ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ (ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ (ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ"

Transcript

1 ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ (ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

2 Ο νομικός τύπος / μορφή που θα επιλεγεί για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προσδιορίζει και καθορίζει τις επιμέρους λογιστικές, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που διέπουν τον φορέα της δραστηριότητας, αλλά και την ίδια την δραστηριότητα.

3 Νομικός τύπος/μορφή Ατομικές Επιχειρήσεις Λογιστικά θέματα Προσωπικές Εταιρίες Ο.Ε. και Ε.Ε. Κεφαλαιουχικές Εταιρίες Α.Ε. Ε.Π.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.), και Ι.Κ.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.) Φορολογικά θέματα Ασφαλιστικά θέματα

4 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΕΝΑΡΞΗ Ατομική Επιχείρηση : Ελεύθερος επαγγελματίας (οικονομολόγος, μηχανικός, δικηγόρος, ιατρός, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, κομμωτής, έμπορος, αυτοκινητιστής κ.α.) Πριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, γίνεται έρευνα για τυχόν υποχρεωτική εγγραφή σε φορέα αδειοδότησης. Φορείς Αδειοδότησης : Οικονομολόγοι Λογιστές : Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας Μηχανικοί : Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Ιατροί : Ιατρικός Σύλλογος κάθε Περιφερειακής Ενότητας Δικηγόροι : Δικηγορικός Σύλλογος κάθε Περιφερειακής Ενότητας Ηλεκτρολόγοι : Τοπικοί Περιφερειακοί Σύλλογοι κ.α. Υπηρεσίες Δήμου για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση) Υπηρεσίες Περιφερειακής Ενότητας για μεταποιητικές δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντική όχληση.

5 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Τηρεί υποχρεωτικά Απλογραφικά Βιβλία Τηρεί Διπλογραφικά, μόνο αν ο κύκλος εργασιών της ξεπερνά το 1,5 εκ ή αν το επιθυμεί προαιρετικά. Για την έναρξη, είναι απαραίτητο να υπάρχει έδρα για την άσκηση της ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας Η έδρα μπορεί να είναι ένα μισθωμένο ακίνητο, ή ένα ακίνητο που έχει παραχωρηθεί από συγγενικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δήλωση της μίσθωσης, ή παραχώρησης στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, προκειμένου να εκτυπωθεί το σχετικό αποδεικτικό της καταχώρησης της μίσθωσης ή της παραχώρησης.

6 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Έδρα μπορεί να είναι ακόμη και η κύρια κατοικία του ατομικού επιχειρηματία ή μέρος αυτής, ακόμη και στην περίπτωση που η κατοικία αυτή είναι μισθωμένη από τον ίδιο ή από οικείο πρόσωπο (συγγενή Α-Β βαθμού). Η ατομική δραστηριότητα δύναται να υπόκειται σε ΦΠΑ. Σε περίπτωση που υπάγεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, υποβάλλονται 4 περιοδικές δηλώσεις στην χρήση, εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία, και 12 περιοδικές δηλώσεις, στην περίπτωση που τηρούνται διπλογραφικά. Η υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ, εξαρτάται από την φύση της δραστηριότητας και όχι από τον φορέα της. Οι υπαγόμενες και οι απαλλασσόμενες δραστηριότητες καθορίζονται από τον κώδικα ΦΠΑ.

7 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Βήματα φορολογικής έναρξης : Σύνταξη μισθωτηρίου έδρας και ηλεκτρονική υποβολή. Εγγραφή στον φορέα αδειοδότησης (αν υπάρχει και είναι υποχρεωτικός) Προεγγραφή στον ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) Συμπλήρωση φορολογικών εντύπων του Τμήματός Μητρώου της Δ.Ο.Υ - Έντυπο Μ2, όπου δηλώνονται τα στοιχεία της έδρας και της δραστηριότητας - Έντυπο Μ6, όπου δηλώνονται οι ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας). Προμήθεια σφραγίδας, τιμολογίου, ταμειακής μηχανής (αν είναι απαραίτητο) και P.O.S. (if necessary)

8 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Φορολογικά ζητήματα λειτουργίας : Καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6%, 13% και 24% Φορολογία εισοδήματος, χωρίς αφορολόγητο όριο, με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ έως τις , 29% από έως , 37% από έως και 45% από και άνω. Τέλος επιτηδεύματος 650 ανά έτος, με απαλλαγή για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας, της πρώτης έναρξης.

9 ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ασφαλιστικά ζητήματα λειτουργίας : Ο ατομικός επιχειρηματίας είναι υπόχρεος σε ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (μη μισθωτών) Η ασφάλιση υπολογίζεται στο 26,95% του εισοδήματος του από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι εισφορές δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες από αυτές που αναλογούν στο μικτό μηνιαίο μισθό της ΕΓΣΣΕ. (δηλ. 586,08) Πρακτικά, οι εισφορές για ένα νέο ατομικό επιχειρηματία για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, και έως ότου το ετήσιο εισόδημα του ξεπεράσει τις 7.032,96 (586,08*12), θα είναι 167 μηνιαίως ( υπέρ ΟΑΕΔ).

10 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) - ΕΝΑΡΞΗ Προσωπική εταιρία : Ομόρρυθμη Εταιρία, Ετερόρρυθμη Εταιρία Ομόρρυθμη εταιρία : Συστήνεται από δύο ή περισσότερους εταίρους. Δεν υφίσταται μονοπρόσωπη Ο.Ε., παρά μόνο υπό ειδικές συνθήκες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Εκπροσωπείται από τον Διαχειριστή ή τους Διαχειριστές, που υποχρεωτικά είναι ένας ή όλοι οι Ομόρρυθμοι εταίροι. Ετερόρρυθμη εταιρία : Συστήνεται από δύο ή περισσότερους εταίρους, όπου ένας τουλάχιστον είναι υποχρεωτικά Ομόρρυθμος εταίρος. Δεν υφίσταται μονοπρόσωπη Ε.Ε. όπως ακριβώς και στην Ο.Ε. Εκπροσωπείται αποκλειστικά από τον Διαχειριστή ή τους Διαχειριστές, που είναι μόνον ομόρρυθμοι εταίροι. Ετερόρρυθμος εταίρος που ασκεί διαχειριστικά καθήκοντα γίνεται αυτοδίκαια Ομόρρυθμος.

11 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ακόμη και με την μορφή της προσωπικής εταιρίας, πριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, γίνεται έρευνα για τυχόν υποχρεωτική εγγραφή σε φορέα αδειοδότησης. Οι προσωπικές εταιρίες συστήνονται με ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο είναι το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, που αποτελεί το κείμενο των κανόνων που διέπουν την λειτουργία της εταιρίας. Οι προσωπικές εταιρίες συστήνονται στην Υπηρεσία Μίας Στάσης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, (ΓΕΜΗ), εφόσον δεν εισφέρονται ακίνητα, κατά την σύσταση τους. Στην περίπτωση εισφοράς ακινήτων, ακολουθείται συμβολαιογραφικός τύπος κατά την σύστασή τους.

12 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Στοιχεία του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Επωνυμία, Έδρα, Σκοπός, Διάρκεια, Κεφάλαιο Εταίροι, Διαχείριση, Εκπροσώπηση, Θέματα ΑΜΚ/ΜΜΚ Είσοδος/Έξοδος εταίρου, Θέματα Γενικής Συνέλευσης (τόπος, σύγκληση, τρόπος λήψης αποφάσεων, αρμοδιότητες) Θέματα Λύσης και Εκκαθάρισης

13 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Έδρα - Μισθωτήριο Και στην περίπτωση των εταιριών, για την έναρξη τους, είναι απαραίτητο να υπάρχει έδρα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους. Η έδρα μπορεί να είναι ένα μισθωμένο ακίνητο, ή ένα ακίνητο που έχει παραχωρηθεί από συγγενικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δήλωση της μίσθωσης, ή παραχώρησης στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, προκειμένου να εκτυπωθεί το σχετικό αποδεικτικό της καταχώρησης της μίσθωσης ή της παραχώρησης.

14 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Φορολογικά Εντυπα Μητρώου Συμπλήρωση φορολογικών εντύπων του Τμήματός Μητρώου της Δ.Ο.Υ - Έντυπο Μ3, όπου δηλώνονται τα στοιχεία της έδρας και της δραστηριότητας - Έντυπο Μ6, όπου δηλώνονται οι ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας). - Έντυπο Μ7, όπου αναγράφονται οι σχέσεις που αφορούν το Ν.Π. - Έντυπο Μ8, όπου δηλώνονται τα μέλη της εταιρίας.

15 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Λοιπα Εντυπα και Δικαιολογητικά - Φορολογική Ενημερότητα από κάθε εταίρο, για κάθε νόμιμη χρήση. - Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου. - Βεβαίωση ΑΜΚΑ, που εκδίδεται από τα ΚΕΠ. - Το πρώτο έτος ασφάλισης των εταίρων, δηλαδή η χρονολογία της ένταξης τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

16 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Βήματα σύστασης και φορολογικής έναρξης : Σύνταξη του Καταστατικού Σύναψη μισθωτηρίου συμβολαίου της έδρας με το ηλεκτρονικό αποδεικτικό υποβολής της μίσθωσης Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των εταίρων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, σημερινός φορέας ασφάλισης των εταίρων Το ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού ενός εταίρου/διαχειριστή Υπόδειγμα 1 από την Υπηρεσία Μιας Στάσης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), υπογεγραμμένο από κάθε εταίρο με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του. Υπόδειγμα 3, από την Υπηρεσία Μιας Στάσης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), υπογεγραμμένο από κάθε εταίρο με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του Συμπληρωμένα φορολογικά Έντυπα Μ3, Μ6, Μ7 και Μ8

17 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Με την λήψη του ΑΦΜ από την Υπηρεσία Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ, γίνεται η προμήθεια σφραγίδας, τιμολογίου, ταμειακής μηχανής (αν είναι απαραίτητο), και P.O.S. (if necessary) Οι Προσωπικές εταιρίες τηρούν υποχρεωτικά Απλογραφικά Βιβλία Δύναται να τηρούν Διπλογραφικά, προαιρετικά ή αν ο κύκλος εργασιών ξεπερνά το 1,5 εκ. (με βάση τα Ε.Λ.Π. ο διαχωρισμός των οντοτήτων, λαμβάνει υπόψη και τα κριτήρια του αριθμού των απασχολουμένων και το ύψος του ενεργητικού). Η υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ εξαρτάται από την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας. Δηλαδή, είναι δυνατό, το εταιρικό σχήμα να είναι απαλλασσόμενο του ΦΠΑ (πχ ιατρική εταιρία) ή ακόμη και επιμέρους δραστηριότητες να είναι απαλλασσόμενες (πχ φροντιστήριο που εκτός παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, πουλά και βιβλία).

18 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Φορολογικά ζητήματα λειτουργίας : Καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6%, 13% και 24% Φορολογία εισοδήματος, χωρίς αφορολόγητο όριο, με συντελεστή 29% από το πρώτο ευρώ χωρίς κλίμακα ή διαβάθμιση. Τέλος επιτηδεύματος 800 ανά έτος, χωρίς καμία απαλλαγή, με επιβάρυνση 400 ανά υποκατάστημα, και την προκαταβολή φόρου 100%.

19 ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ (Ο.Ε. & Ε.Ε.) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ασφαλιστικά ζητήματα Προσωπικών : Οι εταίροι των προσωπικών εταιριών (ομόρρυθμοι και ετερόρρυθμοι) είναι υπόχρεοι (σύμφωνα με το άρθρο 39/Ν.4387) σε ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (μη μισθωτών) Η ασφάλιση υπολογίζεται στο 26,95% του εισοδήματος του κάθε εταίρου από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής του στο Ν.Π. Οι εισφορές δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες από αυτές που αναλογούν στο μικτό μηνιαίο μισθό της ΕΓΣΣΕ. (δηλ. 586,08) Πρακτικά, οι εισφορές για κάθε εταίρο θα 167 μηνιαίως ( υπέρ ΟΑΕΔ) έως ότου το συνολικό ετήσιο εισόδημα του από επιχειρηματική δραστηριότητα, ξεπεράσει τις 7.032,96 (586,08*12).

20 Νομικός τύπος/μορφή Ατομικές Επιχειρήσεις Προσωπικές Εταιρίες Ο.Ε. και Ε.Ε. Κεφαλαιουχικές Εταιρίες Α.Ε. Ε.Π.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.), και Ι.Κ.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.)

21 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία είναι ένας νέος νομικός τύπος εταιρικού σχήματος, που εισήλθε στο εταιρικό δίκαιο με τον Ν.4072/2012. Αποτελεί μία ιδιαίτερη ευέλικτη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας που συνδυάζει στοιχεία και χαρακτηριστικά από τις προσωπικές εταιρίες (πχ Διαχείριση, Κεφάλαιο κ.α.) Βασικό χαρακτηριστικό της είναι τα είδη των εισφορών των εταίρων. Τα είδη αυτά αναγνωρίζονται σε : Κεφαλαιουχικές εισφορές, Εξωκεφαλαιουχικές εισφορές, Εγγυητικές εισφορές. Μία Ι.Κ.Ε. μπορεί να είναι και Μονοπρόσωπη, έχοντας μόνον έναν εταίρο, όπου στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητη η κεφαλαιουχική εισφορά.

22 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Η Ι.Κ.Ε. είναι η μοναδική κεφαλαιουχική εταιρία που συστήνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο είναι το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, που αποτελεί το κείμενο των κανόνων που διέπουν την λειτουργία της εταιρίας. Οι Ι.Κ.Ε. συστήνονται στην Υπηρεσία Μίας Στάσης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, (ΓΕΜΗ), εφόσον δεν εισφέρονται ακίνητα, κατά την σύσταση τους. Στην περίπτωση εισφοράς ακινήτων, ακολουθείται συμβολαιογραφικός τύπος. Ακόμη και με την μορφή της Ι.Κ.Ε. πριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, γίνεται έρευνα για τυχόν υποχρεωτική εγγραφή σε φορέα αδειοδότησης.

23 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Η Ι.Κ.Ε. διέπονται από υποχρεώσεις δημοσιότητας και τήρησης εταιρικών βιβλίων. Είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ιστοσελίδα. Είναι υποχρεωμένες να τηρούν το βιβλίο εταίρων, και το βιβλίο αποφάσεων των εταίρων. Οι Ι.Κ.Ε. υποχρεούνται στην δημοσιότητα των οικονομικών στοιχείων τους με την υποβολή των στοιχείων αυτών στο ΓΕΜΗ. Τα δημοσιευμένα στοιχεία περιλαμβάνουν τον Ισολογισμό, την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης, το Προσάρτημα, καθώς και την Έκθεση Διαχείρισης. Τα υποδείγματα των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται είναι ανάλογα του μεγέθους της επιχειρησιακής οντότητας της Ι.Κ.Ε.

24 Στοιχεία του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Επωνυμία, Έδρα, Σκοπός, Διάρκεια, Κεφάλαιο Εταίροι, Διαχείριση, Εκπροσώπηση, Θέματα ΑΜΚ/ΜΜΚ Είσοδος/Έξοδος εταίρου, Θέματα Γενικής Συνέλευσης (τόπος, σύγκληση, τρόπος λήψης αποφάσεων, αρμοδιότητες) Θέματα Λύσης και Εκκαθάρισης

25 Έδρα - Μισθωτήριο ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Το μισθωτήριο είναι απαραίτητο για την έναρξη, το οποίο υποδηλώνει ότι υπάρχει έδρα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η έδρα μπορεί να είναι ένα μισθωμένο ακίνητο, ή ένα ακίνητο που έχει παραχωρηθεί από συγγενικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δήλωση της μίσθωσης, ή παραχώρησης στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, προκειμένου να εκτυπωθεί το σχετικό αποδεικτικό της καταχώρησης της μίσθωσης ή της παραχώρησης. Το μισθωτήριο υπογράφεται από τον Διαχειριστή της εταιρίας.

26 Φορολογικά Εντυπα Μητρώου ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Συμπλήρωση φορολογικών εντύπων του Τμήματός Μητρώου της Δ.Ο.Υ - Έντυπο Μ3, όπου δηλώνονται τα στοιχεία της έδρας και της δραστηριότητας - Έντυπο Μ6, όπου δηλώνονται οι ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας). - Έντυπο Μ7, όπου αναγράφονται οι σχέσεις που αφορούν το Ν.Π. - Έντυπο Μ8, όπου δηλώνονται τα μέλη της εταιρίας.

27 Λοιπα Εντυπα και Δικαιολογητικά ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. - Φορολογική Ενημερότητα από κάθε εταίρο, για κάθε νόμιμη χρήση. - Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου. - Βεβαίωση ΑΜΚΑ, που εκδίδεται από τα ΚΕΠ. - Το πρώτο έτος ασφάλισης των εταίρων, δηλαδή η χρονολογία της ένταξης τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

28 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Βήματα σύστασης και φορολογικής έναρξης : Σύνταξη του Καταστατικού Σύναψη μισθωτηρίου συμβολαίου της έδρας με το ηλεκτρονικό αποδεικτικό υποβολής της μίσθωσης Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των εταίρων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, σημερινός φορέας ασφάλισης των εταίρων Το ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού ενός εταίρου/διαχειριστή Υπόδειγμα 1 από την Υπηρεσία Μιας Στάσης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από κάθε εταίρο με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του. Υπόδειγμα Α, από την Υπηρεσία Μιας Στάσης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από κάθε εταίρο με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του Συμπληρωμένα φορολογικά Έντυπα Μ3, Μ6, Μ7 και Μ8

29 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Με την λήψη του ΑΦΜ από την Υπηρεσία Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ, γίνεται η προμήθεια σφραγίδας, τιμολογίου, ταμειακής μηχανής (αν είναι απαραίτητο), και P.O.S. (if necessary) Οι κεφαλαιουχικές εταιρίες τηρούν υποχρεωτικά Διπλογραφικά Βιβλία, όπως και η Ι.Κ.Ε. Από την υποχρέωση τήρησης των Διπλογραφικών βιβλίων προκύπτουν επιμέρους υποχρεώσεις αναφορικά με την σύνταξη και την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων τους. Ο τύπος των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων καθορίζεται από τις διατάξεις των Ε.Λ.Π. και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια του κύκλου εργασιών, του αριθμού των απασχολουμένων και το ύψος του ενεργητικού). Η υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ για μία Ι.Κ.Ε. εξαρτάται από την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας.

30 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Φορολογικά ζητήματα λειτουργίας : Καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6%, 13% και 24% Φορολογία εισοδήματος, χωρίς αφορολόγητο όριο, με συντελεστή 29% από το πρώτο ευρώ επιχειρηματικού κέρδους, χωρίς κλίμακα ή διαβάθμιση. Τέλος επιτηδεύματος 800 ανά έτος, χωρίς καμία απαλλαγή, με επιβάρυνση 400 ανά υποκατάστημα, και την προκαταβολή φόρου 100%.

31 ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ι.Κ.Ε. Ασφαλιστικά ζητήματα Ι.Κ.Ε. : ΜΟΝΟΝ ο Διαχειριστής της Ι.Κ.Ε. είναι ασφαλιστέο πρόσωπο στον Ε.Φ.Κ.Α. (μη μισθωτών) Όλοι οι λοιποί εταίροι δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. Η ασφάλιση υπολογίζεται στο 26,95% του εισοδήματος του Διαχειριστή από την αμοιβή διαχείρισης, και δεν λαμβάνει υπόψη το ποσοστό συμμετοχής. Οι εισφορές δεν μπορούν να είναι χαμηλότερες από αυτές που αναλογούν στο μικτό μηνιαίο μισθό της ΕΓΣΣΕ. (δηλ. 586,08). Πρακτικά, οι εισφορές θα 167 μηνιαίως ( υπέρ ΟΑΕΔ) έως ότου το συνολικό ετήσιο εισόδημα από τη αμοιβή διαχείρισης ξεπεράσει τις 7.032,96 (586,08*12).

32 Νομικός τύπος/μορφή Ατομικές Επιχειρήσεις Προσωπικές Εταιρίες Ο.Ε. και Ε.Ε. Κεφαλαιουχικές Εταιρίες Α.Ε. Ε.Π.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.), και Ι.Κ.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.)

33 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Η Ανώνυμη εταιρία αποτελεί εισήλθε στο εταιρικό δίκαιο με τον Ν.2190/1920. Αποτελεί την προτιμητέα νομική μορφή μεγάλων και πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων. Το νομοθετικό πλαίσιο των Α.Ε. έχει αναπτυχθεί αρκετά, και το δίκαιο των Ανωνύμων Εταιριών πλέον αποτελεί υποσύνολο του εταιρικού δικαίου. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι οι κεφαλαιουχικές εισφορές των μετόχων, από τις οποίες αποτελείται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Το μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε. διαιρείται σε μετοχές που φέρουν μία συγκεκριμένη ονομαστική αξία.

34 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Η Α.Ε. συστήνεται αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό τύπο. Τυχόν τροποποιήσεις τους, καταρτίζονται με συμβολαιογραφικά τύπο και αναρτώνται στο ΓΕΜΗ Διοικούνται από Διοικητικό Συμβούλιο και από την Γενική Συνέλευση. Ακόμη και με την μορφή της Α.Ε. πριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, γίνεται έρευνα για τυχόν υποχρεωτική εγγραφή σε φορέα αδειοδότησης.

35 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Η Α.Ε. διέπονται από υποχρεώσεις δημοσιότητας και τήρησης εταιρικών βιβλίων. Είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ιστοσελίδα. Είναι υποχρεωμένες να τηρούν το βιβλίο μετόχων, και το βιβλίο πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γ.Σ. Οι Α.Ε. υποχρεούνται στην δημοσιότητα των οικονομικών στοιχείων τους με την υποβολή των στοιχείων αυτών στο ΓΕΜΗ. Τα δημοσιευμένα στοιχεία περιλαμβάνουν τον Ισολογισμό, την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης, το Προσάρτημα, καθώς και την Έκθεση Διαχείρισης. Τα υποδείγματα των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται είναι ανάλογα του μεγέθους της επιχειρησιακής οντότητας της Α.Ε.

36 Στοιχεία του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Επωνυμία, Έδρα, Σκοπός, Διάρκεια, Κεφάλαιο Εταίροι, Διαχείριση, Εκπροσώπηση, Θέματα ΑΜΚ/ΜΜΚ Είσοδος/Έξοδος εταίρου, Θέματα Γενικής Συνέλευσης (τόπος, σύγκληση, τρόπος λήψης αποφάσεων, αρμοδιότητες) Θέματα Λύσης και Εκκαθάρισης

37 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Το μισθωτήριο είναι απαραίτητο για την έναρξη, το οποίο υποδηλώνει ότι υπάρχει έδρα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η έδρα μπορεί να είναι ένα μισθωμένο ακίνητο, ή ένα ακίνητο που έχει παραχωρηθεί από συγγενικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δήλωση της μίσθωσης, ή παραχώρησης στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, προκειμένου να εκτυπωθεί το σχετικό αποδεικτικό της καταχώρησης της μίσθωσης ή της παραχώρησης. Το μισθωτήριο υπογράφεται από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο της εταιρίας.

38 Φορολογικά Εντυπα Μητρώου ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Συμπλήρωση φορολογικών εντύπων του Τμήματός Μητρώου της Δ.Ο.Υ - Έντυπο Μ3, όπου δηλώνονται τα στοιχεία της έδρας και της δραστηριότητας - Έντυπο Μ6, όπου δηλώνονται οι ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας). - Έντυπο Μ7, όπου αναγράφονται οι σχέσεις που αφορούν το Ν.Π. - Έντυπο Μ8, όπου δηλώνονται τα μέλη της εταιρίας.

39 Λοιπα Εντυπα και Δικαιολογητικά ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. - Φορολογική Ενημερότητα από κάθε εταίρο, για κάθε νόμιμη χρήση. - Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου. - Βεβαίωση ΑΜΚΑ, που εκδίδεται από τα ΚΕΠ. - Το πρώτο έτος ασφάλισης των εταίρων, δηλαδή η χρονολογία της ένταξης τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

40 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Με την λήψη του ΑΦΜ από την Υπηρεσία Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ-Συμβολαιογράφος γίνεται η προμήθεια σφραγίδας, τιμολογίου, ταμειακής μηχανής (αν είναι απαραίτητο), και P.O.S. (if necessary) Οι Α.Ε. τηρούν υποχρεωτικά Διπλογραφικά Βιβλία. Από την υποχρέωση τήρησης των Διπλογραφικών βιβλίων προκύπτουν επιμέρους υποχρεώσεις αναφορικά με την σύνταξη και την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων τους. Ο τύπος των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων καθορίζεται από τις διατάξεις των Ε.Λ.Π. και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια του κύκλου εργασιών, του αριθμού των απασχολουμένων και το ύψος του ενεργητικού). Η υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ για μία Α.Ε. εξαρτάται από την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας.

41 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Φορολογικά ζητήματα λειτουργίας : Καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6%, 13% και 24% Φορολογία εισοδήματος, χωρίς αφορολόγητο όριο, με συντελεστή 29% από το πρώτο ευρώ επιχειρηματικού κέρδους, χωρίς κλίμακα ή διαβάθμιση. Τέλος επιτηδεύματος 800 ανά έτος, χωρίς καμία απαλλαγή, με επιβάρυνση 400 ανά υποκατάστημα, και την προκαταβολή φόρου 100%.

42 ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Ασφαλιστικά ζητήματα Α.Ε. : Τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. είναι ασφαλιστέα πρόσωπα στον Ε.Φ.Κ.Α. (μη μισθωτών) Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. με συμμετοχή άνω του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο είναι υπόχρεο στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. Όλοι οι λοιποί εταίροι που δεν μετέχουν στην διοίκηση της εταιρίας, δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης. Η ασφάλιση υπολογίζεται στο 26,95% του εισοδήματος του Διαχειριστή από την αμοιβή διαχείρισης, και δεν λαμβάνει υπόψη το ποσοστό συμμετοχής.

43 Νομικός τύπος/μορφή Ατομικές Επιχειρήσεις Προσωπικές Εταιρίες Ο.Ε. και Ε.Ε. Κεφαλαιουχικές Εταιρίες Α.Ε. Ε.Π.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.), και Ι.Κ.Ε. (ή Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.)

44 ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Η Ανώνυμη εταιρία αποτελεί εισήλθε στο εταιρικό δίκαιο με τον Ν.3190/1955. Αποτελεί την νομική μορφή μεσαίων πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων. Το νομοθετικό πλαίσιο των Ε.Π.Ε. έχει αναπτυχθεί και έχει εξελιχθεί. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι οι κεφαλαιουχικές εισφορές των εταίρων από τις οποίες αποτελείται το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρίας Το μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Π.Ε. διαιρείται σε εταιρικά μερίδια που φέρουν μία συγκεκριμένη ονομαστική αξία. Μία Ε.Π.Ε. μπορεί να είναι και Μονοπρόσωπη, έχοντας μόνον έναν εταίρο, όπου στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητη η κεφαλαιουχική εισφορά.

45 ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Η Ε.Π.Ε. συστήνεται αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό τύπο. Τυχόν τροποποιήσεις τους, καταρτίζονται με συμβολαιογραφικά τύπο και αναρτώνται στο ΓΕΜΗ Διοικείται από τον Διαχειριστή και από την Γενική Συνέλευση. Ακόμη και με την μορφή της Ε.Π.Ε. πριν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, γίνεται έρευνα για τυχόν υποχρεωτική εγγραφή σε φορέα αδειοδότησης.

46 ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Οι Ε.Π.Ε. διέπονται από υποχρεώσεις δημοσιότητας και τήρησης εταιρικών βιβλίων. Είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ιστοσελίδα. Είναι υποχρεωμένες να τηρούν το βιβλίο εταίρων μετόχων, και το βιβλίο πρακτικών της Γ.Σ. Οι Ε.Π.Ε. υποχρεούνται στην δημοσιότητα των οικονομικών στοιχείων τους με την υποβολή των στοιχείων αυτών στο ΓΕΜΗ. Τα δημοσιευμένα στοιχεία περιλαμβάνουν τον Ισολογισμό, την Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης, το Προσάρτημα, καθώς και την Έκθεση Διαχείρισης. Τα υποδείγματα των οικονομικών καταστάσεων που δημοσιεύονται είναι ανάλογα του μεγέθους της επιχειρησιακής οντότητας της Ε.Π.Ε.

47 Στοιχεία του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Επωνυμία, Έδρα, Σκοπός, Διάρκεια, Κεφάλαιο Εταίροι, Διαχείριση, Εκπροσώπηση, Θέματα ΑΜΚ/ΜΜΚ Είσοδος/Έξοδος εταίρου, Θέματα Γενικής Συνέλευσης (τόπος, σύγκληση, τρόπος λήψης αποφάσεων, αρμοδιότητες) Θέματα Λύσης και Εκκαθάρισης

48 ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Το μισθωτήριο είναι απαραίτητο για την έναρξη, το οποίο υποδηλώνει ότι υπάρχει έδρα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η έδρα μπορεί να είναι ένα μισθωμένο ακίνητο, ή ένα ακίνητο που έχει παραχωρηθεί από συγγενικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η δήλωση της μίσθωσης, ή παραχώρησης στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, προκειμένου να εκτυπωθεί το σχετικό αποδεικτικό της καταχώρησης της μίσθωσης ή της παραχώρησης. Το μισθωτήριο υπογράφεται από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο/Διαχειριστή της εταιρίας.

49 Φορολογικά Εντυπα Μητρώου ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Συμπλήρωση φορολογικών εντύπων του Τμήματός Μητρώου της Δ.Ο.Υ - Έντυπο Μ3, όπου δηλώνονται τα στοιχεία της έδρας και της δραστηριότητας - Έντυπο Μ6, όπου δηλώνονται οι ΚΑΔ (κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας). - Έντυπο Μ7, όπου αναγράφονται οι σχέσεις που αφορούν το Ν.Π. - Έντυπο Μ8, όπου δηλώνονται τα μέλη της εταιρίας.

50 Λοιπα Εντυπα και Δικαιολογητικά ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. - Φορολογική Ενημερότητα από κάθε εταίρο, για κάθε νόμιμη χρήση. - Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου. - Βεβαίωση ΑΜΚΑ, που εκδίδεται από τα ΚΕΠ. - Το πρώτο έτος ασφάλισης των εταίρων, δηλαδή η χρονολογία της ένταξης τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

51 ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Με την λήψη του ΑΦΜ από την Υπηρεσία Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ-Συμβολαιογράφος γίνεται η προμήθεια σφραγίδας, τιμολογίου, ταμειακής μηχανής (αν είναι απαραίτητο), και P.O.S. (if necessary) Οι Ε.Π.Ε. τηρούν υποχρεωτικά Διπλογραφικά Βιβλία. Από την υποχρέωση τήρησης των Διπλογραφικών βιβλίων προκύπτουν επιμέρους υποχρεώσεις αναφορικά με την σύνταξη και την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων τους. Ο τύπος των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων καθορίζεται από τις διατάξεις των Ε.Λ.Π. και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια του κύκλου εργασιών, του αριθμού των απασχολουμένων και το ύψος του ενεργητικού). Η υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ για μία Ε.Π.Ε. εξαρτάται από την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας.

52 ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Φορολογικά ζητήματα λειτουργίας : Καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6%, 13% και 24% Φορολογία εισοδήματος, χωρίς αφορολόγητο όριο, με συντελεστή 29% από το πρώτο ευρώ επιχειρηματικού κέρδους, χωρίς κλίμακα ή διαβάθμιση. Τέλος επιτηδεύματος 800 ανά έτος, χωρίς καμία απαλλαγή, με επιβάρυνση 400 ανά υποκατάστημα, και την προκαταβολή φόρου 100%.

53 ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ασφαλιστικά ζητήματα Ε.Π.Ε. : ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ε.Π.Ε. Ο Διαχειριστής της Ε.Π.Ε. είναι ασφαλιστέο πρόσωπο στον Ε.Φ.Κ.Α. (μη μισθωτών) Με συμμετοχή άνω του 3% στο εταιρικό κεφάλαιο είναι υπόχρεο στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. Όλοι οι λοιποί εταίροι που δεν μετέχουν στην διοίκηση της εταιρίας, δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης. Η ασφάλιση υπολογίζεται στο 26,95% του εισοδήματος του Διαχειριστή από την αμοιβή διαχείρισης, και δεν λαμβάνει υπόψη το ποσοστό συμμετοχής.

54 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ!!!

IKE ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ

IKE ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ IKE ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ Ίδρυση: Συστήνεται μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης. Το καταστατικό της καταρτίζεται κατά κανόνα με ιδιωτικό συμφωνητικό. Δεν απαιτείται παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. N. 4019/11 (ΦΕΚ 216 Α/30-9-2011) «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ/ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ/ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ/ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΜΙΔΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Τ: 2103627270 Κ: 6944391697 e-mail: law@lagoumidou.gr www.lagoumidou.gr Τι να κάνω; Από την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Φορολογικά Ασφαλιστικά Διαδικασίες Έναρξης Εισηγητής: Φωτιάδης Παναγιώτης Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος

Ενότητα: Φορολογικά Ασφαλιστικά Διαδικασίες Έναρξης Εισηγητής: Φωτιάδης Παναγιώτης Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος Skywalker Μονοπάτια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Ενότητα: Φορολογικά Ασφαλιστικά Διαδικασίες Έναρξης Εισηγητής: Φωτιάδης Παναγιώτης Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος Αναφορές στο Νομικό Πλαίσιο λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Ίδρυση Ατομικών Επιχειρήσεων Κύρια

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Φορολογικά Λογιστικά Αδελφόπουλος Θεμιστοκλής MBA, Bsc Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Νόμος 4019/2011 ΟΡΙΣΜΟΣ κοιν.σ.επ. Η Κοινωνική Συνεταιριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΡΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ατομικές Επιχειρήσεις Εταιρικές Επιχειρήσεις Ιδρύματα Προσωπικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εάν η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.».

Εάν η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.». Επιτυχή χαρακτηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, το θεσμό της Ι.Κ.Ε., με βάση τη διείσδυση που έχει στον Ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Το 39% εταιρειών που συστήνονται είναι ΙΚΕ και υπερισχύει ακόμη και των

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Έναρξη - Φορολογικά Ασφαλιστικά- Αδελφόπουλος Θεμιστοκλής MBA, Bsc Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Νόμος 4019/2011 Νόμος 4430/2016 ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Τόπος: Τ.Ε.Ε. Παρουσίαση: Chania Tax. Εισηγητής: Νικολουδάκης Γεώργιος

Θέμα : Τόπος: Τ.Ε.Ε. Παρουσίαση: Chania Tax. Εισηγητής: Νικολουδάκης Γεώργιος 1 Θέμα : Φορολογία Μηχανικών 2016 Τόπος: Τ.Ε.Ε Παρουσίαση: Chania Tax Εισηγητής: Νικολουδάκης Γεώργιος 23/11/2016 Εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και αγροτική εκμετάλλευση. Κέρδη από επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Skywalker Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Φορολογικά. Πανοζάχος Δημήτριος Msc Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος

Μονοπάτια Skywalker Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Φορολογικά. Πανοζάχος Δημήτριος Msc Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος Μονοπάτια Skywalker Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Φορολογικά Πανοζάχος Δημήτριος Msc Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Σύμβουλος Αναφορές στο Νομικό Πλαίσιο λειτουργίας των Κοιν. Σ. Επ. Είναι Αστικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ONTOTHTA Ορίζεται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, με ή χωρίς νομική προσωπικότητα, επιχείρηση ή οργανισμός κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 592 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΔΩΝ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΦΟΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 7 -Γενικά 7 -Σε ποιές περιπτώσεις επιβάλλεται ο φόρος συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Αλλαγές Νέου Ασφαλιστικού - Πως επηρεάζονται τα μέλη / διαχειριστές / εταίροι των νομικών προσώπων

Θέμα: Αλλαγές Νέου Ασφαλιστικού - Πως επηρεάζονται τα μέλη / διαχειριστές / εταίροι των νομικών προσώπων ΑΘΗΝΑ 31-5-2016 Αρ. Πρωτ.: 2457 Προς Ομοσπονδίες μέλη της ΣΕΤΚΕ Θέμα: Αλλαγές Νέου Ασφαλιστικού - Πως επηρεάζονται τα μέλη / διαχειριστές / εταίροι των νομικών προσώπων Αγαπητοί Συνάδελφοι, Μετά την δημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΥΧΟ Έναρξη δραστηριότητας και μεταβολές Ε3 τριών (3) τελευταίων ετών Ε1 δύο (2) τελευταίων ετών Εκκαθαριστικό Εφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Ν. 4387/2016

ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Ν. 4387/2016 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Ν. 4387/2016 Νέα κλίμακα για εισοδήματα από 1/1/2016 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και αγρότες Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ)

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 1. Έντυπο Υποβολής ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α 1.1. Έντυπο υποβολής από το Νόμιμο Εκπρόσωπο της επιχείρησης (παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ» ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ» ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ» ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ Τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιέχονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας ανά κατηγορία δικαιούχου, είναι τα ακόλουθα: Α/Α ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συντελεστές φορολογίας και προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

Συντελεστές φορολογίας και προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων Συντελεστές φορολογίας και προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1159/17.7.2015 ισχύουν τα εξής για την μεταβολή σχετικά με το συντελεστή φορολογίας νομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΥΧΟ Έναρξη δραστηριότητας και μεταβολές Ε3 τριών (3) τελευταίων ετών Ε1 δύο (2) τελευταίων ετών Εκκαθαριστικό Εφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ <<ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ>>

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ <<ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ>> ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ (που δεν υπάγονται στη διαδικασία των ΥμΣ Κ1-802/2011)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ (που δεν υπάγονται στη διαδικασία των ΥμΣ Κ1-802/2011) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ (που δεν υπάγονται στη διαδικασία των ΥμΣ Κ1-802/2011) ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 1. Εξουσιοδότηση για την προεγγραφή, όταν ο αιτών δεν είναι ο ίδιος ο φορέας της υπό έναρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986)

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986) ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 6907 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Υπόδειγμα 1 ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986) Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΙΚΕ)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΙΚΕ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΙΚΕ) Η ΙΚΕ έχει νομική προσωπικότητα και είναι εμπορική Με το δεύτερο μέρος (άρθρα 43-120) του Ν. 4072/2012 θεσπίσθηκε νέα εταιρική μορφή, η ιδιωτική κεφαλαιουχική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ Τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιέχονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας ανά κατηγορία δικαιούχου, είναι τα ακόλουθα: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α Α/Α ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων) Ι ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τις διατάξεις του Ν4110/2013

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργήθηκε ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ και ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης, ο Εθνικός Φορέας

Δημιουργήθηκε ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ και ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης, ο Εθνικός Φορέας 1 Δημιουργήθηκε ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ και ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης, ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Καταργήθηκε η διάκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΥΧΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Έναρξη δραστηριότητας και μεταβολές Ε3 τριών (3) Ε1 δύο (2) Εκκαθαριστικό Εφορίας δύο (2) Δηλώσεις ΦΠΑ τρέχοντος έτους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ A

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ A ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ A ΕΝΤΟΛΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ Η ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ» ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ» ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ» ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ Τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιέχονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας ανά κατηγορία δικαιούχου, είναι τα ακόλουθα: Α/Α ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση»

«Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ* *ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι κάθε επισυναπτόμενο έγγραφο θα πρέπει να έχει χωρητικότητα μέχρι 10 ΜΒ. Α/Α ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Υπό της φοιτήτριας: ΣΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ Α.Μ. : 10084 Εποπτεύων καθηγητής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Ε.)

ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Ε.) ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Ε.) Έννοια και χαρακτηριστικά της Ο.Ε. Σύσταση της Ο.Ε., διατυπώσεις Αντικείμενο της λογιστικής εισφοράς, βασικές λογιστικές εγγραφές, σύσταση της Ο.Ε. Η λογιστική παρακολούθηση της

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιολογητικά Έναρξης και Μεταβολής Εργασιών στις Δ.Ο.Υ.

Δικαιολογητικά Έναρξης και Μεταβολής Εργασιών στις Δ.Ο.Υ. Πίνακας περιεχομένων 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 Δικαιολογητικά Έναρξης και Μεταβολής Εργασιών στις Δ.Ο.Υ. H TaxExperts παρουσιάζει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ .ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΥΧΟ Έναρξη δραστηριότητας και μεταβολές Ε3 τριών (3) τελευταίων ετών Ε1 δύο (2) τελευταίων ετών Εκκαθαριστικό Εφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών. Άρθρο 1 Σκοπός. Άρθρο 2 Ορισμοί

Σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών. Άρθρο 1 Σκοπός. Άρθρο 2 Ορισμοί Σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών Άρθρο 1 Σκοπός Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.)

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.) ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Ανώνυμη Εταιρία αποτελεί την κύρια μορφή κεφαλαιουχικής επιχείρησης. Τα βασικά χαρακτηριστικά τις Α.Ε σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρικής οργάνωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ)

Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ) Ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία (ΙΚΕ) Βασικά χαρακτηριστικά Κεφαλαιουχική Εταιρία (ανήκει στην κατηγορία της Α.Ε. & της Ε.Π.Ε.) Δεν έχει Υποχρεωτικό Κεφάλαιο Διάκριση κεφαλαίου εισφορών Τρία είδη εισφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016)

ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016) ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016) Από 1/1/2017 αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής των εισφορών των επαγγελματιών στον

Διαβάστε περισσότερα

ACCOUNTING SERVICES TAX TAX ADVISORY AUDIT. Ίδρυση επιχειρήσεων

ACCOUNTING SERVICES TAX TAX ADVISORY AUDIT. Ίδρυση επιχειρήσεων Ίδρυση επιχειρήσεων 6 Βήματα στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα Οι συνεργάτες της E.F.M. θα σας βοηθήσουν σε όλα τα θέματα για τη δημιουργία μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης στην

Διαβάστε περισσότερα

«Eργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων»

«Eργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ* *ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι κάθε επισυναπτόμενο έγγραφο θα πρέπει να έχει χωρητικότητα μέχρι 10 ΜΒ. Α/Α ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΥΧΟ Έναρξη δραστηριότητας και μεταβολές Ε3 τριών (3) τελευταίων ετών Ε1 δύο (2) τελευταίων ετών Εκκαθαριστικό Εφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Συνάντηση Πελατών & Συνεργατών 2016

Ετήσια Συνάντηση Πελατών & Συνεργατών 2016 Ετήσια Συνάντηση Πελατών & Συνεργατών 2016 Αίθουσα Εκδηλώσεων ΣΕΠ Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 Θέμα : «Το νέο Φορολογικό & Ασφαλιστικό τοπίο Οι τελευταίες εξελίξεις» Ποιοι είμαστε Το «παλιό» Γραφείο Foroline!!!

Διαβάστε περισσότερα

-Ο νόμος αυτός αποτελείται από οκτώ μέρη και 330 άρθρα, από τα οποία χρήζουν προσοχής τα ακόλουθα:

-Ο νόμος αυτός αποτελείται από οκτώ μέρη και 330 άρθρα, από τα οποία χρήζουν προσοχής τα ακόλουθα: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 12η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 20 Απριλίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΕΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΑΙΓΑΙΟΥ & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ταχ.Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ* Έντυπο υποβολής (αρκεί η οριστικοποίησή του στην ηλεκτρονική υποβολή του ΠΣΚΕ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ/ΕΝΤΑΞΗΣ* Έντυπο υποβολής (αρκεί η οριστικοποίησή του στην ηλεκτρονική υποβολή του ΠΣΚΕ) Αντικαθίσταται ως εξής: Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 27-2-2019 με καταληκτική

Διαβάστε περισσότερα

Χρο νος καταρτι σεως και δημοσιευ σεως των οικονομικων καταστα σεων της ανωνυμης εταιρι ας

Χρο νος καταρτι σεως και δημοσιευ σεως των οικονομικων καταστα σεων της ανωνυμης εταιρι ας Χρο νος καταρτι σεως και δημοσιευ σεως των οικονομικων καταστα σεων της ανωνυμης εταιρι ας Γεώργιος Στ. Αληφαντής Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Σύμβουλος στην Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β41Α4691Ω3-Κ3Γ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18 10432 ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΠΛΗΡ. : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 44 ΤΗΛ.

ΑΔΑ: Β41Α4691Ω3-Κ3Γ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18 10432 ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΠΛΗΡ. : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 44 ΤΗΛ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 27/07/2012 Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ3/92/94533 Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 9 η. Νικόλαος Καρανάσιος

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 9 η. Νικόλαος Καρανάσιος Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 9 η Νικόλαος Καρανάσιος Μη Εξαρτημένη Εργασία Η έννοια της αυτοαπασχόλησης. Η έναρξη επιτηδεύματος προϋποθέσεις και απαγορεύσεις. Η Άδεια Άσκησης Επιτηδεύματος Επαγγέλματος.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018 Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών. (Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών)

Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018 Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών. (Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών) Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018 Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών (Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών) Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ Αθήνα, 13/4/2018 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Καθηγητής: Κώτσιος Παναγιώτης (kotsiostei@gmail.com) Τύπος Μαθήματος: Επιλογής Διατμηματικό Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας: 3 Ημέρα, Ώρα και Τοποθεσία: Δευτέρα, 14:00-17:00, Σχολή Μηχανολογίας Προαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την εγγραφή στο ΤΕΒΕ ΤΑΕ 1 Πηγή : www.oaee.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την εγγραφή στο ΤΕΒΕ ΤΑΕ 1 Πηγή : www.oaee.gr ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την εγγραφή στο ΤΕΒΕ ΤΑΕ 1 Πηγή : www.oaee.gr Για την εγγραφή στα Μητρώα Ασφ/νων συντάσσεται από την Υπηρεσία Δελτίο Εγγραφής ασφαλισμένου παρουσία του ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων. Τύποι Επιχειρήσεων Προϋποθέσεις ίδρυσης

Διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων. Τύποι Επιχειρήσεων Προϋποθέσεις ίδρυσης Διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων Τύποι Επιχειρήσεων Προϋποθέσεις ίδρυσης Τύποι Επιχειρήσεων Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο βασικοί τύποι επιχειρήσεων και τις προϋποθέσεις που πρέπει που πρέπει να πληροί

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε εγγράφονται υποχρεωτικά στα Μητρώα ασφαλισμένων αυτού.

Όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε εγγράφονται υποχρεωτικά στα Μητρώα ασφαλισμένων αυτού. Όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε εγγράφονται υποχρεωτικά στα Μητρώα ασφαλισμένων αυτού. Η εγγραφή ενεργείται είτε με αίτηση από τον ίδιο τον ασφαλισμένο ή τρίτο πρόσωπο εξουσιοδοτημένο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ (ΓΕ.ΜΗ.)

ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ (ΓΕ.ΜΗ.) ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ (ΓΕ.ΜΗ.) Στην εποχή της πληροφόρησης και της τεχνολογίας που διανύουμε και στα πλαίσια της οργάνωσης του Κράτους

Διαβάστε περισσότερα

(ΚΩΔ: EGF/2014/013 EL/Οδυσσεύς

(ΚΩΔ: EGF/2014/013 EL/Οδυσσεύς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η. Νικόλαος Καρανάσιος

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η. Νικόλαος Καρανάσιος Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η Νικόλαος Καρανάσιος Εταιρίες Κεφαλαίων Εταιρίες Κεφαλαίου (Ανώνυμες, Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης). Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Αστικοί Συνεταιρισμοί Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Ασφάλιση μισθωτής απασχόλησης για διαχειριστές ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ. Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Ασφάλιση μισθωτής απασχόλησης για διαχειριστές ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ασφάλιση μισθωτής απασχόλησης για διαχειριστές ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ Με την Αριθ. Πρωτ.:Δ.15/Δ /619/15/13-4-2018 του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ Πρόλογος Α Έκδοσης Πρόλογος Β Έκδοσης...27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ Πρόλογος Α Έκδοσης Πρόλογος Β Έκδοσης...27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...19 Πρόλογος Α Έκδοσης...23 Πρόλογος Β Έκδοσης...27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Γενικά...31 1.2 Eταιρίες εμπορικού δικαίου...32 1.3 Νομική προσωπικότητα εταιριών...35 1.4 Ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, Κ/Ξ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΡΜΠΙΔΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, Κ/Ξ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΡΜΠΙΔΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, Κ/Ξ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΡΜΠΙΔΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διάταξη τίτλου και περιεχομένου με SmartArt ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24/3/2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ.10043/οικ.14226/431 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, ΦΕΚ 151 Α'/ ).

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, ΦΕΚ 151 Α'/ ). ΠΟΛ.1123/29.5.2013 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2238/1994, οικονομικού έτους 2013 και καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

1.Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη χορήγηση ΑΦΜ σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων ;

1.Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη χορήγηση ΑΦΜ σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων ; Θέματα Μητρώου 2011 ΑΦΜ, Ατομική Επιχείριση κτλ {googleads left} 1.Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για τη χορήγηση ΑΦΜ σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων ; - Η χορήγηση ΑΦΜ είναι ενιαία για όλα τα φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 3.1.2.γ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΕΡΟΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ε.)

ΕΤΕΡΟΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ε.) ΕΤΕΡΟΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε.Ε.) Έννοια και χαρακτηριστικά της Ε.Ε. Διακρίσεις Ε.Ε Σύσταση της Ε.Ε., διατυπώσεις Αντικείμενο της λογιστικής εισφοράς, βασικές λογιστικές εγγραφές, σύσταση της Ε.Ε. Η λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

[1] Εισοδήµατος Φόρου. Κλιµάκιο εισοδήµατος. Φορολογικός. Φόρου. συντελεστής. κλιµακίου % %

[1] Εισοδήµατος Φόρου. Κλιµάκιο εισοδήµατος. Φορολογικός. Φόρου. συντελεστής. κλιµακίου % % Οι φορολογικές δηλώσεις του 2018 (που αφορούν στο φορολογικό έτος 2017), παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τις αντίστοιχες των 2 προηγούμενων ετών Παρουσιάζουμε τις Βασικές αλλαγές σύμφωνα με τον

Διαβάστε περισσότερα

Περίπτωση 1 Περίπτωση 2

Περίπτωση 1 Περίπτωση 2 1 Περίπτωση 1 Περίπτωση 2 Η επωνυμία στον λογαριασμό είναι ίδια με τον Αιτούντα & υπογράφοντα την Αίτηση ο αιτών είναι Ενοικιαστής του ακινήτου 1. Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη Αίτηση Προμήθειας Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογική αντιμετώπιση δικηγορικών εταιρειών. Θεόδωρος Ι. Σκουζός Αλέξανδρος Δ. Μίχας

Φορολογική αντιμετώπιση δικηγορικών εταιρειών. Θεόδωρος Ι. Σκουζός Αλέξανδρος Δ. Μίχας Φορολογική αντιμετώπιση δικηγορικών εταιρειών Θεόδωρος Ι. Σκουζός Αλέξανδρος Δ. Μίχας Σύσταση νέας δικηγορικής εταιρείας Διακοπή εργασιών δικηγόρων ως φυσικών προσώπων / ελευθέρων επαγγελματιών Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ (Ν. 4308/2014) «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΞΥΛΟΥ 4Μ-Α.Ε (υπό εκκαθάριση)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ (Ν. 4308/2014) «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΞΥΛΟΥ 4Μ-Α.Ε (υπό εκκαθάριση) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ (Ν. 4308/2014) «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΥΛΟΥ 4Μ-Α.Ε (υπό εκκαθάριση) ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ 000122355916000 ΑΡ. Μ.Ε 10003/22/Β/86/121 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων. Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει: την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ Πειραιάς, 22 Απριλίου 2016 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. ΚΟΡΚΙΔΗ, ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Αλλαγές για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 513 514 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 10 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτούμενα δικαιολογητικά Ένταξης

Απαιτούμενα δικαιολογητικά Ένταξης Απαιτούμενα δικαιολογητικά Ένταξης ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α- ΑΝΕΡΓΟΙ Α/Α ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ 1. Έντυπο υποβολής με υπογραφή από τον Νόμιμο Εκπρόσωπο της επιχείρησης. 2. Α) Δελτίο ανεργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.)

ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.) ΕΤΑΙΡΙΕΣ Το πρώτο θέμα που απασχολεί κάθε επιχειρηματία πριν ιδρύσει μία εταιρία είναι η επιλογή του σωστού εταιρικού τύπου. Η ευθύνη που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν οι εταίροι/μέτοχοι για τα εταιρικά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

Νεοφυής Επιχειρηματικότητα B-Economics Νεοφυής Επιχειρηματικότητα Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη της δράσης Νεοφυής επιχειρηματικότητα που στοχεύει στην ανάπτυξης υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την ίδρυση νέων μικρών και πολύ

Διαβάστε περισσότερα

TAX LIVE Ανασκόπηση 15ης Φεβρουαρίου 2014 ( Α μέρος )

TAX LIVE Ανασκόπηση 15ης Φεβρουαρίου 2014 ( Α μέρος ) TAX LIVE Ανασκόπηση 15ης Φεβρουαρίου 2014 ( Α μέρος ) Διευκρίνιση του Υπ. Οικ. για την προκαταβολή φόρου. Προκαταβολή φόρου 55% θα υπολογίζεται μόνο στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. ( Προφανώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Ε.Π.Ε αποτελεί μια ενδιάμεση μορφή εταιρίας μεταξύ προσωπικής και κεφαλαιουχικής. Στην Ελλάδα αυτός ο τύπος εταιρίας εμφανίστηκε το 1955 και θεσμοθετήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων ΙΝΕ - ΓΣΕΕ www.inegsee.gr info@inegsee.gr Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά 2. Εισαγωγή στις νέες ρυθμίσεις του Ν. 4387/2016 3. Υποχρέωση για παράλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για Ε.Π.Ε. Μανδήλας Α. Αθανάσιος 1

Γενικά για Ε.Π.Ε. Μανδήλας Α. Αθανάσιος 1 Γενικά για Ε.Π.Ε Ενώ οι προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες) νομοθετήθηκαν στη χώρα μας πολύ νωρίς και οι ανώνυμες εταιρείες έκαναν την τους εμφάνιση τους με τον Ν. 2190/20, οι Εταιρείες Περιορισμένης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Φ.Κ.Α. Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων ως «μπλοκάκια»

Ε.Φ.Κ.Α. Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων ως «μπλοκάκια» Ε.Φ.Κ.Α. Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων ως «μπλοκάκια» Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο που αφορά το νέο τρόπο ασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

Με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4472/2017. Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών

Με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4472/2017. Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών ΝΟΜΟΣ 4387/2016 Με την τελευταία κωδικοποίηση από το Νόμο 4472/2017 Άρθρο 39 Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών 1.α. Από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειγμα 1. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986)

Υπόδειγμα 1. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986) Υπόδειγμα 1 ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (άρθρο 8 Ν.1599/1986) Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. 1599/1986)

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους 1. Γιατί να επιλέξετε να συστήσετε μια ατομική επιχείρηση; Η πιο βασική μορφή ιδιοκτησιακού καθεστώτος επιχείρησης είναι η ατομική επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για Ε.Π.Ε. Μανδήλας Α. Αθανάσιος 1

Γενικά για Ε.Π.Ε. Μανδήλας Α. Αθανάσιος 1 Γενικά για Ε.Π.Ε Ενώ οι προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες) νομοθετήθηκαν στη χώρα μας πολύ νωρίς και οι ανώνυμες εταιρείες έκαναν την τους εμφάνιση τους με τον Ν. 2190/20, οι Εταιρείες Περιορισμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ Για τις αιτήσεις χρηματοδότησης που προκρίνονται για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, θα πρέπει να αποσταλούν σε ημερομηνία που ορίζεται στην

Διαβάστε περισσότερα

Ανώνυμη Εταιρεία (AE)

Ανώνυμη Εταιρεία (AE) Ανώνυμη Εταιρεία (AE) Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ Για να ιδρυθεί μία Ανώνυμος Εταιρεία ( Α. Ε.) θα πρέπει : 1. Nα υπάρχει ή να εξευρεθεί ο ΧΩΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ύπαρξη επαγγελματικής εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΑ ΠΡΟΣ: - ΚΟΙΝ/ΣΗ:

ΑΝΑΡΤΑ ΠΡΟΣ: - ΚΟΙΝ/ΣΗ: ΑΝΑΡΤΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ Αθήνα, 24 6 2015 Αριθμ. Πρωτ. : 68293 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Δ/ΝΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΓΕΜΗ Τμήμα Θεσμικών Ρυθμίσεων & ΓΕΜΗ Ταχ. Δ/νση: Πλ. Κάνιγγος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Κεφάλαιο 7: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα - Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 171 Κεφάλαιο 7ο Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 07_MHXANOGRAFIKH ORG EPIXEIR.indd 171 11/8/2015 1:17:34 μμ

Διαβάστε περισσότερα

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν.

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8 παρ. 4 Ν. ΕΝΤΟΛΗ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ Η ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ (άρθρο 8 Ν.1599/1986) Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο μη κυκλοφορούντων , ,79

Σύνολο μη κυκλοφορούντων , ,79 Υπόδειγμα Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις (Χρηματοοικονομικά στοιχεία σε κόστος κτήσης) 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 0,00 Μηχανολογικός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΛΗΡΩΜΗΣ. ικαιολογητικά Ένταξης (εντός 60 ηµερών από την ένταξη) ΡΑΣΗ 1

ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΛΗΡΩΜΗΣ. ικαιολογητικά Ένταξης (εντός 60 ηµερών από την ένταξη) ΡΑΣΗ 1 ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΛΗΡΩΜΗΣ ικαιολογητικά Ένταξης (εντός 60 ηµερών από την ένταξη) ΡΑΣΗ 1 Υπό σύσταση επιχειρήσεις (ίδρυση µετά την 12/10/2011 µέχρι και 60 ηµερολογιακές ηµέρες µετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β Κύκλος) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β Κύκλος) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β Κύκλος) A/A ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ Α. ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ Η ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ η ΕΤ.ΧΡΗΣΗ( ) Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ η ΕΤ.ΧΡΗΣΗ( ) Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31.12.2015 22η ΕΤ.ΧΡΗΣΗ(01.01.2015-31.12.2015) 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 0,00 Μηχανολογικός εξοπλισμός 389,00 583,47

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Εταιρειών. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία

Λογιστική Εταιρειών. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Λογιστική Εταιρειών Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία Γενικά Πρόκειται για μια εταιρεία που στην ουσία αποτελεί μετεξέλιξη της Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης αφού έχει πολύ προσιτά χαρακτηριστικά και ίδια

Διαβάστε περισσότερα

ontax.gr Accounting - Taxation - Consulting

ontax.gr Accounting - Taxation - Consulting Ο ιστότοπος www.ontax.gr είναι ιδιοκτησία της εταιρίας www.etairikiaxia.gr, «ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ», που δραστηριοποιείται στην ποιοτική παροχή λογιστικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Ε.) Προϋποθέσεις Ίδρυσης Για την ίδρυση μιας ομόρρυθμης εταιρείας πρέπει να συμπράξουν τουλάχιστον δύο μέρη που υποχρεούνται αμοιβαίως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΣΤΑΚΙ ΗΣ ΤΟΥΡΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΜΥΣΤΑΚΙ ΗΣ ΤΟΥΡΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙ ΗΣ ΤΟΥΡΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Α.Φ.Μ. 095570504 - ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 2401001000 Ισολογισμός της 31-12-2015 - Εταιρική χρήση (01/01/2015-31/12/2015) Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ (Άρθρο 2) Οι οντότητες κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους στις παρακάτω κατηγορίες: Κριτήρια ένταξης σε κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 21/2019 (Ορθή επανάληψη) Ασφάλιση μελών ή/και δι

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 21/2019 (Ορθή επανάληψη) Ασφάλιση μελών ή/και δι Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 21/2019 (Ορθή επανάληψη) Ασφάλιση μελών ή/και διαχειριστών εταιρειών μορφής Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. Αθήνα, 22/04/2019 Αριθμ. Πρωτ.: Δ.ΑΣΦ.:256 /513503/2019 ΟΡΘΗ

Διαβάστε περισσότερα