Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Καλώς ορίσατε στο ηλεκτρονικό σεμινάριο: Εισαγωγή στη Διανοητική Ιδιοκτησία. Συγγραφή: Μαρία-Φωτεινή Αλεβίζου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Καλώς ορίσατε στο ηλεκτρονικό σεμινάριο: Εισαγωγή στη Διανοητική Ιδιοκτησία. Συγγραφή: Μαρία-Φωτεινή Αλεβίζου"

Transcript

1 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καλώς ορίσατε στο ηλεκτρονικό σεμινάριο: Εισαγωγή στη Διανοητική Ιδιοκτησία Συγγραφή: Μαρία-Φωτεινή Αλεβίζου Επόμενη σελίδα Μαρία-Φωτεινή Αλεβίζου & ΕΑΠ,

2 Πληροφορίες για το σεμινάριο Το παρόν ηλεκτρονικό σεμινάριο, διάρκειας λεπτών, αποτελεί μια απλή, σύντομη και περιεκτική εισαγωγή στην έννοια της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και στο πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους σύγχρονους επαγγελματίες στην Ελλάδα. Το σεμινάριο είναι βασισμένο σε αντίστοιχα αναγνωρισμένα σεμινάρια του εξωτερικού και περιέχει γνώσεις απαραίτητες για οποιονδήποτε επαγγελματία, είτε είναι επιχειρηματίας είτε επιστήμονας, είτε καλλιτέχνης, είτε ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας. Το σεμινάριο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας της Μαρίας-Φωτεινής Αλεβίζου στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων, για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές στην Εκπαίδευση» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Ευαγγελίας Κουτίδου. Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος το θέμα της διανοητικής ιδιοκτησίας και να λάβουν μια διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση, προτείνεται η παρακολούθηση του δωρεάν πολύωρου σεμιναρίου «DL-101 General Course on Intellectual Property» του Διεθνούς Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, στο οποίο έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 300 χιλιάδες επαγγελματίες παγκοσμίως. Για περισσότερες πληροφορίες για την πιστοποίηση κάντε κλικ εδώ. πίσω εμπρός

3 Πληροφορίες για το σεμινάριο Το σεμινάριο στην κεντρική σελίδα μενού περιλαμβάνει υποχρεωτικές ενότητες με βασικές πληροφορίες και προαιρετικές ενότητες με πιο εξειδικευμένες πληροφορίες. Μπορείτε να επιλέξετε να παρακολουθήσετε μόνο τις ενότητες που σας ενδιαφέρουν. Παρακαλούμε ακολουθήστε τη σειρά: υποχρεωτική ενότητα 1, υποχρεωτική ενότητα 2, προαιρετικές ενότητες (όποιες επιθυμείτε), υποχρεωτική ενότητα 3. Στην υποχρεωτική ενότητα 3 θα μεταβείτε σε ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσετε το σεμινάριο. Παρακαλούμε αφιερώστε 2 λεπτά για τη συμπλήρωσή του. Καθ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου θα υπάρχουν κουμπιά πλοήγησης «εμπρός», «πίσω» και «επιστροφή στην κεντρική σελίδα - μενού» πίσω Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση παρακαλούμε επικοινωνήστε με την συντάκτρια στο maritina.alevizou@gmail.com εμπρός

4 Κεντρική σελίδα - Μενού Υποχρεωτικές ενότητες 1. Γενικά για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (Διάρκεια: 10 λεπτά) 2. Άσκηση (Διάρκεια: 3 λεπτά) 3. Τέλος σεμιναρίου και συμπλήρωση ερωτηματολογίου αξιολόγησης (Διάρκεια: 2 λεπτά) Κάντε κλικ πάνω στις ενότητες που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε. Ακολουθήστε τη σειρά: ενότητα 1, ενότητα 2, προαιρετικές ενότητες, ενότητα 3. Προαιρετικές ενότητες Πνευματική ιδιοκτησία (Copyright) (Διάρκεια: 5 λεπτά) Εμπορικά Σήματα (Trademarks) (Διάρκεια: 3 λεπτά) Βιομηχανικά σχέδια (Designs) (Διάρκεια: 2 λεπτά) Πατέντες (Patents) (Διάρκεια: 5 λεπτά) Λοιπά είδη ΔΙ (Διάρκεια: 5 λεπτά)

5 Ενότητα 1: Γενικά για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (Διάρκεια: 10 λεπτά)

6 Τι είναι η Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) με απλά λόγια; Όταν κάποιος δημιουργεί κάτι, π.χ. ένα τραγούδι, ένα κείμενο, ένα σχέδιο κλπ., τότε αυτό είναι διανοητική του ιδιοκτησία και δεν μπορούν οι άλλοι να του το αντιγράψουν και να το χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος.

7 Τι περιλαμβάνει η Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ); H διανοητική ιδιοκτησία περιλαμβάνει τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη δημιουργία ενός πρωτότυπου προϊόντος του νου (π.χ. ενός τραγουδιού, ενός σχεδίου, ενός κειμένου κλπ.), το οποίο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για τον δημιουργό του. Η νομοθεσία προστατεύει τη διανοητική ιδιοκτησία του κάθε δημιουργού, έτσι ώστε να μην μπορούν τρίτοι να την αντιγράψουν και να τη χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος. Η προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνει την προστασία γραπτών έργων, καλλιτεχνικών έργων, οπτικοακουστικών έργων, προγραμμάτων υπολογιστών, βάσεων δεδομένων, βιομηχανικών σχεδίων, εφευρέσεων, εμπορικών σημάτων, γεωγραφικών ονομασιών προέλευσης κ.α. Συχνά, τα καλλιτεχνικά, λογοτεχνικά και γραπτά έργα αναφέρονται ως πνευματική ιδιοκτησία ή «copyright» και τα έργα που αφορούν τις εφευρέσεις, τα βιομηχανικά σχέδια, τα εμπορικά σήματα κλπ. αναφέρονται ως βιομηχανική ιδιοκτησία. Τόσο η πνευματική, όσο και η βιομηχανική ιδιοκτησία είναι μέρος της ευρύτερης έννοιας της διανοητικής ιδιοκτησίας. Σημείωση: Στα ελληνικά η διανοητική ιδιοκτησία αναφέρεται συχνά με το ακρωνύμιο «ΔΙ», ενώ διεθνώς η διανοητική ιδιοκτησία αναφέρεται με τον όρο «intellectual property» και το αγγλικό ακρωνύμιο «IP».

8 Γιατί είναι σημαντική η Διανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ); Η διανοητική ιδιοκτησία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σημερινή οικονομία και αφορά την καθημερινή ζωή του καθενός μας. Η βασική συνειδητοποίηση και κατανόηση της διανοητικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη για όλους τους σημερινούς επαγγελματίες. Η κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας προστατεύει τα έργα των δημιουργών από την αντιγραφή. Η κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς οποιουδήποτε έργου να κερδίσουν οικονομικά οφέλη από την εμπορική του εκμετάλλευση. Οι σύγχρονες εταιρείες και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη διανοητική ιδιοκτησία σε μεγάλο βαθμό για να πετύχουν έναντι του ανταγωνισμού.

9 Πώς εκμεταλλευόμαστε τη ΔΙ μας; Με τη νομοθεσία για την προστασία της ΔΙ, οι δημιουργοί και οι κάτοχοι της διανοητικής ιδιοκτησίας, όχι μόνο προστατεύονται από την αντιγραφή των ανταγωνιστών, αλλά μπορούν να πουλήσουν σε τρίτους δικαιώματα και άδειες εκμετάλλευσης της δημιουργίας τους αυξάνοντας τα έσοδά τους. Το είδος και η διάρκεια της κάθε άδειας, ο τρόπος πληρωμής και το μέγεθος της αμοιβής, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο δημιουργό και σε αυτόν που επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη ΔΙ του. Αν κάποιος τρίτος αντιγράψει τη ΔΙ ενός δημιουργού ή την εκμεταλλευτεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (π.χ. την μεταπουλήσει), χωρίς τη άδεια του δημιουργού, τότε διαπράττει παράνομη πράξη και ο δημιουργός μπορεί να του ζητήσει αποζημίωση.

10 Πώς εκμεταλλευόμαστε τη ΔΙ μας; Παραδείγματα εκμετάλλευσης της ΔΙ Ένας συγγραφέας γράφει ένα μυθιστόρημα και πουλά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του έργου του σε ένα μεγάλο εκδοτικό οίκο για να αναλάβει εκείνος την εκτύπωση, προώθηση και διανομή του βιβλίου του. Ένας έμπορος ειδών ένδυσης αγοράζει σχετική άδεια από μια εταιρεία του εξωτερικού, προκειμένου να μπορεί να μεταπουλά τα προϊόντα της στην Ελλάδα. Μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας εφευρίσκει ένα μικροτσίπ και πουλάει τα σχετικά δικαιώματα σε μια μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, προκειμένου να αναλάβει εκείνη τη μαζική παραγωγή του και τη διαδικασία πώλησής του.

11 Ποια είναι τα διαφορετικά είδη της ΔΙ; Δικαίωμα ΔΙ Τι προστατεύουν; Ποιους ενδιαφέρουν; Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Εμπορικά Σήματα (Trademarks) Βιομηχανικά σχέδια (Designs) Πατέντες (Patents) (γνωστές και ως Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Εμπορικά μυστικά (Trade secrets) Γεωγραφικές ενδείξεις Προστατεύουν πρωτότυπα γραπτά έργα, λογοτεχνικά έργα, καλλιτεχνικά έργα, οπτικοακουστικά έργα, φωτογραφίες κλπ. Προστατεύουν ονόματα, σύμβολα ή σήματα για τη διάκριση εταιρειών, προϊόντων ή υπηρεσιών. Προστατεύουν την εξωτερική εμφάνιση και το σχήμα ενός προϊόντος από σχεδιαστικής πλευράς. Προστατεύουν τεχνικές εφευρέσεις που βελτιώνουν ή δημιουργούν νέα προϊόντα ή διαδικασίες. Προστατεύουν εμπιστευτικές πληροφορίες πάσης φύσεως που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις ως πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Προστατεύουν προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον τόπο προέλευσής τους. Δημιουργούς περιεχομένου, καλλιτέχνες, συγγραφείς, προγραμματιστές Η/Υ, επιχειρηματίες κλπ. Στελέχη μάρκετινγκ, εμπόρους, επιχειρηματίες κλπ. Σχεδιαστές, καλλιτέχνες, μηχανικούς, εμπόρους κλπ. Ερευνητές, επιστήμονες, μηχανικούς, επιχειρηματίες κλπ. Στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων, μηχανικούς, επιστήμονες, νομικούς συμβούλους, επιχειρηματίες κλπ. Αγρότες, παραγωγούς, εμπόρους, επιχειρηματίες κλπ.

12 Ένα προϊόν μπορεί να προστατεύεται από πολλά και διαφορετικά είδη ΔΙ. Π.χ. Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να έχει Πνευματικά δικαιώματα (Copyright) Για το λογισμικό που χρησιμοποιεί. Για τα εγχειρίδια χρήσης. Για τους ήχους και τις μουσικές, π.χ. Ringtones. Για τις εικόνες και τα εικονίδια. Εμπορικά σήματα (Trade marks) Για το όνομα π.χ. NOKIA, i5 κλπ. Για το σήμα της εταιρείας, το σήμα του τηλεφώνου, τα σήματα των διάφορων εφαρμογών κλπ. Πατέντες Για τα μικροτσίπ, την οθόνη αφής, τους αισθητήρες κλπ. Για τις μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων. Για τις διάφορες λειτουργίες στο περιβάλλον του χρήστη. Βιομηχανικά Σχέδια Για το σχήμα ή το σχέδιο του τηλεφώνου, των κουμπιών ή της οθόνης. Εμπορικά μυστικά Για εκείνα τα στοιχεία που γνωρίζουν μόνο οι εργαζόμενοι της κατασκευάστριας εταιρείας και που δεν μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν οι ανταγωνιστές. Π.χ. για την μέθοδο επισκευής κάποιου εξαρτήματος.

13 Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης της ΔΙ; Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά στον εκάστοτε αρμόδιο φορέα, πληρώνοντας συνήθως κάποια τέλη για την κατοχύρωση της ΔΙ τους. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της αρμόδιους φορείς για την προστασία της ΔΙ. Για την κατοχύρωση σε παραπάνω από μία χώρες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατοχυρωθούν σε κάθε μία χώρα ξεχωριστά. Ωστόσο, υπάρχουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί φορείς που πολλές φορές απλοποιούν τη διαδικασία κατοχύρωσης σε παραπάνω από μία χώρες. Συνήθως, η υπό κατοχύρωση ΔΙ θα πρέπει να πρωτότυπη, δηλ. δεν θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ήδη από κάποιον τρίτο. Ο έλεγχος της πρωτοτυπίας γίνεται πολλές φορές από τους ίδιους τους αρμόδιους φορείς κατοχύρωσης. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στις πατέντες, η υπό κατοχύρωση ΔΙ δεν θα πρέπει να έχει αποκαλυφθεί στο κοινό πριν την έναρξη της διαδικασίας κατοχύρωσης, ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό της. Τέλος, πολλές φορές προτείνεται στους ενδιαφερόμενους να απευθυνθούν σε ειδικούς συμβούλους ΔΙ για την προετοιμασία των εγγράφων τους και την εκπροσώπηση τους ενώπιον των αρμόδιων φορέων.

14 Ποιο είναι το κόστος κατοχύρωσης της ΔΙ; Το κόστος για την κατοχύρωση της ΔΙ έχει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το είδος της ΔΙ, τη διάρκεια κατοχύρωσης και τον αριθμό των χωρών, στις οποίες θα γίνει η κατοχύρωση. Το κόστος μπορεί να είναι μηδενικό, όπως στην περίπτωση ενός πνευματικού δικαιώματος - copyright, αλλά μπορεί να φτάσει και μερικές χιλιάδες ευρώ, όπως στην περίπτωση μιας διεθνούς πατέντας. Το κόστος κατοχύρωσης, εκτός από τα τέλη που ζητούν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς της κάθε χώρας, μπορεί να περιλαμβάνει κόστη μετάφρασης στη γλώσσα της κάθε χώρας ή κόστη για τη νομική εκπροσώπηση και την προετοιμασία των διαφόρων εγγράφων από ειδικούς επαγγελματίες συμβούλους πάνω στη ΔΙ (IP professionals).

15 Ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα; Φορέας Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας Διεύθυνση Εμπορικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού. Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Είδη διανοητικής ιδιοκτησίας Κατοχύρωση εφευρέσεων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας (Patents) Βιομηχανικά σχέδια (Industrial Designs) Πνευματική ιδιοκτησία (Copyright) Εμπορικά σήματα (trademarks) Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Προστατευόμενή Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Ιδιότυπο Παραδοσιακό Προϊόν

16 Ποιοι είναι οι κυριότεροι αρμόδιοι φορείς για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό; Φορέας Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization WIPO) Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office EPO) Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (European Union Intellectual Property Office - EUIPO) Είδη διανοητικής ιδιοκτησίας Όλα τα είδη διανοητικής ιδιοκτησίας σε παγκόσμια κλίμακα. Πατέντες σε ευρωπαϊκή κλίμακα Εμπορικά σήματα (trademarks) και βιομηχανικά σχέδια σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

17 Τέλος ενότητας

18 Ενότητα 2: Άσκηση (Διάρκεια: 3 λεπτά)

19 Άσκηση Ένας παραγωγός ελαιόλαδου στην Ελλάδα πιστεύει πως το ελαιόλαδό του έχει ανώτερη γεύση σε σύγκριση με το ελαιόλαδο των άλλων παραγωγών, λόγω των συγκεκριμένων κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών του χωραφιού που καλλιεργεί. Ο παραγωγός σκέφτεται να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση πώλησης ελαιόλαδου, μέσω της οποία θα πουλάει το ελαιόλαδό του κατευθείαν στους καταναλωτές.

20 Ερώτηση 1 Πώς και πού θα μπορούσε ο παραγωγός να προστατέψει το ελαιόλαδό του;

21 Απάντηση Μέσω της προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ ή Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη ΠΓΕ) στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ».

22 Ερώτηση 2 Πώς και πού θα μπορούσε ο παραγωγός να προστατέψει το όνομα της επιχείρησής που θα ιδρύσει;

23 Απάντηση Μέσω της προστασίας εμπορικού σήματος (trademark) στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.

24 Ερώτηση 3 Πώς και πού θα μπορούσε ο παραγωγός να προστατέψει τη συσκευασία του ελαιόλαδου, δηλ. την ταμπέλα και το σχέδιο του μπουκαλιού;

25 Απάντηση Η ταμπέλα και το σχέδιο του μπουκαλιού προστατεύονται χωρίς καμία διαδικασία ως πνευματικό δικαίωμα (copyright). Επιπρόσθετα, ο παραγωγός θα μπορούσε να τα κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα (trademark) στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού ή ως βιομηχανικό σχέδιο στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το βαθμό προστασίας τους.

26 Ερώτηση 4 Έστω ότι ο παραγωγός χρησιμοποιεί μια μυστική συνταγή για τη σύνθεση του λιπάσματος που ρίχνει στα δέντρα του και θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής του. Πώς θα μπορούσε να προστατέψει το μυστικό του;

27 Απάντηση Ο παραγωγός μπορεί να κρατήσει το μυστικό του μόνο για τον εαυτό του και να μην το αποκαλύψει σε τρίτους (Περισσότερες πληροφορίες για τα εμπορικά μυστικά θα βρείτε στην ενότητα «Λοιπά Είδη ΔΙ»). Αν όμως πιστεύει ότι οι ανταγωνιστές του αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στην ίδια ιδέα με αυτόν, το καλύτερο θα είναι να προσπαθήσει να κατοχυρώσει το μυστικό του ως πατέντα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που το σκέφτηκε.

28 Συνοψίζοντας, ο παραγωγός θα μπορούσε: Να προστατέψει το όνομα του ελαιόλαδού του ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ΠΟΠ στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ». Να προστατέψει το όνομα της επιχείρησής του ως εμπορικό σήμα (trademark) στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού. Να προστατέψει τη ταμπέλα και το σχέδιο του μπουκαλιού της συσκευασίας ως εμπορικό σήμα (trademark) στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού ή ως βιομηχανικό σχέδιο στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Να κρατήσει τη μυστική συνταγή για τη σύνθεση του λιπάσματος ως εμπορικό μυστικό ή να την προστατέψει ως πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

29 Τέλος ενότητας

30 Προαιρετική Ενότητα: Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright (Διάρκεια: 5 λεπτά) 1

31 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Τι προστατεύουν; Προστατεύουν πρωτότυπες δημιουργίες, γραπτά ή προφορικά έργα, λογοτεχνικά κείμενα, καλλιτεχνικά έργα, μουσικά έργα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικά έργα, προγράμματα υπολογιστών κλπ. Αναφέρονται τόσο στα οικονομικά, όσο και στα ηθικά δικαιώματα του δημιουργού. Τα οικονομικά δικαιώματα αφορούν στην αναπαραγωγή, διανομή, δημόσια εκτέλεση, αναμετάδοση, μετάφραση ή προσαρμογή της δημιουργίας. Τα ηθικά δικαιώματα αφορούν στο δικαίωμα αναγνώρισης του δημιουργού και στη δυνατότητα του δημιουργού να αρνηθεί συγκεκριμένες χρήσεις ή προσαρμογές του υλικού για ηθικούς λόγους. Ποιους ενδιαφέρουν; Δημιουργούς περιεχομένου, καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, προγραμματιστές Η/Υ, επιχειρηματίες κλπ. Για πόσο χρόνο ισχύει η προστασία; Εφ όρου ζωής συν 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού. Σημαντικά νομοθετικά κείμενα σχετικά με τα Πνευματικά Δικαιώματα στην Ελλάδα, αποτελούν οι Ν. 4481/2017, N. 2121/1993, Ν. 3184/2003, Ν. 3183/2003, Ν. 3057/2002 και Ν. 2819/2000. Για περισσότερες νομικές πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

32 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Προσοχή! Τα πνευματικά δικαιώματα δεν προστατεύουν γενικά ιδέες, αλλά μόνο συγκεκριμένες εκφράσεις και υλοποιήσεις. Για παράδειγμα, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει την ιδέα να φωτογραφήσει ένα ηλιοβασίλεμα. Αλλά μια συγκεκριμένη φωτογραφία ενός ηλιοβασιλέματος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, γιατί προστατεύεται από τα πνευματικά δικαιώματα και αποτελεί ΔΙ του ατόμου που την τράβηξε. Για το λόγο αυτό, για να χρησιμοποιηθεί μια φωτογραφία χρειάζεται η συγκατάθεση του δημιουργού της.

33 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; Δεν υπάρχει κάποιος φορέας για την κατοχύρωση του Copyright, γιατί το Copyright, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν κατοχυρώνεται μέσω κάποιας τυπικής διαδικασίας. Ωστόσο υπάρχει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη γενικότερη πληροφόρηση πάνω στο θέμα του Copyright και όχι για την κατοχύρωσή του. Κάθε χώρα έχει το δικό της ξεχωριστό αρμόδιο φορέα για την πληροφόρηση πάνω στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο υπάρχουν υπερεθνικοί φορείς για την πληροφόρηση στα θέματα του Copyright όπως ο Διεθνής Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization).

34 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Το Copyright δεν κατοχυρώνεται σε κάποιον φορέα. Ισχύει αυτόματα όταν δημιουργείται ένα έργο. Ωστόσο ο δημιουργός του έργου θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι το έργο είναι γνήσιο και δεν αποτελεί προϊόν αντιγραφής. Ένας πρακτικός τρόπος κατοχύρωσης της ημερομηνίας και του περιεχομένου ενός έργου είναι η κατάθεσή του σε συμβολαιογράφο. Εναλλακτικά, ο δημιουργός του έργου μπορεί να αποστείλει ταχυδρομικά το έργο του σε κλειστό φάκελο στον εαυτό του ή σε ένα τρίτο πρόσωπο, προκειμένου να κρατηθεί ο φάκελος αυτός κλειστός για μελλοντική χρήση σε κάποιο δικαστήριο (ο φάκελος θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα και την ημερομηνία του ταχυδρομείου). Θεωρητικά, το ίδιο μπορεί να πετύχει ο δημιουργός και με ηλεκτρονική αποστολή του έργου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μιας και κρατείται σε μη αμφισβητήσιμό ηλεκτρονικό χώρο, τόσο το περιεχόμενο του έργου, όσο και η ημερομηνία αποθήκευσής του.

35 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Στην Ελλάδα προαιρετικά λειτουργούν διάφοροι οργανισμοί που αποσκοπούν στη διαχείριση ή προστασία διαφόρων κατηγοριών δημιουργών, εφόσον τους δοθεί η σχετική εξουσιοδότηση από τον ίδιο το δημιουργό. Μερικά παραδείγματα τέτοιων οργανισμών είναι οι: Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. -Συνθέτες / Στιχουργοί ΑΘΗΝΑ -Σκηνοθέτες / Σεναριογράφοι ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ -Συνθέτες / Στιχουργοί ΘΕΣΠΙΣ -Θεατρικοί Συγγραφείς / Μεταφραστές Θεατρικών έργων ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ -Διευθυντές Φωτογραφίας / Σκηνογράφοι / Ενδυματολόγοι / Ηχολήπτες / Μοντέρ Ο.Σ.Δ.Ε.Ε.Τ.Ε -Δημιουργοί εικαστικών έργων Ο.Σ.Δ.Ε.Λ. -Συγγραφείς / Εκδότες ΦΟΙΒΟΣ Φωτογράφοι κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (

36 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Παραδείγματα Τα έργα του γελοιογράφου Αρκά έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα γνωστά περιοδικά και εφημερίδες. Κάθε φορά που ένα περιοδικό ή εφημερίδα επιθυμεί να δημοσιεύσει ένα έργο του γελοιογράφου θα πρέπει να ζητήσει άδεια από τον ίδιο τον Αρκά ή από κάποιον εκπρόσωπό του. Η δημοσίευση των έργων του δημιουργού χωρίς την άδειά του θεωρείται παράνομη πράξη, αφού τα έργα του δημιουργού προστατεύονται από την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων (Copyright).

37 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Παραδείγματα Συχνά ακούμε για το παράνομο κατέβασμα ταινιών από το διαδίκτυο από ιστοσελίδες που δεν έχουν αγοράσει άδεια για την προβολή και διανομή αυτών των ταινιών. Οι ταινίες αυτές προστατεύονται από την νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων (Copyright) και το κατέβασμα αυτών των ταινιών θεωρείται παράνομη πράξη.

38 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Παραδείγματα Πολλές φορές σε έντυπα ή και ιστοσελίδες βλέπουμε το σήμα. Το σήμα αυτό, αν και προαιρετικό, υπενθυμίζει στο κοινό, ότι το εν λόγω περιεχόμενο προστατεύεται από την νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας - Copyright. Το σήμα συνήθως γράφεται μαζί με το όνομα του δημιουργού και τη χρονιά δημιουργίας, π.χ. Παπαδόπουλος Ωστόσο, αν κάποιος δημιουργός θέλει να αφήσει τους άλλους να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό του, μπορεί να το εκδώσει και να αναφέρει ρητά στους όρους χρήσης του περιεχομένου του, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από τρίτους. Μια τέτοια περίπτωση είναι η άδεια Creative Commons Licence που όταν την αναφέρει ο δημιουργός, δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό του δωρεάν, υπό τον όρο να αναφέρουν το όνομά του. (περισσότερες πληροφορίες για την άδεια Creative Commons μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο

39 Πνευματικά Δικαιώματα - Copyright Εξαιρέσεις Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που επιτρέπουν την περιορισμένη χρήση έργων, χωρίς την άδεια του κατόχου τους. Αυτές είναι: Όταν πρόκειται για μη εμπορική έρευνα και ιδιωτική μελέτη. Όταν πρόκειται για εξόρυξη κειμένου και δεδομένων για μη εμπορική έρευνα. Όταν πρόκειται για διδασκαλία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όταν πρόκειται για κριτική, επανεξέταση και αναφορά των τρεχόντων γεγονότων.

40 Άλλα είδη ΔΙ σχετικά με το copyright Συγγενικά Δικαιώματα Ποιους προστατεύουν; Αυτούς που παρουσιάζουν ένα δημιούργημα τρίτου που προστατεύεται από copyright, όπως ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές, performers κλπ. Αυτούς που παράγουν ηχογραφήσεις, όπως εταιρείες παραγωγής CD κλπ. Αυτούς που μεταδίδουν τα δημιουργήματα, όπως τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί κλπ. Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; Γενικά για τα συγγενικά δικαιώματα ισχύει ότι και για τα πνευματικά δικαιώματα. Επομένως, δεν κατοχυρώνονται σε κάποιον φορέα, αλλά ισχύουν αυτόματα από την ημερομηνία δημιουργία τους. Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για την πληροφόρηση πάνω στο θέμα είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Για το εξωτερικό περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν από τον Διεθνή Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization).

41 Τέλος ενότητας

42 Προαιρετική Ενότητα: Εμπορικά Σήματα (Trademarks) (Διάρκεια: 3 λεπτά) 1

43 Εμπορικά Σήματα (Trademarks) Τι προστατεύουν; Προστατεύουν ονόματα, σύμβολα ή σήματα για τη διάκριση εταιρειών, προϊόντων ή υπηρεσιών. Ποιους ενδιαφέρουν; Ενδιαφέρουν στελέχη μάρκετινγκ, εμπόρους, επιχειρηματίες κλπ. Για πόσο χρόνο ισχύει η προστασία; Επ αόριστον (μπορεί να ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια). Σημαντικό νομοθετικό κείμενο σχετικά με τα Εμπορικά Σήματα στην Ελλάδα, αποτελεί ο Ν. 4072/2012.

44 Εμπορικά Σήματα (Trademarks) Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; Κάθε χώρα έχει το δικό της ξεχωριστό αρμόδιο φορέα. Αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωση στην Ελληνική αγορά είναι η Διεύθυνση Εμπορικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.

45 Εμπορικά Σήματα (Trademarks) Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Ο ενδιαφερόμενος συντάσσει τα απαραίτητα έγγραφα και τα καταθέτει στον αρμόδιο φορέα κάθε χώρας που τον ενδιαφέρει. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία είτε μόνος του, είτε μέσω ειδικού συμβούλου ΔΙ για την προετοιμασία των εγγράφων του και την εκπροσώπηση του ενώπιον των αρμόδιων φορέων. Γενικά για να κατοχυρωθεί ένα σχέδιο σε πολλές χώρες θα πρέπει να γίνει κατάθεση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ωστόσο υπάρχουν φορείς για την κατοχύρωση σε παραπάνω από μία χώρες. Π.χ. για την κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή αγορά αρμόδιος φορέας είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (European Union Intellectual Property Office - EUIPO), ενώ για την κατοχύρωση παγκοσμίως ο Διεθνής Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization) Προσοχή! Για να κατοχυρωθεί ένα εμπορικό σήμα θα πρέπει να είναι πρωτότυπο, δηλ. δεν θα πρέπει να έχει κατοχυρώσει ένα παρόμοιο σήμα κάποιος άλλος πιο πριν.

46 Εμπορικά Σήματα (Trademarks) Παραδείγματα Παρακάτω βλέπετε διάφορα γνωστά εμπορικά σήματα ξένων εταιρειών

47 Εμπορικά Σήματα (Trademarks) Παραδείγματα Τα παρακάτω σήματα ελληνικών εταιρειών είναι κατοχυρωμένα στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (European Union Intellectual Property Office EUIPO) Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΟΛΥΜΠΟΣ, ΡΟΔΟΠΗ και ΤΥΡΑΣ Γρηγόρης Μικρογεύματα Αγροτική Βιομηχανία Μεσσηνίας AGROVIM

48 Εμπορικά Σήματα (Trademarks) και ονόματα διευθύνσεων στο internet Τα ονόματα διευθύνσεων στο internet έχουν άμεση σχέση με τα Εμπορικά Σήματα. Συγκεκριμένα, πολλοί εθνικοί νόμοι αντιμετωπίζουν τα ονόματα διευθύνσεων στο internet ως μέρη του εμπορικού σήματος και δεν επιτρέπουν σε τρίτους τη χρήση τους. Για παράδειγμα, αν μια ελληνική εταιρεία λαδιού έχει κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα το όνομα «Ιλιάδα», τότε δεν μπορεί κάποιος τρίτος να κατέχει την ηλεκτρονική διεύθυνση γιατί θεωρείται ότι παραβιάζει το εμπορικό σήμα της εταιρείας.

49 Τέλος ενότητας

50 Προαιρετική Ενότητα: Βιομηχανικά σχέδια (Designs) (Διάρκεια: 5 λεπτά) 1

51 Βιομηχανικά σχέδια (Designs) Τι προστατεύουν; Προστατεύουν την εξωτερική εμφάνιση και το σχήμα ενός προϊόντος από σχεδιαστικής πλευράς (π.χ. το σχέδιο ενός κοσμήματος, ενός αυτοκινήτου, ενός επίπλου κλπ.) Ποιους ενδιαφέρουν; Ενδιαφέρουν σχεδιαστές, καλλιτέχνες, μηχανικούς, εμπόρους κλπ. Για πόσο χρόνο ισχύει η προστασία; 25 χρόνια Σημαντικά νομοθετικά κείμενα σχετικά με τα Βιομηχανικά σχέδια στην Ελλάδα, αποτελούν οι Ν. 2417/1996 και Ν. 2943/2001, τα ΠΔ 259/1997 και ΠΔ 161/ και η ΥΑ 12625/1/2014. Για περισσότερες νομικές πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

52 Βιομηχανικά σχέδια (Designs) Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; Κάθε χώρα έχει το δικό της ξεχωριστό αρμόδιο φορέα. Αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωση στην Ελληνική αγορά είναι Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

53 Βιομηχανικά σχέδια (Designs) Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Ο ενδιαφερόμενος συντάσσει τα απαραίτητα έγγραφα και τα καταθέτει στον αρμόδιο φορέα κάθε χώρας που τον ενδιαφέρει. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία είτε μόνος του, είτε μέσω ειδικού συμβούλου ΔΙ για την προετοιμασία των εγγράφων του και την εκπροσώπηση του ενώπιον των αρμόδιων φορέων. Γενικά για να κατοχυρωθεί ένα σχέδιο σε πολλές χώρες θα πρέπει να γίνει κατάθεση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ωστόσο υπάρχουν φορείς για την κατοχύρωση σε παραπάνω από μία χώρες ταυτόχρονα. Π.χ. για την κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή αγορά αρμόδιος φορέας είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (European Union Intellectual Property Office - EUIPO), ενώ για την κατοχύρωση παγκοσμίως ο Διεθνής Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization). Προσοχή! Για να κατοχυρωθεί ένα βιομηχανικό σχέδιο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο, δηλ. δεν θα πρέπει να το έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος πιο πριν.

54 Βιομηχανικά σχέδια (Designs) Παραδείγματα Τα παρακάτω βιομηχανικά σχέδια ελληνικών εταιρειών είναι κατοχυρωμένα στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (European Union Intellectual Property Office EUIPO) Σχέδιο μπουκαλιού ελαιόλαδου από την εταιρεία Μινέρβα Α.Ε. Σχέδιο ρολογιού από την εταιρεία: FOLLI-FOLLIE Σχέδιο γλάστρας από την εταιρεία ET PLAST

55 Βιομηχανικά σχέδια (Designs) Εναλλακτικές επιλογές Ο ενδιαφερόμενος μπορεί αν θέλει να μην κατοχυρώσει το σχέδιό του. Στην περίπτωση αυτή καλύπτεται μόνο για τα πρώτα τρία χρόνια από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο. Στη συνέχεια, καλύπτεται μόνο από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας copyright, o οποίος ισχύει μεν για πολλά χρόνια, αλλά παρέχει ασθενέστερη προστασία σε σύγκριση με το βιομηχανικό σχέδιο.

56 Τέλος ενότητας

57 Προαιρετική Ενότητα: Πατέντες (Διάρκεια: 5 λεπτά) 1

58 Πατέντες (γνωστές και ως Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Τι προστατεύουν; Εφευρέσεις, όπως συσκευές, εξαρτήματα, αντικείμενα, συστήματα, μέθοδοι κλπ. που βελτιώνουν ή δημιουργούν νέα προϊόντα ή διαδικασίες. Ποιους ενδιαφέρουν; Ερευνητές, επιστήμονες, μηχανικούς, επιχειρηματίες κλπ. Για πόσο χρόνο ισχύει η προστασία; 20 χρόνια Σημαντικά νομοθετικά κείμενα σχετικά με τα Βιομηχανικά σχέδια στην Ελλάδα, αποτελούν οι Ν. 4325/1963, Ν. 1733/1987, Ν. 2943/2001 και Ν. 3396/2005, τα ΠΔ 77/1988, ΠΔ 16/1991, ΠΔ 54/ , ΠΔ 321/2001, ΠΔ 46/ και οι ΥΑ 15928/ΕΦΑ/1253/1987 και ΥΑ 11970/Β0012/ΠΟΛ.1203/10. Για περισσότερες νομικές πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

59 Πατέντες (ή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Προσοχή! Οι γενικές ιδέες δεν κατοχυρώνονται, παρά μόνο οι υλοποιήσεις τους. Π.χ. η γενική ιδέα του να πετάει κανείς δεν μπορεί να κατοχυρωθεί, αλλά ένα νέος τύπος αεροσκάφους και η μέθοδος λειτουργίας του μπορεί.

60 Πατέντες (ή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; Κάθε χώρα έχει το δικό της ξεχωριστό αρμόδιο φορέα. Αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωση στην Ελληνική αγορά είναι Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

61 Πατέντες (ή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Ο ενδιαφερόμενος συντάσσει τα απαραίτητα έγγραφα και τα καταθέτει στον αρμόδιο φορέα κάθε χώρας που τον ενδιαφέρει. Λόγω των πολύ ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα έγγραφα μιας πατέντας, προτείνεται η χρήση ειδικού συμβούλου ΔΙ (Patent Attorney) για την προετοιμασία των εγγράφων και την εκπροσώπηση του καταθέτη ενώπιον των αρμόδιων φορέων. Γενικά για να κατοχυρωθεί μια πατέντα σε πολλές χώρες θα πρέπει να γίνει κατάθεση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ωστόσο υπάρχουν φορείς για την κατοχύρωση σε παραπάνω από μία χώρες ταυτόχρονα. Π.χ. για την κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή αγορά αρμόδιος φορέας είναι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office), ενώ για την κατοχύρωση σε παγκόσμια κλίμακα, ο Διεθνής Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization). Προσοχή! Για να κατοχυρωθεί μια πατέντα θα πρέπει να είναι πρωτότυπη, δηλ. ο εφευρέτης θα πρέπει να είναι ο πρώτος που την σκέφτηκε σε παγκόσμια κλίμακα, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι χώρες κατοχύρωσης. Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αξιολογούν την πρωτοτυπία μιας πατέντας προτού δώσουν την έγκριση τους για την κατοχύρωσή της.

62 ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΦΕΥΡΕΣΗ Συσκευές, εξαρτήματα, αντικείμενα, συστήματα, μέθοδοι κλπ. που βελτιώνουν ή δημιουργούν νέα προϊόντα ή διαδικασίες και που έχουν τεχνικό σκοπό και λύνουν τεχνικό πρόβλημα. Π.χ. ένας ρομποτικός μηχανισμός για τη μεταφορά αντικειμένων, μια μέθοδος καθαρισμού του νερού, ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα για την ενίσχυση σήματος, μια βιοτεχνολογική εφεύρεση κλπ. ΤΙ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΦΕΥΡΕΣΗ Ανακαλύψεις (π.χ. η ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου), επιστημονικές θεωρίες (π.χ. η θεωρία της σχετικότητας), μαθηματικές μέθοδοι (π.χ. η μέθοδος των τριών), μέθοδοι οικονομικών δραστηριοτήτων (π.χ. μια μέθοδος ανταμοιβής πελατών με κουπόνια), η παρουσίαση πληροφοριών (π.χ. η οργάνωση της πληροφορίας σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο), ποικιλίες ζώων και φυτών (π.χ. μια νέα ράτσα σκύλου), διαγνωστικές μέθοδοι και μέθοδοι χειρουργικής και θεραπευτικής αγωγής (π.χ. μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου)

63 Πατέντες (ή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Παραδείγματα H εταιρεία Gillette, κατασκευάστρια εταιρεία ξυραφιών, ιδρύθηκε στην Αμερική το Η εταιρεία κατοχύρωσε με πατέντα και πούλησε το πρώτο ξυραφάκι με αποσπώμενη λεπίδα το 1904 (βλέπε σχέδιο της πατέντας δεξιά). Από τότε, η εταιρεία έχει ακολουθήσει μια επιτυχημένη πορεία και έχει κατοχυρώσει αναρίθμητες πατέντες πάνω στην τεχνολογία ξυρίσματος. Σήμερα, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Στην Ελλάδα, η ελληνική εταιρεία Βιομηχανία Λεπίδων Ξυρίσματος (ή Βιολέξ), λόγω των καινοτομιών της στη δημιουργία ξυραφιών μιας χρήσης, προσέλκυσε το 1974 τη γαλλική εταιρεία BIC και δημιουργήθηκε η εταιρεία BIC Βιολεξ, η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο του ξυρίσματος και κατοχυρώνει συστηματικά πατέντες τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά. Η εταιρεία θεωρείται σημαντικός ανταγωνιστής της Gillette σε παγκόσμια κλίμακα.

64 Πατέντες (ή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Παραδείγματα Η εταιρεία Dolby ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1965 και την ίδια χρονιά κατοχύρωσε επίσημα τις εφευρέσεις της στην επεξεργασία ακουστικών σημάτων για τη μείωση του θορύβου στα συστήματα ήχου. Η εταιρεία σήμερα είναι μια επιτυχημένη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με πάνω από χορηγούμενα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι δικαιούχοι άδειας χρήσης της τεχνολογίας της υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το σήμα Dolby σε κάθε προϊόν τους που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dolby. Η εταιρεία δημιουργεί σήμερα το 86% περίπου των εσόδων της από την αδειοδότηση των τεχνολογιών της.

65 Πατέντες (ή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Εναλλακτικοί τρόποι προστασίας. Αντί της πατέντας, σε κάποιες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπάρχει η εναλλακτική επιλογή του Πιστοποιητικού Υποδείγματος Χρησιμότητας (Utility model). Το Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας έχει λιγότερες τεχνικές απαιτήσεις για να κατοχυρωθεί σε σύγκριση με την πατέντα, αλλά η προστασία που παρέχει είναι μόνο για 7 χρόνια (σε σύγκριση με τα 20 χρόνια που παρέχει η πατέντα). Επίσης, το Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά σε τρισδιάστατο αντικείμενο, σε αντίθεση με την Πατέντα που μπορεί να αναφέρεται είτε σε αντικείμενο, είτε σε μέθοδο.

66 Πατέντες (ή Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) Εναλλακτικοί τρόποι προστασίας. Ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος προστασίας μιας ευρεσιτεχνίας είναι να κρατηθεί μυστική. Περισσότερα για αυτόν τον τρόπο θα βρείτε στην ενότητα «Λοιπά είδη ΔΙ» στις διαφάνειες με τίτλο «εμπορικά μυστικά». Τέλος, πολλοί αποφασίζουν να δημοσιεύσουν δωρεάν στο ευρύ κοινό την ευρεσιτεχνία τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα κόστη κατοχύρωσης. Με αυτό τον τρόπο, έχουν μόνο ηθική ανταμοιβή, αφού δημοσιοποιείται το όνομά τους, αλλά χάνουν το δικαίωμα της αποκλειστικής εκμετάλλευσης, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να τους αντιγράψει. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτόν, εμποδίζουν τους άλλους να κατοχυρώσουν την ίδια ευρεσιτεχνία με τη δική τους στο μέλλον, καθώς μετά τη δημοσιοποίησή της ευρεσιτεχνίας, έχει χαθεί το στοιχείο της πρωτοτυπίας της.

67 Τέλος ενότητας

68 Προαιρετική Ενότητα: Λοιπά είδη ΔΙ (Διάρκεια: 5 λεπτά) 1

69 Γεωγραφικές ενδείξεις (γνωστά και ως ΠΟΠ) Τι προστατεύουν; Προϊόντα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον τόπο προέλευσής τους. Ποιους ενδιαφέρουν; Ενδιαφέρουν αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς, εμπόρους κλπ. Παραδείγματα Μόνο ο αφρώδης οίνος από την περιοχή της Καμπανίας της Γαλλίας έχει δικαίωμα να φέρει το όνομα «σαμπάνια», καθώς αποτελεί προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. Αντίστοιχα ελληνικά παραδείγματα προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι το ελαιόλαδο Μεσσηνίας, η Γραβιέρα Νάξου, η Μαστίχα Χίου, τα Μήλα Ζαγοράς, ο Κρόκος Κοζάνης κλπ. Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; O Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση στον αρμόδιο εθνικό φορέα και στη συνέχεια η αίτησή τους μπορεί να διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τελική έγκριση. Για πόσο χρόνο ισχύει η προστασία; Επ αόριστον. Σημαντικά σχετικά νομοθετικά κείμενα αποτελούν οι ΚΥΑ , ΚΥΑ , ΚΥΑ και ΚΥΑ αριθ / Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα 2/ /nomothesia-pop

70 Εμπορικά μυστικά (Trade secrets) Τι προστατεύουν; Προστατεύουν εμπιστευτικές πληροφορίες πάσης φύσεως που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις ως πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. (π.χ. μια φόρμουλα, μια πρακτική, μια διαδικασία, μια πληροφορία κλπ.) Ποιους ενδιαφέρουν; Ενδιαφέρουν στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων, μηχανικούς, επιστήμονες, νομικούς συμβούλους, επιχειρηματίες κλπ. Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Οι ενδιαφερόμενοι συνάπτουν μεταξύ τους γραπτή συμφωνία μη αποκάλυψης του μυστικού (non disclosure agreement). Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; Δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους. Οι ενδιαφερόμενοι διατηρούν στην κατοχή τους αντίγραφο της συμφωνίας. Για πόσο χρόνο ισχύει η προστασία; Δεν υπάρχει περιορισμός. Η προστασία διαρκεί για όσο συμφωνηθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

71 Εμπορικά μυστικά (Trade secrets) Παραδείγματα Η γνωστή εταιρεία γρήγορου φαγητού KFC φημίζεται ότι κρατούσε μυστική τη συνταγή του μίγματος 11 αρωματικών καρυκευμάτων και βοτάνων που χρησιμοποιούσε από το Η γνωστή εταιρεία Coca-Cola φημίζεται ότι κρατούσε ένα συστατικό της μυστικό και ότι μόνο 2 στελέχη της γνώριζαν ποιο πραγματικά ήταν το συστατικό αυτό. Φημίζεται επίσης ότι τα στελέχη αυτά απαγορευόταν να ταξιδέψουν ταυτόχρονα με το ίδιο μεταφορικό μέσο.

72 Ποικιλίες φυτών ή το «δικαίωμα του φυτοπαραγωγού» Τι προστατεύουν; Ποικιλίες νέων φυτών. Ποιους ενδιαφέρουν; Ενδιαφέρουν φυτοπαραγωγούς. Για πόσο χρόνο ισχύει η προστασία; Χρόνια Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωσή τους; Στην ΕΕ η σχετική αρχή είναι το Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών ( Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία στον αρμόδιο φορέα και περιμένουν την σχετική έγκριση.

73 Τοπογραφίες ημιαγωγών Τι προστατεύουν; Το σχέδιο των προϊόντων ημιαγωγών (ή «τσιπ») Ποιους ενδιαφέρουν; Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, μηχανικούς κλπ. Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Οι τοπογραφίες ημιαγωγών μπορούν να προστατευτούν είτε ως πατέντα, είτε ως βιομηχανικό σχέδιο, είτε ως copyright. Ανάλογα με το είδος της προστασίας, ακολουθείται διαφορετική διαδικασία κατοχύρωσης (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις αντίστοιχες ενότητες του σεμιναρίου).

74 Βάσεις Δεδομένων Τι προστατεύουν; Συλλογές ανεξάρτητων έργων, δεδομένων, ή άλλων υλικών, οργανωμένες με συστηματικό ή μεθοδικό τρόπο και ατομικά προσβάσιμες από ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα. Ποιους ενδιαφέρουν; Ενδιαφέρουν επιχειρηματίες, δημιουργούς περιεχομένου, επιστήμονες πληροφορικής κ.α. Ποια είναι η διαδικασία κατοχύρωσης; Ισχύει για αυτές η νομοθεσία του copyright. Επιπλέον, προστατεύονται και από ειδικούς νόμους όπως η οδηγία «Directive 96/9/EC» της ΕΕ (

75 Μέθοδοι οικονομικών δραστηριοτήτων Τι προστατεύουν; Μεθόδους που αφορούν επιχειρηματικές λειτουργίες οικονομικού χαρακτήρα. Ποιους ενδιαφέρουν; Ενδιαφέρουν στελέχη επιχειρήσεων, εμπόρους, επιχειρηματίες κλπ. Παραδείγματα Μια μέθοδος απόδοσης bonus στο προσωπικό μιας επιχείρησης. Μια μέθοδος πρόβλεψης τιμών χρηματιστηρίου. Μια μέθοδος απόδοσης εκπτώσεων στους πελάτες μιας επιχείρησης. Ποια η διαδικασία κατοχύρωσης; Προσοχή! Οι μέθοδοι οικονομικών δραστηριοτήτων δεν κατοχυρώνονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ωστόσο υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό, όπως η Αμερική, στις οποίες θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στις χώρες ενδιαφέροντος.

76 Τέλος ενότητας

77 Τέλος σεμιναρίου Παρακαλούμε κάντε κλικ στο παρακάτω κουμπί και αφιερώστε 2 λεπτά για να απαντήσετε σε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του σεμιναρίου. Σας ευχαριστούμε. Μετάβαση στο Ερωτηματολόγιο 1

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 11 η Βιομηχανική Ιδιοκτησία Νικόλαος Καρανάσιος Βιομηχανική Ιδιοκτησία Έννοια της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Διαδικασία κατοχύρωσης Φορείς Κατοχύρωσης Κόστος κατοχύρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χορηγούνται από τις κυβερνήσεις στους δημιουργούς νέων ιδεών και των νέων εκφράσεων ιδεών με σκοπό να τους προφυλάξουν από τη μίμηση και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Ο ΟΒΙ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την προστασία των εφευρέσεων και βιομηχανικών σχεδίων στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας

Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Προστασία τεχνολογίας και καινοτομίας Τα περιουσικά στοιχεία της επιχείρησης Εκτός από το φυσικό κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία, αγαθά, εγκαταστάσεις παραγωγής εξοπλισμός) και το οικονομικό κεφάλαιο, υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)

Διαβάστε περισσότερα

EQUITY INVESTMENT FORUM

EQUITY INVESTMENT FORUM EQUITY INVESTMENT FORUM Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μηχανισμός Αντικυθήρων 08.12.2015 Athens Hilton Δρ. Π. Γκαγκανάτσου Προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης &

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κύκλος ζωής λογισμικού source: Forouzan, Mosharraf Τροποποιήσεις διόρθωση σφαλμάτων, αλλαγή απαιτήσεων χρήστη,...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκεται η πνευματική ιδιοκτησία στα σχολεία;

Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκεται η πνευματική ιδιοκτησία στα σχολεία; 1 Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκεται η πνευματική ιδιοκτησία στα σχολεία; όχι απλώς ιδιωτικό δικαίωμα αλλά και κοινωνικό αγαθό (το Κράτος προστατεύει την ιδιοκτησία τρίτων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει:

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται πολύς λόγος για τα εμπορικά σήματα, με αφορμή τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκεται η πνευματική ιδιοκτησία στα σχολεία;

Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκεται η πνευματική ιδιοκτησία στα σχολεία; 1 Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκεται η πνευματική ιδιοκτησία στα σχολεία; όχι απλώς ιδιωτικό δικαίωμα αλλά και κοινωνικό αγαθό (το Κράτος προστατεύει την ιδιοκτησία τρίτων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας Μαρία - Δάφνη Παπαδοπούλου, Δ.Ν. Δικηγόρος, Προϊσταμένη Νομικού Τμήματος ΟΠΙ 20 Απριλίου 2018, ΔΙΠΑΕ Δομή Παρουσίασης Βασικές έννοιες πνευματικής ιδιοκτησίας Ειδικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ανοικτών μαθημάτων- ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ- ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημιουργία ανοικτών μαθημάτων- ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ- ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Δημιουργία ανοικτών μαθημάτων- ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ- ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2. ΑΔΕΙΕΣ Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 8 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 8 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 8 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Ποια από τις ακόλουθες δηλώσεις περιγράφει το δοκιμαστικό λογισμικό; a) Δοκιμαστικό λογισμικό είναι το λογισμικό χωρίς την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακές Μητρικές Εταιρείες Holding Companies

Κυπριακές Μητρικές Εταιρείες Holding Companies Κυπριακές Μητρικές Εταιρείες Holding Companies Μια Κυπριακή Μητρική Εταιρεία ή Εταιρεία Συμμετοχών (Holding Company) είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί στην Κύπρο και η οποία συμμετέχει, μέσω της κτήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010 Μηχανισμός Αντικυθήρων Π. Γκαγκανάτσου Προϊσταμένη Τεχνολογικής Πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε νέα ιδέα ή εφεύρεση πρέπει να προστατεύεται νομικά και να κατοχυρώνεται ως σχέδιο ή υπόδειγμα με τον αντίστοιχο τίτλο προστασίας εφευρέσεων. Στην Ελλάδα ο αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικότερες διαφορές πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Σημαντικότερες διαφορές πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας Νομικά στο design Σημαντικότερες διαφορές πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας Μαρκοπούλου Μαρία dpsd01032 Πίνακας περιεχομένων: Έννοια και Αντικείμενο: 3 Τι δεν προστατεύεται από πνευματική και βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογική Πληροφόρηση

Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογική Πληροφόρηση Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Τεχνολογική Πληροφόρηση Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Γιούλη Παπαποστόλου 31 Μαΐου 2017, Λαμία Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Μ.Sc. L.S.E.,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 321/2001

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 321/2001 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 321/2001 "Προσαρμογή στην Οδηγία 98/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων" Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά 1. Τεχνικές επινοήσεις Δίκαιο ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα στην εφεύρεση...

ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά 1. Τεχνικές επινοήσεις Δίκαιο ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα ευρεσιτεχνίας Δικαίωμα στην εφεύρεση... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες 1. Βιομηχανική ιδιοκτησία (β.ι.)... 1 2. Κλάδοι β.ι.... 1 3. Δικαιώματα β.ι.... 1 4. Πνευματική ιδιοκτησία (π.ι.)... 2 5. Διανοητική ιδιοκτησία... 2 6. Εξέλιξη β.ι... 2 7.

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες ΙΙ. Ευρεσιτεχνία Α. Γενικά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Βασικές έννοιες 1. Βιομηχανική ιδιοκτησία (β.ι.)... 1 2. Κλάδοι β.ι.... 1 3. Δικαιώματα β.ι.... 1 4. Πνευματική ιδιοκτησία (π.ι.)... 2 5. Διανοητική ιδιοκτησία... 2 6. Εξέλιξη β.ι.... 2

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 10

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 10 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 10 6 Οκτωβρίου, 2005 Ηλίας Κυριακίδης Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 2005Ηλίας Κυριακίδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Υ2 Θέµατα πνευµατικών δικαιωµάτων Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 9: Παρέμβαση σε αγορές που δεν είναι εφικτή η παρέμβαση: Κυβερνοχώρος Νικόλαος Γ. Χαριτάκης Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Παντανάσσης 5, 151 25 Παράδεισος μαρουσίου ηλ.: 210 61 83 500 Fax: 210 68 19 231 Π ΩΝ ΕΦΕΥΕΕΩΝ ΜΕ ΛΥ ΒΜΗΧΝΚΗ ΔΚΗ ΓΝΜ ΒΜΗΧΝΚΗ ΔΚΗ ΓΝΜ ΒΜΗΧΝΚΗ ΔΚΗ ργανισμός Βιομηχανικής διοκτησίας (Β) ιδρύθηκε το 1987 (Ν.1733/1987),

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε νέα ιδέα ή εφεύρεση πρέπει να προστατεύεται νομικά και να κατοχυρώνεται ως σχέδιο ή υπόδειγμα με τον αντίστοιχο τίτλο προστασίας εφευρέσεων. Στην Ελλάδα ο αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

5. Διαχείριση Πνευματικών Δικαιωμάτων. Έκδοση των φοιτητών

5. Διαχείριση Πνευματικών Δικαιωμάτων. Έκδοση των φοιτητών 5. Διαχείριση Πνευματικών Δικαιωμάτων Έκδοση των φοιτητών 1. Πνευματική ιδιοκτησία (IP) 2. Κατανοώντας τις πατέντες (Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) 3. Η διαδικασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας 4. Κατανοώντας τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΔΕ Σε σχετικά απλές αναζητήσεις πληροφοριών Για αναζήτηση και εκτύπωση αντιγράφων Για τον εντοπισμό

Διαβάστε περισσότερα

IPorta 12/2011-12/2014. IPeuropAware 11/2007-02/2011 Πρόγραμμα της ΕΕ για την ΔΙ στις ΜΜΕ. IPorta EU ACCESSIBLE INTELLECTUAL PROPERTY

IPorta 12/2011-12/2014. IPeuropAware 11/2007-02/2011 Πρόγραμμα της ΕΕ για την ΔΙ στις ΜΜΕ. IPorta EU ACCESSIBLE INTELLECTUAL PROPERTY IPeuropAware 11/2007-02/2011 Πρόγραμμα της ΕΕ για την ΔΙ στις ΜΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΔΔΙ) ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΜΕ) IPorta 12/2011-12/2014 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία των εφευρέσεων στον ΟΒΙ Τεχνολογική Πληροφόρηση Εργαλεία για την Διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ)

Προστασία των εφευρέσεων στον ΟΒΙ Τεχνολογική Πληροφόρηση Εργαλεία για την Διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Προστασία των εφευρέσεων στον ΟΒΙ Τεχνολογική Πληροφόρηση Εργαλεία για την Διαχείριση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) Μηχανισμός Αντικυθήρων 28/11/2013 Αμφιθέατρο ΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση Patent Cooperation Treaty (www.wipo.org) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Σύμβαση Patent Cooperation Treaty (www.wipo.org) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα. Παπανικολάου Γεωργία Dpsd 01049 Η Διεθνής Σύμβαση Patent Cooperation Treaty (www.wipo.org) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα. Εισαγωγή Παραδοσιακά αντιπαραβάλλεται η βιομηχανική ιδιοκτησία προς την πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Προστιθέμενη αξία και τρόφιμα με Γεωγραφικές Ενδείξεις

Προστιθέμενη αξία και τρόφιμα με Γεωγραφικές Ενδείξεις 2η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών -Food Expo Greece Metropolitan Expo, Αθήνα 14 16 Μαρτίου 2015 Προστιθέμενη αξία και τρόφιμα με Γεωγραφικές Ενδείξεις Ζησίδης Ορέστης 1, Bremmers Harry 2, Μασούρας Θεόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Κανονισμού για το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας

Πρόταση Κανονισμού για το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας Νομικά στο Design 2005-2006 Παπανδρέου Ευάγγελος dpsd02045@syros.aegean.gr 12/01/06 Τι ισχύει σήμερα Πρόταση Κανονισμού για το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας Ήδη από τη δεκαετία του 1960 δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο

Η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο 10/17/18 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 1 Ο κόσμος αλλάζει με τη βοήθεια της τεχνολογίας Πώς θα θέσετε την τεχνολογία σε λειτουργία; Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ενότητα 13: Κοινωνική και ηθική διάσταση πληροφορικής Αβούρης Νικόλαος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Κοινωνική και

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Ανοικτά Μαθήματα. Βασικά Ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Περιορισμοί του Δικαιώματος Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός Ναταλία-Ροζαλία Αυλώνα

Ελληνικά Ανοικτά Μαθήματα. Βασικά Ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Περιορισμοί του Δικαιώματος Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός Ναταλία-Ροζαλία Αυλώνα Ελληνικά Ανοικτά Μαθήματα Βασικά Ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Περιορισμοί του Δικαιώματος Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός Ναταλία-Ροζαλία Αυλώνα Ένα Βασικό Σενάριο Εργασίας Είμαι μέλος ΔΕΠ/EΠ και θέλω να χρησιμοποιήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4208 /06.08.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4208 /06.08.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4208 /06.08.2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΝΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Χανιά, 14 Δεκεμβρίου 2011 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ Προϊστάμενος Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή

Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή Η Βιομηχανική Ιδιοκτησία και η συμβολή της στην οικονομική παραγωγή Δρ. Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr Βόλος, Φόρουμ Βιομηχανίας Domotel Xenia

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ "Η Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και ο ρόλος των Ελλήνων Μηχανικών" Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2005 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ Εξεταστής

Διαβάστε περισσότερα

Σ Χ Ε Δ Ι Ο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.

Σ Χ Ε Δ Ι Ο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. Σ Χ Ε Δ Ι Ο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. «Καθορισμός Προσόντων και Δικαιολογητικών για την Πρόσληψη Διδακτικού Προσωπικού των Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας Τηλεόρασης» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα και Ψηφιακή Πραγματικότητα

Πνευματικά Δικαιώματα και Ψηφιακή Πραγματικότητα Πνευματικά Δικαιώματα και Ψηφιακή Πραγματικότητα Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά έναν πολιτιστικό οργανισμό πριν αποφασίσει να εμπλακεί σε

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και προϋποθέσεις χρήσης

Όροι και προϋποθέσεις χρήσης Όροι και προϋποθέσεις χρήσης 1. Αποδοχή Η πρόσβαση και η χρήση αυτού του δικτυακού τόπου υπόκεινται στους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις και σε όλους τους νόμους που εφαρμόζονται σχετικά. Με την πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Θεσσαλονίκη 23 Φεβρουαρίου 2008 Π. Γκαγκανάτσου,

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλιοθήκες Περιορισμοί και Τεχνολογικά Μέτρα Προστασίας

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλιοθήκες Περιορισμοί και Τεχνολογικά Μέτρα Προστασίας Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλιοθήκες Περιορισμοί και Τεχνολογικά Μέτρα Προστασίας Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, Δρ.Ν., LL.M. Δικηγόρος Επιστημονικός Συνεργάτης Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (COPYRIGHT)

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (COPYRIGHT) ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (COPYRIGHT) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ COOKIES ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συχνέ ς Ερωτή σέις Πνέυματικα Δικαιωματα

Συχνέ ς Ερωτή σέις Πνέυματικα Δικαιωματα Συχνέ ς Ερωτή σέις Πνέυματικα Δικαιωματα Τι σημαίνει εκκαθάριση πνευματικών δικαιωμάτων; Είναι η διαδικασία με την οποία διασφαλίζεται ότι το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται δεν παραβιάζει τον νόμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις Σημείωση: Το παρόν ερωτηματολόγιο αποτελεί πρότυπο, εν είδει οδικού χάρτη, με βάση το οποίο παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ DESIGN ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΕΑΝΑ

ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ DESIGN ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΕΑΝΑ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟ DESIGN ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΕΑΝΑ dpsd03045 Περιεχόμενα Διανοητική Ιδιοκτησία 3 Σωρευτική Προστασία 5 Σημασία και Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Έννοια υλικής- πνευματικής ιδιοκτησίας

ΘΕΜΑ: Έννοια υλικής- πνευματικής ιδιοκτησίας ΠΣΠΑ Project Β Λυκείου : Α' τετραμήνου 2015-16 «Κατοχύρωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικά Σήματα. Ποια είναι η χρησιμότητα και ποιες οι διαφορές τους;» ΘΕΜΑ: Έννοια υλικής-

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Κατοχύρωση της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Σχέδια

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Κατοχύρωση της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Σχέδια Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Κατοχύρωση της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και Σχέδια Κ. Αμπατζής Διευθυντής Κατάθεσης και Χορήγησης Τίτλων Tortola RoundTail Jeff Harris/Artmix

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Γ Ε Ν Ι Κ Α Τα ακόλουθα αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην ενότητα «ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» της ιστοσελίδας www.oeetak.gr του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (O.E.E.T.A.K.),

Διαβάστε περισσότερα

Cryptography and Network Security Chapter 23. Fifth Edition by William Stallings

Cryptography and Network Security Chapter 23. Fifth Edition by William Stallings Cryptography and Network Security Chapter 23 Fifth Edition by William Stallings Νομικα και Ηθικα Θεματα Hλεκτρονικο Εγκλημα και Κυβερνοεγκλημα Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησιας Ιδιωτικοτητα Ηθικα Θεματα Κυβερνοεγκλημα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς µϖορώ να ϖροστατεύσω το έργο µου στο ψηφιακό ϖεριβάλλον; (ϖρόληψη & καταστολή) Μαρία Γ. Σινανίδου, Int. IP LL.M. ικηγόρος Εϖιστηµονική Συνεργάτις Ο.Π.Ι. 09.03.2011 Υϖουργείο Πολιτισµού & Τουρισµού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Υπουργική Απόφαση 12625/1/2014 Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων από και προς τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης καταχώρισης σχεδίου ή υποδείγματος Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 14ης Μαιον 1991

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 14ης Μαιον 1991 Αριθ. L 122/42 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 17. 5. 91 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 14ης Μαιον 1991 για τη νομική προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική της Λισαβόνας- Πνευματικά δικαιώματα στην έρευνα - Απόρρητο - Βιομηχανικό σ χέδιο - Σήμα - Εμπορική αξιοποίηση - Νέοι ευρωπαϊκοί εσμοί -

Στρατηγική της Λισαβόνας- Πνευματικά δικαιώματα στην έρευνα - Απόρρητο - Βιομηχανικό σ χέδιο - Σήμα - Εμπορική αξιοποίηση - Νέοι ευρωπαϊκοί εσμοί - Στρατηγική της Λισαβόνας- Πνευματικά δικαιώματα στην έρευνα - Απόρρητο - Βιομηχανικό σχέδιο - Σήμα - Εμπορική αξιοποίηση - Νέοι ευρωπαϊκοί θεσμοί - Spin-offs Ευφημία Παναγιωτίδου Δρ Νομικής, Δικηγόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Υπόθεση A8-0245/14 /225

Υπόθεση A8-0245/14 /225 5.9.2018 Υπόθεση A8-0245/14 /225 225 Graswander-Hainz, Dita Charanzová Αιτιολογική σκέψη 8 (8) Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης υπολογιστικής ανάλυσης πληροφοριών σε ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Κανονισμός Μεταδιδακτορικών Ερευνών

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Κανονισμός Μεταδιδακτορικών Ερευνών ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Κανονισμός Μεταδιδακτορικών Ερευνών Έκδοση 1.0 ΚΕΡΚΥΡΑ, 2017 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις... 3 Άρθρο 2:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Innovation Management

Innovation Management Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Innovation Management E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης,

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Υ.Α. Αριθ. Πρωτ.: οικ /ΔΕΚΝΤ55/

Κ.Υ.Α. Αριθ. Πρωτ.: οικ /ΔΕΚΝΤ55/ Κ.Υ.Α. Αριθ. Πρωτ.: οικ. 52738/ΔΕΚΝΤ55/16.05.2018 Κ.Υ.Α. Αριθ. Πρωτ.: οικ. 52738/ΔΕΚΝΤ55/16.05.2018 (ΦΕΚ Β 1843/22.05.2018) Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για την εφαρμογή των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια ΟΠΙ

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια ΟΠΙ Εισαγωγή Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτά μια ολοένα αυξανόμενη σημασία στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Είναι στενά συνυφασμένη με κάθε έκφανση της ανθρώπινης έκφρασης και δημιουργικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μπαμπά, αυτό που γράφω είναι δικό μου; (Πνευματική Ιδιοκτησία και Ανοικτότητα για παιδιά)

Μπαμπά, αυτό που γράφω είναι δικό μου; (Πνευματική Ιδιοκτησία και Ανοικτότητα για παιδιά) Μπαμπά, αυτό που γράφω είναι δικό μου; (Πνευματική Ιδιοκτησία και Ανοικτότητα για παιδιά) Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος Δικηγόρος Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ενημέρωση για παιδιά για την Πνευματική Ιδιοκτησία;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Δρ. Χρήστος Βοζίκης Υπεύθυνος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού του ιδρύματος Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Απρίλιος 2014 Το

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Ελέγχου Διανοητικού Κεφαλαίου. Ένα εργαλείο για τον εντοπισμό και την καταγραφή του Διανοητικού Κεφαλαίου σας

Ερωτηματολόγιο Ελέγχου Διανοητικού Κεφαλαίου. Ένα εργαλείο για τον εντοπισμό και την καταγραφή του Διανοητικού Κεφαλαίου σας Ερωτηματολόγιο Ελέγχου Διανοητικού Κεφαλαίου Ένα εργαλείο για τον εντοπισμό και την καταγραφή του Διανοητικού Κεφαλαίου σας Scottish Enterprise 2005-2012 Εισαγωγή Η σαφής κατανόηση των περιουσιακών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο ΟΒΙ ως συνεργάτης του WIPO και πάροχος υπηρεσιών για τους χρήστες του συστήματος Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Ο ΟΒΙ ως συνεργάτης του WIPO και πάροχος υπηρεσιών για τους χρήστες του συστήματος Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Ο ΟΒΙ ως συνεργάτης του WIPO και πάροχος υπηρεσιών για τους χρήστες του συστήματος Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Κ. Αμπατζής Διευθυντής Κατάθεσης και Χορήγησης Τίτλων 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 30/06/2015 Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Το παρόν ερωτηματολόγιο συντάχθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση

Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση Προστασία των εφευρέσεων: Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση Δρ.Ιωάννης Καπλάνης Γενικός Διευθυντής Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) www.obi.gr ΚΕΔΕΑ, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 01/11/2016 (σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ενότητα 6: Πνευματικά Δικαιώματα Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Η προστασία των εφευρέσεων

Η προστασία των εφευρέσεων Η προστασία των εφευρέσεων Κ. Αµπατζής, ιευθυντής Κατάθεσης και Χορήγησης Τίτλων 1 Το έργο "Ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση και εξοικείωση του κοινού σε θέµατα Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας" συγχρηµατοδοτείται κατά

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ΕΙΣΑΙ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ? Μάθε πως κατοχυρώνεσαι. Κ. Αμπατζής. Διευθυντής Τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ΕΙΣΑΙ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ? Μάθε πως κατοχυρώνεσαι. Κ. Αμπατζής. Διευθυντής Τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ΕΙΣΑΙ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ? Μάθε πως κατοχυρώνεσαι Κ. Αμπατζής Διευθυντής Τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας M.Sc. Biochem. Pharm M.Sc. Decision Sci. (e-commerce) 2016 Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ερωτήσεις Τι είναι η πειρατεία λογισμικού Παραδείγματα πειρατείας Τι είναι το πιστοποιητικό αυθεντικότητας; Αναφέρετε κατηγορίες λογισμικού που διατίθεται στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί και Εξαιρέσεις

Περιορισμοί και Εξαιρέσεις Πίνακας περιεχομένων Περιορισμοί και Εξαιρέσεις 1. Εκπαιδευτικό υλικό... Error! Bookmark not defined. Διάκριση εκπαιδευτικού υλικού... Error! Bookmark not defined. του Δικαιώματος Πνευματικής Υλικό που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΣ SYLLABUS Vellum Global Educational Services A.E. 2015 Έκδοση 1.0 Εξεταστέα Ύλη 2015 Vellum Global Educational Services A.E. Αναγεννήσεως 46 & Αναγνωσταρά 13 / Θεσσαλονίκη /

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ι. Προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών των Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων και του Ιδρύματος Δρ. Χρήστος Βοζίκης Υπεύθυνος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσημη. με τίτλο «Οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσημη. με τίτλο «Οδηγία 2012/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4524, 17.7.2015 123(Ι)/2015 123(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1976 ΜΕΧΡΙ 2014 Προοίμιο. Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα και ειδικότητες για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Πρεσπών

Προγράμματα και ειδικότητες για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Πρεσπών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΔΒΜ Πρεσπών, 2 Νοεμβρίου 2018 Προγράμματα και ειδικότητες για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Πρεσπών Ενημερώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιβλιοθηκονομικές προσεγγίσεις για την ερευνητική εργασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιβλιοθηκονομικές προσεγγίσεις για την ερευνητική εργασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιβλιοθηκονομικές προσεγγίσεις για την ερευνητική εργασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Πνευματικά Δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Γεωργία Λειβανά Βιβλιοθηκονόμος, Msc Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα & Ψηφιακή Πραγματικότητα - Προστασία & Διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων Ψηφιακού Περιεχομένου

Πνευματικά Δικαιώματα & Ψηφιακή Πραγματικότητα - Προστασία & Διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων Ψηφιακού Περιεχομένου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νομικά στο Design Ιωάννης-Ιάκωβος Παραδείσης Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 Κουμαρίδου Βικτώρια (dpsd00036) Πνευματικά Δικαιώματα & Ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνοβλαστοί. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς)

Τεχνοβλαστοί. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) Τεχνοβλαστοί Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) Στο κείμενο αυτό παρουσιάζεται αναμορφωμένο το νέο πλαίσιο συμμετοχής του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» ΜΕΡΟΣ Γ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» ΜΕΡΟΣ Γ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚΕ ΕΜΠ, Y.Caloghirou@ntua.gr «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η ιατρός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Οι άδειες χρήσης Δικαιώματα Κύριες άδειες χρήσης Δευτερεύουσες άδειες Η διαδικασία

1. Εισαγωγή Οι άδειες χρήσης Δικαιώματα Κύριες άδειες χρήσης Δευτερεύουσες άδειες Η διαδικασία 1. Εισαγωγή...4 2. Οι άδειες χρήσης....5 2.1. Δικαιώματα...5 2.2. Κύριες άδειες χρήσης...6 2.3. Δευτερεύουσες άδειες...7 3. Η διαδικασία...8 4. Συνοψίζοντας...9 5. Αναφορές, σχετικοί συνδέσμοι....10 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ O παρών δικτυακός τόπος http: //www.playopap.gr ( εφεξής η «ιστοσελίδα»), ανήκει στην ΟΠΑΠ Α.Ε. και έχει ως στόχο την πληροφόρηση/ προσωπική ενημέρωση των συνεργατών

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του ΑΠΘ στην κατάθεση και αξιοποίηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας

Η συμβολή του ΑΠΘ στην κατάθεση και αξιοποίηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας Η συμβολή του ΑΠΘ στην κατάθεση και αξιοποίηση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ «Από την ιδέα στην εμπορευματοποίηση» Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας Θεσσαλονίκη, 01.11.2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα (ή «Ιστοσελίδα»), της MIKEL.

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα   (ή «Ιστοσελίδα»), της MIKEL. Όροι Χρήσης Αναθεωρήθηκαν 8 Νοεμβρίου 2018 Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα www.mikelcoffee.com (ή «Ιστοσελίδα»), της MIKEL. Από εδώ μπορείτε να λάβετε πληροφορίες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός στρατηγικής επωνυμίας για διαφημιστικές εταιρείες

Οδηγός στρατηγικής επωνυμίας για διαφημιστικές εταιρείες Οδηγός στρατηγικής επωνυμίας για διαφημιστικές εταιρείες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 03 Εισαγωγή 04 05 Μέλη του Google Partners και ιδιότητα Google Partners Εξειδικεύσεις για εταιρείες 06 Πώς να περιγράψετε το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC Ημερομηνία 19/12/2016 Α.Π.: 1553/42131 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ εκδηλώνει ενδιαφέρον για την υποβολή πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε το κανονισμό υλοποίησης του προγράμματος "Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων".

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε το κανονισμό υλοποίησης του προγράμματος Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δημοσίευσε το κανονισμό υλοποίησης του προγράμματος "Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας Νέων". Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις θα χορηγηθούν για την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο αίτησης επιχορήγησης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής για την περίοδο

Έντυπο αίτησης επιχορήγησης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής για την περίοδο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα,. 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ρεθύμνου 1

Διαβάστε περισσότερα

A8-0245/194. Axel Voss Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά (COM(2016) C8-0383/ /0280(COD))

A8-0245/194. Axel Voss Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά (COM(2016) C8-0383/ /0280(COD)) 6.9.2018 A8-0245/194 194 Αιτιολογική σκέψη 21 α (νέα) (21α) Είναι απαραίτητο να υπάρξει αναγνώριση του ενδιαφέροντος του κοινού να συμμετάσχει στη δημόσια σφαίρα χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΕ & ΠΥΧ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΕ & ΠΥΧ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΕ & ΠΥΧ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕ & ΠΥΧ Αίτηση Περιγραφή Αξιώσεις Περίληψη Σχέδια (προαιρετικά) ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ Τι πρέπει να αναφέρεται: Τίτλος Τεχνικό πεδίο της

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση ενδιαφέροντος λογότυπου. Κοζάνη,

Εκδήλωση ενδιαφέροντος λογότυπου. Κοζάνη, Ελληνική Εκδήλωση ενδιαφέροντος λογότυπου ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κοζάνη, 2-5-2017 Αριθµ. πρωτ. 19050 /ΝΣΗ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ Ταχ. /νση Ταχ. Κωδ. Πληροφορίες Τηλέφωνο Fax e-mail ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα