδυσσεύς... καράβια [Φανταζόμαστε τον Οδυσσέα να βρίσκεται στο στρατόπεδο, που είχαν στήσει οι Αχαιοί (δηλαδή οι Έλληνες) δίπλα στα καράβια και να προσφέρει θυσίες στους θεούς]. Ο Όμηρος χρησιμοποιεί τις εξής κατηγορίες επιθέτων : α) τα χαρακτηριστικά επίθετα, που δηλώνουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα του προσώπου στ οποίο αποδίδονται, β) τα περιγραφικά επίθετα, που περιγράφουν εξωτερικά ένα πρόσωπο ή ένα τοπίο. Επίσης, χρησιμοποιεί και πολλά επίθετα, που συνοδεύουν σταθερά ορισμένα ουσιαστικά και τα ονομάζουμε τυπικά επίθετα. Ενδεικτικά σημειώνουμε τ' ακόλουθα : Επίθετα : (στ. 33) τον φημισμένο Αίγισθο : χαρακτηριστικό επίθετο, γιατί δηλώνει κάποιο γνώρισμα του Αίγισθου (στ. 34) ο ξακουστός Ορέστης : χαρακτηριστικό επίθετο, γιατί δηλώνει κάποιο γνώρισμα του Ορέστη,

26 28 (στ. 58) περίβρεχτο νησί : περιγραφικό επίθετο, γιατί περιγράφει το νησί (ότι δηλαδή ήταν περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα), (στ. 60) κατάφυτο: περιγραφικό επίθετο, γιατί περιγράφει το νησί (ότι δηλαδή είχε πολλά δέντρα), (στ. 63) ψηλές κολόνες : περιγραφικό επίθετο, γιατί περιγράφει τις κολόνες, (στ. 69) Ολύμπιε : τυπικό επίθετο, γιατί χαρακτηρίζει σταθερά το Δία, (στ. 75) θεϊκό Δυσσέα : χαρακτηριστικό επίθετο, γιατί δηλώνει κάποιο γνώρισμα του Οδυσσέα, (στ. 86) κοσμοσείστης: χαρακτηριστικό επίθετο, γιατί δηλώνει κάποιο γνώρισμα του Ποσειδώνα (ότι δηλαδή κουνάει τη γη), αλλά και τυπικό, γιατί το επίθετο αυτό χαρακτηρίζει σταθερά το θεό Ποσειδώνα, (στ. 95) των μακαρίων (θεών): χαρακτηριστικό επίθετο, γιατί δηλώνει κάποιο γνώρισμα των θεών (ότι δηλαδή ήταν ευτυχισμένοι), (στ. 88) καλλιπλόκαμη νεράιδα: περιγραφικό επίθετο, γιατί περιγράφει κάποιο εξωτερικό γνώρισμα της Καλυψώς (ότι είχε δηλαδή ωραία μαλλιά), (στ. 89) την απαράβατη βουλή: χαρακτηριστικό επίθετο, γιατί χαρακτηρίζει την απόφαση των θεών (ότι δηλαδή είναι ακλόνητη),

27 29 (στ. 90) του καρτερικού Οδυσσέα: χαρακτηριστικό επίθετο, γιατί δηλώνει κάποιο γνώρισμα του Οδυσσέα (ότι δηλαδή έδειχνε μεγάλη υπομονή), Αντιθέσεις : Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα εξής ζεύγη αντιθέσεων : (στ ) η χώρα των Αιθιόπων, όπου πήγε ο Ποσειδώνας - ο Όλυμπος, που ήταν μαζεμένοι οι θεοί, (στ. 40 κ' εξής) ο ασεβής Αίγισθος, που δίκαια τιμωρήθηκε - ο ευσεβής Οδυσσέας, που άδικα βασανίζεται, (στ ) (στ ) η αγάπη της Καλυψώς για τον Οδυσσέα το μίσος του Ποσειδώνα για τον Οδυσσέα.

28 30 Ξέρει ότι είναι ανώτερος από τους άλλους θεούς και αισθάνεται ασφαλής, γιατί γνωρίζει πως την ανωτερότητά του τη δέχονται και οι άλλοι θεοί (η Αθηνά τον αποκαλεί «επουράνιων πρώτε»). Είναι δίκαιος και καλός, γιατί ενδιαφέρεται για την τύχη των ανθρώπων (προειδοποίησε τον Αίγισθο με τον Ερμή ποθώντας το καλό του). Είναι ευγνώμονας σε αυτούς, που τον σέβονται και του προσφέρουν θυσίες (αναγνωρίζει την ευσέβεια του Οδυσσέα). Επίσης παίρνει πρωτοβουλίες : α) καλώντας σε σύνοδο τους θεούς και β) αποφασίζοντας την επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του (καλεί όλους τους θεούς να σκεφτούν την επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα) Είναι έξυπνη, γιατί εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, που της δίνει ο Δίας (ο οποίος αναφέρει το παράδειγμα του Αίγισθου και τη δίκαιη τιμωρία του) και γυρνά το θέμα στις περιπέτειες και τα βάσανα, που περνάει άδικα ο Οδυσσέας. Είναι πονόψυχη, γιατί λυπάται τον Οδυσσέα. Είναι τολμηρή και δε διστάζει να πει τη γνώμη της μερικές φορές και με έντονο τρόπο, ακόμα και στον πατέρα της το Δία. Είναι εφευρετική και αποφασιστική, γιατί εκμεταλλεύτηκε την απουσία του Ποσειδώνα και συνέλαβε το σχέδιο για τη σωτηρία του Οδυσσέα, τ οποίο βάζει αμέσως σ εφαρμογή.

29 31 Παρουσιάζεται με ανθρώπινα πάθη. Είναι μνησίκακος (κρατάει, δηλαδή, κακία στον Οδυσσέα), γιατί τύφλωσε το γιο του Πολύφημο. Είναι εκδικητικός, γιατί θέλει ο Οδυσσέας να βασανιστεί πριν φτάσει στην πατρίδα του. Παρόλα αυτά, όμως, θεωρείται πονετικός και καλός πατέρας, γιατί το μίσος του πηγάζει από την τύφλωση του γιου του Πολύφημου από τον Οδυσσέα. Τον Οδυσσέα σε αυτή την ενότητα τον χαρακτηρίζουμε από αυτά που λένε οι θεοί γι αυτόν. Είναι, λοιπόν, «θεϊκός». Η Αθηνά τον χαρακτηρίζει, επίσης, γνωστικό και μυαλωμένο. Ακόμη, ο Οδυσσέας παρουσιάζεται από την Αθηνά ως ταλαιπωρημένος και άδικα βασανισμένος άνθρωπος. Αγαπάει την πατρίδα του (φιλόπατρις) και την οικογένειά του. Τέλος, είναι αρκετά ευαίσθητος κι ευσεβής, γιατί προσφέρει στους θεούς τις καθιερωμένες θυσίες. Και την Καλυψώ τη χαρακτηρίζουμε από αυτά που λέει η Αθηνά στο Δία, ότι δηλαδή η Καλυψώ είναι εγωίστρια και ασυγκίνητη, γιατί, ενώ ο Οδυσσέας θρηνεί, καθώς δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, αυτή προσπαθεί με γλυκόλογα να τον πλανέψει και να τον κάνει να ξεχάσει το σπίτι του και την πατρίδα του.

30 32 1. Πολλές φορές οι άνθρωποι αψηφούν τις προειδοποιήσεις των θεών και επιρρίπτουν σε αυτούς τις συμφορές τους, αρνούμενοι την προσωπική ευθύνη. 2. Ο άδικος τιμωρείται για τις πράξεις του. 3. Η σύνεση και η ευσέβεια αποτελούν βασικές αρετές του ανθρώπου. 4. Επιθυμία των ανθρώπων όλων των εποχών και όλων των κοινωνιών είναι η απόκτηση υστεροφημίας. Β. ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Στους στ γίνεται λόγος για τη Μοίρα. Η λέξη μοίρα προέρχεται από το ρήμα «μείρομαι» (= μοιράζω) και σημαίνει το μερίδιο, που αναλογεί σε κάθε θνητό από λύπες και χαρές, από ενέργειες και αποκτήματα. Ο άνθρωπος, όμως, στην εποχή του Ομήρου μπορεί να δράσει ελεύθερα και να κάνει κάτι ενάντια στη θέληση των θεών και της μοίρας, οπότε θα υποστεί και τις συνέπειες των πράξεων του. Έτσι, ο άνθρωπος γίνεται υπεύθυνος των πράξεών του και, αν οι ενέργειες του είναι σωστές και σύμφωνες με την ηθική τάξη, τότε η αμοιβή του είναι η χαρά και η ευτυχία, αν όμως οι ενέργειες του παραβιάζουν την ηθική τάξη, τότε η αμοιβή του είναι η τιμωρία και η δυστυχία (στίχοι : το παράδειγμα του Αίγισθου). Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Μοίρες παριστάνονταν ως τρεις γυναικείες μορφές, που κλώθουν. Οι τρεις Μοίρες, όπως παριστάνονται στην εικόνα, είναι η

31 33 Κλωθώ, που κλώθει το νήμα της ζωής του ανθρώπου, η Λάχεσις, που τυλίγει το νήμα και η Άτροπος, που το κόβει. Η κλωστή, που κρατούν στα χέρια τους, είναι η ανθρώπινη ζωή. Συμβολίζεται, με αυτό τον τρόπο, το πόσο μηδαμινή και ασήμαντη αποδεικνύεται τελικά, αφού κόβεται με το παραμικρό, όπως μια κλωστή. Οι Μοίρες είναι οι δυνάμεις, που ευθύνονται για τα καλά και τα κακά της ζωής του κάθε θνητού, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του. Η λέξη «μοίρα», όπως προαναφέραμε, βγαίνει από το ρήμα «μοιράζω», είναι δηλαδή το «μερίδιο» και το «μερτικό» το κομμάτι που παίρνει ο καθένας από τη μοιρασιά ενός όλου. Έτσι, «μοίρα» σημαίνει πάνω απ όλα, το μερίδιο που διεκδικεί ο καθένας στη ζωή και την ευτυχία. Άλλοι, λοιπόν, ζουν πολλά χρόνια και άλλοι λιγότερα, άλλοι είναι ευτυχισμένοι και άλλοι όχι. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν καθορίζεται από τις πράξεις του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, όπως υποστήριζαν οι αρχαίοι, άλλα έτσι έχει οριστεί από τις Μοίρες. Προσπαθήστε να δώσετε μόνοι σας τις απαντήσεις των ερωτήσεων, που ακολουθούν και μετά ελέγξτε αν απαντήσατε σωστά ή λάθος. 1. Γιατί ο ποιητής παρουσιάζει τον Ποσειδώνα να λείπει και να μην παίρνει μέρος στη συγκέντρωση των θεών ; Ο Όμηρος παρουσιάζει τον Ποσειδώνα να λείπει μακριά στη χώρα των Αιθιόπων και να μην παίρνει μέρος στη συγκέντρωση των θεών, γιατί ήταν ο μόνος από τους θεούς. που μισούσε τον Οδυσσέα και σίγουρα θα στεκόταν εμπόδιο στην ευνοϊκή απόφαση των θεών να επιστρέψει ο ήρωας στην πατρίδα του. 2. Τι θέλει ο ποιητής να μας δείξει με τους στίχους : «Εκείνος όμως, βυθισμένος στον καημό του, να δει καπνό της πατρικής του γης ψηλά να ανηφορίζει, απελπισμένος εύχεται τον θάνατο». Με τους στίχους αυτούς, ο ποιητής θέλει να μας εκφράσει τη νοσταλγία του Οδυσσέα. Αυτή η βαθιά νοσταλγία, που αισθάνεται ο Οδυσσέας, εκφράζεται

32 34 από τον Όμηρο με τη λαχτάρα του ήρωα να δει ακόμα και καπνό ν ανεβαίνει από την πατρίδα του και ας ξεψυχήσει. Ο καπνός, που βγαίνει από το τζάκι του σπιτιού και φαίνεται από μακριά, προτού φανούν τα σχήματα των σπιτιών στον ορίζοντα, γίνεται σύμβολο της θαλπωρής του σπιτιού και της ζεστής ανθρώπινης παρουσίας γύρω από την εστία (το τζάκι), όπου θα μαζευτούν οι άνθρωποι το βράδυ και θα δεθούν ψυχικά. Παράλληλα, όμως, ο καπνός συμβολίζει και το ελάχιστο, το μηδαμινό. Για τον Οδυσσέα, λοιπόν, το ν αγναντέψει έστω και αυτό το μηδαμινό από την πατρίδα, αξίζει όσο και η ζωή του. Έτσι, η νοσταλγία του Οδυσσέα, η αγάπη του για την πατρίδα και την οικογένειά του, η απελπισία, που νιώθει μόνος στο νησί της Καλυψώς, παίρνουν τεράστιες διαστάσεις. 3. Πώς φαίνεται η ευσέβεια του Οδυσσέα ; Η ευσέβεια του Οδυσσέα φαίνεται από τις θυσίες, που είχε προσφέρει ο ήρωας στους θεούς. Τις θυσίες αυτές δεν τις πρόσφερε μόνο όταν βρισκόταν στην Ιθάκη, όπου ήταν πολύ πιο εύκολο να προσφέρει πλούσιες θυσίες, αλλά και όταν πολεμούσε στην Τροία. ποτέ δεν παραμέλησε τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις και ποτέ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους θεούς. 4. Πώς ο Όμηρος κλείνει τη συνέλευση των θεών και γιατί ; Η συνέλευση των θεών κλείνει με το διπλό σχέδιο της Αθηνάς (να ειδοποιήσει ο Ερμής την Καλυψώ για την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και η ίδια η Αθηνά να πάει στην Ιθάκη, για να ενθαρρύνει τον Τηλέμαχο). Ο ποιητής δεν αναφέρει τίποτε άλλο για τη συνέλευση των θεών και κανένας άλλος θεός δεν παίρνει μέρος στη συζήτηση. Έτσι, δεν έχει την περιέργεια ο ακροατής ν ακούσει περισσότερες λεπτομέρειες, τη στιγμή, μάλιστα, που γνωρίζει και τις ενέργειες των θεών, που θ ακολουθήσουν.

33 35 Γ. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Ποια πρόσωπα πήραν τον λόγο στο συμβούλιο των θεών και για ποιους μίλησαν; Πρώτος μιλά στο συμβούλιο των θεών ο Δίας. Κατηγορεί τους ανθρώπους ότι είναι υπεύθυνοι για τις συμφορές, που τους βρίσκουν και φέρνει ως παράδειγμα τη συμπεριφορά του Αίγισθου, ο οποίος σκότωσε τον Αγαμέμνονα και παντρεύτηκε τη χήρα του Κλυταιμνήστρα. Η πράξη του, όμως, αυτή δεν ήταν δυνατόν να μείνει ατιμώρητη, γι αυτό και ο Ορέστης, ο γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, θέλοντας να εκδικηθεί για το θάνατο του πατέρα του, σκότωσε τον Αίγισθο και τη μητέρα του. Η Αθηνά, παίρνοντας αφορμή από την τιμωρία του Αίγισθου, υποστηρίζει ότι δίκαια τιμωρήθηκε, ενώ ο Οδυσσέας, χωρίς να έχει διαπράξει καμία αδικία, βασανίζεται δέκα ολόκληρα χρόνια και δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, κοντά στην οικογένειά του. Η Αθηνά ρίχνει ευθύνες στο Δία για τα δεινά, που έχει υποστεί ο Οδυσσέας, ενώ ο Δίας θεωρεί υπεύθυνο τον Ποσειδώνα, που θέλει να τον εκδικηθεί, επειδή τύφλωσε το γιο του, τον Πολύφημο. Τώρα, λοιπόν, που λείπει ο Ποσειδώνας, καλεί όλους τους θεούς να σκεφτούν τον τρόπο επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του και η Αθηνά με τη σειρά της αρπάζει την ευκαιρία και προτείνει το σχέδιο επιστροφής του Οδυσσέα. 2. Αν ο Ποσειδώνας παρευρισκόταν στο συμβούλιο των θεών, τι νομίζετε ότι θα υποστήριζε και με ποιο επιχείρημα ο Δίας θα μπορούσε ν απορρίψει την ένστασή του; Ενώ ο Ποσειδώνας βρίσκεται στη χώρα των Αιθιόπων, όπου παρακολουθεί μια θυσία, που γίνεται προς τιμή του, οι υπόλοιποι Ολύμπιοι Θεοί συγκαλούν συνέλευση στον Όλυμπο, για ν αποφασίσουν για την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Επειδή γνωρίζουν για το μίσος, που τρέφει ο Ποσειδώνας για τον Οδυσσέα, θεώρησαν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να πραγματοποιηθεί αυτό το συμβούλιο. Αν, όμως, ο Ποσειδώνας ήταν παρών στη συζήτηση το σίγουρο ήταν ότι θα αντιτασσόταν στην απόφαση των θεών και θα πρότεινε να μην επιστρέψει ποτέ ο Οδυσσέας στην πατρίδα του. Από τότε που τύφλωσε το γιο του Πολύφημο, ο μοναδικός του σκοπός είναι να εμποδίσει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο το νόστο του. Από την άλλη, ο Δίας σκεπτόμενος λογικά δε θα συμφωνούσε με την πρόταση του Ποσειδώνα, υποστηρίζοντας ότι ο ήρωας αφενός μεν έχει τιμωρηθεί για το αδίκημα, που διέπραξε και μάλιστα υπέρ του δέοντος, αφετέρου δε το πεπρωμένο

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια, η πανέμορφη θαλασσονεράιδα Θέτιδα αγάπησε το βασιλιά της Φθίας Πηλέα. Ο λαμπρός γάμος τους έγινε στο

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Περιεχόμενο τραγωδίας Η τραγωδία διαδραματίζεται στην Αυλίδα, τόπος διαμονής των Ελλήνων μέχρι να βρουν τρόπο για να πάνε στην Τροία. Τη λύση την δίνει ο μάντης Κάλχας στον Βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Â Αφηγηματική τεχνική είναι η προοικονομία. Με όσα αναφέρει ο ποιητής σε κάποιους στίχ ους, μας προϊδεάζει (μας δίνει μια ιδέα) τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, ώστε να είμαστε λίγο πολύ προετοιμασμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της γης έφτιαχναν μύθους. Για το σεισμό είχαν σκεφτεί πολλούς που κάποιοι είχαν σχέση με γίγαντες και θεούς. Πρώτος μύθος: Πίστευαν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις ( ΣΤΙΧΟΙ 1-13) 1.Να χαρακτηρίσετε τον Οδυσσέα με βάση τους στίχους 1-13, αιτιολογώντας σύντομα κάθε χαρακτηρισμό σας

Ερωτήσεις ( ΣΤΙΧΟΙ 1-13) 1.Να χαρακτηρίσετε τον Οδυσσέα με βάση τους στίχους 1-13, αιτιολογώντας σύντομα κάθε χαρακτηρισμό σας ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ Ραψωδία α Προοίμιο(στίχοι 1-25) ΔΟΜΗ Στην Οδύσσεια διακρίνουμε δύο προοίμια: α προοίμιο ( κυρίως προοίμιο ή προοίμιο του ποιητή) στίχοι 1-13 β προοίμιο( το προοίμιο της Μούσας )

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου.

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α 26-497 Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου The best of A2 A3 A4 2015-2016 Σοφία Χαντζή Τι εγωιστές που είναι αυτοί οι άνθρωποι! Φορτώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α)

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α) Οι παρακάτω ερωτήσεις-δραστηριότητες είναι ένας ευχάριστος και διαφορετικός τρόπος επανάληψης της Οδύσσειας του Οµήρου! Ευχαριστώ πολύ τους µαθητές του Α4 του Γυµνασίου µας, Σιµακάι Χριστιάνα και Σκούρτη

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Συμπληρώνω το κείμενο με τις λέξεις της παρένθεσης. ( ξεγέλασε, μάχη, Κυκλώπων, λωτούς, Πολύφημος, Κικόνων, πατρίδα, Λωτοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ Όροι που πρέπει να γνωρίζω: 1) Όσον αφορά το περιεχόμενο του κειμένου: Σύνδεση με τα προηγούμενα Περιληπτική απόδοση του περιεχομένου Ερμηνεία λέξεων ή φράσεων 2) Πραγματολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ονοματεπώνυμα:

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ονοματεπώνυμα: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΓΙΑΛΑΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ονοματεπώνυμα: 1 οδηγίες... Παρακάτω σας δίνεται το προοίμιο της Οδύσσειας (ραψωδία

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα Θέμα : Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Ιλιάδα (με βάση τις ραψωδίες που διδαχτήκαμε). Η γυναίκα μέσα στην Ιλιάδα εμφανίζεται ως μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, ως πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Η Ανδρομάχη στη Ραψωδία Ζ παρουσιάζεται στις Σκαιές Πύλες με το γιο της να ψάχνουν για τον Έκτορα. Η Ανδρομάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή μητέρα μιας και αγωνιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1

Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1 Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1 Περιγραφή: Γράφετε το ημερολόγιο του κεντρικού μας ήρωα, του Οδυσσέα ή κάποιου άλλου προσώπου από αυτά που γνωρίσατε μελετώντας την Οδύσσεια (πχ. το ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ Ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς. Ο πόλεμος όμως, ανάμεσα στους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό.

Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό, ηρωικό. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Κας ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑΣ 1 Τι ονομάζουμε έπος και ποιο είναι το περιεχόμενο του; Έπος σημαίνει: λόγος, διήγηση και ειδικότερα αφηγηματικό ποίημα με περιεχόμενο μυθολογικό, διδακτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ Έχοντας μελετήσει τις ραψωδίες της Οδύσσειας μέσα από τα μαθήματά μας ποια σκηνή σάς άρεσε περισσότερο και γιατί; Περιγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας γεννήθηκαν. Αν ήσαστε εσείς ο Όμηρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ :ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ Η Ιλιάδα μαζί με την Οδύσσεια αποτελούν τα αρχαιότερα έπη, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, που μας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΨΩΔΙΑ Ε ( ) -1- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΥΨΩΣ-ΟΔΥΣΣΕΑ. Στόχοι

ΡΑΨΩΔΙΑ Ε ( ) -1- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΥΨΩΣ-ΟΔΥΣΣΕΑ. Στόχοι ΡΑΨΩΔΙΑ Ε (165-251) -1- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΥΨΩΣ-ΟΔΥΣΣΕΑ Στόχοι Να ηθογραφήσουμε τον Οδυσσέα Να διερευνήσουμε πώς η Καλυψώ εκτελεί την εντολή του Δία. Να αξιολογήσουμε την όλη συμπεριφορά της νεράιδας προς τον

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Το έργο ξεκινά με το διάλογο Αθηνάς και Ποσειδώνα όπου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια ο ξακουστός βασιλιάς Αμφιτρύωνας με την πανέμορφη γυναίκα του Αλκμήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τροιζήνα

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

1ο Γυµνάσιο Γαλατσίου. Σχολικό Έτος: : Μάθηµα: Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία Τάξη: Α Γυµνασίου Τµήµατα: Α 1 και Α 2 Υπεύθυνη: Λήδα ουλή

1ο Γυµνάσιο Γαλατσίου. Σχολικό Έτος: : Μάθηµα: Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία Τάξη: Α Γυµνασίου Τµήµατα: Α 1 και Α 2 Υπεύθυνη: Λήδα ουλή 1ο Γυµνάσιο Γαλατσίου Μάθηµα: Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία Τάξη: Α Γυµνασίου Τµήµατα: Α 1 και Α 2 Υπεύθυνη: Λήδα ουλή Σχολικό Έτος: : 2012-2013 Με καράβι τις περιγραφές του «θείου» Όµηρου και κουπιά τα χρωµατιστά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΠΟΣ Η λέξη σημαίνει: λόγος, διήγηση Αφηγηματικό ποίημα Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι ένα ποίημα που αφηγείται μια ιστορία Είδη: 1. Μυθολογικό 2. Διδακτικό 3. Ηρωικό Η Ιλιάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: α)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνικά στη Μέση εκπαίδευση: Γνωστικό αντικείμενο και διδακτικές προσεγγίσεις. Βουλγαράκη Αντωνία Στρίγγας Ιωάννης Χαλκιάς Παντελής

Αρχαία Ελληνικά στη Μέση εκπαίδευση: Γνωστικό αντικείμενο και διδακτικές προσεγγίσεις. Βουλγαράκη Αντωνία Στρίγγας Ιωάννης Χαλκιάς Παντελής Αρχαία Ελληνικά στη Μέση εκπαίδευση: Γνωστικό αντικείμενο και διδακτικές προσεγγίσεις Θέμα εργασίας Σε ποιες ραψωδίες της Οδύσσειας έρχεται ο Οδυσσέας σε επαφή με τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου και ποια

Διαβάστε περισσότερα

Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426. Διδακτικό σενάριο

Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426. Διδακτικό σενάριο Ομήρου Οδύσσεια Ραψωδία α 1-426 Διδακτικό σενάριο Πόπη Χριστοφόρου-Πούγιουρου, Φιλόλογος Λειτουργός Γραφείου Αναλυτικών Προγραμμάτων Λευκωσία 2012 Δυο λόγια για το διδακτικό σενάριο Η ακόλουθη διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές (ήλιος, σελήνη, αστέρια, κ.ά) και σε ένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: α)

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία

Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία Τίτλος Μαθήματος: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μυθολογία Ενότητα B: Η Δημιουργία του Κόσμου στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία. 2β. Κοσμογονία: Η Δημιουργία του Σύμπαντος και των Θεών Περίληψη της Θεογονίας

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ Στον ένατο άθλο, ο βασιλιάς Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει την ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αµαζόνων, για να την κάνει δώρο στην κόρη του Αδµήτη.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α)

14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α) 14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Κόβω και κολλάω με τη σωστή σειρά. Τότε η Αθηνά έβαλε στο νου της Πηνελόπης να φέρει το τόξο του Οδυσσέα και τα βέλη του και δώδεκα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος.

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Eυριπίδη «Ελένη» Α επεισόδιο Α σκηνή στιχ.437-494494 καθηγήτρια:τσούτσα Σταυρούλα Διδακτικοί Στόχοι Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Να εµβαθύνουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΕΣ ΕΚΑΒΗ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ. 306 κεξ. Εκ. Όχι. Δεν είναι πυρκαγιά. Είναι η κόρη μου η Κασσάνδρα.

ΤΡΩΑΔΕΣ ΕΚΑΒΗ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ. 306 κεξ. Εκ. Όχι. Δεν είναι πυρκαγιά. Είναι η κόρη μου η Κασσάνδρα. ΤΡΩΑΔΕΣ ΕΚΑΒΗ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ 306 κεξ. Εκ. Όχι. Δεν είναι πυρκαγιά. Είναι η κόρη μου η Κασσάνδρα. Δως μου, παιδί μου, το φως, παιδί μου. Δεν λαμπαδηφορείς σωστά. Μαίνεσαι και παραδέρνεις. Ούτε οι συμφορές σου

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την ΤΟΥ ΜΙΧΆΛΗ ΓΚΆΝΆ α Ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον: Αρχίζει η Οδύσσεια! Η Αθηνά εξασφαλίζει την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη ενώπιον του Συμβουλίου των Θεών. Έλειπε, βέβαια, ο Ποσειδώνας. Τυχαίο;

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides.

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Τι ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή και γιατί; 2. Πώς σκότωσε ο Ηρακλής το λιοντάρι της Νεμέας; 3. Η ακροστιχίδα του λιονταριού.

Διαβάστε περισσότερα

ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα.

ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα. EΡΓΑΣIΑ ΙΛΙAΔΑΣ ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα. ΑΝΔΡΟΜAΧΗ Η Ανδρομάχη ήταν κόρη του Ηετίωνα, βασιλιά της «Υποπλακίης Θήβης», όπως την ονομάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι

ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο μύθος λέει ότι στην αρχή του χρόνου υπήρχε μόνο μια σκοτεινή, κενή άβυσσος. Δεν υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ www.zero-project.gr Πολύ πριν τη δική µας εποχή, όταν τον κόσµο κυβερνούσαν ακόµα οι Ολύµπιοι Θεοί, γεννήθηκε η Περσεφόνη, κόρη του θεού ία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή)

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή) Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου (Δημιουργική γραφή) Ο γάμος σε μια κλειστή κοινωνία όπως το χωριό που βρισκόταν η παρέα των αγοριών ήταν ένα γεγονός που αφορούσε όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Χώρος: Νεοχώρι Κρήτης Χρόνος: 1925-1930 (περίοδος Β Παγκοσμίου πολέμου) Πρόσωπα Οικογένεια Φτενούδου Πατέρας: Μιχαήλος Μητέρα:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο του Πολύφημου

Το ημερολόγιο του Πολύφημου Το ημερολόγιο του Πολύφημου Πρώτη μέρα Αγαπητό μου ημερολόγιο, Σήμερα η μέρα μου ήταν πολύ ωραία, όταν ξύπνησα από τον βαθύ μου ύπνο μετακίνησα τον βράχο που έφραζε τη σπηλιά μου και έβγαλα έξω τα γιδοπρόβατά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Εστία Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Προστάτιδα της οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

«Η κρυφή ομορφιά είναι η ευγένεια της ψυχής, η καλοσύνη και η ανρθωπιά, που δεν τις μολύνει τίποτα, ούτε και τα χρήματα»

«Η κρυφή ομορφιά είναι η ευγένεια της ψυχής, η καλοσύνη και η ανρθωπιά, που δεν τις μολύνει τίποτα, ούτε και τα χρήματα» «Όλα όσα αξίζουν έχουν ένα τίμημα» Μία από τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής είναι η τόλμη να λέμε την αλήθεια και γι αυτό η αξία ενός ανθρώπου μετριέται και από το πόσο ειλικρινής είναι. Αυτό όμως δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Να διαβάσεις με προσοχή το κείμενο και να κάνεις όλες τις εργασίες που ακολουθούν.

Να διαβάσεις με προσοχή το κείμενο και να κάνεις όλες τις εργασίες που ακολουθούν. Να διαβάσεις με προσοχή το κείμενο και να κάνεις όλες τις εργασίες που ακολουθούν. Το νησί ΚΕΙΜΕΝΟ: Η Ρόδος Καλωσορίσατε σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά, στο νησί των ιπποτών, στην πανέμορφη Ρόδο.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΗΝΙΚΑ. Η ιστορία διαδραματίζεται έξω από το σπίτι της Μήδειας στην Κόρινθο. Άρα σκηνικό θα είναι η πρόσοψη του σπιτιού.

ΣΚΗΝΙΚΑ. Η ιστορία διαδραματίζεται έξω από το σπίτι της Μήδειας στην Κόρινθο. Άρα σκηνικό θα είναι η πρόσοψη του σπιτιού. ΜΗΔΕΙΑ -ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Η τραγωδία ξεκινάει με την παραμάνα να εξιστορεί τα βάσανα της Μήδειας το πως απαρνήθηκε σπίτι και οικογένεια για να ακολουθήσει τον Ιάσονα που τώρα τους παράτησε για την

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου "Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα" του Θάνου Κονδύλη. Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα του Θάνου Κονδύλη. Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 "Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα" του Θάνου Κονδύλη Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη Ο Θάνος Κονδύλης είναι ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της χώρας μας, κατά την γνώμη μου.

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει «Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη στην ανέμη τυλιγμένη δωσ της κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν αρχίσει και την καλή μας συντροφιά να την καλησπερίσει Μ ια φορά κι ένα καιρό σ ένα μακρινό βασίλειο ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άλλος φίλος του πατέρα μου, ο Νοήμονας. Οι μνηστήρες δεν με άφηναν να φύγω, αλλά εγώ ακολούθησα τη συμβουλή του Μέντη και κάλεσα όλο τον λαό της

Ένας άλλος φίλος του πατέρα μου, ο Νοήμονας. Οι μνηστήρες δεν με άφηναν να φύγω, αλλά εγώ ακολούθησα τη συμβουλή του Μέντη και κάλεσα όλο τον λαό της Τηλέμαχος Εδώ και λίγες μέρες, όποιον συναντήσω μου επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάρι: «Μεγάλωσες, Τηλέμαχε, δεν είσαι πια παιδί. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τους μνηστήρες και να τους διώξεις από το παλάτι.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα